|
[ bond007bond @ 04.01.2008. 14:07 ] @
| drugari moji kad kupujete maxi diskont prodavaoni izložene cene sa bar kodom i imenom prizvoda ne odgovaraju cenama na kasi koje su mnogo veće, reklamirao sam više puta tržišnoj inspekciji i nije bilo pomoći, jedino mi preostaje da im udarim rekalamu na internetu.
|
[ kratos3 @ 04.01.2008. 14:32 ] @
a sta si to kupovao,ako nije tajna i za koliko su te zavrnuli?
[Ovu poruku je menjao kratos3 dana 05.01.2008. u 00:13 GMT+1]
[ Horvat @ 04.01.2008. 14:41 ] @
opste poznata stavka...
prosle/pretrposle godine sam uzeo jedan muzicki cd,pisalo je da je nekih 100 din [ne secam se tacno] ,a na kasi oko 200 ;) [necu sad da lazem,pa uzmite s rezervom ove cene,sve u svemu,barem 50 din je bila razlika]
[ etjen @ 04.01.2008. 14:48 ] @
slican problem sam imao sa Metroom, onoliko koliko pise da je cena, toliko se placa, a ako su napravili gresku to je njihov problem, ti kao kupac placas onu cenu koja je izlozena. Ja sam se zalio i dobio po ceni koja je pisala (govorim za Metro)
[ hecky @ 04.01.2008. 15:10 ] @
Tu pojavu ovde zovu "misprice" .
Ako vidite razliku u cenu na polici i na kasi, obavezno se zalite i dobicete proizvod po nizoj ceni (ja se obicno onda vratim i kupim 5-6 komada, cisto da se nadje hehe).
Ne rade oni to namerno, vec je to greska radnika koji su lepili cene.
[ Marko Medojević @ 04.01.2008. 15:26 ] @
Citat: hecky: ...
Ne rade oni to namerno, vec je to greska radnika koji su lepili cene. Možda tamo kod vas, ali ovde su lopine (kao što piše u naslovu) i gledaće da na svaki način otmu pare!
[ jesus alejandro @ 04.01.2008. 16:28 ] @
Ja pre neki dan kupovao Smart Buy CD RW , cena 61 dinar, pored njega Princo CD RW i reko aj da uzmem njega sigurno je jeftiniji, kad pogledam na Princo-u isti bar cod kao i na Smart Buy, ja kazem prodavacici da je greska i da cena ne moze da bude ista. Uzme zena, pusti na kasu i kaze da je to isti proizvod ;) Jbga nije mi bilo do smaranj, a disk mi hitno trebao pa lepo uzmem Smart Buy.
[ bond007bond @ 04.01.2008. 17:39 ] @
Citat: kratos3: a sta si to kupovao,ako nije tajna i za koloko su te zavrnuli?
kurtone u boji.
[ kratos3 @ 04.01.2008. 22:28 ] @
koje velicine? ako si uzeo prevelike nije ni cudo sto su te odrali
[ bond007bond @ 05.01.2008. 09:24 ] @
8XL- ..šta, da me kradu zbog veličine patke?
[ Shadowed @ 05.01.2008. 11:19 ] @
Citat: hecky: Ne rade oni to namerno, vec je to greska radnika koji su lepili cene.
A je l' pogrese nekad na svoju stetu? :)
[ bakara @ 05.01.2008. 11:28 ] @
Dan pre NG sam imao slicno iskustvo, odlazim u Ideu na Nbgdu i trazim da kupim maslac u malim hotelskim pakovanjima, vidim na rafu stoji meggle 10g sa cenom 9.99 uzimam celu kutiju od 100 kom. i odlazim na kasu, kasirka provlaci kod i izlazi racun 1300 dinara, ja se pobunim i kazem da stoji cena 9.99 i da u tom slucaju ne bih kupio taj maslac nego neki drugi i kazem da stornira racun.
Ok, stornira ona i kaze ako zelim da uzmem drugi da odem i uzmem, ja naravno odbijam jer je red kilometarski i trazim da donesu celu kutiju imlekovog maslaca od 20g, i dobijam kutiju i placam 1500 dinara za nju, kasirka bez izvinjenja uzima novac i dok ja odlazim komentarise kako ja nisam dobro video cenu i sad kao nesto galamim...
OK, ostavim ja taj maslac u kola i vratim se ponovo u radnju i pravo na raf iscupam tu cenu od 9.99 i vratim se na kasu...
Jel to ta cena, za taj maslac?
Prodavacica sad vec zbunjena i zaplasena mojom reakcijom cuti, pitam gde mogu da podnesem pismenu primedbu, salje me na info pult...
Na info pult dolazim sa cenom i racunom, kazem o cemu se radi a oni me kao ne razumeju i kazu pa kupili ste imlekov maslac po ceni od 15 dinara.
Ok rekoh, dajte mi onda jos jednu celu kutiju meggle maslaca po ceni od 9.99 dinara i papir i olovku i sefa odelenja mlecnih proizvoda da napisem zalbu.
Dodje sef (bez papira i olovke) i rece da mi isplate razliku od 500 dinara koliko sam platio vise imlekov margarin.
Ali opet bez ikakvog pardona i izvinjenja, ja ipak porucim da bi to trebalo odmah ispraviti, oni kao pa ne, mi i nemamo vise tog maslaca po toj ceni...ja vise besan pitam, jel vi to hocete da me naterate da ponovo udjem u radnju i kupim jos par kutija tog istog maslaca i da dodjem ponovo da se zalim?
Meni se sve cini da se to radi namerno, a kupci cak i kad vide ne prave frku jer je obicno u pitanju mala kolicina robe.
[ Emil Ranc @ 05.01.2008. 13:00 ] @
Slažem se.
Inače, ubeđen sam da se u gotovo svakoj većoj kupovini nađe bar po koji artikal sa "pogrešno istaknutom cenom na pultu". Baš u Maksiju, više puta mi se desilo da je cena neodgovarajuća, i uvek je na kasi bila veća nego na pultu, nikada obrnuto. Slučajna greška? Nije-nego.
[ bond007bond @ 05.01.2008. 13:03 ] @
zanimljivo je to u toku rasprave sa šefom i dokazivanja da sam u bio pravu sam namerno podigao glas i rekao neka znaju svi, prevara za kasom su cene veće...itd niko od ljudi da reaguje, svi su za kasom uredno čekali da budu pokradeni.
[ Java Beograd @ 06.01.2008. 09:42 ] @
Naravno da rade namerno. Jok, nego su naivni ko francuska sobarica.
Ja inače idem u kupovinu jednom mesečno i standardno izguram dvoja kolica do prtljažnika. Ono šta sam naučio je da posle kase, obavezno sa ženom na glas redom pročitamo račun dugačak oko metar i po i uporedimo sa onim šta smo uzeli. I tu ponekad ulovim grešku. Mislim, ne znam da li je pisalo za dezodorans da je 237 ili 273 ali znam da li sam uzeo jedan ili tri. Što se cena tiče, posle mnogo lutanja po svim marketima zaključio sam da je onaj asortiman koji ja trošim standardno najpovoljniji u Rodiću pa više o cenama i ne razmišljam.
[ zenith @ 06.01.2008. 10:30 ] @
Evo sad vidim da nisam jedini sa tim problemom. Izgleda da je to i u drugim prodavnicama. Ja sam konkretno imao problem sa Tempo prodavnicama. Cesto tamo kupujem, uglavnom uvek na veliko (kupujem na svakih 15 dana i uzimam robu za 2 cetvoroclane porodice). Jednom prilikom mi keva kaze da je primetila da cena na polici za neki sapun pise 70din a na kasi je otkucala 130din i na racunu pise da je neki drugi sapun u pitanju. To smo naravno kasno primetili pa mi je bilo glupo da se vracam nazad. Sledeci put kupujemo isti sapun i cena je 70din i lepo pise to ime koje treba na racunu. Onda ubedim komsinicu da je tamo sve jeftinije i da ide da kupuje. Ode ona sa sinom, ponesu digitron i 8.000din. Isli su od artikla do artikla koji im treba, sabirali i dosli do cifre od 7.810din sto se savrseno uklapa u njihov budzet. Zena na kasi je otkucavala i racun je izasao 9770din. Komsinica je pocela da vristi, da se buni, svi u redu su je bledo gledali kao "Zeno, 'ajde sklanjaj se 'ocemo kuci". Cak joj je i rodjeni sin rekao "Ma daj kevo, sta smaras, nemoj da se brukas". Izgleda da nas narod ima neku opasnu falinku, i to od rodjenja, i to je prelazno i zarazno. Ako njih nije sramota da me potkradaju, sto bi mene bilo sramota da trazim svoje?! Ljudi ne cene svoje vreme i novac, te prodavnice posluju zahvaljujuci kupcima, zasto pokusavaju da ih prevare?! Mada mi je donekle jasno zasto, ali mi nije jasno zasto svi cute i jos se stide da traze svoje pravo?! Pa i treba da nam se desava ovo sto se desava (ekonomska i politicka situacija, problem Kosova) kad nismo za bolje...
