[ biotech @ 29.12.2007. 15:14 ] @
retko posttize radnu temparaturu, da li je to normalno
kazaljka je na belom polju retko ulazi u "NORMAL" polje

kazu mi da je termostat u kvaru (nisam bio kod majstora)
ima li neko iskustva sa ovim?

hvala
[ etjen @ 29.12.2007. 16:27 ] @
Termostat, nema sta drugo
[ biotech @ 29.12.2007. 19:09 ] @
jel to nesto rizicno, vozio ga je brat 3 godine tako
moze da ceka ili mora odmaa da se menja? koliko bi to kostalo otprilike
[ etjen @ 29.12.2007. 19:45 ] @
Nije nista rizicno, jednostavno ti motor nema konstantnu radnu temperaturu-posledice su losiji rad motora, povecana potrosnja goriva i lose grejanje u kabini (logicno jer je motor skoro uvek hladan, osim kad si u guzvi u gradu pa ne stigne da ga vazduh ohladi od voznje)
Ne znam koliko kosta ali nije skupo,(reda velicine 2-3000dinara sa zamenom, a mozda i mnogo manje-mada nemoj me drzati za rec nikad nisam vozio Forda) i neka ti majstor istovremeno proveri i termodavac da vidis da li ti pali ventilator kad se zagreje auto.
Misljenja sam da ces taj deo isplatiti na ustedi goriva za par hiljada kilometara.
[ BigFoot @ 29.12.2007. 19:47 ] @
Vozio je "pothladjen" motor. Nije rizično, ali treba da se reši. Sigurno ti je i grejanje slabije. Pretpostavljam da temperaturu dostiže ako se sporije krećeš ili uopšte ne krećeš, tj. kad nema forsiranog hladjenja.
[ RS TURBO @ 29.12.2007. 21:29 ] @
imam ja iskustva s tim u mene se isto (ford) to desilo mada sam ja to rijesio. To ti termostat ne valja ( ne zatvara ).Dali je rizicno voziti? Nije rizicno samo bi bilo pozeljnije da je na radnoj temperaturi jer zimi nemas girjanja haman nikako. Kad se jedva digne temepratura na cetvrtinu i kad upalis girjanje brzo je spusti temperaturu dole jeli tako? Ljeti ti rijetko postize radnu temperaturu a sada zimi ti nikako ne moze ni da dodje na cetvrtinu a kamoli na radnu temperaturu? To ti je zato sto termostat u sebi ima kuglicu koja treba da zatvori dovod do hladnjaka kad je leden motor da se ugrije na radnu temp i kad postigne radnu teperaturu i onda da otvori vodu termostat u hladnjak kad opet pocne da pada on zatvori, a kad prelazi normal onda pali ventilator to je isto tako kod mene bilo i ja sam stavio samo karton na hladnjak bio zimi (jedno 15 dana dok nije dosao novi termostat) i sve je bilo u redu... Dizao na radnu temperaturu brzo odrzavao je i imao sam grijanja a vani je bilo oko -5 stepeni tad. Samo uzmi novi termostat i bice ti sve ok. Ja sam uzeo i sad sve radi normalno (ili odnesi da ti neko napravi taj tvoj moze se jer sam ja svoj stari napravio :) za rezerve da ga imam ). Uzmi novi ili napravi stari 100% ti je greska do termostata. Samo ako budes pravio stari nek ti pravi neko u koga imas povjerenja.

pozzz

[Ovu poruku je menjao RS TURBO dana 29.12.2007. u 23:35 GMT+1]
[ biotech @ 30.12.2007. 13:30 ] @
znaci nije motor nesto mogao da se sjebe od duze voznje u takvom stanju
[ etjen @ 30.12.2007. 13:51 ] @
Ako mu za tri godine nije nista bilo... Nece ni sad. Promeni to kad budes mogao, najvise zbog potrosnje i grejanja u kabini
[ biotech @ 30.12.2007. 13:56 ] @
ok hvala
[ etjen @ 30.12.2007. 15:04 ] @
nema na cemu
[ popovicvl @ 31.12.2007. 13:11 ] @
U Orionu '91,nikad nisam video kazaljku na normal u zimskim danima.Spasice te jedan karton na hladnjak.Podvuci se pod kola i namesti ga nekako.
[ RS TURBO @ 31.12.2007. 13:22 ] @
samo digni haubu i stavi karton na hladnjak ako neces da mijenjas termostat. To sve radi zbog termostata zamijeni ga ili napravi i bice sve uredu sa grijanjem i motora i grijanja unutar auta. To je kod vecine fordova mana jer im ode mehanizam sto drzi kuglicu koja zatvara dovod do hladnjaka, ode taj drzac i onda stalno bude otvoren dovod u hladnjak i motor se ne moze ugrijati samo ga zamijenis ( mozes i napraviti stari svoj termostat ) i onda ce da radi normalno i grije normalno.

pozzz
[ BigFoot @ 31.12.2007. 19:14 ] @
Citat:
popovicvl: Spasice te jedan karton na hladnjak.Podvuci se pod kola i namesti ga nekako.

Kako ljudi vole improvizacije! Samo me čudi da se toga fabrike nisu setile, nego ugradjuju termostate
[ biotech @ 04.01.2008. 13:38 ] @
plasim se da zamenim sad, da li mogu da ocekujem nenormalno ponasanje sad od normalne temperature posle dugog vremena

ne znam mnogo o kolima i ljudi me tripuju mnogo, jedan kaze jedno drugi drugo...
[ RS TURBO @ 04.01.2008. 14:07 ] @
Nista ti ne moze biti autu samo zamijeni termostat on ti nije skup i onda poslije zamijene ce auto raditi normalno imati grijanje normalno i sve ce biti OK sa autom. Vjeruj mi i ja sam imao isti taj problem i to isto sa fordom i zamijenio sam termostat i sad mi auto radi normalno kazaljka je na norm. (kad zakuca na normal nema da se pomakne ni gore ni dole) i nemam nikakvih problema ni sa ludnjom kazaljke i tako s tim vise.

pozzz

[Ovu poruku je menjao RS TURBO dana 04.01.2008. u 16:52 GMT+1]
[ vladd @ 04.01.2008. 16:40 ] @
Imeri kompresiju i promeni termostat, ili si upropastio motor, ili ces jos neko vreme moci da se vozis, ekonomicnije i zivahnije. Usteda na gorivu je znatna.

Poz.
[ zolitas @ 04.01.2008. 19:37 ] @
Mozda ni nemas termostat.!..Kako je letos pokazivao temp.