[ pionirski @ 07.02.2008. 19:58 ] @
da šefovi(velike lopurde) c-marketa lepe slike na ulazu,izlazu prodavnice ljudi koji su ukrali čokoladice, a uz slike navode SVE podatke tih paćenika. koliko ja znam na zapadu se lepe tako slike velikih kriminalaca koji prete ubistvom i ne kradu samo čokaladice,..kako vi na sve ovo gledate?

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 08.02.2008. u 13:39 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao pionirski dana 09.02.2008. u 22:26 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao markom dana 09.02.2008. u 22:47 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 09.02.2008. u 22:52 GMT+1]
[ ventura @ 07.02.2008. 20:12 ] @
bravo, tako treba.
[ burex @ 07.02.2008. 20:32 ] @
Ne znam da li je zakonito, ali je odlična ideja!
(samo nemojte da počnete sa onim "ima i većih ubica, lopuža, političara...", jer to ne znači da se zakon ne treba sprovoditi i nad ovim sitnim kradljivcima, makar i na freelance način kao ovaj)
[ barakuda111 @ 07.02.2008. 21:03 ] @
Uopste mi nedeluje kao da je po zakonu.

Hmm... sto se tice prethodna dva posta. Mozda bi trebalo da im se zigose ili tetovira na celu LOPOV kao u Kini kad je nekada bilo, ili jos bolje da mu se na licu mesta odsece ruka, to je bio isto efikasan obicaj? Mozda bi ipak najbolju poruku poslao ako bi ga zakopao u zemlju do glave i pustiti narod da ga gadja kamenjem? Neznam, sva tri deluju kao vrlo efikasna resenja, zar se necete sloziti?

A pokretacu teme. Izvini, gde si ti video da se na zapadu kace tako slike? Mozda na nekom divljem zapadu kad su njime vladali kauboji, ali cak ni tada nisu uz sliku stojali licni podaci. Mislim da na zapadu slike mogu okaciti samo u policiskoj stanici, ali cak ni tamo neobjavljuju javno licne podatke prekrsioca zakona.

Prilicno sam siguran da ti ljudi mogu da tuze c-market za takvo javno objavljivanje njihovih podataka, debelu odstetu da uzmu od njih i za to i za pretrpljeno uznemiravanje od strane drugih ljudi koji su videli njihove licne podatke.

Stvarno uzasno.
[ žutokljunac @ 07.02.2008. 21:05 ] @
Možda bi tim šefovima država ( Miško ) trebala/o podeliti šerifske značke i mini vešala, pa kad dođe majka da traži sina, šerif kaže: " A to je ona lopovčina što je ukrala Snickers čokoladicu, g-đo, evo Vam ga sin visi u magacinu ".
[ rourke @ 07.02.2008. 21:09 ] @
Što kaže Šurda svom šefu (samoposluge): "gledao ja, ali niko ne mota čokoladice tako vešto kao ti!"
[ pionirski @ 07.02.2008. 21:15 ] @
radi se o tome da su ljudi dodatno poniženi, slike i podaci moraju biti samo u rukama milicije.za ovo bum neko debelo odgovarao.

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 08.02.2008. u 13:40 GMT+1]
[ Emil Ranc @ 07.02.2008. 21:16 ] @
Citat:
pionirski: da šefovi(velike lopurde) c-marketa lepe slike na ulazu,izlazu prodavnice ljudi koji su ukrali čokoladice, a uz slike navode SVE podatke tih paćenika. koliko ja znam na zapadu se lepe tako slike velikih kriminalaca koji prete ubistvom i ne kradu samo čokaladice,..kako vi na sve ovo gledate?

Ovako nešto sumnjam da je dozvoljeno. Ipak, podržavam ovakve akcije, ukoliko je osoba kojoj je to urađeno, krala više puta (znači: ovo joj nije prva krađa), a da je nakon prvog puta bila upozorena na to da će okačiti njenu sliku. Ali, lične podatke ipak ne. Zna se ko treba da se bavi sprovođenjem pravde. Diskutabilno je koliko oni (policija) to dobro rade, ali sigurno bolje od "rulje".
[ žutokljunac @ 07.02.2008. 21:16 ] @
To je Šurda rek´o šefu. Znači... " Gledali mi, ali niko ne mota poljoprivredno zemljište, fabrike i trgovačke lance kao Vi, gos´n šefe "
[ barakuda111 @ 07.02.2008. 21:26 ] @
Citat:
Emil Ranc:Ipak, podržavam ovakve akcije

Ma sta da se mucis, lepo mu odma odseces ruku i nerazmisljas.

E Srbijo, nema te nigde. :(
[ ventura @ 07.02.2008. 21:33 ] @
A što bi se pošten čovek bunio protiv ovakvih metoda?

Što se mene tiče kradljivcima mogu i ruku da odseku, mene to ne dotiče...
[ pionirski @ 07.02.2008. 21:39 ] @
šta? zbog ukradene čokoladice s*ebati nekom život, misliš da nije dovoljno što je uhvaćen, ti bi ga linčovao malo?

[Ovu poruku je menjao pionirski dana 09.02.2008. u 22:26 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 09.02.2008. u 22:53 GMT+1]
[ ventura @ 07.02.2008. 21:43 ] @
Objavljivanje fotografije dotičnog teško da može da mu sjebe život... Da ga bude sramota i da mu služi za nauk, to da, ali da mu sjebe život teško...
[ pionirski @ 07.02.2008. 21:49 ] @
zaboravio si na podatke sve iz lične karte(ime oca,adresa,..sve) i opis šta je radio i kako se pravdao za čokoladicu. sve to piše ispod slike.

[Ovu poruku je menjao pionirski dana 09.02.2008. u 22:27 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 09.02.2008. u 22:53 GMT+1]
[ Emil Ranc @ 07.02.2008. 21:51 ] @
Citat:
barakuda111: Ma sta da se mucis, lepo mu odma odseces ruku i nerazmisljas.

E Srbijo, nema te nigde. :(

Iz mog posta se vidi da ne gravitiram takvoj "radikalnosti". Elem: ja sam u svom prethodnom postu lepo napisao šta i u kojoj meri podržavam. Uostalom, ako nekom skreneš pažnju da ćeš ga "osramotiti" ukoliko ponovo bude krao, a on uprkos upozorenju ponovo ukrade... onda nešto s njim nije u redu.
Naravno, i lopov ima svaki osnov i pravo da se žali policiji: "Ja sam ukrao čokoladicu, a oni prete da će da okače moju sliku..."
[ Shadowed @ 07.02.2008. 22:02 ] @
Nije samo slika a i ti podaci su poverljivi tako da se ne bi smeli stavljati na javni uvid, resavali problem kradje ili ne.

Ventura, pretpostavljam da nemas nista protiv ni da se crnci koriste kao robovi, to te ionako ne dotice.
[ Ivan Dimkovic @ 07.02.2008. 22:10 ] @
Nisu poverljivi.

Vrlo verovatno na ulazu pise "Ako ukradete nesto vasa slika bice na ovom mestu sa licnim informacijama" - dakle, ulaskom u prodavnicu prihvatas njenu EULA-u :)

[ Laki_Gen @ 07.02.2008. 22:14 ] @
Zanimljivo. Sta ce da rade kad im nestane mjesta na izlogu?
Meni ovo lici na poziv na kradju. Sta mislite koliko ima egzibicionista i onih koji bi "da izadju na televizor" bez obzira na sve?
Ne bilo lose da nam kazes adresu gde je to slikano, da se oprobamo u toj avanturi
[ pionirski @ 07.02.2008. 22:15 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nisu poverljivi.

Vrlo verovatno na ulazu pise "Ako ukradete nesto vasa slika bice na ovom mestu sa licnim informacijama" - ..
....NE
C-MARKET-RUPA, KOD MEC-a, požeška, ul. idi pa vidi.
[ Marko Lisinac @ 07.02.2008. 22:18 ] @
Slika OK, ali licni podaci ne. Dovoljno je sto ce ceo komsiluk da ga prepozna. Znam za neke ljude u ozbiljnim godinama koji se jos i hvale time sto 20 godina nisu placali novine na trafici.
[ markom @ 07.02.2008. 22:18 ] @
Citat:
A što bi se pošten čovek bunio protiv ovakvih metoda?

Slažem se, ali ko odlučuje da je neko lopov? Šta ako neko sutra odluči da si ti lopov i odseče ti muda da se ne razmnožavaš? Najbolje je da se ukine pravosuđe i da svaki šef radnje prosto po kratkom postupku ubije onoga za koga misli da je lopov... Naravno, ako na ulazu u radnju ima EULA.

Ti likovi sa slike imaju svako pravo da tuže C market za povredu ugleda, čak iako su lopovi.

[Ovu poruku je menjao markom dana 07.02.2008. u 23:47 GMT+1]
[ ventura @ 07.02.2008. 22:27 ] @
Čekaj malo markome... Ako postoji video snimak krađe, i ako dotična osoba prođe kasu bez da plati taj predmet, a koji obezbeđenje pronađe kod dotične osobe, u čemu je onda problem?

Okačiti fotografiju, ime i prezime je sasvim ok... Mada i ostali podaci iz lične karte nisu ništa specijalno, nama je matični broj odnosno broj lk ionako javan podatak pa ga i nema potrebe skrivati...
[ žutokljunac @ 07.02.2008. 22:29 ] @
Ako ova priča nije neka navlakuša ( a deluje mi nestvarno čak i ako se radi o Srbiji ), onda mi zaista ne trebamo da idemo u EU.
Društvo nam je Kastro, Ahmedinedžad i ekipa.
[ Shadowed @ 07.02.2008. 22:42 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nisu poverljivi.

Vrlo verovatno na ulazu pise "Ako ukradete nesto vasa slika bice na ovom mestu sa licnim informacijama" - dakle, ulaskom u prodavnicu prihvatas njenu EULA-u :)

Nesto ne bih rekao da stoji tamo eula. To da nisu poverljivi, hm, hajd' mozda po nasem zakonu nisu, ali bi trebali biti. Postoji zakonom definisana novcana/zatvorska kazna za kradju. Nema sta "gazda" da uvodi neke svoje zakone.
Doduse, slazem se, neka okaci eula-u pa neka onda sprovodi takve mere (mada, ako su po zakonu podaci poverljivi onda bi ta eula bila nevazeca).
[ barakuda111 @ 07.02.2008. 22:46 ] @
Ventura... ne znam... dodje mi da zaplacem. Ako ovo sa c-marketom samo tako bude proslo, bez intervencije vlasti... ne znam stvarno.

I posle citam teme "Zasto nas u filmovima pretstavljaju kao teroriste", "Zasto nas svet mrzi" i ja se zapitam zasto...ali sad mi je mnogo jasnije. Evo slika i prilika naseg coveka. Nikad me nije bilo toliko sramota sto sam srbin. Bolje da prestanem da se mesam u ovu temu, samo se mogu jos vise iznervirati.
[ markom @ 07.02.2008. 22:46 ] @
Citat:
Čekaj malo markome... Ako postoji video snimak krađe, i ako dotična osoba prođe kasu bez da plati taj predmet, a koji obezbeđenje pronađe kod dotične osobe, u čemu je onda problem?

U tome da se sa svim tim isti uhvate, predaju policiji, a onda idu na sud i u zatvor. Ukoliko to nije urađeno, ovo je ekvivalentno linču i samim tim je vrlo protivzakonito. U tom slučaju, legalno nevini sugrađani imaju sva prava da tuže C market, a trebalo bi i policija i tužilaštvo po službenoj dužnosti da reaguju. Nsmo u srednjem veku... valjda.
[ barakuda111 @ 07.02.2008. 22:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nisu poverljivi.

Ivane cudi me da ti ovako nesto mozes da napises. Uvek kad citam tvoje postove gotovo se u potpunosti slazem.Postovi su ti uvek, kako da kazem, pametni. Uopste ne lici na tebe. Ma verovatno se samo z.ezas :)
[ Skandy @ 08.02.2008. 00:22 ] @
I ja bih pozdravio akciju etiketiranja olosa.
Jednom prilikom sam prisustvoao sceni, kada su trgovci uhvatili klinca da krade (15-16godina), mislite da se sramio i da je gledao u pod, NE, hteo je da se bije sa trgovcima i pokusavao je da se otme i da pobegne. Nekoliko puta sam bio u busu, kada je neko primetio dzeparosa, ista situacija, pocinje da galami i fizicki se suprostavlja.
Ne, ne treba da im okace sliku, treba da im se izvine sto su ih uhvatili na delu i to tihim glasom, da ih ne kompromituju pred ostalim musterijama.
[ burex @ 08.02.2008. 00:37 ] @
Citat:
sto se tice prethodna dva posta. Mozda bi trebalo da im se zigose ili tetovira na celu LOPOV kao u Kini kad je nekada bilo, ili jos bolje da mu se na licu mesta odsece ruka, to je bio isto efikasan obicaj?

Nisam rekao da podržavam slučaj, ali jeste odlična ideja. (bez ličnih podataka, naravno) Živimo u državi gde je (ako se ne varam) 15000din prag ukradene vrednosti za izlazak policije na lice mesta, a znamo kako funkcioniše pravosuđe, te su ovakve scene sasvim "normalne", pošto za sada ne postoji drugi način borbe protiv sitnih lopuža. A ovo poređenje slike na ulazu sa sečenjem ruke je zaista glupo, jer šteta nastala pogrešnim osuđivanjem neke osobe je zaista minimalna.
[ Shadowed @ 08.02.2008. 00:45 ] @
Citat:
Skandy: I ja bih pozdravio akciju etiketiranja olosa.
Jednom prilikom sam prisustvoao sceni, kada su trgovci uhvatili klinca da krade (15-16godina), mislite da se sramio i da je gledao u pod, NE, hteo je da se bije sa trgovcima i pokusavao je da se otme i da pobegne.

Naravno da se nije stideo. Pa da se stidi ne bi to ni radio. A i logicno da je pokusao da pobegne, sta bi drugo.

Citat:
Skandy: Ne, ne treba da im okace sliku, treba da im se izvine sto su ih uhvatili na delu i to tihim glasom, da ih ne kompromituju pred ostalim musterijama.

Zasto ljudi tako cesto idu iz krajnosti u krajnost. Naravno da ne treba da im se izvine, nego da ih prijave/predaju policiji.

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 08.02.2008. u 01:59 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2008. 07:16 ] @
Ljudi, ja sam bio ironican - ako neko nije shvatio EULA poentu ;-)

Postoji jedan zakon - o intelektualnoj svojini, koji kaze da je osoba na fotografiji automatski vlasnik svih prava, i da bi se fotografija upotrebila bilo gde (pa i prikazala) ta osoba mora da iskaze svoju saglasnost.

Dalje, postoji takodje i problem pri objavljivanju tudjih privatnih podataka.

Dakle, osobe koje kradu cokoladne bananice imaju BAR 2 osnova da ih tuze. OSIM...

:)

A sta je OSIM? Osim je ako C market kada uhvati kradljivca ne zove policiju, vec osobi ponudi nagodbu:

a) Ili da se zove murija, i sve sto uz to ide
b) Ili da pristanes da ti objave portret sa kontakt detaljima na ulaznim vratima, i sve ce biti zaboravljeno.

Naravno, ako si za b) - potpises lep komad papira gde ti dajes pravo C marketu da objavi fotku neuspesnog pokusaja kradje i tvoje podatke iz LK. I time C market stedi sebi vreme za zezanje sa murijom + pravi dodatni marketing.

hehe :)
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2008. 08:11 ] @
Ljudi, niste uopste objektivni.

Kao sto ekipa koja se zalaze za prava optuzenih moze da tvrdi da se ne zna da li su oni krivi dok se ne optuze i osude, tako i ekipa koja je OK sa ovim moze da kaze da se ne zna da li su ti ljudi potpisali sporazum sa C marketom oko objavljivanja ovih slika.

Je li tako? Tako je.

Obratite paznju da novcic ima 2 strane.

[Ovu poruku je menjao markom dana 08.02.2008. u 09:29 GMT+1]
[ žutokljunac @ 08.02.2008. 08:23 ] @
Ne verujem da bi na tako nešto bilo ko pristao.
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2008. 08:25 ] @
Cenis?

Ja bas mislim da bi mnogi pristali - ako ti je druga opcija drndanje sa murijom :)

Znas, mozda su neki od tih likova na uslovnoj, pa se u tom slucaju izbor svodi na malo blamiranja ili zatvor :) Sta bi ti onda odabrao? Zatvor? :)
[ ventura @ 08.02.2008. 08:31 ] @
Citat:
žutokljunac: Šta na primer neko ti stavi čokoladnu bananicu u džep dok čekaš u redu ispred kase?

Pa to će se onda i videti na kameri... Nismo u srednjem veku, kamere su fala bogu jeftine... Kako i inače otkrivaju lopove? Sigurno ne pretresaju svakog kupca da vide da nema neku krembananicu u džepu koju nije platio...
[ žutokljunac @ 08.02.2008. 08:32 ] @
Ne bih ništa jer nisam nikada ništa ukrao u životu. Čak ni žvaku. Propao bih od zemlju od sramote.
Prodao bih stan i preselio u Kanadu ili Australiju. Promenio ime i platio plastičnu operaciju.
[ žutokljunac @ 08.02.2008. 08:39 ] @
Citat:
ventura: Nismo u srednjem veku, kamere su fala bogu jeftine... Kako i inače otkrivaju lopove? Sigurno ne pretresaju svakog kupca da vide da nema neku krembananicu u džepu koju nije platio...

