|
[ Java Beograd @ 27.12.2007. 10:48 ] @
| Dakle u ovoj našoj jadnoj maloj banana državici (nikad do kraja opljačkanoj) opet dolazi do žestokog poremećaja deviznog kursa. "Sasvim slučajno" i "ničim izazvano" kurs vrtoglavo raste u poslednja tri dana, ne bi li 31.12.2007 dostigao rekord od 30.11.2007.
Gle malera ! Sasvim slučajno, to je baš dan kada sve banke naplaćuju dospele rate kredita građana i uzimaju kurs koji važi baš poslednjeg dana u mesecu.
Kretanje srednjeg kursa Narodne banke je:
24. 12. 2007. 77.9068
25. 12. 2007. 78.3481
26. 12. 2007. 79.4634
27. 12. 2007. 81.8139 (skoro dva i po dinara više nego juče)
A današnji "prodajni za devize" po kojem se obračunava rata kredita u Raiffeisen banci je čak 82.8775 ! Dakle, skoro 83.
Živi bili pa dodali koji post na temu sutra, prekosutra, u nedelju i konačno u ponedeljak 31.12.
|
[ etjen @ 27.12.2007. 11:08 ] @
Pa ce opet da padne... Stvarno neverovatno, aj ono pre par nedelja i da kazes zasto, ali ovo sad - idiotizam
[ vladd @ 27.12.2007. 12:02 ] @
Pa lepo su svi upozoreni da se ne igraju sa kreditima. Kurs je plivajuci, a banana drzavica (sa konstatacijom se slazem), nema privredu, nema socijalni program, ne brine o ovo malo zaposlenih, pritom, svi se bave trgovinom na nivou preprodaje, a ponajvise vole da se istezu preko mogucnosti.
Pa sta drugo ocekivati. Dobro je da nije prebacio 90..
Poz.
[ smsnet @ 27.12.2007. 13:28 ] @
Eto prilike da lepo zaradis, AKO si siguran da ce porasti na 83,84,85,... pa posle pasti na 77-78... pozajmi 10.000eur prodaj ih na gornjem piku, kupi na donjem piku i zaradices bar 4din po evru.
Zasto da samo banke zaradjuju, zaradi i ti nesto, AKO si siguran da se kurs namerno "pumpa" pred kraj meseca.
[ Java Beograd @ 27.12.2007. 13:39 ] @
Ma važi. 'Oćeš ti da mi pozajmiš ?
[ noreniou @ 27.12.2007. 14:02 ] @
ne treba niko nista da pozamljuje, vec treba da se radi i zaradjuje,
a ne samo uzimati kredite za svakakve nebuloze pa se posle zaliti kako eto ne moze covek 'posteno' da zivi od kredita,
jer su im il velike kamate (stalne zalbe) ili dinar je u padu pa je zaboga rata za sledeci mesec otplate skocila za 100 il 200 dinara
a mesto gde zivis, nit je jadno, nit je malo, nit je banana...
[ Java Beograd @ 27.12.2007. 14:37 ] @
Jok i nije. A ti kao da si "profesionalni zamenjivač teze".
Dakle, tema NIJE da li sam se ja i koliko zadužio kreditima. To je moja stvar. Tema je: veštačko i nebulozno podizanje kursa od strane nekog moćnika, kad i kako njemu odgovara. Ili grupa moćnika, svejedno. A mi jesno banana država zato što je to uopšte moguće. Uostalom pogledaj dijagram kretanja kursa dinara, pa onda kaži da zemlja nije jadna. Mislim, objasni mi kako se ovo desilo ? Obrati pažnju na poslednji deo linije, tj. ponovni skok u nebo.
[att_img]
[ McKracken @ 27.12.2007. 14:50 ] @
Citat: a mesto gde zivis, nit je jadno, nit je malo, nit je banana...
Znaci zemlja gde drzava stabilizuje kurs koristeci 40 miliona eura nije jadna mala banana?
U prevodu, kupovina jedne nekretnine moze da destabilizuje zemlju???
[Ovu poruku je menjao McKracken dana 27.12.2007. u 16:01 GMT+1]
[ Java Beograd @ 27.12.2007. 15:05 ] @
Zapravo radilo se o 33 mil. ponude od strane države, a kupljeno je samo 4 ! 33 miliona je suma za jedan transfer nekog boljeg fudbalera. Četiri milona je cena prosečne kuće na Dedinju.
[ smsnet @ 27.12.2007. 15:51 ] @
Gledam ovaj grafikon i primecujem da su banke krajem oktobra izgubile na ratama kredita jer je evro bio ispod 77din?
Ako je izjava u prvom postu tacna da "banke namerno stimuju kurs" onda su se u oktobru zaje*ale.
[ tosa @ 27.12.2007. 16:46 ] @
Jadne banke, baš mi ih je žao... krediti, kamate i ostale beskrajne igre koje plasiraju su čisto zlo!
Nažalost, dosta ljudi to ne kapira pa se upusti u kredit i onda nastaje problem. Štelovanje kursa
je samo deo igre, ne bi trebalo da iznenađuje bilo koga.
Eto prilike za jedan citat:
"Svet će biti bolji kada budemo zadavili poslednjeg pripadnika buržoazije crevima poslednjeg sveštenika"
[ Majstor Duja @ 27.12.2007. 16:51 ] @
Citat: tosa:
Eto prilike za jedan citat:
"Svet će biti bolji kada budemo zadavili poslednjeg pripadnika buržoazije crevima poslednjeg sveštenika"
Toso, odakle je ovaj citat?
[ nervous83 @ 27.12.2007. 17:01 ] @
Ja sam krajem novembra imao muku da nadjem menjacnicu ili banku da mi zamene 20 eura... I na zalost nisam imao broj kod sebe na koji mogu da se zalim... A sutra planiram da zaredim od banke do banke, i da trazim da mi zamene 100 eura, pa ako kazu da nemaju dinare, sa lica mesta da telefoniram i da zovem... Katastrofa!!!
p.s. Zna li neko na koji broj se prijavljuju ovakvi slucajevi?
[ commissar @ 27.12.2007. 17:37 ] @
Mene zanima samo jedna stvar, i molim da mi neko objasni:
U svim ex-Yu republikama koje su zadrzale/imale svoju valutu, valute su uvek bile stabilne.
Zasto tako nesto nikad nije moglo da se desi i u Srbiji?
Hvala.
[ ghost2k3 @ 27.12.2007. 18:03 ] @
Pa bilo bi providno da sad svaki mesec bude isto.
To sto su se zajebale krajem oktobra ce debelo da naplate
[Ovu poruku je menjao ghost2k3 dana 27.12.2007. u 19:30 GMT+1]
[ srki @ 27.12.2007. 19:32 ] @
Neverovatno koliko ima strucnjaka za makroenomiju na jednom mestu. Nije samo u oktobru bilo nepogodno za banke, pogledajte samo onaj pad na kraju juna ili januara. Ali ako znate da ce na kraju svakog meseca dinar da padne pa onda lepo tada kupite dinare a na sredini meseca kupite devize i eto vama svakog meseca zarada od 10%.
@Java
Uzmi kredit od banke pa onda sa tim kreditom zaradjuj toliko. Vise ces zaraditi nego sto banka zaradi zbog mesecne rate tako da ne znam sto se zalis kada mozes lepo da zaradis. Nagovori porodicu da prodate sve nekretnine koje imate i zivite godinu dana kao podstanari i posle cete moci da kupite jos jednu kucu. Uzmi sto kredit gde god mozes kada znas da ces moci ovako da ga dupliras za godinu dana.
Citat: nervous83: ... A sutra planiram da zaredim od banke do banke, i da trazim da mi zamene 100 eura, pa ako kazu da nemaju dinare, sa lica mesta da telefoniram i da zovem... Katastrofa!!!
Trazi da ti prebace na tvoj dinarski racun pa onda nema veze da li tu imaju dinare ili ne.
[ MatezYU @ 27.12.2007. 19:33 ] @
Da li zna neko kada se formira kurs za sturasnji dan i ko ga formira?
[ Emil Ranc @ 27.12.2007. 19:57 ] @
Dinkić parnim, Jelašić neparnim danima
[ koja @ 27.12.2007. 20:25 ] @
Odskora je ubacen novi sistem formiranja kursa.
Izbacen je plivajuci kurs dinara, a ubacen sistem formiranja kursa na kraju radnog dana koji ce vaziti za sutrasnji dan.
[ dalibord5 @ 27.12.2007. 20:52 ] @
Prijatelj kome je cerka tesko obolela,placao je njeno lecenje u Italiji skoro 6 meseci.
Drzava je refundirala deo troskova.
Vratila mu je 5000 evra,obracunatih na dan 25.12.2007.
Naravno,novac jos nije isplacen.Bice za nekoliko dana,a on je vec na velikom gubitku.
I to je tako.Jos jedan rizik na koji se mora racunati.
Ne treba ni trositi vreme na razmisljanje je li to nekakva zavera ili ne.
Jednostavno,takva je poslovna situacija i mi tu ne mozemo mnogo.
[ 2nd to none @ 27.12.2007. 20:53 ] @
Citat: koja: Odskora je ubacen novi sistem formiranja kursa.
Izbacen je plivajuci kurs dinara, a ubacen sistem formiranja kursa na kraju radnog dana koji ce vaziti za sutrasnji dan.
gde moze da se vidi sutrasnji kurs?
[ Shadowed @ 27.12.2007. 21:21 ] @
U Narodnoj banci :)
[ boban779 @ 27.12.2007. 21:23 ] @
U 8:00 sutra ujutru.
[ 2nd to none @ 27.12.2007. 21:24 ] @
na sajtu? daj link.
[ 2nd to none @ 27.12.2007. 21:24 ] @
treba mi danas. menjacnice ga znaju. zasto ga ja ne bih znao?
[ ghost2k3 @ 27.12.2007. 21:32 ] @
Otvori menjacnicu pa ces znati
[ 2nd to none @ 27.12.2007. 21:36 ] @
da sam hteo menjacnicu otvorio bih je do sada. dalje? :)
[ boban779 @ 28.12.2007. 07:42 ] @
79,8788
[ mrle 011 @ 28.12.2007. 09:16 ] @
Citat:
Majstor Duja:
Toso, odakle je ovaj citat?
http://en.wikipedia.org/wiki/Adam_Weishaupt
[ smsnet @ 28.12.2007. 09:46 ] @
Jedno je sigurno sam nacin formiranja kursa daje priliku nekome ko ima dosta kesha da profitira. Od nove godine se nacin formiranja kursa menja.
[ Lesli Eldridz @ 28.12.2007. 10:00 ] @
Citat: Java Beograd: Tema je: veštačko i nebulozno podizanje kursa od strane nekog moćnika, kad i kako njemu odgovara. Ili grupa moćnika, svejedno. A mi jesno banana država zato što je to uopšte moguće. Uostalom pogledaj dijagram kretanja kursa dinara, pa onda kaži da zemlja nije jadna. Mislim, objasni mi kako se ovo desilo ? Obrati pažnju na poslednji deo linije, tj. ponovni skok u nebo.
Izem ti nebo. Ja videh temu, pa se taman poradovah da je nesto normalno, kad ono opet ista pesma. Tema treba da bude "veštačko i nebulozno drzanje niskog i laznog kursa evra od strane populista i manijaka na vlasti zarad socijalnog mira, njihovog opstanka na vlasti i odbrane ugrozenog kosova" , kad ono mućak. Srpska posla. Bune se kad pocinje da se vraca normalno stanje, a velicaju nenormalno. Evro treba da bude jedno 120, ali za pocetak je dovoljno da ode do 100. Mora da ovi sto se bune sisaju drzavne jasle, nema drugog odgovora.
[ vladd @ 28.12.2007. 11:40 ] @
Ne vidim stvarno cemu tolika dreka oko evra.
Osim ako dobar deo populacije i dalje ne pravi kombinacije sa "uvozom" ili kineskom robom.
Meni su znacajniji podaci da je benzin pao za dinar, njega arcim svakodnevno, da je ulje stabilizovano na 95, i obracam paznju na problem mleka...
Da bi se proglasile spekulacije, pokvarene i namerne, u cilju da upropaste nekoga, nema dovoljno argumenata. Da je neko stvarno tako mocan, onda bi evro bio 90 ili 150. To bi bila varijanta.
Cak i navedeni dijagram, demantuje varijantu da banke deru gradjane na kreditima. Kao da ih je neko terao na kredite, neko drugi osim zelje za trosenjem.
Mozda je zakljucak da je doticni "pokvarenjak" u stvari "nesposoban"..
Kod podizanja poslovnih kredita, ovo su sitne varijacije, investirani novac se isplacuje u znacajnijem procentu.
Ali mentalitet jednostavnog razmisljanja je apsolutni, demokratski, vecinski pobednik.
Sto bi neko mislio, i eventualno razmisljao, ako mu to niko ne placa.
Lakse je podici dreku, ispaliti gomilu parola i pljuvacine, i napraviti ventil za odusku.
Pa od sutra ista prica
Interesantan vid egzistencije
Poz.
[ tosa @ 28.12.2007. 12:48 ] @
@Majstor Duja
Nije u pitanju Weishaupt već neki Francuski sveštenik koji je to napisao u svojoj opširnoj knjizi.
Zanimljiv lik jer je bio formalno sveštenik a u stvari žestok ateista što je otkriveno posthumno...
Nažalost, zaboravih mu ime ali iskopaću ga pa javljam ;)
[ Emil Ranc @ 28.12.2007. 13:43 ] @
@tosa & Majstor Duja
U pitanju je francuski pisac i filozof Deni Didro ( Denis Diderot).
[ tosa @ 28.12.2007. 14:52 ] @
@Emil
To je taj! Hvala!
[ Majstor Duja @ 28.12.2007. 15:00 ] @
[ mrle 011 @ 28.12.2007. 16:52 ] @
aaa .... ja sam nekad negde procit'o da je weishaupt, a i licilo mi ... znaci dezinformacija ...... nego sta kazete, djomlija dinkic je onako .... fin decko? .... mislim, kako da kazem .......posten i to.
[ Odin D. @ 28.12.2007. 20:51 ] @
Ja sam vec par godina u inostranstvu i ovdje gastarbajteri imaju teoriju da kurs evra opada kada oni masovno navracaju natrag u maticu. To se desava u vreme nekih vecih praznika, npr. sada oko bozica i nove godine, kada zaista rijeke gastarbajtera jure autoputevima ka Srbiji. Na granicnim prelazima se u to doba ceka i po 5-6 sati, pa onda mozete zamisliti koliko je to naroda. Naravno, svi oni nose i izvjesne kolicine deviza (evra) koje u prilicnim svotama trose u to vreme po Srbiji, neko sto treba, a vecina da bi se "u svom selu pokazala". Oni tvrde da kurs evra opadne kako bi oni za svoje pare dobili manje, a ta razlika se sad nekakvim kanalima (to bolje znaju ekonomisti) nekako prespe u dzepove onih koji kontrolisu kurs. E sad ja nisam bas oko toga razbijao mnogo glavu, ali cinjenica je da se pad evra savrseno poklapa sa tim periodima kada oni masovno stizu kuci na odmore. Da li je to slucajno ili ne, ne bih znao.
Ono sto sam ja primjetio je da cijene svakodnevnih namirnica, a i svega ostalog, skacu kad skoci i evro, a ne vracaju se natrag kad se vrati i evro. Ovog ljeta bio sam neprijatno iznenadjen kada sam kupio dva obicna soka od dva litra, dva hljeba i omanju kutiju napolitanki. Za cijenu koju sam u Srbiji platio mogu ovdje (Austrija) da kupim najmanje 2 puta vecu kolicinu istih tih artikala.
[ Ivan Dimkovic @ 28.12.2007. 21:53 ] @
Citat: Odin D.
Ja sam vec par godina u inostranstvu i ovdje gastarbajteri imaju teoriju da kurs evra opada kada oni masovno navracaju natrag u maticu.
Pa imajuci u vidu da je ukupna velicina srpskog trzista mala, i da 'arbajterska lova (doznake iz inostranstva) jesu u visini 15% GDP-a, moze da se desi da cak i takva pojava ima uticaj na kurs dinara - ali cak i u takvoj banana drzavi to ne bi smelo da bude toliko uticajno.
Mada bih ipak pre rekao da je u pitanju inflacija zbog povecanog prometa dinara (ono - kraj godine, kupovine, naplate dugova, itd...)
Jbg, nisam siguran sta bi bilo najbolje ciniti u Srbiji osim imati neki "bafer" deviza na deviznom racunu za pokrivanje ovakvih pikova u kursu dinara.
[ pctel @ 28.12.2007. 23:00 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Evro treba da bude jedno 120, ali za pocetak je dovoljno da ode do 100. Mora da ovi sto se bune sisaju drzavne jasle, nema drugog odgovora. Po kojoj formuli to racunas? Ili lupas onako, tipa, da vidim koliko da napisem, 120 ili 360 dinara?!
Citat: "Svet će biti bolji kada budemo zadavili poslednjeg pripadnika buržoazije crevima poslednjeg sveštenika"
Pedeset godina ste radili na tome pa nije uspelo, drugu sansu ne verujem da cete dobiti.
[ Miroslav Jeftić @ 28.12.2007. 23:07 ] @
Tamo gde je on sad, verovatno još uvek rade na tome. :P
[ bugsu @ 28.12.2007. 23:12 ] @
ja sam juce u MEGI menjao po 81 a danas je 79...skace i pada ko lud....
[ srki @ 28.12.2007. 23:52 ] @
Citat: tosa:
Nije poslednjeg pripadnika burzoazije (tako bi i ti stradao) vec poslednjeg kralja. Pripadnike burzoazije su hteli da zadave proletarijati verovatno zbog ljubomore sto oni nisu umeli da steknu malo obrazovanja pa recimo programiranje ili neki drugi rad koji zahteva inteligenciju i obrazovanje oni nisu smatrali za rad. Zato se pevalo "Amerika i Engleeeeska bice zemlja proleteeerska". A sad svi na njive i u fabrike (u drzavnom vlasnistvu).
Citat: Miroslav Jeftić:
Tamo gde je on sad, verovatno još uvek rade na tome. :P
Vise ni tamo to ne rade, umro je i tu komunizam (osim u nazivu jedine dozvoljene partije).
[Ovu poruku je menjao srki dana 29.12.2007. u 01:29 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 29.12.2007. 01:45 ] @
Citat: pctel: Po kojoj formuli to racunas? Ili lupas onako, tipa, da vidim koliko da napisem, 120 ili 360 dinara?!
Po onoj koja nema veze sa debelguzima koji sisaju drzavne jasle zbog kojih je taj kurs takav da bi se kupovao socijalni mir. Hajde da vidimo sta ce da bude sa vasim dinarom kad se zavrsi privatizacija javnih preduzeca i kad vise takvi kao kostunica nemaju cime da kupuju socijalni mir. Evro 78, to je smesno. Ti racunaj sam Evro je bio 87, silom je oboren na 76. Skocio na 83, oboren silom na 78, pa se opet popeo na 81, pa opet oboren, sve intervencijama narodne banke. Samo to je vec 21 dinar. Plus ovo koliko je eto ti 100. Pa onda uzmi preracunaj cenu iste robe (u evrima) ovde i napolju i sve je jasno. Pravo da ti kazem, sa takvima mi je smaranje da pricam o tome. Samo uzivajte vasem "jakom i stabilnom dinaru" i vasim kreditima, i to me zabole. E, ojacala vam je privreda pa je dinar jaci u odnosu na evro i stabilan je, nema trte mrte. Smesno. Ko ne plati na mostu platice na cupriji.
[ Bananaman @ 29.12.2007. 02:02 ] @
Lesli se opet nalizao Imlekovog jogurta sa 3,2% mlecne masti, pa mu revolucija udarila u srbijansku glavu... Postajes, bre, gora stenica od Pandora, Che Gevarovicu...
[ tosa @ 29.12.2007. 05:36 ] @
Citat: srki: Nije poslednjeg pripadnika burzoazije (tako bi i ti stradao) vec poslednjeg kralja.
Ček, ček, hoćeš da kažeš da sam ja pripadnik buržoazije a da to nisam znao? :)
Mislim da sam mnogo bliži građanstvu ako već pričamo o slojevima iz vremena Francuske revolucije.
@Lesli
Da li ti misliš da je NBS samostalna institucija? Ekipa koja je na vlasti nema sa
tim veze, po direkciji svetskih bankara igraju svi pa i male države kao naša.
[ srki @ 29.12.2007. 06:02 ] @
Citat: tosa: Ček, ček, hoćeš da kažeš da sam ja pripadnik buržoazije a da to nisam znao? :)
Mislim da sam mnogo bliži građanstvu ako već pričamo o slojevima iz vremena Francuske revolucije.
Pa to ti je burzoazija, srednja klasa kojoj ti pripadas, sigurno nisi pripadnik proletarijata. Ti si verovatno pomesao sa aristokrtatijom, tj. onima koji su stekli bogatstvo i status genetski (nasledjem). U Francuskoj su nosioci revolucije bili pripadnici burzoazije i oni su podigli revoluciju protiv aristokratije. Pod burzoazijom smatram i obrazovane bogatije gradjane (npr. trgovci, razni project menadzeri, CEOs... ) u gornjem srednjem sloju a i "malu burzoaziju" tj. gradjanstvo koje je isto obrazovano ali nemaju toliko para a ipak su u srednjem sloju (ucitelji, doktori, elektroinzenjeri, programeri, arhitekte i sl). Oni koji su se odlucili za rad gde nije potrebno neko obrazovanje (gomila radnika po fabrikama) pripadaju proletarijatima. Ja ne bih rekao da si ti pripadnik proletarijata ili aristokratije vec bas burzoazije.
[ tosa @ 29.12.2007. 09:46 ] @
Citat: srki: Ja ne bih rekao da si ti pripadnik proletarijata ili aristokratije vec bas burzoazije.
Ma proleter sam ja, kao i većina ovde :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.12.2007. 10:28 ] @
Toso,
Danas imas vise vrsta radnicke klase - pretpostavljam da smo vecina nas na ovom forumu u toj 'white collar' radnickoj klasi koja je danas ekvivalent sitne burzoazije i te kako.
Evo ti checklist:
1. Imas auto
2. Imas stan
3. Imas dobru ishranu, bez perioda gladi ili lose dijete
4. Ostaje ti love posle svega ovog gore i za odmor i ustedjevinu
Ti si onda ekvivalent "sitne burzoazije" u vremenu FR revolucije, koliko god ti se to ne svidja :)
Mislim, znam da je lepo identifikovati se sa zrtvom i slabijim, ali - ti nisi u toj grupi, a ne verujem ni da vecina na ES-u spada u istu... ono, proletarijat nema ni za kompjuter, a kamo li da zevzeci na ES-u ;-)
[ mrle 011 @ 29.12.2007. 10:43 ] @
nije li glavni, ako ne i jedini razlog sto za domacu valutu imamo dinar, a ne evro, upravo stvaranje mogucnosti parazitima na vlasti i njima bliskim pojedincima i grupama za spekulacije i bogacenje na nas racun?
[ mrle 011 @ 29.12.2007. 10:47 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: ..................
