|
[ geogis @ 13.03.2008. 13:38 ] @
| Evo nesto novo!!!
Vazi za Google Earth Plus. Na meniju idite na Add->Image Overlay, pa unesite neko ime npr. Srbija, otvorite refresh tab i kliknite na WMS parameters. Dodajte WMS server (Add). URL adresa je http://www.geoservis.ftn.ns.ac.yu/cgi-bin/mapserv?map=Srbija.map
Selektujte sve slojeve sa desnog prozora i ubacite u levi. Apply, OK i ...
Za vise informacija na www.geoservis.ftn.ns.ac.yu
Nadam se da ne zvuci komplikovano i da ce neko da proba.
pp |
[ sasa022 @ 13.03.2008. 15:40 ] @
Radi i sa free verzijom G.E.
[ geogis @ 13.03.2008. 15:44 ] @
To nisam znao.
Hvala
[ stonex @ 13.03.2008. 23:16 ] @
Radi . Koja svrha ?
[ geogis @ 14.03.2008. 08:19 ] @
Svrha je da se distribuiraju prostorne informacije, moje, tvoje,...
Inace Google je samo jedan od klijenata. MapInfo, ArcGIS, Q GIS, sve su to GIS alati koji mogu koristiti ovaj resurs kao da je lokalni. U svim slucajevima kada se koriste prostorni podaci sa loalnog racunara, mogu se koristiti podaci sa wms servera. Dakle svrha je sledeca:
1. Istrazivanje mape (ZoomIn, ZoomOut, Pan, Identity)
2. Kombinovanje sopstvenih podataka sa podacima sa wms servera u cilju izrade ili stampe novih mapa.
Servis je prevashodno namenjen naprednijim korisnicima GIS-a. Uskoro jos podataka (satelitski snimci gradova i sl rezolucije 1m sa tacnoscu od 1m).
Opstine koje zele da imaju satelitske snimke ne moraju da cekaju GoogleEarth snimke bolje rezolucije, sa malim ulaganjima mogu da koriste sa wms servera.
[Ovu poruku je menjao geogis dana 14.03.2008. u 09:30 GMT+1]
[ barakuda111 @ 14.03.2008. 09:25 ] @
Kad bi Srbija imala slike takve rezolucije ja bih bio odusevljen. Indjija ,recimo, sada nema nikakve slike na GoogleEarth, a ona spada u jednu od veoma naprednih opstina, drugi svet prakticno. Mislim da bi opstina Indjija bila zainteresovana u to "malo ulaganje" da svoj grad prikaze na GE u extra rezoluciji.
Mozes li da das nesto vise informacija? Kako je to moguce da svoju opstinu imas u tako dobroj rezoluciji pomocu WMS servera?
Pretpostavljam da mislis da se avionom uslikaju zeljena podrucja, da se slika hostuje na WMS serveru, i da se kao takva stavi u GE? Jesam li upravu?
[ sasa022 @ 14.03.2008. 10:20 ] @
@barakuda111
Ortofoto ( avionski ) snimci postoje - preostaje implementacija u GIS ( tamo gde to vec nije uradjeno ).
Indjija ima GIS ( geografski informacioni sistem ) - http://gis.indjija.net/indjijaturist
I jos nesto vezano za teritoriju Indjije - Google Earth gresi - pozicija Novog Slankamena je promasena za 20-ak km.
http://www.certus.co.yu/findqp...p;gsm_lat=45.047&zum=36000
@geogis
Kako da spojimo Google Earth i gis.indjija i planplus mape ?
[ geogis @ 14.03.2008. 12:02 ] @
Citat: barakuda111: Kad bi Srbija imala slike takve rezolucije ja bih bio odusevljen. Indjija ,recimo, sada nema nikakve slike na GoogleEarth, a ona spada u jednu od veoma naprednih opstina, drugi svet prakticno. Mislim da bi opstina Indjija bila zainteresovana u to "malo ulaganje" da svoj grad prikaze na GE u extra rezoluciji.
Mozes li da das nesto vise informacija? Kako je to moguce da svoju opstinu imas u tako dobroj rezoluciji pomocu WMS servera?
Pretpostavljam da mislis da se avionom uslikaju zeljena podrucja, da se slika hostuje na WMS serveru, i da se kao takva stavi u GE? Jesam li upravu?
Imam satelitske snimke za nekoliko gradove dobre rezolucije pa sam ih objavio. Pozivam sve koje imaju slicne podatke da mi se pridruze. Jeste, moze da se snimi iz aviona ili satelita, snimak se ortorektifikuje i georeferencira i postavi na geoservis-ov server. Nabavka sirovog snimka je oko 15-20$ po km2
[ geogis @ 14.03.2008. 12:15 ] @
Citat:
Kako da spojimo Google Earth i gis.indjija i planplus mape ?
@SASA022
Mora da se svede na zajednicki imenioc. Smatram da je wms odlicno resenje za kombinovanje podataka iz vise izvora.