Koliko znam u mom kraju Pekabeta nije imala kamere, a C-Market ih je skoro uveo. Do pre 10-tak godina malo je samoposluga imalo kamere, dakle daleko je to od Srednjeg veka. U primeni je bila odokativna metoda. Prvo proceniš mušteriju a zatim se šunjaš i pratiš kao inspektor Kluzo.

edit: Odakle ti da su u Srbiji lični podaci javni. Svi lični podaci imaju karakter privatnosti i zaštićeni su.
[ MyWay @ 08.02.2008. 08:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Znas, mozda su neki od tih likova na uslovnoj, pa se u tom slucaju izbor svodi na malo blamiranja ili zatvor :) Sta bi ti onda odabrao? Zatvor? :)
Svejedno im je ako su na uslovnoj - slika a pogotovo postojanje potpisanog ugovora da ih ne tuže zbog krađe, dokazuju da su izvršili krađu i samim tim su pečeni.
U svakom slučaju, ja bih na mestu ovih ljudi tužio c-market. Da su imali fotografije lopova (ali ne i lične podatke) u svojoj službi obezbeđenja radi prevencije krađe, to je ok, javno isticanje njihovih slika i podataka je za svaku osudu. I tužbu. Sa sve slikom i podacima budale iz c-marketa koja je to smislila.
[ ventura @ 08.02.2008. 08:57 ] @
Citat:
žutokljunac:
edit: Odakle ti da su u Srbiji lični podaci javni. Svi lični podaci imaju karakter privatnosti i zaštićeni su.

Možda tako kaže mali perica... Ali koliko si puta video na javnim mestima objavljen neki spisak sve sa brojevima lk i matičnim brojevima?

Ja sam viđao mnogo puta... toga imaš koliko hoćeš i na gomili online peticija...

Evo recimo prva peticija na koju sam naleteo na google-u:
http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?viva2006&51
[ srki @ 08.02.2008. 09:03 ] @
Citat:
ventura: A što bi se pošten čovek bunio protiv ovakvih metoda?

To mozda ako razmisljas na nivou petogodisnjaka.
Odavno je svet izasao iz srednjeg veka (osim na nekim mestima na ovoj planeti) i sakacenje i ubijanje ne donosi nista dobro.

1. Da li ces ti da das svoju ruku ako se ispostavi da je coveku ruka odsecena za dzabe (zamena identiteta, namesteno mu i sl.). Meni se desilo par puta da uzmem neki slatkis dok sam na kasi, drzim ga u ruci i zaboravim to da spustim i niko mi ne naplati. Posle kada provalim to vratim se i platim ali da me je pre toga neko uhvatio stvarno ne bih voleo da mi neko odsece ruku zato sto nisam pazio.

2. Kada nekome odseces ruku onda mu smanjujes broj legalnih poslova kojima bi mogao da se bavi i povecavas mogucnost da on ostane kriminalac ili da dobije nervni slom...

3. Treba gledati kako da rehabilitujes osobe da postanu korisni clanovi drustva a covek ce biti manje koristan sa jednom rukom...

4. Brate, necivilizacijski je! Nekog da zigoses za ceo zivot zbog trenutka slabosti. Ljudi se menjaju. Znam dosta njih (ukljucujuci i mene ) kojima je dok su bili osnovnoj skoli bilo zadovoljstvo da dodju do "besplatnog" sladoleda i tome slicno. Retko ko od njih je postao neki kriminalac, nikome sada ne bi palo zvaku da ukrade i sada su korisni clanovi drustva, rade i placaju porez a to bi im bilo mnogo teze da si ih zigosao za ceo zivot iako mnogi mogu da se promene.

Inace ja nemam nista protiv da kradljivcima vise slike na izlogu ali samo slike sa sigurnosnih kamera i nista vise jer to predstavlja potragu za informacijama. Ako je neko slucajno nesto zaboravio da plati ili se pokajao onda neka se vrati, plati, obeca da ce paziti i oni neka mu zauzvrat skinu sliku.

Nisam za to da se ostavljaju licni podaci i neke druge slike jer moze da dodje do zamene identiteta veoma lako. Mozda je moj brat nesto ukrao a recimo lici na mene i onda neko ostavi moju sliku. Ja bih sigurno tuzio C market a oni mene mogu da tuze za cokoladicu (to je ionako samo prekrsaj jer je suma premala).

[Ovu poruku je menjao srki dana 08.02.2008. u 10:15 GMT+1]
[ pctel @ 08.02.2008. 09:19 ] @
Citat:
U tome da se sa svim tim isti uhvate, predaju policiji, a onda idu na sud i u zatvor. Ukoliko to nije urađeno, ovo je ekvivalentno linču i samim tim je vrlo protivzakonito. U tom slučaju, legalno nevini sugrađani imaju sva prava da tuže C market, a trebalo bi i policija i tužilaštvo po službenoj dužnosti da reaguju. Nsmo u srednjem veku... valjda.

Pretpostavljam da si svestan da ako strpas nekog u zatvor zbog kradje cokoladice, to je onda vec krupan lopov, pljackas i obijac u najavi. Jasno je da je zatvor legalna i opsteprihvacena kazna, ali jasno je i da je kontraproduktivna, tako da ja ocekujem da se to do kraja 21. veka preispita i da se analizira mogucnost boljeg resenja.

Sto se mene tice, covek (firma) na svom posedu lepi postere snimljene takodje na svom posedu, meni je to sasvim u redu. Jedino sto se tice licnih podataka naravno treba proveriti sta je zakonski poverljivo a sta sme biti javno objavljeno, ali pretpostavljam da je to uradjeno. Ako nije, onda toga koji je to organizovao treba kazniti ne samo zbog toga, vec i zbog traljavosti i neodgovornosti
[ Joker @ 08.02.2008. 09:20 ] @
@ventura
niko tebi ne brani sa sam staviš svoje podatke, ali to još nije potvrda da su podaci iz lične karte javni. Za broj fixnog telefona (koji čak nije ni tvoje vlasništvo) možeš bez nekog razloga da tražiš da ne bude javni.
Kada bi svako imao pristup bazi građana sa njihovim podatcima mogao bi da smatraš da su ti podatci javni.
[ pctel @ 08.02.2008. 09:26 ] @
Citat:
srki: 2. Kada nekome odseces ruku onda mu smanjujes broj legalnih poslova kojima bi mogao da se bavi i povecavas mogucnost da on ostane kriminalac ili da dobije nervni slom...

3. Treba gledati kako da rehabilitujes osobe da postanu korisni clanovi drustva a covek ce biti manje koristan sa jednom rukom...

Izvini, stvarno ne mogu da nadjem, kome se obracas, tj. ko je trazio da se lopovima sece ruka?
[ žutokljunac @ 08.02.2008. 09:48 ] @
@ Ventura

Dao si loš primer jer je peticija nešto što se potpisuje na dobrovoljnoj osnovi.
Znam da se na oglasnu tablu fakulteta kače podaci ( Ventura - ne podatci kako si godinama pisao ),ali, koliko se sećam oni sadrže ime i prezime kao i br. indeksa, tako da kada bi ti palo na pamet da eventualno saznaš adresu studenta, morao bi da se obratiš studentskoj službi.
Sam jedinstveni matični broj građana sadrži sifre pomocu koga se ima uvid u datum i godinu rođenja i druge generalije, ali to je propust sistema koji se godinama nije menjao, a ni kao takav nije predvideo da licni podaci imaju karakter javnosti, jer da jeste ne bi sadržao JMBG, već samo br. lične karte.
Druga je stvar što dolazi do zloupotreba, što još uvek nije preciziran zakonski osnov, itd.
[ žutokljunac @ 08.02.2008. 09:57 ] @
Citat:
pctel: Pretpostavljam da si svestan da ako strpas nekog u zatvor zbog kradje cokoladice, to je onda vec krupan lopov, pljackas i obijac u najavi. :-)

Komšija, naše zakonodavstvo poznaje kategrije krivične i prekršajne odgovornosti.
[ ventura @ 08.02.2008. 10:04 ] @
Krađa nikako nije prekršaj... Evo ti primer iz USA, slučaj iz Kalifornije gde je na snazi 'Three strikes law' što znači da kad ti sude po treći put za neko kriminalno delo, sledi doživotna robija nebitno šta je počinilac uradio. Ovaj čovek je krajem sedamdesetih dvaput osuđvan zbog krađe novca iz hotelskih kasa, a sada je uhvađen u krađi krofni od 50 centi i za to će dobiti doživotnu kaznu... I sad treba da nam je žao lopova?

http://www.tehachapinews.com/home/ViewPost/43284
http://www.breitbart.tv/?p=40704
[ Skandy @ 08.02.2008. 10:19 ] @
Ovakvi slucajevi nisu retka pojava u Srbiji. Koliko vas je imalo priliku da na oglasnoj tabli, u stambenoj zgradi, vidi spisak stanara koji imaju dugovanja, najcesce grejanje, komunalije.....
Ne vidim veliku razliku, mozda u prometu ljudi, ali u principu to je isto. Te stvari sluze da ne nasilnicki uticu na pojedince da ne cine te stvari. Ponekada zatvor nije pravo resenje.
Jos jedna stvar koja mi pada na pamet, ovakva akcija C-MArketa bi bila podjednako uspesna i da su okacili fotografije ljudi, koji zive na drugom kraju sveta i da su podatci izmisljeni. Potencijalni lopov bi mozda procenio da je ulog prevelik i da to ne radi, bar ne u toj prodavnici. Bolje spreciti, nego leciti.

[Ovu poruku je menjao Skandy dana 08.02.2008. u 14:17 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2008. 10:24 ] @
Hehe a sta bi tek rekli ovi nasi pravni cistunci na cuvene ASBO-e u UK - kuku lele, krsenja prava ;-)

Hint:

http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-social_behaviour_order
[ srki @ 08.02.2008. 11:21 ] @
Pa to je sve po zakonu, znaci pravni cistunci se ne bi bunili.
[ Ivan Dimkovic @ 08.02.2008. 11:23 ] @
Pa moze i ovo fotografisanje da se uradi po zakonu, recimo lepom pogodbom sa zatecenim lopovima ;-)

[ srki @ 08.02.2008. 11:34 ] @
Naravno. Tako bih mozda i ja uradio.
[ Silencer @ 08.02.2008. 11:45 ] @
Bah slika ko slika :) Jocic je krao cokoladice pa se to javno objavilo na televiziji :)

Elem previse je to retardirano po meni. Gradjani koji su na tim slikama imaju sigurno prava da ih tuze.
Imali smo situaciju u smederevu gde je fotografska kuca na matursko vece gimnazijalaca slikalo sve ucenike skole i te slike su se objavile na sajt bez njihovih podataka.

Skupili se gimnazijalci i tuzili ih. Sajt je ugasen a vodi se sudski proces za objavljivanje toga preko neta.

Sto sad ne bi imali prava da ovi sto su ukrali cokoladice, da tuze C Market ? Kakva crna EULA? :)

Pa ajde da ja slikam nekog i da ga advertisujem po gradu uz to stavim da je lokalni kradljivac >.< Cak i dokaz da imam da je on kradljivac ne bi mi pomoglo da se izvucem tuzbe ...
[ BluesRocker @ 08.02.2008. 12:43 ] @
A je l' visi negde slika predsednika kompanije za primer kako će kradljivci proći ako ih ne uhvate?
[ Miroslav Jeftić @ 08.02.2008. 12:54 ] @
To se podrazumeva.
[ draganbg82 @ 08.02.2008. 13:27 ] @
Otkud moja slika u izlogu C marketa ? ? ? ?
[ žutokljunac @ 08.02.2008. 15:58 ] @
Citat:
ventura...sude po treći put za neko kriminalno delo*..
... I sad treba da nam je žao lopova?

* Nisam čuo za kriminalno delo, čuo sam za krivično delo.

Ne treba da nam je žao lopova, ali tom lopovu ima ko da sudi. Neće mu suditi magacioner ili poslovođa.
[ Horvat @ 08.02.2008. 17:14 ] @
za cokoladicu policija ne izlazi na uvid

a sto se tice ovoga - no comment
[ X Files @ 08.02.2008. 17:18 ] @
Ideja o kačenju slike 'lopova' na prodavnici verovatni i nije loša za prodavnicu da se redukuju krađe, ali...

Zna se kojom delatnošću se bave prodavnice.
Zna se kojom delatnošču se bavi policija.
Zna se kojom delatnošču se bavi sud.

Kačenje nečije slike (još uz lične podatke!) je neka vrsta kaznene mere, a to teško da je u nadležnosti prodavnice. Utvrđivanjem krivice i kažnjavanjem se bavi sud po ustanovljenim zakonima. Zakoni su i ustanovljeni da bi ograničili proizvoljnosti u vezi kaznene mere.

Pošto su nečije slike okačene na prodavnici:
* na osnovu čega su zakačene, odnosno kog dokumenta (što ne zakačiti onda i sliku bivše devojke/momka),
* da li to znači da mogu da se kače i svuda po gradu,
* da li je definisana veličina slike (što da ne bude veličine bilborda),
* koliko vremena će se slika držati u izlogu (doveka?).

Ko o tome odlučuje? Gazda prodavnice? Previše slobode, rekao bih... meni je sve to bizarno.

Čak i da postoji taj imaginarni famozni 'papir' na kome se 'uhvaćeni' potpiše da pristaje na sankciju, čisto sumnjam da bi prošao na sudu...

OT:
Jbt, al' su se Toma i Boris nakrali čokolada po Srbiji ;) Svuda njihove slike ;)

[ stsung @ 08.02.2008. 17:22 ] @
Citat:
Ventura: A što bi se pošten čovek bunio protiv ovakvih metoda?

Da ti poshaljem kuang shto si slao okolo da mazhnjavash internet lozinke pre X godina?
[ caplja caplja @ 08.02.2008. 22:34 ] @
E da vidimo sta kazu zakoni:
Posmarano sa krivicno-pravnog aspekta postoji krivicno delo iz clana 172. Krivicnog zakonika RS

Code:

Član 172.
(1)    Ko iznosi ili pronosi štogod iz ličnog ili porodičnog života nekog lica što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, 
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.
(2)    Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem štampe, radija, televizije ili sličnih sredstava ili na javnom skupu,
učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(3)    Ako je ono što se iznosi ili pronosi dovelo ili moglo dovesti do teških posledica za oštećenog, 
učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.
(4)    Za iznošenje ili pronošenje ličnih ili porodičnih prilika koje je učinjeno u vršenju službene dužnosti, novinarskog poziva, 
odbrani nekog prava ili pri zaštiti opravdanih interesa, učinilac se neće kazniti, ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili ako dokaže 
da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onog što je iznosio ili pronosio.
(5)    Istinitost ili neistinitost onog što se iznosi ili pronosi iz ličnog ili porodičnog života nekog lica ne može se dokazivati, 
osim u slučajevima iz stava 4. ovog člana.

Član 177.
(1)    Gonjenje za delo iz čl. 170. do 172. ovog zakonika preduzima se po privatnoj tužbi.

[/quote]

Posmatrano sa gradjansko-pravanog aspekta doslo je do povrede prava licnosti . Time sto su stavljene fotografije i podaci na taj C 
Market prouzrokovana je nematerijalna steta u vidu dusevnih bolova koje su pretrpili osteceni i imaju pravo na naknadnu stete prema 
cl 200. zakona o obligacionim odnosima. 
Code:
Novčana naknada.
Član 200
(1) Za pretrpljene fizičke bolove, za pretrpljene duševne bolove zbog umanjenja životne aktivnosti, naruženosti, povrede ugleda, 
časti, slobode ili prava ličnosti, smrti bliskog lica kao i za strah sud će, ako nađe da okolnosti slučaja, a naročito jačina bolova i 
straha i njihovo trajanje to opravdava, dosuditi pravičnu novčanu naknadu, nezavisno od naknade materijalne štete kao i u 
njenom odsustvu.
(2) Prilikom odlučivanja o zahtevu za naknadu nematerijalne štete, kao i o visini njene naknade, sud će voditi računa o značaju 
povređenog dobra i cilju kome služi ta naknada, ali i o tome da se njome ne pogoduje težnjama koje nisu spojive sa njenom 
prirodom i društvenom svrhom.

Imaju oni tu jos neka prava ali ona toliko nisu ni bitna.

Code:
Zahtev da se prestane sa povredom prava ličnosti
Član 157
(1) Svako ima pravo zahtevati od suda ili drugog nadležnog organa da naredi prestanak radnje kojom se povređuje integritet ljudske 
ličnosti, ličnog i porodičnog života i drugih prava njegove ličnosti.
(2) Sud, odnosno drugi nadležni organ može narediti prestanak radnje pod pretnjom plaćanja izvesne novčane svote, određene ukupno i
li po jedinici vremena, u korist povređenog.

[ Mister Big Time @ 09.02.2008. 05:26 ] @
Zasto se ovde prica o C-marketu? Pa to odavno ne postoji osim na papiru, to je Miskovo.

Kradja treba da se sankionise, al' ne na ovaj nacin kao da se deci ocitavaju lekcije.
[ Gayo @ 09.02.2008. 11:20 ] @
Da li su poznate okolnosti zasto su krali cokoladice? Da li su oboje ljudi na slikama krali bas cokoladice? Imate li vi ljudi decu? Imate li dovoljno para da im svki dan kada zatraze kupite nesto slatko?