[ stil @ 06.01.2008. 10:57 ] @
Ljudi su suvise lenji da ispravljaju bagove u sistemu. Misle da ce da ih ispravlja neko drugi umesto njih samih. Nece . Kao sto rece jedan moj profa u srednjoj skoli : - " Kad imas neki problem , ili cuti i trpi , ili ucini nesto da ga otklonis. " Treceg nema :- ) .
[ hecky @ 06.01.2008. 11:00 ] @
Hehe, nema tu sta da koga bude sramota.
Ako racun nije u redu, sigurno ne treba platiti dok se ne rascisti sta fali, a sta je viska.
Ostale musterije, ako im se zuri, mogu slobodno da promenu red .
Ja sam za mnogo manje iznose od 2000 din "zaustavljao red" u radnji
[ Java Beograd @ 06.01.2008. 11:15 ] @
@Zenit
Tačno, tačno, 100% tačno.
Upravo tako. Od rođenja bre Srbin ima tu falinku da je blam da se buni za svoje pare. Kao da ne ispadne stipsa, da ne ispadne da nema ("daj 5 karata"). Naravno, i ja kao Srbin imam tu falinku, ali Bogu 'fala, sa godima čovek postaje veći cinik, stiče samopouzdanje i sigurnost.
Od pre koju godinu sam počeo da se prepirem sa kelnerima (čitaj: lopovima) kad god ih uhvatim u jednoj od njihovih mnogobrojnih prevara. I šta se dešava? Mom sinčiću biva neprijatno !!! Ma džaba ja njemu (kao otac i vrhunski autoritet) objašnjavam da je čika prevarant i lopov, on bre kao mali Srbin već ima ugrađen blam - tražiti od konobara da ti vrati šta ti je oteo.
Bio sam u Nemačkoj i znam da je 1 euro cent svetinja. Nikad ti se neće desiti da ti kasirka ne vrati TVOJ jedan cent. To bi bio pravi skandal. A skoro mi se desilo u banci (Volks banka u Mihajla Pupina, zašto kriti) prodajem devize, i magarac blagajnik mrtav ladan kaže, "Nemam da Vam vratim 4 dinara pa ću Vam ostati dužan !" Pazi, u banci ! (šatro banka). A na Adi letos konobarica mi ladno, bez reči, bez da trepne, vraća kusur manji za 10 dinara. Kad sam joj rekao da mi je vratila netačno, začudila se "Vi se bunite za 10 dinara ?!" - dakle tačno je znala koliko mi nije vratila zato što je u startu spremila manji kusur.
Dakle, i ja sam Srbin pa imam ugrađen taj "blam" gen, ali se žestoko borim protiv njega, i protiv lopova istovremeno !
Ali, godinama sam naučio nekoliko pravila sa svađu sa Srbima (konobari, kasirke, bankari i ostali lopovi)
1. Na samom početku odmah treba prekinuti sa persriranjem. Ovo je prvo i obavezno pravilo. Bez ovoga šanse za uspeh su manje.
2. Ne treba vikati, ali glas treba pojačati.
3. Prikazati sebe luđim nego što jesi jer se Srbi samo takvih plaše.
4. Ne progutati foru da (na primer) bankarska službenica nije ništa kriva, jer radi kako joj se kaže, ili kasirka, šatro ne zna ko je postavljao cene. Moje viđenbje banke je ta ista službenica i to mi je dovoljno da se istresam baš na nju, a ne na generalnog direktora, portira ili nekog drugog.
I najvažnije, što mi uvek daje snage da ne posustanem - mnogo je lep osećaj na kraju, kad se istresem i postignem šta sam 'teo.
[ stil @ 06.01.2008. 12:57 ] @
Ovako , pre oko dva meseca sam svratio u Maksi u Kraljice Marije da kupim dva artikla koja kostaju ukupno oko 90 dinara . Ja sa rancem na ledjima i slusalicama od mp3 plejera u usima dolazim na kasu sa pripremljenih 100 dinara . Kasirka kuca i ja vidim na displeju kase 145 dinara. Skidam ja slusalice i kazem : - Nema sanse da sve to kosta 145 dinara . Kasirka : - Kako ,kad je kasa toliko otkucala ? Ja : - Nemam pojma sta ste vi to kucali , al' nema sanse da to toliko kosta. Proveri ona i uspostavi se da je jedan artikal viska otkucan na racunu a koji ja nisam imao u korpi . Onda je rucno sabrala kako treba. Ni izvini nije rekla , nista. Kasirka je jedna starija zena tako da sumnjam da je u pitanju neiskustvo.
[ dalibord5 @ 06.01.2008. 14:02 ] @
A jeli neko od vas radio na kasi?
I nemojte mesati kradju na kasi sa greskom radnika...
Vrlo je bitno da musterija uvek dobije za svoj novac ono sto placa.
Ali greske se vrlo cesto dogadjaju.
Najvaznije je da se svaki,everntualni,konflikt resi tako da niko ne bude ostecen,posebno ne kupac.
Ne zaboravite da u pojedinim objektima ima i po 10 000 rtikala i da je vrlo tesko uvek uspesno azurirati cene.
Kad se greska dogosi,svaki kupac treba da trazi da se situacija razresi.
I to je puno pravo.
Ali ne treba gledati na sve kasirke i prodavce kao na lopove i secikese.
[ stil @ 06.01.2008. 14:16 ] @
Znam ja to , ali osnovno je da se izvinis kada nisi u pravu ,a ne da se raspravljas sa musterijom. Jer je to pokusaj kradje. Mislim, nije otkucala manje , nego vise :-)
[ vlada01us @ 06.01.2008. 14:25 ] @
Citat: Ali greske se vrlo cesto dogadjaju.
Pa kako se te "greske" uvek dese na stetu kupca?
[ chupcko @ 06.01.2008. 14:27 ] @
Izvini jel pricamo o onim brkatim tetama u boralinama koje su na onim mehanickim kasama pritaskale tastere sa cenom ili o onim koje provuku bar kod ispod (ili iznad) citaca ? Daleko od toga da je ona jadna pravila bazu, a jos manje da je ona unosila :). Dakle ako i posle reklamacije nece da isprave, onda su lopovi :). Uostalom bar u tempu ima onih citaca cena, pa ako je neko dokon, neka provera :). Ja licno u glavi sabiram cene svega sto stavim u korpu i ako se razlikuje za vise od 100 dinara stanem iza kase i proverim cene (zahteva malo mozdanih aktivnosti). I na moju zalost nije mi se jos desilo da me zajebu, posto bi ja voleo da se svadjam sa njima :))).
E naravno ako je ova tema zapoceta u okviru neke kampanje: "svi svi protiv miskovica, a za ..." onda je glupo :).
I uzgred da je to tako masovna pojava, zar ne mislite da bi ako nista barem b92 zapoceo kampanju sa tim :).
[ Joker @ 06.01.2008. 14:35 ] @
@dalibord5
Koliko ima artikala i koliko su česte promene cena, kako je to organizovano ne treba uopšte da interesuje kupca. Greške ne smeju da se dešavaju, ako se često dešavaju neko treba da odgovara za to.
Šta kaže zakon o zaštiti potrošača za cene proizvoda:
Cena proizvoda i usluga
Član 17.
Potrošač mora biti obavešten o važećoj ceni proizvoda i usluge.
Obaveštenje o ceni iz stava 1. ovog člana daje se jasnim isticanjem
cene na vidnom mestu, na proizvodu, pored proizvoda i u cenovniku usluge, kao i u
svakoj ponudi za zaključenje ugovora o prodaji proizvoda i usluge.
Cena mora biti iskazana za jedinicu mere, kompletan proizvod ili
određenu količinu proizvoda.
Kod proizvoda koji je prethodno upakovan u pakovanje različito od
jedinice mere, pored cene za to pakovanje, mora biti istaknuta i cena po jedinici mere
za isti proizvod.
Kod proizvoda u rasutom stanju ističe se samo cena za jedinicu mere.
Član 18.
Obaveštenje o ceni iz člana 17. ovog zakona, ne može dovoditi u
zabludu potrošača u pogledu visine cene, odnosno stvarati utisak:
1) da je cena niža nego što jeste;
2) da su u cenu uključene posebne usluge za koje se plaća posebna
cena;
3) da je cena bila ili da će biti povećana ili snižena za određeno vreme
ili za određeni iznos.
Znači nigde ne piše da je merodavna ona cena koju kasirka ukuca
[ bond007bond @ 06.01.2008. 15:03 ] @
Citat: dalibord5: A jeli neko od vas radio na kasi?
