[ malada @ 13.03.2008. 02:30 ] @
| E ovako, pitanje glasi:
Kolike su sanse da biste kupili provjeravac za lubenice, ili da biste posjetili sajt koji prodaje isti?
Legenda: provjeravac za lubenice je mali uredjaj koji ce vam reci da li je lubenica loseg, srednjeg ili dobrog kvaliteta. |
[ bags @ 13.03.2008. 02:47 ] @
Ako ima usb port i moze se prikljuciti na auto-upaljac, definitivno.
[ djolep @ 13.03.2008. 09:16 ] @
Zanimljivo. Svakako bih posetio sajt.
Sto se tice kupovine to ti niko ne moze reci bez dovoljno podataka.
Da bih ti dao iole relevantan odgovor moram da znam:
1. Koliko kosta?
2. Koliko je pouzdan?
3. Da li je jednostavan za upotrebu?
Ovo meni nije neki problem, ali mi je bitno, jer bih mozda kupio nekoliko komada kao poklon, sto naravno zavisi i od tacaka 1. i 2.
4. Osnovni princip rada.
Ako busi koru da bi merio sadrzaj secera, sumnjam da ce ijedan prodavac mirno gledati kako mu busis lubenice u potrazi za najboljom.
5. Koliko traje ciklus merenja.
Nisam spreman da stojim 10 minuta pored brda lubenica da bih proverio 5-6 komada.
P.S. Bez uvrede, ali postavio si pitanje tako kao da vapis za zavitlavanjem, pa ocekuj svakojake komentare. S obzirom na tvoj profil nadam se da bolje struktuiras svoj code nego svoje misli.
[ Miroslav Jeftić @ 13.03.2008. 09:52 ] @
Isto mišljenje i pitanja kao i Đorđe, da ne ponavljam. Doduše, prodavci hoće da izvade "čep", ali opet, neće sigurno na svim lubenicama.
[ Vladokv @ 13.03.2008. 10:53 ] @
Šta će vam uređaj za to, lubenicu dobro osmotriš i lagano rukom kucneš, nema da omane. Nema šanse da omanem, i bez vađenja čepa i ostalih zavrzlama.
Evo i kako se to radi:
1 - lubenica ne treba da bude premala (manje važno)
2 - Onaj svetliji deo što je ležao na zemlji treba da bude žut kao banana, a ne beo (ovo određuje slatkoću) (vrlo važno)
3 - vreža treba da zelena, sveža, i kao bonus - da ima malo smole na njenom vrhu. Ako vreža izgleda uvelo, lubenica je stara, davno ubrana (vrlo važno)
4 - Uzmeš lubenicu u jednu ruku, i kucaš je drugom rukom, kao što kucaš na vrata kuće. Treba da zvuči malo šuplje. Čukanjem u više njih se lako ustanovi razlika koja "zvoni" a koja ne. (srednje važno)
5 - Najbolje je da su svi uslovi ispunjeni, ali nije obavezno.
Uz malo vežbe, ova metoda ispitivanja kvaliteta lubenice nema da omane!
[ Nemanja Avramović @ 13.03.2008. 15:00 ] @
Možda i ovaj uređaj tako proverava? o.O
[ Shadowed @ 13.03.2008. 15:13 ] @
Citat: Vladokv: 2 - Onaj svetliji deo što je ležao na zemlji treba da bude žut kao banana, a ne beo (ovo određuje slatkoću) (vrlo važno)
Dobri proizvodjaci povremeno okrecu lubenice tako da nema tog zutog dela, vec je na svim delovima jednaka ("dobija" sunce sa svih strana).
[ malada @ 13.03.2008. 19:40 ] @
E ovako:
1. Po mojoj procjeni kostao bi oko 10-15e
2.Krajnje pouzdan
3. Uzasno jednostavan za upotrebu
4. Ne ostecuje lubenicu ni na koji nacin
5. Ciklus traje 1-5 sec
Sve u svemu krajnje jednostavan (mali i kompaktan) uredjaj i moze da daje ocijenu kvaliteta 1-5 ili 1-koliko hoces.
Naravno bez uvrijede :)
Planiram da zaradim milion pa je ovo kao neka vrsta istrazivanja javnoj mnenja.
[ .qwerty. @ 13.03.2008. 19:52 ] @
:)
Srecno sa izradom uredjaja :)
Samo pazi da ti sada neko ne ukrade ideju...
[ malada @ 13.03.2008. 20:02 ] @
Ostavite slobodno kompletno misljenje necu se uvrijediti, vec sam se naslusao svakakvih potcijenjivanja.
Sta mislite o tome, jel ce biti uspjesno u bilo kom smislu, dali ce se prodavati ili ce biti samo jos jedna vijest i to je to, i sl.
[ GM_X @ 13.03.2008. 20:41 ] @
Ko to može znati hoće li se prodavati ili ne, probaj pa vidi kako ide.
Ja lično ne mirišem lubenice mnogo ali kad se odlucim da konzumiram iste, oslanjam se isključivo na proverenu metodu kucanja kao sto je opisao Vladokv i nema da omane. Ali, ko zna, možda su prodavci lubenica spremni da se malo modernizuju.
PS. Valjda si ozbiljan u vezi tog uređaja.(Opet, ko zna, svakojake ideje prolaze ljudima danas kroz glavu od paljenja mase do zavitlavanja. Ne znam nisam pametan... :)
[ Horvat @ 13.03.2008. 20:50 ] @
zavisi i kojih je gabarita
ja to iskreno ne bih kupio
[ etjen @ 13.03.2008. 22:54 ] @
Ja isto ne bih kupio, sve i da volim lubenice...
[ fLuXx @ 13.03.2008. 23:59 ] @
Ja bih kupio, ako nije skupo (a ja sam student, meni je sve skupo). Verujem da se i drugi vode ovim pravilom. Niko nece da da mnogo para za napravu koja proverava lubenice koje kupuju samo u sezoni, par puta nedeljno, a pritom i nije sigurno koliko je naprava pouzdana.
P.S.
Ja volim lubenice i kupujem ih u sezoni, ne znam kakva ti je to naprava, ali verujem da ne moze biti mnogo pouzdanija od "čuk-čuk" metode, koja provereno radi. Ako hoces da je prodajes, gledaj da se sto vise izreklamiras, to je presudno.
[ Horvat @ 14.03.2008. 00:22 ] @
cena od 10-15 e bas i nije jeftino
a ovaj "aparat" je k'o savrsen za tv prodaju [a jos nije ni osmisljen detaljno,kamoli napravljem :D]
[ Shadowed @ 14.03.2008. 00:51 ] @
za 10-15e imas fore da omasis nekoliko lubenica (koje ces opet pojesti, samo ce biti manje lepe) :)
[ ventura @ 14.03.2008. 06:31 ] @
Osnovno je pitanje na kom principu radi? Potom, šta on to u stvarnosti proverava, odnosno šta je kriterijum da je lubenica dobra?