Ovo nije kategorija ljudi koja je olos i koja ide u velike pljacke banaka, menjacnica, ne rade razne prevare drugih ljudi i slicno. Cokoladice kradu ljudi koji su sirotinja i eventualno klinci jer im je to zabavno.

Autoru teme porucujem da se javi njima ako postoji neki broj telefona i da ih posavetuje da odu kod nekog advokata. Makar iz svega da izvuku neke pare ako se to moze a verujem da moze.

Cisto kratka racunica moje situacije. Kada platimo kiriju i sve racune ostane nam max nekih 500 dinara dnevno. Obicna cokolada od 100% je 20% toga iznosa. Dvoje skolske dece. Ne kradem cokolade.
[ brainbuger @ 09.02.2008. 12:04 ] @
Jedan admin mi je obrisao poruku skoro u ovoj temi. Mozda sam malo vise koristio bezobraznih reci kada je u pitanju Miskovic (otelo mi se ;) ).

Samo sam hteo da vas pitam jedno, da li ja imam pravo da stavim Miskovicevu sliku (ili nekog od ostalih tajkuna) i napisem ispod upozorenje da je lik sa slike odgovoran za kradju pojedinih stvari i da njegovo lice treba dobro upamtiti?! Imam li zakonsko pravo za ovako nesto, naravno, pod uslovom da je tako nesto vec dokazano na sudu?

Auto je moje vlasnistvo, isto kao sto je i ulaz u C-Market njihovo vlasnistvo. Oni objavljuju sliku lica koje je njih ostetilo, ja objavljujem sliku lica koje je mene ostetilo. Cilj nam je isti, zelimo da upozorimo javnost...nista drugo...
[ stil @ 09.02.2008. 13:10 ] @
Odlicna analogija.
[ dr.NPN @ 09.02.2008. 17:58 ] @
Citat:
Ventura:Krađa nikako nije prekršaj... Evo ti primer iz USA, slučaj iz Kalifornije gde je na snazi 'Three strikes law' što znači da kad ti sude po treći put za neko kriminalno delo, sledi doživotna robija nebitno šta je počinilac uradio. Ovaj čovek je krajem sedamdesetih dvaput osuđvan zbog krađe novca iz hotelskih kasa, a sada je uhvađen u krađi krofni od 50 centi i za to će dobiti doživotnu kaznu... I sad treba da nam je žao lopova?

http://www.tehachapinews.com/home/ViewPost/43284
http://www.breitbart.tv/?p=40704.
Mnogo ti filozofiras ventura brate, idi iskuliraj. Prvo da se seku ruke lopovima, a sada dozivotna.
Sta je sledece, smrtna kazna za kradju snikersa ili milke?

Mozes misliti ljudi ukrali cokoladicu ili sta vec.

Dobro je neko rekao to krede sirotinja i klinci.

Neko je rekao da ti koji to rade ce sutra da pljackaju banke i menjacnioce.

Kako da nece. Mozda im se osladi ta slatka cokoladica?

uostalom, mozes slobodno da udjes u taj isti c-market napunis lepo korpu do 15900 dinara, prodjes kasu, ne platis i odes.
Pa neka zovu muriju, i dalje ti ne mogu nista.
Sema ako nece privatno da te tuze, da se cimaju sa sudovima i procesom.

A cenim da su ljudi [ti slikani] krali neke sitnice, sigurno nisu odneli iz marketa robu u vrednosti od 100 eura, pa murija im ne mzoe nista, a oni ne verujem da bi ih privatno tuzili, cimali se za malu svotu.

Drugo, meni su skoro ostetili auto, namerno, polili ga farbom. Steta 400 evrica. Odem do sup-a, kazu nista mi tu ne mozemo, to je ostecenje tudje imovine, i po sluzbenoj duznosti angazuju se samo ako je steta preko 400.000 [cetiri stotine hiljada] dinara.
Ljudi, pa moj ceo auto ni ne vredi toliko.

Znaci sutra mogu opusteno da mi bace dva-tri molotovljeva na auto i da ga dignu u vazduh i nikom nista, steta nije preko 400.000 dinara?

A vamo se ovi iz marketa kurche i uzimaju opravdu u svoje ruke i kace slike i licne podatke nekih sirominja sto su ukrali neku sitnicu...

Ajde molim te...
[ Markoxxx @ 09.02.2008. 18:31 ] @
Kod nas drugacije metode nisu delotvorne, a vidim Danko bi ih sve pobio :D
[ bkaradzic @ 09.02.2008. 18:31 ] @
Citat:
dr.NPN: Drugo, meni su skoro ostetili auto, namerno, polili ga farbom. Steta 400 evrica. Odem do sup-a, kazu nista mi tu ne mozemo, to je ostecenje tudje imovine, i po sluzbenoj duznosti angazuju se samo ako je steta preko 400.000 [cetiri stotine hiljada] dinara.
Ljudi, pa moj ceo auto ni ne vredi toliko.

Znaci sutra mogu opusteno da mi bace dva-tri molotovljeva na auto i da ga dignu u vazduh i nikom nista, steta nije preko 400.000 dinara?

Vandalizam je jedna od stavki u osiguranju, pa pozoveš njih i oni ti nadoknade štetu. Policiji samo prijaviš slučaj da imaju negde upisano i zbog osiguranja.
[ Pali zari @ 09.02.2008. 18:41 ] @
i sve se svodi na ovo mi smo srbi! kod nas samo kada ti zaprete deluje i nikako drugacije.
[ ventura @ 09.02.2008. 20:15 ] @
Kad ovo kroz nekoliko generacija budu čitala naša deca, moćiće iz prve ruke da vide istorijske činjenice zbog čega smo se kao država nalazili u govnima jako dugo vremena... pod uslovom da se i oni uspeju izvući iz govana, al dajem im šansu za jedno 3-4 generacije...
[ pionirski @ 09.02.2008. 20:26 ] @
kad sravne kasu na kraju radnog vremena imaju toliko ukradenog viška,love da mogu da nose svi pojedinačno po kutiju bajadera i to samo na osnovu merenja hartije.
[ Horvat @ 09.02.2008. 20:36 ] @
promeni naziv teme
"da li je ovo po zakonu ako ga uopste postoji"
[ pionirski @ 09.02.2008. 20:40 ] @
Citat:
ventura: Kad ovo kroz nekoliko generacija budu čitala naša deca, moćiće iz prve ruke da vide istorijske činjenice zbog čega smo se kao država nalazili u govnima jako dugo vremena... pod uslovom da se i oni uspeju izvući iz govana, al dajem im šansu za jedno 3-4 generacije...

jedino g**** u ovoj temi je to mafijaško đubre od šefa koji šeta sa gorilom kad ga kupac pozove i lepi slike ljudi sa ličnim podacima a sve to pod zaštitom i podrškom milicije.

off. zašto ima razlike između mene i venture u pisanji iste reči?
[ Horvat @ 09.02.2008. 20:42 ] @
kradja je kradja,nije ukrao hleb jer nema od cega da ga kupi,vec je ukradena cokoladica
bio to klinac od 5 bio to mamlaz od 50 godina - ukradeno je

a ova oligo-anarhisticka drzava je raj za "sitne" lopove
[ žutokljunac @ 09.02.2008. 20:53 ] @
Zato što je Ventura ovde već 5 godina, a i autor je dosta kvalitetnih postova još u vreme kada većina ljudi nije imala pojma o prodaju putem neta.
[ pionirski @ 09.02.2008. 20:54 ] @
Citat:
Horvat: promeni naziv teme
"da li je ovo po zakonu ako ga uopste postoji"

ponovo ti, ...razmislio sam možda je bolje da i ne budem forumu nego trpeti vnarago horvata, napaseš mi se muda, nismo u školi, sisaj racku.
[ pionirski @ 09.02.2008. 20:57 ] @
Citat:
žutokljunac: Zato što je Ventura ovde već 5 godina, a i autor je dosta kvalitetnih postova još u vreme kada većina ljudi nije imala pojma o prodaju putem neta.

a i za to me zabole.
[ burex @ 09.02.2008. 21:03 ] @
Samo tako nastavi, ljudi će te sigurno ozbiljnije shvatati.
[ pitikovski @ 09.02.2008. 21:36 ] @
Ti ljudi sto su uhvaceni u kradji sami su pristali da im uzmu podatke,verovatno ucenjeni od strane poslovodje kao deal da ih ne prijave policiji.
Na koji su ih nacin legitimasali i uzeli podatke?Obezbedjenje ih je pretreslo i uzelo LK? Oni nemaju prava da te pretresaju,mogu te samo zadrzati dok ne dodje patrola policije i nista vise ako se fizicki ne opires ne smeju ni silu da primene.
[ markom @ 09.02.2008. 21:46 ] @
O, da. Aneks Pravilnika o direktnom vređanju i pretnjama, kao i vandalizmu na forumu.

Citat:
(pionirski) lozinka promenjena, korisnik na crnoj listi.

[Ovu poruku je menjao markom dana 10.02.2008. u 01:31 GMT+1]
[ pctel @ 10.02.2008. 00:29 ] @
Citat:
Pa ajde da ja slikam nekog i da ga advertisujem po gradu uz to stavim da je lokalni kradljivac >.< Cak i dokaz da imam da je on kradljivac ne bi mi pomoglo da se izvucem tuzbe ...

E, vidis, postoji zakon o reklamiranju koji kaze da ne smes koristiti neciju sliku bez dozvole u reklamne svrhe u sredstvima javnog informisanja. E, sad, jasno ti je da se ovde ne radi o reklamiranju u sredstvima javnog informisanja, vec o lepljenju postera na teritoriji poslovnog prostora. Nisam pravnik, ali mislim da nije nimalo tesko povuci crtu izmedju ta dva dogadjaja. Znaci, ako slikas nekog, prikacis mu magarece usi, klovnovski nos i silikonske grudi pa to sve zalepis na zid u svojoj sobi, da li taj ima ikakvog osnova za tuzbu (po zakonu o reklamiranju)?!
[ pctel @ 10.02.2008. 00:31 ] @
Citat:
Zna se kojom delatnošću se bave prodavnice.
Zna se kojom delatnošču se bavi policija.
Zna se kojom delatnošču se bavi sud.

Pa kad se sve to zna, sto da se ne zna i kojom delatnoscu se bave lopovi
[ pctel @ 10.02.2008. 01:04 ] @
Citat:
Čak i da postoji taj imaginarni famozni 'papir' na kome se 'uhvaćeni' potpiše da pristaje na sankciju, čisto sumnjam da bi prošao na sudu...

Predugo ova tema traje...
Ima li zakona koji izricito naredjuje da se informacije o pociniocima krivicnih dela/prekrsaja drze u strogoj tajnosti? Ako ima, hapsiti direktora C marketa, ako nema prestati sa mlacenjem prazne slame.

Citat:
Posmatrano sa gradjansko-pravanog aspekta doslo je do povrede prava licnosti . Time sto su stavljene fotografije i podaci na taj C
Market prouzrokovana je nematerijalna steta u vidu dusevnih bolova koje su pretrpili osteceni i imaju pravo na naknadnu stete prema
cl 200. zakona o obligacionim odnosima.

Cekaj, cekaj, jesi li procitao do kraja:
Citat:
4) Za iznošenje ili pronošenje ličnih ili porodičnih prilika koje je učinjeno u vršenju službene dužnosti, novinarskog poziva,
odbrani nekog prava ili pri zaštiti opravdanih interesa, učinilac se neće kazniti, ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili ako dokaže
da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onog što je iznosio ili pronosio.

Znaci, jasno, C market se ne moze kazniti za ova tvrdjenja ako moze da ih dokaze, ili cak ako uspe da dokaze opravdanost svojih sumnji.

Citat:
Da li su poznate okolnosti zasto su krali cokoladice? Da li su oboje ljudi na slikama krali bas cokoladice? Imate li vi ljudi decu? Imate li dovoljno para da im svki dan kada zatraze kupite nesto slatko?

Uh, Gayo, takve kao ti bih ja tukao svakog dana cisto onako, preventivno...
Mnogo ste, bre, razmazena generacija... Ja sam bio dete na prelasku sa 80-ih na 90-e, kad je prosecna plata bila 20 EUR-a i kad ljudi nisu mogli da daju deci da kupe nesto slatko ne svakog dana vec ni svake godine! Milijardu dece na planeti i danas zivi u uslovima slicnim nasim tadasnjim. Treba da te bude sramota ovog sto si rekao, ja bih sad da imam tvoju sliku okacio je ovde sa ostalim podacima i ovom izjavom.
[ žutokljunac @ 10.02.2008. 05:43 ] @
Citat:
pctel: Uh, Gayo, takve kao ti bih ja tukao svakog dana cisto onako, preventivno...
Mnogo ste, bre, razmazena generacija... Treba da te bude sramota ovog sto si rekao, ja bih sad da imam tvoju sliku okacio je ovde sa ostalim podacima i ovom izjavom.

Komšija, ti se šališ zar ne? Koliko sam uspeo da povežem, dečko je iz Hrvatske došao u Bg, plaća stan, ima ženu koja radi u diskontu pića, malo dete. Zbog čega bi ga tukao?
Čekaj, čekaj, šta se ovde sve tvrdi... da je normalno stavljati sliku i lične podatke nekome ko je nešto ukrao i sad moj komšija koji ovako tvrdi...
Svašta. Socijalizam je bio zakon.
[ pitikovski @ 10.02.2008. 11:38 ] @
Da li postoji ovde na forumu neko ko nije nikada nista ukrao ili prekrsio zakon,tj. ostetio neko drugo lice makar to bila i drzava.Prekrsiti zakon a ne platiti kaznu za taj prekrsaj isto je kradja.Svi koristite legalan SW,nikada niste presli ulicu van pesackog,za sve sitnice koje ste kupili u zivotu platili ste porez......???
Znam da to nije ispravan stav i ne odobravam kradju i krsenje zakona,ali ko ste vi da osudjujete nekoga ko je ukrao cokoladicu i da odobravate njegovo javno prozivanje?
[ stil @ 10.02.2008. 12:43 ] @
Ne slazem se sa tim da se slike i licni podaci onih koji su krali cokoladice postave na ulaz u te objekte . Ne zbog toga sto smatram da je kradja nesto dobro , naprotiv osudjujem svaku vrstu kradje. Vec zbog toga sto se na takav nacin na meti javne osude moze naci neko neduzan. Dalje , takav postupak moze izazvati situaciju u kojoj ce se pod plastom neceg dobrog ciniti lose stvari , kao sto je linc ljudi koji nisu u dobrim odnosima sa poslovodjom datog objekta. Jedino sto oni mogu da urade je da interno podele zaposlenima fotografije onih koji su jednom upecani. Cisto da bi obratili posebnu paznju na njih.
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2008. 13:09 ] @
Citat:

Znam da to nije ispravan stav i ne odobravam kradju i krsenje zakona,ali ko ste vi da osudjujete nekoga ko je ukrao cokoladicu i da odobravate njegovo javno prozivanje?

Ja ne odobravam njegovo "javno prozivanje" - ali ako je sam pristao na to, sto da ne. Drugo, kako vama nije palo na pamet da ovi podatci nisu tacni, tj. da likovi sa slike nisu kradljivci nego C market statisti, koji sluze da zaplase potencijalne lopove?

Btw, Kradja u prodavnici je za mnoge pocetak puta ka necemu drugom - prvo se krade u prodavnici, onda se krade iz kola, pa se onda kradu kola - i na kraju se dodje do statusa veceg kriminalca.

Ja sam ziveo u mnogo gorem vremenu u Srbiji pa mi nije palo na pamet da kradem iz prodavnice - sorry, za te ljude nemam ni gram sazaljenja - zapravo, steta sto nisu slikani i poslati u policiju.
[ Skandy @ 10.02.2008. 13:51 ] @
Ne znam, nisam upucen, ako neko zna neka podeli sa nama. Da li u Srbiji postoji neka klasifikacija lopova? Da li zakon razlikuje lopova koji krade cokolade, od onog koji ukrade "Tigar Lepak" ili gajbu piva? Da li se razlicito kvalifikuje kradja novca iz prodavnice, trafike,banke ili sa naplatne rampe?
Zanima me iz razloga sto sam imao prilike, da u javnim glasilima, vidim slike mnogih lopova, sa sve imenima i prezimenima. Da li su i oni krsili zakon objavljivanjem njihovih fotografija? Mnogima su slike i podatci objavljeni u pred sudskom postupku. Kao bas ovih dana fudbalska mafija.
E sada, sta me jos zanima?
Da li treba da budes registrovan kao izdavacko drustvo da bi mogao da objavis neciju fotografiju, za koga se zna da je krao, ali sudski jos nije dokazano, na primer uhvacen na delu, ali jos nije osudjen?
Da li bi bio preksen zakon, ako bi na izlog marketa, zalepili stranicu iz novina, na kojoj je slika lopova, koji je izmedju ostalog krao i u toj prodavnici?
[ stil @ 10.02.2008. 13:58 ] @
Nemam ni ja sazaljenja za kradljivce i slazem se da se tako pocinje. Medjutim takvim postupkom se zaobilazi sistem i ulazi u anarhiju. To bi isto znacilo da bi osteceni kupac mogao da postavi sliku prodavca (iz jedne druge teme )koji je hteo da ga zavrne. Sumnjam da bi dozvolili da se to uradi.
[ Gayo @ 10.02.2008. 18:16 ] @
Citat:
pctel: Uh, Gayo, takve kao ti bih ja tukao svakog dana cisto onako, preventivno...
Mnogo ste, bre, razmazena generacija...

