[ Sopocanac @ 18.01.2008. 14:18 ] @
Beograd preskup za Engleze
18. januar 2008. | 09:27 | Izvor: FoNet
Beograd -- Kada je prošetao kroz beogradske tržne centre, profesor Pol Dobson zapitao se kako prosečan potrošač u Srbiji uopšte preživljava.

Bio je šokiran cenama, koje su, kako je prokomentarisao, više nego u Britaniji, a prosečan Englez zarađuje mesečno sedam do osam puta više od našeg građanina, piše Politika. "Hrana je preskupa, a nije mi jasno kako sok od jabuke može biti jeftiniji od jabuka", začudio se britanski stručnjak za konkurenciju.

Odmah je upitao domaćine gde oni kupuju, da li su kao Britanci lenji u potrazi za nižim cenama ili više "naginju" kupcima iz Nemačke, koji su vrlo obrazovani, obavešteni i skloni neumornim potragama kako bi uštedeli čak i jedan evro.

Jedan od najuglednijih svetskih stručnjaka za konkurenciju u oblasti trgovine na malo prethodnih dana svoja iskustva primenio je i na našem tržištu, gde je sa Komisijom za zaštitu konkurencije radio na još jednoj analizi trgovine u Srbiji i učešća u maloprodaji.

Iako je tek načeo ovu temu, posle prvog pregleda podataka kojima raspolaže antimonopolska komisija Srbije, zaključio je da je tržište Beograda jedno od najkoncentrisanijih u Evropi – ispred nas samo je tradicionalno "zatvorena" Švedska.

"Opasnost je ako postoji domaći trgovac koji je toliko moćan da sprečava dolazak novih i ekspanziju postojećih trgovaca", kaže on.

"Sprečavanje monopola je važan posao, ali je zaustavljanje tog monopoliste mnogo važnije. Ako on uspe, monopol može postati trajan", kazao je Dobson.

"Ako, međutim, postoji konkurencija i strani lanci krenu u Srbiju, tržište maloprodaje može biti korenito unapređeno za samo nekoliko godina", rekao je on.

[ Ivan Dimkovic @ 18.01.2008. 14:30 ] @
Treba biti fer, pa porediti London i Beograd a ne "Englesku" i Beograd - u kom slucaju nema teorije da Beograd bude skuplji od Londona za zivot - i apsolutno, a kamo li relativno (u odnosu na primanja).

Mesta u Srbiji u unutrasnjosti su ipak znacajno jeftinija za zivot od Beograda, pa i to treba imati u vidu kada se pravi poredjenje.

Naravno, i pored svega toga ostaje da je Beograd preterano skup u odnosu na bruto nacionalni dohodak Srbije, i da je jasno da ljudi imaju vrlo veliki problem da odrze kvalitet zivota uz cene koje su cesto znacajno vece od cena u mnogo bogatijim zemljama.

Citat:

"Opasnost je ako postoji domaći trgovac koji je toliko moćan da sprečava dolazak novih i ekspanziju postojećih trgovaca", kaže on.

Pa eto, pogledati temu o "Da li ste za ulazak Srbije u EU" - ima ljudi koji bi ipak da ostanu zatarabljeni i da im sve stvari preprodaju radnje u vlasnistvu jednog coveka.
[ Sopocanac @ 18.01.2008. 14:43 ] @
nije tu kriv miskovic nista. on je samo covek koji je iskoristio situaciju . kriva je vlast koja ne dozvoljava slobodno poslovanje , uvoz i trgovinu firmama odavde i iz sveta vec tim poslom mogu da se bave samo "odabrani" .

recimo jedan moj prijatelj iz krusevca je poceo da uvozi pelene iz turske. i cim je malo posao krenuo, dosla mu je na vrata ekipa ubica i batinasa iz NELT-a . glavnog zastupnika za pampers i "prijateljski" mu savetovali da batal;i taj posao da mu se nesto lose ne bi desilo . I batalio je .

Ovde se u odnosu na Milosevica nista nije promenilo cak je tada i bilo bolje. Jer tada je obican narod mogao da se bavi uvozom svega i svacega citaj sitnim svercom i to je povecavalo ponudu a snizavalo finalne cene proizvoda.

Danas tim se poslom bavi par odabranih likova, a sitna boranija ,obican narod ima jedino izbor da radi za njih ili da crkne.

I za to je iskljucivo kriva vlast. Jer vlast odrzava i omogucava stvaranje tih monopola. Monopoli su kod nas teoretski zabranjeni ali oni u praksi savrseno funkcionisu. Kako.

Tako sto se vlast tj ljudi iz vlasti tale sa tim uvoznicima ,stite ih ,a unistavaju njihovu konkurenciju. Unistavaju je tako sto recimo posalju 100 inspekcija konkurentu njihovog omiljenog tajkuna i zatvore ga . Ili ako to ne daje rezultat posalju mu , kao mom prijatelju iz Krusevca, ekipu ubica i batinasa . Ili mu presretnu i prebiju dete.

Sve u svemu u Srbiji je danas sto se biznisa tice situacija kao u Americi ranih 30tih godina proslog veka.
[ jablan @ 18.01.2008. 14:54 ] @
Citat:
Sopocanac: Ovde se u odnosu na Milosevica nista nije promenilo cak je tada i bilo bolje.

Jeste, poznato je da je Miloševićeva policija uredno hapsila kriminalce i batinaše. I da su najveći današnji tajkuni bili puka sirotinja za vreme Slobe.
[ Sopocanac @ 18.01.2008. 14:58 ] @
neke stvari se jesu promenile nabolje al sve u svemu ukupna ocena je negativna, jer su glavne stvari za vecinu gradjana ove zemlje veoma lose.

poslovna klima je veoma losa, cene su previsoke, porezi veoma visoki, plate u poredjenju sa troskovima zivota veoma niske i tako dalje.

eto da uporedimo samo rast prihoda sa rastom cena doci cemo do zakljucka da su cene osnovnih zivotnih potrepstina porasle vise nego prihodi gradjana u proseku.

prost primer. cena jogurta recimo.

jogurt je 2000te godine kostao 5 dinara za litar. danas kosta 83 . prosecna plata tada bila 100 maraka iliti 50 eura, danas 250-300 . prihodi porasli 5-6 puta cena jogurta porasla 16 puta . zivi se bolje? pricam ti pricu. kako moze da se zivi bolje , kad se za prosecnu platu moze kupiti manje jedne robe nego sto se to moglo pre 8 godina? siguran sam da vecina zivi gore nego pre. jer ipak vecina ljudi radi za tu prosecnu platu od 250-300 eura.
[ jablan @ 18.01.2008. 15:13 ] @
Citat:
Sopocanac: jogurt je 2000te godine kostao 5 dinara za litar.

To verovatno u RTS-ovim radnjama.
[ Miroslav Jeftić @ 18.01.2008. 15:14 ] @
Daj ne pričaj svašta. Bilo je i ulje tada 30 dinara, samo ga nigde nije bilo. Bila je i struja jeftinija, samo su bile restrikcije po šest sati. Ne samo što su penzije bile manje, već su kasnile i po tri meseca. I mogu ovako do sutra. Ako ti je bilo bolje tada, emigriraj u S. Koreju ili na Kubu, ima da se osećaš kao kod kuće.
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 15:31 ] @
Ljudi zaboravili ste hleb, kako jogurt bez hleba? Hleb je bio 3 dinara u vreme s.m!
Obicni beli hleb, koji se kod nas kupuje svaki dan u Austriji kosta 1.89E!! To mi nikako ne ide u glavu kad za 2.20E mozete da kupite najkvalitetniji
integralni, razani hleb ili za 1.29 ima 500g crnog (u prevodu od cjelog zrna) hleba.

[ sasa022 @ 18.01.2008. 16:06 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Mesta u Srbiji u unutrasnjosti su ipak znacajno jeftinija za zivot od Beograda, pa i to treba imati u vidu kada se pravi poredjenje.

Nije bas tako ( bar sto se moje okoline tice ) - u BG se vecina namirnica moze kupiti jeftinije,odeca i obuca je jeftinija,prevoz je jeftiniji.....
[ Miroslav Jeftić @ 18.01.2008. 16:20 ] @
Jedino je stanarina jeftinija van Beograda (za one koji plaćaju iznajmljivanje), ostalo je slično, ili isto. Naravno, ne u prvoj radnji u koju upadnete, već ako se malo prošeta.
[ DaliborP @ 18.01.2008. 16:23 ] @
Citat:
Sopocanac: neke stvari se jesu promenile nabolje al sve u svemu ukupna ocena je negativna, jer su glavne stvari za vecinu gradjana ove zemlje veoma lose.

poslovna klima je veoma losa, cene su previsoke, porezi veoma visoki, plate u poredjenju sa troskovima zivota veoma niske i tako dalje.

Dok je sa vreme Slobeka poslovna klima bila fantasticna, sve su se svetski giganti utrkivali ko ce pre da otvori firmu kod nas, posla je bilo preko glave, cene su bile preniske, pogotovo cena zivota, porezi ko u Dubaiju, plata fantasticne, kupovna moc neogranicena i tako dalje.

Jogurt se dzaba delio na pijacama i trgovima.
[ žutokljunac @ 18.01.2008. 16:38 ] @
Preterujete kada napadate Sopoćanca.
Jednu potrošačku korpu upravo i čine: hleb, mleko, jogurt, meso... a cene tih najosnovnijih prehrambenih namernica su mnogo više poskupele nego što su skočile plata. Zatim grejanje, struja, infostan.
Zatim... trgovinom se više i ne možete baviti jer je došlo do ukrupnjavanja kapitala, slično je i sa tržištem usluga. Taj trend da krupni kapital guta sitni je jako opasan. Ne bune se stranci što imaju nešto protiv Miškovića nego zato što nisu oni na njegovom mestu.
I dalje je sve korumpirano ISTO kao i kod Slobe i dalje je negativna selekcija na svakom koraku. To se neće brzo iskoreniti. Trebaće decenije. A dok se taj mehanizam ne uspostavi mnogi će pod led.
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 16:56 ] @
Kako vi ljudi zamisljate bavljenje trgovinom? U ujakovoj garazi otvorim prodavnicu ili parkiram auto na sred trga, otvorim gepek i navali narode.
Ukrupnjavanje kapitala kad je trgovina u pitanju je svakako bolje. Imas nekoliko velik trgovinskih lanaca i u njihovim hipermarketima
mozes kupiti ama bas sve sto ti treba. Posto je velika konkurencija uvjek u nekom lancu je nesto na popust, dal' kola, meso, jogurt, nije bitno.
Tako su kupci svakako na dobitku.
Jesu te osnovne zivotne namirnice zaista jaaako poskupele, gledano u procentima. Ali treba uzeti u obzir sa kojeg nivoa cjena je krenulo da
poskupljuje i da li su te predjasnje cjene bie trzisne? Nije kod nas toliko skuplje, mozda je cak i malo jeftinije. Jedino sto je skuplje jeste odeca.
NewYorker Beograd je u prosjeku skuplji za nekih 15-20% od onog u EU.