Meni je lubenica dobra kad je sveža, čvrsta unutra i ne previše slatka.. Neko pak voli kad je lubenica unutra oako sva meka i ušećerena... Ne znam kako bi tvoj merač obratio pažnju na taj problem.. Ali ako pak postoji neka univerzalna ocena lubenice, mislim da bi glavni kupci tvog proizvoda bili proizvođači lubenica, ako tvoj uređaj i ima nekog smisla a da nije nešto tipa stomak eliminator, al za lubenice..
[ Joker @ 14.03.2008. 06:38 ] @
Proizvod koji ima upotrebnu vrednost mesec ili dva godišnje, sa veoma malom ciljnom grupom korisnika, mislim da nije isplativ.
[ Vladokv @ 14.03.2008. 07:51 ] @
Ja sam lubenica eliminator
[ Srđan Pavlović @ 14.03.2008. 08:56 ] @
Rekao si da tvoj merac radi ne-invazivnom metodom, znaci da ne
ostavlja nikakva ostecenja na lubenici. E sad ovo me je zainteresovalo ako si ozbiljan
i ako nas ne zajebavas sve ovde.
Neko je vec potegao to pitanje, a i mene zanima sta si uzeo kao kriterijume dobre
lubenice i kako si kvantifikovao te kriterijume? Da li ce tvoj merac da pokaze nesto
tipa dobra / losa lubenica, ili ce da ima nekakvu skalu sa vise stepena gradacije? (e, izvini sad tek videh 1-5 ocena)
Aj daj nam bar kriterijume po kojima odvajas dobru od lose lubenice pa da mozemo da se
zapitamo i razmisljamo kako je to moguce ispitati neinvazivnim metodom.
A ako te zanima samo kako ce to da prodje ako stvarno postoji i radi... pa iskreno za
10 evra mozda i prodje. Recimo da je 90% ljudi u 80% situacija u stanju da odabere
dobru lubenicu "svojim metodama". Znaci ciljna populacija za tvoj proizvod bi mozda
bila ista ona koja kupuje super brijac za nos, glavu usi, medjunozje i sve ostalo za samo
4,999 dinara, a takvih ovaca ima podosta. A i ne mali broj ce ga kupiti iz ciste radoznalosti.
Mada ako se ispostavi da stvar ne radi, mogao bi da je dobijes nazad od kupca
invazivnom metodom - tamo gde sunce ne sija :)
[ barakuda111 @ 14.03.2008. 09:17 ] @
Ako sprava stvarno radi, uopste nemoj gledati nase trziste. Mislim da bi to na stranim trzistima islo veoma dobro. Moras samo patentirati stvar da je neko drugi neukrade.
[ Java Beograd @ 14.03.2008. 10:11 ] @
Pazi, "proveravač zrelosti lubenice" je proizvod koji se može porediti sa "lomilica kuvanih jaja", "proveravač smrdljivosti patika" i slično. To ćeš lako da prodaješ kao suvenir ili zezalicu koja usput ima neku primenu ako i samo ako cena bude oko 1 - 2, najviše 3€.
Jel znaš kad bi ti Nemac dao 15 € za to ? Ili Amerikanac 20$ ? Limburga meseca. A 99,99% prosečnog Srpstva bi te posalo u tri lepe
[ Black_eyed @ 14.03.2008. 10:25 ] @
Ma kako blesavo u prvom trenutku zvucalo ideja ima potencijala i to pogotovo (kako je neko ranije primetio) u TeleShop-ovima. Naravno, pod uslovom da sve to radi...doduse blizi se i 1. April, nemoj da je ovo neka prvoaprilska zajebancija.
Za domace trziste mislim da je target price 5E a napolju mozes da ides na 10E.
Podseti me sve ovo na patente koji su vrlo-vrlo prosti a doneli su mnogo para svojim pronalazacima:
1. Spajalica za papir (komad zice isavijan na pravi nacin, jednostavno zar ne)
2. Ona traka za otvaraje celofana na kutiji cigara ili zvaka i sl...
[ etjen @ 14.03.2008. 18:43 ] @
Kad malo bolje razmislim, mislim da nas pokretac teme malo za ebava.
Kako bi to uopste radilo?
Mada ispade lepa diskusija oko svega
[ Mitrović Srđan @ 14.03.2008. 18:48 ] @
Ja sam ladno mislio da se svi zezaju na racun lika koji je postavio temu.
Mslim cuo sam za mnoge gluposti ali ovo prevazilazi dosta toga.
[ ratkob @ 14.03.2008. 22:35 ] @
Hehe, odlična ideja! Jos samo da napraviš neki viral klip na youtube-u (ako baš ne bude nikakvih ideja, par polugolih riba će odraditi poaso), i sledeće godine u ovo vreme, eto miliona... :)
A za par godina imaš prostora za jos jednu inovaciju, evo teksta za reklamu:
"Od čoveka koji je napravio 'provjeravač lubenica', novi hit uređaj, univerzalni brojač koštica u lubenici!"
Nemoj da me se ne setiš kad stignu pare... :D
[ etjen @ 14.03.2008. 22:56 ] @
ili na primer, proveravac svezine bureka!
Koliko puta ste se iznervirali sa bajatim burekom!? Kako vas je nervirala preterano tvrda korica na bureku?! A sada, uz novi proveravac svezine bureka (i peciva) vise o tome ne morate da brinete! Za samo (recimo) 9.99 Eura!
Uspeh garantovan!
[ Srđan Pavlović @ 15.03.2008. 03:00 ] @
Ja uopste ne odbacujem u startu ideju da je to nemoguce uraditi.
Kao sto mozes rendgenom ili ultrazvukom snimiti coveka i saznati
nesto o njegovoj unutrasnjosti bez da mu "vadis cep", pretpostavljam
da je nekim neinvazivnim metodama moguce nesto saznati i o
unutrasnjosti lubenice. Samo ne znam kako.
[ Vladokv @ 15.03.2008. 07:46 ] @
Verovatno nekom metodom ultrazvuka, nekako mi izgleda da je neka fora sa zvukom
[ fLuXx @ 15.03.2008. 07:52 ] @
Da, to bi mogao biti mali problem
@malada
Daj, rodjace, ne drzi ljude u neizvesnosti, reci stogod o tom tvom epohalnom otkricu.
[ GM_X @ 15.03.2008. 18:43 ] @
@etjen
Odlična ideja, još kad bi mogao aparat da pokaže kad je burek podgrejan ili naprimer jel' sir svež itd.