I nemojte mesati kradju na kasi sa greskom radnika...
Vrlo je bitno da musterija uvek dobije za svoj novac ono sto placa.
Ali greske se vrlo cesto dogadjaju.
Najvaznije je da se svaki,everntualni,konflikt resi tako da niko ne bude ostecen,posebno ne kupac.
Ne zaboravite da u pojedinim objektima ima i po 10 000 rtikala i da je vrlo tesko uvek uspesno azurirati cene.
Kad se greska dogosi,svaki kupac treba da trazi da se situacija razresi.
I to je puno pravo.
Ali ne treba gledati na sve kasirke i prodavce kao na lopove i secikese.
za pokušaj "greške" kupac ide u zatvor a radnik ili šef ne, došlo je vreme da se kupci tresu od straha dok stoje u redu znajući da će biti pokradeni i da će morati da reklamiraju gubeći nerve a kad dođe šef da kaže kaserki daj isplati tu budalu za tu razliku pa neka ide kao da je poenta u tom novcu a ne lopovluku.
ima još fazona lopovluka na merenju proizvoda(kase su ne ispravne na štetu kupca) i lepljenja koda sa imenom proizvoda naročito kad su gužve, (kupiš koske a dobiješ nalpnicu od bifteka..itd.)
[Ovu poruku je menjao bond007bond dana 06.01.2008. u 16:18 GMT+1]
[ dalibord5 @ 06.01.2008. 16:26 ] @
Svi ste u pravu,o tome ne moramo da diskutujemo.
Poenta je da se greske,ovakve ili onakve,desavaju...i bitan je nacin na koje se razresavaju,a trebalo bi uvek u korist kupca.
Ne bih mogao da poverujem da se u nekom americkom ili zapadnoevropskom lancu trgovina ne moze dogoditi ista stvar.
Stvari o kojima govorite postoje oduvek,i treba raditi na tome da se iskorene,ili svedu na najmanju mogucu meru.
Odjednom,ovde,svi navode slucajeve koji su im se desili,a ton postova ide ka tome da smo,boze moj,ziveli u nekom izmisljenom drustvu,pa sad u svakom hipermarketu rade oni koji hoce da nas pokradu.
Vodim jednu veliki diskont pica i svakog dana se susrecem sa raznim situacijama,koje uvek resavamo na obostrano zadovoljstvo.
Samo sam zeleo da skrenem paznju da svako ima pravo na reklamaciju,povracaj novca,robe...poenta nije u povici na radnike ili sefove.
Mogao bih da opravdam dizanje glasa i "isterivanje pravde" samo onda kada kupac ne moze da realizuje svoje pravo
[ Bananaman @ 06.01.2008. 16:54 ] @
Minimalan offtopic... Znate verovatno svi za foru sa mesom, kada vam na vagu prvo stave celofan (ili PVC), pa onda mesarski papir i tek onda meso, pa sve to zajedno izmere kao cenu mesa. U selu u Vojvodini u kome sam odrastao, najveca mesara je to radila jos "bolje" - stavljala je dupli papir. Posto sam se svojevremeno bavio (i) prometom mesarskog papira, znam koliko je on tezak i kolika se zarada moze ostvariti kad se on prodaje "po ceni mesa". ALI! Ti ljudi u mesari su toliko bili ljubazni, predusretljivi i preduzimljivi (nabavili bi vam i od ptice mleko, samo da kao musterija budete srecni) da NIKOM nije padalo na pamet da se zali. U prevodu, ako vas neko suptilno "zavrce" za malo para, ali pri tome to nekako uspeva da kompenzuje (trudom, uslugom, ljubaznoscu ili bar lepim osmehom), mislim da se niko ne bi zalio. Danasnja trgovacka stoka (cast i izvinjenje trgovcima starog kova) dovela je svoju profesiju na ravan bahatog prevaranta ili razbojnika ("ja da ti vracam 10 dinara kusura" filozofija) i protiv toga se mora boriti!
[ bond007bond @ 06.01.2008. 17:07 ] @
Citat: dalibord5: Poenta je da se greske,ovakve ili onakve,desavaju...i bitan je nacin na koje se razresavaju,a trebalo bi uvek u korist kupca....koje uvek resavamo na obostrano zadovoljstvo....da svako ima pravo na reklamaciju,povracaj novca,robe...poenta nije u povici na radnike ili sefove.
Mogao bih da opravdam dizanje glasa i "isterivanje pravde" samo onda kada kupac ne moze da realizuje svoje pravo
Poenta je da se "greske",ovakve ili onakve, NE desavaju. sve ostalo je kasno kako bi bilo za kupca tako i za prodavca
Mogao bih da opravdam dizanje glasa i "isterivanje pravde" samo onda kada prodavac ne moze da realizuje svoje pravo , da vrati robu koju je greškom kupac ukrao.
[ dalibord5 @ 06.01.2008. 17:27 ] @
@bond007bond-kako god,greske se desavaju.
U to sumnja samo onaj koji nista ne radi.
I postoje mehanizmi kojima se greske ispravljaju.
I kupac se mora ispostovati.
Tako je u mom svetu.
Sve ostalo je demagogija.
[ stil @ 06.01.2008. 17:50 ] @
Moram da se slozim sa dalibord5 . Moze se desiti greska svakome . U mojem slucaju koji sam ranije naveo ne bi bilo problema da se kasirka izvinila , mislim , kad pogledas coveka u oci mozes da procenis da li mu je zao sto je napravio gresku ili ne. U ovom slucaju bilo kakva reakcija je izostala tako da sam izasao na vrata sa gorkim osecajem ,da je neko pokusao da me prevari i da ce verovatno neka druga zrtva koja ne racuna pre ili kasnije naleteti. Cisto da ne ispadne da vodim nekakvu kampanju protiv Maksija. Njihove kasirke u Beogradjanci su bas ljubazne , uvek kazu dobar dan :-) .
[ ventura @ 06.01.2008. 17:53 ] @
Citat: Bananaman: Minimalan offtopic... Znate verovatno svi za foru sa mesom, kada vam na vagu prvo stave celofan (ili PVC), pa onda mesarski papir i tek onda meso, pa sve to zajedno izmere kao cenu mesa. U selu u Vojvodini u kome sam odrastao, najveca mesara je to radila jos "bolje" - stavljala je dupli papir.
Pa oni koji barataju sa velikim brojevima imaju dosta opcija za zaradu...
Evo naprimer, sigurno može više da zaradi pukom izmenom načina zaokruživanja u softveru na kasama na godišnjem nivou može da donese par desetina, pa i stotina hiljada evra...
Pa recimo primer kad je proizvođač paste za zube uvećao prodaju za 30% tako što je prečnik otvora na pasti za zube povećao sa 6 na 8 mm, i sl.
[ bond007bond @ 06.01.2008. 18:48 ] @
Citat: stil: Moze se desiti greska svakome . U mojem slucaju koji sam ranije naveo ne bi bilo problema da se kasirka izvinila , mislim , kad pogledas coveka u oci mozes da procenis da li mu je zao sto je napravio gresku ili ne. U ovom slucaju bilo kakva reakcija je izostala tako da sam izasao na vrata sa gorkim osecajem ,da je neko pokusao da me prevari i da ce verovatno neka druga zrtva koja ne racuna pre ili kasnije naleteti. Cisto da ne ispadne da vodim nekakvu kampanju protiv Maksija. Njihove kasirke u Beogradjanci su bas ljubazne , uvek kazu dobar dan :-) .
..da badnje veče, uf, uf, uf. grešnici, oprošteno vam je, samo ne kradite više već stavite ispred prodavnice kutiju na kome piše bakšiš kao u turskoj.
[ Horvat @ 06.01.2008. 19:20 ] @
stvarno ga preteraste sa optuzivanjem kasirki,pa te devojke/zene rade po 10-ak sati tamo,samo udaraju u tastaturu brojke,desi se ponekad slucajno da udari taster pored,a to za ne menjanje cena,to je vec druga politika,ali sve se moze resiti,a ne odmah vaditi utoku i reci,proveri racun jos jednom...
prevare na veliko su brojne i to da svakodnevni kupac ni ne primeti [0,01% i manje greske],ali zato na veliko se i te kako oseti
[ stil @ 06.01.2008. 19:46 ] @
Ja ne uopstavam stvari , to je stvarno naporan posao i greske su moguce. Znaci ne pokusavaju sve kasirke da zavrnu musterije. Naprotiv , nekoliko puta mi se dogodilo u raznim prodavnicama da im slucajno dam duplo vise novca nego sto treba (zalepe se novcanice) i one su mi visak uredno vracale . Ovo sto se meni desilo je bilo u devet sati ujutro . Kazem , nije joj palo na pamet da pokaze bilo kakvu reakciju na to sto je htela da uzme od mene pedesetak dinara vise. Desetak takvih uspesnih operacija danas pa puta trideset dana , racunaj sam.