[ žutokljunac @ 18.01.2008. 17:04 ] @
Trgovinu? Staromodan sam. Zamišljam je kao pre 20-tak godina. Veliki lanci hipermarketa da drže 20-30% tržišta, ostalo mali trgovci. Današnja situacija je obrnuta.
To je svetski trend i meni se ne sviđa.
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 17:16 ] @
To sto se tebi svidja vise plavo od zelenog, ili nacin trgovine od prije 20 godina nema veze sa tim sta je bolje i prakticnije.
Da je dobar taj sistem trgovine, ne bi propao. Odes sa automobilom jednom nedeljno u prodavnicu i kupis sta ti treba za narednih sedam dana i to sve na
jednom mjestu i uz veliki izbor, pa sta ti se svidja to uzmes.
Ili ono "komso jel' imas mer za sudje? Nemam komso, bice, sutra narucujem robu". Onda ides kod drugog komsije i tako stalno.
Meni to nije uopste prakticno.
[ Pneos @ 18.01.2008. 17:24 ] @
Srbija je strasno skupa.

Ljudi poput Jablana hteli bi da nam zapuse usta jer toboze ko nije za Tadica ili ko nije ceder, taj je za Milosevica.

Gospodine Jablane, javljam Vam u mustuluk da je Sloba preminuo pre 3 godine. On je predat sudu vremena i istorije. On vise nije bitan. Ono sto je bitno to je DANAS. Tadic danas prica o 5. oktobro 2000. To je pre preko 7 godina. Ja pitam sta je DANAS. On kaze za 28 ferbuar ce potpisati sporazum, licne karte i pasose im je trebalo 7 godina da iscrtaju.

Da li neko zna sta je to i sto se to desava ? Presvetli me.
[ jablan @ 18.01.2008. 17:34 ] @
To su odjeci onog pucnja od 12. marta 2003.
[ MyWay @ 18.01.2008. 17:44 ] @
Jednog pucnja? ili ih je bilo više? ;-)
Jedan čovek ne može ništa sam da promeni, pa tako ni njegova smrt kao ni njegov život ne menjaju ništa suštinski.
[ aleksandarpopov @ 18.01.2008. 17:49 ] @
Da je tako, ne bi bilo tog (tih) pucnjeva.
[ Sopocanac @ 18.01.2008. 17:52 ] @
za vreme slobe je bilo vecina stvari lose i ja sam prvi bio ur edovima na demonstracijama za njegovu smenu. poenta je sto je nova vlast izneverila ocekivanja naroda i mesto boljeg zivota , donela bolji zivot samo sebi, dok vecina obicnog naroda zivi jednako lose ili gore nego pre 2000te godine.

mislim statistika rasta cena osnovnih zivotnih namirnica i rasta plata to dokazuje.

ta vlast i njena makroekonomska politika su nas doveli dotle da se Englezi krste kad dodju kod nas i vide cene. A svi znamo da je Engleska najskuplja zemlja u Evropi.
[ MyWay @ 18.01.2008. 17:56 ] @
Citat:
aleksandarpopov: Da je tako, ne bi bilo tog (tih) pucnjeva.
U pravu si. Nisam (očigledno) bio jasan - elem, jedan čovek ne može sam ništa da promeni po pitanju napretka zemlje, kako njegov (pojedinačni) život ništa bitno ne menja, tako ni njegova smrt.
[ Pneos @ 18.01.2008. 17:57 ] @
Dokazano je da je Dr. Djindjica ubila mafija sa kojom se bio svezao po recima njegove supruge dok je rusio Slobu. Sad Cedo kaze pa to je Slobina mafija, to je Kostunicina mafija, a on sam se druzio sa tom mafijom.

Mislim prosvetlite me ja stvarno nista ne znam.
[ Sopocanac @ 18.01.2008. 17:58 ] @
molio bih diskutante da se drze teme , ovde nisu tema ni djindjic ni sloba, nego realnost da je srbija jedna od najskupljih zemalja u evropi, toliko skupa , da se tome cude cak i ljudi koji dolaze iz najskupljih drzava u evropi.

ovde jedino sto je jeftino jeste radna snaga. zato su plate male .
[ DaliborP @ 18.01.2008. 17:59 ] @
Citat:
Sopocanac: A svi znamo da je Engleska najskuplja zemlja u Evropi.

Ja to nisam znao.
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 18:07 ] @
Ama dokle sa vama covek vise da se ubjedjuje, vi stalno kriv Tadic, Voja i druzina?! Ocigledno da sa ekonomijom nemate bas mnogo veze.
Cena mleka, hleba, jogurta, mesa, stanarine, prevoza, goriva, jabuka je MANJA U SRBIJI NEGO U EU. Jedino sto su i plate nesrazmerno manje.
Koliko vas zivi na selu? Da li znate koliko je potrebno rada i hrane da se utovi svinja od 150 kg? Da li znate kolika je cjena zive vage?
Nemojte tako napamet i politicke parole. Jesu izbori, ali drzite se teme i preciznih podataka.
[ Sopocanac @ 18.01.2008. 18:12 ] @
laki gen, znaci oces da kazes nama je super a ovi englezi nemaju pojma.

e sad ti meni objasni kako recimo moze da kosta litar ulja manje u nemackoj nego u srbiji a svi znamo da je kod nas radna snaga 5 put jeftinija nego u nemackoj.
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 18:22 ] @
Gde sam ja rekao da Englezi nemaju pojma i da nam je super?
Jeftinije je kod nas, nego tamo i tacka. Evo ti http://www.hofer.at/at/html/product_range/2744_3456.htm primer. Mleko, kratkotrajno, u hoferu
koji je najveci diskont (nema da nadjes jeftinije, u njemu recimo nema kokakole ili milka cokolada) kosta 90din.
Koje ulje? Najjeftinije ulje u AT kosta 1.3E. Sad cu da potrazim link.
[ žutokljunac @ 18.01.2008. 18:34 ] @
Citat:
MyWay: U pravu si. Nisam (očigledno) bio jasan - elem, jedan čovek ne može sam ništa da promeni po pitanju napretka zemlje, kako njegov (pojedinačni) život ništa bitno ne menja, tako ni njegova smrt.

Ružno je ovo što pišeš.

Citat:
Pneos: Dokazano je da je Dr. Djindjica ubila mafija sa kojom se bio svezao po recima njegove supruge dok je rusio Slobu. Sad Cedo kaze pa to je Slobina mafija, to je Kostunicina mafija, a on sam se druzio sa tom mafijom.

Oh Bože... ne verujem šta čitam.
http://www.domovina.net/tribunal/page_006.php Imaš ovde i Legiju nekoliko puta. Još 1992. godine.
Da li si stvarno toliko zlurad i ostrašćen ili samo informisan Kurirom.
Idem... nemam stomak.
[ hecky @ 18.01.2008. 18:35 ] @
Nije Engleska najskuplja zemlja za zivot u Evropi, ali London jeste najskuplji grad (prvenstveno zbog renti i transporta).

Evo par cena iz lokalnog Tesco-a: jabuke 160din/kg, mleko 73din/l, vocni sok 103din/l, krompir 88din/kg, celo pile 250din/kg, ... u Lidl-u su malo nize cene.

Inace i ovde je bilo frke oko mlecnih kartela i fiksiranja cena. Lupili par kazni od par stotina miliona ££ i sve reseno .

Ako neko oce da cita: http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7132108.stm
[ Sopocanac @ 18.01.2008. 18:47 ] @
Citat:
Gde sam ja rekao da Englezi nemaju pojma i da nam je super?
Jeftinije je kod nas, nego tamo i tacka. Evo ti http://www.hofer.at/at/html/product_range/2744_3456.htm primer. Mleko, kratkotrajno, u hoferu
koji je najveci diskont (nema da nadjes jeftinije, u njemu recimo nema kokakole ili milka cokolada) kosta 90din.
Koje ulje? Najjeftinije ulje u AT kosta 1.3E. Sad cu da potrazim link.

laki gen ovo jednostavno nije tacno. ulje u nemackoj kosta 0.85 eura a ja sam ga juce placao po 132 dinara tj preko 1.5 eura. znaci pricas napamet i nemas veze sa ovom problematikom ocito zato sto nigde ne mrdas iz Srbije.

A tek kad b i se poredili sa amerikom tu bi tek videli koliko smo skupi.
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 18:52 ] @
Kad im nestane cinjenica, onda potezu parole i toljage (srecom pa smo u sajber svjetu ).
Na zapadu imas sjajnu stvar koja se zove AKTION, SALE, SONDERNPREIS itd., sto znaci SNIZENJE. Ako malo pazis sta i kada kupujes, mozes da prodjes
dosta povoljnije. Primjer: redovna cjena kokakole je 1,79 za flasu od dvije litre. Kada je snizenje, ta ista kola, ako kupis paket od sest komada kosta 1.29E
za flasu. Kupis paket i miran si nekoliko dana, a dotle opet u nekom drugom lancu prodavnica bude na snizenju. Tako je isto za meso i sve ostalo.
Ako npr. nekom vecem komadu mesa istice rok trajanja za 3-4 dana, snize i d0 40%, onda kupis dva i stavis u zamrzivac. Ko pazi na ta snizenja moze
zaista dosta da ustedi. To je glavna prednost kod "njih", sto snizenja jesu stvarna, a ne fiktivna.