Mislim da bi takav uređaj imao vise šansi, pod uslovom da bude veličine nekog osrednjeg priveska za ključeve.
I tako, sve mi se više čini da se malada ipak samo zezao...ali opet,ko zna...
[ malada @ 15.03.2008. 19:49 ] @
A kakav ludak bi morao da budem da bih vas zajebavao sa ovakvim stvarima.
Ne ozbiljno, ozbiljan sam, a ocjena bi bila davana na osnovu srednje ocjene 10-ak 20 ljudi, dakle ako 20 ljudi smatra da je ta lubenica dobra, a tebi nije, onda imas drasticno drugaciji ukus. I bio bi 99% pouzdan, a meni je odmah pala ideja za tele-shop, ali mi malo crnjak da mi se uredjaj prodaje na tele-shopu, mada ako ce donijeti milion ko sam ja da se bunim. Ali zar nebi bilo super da imas taj uredjaj, i da svaki put kupis super lubenicu, najbolju od 10 ponudjenih u prodavnici recimo.
Ako napisem ideju kako uredjaj radi onda rizikujem da mi je neko mazne, pa malo oklijevam. Inace uredjaj jos nisam napravio ali imam kompletnu ideju kako ce da radi, a moja (krajnje gruba) procijena je da ce kostati toliko.
[ Srđan Pavlović @ 16.03.2008. 07:47 ] @
Citat: I bio bi 99% pouzdan...
ne dozvoli da procenat tako brzo opada - drzi se ti proverenog metoda teleshopa "99,99%!"
Citat: ...rizikujem da mi je neko mazne, pa malo oklijevam."
U pravu si. Bolje da to ostane tajna, znas kaki je nas svet.
[ RADZMEN @ 18.03.2008. 19:17 ] @
Cek,cek,cek. Iz ugla kupca lubenice to i nije losa stvar (naravno ako funkcionise),ali ajde malo da pogledamo kako to izgleda iz ugla prodavca.Sticajem okolnosti radim na pijaci i u letnjoj sezoni prodajem i lubenice.Dojde jedan kupac i odabere onu sa ocenom pet. Pa dodje drugi ,pa treci pa .... i tako mi oni pokupe one najbolje sa ocenom pet.Posle njih mi pokupe sve one sa ocenom cetiri i vec posle toga mogu da se j.... .One sa ocenama tri,dva i jedan nece vise niko .Jer nije to narandza pa da neko voli slatku a neko kiseliju.Lubenica ili je slatka i dobra ili nije uopste dobra.A sta ja da radim sa onim losim ? Da ih nosim kuci da ja jedem ili da ih bacim pa izgubim ulozeni novac ???
Neverujem da ce i jedan prodavac pa makar on bio i sam proizvodjac dozvoliti upotrebu takvog aparata.
A zamisli primer da ja kao kupim taj tvoj aparat i krenem u selo da kupim prikolicu od jedno 3-4 tone lubenica i izvadim tvoj aparat da proveravam svaku lubenicu ponaosob.Smesno.Ima seljak da kaze "Ma gubi se odavde dzukelo jedna sa sve tim aparatom ".
Ja se ipak nebi blamirao s obzirom da su to ljudi sa kojim radim vec dugo godina.
U svakom slucaju zelim ti da se obogatis. Samo dalje od mene sa tim tvojim aparatom.
[ Davor Vlajkovic @ 18.03.2008. 19:32 ] @
@RADZMEN
Pa zar ti takav aparat ne bi pomogao u boljem sortiranju lubenica po klasama? Ono, najbolje (prva klasa) koštaju toliko, ove osrednje (druga klasa) upola manje, a cena treće klase je u fazonu daj-šta-daš, samo da se ne vraća kući / baca u smeće...
Zar ja treba da učim trgovce njihovom poslu? :)
[ mrkii @ 18.03.2008. 19:34 ] @
a sta kazes na to da prodajes ili proizvodis iskljucivo lubenice sa ocenom 5? sad se ti jadas da neces moci da uvaljujes kisele lubenice, a nama da te bude zao? ako neces da dozvolis da neko proverava kvalitet tvojih lubenica to znaci da nevaljaju. dopustice proveru neko ko zna da su njegove odlicne. hej, pa ovo moze da natera proizvodjace i preprodavce da poboljsaju kvalitet proizvoda :)
ali ne brini se, ako se ovakav proveravac lubenica i napravi nece ga kupiti svako tako da ces i dalje moci da uvaljujes budjave lubenice :)
uostalom ko ce da mi zabrani da u maxiju npr. proverim lubenicu? ja bih ovako nesto verovatno kupio ako je sto posto efikasno. nisam neki obozavalac lubenica, ali volim da se zasladim ponekad. ustvari, ja ne kupujem lubenice tako cesto najvise sto ne umem da izaberem dobru pa se kuci kad je otvorim nerviram i jedem na silu.
rezervisem jedan komad unapred :)
[ Davor Vlajkovic @ 18.03.2008. 19:41 ] @
@mrkii
Upravo - kao i uvek, provere se ne boje samo oni koji nemaju šta da kriju.
[ barakuda111 @ 18.03.2008. 20:38 ] @
RADZMEN
Klasiras lubenice kao sto je vec pomenuto. Prvu i drugu klasu prodas ljudima, a sa ostalim klasama nahranis svinje, a ne da teras ljude da jedu kiselo i nezrelo.
Ovaj radzmen mi otvori oci kako ljudi umeju da budu pokvareni kad je u pitanju njihov dzep. Rezervisem i ja jedan aparat ;)
Druze izmisli usput i aparat za proveru voca od preteranog prskanja da prestanemo da se trujemo.
[ malada @ 18.03.2008. 21:25 ] @
@RADZMEN
Pa kako dozvoljavas da ti kuckaju lubenice (da bi provjerili kvalitet), a ne dozvoljavas da koriste aparat, to je isto samo sto je ovo pouzdanije.
Nego sad mi pade na pamet, kada bi dovoljan broj ljudi imao ovaj aparat (recimo 10%), onda bi ostali kupovali ono sto preostane iza njih, a to su losije lubenice, pa bi konacno i oni morali da ga kupe sto znaci eksponencijalni porast prodaje aparata i vise $
[ RADZMEN @ 18.03.2008. 21:31 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: @RADZMEN
Pa zar ti takav aparat ne bi pomogao u boljem sortiranju lubenica po klasama? Ono, najbolje (prva klasa) koštaju toliko, ove osrednje (druga klasa) upola manje, a cena treće klase je u fazonu daj-šta-daš, samo da se ne vraća kući / baca u smeće...