[ Joker @ 06.01.2008. 19:48 ] @
Kakva tastatura, koje brojke ?? Provlače robu preko bar kod čitača.
Niko ne krivi kasirku, nego se u prvom postu spominje da je različita cena na gondoli gde je roba izložena i u programu u kasi.
[ Pneos @ 06.01.2008. 20:26 ] @
za mene nije diskont, diskont je za razumnog coveka koji racionalno trosi novac. Mene ne moraju da pljackaju kad god odidjem u diskont je bacim krdo novaca.
[ Horvat @ 06.01.2008. 21:01 ] @
neko je tu napisao da se NIKAKVE GRESKE NE SMEJU DESAVATI [i da svakog treba lincovati ko napravi gresku],a pod gresku spada i greska kasirke,ne?
[ bond007bond @ 06.01.2008. 22:31 ] @
rešenje je kao u mađarskoj da se ugradi kontrolni bar čitač, naravno povezan sa glavnim pc od kase a ne lažnjak.
[ Au197/79 @ 07.01.2008. 00:11 ] @
To o čemu pričate se redovno dešava. Još pre 3 godine kad sam odlazio porodično u obližnji maxi nosio sam digitron da slučajno ne uzmemo više robe nego što imamo para. Prvi put mi se desilo da je na kasi račun bio veći nego na digitronu. Mislio sam da sam se negde prešao. Drugi put sam još bolje gledao, još više pazio i opet se desilo isto. Uvek ispadne da neki proizvod košta više nego što smo milsili. Posebno su zanimljivi proizvoid koji dolaze u više varijantata, ukusa, gramaža. Često se pomeri proizvod, pa onaj od 100 grama stoji kod cene od 50, onaj od 200 kod cene od 100 itd. Često na ceni ni ne piše za koje je pakovanje...
U IDEA-i su me redovno šišali za pileće odreske i ostalu smrznutu robu. Od tada koristim one barkod čitače instalirane na pojednim stubovima (a koji znaju i mesecima biti sa nekim java exeption-om), ili "maltretiram" radnike koji se tu vrzmaju.
[ kelja @ 07.01.2008. 00:19 ] @
Malo skretanje, ali ipak u vezi sa glavnom temom:
Mene su oduvek fascinirale cene tipa: 16 dinara i 65 para i sl. To je tek posebna prica...
http://www.nbs.yu/export/internet/latinica/75/75_1/75_1_2.html
Da li je trenutno nesto sto ima nizu vrednost od dinara u opticaju???
Zaokruzivanje je cudo!
[ 101010 @ 07.01.2008. 01:23 ] @
To sa decimalama je odlicna kradja na zaokruzivanju. A za papir sam zapamtio pricu decko koji radi u maxiju, zezali pa racunali, papir koji ide na vagu oko 1.5-2g, par hiljada ode dnevno, na kraju meseca ispadne da samo od papira mogu da se isplate plate zaposlenima u jednoj smeni :D.
Letos pre polaska na put, svratim do Idea-e da kupim neke sitnice.
Kad akcija, putnicki koferi na nekom mega popustu, ogranicena kolicna.
Taman izneli kofere, malo bolji kinezi, znam da im se cena krece oko 1500din za velicinu koja je meni trebala.
Pomislim ajde taman cu da pazarim 1-2, na popustu su, nema mnogo izneli 10-tak komada mora da ce biti dobra cena.
Stavise one kofere, a pored njih neku smesnu cenu oko 300din. Odjedanput se stvori brdo ljudi i dok si rekao keks, nestadose koferi. Prolazim tuda ponovo za 5min, kad ljudi vracaju kofere sa kasa, na kasi nema cene. Jos par puta su usmeno objavljivali razlicite cene...
Otisao sam, ne znam kako se zavrsilo, artikal je blejao u prodavnici 45 min. bez ili sa pogresnom cenom.
[ bond007bond @ 07.01.2008. 01:50 ] @
Citat: 101010: ..A za papir sam zapamtio pricu decko koji radi u maxiju, zezali pa racunali, papir koji ide na vagu oko 1.5-2g, par hiljada ode dnevno, na kraju meseca ispadne da samo od papira mogu da se isplate plate zaposlenima u jednoj smeni
sad sam ljut zbog toga..
[ Horvat @ 07.01.2008. 01:54 ] @
inace,zar ne stave prvo papir pa onda nuliraju vagu? ;)
[ 101010 @ 07.01.2008. 02:02 ] @
Ja sam gledao ko mene u maxiju ne nuliraju vagu kada stave pair.
Ali sada razmisljam, kad nisam pre, mislim da je ovaj sto mi je pricao za papir preterao, nemoguce da toliko budu dobri na papiru, pricao je pri kraju neke slave, pa boga pitaj sta se sve izmesalo u glavi ... :D
[ Pneos @ 07.01.2008. 07:39 ] @
zanimljivo je ovo sto kaze kelja. U Evropi vracaju i jedan jedini cent i ja ga uvek cuvam, podseca me kad sam bio dete onda sam skupljao petoparce.
U principu ima logike jer 12,56 je npr 12,56 x 1000 = 12560, znaci razlika je da li bi bilo 12000 ili 13000 ! Slicno i kurs zaokruzuju ne znam na 4 decimale valjda, a to znaci kadse dnevno izmenja nekoliko miliona.
[ bond007bond @ 07.01.2008. 10:14 ] @
u dojčland banane pegave izbace iz prodavnice zakače na vrata i spuste cenu na jednu marku a kod nas čekaju da se ugnjile, pre će da bace nego da spuste cenu, stoka.
a uvezi papira ja ih nateram da stave celofan kad mere pa kad izmre da umotaju u hartiju, kažem hartija se ne jede ili ih nateram da skinu konopac sa rebara ili butkice, ili ih nateram da skinu gvožđe, reklamni karton sa gumiciom, sa kobasica, čajne, suhomesnatih proizvoda, uvek ih ponudim ako sa bune da oni to pojedu jer ja to ne jedem.
jedan moj drugar ih kazni tako što naredi mesaru da mu iseče pet kila bifteka pa im to šibne ispod tezge...itd
[Ovu poruku je menjao bond007bond dana 07.01.2008. u 17:03 GMT+1]
[ Horvat @ 07.01.2008. 14:29 ] @
Citat: bond007bond: jedan moj drugar ih kazni tako što naredi mesaru da mu iseče pet kila bifteka pa im to šibne ispod tezge...itd
ha???
[ bond007bond @ 07.01.2008. 14:44 ] @
pa piše, da ih kazni, da li mu masno a on tražio sa onu stranu mesa da seče gde je ne masno, a mesar se oglušio o zapoved prodavca i sekao po svome a drugar kaže seci samo, seci.uf.uf.uf. i prc milojka.
a da ne razumeš šta znači reč šibne,.. baci ispod gondole, tezge kao bakšiš da se usmrdi, simpa mladić.
[Ovu poruku je menjao bond007bond dana 07.01.2008. u 16:08 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 17.01.2008. u 23:50 GMT+1]
[ Horvat @ 07.01.2008. 14:52 ] @
molim te objasni sta si s onim citiranim hteo da kazes,da ti drug baci 5 kg mesa na zemlju ili sta?
[ Emil Ranc @ 07.01.2008. 15:06 ] @
Jaoo... to sa tim umotavanjem u papir...
U jednoj prodavnici Agroživa u Pančevu, kupujem ja onu malu paštetu, u crevu (kolko li je mogla imati, 100g max...). I prodavac, pre nego što je stavi na vagu, umotava u neku hamerčinu od pola m2. Reko', "ne morate da pakujete". On kaže, "moram, takav je protokol". "Doviđenja, u tom slučaju".
Inače viđao sam ranije, e sad, dal to beše u Maxiju, Ideji, ne znam... znači neki proizvod, kriška kačkavalja, recimo, upakovan "fabrički" u celofan, piše "113 grama". I posle, još jedan celofan preko, od Maxija, piše "122 grama". Tako nešto...
[ Java Beograd @ 07.01.2008. 15:32 ] @
Ja znam, dakle, prva ruka, nema foliranja, da su poslovođe u maloprodajnom lancu Simpo u Vranju bili zaduživani finansijski za papir, onoliko koliko prosečno košta takozvani delikates iliti suhomesnato. Dakle, poslovođa maloprodajnog objekta dobije 100 kg papra i odmah mu radnja biva zadužena za, na primer, 100 x 300 = 30.000 din. Tako da, kad dođe godišnji popis on mora toliko i pazara da preda. Dakle, on mora papir da stavi na vagu i da ga meri i proda po ceni šunke.
