[ zorg @ 19.03.2008. 23:55 ] @
Zasto se jodira so ?
[ Nebojsa Milanovic @ 20.03.2008. 00:11 ] @
Zato što joda nema u hrani, a on je esencijalni mineral, neophodan za život.
[ Nenad Vranjanac @ 20.03.2008. 00:20 ] @
jod je neophodan za normalno funkcionisanje organizma- prvenstveno za stvaranje hormona stitaste zlezde. obicno ga nema dovoljno u obicnoj ishrani, pa se sistematski dodaje. so je pogodna za to jer je svi koriste
[ zorg @ 20.03.2008. 00:21 ] @
To sam i ja cuo. Ali u hrani nema mnogo cega, npr. Selena, pa se Selen ne dodaje u so.
Zasto se i Jod lepo ne dodaje u vodu zajedno sa drugim elementima kao sto je Fluor ?
Zar ne bi bilo normalnije da se Jod prodaje kao i ostali suplementi, a ne da se svi mandatorno doziramo Jodom nekontrolisano ??! Neko jede manje - neko vise slano, nekako mi taj nacin doziranja Joda nije normalan.
[ Kenjee @ 20.03.2008. 00:33 ] @
Zato sto dnevna potreba za vodom moze varirati u vecim razmerama nego potreba za soli, a jod nije mineral koji organizam zahteva na vrelom letnjem danu usred kopanja njive.

[ Predrag Supurovic @ 20.03.2008. 08:06 ] @
A kako su onda ljudi opstali pre nego sto je izmisljeno jodiranej soli? Nije ime se nacin ishane nesto bitno promenio.
[ mmix @ 20.03.2008. 08:37 ] @
Isto kao sto su opstajali bez antibiotika, antiinflamatorika i ostalih "cuda" moderne medicine. Opstajali su kao vrsta ali su ziveli u proseku 40godina i vukli hronicne bolestine od detinjstva, ukljucujuci gusavost i kretenizam kao posledicu nedostatka joda.

Sto se tice samog joda, njegov nedostatak se oseca uglavnom u kontinentalnim delovima bez dovoljno joda u zemljistu, morska hrana i biljke koje rastu na "jodnom" zemljistu mogu da zadovolje ljudske potrebe i u principu ako jedes redovno morsku hranu ne treba ti jodirana so. Medjutim nema potrebe da se stresiras oko ovog, jod u soli je u formi natrijumjodida i kalijum jodida u tako malim kolicinama da bi mora da pojedes kilograme soli dnevno da bi izavao trovanje jodom. Samo sto to nikad ne bi uspeo jer bi te sva ta so ubila pre joda

[ Java Beograd @ 21.03.2008. 09:44 ] @
Evo ti cela i potpuna istina, ko god ti kaže drugačije - pojma nema.

U nekim delovima Srbije, a takođe i u nekim delovima drugih zemalja nema dovoljno joda u ishrani, tj. nema u zemlji, pa ni u biljkama koje rastu na tim područjima. Konstantni i višegodišnji nedostatak joda u ishrani dovodi do "endemske gušavosti", tj, bolesti koja se manifestuje znatnim uvećanjem štitne žlezde. Organizam je pri tom oslabljen i neotporan na bolesti. Da bi se ovo sprečilo, dovoljno je samo malo jodirati kuhinjsku so, i time se potpuno iskorenjuje pomenuta bolest. Jodiranje soli je jeftin i lednostavan postupak. Ovim jodiranjem se nikako ne može stvoriti "višak joda" u organizmima ljudi koji inače žive na područjima gde ima joda, pa je tako ceo postupak sasvim bezbedan. Ovu praksu su uvele skoro sve zemlje, po preporuci SZO.