Koga bi ti tukao? Tukli su mene malo jaci. Stariji si od mene tri godine. Mi smo ista generacija reko bi ja.
Ja sam isto bio dete. Pa sam prozivio sto sam prozivio.... Ne smem da pisem o tome ovde..... Znam ja sta znaci biti dete bez cokoladice je****. Nije ju niko krao za mene. Al zato ja jesam povremeno, heheheh.

BTW, fizicko nasilje smatram gorom vrstom zlocina od kradje. Vidim ne mislimo svi slicno.
[ dr.NPN @ 10.02.2008. 18:54 ] @
Nemaju NIKAKVO pravo da slikaju ljude i da ih stavljaju u izlog.
A da li je taj sa slike kriv ili ne, to treba da utvrdi SUD na kojem se iznose DOKAZI o kradji, a ne pera ili mika iz marketa.

Nemojte vise mlatiti gluposti.

Ne treba da se slikaju i kraj.

Znaci vamo pozivate na linc ljude koji ukradu neku sitnicu u marketu [sigurno ne moze da ukrade tv ili dvd plejer, ili mikser ili ves masinu], i sve to dok ministar ladno izjavljuje da je u redu da se krade, ali po malo, znaci u ovoj drzavi je slobodno kraduckanje koliko sam ja shvatio gledajuci dnevnik.
Takodje je legalno pordavanje firmi i lokala za jedan euro, namestanje tendera, ali nije legalno ukrasti cokoladicu u marketu.
Neko je pominjao naplatnu rampu... Naravno da je kradja sa napletne rampe legalna, to je i ministar potvrdio, ali samo "po malo da kraduckaju"... Od tog malo je neko kucu digao, znaci, da se razumemo, to je legalno.

E sad, ako hocete da budete LOPOV onda kradite sitnice po marketima, a ako hocete da budete BIZNISMEN onda namestajte tendere i muljajte sa firmama.

I na kraju uvek nejebe obican covek, koji ionako nema nista, dok se drugi bogate.

Pu, s**** se na takvu drzavu.
[ evrropa @ 10.02.2008. 18:58 ] @
Citat:
Gayo
BTW, fizicko nasilje smatram gorom vrstom zlocina od kradje. Vidim ne mislimo svi slicno.

dobiješ batine pa prođe a pshičke kazne su najgore kao u ovoj temi lepljnjem slika sa podacima, izgleda da su to uveli nemoćni bolesnici....
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2008. 18:58 ] @
Tja,

Evo par nacina kako da imaju pravo:

1. Statisti - dakle, ljudi koje vidite nisu nikakvi lopovi, vec su statisti koji treba da posluze da se odvrate "pravi" lopovi. Licne informacije verovatno nemaju veze sa mozgom, vec su izmisljene.

2. Nagodba sa uhvacenima - dakle, ako je neko uhvacen da krade, moze mu se ponuditi nagodba da izadje iz prodavnice bez problema (mozda cak i sa cokoladom ;-) pod uslovom da pismeno ovlasti C market da publikuju njegovu fotografiju i licne podatke. Nagodba ne mora biti nikakva ucena niti prisila - lepo mu se ponude obe opcije bez ikakvog prisiljavanja.

U oba slucaja je stvar potpuno legalna i po zakonu...

Citat:

I na kraju uvek nejebe obican covek, koji ionako nema nista, dok se drugi bogate.

Ehmm... najebe lopov, ja ne znam zasto ovde mnogi imaju veliku zelju da se identifikuju sa sitnim krimosima.
[ evrropa @ 10.02.2008. 19:13 ] @
Citat:
evrropa: dobiješ batine pa prođe a pshičke kazne su najgore kao u ovoj temi lepljnjem slika sa podacima, izgleda da su to uveli nemoćni bolesnici....

i...dobro bre zar niko ne razume da je čoveku uništen život zbog čokoladice, a verovano je i bolestan, zakon a ne linč, a psihoubicu kazniti i u zatvor.
[ Pirossi @ 10.02.2008. 19:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Tja,
2. Nagodba sa uhvacenima - dakle, ako je neko uhvacen da krade, moze mu se ponuditi nagodba da izadje iz prodavnice bez problema (mozda cak i sa cokoladom ;-) pod uslovom da pismeno ovlasti C market da publikuju njegovu fotografiju i licne podatke. Nagodba ne mora biti nikakva ucena niti prisila - lepo mu se ponude obe opcije bez ikakvog prisiljavanja.

ne mogu da verujem da furaš ovako glupu priču i to tako uporno.
mogu se dogovoriti i ruku da mu odseku.
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2008. 19:48 ] @
Naravno da nagodba ne sme biti protivna zakonima, sto je gotovo sigurno slucaj sa odsecanjem ruke, ali ne mogu da zamislim ni jedan jedini problem sa nagodbom da ti dajes pravo nekom da objavi tvoju fotografiju i broj LK.

Sta je tacno protivzakonito u ovom:

"Ja Pera Peric dajem pravo firmi Zika d.o.o. da objavi moju fotografiju kreiranu sigurnosnom kamerom u prostorijama firme Zika d.o.o, dana tog i tog, cas:minut, kao i moj maticni broj.

Potpis
Pera
"

?
[ Pirossi @ 10.02.2008. 20:08 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Naravno da nagodba ne sme biti protivna zakonima, sto je gotovo sigurno slucaj sa odsecanjem ruke, ali ne mogu da zamislim ni jedan jedini problem sa nagodbom da ti dajes pravo nekom da objavi tvoju fotografiju i broj LK.

Sta je tacno protivzakonito u ovom:

"Ja Pera Peric dajem pravo firmi Zika d.o.o. da objavi moju fotografiju kreiranu sigurnosnom kamerom u prostorijama firme Zika d.o.o, dana tog i tog, cas:minut, kao i moj maticni broj.

Potpis
Pera
"

?

nisi samo pojasnio kakav je efekat i šta se želi postići ovom bezveznom EULA-om? da ljudi prestanu da kradu? hau jes nou.
i da li isto možemo primeniti i na kradljivce automobila, one koje pronevere milione kao i aktuelne sportske poslenike koje su uhvatili sa rukom u tegli pekmeza.

mada donekle te i razumem, EULA ti je profesionalna deformacija.
sve se može rešiti EULA-om.
[ Ivan Dimkovic @ 10.02.2008. 20:51 ] @
O kakvoj EULA-i pricas?

To je bio saljivi komentar na pocetku teme - ovo o cemu pricam je klasicna pismena nagodba izmedju dve strane, gde neko (neuspesni lopov) pismeno ovlascuje drugog (prodavnicu) da uradi nesto (objavi slike i JMBG). Ako pogodba nije bila pod prisilom (sto je jako jednostavno izvesti) i ako nije protivzakonita (sto, opet, ne verujem da je slucaj) onda ne vidim ni jedan problem sa njom, a ti?

Sto se tice ad-hominem opaske na moj racun, pretpostavljam da je to odgovor na moje pitanje o legalnosti takve nagodbe, jel' da?

Citat:

nisi samo pojasnio kakav je efekat i šta se želi postići ovom bezveznom EULA-om? da ljudi prestanu da kradu? hau jes nou.

Iskreno - pojma nemam kakav je efekat. Zasto bih i imao, to je stvar te prodavnice - verovatno oni imaju neku racunicu da im to daje pozitivan efekat.

Mada, verujem da ce potencijalni kradljivci ipak otici na neko drugo mesto kada vide slike svojih kolega u izlogu :)
[ Pirossi @ 10.02.2008. 21:14 ] @
@Ivan Dimkovic:
ona "ad-hominem" kvalifikacija ti je preoštra. samo sam se našalio na račun toga što si u softverskoj industriji.

Citat:
Član 3.
Zaštita čoveka i drugih osnovnih društvenih vrednosti predstavlja osnov i granice za određivanje krivičnih dela, propisivanje krivičnih sankcija i njihovu primenu, u meri u kojoj je to nužno za suzbijanje tih dela.

Član 4.
(1) Krivične sankcije su: kazne, mere upozorenja, mere bezbednosti i vaspitne mere.
(2) Opšta svrha propisivanja i izricanja krivičnih sankcija je suzbijanje dela kojima se povređuju ili ugrožavaju vrednosti zaštićene krivičnim zakonodavstvom.

...

Član 42.
U okviru opšte svrhe krivičnih sankcija (član 4. stav 2), svrha kažnjavanja je:
1) sprečavanje učinioca da čini krivična dela i uticanje na njega da ubuduće ne čini krivična dela;
2) uticanje na druge da ne čine krivična dela;
3) izražavanje društvene osude za krivično delo, jačanje morala i učvršćivanje obaveze poštovanja zakona.

Vrste kazni
Član 43.
Učiniocu krivičnog dela mogu se izreći sledeće kazne:
1) kazna zatvora;
2) novčana kazna;
3) rad u javnom interesu;
4) oduzimanje vozačke dozvole.

...

Član 137.
(1) Ko zlostavlja drugog ili prema njemu postupa na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo,
kazniće se zatvorom do jedne godine.
(2) Ko primenom sile, pretnje, ili na drugi nedozvoljeni način drugome nanese veliki bol ili teške patnje s ciljem da od njega ili od trećeg lica dobije priznanje, iskaz ili drugo obaveštenje ili da se on ili neko treće lice zastraši ili nezakonito kazni, ili to učini iz druge pobude zasnovane na bilo kakvom obliku diskriminacije,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.
(3) Ako delo iz st. 1. i 2. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,
kazniće se za delo iz stava 1. zatvorom od tri meseca do tri godine, a za delo iz stava 2. zatvorom od jedne do osam godina.

mrzelo me više da tražim, Zakonik ima 150 strana ali je zakonodavac lepo rekao ko i kako kažnjava te nema mesta nikakvoj pogodbi pa makar bila sporazumna.

postavlja se pitanje svrsishodnosti zakona i suda ukoliko sami presuđujemo i kažnjavamo.

drugo, ma kako nelogično zvučalo i taj što je ukrao čokoladu ima svoju čast i dostojanstvo koje ti kršiš lepeći plakate.
ima tu još neki zakon o kršenju prava na privatnost ali ja pravnik nisam.
[ Shadowed @ 10.02.2008. 21:16 ] @
Ivane, ok je taj dogovor, samo sto se ovde nigde ne vidi da je on uopste postojao.
[ pctel @ 11.02.2008. 00:37 ] @
Citat:
Da li treba da budes registrovan kao izdavacko drustvo da bi mogao da objavis neciju fotografiju, za koga se zna da je krao, ali sudski jos nije dokazano, na primer uhvacen na delu, ali jos nije osudjen?
...
drugo, ma kako nelogično zvučalo i taj što je ukrao čokoladu ima svoju čast i dostojanstvo koje ti kršiš lepeći plakate.
ima tu još neki zakon o kršenju prava na privatnost ali ja pravnik nisam.
Ako to ne sme, onda niko ne sme da kaze da je Ratko Mladic ratni zlocinac niti da objavi njegovu sliku - on nije osudjen a sirenje takvih informacija je uticalo veoma negativno na njegovu cast i dostojanstvo.
Sad ce neko da kaze "nije to isto...", dobro, neka onda povuce jasnu i nedvosmislenu granicu dokle to sme a odakle ne sme da se radi.

Citat:
Nemam ni ja sazaljenja za kradljivce i slazem se da se tako pocinje.

Bas naprotiv, u anarhiju se ulazi ovako:
Citat:
Da li postoji ovde na forumu neko ko nije nikada nista ukrao ili prekrsio zakon,tj. ostetio neko drugo lice makar to bila i drzava.Prekrsiti zakon a ne platiti kaznu za taj prekrsaj isto je kradja.Svi koristite legalan SW,nikada niste presli ulicu van pesackog,za sve sitnice koje ste kupili u zivotu platili ste porez......???

Znaci, ladno mogu da se bavim bilo kakvim nelegalnim radnjama, jer, gde je taj sudija koji nikada u zivotu ni ulicu nije presao van pesackog prelaza?! Nema ga? Onda nema ko da mi sudi -> anarhija. Mislim, ako vecina hoce anarhiju, OK, meni odgovara, siguran sam da bih se uspesno prilagodio situaciji.

Citat:
To bi isto znacilo da bi osteceni kupac mogao da postavi sliku prodavca (iz jedne druge teme )koji je hteo da ga zavrne. Sumnjam da bi dozvolili da se to uradi.

Da, u svom stanu i da ako svoju tvrdnju moze da dokaze. Ne vidim ko bi mu to zabranio.

Citat:

Ne mislimo. Kod fizickog nasilja postoji mogucnost da objekat preispita svoje ponasanje pa izvuce neke pouke. Ako ne onda - dobro je za rekreaciju. Inace, uopste nisam iskljuciv sto se kradje tice - legitimno je pravo coveka da jede, ali nije isto ukrasti cokoladu ili hleb i pastetu. Mada, naravno i jedno i drugo je nelegalno. Kad dodje leto i treba da se beru maline, onda nema nikog, lepse je brckati se na reci/jezeru/moru, nego posteno raditi. Ima jedno 3-4 godine od kad su poslednji put deca sakupljala stari papir u mojoj zgradi. Umesto da deci prenosimo radne navike, mi ih ucimo da krasti nije nikakav narocit greh i da se to moze raditi bez posledica. Nastaje generacija neradnika sklonih krsenju zakona a nesposobnih da obuzdaju svoje prohteve. Sad mu se jede cokolada, ukrasce je, za 10 godina mu se vozi najnoviji model BMW-a, ukrasce ga, za 20 godina mu se zivi u vili od 500 kvadrata na Dedinju, opljackace banku...

Citat:
To je bio saljivi komentar na pocetku teme - ovo o cemu pricam je klasicna pismena nagodba izmedju dve strane, gde neko (neuspesni lopov) pismeno ovlascuje drugog (prodavnicu) da uradi nesto (objavi slike i JMBG)

Ivane, kao sto sam gore citirao clan zakona, to nije neophodno. Ako radi zastite sopstvenih interesa objavis necije licne podatke sa propratnom tvrdnjom, ne mozes biti kaznjen ako postoji dokaz ili osnovana sumnja da je to sto tvrdis tacno. Znaci, "osteceni" bi verovatno posle konacno mnogo vremena mogao da izdejstvuje sudsko resenje o uklanjanju svojih podataka i to je sve.

Citat:
Mada, verujem da ce potencijalni kradljivci ipak otici na neko drugo mesto kada vide slike svojih kolega u izlogu :)

U psihologiji 99% prekrsilaca zakona je predubedjenje da nece biti uhvaceni. Svega mozda 1% pravi preciznu racunicu verovatnoce da bude uhvacen i isplativosti tog rizika. Zato je moj stav da ne vredi povecavati kazne, naprotiv, kazne treba smanjivati a prekrsioce ili cesce hvatati, ili im na drugi nacin stvarati predubedjenje da ce biti uhvaceni. Upravo zato smatram ovaj metod odlicnim, u potpunosti ga podrzavam i nadam se da ce ostali poceti da slede njihov primer. Ako bismo potencijalne pocinioce krivicnih dela i prekrsioce zakona 20 puta dnevno podsetili na cinjenicu da mogu biti uhvaceni, dobar deo njih bi izgubio volju za takve aktivnosti.
[ Bananaman @ 11.02.2008. 01:01 ] @
Evo, od pravnika, jedno naizgled glupo pitanje svima vama forumasima... Kako definisete lopova?
Ko da tacan odgovor, bice 90% blizu davanja odgovora i na pitanje da li je C market smeo ovo da uradi.
[ pctel @ 11.02.2008. 01:08 ] @
Citat:
Kako definisete lopova?

Osoba za koju postoji osnovana sumnja da je nesto ukrala.
[ Bananaman @ 11.02.2008. 01:11 ] @
Vrlo los odgovor...

Dalje?
[ stil @ 11.02.2008. 07:40 ] @
@ pctel Onda bi kupac imao pravo da u blizini te prodavnice (recimo na neki stub ) okaci sliku prodavca koji je pokusao da ga zavrne, a kojeg je slikao na delu. Zakon mora biti isti za sve , da bi imao efekta. Ja ti to kazem , a ti si odmah izvrnuo stvar pricom o slici u stanu. Po tome bi na primer poslovodja te prodavnice mogao da postavi sliku u svom stanu , ali ne i na na povrsinu koja ima veliki protok ljudi ( ulaz u prodavnicu ). Sto se tice RM . Protiv tog coveka je podignuta optuznica za ratne zlocine (odgovornost za 8000 ubijenih muslimana u Srebrenici ). Dakle , postoji zakonska procedura (odredjeni dokazi , svedoci) po kojoj se neko moze naci na medjunarodnoj poternici , da bi bio priveden na sudjenje. Ta procedura je ispostovana , a on se ne pojavljuje. Zbog njegovog ne pojavljivanja ispasta citava Srbija. Osim toga ako nije kriv , (a ja bih voleo da se dokaze da nije pa posle medjunarodnoj zajednici pokazemo da je nije bila u pravu) ,cega se boji ? Svojim nepojavljivanjem on ne dozvoljava da se dokaze da je optuzba neosnovana . Slucaj C-market nije isti kao slucaj RM, jer nije u pitanju poternica vec lov na vestice (obelezavanje ljudi) zaobilazeci nas pravosudni sistem (kakav je takav je ) . Da li ce poslovodja odgovarati i kome ako iz pakosti okaci neciju sliku ? Recimo sliku neke devojke kojoj se nabacivao , a koja nije htela da krene sa njim.
[ žutokljunac @ 11.02.2008. 08:08 ] @
Osoba za koju sud dokaže da je počinio / izvršio krivično delo krađe za koje se tereti. Ovako iz prve, iz glave. Jesam blizu Banano? :)

P. S. - Ivane, dobra ti ova fora za reklamu. Nisam se toga setio. Ne verujem da je to u pitanju ali je to svakako dobar trik za neku malu novootvorenu prodavnicu.