Evo ti checklist:
1. Imas auto
2. Imas stan
3. Imas dobru ishranu, bez perioda gladi ili lose dijete
4. Ostaje ti love posle svega ovog gore i za odmor i ustedjevinu
Ti si onda ekvivalent "sitne burzoazije" u vremenu FR revolucije, koliko god ti se to ne svidja :)
...............
........... ili ekvivalent "radnicke klase" u vremenu zlog tite, koliko god se to nekome ne svidja :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.12.2007. 10:59 ] @
Pa da, "radnicka klasa" jos duze vremena ne znaci iskljucivo proletarijat - pogodnosti "sitne burzoazije" su jos pre vise decenija pocele da silaze i u radnicku klasu.
Danas imas pripadnike radnicke klase koji bi u vreme FR revolucije bili iskljucivo vrlo krupna burzoazija - recimo dobri advokati, CEO-ovi i sl... svi oni moraju da rade za svoj hleb (dakle - radnicka klasa), ali ih ima toliko bogatih da je potpuno besmisleno podrazumevati "radnicku klasu" kao nesto sto nikad nije na nivou... burzoazije ;-)
[ mrle 011 @ 29.12.2007. 11:26 ] @
Citat: pctel:
Pedeset godina ste radili na tome pa nije uspelo, drugu sansu ne verujem da cete dobiti.
sto se tice verovatnoce - pre bih se smeo kladiti da bi se bar 3/4 ljudi koji su ziveli ovde u tih 50 godina i koji pamte, vratilo u to vreme/sisteme vrednosti/nacin zivota kada bi imali neku mogucnost izbora za to - nego sto bih se smeo kladiti da se ovima sto su sprovodili pravdu i davili crevima ovde, pre 50 godina, ili u francuskoj pre 200, nece jos nekad u buducnosti zalomiti da to sprovedu opet.
[ vladd @ 29.12.2007. 12:21 ] @
Mogu i 300/8 da zele da "se vrate" u neke periode "lepog" zivota, ali nema para za finansiranje takve "blagodeti.
Oni kao nesto rade, i za to primaju nenormalne plate i tako zivotare godinama..
To sto su radili, nije vredelo tih para, u okvirima drzave koja nije kolonisticka sila, a vise nije "u procepu" izmedju dva bloka...
Poz.
[ tosa @ 29.12.2007. 13:16 ] @
Ivane,
Ja bih rekao da je u pitanju samo promenjena distribucije resursa i/ili bolje organizovana proizvodnja istih,
pa imaš prividno bogate ljude. Da li je to što si izlistao bogatstvo ili predstavlja minimum nekog normalnog
života u kome, kao što si i sam rekao, mora da se i te kako radi? Tačnije moraš da radiš do penzije što je
sve manje određen pojam. Bogat je (materijalno) onaj koji ne mora da radi, a i dalje ima sve te stvari...
Mislim da ne možemo izjednačavati današnjeg građanina sa nekime od pre par vekova, niti je moguće
praviti poređenje slojeva zbog prevelikih razlika u načinu života. Ok, nekadašnji plemić je današnje dete
imućnijih osoba ali mislim da im privilegije nisu ni približne.
U narednih 10 dana neću biti tu da nastavljam diskusiju...
[ Lesli Eldridz @ 29.12.2007. 16:13 ] @
Citat: Bananaman: Lesli se opet nalizao Imlekovog jogurta sa 3,2% mlecne masti, pa mu revolucija udarila u srbijansku glavu... Postajes, bre, gora stenica od Pandora, Che Gevarovicu...
Sta je bilo, i ti sisas drzavne jasle pa ti odgovara ovaj lazni socijalni kurs evra od 70 i kusur? Ako, ako, nece jos dugo, a otreznjenje ce biti tim bolnije. Secas se kako je bilo u Argentini?
[ žutokljunac @ 29.12.2007. 16:55 ] @
Što kaže Gidra... mnogo volim kad godina izda, sve poskupi pojeftini 3,14-zda.
[ Milan M. Radovic @ 29.12.2007. 18:29 ] @
Nisam ekonomista,ali kad sam u svojim rukama video sveze stampane novcanice.. onako suste ko kesa pod rukom,prste da iseces na njih... hehe,svi znamo sta to znaci :D Inflacija sarmo,inflacija...
Ali ne brinite se,sve ce oni to da poprave i "vestacki" ce "srediti" polozaj dinara pred izbore :D
[ pctel @ 29.12.2007. 19:45 ] @
Citat: mrle 011: pre bih se smeo kladiti da bi se bar 3/4 ljudi koji su ziveli ovde u tih 50 godina i koji pamte, vratilo u to vreme/sisteme vrednosti/nacin zivota kada bi imali neku mogucnost izbora za to
Bila je mogucnost izbora nekoliko puta i partija koja se zalaze za to nije postigla zavidan uspeh.
Citat: Da li je to što si izlistao bogatstvo ili predstavlja minimum nekog normalnog
života u kome, kao što si i sam rekao, mora da se i te kako radi? Evo, ja cu da ti odgovorim - to sto je Ivan izlistao je privilegija nekih 10-15% najbogatijih ljudi na planeti, pa ti sad postavi minimum gde hoces.
A Leslie, ti mora da si uzivao pocetkom devedesetih, kad je kurs bio 1.000.000:1, pa uzmes dzak para i krenes u samoposlugu? A onda trcis i kupujes, jer ako se malo duze zadrzis u samoposluzi, za taj dzak para ne moze da se kupi nista? Bice da je to normalno a ovo nenormalno.
[ Lesli Eldridz @ 30.12.2007. 10:45 ] @
Pa evo sad ti je ta partija samo se drugacije zove. Aaaaaa, znaci to je u pitanju, strah od "moze i gore" . E pa nenormalno je i jedno i drugo. I to tad je bilo nenormalno, a i ovo je sad nenormalno, da drzava silom odrzava niski kurs evra. Razlog se zna - kupovina socijalnog mira za ove koji sisaju drzavne jasle i privid koji se stvara da je ovde stabilna ekonomija. Pa dolar bre stalno pada u odnosu na evro, a dinar stabilan. Mnogo nam majku mu imperijalistcku ojacala privreda. Mora da su oni sto proizvode oklagije pa ih prodaju na pijaci premasili normu. Jedino takvi nesto proizvode. Hebi ga, mozda je nekome ko sisa drzavne jasle mio ovaj kurs, ali meni nije milo da mi kradu devize po niskom kursu, a da ja nemam gde da ih zamenim po stvarnom. U celoj toj prici ispada hebena strana samo onaj ko se bavi necim normalnim, a dobijaju samo ovi koji su se na bilo koji nacin utalili sa drzavom, makar i muzuci ove sto sisaju drzavno vime, i to je isto. Hebo majku ako ne bih isao u nabavku za sve, pa i za lebac, negde u inostranstvo da sam blizu granice kao ovi sto zive u pogranicnim mestima. Ja cak mislim da su i ovi gastarbajteri koji tvrde da je to zbog njih delimicno u pravu. U Srbiju godisnje udje nekoliko milijardi dolara (3 - 5, ko ne veruje neka gugla, mene mrzi, to je bas Jelasic pricao pre godinu ili dve) koje dijaspora salje svojima da im pomogne, i ovim lopovima je u interesu da sve to sto ulazi u zemlju po bilo kom osnovu otmu po sto nizem kursu. Sve je to banda udruzena u zajednicki zlocinacki poduhvat, ista kao ona devedesetih, samo su sad za razliku od onih, i pouceni njihovim iskustvom, dali malo i "narodu" da "narod" ne vidi pljacku. I pali im to kod vecine.
[ vladd @ 30.12.2007. 12:21 ] @
Niste mi bas jasni sa tim gorcinama i partijskim rovovima, ali neka, izduvajte se, samo, posto nista korisno niste rekli.
Evo, benzin je pojeftinio 1 dinar, sto je za gradjane koji zive od plate vaznija stavka nego devizni kurs, koji je skocio 2 dinara(bez obzira sa cime se kalkulise, srednji.. kupovni i sl, pre par dana se evro menjao za 79, a ovih dana, posle katastrofalnog skoka, za 71).
I ne vidim, a niste ni rekli, koliko to partije uticu na nesto, ne koliko i sta pricaju, nego koliko realizuju pricu...
Da ne spominjem KOME uopste mogu i hoce da realizuju bolji zivot.
Pa dokle da cekate sa otvorenim ustima "neke tamo", da udele nesto...
Ako ne mozete da ocenite kakva su pravila igre, gde se posluje i gde leze pare, sta treba da se zeli ili hoce, sta se od zelja moze ostvariti, onda se zna gde je problem.
Tada "nijedna partija ne valja", nevalja vlast, ne valjaju gradjani, valjda...nesto nista ne valja..
Poz.
[ staticInt @ 30.12.2007. 12:40 ] @
Citat: Milan M. Radovic: Nisam ekonomista,ali kad sam u svojim rukama video sveze stampane novcanice.. onako suste ko kesa pod rukom,prste da iseces na njih... hehe,svi znamo sta to znaci :D Inflacija sarmo,inflacija...
Ali ne brinite se,sve ce oni to da poprave i "vestacki" ce "srediti" polozaj dinara pred izbore :D
Pa bas zato sto i nisi ekonomista gresis u konstataciji, ako drzava izdaje nove kolicine novca ne mora da znaci da je to zbog inflacije, mozda je zbog vece potraznje za dinarima, na primer sada su praznici dolaze ljudi iz inostranstva svi menjaju devize za dinare samim tim ukupna traznja dinara se povecala, samim tim i to utice na kurs dinara, a posto se povecava traznja povecava se i trazena kolicina, drzava stampa pare da bi zadovoljila traznju za dinarima, inflacija se desava kad stampas pare za koje nemas pokrice, ovde pokrica svakako da ima, to sto drzava izdaje nove kolicine novca najmanje je do inflacije da budemo razumni.
Sto se tice kursa, tacno je da se kurs ponekad steluje zbog velikih kupovina i tamo gde se obrcu milioni dolara ali takve stvari se desavaju i u drugim zemljama nista se vi ne brinite, sto se tice onih peakova to moze da znaci mnogo vise stvari nego sto imate u vidu.
[ popusicko @ 30.12.2007. 12:45 ] @
Ne znam sto jaucete non-stop.Zadnjih 5 dana ni u jedan super market ne mozes uci ni docekati kolica od guzve.Ocigledno da je standard skocio kad se kupuje k`o pred bombardovanje.I da je evro 60 i da je 80 mislim da bi guzva bila ista.
[ etjen @ 30.12.2007. 12:52 ] @
Citat: popusicko: Ne znam sto jaucete non-stop.Zadnjih 5 dana ni u jedan super market ne mozes uci ni docekati kolica od guzve.Ocigledno da je standard skocio kad se kupuje k`o pred bombardovanje.I da je evro 60 i da je 80 mislim da bi guzva bila ista.
Slazem se, i dodao bih da je meni neshvatljivo da nekom ne odgovara da je Euro oko 80, tj da je kurs koliko toliko stabilan. Svako ko navija za kurs od sta ti ja znam, 100, 120 mi je neshvatljiv... Napokon smo docekali koliko toliko stabilan kurs, i sad i to nekom ne odgovara
[ BluesRocker @ 30.12.2007. 12:56 ] @
Citat: Milan M. Radovic: Nisam ekonomista,ali kad sam u svojim rukama video sveze stampane novcanice.. onako suste ko kesa pod rukom,prste da iseces na njih... hehe,svi znamo sta to znaci :D Inflacija sarmo,inflacija...
Pre bih reko da je u pitanju kvalitet istih koji može da se meri sa malo boljim toalet papirom. Svuda u svetu se štampa papirni novac jer fizički ne može dugo da izdrži u opticaju.
[ vlada01us @ 30.12.2007. 13:38 ] @
Citat: Svako ko navija za kurs od sta ti ja znam, 100, 120 mi je neshvatljiv...
Zasto neshvatljiv? Moj tast prima deviznu penziju, i njemu bi odgovaralo da je euro sto veci. Mozda je i Lesli u tom fazonu.
[ etjen @ 30.12.2007. 13:47 ] @
Pa OK onda... Onaj ko prima deviznu penziju... Njemu verovatno nije lako...
[ Lesli Eldridz @ 30.12.2007. 14:07 ] @
Citat: etjen: Slazem se, i dodao bih da je meni neshvatljivo da nekom ne odgovara da je Euro oko 80, tj da je kurs koliko toliko stabilan. Svako ko navija za kurs od sta ti ja znam, 100, 120 mi je neshvatljiv... Napokon smo docekali koliko toliko stabilan kurs, i sad i to nekom ne odgovara
Sta tu nije jasno? Ne odgovara onima koji imaju mesecni prihod u devizama, ili ustedjevinu u devizama. Kurs evra treba da prati ovu inflaciju, i to je potpuno jasno. Ne moze to da proslog meseca moze da se kupi za istu sumu u evrima manje nego sad, dok EU privreda jaca. Ne moze da americka privreda non stop slabi u odnosu na EU, a srpska da stoji na istom mestu, kad svi znamo sta je srpska privreda - trange frange i proizvodnja nula. To jest moze, ali vestacki. I sta vam je sa tim stabilnim kursom? Stabilan kurs je bio i u ex SSSR. Jedan dolar - jedna rublja, i tako decenijama. I nema tu. Nije vazno da kurs bude stabilan, nego je vazno da kurs bude realan, a sad nije realan.
U ove propagandne pricice sa "javnog servisa" necu ni da ulazim. Jaka stvar, puna kolica i benzin jeftiniji za dinar. Pa to se ponavlja vec mesecima, benzin prvo pojeftini za dinar pa poskupi za pet. U sustini, to je ona prica - ovaj je krao ali je dao, a ovi kradu al' ne dadu. Znaci ako sad neko stavi da je evro 10 dinara a ti "znas gde se posluje i gde leze pare" (citaj, povezan si sa tim nekim) pa mozes da se uklopis po tom kursu da punis "potrosacku korpu" to je onda OK. Svasta. To sto ja napisah to je, ovo su sve ostalo sitnosopstvenicke price onih koje je lazni sjaj potrosackog drustva trenutno malo zasenio pa ne vide sustinu. Samo, nece ni kostunica vojo do veka ovde da terorise i da potplacuje ove sto sisaju drzavne jasle zarad socijalnog mira i da im muva kredite. Bice i ovde kao u Argentini, kad konacno propadne njihov populizam.
[ Miroslav Jeftić @ 30.12.2007. 14:15 ] @
I od sutra kurs ude 150, kakav boljitak ćemo videti? Verovatno nikakav, ali baš da čujem kako ćemo se to osevapiti? To što je neko neposoban da izvozi pa mu je kurs kriv je njegova stvar.
[ Davor Vlajkovic @ 30.12.2007. 14:18 ] @
Citat: etjen: Slazem se, i dodao bih da je meni neshvatljivo da nekom ne odgovara da je Euro oko 80, tj da je kurs koliko toliko stabilan. Svako ko navija za kurs od sta ti ja znam, 100, 120 mi je neshvatljiv... Napokon smo docekali koliko toliko stabilan kurs, i sad i to nekom ne odgovara
WTF je ovde stabilno?!
[att_img]
Šta misliš kako je onima koji posluju sa inostranstvom? Kad čekaju wire, a za to vreme koliko je potrebno da se isti realizuje (5-7 dana) odnos evra i dinara se menja maltene k'o da je reč o trci F1...
[ etjen @ 30.12.2007. 14:33 ] @
Kurs je ipak jos uvek relativno stabilan. Sta bi bilo da je recimo kurs skocio na 95 ovo poslednje kad je krenuo da skace, da se nije vracao! Meni odgovara da bude sto stabilniji kurs, jedino tako mozes uraditi nesto na dugorocnijem planu... Slazem se da je ovaj dijagram sulud, ali zamisli da je kao sto neki misle da treba, da je otisao kurs preko 100, a ti ocekujes neke pare, cekas da ti isplate pare za neki posao za koji ti treba 3meseca da ga zavrsis a isplacuje ti se u dinarima...
Ako cekas na pare 5-7 dana to i nije tako strasno, cak mozes i da profitiras ali smatram da je duzi period mnogo bitniji
[ Lesli Eldridz @ 30.12.2007. 14:34 ] @
Pa sta onda ako neko ceka pare u dinarima? Jedan li je tako propao kad su ono poceli da vam vracaju dostojanstvo pa nista. Taj neko ceka u dinarima, a drugi neko pa ceka u devizama. Znaci bolje da propadne ovaj sto ceka u devizama? Taj i tako mora da je neki izdajnik. Ili ima on cim ceka devize, ko ga šiša, neka plati. Ja mislim da je u pitanju kombinacija ova dva stava.
Citat: Miroslav Jeftić: I od sutra kurs ude 150, kakav boljitak ćemo videti? Verovatno nikakav, ali baš da čujem kako ćemo se to osevapiti? To što je neko neposoban da izvozi pa mu je kurs kriv je njegova stvar.
I sta sad ovo treba da znaci? Znaci OK je ako lazemo sami sebe, samo ako imamo od toga neku trenutnu sitnosopstvenicku korist? Pa dobro, srecno vam sa tim. Samo, ne znam sta se bunite protiv mrske SFRJ, i tvrdite kako je tad bilo sve vestacki i bla bla bla, kad podrazavate slicne stvari. Ah, da, tad su neki drugi bili u pitanju, a ne vi.
"Vi" , ma ko da ste, se mozda i necete ovajditi, ali oni koji primaju stvarne pare a ne neke papirice boga mi hoce, i to tako sto nece vise da placaju skuplje za 30% ili vise ono sto realno ne kosta toliko.
[ etjen @ 30.12.2007. 14:48 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Pa sta onda ako neko ceka pare u dinarima? Jedan li je tako propao kad su ono poceli da vam vracaju dostojanstvo pa nista. Taj neko ceka u dinarima, a drugi neko pa ceka u devizama. Znaci bolje da propadne ovaj sto ceka u devizama? Taj i tako mora da je neki izdajnik. Ili ima on cim ceka devize, ko ga šiša, neka plati. Ja mislim da je u pitanju kombinacija ova dva stava.
Ne, nisi me rezumeo. Ne treba da propadne niko, to i jeste cilj stabilnog kursa, da onaj koji ima devize zna uvek koliko te devize vrede i da onaj koji ima dinare takodje zna koliko mu treba da bi kupio devize ukoliko to zeli.
Ne znam po cemu si zakljucio da ja imam u glavi neke izdajnike-to je totalni idiotizam i ako bas hoces da znas ja imam dosta para u devizama pa mi ne odgovara da evro raste, sta mi to znaci? Meni treba stabilna drzava sa stabilnom valutom, ja ne zelim da razmisljam o tome koliko para cu dobiti za evro ako sacekam koji dan ili ne.
[ Miroslav Jeftić @ 30.12.2007. 14:56 ] @
@Lesli
Znači da treba da objasniš svoju "teoriju" umesto što obilato praviš maglu pominjući neke bivše, davno propale države, Tita, i šta ti ja znam, kad padneš u trans teško se zaustavljaš. Ja takođe primam "prave" pare, ali mi ne pada na pamet da se zalažem za tvoj kurs. Misliš da bi litar benzina (ili ulja, kisele vode, mleka, bilo čega) koštao i dalje 90 dinara da evro ode na tzv. realni kurs? Sutra bi se sve cene udvostručile ili utrostručile i imali bi isit cirkus kao iz '90-tih.
[ Lesli Eldridz @ 30.12.2007. 14:59 ] @
Ako je to realna situacija, neka tako bude. Ako ti to neces znaci da nisi za realno stanje nego za farsu stabilnosti i lazan socijalni mir, sto sam i ja rekao. A to mora jednom da se srusi, kao sto se zbog tih istih stvari po nekima od vas srusila i ta bivsa davno propala zemlja.
Citat: etjen: Ne, nisi me rezumeo. Ne treba da propadne niko, to i jeste cilj stabilnog kursa, da onaj koji ima devize zna uvek koliko te devize vrede i da onaj koji ima dinare takodje zna koliko mu treba da bi kupio devize ukoliko to zeli.
Ne znam po cemu si zakljucio da ja imam u glavi neke izdajnike-to je totalni idiotizam i ako bas hoces da znas ja imam dosta para u devizama pa mi ne odgovara da evro raste, sta mi to znaci? Meni treba stabilna drzava sa stabilnom valutom, ja ne zelim da razmisljam o tome koliko para cu dobiti za evro ako sacekam koji dan ili ne.
Ma nisam ja rekao nista konkretno bas tebi, nego samo se onako nadovezujem. Pa ni ja ne kazem da treba da neko dobija neki sitan ćar čekajuci neki dan, i zaradjujuci na kursnim razlikama, nego samo kazem da kurs treba da bude realan. Sad nije realan. Ne moze inflacija u dinarima da bude 10% (to lazu, vise je) a evro da kosta isto kao ranije, sto je vec lazirano kad je ono pre godinu - godinu ipo oboren kurs za 11 dinara, sa 87 na 76. Koliko si necega pre mesec dana mogao da kupis za 50 evra, treba da mozes i sad, ili vise, i tako sve dok EU privreda ne pocne da slabi, a srpska da jaca. Ostalo je sve farsa i sarena laza zarad sto duzeg opstanka jedne iste garniture na vlasti.
[ Ivan Dimkovic @ 30.12.2007. 15:01 ] @
Citat:
Ne, nisi me rezumeo. Ne treba da propadne niko, to i jeste cilj stabilnog kursa, da onaj koji ima devize zna uvek koliko te devize vrede i da onaj koji ima dinare takodje zna koliko mu treba da bi kupio devize ukoliko to zeli.
Ovde je u pitanju zabluda.
"Stabilan kurs" nije sam po sebi dobar, ako je vestacki. Dakle, ako imas zemlju u kojoj je realna stopa inflacije 10% godisnje u poslednjih 5 godina, a njena valuta stoji na manje-vise istom nivou - to je onda vestacko odrzavanje valute na jakom nivou.
A vestacko odrzavanje MORA raditi na neciju stetu, sorry - drugi nacin ne postoji. A steta je na ljudima koji bilo sta:
a) Proizvode
b) Izvoze
c) Prodaju usluge inostranstvu
Jasno je, prostom analizom, utvrditi kome stvarno odgovara nizak kurs (u odnosu na inflaciju) - ljudima koji uvoze robu u Srbiju, dakle trgovackom lobiju. Sto se samih gradjana tice, nemaju oni puno dobitaka od kursa jer cene na malo rastu, bez obzira na kurs - jer je to neminovnost inflacije.
Zakljucak cele price je da kurs neke valute mora biti balans izmedju inflacije (koja steti gradjanima) i preterane jacine koja steti industriji - a dinar je trenutno previse jak i to steti skoro svima, osim onom malom broju ljudi koji na tome debelo profitiraju.
Dalje, varijacije valute pri kraju meseca, kada se naplacuju krediti je nista drugo nego kriminal. Jasno je i da u Srbiji postoji sopstvena valuta samo da bi ljudi bliski centrima moci mogli da dodatno profitiraju - u normalnim zemljama nacionalna valuta sluzi za nesto drugo i intervencije na njoj sluze kako bi pospesile ekonomiju, a ne da same sebi budu cilj pravljenja para.