@Sopocanac. Nemoj da me vuces za jezik. Kakvo ulje kosta 0.85? Sonnenblumenoil? Malo morgen.
[ vindic8or @ 18.01.2008. 19:05 ] @
Ono sto je taj covek mislio je da je hrana u srbiji mozda tek malo jeftinija nego u UK, a da su primanja drasticno manja. Pa mu zbog te nesrazmere nije jasno kako ljudi u srbiji prezivljavaju.

Ne verujem da je hrana skuplja nego u UK. Mozda je naleteo na par artikala koji nemaju neku konkurenciju dole.

Uostalom ako nekog ne mrzi da poredi cene evo ga ok izvor:
http://www.sainsburys.com/groceries/index.jsp?bmUID=1200683008398

To je veliki lanac supermarketa za srednju klasu. Znaci ima i jeftinijih, ali ima i skupljih.
[ Miroslav Jeftić @ 18.01.2008. 19:32 ] @
Citat:
žutokljunac:
Da li si stvarno toliko zlurad i ostrašćen ili samo informisan Kurirom.

Verovatno sva tri zajedno.
[ maliradojca @ 18.01.2008. 20:29 ] @
Ja mislim da su neke cene ovde vise zbog sporijeg obrta kapitala u Srbiji nego u EU. Npr. dok se u Srbiji proda jedan foto aparat na recimo 1.000 stanovnika mesecno, u bogatijim zemljama se npr. proda 10, i prodavci mogu da posluju sa nizom marzom.
[ mrle 011 @ 18.01.2008. 20:48 ] @
Citat:
Pneos: Dokazano je da je Dr. Djindjica ubila mafija sa kojom se bio svezao po recima njegove supruge dok je rusio Slobu. Sad Cedo kaze pa to je Slobina mafija, to je Kostunicina mafija, a on sam se druzio sa tom mafijom.

offtopic:

pa ni ne moras puno da znas, niti treba biti mnogo mudar, niti posebno "obavesten", pa shvatiti da je dss od 1993. god. osnovana, organizovana, kontrolisana i finansirana od db-a.
kad bi kostunica ostao bez posla na drzavnim jaslama umro bi od gladi za desetak dana na ulici, a kamoli da moze da vodi i organizuje stranku od 20-30 ljudi, koliko je clanova njegova partija brojala od '93 do 2000-te.

broz je zato i osnovao taj njegov institut 70 i neke, da bi ovaj imao gde da radi i da ne bi umro od gladi.

no, ne pisem ja sad ovo radi tvog "prosvetljenja" - od toga nema nista - vec sam se, citajuci ovo, setio jednog dogadjaja, tj. trenutka kad mi je bas 100% postalo jasno da je dss jos jedna partija koju direktno kontrolise drzavna bezbednost.
ovo je u ovoj temi skroz offtopic, a niti je i ovaj ceo forum generalno za ovakve stvari, ali ipak je sve to istorija i mislim da je dobro da takve stvari ostaju negde zapisane, eto cak i ovde, pa stoga molim i moderatore da ne brisu ovaj moj post.

elem, kad su ovi tvoji, kako ih sada zovete "mafijasi", a pre ubistva premijera su bili "oficiri i dobri momci koji samo strajkuju u svojim uniformama, k'o sto lekari strajkuju u belim mantilima", pokusali da na ibarskoj magistrali ubiju onog blesavog vuka draskovica i kada su masakrirali nekoliko njegovih saradnika, onda se vojislav kostunica odmah, istog dana, latio papira i olovke i napisao saopstenje za javnost u kome se kaze da on zna sta se na ibarskoj magistrali desilo i da, sto se njega i dss-a tice, je to najobicnija saobracajna nesreca.

..... naravno, saopstenje je citano nekoliko puta u dnevnicima rts-a, kao sto su i sva druga njegova saopstenja uvek citana za vreme slobizma.

covek poznat po svojoj poslovicnoj "neobavestenosti", istog dana, expresno, pise saopstenje o dogadjaju o kome on sve zna !?
nesto slicno kao kad je, dok se telo zorana djindjica jos nije bilo ni ohladilo, izasao sa predlogom o formiranju koncetracione vlade.

politika v. kostunice se nikada u sustini nije razlikovala od politike s. milosevica, postojale su samo male razlike u formi.

najveci mrzitelji s. milosevica na svetu veruju u onu njegovu tvrdnju/pitanje izgovoreno 6.-7. (kad li bese) oktobra 2000-te, kad su ivanov i pavkovic doveli kostunjavog kod slobe na dedinje, a ovaj ga pit'o "pa dobro vojo, ja sam ti osnovao stranku i finansirao te godinama, sta je sad ovo".

[ Pneos @ 18.01.2008. 21:08 ] @
ostaje jos samo da mi objasnis zasto Ceda nije uhapsio Kostunicu za vreme Sablje. Da te podsetim: on je tada bio vicepremijer, a Kostunica nista jer mu je Djindjic par dana pre toga sa svojim ortacima Solanom i Djukanovicem ukinuo SRJ. Nesto se ne secam da nas je neko pitao povodom toga.
[ mrle 011 @ 18.01.2008. 21:46 ] @
Citat:
Pneos: ostaje jos samo da mi objasnis zasto Ceda nije uhapsio Kostunicu za vreme Sablje. Da te podsetim: on je tada bio vicepremijer, a Kostunica nista jer mu je Djindjic par dana pre toga sa svojim ortacima Solanom i Djukanovicem ukinuo SRJ. Nesto se ne secam da nas je neko pitao povodom toga.

postoje okolo po internetu toliki novinski intervjui o svemu tome, pa nadji sam i procitaj.
izdato je i nekoliko knjiga.
nadji negde cedomirovu knjigu, pa procitaj.
mene sad mrzi da pisem o svemu tome, a i mnogo se nerviram kad uopste razmisljam.
ako bih hteo da ti u jednoj kratkoj recenici odgovorim zasto vojislav kostunica nije uhapsen u "sablji", onda bi to bilo:

zato sto, na zalost, vladimir beba popovic nije vodio sablju.
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 21:51 ] @
Znaci u BG-u je skupo zbog Bebe Popovica? Manite se politike i prepucavanja.
Dajte konkretan primjer sta je to skuplje u BG nego negde drugdje na zapadu.

Cjene su manje ovdje, nego tamo i to je istina. Plate su nekoliko puta manje i zbog toga je i losiji standard. Nije nama lose jer je sve preskupo ili
zato sto je ova ili ona vlast toliko podigla cjene.
[ mrle 011 @ 18.01.2008. 22:19 ] @
Citat:

Laki_Gen:

To sto se tebi svidja vise plavo od zelenog, ili nacin trgovine od prije 20 godina nema veze sa tim sta je bolje i prakticnije.
Da je dobar taj sistem trgovine, ne bi propao. Odes sa automobilom jednom nedeljno u prodavnicu i kupis sta ti treba za narednih sedam dana i to sve na
jednom mjestu i uz veliki izbor, pa sta ti se svidja to uzmes.
.....................

ne, najbolje je da se preselim u kuhinju da zivim, a dnevnu i spavacu sobu da pretvorim u ostavu i komoru, pa da idem jednom godisnje sleperom u nabavku hrane u neki diskont.

kako bre 7 dana unapred znas sta ce da ti se jede?
kako izgledaju npr. jagode posle 7 dana, nikad to nisam jeo?
ili lubendara?

hrana se kupuje na pijaci.
to u konzervama, kutijama, kesama i tetrapacima nije hrana, to je *ranje.

hrana se unosi u organizam da bi mu davao ono sto mu je potrebno, a ne da bi bio mali potrosacki robotisani covek.
za to se kupuju kojekakvi, uglavnom plasticni, bezvredni predmeti i redjaju se po kuci.
[ Laki_Gen @ 18.01.2008. 22:50 ] @
I terasu da zastaklis, nema dovoljno mjesta!
Jogurt, mleko, meso, jaja, jabuke, riba, ulje, voda,sok, sir, zamrznuto povrce, slatkisi, ugalj za rostilj, case (sta cu, cesto mi ispadaju)....

Kad ti se jedu jagode, svratis usput i kupis. Koliko puta godisnje jedes lubenicu? Ako hoces da kupujes na pijaci niko ti ne brani.
Ajde baja kupi lubenicu na pijaci u sred zime.

Interspar recimo ima preko cjele godine od grozdja, jabuka do papaje (kad pozelis, ima).
Eto zbog cega je bolji hipermarket.
[ Marko_L @ 19.01.2008. 00:17 ] @
Citat:
Ili ono "komso jel' imas mer za sudje? Nemam komso, bice, sutra narucujem robu". Onda ides kod drugog komsije i tako stalno.
Meni to nije uopste prakticno.

Svaka ti čast za ovo. Jedva sam čekao da se pojave hipermarketi kao u celom normalnom svetu, a ne kao mentol da obilazim 5 radnji da bih našao šta mi treba. Pun mi je nos više sitnih trgovaca koji nabavljaju robu na kašičicu i kod kojih ne možeš da nađeš 2 dana zaredom istu robu. Jedan dan ima jednu vrstu praška, drugi dan drugu, treći dan nema nijedan, ali biće... i sve tako.
Citat:
poenta je sto je nova vlast izneverila ocekivanja naroda i mesto boljeg zivota , donela bolji zivot samo sebi, dok vecina obicnog naroda zivi jednako lose ili gore nego pre 2000te godine.