Zar ja treba da učim trgovce njihovom poslu? :)
Ok .Postujem tvoju zdravu logiku .Sortiranje ?Hmmm..... Moze ! Ali onda ista ta lubenica nece kostati 10 din po kilogramu kao ove ogidine vec mnogo vise.Kad bi razlika u ceni po kilogramu bila 20 i vise dinara imalo bi se prostora za klasiranje i to bi stvarno bilo najkorektnije,ali nije tako .Kako ja da klasiram robu po kvalitetu i ceni kad je razlika mala. Npr. Platim kilo lubenice u selu 6 din sa troskovima prevoza i ostalog ona me kosta 7 din. Sta bre ja da klasiram u ta 3 din razlike ?Neznas kako je kad krene obaranje cena da bi se "ubila" konkurencija.Nekad se i svesno radi sa minusom, ali to nije tema ovde.Nema tu onda nikakvog klasiranja vec spasavaj se ko moze. :)
Citat: mrkii: a sta kazes na to da prodajes ili proizvodis iskljucivo lubenice sa ocenom 5? sad se ti jadas da neces moci da uvaljujes kisele lubenice, a nama da te bude zao? ako neces da dozvolis da neko proverava kvalitet tvojih lubenica to znaci da nevaljaju. dopustice proveru neko ko zna da su njegove odlicne. hej, pa ovo moze da natera proizvodjace i preprodavce da poboljsaju kvalitet proizvoda :)
Gresis.Prosto je nemoguce odgajiti bilo koju kulturu koja se prodaje na pijaci a da sva bude isog kvaliteta.Veruj da bi ja to najvise od svega voleo.Onda nebi imao ama bas nikakvih poteskoca u radu.To bi bila laganica zarada.Posto ja nisam proizvodjac (a nisam ni klasican nakupac) primoran sam da robu kupujem od proizvodjaca. Veruj mi da su retki proizvodjaci koji ti nece uvaliti sve i svasta od robe,pa se ti posle j.. kako ces da prodas a da ne izgubis ulozene pare.
Citat: mrkii:
ali ne brini se, ako se ovakav proveravac lubenica i napravi nece ga kupiti svako tako da ces i dalje moci da uvaljujes budjave lubenice :)
Sad mi je stvarno lakse .Necu brinuti obecavam . :)
uostalom ko ce da mi zabrani da u maxiju npr. proverim lubenicu?
Pa naravno da ti to ne moze niko zabraniti u maxiju. Samo mi reci dali u maxiju kupujes paradajz koji je pre tebe prevrnulo kroz ruke bar 150 ljudi ?Maxi,Rodic,Idea i drugi su posebna prica.Nikad nemogu imati kvalitet voca i povrca kao sto je na pijaci.Mozda sam subjektivan sory. Ali zato uvek imaju nize cene.
Citat: barakuda111: RADZMEN
Klasiras lubenice kao sto je vec pomenuto. Prvu i drugu klasu prodas ljudima, a sa ostalim klasama nahranis svinje, a ne da teras ljude da jedu kiselo i nezrelo.
Ovaj radzmen mi otvori oci kako ljudi umeju da budu pokvareni kad je u pitanju njihov dzep. Rezervisem i ja jedan aparat ;)
Druze izmisli usput i aparat za proveru voca od preteranog prskanja da prestanemo da se trujemo.
E ti me stvarno nasmeja sa svinjama.:) Nikoga ja ne teram ni da kupi a ni da jede losu robu.Daleko od toga.
Nevidim sta je pokvareno u tome sto hocu da zaradim novac na robi koju prodajem umesto da je bacam.Najbolje da jos izvadim lovu iz svog dzepa pa da hranim narod.Trgovina je to .
Ti mora da si jedan od onih koji se drze devize "ja za moje pare hocu da kupim sta ja hocu".Pa onda kad ti neko otvori cep na lubenici trazis (i uvek nadjes) mali milion razloga da je ne uzmes.Te nije slatka ,te nije dovoljno crvena,pa nije joj kora dovoljno zelena,onda slatka je pri srcu ali nije pri kori i jos i jos i jos....... samo da je ne kupis ,a ustvari ides po pijaci i podj.....s narod. Cccccccc........
[ bakara @ 18.03.2008. 21:32 ] @
Pa dobro mozda i jeste smesno i neposteno ali je covek sa njegove tacke gledista u pravu...
da je lako proizvesti lubenice sa ocenom 5, onda ove druge odavno ne bi ni postojale, zar ne?
uostalom ko ce da mi zabrani da u maxiju npr. proverim lubenicu?
Pa ne znam u kakvom ti maxiju kupujes ali kod nas bas i ne daju da sve sam biras, jos kad bi dosao sa "aparatom za lubenice"...
[ malada @ 18.03.2008. 21:38 ] @
On jeste u pravu, ako tako postavis stvari, ali ako postoji nacin da je provjeris, a da je ne ostetis onda ne kupujes macku u dzaku vec imas neku garanciju kvaliteta, a ako on hoce da ti uvali macku u dzaku onda ja necu da kupujem kod takvoga (mislim ne konkretno ja ali vecina naroda ce tako da razmislja).
[ bakara @ 18.03.2008. 21:51 ] @
Pojava ovakvog "aparata za proveru" bi kako vidim dovelo i do neminovnog rasta cena lubenica na trzistu
[ RADZMEN @ 18.03.2008. 21:55 ] @
Citat: bakara:
da je lako proizvesti lubenice sa ocenom 5, onda ove druge odavno ne bi ni postojale
A nebi ni kostale ovoliko malo vec bi retki sretnici jeli te extra klase a sirotinja bi glodala njihove ostatke.
Citat: malada: @RADZMEN
Pa kako dozvoljavas da ti kuckaju lubenice (da bi provjerili kvalitet), a ne dozvoljavas da koriste aparat, to je isto samo sto je ovo pouzdanije. Ma kuskanje i stiskanje nije zabranjeno .Pa tako ih i ja biram koje su ko fol zrelije i sladje.Ali tu nema nikakve garancije pa i ja imam neke sanse. :):)
Citat: malada: On jeste u pravu, ako tako postavis stvari, ali ako postoji nacin da je provjeris, a da je ne ostetis onda ne kupujes macku u dzaku vec imas neku garanciju kvaliteta, a ako on hoce da ti uvali macku u dzaku onda ja necu da kupujem kod takvoga (mislim ne konkretno ja ali vecina naroda ce tako da razmislja). Tako je.Ja sam postavio stvar sa moje tacke gledista.Svesna prevara je kad ti neko uvali bas trulo ili ti ukrade na vagi ili racunu,ali ovo sa lubenicom ne smatram prevarom.