Ako neko oseti trunku sažaljenja prema poslovođi maloprodajnog objekta, mogu odmah da ga razuverim. To su tek lopuže neviđene i neopevane. Takođe iz prve ruke sam čuo za milion varijanti i podvarijanti kako strpati u sopstveni džep mnogo para: na osnovu poskupljenja, na osnovu pojeftinjenja, na račun staklene ambalaže a i na osnovu već pomenutog papira i slično.
[ anakin14 @ 07.01.2008. 18:47 ] @
a stvar, posto pare vise nisu u opticaju sta se desava kada racun iznosi:
proizvod 1 - 56,7
proizvod 2 - 88.2
proizvod 3 - 65,5
-----------------
ukupno = 210,4
u ovom slucaju 1,4 dinara je naplaceno u parama koje nisu u opticaju.
Mene inteersuje sta zakon kaze na ovo?
[ chupcko @ 07.01.2008. 20:23 ] @
Koliko ja vidim platices manje 0.4 dinara, ali ajde :) Posto placas finalnu sumu, a ne svaki pojedinacan proizvod.
Obicno ce u svakoj prodavnici da ti naplate u ovom slucaju samo 210 dinara :).
To jest na ono sto se placa se primenjuje zaokruzivajne na dinar :)
[ anakin14 @ 07.01.2008. 20:30 ] @
nije tacno da placam finalnu sumu.
Ja mogu da trazim za svaki proizvod racun.
I necu da platim ni manje ni vise jer u slucaju 50.4 zaokruzivanja na 50 najebavas kasirka posto ona mora da nadoknadi 40 para pa puta x a uslucaju 50,6 zaokruzivanja na 51 ja necu da dam mojih 40 para zbog njihove neodgovornosti kasirki
[ bond007bond @ 07.01.2008. 20:47 ] @
Citat: Majstor Duja:
@Bond007bond: mozes slobodno da promenis ime svoje teme u "pojava opsteg lopovluka u trgovinama"
šta raditi ?
[Ovu poruku je menjao bond007bond dana 08.01.2008. u 20:44 GMT+1]
[ chupcko @ 07.01.2008. 22:50 ] @
Pa onda ti kupuj pojedinacno, uvek ce da se zaokruzi, mrzi me sada da trazim, ali sigurno postoji upustvo kako se vrsi placanje zaokruzivanjem :)
I cekaj jel su sada kasirke krive sto nema manjih apoena od dinara ili ministarstvo finansija :).
Ala se ovde mesaju babe i zabe :).
Uostalom placaj karticom, pa ces platiti tacno :))))).
P.S. Ipak sam nasao: http://www.nbs.yu/export/inter...opticaj_povlacenje_50_para.pdf procitaj tacku 2 :).
I lepo sada idi nadji svog poslanika, pa ga pitaj sto je ... ili sta ja znam vec :), a ne gnjavi nas nepravdama :)))).
[ Bojan Basic @ 07.01.2008. 23:09 ] @
Citat: anakin14:
a uslucaju 50,6 zaokruzivanja na 51 ja necu da dam mojih 40 para zbog njihove neodgovornosti kasirki
Drugim rečima, to nisu tvoje pare.
[ anakin14 @ 08.01.2008. 05:31 ] @
Bojane, kako nisu? Ako nesto kosta 5600 a oni naplate zaokruzivanjem 6000, 400 su moje pare. Isti slucaj je i sa 5.6 i 6. Ja uopste nisam rekao da su kasirke krive,vec trgovine sto ne promene cene,a iako je banalna stvar, svaka nepravilnost mi bode oci. Pozdrav!
[ wex-alpha @ 08.01.2008. 07:43 ] @
A kakva su vam iskustva sa Mercatore i Interex?
Dosta cesto kupujem u Mercatre, a nikada nisam obracao paznju na te detalje.
Mislim da cu ponekad nositi digitron cisto da vidim da li me iko guli.
[ žutokljunac @ 08.01.2008. 07:45 ] @
Za Mercator ne moraš da nosiš digitron da bi to saznao.
[ wex-alpha @ 08.01.2008. 07:56 ] @
Saberem ja svaki artikal koji stavim u korpu uz pomoc digitrona, te onda uporedim cijenu na kasi.
Mozda imaju koji felsh sa bar kodovima :)
[ žutokljunac @ 08.01.2008. 14:24 ] @
U te markete se i ne ide radi kupovine, nego da se čovek psiićki relaksira.
[ Majstor Duja @ 08.01.2008. 15:33 ] @
Sve ovo sto sam ovde procitao u vezi skupljeg na kasi nego u rafu pretstavlja jos jedno otkrice ovdasnjih "bizmismena" i nesposobnosti drzave da se nosi sa problemom. To nije vezano za neku odredjenu trgovinu ili grad - to je masovna pojava!
Prilazem svoj slucaj - crno na belo:
EKO pumpa u Zrenjaninu, na magistrali:
Imate meta-data podatke kad je slikano u prve dve slike i sliku samog fiskalnog..svaki dalji komentar je nepotreban
@Bond007bond: mozes slobodno da promenis ime svoje teme u "pojava opsteg lopovluka u trgovinama"
[ wex-alpha @ 09.01.2008. 08:41 ] @
Jesi li im @#$@#$@#$ po spisku???
[ Majstor Duja @ 09.01.2008. 08:55 ] @
Citat: wex-alpha: Jesi li im @#$@#$@#$ po spisku???
Kome? Radnicima na pumpi? Imao sam ideju da se obratim trzisnoj, zato sam i slikao sve ali sad kad sam video koliko je to "masovna" pojava
shvatam da drzava i nadlezne institucije podrzavaju "projekat"....
Sad sam zvao trzisnu u Zrenjaninu i stvari moraju da idu na sledeci nacin:
- naznacena cena robe u stelazi/rafu mora da se poklapa sa cenom na fiskalnom isecku
- kako trzisna inspekcija nema svoj sajt koji radi, mora se slati postom (eto, toliko mogu da se zrtvujem...)
- to se prima i zavodi na pisarnici trzisne inspekcije i kasnije predmet ide na proveru (koliko mu to dodje vremenski?)
- ako zelite da budete obavesteni, navedete svoje podatke
korisna informacija:
Ministarstvo trgovine, turizma, i usluga - Odeljenje u Zrenjaninu
- Tržišna inspekcija -
Zrenjanin, Trg slobode 10
023/566 020 lok. 247
`Ajmo sada, uspavani Zrenjaninci, uradite nesto za svoj lepi grad!
[Ovu poruku je menjao Majstor Duja dana 09.01.2008. u 10:09 GMT+1]
[ UGY @ 09.01.2008. 14:36 ] @
Mozda je offtopic ali ima veze sa fiskalnim racunima, a i siguran sam da ce jos nekoga zanimati...
Dakle, ako imate malo veci fiskalni racun pri ruci uzmite ga i pogledajte... sigurno primjecujete da pored nekih cijena pise cirilicno Đ, a negdje slovo E.
Sta predstavljaju ta slova, i ako ista znace, kakva je razlika?
[ etjen @ 09.01.2008. 15:22 ] @
Citat: žutokljunac: U te markete se i ne ide radi kupovine, nego da se čovek psiićki relaksira.
Podrzavam! -)
[ chupcko @ 09.01.2008. 15:52 ] @
Citat: UGY: Mozda je offtopic ali ima veze sa fiskalnim racunima, a i siguran sam da ce jos nekoga zanimati...
Dakle, ako imate malo veci fiskalni racun pri ruci uzmite ga i pogledajte... sigurno primjecujete da pored nekih cijena pise cirilicno Đ, a negdje slovo E.
Mrzi me da tacno kazem, ali to su razlicite poreske stope, E je koliko mislim ona od 18%, dok je Dj ona od 8%. Trebalo bi da za mleko, hleb, brasno, ulje i secer bude obavezno Dj, ako nije, neko te je prevario, a mozda drzavu, a mozda i sebe :).
[ plava_motorola @ 09.01.2008. 16:24 ] @
Citat: UGY: Mozda je offtopic ali ima veze sa fiskalnim racunima, a i siguran sam da ce jos nekoga zanimati...
Jedno je 8 % a drugo 18 %
[ Emil Ranc @ 12.01.2008. 14:26 ] @
Posle dužeg vremena, danas sam bio u Maksiju, namenski - da kupim jednu bombonjeru koju znam da imaju. Imao sam ukupno tri artikla, među kojima je bila i ta bombonjera; cena na pultu - 588 din. Ali, na kasi je cena bila 596 din. E sad, nisam hteo da zaustavljam red, već sam lepo platio i sa kupljenom robom i računom vratio se u radnju. Pozvao sam ženu koja je radila na ažuriranju cena. Odmah je priznala grešku, u stvari njena koleginica je pogrešila, ali eto, ona se izvinila, otišla do kase i vratila mi razliku od 8 din.
Poenta priče: eto, odem i kupim svega tri artikla, i već se nađe artikal sa pogrešnom cenom... Da mi je znati koliko je ukupno takvih artikala!