Jednako loše ili gore ? Tebi je kanda malo kratko pamćenje ili pak nismo živeli u istoj Srbiji. Ja nikad neću zaboraviti avanture iz tog doba... recimo odeš po hleb, u prodavnici kažu stiže za sat vremena... a ispred prodavnice 50-100 ljudi čeka isti... pa umesto za sat stigne za 3... ljudi nervozni... oće da biju... onaj hleb ni ne stigne do prodavnice, već se razgrabi... ko je bio malko jači odnese i po 5 komada... a ovi malo slabiji i deca... hebi ga, onako pognu glavu, pa kući bez leba, neko i bez oka... Ajde i to, nego što iznapušavaju vozača koji je dovezao hleb što je kasnio, pa mu prete... pa onda niko neće da doveze hleb narednih nedelju dana... ili kada me je neka baba zveknula kišobranom u glavu jer je mislila da sam rukom krenuo da uzmem poslednju flašu ulja iz prodavnice... penzioneri kampuju ispred pošte... ne možeš da uđeš paket da podigneš, jer svi misle da si došao da podigneš dedi penziju preko reda... bilo ne ponovilo se... Ako je danas tebi jednako loše ne znam šta da ti kažem... kada si poslednji put video tuču oko litre ulja ili kilograma hleba... ili babe koje biju kišobranom ako slučajno prođeš pored ulja ?
[ stonex @ 19.01.2008. 01:31 ] @
Vidite da covek nije izasao iz kuce nekoliko godina , on i ne zna da ljudi danas imaju kuci nove televizore, frizidere, sporete , kompjutere . A to sigurno nisu kupili u Slobino vreme . Mozda je on bolje ziveo tada jer je verovatno krao a to danas vise ne radi . NE POSTOJI NIJEDAN POSTEN COVEK u ovoj zemlji koji moze da kaze da se tada bolje zivelo , TAKO NESTO moze da izjavi samo neko ko je tada krao . Nijedan politicar osima Mrkonjica , Dacica i ostalih iz SPS-a nije rekao da se tada bolje zivelo . Zasto ? Pa zato sto su KRALI !!! Zato i danas govore da se tada lepse zivelo . Tada je samo lopovima i prevarantima bilo dobro , postenim ljudima nije sigurno .
[ Bananaman @ 19.01.2008. 01:56 ] @
Stos je u tome sto smo svi redom pre 2000. ziveli kao poslednja ljudska beda i prezivljavali na kasicicu tako sto su mnoge cene bile nerealno niske i dotirane od strane drzave tako da obezbedjuje minimum minimuma minimuma prezivljavanja. Struja je bila dzabe, telefon je bio dzabe (da li se secate da se pocetkom devedesetih nije mogao dobiti slobodan signal jer su mnogi pricali satima, znajuci da ce racun - dok stigne - biti obezvredjen do apsurda?), komunalije, hleb, mleko i jos ponesto. Ono sto neki ovde ne znaju ili ne zele da znaju je da je time "jedena esencija" privrednih resursa cije su cene bile socijalna kategorija. Drugim recima, sistemi su raubovani do iznemoglosti: EPS, Telekom, drzavne trgovine (RK Beograd, npr.), mlekare itd. U kakvom su stanju oni bili 2000. govori i to da je zima te godine "izgurana" 80% na stranoj struji jer je EPS bio na kolenima...

Posle 2000. standard se u zemlji nemerljivo popravio - mnogima, ali ne svima. Zato imamo i dalje gomilu ljudi koji se obicno nazivaju "tranzicionim gubitnicima". To su uglavnom osobe u svojim kasnim cetrdesetim i starije, koje su u doba Tita i Slobe primenjivale filozofiju "radio, ne radio - svira mi radio" i "ne mogu mene toliko malo da plate, koliko ja mogu malo da radim". Ti ljudi su od sindikata dobijali zimnicu i polutke, neku bednu platicu za svoj otaljani posao i sanjali o (falsifikovanoj invalidskoj) penziji koju ce provesti na vikendici od 14 kvm koju su kreditom koje je obezvredila inflacija kupili na 10 km od sopstvenog mesta. Naravno, samoupravljanje je "promovisalo" da su svi radnici - od direktora do kafe kuvarice ravnopravni i da se otkaz moze dobiti jedino ako se ubije neko...

Danas su ti ljudi ostali bedni, nezadovoljni su i izfrustrirani... Drzava im vise ne dotira za hleb, struju i jogurt - sve mora da se plati... Na poslu nema vise samoupravljanja, nema polutki, nema beskrajnih push-pauza... Kod privatnika nema javasluka, ima rada, rada i rada. Nema sitnih prevara koje Srbi toliko vole... u vidu cekova na veciti pocek, kredita koje ne treba vracati, trange-frange "ekonomije" i sl... E, takvim ljudima je danas gore nego pre 2000. Ima ih na stotine hiljada... Oni sa mrznjom gledaju na tanki srednji sloj koji polako stasava i koji cine osobe sa fakultetom, koje rade neke drugacije poslove za (jos uvek) bednih 400-600 evra, koje voze polovna strana kola, imaju kreditnu karticu, kupuju jednom nedeljno potrepstine u supermarketu i sanjaju da kupe stan od svojih para, a ne tako sto ce im ga drustvo dati.

Svako ko tvrdi da se danas zivi gore nego pre 8 godina je ili lazov ili demagog ili odbija da vidi realnost. Druga je stvar sto bi u Srbiji moralo da se zivi jos daleko bolje, ali to dolazi postepeno i samo onima koji se snadju u ova prelomna vremena. Oni koji ne uspeju da se snadju bice sve teze i svoj bes izlivace gde stignu...
[ Majstor Duja @ 19.01.2008. 11:28 ] @
Hej, otisli ste predaleko!

Poenta jeste da nesto u tom disparitetu priliva novca i troskova zesce nije u redu ali analiza perioda 10 godina unazad nam nece doneti nista novo.
Eminentno je da ne postoji politicka volja da se problem resava kao sto ne postoji lider u toj "grani privrede" koji ce nekompromitovan da povede igru...
Tako da smo, moji sugradjani, prilicno zaglibili tu gde smo....steta sto drzava ne moze da proglasi bankrot.
[ vladd @ 19.01.2008. 11:55 ] @
Kako nece doneti nista novo. Pa ekonomski sistem je okrenut u suprotnom smeru, ne prema rodovskom drustvu i razmeni, nego prema civilizaciji.
Od platice 3DM se zivelo, snalazilo, kupovalo i placalo, kada se stigne.
I tada je vojska sluzbenika banaka i sl (beobanke i postanske stedionice narocito) zivela beneficirano, gospodski, na nekontrolisan pocek, od nekoliko stotina cekova mesecno. A raja 20 eventualno, ako su "dobri" 30 ili 40.

Istina, lepo su ziveli i raznosaci gajbi, i svi njihovi prijatelji i poznanici.

Od 2000-te je uvedeno da su salterski sluzbenici to sto jesu, a ne ministri, da se pomaze mladost i pamet, rad i zalaganje za zajednicu.
Da nije potrebna polutka od sindikata, da ne treba nista da se "deli", vec da odes i da kupis sta ti treba, ili ne, srazmerno plati.
Plata je mozda manja, negde veca, od "zasluge na radu", i to je glavni deo "prelaznog perioda", i to je tako, nedoradjeno, ali se krece u smeru sredjivanja.

Naravno, i dalje su u solidnoj meri risutne zloupotrebe, ne samo zbog zgrtanja para, ili "opstanka", vise je zbog pojedinog poganog mentaliteta, zelje za isticanjem, pokazivanjem nekih devijantnih "sposobnosti". Sladje im je da ukradu dinar, nego da zarade 10.
Samo konstatujem da ih ima, ne diskutujem o devijantnima.

Uvedeni su porezi, poboljsano je zdravstvo, penzionerima vraceni dugovi, poljoprivreda je zaostala, samo u segmentu bica, sargarepe ima dovoljno. I dalje polproizvodjaci igraju dodole, lepse im je da kupe merdzana ili forda karavana, nego da "bace" par ena sistem za navodnjavanje. Sta ce majstoru alat, ima boga...red je da se puvamo, da smo domacini, vozimo kola, pravimo cirkuske svadbe i slave kao rimske bahanalije (trebnik, sta to bese u pravoslavlju, smerno i skromno, ma daaaaj...veselo, da se puca)

Ne vidim kako je moguce, sa cinjenicama, i zdravom logikom, generisati takvu vrstu nezadovoljstva, i "vracati" se u istoriju, koliko treba, i 5000god, za neki "argument".

To je proslo, i Tito, i SLoba, i Car Lazar, i viljuske, idemo DALJE... ako se moze..

Nije lak put iz Demebelije u Rmbaliju. A da je usporen, pa jeste, jos uvek je gungula u gradu radnim danom u podne....a "radnici" kukaju, i beba kmeci dok ne dobije...makar lazu..

Pa ili smo ljidi, ili infantilni

Poz
[ Laki_Gen @ 19.01.2008. 15:55 ] @
Tranzicija je jedna zeznuta stvar, svakako postoji mogucnost da su neke cjene prenaduvane, ali takvo je sada vreme, drzava se vise bavim necim
drugim nego standardom gradjana, pa svi pokusavaju da love u mutnom. Neko i uspije.
Sta je bilo sa onim uljem iz uvoza, sto ga obecase za 95 din po litru? Proslo je dva mjeseca otprilike, ali jos ni 1 litar nije uvezen i nema naznake da ce biti u
skorije vreme,a drzava se odrekla carine na taj uvoz. Da je stvarno isplativo uvoziti ono ulje sto neko rece da kosta 0.85 E u Njemackoj, Miskovic
i kompanija bi se prvi otimali za taj uvoz. Ocigledno neko ovdje nije bas informisan o realnosti.
[ vladd @ 19.01.2008. 16:14 ] @
Pa to su "opasne igre". Ako se preduzmu koraci, realni, onda je to jedna vrsta propast. Kada se uveze ulje, "rasprodaje se i unistava" poljoprivreda. I pogorsava bilans zemlj. I to ce bar da se izbegne, na kraju fiskalnog perioda, kada se slabo prave troskovi vise se prikazuje priliv.

Sa druge strane, ako "poljoprivreda" nije u stanju, da proizvede, ulje ili sta god, po ekonomskim cenama, sa solidno jeftinom radnom snagom, pa kome to treba...imas auto koji trosi 50L na 100km, to cudo se valjda "cuva" ili baca na otpad.

A kako sad doneti odluku, i kojom stazom ici, umlatiti neefikasni poljoprivredu, kao jedini realni potencijal, zbog marifetluka..ne znam sta da mislim.
A cinjenica je da je prisutna velika kolicina javasluka i bezobrazluka. Susa, jel'da, pa u zadnjih 100god, 8 od 10 godina su susne, i nikome nista. Niko da pravi ozbiljan dugorocan plan, svi bi da sicare i jajare od sezone do sezone.

A ulje i mleko i kojesta, samo su primetne posledice brljotina, "domacinskih"...