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 11.02.2008. u 09:26 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 08:31 ] @
@Shadowed,

Tacno - ja ne znam da li je C market odradio pravni deo posla bas onako kako sam pretpostavio da jesu.

Isto kao sto niko ovde nema pojma da li su ovi na slici pristali na to i da li su oni neki lopovi uopste ili samo statisti u cilju zaplasivanja :) Dakle, nase pretpostavke su jednako tacne ;-)

E, sad, sudeci da je vlasnik te firme Mr. Burns himself, ne verujem da je ovo proslo bez rada njegove pravne sluzbe - pa mislim da je ipak ili rec o statistima ili o dogovoru kakav sam naveo. Ne verujem da je Mr. Burns toliki idiot da navlaci na sebe idiotske tuzbe sitnih kriminalaca.

Btw, ocekujem uskoro odbranu dzeparosa u autobusu koji su dobili samarcinu, jer, boze moj, njihova prava su strogo povredjena posto nadlezni Sud nije propisao krivicu - ko su bre odzepareni gradjani da se brane, trebali su da pozovu 92 i da mirno sacekaju MUP Srbije sa dzeparosem da doticne privede i odvede kod Sudije :)

Lepo kaze izreka da u Demokratiji u Srbiji najbolje plivaju kriminalci svih vrsta.
[ žutokljunac @ 11.02.2008. 08:35 ] @
... a nije ti palo na pamet da se ovog dosetio neki prepametni poslovođa bez znanja gos´n Baje Patka i njegove pravne službe?
[ žutokljunac @ 11.02.2008. 08:42 ] @
Citat:
pctel:Ako to ne sme, onda niko ne sme da kaze da je Ratko Mladic ratni zlocinac niti da objavi njegovu sliku

Ne sme, ali sme da kaže da je optuženik za ratne zločince, a pošto se isti ne odaziva sudu, sme i da objavi sliku.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 08:43 ] @
Mozda, samo u tom slucaju bih se ipak brinuo za posao jer je ovo privuklo medijsku paznju.
[ stil @ 11.02.2008. 08:44 ] @
@ Ivan Da ne ispadne da "mi" ovde izmisljamo toplu vodu. Da li si ikada video fotografiju sa licnim podacima nekoga , na ulazu u neku prodavnicu u na primer Nemackoj ? Niko ovde ne brani lopove . Samo ovaj nacin ima previse proizvoljnosti i nimalo kontrole, da ne pricam o kompetenciji i odgovornosti jednog poslovodje takvog objekta. Ne treba zaboraviti onu temu gde je pricano o raznim trikovima kojima se sluze u prodavnicama da te obmanu. Ja bih se mozda slozio sa ovim kada bi mi odobrili da na ulaz u njihovu prodavnicu zalepim sliku sa licnim podacima prodavca koji je pokusao da me zavrne. Sto se tice pravne sluzbe mister Burnsa . Seti se pretnji tuzbama jednom drzavnom organu , a ispalo je da nije bio u pravu.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 08:48 ] @
Video sam! Steta sto nisam to fotografisao.

Video sam i u nekom Focusu od pre par nedelja fotografiju nekog siledzije u Minhenu koji prebija nekog dedu, snimila ga sigurnosna kamera u stanici metroa - sudski spor jos nije zavrsen. Ali su uredno napisali ko je u pitanju.

Eto im advokati za ljudska prava, pa nek traze svoja prava.
[ žutokljunac @ 11.02.2008. 08:51 ] @
Da ali možda je taj plakat u svojstvu poternice, a ne u svojstvu presude. Traži se taj i taj, zbog toga i toga...
( mada ni poternicu nema svako pravo da raspiše, možda u svojstvu tragalice - tražilice, kako se to kod nas kaže? )
[ Pirossi @ 11.02.2008. 09:02 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Video sam! Steta sto nisam to fotografisao.

Video sam i u nekom Focusu od pre par nedelja fotografiju nekog siledzije u Minhenu koji prebija nekog dedu, snimila ga sigurnosna kamera u stanici metroa - sudski spor jos nije zavrsen. Ali su uredno napisali ko je u pitanju.

Eto im advokati za ljudska prava, pa nek traze svoja prava.

porediš prebijanje starca sa krađom čokolade. zamena teza?
[ Skandy @ 11.02.2008. 09:15 ] @
Citat:
Pirossi: porediš prebijanje starca sa krađom čokolade. zamena teza?

Hoces da kazes, da bi bilo opravdano kacenje necije slike u C-Marketu da je recimo udario samar nekom od musterija, umesto sto je krao?
Da li hoces da kazes da postoje prekrsaji za koje je opravdano kaciti neciju sliku?
Vidim da bi se mnogi slozili sa kacenjem slike, samo da nije u pitanju kradja cokolade, nego recimo neceg drugog, vrednijeg.

Slozio bih se u potpunosti sa postom koji je postavio PCTEL.
[ brainbuger @ 11.02.2008. 09:28 ] @
Mislim da je Stil u pravu, takvim postupcima se jedino doprinosi opštoj anarhiji, u smislu da svako uzima pravdu u svoje ruke. Sutra će Pera da objavi Žikinu sliku zato što ga je ovaj zavrnuo za neku sitnicu, a preksutra bi i Žika mogao istu stvar da uradi zbog svojih problema sa Lazom a mozda reši i sam da ga lično kazni i ode da ga isprebija.

Na šta bi trebao da liči ovaj grad? Ionako je dovoljno u haosu još nam samo takve stvari trebaju da počnemo i sami da se bavimo sudstvom. Neka se time bave institucije koje plaćamo svojim porezom, ako one nisu u stanju, menjajmo ih, unapredjujmo, to je jedini put, sve drugo je anarhija.

Što se tiče C Marketa, neko je na početku teme lepo rekao : na kraju svakog dana im ostane toliko viška u pazaru da komotno mogu svakom radniku u objektu da podele po kutiju bajadera :)))
[ stil @ 11.02.2008. 09:28 ] @
Aman . Vracamo se u srednji vek i lov na vestice. Dajete moc nekom poslovodji prodajnog objekta da zameni ceo pravosudni sistem i policiju. On nije kompetentan za tako nesto. Moze da dokaze dostavi policiji , policija sudu , sud da nalog za hapsenje i u zatvor. Ovako svako ima pravo da cusne , pretuce tog cija se slika pojavila bez da odgovara ikome. Sta ako se greskom tvoja slika nadje javno istaknuta. Pa te svaki prolaznik na ulici sutne u du** . Ko ti garantuje da se tako nesto nece desiti ? Da li imas toliko poverenja u mister Burnsa ?
[ Pirossi @ 11.02.2008. 09:34 ] @
Citat:
Skandy: Hoces da kazes, da bi bilo opravdano kacenje necije slike u C-Marketu da je recimo udario samar nekom od musterija, umesto sto je krao?
Da li hoces da kazes da postoje prekrsaji za koje je opravdano kaciti neciju sliku?

ne slažem se ni sa kakvim kačenjem slike.
prebijanje je krivično delo a ne prekršaj.

i kod krađe postoji gradacija u težini učinjenog dela i zaprećenoj kazni, da li je uz pretnju oružjem, na drzak način i slično.
[ Skandy @ 11.02.2008. 10:15 ] @
Moje misljenje je da je ovo jedino sto moze da se ucini protiv sitnih lopova. Nista ni vise ni manje se ne moze uciniti kako bi im se stalo na kraj.
Da bi "sitan lopov", koji krade cokoladice bio osudjen, potrebno je:

1. Da ga policajac uhvati na delu.
2. Da ga prodavac uhvati na delu i da ima dva validna svedoka, koja su takodje videli sve svojim ocima. Posle bi ti svedoci trebali, na prepoznavanju u policiji i na sudu, da nedvosmisleno potvrde identitet optuzenog.

Da bi zakon bio u potpunosti ispostovan, prodavac ne bi trebao da napravi sledece greske:

1. Ne sme zadrzavati lice do dolaska policije, jer bi to bilo lisavanje slobode, od strane lica koje nije za to ovlasceno.
2. Ne sme ni da mu trazi ni licnu kartu. Jer na zadnjoj strani licne karte, lepo pise kome se ona sme davati i pod kojim uslovima. Prodavac se tu ne uklapa nikako, pa cak ni obezbedjenje prodavnice.

Sto neko rece pravosudni sistem u Srbiji je idealan za razmnozavanje kriminalaca i olosa. Zasticeni su ko' beli medvedi. I kada pojedinci, povremeno, ne bi samoinicijativno preduzimali ne nasilne, psiholoske mere, verovatno u Srbiji niko ne bi ni placao sitnu robu.
[ Pirossi @ 11.02.2008. 10:25 ] @
^ stavi se u situaciju da si nepravedno optužen za krađu. dok ti objasniš zabludu, prodavac počinje da primenjuje "nasilne metode" a sve u cilju zaštite svetinje privatne svojine i dekriminalizacije društva.
[ stil @ 11.02.2008. 10:27 ] @
I dobro , kako to ljudi rade u Holandiji ? Mislim , postoje kamere koje mogu da snime pocinioca. Taj snimak se dostavi kao dokaz i kraj price.
[ žutokljunac @ 11.02.2008. 11:04 ] @
@ Skandy

Ne trebaju ti svedoci kad imaš dokaz. Pozove se policija, oni naprave zapisnik, a kasnije do firme je da li će dotičnog da tuži ili ne.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 11:26 ] @
Citat:
Pirossi

Zamena teza? Ne bih rekao, pre ce biti da je u pitanju tvoja brzopletost u citanju.

Covek me je lepo pitao da li sam video slike na prodavnicama u Nemackoj, ja mu rekoh da sam video u par slucajeva sliku lopova (cak firma Tengelman ima natpis da ce naplatiti 50 EUR od svakog ko pokusa da ukrade nesto... UA! Kako smeju - to je iznuda!!! ;-) - a plus sam dodao i jos jednu situaciju gde su nekom, po vama, "grubo povredjena prava" objavljivanjem slike u casopisu koji cita bar par miliona ljudi - to nije nikakvo menjanje teza, jer sam lepo odgovorio na pitanje i naveo jos jedan slican primer.

Smesno je sve ovo... Na drugoj temi covek brani mogucnost kradje kablovske za "siromasne studente", na drugoj temi su konsternirani faktom da je neka prodavnica oblepila izlog slikom malih krimosa za koje MUP Srbije verovatno boli ona stvar da ih hapse, na trecoj temi se opravdava kradja softvera od stranih firmi jer je USA bombardovala Srbiju, na cetvrtoj temi se objasnjava da su ljudi koji traze postovanja zakona o zabrani pusenja "slepi kod ociju" i da je to krsenje prava...

Lepo kaze Ventura, kad nasa deca budu citala ovo bice im jasno zasto je Srbija bila u tolikim govnima... strajk ilegalnih taksista (sic!) vec imamo, sledeci je verovatno i strajk dzeparosa - jer ponekad dobiju samar ili pesnicu u zube... Ja bih vec prijavio to sudu u Strazburu jer, i dzeparosi su ljudi - i njihov posao mora biti bezbedan.
[ Skandy @ 11.02.2008. 11:31 ] @
Citat:
stil: I dobro , kako to ljudi rade u Holandiji ? Mislim , postoje kamere koje mogu da snime pocinioca. Taj snimak se dostavi kao dokaz i kraj price.

U mnogim zemljma, medju kojima je i Holandija a i Srbija, video ili audio snimak, se ne mogu koristiti kao dokaz na sudu.

A kako rade u Holandiji?
Pa nisam video da lepe slike, ali zato na Tv West, redovno ide prilog o kradjama po radjnama, gde se pustaju video snimci, na kojima se jasno vidi izvrsilac dela. Nisu ih klasikovali, znaci bilo je i onih koji kradu kompjutere i onih koji kradu cokolade, od licnih podataka daju ime, prezime i starost, nista vise, a ponekada nemaju podataka o lopovima, pa pozivaju sve koji ih poznaju, da se jave policiji.
Znaci etiketiranje je cak i vece, jer je gledanost jedne tv stanice vece nego posecenost lokalne prodavnice. Znaci nije Srbija izuzetak.

Cesto se postavlja pitanje, sta ako te nepravedno optuzi? Sta pod ovim podrazumevete, da neko napravi video montazu, na kojoj ce se videti da TI uzimas cokoladu, iako to nisi TI? Mislim da jedan poslovodja u marketu, nije ovome dorastao.
[ pctel @ 11.02.2008. 11:31 ] @
Citat:
@ pctel Onda bi kupac imao pravo da u blizini te prodavnice (recimo na neki stub ) okaci sliku prodavca koji je pokusao da ga zavrne...

Postoji vrlo mali broj mesta gde se zakonski sme istaci bilo kakvo obavestenje i postavljanje takvog ili bilo kakvog drugog obavestenja na za to nepredvidjeno mesto trebalo bi da bude zakonski kaznjivo. E, sad, tu meni nista nije jasno...
Imam jednog prijatelja koji radi u interventnoj policiji. Kad su se pred izbore lepili predizborni plakati i gde im je i gde im nije mesto, on je kao imnogi drugi, bio angazovan da hvata i hapsi ove sto te plakate cepaju. Kad sam ga pitao zasto se to radi, rekao je da je cepanje plakata unistavanje tudje imovine, narusavanje javnog reda i mira i izazivanje opste opasnosti. Takodje mi je potvrdio da je postavljanje plakata na vecini mesta nedozvoljeno, ali kad su vec postavljeni, jelte, moraju se cuvati :-)

Citat:
Da li ce poslovodja odgovarati i kome ako iz pakosti okaci neciju sliku ?

Naravno. Lepo pise gore kad ce a kad nece biti kaznjen.

Citat:

Sto da ne. Evo sad cu da vam ispricam dogadjaj od pre par dana. Sretnem nekog gluvog dedu na stepenistu i kulturno kazem "dobar dan". On me pogleda i kaze "dobar dan". Tako se mimoidjosmo a on se okrete i poce da vice iz sveg glasa "REKAO SAM DOBAR DAN! BUDALO JEDNA NEVASPITANA, JE*O TE KO TE TAKO VASPITAO! ZAR TE NISU NAUCILI DA ODGOVORIS KAD TI NEKO KAZE DOBAR DAN". I tako, ja sam miran i stalozen, ali postoje ljudi koji bi u afektu prebili dedu, a posle bi im bilo zao. Razlog bi im bio mnogo vise opravdan nego za kradju cokolade, narocito ako uzmemo u obzir cinjenicu da se cokolada ne krade u afektu, nego uglavnom sa predumisljajem.

Citat:
Ovako svako ima pravo da cusne , pretuce tog cija se slika pojavila bez da odgovara ikome.

Odakle ti ovo sad?! Pa gde su policija, sudovi, zatvori?! Ili mozda sad imas neke sumnje u efikasnost nabrojanih organa???

Citat:
I dobro , kako to ljudi rade u Holandiji ? Mislim , postoje kamere koje mogu da snime pocinioca. Taj snimak se dostavi kao dokaz i kraj price.

OK, ima kamera koja moze da snimi i slike u izlogu, ima i svedoka, postoji sigurno i odgovarajuci zapisnik. Pa onaj ko misli da je ostecen neka to dostavi policiji/sudu i kraj price. Svako neka se za svoja prava - jedni za pravo da jedu cokoladu, drugi za pravo da sprece bespravno jedenje cokolade pa nek zakon presudi ko je u pravu!
[ Pirossi @ 11.02.2008. 11:45 ] @
zakupljujem stranicu u domaćim računarskim časopisima sa Dimkovićevom slikom i "obaveštenjem" kako ovaj čovek radi za firmu čiji mi je proizvod uništio 1k diskova

m'uvedite šerijat. baš me briga. lično me ne dotiče, nisam shoplifter.
[ pctel @ 11.02.2008. 12:07 ] @
Citat:
zakupljujem stranicu u domaćim računarskim časopisima ...

Procitaj zakon o reklamiranju, pa ako se uklapas, onda OK. Mada se ne uklapas, mrzi me da objasnjavam zbog cega.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 12:16 ] @
Citat:
Pirossi
zakupljujem stranicu u domaćim računarskim časopisima sa Dimkovićevom slikom i "obaveštenjem" kako ovaj čovek radi za firmu čiji mi je proizvod uništio 1k diskova

Khehe, i ti si poceo sa argumentom o zameni teza ;-)

Pa nema problema - i ja te onda tuzim za defamaciju. Doduse, kao sto pctel rece, moguce je da te zakon o oglasavanju sprecava da to uradis u Srbiji, ali mozda i uspe.

Da vidimo par sitnih razlika izmedju ove tvoje ideje i ovoga o cemu mi pricamo:

1. C Market (ili kako god se zovu) nisu zakupili nikakav oglas, ili se obratili sredstvima javnog informisanja - vec su okacili sliku na svoj privatni prostor - cak i da je to sto rade ilegalno, potencijalna steta od defamacije je daleko manja nego da se koristi javno glasilo

2. Postoji veoma velika mogucnost da je doslo do nagodbe izmedju C marketa i potencijalnih lopova u pokusaju - cisto sumnjam da ces moci sa mnom da se nagodis povodom objavljivanja onog sto si rekao ;)

3. Takodje, postoji mogucnost i da su slike lazne, kao i informacije o "lopovima" - dok u tvom slucaju ti ciljas na individuu koja postoji, cak se i javlja na ovom forumu.