[ staticInt @ 30.12.2007. 15:09 ] @
Ivane moras da uzmes u obzir i traznju dinara kod nas i na drugim mestima, neki neuki gledaju da je dinar 120 prema Evru u Engleskoj na primer i sad kazu kako je dinar precenjen jer je ovde ~80, pa to je zato sto je traznja za dinarom mnogo veca nego u Engleskoj, stvari posmatrate jednostavno, ne mozete raspravljati o kursu ako ne uzmete sve parametre kojih je mnogo, ne odredjuje kurs samo jedan parametar ili volja pojedinaca kako iznosite, tacno je da bi povecavanjem kursa dinara pojacao izvoz ali bi isto tako naneo stete na drugim poljima.
Nije to bas sve tako jednostavno kako vama izgleda, stvari su mnogo komplikovanije.
[ etjen @ 30.12.2007. 15:12 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Ja takođe primam "prave" pare, ali mi ne pada na pamet da se zalažem za tvoj kurs. Misliš da bi litar benzina (ili ulja, kisele vode, mleka, bilo čega) koštao i dalje 90 dinara da evro ode na tzv. realni kurs? Sutra bi se sve cene udvostručile ili utrostručile i imali bi isit cirkus kao iz '90-tih.
Ovo je poenta. Toga se i ja plasim.
[ Miroslav Jeftić @ 30.12.2007. 15:17 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Ako je to realna situacija, neka tako bude. Ako ti to neces znaci da nisi za realno stanje nego za farsu stabilnosti i lazan socijalni mir, sto sam i ja rekao. A to mora jednom da se srusi, kao sto se zbog tih istih stvari po nekima od vas srusila i ta bivsa davno propala zemlja.
Od takvog realnog leka, pacijent može da rikne. :) Ne bih imao ništa protiv da sam se na vreme evakuisao iz zemlje, pa da gledam uz kokice kako tamo neki ekonomski "eksperti" izvode na živo eksperimente dinar-evro, pa onda mudro klimajući glavom posmatraju šta će da bude. Operacije uspela, pacijent umro.
[ Ivan Dimkovic @ 30.12.2007. 15:30 ] @
Citat: staticInt
Nije to bas sve tako jednostavno kako vama izgleda, stvari su mnogo komplikovanije.
Ja uopste nisam rekao da je jednostavno - kurs nacionalnih valuta formira pounda i potraznja (kao i cenu svega ostalog) + jako bitno intervencija same centralne banke uz pomoc deviznih rezervi.
Poenta moje price je bila da je politika kursa nacionalne valute vrlo ozbiljna stvar ciji je glavni cilj balans izmedju privrednog rasta i inflacije, i jako je lose kada takva ozbiljna stvar kao sto je nacionalna valuta sluzi skoro iskljucivo za kratkorocne interese odredjenih grupa ljudi. Da je kurs dinara nizak, ne treba biti u Engleskoj da se vidi - treba videti da je kurs dinara skoro isti za 3-4 godine, dok je inflacija bila svake godine bar 10% na godisnjem nivou - to ne znaci nista drugo nego da je dinar danas realno mnogo jaci nego pre 3-4 godne, bez ikakve podloge u internoj ekonomiji zemlje - sto steti mnogim ljudima, jer da bi se nesto vestacki odrzavalo na nivou jacem od inflacije, neko to treba da finansira.
Srbija, na zalost, ima monetarnu politiku koja destimulise bilo kakvu proizvodnju i izvoz i time celu zemlju pretvara u prostog konzumenta. Koliko je to dugorocno dobro - videcemo, ali fakat je da mali broj ljudi danas ima koristi od jakog dinara, osim ljudi koji su veleuvoznici robe iz inostranstva koji Evre i Dolare dobijaju za manju kolicinu dinara, i time kupuju istu robu napolju.
Osim toga, u "Novom Ustavu" osim kriminalnog uvodjenja pojma "Politicka Partija" u sam Ustav, kao i otimanja poslanickih mesta od gradjana i davanja istih "partijama" je takodje uvedeno da Parlament svake 4 godine moze da bira i smeni guvernera centralne banke, sto samu poziciju guvernera fakticki stavlja u poziciju dnevne politike - u prevodu to znaci da kurs dinara mora biti podredjen politickoj volji, inace Guverner leti sa svog mesta.
To je tragedija, i nista dobro Srbiji ne moze da donese na duze staze. Ozbiljne drzave sa perspektivom imaju vrlo detaljan sistem balansiranja moci izmedju vise strana (Vlada, Parlament, Centralna Banka, Sudstvo, itd...) , dok je u Srbiji sva moc podarena politickim partijama.
To ne moze biti dobro - i nikakva mistifikacija "da je to komplikovano" nece to uciniti boljim.
[ žutokljunac @ 30.12.2007. 15:37 ] @
Naravno da je dinar precenjen kada uvoznički lobi kontroliše preko 70% transfera novca. Pa kada se na uvoznički lobi dodaju strane poslovne banke koje danas obavljaju platni promet umesto nekadašnjeg SDK. Njima nije u intresu da se privreda razvija, mogu oni da lažu koliko hoće, ali njima i jeste u interesu da se ljudi zadužuju kreditima. Ko bi plaćao mesečnu ratu od npr. 250 evra kada bi to bilo 30 000 dinara.
[ Lesli Eldridz @ 30.12.2007. 15:37 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Od takvog realnog leka, pacijent može da rikne. :) Ne bih imao ništa protiv da sam se na vreme evakuisao iz zemlje, pa da gledam uz kokice kako tamo neki ekonomski "eksperti" izvode na živo eksperimente dinar-evro, pa onda mudro klimajući glavom posmatraju šta će da bude. Operacije uspela, pacijent umro.
Aha. Pa ako umre, to ne mora da znaci da lek ne valja, nego moze i da znaci da je taj pacijent bio neizleciv slucaj, kao sto izgleda jeste. Sta ce vam dupli arsini, nego ako je jedan arsin vazio za SFRJ treba da vazi i za ovo sad. Znaci, da zakljucimo, treba da se jos kilavi godinama i decenijama, malo je ovo bilo, lose danas zbog boljeg sutra je zakon. Pa cekaj jeste se borili da ispravite nepravde, a ne da stvarate nove? Kako mislite da ispravite nepravde stvarajuci jos sto novih nepravdi? Pa ne ide to tako, a vrlo brzo cete se i uveriti. Prvo na prolece ono, a onda kad ubrzo posle tog dogadjaja i k........ v.... ode u istoriju, bice kraj toj socijali. I nisu to nikakvi eksperimenti, samo realno stanje. Kome je eksperiment to da odnos dinar - evro bude realan i da prati inflaciju i razvoj privrede, neka se onda zalaze da se ukine dinar, a uvede evro, sta da mu kazem.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 31.12.2007. u 15:16 GMT+1]
[ Bananaman @ 30.12.2007. 18:33 ] @
Radim u privatnoj stranoj firmi koja se bavi uvozom i distribucijom softvera (toliko o Lesijevoj implikaciji da sam na drzavnim jaslama). Izmedju ostalog, odredjujem velikoprodajne cene po kojima resellerima prodajemo proizvode koje uvozimo. Te cene su vec godinama fiksirane u evrima i menjaju se samo njihovi dinarski ekvivalenti u odnosu na vazeci kurs evra. Cene od stranog vendora ka meni su takodje fiksirane godinama u istim proporcijama. I? Meni kao uvozniku odgovara precenjeni dinar jer mogu da za "male pare" kupim evro? Ne! Meni odgovara stabilan kurs jer se time eliminisu rizici stvaranja gubitka u kursnim razlikama (cak i ako gubitak nije moj vec resellerov, to lose utice na poslovanje). Sve u mom lancu je ionako fiksno u evrima: moja ulazna cena, moja izlazna cena, moja marza, marza resellera, krajnja cena ka kupcu. U takvom okruzenju, svima za poslovanje najvise prija stabilan kurs. Cim dodje do iole vecih poremecaja u kursu, meni prodaja pada jer svi cekaju da vide kako ce se citava "epizoda" zavrsiti i ja sam na gubitku. Kad dinar pada u odnosu na evro, moja cena prema resellerima pada jer je interna 'obracunska jedinica' - evro. Kad kurs dinara raste, odnosno dinar depresira - i moja cena raste. Tako funkcionise masa malih i srednjih firmi koje zive od uvoza i distribucije.
E sad, veliki uvoznici imaju moc da uticanjem na kurs ucare, a dobar deo njih ima politiku da cene u dinarima ne spusta kada padne evro, ali ih zato uredno dize kad god evro poraste. Izmedju ostalog, i zato imamo situaciju da nam je inflacija visoka, a kurs dinara manje-vise stabilan. Verujte, najlakse je rizik poslovanja preneti na kupca kroz povecanje cena. Ako ste monopolista, tako mozete da "peglate" sve - od vece kompanijske potrosnje, do pribavljanja sredstava za ulaganje i podizanja knjigovodstvene vrednosti firme. A u Srbiji ima dosta monopolista ili kartela (maloprodaja, energetika, telekomunikacije, javna preduzeca)... Zato ce inflacije u Srbiji biti, izmedju ostalog, sve dok bude jakih monopola...
Inace se slazem da nije realno da dinar jaca, a izvozi se mnogo manje nego sto se uvozi. Ta diskrepancija zvana spoljnotrgovinski deficit se, medjutim, za sada pegla deviznim doznakama gastarbajtera i privatizacionom prodajom preduzeca, kao i uzimanjem kredita. Cilj ekonomske politike bi trebalo da bude otklanjanje strukturnih uzroka inflacije: niske produktivnosti i lose konkurentnosti domacih preduzeca, a depresijacija dinara u svemu tome nije dobro resenje i ne bi dovelo do povecanja izvoza jer nase firme vecinom nemaju sta da izvoze jer su nesposobne da naprave dobar proizvod/uslugu i plasiraju je van zemlje. Drugim recima, losoj firmi nikakav kurs nece pomoci da bude dobar izvoznik, a uspesnima visok kurs dinara ne smeta previse. O tome govori i to da Srbija u 2007. belezi enorman rast izvoza i pored "vrlo nepovoljnog kursa" dinara. Zasto? Zato sto su u mnoge firme dosle strane/privatne gazde, promenile filozofiju poslovanja, dovele sposobnije kadrove, inovirale tehnologiju...
I neka niko ne poredi Srbiju sa SAD, jer je to besmisleno. Americka privreda je najkonkurentnija na svetu, a nasa jedna od nanekonkurentnijih... Ona slabim dolarom pomaze svoj izvoz jer ima, da tako kazem, sta da pomaze - njene firme prave stvari koje su generalno trazene. Sad, time sto time sebi seku granu na kojoj sede jer ceo svet razmislja da dolar odbaci kao globalnu rezervnu valutu je vec neka druga prica, daleko od nas.
E, da... za kraj. Moja plata je fiksirana u evrima, ali ne zelim da evro vredi 120 dinara jer cu za tako "uvecanu" dinarsku platu moci da kupim isto ili manje nego sada, jer ce SVI da dignu cene kad dinar padne...
[ Miroslav Jeftić @ 30.12.2007. 19:17 ] @
Pa ne znam ko pominje SFRJ u svakom svom postu. A svi koji zagovaraju devalvaciju, pročitajte šta je napisao Bananaman u svom postu, naročito podebljane delove. Ako i dalje nije jasno, onda ne vredi više objašnjavati.
[ srki @ 30.12.2007. 19:51 ] @
Bananaman, ti se bavis uvozom i tebi odgovara stabilan kurs ali onima koji se bave izvozom to ne odgovara i dinar bi trebalo da pada ako zelimo da se izvoz jos vise poboljsa.
[ Ivan Dimkovic @ 30.12.2007. 20:11 ] @
@Bananaman,
Osim Srkijevih komentara, postoji jos jedna stvar koju si ipak prevideo - analiza tvog slucaja je "mikro" ekonomija, a makroekonomija se bavi uticajem promene malog broja parametara na ukupnu ekonomiju.
Jak dinar utice procentualno jako malo na neku pojedinacnu firmu, ali i te kako znacajno utice na ukupnu ekonomiju jedne zemlje.
[ Lesli Eldridz @ 30.12.2007. 20:24 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Pa ne znam ko pominje SFRJ u svakom svom postu. ;) A svi koji zagovaraju devalvaciju, pročitajte šta je napisao Bananaman u svom postu, naročito podebljane delove. Ako i dalje nije jasno, onda ne vredi više objašnjavati. :)
Pa pominjem da uporedjujem. Kako to tad nije valjao vestacki kurs evra, to jest marke ili dolara, i vestacko blagostanje na stranim kreditima (tako se sire price) , pa je zato kao propala Jugoslavija, a sad isto to valja, i sad ovo kao nece da propadne? To meni nekako nije jasno.
Sto se tice toga sto je pisao Bananaman to mene uopste ne interesuje. To su ideoloske price o nekom losem danas zbog boljeg sutra zbog nekakvog opsteg dobra. Ne verujem ja u to. To mogu da budu samo izgovori, a kurs evra ovde nije realan i to je to. I ti to isto znas. Na stranu to sto to sto pise Bananaman u poslednjem pasusu, to jest recenici, nije bas... pa, neka bude normalno. Ako ti imas fiksnu platu u evrima, i onda narednog meseca mozes za tu platu da kupis manje nego ovog, i tebi je to do jaja, onda ti nema sta da komentarises ovakve teme. Ti si onda ideloski ostrascen, ili lazes ili nesto jos gore. Nemoj se ljutis Bananamene, ali stvarno. Kako ja mogu da podrzavam to sto sam za svoju platu ovog meseca recimo mogao da kupim 100 necega, a sledeceg 90? Znaci ja tu direktno radim na svoju stetu i jos aplaudiram lopovima. I zasto svakoga ko nesto ovako kaze neki odmah proglasavaju te revolucionarom, te cegecvarkom te sta ti ja znam? Sta je bilo, taj neko rovari idilu u stabilnom nam kostunistanu, a poslao ga mrski Ceda (ovi su pa poseban slucaj) ? Pa dobro, uzivajte onda u stabilnosti, dok vam traje, sta da vam kazem. Tako ste i za vreme druga Tite isto, ne vi licno nego tako, drugovi oportunisti. Pa je onda dosao krcmar i sve to razjurio.
[ Chieftec @ 30.12.2007. 20:25 ] @
Cini mi se da je Lesli dobio neku otpremninu iz firme, kupio euro i sada kuka sto kurs nije 200 din, zato sto nista ne radi i trosi opremninu?
Takve stavove imaju neke osobe koje poznajem, a uradili su to, dobili neki milion - dva dinara, kupili euro po 87 i sada bi hteli da je haos, inflacija, plate 10 eura, pa onda da zive od toga. Jesam pogodio, Ili sam bar blizu? Cela ta teorija je zasnovana samo na licnom interesu, neces me ubediti da je suprotno, kao zbog izvoza ovo, ono :)
A mi koji nesto radimo naravno da hocemo stabilnost, sta tu ima da se objasnjava :/
[ Miroslav Jeftić @ 30.12.2007. 20:33 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Pa pominjem da uporedjujem. Kako to tad nije valjao vestacki kurs evra, to jest marke ili dolara, i vestacko blagostanje na stranim kreditima (tako se sire price) , pa je zato kao propala Jugoslavija, a sad isto to valja, i sad ovo kao nece da propadne? To meni nekako nije jasno.
Nije ti jasno zato što se praviš Toša. Otkud je onda kurs bio fiksan ili veštački?! I sedamdesetih i osamdesetih je marka "divljala", naravno ne toliko kao devedesetih, ali je bilo devalvacija i denominacija takođe; stare hiljade, nove hiljade, stari milioni, novi milioni, itd.
A da, šire neki priče da smo onda živeli na kreditima, zli jezici sigurno. Gde je tu sličnost - sad se krediti vraćaju do poslednjeg dinara, nema više da pojede inflacija kao onda.
[ vladd @ 30.12.2007. 22:29 ] @
Nemoj tako Lesli. Ispaljujes gorcinu, bez osnova. Mozemo se zvati i Cedistan, nema veze, problem uopste nije u pojedincu, ili grupi. Ocigledno je da je nesto vece "iza brega".
Ne vidim da bi se nesto poboljsalo, da se cela politicka elita zameni sa belim misevima, jedino bi morali da jadnim misevima damo imena, da mozemo lakse da pljujemo, valjda.
I ne pravite papazjaniju od mikro i makro ekonomije, od ekonomije i politicke ekonomije.
Izvoznici treba da izvoze vise i bolje, a ne manje i skuplje, sto se "njihovog pitanja" tice..
Sto se politike tice, to je druga tema, ovde je spam..
Malo me potseca na halabuku (koju je vecina zaboravila), "ne dajte sport politicarima", i " ne mesajte sport i politiku", a onda se izmigoljise silni kriminalci, narko dileri, manageri, nesposobni fudbaleri direktori, bumbarski sinovi...i sta sad...?
Nekome je lakse da ima jednostavno resenje, pa jos ako ima interesnu grupu istomisljenika...milina od simbioze
Poz.
[ Lesli Eldridz @ 30.12.2007. 22:50 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Nije ti jasno zato što se praviš Toša. :) Otkud je onda kurs bio fiksan ili veštački?! I sedamdesetih i osamdesetih je marka "divljala", naravno ne toliko kao devedesetih, ali je bilo devalvacija i denominacija takođe; stare hiljade, nove hiljade, stari milioni, novi milioni, itd.
A da, šire neki priče da smo onda živeli na kreditima, zli jezici sigurno. :D Gde je tu sličnost - sad se krediti vraćaju do poslednjeg dinara, nema više da pojede inflacija kao onda.
Za to sto je u to vreme jela inflacija se obrati ovima koji su te oslobodili. Zbog njih nisu mogle da se sprovedu reforme. Njima reforme nisu trebale nego su hteli da svako pašče zapiša svoju teritoriju, a onda da pokrade sve iz nje.
Citat: Chieftec: Cini mi se da je Lesli dobio neku otpremninu iz firme, kupio euro i sada kuka sto kurs nije 200 din, zato sto nista ne radi i trosi opremninu?
Takve stavove imaju neke osobe koje poznajem, a uradili su to, dobili neki milion - dva dinara, kupili euro po 87 i sada bi hteli da je haos, inflacija, plate 10 eura, pa onda da zive od toga. Jesam pogodio, Ili sam bar blizu? Cela ta teorija je zasnovana samo na licnom interesu, neces me ubediti da je suprotno, kao zbog izvoza ovo, ono :)
A mi koji nesto radimo naravno da hocemo stabilnost, sta tu ima da se objasnjava :/
Ne, vi ne radite, vi muzete drzavne jasle. Neki direktno, a neki tako sto muzu te koji muzu drzavne jasle. Sve je to jedno isto i zajednicki zlocinacki poduhvat. Jedino sto je Bananaman objasnio u svom postu je odakle se sve to dotira - od dijaspore koja salje pare svojima, i od prodaje preduzeca. Pitacu vas sta cete da radite kad prodate i to sto je ostalo. Ne kazem da ne treba da se to prodaje, ali ne treba ni te pare da se dele vama da kupujete frizidere, i da neki od vas onda mrze Cedu koji rovari po idili. Koji crni rad, ovde su retki oni koji stvarno rade i stvarno imaju veze sa pravim trzistem. Ovo vase nije trziste nego sprdacina. Sad vidite kako se to nije radilo u SFRJ. Isto ovako. Sa tom razlikom sto su iz drzavne kase tada dotirana i proizvodna produzeca, u kojima jeste bilo tog nerada o kome govorite, ali ne u toj meri u kojoj se sad preuvelicava. Znaci, sve je to isto.
I ako mogu jedan savet, trebalo bi malo da pojedini spuste loptu i da prestanu da izigravaju nekog sta znam, Donalda Trampa ili neke, ne znam koji su njima tamo uvoznici. Kakav crni izvoz, sta se tu bacate milionima, sta vi izigravate? Sve sam ekspert. Elem, nisam dobio nikakve milione, u zivotu nisam radio u drzavnoj firmi, a nemam nameru da radim ni u ovim privatnim kod ovih debila koji sad gazduju (radioje bih jeo i korijenje) , niti sam ikada kupovao neke evre. To od cega ja imam prihode je vezano za evro, a deo je iz inostranstva. Samo nisam ja milioner kao ovi sto sve znaju, nego samo obican proleter i stari dobri Jugovic, meni i malo dovoljno i necu nista da izvozim niti da uvozim. Mozda bi i radio to kad bi mi bilo bas ono, dosadno, no nemam kad sad, moram da zivim, to mi je preče. I znaci necu da mi to malo sto imam jos vise umanjuju kojekakve lopurde. Pa ako ne mogu da ih u tome sprecim, bar ne moram da im aplaudiram i da tvrdim kako je to bas do jaja sto za iste pare sad mogu da kupim manje nego pre par meseci. Znaci, normalno je da je ta teorija, kako je zoves, koja uzgred nije nikakva teorija nego cinjenica, to o laznom kursu, zasnovana samo na licnom interesu, kao sto je i red u postideoloskim drustvima. Samo sto ja to priznajem, za razliku od tebe i ovih drugih koji mi pricaju neke price u koje ni oni ne veruju, a iza kojih stoji isto licni interes. Znaci ili sisas drzavne jasle, ili ti odgovara da kod tebe trose pare ovi koji sisaju drzavne jasle, i zato ti je OK nizak kurs evra, budi covek pa priznaj. Sta mi drvis neke teorije o pravdi i nepravdi i svijetloj buducnosti koja samo sto nije, evo sad će oko pola tri, samo ako se ne ugrozava "stabilnost" .
[ Miroslav Jeftić @ 31.12.2007. 00:18 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Pa ako ne mogu da ih u tome sprecim, bar ne moram da im aplaudiram i da tvrdim kako je to bas do jaja sto za iste pare sad mogu da kupim manje nego pre par meseci.
Video bi koliko bi mogao da kupiš po realnom kursu. Pretpostavljam da si zamislio da ako evro bude 120 (ili koliko već), moći ćeš da dobiješ više dinara za svoje evre i onda da kupiš više proizvoda po dinarskim cenama koje su u međuvremenu ostale nepromenjene. Jeste, ali u bajci. Kad krene lavina cena da se izjednačava sa "realnim kursom" i kad kurs evra ode duplo, a cene trostruko, jer Bože moj, mora i da se izjednači s kursom, a i da se nešto zaradi - brzo bi ti preselo ekonomisanje.
[ BluesRocker @ 31.12.2007. 00:59 ] @
Citat: srki: Bananaman, ti se bavis uvozom i tebi odgovara stabilan kurs ali onima koji se bave izvozom to ne odgovara i dinar bi trebalo da pada ako zelimo da se izvoz jos vise poboljsa.