Poz.
[ pantic68 @ 19.01.2008. 16:23 ] @
Citat:
Marko_L: Jednako loše ili gore ? Tebi je kanda malo kratko pamćenje ili pak nismo živeli u istoj Srbiji. Ja nikad neću zaboraviti avanture iz tog doba... recimo odeš po hleb, u prodavnici kažu stiže za sat vremena..
Citat:
stonex: Vidite da covek nije izasao iz kuce nekoliko godina , on i ne zna da ljudi danas imaju kuci nove televizore, frizidere, sporete , kompjutere . A to sigurno nisu kupili u Slobino vreme . Mozda je on bolje ziveo tada jer je verovatno krao a to danas vise ne radi .

Ovde svako prica svoju pricu po sistemu sit gladnom ne veruje. Oni u drzavnim firmama sto tad nisu ni dobijali platu sada su zadovoljni kao i oni koji su prvi posao dobili posle 2000. Ko je dobio otkaz posto je firma prodata u bescenje bivsem direktoru sad se zali.
Radio sam svasta u zadnje dve decenije a najmanje bio zaposlen u drzavnoj firmi(par dana) Ako izuzmemo periode hiperinflacije i bombardovanja stvari stoje ovako: cena rada u privatnom sektoru je u proseku ista pre i posle 2000. a cene materijala. energije poreza, taksi i svega ostalog a pre svega hrana su neuporedivo vece. To zivot cini tezim i ne pomaze puno sto su televizori jeftini.
Da je to privremena posledica menjanja privrednog modela razumeo bih. Medjutim to nije tako . Privreda ne napreduje, proizvodnja se smanjuje i jedino se prave veliki trzni centri . U isto vreme potrosene su ogromne sume kredita, donacije su otisle u javnu potrosnju, novac iz privatizacije takodje a stari dugovi poput devizne stednje i oduzete imovine su prolongirani za sledecu deceniju. Skupo cemo platiti ovaj privid boljeg zivota to vam garantujem.
[ Laki_Gen @ 19.01.2008. 17:40 ] @
Citat:
pantic68:
Da je to privremena posledica menjanja privrednog modela razumeo bih. Medjutim to nije tako . Privreda ne napreduje, proizvodnja se smanjuje i jedino se prave veliki trzni centri . U isto vreme potrosene su ogromne sume kredita, donacije su otisle u javnu potrosnju, novac iz privatizacije takodje a stari dugovi poput devizne stednje i oduzete imovine su prolongirani za sledecu deceniju. Skupo cemo platiti ovaj privid boljeg zivota to vam garantujem.

Rast BDP-a u poslednjih 6 godina je konstantno 6-7%. Industrijaska proizvodnja je rasla po slicnim stopama, samo je jedne godine bila manja.
Donacije i privatizacija u javnu potrosnju??? Jesi ti cuo za famozni NIP (doduse ni on sav nije otisao u investicije).
Devizna stednja prolongirana za sledecu deceniju, ne lupetaj svasta (dug penzionerima je vracen u cjelosti, poljoprivrednim ce biti do kraja ove godine,
stara devizna stednja je isplacena dobrim djelom, zadnja serija obveznica dospjeva 2016, ali je moguce naplatiti i odmah po diskontnoj vrednosti).

Kako cemo to skupo platiti i koji to privid? Kad nam je tako lose zasto se utrkuju da otvore sve vise prodavnica i trznih centara, ko ce u njima kupovati?
Cime garantujes?
[ pantic68 @ 19.01.2008. 19:20 ] @
Ako si siguran u tacnost tih statistika onda nista samo opusteno nastavi da uzivas. Sto se mene tice ja cu korigovati svoje planove u skladu sa mojim vidjenjem. Mrzi me sad da ti crtam kako dolazi do rasta BDP-a i zasto od toga samo manja grupa moze imati koristi. I da su podatci takvi 6-7% je smesno kad pocinjes od nicega. Sa tim tempom necemo stici nigde. To jednostavno nije dovoljno. Zamisli palatu od 250e i stan i druge troskove koji kostaju 500e. Sledece godine recimo imas vecu platu 10% . Pa 15%. I uprkos stalnom napretku jednog dana te izbace iz stana i umres od gladi.
Ti nisi u takvoj situaciji? Pa nista onda uzivaj. Karakteristicno za srbe. Niko se kod nas ne brine za tudju nesrecu. Tek kad ostanu na ulici izadju ispred vlade da se bune. Ostali koji nisu u tolikom problemu ih gledaju sa podsmehom. Znate za onu pricu da u paklu pored srpskog kazana nema djavola da ih cuvaju. Kad neko podje da se izbavi ostali ga vuku za noge nazad. Gledam u evropi kad god im se ucini da je vlada ucinila neku makar najsitniju nepravdu izadje rulja na ulicu sa molotovljevim koktelima da im stavi do znanja da to ne prolazi.
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 19:27 ] @
To je moje generalno zapažanje. Ako nemaš platu bar 500€, možeš da ga duvaš. Problematična je to rabota. Tržišne cene a male plate zbog neproduktivnosti i zaostale privrede. Velika nezaposlenost. Biće gutavo, ali šta je tu je. Profitiraće ljudi koji znaju da rade i imaju neku struku. A i ovo profitiraće pod navodnike.
Ipak je Sloba bio zakon ali nema ko to da vidi.
Da nije bilo nepravednih i ničim izazvanih sankcija, Beograd bi bio ko London. Sve je to zbog teritorijalnog itegriteta i suvereniteta. Slobica je vodio poštenu i pravednu socijalnu politiku. Brinuo se o penzionerima i socijalno ugroženim.
Šta ovaj priča da nije bilo leba? De nije bilo leba? Kod mene je uvek bilo. Leba, mleka, jogurta, jeftine struje, jeftine režije, ne plaćaš prevoz. Fino ceker i pred samouslugu. Tu malo popričam sa penzionerima, pomlatimo se oko mleka pa sutra pošaljem tatu da čeka ( pretili mi kišobranom ).
Eh, to su bili dani...

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 19.01.2008. u 20:37 GMT+1]
[ vladd @ 19.01.2008. 20:10 ] @
Da, u pravu si, i platicu od 3 marke ladno ostavljas na stranu. Jos ako ti se posreci da svercujes nesto, eto biznisa. Ladno si mogao da kupis televizor za za 200dm, i pride da kupis milansku salamu, u C marketu, za proslave. Rafovi puni nekog keksa, i "smokija", sve porodicno pakovanje, po 20kg, da se ukucani druze pred tv-om...ili uz rakiju.

Pa druzenje ljudi po redovima, mitinzima, demonstracijama.

Ako ti smeta gungula, kupis 5 l benzina "original grckog, zelenog", za polugodisnju platu i odes na pecanje. Niko te ne pita za dozvolu, jedino moras da se cuvas dinamita i lovokradiica.

Delovi za zastavu nikad jeftiniji, pokradeni magacini preseljeni na buvljak, svako nesto ponese iz proizvodnje, mozda ce da zameni za perfektnu madjarsku salamu. I debrecine su im bile, uf, lekovite..

Deci se kupovali rancici, da imaju da nose dzeparac, ionako sa rancem para ne mogu da kupe paklo cigara, mozda jednu zvaku.

Knjige za skolu bile besplatne, jedino se dopunski casovi placali, i tako ponegde, po neki baksis, zlatni lancic razrednoj za osmi mart.

Eeee kakva su to vremena, herojska, bila. Da smo tada mogli na medjunarodna takmicenja, sve bi ih odrali. Toliko je snage i herojstva bilo.
I zabava, ekstra, ko voli dnevnik a ko turbo folk. Ne moze obicne vesti i obican folk, sve je bilo "turbo" za nebeski narod...

A sada, fuj, sve vise licimo na bledunjavu mlitavu evropu...

MA VAZI......iovako "slep" kod ociju..

Poz
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 20:17 ] @
Citat:
Da, u pravu si, i platicu od 3 marke ladno ostavljas na stranu.

Nije 3 nego 5, a to nije bilo stalno nego samo 1993. godine. Kad je Avram to zaustavio, bila je plata preko šeset ( 60 ) maraka! A posle 1995. god., plate su bile preko 600 maraka.

Citat:
kupis 5 l benzina "original grckog, zelenog"

Ja sam u Bugarskoj kupovao crveni, Shellov. Oko pola marke litar. A vidi sad.

Citat:
Da smo tada mogli na medjunarodna takmicenja, sve bi ih odrali.

A košarkaši? A vidi sad.

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 19.01.2008. u 21:29 GMT+1]
[ pantic68 @ 19.01.2008. 20:48 ] @
Zajebava ovaj zutokljunac . Daleko od toga da je bilo dobro i da je moglo da se nastavi ali me brine sto se mnogo godina kasnije i dalje vrtimo u krug.
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 20:59 ] @
Naravno da se vrtimo u krug kada se Srbija nije promenila ni 1%. Iste ideje, ista politika...
[ Miroslav Jeftić @ 19.01.2008. 21:57 ] @
Citat:
žutokljunac: A posle 1995. god., plate su bile preko 600 maraka.

Auu. Gde su to bile 600 dem? Kod dilera benzina? Cigara? Deviza?
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 22:12 ] @
1996. , 1997. , 1998. i nije bilo loše.
1997. jedna osrednja plata je bila oko 600 DM. Ja sam zarađivao oko 1000 DM tako što sam švercovao čarape iz Bugarske i prodavao ih. Prvo na buvljaku, a posle sam razradio posao. Nit firme, nit išta, samo reket na carini od 100 maraka do Sofije. Kafa u centru ( Njegoševa ) oko 1 DM. Diskovi jeftini, benzin, brza hrana, komunalije, struja, bla, bla... a dobra para.
Možda su bile male plate u propalim preduzećima u prosveti ili zdravstvu, ali onaj ko je radio kod privatnika, bez problema je imao 600 DM. Bilo je i dosta državnih firmi gde je 600 DM bila normalna plata. Penzije su bile oko 400 DM. Uporedite to sa cenama.
Kako je danas? Dobra plata je 500€, baš dobra plata, a cene?
Ne govorim o periodu 1991 - 1995, i 1999 - ...
[ Laki_Gen @ 19.01.2008. 22:32 ] @
Dal' si ti caknut ili ti samo smrdu noge? Osrednja plata 600 DM. E onda mi je cale konjina neopjevana kad je on isao u Kostolac na ugljenokop za 200 DM. Obicno je imao platu oko 150. Poslje se zaposlio kod privatnika u selu punom gastarbajtera i pravio stolariju za 250 DM. Prva komsinica mi bila nastavnica u skoli, necu ni da pominjem koliku je ona platu imala. Penzija 400 DM? Hahaha, lupas kao Maksim po diviziji. Koji je to imao 400, alo bre 400, ne mogu da vjerujem sta covjek napisa.
Prosjecna plata neka je danas 250E i malo je domacinstava koja zive od jedne plate.
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 22:42 ] @
A ti bi da uporediš ugljenokop u Kostolcu sa centrom Beograda ili Dubaijem ( buvljak na NBG )?
Plata ( kraj 1996., cela 1997. i pocetak 1998. ) je bila bez problema 600 DM.
Ako hoćeš iskreno, dešavalo mi se x puta da za jedno prepodne ( od 8. 00 -13.00 ) na buvljaku zaradim 200 DM ( pogotovu petak, subota i nedelja ).
Plata u Bg, u jednoj manjoj turističkoj agenciji, SS, je bila 500 DM.