Ima dva resenja.
1. gis.indjija i planplus moraju da implementiraju wms (serversku stranu)
Google Earth je klijent i ima implementiran wms klijent. Ne verujem da ce ikada implementirati wms server, jer je njihov interes da se koristi njihov klijent.
2. Pokrenuo sam projekat na http://www.geoservis.ftn.ns.ac.yu/ sa ciljem da privucem jos ljudi koji ce donirati mape. Znaci, opstina Indjija moze da mi ustupi podatke kako bi ih postavio na server.
Preporucujem klijente kao npr. ArcGIS9.2 ili QGIS. Koriscenje na ovaj nacin je naprednije, a moguce je i napraviti uvid u atribute objekata. Npr. postavljene su podzemne instalacije Novog Sada(u vektorskom formatu) sa mogucnoscu uvida u atribute.
[ barakuda111 @ 14.03.2008. 17:54 ] @
OK, na ovom tvom sajtu kaze da "nudi satelitski ortofoto snimak Novog Sada iz septembra 2004. godine rezolucije 1m (1 piksel 1x1m)"
Kako da vidim te slike novog sada u GE ili ako ne moze u GoogleEarth gde moze da se pogleda?
[ Au197/79 @ 14.03.2008. 17:55 ] @
Ne vezano za temu, čuo sam da postoje na netu topografske karte 1:25000 čitave Srbije, pa bih to baš voleo da imam kao ljubitelj prirode i avanture.
[ ventura @ 14.03.2008. 21:15 ] @
Ja imam topografske karte Srbije 1:50000
[ sasa022 @ 14.03.2008. 21:23 ] @
[ geogis @ 15.03.2008. 06:03 ] @
Citat: Au197/79: Ne vezano za temu, čuo sam da postoje na netu topografske karte 1:25000 čitave Srbije, pa bih to baš voleo da imam kao ljubitelj prirode i avanture.
Pogledaj prvi post na ovu temu ipak je vezano za temu. Ovo su karte Srbije u razmeri 1:25000. Mozes da ih koristis uz pomoc GE, ArcGIS-a, QGIS (besplatan)
Citat: barakuda111: OK, na ovom tvom sajtu kaze da "nudi satelitski ortofoto snimak Novog Sada iz septembra 2004. godine rezolucije 1m (1 piksel 1x1m)"
Kako da vidim te slike novog sada u GE ili ako ne moze u GoogleEarth gde moze da se pogleda?
Za GE: Dodaj Overlay ->Refresh->wms parameters->Add Url -> http://www.geoservis.ftn.ns.ac.yu/cgi-bin/mapserv?map=NoviSad.map
[ barakuda111 @ 15.03.2008. 08:54 ] @
Ovo tvoje izgleda totalno bezveze.
Stvarno ne znam u cemu je stos.
Zar nemozes da napravis KMZ ili KML file za GoogleEarth?
Ajde ako stvarno imas slike Novog Sada ili nekog drugog mesta u Srbiji u veoma visokoj rezoluciji posalji ih meni na mail. Mogao bi ja da ih centriram u Google SketchUp programu i da ih onda stavim u GoogleEarth. Onda lepo napravim KML fajl i u jednom kliku ce se otvarati u GE.
[Ovu poruku je menjao barakuda111 dana 15.03.2008. u 10:47 GMT+1]
[ Au197/79 @ 15.03.2008. 09:15 ] @
Probao sam QGIS i moram reći da sam oduševljen!
Gledam svoje selo u 1:25000, o tome sam maštao godinama :)
Jedino što ne vidim način da brzo pronađem neko mesto. Jedva sam ubo selo, kad se odzumira ne vide se nazivi mesta... A opet imam 22'' monitor, ali džaba. I slike bi mogle možda da budu čistije. Da li postoji način da se nekako očitaju kordinate? Njih ima na kartama ali su okviri na kojima su ispisane vrednosti izbačeni. Vidim da postoji veza sa PostgreSQL bazom. Ne znam da li je moguće u nju keširati sličice, možda skinuti čitavu bazu slika...
[ geogis @ 15.03.2008. 11:29 ] @
Citat: barakuda111: Ovo tvoje izgleda totalno bezveze.
Stvarno ne znam u cemu je stos.
Zar nemozes da napravis KMZ ili KML file za GoogleEarth?
Ajde ako stvarno imas slike Novog Sada ili nekog drugog mesta u Srbiji u veoma visokoj rezoluciji posalji ih meni na mail. Mogao bi ja da ih centriram u Google SketchUp programu i da ih onda stavim u GoogleEarth. Onda lepo napravim KML fajl i u jednom kliku ce se otvarati u GE.
[Ovu poruku je menjao barakuda111 dana 15.03.2008. u 10:47 GMT+1]
Delimicno si u pravu. Objasnicu.