[ kelja @ 12.01.2008. 14:41 ] @
Uuuuu, pa ovo je neverovatno.
Odsad nosim digitalni kalkulator u te markete.
Citat: U te markete se i ne ide radi kupovine, nego da se čovek psiićki relaksira.
Nekad bilo...
Znaci, vise covek ne moze ni da leci depresiju kupovinom, nego mora da bude na oprezu i da racuna.
E, 'bem ti kapitalizam i potrosacko drustvo!
Bez zezanja, 8 dinara na SAMO tri artikla je poprilicno ozbiljna stvar.
[ bond007bond @ 12.01.2008. 15:02 ] @
Citat: kelja:Bez zezanja, 8 dinara na SAMO tri artikla je poprilicno ozbiljna stvar.
Citat: Emil Ranc: Posle dužeg vremena, danas sam bio u Maksiju, namenski - da kupim jednu bombonjeru...
ja bih je maznuo, pa ako me uhvate.. izvinite i vi kradete...
[ mrle 011 @ 12.01.2008. 20:26 ] @
Citat: Emil Ranc: ........
Poenta priče: eto, odem i kupim svega tri artikla, i već se nađe artikal sa pogrešnom cenom... Da mi je znati koliko je ukupno takvih artikala!
pa kod mene u maxiju vise od pola artikala ni nema onu cenu na rafu, ili su toliko ispomesane da tu ni ajnstajn ne bi nista shvatio.
inace u maxi ulazim vrlo retko, tek kad mi nesto bas treba, a nema ga u preostale tri prodavnice u kraju.
elem, to se desilo prekljuce ....
....... uzeo sam samo jedan artikal, somboledov zeleni mileram od pola kile, i naravno, na kasi ova kuca 2,5-3 dinara vise nego na onom papirici u rafu.
i sta ja sad treba da radim?
pa normalno, platim, kazem "hvala" i izadjem.
jel' tako?
sad je, hebi ga, sloboda, i trzisna ekonomija i ja sam lepo sam usao u prodavnicu (da ne kazem kandze) kod najveceg demokratskog lopova u "drzavi"......... pa jel' tako, niko me nije ter'o? ......... sve demokratski.
i sad sam kao mnogo iznenadjen i ljut sto sam pokraden.
pa hebote, taj i slicni su izvrsili jednu od najvecih pljacki u istoriji covecanstva, a ja sam sad kao mnogo u cudu.
pa valjda treba da budem srecan sto me zapalio za samo 2,5-3 dinara.
i sta nisam u pravu?
sta sam treb'o da radim?
da sam mog'o da vratim mileram, ne bih ni ulazio da ga kupim.
da palim auto i da idem na drugo mesto i ubacim jos novca nekom drugom miskovicu, koji je zaduzen za naftu, u dzep?
da zovem inspekciju i potrosim jos par telef. impulsa za bezveze?
od toga nema nista.
inspekcija tu ne radi nista, jer su im tako rekli ovi sto su ih tu i uopste zaposlili (disciplina - sef mora da se slusa), a ove sto su im to rekli placa ovaj sto je meni uz'o 3 dinara(sve posteno, tante za kukuriku), a ja ih biram na slobodnim demokratskim izborima (zaokruzujem neki broj, nije bitno koji).
i to je to.
sve posteno, slobodno, trzisno i demokratski.
zatvoren krug.
....... nego, nabadam ja ovde neke masline i sir (nije kupljeno u maxiju) pored tastature, a viljuska "zdelana v sssr" i na njenoj drsci cena, utisnuta u metal. u fabrici .... "sljas" ....... cena 70 kopejki.
lepo pise "c 0r 70k" .
zanimljiva vremena, ali to nije bila "trzisna ekonomija", hebi ga.
[ nebojsa986 @ 12.01.2008. 20:44 ] @
Kad volis da te j**u u zdrav mozak, ti samo uzivaj, mi se ne bunimo ni najmanje.
[ mrle 011 @ 13.01.2008. 01:23 ] @
Citat: nebojsa986: Kad volis da te j**u u zdrav mozak, ti samo uzivaj, mi se ne bunimo ni najmanje.
to ti i pricam celo vreme.
[ Majstor Duja @ 14.01.2008. 15:20 ] @
Citat: bond007bond: ja bih je maznuo, pa ako me uhvate.. izvinite i vi kradete...
Pa ovo mu dodje jos i najlogicnije samo sto Taj Sto Krade ima bodygard-a Drzavu a ti?
Citat: mrle 011:...
pa valjda treba da budem srecan sto me zapalio za samo 2,5-3 dinara.
"Zapalio" te On na tom artiklu mnogo vise ako se uzme visina marze ali `ajde nek` ti bude...
[ bond007bond @ 14.01.2008. 19:02 ] @
Citat: Majstor Duja: Pa ovo mu dodje jos i najlogicnije samo sto Taj Sto Krade ima bodygard-a Drzavu a ti?
u tome jeste poenta da oni mogu da kradu a kad budu uhvaćeni da ne odgovaraju nikom a oštećenom kupcu vrate razliku bez izvinjenja i plus mu daju pedalu, đon u bulju, dobio si sad se gubi i ne dolazi nam više mi ne volimo takve koji se samo žale, marš..itd........ jbm ti svinjac.
[ pro @ 14.01.2008. 21:59 ] @
bez želje i potrebe da ikog branim:
- neko je pomenuo npr. CD (ista cena princo i smartbuy) sledeći put pogledaj bolje bar code na više
različitih cd-ova (muzika, film, prazni) i mnogi imaju pored bar coda napisano nešto tipa "klasa 22" i sl.
Dakle, dobavljač (ne prodavac) lepi nalepnice na takvu vrstu proizvoda i on ih svrstava u cenovnu kategoriju.
maxi:
- na kraju svakog radnog dana cena određenog broja artikala se niveliše. Iz razumljivih razloga obično je to na gore,
osim kada su u pitanju promo aktivnosti pa se cena spušta. Poslovodja/zamenik je, dakle, dužan da nove cene
odštampa iseče i dostavi radnicima na odeljenjima koji su isto tako dužni da iste promene.
Situacija: na par dana nestane npr. neki sok, mi samo okrenemo cenu, u međuvremenu se desi nivelacija, ali ne dobijemo novu cenu jer artikla nema na stanju, artikal stigne, mi ga pozicioniramo na staro mesto, samo okrenemo staru cenu i eto problema...posle jedne neprijatne situacije, svojim podređenima sam sugerisao da se promene sve cene na rafovima za koje smo zaduženi i da zaborave na "prevrtanje" cena. To je opet dovelo do situacije da kada nam stigne roba koju nismo imali nismo u mogućnosti da cenu odmah istaknemo, ali sam smatrao da je i to bolje od pogrešne cene.
I da ne detaljišem previše, nije u pitanju nikakva zavera već propust ljudi koji tamo rade. Iako mi i samom to smeta,
biću krajnje subjektivan i reći kako ipak razumem te ljude tamo, jer znam pod kakvim se pritiskom radi.
- delikatesni proizvodi (sirevi, vakumirane mesne prerađevine) se dolaskom u prodajni objekat moraju premarkirati, ali
tako da stiker koji se lepi ne sme da prekrije originalnu gramažu i rok trajanja...u maxi-ju je to strogo zabranjeno i slede
kazne...ni tu ne bi bilo problema da se gramaža proizvoda na vagi poklapa sa onom na fabričkom stikeru...pretpostavljate, tada se gramaža ukucava ručno za svaki komad (prepisuje se sa fabričkog stikera) i obzirom da to radi čovek greške su moguće...226...225,8..229..228,6...ludnica
unutrašnja kontrola, između ostalog, kontroliše i istaknutost cena kao i pomenuto markiranje proizvoda.. u objektu u kom sam ja radio velika pažnja se tome pridavala, ali su se opet dešavale greške...kako je kod drugih ne znam, ali opet ponavljam nije u pitanju nikakva zavera već greška ljudskog faktora.
- samo da dodam da su kasiri dužni da pored toga što provlače robu preko skenera prate šta izlazi na monitoru kase...to naravno iziskuje dodatnih par sekundi po potrošaču...i oni koji čekaju u redu takvog kasira/kasirku okarakterišu kao sporu!?...dešavalo se da od pet kasa jedna pravi kojekakve brljotine, duplira proizvode etc. ali je odmah stavljana van funkcije dok je programeri ne srede...
pozz
[Ovu poruku je menjao pro dana 14.01.2008. u 23:17 GMT+1]
[ dekster2 @ 14.01.2008. 22:16 ] @
Ko sme da tvrdi da je maxi lopov.