P. S. - Samo nemoj da me pitaš kako sam mesečno zarađivao 1000 a za jedno prepodne sam bio dobar 200.
[ DaliborP @ 19.01.2008. 22:48 ] @
Citat:
žutokljunac:
Plata ( kraj 1996., cela 1997. i pocetak 1998. ) je bila bez problema 600 DM.

Cista laz.
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 22:51 ] @
Onda ja živim u lažima. ;)
[ Laki_Gen @ 19.01.2008. 22:54 ] @
Buvljak, sverc-komerc i trange-frange...
Ja vidjam i danas neke ljude koji natuku i par hiljada eura mjesecno, voze bembare i imaju kajle oko vrata. Ne idu u Bugarsku po carape, vec nakakav prasak, bem li ga.
Jedino sto eto danas ga vidim, sutra ga vidim u novinama okruzen nekim finim ljudima u plavim odjelima.
Ajde da se ne zanosimo svercom i malverzacijama, razgovaramo o normalnom, postenom poslu.
[ DaliborP @ 19.01.2008. 22:59 ] @
Citat:
žutokljunac: Onda ja živim u lažima. ;)

Ne, ti iznosis lazi.
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 23:03 ] @
I ovo je bio pošten posao jer je to država dozvoljavala. Takva je bila politika. Na carini se plaćao reket tako što se karta do Sofije plaćala 100, 150, 200 DM ( kako - kad ), da bi vozač autobusa izašao i plaćao carinicima 1000 -2000. Tako se naplaćivala carina. Ni oni nisu davali nikakve papire., a sigurno nisu sve zavrtali u džep. Tačno se znalo koliki je dnevni tranzit po kojem gran. prelazu i koliko se naplati.
Pošten posao je rad u turističkoj agenciji na avio kartama, komercijalista, agent nekretnina*, fizički radnik... Pa dnevnica za fizikalca je bila 20 DM, majstorska 40-50...

* Komšija je radio 50-50 sa advokatom. Prosek mu je bio soma.
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 23:04 ] @
Dalibore, jesi iz Bg-a?
[ Miroslav Jeftić @ 19.01.2008. 23:08 ] @
Citat:
žutokljunac: Penzije su bile oko 400 DM.

Ako ništa drugo, onda je ovo očigledna laž. Znam to vrlo dobro jer sam u to vreme primao porodičnu penziju. Posle prodaje Telekoma ('97 valjda), penzija je bila plafon 200 DM, dok je već godinu kasnije bila oko 100 DM. Toliko (ili manje) je bila i pre prodaje Telekoma. 400 maraka nije bila ni u snovima. Ne kažem, možda je neki vojni penzioner-general imao toliko, ali da je to bio prosek, to je obična neistina.
Kao što rekoh, šverceri i dileri su možda i imali 600DM i više, ali za ostalu masu stanovništva (nisu svi bili šverceri i dileri) je to bila naučna fantastika. Tebe ili je neko lagao ili ovde troluješ iz dosade, ne znam šta je treće.
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 23:16 ] @
Pričam o platama ljudi iz mog okruženja, a to je Bg. Ne govorim o celoj Srbiji jer ne znam kakve su tamo bile plate.
Naučna fantastika 600 DM i to 1997. i 1998.
Onda ti preporučujem da ne čitaš Venturu. :)
[ Laki_Gen @ 19.01.2008. 23:21 ] @
Da '97 jeste bio preporod jer je milijardu i nesto maraka od Telekoma otislo u javnu potrosnju.
Dnevnica za fizikalca je druze moj bila 10-15 maraka. Za vreme bombardovanja u BG-u na kopanju kablova za telefone ili nesto slicno kod ZOO vrta,
dnevnica za najobicnijeg fizikalca je bila 25DM. Ali i rizik je bio nezanemarljiv.
Penzije zista nisu bile 400dm, to ni rts nije javljao.
[ Miroslav Jeftić @ 19.01.2008. 23:23 ] @
Ako je okruženje = kolege šverceri, onda je ok. Ovo za penzije znam sigurno za celu zemlju, ne samo za Beograd, budući da mi je cela porodica silom prilika vrlo revnosno pratila svaku moguću informaciju o penzijama, kao i svi ostali primaoci penzija uostalom.
Prosek plata je bio nešto bolji od proseka penzija, ali sigurno da nije bio tri ili četiri puta veći, bez obzira da li je u pitanju Beograd ili neki drugi grad. Nemam ništa protiv što si ti lepo tada zarađivao, ali tvrditi da je to bio prosek bilo gde (osim na nivou kolega iz delatnosti), je neukusno u najmanju ruku.
[ žutokljunac @ 19.01.2008. 23:36 ] @
Nisu mi okruženje bili kolege šverceri nego, komšija diplomirani inženjer građevine koji je 1993. napustio posao u državnoj firmi i počeo da radi kao agent nekretnina. Zarađivao je bez problema 1000 DM, a kasnije i mnogo više jer je prešao u advokatsku kancelariju gde je delio proviziju zajedno sa tim advokatom. Zatim, drug koji je sa srednjom školom radio u turističkoj agenciji na prodaji avio karata i sa IATA sertifikatom zarađivao 500 DM. Promenio je dosta agencija i to je bio raspon plata i u ostalim agencijama. Onda drug koji je radio kao komercijalista ( sa IFAM diplomom ) i zarađivao oko 600 DM. I tako dalje i tako dalje...
Apropo penzija, znam da su 1994. god. kada je Avramović zaustavio inflaciju i stabil. dinar, penzije bile 60-tak maraka. Takođe znam da je moja komšinica 1997. godine imala penziju 430 maraka. Muž geodeta. Pokušavam da se prisetim da li sam se prevario za penzije... moguće, ali za plate se nisam prevario, a ni za cene iz tog doba.
[ Laki_Gen @ 20.01.2008. 00:01 ] @
Ajde jos malo napregni sjecanje i videces da si se prevario i za plate i za cjene. To ti odzvanja drugi dnevnik rts-a u glavi, tako da je to samo eho TV-a.
[ žutokljunac @ 20.01.2008. 00:15 ] @
Koliko sam te razumeo ti si tada živeo u Kostolcu, verovatno si bio klinac i sada mene učiš kolike su bile plate u Bg-u.
Koliko znam na ijekavici se piše " cijene " sa i, dok se cjenovnik piše bez. Biće da si ti nešto pomešao.
[ Miroslav Jeftić @ 20.01.2008. 01:20 ] @
Citat:
Prosečna zarada, počev od 1994. godine, kada je bivši guverner Narodne banke Jugoslavije (NBJ) dr Dragoslav Avramović uveo novi dinar, konstantno pada. U toj godini ona je iznosila nepune 102 nemačke marke, da bi već iduće, 1995. godine, pala na 93,5 maraka. U 1996. prosek zarada iznosio je 128,6 nemačkih maraka, a u 1997, godini prodaje Telekoma Srbije, skočila je na "čitavih" 160,2 marke. Već u 1998. godini, pošto su pare od prodaje Telekoma potrošene, prosečna plata oborena je na 130, da bi u 1999. godini dostigla najniži nivo od samo 82 marke. Ono što posebno obeshrabruje jeste podatak da je krajem prošle godine pad zarada nastavljen, tako da je poslednjih meseci, preračunato po tržišnom kursu od 22 dinara za jednu marku, iznosila samo 59 maraka. A prognoze dr Rankovića kažu da prosek plata u nas ima tendenciju pada.

Izvor: Vreme broj 471, 15. januar 2000.

http://www.vreme.com/arhiva_html/471/02.html

Jedini koji je nešto pomešao si ti. To što je par ljudi iz tvog okruženja imalo ok plate, ne znači da je to bio prosek. Ili daj ti neki link, neki izvor kad si tako siguran.
[ pantic68 @ 20.01.2008. 07:02 ] @
Ajde prestanite da se frljate ciframa. Cinjenica je da su '96 i '97 bile dobre godine bilo je para i obrta a tajkuni jos nisu stavili sve pod svoju sapu. Za sverc su bile bolje '92-'95 ali ne govorim o tome.
Kakve carape sad moze ovaj da valja kad recimo neko sa svojim lancem radnji ima povoljniju nabavku manje troskove a finansiska ga ne vreba iza coska da otkljuca radnju.
Da pocne da pravi carape opet ce ih doticni iskopati jeftinije u kini i na njih ovde platiti manje dazbine. Dakle sitan biznis je propao u vecini delatnosti preostaje samo da se nadamo zaposlenju kod miska i slicnih i da budemo zadovoljni platom kolika je tolika je.
Ja razumem zasto vlasti vole da je cela privreda u rukama nekolicine ljudi. Mnogo je lakse kontrolisati ih, dobijati podrsku, praviti dilove i naplacivati porez od njih nego od kamare sitnjarosa a da li je takva privreda dobra za sve nas prosudite sami.
[ maliradojca @ 20.01.2008. 09:19 ] @
Moja mama je '96 imala 400 DM platu(iz budzeta) i bila je to skroz solidna plata u odnosu na prosek, kao recimo danas 500e. Tako mi se cini. Bice i bolje,ako izadjemo na glasanje danas...
[ Laki_Gen @ 20.01.2008. 09:45 ] @
Zutokljunac, ti bas volis da provociras ljude i da ucis kako se sta pise? Da ti nisi drug kolektor mozda? Da ti ne smeta mozda (i)(j)ekavica?
Mozemo mi do sutra da se prozivamo, ali to nece promjeniti cinjenicu da si napisao gomilu besmislica.
Plata se zna sta znaci i razgovaramo o zaposlenima u prosveti, zdravstvu, na salterima, na poljoprivredi,na gradjevini zanatlijama, penzionerima
(eto ih preko milion=4-5 miliona ljudi koji su ziveli od tih plata).
Ako se neko bavi svercom benzina, cigara i carapa, kako to moze oslikavati prosjek?
[ žutokljunac @ 20.01.2008. 10:23 ] @
Kolektor nisam, mogao bih eventualno da budem lektor, ali nisam ni to. Ijekavica mi ne smeta.
Uvoznik čarapa. Lepše zvuči.
[ žutokljunac @ 20.01.2008. 10:36 ] @
Miroslave, zar zaista mislite da su 1996. ili 1997. ljudi živeli od 128 DM?
Ako i ja potpadam pod tu statistiku, onda sam zarađivao 0 DM. Statistika je čudna rabota. U politici ona služi za manipulaciju, znate već onu otrcanu, sve pokazuje ništa ne otkriva, ili kada je neplivač prelazio reku pa mu rekli da je ona statistički duboka 1,5 m. Kreno da pređe, naiđe na 2,5m i udavi se.