1. Podesio sam da server salje slike sa manje boja, zato sto je sve jos u exp fazi.
2. Nesto se ne prikazuje kod tebe OK. Verovatno si napravio screenshot dok slika nije jos bila ucitana. Trebalo bi da je ista rezolucija na GE i kod mene na geoservisu, ali moj snimak bolje pada u nas koord sistem. Evo kako se kod mene vidi:
Ne znam kako se ovo namesta ali ovaj attach ns.jpg!
Kako da ti posaljem sat snimak koji je oko 1GB. Zasto nije KMZ ili KML? Zato sto je GE samo jedan od klijenata koji mogu to da citaju. I to ni priblizno dobar kao ArcGIS 9.2 ili QGIS. Spomenuo sam GE samo zato sto znam da ga mnogi imaju. Jesi probao da ucitas sloj sa vektorskom grafikom?
[Ovu poruku je menjao geogis dana 15.03.2008. u 15:39 GMT+1]
[ geogis @ 15.03.2008. 11:42 ] @
Citat: Au197/79: Probao sam QGIS i moram reći da sam oduševljen!
Gledam svoje selo u 1:25000, o tome sam maštao godinama :)
Jedino što ne vidim način da brzo pronađem neko mesto. Jedva sam ubo selo, kad se odzumira ne vide se nazivi mesta... A opet imam 22'' monitor, ali džaba. I slike bi mogle možda da budu čistije. Da li postoji način da se nekako očitaju kordinate? Njih ima na kartama ali su okviri na kojima su ispisane vrednosti izbačeni. Vidim da postoji veza sa PostgreSQL bazom. Ne znam da li je moguće u nju keširati sličice, možda skinuti čitavu bazu slika...
Sto se tice kvaliteta slika, one su skenirane i kakve su takve su. Mozda da se vektorizuje, ali videcemo nesto. Sto se tice koordinata obezbedio sam dva koordinatna sistema drzavni (gaus-kriger 7 zona na besselu) i wgs 84. Kada dodajes wms sloj posle konektovanja na server, imas dole u koord system ref , change. Klikni tu i izaberi nas sistem. Posle toga mozes da dodajes svoje podatke u nasem sistemu i da tako vrsis pretrazivanje. Ova karta je samo podloga i nije pametna, ali kad bi obezbedio lokacije gradova u vektorskom obliku (kao tacke), onda bi moglo. Ja sve to imam, ali sam pokrenuo ovo da pomocu povratnih informacija od potencijalnih korisnika idem polako ka tome. Inace karta je georeferencirana i posle ucitavanja u QGIS-u imas kordinate misa
[ Horvat @ 15.03.2008. 14:59 ] @
a ima za jos neka mesta osim za ns? :)
edit:sad sam chekirao sajt i pise samo ns :)
[ geogis @ 15.03.2008. 15:34 ] @
Citat: Horvat: a ima za jos neka mesta osim za ns? :)
edit:sad sam chekirao sajt i pise samo ns :)
Postavicu uskoro za jos neke gradove. Beograd, Velika Plana,
Sta si koristio kao klijent?
@all
Ajde ljudi jel ima neko podatke u vektorskom obliku? Neka me kontaktira i objavicu? Npr. manastiri ili sl.
[ Horvat @ 15.03.2008. 17:12 ] @
jos uvek nisam pogledao,trenutno nemam ni jedan gis software instaliran
[ barakuda111 @ 15.03.2008. 20:48 ] @
Meni i taj tvoj screenshot izgleda bezveze. Ja GoogleEarth obozavam, strasan program, i kad to sve bude lepse u GE ondacemo videti dalje.
A mozes ti 1GB poslati preko nekog torrent sajta ili nekog hosting sajta, recimo http://www.box.net/, naravno ako hoces i ako ti nekvari planove.
Videcemo se kad to sve bude lepse izgledalo, ako bude lepse izgledalo.
Poz
[ geogis @ 16.03.2008. 06:56 ] @
Citat: barakuda111: Meni i taj tvoj screenshot izgleda bezveze. Ja GoogleEarth obozavam, strasan program, i kad to sve bude lepse u GE ondacemo videti dalje.
A mozes ti 1GB poslati preko nekog torrent sajta ili nekog hosting sajta, recimo http://www.box.net/, naravno ako hoces i ako ti nekvari planove.
Videcemo se kad to sve bude lepse izgledalo, ako bude lepse izgledalo.
Poz
OK prihvatam kritiku. Sredicu malo snimak, ali imam i jedno pitanje za tebe.
Pretpostavimo ovakav zadatak.
Treba isprojektovati trasu kanala, puta, dalekovoda ili nekog drugog linijskog objekta. Potrebna ti je visinska predstava terena i topografski ili ortofoto plan u nasem koordinatnom sistemu, jer hoces da das te podatke geometrima da ti obeleze na terenu.