[ mrle 011 @ 15.01.2008. 01:51 ] @
Citat: Majstor Duja: "Zapalio" te On na tom artiklu mnogo vise ako se uzme visina marze ali `ajde nek` ti bude...
ma znam ja to.
nije on kupio onom svom narkomanskom pascetu drugu najskuplju kucu u londonu zato sto su mnogo stedljiva porodica i zato sto je voz'o onaj venturin kombi po ceo dan, pa ustedeo 27,5 miliona funti.
... ali bas zato sto on "mnogo vise" krade, on nije lopov.
lopov bi bio ti, ako bi prob'o da mu ukrades onaj mileram npr.
a ovi sto mnogo kradu su i mnogo bogati i oni su nasa "elita".
... tako ti politicari, bizmismeni, patrijote isl.
sada je, majstore, sloboda i demokratija.
mi smo ziveli 40 godina u diktaturi i sada , evo vec posle 20 godina slobode, mi nikako da se naviknemo.
prosla su ta zla vremena, tada bi lopov ovakvog kalibra dobio metak u celo, tj. bio bi na robiji zato sto ne bi stig'o da ukrade ni milioniti deo ovoga sto je ukr'o.
ti si sada majstore, slobodan gradjanin i ti BIRAS.
mogucnost izbora bi mogla biti jedna od definicija slobode, jel' da?
ti dakle, sada u slobodi, imas mogucnost izbora dal' oces da budes pokraden u maxi c-u, ili u delta maxiju, ili u maxi pekabeti, ili u maxi delti itd.
niko te ne bije po usima da moras u bas odredjen maxi po hleb.
to su ti majstore, temeljni principi demokratije.
evo sad u nedelju opet imamo izbore.
ovaj sa tikovima, sto uvek izgleda k'o da se usr'o, nas premijer ima svoja 3 kandidata za predsednika.
i sad ti lepo biras izmedju tri ista.
diktator nam dav'o jedan lilihip da biramo, a sad u demokratiji ti slobodno biras izmedju tri ista lilihipa.
kapiras majstore?
ja sam danas citav dan u nekom maleru, polomio sam i zub.
dok je bila diktatura, ja lepo odem u dom zdravlja i popravim to za dzaba, a sad mogu slobodno da biram dal' ocu ovih poslednjih 50 ojra da dam zubaru ili da kupim pelene za bebu, i to najskuplje na svetu - sta naravno znaci i najbolje - jer je sada i trzisna ekonomija.
eto majstore, to ti je to.
tvoje je da biras, a njihovo je da kradu.
...... i nema sta tu da se iko buni na 5 strana foruma.
jel' tako?
za ovih 20 godina, od kad smo mi slobodni i od kada "biramo", nista se u principu drugo i ne desava osim sto oni kradu.
i sad odjednom, "uaaaa maxi, razlikuje se 10 kinti na mom digitronu" .
ma 'ajte ljudi, nemojte da ste na kraj srca.
........ masina za pravljenje magle ovde radi punom parom, jel' tako majstore, majstore?
[ Mister Big Time @ 18.01.2008. 05:32 ] @
Hm, sta se meni u decemrbu desilo u Maxiju: Verbatim CD-R 25 pack pise cena na rafu negde oko 375 din. Reko' ajd, to mu dodje 15 din po disku, a trebalo mi hitno nesto pa reko' ako je na normalnim mestima 11-12 din/cd, ovo je kod Miskeca solidna cena a treba mi hitno. Kad ono medjutim, kada sam platio vidim nesto mi sumnjivo visok racun, al' pozurim kuci i tek onda vidim sta pise. Cena: CD-R 700MB 52x25/1 spindla Verbatim A.S.F. International 572,50 din!!!
Nisu oni krivi, kriv sam ja sto nisam pitao odnosno gledao na kasi sta placam. Ali opet kakav je to bezobrazluk prodavati po toj ceni sugavi CeDe, koji se danas prodaje na tonu, ne isplati se na manje koliko je dzabalesku svuda... pregazena i zastarela tehnologija po ceni DVD diskova najnovije generacije, pa samo u Deltralendu!
P.S. Par dana pred NG na drugom mestu, u krugu dvojke uzmem 50 komada isto verbatim za neverovatnih 620 din. Dakle DUPLO vise za gotovo iste pare!
Mozda im je marza za secer najniza u okruzenju (pateticno izbacili oglas u novinama sa racunicom marze za secer), al' zato za ostale proizvode imaju marzu od 300%.
[ RADZMEN @ 22.01.2008. 18:38 ] @
Sad se meni ovde neke stvari ne svidjaju.
Vecina kuka sto im je u nekom MEGA-marketu ukradeno 10-15 din i li cak i 100 din.
A sta mislite ko ce da plati sve ono sto oni (marketi) izgube na "ko fol " akcijama.Zar stvarno mislite da ce oni svesno da gube pare da bi vas navukli da dodjete kod njih.Pa oni to moraju da ukradu na drugi nacin,jer ko normalan prodaje televizor 54 cm za 4.000 a u gradu ga nema jeftinijeg od 7.000,ili kako to kod njih banana kosta 37.50 din a na pijacama 70 din. Jos drasticnije .Kako je u IDEI letos lubenica kostala 1 popisani din. po kilogramu a seljaci je u Kovilju npr. na prikolicu od 3-4 tone davali po 6 din za kilogram i nisu ni hteli da cuju za manju cenu jer ljudima se prosto ne isplati da rade za jeftinije.Pa ko je tu lud ?
Ja cu da vam kazem .Lud je svako onaj koji misli da ce u tim MEGA- marketima pazariti jeftinije a da nebude prevaren na neki nacin.Ako. Tako i treba jer narod je glupa masa.Setite se samo onih proslogodisnjih guzvi ispred Tempa na kvanataskoj pijaci u BG.Ljudi su nocili citavu noc da bi medju prvima kupili jeftiniji foto aparat,dvd ,televizor,ulje,secer, i td.
E to sto su oni kao ustedeli to placaju svi oni koji su prevareni na ovaj ili onaj nacin pri kupovini.Ubejden sam da je to poslovna politika tih velikih marketa a ne greska kasirke ili onih radnika koji lepe cene.
[ Bananaman @ 22.01.2008. 23:30 ] @
Tako je, majstore. Kasirice i njihovi sefovi zakidaju dinar po dinar od gradjana i od toga onda finansiraju akciju "kilo lubenice jedan dinar, posto dva kila?"...
U profilu pise da si trgovac. Mozda jednog dana i uspes u tom poslu, ali pre toga moras da savladas pojmove "trgovacka marza", "damping" i "impulsivna kupovina"... Kad ih budes apsolvirao, na licu ce ti se pojaviti blazeni smesak jer ces shvatiti da televizore za par hiljada dinara (gde je nabavna cena na veliko tih krseva tek nesto veca od toga) finansiraju ti isti kupci jer kupuju druge proizvode na koje se racuna "masna" marza od koje se finansiraju i te promo akcije...
Kupovinom u mega marketima moze se enormno ustedeti u kucnom budzetu. Teoretski. U praksi, 98% kupaca kupi i ono sto im realno ne treba "kad su vec tu". Hint - nikad ne idite u kupovinu gladni!
[ pro @ 22.01.2008. 23:49 ] @
Bananaman je bio za milisekundu brži :)
Sve je lepo sublimirao u nekoliko recenica. Potkrala se samo jedna greška: prodajna cena bele tehnike koja se pojavljuje
na npr. vikend odnosno na mesečnim akcijama Nije! niža od nabavne. Pa niko ne radi na svoju štetu. Viša je od nabavne tek za toliko da pokrije manipulativne troškove. Kada je maxi uveo vikend akciju proletos pažljivo sam pratio nabavnu cenu kao i cenu iste te robe na site-u dobavljača odnosno većih distributera. Fakat je da je u tim trenucima maxi bio najpovoljniji sa cenom za tu akcijsku robu. Npr. klima weg 12000btu, nab.cena ~13550din, akcijska cena 13999din, akcijska cena na weg-ovom site-u 17999 din.
Poslovna politika?
Ma daj!
[ Majstor Duja @ 23.01.2008. 11:11 ] @
[ RADZMEN @ 23.01.2008. 16:59 ] @
Vidi ovako .To sto pise u profilu da sam trgovac ne znaci i da sam zavrsio trgovacku skolu i da upotrebljavam te pojmove kojima se toliko razbacujes uz verovatno blazeni osmeh jer znas u cemu je poenta iako znam za njih. A ja cu i dalje ostati namrsten ili glup kao sto ti mislis.Inace radim na pijaci gde prodajem iskljucivo voce i drzim tezgu na koju moze da stane svega 10-ak artikala i gde nemogu da pravim akcije tipa lubenica 1 din ili banana 37.50 kad ih placam po pet ili sest sputa skuplje nego sto ih mega marketi prodaju ,ali sam ubedjen da varaju kupce na 1000 nacina .I to sigurno ne rade da bi ti i ja imali korist nego oni,a nasta oni utrose tu korist dali na finansiranje nekih glupavih akcija ili nesto drugo nije ni bitno.Bitno je da od tih marketa nema korist niko osim njih samih.