Jedna stvar mi je zanimljiva. Kako to da ste vi iz manjih gradova, varošica i sela, uvek podržavali SPS a tako ste loše živeli, dok je Beograd generalno uvek većinski bio protiv njih ( u mojoj opštini SPS je za 20 godina imao NULA mesta u opštinskoj skupštini ), a mnogo se bolje živelo.

[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2008. 11:06 ] @
Citat:

Miroslave, zar zaista mislite da su 1996. ili 1997. ljudi živeli od 128 DM?

Moja porodica je zivela od nekih 120 DM (80 DM plata + 40 DM penzija)... Ne secam se da smo imali neke ekstra prihode.

Sto se tice prosecnih plata - mislim da je vec potpuno morbidno koliko ljudi nipodastavaju statistiku. Vidi, nije tebi statistika kriva ako ne znas sta znaci "prosecna vrednost" i metodologiju na kojoj se zasniva racunanje te prosecne vrednosti.

Prosecna plata jeste vrlo dobar indikator standarda u zemlji - zna se tacno i kakva je raspodela primanja u odnosu na prosecnu vrednost, prema tome nema nikakve potrebe praviti se lud i misliti da statistika laze.

Right tool for the right job.
[ žutokljunac @ 20.01.2008. 11:12 ] @
Jesi siguran? Nemoguće da su ´96, ´97, imali 40 DM penziju.
Jeste živeli od tih 120 maraka? Cela porodica?

Apropo statistike, pa vidi, kažu da je danas prosek 360€, tako nešto, ne pratim. A milion nezaposlenih?
[ StORM48 @ 20.01.2008. 11:23 ] @
Tad je nezaposlenih bilo najmanje DUPLO VIŠE, jer su i oni koji su "kao" radili, ustvari trošili Bogu dane i lelemudili na poslu od jutra do podne, sa 369 pauza i pauzica između dva nerada.

Oni koji su švercovali robu, živeli su bolje, ali su zato upropastili državu. Na kraći rok, šverc donosi dobru zaradu, ali na kraju - ekonomija pukne toliko spektakularno, da je pravo čudo kako svi nismo skapali od gladi.

Ajde bre, o'ladi s tim platama od 400, 600 i 1000 DM i hlebom od 3 dinara, uljem od 15 itd.

Pozdrav
[ žutokljunac @ 20.01.2008. 11:37 ] @
Ispade da branim Slobu. :)
Evo ovako... imam određene pare, recimo 15s€ ( soma -´iljada ), šta ja sa tako sitnim kapitalom danas mogu da počnem?
Sve je globalizovano, trgovina, usluge... Trgovina? Ukoliko krenem, izvesno je da lako mogu da ostanem bez ičega. Ako posle gledam da se zaposlim u nekoj uspešnoj i velikoj firmi, izvesno je da ću imati konkurenciju od 100-njak ljudi koji će aplicirati na to jedno radno mesto. Usluge? Kapital za pokretanje - dovoljan... ali i to se ukrupnjava. Sitniji propadaju.
Recept?

[ BluesRocker @ 20.01.2008. 11:41 ] @
Citat:
žutokljunac: Jedna stvar mi je zanimljiva. Kako to da ste vi iz manjih gradova, varošica i sela, uvek podržavali SPS a tako ste loše živeli, dok je Beograd generalno uvek većinski bio protiv njih ( u mojoj opštini SPS je za 20 godina imao NULA mesta u opštinskoj skupštini ), a mnogo se bolje živelo.

Zato što je u Beogradu veći stepen obrazovanog stanovništva, bio je NTV Studio B, radio B92. U unutrašnjosti je vladao totalni medijski mrak. Teško je očekivati od seoskog stanovništva, koje nije završavalo ni osnovnu školu i koje po ceo dan obrađuje zemlju, da kad dođe kući i upali Dnevnik 2 provali da ono što je video na TV nije istina.
[ hecky @ 20.01.2008. 11:46 ] @
Citat:
žutokljunac: Evo ovako... imam određene pare, recimo 15s€ ( soma -´iljada ), šta ja sa tako sitnim kapitalom danas mogu da počnem?
Sve je globalizovano, trgovina, usluge... Trgovina? Ukoliko krenem, izvesno je da lako mogu da ostanem bez ičega. Ako posle gledam da se zaposlim u nekoj uspešnoj i velikoj firmi, izvesno je da ću imati konkurenciju od 100-njak ljudi koji će aplicirati na to jedno radno mesto. Usluge? Kapital za pokretanje - dovoljan... ali i to se ukrupnjava. Sitniji propadaju.
Recept?

Da te uputim: Mali biznis nije ogranicen na otvaranje trgovina, kafica i hamburgerija (ma koliko ti to cudno zvucalo).

Inace svim tim ogromnim velikim bauk firmama, trebaju male firmice (kontraktori) da obavljaju razne funkcije (servisiranje masina, marketing, ...).
[ žutokljunac @ 20.01.2008. 11:55 ] @
Hvala na savetu. Nije baš da se dvoumim između butika i roštilja ( nisam fudbaler ), ali marketing ne bih, a servisiranje ne znam.

A glede Engleza i Londona, a Londonu nisam bio, al´sam zato bio u Kotežu.

tja.

[ pantic68 @ 20.01.2008. 12:12 ] @
Citat:
Inace svim tim ogromnim velikim bauk firmama, trebaju male firmice (kontraktori) da obavljaju razne funkcije (servisiranje masina, marketing, ...).

Ma jok samo zaposle jos nekog ili dodele novu funkciju nekom zaposlenom. Da pare ostanu u kuci. A ako angazuju nekog sa strane najcesce mu ne plate. A u vladi sede i razmisljaju kako da naprave suficit i gotovo uvek dodju na ideju da pritisnu ove sto palacinkare.
Koliko sam ja primetio ovde ako pocnes posao sa malim kapitalom jednostavno propadnes ako ulozis srednju kolicinu novca tu te reketasi i porezdzije sisaju a tek sa dvocifrenom milionskom sumom moze da se radi.
[ hecky @ 20.01.2008. 12:16 ] @
Citat:
pantic68: Ma jok samo zaposle jos nekog ili dodele novu funkciju nekom zaposlenom. Da pare ostanu u kuci. A ako angazuju nekog sa strane najcesce mu ne plate. A u vladi sede i razmisljaju kako da naprave suficit i gotovo uvek dodju na ideju da pritisnu ove sto palacinkare.
Koliko sam ja primetio ovde ako pocnes posao sa malim kapitalom jednostavno propadnes ako ulozis srednju kolicinu novca tu te reketasi i porezdzije sisaju a tek sa dvocifrenom milionskom sumom moze da se radi.

Jel to iz iskustva ? Tek kad si skupio 20m su stvari krenule? Ako ako, prvi milion je najtezi .
[ Ivan Dimkovic @ 20.01.2008. 16:39 ] @
Citat:
Zutokljunac
Jeste živeli od tih 120 maraka? Cela porodica?

Yep, 3 clana.

Secam se i da sam leteo za Tivat za 25 DEM, takodje doduse :)

Mada, nije bas tacno da se zivelo SAMO od zarade - zivelo se i od pljacke banaka, jer su svi gradjani koristili cekove "na pocek" i time zapravo pljackali banke koje su na kraju totalno propale od dugova pravnih i fizickih lica kao klijenata.

Naravno, u to vreme je DB udesio situaciju tako da su svi pomalo krimosi, od vrha pa do obicnih gradjana - sve da bi se jos bolje lovilo u mutnom kada si malo vise u lancu ishrane.

Bilo ne ponovilo se.
[ kime1 @ 20.01.2008. 17:36 ] @
čini mi se da je najveći prosek plata 96-97 bio oko 270 DM...
[ Miroslav Jeftić @ 20.01.2008. 20:51 ] @
@žutokljunac

Da, živelo se tada s tim parama. Tročlana porodica, '93 plata+penzija oko 20DM, '96 plata+penzija oko 150-200DM, '97 oko 350DM, 98-2000 ponovo oko 150-200 DM. Da nismo imali nešto povrća iz bašte i nešto živine, nisam siguran ni šta bi jeli. Možeš ili ne moraš da veruješ, što kažu, sit gladnom ne veruje.
Za SPS nisam glasao u životu niti bih, a tačno je da su imali veliku podršku u ruralnim sredinama. Zašto i kako mi i danas nije sasvim jasno. Pretpostavljam da je to delom kombinacija kokošijeg pamćenja, nezainteresovanosti, neinformisanosti i fatalizma, tako nekako.
[ hecky @ 20.01.2008. 22:07 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić:Za SPS nisam glasao u životu niti bih, a tačno je da su imali veliku podršku u ruralnim sredinama. Zašto i kako mi i danas nije sasvim jasno. Pretpostavljam da je to delom kombinacija kokošijeg pamćenja, nezainteresovanosti, neinformisanosti i fatalizma, tako nekako. :)

Pocni od premise da svaki covek, uvek izabere, iz svoje perspektive, najbolju opciju.