Nadam se da sada shvatas da je GE simpaticna igracka jer
a) ima greske visina i do10m
b) snimci su georeferencirani priblizno i u WGS84 koordinatnom sistemu
Cini mise da je gore neko pomenuo da postoji neka velika greska za neko selo, a ovakvi previdi tokom realizacije nekih projekata mogu imati kobne posledice
PP 4 barakuda111
[ ventura @ 16.03.2008. 14:33 ] @
jedno offtopic pitanje:
Da li se može doći do besplatnih topografskih karti Srbije u nekom elektronskom obliku?
[ geogis @ 16.03.2008. 14:57 ] @
Citat: ventura: jedno offtopic pitanje:
Da li se može doći do besplatnih topografskih karti Srbije u nekom elektronskom obliku?
Postavlja se pitanje sta ce ti karte Srbije u elektronskom obliku, ako mozes da im pristupis preko web-a, da odstampas i da ih kombinujes sa sopstvenim podacima. Ako ja obezbedim kontinuitet ovog servisa, da li ti i dalje treba?
pp
[ barakuda111 @ 16.03.2008. 17:31 ] @
Upravu si. Trebalo bi to sve da bude preciznije nego na GE. Bio bi to onda mocan alat za neko projektovanje, GPS ili sta ti ja znam. Ja sam vise mislio ovako amaterski, da se "igram" :) sa snimcima visoke rezolucije i da ih ubacujem u GE.
Cenim to sto si zamislio, svaka cast. Drago mi je da neko u Srbiji razmislja na taj nacin.
Ja naprimer pokusavam da napravim auto kartu za sve vece gradove Srbije u GoogleEarth-u ali nisam otkrio dovoljno efikasan nacin. Mozes i videti sta sam uradio za Rumu http://www.elitemadzone.org/t305577-0#1822176 i smislio sam da sledeci uradim Novi Sad ali nisam dovrsio ideju. Vec neko vreme ganjam auto kartu Novog Sada u visokoj rezoluciji na internetu da je zalepim na GE ali bez uspeha. Tako da dok nebudem nabavio fotoaparat da sam napravim slike mape NS cela stvar stoji.
Ok, nemoj da se vredjas, to tvoje meni neizgleda zanimljivo, ali siguran sam da ima ljudi koji ce jako biti zainteresovani. Srecno.
[ geogis @ 16.03.2008. 18:11 ] @
Citat: barakuda111: Upravu si. Trebalo bi to sve da bude preciznije nego na GE. Bio bi to onda mocan alat za neko projektovanje, GPS ili sta ti ja znam. Ja sam vise mislio ovako amaterski, da se "igram" :) sa snimcima visoke rezolucije i da ih ubacujem u GE.
Cenim to sto si zamislio, svaka cast. Drago mi je da neko u Srbiji razmislja na taj nacin.
Ja naprimer pokusavam da napravim auto kartu za sve vece gradove Srbije u GoogleEarth-u ali nisam otkrio dovoljno efikasan nacin. Mozes i videti sta sam uradio za Rumu http://www.elitemadzone.org/t305577-0#1822176 i smislio sam da sledeci uradim Novi Sad ali nisam dovrsio ideju. Vec neko vreme ganjam auto kartu Novog Sada u visokoj rezoluciji na internetu da je zalepim na GE ali bez uspeha. Tako da dok nebudem nabavio fotoaparat da sam napravim slike mape NS cela stvar stoji.
Ok, nemoj da se vredjas, to tvoje meni neizgleda zanimljivo, ali siguran sam da ima ljudi koji ce jako biti zainteresovani. Srecno.
Nema govora o vredjanju, cenim svacije misljenje ko se javio na ovu temu. Mislim da bez kritike nema ni poboljsanja. Sto se tice NS-a, imam dosta informacija (kucni br., ulice, itd.), imas na www.geoservis.ftn.ns.ac.yu mail pa se javi, mozda mogu da ti pomognem.
[ sasa022 @ 16.03.2008. 23:36 ] @
Citat: barakuda111:Ja naprimer pokusavam da napravim auto kartu za sve vece gradove Srbije u GoogleEarth-u ali nisam otkrio dovoljno efikasan nacin.
@barakuda111
Vecina stvari vec postoji ali nisu integrisane u jedan sistem.....
Posao je velik,pa je pitanje ekonomskog interesa na prvom mestu.
npr. na http://planplus.co.yu/ postoji mapa Srbije ( i CG ) sa putnom mrezom i vaznijim trasama kroz veca mesta,a za gradove su uradjene ili su u pripremi kompletne mape.
Takve mape se koriste i u GPS navigacionim uredjajima.
Evo jedan primer kako izgleda mapa Rume koja se koristi u Garmin uredjajima ( prikaz u
Garmin MapSource ) i Google Earth prikaz trasa iscrtanih i prebacenih iz MapSource-a.
[ geogis @ 17.03.2008. 07:45 ] @
Citat: sasa022: @barakuda111
Vecina stvari vec postoji ali nisu integrisane u jedan sistem.....