Seljaci gledaju da uhvate sto bolju cenu pa onda beru i zelenu i poluzelenu i zrelu i svakakvu lubenicu .Oni su neuporedivo pokvareniji od mene ,ali nikad neces okriviti njih nego mene jer sam ti je ja prodao.Ali sta sad .Jel treba ja da neradim zbog toga ili da bacam robu pa da nista ne zaradim ?Ludi trgovina je to .Znate ono "Ko koga z...."
Ali nisu samo prodavci prevaranti.Da samo znate kakvih i koliko prevaranata ima medju kupcima i cime se sve sluze nebi verovali ,ali ja opet ne generalizujem sve kupce kao pokvarenjake.Od njih zivim.
Citat: barakuda111:
E ovo je mnogo bitnija stvar i ovo podrzavam do kraja.Kad bi samo znali cime sve i kolko puta se prska roba nikad je nebi kupovali.Pa nije dzabe ona organska hrana toliko skuplja.
[ mrkii @ 19.03.2008. 07:25 ] @
@RADZMEN
kazes da su retki proizodjaci koji nece da ti uvale losu robu? pa ti nadji te retke proizvodjace jer ja u suprotnom necu da kupujem kod tebe. ako tebi (i ostalim prodavcima) seljaci uvaljuju losu robu, to ne znaci da i vi isto treba da radite nama kupcima. pogotovu jer ti kad kupujes od seljaka bolje prepoznas losu robu nego mi kad kupujemo od tebe.
mozda bi masovna upotreba takvog aparata za proveru kvaliteta dovela do porasta cena kvalitetnih lubenica, ali zar to i ne treba da bude tako? e sad, to ne znaci da bi cena bila basnoslovna. lubenice bi mogle da budu skuplje ali ako se pretera sa cenom niko ih nece kupovati pa ce cena brzo pasti. trziste, ali ti to bolje znas od mene. ko voli da pojede parce ili dva slasne lubenice kupovace kvalitetnu lubenicu (ja npr.) a ko voli da se davi u lubenici nek kupi "B" klasu ako nema para za "A".
pitanje za tebe posto toliko ne volis prskano voce. da li je tvoje voce provereno neprskano jer, zaboga, ti se grozis prskanog voca? ili je i tvoje voce prskano i otrovno jer samo takvo mozes da nabavis, sta da se radi, od necega mora da se zivi?
sto se tice voca u maxiju tice i pipanja stotina ljudi pre mene, kad stignem kuci ja lepo to operem i gotovo, nista strasno. u maxiju prvo biram ocima, uzmem komad, okrenem ga. ako je dobar i sa donje strane kupujem, ako nije vracam. zar kod tebe ne moze tako?? sta je tu strasno i ko moze da mi zabrani da lepo pogledam ono sto kupujem. moja iskustva sa prodavcima u maxiju su bas pozitivna jer mi niko do sada nije prisao i zabranio da tako radim. naravno ima i penzionera koji prevrnu celu gajbu za dve jabuke. to je vec ..........
sve u svemu mislim da ne postoji nikakav razlog da se bude protiv sprave koja ce ti pomoci da kupis kvalitetan proizvod. svi argumenti protiv su iskljucivi sebicluk i nista vise od toga.
[ Black_eyed @ 19.03.2008. 07:43 ] @
Citat: bakara: Pojava ovakvog "aparata za proveru" bi kako vidim dovelo i do neminovnog rasta cena lubenica na trzistu :D
Sem u slucaju da ne patenetiramo i jammer za prodavce koji bi sludjivao proveravac lubenica :))) Moraju se primenuti Countermeasures !
Ovaj drugi ce kostati 100$, jbg. hocete da prodate nezrele lubenice ili ne ;))))
[ Srđan Pavlović @ 19.03.2008. 11:27 ] @
Hehe.... ali jos ne znamo na kom principu radi, pa ne znas ni sta treba da se jammer-uje :)
Recimo, ti jammer-ujes radio talase, a ovo cudo radi na principu
ultra-giga-mega-plazma-subtransverzalnog torzionog prostorno-vremenskog
analizera, i 'ebiga, sta ces onda :)))
Daj pokretacu, ako ne das neki "tip" kako ovo tvoje radi,
stvarno ti nije fora... :)
[ etjen @ 19.03.2008. 14:12 ] @
ja moram cisto da prokomentarisem da je ovo daleko najzanimljivija tema na kojoj sam u skorije vreme diskutovao!
Ziveo "provjeravac lubenica" (mada ga nikad ne bih kupio, kao sto sam vec rekao ranije)
[ bakara @ 19.03.2008. 15:04 ] @
Citat: Black_eyed: Sem u slucaju da ne patenetiramo i jammer za prodavce koji bi sludjivao proveravac lubenica :))) Moraju se primenuti Countermeasures !
Ovaj drugi ce kostati 100$, jbg. hocete da prodate nezrele lubenice ili ne ;))))
hehe a taj jammer ce hteo, ne hteo morati svaki prodavac da ima...pa makar i kostao 10x vise.
Kazem vam ja da ce cena lubenica morati da skoci ;)
[ mrkii @ 19.03.2008. 15:28 ] @
a posto sam ja prvi narucio aparat, svoj primerak cu da prodam RADZMENU. samo da ga rastavi i vidi kako funkcionise.
cena?
prava sitnica, nek mi se javi na PM.
[ RADZMEN @ 19.03.2008. 15:45 ] @
Imam ja bolji predlog.Dodji da ulozimo zajedno lovu u robu i ponesi aparat .Pa kad budemo zajedno proverili sve lubenice onda cemo da sednemo negde i da razbijamo glavu kako da izvadimo ulozene pare.A da ti ne pricam o zaradi.
Ah da .Ponesi jedno 2 kg aspirina jer ce nam glave toliko oteci od razmisljanja i brige da ce nam stvarno biti potreban. :):):)
[ mrkii @ 19.03.2008. 16:14 ] @
ih bre radzmen, sto si na kraj srca.
jednim delicem svoje duse ja te cak i razumem :)
salim se.
ne sekiraj uopste. kad bi se pojavio masovno takav aparat trziste bi u kratkom roku izgledalo ovako:
- seljaci bi morali da ti dopuste sortiranje lubenica kad kupujes jer niko ne bi kupio od njih u suprotnom. ti kad sad kupujes jabuke npr. da li ti oni pokazu gajbicu sa jabukama da vidis kakve su? naravno da pokazu jer neces da kupujes macku u dzaku. sa gore pomenutim uredjajem ti ne bi koristio oci vec aparat da vidis sta kupujes. u principu nikakva razlika. ako ne zeli ipak da proda tako lubenice nek ih pojede sam ili baci. trziste je cudo.
