[ COMI_COMI @ 06.01.2008. 13:59 ] @
imam ups marke aps black 500 on mi je potreban da na njega ukljucm silalicu od nekoih 100 w kad sam na selu posto nemam struje. e sad me interesuje koliko treba da se puni i koliko mu je vreme praznjenja |
[ COMI_COMI @ 06.01.2008. 13:59 ] @
[ yu1ny @ 06.01.2008. 14:49 ] @
Teme je već više puta obrađivana, koristi pretragu.
http://www.elitesecurity.org/t295811-Univerzalni-UPS http://www.elitesecurity.org/t228506-napajanje-pumpe-CG-iz-UPS [ robert63 @ 06.01.2008. 15:26 ] @
COMI_COMI :
-imam ups marke aps black 500 on mi je potreban da na njega ukljucm silalicu od nekoih 100 w Bas je steta i "neiskoriscenje " da preko UPS-a vozis sijalici-i to obicnu ! Mozda je prikladnije resenje da se na 12V ( ili 24V ) akumulatora UPS-a direktno prikace rasvetna tela, makar kakva ona bila. Energetski bilans kazuje da se pretvaranje ( nekog napona) na 220 V ne isplati ako se to koristi za osvetljenje. Iako to uradis, ( da UPS-koristis kao pretvarac) bilo bi korisno da upotrebis na izlazu takozvane " spar-lampe", a to su one male fluo cevke,zavijene--savijene kome se kako svidelo, al svetle jace i bolje od obicne sijalice. Iskoristenje kod obicne Wolframske sijalice ( ona kruska iz radnje do nas),,je max 3%, sve ostalo ode na grejanje prostorije u kojoj se nalazi. Znaci sijalica od 100W greje ~~skoro isto kao i lemilica od 100W,a svetli samo sa 3W ! ---Bas glupo ?--zar ne? [ COMI_COMI @ 06.01.2008. 20:58 ] @
ja sa nekako nabavio za dz dva ups jedan ovaj od 500 i jedan od 700 al je ovaj veci puno tezak.
danas sam ga punio jedno 10 sati i kada sam prikljucio sijalicu (ovu obicnu kruskstu)a iskljucio dovod sa gracke mreze sijalicaje radila nekih 15-20 min i posle je ups poceo da pisti a sijalica slabije da svetl (samo je onako malo ckiljila) i to e tako radilo jos nekih pola sata i posle se sijalica sama ugasila. e sad je meni cudno to sto pisti, da nije neki kvar il samo signalizira da je prazna baterija i cuo sam da se prica da dodavanjem akumulatora umesto baterije moze da se poveca vreme praznjenjenja ups a ako ce on moci da izdrzi nebi ja samo prikljucivo rasvetu moze tu jos neki radio,... [ lm741 @ 06.01.2008. 21:45 ] @
Moram da prokomentarišem da je naj veća glupost koristiti UPS za osvetljenje!!!!
Postoji bezbroj rešenja za osvetljenje napajano iz aku. [ guja011 @ 06.01.2008. 23:31 ] @
Citat: lm741: Moram da prokomentarišem da je naj veća glupost koristiti UPS za osvetljenje!!!! Postoji bezbroj rešenja za osvetljenje napajano iz aku. probaj ipak da ne komentarišeš na taj način. COMI_COMI je tako uradio jer nema pojma šta je bolje i kako. daklem malo pretraga tema ovog forume je dovoljno da se informiše. drugo, mali ups i nije predviđen da radi nonstop već da obezbedi dovoljno vremena PC-u da sigrurno sejvuje stvari pa onda sledi "padanje". u tom smislu postoje i dve grupe potrošača (ugrubo: "bitni" tj zaštićeni ups-om i "ostali" koji ne rade važne stvari) kao i port za priču između upsa i računara. znači spravica koja je osmišljena da ti posao ne bude ugrožen nestancima struje kod nas se razvlači ko od gume i kače joj se kojekakvi akumulatori od dajca ili slično da bi mogla da roštilja "bar 6 sati" zašta naravno nije predviđena konstrukcijom. e sad taj ups što si punio i isprobao se ponaša sasvim normalno, ali ko što ti je rečeno, nije za sijalice i slične sprave. u tim ciframa koje se spominju treba razaznati šta je šta jer tih 500 odnosno 700w zvuče prilično obećavajuće iako to nisu. jedno je koliko ups može kratkotrajno da vozi a drugo je ono što daje tu mogućnost a to su SLA baterije koje imaju svoj kapacitet. dodaj tome i "pamet" koju ups ima (punjenje i pražnjenje) i uvidećeš da za tvoju primenu ovo nije baš najsretnije rešenje. [ nekodrugi999 @ 07.01.2008. 17:28 ] @
Ima i do toga sto su UPS ovi bili za Dz, ako je i imao 500W verovatno ga je vremen pregazilo. Mozda da prodas UPS ove nekom kome treba i od tog novca kupis obican akumulator i punjac za isti. Nerado se setim ratnih vremena u bih ali znam da je neonka od 100cm radila 2-3 veceri od jednog punjenja akumulatora
[ COMI_COMI @ 07.01.2008. 18:31 ] @
ok hvala na svemu
pokusacu da nadjem neko resenje a u tome ste mi puno pomogli [ kobac66 @ 08.01.2008. 08:08 ] @
Svojevremeno sam napravio malu instalaciju po jednoj seoskoj kuci po kojoj je islo 12 volti a sluzila je za osvetljenje.
Sijalice od 5W sasvim lepo osvetljavaju prostoriju i akumulator prilicno dugo traje. Ako to nije dovoljno onda pretvarac za neonku od 20W moze lepo da zavrsi posao. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|