Ono sto upada u oci, medjutim, je veoma veliki broj ljudi koji su se prvo zabrinuli za prava tih lopova... Nije mi bas najjasnija ta Robin Hud pravda koja se potencira u Uzoj Srbiji, te ceste tendencije poistovecivanja sa raznim marginalnim likovima - kao sto su lopovi u prodavnicama.

Inace, ja ne znam gde ste vi ljudi odrasli - tamo gde sam ja odrastao su svi danasnji krimosi "iz kraja" poceli bas sa prodavnicama - posle su presli na marnjavanje radio/kasetofona iz kola pa su onda presli na kola. Negde u toj fazi su nabavili i vatreno oruzje i postali prave batice sa vecim mogucnstima za kradju, a neki su skoknuli do "prodavnice iz mladosti" ali ne po cokoladu, vec do kase po novac.

Kome su ovo "samo deca koja nemaju za cokoladu" savetujem da se malo probudi. I Kristijan Golubovic je bio isto takvo dete, verujem da bi ga danas ovi svi ovde branili da je na pocetku svoje karijere :)

[ Pirossi @ 11.02.2008. 12:32 ] @
^ ono sa oglasom je šala, hoću reći štos druže :)

sve što sam hteo da kažem već sam rekao: nije na građanima da neposredno sprovode pravdu i sami pronalaze načine kažnjavanja.
to ti je put u anarhiju.
postoji policija i sud. toliko.

i ja kreten, zalažem se za pravnu državu.
[ žutokljunac @ 11.02.2008. 12:32 ] @
1) Taj privatni prostor je istovremeno i javni prostor, jer nisu okačili sliku u magacin.

2) Čisto sumnjam. To možemo samo da nagađamo.

3) Ova teza da je to učinjeno radi reklame sa izmišljenim podacima je ok. Samo onda cela priča pada u vodu.

Ne brani ovde niko lopove. Mada nisam da se ničiji podaci objavljuju na ovakav način. Ja sam da se lopovi vešaju za mooda na sred Terazija pa da vise naopačke. Još bolje, da se svi streljaju određenog dana u godini kao što to rade Kinezi. Ali to nema veze sa mojim željama.

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 11.02.2008. u 13:43 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 12:38 ] @
A, zamislite sledecu situaciju - sta ako MUP Srbije uopste ne reaguje na ove probleme?

Zamisljam razgovor izmedju poslovodje i MUP-a Srbije:

Poslovodja: ALO, Policija?
MUP: DA
Poslovodja: Imamo lopova, C Market, ulica ta i ta - pokusaj kradje u prodavnici, dodjite odmah, lopov je uhvacen
MUP: O cemu se tacno radi?
Poslovodja: Pokusaj kradje Milka cokolade, 100gr, sa lesnicima
MUP: Alo bre 3.14zda ti materina, mojne nas zajebavas, sledeci put cemo tebe da uhapsimo za ovo, a lesnike da ti zabijemo gde sunce ne sija... TU TU TU

...

Ne, ozbiljno - nisam bas ubedjen da MUP reaguje za ove stvari koje su ispod 1000 din... Sta jedna prodavnica moze onda da uradi da zastiti sebe?
[ žutokljunac @ 11.02.2008. 12:43 ] @
Ne šalju oni ljude iz stanice već proslede kolegi koji je najbiliži na terenu. Taj kolega najčešće čuva most da ga neko ne ukrade tako da ima vremena za čokolade sa lešnicima.
[ Pirossi @ 11.02.2008. 12:45 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A, zamislite sledecu situaciju - sta ako MUP Srbije uopste ne reaguje na ove probleme?
Ne, ozbiljno - nisam bas ubedjen da MUP reaguje za ove stvari koje su ispod 1000 din... Sta jedna prodavnica moze onda da uradi da zastiti sebe?

Opportunity makes a thief.
Francis Bacon

ogledala, kamere pa i fizičko obezbeđenje. sve po zakonu.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 12:50 ] @
Pa cek, oni i IMAJU kamere, ne? :)

Mislim, sa njima prave te lepe fotografije za izlog hehe.
[ Pirossi @ 11.02.2008. 12:55 ] @
^ sada je već farsa
[ stil @ 11.02.2008. 12:58 ] @
@ Ivan Ja sam te pitao da li postavljaju slike lopova sa licnim podacima (adresa i ostalo ) na ulazna vrata prodajnih objekata. A ti mi kazes da si video sliku u novinama nekog ko je pretukao starca ? Mislim biti lopov ili huligan je za svaku osudu . Ti sad meni stavljas na teret da branim lopove. To uopste nije tacno . Ja samo neverujem postenju Miskovica ,koji pokusava da zaobidje pravni sistem jedne drzave i postane sudija Dred, to je sve . @ skandy Ukoliko osoba zna da je snimas onda je taj dokaz validan , jelte . Tako da... Postavis kamere na vidno mesto kao i obavestenje da je prisutan video nadzor ... Sto se tice tog kanala , i sam kazes koja mu je svrha . Da se pronadju pocinioci , nije postavljena njihova adresa i otvoren poziv svakome da po svom nahodjenju odredi kaznu ( linc ) vec da se prijavi policiji i sudovima da se postara za to.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 13:04 ] @
Ne ne, napisao sam da sam vidjao i fotografije.

Istini za volju - pisalo je samo ime i prezime ispod fotografije, ne i adresa.
[ Shadowed @ 11.02.2008. 13:44 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa cek, oni i IMAJU kamere, ne? :)

Mislim, sa njima prave te lepe fotografije za izlog hehe.

Jeste, i onda to priloze kao dokazni materijal.

A ako se policija ponasa kao sto si naveo, e onda je to zaseban problem koji treba resavati a ne koristiti kao opravdanje za drugo krsenje zakona.
Tu ima jos jedan problem, a to je valjda zakon da se do izvesne sume ne gone lopovi (negde se pominjalo valjda oko mobilnog telefona) sto je totalno kretenski.
[ MyWay @ 11.02.2008. 15:25 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne ne, napisao sam da sam vidjao i fotografije.

Istini za volju - pisalo je samo ime i prezime ispod fotografije, ne i adresa.
A odakle im ime i prezime? Šta nekog sprečava da se deklariše (kad je uhvaćen u krađi) kao Ivan Dimković? Možda i nije zakonski pokriven slučaj krađe čokoladice u supermarketu i lepljenje slike silnih lopova (kao vaspitno-popravna metoda) ali ono što je definitivno zakonski pokriveno (ako me sećanje služi) jeste legitimisanje, tj ko je ovlašćeno lice koje može da legitimiše nekog...
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 15:35 ] @
@MyWay,

Opet, na nacin koji sam ja opisao moze da se udradi 100% legalno:

1. Potencijalni lopov je uhvacen na kameri, i zaustavljen na izlazu
2. Ponudi mu se 2 opcije:

Opcija a) Zovemo muriju, oni dodju po tebe - pa ti vidi dalje sta i kako
Opcija b) Potpises nagodbu sa nama, naravno pokazes nam i tvoj ID, i dozvolis nam da te malo reklamiramo po izlogu

Naravno, u slucaju C marketa mozda nije u pitanju ovakva procedura - ali sa njom je sasvim moguce resiti pitanje "legitimisanja" bez ikakve potrebe za potezanjem zakona ko sme da legitimise - jer je osoba sama pristala da prikaze svoju licnu kartu bez ikakve prisile.

Pa nek sledeci put malo promisli o svojim planovima :)
[ stil @ 11.02.2008. 16:45 ] @
Zasto si tako siguran da nece doci do zloupotreba ? Ili u krajnjem slucaju da neki Ilija Cvorovic i brat mu Djura (Balkanski spijun) ne rese da pravdu uzmu u svoje ruke . Ili mozda kao onaj ludak sto je isao selom i ubijao sve redom :-( . Ima mnogo isfrustriranog sveta koji bi negde da se iskale , Miskovic to zna . Takvim postupcima moze dovesti do ubistva lincom neduznih ljudi ,ako se potkrade namerna greska
[ Pirossi @ 11.02.2008. 16:54 ] @
^ kako ne shvataš da ako čovek pristane na sporazum, Kompanija nije kriva zbog linča.
zaboga, on je sam pristao da bude prokazan. mislim...
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 16:59 ] @
O kakvom lincu vi gospodo pricate?

Da li se neki linc desio?

Citat:

^ kako ne shvataš da ako čovek pristane na sporazum, Kompanija nije kriva zbog linča.
zaboga, on je sam pristao da bude prokazan. mislim...

Kog linca?

Ako se ikad neki linc i desi, onda mozemo pricati o odgovornosti zbog linca. Dok nema linca, ne moze postojati ni odgovornost za isti.

Ja sam samo rekao kako objavljivanje licnih podataka moze legalno da se uradi... Za eventualnu odgovornost za neke ilegalne akcije mozemo pricati kada/ako se one dese.
[ stil @ 11.02.2008. 17:03 ] @
Akm , a zasto mister Burns ima telohranitelje ?
[ Pirossi @ 11.02.2008. 17:08 ] @
^ zato što on ne čeka da se išta desi niti ima vremena da se bakće sa kojekakvim sporazumima.
jedan posve praktičan čovek.
[ Ivan Dimkovic @ 11.02.2008. 18:18 ] @
Citat:

Akm , a zasto mister Burns ima telohranitelje ?

Zato sto nije krao cokoladice...

Kakve veze to ima sa temom?
[ pctel @ 11.02.2008. 21:23 ] @
Citat:
bez ikakve potrebe za potezanjem zakona ko sme da legitimise

Hajte ljudi, kad ste toliko raspolozeni za diskusiju, iskopajte negde podatak koja su to tacno sluzbena lica ovlascena za legitimisanje. Uobicajena je pojava da legitimisanje vrse neki portiri na ulazima u vaznije zgrade, sluzbenici u banci, radnici u prodavnicama koje robu prodaju na kredit i cekove...

Citat:
Takvim postupcima moze dovesti do ubistva lincom neduznih ljudi ,ako se potkrade namerna greska

Ono sto je tema i sto zabrinjava nije linc, vec evidentna podrska lopovima...
[ Bananaman @ 11.02.2008. 22:43 ] @
@Zutokljunac
Citat:
Osoba za koju sud dokaže da je počinio / izvršio krivično delo krađe za koje se tereti. Ovako iz prve, iz glave. Jesam blizu Banano? :)

Svaka cast, skoro idealno receno! Lopovom se moze smatrati iskljucivo osoba koja je pravosnaznom sudskom presudom oglasena krivom za krivicno delo kradje. Sve ostalo... "video sam ga", "imam svedoke", "priznao je"... ne vredi ama bas nista. Cak ni krivicna prijava, ni podizanje optuznice, ni presuda prvostepenog suda koja nije pravosnazna...

"Kvaka 22": kradja stvari cija je vrednost manja od 15.000 dinara ne goni se po sluzbenoj duznosti, vec iskljucivo po privatnoj tuzbi ostecenog (Clan 210. Krivicnog zakonika). Politika svih velikih trgovinskih lanaca u Srbiji je da ne gone sudski lopove jer se to jednostavno ne isplati. Zato se u slucajevima sitne kradje u trgovini (sto bi se na engleskom reklo "shoplifting") ne zove policija. Ukoliko bi ona i bila pozvana, bio bi sacinjen zapisnik i to je to - nema hapsenja, nema krivicne prijave, nema nicega. Praksa je da se na izlazu osoba "zamoli" da stvari vrati i na tome se sve zavrsava.

"Kvaka 22a": obezbedjenje nema pravo da legitimise osobu koju 'uhvati na delu', vec samo da je zadrzi do dolaska policije (koja, jel' te, nece ni doci) i to bez upotrebe sredstava fizicke prinude, jer inace krse Clan 132 KZ. Pripadnici policije su u praksi jedina sluzbena lica ovlascena za legitimisanje gradjana (Clan 21. Zakona o unutrasnjim poslovima).

"Kvaka 22b": Kaznjavati se moze samo u skladu sa zakonom. Nikome se ne moze izreći kazna ili druga krivična sankcija koja zakonom nije bila propisana pre nego što je krivično delo učinjeno. (Clan 1 KZ) Nase zakonodavstvo ne poznaje institut javnog isticanja identiteta pocinioca krivicnog dela, vec samo sledeca: kaznu zatvora; novčana kaznu; rad u javnom interesu i oduzimanje vozačke dozvole. (Clan 43 KZ)

Na kraju, zelim da se obavestim pokretaca teme da je zahvaljujuci njegovom postu ovde jedna specijalizovana advokatska kancelarija preduzela korake radi zastite prava i interesa osoba koje su se nasle na toj "poternici" i koja ce od C marketa traziti visoku odstetu na ime dusevne boli i pretrpljene nematerijalne stete. Tako da ce zbog necijeg idiotizma u C marketu neko vrlo verovatno jaaaako dobro proci...
[ Pirossi @ 11.02.2008. 22:45 ] @
Citat:
pctel: Ono sto je tema i sto zabrinjava nije linc, vec evidentna podrska lopovima...

ko je dao podršku lopovima? na ovom topiku???

razlika između dve suprotsavljene strane na ovoj temi je u tome na kom mestu se stavlja privatna svojina.
ja je stavljam na 2. iza ljudskog života i osnovnih ljudskih prava.
[ kelja @ 11.02.2008. 22:51 ] @
Citat:

"Kvaka 22": kradja stvari cija je vrednost manja od 15.000 dinara ne goni se po sluzbenoj duznosti, vec iskljucivo po privatnoj tuzbi ostecenog (Clan 210. Krivicnog zakonika). Politika svih velikih trgovinskih lanaca u Srbiji je da ne gone sudski lopove jer se to jednostavno ne isplati. Zato se u slucajevima sitne kradje u trgovini (sto bi se na engleskom reklo "shoplifting") ne zove policija. Ukoliko bi ona i bila pozvana, bio bi sacinjen zapisnik i to je to - nema hapsenja, nema krivicne prijave, nema nicega. Praksa je da se na izlazu osoba "zamoli" da stvari vrati i na tome se sve zavrsava.

Eh, sta ti je teznja za efikasnoscu.

Ovo je prava podrska drzave onima koji kraduckaju, onako umereno...
[ Bananaman @ 11.02.2008. 22:56 ] @
@pctel
Citat:
Hajte ljudi, kad ste toliko raspolozeni za diskusiju, iskopajte negde podatak koja su to tacno sluzbena lica ovlascena za legitimisanje. Uobicajena je pojava da legitimisanje vrse neki portiri na ulazima u vaznije zgrade, sluzbenici u banci, radnici u prodavnicama koje robu prodaju na kredit i cekove...

Kada ti kasirica, portir, kontrolor u GSP-u ili sluzbenica u banci zatraze licnu kartu ili pasos radi legitimisanja, ti komotno mozes da ih oteras u tri lepe time sto ces im reci da nisu ovlascena sluzbena lica za to. Drugim recima, ti mozes da odbijes da im se legitimises i ne mozes za to da snosis nikakve pravne posledice. Ono sto, medjutim, mozes da pretrpis kao posledicu jeste odbijanje novcane transakcije ili ulaska u zgradu, na primer i zato to verovatno neces uraditi. Trecim recima, iza njihovih zahteva za legitimisanje ne stoji autoritet drzavne sile i te zahteve smes da odbijes - prihvatajuci time, naravno, da ce onda i oni odbiti da nesto urade sto ti zelis. Zahtev ovlascenog pripadnika MUP-a da se legitimises, medjutim, ne mozes da odbijes i to je cela razlika u pravima pojedinih lica.

Sem ovlascenih pripadnika MUP-a, pravo na legitimisanje imaju, pod striktno odredjenim okolnostima, pripadnici Vojne policije, kao i kapetani vazduhoplova i plovila, ali to su vec slucajevi koji izlaze iz okvira svakodnevice.
[ Bojan Basic @ 11.02.2008. 23:01 ] @
Bananamane, možeš li da daš stručni komentar na momente koje Ivan stalno ponavlja: naime, da su ti ljudi možda statisti koji jednostavno služe da uplaše lopove — ili pak, ako su stvarno nešto krali, da su dali svoju saglasnost (moguće i pismenu) za objavljivanje slike uz dotične podatke (a na to su pristali kako policija ne bi bila pozvana)?
[ evrropa @ 11.02.2008. 23:24 ] @
kad već spominjete gsp ja bi je spojio sa temom i lopine, dzeparoše (a ne one koji kradu da bi jeli) slikao i kačio po gsp-u umesto onih glupih reklama u većem formatu zaštićeni pleksiglasom i zašfraljeni imbus šrafovima.
[ Bananaman @ 11.02.2008. 23:46 ] @
Odlicno pitanje, Bojane. Naravno da je moguce da su doticni ljudi 'statisti', kako ih ti nazivas i da se uopste ne radi o lopovima. U tom slucaju, C market je ugrozio pravo nekih NN lica (ako je njihove slike, na primer, skinuo sa Neta bez njihove saglasnosti) ili je napravio solidan potez (ako je angazovao 'statiste').