Posao je velik,pa je pitanje ekonomskog interesa na prvom mestu.
npr. na http://planplus.co.yu/ postoji mapa Srbije ( i CG ) sa putnom mrezom i vaznijim trasama kroz veca mesta,a za gradove su uradjene ili su u pripremi kompletne mape.
Takve mape se koriste i u GPS navigacionim uredjajima.
Evo jedan primer kako izgleda mapa Rume koja se koristi u Garmin uredjajima ( prikaz u
Garmin MapSource ) i Google Earth prikaz trasa iscrtanih i prebacenih iz MapSource-a.
Ne bih se sasvim slozio sa tobom. Ekonomski interesi koce progres. Niko nema monopol na informacije. Onog momenta kad neko bude pustio takve informacije preko net-a free, prigrabice vecinu korisnika. Ovakav vid distribucije ne daje informacije direktno, vec omogucuje gledanje, stampanje, uvid u atribute pojedinih entiteta, kombinovanje sa sopstvenim podacima, jednom recju sve sto korisniku treba.
Ako si zainteresovan, ja te pozivam da se prikljucis projektu, siguran sam da svaciji doprinos moze da pomogne ideju distribuiranja opstih prostornih resursa sirokom broju korisnika.
[ ventura @ 17.03.2008. 08:17 ] @
Citat: geogis: Postavlja se pitanje sta ce ti karte Srbije u elektronskom obliku, ako mozes da im pristupis preko web-a, da odstampas i da ih kombinujes sa sopstvenim podacima. Ako ja obezbedim kontinuitet ovog servisa, da li ti i dalje treba?
'Trebaju' mi jer hoću da napravim svoje custom karte za Garmin Vista HCx gde ću da ucrtam onda sve rute, offroad staze i sl. po kojima se vozikam... A za to mi treba topografska karta u elektronskom obliku kako bi imao odakle da počnem, jer sa vojnim kartama nemam treću dimenziju.
[ barakuda111 @ 17.03.2008. 09:42 ] @
@sasa022
Druze ovo sto si stavio izgleda odlicno. Da li mozes malo bolje da mi objasnis kako si dosao do te mape? U svakom slucaju sam cu potraziti "Garmin MapSource" na google. Pretpostavljam da je to kao neki program koji cu skinuti sa neta i kasnije iz njega skidati mape gradova koji mi trebaju.
[ geogis @ 17.03.2008. 09:42 ] @
4ventura
Nisam te bas najbolje razumeo. Koliko ja znam na vojnim kartama ima izohipse. Cini mi se i da garmin ima neku kartu.
Ajde mi malo pojasni sve to. Hteo bih da ti pomognem Citat: ventura: 'Trebaju' mi jer hoću da napravim svoje custom karte za Garmin Vista HCx gde ću da ucrtam onda sve rute, offroad staze i sl. po kojima se vozikam... A za to mi treba topografska karta u elektronskom obliku kako bi imao odakle da počnem, jer sa vojnim kartama nemam treću dimenziju.
[ barakuda111 @ 17.03.2008. 10:37 ] @
@sasa022
Nevredi, nemogu da nadjem. Trazio sam Garmin MapSource i nigde nije pokrivena Srbija. Mislim da sam nasao najnoviji i ovako pise za Srbiju "Serbia & Montenegro: Major Roads Only" Moracu da cekam tvoj odgovor. Malo detaljnije da mi objasnis kako si dosao do kompletne mape Rume i kako se tacno zove program u kome si crtao ove trase po Rumi.
[ geogis @ 17.03.2008. 12:17 ] @
@GARMIN korisnike
Koliko se ja secam, GARMIN ima neki zatvoreni format za mape. Mislim da info team ima neku mapu Srbije koju su im konvertovali u garminov program. Jednom sam zvao da pitam da li mogu da konvertuju neke moje mape, ali sam dobio odgovor da ce mozda to moci u nekoj narednoj verziji. Secam se da sam tad resio problem tako sto sam importovao tragove, rute i tacke.
Ali ovo su sve desktop resenja. Ono sto je moja zamisao (mozda i nije samo moja; nadam se) jeste to da uredjaj koji ima integrisan GPS i neki vid komunikacije sa internetom, mape vuce sa servera. Evo kako otprilike to moze da izgleda.
Postoje mobilni telefoni sa integrisanim GPS-om. Klijent aplikacija vuce mape preko GPRS-a, a prikazuje aktuelnu poziciju koristeci gps.
Sto se tice TRIMBLE GPS-ova, oni imaju sve preduslove da se ovo realizuje, preko GPRS-a primaju i korekciju tako da im je pozicija bolja od metar. Sto se tice GARMIN-a, to ne znam. Mozda ce u nekim boljim verzijama, omoguciti ovako nesto ili bar neki alat za konverziju u njihov format.
Ovim nacinom se snadbevaju hiljade korisnika, a prodavanjem mapa u garmin formatu mnogo manje.