- mogao bi da izaberes kakve lubenice ces da kupis od seljaka. manje kvalitetne po nizoj ceni ili skupe po visoj i da odredis svoju dobit pri prodaji na pijaci. isto kao sada jabuke, shvatas. svaka roba ima kupca, neko kupi viski za 1000 dinara i pijucka a neko 10 litara brlje po sto dinara, pa se uvosti.
- sortiras lepo lubenice na tezgi sa razlicitom cenom, isto kao sto sortiras jabuke i pomorandze i picis.
na kraju svi zadovoljni. ti si prodao kvalitet koji si i reklamirao (na tezgu gde kupim losu robu ja se vise ne vracam), mi smo dobili ono sto smo platili, a seljaci su naplatili koliko su zasluzili.
pozdrav :)
[ RADZMEN @ 19.03.2008. 17:00 ] @
Joj kako ti to sve olako shvatas.Ti kao da nikad nisi sreo prefrigane ljude.Ako ces da ti prikazem u postotcima u ovom poslu onda to izgleda ovako. 95%-5% u korist nepostenih.To sto ti pricas to je cista utopija.Znas li kakva azdaja moras biti da bi plivao godinama uovom poslu ?
Citat: mrkii: ti kad sad kupujes jabuke npr. da li ti oni pokazu gajbicu sa jabukama da vidis kakve su? naravno da pokazu jer neces da kupujes macku u dzaku. E jesi me nasmejao.Ko bre da ti pokaze gajbu od vrha do dna ? Pa to je nastroze zabranjeno na mestima gde se kupuje na veliko .Jesi ti nekad isao na pijacu da kupis papriku u dzaku .Znas li ti koliko ljudi bude zaj....no na taj nacin i to od samih proizvodjaca.Ti mislis ako je seljak da je posten? Naravno nisu svi i neposteni ali velika vecina jeste.Ti se izgleda vezao samo za maxi.A sta radis kad u maxiju kupis lep crven paradajz i dodjes kuci iseces ga u salatu a on unutra ne zelen nego beo i bezukusan ? Koga onda krivis ? Seljaka ?Mene ? Miskovica? A ti ga izabrao svojom strucnom procenom i rukom.Eee moj mrkii .
E da .A sto se tice moje robe.Naravno da je prskana i preprskana ko zna kolko puta .Al to neznaci da se ja slazem time.Zagledaj malo u ruke prodavcima jagoda kad im bude sezona.Videces bele fleke na njima a to je sve od preparata.Nije sigurno od secerne vodice.
Citat: mrkii: ih bre radzmen, sto si na kraj srca.
jednim delicem svoje duse ja te cak i razumem :)
salim se. Vidis ja tebe potpuno razumem i ne salim se u opste.
Tvoj dinar je naaaajveci na svetu a za moj te boli q.... .Jel tako ?
Cccccc ........
[ Srđan Pavlović @ 19.03.2008. 17:27 ] @
Gde na Elite Security-ju stoje protivpozarni aparati? :)
[ mrkii @ 19.03.2008. 17:34 ] @
e pa majstore iz tvog posta mogu da zakljucim sledece:
- kazes da su seljaci uglavnom neposteni iako ima i postenih?
a) nesposoban si da za 15 godina (toliko si napisao da radis u drugoj temi) nadjes jednog postenog seljaka (ili prodavca na veliko) koji bi te redovno snabdevao kvalitetnom robom.
b) boli te uvo kakvu robu uvaljujes kupcima sve dok odlicno zaradjujes (i vise od nekog pametnjakovica sa fakultetom - napisao si u drugoj temi).
- kazes da tesko mozes da nadjes prodavca na veliko ko nece da ti uvaljuje nekvalitetne jabuke ispod prvog reda kvalitetnih?
a) nesposoban si da za 15 godina nadjes jednog postenog seljaka (ili prodavca na veliko) koji bi te ne bi varao kvarnim jabukama ispod kvalitetnih. citaj ovako: ti si jadan, neiskusan preprodavac u pokusaju (15 GODINA)
b) boli te uvo kakve jabuke kupujes jer ces iste uvaliti nama. i to sve dok odlicno zaradjujes (i vise od nekog pametnjakovica sa fakultetom - napisao si u drugoj temi).
- kazes da se grozis prskanih i preprskanih jabuka ali ih ipak prodajes:
a) nesposoban si da za 15 godina nadjes jednog postenog seljaka (ili prodavca na veliko) koji bi te snabdevao neprskanim jabukama (ima i takvih jabuka veruj mi)
b) boli te da se mucis i trazis takvog kad odlicno zaradjujes i ovako (i vise od nekog pametnjakovica sa fakultetom - napisao si u drugoj temi). nema veze sto trujes ljude i sto se to kosi sa svim tvojim principima (ponovio si to sto puta), para je para.
ja na sva pitanja odgovorio pod b.
gde sam napisao da mi nevalja roba iz maxija? sto se maxija tice to je samo primer. evo ako hoces trenutno je mnogo bolja pomorandza iz tempa nego kod preprodavaca na pijaci (to primetili i preprodavci pa kupe u tempu i prodaju na pijaci). inace, nema nista protiv pijace i ljudi iz tvoje branse. svaki dan kupujem kod vas i veoma sam galantan pri placanju. samo mi nisu jasni neki tvoji nerazumni stavovi.
eto toliko. pozdrav i ziv bio :)
sorry za offtopic, necu vise :)
topic:
narucujem jos 10 komada parata i delim besplatno gradjanima koji se ne razumeju u lubenice :)
[Ovu poruku je menjao mrkii dana 19.03.2008. u 18:48 GMT+1]
[ GM_X @ 19.03.2008. 19:36 ] @
Ko kaže da se od ništa ne može napraviti nešto, evo ova tema je živi dokaz samim svojim razvojem. Eh, sto meni ne padaju ovakve ideje na pamet?!
Nego, pokretaču teme, ja da sam na tvom mestu ne bih se usudio patentirati i proizvesti taj uređaj rizikujući linč od strane prodavača a bogami i proizvođača lubenica, ili bih se barem potrudio da ostanem anoniman.
[ RADZMEN @ 19.03.2008. 20:09 ] @
Tacno mrkii brate mili .Nemogu 15 punih godina da nadjem postenog seljaka koji ce me snabdebvati robom kakvu ja zelim.Svi se oni posle odredjenog vremena iskvare i pocnu da uvaljuju.A veruj mi da sam stvarno puno zaradio za to vreme ali ne samo zato sto sam (kao sto ti kazes ) varao narod i uvaljivao losu robu nego zato sto ja ustajem ujutru u 4.30 h a dolazim kuci uvece tako da moj radni dan traje bar 10 do 12 h i ja nemam ni subotu ni nedelju nego radim svaki dan osim Bozica i Uskrsa. A ti ? Dal radis toliko ,ili ides vikendom u zivot ? E moj mrkii.