Ja ne vidim kako ovoj državi u ovom trenutku treba državna intervencija u vidu pada kursa dinara. Po mom mišljenju, nama je potrebna politička, pravna, pa i monetarna sigurnost. U ovom trenutku potrebno je da se stranci ohrabre da investiraju, da se privuče strani kapital, a kapital gleda da ide tamo gde je rizik što manji a profit veći. Na šta bi se svelo poslovanje neke strane firme da svaki dan celokupan prihod menja u evre pa kad treba da isplati plate i razna potraživanja evre menja u dinare. To nije način da se posluje. Dinar mora da bude stabilan jer je to preduslov da neko ozbiljan ulaže novac ovde. Mi imamo nisku cenu rada, ogromnu nezaposlenost i to bi trebalo da je naša konkurentna prednost u odnosu na okruženje samo kad bismo imali stabilnu političku situaciju (a to se bojim da nećemo nikad imati).
Voleo bih da mi neko objasni kako to da je naša privreda slaba da prati evro, a da crnogorska nije, mađarska, bugarska, rumunska nisu. Kako hoćemo u Evropsku uniju a suviše smo slabi da je pratimo? Po toj logici je bolje da ne ulazimo u nju.
[ Lesli Eldridz @ 31.12.2007. 01:33 ] @
Ja bih pa da mi se objasni kako to moze inflacija 10% , a evro kosta isto kao pre inflacije? Kakva je to natprirodna pojava?
Citat: Miroslav Jeftić: Video bi koliko bi mogao da kupiš po realnom kursu. Pretpostavljam da si zamislio da ako evro bude 120 (ili koliko već), moći ćeš da dobiješ više dinara za svoje evre i onda da kupiš više proizvoda po dinarskim cenama koje su u međuvremenu ostale nepromenjene. Jeste, ali u bajci. Kad krene lavina cena da se izjednačava sa "realnim kursom" i kad kurs evra ode duplo, a cene trostruko, jer Bože moj, mora i da se izjednači s kursom, a i da se nešto zaradi - brzo bi ti preselo ekonomisanje.
Pa mogao bih da kupim isto kao pre par meseci, sta tu ima nejasno. Nista se ti ne sekiraj za to. Daj mi da vidimo kako da se to unormali, a sve ce to trziste samo da uredi, jel' tako bese? Kakvi ste mi to ekonomski liberali majku mu imperijalisticku, a ovamo hocete drzavne intervencije na kursu evra?
[ Chieftec @ 31.12.2007. 02:05 ] @
Citat: Lesli Eldridz:Znaci, normalno je da je ta teorija, kako je zoves, koja uzgred nije nikakva teorija nego cinjenica, to o laznom kursu, zasnovana samo na licnom interesu, kao sto je i red u postideoloskim drustvima. Samo sto ja to priznajem, za razliku od tebe i ovih drugih koji mi pricaju neke price u koje ni oni ne veruju, a iza kojih stoji isto licni interes. Znaci ili sisas drzavne jasle, ili ti odgovara da kod tebe trose pare ovi koji sisaju drzavne jasle, i zato ti je OK nizak kurs evra, budi covek pa priznaj. .
Naravno da je i moja "zelja" oko kretanja kursa definisana mojim interesom, nisam rekao da nije. Samo sam hteo da priznas da nisi tako ostrasen oko te kurs teme - tek onako - zbog teranja ekonomske pravde ili sta god - nego ti na primer tetka iz Autrije salje pare pa nisi vise faca kao pre par godina :]
A niko od nas ne shvata u potpunosti kako se kurs formira, a jos manje ima uticaja na to, samo smo se podelili na one koji bi da kurs bude miran - pa makar i nerealan i one druge - tebe :|
Znaci na stranu da li je to dobro za izvoz ili sta vec - samo rekoh da meni odgovara miran kurs i hteo sam da kazes da isto tebe - samo zbog tvojih interesa - zanima skakanje kursa, sto si i uradio. I won :)
Ne radim za platu, bavim se uslugama i trgovinom - i onih par dana kada je krenuo kurs do 86 - sve je stalo - kao - ups - da vidimo sta ce se dalje desavati pa cemo se cuti :/ Tako da je tacna druga opcija - kod mene trose pare i hocu da tako i ostane :)
[ pctel @ 31.12.2007. 08:40 ] @
Citat: onima koji se bave izvozom to ne odgovara i dinar bi trebalo da pada ako zelimo da se izvoz jos vise poboljsa.
Ovo nije tacno u sucaju Srbije. Mi u Srbiji kad radimo izvoz uopste ne izrazavamo cenu u domacoj valuti (kao sto to radi recimo USA), vec cenu izrazavamo u EUR-ima. Zbog toga, na izvoz ima uticaja kurs valute zemlje kojoj prodajemo u odnosu na EUR-o, a ne odnos dinara u odnosu na EUR-o. Znaci, amerikanac kad izvozi nesto, on napise racun na 1000$, pa to onom iz EU moze da bude ili povoljno ili nepovoljno, jer u zavisnosti koji je trenutni odnos $/EUR to moze da bude malo ili mnogo EUR-a. Medjutim, ako se izvozi odavde, onda mi ne mozemo da napisemo racun u dinarima vec u EUR-ima i kupcu je to uvek isto EUR-a, nebitno koliko je odnos EUR/din. Ima tu jedna druga stvar, a to je da firma moze plate da fiksira za dinar (recimo, plata je 30.000 dinara bio kurs 70 ili 100 dinara). Tu firmi prividno odgovara visi kurs, jer radnicima isplacuje realno manju platu, ali pitanje je koliko je to dobro - firma je na dobitku, ali su radnici na gubitku, sto vodi ka destimulaciji, nezadovoljstvu, protestima i zahtevima za povecanje plate, a takva situacija destabilizuje firmu i nikako joj ne odgovara. Da bi se to izbeglo, mnoge firme platu vezuju za EUR. Time je firmi u principu svejedno koliko je kurs dinara, ali nije bas uvek tako...
Neke firme daju odlozeno placanje 30, 60 ili 90 dana. To znaci da ako ja kupim napolju naprimer 1.000 televizora po 100 EUR-a i na osnovu prethodne saradnje dobijem odlozeno placanje 60 dana. Dok uracunam prevoz, osiguranje i carinu izadje me oko 120, dok platim PDV to bude 140.
Dobro, dam to u veleprodaju po 150 EUR-a sa placanjem za 60 dana, racunajuci da cu zaraditi 10.000 EUR-a. Medjutim, u domacem prometu ne mogu da izdam racun u EUR-ima vec u dinarima, pa to po danasnjem gornjem kursu 80 fakturisem 12.000 dinara po TV-u. Medjutim, za 60 dana kurs se promeni na recimo 90 dinara. Ja kad dobijem 12.000 dinara, mogu za to da kupim 133 EUR-a, pa umesto da zaradim 10.000 EUR-a na takvom poslu gubim 7.000 EUR-a.
Znaci, videli smo kako nestabilan dinar utice na firme koje vrsi izvoz i uvoz, pa da vidimo kako to utice i na obicne ljude. Na primeru televizora, ja kao hipoteticki uvoznik televizora posto zivim u zemlji kakvoj zivim, necu da pustim televizore u prodaju po 150 EUR-a pa da imam gubitke, vec cu da ih pustim po 200 EUR-a, pa onda kurs moze da ode i na 100 dinara, ja cu i dalje imati zaradu. Ako ste se pitali zasto je roba u Srbiji skuplja nego u zemljama sa stabilnom valutom, posle ovog primera vam je sigurno jasnije.
Drugi primer... firma u kojoj radim ne vrsi ni uvoz ni izvoz, ali je na pocetku godine uzela kredit od na primer 1.000.000 EUR-a, koji danas 31.12. treba da vrati. Na racunu firme ima na primer 85.000.000 dinara. Ako je kurs 80, firma ce vratiti kredit i ostace joj dobit 5.000.000 dinara, pa cu ja verovatno dobiti 13. platu zbog uspesnog poslovanja, a da je danas kurs bio 85, firma bi prethodne godine radila na pozitivnoj nuli i ja ne bih dobio 13. platu.
Znaci, nestabilan kurs ne odgovara nikom, izuzev onima koji razmisljaju po sistemu "nek komsiji crkne krava".
[ pctel @ 31.12.2007. 09:42 ] @
I, mislim , sta uopste toliko diskutujemo - u uslovima promenljivog kursa privreda ne moze da funkcionise, to treba shvatiti kao aksiom, a ako treba dokaz, prelaz sa osamdesetih na devedesete je dokaz, sve jake firme su tada dovedene do propasti. A kad privreda ne funkcionise, onda ljudi nemaju para, secate se valjda kako izgleda kada je kilogram banana krupna investicija i kad deca cokoladu vide jednom godisnje?
[ Lesli Eldridz @ 31.12.2007. 09:46 ] @
Ja nisam nista rekao za nestabilan kurs, nego za stabilan, ali ne i lazni. Da bude evro stabilno oko 100 dinara, koliko i treba da bude, i bio bi, da nije bilo drzavnih intervencija i nasilnog obaranja kursa.
Citat: Chieftec: Naravno da je i moja "zelja" oko kretanja kursa definisana mojim interesom, nisam rekao da nije. Samo sam hteo da priznas da nisi tako ostrasen oko te kurs teme - tek onako - zbog teranja ekonomske pravde ili sta god - nego ti na primer tetka iz Autrije salje pare pa nisi vise faca kao pre par godina :]
A niko od nas ne shvata u potpunosti kako se kurs formira, a jos manje ima uticaja na to, samo smo se podelili na one koji bi da kurs bude miran - pa makar i nerealan i one druge - tebe :|
Znaci na stranu da li je to dobro za izvoz ili sta vec - samo rekoh da meni odgovara miran kurs i hteo sam da kazes da isto tebe - samo zbog tvojih interesa - zanima skakanje kursa, sto si i uradio. I won :)
Ne radim za platu, bavim se uslugama i trgovinom - i onih par dana kada je krenuo kurs do 86 - sve je stalo - kao - ups - da vidimo sta ce se dalje desavati pa cemo se cuti :/ Tako da je tacna druga opcija - kod mene trose pare i hocu da tako i ostane :)
Ja nisam primetio da sam pisao da me zanima normalan kurs zbog tebe, ali dobro. A ovo drugo, pa nece da ostane tako, a samo vi spavajte na to uvce da hoce. Tako ste isto i pod slobom slobodom pa prodje i vase. I trece, pa vidis da to tebi tetka salje pare, kako sam priznajes, a ja nemam nikoga u inostranstvu. Samo sto to ne znas, to da tebi tetka salje pare, zato sto mozda nisi dovoljno opremljen da to uvidis, bem li ga, a tetki je ime ........ ......... . Samo nece ni ona vecito. Prvo februara ono, pa posle polako idemo ća. Posle cemo da vidimo sta cete i kako cete, samo polako. Nego vas to i tako ne interesuje. U se na se i poda se, to je vas domet, kao sto se vidi.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 31.12.2007. u 15:17 GMT+1]
[ vladd @ 31.12.2007. 11:35 ] @
Pa bez veze se zalazes za nesto nepotrebno. To je kao da se zalazes da budes idealan muskarac. Nije lose ali je nepotrebno, mozda nikada neces naci savrsenu zenu.
I pobrkao si inflaciju i devalvaciju. Cinjenica, da se nekada povezivalo, priblizno, ali stvari nemaju veze...posebni pojmovi...
Mozes da primas platu u evrima, da dinara nema, uopste, a da "dozivljavas" inflaciju...vise radis a manje vrednuju tvoj rad.
..
I da li ti u toj privredi smeta 20000 miskovicevih zaposlenih, sa dobrim platama koji ozbiljno rade na svojim mestima, i postaju neka nova "sradnja klasa"...
Ili mislis da neki investitori imaju para za sve gradjane srbije, da ih udome, zaposle i daju im zeljene plate...
Poz.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 31.12.2007. u 15:16 GMT+1]
[ pctel @ 31.12.2007. 12:12 ] @
Citat: "Vi" , ma ko da ste, se mozda i necete ovajditi, ali oni koji primaju stvarne pare a ne neke papirice boga mi hoce, i to tako sto nece vise da placaju skuplje za 30% ili vise ono sto realno ne kosta toliko.
A... da sad razumem Leslija... On misli da bi cene u dinarima ostale iste ako bi kurs EUR-a otisao na 120 dinara, tipa zameni 10 EUR-a pa sipa 13 litara benzina :-)
E, pa kad bi to moglo tako, onda kurs neka ide i na 200, pa da sipamo 22 litra za 10 EUR-a...
Covece... kako ista objasniti nekom ko ne razume osnovne stvari... Ja ne umem. Mislim, da ako nije do sad sam shvatio, nikad nece. Ili je shvatio, samo voli tako da dolazi ovde pravi se da je veoma glup i uziva dok gleda postene ljude kako se nerviraju zbog njega.
[ boccio @ 31.12.2007. 13:01 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Ja bih pa da mi se objasni kako to moze inflacija 10% , a evro kosta isto kao pre inflacije? Kakva je to natprirodna pojava?
Lesli, ljudima je nekad davno i grom bio natprirodna pojava... A i dan-danas je u sumama Amazonije i nenaseljenim delovima Australije. Isto tako, osnovi ekonomije su davno prestali biti alhemija i postali deo opste kulture. Savetujem ti wikipediju za pocetak, vrlo je lagano stivo a po tvojoj gorenavedenoj recenici vidim da brkas neke osnovne pojmove...
[ Lesli Eldridz @ 31.12.2007. 13:46 ] @
Ma nema veze, znam ja da sa nekima odavde uopste ne moze da se razgovara normalno. A to je zato sto definitivno nesto nije u redu sa osobom koja tvrdi da je bas do jaja da danas mozes da za istu sumu necega sto je cvrsto merilo vrednosti kupis manje nego juce. I onda mi to "objasnjava" nekim pricama koje vaze u normalnom svetu, kao da je ovde normalan svet. Sta uopste reci takvome? Nista brate. Ignorisati. Mi smo skroz razliciti svetovi i to je to. Takvi su meni smesni sa njihovim ekspertskim trtomudjenjima, ja sam njima smesan sa svojim, i to je to. Doduse, nekih mi je malo i zao. To su ovi koji su se toliko prepali devedesetih da su izgubili svaki moralni kompas pa velicaju svoje krvnike zbog 20,000 zaposljenih i plate im. Sta da radis, bozja stvorenja ljudi. A ovi sto se nerviraju bi trebalo da se zamisle zbog cega se nerviraju. Da nije mozda ta budala zbog koje se nerviraju malo i u pravu? Mislim, sto bi se neko nervirao zbog budale i zbog budalastina mu?
Pa, srecna vam kos... pardon, Nova godina i da u njoj i dalje ovako uzivate u stabilnosti uz vaseg druga kostunicu kao i do sada sto ste, i pazite da slucajno ne skrenete sa tog puta u svijetlu buducnost. Ja sad idem da mezetim i da se pripremam za rostiljanje, a vi nemojte slucajno da propustite koji berzanski izvestaj, jer bez toga ce svet da propadne. Aj' sad cao i lepo se provedite, ko gde ide.
[ staticInt @ 31.12.2007. 14:08 ] @
Lesli previse si ostrascen, mesas stvari i pricas jezikom politicara po TVu, jednostavno na tu demagogiju ne znam ko moze da ti odgovori jer nema smisla upustati se u debatu sa nekim ko o ekonomiji ne zna nista, da je ekonomija to sto ti mislis da jeste ne bi se zavrsavao fakultet, isto tako ljudi ovde uzmu pa citiraju zakonike i pogresno tumace naravno, da je pravo takvo da svako moze da tumaci zakon ne bi ni postojao fakultet.
Pa i u Americi mozes manje da kupis sad za 1 dolar nego pre na primer 2-3 godine, 3 glavne hipotekarne banke su otisle u stecaj, sto se naravno odrazilo i na nasu berzu, to je bio veliki sok i pitanje je kako ce se sve ovo oporaviti, Amerika trenutno gazi po veoma tankom ledu ali prebrodice oni krizu sasvim sam siguran.
Ne znam ni samo kakve veze ima Predsednik Vlade sa stanjem kursa, kurs je takav kakav je zbog mnogih faktora, nikako ne mozes izolovati 1 faktor kojim bi rekao da je najvise do toga, svi faktori su jednako bitni, naravno ako je neko proucavao kurs moze da ti objani zasto je linija kursa takva kakva jeste i zasto su se desavali peakovi, ja trenutno znam sve sto se tice linije Belexa, znam zasto je bilo peakova, kad je traznja akcija skocila pa je skocila i cena da bi ubrzo posle traznja znacajno opala samim tim prouzrokovala pad cena preduzeca, pogledajte samo kako se krecu akcije Tigra i sve vam je jasno.
[ vladd @ 31.12.2007. 17:25 ] @
Pa, Lesli, hoces da kazes da smo svi nenormalni, ako nismo partijski polarisani, na forumu. Jednostavno, pobrkao si neke pojmove, i svako ti je odgovorio, sasvim pristojno. Jednostavno te smatramo za clana forumske zajednice kome vredi govoriti.
Eto, kostunica je i dalje premijer, a evro se vratio na vrednost pre pocetka teme.
I sta sad, inflacija je ispod 10% godisnje, a evro za dve godine nije skocio, recimo vise od 10%.
Plate su skakale, pa sa nekih 250 sada je prosek odredjene grupacije (ciji prosek pratim, iz sebicnih razloga, stvarno me neke grupacije ne zanimaju, da ne bude nejasno) 350 evra, a u dinarima je to 28000.., dinarski su skocileskoro 90%..
Ne treba da se nerviras, i dizes sebi i nama pritisak, od pojedinaca jako malo zavisi, spoljni uticaji i interesne grupe, najvece, sa najvise obrtnog novca, imaju mnogo veci uticaj. Politika je tu, da usaglasi njihove zelje i mogucnosti drzave, standard, koji , ma kako se nekome ne svidjalo, raste.
Da ne poredim sa vremenima, kada su male grupice verglale milione, a 99% se "snalazilo" sa par maraka. Stigli smo do proste razmene...
Poz.
[ Lesli Eldridz @ 31.12.2007. 18:31 ] @
Uopste se ne nerviram niti kazem kome da je nenormalan. Ako je neko tako shvatio, evo, izvinjavam se. Meni ovi forumi dodju kao dobra zabava za zgubidanjenje. Samo sto ne moze da se poredi to u normalnom svetu i ovde. Ovde je kurs dotiran i kontrolisan od drzave i to je to. Ne kazem da treba sad i za sto godina za 10 evra moze da se kupi, sta znam, 40 hlebova, nego samo kazem da je ovde kurs sada dotiran, sto je tacno. Sad, ako sam zbog toga partijski aktivista, pa dobro, neka sam. Pustite to, nego daj da se opijanimo kano ljudi, to nam je sad radni zadatak, sad da pocnemo pa sutra u ovo vreme da zavrsimo pijanku. Aj srecno nam svima.
[ pctel @ 01.01.2008. 00:33 ] @
Citat: Lesli Eldridz: nego samo kazem da je ovde kurs sada dotiran, sto je tacno.
Dobro onda, oko toga smo se slozili, jedino sto ti tvrdis da tako ne treba da bude, a mi ostali da treba. Da nije intervencija drzave, postoje u Srbiji ljudi koji bi mogli jedan dan da drze kurs na 120, a drugi dan na 40. Znaci, drzava pegla promene, sto tako i treba da bude.
[ srki @ 01.01.2008. 08:17 ] @
@pctel, BluesRocker
Nisam ja pricao o inflaciji od 20% mesecno pa da mora sve odmah da se menja u evre.
Citat: pctel: Ovo nije tacno u sucaju Srbije. Mi u Srbiji kad radimo izvoz uopste ne izrazavamo cenu u domacoj valuti (kao sto to radi recimo USA), vec cenu izrazavamo u EUR-ima.
Pa svi to rade kada izvoze u EU (a i u druge zemlje) ali to opet ne menja moju pricu. Ti ako izvozis jabuke a poraste ti cena djubriva i troskovi izvoza onda ti se mozda cak izvoz ni ne isplati pa ces samo manje proizvoditi a ono sto proizvedes nece izvoziti. To je lose za zemlju. Cene djubriva ce da prate kurs ali ce to uvek malo da kasni, sigurno cene nisu u poslednjih mesec dana padale gore dole 10%. Kurs je svuda uvek nestabilniji od formiranja cena. Tako je svuda, i ovde na Novom Zelandu su se pre par meseci izvoznici dosta bunili jer je za par meseci NZ$ porastao 15% u odnosu na US$ i evro. Posle je intervencijom guvernera kurs za nekoliko meseci ponovo promenjen pa se NZ$ vratio na onoliko koliko je bio. Za sve to vreme cene su bile iste jer ipak treba neko vreme da se cene promene.
Citat: Ima tu jedna druga stvar, a to je da firma moze plate da fiksira za dinar (recimo, plata je 30.000 dinara bio kurs 70 ili 100 dinara). Tu firmi prividno odgovara visi kurs, jer radnicima isplacuje realno manju platu, ali pitanje je koliko je to dobro - firma je na dobitku, ali su radnici na gubitku, sto vodi ka destimulaciji, nezadovoljstvu, protestima i zahtevima za povecanje plate, a takva situacija destabilizuje firmu i nikako joj ne odgovara.
Ovo nije tacno. Ti ces sledeceg meseca (ili 2) da im povecas plate. Plate uvek prate kurs (tako je i ovde gde sam sada) ali to uvek kasni u odnosu na kurs i ta vremenska razlika je ono sto izvoznicima ili uvoznicima odgovara ili ne odgovara u zavisnosti od toga da li dinar raste ili pada.
Citat: Neke firme daju odlozeno placanje 30, 60 ili 90 dana. To znaci da ako ja kupim napolju naprimer 1.000 televizora po 100 EUR-a i na osnovu prethodne saradnje dobijem odlozeno placanje 60 dana. Dok uracunam prevoz, osiguranje i carinu izadje me oko 120, dok platim PDV to bude 140.
Dobro, dam to u veleprodaju po 150 EUR-a sa placanjem za 60 dana, racunajuci da cu zaraditi 10.000 EUR-a. Medjutim, u domacem prometu ne mogu da izdam racun u EUR-ima vec u dinarima, pa to po danasnjem gornjem kursu 80 fakturisem 12.000 dinara po TV-u. Medjutim, za 60 dana kurs se promeni na recimo 90 dinara. Ja kad dobijem 12.000 dinara, mogu za to da kupim 133 EUR-a, pa umesto da zaradim 10.000 EUR-a na takvom poslu gubim 7.000 EUR-a.
Pa ti bi bio budala ako ne bi zaradjivao na tim dinarima tih 60 dana. Ili ces da odmah promenis u evre i uzimas interest od banke ili ces kupiti neki drugi asset. A i nisam ja pricao o promeni dinara za 50% u 60 dana. To vec nije normalno i ne znam zasto odmah idete u takve ekstreme.