Slazem se da za potrebe navigacije niti treba metar, niti trebaju neki detaljni podaci koji se vuku preko web-a. Ali vi ste neka druga ciljna grupa. Mozda je najbolje resenje za vas da kontaktirate info team i vidite sa njima da li mogu da azuriraju njihovu kartu vasim podacima. Vi dobijete ono sto ste hteli, a oni besplatno azuriraju bazu
[ ventura @ 17.03.2008. 12:37 ] @
Ja kad bi imao par godina da provedem u precrtavanju izohipsi sa papirnih karata to bi bilo baš lepo... Ali ipak previše zbog koriščćenja GPS-a za vikend zajebanciju...
[ geogis @ 17.03.2008. 12:50 ] @
Citat: ventura: Ja kad bi imao par godina da provedem u precrtavanju izohipsi sa papirnih karata to bi bilo baš lepo... Ali ipak previše zbog koriščćenja GPS-a za vikend zajebanciju...
Ne treba da precrtavas dacu ti ja. Rekao sam da cu da ti pomognem, ali ne razumem tacno tvoju problematiku. Sta i da imas izohipse sta ces sa njima? Da li hoces da ih ubacis na tvoju mapu pa da na terenu procenjujes koja ti je kota ili ti treba DMT (digitalni model terena), pa da ti tacka odredjena gps-om sama skuplja informaciju o visini. Ali koliko ja znam GPS-om dobijas 3D poziciju. Necu ti naplatiti. Ja ne naplacujem od rekreativaca. Daj mi malo objasni sta u stvari hoces, mozda mogu da ti predlozim i neko bolje resenje
pp
[ Predrag Supurovic @ 17.03.2008. 13:44 ] @
Infoteam je mapu SCG za Garmin sam crtao, koristeci podatke u digitalnom obliku koje su otkupili od nadleznih institucija, kao i samostalnim snimanjem na terenu.
Naravno da mogu da ukljuce i druge izvore ali verovatno za sada ne zele da ulaze u to jer kada uzimas podatke iz treceg izvora moras da ih proveravas, a nekada to ume da bude dangubnije nego da ih unosis.
Za crtanje mapa za GPS vam ne trebaju izohipse. Postoje besplatne baze visina za celu Zemljinu kuglu koji se mogu upotrebiti za generisanje izohipsa u digitalnim kartama. Za GPS primenu je to sasvim zadovoljavajuce resenje.
Ko koristi GPS za vikend za***anciju, njemu se ne isplati da crta kartu uopste. Previse je to posla. Sasvim je dovoljno imati topografsku kartu i GPS.
barakuda, mapu ces naci na www.garmin.co.yu. To je komercijalan prozvod.
Slazem se sa misljenjem da kartografski podaci treba da budu javno dobro. Da bi se to desilo, neophodno je da drzava napravi znacajan korak u tom smeru. Sumnjam da ce nasa drzava skoro da preduzme nesto po tom pitanju.
Kako sada stvari stoje, ko god objavi kartografske podatke koje nije samostalno prikupio, vec preuzeo od nekog postojeceg izvora, a prethodno ne regulise pitanje autorstva, moze da racuna sa tim da ce mnogo lose da prodje, pocev od obicne tuzbe za krsenje autorskih prava pa do veleizdaje.
Da nije toga, odavno bi svi ti podaci bili lako dostupni. Ovako, i ko ih ima, ne sme da prica o tome, nego cuti i koristi za sebe.
Uopste gledano, nije nikakav tehnicki problem, recimo, preuzeti sve podatke iz Garmin mape Srbije i Crne Gore i staviti ih na Google Earth (pri tom ne mislim na precrtavanje). Da se to dogodi, ne postoji nikakva druga prepreka, osim sto to nije legalno.
[ geogis @ 17.03.2008. 15:05 ] @
@ Predrag
Slazem se sa ovim sto si rekao o autorstvu, samo jos jedna dopuna. Mislim da postoji vremenski interval za koji vazi autorstvo nad kartama. Da ne lupam pogledacu pa cu okaciti. Srbija je potpisnik Bernske konvencije i WIPO o zastiti autorskih prava i tamo negde pise da autorstvo vazi x godina, posle toga su javno dobro.
[ Predrag Supurovic @ 17.03.2008. 15:31 ] @
Tesko da je to tako jednostavno. Geografski podaci vrlo brzo zastarevaju pa je neophodno da budu stalno azurirani, a svako azuriranje "resetuje" tajmer za zastarevanje prava i to se tako vrti u krug.
[ sasa022 @ 17.03.2008. 16:00 ] @
@geogis
Veliki sitemi -vlasnici projekata nemaju interes da materijal koji prilicno kosta dele besplatno vec da ga integrisu u sisteme koji donose profit.Zato sam rekao da je ekonomski interes na prvom mestu.
Predrag je dalje objasnio pravnu stranu citave price.
Entuzijastima preostaje da se sami snalaze.
@barakuda111
Zeleo sam samo da ti pokazem da deo stvari koje hoces da radis vec postoje.