Nego ajd nemoj da coveku remetimo temu. Ti ostajes pri narudzbini 10 kom te nove sprave a ja sam protiv toga.Ok ?
Ziveo ti meni.Bas sam radostan sto si se potrudio da procitas sve moje postove.Svaka ti dala.:)
[ MyWay @ 19.03.2008. 22:20 ] @
Citat: RADZMEN: A veruj mi da sam stvarno puno zaradio za to vreme ali ne samo zato sto sam (kao sto ti kazes ) varao narod i uvaljivao losu robu nego zato sto ja ustajem ujutru u 4.30 h a dolazim kuci uvece tako da moj radni dan traje bar 10 do 12 h i ja nemam ni subotu ni nedelju nego radim svaki dan osim Bozica i Uskrsa. Imaš ponedeljak - aj' da se ne lažemo, nismo na pijaci ;-)
[ etjen @ 20.03.2008. 13:04 ] @
koliko bi tek bilo frke da moj predlog za proveravac bureka zazivi...
Kad bi krenuli vlasnici prodavnica i pekari...ih nigde kraja :-)
Naravno, salim se. Nemojte da se svadjate ljudi, kvarite ovako lepu temu!
[ RADZMEN @ 20.03.2008. 18:06 ] @
Citat: MyWay: Imaš ponedeljak - aj' da se ne lažemo, nismo na pijaci ;-) Kakav li si ti tek prevarant kad znas za ovaj istiniti podatak ? :):):)
Pa dobro moram nesto i da slazem.Kakav bi ja to piljar bio kad nebi ....... .
[ djolep @ 20.03.2008. 22:03 ] @
Izgleda da ovde niko nije uradio domaci. Ova stvar postoji i radi. Ima dosta price o raznim principima rada na Netu.
Najpouzdanije varijante uredjaja koriste odredjivanje rezonantne frekvencije lubenice i poredjenje sa rezultatima dobijenim tokom serija merenja lubenica u razlicitom stadijumu zrelosti. Sprava ima nekakav klip koji udari lubenicu, mikrofon koji snima zvuk i pratecu elektroniku i softver koji vrsi analizu.
Problem lezi u ceni uredjaja koji nije bas toliko jeftin koliko je sugerisao pokretac teme. Medjutim, istrazivaci smatraju da su ciljna grupa za ovakav uredjaj farmeri kojima je u interesu da obezbede konstantan kvalitet i samim tim i pouzdan plasman uz bolju cenu. Lubenica, za razliku od voca (ona pripada povrcu) ne nastavlja da zri posle branja, pa je veoma vazno odrediti pravi trenutak. Nema svrhe brati nezrele lubenice.
[ bakara @ 20.03.2008. 22:39 ] @
E...bre djole, pokvari nam `vako lepu temu
[ Black_eyed @ 21.03.2008. 06:15 ] @
Ma Djole govori o Enterprise solution...
[ Srđan Pavlović @ 21.03.2008. 17:33 ] @
hah! a odmah sam i pomislio da je nesto oko zvuka.
mozda je malada nasao nacin da taj ultimate/enterprise solution
(kako kazes) priblizi novcaniku prosecnog srbina :)
E, ali vec sam zamislio srpskog seljaka kako sedi na njivi, u jednoj ruci
komad slanine, dole krpa i paradajz, a pored na zemlji lap top
koji radi neku spektralnu analizu rezonance lubenice, i ide onaj
progress bar - a mast se cedi po tastaturi lapa-topa....
i onda ... 100% completed.
"Sranjje! Neko ce morati da patchuje ovaj softver, ocrni mi sve lubenice!" :)
(besno gadja ekran laptopa preostalim komadom paradajza)
[ Black_eyed @ 21.03.2008. 21:12 ] @
Citat: Kernel-1:
"Sranjje! Neko ce morati da patchuje ovaj softver, ocrni mi sve lubenice!" :)
(besno gadja ekran laptopa preostalim komadom paradajza)
Znaci bice posla i za softverase... :)))
Jos ce ovaj proveravac lubenica postati zamajac srpske IT industrije ;)))
[ Vladokv @ 21.03.2008. 21:26 ] @
@ Kernel-1
Super si otkrio rupu na saksiji -
ja sam rekao da je fora sa zvukom još na drugoj strani.
[ Srđan Pavlović @ 21.03.2008. 23:06 ] @
E, a ja sam pomislio na to vec na PRVOJ strani, samo nisam napisao, AHA! Sta ces sad?
:))))))))))
[ mrkii @ 22.03.2008. 08:08 ] @
a ja sam to skapirao jos kad sam bio klinac i pao na glavu a ono zvoni li zvoni. pomislih "rezonantna frekvencija lubenice i poredjenje sa rezultatima dobijenim tokom serija merenja lubenica u razlicitom stadijumu zrelosti sigurno moze da ukaze na kvalitet lubenice"
moj je veci, moj je veci, utata, utata :)
[ malada @ 22.03.2008. 10:17 ] @
Ne seri da vec postoji !!!!!!
[ Srđan Pavlović @ 22.03.2008. 10:20 ] @
e vladimire druze zaeba mrkii i tebe i mene sta nam je to sad pa trebalo ti si kriv prvi si poceo nigde tacke nigde zareza jel'da naporno za citanje?
[ Srđan Pavlović @ 22.03.2008. 10:22 ] @
malada, ti patentiraj za dinje, reci nisi znao izvuci se na ludilo i tako to
[ malada @ 22.03.2008. 10:22 ] @
E hajd dajte neki link?
[ malada @ 22.03.2008. 10:24 ] @
Ili da se bacim na jammer?!
[ Srđan Pavlović @ 22.03.2008. 10:28 ] @
http://www.scientific.net/0-87849-412-x/1209/
Aj sad kad ti je prop'o plan, reci nam sta si to smislio?
Aj razvuko si nasu patnju na 4 strane. Nemoj tako.
[ malada @ 22.03.2008. 10:53 ] @
Pa ja sam imao istu ideju, ali drugaciji nacin implementacije, ali na ovoj strani sto si poslao (ima samo jedna pdf strana ostale ne mogu da otvorim) ne pise da su razvili uredjaj nego samo (matematicke predpostavljam) metode za analizu koje uzgred i nisu pouzdane.
Ovih dana cu da se konsultujem sa profesoricom pa vam javljam kakvi su rezultati.
[ Srđan Pavlović @ 22.03.2008. 11:05 ] @
Treba valjda da se registrujes da mozes ceo dokument da procitas.