Inace stampanje novca uvek treba da prati poboljsanje GDP-a a posto se u Srbiji povecao GDP onda to znaci da je vise robe i usluga proizvedeno pa moras to da nadoknadis novim ubacivanjem para u ekonomiju da bi odrzao proizvodnju. To znaci da ce biti vise para za potrosnju pa ce taj visak proizvoda i usluga moci da se proda i od toga ces imati vise para da platis vece plate. To kasnjenje je ono sto odgovara izvoznicima a i celoj zemlji a i radnicima. Oni ce mozda moci manje da kupe par meseci ali zbog povecanja GDP-a ce se i plate posle poboljsati vise nego sto su bile (u odnosu na evro). Da nije tako onda bi tu ljudi i dalje primali 10 evra platu kao ranih 90-tih. Znaci plata realno raste a ne samo u dinarima. Evo ovde u kompanijama salary review je na svakih 6 meseci ili godinu dana u zavisnosti od kompanije. Ako je NZ$ pao radnici ce 6 meseci primati realno manju platu sto odgovara kompaniji i celoj zemlji zbog povecana izvoza. Posle tih 6 meseci kompanija UVEK (ne znam za slucaj da nije bilo tako), uradi inflation adjustment i jos ti poveca 5, 10 ili vise procenata jer je kompanija vise zaradila zbog manjih troskova pa je imala konkurentnije cene u inostranstvu. Tako su i radnici posle srecni jer im je plata porasla (iako sa zakasnjenjem) a sa tom vecom platom oni mogu vise da trose i da kupe vise mleka od farmera koji ce onda od toga da povecaju plate svojim radnicima a i povecace proizvodnju jer ce moci da plate vise radnika i vise djubriva. Naravno i cene ce se povecati ali ipak sa zakasnjenjem.
Citat: Drugi primer... firma u kojoj radim ne vrsi ni uvoz ni izvoz, ali je na pocetku godine uzela kredit od na primer 1.000.000 EUR-a, koji danas 31.12. treba da vrati. Na racunu firme ima na primer 85.000.000 dinara. Ako je kurs 80, firma ce vratiti kredit i ostace joj dobit 5.000.000 dinara, pa cu ja verovatno dobiti 13. platu zbog uspesnog poslovanja, a da je danas kurs bio 85, firma bi prethodne godine radila na pozitivnoj nuli i ja ne bih dobio 13. platu.
Pa niko nije pricao da treba za par dana evro da skoci za 5% (mada to se desavalo ovde na NZ$). Jednostavno nije normalan onaj koji mesecima drzi na racunu 85.000.000 dinara umesto sa tim da generise jos para makar u vidu interesta. Druga stvar je da tebe niko ne tera da ti cekas da dinar padne nego ako vec imas 85.000.000 na racunu pa onda ti odmah vrati kredit banci i ostace ti 5.000 a nece ti rasti kamata. Ne znam sto ne bi vratio banci pare cim mozes osim ako neces da ulozis te pare u nesto.
Citat: Znaci, nestabilan kurs ne odgovara nikom, izuzev onima koji razmisljaju po sistemu "nek komsiji crkne krava".
Skokovi gore dole od 20% za par dana su naravno losi ali niko nije pricao o tome. Dinar treba da prati realnu promenu cena a cak ako je moguce i da vremenski malo prednjaci ali samo ako se povecava proizvodnja da ne bi doslo do inflacije. To mozes da uradis recimo smanjivanjem kamata na kredit. Naravno to moze isto da bude lose. Ima nekoliko razlicitih stvari koje deluju suprotno jedna od druge ali drugi put cemo o tome. Recimo u mnogim drzavama je valuta plivajuca pa ne moze ni drzava tako lako da kontrolise koliko valuta vredi vec mora na drugi nacin da pokusa da regulise nagle promene. To je dobro je ne moze uvoznicki lobi da drzi visok dinar i za to vreme ekonomija zemlje da slabi dok se devize odlivaju u inostranstvo. Dinar bi pratio promene u kolicini deviza a drzava bi mogla te promene da polako pegla. Na NZ i u drugim zemljama se to radi odredjivanjem drugacijeg OCR-a: http://en.wikipedia.org/wiki/Official_Cash_Rate
Ne znam kako se to kod nas zove. Naravno sa tim ne mozes da imas nagle skokove dok bas ovo sto je kod nas moze da prouzrokuje nestabilan kurs. Secas se samo posle 5. oktobra kada je marka pala sa 40 na 20 pa se za 2 nedelje popela na 30. Ovako isto moze da se desi da dinar naglo padne ako je trenutno stanje nenormalno. To uopste ne doprinosi stabilnom kursu sto se i vidi iz onog grafika kada je otisao na 84 pa posle ponovo pao za kratak vremenski period. Ako je to stabilan kurs onda sam ja vanzemaljac. Da si morao da vratis kredit na taj dan pa mnogo bi se lose proveo. Mnogo je stabilniji kurs u zemljama gde je valuta floated i gde se drzava ne mesa puno u slobodno trziste. Normalne zemlje zele da imaju blag pad valute, recimo na NZ postoji ugovor izmedju ministra finansija i guvernera banke rezervi o postizanju odredjenog pada valute (sada je u ugovoru 1-3%) i to zavisi od promene GDP-a. Posle guverner promenom OCR-a to pokusava da postigne. Inace drzava je dosta odvojena od direktnog uticaja na valutu. Ona moze da ima zelju i onda sklopi ugovor sa guvernerom. Guverner se ne menja sa promenom vlade tako da vlada ne moze da utice na valutu kao kod nas jer bi onda na nju uticali razni uvoznicki i izvoznicki lobiji.
[Ovu poruku je menjao srki dana 01.01.2008. u 09:56 GMT+1]
[ vladd @ 01.01.2008. 19:22 ] @
Ne znam sto spominjes variranje oko 5 oktobra, to nema ama bas nikakve veze sa bilo cim, realno zanimljivim za gradjane ili ekonomiste. Jedna interesna grupa je samovoljno zaljuljala kurs, zato sto su drzavne pare prosto opljackali, i pokusali "kontrarevoluciju" ekonomskom "borbom". Ljuljanje stabilnosti drzave sa zeljom izazivanja nesigurnosti.
To im je oprosteno, umesto da vise po banderama, pojavljuju se ovih dana kao investitori.
Kurs je za nekoliko dana stabilizovan na dogovorenom nivou (sa MMF-om), da bi "novi poredak" mogao da startuje.
Ne vidim stvarno zasto se spominje taj trenutak ima svoje mesto u istoriji, i nema veze sa ekonomijom. Cak je i steta, nanesena tih dana, u solidnoj meri anulirana. To sto je neko pokusao "specijalan rat", i nije uspeo, kakve veze ima sa ekonomijom.
Poz.
[ srki @ 02.01.2008. 02:01 ] @
To sam spominjao samo zbog toga da bi dokazao da ne valja da vlada ima preveliki uticaj na kurs. Na taj nacin na nju mogu da uticu razni lobiji da odrzava dinar na nekom nivou koji njima odgovara a koji nije realan. Ko ti garantuje da posle novih parlamentarnih izbora nece opet doci neki idiot koji ce da namesta kurs onako kako nekome odgovara (Miskovicu ili nekom drugom). I sada ima jakog variranja kao sto se i vidi iz onog grafikona. Kada na dan skoka evra kompanija vraca kredit onda ne verujem da joj to odgovara. Svi smo se slozili da je nestabilan kurs los a ovo jeste dosta nestabilno. Stabilnije je da blago pada da pokrijes inflaciju jer tako znas sta ces da ocekujes a podstices izvoz. Recimo u novembru je inflacija bila 1.4%, u decembru 1.5% a proizvodnja je bila povecana sto bi znacilo da treba da oboris dinar za 1.4%. Naravno ne mislim ja da obaras dinar onako kao 90-tih godina i da stvaras inflaciju vec stampanje para treba raditi samo u slucaju da je doslo da rasta BDP-a i treba odstampati samo procenata za kiliko je porastao BDP. U Srbiji jeste porastao BDP: http://www.b92.net/info/vesti/...v_id=277998&nav_category=9
Ovako sa vestackim drzanjem dinara na istom nivou imas nestabilan kurs (kao sto smo i videli) a moze da se desi da kao 5. oktobra imas nagle varijacije kasnije:
Inflacija je bila 10%: http://www.b92.net/info/vesti/...v_id=278357&nav_category=9
Povecavanje cena je naravno dovelo do manje konkurentnosti domacih proizvodjaca pa je broj zaposlenih opao za 1.2% a to nije dobro.
Inace evo predvidjanja za prvu polovinu 2008. bas zbog vestacki odrzavanog kursa: Citat: Prema njegovim očekivanjima, ukupna inflacija će u prvoj polovini 2008. godine biti dvocifrena, bazna inflacija će biti oko šest odsto, a posle toga obe stope bi trebalo da počnu da padaju.
Zbog toga kazem da mesanje drzave u ekonomiju treba da bude minimalno bas zbog toga da kurs ne bi bio tako nestabilan i da ne bi bilo naglih skokova koji moraju da se dese kao sto su se nagle promene desavale 5. oktobra.
Evo lepe vesti koja ce da spreci te nagle skokove (osim u pocetku 2008. zbog nerealnog kursa):
Citat: U 2008. godini NBS će tržištu prepustiti da ono određuje kretanje deviznog kursa, gde će tržište, na osnovu ponude i potražnje, određivati dnevno kretanje, a intervenisaće samo u izuzetnim slučajevima, da spreči preveliki rast ili pad u toku dana, rekao je guverner.
Zar nije to bolje, ne moze Miskovic ili drugi uvoznicki lobiji da uticu na kurs a opet NBS moze da odrzi kurs stabilnim tako da nema prevelikih padova i skokova u toku dana? Nemoguce je da sve drzave koji imaju floated currency nesto grese. Recimo na NZ, guverner odredjuje OCR 8 puta godisnje na tacno odredjene datume a moze da se desi da u izuzetnim okolnostima odredi OCR i van tih datuma i to se desilo samo jednom zbog 11. septembra. Zbog takvih izuzetnih okolnosti NBS ce moci da reaguje da bi odrzala kurs stabilnim ali van toga bi trziste trebalo da odredjuje kurs.
[ Pneos @ 02.01.2008. 02:55 ] @
normalno je da evro skace jer nam je inflacija 10,1% i najvisa je trenutno u Evropi.
[ ventura @ 02.01.2008. 09:53 ] @
Citat: pctel:
Ovo nije tacno u sucaju Srbije. Mi u Srbiji kad radimo izvoz uopste ne izrazavamo cenu u domacoj valuti (kao sto to radi recimo USA), vec cenu izrazavamo u EUR-ima. Zbog toga, na izvoz ima uticaja kurs valute zemlje kojoj prodajemo u odnosu na EUR-o, a ne odnos dinara u odnosu na EUR-o.
Može firma da fakturiše u Evrima, može da fakturiše i u Kazakhstanskim Tengama, Jenima, Kuvajtskim Dinarima, međutim kad ti te pare legnu na račun u Srbiji ti ne možeš da podigneš ni EUR ni KZT ni JPY ni KWD, već možeš isključivo podići dinare i to po trenutnom kursu banke (plus manje više provizije i sl.)... Pošto proizvod moraš da sastaviš od nečega da bi ga izvezao, te sirovine opet ne možeš da platiš evrima već dinarima... Tako da se to svodi da ti je kompletna računica u dinarima, a samo prilikom izvoza stavljaš EURO čisto da te zaštiti od manipulacija tipa da firma kojoj si fakturisao ne bi čekala povoljniji EUR/RSD kurs za nju pa da tu firmu manje košta roba koju je kupila od tebe... Ovako ti uplati u EUR, a onda se ti jebeš dalje sa kursom dinara, to nije njihova briga...
Citat: Pneos:
normalno je da evro skace jer nam je inflacija 10,1% i najvisa je trenutno u Evropi.
Možda je inflacija tolika ali u prvoj polovini prethodne godine, ili ako su braća Grim sastavljala izveštaj o inflaciji u ministarstvu finansija...
[ 2nd to none @ 03.01.2008. 02:18 ] @
Citat: ventura: Može firma da fakturiše u Evrima, može da fakturiše i u Kazakhstanskim Tengama, Jenima, Kuvajtskim Dinarima,
jesi siguran za ovo? meni su i knjigovodja i u banci rekli da faktura za export mora da bude u eurima..
[ vladd @ 03.01.2008. 13:16 ] @
Moze, mada nije to tema.
Vestacko drzanje kursa je vazna i legitimna stvar, kao i vestacko odrzavanje standarda. Ali samo u realnim granicama. Realan kurs moze da ima zemlja sa velikom proizvodnjom, ili nekim drugim resursima, ali u tom slucaju se vrsi kontrola "snage"(za razliku od kontrole "slabosti"), tako da ne vidim u cemu lezi diskusija sa parolama.
Ili treba da proglasimo da je nesto "lose", zato sto nekome "lose" zvuci.
Boze, kako je neko ruzan, ima krupne oci, zamalo buljave..:)
Celokupna nasa ekonomija (da ne spominjemo Svajcarsku ili Norvesku), zasnova se kako na unutrasnjim, jos vise na spoljasnjim uticajima, kratko receno, drugi nam odredjuju uslove i prioritete.
Konkretno mislim na EU, sto nam je prirodni put, i to uz solidnu finansijsku pomoc, raznih vrsta.
Ako neke banke, industrije pa i pojedinci, zele i vec posluju kod nas, onda su potrebni i neki preduslovi sa kojima se obostrano "slazemo", i u takvom slucaju je neophodna "politicka ekonomija", da radi i na standardu stanovnistva.
Inace bi kapitalistima jako odgovaralo da je dnevnica jedan dolar.
Poz.
[ srki @ 03.01.2008. 14:12 ] @
Citat: vladd: Realan kurs moze da ima zemlja sa velikom proizvodnjom, ili nekim drugim resursima, ali u tom slucaju se vrsi kontrola "snage"(za razliku od kontrole "slabosti"), tako da ne vidim u cemu lezi diskusija sa parolama.
Izvinjavam se zbog toga.
Citat: Ako neke banke, industrije pa i pojedinci, zele i vec posluju kod nas, onda su potrebni i neki preduslovi sa kojima se obostrano "slazemo", i u takvom slucaju je neophodna "politicka ekonomija", da radi i na standardu stanovnistva.
Ali ti nemas veci standard ako izgubis posao. Ovako zbog nekonkurentnosti kapitalista raste nezaposlenost.
Citat: Inace bi kapitalistima jako odgovaralo da je dnevnica jedan dolar.
Naravno ali ipak ako pare udju kod nas a ne u Kinu ili neku drugi istocnoevropsku zemlju onda ce i standard da se podigne pa dnevnice ce biti bolje a kapitalista sigurno nece odmah da se seli zbog troskova prenosa proizvodnje i selidbe fabrike i masina, nalazenja novih radnika i sl. To je kao vendor lock-in, navuces ga manjim troskovima da kod tebe otvori fabriku a posle standard raste sam od sebe jer se pare slivaju kod nas umesto u drugu zemlju. Posle povecas minimalac kao sto i drugi rade.
Jos neki misle da je monetarna politika suvise ostra i da to moze da ima kontraproduktivan efekat:
http://www.b92.net/biz/fokus/i...07&mm=12&nav_id=278655
Ali posto ce trziste da odredjuje kurs onda ce ipak stvari da se ispeglaju uz malo vecu inflaciju u 2008. Inace poceo sam u prosloj godini malo da se bavim ekonomijom i investicijama jer pravimo softver za jedan penzioni fond. Zbog toga smo imali kontakte sa finansijskim ministarstvom N.Z. da bismo diskutovali o implementaciji dela za racunanje poreza.
[Ovu poruku je menjao srki dana 03.01.2008. u 15:27 GMT+1]
[ vladd @ 03.01.2008. 16:26 ] @
O gubitku posla vise brine politika, nego poslodavac. To je valjda jasno. O minimalnoj ceni rada se kod nas brine takodje politika, posto sindikati ne znaju svoj posao, odnosno vole da se bave politikom, i da su vazni.
Da li neki misle daje ekonomska politika ostra, to je posebna tema, za mnogo vecu diskusiju.
Od cinjenice, da ekonomija, na ovim predelima, predstavlja uzaludnu nauku, odnosno, do zadnjih godina nije imala nikakvu praksu, pa do ostalih parametara, da "misljenje" daju ineresne grupe, politicki glasnogovornici, ili postojeci zgubidani, tzv "analiticari", dozivotni, iako su se izlupetali, takodje u skorije vreme, oni ostaju na "svom poslu".
Cinjenica je da je, u kapitalizaciji, obicnom gradjaninu, svaka "politika" ekonomije ostra. I to se dodatno zloupotrebljava u izvikivanju parola.
Jbga, nismo Kuvajt, mada bi, kakvi smo, svi zeleli da budemo seici, a ne sluzbenici u takvoj zemlji, a zasto, pa zato sto smo NESTO, valjda, rakao nam neko..
Mozda bi moglo bolje, trenutno, prosto ne mogu da verujem da je sve organizovano na maksimumu, ali jako lako bi moglo da bude mnogo gore.
U nagloj privatizaciji, ima i spekulanata, a ima i dobrih poslova. Ima pljacke, i neuspeha, ali ima i novih radnih mesta, i to dobrih.
Sta odabrati, koji odnos, o idealnoj varijanti, jasno je, ne mozemo da diskutujemo, to ne postoji.
Kurs evra je takav, vestacki, u ovom trenutku nekima odgovara, a nekima ne. Obican gradjanin vodi kratkorocnu politiku, monetarnu, ili kvartalno, najcesce od prvog do prvog, ili do datuma plate.
Niti mozemo zakone praviti zbog kriminalaca, niti privredu prema pojedincima. Ocigledno je da treba svoj polozaj, resurse, stanovnistvo, i prelazan period da ukalkulisemo, zajedno sa socijalnim mirom.
Inace je samo kurs, kao takav, izvucen iz konteksta zivota.
Prosto se zapitam, koliko je svako od nas licno napredovao, i koliko se na tome radi, a posmatra se drzava kao prcija pojedinaca, koji stagniraju.
Cak su me i novinari iznenadili i obradovali, danasnjim pitanjem "Ima li Kolaraca medju tajkunima", to je jako dobar znak, istina pocetak, ali dobar.
Poz.
[ vladd @ 03.01.2008. 16:43 ] @
Ne pravim post hunting, prosto da neke stvari drugacije kazem.
Sta bi znacilo da kurs odredjuje preslobodno trziste. Ovo sada je kvazi slobodno, malo potraznja utice, ali trezor uvek moze da se umesa kao veliki tata.
Za gradjanstvo bi bilo jako lose, onima kojima je kurs bitan. Zbog kredita, to je vecina, zapali bi u duznicku krizu, zbog boljeg polovnog vozila ili bele tehnike. A veliki broj se zaleteo u "bolji zivot" sa kreditom...
Svaka firma, od osrednje do gigantske, stavila bi se u povlasceniji polozaj, srazmerno kolicini novca koji ima, zakulisni (obracunski, nekada sticung) kurs bi bio nezamisliv, a sa njim i cene.
Imali bi uvecan protok novca, a umanjen protok vrednosti.
A to smo vec doziveli, jedno jaje od nekoliko milijardi ili paklo cigara za te iste milijarde, na kraju se svede, jaje za paklu, novac postaje balast.
U takvoj situaciji, dolazi do nestasice robe, rad se bezvredjuje, izdvajaju se spekulanti bliski izvoru novca..pa zar nije to vec vidjeno.
I da li moze da se dozvoli, bez ratnih razloga, u srcu Balkana, okruzeni Evropom. Zar to ne bi nazvali specijalnim ratom, sa epilogom otseljavanja, po ekonomskoj osnovi.
Poz.
[ srki @ 03.01.2008. 20:51 ] @
Vladd, slazem se sa tobom ali ipak takva inflacija moze da se desi samo ako stampas novac bez pokrica (tj. kad nema povecanja BDP-a). To ranih 90-tih je bilo tako da bi uz pomoc dilera kriminalci i politicari na vlasti ukrali devize od gradjana. Da drzava nije mogla da se mesa u stampanje novca tako nesto se ne bi desilo. Kako je inace stala inflacija? Nije se nista specijalno desilo, samo su zaustavili nenormalno stampanje novca.
[ vladd @ 03.01.2008. 22:56 ] @
Gresis, desilo se dramaticno. Kontrola stampanja novca je skoro pa medjunarodna, indirektno. Ustaljen kurs 70, plus inflacija, istina kod nas puta dva (ta razlika), sacinjava kurs za "opstu upotrebu".
Konstantno, jedino sto je lose, povecanje spoljnog deficita, ali postoji neka garancija za strana ulaganja, kao protivteza.
I najvaznije, zbog politickog statusa, otpisan znacajan dug zemlje, koji je skoro kao poklon na sve ovo.
Znaci, samo u interakciji sa EU, mozemo da odrzavamo ovakav kurs. Stampanje para je postala "zaboravljena vestina".
Ali spominju je neki strucnjaci, ne mogu da kazem da ne pricaju, i to u losoj namer, posto je cista neistina( vise je van pameti), ali, vise im treba manipulcija naroda, nego iznosenje realnih parametara. Neki drugi interesi..
Budzet je takav kakav je, ali se ne probija, cak ima slucajeva nasilnog trosenja viska para, pred kraj godine, posto se za sledecu umanjuje za toliko..
U doticnom je projektovana inflacija od 4-8%, i to je nesto vise od idealne, stimulativne inflacije (bese negde oko 4%). Kako ce biti, ne vredi da gledamo u pasulj, ali tu negde. I za ovu godinu, veciti "strucnjaci" i analiticari, lupetali su neke proizvoljne cifre, da li da plase mecku resetom, ne znam, ali "ostadose" strucnjaci..
Veliki je problem, sto se ne dovode veliki izvoznici, sa "gotovim" trzistem, vec se, istina politicki, vlada dodvorava lokal profiterima, i "glasackom telu", pa je recimo Zastava jos uvek neresena, energetika slabo krece a i moguce su velike greske, strateske, koje bi "platili" za xx godina.
I to su, po meni, greske, koje ce interesne grupe da ocene kao "dobro", a za srpsku privredu ne valja. Za gradonacelnika Kragujevca, i neko glasacko telo, dobro je ovo stanje, ali da uveliko pravimo vozila kao Poljska, bila bi lepsa prica, jedino, lokalni direktori i glavesine, ne bi bili to sto jesu, da ne spominjem zaposlene, nekima je lepo da imaju sitnu paru i bave se poljoprivredom, a neki zbog toga lose zive, ali su manjina.
Ali to je n-ta prica...svaka fabricica ima svoju storiju...
Poz
[ srki @ 04.01.2008. 00:26 ] @
Citat: vladd: I najvaznije, zbog politickog statusa, otpisan znacajan dug zemlje, koji je skoro kao poklon na sve ovo.
Da, kod nas ipak treba uzeti u obzir politiku i zahteve MMF-a. Slovenija nije radila sve po savetima MMF-a i dobro su prosli ali kod nas je ipak drugacija politicka situacija pa moramo da slusamo sta nam drugi kazu.
Citat: Ali spominju je neki strucnjaci, ne mogu da kazem da ne pricaju, i to u losoj namer, posto je cista neistina( vise je van pameti), ali, vise im treba manipulcija naroda, nego iznosenje realnih parametara. Neki drugi interesi.
Na to se ne obazirem, cak i ako ima stampanja para to je samo onoliko da bude u skladu sa povecanjem GDP-a.