Izmedju ostalih i Garminovi softverski paketi se placaju i zasticeni su autorskim pravima.
[ geogis @ 17.03.2008. 16:35 ] @
Citat: Predrag Supurovic: Tesko da je to tako jednostavno. Geografski podaci vrlo brzo zastarevaju pa je neophodno da budu stalno azurirani, a svako azuriranje "resetuje" tajmer za zastarevanje prava i to se tako vrti u krug.
OK. Ali nije svaki skup linija , povrsina i tacaka karta u smislu neceg sto moze biti autorsko delo. Recimo izdigitalizujes puteve, zgrade i sl. u CAD-u i ofarbas ih u neku boju. Ovo ne moze da bude bude autorsko delo po zakonu o autorskim pravima, ali jesu korisne informacije. Mozes da ih cuvas i uzivas gledajuci ih, a mozes i da ih stavis na raspolaganje da ih ljudi koriste.
[ geogis @ 17.03.2008. 16:46 ] @
Citat: sasa022: @geogis
Veliki sitemi -vlasnici projekata nemaju interes da materijal koji prilicno kosta dele besplatno vec da ga integrisu u sisteme koji donose profit.Zato sam rekao da je ekonomski interes na prvom mestu.
Predrag je dalje objasnio pravnu stranu citave price.
Entuzijastima preostaje da se sami snalaze.
Velik broj projektanata naruci izradu ortofoto plana iz satelitskog snimka, obavi svoje specificne poslove vezane za neko projektovanje i nikad vise ne koristi te karte. Tada karta postaje sekundarni materijal. Projekat zavrsen, naplacen, a karte negde na CD-u u nekoj fioci.
Ljubaznoscu nekih firmi pripremio sam satelitske snimke za 4-5 gradova (za sada). Prilikom distribucije moze da se stavi u dnu karte nesto kao ustupio/la taj i taj. To je nekakva reklama, sto je bolje od karte u fioci. E sad, ti kazes entuzijasti, ja nisam sam, ali i da jesam zamisli jos 9 ljudi uradi isto sto i ja. To je 40-tak gradova. Nasa grupa ostvaruje profit kroz konsalting i inzenjering. A ovo je samo vid reklame koja je korisna za klijente
A koja je korist najveceg distributera mapa (GE)?
pp
[ barakuda111 @ 17.03.2008. 16:50 ] @
@sasa022
Ok u medjuvremenu sam ukapirao koji program se nalazi na ovom tvom screensot-u "AdriaROUTE" ali nisam ukapirao kako si prebacio podatke iz MapSource u GoogleEarth. Mozes li da mi objasnis?
Voleo bi da recimo dok putujem u mobilnom imam GoogleEarth sa tako iscrtanim trasama do lokacije koju treba da nadjem. Bilo bi jos bolje kad bi imao neki GPS uredjaj pa da imam i lokaciju gde se trenutno nalazim ali za pocetak da se malo igram posluzice i mobilni.
[ sasa022 @ 17.03.2008. 22:52 ] @
Citat: geogis:Ljubaznoscu nekih firmi pripremio sam satelitske snimke za 4-5 gradova (za sada).....
A koja je korist najveceg distributera mapa (GE)?
Znaci snasao si se - i ides dalje i trazis nove mogucnosti.....
Google je ogromna masinerija koja "obrce" veliku kolicinu novca,a ove free verzije programa dodju ( grubo receno ) kao reklamni materijal....
@barakuda111
U MapSource-u u View meniju imas opciju View in Google Earth.
SCG Route pokriva Srbiju i CG,a AdriaROUTE pokriva BiH,CRO i SLO i samo najosnovnije putne pravce u Srbiji i CG.
[ geogis @ 18.03.2008. 07:23 ] @
Citat: sasa022: Znaci snasao si se - i ides dalje i trazis nove mogucnosti.....
Google je ogromna masinerija koja "obrce" veliku kolicinu novca,a ove free verzije programa dodju ( grubo receno ) kao reklamni materijal....
Jesam, snadji se i ti i prikljuci nam se. Ili nam pomozi na neki od nacina.
[ ventura @ 18.03.2008. 18:34 ] @
Citat: geogis: Ne treba da precrtavas dacu ti ja. Rekao sam da cu da ti pomognem, ali ne razumem tacno tvoju problematiku. Sta i da imas izohipse sta ces sa njima? Da li hoces da ih ubacis na tvoju mapu pa da na terenu procenjujes koja ti je kota ili ti treba DMT (digitalni model terena), pa da ti tacka odredjena gps-om sama skuplja informaciju o visini. Ali koliko ja znam GPS-om dobijas 3D poziciju. Necu ti naplatiti. Ja ne naplacujem od rekreativaca. Daj mi malo objasni sta u stvari hoces, mozda mogu da ti predlozim i neko bolje resenje
Pošto hoću da napravim sebi topografske mape srbije sa rutama za Garmin Vistu HCx, uputstvo sa to sam našao ovde:
http://home.cinci.rr.com/creek/garmin.htm
A taj sajt za download topografskih mapa upućuje na:
http://seamless.usgs.gov/
koji odlično radi za celu USA i ima i neke delove Evrope, međutim Srbije nema tu... I zbog toga mi treba topografska karta Srbije, da bi mi finalan rezultat bio poput ovoga:
[ sasa022 @ 19.03.2008. 00:48 ] @
[ Horvat @ 19.03.2008. 18:48 ] @
ovo ne radi :((
a i preko browser-a kad odem na link izbaci "mapserv(): Web application error. Traditional BROWSE mode requires a TEMPLATE in the WEB section, but none was provided."