Inace, jedan od mojih najboljih prijatelja radi za privatno obezbedjenje kompanije M-Rodic i kaze da stete koju sitni lopovi ucine nisu zabrinjavajuce i da su prakticno uracunate kao planirani trosak ("kal") poslovanja. On tvrdi da su to mahom ljudi koje je muka naterala na kradju, zatim kleptomani i klinci koji kradu iz zezanja. Vecina ih je slabije obrazovne strukture i iz nizih socijalnih slojeva.

Samim tim, ti ljudi su lakse podlozni uticajima. Mislis da oni znaju svoja prava? Oni vrlo dobro znaju da je to sto rade nesto lose i protivno zakonu i, kad ih uhvate na delu, nece se baviti promisljanjima o pravima sluzbenih lica na legitimisanje, na fer postupak, na krivicno-pravnu proceduru... Oni ce biti jednostavno ljudski uplaseni, a neki verovatno i posramljeni i zelece da se iz cele gungule iscupaju sto je lakse moguce. Pretnje policijom, pokoji samar i sl. lako bi mogle da navedu osobu da potpise nekakav papir po kojem ona "odobrava" isticanje svoje fotografije u zamenu za odustajanje poslovodje od zvanja policije.

Sa stanovista prava, ovaj papir je nistav i to lice bi svakako moglo da tuzi trgovinu za postupanje protivno zakonu kojim mu je nacinjenja nematerijalna steta i dusevni bol.

Ovde si imao prilike da vidis stavove ljudi koji zive u nekim drugim zemljama i koji smatraju da se imperativna pravna norma moze supstituisati dogovorom umesanih strana ("EULA", "nagodba" i sl.). Nase zakonodavstvo (kao i vecina drugih evropskih) to ne dozvoljava, osim u odredjenom spektru slucajeva iz obligacionog (ugovornog) prava. U svih drugim slucajevima, jedino je bitan zakon i on nije podlozan izmenama, cak i ako bi na to pristali - na primer - i osteceni i pocinilac krivicnog dela.

Posebno je tuzno sto imas mnostvo ljudi koji cine dobar deo svake populacije i koji su subjektivno ili objektivno frustrirani i agresivni pa imaju stavove tipa
Citat:
(samo nemojte da počnete sa onim "ima i većih ubica, lopuža, političara...", jer to ne znači da se zakon ne treba sprovoditi i nad ovim sitnim kradljivcima, makar i na freelance način kao ovaj)
- freelance sprovodjenje zakona, vrlo zanimljivo, ili
Citat:
Objavljivanje fotografije dotičnog teško da može da mu sjebe život... Da ga bude sramota i da mu služi za nauk, to da, ali da mu sjebe život teško...
- ne, jok, ulepsace mu ga ili -
Citat:
Kad ovo kroz nekoliko generacija budu čitala naša deca, moćiće iz prve ruke da vide istorijske činjenice zbog čega smo se kao država nalazili u govnima jako dugo vremena...
E, Ventura je ovde u svojoj tiradi slucajno izgovorio jednu veliku istinu. Nasi potomci ce, za razliku od njega, shvatiti da se Srbija nalazi u govnima ne zato sto ne lincuje pocinoce krivicnih dela na sta on poziva, vec zato sto joj je kompletan drustveni, pravosudni, policijski i sistem vrednosti - da izvinite - u qrcu. U normalnoj drzavi, kakva Srbija nije, kriminalcima ne presudjuju gradjani i C market, vec sudovi. A svaka drzava je (ipak) samo refleksija vecine njenih gradjana...
[ pctel @ 12.02.2008. 00:33 ] @
Citat:
Bananaman: Tako da ce zbog necijeg idiotizma...

Idiotom se moze smatrati iskljucivo osoba koja je pravosnaznom sudskom presudom oglasena krivom za krivicno delo idiotizmaTM. Sve ostalo... "video sam ga", "imam svedoke", "priznao je"... ne vredi ama bas nista.
[ pctel @ 12.02.2008. 00:41 ] @
Citat:
jedna specijalizovana advokatska kancelarija preduzela korake radi zastite prava i interesa osoba koje su se nasle na toj "poternici" i koja ce od C marketa traziti visoku odstetu na ime dusevne boli i pretrpljene nematerijalne stete.

Citat:
Naravno da je moguce da su doticni ljudi 'statisti'

Znam da je svasta pravno izvodljivo ali... pokrenuti tuzbu za nadoknadu stete u ime NN lica i bez punomocja NN lica?!
[ Ivan Dimkovic @ 12.02.2008. 08:06 ] @
Citat:
Bananaman
Ovde si imao prilike da vidis stavove ljudi koji zive u nekim drugim zemljama i koji smatraju da se imperativna pravna norma moze supstituisati dogovorom umesanih strana ("EULA", "nagodba" i sl.). Nase zakonodavstvo (kao i vecina drugih evropskih) to ne dozvoljava, osim u odredjenom spektru slucajeva iz obligacionog (ugovornog) prava. U svih drugim slucajevima, jedino je bitan zakon i on nije podlozan izmenama, cak i ako bi na to pristali - na primer - i osteceni i pocinilac krivicnog dela.

Bananaman,

MIslim da ovde polazimo od pogresnih pretpostavki - prvo, sama "nagodba" moze biti izvedena na nacin koji iskljucuje bilo kakvu prisilu. Elementi nagodbe mogu biti pristanak za objavljivanjem fotografije ali i obavezno upoznavanje sa pravima i deklaracija da se to radi pod slobodnom voljom i da je svestan implikacija objavljivanja privatnih podataka na izlogu.

"Osoba uplasena policijom" takodje mislim da nece proci, posto je osoba u datom slucaju lopov - ako je svesno usao u to.

E, sad - i sve ovo gore uopste ne sprecava "ostecenog" da tuzi C Market i da ponisti ugovor kao navodno nezakonit. Pretpostavljam da bi "osteceni" isao na to da je bio uplasen i u afektu i da nije bio svestan svojih prava i da je, u stvari, bio prisiljen da potpise taj sporazum sa C marketom a da je taj sporazum, u stvari, atak na njegovu privatnost, povreda ugleda i sl...

Na kraju krajeva, nasa sudska praksa poznaje slucajeve i da ljudi menjaju svoj iskaz na Sudu sa obrazlozenjem da su bili prisiljeni da potpisu priznanje, pa je sasvim za ocekivati da bi u slucaju ovoga ljudi tvdili da su u stvari dobili batine i da im je sam Miskovic stojao sa dvocevkom uperenu u njihove glave dok su potpisivali "sporazum" :)

Koje su sanse da ce on taj spor dobiti? Bilo bi lepo videti - javi rezultate :)
[ Vlada1001 @ 12.02.2008. 10:10 ] @
Sigurno je da ne smeju da stavljaju sliku do pravosnažnosti presude i time dokazane krivice. Takve slike su verovatno popularne u južnim državama SAD, sumnjam da to može da se vidi u Evropi.
[ žutokljunac @ 12.02.2008. 13:22 ] @
Šta čekaju ti oštećeni ljudi. Neka odmah dižu tužbu!
Kako poslodavac zna da uslovljava i zna da odbija od plate, izmišlja razne kodekse, traži prekovremeni rad, zajebava pa rastura.
E sad ima da platite!
Da sam ja na njihovom mestu, isterao bih stvar do kraja pa vala mi bila poslednja.
Bez 20 000 evra nećemo da pričamo gospodo, pa vi nastavite da kačite slike.
[ SqlByte @ 12.02.2008. 13:46 ] @
Zar nije jednostavnije da neko od vas aktivnih u ovoj temi skokne do tog ozloglasenog C Marketa koga svi mrze i digne jednog zhele zeku pred prodavacicama i da vidimo shta ce da bude.
[ Horvat @ 12.02.2008. 13:49 ] @
i da mase pred kamerom sa istim? :D
[ Silencer @ 12.02.2008. 14:13 ] @
Kako bi sad jednog zele zeku pojeo xD
[ žutokljunac @ 12.02.2008. 14:27 ] @
Slažem se da treba to uraditi i zaraditi debele pare. Evo 20 000€, to ja onako aproksimativno, za kikiriki... više bi se tu tražilo, bar 100 soma! Naravno po oštećenom.
Da znaš da je to pametna investicija. Samo ja sam pošten, prepošten čovek. Kada bih to uradio od sramote bih iselio iz Srbije, platio plastičnu operaciju, promenio ime i prezime, iselio za Kanadu + platio promenu pola.
Meni se to ne isplati.
[ Silencer @ 12.02.2008. 14:33 ] @
Citat:
Samo ja sam pošten, prepošten čovek

Takvi najvise najebu u Srbiji :(
[ žutokljunac @ 12.02.2008. 14:43 ] @
edit:

[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 12.02.2008. u 15:55 GMT+1]
[ evrropa @ 12.02.2008. 15:36 ] @
Citat:
žutokljunac: edit: :).....Samo mi se ne isplati...

oprem dobro.
[ pctel @ 12.02.2008. 17:56 ] @
Citat:
Vlada1001: Sigurno je da ne smeju da stavljaju sliku do pravosnažnosti presude i time dokazane krivice.

Ne. Sigurno je da ce morati da sklone sliku kada (ako) bude postojala pravosnazna sudska presuda kojom se to izricito naredjuje. Do tada mogu kako hoce.

Citat:

Ali, sta cemo za ovo sto je vec triput citirano, ali, evo i cetvrti, nadam se poslednji put:
Citat:
4) Za iznošenje ili pronošenje ličnih ili porodičnih prilika koje je učinjeno u vršenju službene dužnosti, novinarskog poziva,
odbrani nekog prava ili pri zaštiti opravdanih interesa, učinilac se neće kazniti, ako dokaže istinitost svog tvrđenja ili ako dokaže
da je imao osnovanog razloga da poveruje u istinitost onog što je iznosio ili pronosio.

Znaci, epilog tuzbe bi bio otprilike:
Tuzeni se proglasava krivim, ali se nece kazniti, u skladu sa clanom 4. ovog zakona, jer je snimkom kamere dokazao da je imao razloga da poveruje u istinitost svojih tvrdnji. Ujedno mu se naredjuje da skloni sliku u roku od 15 dana od pravosnazne sudske presude viseg suda, posle eventualne zalbe koja se moze uloziti u roku od 8 dana od dana prijema ovog resenja. Pa onda dok postar donese, pa dok prodje 8 dana, pa dok se zalba podneta osmog dana uzme u razmatranje, pa dok se pozovu strane, pa dok dodju, pa dok... tako da, mozda si preterao sa 20.000 EUR-a, ali neke hiljade moraju biti ulozene u taj sudski proces i nema tu bez koliko "necemo da pricamo" vec se sudski troskovi placaju prema stvarnim troskovima.

Imajuci sve to u vidu, ne znam o cemu pricate. Prvo, kazne za pocinioca po zakonu nema. Drugo, da li ce stvarno verujete da ce neko cija je cast i dostojanstvo vredna ~1EUR uloziti hiljade EUR-a u odbranu te casti i dostojanstva. I trece, pod pretpostavkom da hoce, sve sto moze izdejstvovati je skidanje slike sa izloga posle nekih pola godine ili godinu. Jeste li razmisljali da bi se bez tuzbe slika mnogo krace zadrzala na tom mestu :-)
[ Backy @ 12.02.2008. 19:33 ] @
[ evrropa @ 12.02.2008. 20:06 ] @
evo drugari moji vraćam se sa terena na kome sam nažalost utvrdio da slike nisu uklonjene iako sam ja izričito tražio od šefa da to učini, vidite gde su slike izložene odmah pored vrata tako da budu što vidljivije. iako sam šefu nagovestio da je jedna osoba u ludnici zato što ih je on tu nalepio on je na to odgovorio da "tako trba" kao ventura.
tako da nema sumlje da srbija ide na zapad, ali na žalost na divlji.
off-ja sam inače bivši korisnik -pionirski- i ne bežim od odgovornosti, zapravo smatram da je bežanje od odgovornosti ako se ne boriš za ljudska prava.
[ Bananaman @ 12.02.2008. 23:11 ] @
Citat:
Idiotom se moze smatrati iskljucivo osoba koja je pravosnaznom sudskom presudom oglasena krivom za krivicno delo idiotizmaTM. Sve ostalo... "video sam ga", "imam svedoke", "priznao je"... ne vredi ama bas nista.
pctel, u ovom slucaju bi i ovako pisano priznanje bilo sasvim dovoljno...
Citat:
Ali, sta cemo za ovo sto je vec triput citirano, ali, evo i cetvrti, nadam se poslednji put:

Citat:

Kacenje slike sa natpisom "on je lopov" nije nikakvo iznosenje ili pronosenje licnih ili porodicnih prilika. Biti pravosnazno oglasen krivim za krivicno delo kradje nije nikakva "licna prilika". Cak i da jeste, to je za ovaj slucaj potpuno bespredmetno, jer...

Citat:
Znaci, epilog tuzbe bi bio otprilike:
Tuzeni se proglasava krivim, ali se nece kazniti, u skladu sa clanom 4. ovog zakona, jer je snimkom kamere dokazao da je imao razloga da poveruje u istinitost svojih tvrdnji. Ujedno mu se naredjuje da skloni sliku u roku od 15 dana od pravosnazne sudske presude viseg suda, posle eventualne zalbe koja se moze uloziti u roku od 8 dana od dana prijema ovog resenja. Pa onda dok postar donese, pa dok prodje 8 dana, pa dok se zalba podneta osmog dana uzme u razmatranje, pa dok se pozovu strane, pa dok dodju, pa dok... tako da, mozda si preterao sa 20.000 EUR-a, ali neke hiljade moraju biti ulozene u taj sudski proces i nema tu bez koliko "necemo da pricamo" vec se sudski troskovi placaju prema stvarnim troskovima.

Imajuci sve to u vidu, ne znam o cemu pricate. Prvo, kazne za pocinioca po zakonu nema. Drugo, da li ce stvarno verujete da ce neko cija je cast i dostojanstvo vredna ~1EUR uloziti hiljade EUR-a u odbranu te casti i dostojanstva. I trece, pod pretpostavkom da hoce, sve sto moze izdejstvovati je skidanje slike sa izloga posle nekih pola godine ili godinu. Jeste li razmisljali da bi se bez tuzbe slika mnogo krace zadrzala na tom mestu :-)
Pctel, bolje se drzi sklapanja racunara - bolje ti ide ta materija od pravne... Caplja Caplja ti je vec citirao odredbe Clana 200 Zakona o obligacionim odnosima. Naknada stete se trazi u skladu sa tim zakonom, Krivicni zakonik koji ti uporno citiras uopste nije bitan u slucaju trazenja naknade stete.

Citat:
Znam da je svasta pravno izvodljivo ali... pokrenuti tuzbu za nadoknadu stete u ime NN lica i bez punomocja NN lica?!
Vise nisu NN lica i ta ne-NN lica su vec dala punomocja.

Citat:
Koje su sanse da ce on taj spor dobiti? Bilo bi lepo videti - javi rezultate :)
Sanse su izuzetno velike, nije prvi slucaj ove vrste, proces ce trajati par godina, advokatski tim radi na % od moguce nadoknade, ne uzima pare unapred ostecenima. Javljam rezultate!

Citat:
Impresioniran sam tvojom procenom, zutokljunac! Trazena suma je slicnog reda velicine - po osobi.
[ žutokljunac @ 12.02.2008. 23:27 ] @
Komšija pctel...

KRIVIČNI ZAKONIK

OSNOVNE ODREDBE

Nema krivičnog dela niti kazne bez zakona

Samovlašće
Član 330.
(1) Ko samovlasno pribavlja neko svoje pravo ili pravo za koje smatra da mu pripada,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci.

Zloupotreba službenog položaja
Član 359.
(1) Službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Citat:

U vršenju službene dužnosti došlo je do samovlašća i zloupotrebe službenog položaja. A pored toga pročitaj članove KZ-a koje je Bananamen naveo. Ovo što si ti citirao, moglo bi se koristiti kada bi neki novinar izneo tvrdnje za koje se kasnije na sudu utvrdi da su tačne i opravdane. Na primer, B92 i novinari Insajdera su izneli određene tvrdnje i dokaze protiv ljudi iz FSS-a. Ukoliko se to na sudu potvrdi, onda se učinilac takvih tvrdnji neće kazniti. To se ne odnosi na slučaj isticanja slika i ličnih podataka.
[ pctel @ 13.02.2008. 01:01 ] @
Citat:
Pctel, bolje se drzi sklapanja racunara

'bo sklapanje - odoh ja da kradem, pa ako me ne uhvate super, ako me uhvate, onda jos bolje...
treba sklopiti na hiljade racunara da bi se zaradilo 20.000 EUR-a...

Ok, zakon je tu, znaci nije problem nas forumdzija ovde. Interesantno je primetiti da se ovde na forumu sprovodi linc C-marketa zbog linca onih za koje postoji osnovana sumnja da su lopovi. Svako ko je ovde rekao da je C-market prekrsio zakon, trebalo bi za to da plati debelu odstetu zbog narusavanja ugleda te kompanije.

A moderator bi trebao da obrise temu, pre nego sto se pokrene pitanje odgovornosti vlasnika foruma.