Citat: Veliki je problem, sto se ne dovode veliki izvoznici, sa "gotovim" trzistem, vec se, istina politicki, vlada dodvorava lokal profiterima, i "glasackom telu", pa je recimo Zastava jos uvek neresena, energetika slabo krece a i moguce su velike greske, strateske, koje bi "platili" za xx godina.
I to su, po meni, greske, koje ce interesne grupe da ocene kao "dobro", a za srpsku privredu ne valja. Za gradonacelnika Kragujevca, i neko glasacko telo, dobro je ovo stanje
Da, to je tako kada se ne gleda u dalju buducnost nego se gleda samo trenutni uticaj. Ponekad treba da ti bude malo lose da bi proizvodnja stranih automobila dosla kod nas i da bi tako smanjili deficit i da ti kasnije bude bolje ali zbog ocuvanja socijalnog mira ipak se odugovlaci sa tim.
[ pctel @ 04.01.2008. 01:28 ] @
Citat: Cene djubriva ce da prate kurs ali ce to uvek malo da kasni, sigurno cene nisu u poslednjih mesec dana padale gore dole 10%
Ne znam za djubrivo, ali u poslu sa kompjuterima mozes biti siguran da se cene menjaju na dnevnom nivou i da nema nikakvog kasnjenja. Cak, sta vise, postoje nekakvi projektovani kursevi za nekoliko dana unapred koje daju ekonomski analiticari, pa se cene obracunavaju po kursu od prekosutra, znaci, imamo cak kasnjenje kursa za cenama
Citat: Pa ti bi bio budala ako ne bi zaradjivao na tim dinarima tih 60 dana. Ili ces da odmah promenis u evre i uzimas interest od banke ili ces kupiti neki drugi asset. A i nisam ja pricao o promeni dinara za 50% u 60 dana.
Prvo, nisi dobro procitao, ja te dinare nemam kod sebe, vec ih od trgovinskog lanca dobijem za 60 dana i istog trenutka platim ino partneru, tako to ovde funkcionise, kod vas je drugacije?
Drugo, ni ja nisam govorio o promeni kursa od 50% za 60 dana, vec o promeni sa 80 na 90 dinara, sto je 12.5%, a ovde se neretko desavaju i vece promene.
Citat: Jednostavno nije normalan onaj koji mesecima drzi na racunu 85.000.000 dinara umesto sa tim da generise jos para makar u vidu interesta. Ne znam da li ti lose razumes srpski ili ja nerazumljivo pricam ili sta je problem, mislim da nisam pomenuo drzanje para na racunu. Dobro, da ukljucimo jos tih ZA DISKUSIJU NEBITNIH podataka na kojima insistiras. Firma dobije 900.000 EUR-a, sto na dan uzimanja iznosi 75.000.000 dinara. Treba da vrati 1.000.000 EUR-a, sto ce na dan vracanja iznositi koliko ce iznositi. Sa tih 75.000.000 dinara generise jos 25.000.000, a 15.000.000 u medjuvremenu potrosi na plate i ostale troskove tako da poslednjeg dana na racunu ima 85.000.000. E, sad, to u zavisnosti od kursa moze biti uspesno ili neuspesno poslovanje.
[google]Ako je to stabilan kurs onda sam ja vanzemaljac.[/quote]
Na zalost i pored svih intervencija drzave kurs je prilicno nestabilan, pa nam je i privreda takva kakva je i cene takve kakve su - sve je skuplje nego u inostranstvu, zato sto uvoznici moraju da se obezbede od rizika kursne razlike.
Citat: Normalne zemlje zele da imaju blag pad valute, recimo na NZ postoji ugovor izmedju ministra finansija i guvernera banke rezervi o postizanju odredjenog pada valute (sada je u ugovoru 1-3%) i to zavisi od promene GDP-a.
Sve ispod 5% je super, medjutim, ako pratis diskusiju od pocetka, videces da Leslie propagira pad od priblizno 50%, sto ni jedan zemlja ne moze da pozeli sebi.
Citat: Nemoguce je da sve drzave koji imaju floated currency nesto grese. Znaci, nemoguce da je Jugoslavija na prelasku sa 80-ih na 90-e nesto gresila? Cini mi se da se bez intervencije drzave ide u tom pravcu, ali dobro, to je ono baci dete u vodu, pa ako se ne utopi, naucice da pliva.
Citat: normalno je da evro skace jer nam je inflacija 10,1% i najvisa je trenutno u Evropi.
Mozemo li se sloziti oko jednoga - efekat ovakvog vestackog kursa EUR-a je upravo tako niska inflacija? Da, to hocu da kazem, najvisa inflacija u evropi je mogla biti jos visestruko visa.
Citat: već možeš isključivo podići dinare i to po trenutnom kursu banke (plus manje više provizije i sl.)... Pošto proizvod moraš da sastaviš od nečega da bi ga izvezao, te sirovine opet ne možeš da platiš evrima već dinarima...
Da, oko toga se slazemo. Jedino sto ja ne verujem da ce mi povecanje kursa omoguciti da dobijem vise sirovina. Cak, naprotiv, podseca me na '80/'90 kad cim dobijes neke dinare moras odmah trcati da nesto kupis, inace ces malo kasnije moci da kupis mnogo manje za iste pare. Stabilan kurs ce mi omoguciti da dobijem najvise sirovina za svoje dinare.
Mislim, shvatam ja vas sta kazete, ova situacija nije realna, nasa realnost je ubrzani rast kursa, sto vodi smanjenju proizvodnje sto vodi ubrzanom rastu kursa sto vodi... situaciji '80/'90. Ovo sto se radi nije dobro, trosi se gotov novac da bi se dalo vremena privredi da se oporavi, ali jednom ce novca nestati pa onda... situacija iz '80/'90. Znaci, to nam ne gine ovako ili onako, ali pokusava se nesto drugo, ja se iskreno nadam da ce uspeti.
Citat: Inace bi kapitalistima jako odgovaralo da je dnevnica jedan dolar.
Pa ne znam... Mislim da ipak niko nije lud da investira novac tamo gde ce isti sutra vredeti duplo manje, prekosutra duplo manje nego sutra a posle konacno mnogo vremena nece vredeti nista. Ali, interesantno je pitanje - koja drzava ima trenutno najvisu inflaciju u svetu i kakvo je interesovanje stranih investitora za ulaganja u tu drzavu? Cini mi se da je to Zimbabve, plate su prava sitnica a ipak investitori beze od Zimbabve-a kao djavo od krsta.
Citat: Ovako zbog nekonkurentnosti kapitalista raste nezaposlenost.
Zimbabve, gde drzava ne odrzava vestacki kurs EUR-a ima stopu nezaposlenosti od preko 80%.
Citat: Naravno ali ipak ako pare udju kod nas a ne u Kinu ili neku drugi istocnoevropsku zemlju onda ce i standard da se podigne pa dnevnice ce biti bolje a kapitalista sigurno nece odmah da se seli zbog troskova prenosa proizvodnje i selidbe fabrike i masina, nalazenja novih radnika i sl. To je kao vendor lock-in, navuces ga manjim troskovima da kod tebe otvori fabriku a posle standard raste sam od sebe jer se pare slivaju kod nas umesto u drugu zemlju. Posle povecas minimalac kao sto i drugi rade.
Interesantna strategija - vratimo se u '80/'90 na par godina, a onda podignemo plate na 1.000 EUR-a i bole nas cosak
Citat: Vladd, slazem se sa tobom ali ipak takva inflacija moze da se desi samo ako stampas novac bez pokrica (tj. kad nema povecanja BDP-a). Pa ti i ja i on hocemo da kazemo - povecanje inflacije u Srbiji bi izazvalo smanjenje BDP, zato sto se znacajnom delu privrede uopste ne bi isplatilo da funkcionise u uslovima velike inflacije. Matematicki receno, tada funkcija BDP-a tezi nuli a funkcija inflacije tezi beskonacnosti.
Citat: Nije se nista specijalno desilo, samo su zaustavili nenormalno stampanje novca. Moze i tako da se gleda, a moze i drugacije:
- Do tada su kupovali EUR-a a tada pustili na trziste dovoljnu kolicinu EUR-a. Otprilike to se radi i sada. Tj. maraka u ono vreme, ali ne menja poentu.
[ smsnet @ 04.01.2008. 15:23 ] @
Evo jos jednog naglog skoka. U odnosu na juce ( 03.01 ) danas je evro ojacao oko 2.5% ili oko 1.7din
Pozdrav,
[ vladd @ 04.01.2008. 16:50 ] @
Radni dan, pa se odredjivao kurs. Za ocekuvanje ja da skace jos malo do 15-og, a posle ce da stagnira. I to se stalno desava u obracunskim momentima. Najvise ce da imaju problema optereceni sa kreditima, sto je ukalkulisani, ali nevoljeni rizik.
Poz.
[ zoran @ 29.01.2008. 04:59 ] @
da..upravo ono što ste i napisali....dešava se treći put zaredom na kraju meseca i naravno kreditni obračun je po ovom "šticovanom" kursu.
U poslednjih godinu dana , kamata se povećavala 3 puta.
mislim...šta reći..
[ staticInt @ 29.01.2008. 05:41 ] @
Nema sta da kazes neko pljacka narod zajedno sa ovim trecerazrednim bankama koje su dovukli, pitanje je sad ko zapravo stoji iza i zasto niko javno o ovome ne govori, ocito je odavno da se kurs namesta kako je nekome u interesu a oni koji najvise ispastaju su sirotinja.
Evro je trebao da drasticno padne oko nove godine jer je usla gomila evra a potraznja za dinarima je drasticno skocila jer su mnogi dosli u Srbiju i menjali evre, naravno to se nije desilo kurs je ostao isti a neko se grdno obogatio na to.
[ noreniou @ 29.01.2008. 06:57 ] @
Citat: staticInt: Nema sta da kazes neko pljacka narod zajedno sa ovim trecerazrednim bankama koje su dovukli, pitanje je sad ko zapravo stoji iza i zasto niko javno o ovome ne govori, ocito je odavno da se kurs namesta kako je nekome u interesu a oni koji najvise ispastaju su sirotinja....
pa trecerazredne banke bi bile da su dosle iz, recimo, moldavije il ukrajine
nesto mi inteza, crediagrikor, societe i skupina grckih banaka ne spada u tu oblast trecepozivara,
a ko stoji iza tih banaka - pa srbi ne stoje nazalost il srecu :(
a najvise ispasta ne onaj ko ima malo, vec onaj ko ima mnogo...
[ Black_eyed @ 29.01.2008. 07:45 ] @
Nazalost, mislim da ovaj skok evra nema veze sa krajem meseca (naravno, da ima i toga). Rastuca politicka neizvesnost ce dizati kurs evra i posle kraja meseca. Jos ako pobedi .....(neko).... ode ekonomija u tri p.m. Kako bih voleo da pogresim u vezi ovoga, nemate pojma...
[ srki @ 29.01.2008. 12:19 ] @
Citat: pctel: Ne znam za djubrivo, ali u poslu sa kompjuterima mozes biti siguran da se cene menjaju na dnevnom nivou i da nema nikakvog kasnjenja.
Prodaja kompjutera nije toliko bitan cinilac ali u poslednjih mesec-dva sigurno cene po samouslugama i cene mnogih drugih stvari nisu isle gore-dole 10% kao sto je kurs isao.
Citat: Firma dobije 900.000 EUR-a, sto na dan uzimanja iznosi 75.000.000 dinara. Treba da vrati 1.000.000 EUR-a, sto ce na dan vracanja iznositi koliko ce iznositi. Sa tih 75.000.000 dinara generise jos 25.000.000, a 15.000.000 u medjuvremenu potrosi na plate i ostale troskove tako da poslednjeg dana na racunu ima 85.000.000. E, sad, to u zavisnosti od kursa moze biti uspesno ili neuspesno poslovanje.
Ocigledno je da moze da bude neuspesno kao sto je bilo pre mesec dana a i sada. To se upravo desava zbog vestacki odrzavanog kursa inace ne bi imao nagle skokove. Ja se samo plasim da ce zbog toga kasnije da se desi nagli skok evra umesto da to bude postepeno u skladu sa ponudom i potraznjom.
Citat: Mozemo li se sloziti oko jednoga - efekat ovakvog vestackog kursa EUR-a je upravo tako niska inflacija? Da, to hocu da kazem, najvisa inflacija u evropi je mogla biti jos visestruko visa.
Ne moze ako ne stampas novac preko povecanja BDP-a.
Citat: Da, oko toga se slazemo. Jedino sto ja ne verujem da ce mi povecanje kursa omoguciti da dobijem vise sirovina. Cak, naprotiv, podseca me na '80/'90 kad cim dobijes neke dinare moras odmah trcati da nesto kupis, inace ces malo kasnije moci da kupis mnogo manje za iste pare. Stabilan kurs ce mi omoguciti da dobijem najvise sirovina za svoje dinare.
Ali ovo nije stabilan kurs. Da postoji postepeno povecavanje onda bi to bio stabilan kurs i ne bi morao istog trenutka da trzis da kupis nesto jer niko ne zagovara da treba da se stampa novac bez pokrica i da se pravi hiper-inflacija. Nesto nisam primetio da u Americi svi zivi odmah trce u prodavnicu cim dobiju platu iako im je kurs padao u poslednjih godinu dana vise nego nama.
Citat: Mislim, shvatam ja vas sta kazete, ova situacija nije realna, nasa realnost je ubrzani rast kursa, sto vodi smanjenju proizvodnje sto vodi ubrzanom rastu kursa sto vodi... situaciji '80/'90.
Ne, ta situacija '80/'90-ih moze da se desi samo ako stampas novac bez pokrica (da bi se pojedinci bogatili), ako dodje do naglog pada BDP-a ili dodju neki ogromni krediti na naplatu. Kurs ne treba da bude nestabilan kao sada vec blago da raste.
Citat: Pa ne znam... Mislim da ipak niko nije lud da investira novac tamo gde ce isti sutra vredeti duplo manje, prekosutra duplo manje nego sutra a posle konacno mnogo vremena nece vredeti nista. Ali, interesantno je pitanje - koja drzava ima trenutno najvisu inflaciju u svetu i kakvo je interesovanje stranih investitora za ulaganja u tu drzavu? Cini mi se da je to Zimbabve, plate su prava sitnica a ipak investitori beze od Zimbabve-a kao djavo od krsta.
Tamo vlast drzi diktator Mugabe koji je nacionalizovao dosta toga i zbog toga je veliki rizik. Imam dvojicu kolega (jedan sedi na 1 metar od mene) koji su dosli iz Zimbabvea pa su mi pricali kako je tamo. Mugabe je oteo gomilu farmi od belaca i podelio svojim rodjacima koji su to sve zapostavili i usevi su propali. U takvoh situaciji ti ne zelis da investiras tu.
Citat: Zimbabve, gde drzava ne odrzava vestacki kurs EUR-a ima stopu nezaposlenosti od preko 80%.
Ne znam da li se pravis da ti nije jasno ali vecini njih je jasno da u Zimbabveu nije normalna situacija i tamo se desava isto sto se desavalo i kod nas: stampanje para bez pokrica da bi se Mugabe i ostali ljudi iz vlasti bogatili.
Citat: Interesantna strategija - vratimo se u '80/'90 na par godina, a onda podignemo plate na 1.000 EUR-a i bole nas cosak
Mislio sam da ces da shvatis da nisam tako mislio ali ako treba da ti crtam onda odustajem. Zaista nisam ocekivao da neko moze ovako da me razume.
Citat: Pa ti i ja i on hocemo da kazemo - povecanje inflacije u Srbiji bi izazvalo smanjenje BDP, zato sto se znacajnom delu privrede uopste ne bi isplatilo da funkcionise u uslovima velike inflacije. Matematicki receno, tada funkcija BDP-a tezi nuli a funkcija inflacije tezi beskonacnosti. Ko kaze da je potrebno povecanje inflacije?
[ srki @ 29.01.2008. 12:37 ] @
Citat: staticInt: Nema sta da kazes neko pljacka narod zajedno sa ovim trecerazrednim bankama koje su dovukli, pitanje je sad ko zapravo stoji iza i zasto niko javno o ovome ne govori, ocito je odavno da se kurs namesta kako je nekome u interesu a oni koji najvise ispastaju su sirotinja.
Ako ti to znas zasto onda ne uzmes kredit od banke i pozajmis dinare od rodjaka, prijatelja, kupis evre i onda ih prodas kada evro skoci?
Citat: Evro je trebao da drasticno padne oko nove godine jer je usla gomila evra a potraznja za dinarima je drasticno skocila jer su mnogi dosli u Srbiju i menjali evre, naravno to se nije desilo kurs je ostao isti a neko se grdno obogatio na to.
Svaka cast na strucnosti za makroekonomiju. Kako objasnjavas da je na kraju decembra kurs pao sa 82 na ispod 80 dinara? Zar ne bi trebalo na kraju meseca da skoci kurs da bi banke zaradile? Kako objasnjavas ogroman pad na kraju juna i na kraju oktobra? Ajde reci nam pa da i mi zaradimo pare a ne samo ti (valjda zaradjujes pare kada znas sta ce da se desava).
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2008. 13:02 ] @
Tja... ako su Societe Generale, Volksbank i Banca Intesa "trecerazredne" banke po staticInt-u, voleo bih da znam koje su to "prvorazredne" banke i tajnu meru procene "razrednosti" banaka koje koristi staticInt, a koja je ocigledno nedostupna nama smrtnicima :)
Citat:
Evro je trebao da drasticno padne oko nove godine jer je usla gomila evra a potraznja za dinarima je drasticno skocila jer su mnogi dosli u Srbiju i menjali evre, naravno to se nije desilo kurs je ostao isti a neko se grdno obogatio na to.
Drugo, koliko mi je poznato a i onako laicki mogu da se setim da NBS poseduje pozamasnu kolicinu deviznih rezervi i apsolutnu kontrolu nad prometom novca u Srbiji (jer firme moraju da pretvaraju devize u dinare tj. da posluju u dinarima) - pa uz pomoc deviznih rezervi i kontrolom bazne kamatne stope i te kako mogu da sprece rast ili pad dinara u odnosu na trenutnu ponudu i potraznju na lokalnom trzistu, ukoliko postoji razlog za to (kakav god).
staticInt, posto ocigledno posedujes neke informacije i znanja koja mi ne posedujemo, mozda bi trebao da ulozis malo para u to sto pricas ovde, verujem da bi ti donelo dosta dobitka ako si u pravu - vrlo rado cemo saslusati i savet od tebe u pogledu kretanja dinara u sledecih mesec dva, pa da i mi sirotinja nesto zaradimo u ova teska vremena ;-)
[ Fuzz @ 29.01.2008. 13:22 ] @
Societe je definitivno prvorazredna banka. Mislim banka u kojoj jedan junior trader raspolaze sa 50 milijardi eura ne moza biti drugorazredna :)
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2008. 13:29 ] @
Vidis da imaju i ekstra kesa za zezanje ;-)
[ Shadowed @ 29.01.2008. 14:09 ] @
Citat: Fuzz: Societe je definitivno prvorazredna banka. Mislim banka u kojoj jedan junior trader raspolaze sa 50 milijardi eura ne moza biti drugorazredna :)
50?
[ Miroslav Jeftić @ 29.01.2008. 14:13 ] @
Tako neki kažu - negde piše 5 negde 50. Mada mi to puno za jednu banku, da je ne znam kakva.
[ Laki_Gen @ 29.01.2008. 14:36 ] @
5 milijardi je stete. Da bi napravio toliku stetu usao je u pzocije vredne 50 milijardi, tj. kockao se sa 50 da bi izgubio 5. Baja i po!!!
Prezivece oni to bez vecih problema, jdino im ugled "malo" pao.
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2008. 14:43 ] @
Meni se ipak nesto cini da je "baja" tu ubacen - posto je banka imala vec velikih problema sa izlaganjem sub-prime kreditnom riziku.
Mada sve je moguce danas - pa tako i da "hacker turned trader" uradi ono sto je uradio doticni.
U svakom slucaju, to Societe Generale svakako ne cini "trecerazrednom bankom", kako ih staticInt naziva.
[ vladd @ 29.01.2008. 14:53 ] @
Ne znam za jacinu, ali po usluzi su petorazredna banka.
Medjutim, ubedjen sam da je malisa zrtveno jagnje, da bi se spasla neka glavudza, prevelike pare su u pitanju, da bi jedan mish mogao tako i toliko da brlja.
Nesto su probali, pukli, i sada neko treba da plati. A taj golja, i za manje od miliona bi pristao da robija, te pare nikada ne bi zaradio, normalno..
I jos je "fin", nista nije prisvajao, skuplja olaksavajuce okolnosti
Poz.
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2008. 15:11 ] @
Citat:
Ne znam za jacinu, ali po usluzi su petorazredna banka.
Usluzi kome? Fizicka lica? Pravna lica? U Srbiji? U Francuskoj? U Hong Kongu?
Ako je u Srbiji, mislim da razlog ne treba traziti u SocGen-u vec u necemu drugom ;-)
[ Laki_Gen @ 29.01.2008. 16:00 ] @
Oni su otpisali 1,5 milijardi zbog Amera. Sitno u poredjenju sa nekim drugim bankama.
Imaju oni drugih problema. Izgubili su na berzi jako mnogo, u zadnjih mjesec dana oko 25% vrednosti (i prije nego sto se saznalo za ovu dileju).
Mada, nisam bas siguran kako bi to rjesili jedan problem tako sto bi napravili novi? Ljece upalu pluca, tako sto slome nogu, da svi vide da su bolesni ?
[ staticInt @ 29.01.2008. 16:25 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Tja... ako su Societe Generale, Volksbank i Banca Intesa "trecerazredne" banke po staticInt-u, voleo bih da znam koje su to "prvorazredne" banke i tajnu meru procene "razrednosti" banaka koje koristi staticInt, a koja je ocigledno nedostupna nama smrtnicima :)
Citibank na primer, nisam rekao da su kod nas sve trecerazredne ali da je vecina, ti si nabrojao 3 a u Srbiji koliko se secam ima 34 firme koje se bave poslovnim bankarstvom.
Citat:
staticInt, posto ocigledno posedujes neke informacije i znanja koja mi ne posedujemo, mozda bi trebao da ulozis malo para u to sto pricas ovde, verujem da bi ti donelo dosta dobitka ako si u pravu - vrlo rado cemo saslusati i savet od tebe u pogledu kretanja dinara u sledecih mesec dva, pa da i mi sirotinja nesto zaradimo u ova teska vremena ;-)
Ja bih rado rekao da imam neke informacije, ocigledno je da neko namesta kurs ali kad ce biti porasta ili opadanja kursa to ne bih znao, da znam obogatio bih se. Ono sto jeste tacno je da ti mozes prema ekonomskim pokazateljima da predvidis da li ce doci do opadanja/porasta kursa ali svakako ovde ekonomski parametri nisu primarni za to, vec nesto drugo.