Ti ljudi su smatrali da je domovina (SFRJ/SRJ/Srbija, menjalo se vremenom) ugrozena i da je jedino vodja "nas" (vodja, bio je Sloba, Kustunica, videcemo ko ce sad biti), a da su ostalo "njihovi" (tako su glasali, tako su i radili... tj. branili Srbiju).

Sve sto nas je usput strefilo (hiper inflacija, sankcije, izbeglice) u njihovim ocima su napravili "oni" (a ko drugi, jel... ne bi mi sami sebi sankcije uvodili; memorija tu ne igra ulogu: prosto, zemlja je ugrozena, moramo se braniti, svi za vodjom, TACKA).

Njih ne interesuju reci kao sto su federacija (Slovenci su seperatisti), ljudska prava (ljudska prava su kad moja zena skuva rucak, jer zna da ce inace dobiti batina), demokratija (zna vodja bolje nego ja), ekonomija (to je kad imamo para), inflacija (to je nesto lose).

Ti ljudi ce i danas opet glasati za svog vodju (i glasali su). Ako je Srbija ugrozena, glasace za onog koji brani Srbiju! Ako Srbija nije ugrozena, glasace "razumno". Nazalost, to su neki ovde provalili, pa stalno guraju Srbiju u jarak, ne bi li je posle "izvlacili" (ali bez realnih planova kako da je izvuku... jer... pa kapiras vec).
[ Bananaman @ 20.01.2008. 23:44 ] @
@zutokljunac

Citat:

"... tokom konferencije, gospodin Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre i predsednik Upravnog odbora ECRF-a kazao je da je u APR trenutno registrovano 305.000 privrednih subjekata, od kojih je 97.000 preduzeća i 208.000 preduzetnika, kao i da broj novih firmi raste iz godine u godinu, u proseku za 10%..."
[ pantic68 @ 21.01.2008. 01:28 ] @
Citat:
Bananaman
"... tokom konferencije, gospodin Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre i predsednik Upravnog odbora ECRF-a kazao je da je u APR trenutno registrovano 305.000 privrednih subjekata, od kojih je 97.000 preduzeća i 208.000 preduzetnika, kao i da broj novih firmi raste iz godine u godinu, u proseku za 10%..."

Nema to veze s mozgom pola tih firmi je u postupku gasenja a ne brisu ih jer se jos natezu oko duga za porez i kredite.
[ srdjan_m @ 21.01.2008. 07:56 ] @
A zašto se neko ne vrati na temu?
[ Laki_Gen @ 21.01.2008. 08:50 ] @
Zato sto najprije moramo da razjasnimo neke stvari koje su ocigledne! Kao i uvjek u zemlji Srbiji neko voli da traci vreme i slova na
gluposti i da za crno kaze da je bjelo iz razloga koji mi nikad nije bio jasan (ako izuzmemo poremecaj ponasanja kao bolest).
Dok se konacno izadje iz tog zacaranog kruga gde arumenti ne djeluju, mozda kod nas i bude najskuplje, ali to necemo ni primjetiti,
jer smo zauzeti (kao po obicaju) vodjenjem bitaka koje su odavno zavrsene, samo nam to jos nije doprlo do mozga.

Mozda je Beograd preskup za onog Engleza jer je dosao sa predrasudom da smo mi neka malo "cudna" zemlja i ako je prosjecna plata
250-300E, moraju i cjene biti prilagodjene, koliko-toliko. Njima je nas nacin zivota vjerovatno nepojmljiv. Negde sam procitao
istrazivanje o tome, na sta nasi ljudi trose novac (ishrna i koja vrsta, higijena, sport, kultura i sve pod-kategorije).
Bilo je zaista zanimljivo da recimo u prosjeku kupuju jednu knjigu godisnje, da idu u bioskop jednom u dva mjeseca. Kada su bili poslednji put
u pozoristu? Vecina nije bila duze od dvije godine itd... Za higijenu recimo (opet u prosjeku) trosimo dva sapuna, jedan sampon i
nesto malo kreme za ruke. Poslje ovoga je bila i neka polemika kako su recimo Italijani smrde a trose vise novca na higijenu itd.
[ vladd @ 21.01.2008. 09:55 ] @
Ne treba da se ljutis, ne odnosi se na tebe protivljenje izjavi, moguce je da "izvor" uskoro zaglavi na robiji, sto bi trebao bar po mojim saznanjima, o registracijama nekih firmi. Mozda je i nasledio neke svinjarije, ali kriminal postoji.

Cisto da ne vodimo "praznu" diskusiju, sa argumentima labilne tezine, koji mozda jesu a mozda i nisu validni, mislim deluju u ovom trenutku "snazni", kao "knjigovodstvena" vrednost, ali nakon revizije, moze da bude druga slika.

Poz.
[ žutokljunac @ 21.01.2008. 14:17 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Yep, 3 clana.

Secam se i da sam leteo za Tivat za 25 DEM, takodje doduse :)

Mislim da si pobrkao ´96, ´97 i ´98 sa ´93, ´94 i ´95.
A evo da budem i malo bezobrazan, ti si avionom išao na more, a prihodi vam bili 120 maraka.
;)
[ Pneos @ 21.01.2008. 17:35 ] @
Svi govore o rastu plata (posle SM), a cude se rastu cena. Da bih imao ja para moram da dam drugome da i on ima, zar ne ?

"Don't ask me how economy works !" - H. Simpson
[ Miroslav Jeftić @ 21.01.2008. 17:41 ] @
Problem je što cene rastu mnogo brže od plata. Kad bi cene išle onom brzinom kojom se dobijaju povišice to bi (za mnoge) bila pesma.
[ žutokljunac @ 21.01.2008. 17:45 ] @
Taj rast nije srazmeran. Mogu da govorim o svom okruzenju. Svi moji drugari ( radi se o centru Bg-a, i o ljudima iz starih beogradskih porodica ) su za vreme SM-a, radili za nekih 500 maraka. Danas rade za 500 evra. Sve cene su porasle mnogo više od duplo, s´tim da su cene osnovnih životnih namernica + cene režijskih troškova ( u koje ubrajam i struju ) mnogostruko porasle. Dakle te cene koje je SM svesno držao ispod njihovih tržišnih vrednosti čuvajući na taj način socijalni mir, su mnogostruko uvećane.
[ Pneos @ 21.01.2008. 17:51 ] @
naravno da plate ne rpate cene, to se zove standard. Neko ima visi, neko nizi.
[ zoran @ 23.01.2008. 02:32 ] @
Žuti je u pravu.
U firmama u kojima se radilo plate su i bile takve (oko 500DM). Ta suma je tada bila dovoljna za neke osnovne životne potrebe i troškove režije.
U društvenim firmama u kojima se nije radilo plate su i bile manje, oko 150DM (neki prosek) ali su njihovi zaposleni posle posla odlazili i radili nešto "privatnjaka"....ili su razvlačili društveni inventar i prodavali ga po pijacama.
Neke od tih društvenih preduzeća imale su i sasvim pristojne , rekao bih nepristojne plate..za ono koliko su radili..kao što su bile mlekare, pekare, naftna industrija, čistoća...radna mesta u takvim firmama su se dodatno "podmazivala".

Na primer zidar je imao dnevnicu 50DM , njegov pomoćnik 20DM.
Na pijacama su ljudi zarađivali i mnoooogo više...dovlačeći robu iz Turske i Bugarske ,a manje iz Mađarske.
Tada su bile u modi "helanke" ..u Turskoj 3-5DM a kod nas 15-30DM...
Ja sam zarađivao od 500-1000DM (zanatlija) i redovno plaćao dažbine, koje su mesečno iznosile oko 300DM+režija+kirija200..

Eto ukratko o vremenima koje Žuti spominje.
i nikad nisam glasao za miloševića.

Danas....danas bih rekao da su plate ostale iste a sve ostalo otišlo u 3 fine....
[ Pneos @ 23.01.2008. 14:57 ] @
ako cemo iskreno da govorimo ideja DOS-a nije bila da se samo obori Milosevic vec da se njegov sistem d-e-m-o-n-t-i-r-a.

I mi sad imamo ono sto imamo. Ogroman broj ljudi je ostao bez posla. Mnogi kazu, da ali oni su ionako radili za male plate koje su jos i kasnile. To stoji, ali posao nije samo plata, to je i staz i socijalno i penziono, sigurnost i neka psiholoska satisfakcija. Sada oni to nista nemaju. Oni koji su se zadesili na drzavnim jaslama, srecni su. Srecni su i oni koji su jos na stand by u velikim firmama, ali stacemo sa, necu reci milionima, ali sigurno stotinama hiljada onih koji su ostali bez posla, a imaju 50 godina ?

Vlada prikuplja dosta novca, otuda su nam i visoke devizne rezerve, cak rekao bih prilicno visoke, ali nekih ozbiljnih investicija ja tu ne vidim. Prosto cudno mi je i ja tu vidim neke strane uticaje, da se Vlada npr. ne pojavljuje kao investitor ni u nekim projektima koji joj po pravilu pripadaju kao sto je npr. gradnja autoputeva nego se daje koncesija strancima (!) koji ce posle ubirati putarinu, a mi samo porez. Meni ej smesno da nasi gradjevinari otimaju posao po Libiji, Rusiji i dr a u rodjenoj zemlji grade nam stranci. Imamo 5 gradjevinskih fakulteta nemoguce da nemamo znanje i tehnologiju.

Slicno, na glup nacin prodat je Mobtel i to Norvezanima, o tome sam vec pisao. Ne znam kad ce ljudi shvatiti da pametna zemlja te visokoprofitabilne grane cuva ZA SEBE ! Pazite samo taj potez, superlukrativni sektor prodaje se strancima, a onda Dinkic kaze, ove pare mi cemo sad investirati ! Svasta, a mogo je da uzme Mobtel kao Francuska drzava Reno i da onda od profita reinvestira, ali ...
[ žutokljunac @ 23.01.2008. 15:31 ] @
Da, ali taj sistem nije na vreme demontiran pa je sada vaskrsao.
Meni nije bilo dobro za vreme SM-a. Bilo mi je podnošljivo ali samo neke tri godine od 10 koliko su bili na vlasti.