[ GM_X @ 23.03.2008. 10:09 ] @
Eh k vragu,ne može pošten čovek više ništa da smisli a da to već nije patentirano. Inovatorski zanat postaje sve tezi, treba okrenuti misli ka nečemu manje ovozemaljskom jedino tu imamo neke šanse. Hehe..Hmmm..
[ Srđan Pavlović @ 23.03.2008. 11:45 ] @
Proveravac kvaliteta vanzemaljaca mislis, posto kakvi smo (mislim ljudska rasa), mi bi odma gledali kakvi su za jelo, jel mogu da se jedu.
spusta se leteci tanjir...
Vanzemaljac - MI-DO-LA-ZI-MO-U-MI-RU....
Pera iz mesare - VI-STA-NE-TE-OV-DE-ZA-SE-KUND... (skljoc!)
Vanzemaljac - NE-STO-VAM-JE-SKLJOC-NU-LO.... (sad se cuju 2 tupa udarca)
Pera svom kolegi Djuri - E, bem'ti opet losa tura...i to obojica... aj odvuci ovaj leteci tanjir u Zastavu kad je vec tu,
cuo sam da im trebaju nove ideje za dizajn stojadina, posto su ovozemaljske iscrpeli...
[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 23.03.2008. u 13:05 GMT+1]
[ dr.NPN @ 23.03.2008. 17:38 ] @
Kako to mislis "odvuci tanjir u zastavu"????
Ako tanjir ne moze da leti, i ako treba da se vuce, taj je vec bio u zastavi
[ Srđan Pavlović @ 23.03.2008. 18:00 ] @
Code: Kako to mislis "odvuci tanjir u zastavu"????
Ne znam, pitaj Peru iz mesare, on je to rekao
[ Black_eyed @ 24.03.2008. 10:42 ] @
Citat: malada: Ili da se bacim na jammer?!
Sta kazes da poradis na ispitivacu svezine hleba i pipanje hleba po samoposlugama dignes na visi tehnoloski nivo ;))) Ipak je ovo 21 vek. ( http://uk.youtube.com/watch?v=XzDsLZIwcYY)
[ malada @ 24.03.2008. 15:41 ] @
Zar zaista mislis da bi penzioner vijerovao takvom "americkom" uredjaju?!
[ brainbuger @ 24.03.2008. 21:38 ] @
Samo da znas, mislim da takvi proizvodi vec postoje napolju duze vreme, koriste ih proizvodjaci lubenica ali ne da biraju "najsladju" vec cisto da utvrde da li je plantazama vreme za berbu. Mislim da je princip rada u fazonu merenja koncentracije fruktoze koristeci (pretpostavljam radio talase ili nesto slicno), dakle, ako si ozbiljan u toj ideji, ne cekaj mnogo dugo.
Evo i jedan predlog imena ako stvar zazivi : LubTester 2008 :))) Pozzz
[ Black_eyed @ 24.03.2008. 21:57 ] @
Citat: malada: Zar zaista mislis da bi penzioner vijerovao takvom "americkom" uredjaju?!
Naravno da ne bi, ali oni i nisu ciljna grupa, moramo da mislimo na mladje narastaje :)
Citat: brainbuger:
Evo i jedan predlog imena ako stvar zazivi : LubTester 2008 :))) Pozzz
Veruj mi da su mi lubenice bile na zadnjem mestu kada sam procitao ovo LubTester, zvuci kao tester lubrikanata za xxx movies (sta ces, podsvest ti je cudo ;))))
[ brainbuger @ 24.03.2008. 22:11 ] @
Citat: Black_eyed: Veruj mi da su mi lubenice bile na zadnjem mestu kada sam procitao ovo LubTester, zvuci kao tester lubrikanata za xxx movies (sta ces, podsvest ti je cudo ;)))) ko zna mozda moze i za lubrikante, ako su neki sa vocnim aromama, cisto da izmeri jacinu secera :D
[ Srđan Pavlović @ 25.03.2008. 02:03 ] @
da se devojcica ne ugoji previse :)
[ bloodymir @ 26.03.2008. 13:29 ] @
Jel preliva?
Preliva..preliva...
[ toplim @ 27.03.2008. 19:46 ] @
Na kom principu uredjaj radi ne znam jer ima vise nacina da se to proveri.
Vazno je prvo utvrditi razliku izmedju zrele i zelene lubenice koja se moze meriti. Tako da uredjaj verovatno radi na principu elektromagnetnih talasa koji prolaze kroz lubenicu i odbijaju se od unutrasnje kore (kao radar) i u zavisnosti od gustine lubenice talasi prolaze brze ili sporije i na uredjaju svetli:
zelena- gustina lubenice je najveca znaci zelena je i tvrda
crvena- gustina lubenice je potaman znaci za krkanje je
bela lampica- gustina je premala,prezrela je, prozukla i trula, moze za svinje ako zivite na selu.
A jos bolje ako je analogna pa kazaljka pokaze :)
A sve ovo teorijski je lako napraviti.
Nego sve mi se cini da je radioaktivno, kancerogeno i podlozno smetnjama mobilnih telefona i ves masina :))))
[ stewuss je @ 06.04.2008. 11:07 ] @
Ako uredjaj postoji - ok a ako ne onda bi njegova cena bila mnogo manja od propratnog softver (licno misljenje) jer nije problem nesto izmeriti nego te podatke protumaciti a to znaci izvrsiti ogromna ispitivanja u dugogodisnjem periodu da bi se odredili adekvatni rezultati vrste, zatim jos dosta godina da bi se i odredili rezultati za razlicite vremenske (citaj agrobioloske) uslove, pa u odredjenim regionima sve to uraditi istovremeno da bi rezultati bili sto tacniji za svaki region, pa kada se za sve to odlucisi spreman si da to platis onda treba da si izuzetno pronicljiv pa da odredis sorte za koje ces ispitivanja da radis jer ti se ne isplatis da provedes x godina na ispitivanju sorti a, b i c pa da posle 3 godine na trzistu se pojavi sorta d i sav tvoj posao ode niz vodu.
Suma: izvodljivo jeste, lako i jeftino nimalo. Cena uredjaja xy novaca a propratnog softvera xy * z novaca a z je jaaaakoooo veliki broj.
Pozz
[ malada @ 20.04.2008. 02:58 ] @
Vjerovatno bi mogla da se napravi neka interpolacija zvucnog signala koja bi se poredila sa vec predefinisanim etalonima pa bi se nekim usrednjavanjem doslo do ocijene kvaliteta uz iskljucivanje faktora kao sto su sorta i sl. Najveci problem bi bio iskljuciti faktor velicine i oblika lubenice, bar ja tako mislim. Al posto vec postoji nema svrhe ponovo ga praviti.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|