[ Ivan Dimkovic @ 29.01.2008. 16:35 ] @
Pa Citibank je recimo najveca banka na svetu.. jasno je da je "prvorazredna" ;-)
Ali mi i dalje nije jasno koja je tvoja metrika za procenu da li je banka "prvorazredna", "drugorazredna" ili "trecerazredna"? Mislim, ozbiljno... ja znam samo za ratinge finansijkih asset-a od strane Fitch-a, Merryl Lynch-a i sl... za "razrede" jos nisam cuo ;-)
Citat:
Ja bih rado rekao da imam neke informacije, ocigledno je da neko namesta kurs ali kad ce biti porasta ili opadanja kursa to ne bih znao, da znam obogatio bih se. Ono sto jeste tacno je da ti mozes prema ekonomskim pokazateljima da predvidis da li ce doci do opadanja/porasta kursa ali svakako ovde ekonomski parametri nisu primarni za to, vec nesto drugo.
Moze a i ne mora biti tacno - kurs dinara varira kao i kurs bilo koje slobodne valute, ono sto jeste tacno je da je potrebno mnogo manje novca kako bi se manipulisalo kursem dinara u poredjenju sa nekim drugim valutama.
Medjutim to samo po sebi ipak nije dokaz da neko "namesta kurs" - posto si pravnik po zanimanju, znas i sam da to ne bi proslo ni na jednom sudu - potrebni su ipak malo materijalniji dokazi.
[ staticInt @ 29.01.2008. 22:42 ] @
Gledam po kapitalu sa kojim su dosli ovde i da li za njihove ekspoziture ovde odgovara centrala, kad sam se ja raspitivao kod mnogih banaka ispalo je da za Raiffeisen ovde ako propadne ti ne mozes da naplatis potrazivanja od centrale.
Pa normalno dokaze mogu da pronadju istrazni organi ali ovo je Srbija pa se pravda uteruje samo kad treba neko nesto da sredi, ti nisi ni svestan kakvo je stanje u sudovima kod nas, preplaseni tuzioci, preplasene sudije katastrofa totalna. Ja sam imao slucaj da sudija place a lik koji je advokat se izivljava i ona ne sme da ga izbaci napolje, sto po zakonu ima pravo ona vodi postupak a ne on, to je cisto da krenemo od sitnih stvari mada to je vec offtopic.
[ Slobodan Miskovic @ 29.01.2008. 22:45 ] @
Ma ljudi :) nemojte pitati sta zemlja moze da ucini za vas nego sta vi mozete da ucinite za sebe.
[ jesus alejandro @ 29.01.2008. 22:48 ] @
Citat: Laki_Gen: 5 milijardi je stete. Da bi napravio toliku stetu usao je u pzocije vredne 50 milijardi, tj. kockao se sa 50 da bi izgubio 5. Baja i po!!!
Prezivece oni to bez vecih problema, jdino im ugled "malo" pao.
Da ce preziveti bas i nisam siguran. Vrednost akcija banke je nekih 170e je pala na ispod 70. Plus akcionari banke traze odgovornost vrha menadzmenta koji je prosledio insajder informacije odredjenim akcionarima koji su prodali svoje akcije pre nego se saznalo za skandal i koji su izbegli stetu zbog pada akcija. Sarkozi trazi odgovornost odnosno neciju glavu, a pominje se ili rasparcavanje banke pa prodaja ili fuzija sa nekom drugom bankom. Da li ce biti tresla se gora rodio se mis ili ce stvar izaci na veliko videce se ovih dana.
[ jesus alejandro @ 29.01.2008. 22:51 ] @
Citat: staticInt: Gledam po kapitalu sa kojim su dosli ovde i da li za njihove ekspoziture ovde odgovara centrala, kad sam se ja raspitivao kod mnogih banaka ispalo je da za Raiffeisen ovde ako propadne ti ne mozes da naplatis potrazivanja od centrale.
Odgovaraju samo osnivackim kapitalom, koji je bio cini mi se 5m$ a sad je valjda 10m$, mada za visinu kapitala nisam sasvim siguran. Sta je to naspram stotine miliona koje se slilo od gradjana u te banke ?
[ zoran @ 30.01.2008. 07:12 ] @
[ Ivan Dimkovic @ 30.01.2008. 08:32 ] @
Citat: staticInt
Gledam po kapitalu sa kojim su dosli ovde i da li za njihove ekspoziture ovde odgovara centrala, kad sam se ja raspitivao kod mnogih banaka ispalo je da za Raiffeisen ovde ako propadne ti ne mozes da naplatis potrazivanja od centrale.
Dobrodosli u kapitalizam i upoznajte se sa pojmom akcionarskih drustava i drustava sa ograniscenom odgovornoscu ;-)
Elem, u svakoj zemlji je slucaj da je osnivac lokalne grane neke svetske banke odgovoran zakonski SAMO do uloga u lokalnu ekspozituru (to je jedino i moguce zakonski). Medjutim, u praksi ako ikad dodje do kraha lokalne ekspoziture HQ obicno izvuce lokalnu ekspozituru zbog svog imidza, injekcijom kapitala i sl...
Mada postoje izuzetci, recimo ako su gubitci stvarno ogromni.
[ Laki_Gen @ 30.01.2008. 08:51 ] @
Raiffeisen banka u Srbiji posluje kao fransiza, za ostale nisam siguran.
Pored tog osnovnog kapitala, postoji i obavezna rezerva. Zaboravili ste jednu stvar, aktiva uvjek mora biti jednaka pasivi.
Koliko je krdita plasirano gradjanima i privredi? Nije sve bas tako crno-bjelo, da banka napravi neku glupost i odmah katanac, a stedise ko smirgla.
Kod nas je bila cuvena stednja, pa drzava sad ipak vraca te pare.
Neka pada, meni bi licno odgovarao kurs negde oko 150 . Vi koji ste duzni sa E, CH ili $ klauzulom, drzite se za stolicu, bice ovo truckava voznja.
[ boban779 @ 30.01.2008. 09:31 ] @
Euro danas pao. Šta ćemo sad?
[ pctel @ 30.01.2008. 10:13 ] @
Citat: Gledam po kapitalu sa kojim su dosli ovde i da li za njihove ekspoziture ovde odgovara centrala, kad sam se ja raspitivao kod mnogih banaka ispalo je da za Raiffeisen ovde ako propadne ti ne mozes da naplatis potrazivanja od centrale.
Pa bilo koja banka da propadne, za nju ne odgovara centrala. Srbija je prilicno zatvorena po tom pitanju, da propadne McDonald's Srbija, za njega ne moze odgovarati centrala, jer uopste ne postoji mogucnost neogranicene odgovornosti za stranog osnivaca.
Ipak, ne treba da brines jer banke moraju da imaju veliki depozit za pokrivanje takvih eventualija a postoji i neki garancijski fond, nesto kao osiguranje gde sve banke uplacuju neki novac, pa ako neka propadne osiguranje isplati kome sta treba iz tog fonda.
Citat: Raiffeisen banka u Srbiji posluje kao fransiza, za ostale nisam siguran.
Zakon je veoma jasan po pitanju osnivanja banaka, tacno je definisano kolika sredstva moraju da se deponuju za osnivanje banke i totalno je nebitno da li je osnivac fizicko lice, domace pravno lice, strano pravno lice ili udruzenje gradjana. I, mislim, cemu takva prica - kad se pogleda poslovanje bilo koje banke u Srbiji, jasno je da pojmu "propadanje" tu nema mesta. One banke koje su propale pre 4-5 godina, propale su upravo zato sto nisu imale da deponuju toliko sredstava koliko je od njih trazio novi zakon. One koje su to uspele su zavrsile svaku pricu o propadanju.
[ Ivan Dimkovic @ 30.01.2008. 11:31 ] @
@pctel,
Banke i te kako mogu da propadnu i u Srbiji, samo sigurno nece jos jako dugo vremena postojati takva mogucnost u praksi jer banke u Srbiji osiguravaju svoja ulaganja kroz jako visoke kamate i ne upustaju se u bilo kakva rizicna ulaganja (sto bi, kad imaju tolike kamate koje ljudi placaju ;-)
Drzava zahteva drzanje odredjene love u depozitu kako bi se u slucaju kraha bar koliko-toliko namirio dug prema poveriocima medju kojima su i klijenti banke - medjutim, dugovanja banke mogu jako brzo da eksplodiraju (eto, to se recimo bas ovih dana desava na svetskom trzistu) pa, u najgorem mogucem scenariju, i da prevazidju sve zalihe novca + osiguranja koja banka ima.
Naravno, takav scenario je vrlo malo moguc, pa cak i u tom slucaju obicno osnivac pomaze lokalnoj banci jer je njegov ugled u pitanju.
[ pctel @ 31.01.2008. 10:57 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Banke i te kako mogu da propadnu i u Srbiji, samo sigurno nece jos jako dugo vremena postojati takva mogucnost u praksi jer banke u Srbiji osiguravaju svoja ulaganja kroz jako visoke kamate i ne upustaju se u bilo kakva rizicna ulaganja (sto bi, kad imaju tolike kamate koje ljudi placaju ;-)
Da, upravo to sam imao u vidu - banke spadaju medju najuspesnije firme u Srbiji i pored toga sto nemaju sklonosti ka upustanju u rizicne poslove, tako da u situaciji kakva jeste, nema mesta prici o propadanju.
Citat: medjutim, dugovanja banke mogu jako brzo da eksplodiraju
Cini mi se da je situacija u Srbiji i zemljama u tranziciji uopste malo drugacija nego na trzistu razvijenih zemalja - ovde ne duguje banka ljudima, vec su se ljudi zaduzili kod banaka do svakog moguceg dozvoljenog i nedozvoljenog limita. Banka duguje stranoj banci, ali se taj dug visestruko i prilicno redovno vraca od strane bancinih duznika. Cak sam negde procitao da je redovnost vracanja dosta veca od proseka u drugim zemljama, pre svega zbog restriktivne zakonske regulative koja postavlja dosta niske granice za zaduzivanje, kojih u vecini zemalja ili nema, ili su vise. Znaci kad iskombinujes 3 faktora:
- banka u Srbiji ima procentualno vise duznika nego slicna banka u Svajcarskoj
- banka u Srbiji ima vise kamate na dugove nego slicna banka u Svajcarskoj
- banka u Srbiji ima bolju redovnost vracanja dugova nego banka u Svajcarskoj
Tako da, kad cujes da neko kaze "sigurno kao svajcarska banka", mozes da ga ispravis i kazes "sigurno kao srpska banka"
[Ovu poruku je menjao pctel dana 31.01.2008. u 12:08 GMT+1]
[ Laki_Gen @ 31.01.2008. 15:46 ] @
Ne razumjem kako to mislis banka u Srbiji ima procentualno veci broj duznika nego u Svajcarskoj? Ako se i malo razumjes u ekonomiju i bankarstvo, moras znati da
banka zivi od plasiranja ulozenih sredstava gradjanima i privredi. Mozda su tamo krupniji duznici, pa ih je brojcano manje?
Ja jos nisam cuo za iskljucivo depozitnu banku (ako ne racunamo Jezdu i Dafinu), koja samo prikuplja sredstva i tako dolazi u duznicki polozaj?
Da, kamate su kod nas vece za gotovinske i potrosacke kredite nego u CH. Jasno zbog cega.
Redovnost vracanja nema bas mnogo veze sa zakonskom regulativom. Hrvatska se nalazila u slicnoj situaciji kao i mi sad, kad je krenula ekspanzija kredita i kod njih je u pocetku bilo nekih 98-99% redovno. Vremenom taj broj opada, sto se ocekuje i kod nas.
Nasu najjacu banku nije moguce porediti sa nekom ozbiljnjom CH bankom iz prostog razloga sto imaju daleko manju aktivu, neuporedivo slabiji rjting kao i to
sto su nase banke zavisne od politicke situacije u zemlji (koja psolutnonikako ne moze da se poredi sa CH).
[ pctel @ 31.01.2008. 16:33 ] @
Citat: Laki_Gen: Ne razumjem kako to mislis banka u Srbiji ima procentualno veci broj duznika nego u Svajcarskoj? Ako se i malo razumjes u ekonomiju i bankarstvo, moras znati da
banka zivi od plasiranja ulozenih sredstava gradjanima i privredi. Mozda su tamo krupniji duznici, pa ih je brojcano manje?
Ne, za ovo nije potrebno nikakvo znanje ekonomije jednostavno banka u Svajcarskoj ima recimo 50 duznika i 50 poverilaca a banka u srbiji 99 duznika i jednog poverioca. Svi ljudi koje poznajem su se zaduzili - ili su korisnici kredita, ili kreditne kartice, ili cekova gradjana. Ne poznajem nikog ko drzi neke pare na stednji. Medju firmama otprilike ista situacija. Moj komentar se odnosio na to da banka u svajcarskoj moze eventualno da ima problema ako se svih 50% klijenata istovremeno uplasi nekih desavanja pa povuce novac sa stednje, a banka u Srbiji nema taj problem - domace banke funkcionisu tako sto uzmu novac od stranih banaka (ili NBS), gde se tacno zna kog datuma i koliko moraju da vrate, pa ih nikakva panika zbog koznakakvih desavanja ne dotice.
Valjalo bi uporediti poslovne rezultate banaka u Srbiji i u razvijenijim zemljama, pretpostavljam da banke u Srbiji imaju vidno bolje i sigurnije poslovne rezultate.
[ pantic68 @ 31.01.2008. 17:00 ] @
Dodao bih da su vecina duznika ovde privatna lica koja garantuju svojim stanovima dok mnoge firme duznici nemaju vrednost kredita pokrivenu nekretninama.
[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2008. 17:17 ] @
Citat: pctel
Ne, za ovo nije potrebno nikakvo znanje ekonomije jednostavno banka u Svajcarskoj ima recimo 50 duznika i 50 poverilaca a banka u srbiji 99 duznika i jednog poverioca. Svi ljudi koje poznajem su se zaduzili - ili su korisnici kredita, ili kreditne kartice, ili cekova gradjana. Ne poznajem nikog ko drzi neke pare na stednji.
Mislim da nisi u pravu pctel - i u mnogim zapadnim zemljama su ljudi vise zaduzeni nego sto stede. Stedni nalozi su obicno osigurani (u USA se to zove FDIC) do neke sume - u USA je to $100K, u UK je to 30 hiljada funti itd... i to je to o cemu ti pricas - to je lova koju banka mora da ima u bilo kom trenutku kako bi mogla da isplati pare do tih osiguranih suma. Ali to je obicno najmanji problem.
Medjutim, vecina love nije tu vec u imovini banke (equity) i raznim vrednosnim papirima koji sadrze dugove onih koji od te banke zajme pare - i u slucaju kraha banke pucaju investitori i svi oni kojima je ta banka duzna kroz kredite, sertifikate i sl...
Srpske banke tesko mogu da puknu jer je njihov biznis relativno siguran zbog lihvarskih kamata, koje su tu bas zato sto je klima takva da ne znas da li ce firme da budu tu posle 2-3 godine da vracaju pare :)
[ Laki_Gen @ 31.01.2008. 18:45 ] @
Citat: Građani u Srbiji bankama su, prema podacima Kreditnog biroa, na kraju prošle godine dugovali 295 milijardi dinara, a u bankama su štedeli 409,9 milijardi dinara, odnosno 5,1 milijardu evra. „Nema opasnosti od prezaduženosti, jer je svaki građanin u proseku bankama dužan 498 evra“, ocenio je generalni sekretar UBS, Veroljub Dugalić. Sredinom prošle godine kreditna zaduženost po stanovniku u Srbiji je bila 474 evra, a u Crnoj Gori 886, u Bugarskoj 794, u Grčkoj 7.833, a na Kipru 29.015 evra. U strukturi kredita najviše je gotovinskih pozajmica u iznosu od 127,6 milijardi dinara. Vrednost odobrenih stambenih kredita bila je 102,4 milijarde, što je dvostruko više nego pre godinu dana. Dugalić je naglasio da svega 1,2 odsto građana koji su uzeli kredit kasni sa otplatama rata.
Da se ne obajsanjavamo kako funkcionise bankarski sistem.
NI JEDNA banka na svjetu nece nekome dati kredit, ukoliko ne postoji neka ozbiljna garancija da ce biti u mogucnosti da naplati svoje potrazivanje.
Kod gotovinskih kredita fizickim licima je uobicajeno da su to ziranti. Na zapadu recimo mozes kupiti osiguranje koje banka naplacuje, ako ti ne vracas kredit.
Kod firmi su druge vrste obezbedjenja, da se ne objasnjavamo, mozete mi slobodno vjerovati da opet NI JEDNA banka nece dati nenaplativ kredit.
Citat: Od ukupno 3.712.933 štedne partije 68,4 odsto su oročeni ulozi, pri čemu preovlađuju depoziti oročeni na godinu dana. Ulozi do 10.000 evra učestvuju sa 22,2 odsto u ukupnom broju štednih partija, ali su u prošloj godini taj procenat dostigli i ulozi od 50.000 do 500.000 evra. Povećanje devizne štednje sa prosečnim dnevnim rastom većim od 5,8 miliona evra u 2007. i značajnim poboljšanjem ročne strukture, potvrđuje da štednja građana postaje sve bitniji element domaće akumulacije kao izvora kreditne aktivnosti banaka, ocenila je NBS.
Nadam se da je sve jasno...
[ Ivan Dimkovic @ 31.01.2008. 18:47 ] @
Citat:
Kod firmi su druge vrste obezbedjenja, da se ne objasnjavamo, mozete mi slobodno vjerovati da opet NI JEDNA banka nece dati nenaplativ kredit.
Hm...
Onda ova kreditna kriza koja trenutno zeza globalno trziste nije moguca? Akcije padaju tek tako bez veze, svasta - kad banke daju kredite koji su uvek naplativi? :)
Hehe nije bas tako uvek, na zalost.
[ Laki_Gen @ 31.01.2008. 20:37 ] @
Tu se radi o "drugorazrednim" hipotekarnim kreditima koji su djeljeni sakom i kapom od strane velihih americkih zajmodavaca ljudima koji nisu imali kreditnu istoriju i onima koji
su vec imali problema da vracaju kredite. Osiguravali su se visokim kamatama i svaka ta nekretnina je pokrivala iznos kredita kada su dodeljeni.
Nekretnine su tradicionalno bile dobre za ulaganje i uvjek im je rasla cjena, tako da se taj trend ocekivao i u buducnosti. Procjena je da je dato oko 8 miliona kreidta u ukupnom iznosu 1.400 milijardi usd.
Ti kreiditi su mahom djelejni 2004-05 godine. Sada je dosla na red da se otplacuje i glavnica i doslo je do problema za oko 2 miliona amera.
Nisu mogli da vracaju kreidte, banke im uzimaju stanove/kuce i na trzistu se odjednom pojavljuje ogroman broj nekretnina koji po zakonu ponude/traznje obara cjene
i banke vise nisu u mogucnosti da prodaju te nekretnine da bi vratile plasirana sredstva, pa dolazi do otpisa dugova. Pohlepa dosla po svoje.
Zasto imamo svjetski problem?
Zato sto su ti krediti kasnije preprodavani (tj. novac se obezbedjivao) strancima, uglavnom Evropljanima i onim bogatijima iz hedz fondova i velikih banaka. Bili su predstavljeni kao nisko-rizicni i stranci su ih bezdusno kupovali. Kad je doslo do otpisa tih kredita to je pogodilo sve investitore i berze. Pohlepa i pogresno predstavljen stepen rizika ih je kostao
ko sv.Petra kajgana.
Ako je neko od vas trazio kreidt za bilo sta vece od frizidera zna koja je procedura da se odobri (zasto su Ameri to olako djelili je druga prica), ili recimo
kredit za preduzece koji zahtjeva kompletan biznis plan, pokrice kredita u nekoj vrsti zaloga itd.
[ hecky @ 31.01.2008. 22:00 ] @
Svake banke daju nenaplative kredite (nijedan nije osiguran od strane Boga, ako me razumes), jer prosto banke tako funkcionisu.
U Srbiji ti traze DNK i uzorak mokrace za kredit jer ne postoji poverenje u pravni sistem (sudska naplata dugova je neefikasna), pa banke moraju nekako da smanje rizik.
Na zapadu je mnogo lakse dobiti kredit jer banka zna da moze naplatiti dug relativno lako (doduse nekad se zeznu... kao npr sub prime fijasko).
Inace recesija u US je vec duze vreme u najavi (mogli bi reci da je kasnila hehe), sub prime kriza je bila samo okidac.
[ pctel @ 31.01.2008. 22:41 ] @
Citat: Laki_Gen: NI JEDNA banka na svjetu nece nekome dati kredit, ukoliko ne postoji neka ozbiljna garancija da ce biti u mogucnosti da naplati svoje potrazivanje.
Da, ali za razliku od banaka u svetu gde se svakako trazi ozbiljna fgarancija, u Srbiji se obicno traze 3-4 ozbiljne garancije:
- menica
- kreditna zaduzenja samo do 30% plate
- zivotno osiguranje u korist banke
- zirant (obicno se traze dva)
- hipoteka
- osiguranje hipoteke od poplave, pozara i slicnih katastrofa u korist banke
- osiguranje celog kredita kod odgovarajuce organizacije
...
[ Laki_Gen @ 31.01.2008. 23:55 ] @
Zasto je to tako u Srbiji, valjda je svima jasno.
Tu recesiju u USA najavljuju jos od sloma berze 2000-01 i pucanja .com industrije. Onda se dogodi i 9/11 i opet pad indeksa, ali jos se drze.
Koliko vidim po predvidjanjima, izvuci ce se i iz ovoga, samo sa usporenim rastom, negde oko 1,8% ukupnog rasta se ocekuje.
Nikome na svjetu ne bi odgovaralo da USA udje u recesiju (mada bi se mnogi radovali i likovali).
Nismo se mi najbolje razumjeli. Banke kada daju kredite provjeravaju kome daju kredite i ne idu okolo i vicu, navali narode, moze ko oce (tebi evo dva, tebi tri kredita!), pa
da tako dodje do frke i da banka mora da okaci katanac na vrata.
Zato banke skoro nikako ne mogu da propadnu ako je okruzenje stabilno i ako se sve radi regularno i po propisima.
Problem nastaje kada neko dobije ideju o brzoj, velikoj zaradi i zbog toga krene da vata krivine u propisima, pa napravi opstu frku.
Neodgovornost i pohlepa su glavni problemi.
[ Pneos @ 01.02.2008. 08:40 ] @
evro skace.
Pa niste valjda mislili da ce da bude fiksiran ili pak da pada u odnosu na dinar ? Svasta.
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 09:13 ] @
@Laki_Gen,
Problem nastaje jer banke vecinu svojih poslova uopste nemaju sa fizickim licima, vec u malo komplikovanijim investicionim semama gde se jako oslanjas na neko prihvaceno merilo "kreditnog kvaliteta" koje obicno daje nezavisna kuca sa velikim ugledom.
Evo, bas sada u USA se iscekuje jos veci problem od subprime kredita ako se slucajno desi da glavne ustanove za ocenu kredita smanje "kvalitet" nekim od jako popularnih osiguravajucih kuca koje osiguravaju obveznice - to znaci da sve banke koje svoju imovinu drze i u tim obveznicama moraju da degradiraju iznose i to onda automatski povlaci i paniku, prodavanje akcija tih banaka, povlacenje para i sl... sto moze da vodi u propast.