[ sasa022 @ 19.03.2008. 22:39 ] @
@Horvat
Radi - podesi sve prema uputstvu i nemoj vise da diras podesavanja ( pod Name umesto Untitled Image Overlay stavi npr.SRBIJA ).
Kasnije kada hoces da ti ucitava topografske mape samo pod Places oznaci SRBIJA.Ako naknadno diras podesavanja javljace ti gresku.
[ Horvat @ 19.03.2008. 22:49 ] @
pa nista nisam ni bio dirao,isao sam na add image overlayer,upisao nesto za naziv,zalepio link i ok,pa mi izbacio taj link,posle sam probao nesto ,ali nije htelo...probacu sutra ponovo
[ Predrag Supurovic @ 20.03.2008. 08:10 ] @
Ventura ima da se urnises dok nacrtas to sto si zamislio. Ja crtam topografsku kartu Kaludjerskih bara i obeleo sam, iako nisam morao da crtam izohipse nego sam ih generisao iz baze i crtam veoma malu povrsinu.
Crtanje karata samo na prvi pogled izgleda jednostavno, a vec na drugi, to je veoma zaguljen posao.
klikni na sliku za prikaz u razmeri 1:1
[Ovu poruku je menjao Predrag Supurovic dana 20.03.2008. u 10:18 GMT+1]
[ geogis @ 20.03.2008. 11:22 ] @
Citat: Horvat: pa nista nisam ni bio dirao,isao sam na add image overlayer,upisao nesto za naziv,zalepio link i ok,pa mi izbacio taj link,posle sam probao nesto ,ali nije htelo...probacu sutra ponovo
@horvat
Jesi li uspeo? Mozda si probao u momentu kada sam nesto cackao, pa ti nije radilo. Probaj da se konektujes koristeci QGIS. Evo ti strana za download. http://download.qgis.org . Besplatan je. Prednost u odnosu na GE je ta sto mozes da ubacujes i svoje vektorske i rasterske podatke, a mozes i da izaberes drzavni koordinatni sistem. Javi ako imas problema.
pp
vb
[ Horvat @ 20.03.2008. 12:08 ] @
sad radi
samo... rezolucija [i boje] nije bas neka na zalost :(
npr. bez izgleda ovako
sa izgleda ovako
qgis jos nisam isprobao ,sada ga skidam :)
inace svaka cast na projektu na dobrom ste putu da i napravite nesto,samo kao sto rekoh,moglo bi sa malo vise boje,jeste,problem je slati sve od jednom [rekao si ~1gb],ali mozda da se resi da se isparca [ni google ne salje ceo svet od jednom] :)
[ Predrag Supurovic @ 21.03.2008. 07:07 ] @
Sto neko ovu temu ne prebaci u GPS forum?
[ pbenka @ 21.03.2008. 15:00 ] @
Ovo je pre tema za neki GIS forum nego GPS...
[ Not now, John! @ 05.06.2008. 23:57 ] @
Ja sam se malo zezao sa topo kartama koje koristim na poslu (BiH TK50 tj. 1:50.000), pa sam uspio da na dosta jednostavan način da koristim te karte na običnom Java mobilnom telefonu (Sony Ericsson K800i), da učitavam mape u Google Earth (KMZ). Takođe, "nabacio" sam Google Terrain mape preko tih mapa i dobio lijep 3D izgled.
Ako nekog zanima, napisaću neko kratko uputstvo.
https://static.elitesecurity.org/uploads/1/9/1966868/ge1.jpg
https://static.elitesecurity.org/uploads/1/9/1966868/ge2.jpg
[Ovu poruku je menjao Not now, John! dana 06.06.2008. u 01:10 GMT+1]
[ tanasko @ 13.10.2008. 08:12 ] @
Ovde nešto ne radi. Doduše, već u Google earth-u se javlja neki crveni krst i skoro neprozirna površina. Šta nije u redu. Kad unesem link lepo vidim podešavanja za layer-e.
[ sasa022 @ 13.10.2008. 11:05 ] @
@tanasko
Podatci su nedostupni - ili su skroz uklonjeni sa servera ili su premesteni na drugu adresu.
[ geogis @ 28.10.2008. 14:59 ] @
nisu uklonjeni na properties od wms sloja ubacite SERVICE=WMS iza ***.map& i bice OK
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|