[Ovu poruku je menjao pctel dana 13.02.2008. u 02:13 GMT+1]
[ stil @ 13.02.2008. 09:30 ] @
Ih bre Pctel , nemoj da si na kraj srca :-) . Resenje za problem je poostriti zakon po kojem se odredjuju kazne za kradju kao i ukinuti onu glupu granicu o minimalnom ukradenom iznosu. Za to trebas/mo da vatamo za gusu one u skupstini. Takodje treba promeniti zakon po kojem lopova mozes da zadrzis do dolaska policije , naravno bez mucenja :-) To je resenje , a ne pustiti Miskovica da glumi sudiju Dreda. Pozdrav.
[ žutokljunac @ 13.02.2008. 10:12 ] @
Dragi komšija, znam da se šalite, niko ne sprovodi linč nad C-Marketom, samo konstatujemo da su prekršili zakon i da za to treba da odgovaraju.
Kako je gos´n Baja Patak doneo pravilnik da se podređeni moraju sklanjati svojim šefovima, uživam u sudskom epilogu ovog slučaja. Najverovatnije da će Baja ići na izvansudsko poravnjanje.
[ pctel @ 13.02.2008. 19:35 ] @
Citat:
samo konstatujemo da su prekršili zakon i da za to treba da odgovaraju.

Pa upravo o tome pricam kakva je zakonska regulativa - formalno-pravno, onaj ko pojede cokoladu na ocigled svih i izadje napolje a ne plati nije prekrsio zakon sve dok se to ne napise u pravosnaznoj sudskoj presudi. Obezbedjenje C marketa, ajd da odem korak dalje, uhvati toga koji "nije prekrsio" i polomi mu sve koske, isto formalno nije prekrsilo zakon, iz istih razloga.

Citat:
Resenje za problem je poostriti zakon po kojem se odredjuju kazne za kradju kao i ukinuti onu glupu granicu o minimalnom ukradenom iznosu.

I o tome ja pricam. Pozivam sve postene ljude da masovno pocnu da kradu, jer ce tako primorati ove u skupstini da promene zakone. Ako promene super, a ako ne promene, opet super, imace besplatne dozivotne zalihe cokolade. I zasto samo cokolade, u principu, 99% artikala koje covek kupuje su jeftiniji od 15.000 dinara. Znaci, jedan dan krademo cokolade, drugi dan patike, treci dan kompjuterske komponente, cetvrti dan auto-delove... lepo kazu u crtanim filmovima - "ako ne mozes da ih pobedis, onda im se pridruzi".

Citat:
Najverovatnije da će Baja ići na izvansudsko poravnjanje.

Hocemo jednu opkladu?

Citat:
Takodje treba promeniti zakon po kojem lopova mozes da zadrzis do dolaska policije

Pa mozes to i sad. Ako pripremis dokaze da je lopov sam insistirao da saceka
[ žutokljunac @ 13.02.2008. 19:43 ] @
Hoću opkladu zašto da ne. Komšija, dolazim do Vas a i treba mi jedan HDD od terabajt, pa ću Vas kontaktirati. Samo ne znam kako ćemo mi znati da je izvršeno izvansudsko poravnjanje kada je ono tajno. U tome je i caka.

Citat:
Pozivam sve postene ljude da masovno pocnu da kradu...treci dan kompjuterske komponente

Komšija, je l´ ponuda važi i za Vašu firmu?

P.S. - Komšo, prva dva dana ću preskočiti, dolazim treći dan.
[ stil @ 13.02.2008. 20:00 ] @
@ Pctel Tek kad svi predju na stranu kriminala ( ono sto ti predlazes ) ce se stvoriti situacija u kojoj ce se stvoriti alibi velikim ribama. Seti se da je to isto radio SM & co. kada je dozvoljavao sivu ekonomiju (sverc) . Time je sebi stvarao alibi , jer kako onda mozes da mu prigovoris bilo sta kad i ti isto to radis. Recept je isti.
[ pctel @ 13.02.2008. 23:19 ] @
Citat:
žutokljunac: Komšija, je l´ ponuda važi i za Vašu firmu?

Pa ako se prva dva dana nakradem dovoljno da pokrijem stetu... onda, sto da ne, ne smemo biti subjektivni i selektivni

Citat:
Samo ne znam kako ćemo mi znati da je izvršeno izvansudsko poravnjanje kada je ono tajno.

Pa, komsija, u mom je interesu da se ne sazna, onda svejedno dobijam opkladu

Citat:
Time je sebi stvarao alibi , jer kako onda mozes da mu prigovoris bilo sta kad i ti isto to radis.

Pa, nikako, ali nema veze, krasti je OK, kao sto se pokazalo na ovoj temi, a boriti se protiv kradje to nije OK, pa kako se ko uklopi...
[ stil @ 14.02.2008. 00:58 ] @
Pctel , ti si sad razocaran to je ocigledno. Secam se da si jednom ovde okacio tvoju sliku poslovne torbe pune para. Da li se secas ? Siguran sam da tada nisi ovako razmisljao , kao da su sve ladje potonule. Ovakav zakon ( koji stiti kriminalce ) postoji vec dugo vremena , duze od 8 godina. Razlika sadasnjeg vremena u odnosu na ono vreme je . Da si o njemu pricao ovako kao sto sad pricas pojeo bi te mrak. Zato iskoristi to i trazi od onih koje placas porezom da zakon promene. Onaj koji izgubi nadu u bolju buducnost je izgubio sve. Pozdrav.
[ Lesli Eldridz @ 14.02.2008. 01:47 ] @
Glavno da je primitivizam neunistiv. To, i da su se nasli najveci postenjaci da brane te budale koje lepe slike. Ja ne znam zasto ti koji su na slikama ne polupaju sve to kamenjem, a moze i glave ovih sto su lepili. Ko ce ih videti? Lomi idiote, tako se tadi kad gazde nema da odrzava red.
[ evrropa @ 14.02.2008. 03:37 ] @
ko zna, ako budu predugo zalepljene možda će šef da slike izjede
....jbm psihoubice
[ stil @ 14.02.2008. 10:08 ] @
Policija Floride razotkrila lanac kradljivaca robe iz samoposluga
13/02/2008
Razotkriven lanac kradljivaca - Preuzmite (WM)video clip Razotkriven lanac kradljivaca - Gledajte (WM)video clip
Policija države Floride razotkrila je lanac kradljivaca robe iz samoposluga, koji su odgovorni za preprodaju proizvoda u vrednosti od nekoliko miliona dolara preko interneta. Istražitelji su izjavili da je uhapšeno 18 ljudi, a da je najverovatnije još ljudi umešano u, kako je navedeno, jednu od najvećih organizovanih krađa u skorijoj istoriji.
Ove dve žene koje se vide na kameri postavljenoj u prodavnici, prema rečima šerifa kruga Polk, Grejdija Džada, su deo jedne od najsofisticiranijih mreža kradjlivaca u SAD.
«Prema našim procenama, do sada su ukrali robu u vrednosti između 60 i 100 miliona dolara,» kaže šerif Džud.
Policija je za sada uhapsila 18 ljudi umešanih u ove krađe po prodavnicama Floride, koje su počele pre 5 godina. Džad navodi da su članove te organizacije radili u timovima, odnosno dok su jedni čuvali stražu, drugi su krali i koristeći tu tehniku, bili su u stanju da opljačkaju i po 8 prodavnica na dan.
«Bili su u stanju da za manje od 3 minuta iznesu robu u vrednosti od 4 i po hiljade dolara,» objašnjava Džad.
Razmere ove operacije, međutim, su postale jasne tek pošto je otkriveno ovo skladište u kome se nalazi na hiljade artikala - od lekova do preparata za lice i kožu. Mišel Šefer, koja živi nedaleko od skladišta je bila šokirana kada je saznala za ovu operaciju, najviše zbog toga što bi, kako kaže, očekivala da vidi ljude koji ulaze i izlaze iz skladišta. Ukradena roba je prodavana preko raznih vebsajtova, uključujući i E-bay. Džozef Laroka radi u Nacionalnoj federaciji prodavaca.
«Ovo nije dečak koji krade žvake, ili žena koja pokušava da ukrade majicu. Ovo su veoma organizovane i sofisticirane grupe koje kradu i preprodaju robu,» kaže Laroka.
Laroka dodaje da je internet otvorio nove mogućnosti za kriminalce širom sveta. Novac od pokradene robe je, prema njegovim rečima, u prošlosti bio korišten za finansiranje uličnih bandi, a u nekim slučajevima i terorističkih ćelija na Bliskom istoku.

Izvor.

[Ovu poruku je menjao stil dana 14.02.2008. u 11:48 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 14.02.2008. 11:45 ] @
Ili da prelepe te slike slikama druga miskovica, i da napisu ispod slike "ovo je taj koji je ukrao ovu firmu, i tacno je da sam ja iz ove firme ukrao jednu cokoladicu, ali kradja od lopova nije kradja". Ja mislim da ce Ventura da se slozi, on je prvi izneo tu ideju na jednoj od tema.
[ brzibg @ 14.02.2008. 12:38 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: ...ali kradja od lopova nije kradja".

Zovite me Robin Hud...
[ srki @ 14.02.2008. 13:44 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Ili da prelepe te slike slikama druga miskovica, i da napisu ispod slike "ovo je taj koji je ukrao ovu firmu, i tacno je da sam ja iz ove firme ukrao jednu cokoladicu, ali kradja od lopova nije kradja". Ja mislim da ce Ventura da se slozi, on je prvi izneo tu ideju na jednoj od tema.

Mozda je i Miskovicu nekada drzava pogresno uracunala porez ili preskupo naplatila struju pa ako on ukrade od drzave to nije kradja i on nije lopov. I ti si sam rekao da treba krasti od drzave i ne placati struju, vodu i ostalo jer ako drzava krade od tebe onda ti tako vracas. Mozda je i Miskovic isto razmisljao?
[ Lesli Eldridz @ 14.02.2008. 15:43 ] @
Moguce je, pa da mu zbog toga i progledamo kroz prste, ali nije miskovic krao od drzave nego od drustva, a onda je drzavu potplacivao da napise tzv zakone koji ce zastititi to zateceno stanje i "njegov" kapital, koji cak nije ni ovde nego na Kipru. Prema tome, da se slika lepi. Ja bi zalepio. Bas bi me bilo briga sto oni lepe moje. Ja njihove, oni moje, pa bi se ćerali. I lomio bih stakla svaki dan prackom. Mislim, ne bih krao cokolade i to, ali kad bih vec ukrao, pa kad bi me oni uhvatili, pa kad bi mi onda lepili slike, onda bi se ćerali. Ne zbog cokolada, nego zbog tog primitivizma. Ako mi ne daju da lepim tu, lepio bih na drugom mestu. I to ne bih samo lepio njihove slike, ono portret, nego bih pravio montaze u fotosopu, ono, miskovic dere ovcu, njegov poslovodja zguzio kokosku, ima tih pornica koliko hoces. Pa ko prvi popusti. Elem, zna se kako se kaznjavaju lopovi, u bilo kojoj zemlji i ne moze kako ko hoce da lepi necije like, nego postoji procedura, a ako moze jedan da lepi slike, onda mogu svi.
[ žutokljunac @ 14.02.2008. 16:23 ] @
Tačno Lesli, samo nemoj molim Te da njegov poslovođa guzi kokošku. Stavi njega.
[ evrropa @ 14.02.2008. 18:16 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: .... Ja njihove, oni moje, pa bi se ćerali..... pa kad bi mi onda lepili slike,.... onda bi se ćerali....
..........
OJ,...A GĐE, ? OVĐE=
[ pctel @ 14.02.2008. 23:23 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Glavno da je primitivizam neunistiv. To, i da su se nasli najveci postenjaci da brane te budale koje lepe slike. Ja ne znam zasto ti koji su na slikama ne polupaju sve to kamenjem, a moze i glave ovih sto su lepili. Ko ce ih videti? Lomi idiote, tako se tadi kad gazde nema da odrzava red.

Leslie, godinama pokusavam da te shvatim, ali mi ne ide...
Hajde da vidimo da li sam sad ukapirao:

Ukrasti cokoladu je OK. Pokazati prstom toga koji je ukrao nije OK. Polupati stakla je OK. Razbiti nekom glavu, i to je OK. Ograniciti pravo da odseta onom ko je ukrao/polupao/razbio glavu nekom isto nije OK. Jesam ukapirao?

[ pctel @ 14.02.2008. 23:48 ] @
Inace, dugujem vam objasnjenje zasto na ovakve situacije reagujem pomalo subjektivno...

Pre skoro 10 godina, nasao sam se na meti neke ekipe iznudjivaca novca. Nije da sam ja imao neki novac, ali imalo je za mesec dana da se pije po splavovima, sto je njima bilo dovoljno. Prvo su mi unistavali imovinu. Obavestio sam policiju. Onda su mi naneli lakse telesne povrede. Obavestio sam policiju. Onda su mi pretili ugrozavanjem zdravlje i zivota clanova porodice. Tada sam vec odustao od obavestavanja policije. To vece ih je neko sacekao u ulici, ne zna se ko je, malo im pucao oko nogu, malo oko usiju dok se nisu razbezali izmedju zgrada. Prica se da to ima nekakve veze sa mnom, ali nikad nije dokazano. Bilo kako bilo, cudna koincidencija je da od tog dana nikada vise nisam imao problema ni sa njima, ni sa njima slicnim.

Znaci, moj stav je jasan - ljudi imaju puno legitimno pravo da zastite sebe, svoje bliznje i svoju imovinu. To pravo moze biti ostvareno na legalan ili na nelegalan nacin. Ukoliko se mora uraditi na nelegalan nacin, onda to treba planirati tako da ne ostanu nikakvi problematicni dokazi.

Sto se ovih iz C-Marketa tice, pretpostavljam da su pripremili pravni osnov za svoje postupke. Ako nisu, onda ih kao sto rekoh treba kazniti ne jednom vec triput - dodatna dva puta su za aljkavost i neodgovornost
[ žutokljunac @ 15.02.2008. 01:27 ] @
Teško da je pijani poslovođa predvideo bilo kakav pravni osnov.
:D
[ Lesli Eldridz @ 15.02.2008. 02:46 ] @
Citat:
pctel: Leslie, godinama pokusavam da te shvatim, ali mi ne ide...
Hajde da vidimo da li sam sad ukapirao:

Ukrasti cokoladu je OK. Pokazati prstom toga koji je ukrao nije OK. Polupati stakla je OK. Razbiti nekom glavu, i to je OK. Ograniciti pravo da odseta onom ko je ukrao/polupao/razbio glavu nekom isto nije OK. Jesam ukapirao?

Ama nije bre covece OK krasti cokolade, ali je jos manje OK zbog toga lepiti necije slike negde. Kakve su to gluposti? A sto bi se zadrzali na slikama, hajde da ih javno koljemo, jel moze to? Lupanje stakala i ostalo bi bilo samo reakcija na lepljenje tih slika. Ne mozes ti da se ponasas siledzijski i kao balkanski primitivac, a da ne ocekujes rekciju. Gde se to jos lepe slike onih koji kradu cokolade, daj da cujemo? Znaci, ja se svercujem u autobusu na primer, ili ne vezem pojas ili nesto tako bezveze, i oni me uhvate i kazne, i ja platim kaznu, ali to nije dovoljno nekima, nego se pojavi jos i neki tamo Kurta, uz to debil koji je tu nasao mesto preko veze, i koji uzima sprovodjenje pravde u svoje ruke, pa pocne da lepi slike - ovo je taj koji nije vezao pojas, ovaj se svercovao u busu. Nemoj da zaebavas, ja sam to video samo u Alanu Fordu i nigde vise. Kako god, to treba ovako. Lepis slike - lepi molim lepo, al' ja onda busim gume, svakog dana na svim vozilima, i lomim sve prozore, punim spricem svaku kesu mleka sa malo sircetne kiseline (da se mleko zgrusa) itd pa da vidimo onda. A kaznu cu da platim za cokoladu, nema problema.

Znas, 90% onih losih stvari na kojima se zamera "komunizmu" , tipa sikanirenje dece ako im roditelji idu u crkvu, cinkarenje zbog pricanja viceva, secenje kravata "burzujcicima" , šišanje dugokosih na ulici itd, to na tom nizem nivou, su napravile iste takve budale kao ovi sto lepe slike. To su oni koji hoce da budu veci katolici od pape, pa su nekad razbijali deci ofarbana jaja kad ih donesu u skolu za uskrs, a sad eto lepe slike. To su onakvi likovi kao onaj Gavrilo u filmu 3 karte za Holivud. Oni su u sustini tragicni i pateticni likovi, nisu cak ni neprijatelji normalno uredjenog drustva, nego su samo neprijatelji sami sebi i zdravom razumu, ali to ne znaci da treba da im bude dozvoljeno da luduju. Da je ovo normalna zemlja, ta firma bi zbog tih slika platila ogromnu sumu ostecenima, pa bi onda zbog tog smesnog pokusaja ovih jadnika da se ka neka paščad dodvore gazdi, inace lopovu, zavrsili tako sto bi jeli iz kontejnera. E to bi onda bila pravda. Ovo nije pravda.
[ žutokljunac @ 15.02.2008. 10:16 ] @
Vala baš tako. Da se paščad dodvore lopovu, lepo si rekao.
To je taj mentalitet... poniznika, dupeuvlakača, to je to ulizivanje autoritetu. Srbija je to. Naviklo na vožda, na Baju Patka.

Treba opet da se ujedinimo i da pravimo Jugoslaviju. Živeli!
[ Ivan Dimkovic @ 15.02.2008. 10:18 ] @
Citat:
Lesli
A sto bi se zadrzali na slikama, hajde da ih javno koljemo, jel moze to?

Pa cek Lesli, ti se zalazes za bandere kao resenje za ophodjenje za velikim lopovima, ne? :) Ali to izgleda ne kaci male lopove? :)

Btw, welcome back.