[ Hakim Bej @ 04.02.2008. 19:55 ] @
Mislim da je pitanje dovoljno jasno.
Ministarstva su donela odluku o obaveznom hlorisanju vode za pice. Zato se cesmovaca obavezno hlorise (u nekim zemljama fluorise).
Posto flasirane vode spadaju u kategoriju "vode za pice", da li se na njih odnosi taj zakon?
Da li se hlorisu pre punjenja?
[ Pirossi @ 04.02.2008. 20:13 ] @
ne, jer ne prolazi kroz transportnu mrežu - cevi.
[ Marko Enter @ 05.02.2008. 00:19 ] @
Ne hlorise se

pozdrav Marko
[ Hakim Bej @ 05.02.2008. 00:59 ] @
Hvala.
Zanima me na koji nacin proizvodjaci postizu bakteriolosku ispravnost vode.
Reci cete: nema tu niceg hranljivog, pa zato nema ni bakterija.
ok, ali neka mera sigurnosti, postupak u proizvodnji, mora da postoji: visoka temperatura, zracenje, uv,...
Zna li neko?
[ Backy @ 05.02.2008. 08:01 ] @
verovatno primenjuju sve to što si naveo :)
[ Java Beograd @ 05.02.2008. 08:04 ] @
Ne "postiže se" jer je se ta voda flašira na izvorištu, gde je već bakteriološki ispravna. Ono što treba da radi proizvođač je da redovno kontroliše ispravnost vode sa izvora. Kad se bakteriološki ispravna voda sipa u sterilne flaše i hermetički zatvori - voda ostane ispravna do upotrebe.
[ kristi1 @ 05.02.2008. 08:47 ] @
Za Prolom vodu znam sigurno da se ne "obradjuje" . Mozes da napunis balon od 50l na izvoristu i da ti stoji koliko hoces, ne moze da se pokvari. Za ove druge nisam bas siguran jer sam imao slucaj da mi je stajala planinska voda sa izvora u flasi jedno 6 meseci i kad sam je probao, uzas.
[ Goran Mijailovic @ 05.02.2008. 09:12 ] @
Citat:
Posto flasirane vode spadaju u kategoriju "vode za pice", da li se na njih odnosi taj zakon?
Da li se hlorisu pre punjenja?

To su uglavnom mineralne ili oligomineralne vode i ne hlorisu se.
[ vladd @ 05.02.2008. 10:19 ] @
Voda se hlorise zbog bakterioloske ispravnosti. Po potrebi. Niko ne zeli da poskupljuje "proizvodnju", ako ne mora.

Nazalost, to je jedini element na koji se obraca paznja, najvise. Prisustvo teskih metala, fenola, oksida i sulfata je "tema" koja se ne obradjuje.

Tako da cesto imamo bakterioloski cistu, a neispravnu vodu. Najcesce u vodovodu, mada veoma retko flasiranu.

Poz.
[ Marko Enter @ 05.02.2008. 11:21 ] @
Naravno ako voda ima teskih metala nije dobra za pice iako je bakterioloski ispravna

pozdrav Marko