Slazem se sa tvojim poslednjim recenicama :
Kupovinom u mega marketima moze se enormno ustedeti u kucnom budzetu. Teoretski. U praksi, 98% kupaca kupi i ono sto im realno ne treba "kad su vec tu". Hint - nikad ne idite u kupovinu gladni!
A i ne znam zasto to nebi mogla biti poslovna politika ?Ako jedan privatni mini market ima (a to pouzdano znam) takvu praksu vec godinama zasto onda i jedan mega market to nebi mogao.Sto da im vlasnici nisu mozda posteni ljudi ?
A stojim iza toga da je narod GLUPA MASA i da sto im vise i na bezobrazniji nacin krades to se oni cesce vracaju ponovo kod istog prodavca.
[ Davor Vlajkovic @ 23.01.2008. 17:05 ] @
^ Ti mora da si vrlo uspešan trgovac
[ RADZMEN @ 23.01.2008. 17:20 ] @
Pa znas sta s obzirom da mi kao lokal sluzi dva kvadratna metra veruj mi da jesam i da sam vrlo zadovoljan svojom zaradom.Glupo je da se ovde hvalim sta sam sve stekao za 17 god .rada na tezgi ,ali sigurno zaradjujem vise nego mnogi ovde visokoobrazovani koji se podsmevaju (samo mi nije jasno cemu ).
[ Davor Vlajkovic @ 23.01.2008. 17:24 ] @
Ma chill, nije mi bila namera da te uvredim. Samo ne kontam odakle toliko srdžba prema megamarketima kada ti posao, kako kažeš, odlično ide...
[ DaliborP @ 23.01.2008. 17:26 ] @
Citat: RADZMEN:Glupo je da se ovde hvalim sta sam sve stekao za 17 god .rada na tezgi ,ali sigurno zaradjujem vise nego mnogi ovde visokoobrazovani koji se podsmevaju (samo mi nije jasno cemu ).
Podsmevaju se tvojoj gluposti. I meni izgleda glupo da neko na takav nacin "shvata" snizenja po mega marketima kao sto ti ovde opisujes.
Jos ti covek lepo objasni a ti ga optuzis da se on samo razbacuje pojmovima, smesan si.
[ RADZMEN @ 23.01.2008. 17:36 ] @
Sve je to lepo u teoriji .Ja mozda pogresno shvatam ali da sam glup...... . Morao bi ti biti mnooooogpo pametan da bi to tvrdio na osnovu jednog mog pisanja .Dobro je da postoje i takvi kao sto si ti da mi objasne kolko sam glup .Mada mi se gadi takvo ponasanje.
[ anakin14 @ 23.01.2008. 18:03 ] @
Brzo sam procitao tvoj post ali koliko sam shvatio ti si izjavio da opravdavas prodavnice ako grese u cenama cime se krsi zakon zato sto prodaju artikle po manjim cenama od konkurentih radnji??? Na ovom forumu sam u zadnjih par dana bio u prilici da procitam neke od najvecih gluposti ikada... ovo je jedna od njih.
Nista licno, samo tvoja izjava je glupost.
Citat: Sad se meni ovde neke stvari ne svidjaju.
Vecina kuka sto im je u nekom MEGA-marketu ukradeno 10-15 din i li cak i 100 din.
A sta mislite ko ce da plati sve ono sto oni (marketi) izgube na "ko fol " akcijama.Zar stvarno mislite da ce oni svesno da gube pare da bi vas navukli da dodjete kod njih.Pa oni to moraju da ukradu na drugi nacin,jer ko normalan prodaje televizor 54 cm za 4.000 a u gradu ga nema jeftinijeg od 7.000,ili kako to kod njih banana kosta 37.50 din a na pijacama 70 din. Jos drasticnije .Kako je u IDEI letos lubenica kostala 1 popisani din. po kilogramu a seljaci je u Kovilju npr. na prikolicu od 3-4 tone davali po 6 din za kilogram i nisu ni hteli da cuju za manju cenu jer ljudima se prosto ne isplati da rade za jeftinije.Pa ko je tu lud ?
Ja cu da vam kazem .Lud je svako onaj koji misli da ce u tim MEGA- marketima pazariti jeftinije a da nebude prevaren na neki nacin.Ako. Tako i treba jer narod je glupa masa.Setite se samo onih proslogodisnjih guzvi ispred Tempa na kvanataskoj pijaci u BG.Ljudi su nocili citavu noc da bi medju prvima kupili jeftiniji foto aparat,dvd ,televizor,ulje,secer, i td.
E to sto su oni kao ustedeli to placaju svi oni koji su prevareni na ovaj ili onaj nacin pri kupovini.Ubejden sam da je to poslovna politika tih velikih marketa a ne greska kasirke ili onih radnika koji lepe cene.
[ RADZMEN @ 23.01.2008. 20:13 ] @
Citat: anakin14: Brzo sam procitao tvoj post ali koliko sam shvatio ti si izjavio da opravdavas prodavnice ako grese u cenama cime se krsi zakon zato sto prodaju artikle po manjim cenama od konkurentih radnji??? Na ovom forumu sam u zadnjih par dana bio u prilici da procitam neke od najvecih gluposti ikada... ovo je jedna od njih.
Nista licno, samo tvoja izjava je glupost. Ama ne,ne,ne i ne.Mora da si pogresno shvatio.Pa ko normalan to moze opravdavati.Ja sam samo hteo da istaknem da se to radi smisljeno i cak mislim da je to deo poslovne politike nekih mega marketa.Onako za primer sam pomenuo i te glupave akcije na kojima se pojedina roba veoma sumnjivog kvaliteta prodaje po nerealno niskim cenama samo da bi se privukla sirotinja i da bi joj se uzelo sto vise novca, i onda sam pomenuo da se tko zaradjena lova od tih sitnih namernih kao gresaka mozda koristi i za pokrivanje gubitaka na tim akcijama .Ovi skocise kao da sam im zabo prst u oko.Kao ja sam glupav.Postenio receno pun mij je q... takvih koji odma skacu u oci isticuci svoju skolovanost i pamet a i onih koji jedva cekaju da se nekom uvuku u guzicu braneci ih.Mozda sam malo preterao .
Kad bi se svi obratili kao ti tako normalno bez omalovazavanja sve bi bilo ok. Citat: Davor Vlajkovic: Ma chill, nije mi bila namera da te uvredim. Samo ne kontam odakle toliko srdžba prema megamarketima kada ti posao, kako kažeš, odlično ide... Verujem da nisi .A znas kako je .Puca i nama posao zbog tih mega marketa pa se malo skratio fitilj.Kad bi tebi danas doslo deset musterija i onako sa podsmehom reklo "Jao pa narandza je u Tempu 58 din..Zasto ste vi skuplji od Tempa ?Veruj da nebi imao mnogo lepoih reci ni za markete a ni za takve musterije.
[ dekster2 @ 24.01.2008. 22:04 ] @
Ne,Ne i Ne.Kako se udje u neku prodavnicu,covek snosi odgovornos za onoo sto trpa u korpu.
Svaki proizvod stoji pored cene ali mozda bar kod kaze nesto drugo.
Tek posle kase je kradja (ako je neko otkrije)ali ipak sam ulazak snosi i svoj rizik.
Sta bi ste da vas maze i opustena kupovancija.Ceo je zivot rizik,pa i kupovina u maxiju.
Puno pozdrava od sefa RILETTA.
[ pionirski @ 25.01.2008. 04:59 ] @
Citat: dekster2:Sta bi ste da vas maze i opustena kupovancija. ....kao i u svakoj normalnoj zemlji zapadno od ove.
[ anakin14 @ 25.01.2008. 06:27 ] @
Citat: Ne,Ne i Ne.Kako se udje u neku prodavnicu,covek snosi odgovornos za onoo sto trpa u korpu.
Svaki proizvod stoji pored cene ali mozda bar kod kaze nesto drugo.
zakon kaze da te cene moraju biti iste
Ne vidim kako je to covek odgovoran ako ga neko krade?
[ DJ_Boris @ 23.03.2008. 18:24 ] @
Ja sam imao loseg iskustva sa Ideom, tako sto sam poreg gomile namirnica, kupio i jedan logitech-ov daljinski za kompjuter na BT, koji je na akciji kostao 200 dinara sa sve 2 energizer alkalne baterije. Na kasi sam lagano sacekao da kasirka sve otkuca, i nakon toga platio karticom, ne racunajuci uopste koliko me je racun izasao. Kad sam stigao kuci, primetio sam da mi je kasirka isti daljinki kucala 2 puta, tako da sam ga platio 400 din...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|