Bas zbog toga su se u UK recimo skoro dogovorili da banke mogu dobiti potpuno tajnu finansijsku injekciju od nacionalne banke, isto kao sto se zna da u USA FED gotovo sigurno izvlaci sve velike banke ako bi ikada doslo do mogucnosti da one propadnu.
Panika i nedostatak poverenja su najgadnija stvar koja se moze desiti jednoj banci - i onda ne vredi milion osiguranja jer jednostavno to ne sprecava ljude da beze iz te banke :)
Ako se vratimo na perspektivu Srbije, to isto moze da se desi i sa bankama u Srbiji ako naplativost kredita naprosto padne ispod nivoa koji je bio zaracunat u proceni rizika (tipa, na vlast dodje neka budaletina i otera sve investitore) - tacno, fizicka lica ce se izvuci jer su njihovi stedni nalozi (ko ih ima ;-) osigurani - ali ostatak poverioca mozda i nece biti tako srecan.
U pravu si da banke tesko mogu da propadnu ako je okruzenje stabilno - problem je sto okruzenje nikad nije stabilno na duze staze, eto pogledaj u poslednjih 20 godina koliko je bilo svetskih finansijskih kriza (Crni ponedeljak, azijska kriza, kriza sa ruskim obveznicama, dotcom, subprime crunch..)
Sto se Srbije tice - dovoljno je "samo" da na vlast dodju neki ludaci (sto kada je Srbija u pitanju nikad nije iskljuceno) i da zbog poljuljanog poverenja investitora dodje do masovne prodaje kapitala u Srbiji - to znaci momentalni krah berze i gomilu otkaza jer firme propadaju sto onda znaci i neplacanje kredita (jer ljudi nemaju od cega da ih plate) sto povlaci i pad cene nekretnina koje osiguravaju kredite jer se trziste saturira..
I eto, ode stabilnost u 3 lepe odmah, i banke onda mogu da se slikaju sa tom hrpom cigli koje nemaju kome da prodaju = propast...
Zato su i kamate u Srbiji tako velike, jer ovaj scenario gore nije bas toliki SF.
[ Pneos @ 01.02.2008. 09:32 ] @
Citat: Sto se Srbije tice - dovoljno je "samo" da na vlast dodju neki ludaci (sto kada je Srbija u pitanju nikad nije iskljuceno) i da zbog poljuljanog poverenja investitora dodje do masovne prodaje kapitala u Srbiji - to znaci momentalni krah berze i gomilu otkaza jer firme propadaju sto onda znaci i neplacanje kredita (jer ljudi nemaju od cega da ih plate) sto povlaci i pad cene nekretnina koje osiguravaju kredite jer se trziste saturira..
de de, velika grehota ako pobedi Nikolic i upropasti par faca u Beogradu i nesto njih u NS, koji su se pouvaljivali na masna mesta. Preko pola Srbije je vec otpusteno dragi Ivane i tavori na stand by cekajuci Godoa. Oni pobedi Nikolica mogu samo da se smeju, jer sta vise da ih zadesi ? Povratak na 90te, ahaha, a gde smo mi to stigli u 2008 ?
Dosada su videli kako reforme idu "efikasno" i ko zna mozda im sklapanje ruskih raketa ili pak sastavljanje ruskok gasovoda iz delova krene bolje ?
[ hecky @ 01.02.2008. 09:35 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Bas zbog toga su se u UK recimo skoro dogovorili da banke mogu dobiti potpuno tajnu finansijsku injekciju od nacionalne banke, isto kao sto se zna da u USA FED gotovo sigurno izvlaci sve velike banke ako bi ikada doslo do mogucnosti da one propadnu.
U UK banke ne mogu dobiti TAJNU cash injekciju od Bank of England (BoE).
Northern Rock (NR) (banka koja je najvise zabrazdila, pred stecajem je i moguce da ce biti nacionalizovana) je upravo izgubio najveci deo stedisa kad su zatrazili od BoE emergency cash: naslovi su izasli u novinama, a posle toga je krenuo stampedo stedisa i sunovrat cene akcija.
Da je pozajmica bila tajna, verovatno bi razvoj situacije bio manje dramatican (bar dok novinari ne doznaju, a uvek doznaju), ali to ne bi bilo fer prema stedisama i akcionarima (zapravo to bi bilo skroz ilegalno).
Mnogi kritikuju BoE sto nisu jednostavno pustili NR da ode u stecaj (umesto toga BoE je pozajmila NR £20b, koje ko zna da li ce videti ponovo). Diskutabilo je zasto bi drzava izvlacila privatnu kompaniju iz go**na u koja se sama uvalila. Objasnjenje je da je BoE to ucinila da spreci country wide paniku stedisa (ako znas da ce drzava vaditi tvoju banku iz g*vana, neces panicno juriti da izvuces svoj kes).
Sa druge strane to je mozda i jasna porukama bankama da mogu da preduzimaju jos rizicnije poduhvate od US Sub Prime paketa, jer ce ih drzava (odnosno poreski obveznici) vaditi ako zaglave... sto nije narocito dobro .
[Ovu poruku je menjao hecky dana 01.02.2008. u 10:48 GMT+1]
[ Laki_Gen @ 01.02.2008. 10:04 ] @
Takav potez vlade je sasvim ocekivan. Najgori scenario bi bio da su pustli NR da propadne, pa da to pokrene lancanu reakciju.
Jedna od uloga centralne banke jeste odrzavanje monetarne stabilnosti.
Ameri su izglasali paket pomoci privredi od 150b dolara. Tako se stvari rjesavaju u razvijenom svjetu, da bi se sprecila panika i da bi se
koliko toliko popravila ocekivanja oko buduceg rasta.
Sto se tice sub-prime kredita, tesko da ce opet biti novih potresa. Svima je jasno sta se dogodilo i krenulo se sa sanacijom.
Koliko je americkih kompanija dobilo finansijsku inekciju sa istoka (UAE)? Nekom ne svane dok drugom ne smrkne.
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 10:06 ] @
Citat: hecky
U UK banke ne mogu dobiti TAJNU cash injekciju od Bank of England (BoE).
Northern Rock (NR) (banka koja je najvise zabrazdila, pred stecajem je i moguce da ce biti nacionalizovana) je upravo izgubio najveci deo stedisa kad su zatrazili od BoE emergency cash: naslovi su izasli u novinama, a posle toga je krenuo stampedo stedisa i sunovrat cene akcija.
Hecky,
Cini mi se da sam u proslom BusinessWeek-u procitao da je ta mera bas uvedena pre nekoliko dana zbog haosa koji je nastao zbog NR. Sada banke u UK nece morati to da objave odmah, vec posle izvesnog vremena - kako bi se sprecila haoticna reakcija koja je zadesila NR.
Pronaci cu clanak u toku dana pa cu ga postovati :)
Na zalost, svima je jasno da u vreme krize ne mozes pustiti banke da propadnu - jeste to losa poruka nekim bankarima da mogu da rade sta hoce i da opet ocekuju da ce biti "izvuceni" ali sta je tu je, steta koja bi nastala krahom neke od najvecih banaka bi bila neuporedivo veca, i u tome se slaze vecina vodecih ekonomista.
Jbg.
@edit:
http://icliverpool.icnetwork.c...mp;siteid=50061-name_page.html
Citat:
Darling plan for secret bank funds
The Bank of England could be given powers to offer secret financial help to failing banks under new plans, to avoid a repeat of the Northern Rock debacle.
Chancellor Alistair Darling is proposing to allow disclosure of emergency funding to be delayed where it may help prevent a Northern Rock-style retail run on a bank by panicked savers.
The Government has also suggested a "special resolution regime" to take control of a failed bank under the proposals, including part-nationalisation.
Mr Darling has launched a three-month consultation on the changes, which would see a radical reform of banking regulations.
Savers could get greater protection over their deposits in a potentially pre-funded deposit guarantee scheme, which could see banks having to cough up billions of pounds in upfront levies.
[ hecky @ 01.02.2008. 10:27 ] @
Vlada (ili BoE u ovom slucaju) uvek predlaze neke takve mere, ali one nikad ne prodju u parlamentu (cim ljudi malo "zaborave" NR, zaboravice i taj Darlingov predlog). Takodje, ako je vec planrala da izvlaci NR iz blata, zasto je BoE cekala toliko dugo (da su hteli spreciti paniku, mogli su pomoci NR odma, a ne posto su im akcije propale i stedise pobegle).
UK bankarstvo ima duuugu tradiciju vere u transparentnost i "nevidljivu ruku" trzista (tj. drzava je sudija u utakmici, nikako igrac), pa sumnjam da ce to sad menjati.
a) banka je privatno vlasnistvo; zasto bi drzava (poreski obveznici) pomagali neciju propalu firmu?!
b) tajna injekcija znaci da bi samo BoE i menadzeri banke znali za nju; znaci da bi morali tajiti od akcionara, sto priznaces ne zvuci lepo (akcionari imaju veci interes u banci od menadzera)
c) kad banka kao sto je NR krene u stecaj, za tili cas se stvori gomila lesinara koji oce da je kupe; zasto ne pustiti njih da rese problem?... hebiga, prirodna selekcija ;)
Povecanje iznosa stednje za koji garantuje drzava je super stvar, ali tajne injekcije?!.. pa ne znam bas (mislim nisam ja expert, samo citam malo pa formiram svoje misljenje jel).
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 10:35 ] @
Citat:
a) banka je privatno vlasnistvo; zasto bi drzava (poreski obveznici) pomagali neciju propalu firmu?!
Zato sto je krah velike banke opasnost za celu drzavu. A posao drzave je i da u vremenu krize ucini sve sto moze da se kriza ne prosiri na sire stanovnistvo i druge privredne subjekte.
Jasno je da niko ne zagovara "blanko cekove" bankama, to bi bilo suludo i de-facto poziv menadzerima najvecih banaka da prave sranja jer ce uvek biti izvuceni - Banka koja dodje do toga da joj drzava pomaze ce gotovo sigurno delom biti nacionalizovana, njen menadzment zamenjen i mozda dobar deo investitora u njene akcije nece bas biti zadovoljan ako injekcija ne pomogne... Ali i to je bolje nego totalna propast, ako ta propast znaci propagaciju problema kroz ceo finansijski sistem.
Citat:
b) tajna injekcija znaci da bi samo BoE i menadzeri banke znali za nju; znaci da bi morali tajiti od akcionara, sto priznaces ne zvuci lepo (akcionari imaju veci interes u banci od menadzera)
Ne, zato sto je tajnost zagarantovana samo na kratak rok (nisam citao ceo predlog ali 3 meseca mi je ostalo u pamcenju) - istini za volju, ako ta injekcija sprecava propast banke to je opet za dobro i njenih investitora
Citat:
c) kad banka kao sto je NR krene u stecaj, za tili cas se stvori gomila lesinara koji oce da je kupe; zasto ne pustiti njih da rese problem?... hebiga, prirodna selekcija ;)
Kao sto rekoh, zato sto najveca banka svojim krahom pravi mnogo vece probleme celom finansijskom sistemu zemlje.
U principu od dva zla biras manje :)
[ Java Beograd @ 01.02.2008. 10:41 ] @
Ma gde je to moguće da menadžer, tj. direktor nešto ozbiljno sme da uradi a da vlasnici (akcionari) to ne znaju ? Taman posla. Menadžer je ipak samo zaposlen u banci, postavljen od strane vlasnika.
[ hecky @ 01.02.2008. 10:55 ] @
Citat: Ne, zato sto je tajnost zagarantovana samo na kratak rok (nisam citao ceo predlog ali 3 meseca mi je ostalo u pamcenju) - istini za volju, ako ta injekcija sprecava propast banke to je opet za dobro i njenih investitora
"Samo" 3 meseca ? Ja mislim da je svrha Darlingovog predloga iskljucivo izbegavanje panike stedisa. Cim prodje panika, zaboravice i predlog .
Citat: Kao sto rekoh, zato sto najveca banka svojim krahom pravi mnogo vece probleme celom finansijskom sistemu zemlje.
NR je jedna osrednja banka, nikako najveca.
Kad malo razmislim, BoE je sacekala da banka propadne i tek onda ponudila pomoc. To kaze stiticemo stedise i ekonomiju, ali ne i banke.
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 11:04 ] @
NR mozda i ne bi upala u taj plan.
U USA slicna procedura postoji za najvece banke, mada niko nema ideju sta zapravo znaci "najvece banke", ali se smatra da su to prvih 8 banaka po kapitalizaciji.
Ako jedna od takvih banki ljosne, problem moze biti zaista veliki i moze uz pomoc domino efekta dosegnuti nezamislive razmere - i zato cak ni u USA (koja je jos liberalnija po pitanju kapitalizma od UK) to nije neki preterani problem.
Sanse da se tako nesto desi su tako male da takav "bail out" mozes videti samo jednom u nekoliko decenija.
Eto, bas sad se zalomilo da postoji mogucnost takvog razvoja dogadjaja sirom sveta - Societe Generale npr, mada za njih se ne bojim jer Francuzi stare komunjare ne moraju nikog ni da pitaju ako hoce da im pozajme malo drzavnih para ;-)
Mada, istini za volju - ima tu losih strana, recimo bas ta da ako si visoki menadzer u "najvecoj banci" znas da imas nekog ko ce da ti pomogne cak i ako zaseres. Mada, iskreno receno, takve banke su uvek imale opusten odnos sa drzavama u kojima su bazirane, tako da to nije nista novo.
[ srki @ 01.02.2008. 11:05 ] @
Citat: pctel:Da, ali za razliku od banaka u svetu gde se svakako trazi ozbiljna fgarancija, u Srbiji se obicno traze 3-4 ozbiljne garancije:
I opet moze da se desi da banka propadne ako cene stanova naglo padnu i ljudi proglase bankrotstvo umesto da placaju kredit za nesto sto im je izgubilo vrednost bas kao sto se i desilo u USA i UK.
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 11:11 ] @
@Srki - upravo to.
@Pctel - zamisli sledeci scenario:
1 - U Srbiju na vlast dodje neka ludacka ekipa koja je za potpuno izolovanje od zapada
2 - Cim oni dodju na vlast, najave reviziju privatizacija, zabranu ucestvovanja stranog kapitala na vise od 30% imovine preduzeca, itd...
3 - U tom momentu, svi strani investitori krecu panicno da prodaju svoje uloge u Srbiji
3 - BELEX pada u ponor, imovina firmi u Srbiji se desetkuje u roku od par dana, investitori postaju vlasnici bezvrednih papira
5 - Zbog toga firme krecu u masovno otpustanje radnika jer vise nemaju kapital da im isplacuju plate
6 - Radnici, zaduzeni i otpusteni, nemaju cime da plate kredite
7 - Banke krecu da naplacuju potrazivanja preuzimanjem stanova koje pokusavaju da prodaju na trzistu
8 - Kako je odjednom ponuda skocila strahovito, cene stanova padaju vise puta, i banke nemaju kome da ih prodaju
9 - Banke propadaju jer ne mogu da vrate kreditne obaveze onima od kojih su one pozajmile pare
10 - Oni gradjani koji imaju stednju, dobijaju pare od drzave koja je nacionalizovala banke i preuzela njihove deponovane fondove u NBS, medjutim ti dinari ubrzo ne vrede nista jer ljudi hitaju da ih zamene za cvrstu valutu, inflacija skace u astronomske visine
11 - Welcome to 1993
Koliko je realan ovaj scenario? Pa ja bih rekao da postoji bar 20-30% sanse da se ovako nesto desi u sledecih nekoliko godina. Sasvim dovoljno da banke i dalje drze visoke kamate kako bi nekako ipak smanjile svoje gubitke u slucaju kataklizme - ali da propadnu i te kako mogu kao sto vidis gore.
[ Java Beograd @ 01.02.2008. 11:24 ] @
Potkrala ti se greška.
Umesto:
"10 - Oni gradjani koji imaju stednju, dobijaju pare od drzave koja je nacionalizovala banke i preuzela njihove deponovane fondove u NBS ...
Treba:
10 - Oni gradjani koji imaju stednju, štedne knjižice mogu da iskoriste kao toalet papir jer drzava koja je nacionalizovala banke nije preuzela njihove obaveze
[ Java Beograd @ 01.02.2008. 11:27 ] @
Uzgred, mislim da je de realnost ovog scenarija manja od 2-3%. Jer prva premisa ovog događaja:
1 - U Srbiju na vlast dodje neka ludacka ekipa koja je za potpuno izolovanje od zapada
biće sprečena, (na žalost ili na sreću, kako je kome volja) ne zbog političkih već zbog jasno definisanih ekonomskih interesa, koji su uvek i svugde iznad političkih.
[ srki @ 01.02.2008. 11:29 ] @
Citat: hecky: a) banka je privatno vlasnistvo; zasto bi drzava (poreski obveznici) pomagali neciju propalu firmu?!
Moze da se pomogne ako ce to da izvuce firmu i posle da ti se vrati investment. Naravno to ne treba da bude nikakva pomoc u beskamatnim kreditima nego po trzisnom principu da se kupi deo akcija.
Citat: b) tajna injekcija znaci da bi samo BoE i menadzeri banke znali za nju; znaci da bi morali tajiti od akcionara, sto priznaces ne zvuci lepo (akcionari imaju veci interes u banci od menadzera)
Ne treba nista da bude tajmo vec drzava ponudi da kupi veliki deo akcija po odredjenoj ceni i tako spreci dalje opadanje vrednosti. Tako je ovde nz NZ izvucen Air NZ posle ogromnog gubitka vrednosti posle 11. septembra kada su vecina avio kompanija izgubile na vrednosti. Tada je spreceno bankrotstvo a drzavi se to dosta isplatilo jer su oni sami zaradili na deonicama nekoliko puta od onoga sto su ulozili i to ako se gleda samo povecanje vrednosti deonica. Ako se uzme u obzir i porez koji je Air NZ kasnije placao, onda je drzava na velikom dobitku. Naravno losa strana je to sto je Air NZ u vecinskom vlasnistvu drzave ali to posle moze da se promeni. Recimo vlada Novog Zelanda ima vecinu u Auckland Airport ali su ove godine i Kanadski penzioni plan i Dubaji hteli da ga kupe (i tada jos vise povecali cenu akcija). Drzava moze ili da proda akcije ili da podeli stanovnistvu kao sto je radila sa energetskim kompanijama. Ne treba da bude nikakve tajnosti.
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 11:34 ] @
@Java Beograd
Uh, jeste off-topic, ali ne mogu da se slozim sa tobom oko "2-3%" iz par razloga:
- Sama ekonomska logika, tacno - sve govori protiv takve odluke. Ali budimo iskreni prema sebi i zapitati se koliko puta u poslednjih 20-tak godina Srbija donosi odluke potpuno suprotne sa ekonomskom logikom i ekonomskim interesima?
- Drugo, mislim da, na zalost, postoji sasvim dovoljno ljudi i drzava kojima i te kako smeta stabilna Srbija koja bi bila deo evropskih integracija. Od takvog haosa u Srbiji bi na zalost bilo i profitera, da ne ulazim sad u detalje - a za takve stvari ti ne treba vecina, vec kriticna masa :(
[ Pneos @ 01.02.2008. 11:43 ] @
Banka funkcionise na obicnom poverenju. Samo, mali covek koji dolazi da uzme svoj kredit to ne vidi. Posto ga istresu iz gaca on napusta veliku kamenu palatu 100% ubedjen da je uradio pravu stvar.
Tako su mislili i da titanic ne moze da potone.
A onda se desava da menadzerska zgubidanska gamad prokocka to sve i krenu sa pricom da je bolje da dobiju javnu ili tajnu inekciju od Vlade (tj. dakle DRZAVNIH para). Koji k**** je onda njihova uloga ?
Tako je slicno i kod nas genije Dinkic resio da obesteti Dafiment stedise tj. kockare od DRZAVNIH para. Na kraju ispalo je da su osteceni samo obicni gradjani koji nista nisu hteli da imaju sa krimosima. Ali zaboga, pa bolje je i to nego da kolabira ceo sistem, zar ne ?
[ Ivan Dimkovic @ 01.02.2008. 11:46 ] @
Pneos,
Previse banalizujes stvari - ne mozes porediti neku marginalnu banku (Dafiment Banka) koja je jedino ostetila svoje nepromisljene stedise i jednu od najvecih svetskih banaka koja bi svojom propascu ostetila celokupan finansijski sistem neke zemlje. Osim toga, u odbranu akcija drzave i u slucaju Dafiment banke, te iste stedise mogu tuziti drzavu i od nje traziti pare, jer nije zahtevala osnovne sisteme zastite i pustila banku da rizicno posluje sto je ocigledan propust drzave koji moze znaciti i odgovornost.
To su sasvim razlicite stvari i kada se bavis tako visokom politikom i ekonomijom nemas tu povlasticu da svaki dan biras izmedju dobrog i loseg po nekoj knjizi "Management for dummies", vec ces cesto morati da biras izmedju dva losa i smanjivati stetu i potencijalno uticati na celokupnu buducnost tvoje zemlje.
Te odluke nisu lake, i nikad ne mogu biti 100% dobre za sve - poenta je da U.S. FED svojom odlukom da spasi neku od najvecih USA banaka u slucaju kataklizme zapravo spasava kompletan finansijski sistem USA, pa samim tim i te ljude od cijih para spasava sistem.
[ hecky @ 01.02.2008. 12:59 ] @
Citat: srki:Moze da se pomogne ako ce to da izvuce firmu i posle da ti se vrati investment. Naravno to ne treba da bude nikakva pomoc u beskamatnim kreditima nego po trzisnom principu da se kupi deo akcija.
Pa recimo da NRK ima market cap od £0.5b (pre krize £10b), a da su pozajmili £20b od BoE bez izgleda da ce novac ikad vratiti. Sumnjam ja da ce tu BoE zaraditi penija . Inace injekcija BoE je zapravo pozajmica po lihvarskim kamatama (kad banci niko drugi nece da pozajmi, onda se okrene drzavi).
Mada ko zna, mozda je stvarno moralo tako. US Fed panici, banke sve od reda prijavljuju rekordne gubitke, recesija kuca na vrata.
Mozda je £20b samo visoka cena za odrzanje stabilnosti, a mozda je najveca glupost u istoriji UK bankarskog sektora .
[ Laki_Gen @ 01.02.2008. 14:17 ] @
Glupost svakako nije. Nisu te pare tek tako date banci. Sigurno su dobro razmislili i proracunali kakve ce to efekte imati na UK bankarski sektor.
Veliki problem je sto ni jedna banka u svjetu nije izolovana i kolaps bilo koje vece banke povlaci niz drugih za sobom i ostavlja posljedice
na cjelokupnu svjetsku ekonomiju.
Kada bi Amerika upala u recesiju, pada kupovna moc stanovnistva, pada EU, kineski, japanski izvoz u USA i to direktno pogadja i njihove ekonomije.
Ekonomija se moze posmatrati kao zatvoren sistem (kao lopta recimo) i kada pritisnes na jednoj strani, na drugoj mora da iskoci. Zavisno od pritiska
zavisi i da li ce doci do pucanja. Zato i Ameri i UK i Francuzi koji su direktno pogodjeni reaguju i smanjuju pritisak i paniku koja je nastala na berzama.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|