[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 15:08 ] @
Izvor : zastavanacionale.com
Potpuno je razumljivo zašto su posetioci „Zastavinog“ štanda na ovogodišnjem sajmu automobila bili vrlo iznenađeni – između najtraženijih Koral In i Zastava 10 modela, kao i dugo očekivane „Floride“ u dizel verziji, smestila se dobro poznata Skala 55. Teško je se setiti kada se ova domaća, vrlo upotrebljiva limuzina poslednji put našla pod reflektorima na sajmu. Ipak, nekadašnja ikona pokazuje da za nju još uvek vlada veliko interesovanje. Privlačenje pažnje na sajmu se lako može objasniti – najjeftiniji automobil na ovoj manifestaciji nedavno je osvežen, kako vizuelno, tako i po pitanju mehanike. Ispod haube se sada nalazi novi, aluminijumski hladnjak, dok su ležajevi točka i homokinetički zglobovi preuzeti sa „Zastave 10“. Sa „srpskim Puntom“ Skala 55 će ubuduće deliti i sirenu, podesive bočne retrovizore i centralni retrovizor. Rukohvati i brave na vratima „pozajmljeni“ su od In porodice (Koral In i Florida In), dok se za otključavanje svih vrata i pokretanje motora koristi isti ključ. Ugrađena su i nova, udobnija sedišta. Budući vlasnik će prilikom zauzimanja pozicije za upravljačem videti novu instrument sa obrtomerom i vrlo prijatnom kombinacijom plave i crvene boje. Skala 55 se može dobiti i sa uređajem na gas (plin, TNG) bez gubitka garancije – fabrički se ugrađuje Lovato uređaj sa rezervoarom od 40 litara.

HAHAHAHA

AHAHHAHA

Ala su je ozvezili... mislim, da ne pise Zastava Skala 55 ne bi niko mogao da je prepozna - svaka cast radnicima Zastave, mislim - ovo je definitivno osvezenje za oci u pogledu naprednog industrijskog dizajna i pomeranja granica komfora i sigurnosti.

Bwhahahahahahahhaha

Da to nije prvi April mozda po Zastavinom kalendaru?

Citat:

Budući vlasnik će prilikom zauzimanja pozicije za upravljačem videti novu instrument sa obrtomerom i vrlo prijatnom kombinacijom plave i crvene boje.

Joj... stomak...

Citat:

dok se za otključavanje svih vrata i pokretanje motora koristi isti ključ.

WOW!!!! Znaci sutra kupujem!
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 15:24 ] @
Zastava 1978:

Zastava 2008:

Bogme, na ovakvom progresu Porsche, Mercedes, BMW, Toyota i ostali mogu da nam samo pljunu pod prozor - Go Zastava Go!

Cuo sam da i Borat hoce da kupi jednu :)
[ bakara @ 20.03.2008. 15:26 ] @
Pa vidi se razlika...ona zenska na haubi

btw, zar nije obustavljena proizvodnja skale?
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 15:29 ] @
Bog te mazo - ta devojka sa slike je sada verovatno u penziji...

Zastava je vecna - ovo treba da im bude novi slogan :)
[ Spavac_na_Chatu @ 20.03.2008. 15:31 ] @
hehehe :D Srpska posla :D
[ etjen @ 20.03.2008. 15:33 ] @
svaka cast na postovima - umreh od smeha!
Gde nadje onu staru reklamu.... svaka cast jos jednom!

Prosto da covek ne poveruje sta sve Zastavi pada na pamet, ja sam mislio da je taj "auto" odavno mrtav, al...ne lezi vraze...
[ McKracken @ 20.03.2008. 15:33 ] @
Cuo sam da su bombardovanje 1999. platili VW i BMW sa ciljem da se ovo tehnolosko-poslovno cudo unisti.

Ali su i to izdrzali!
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 15:33 ] @
Citat:
bakara
btw, zar nije obustavljena proizvodnja skale?

http://www.zastavanacionale.co...amp;mode=models&id=skala55

Citat:

True enough, the Skala 55 is the world's 2nd most-affordable car. Yet its fifth door and unburstable mechanicals make it rather more functional than a good many cars that cost a good bit more money.

We've sold more than 1.5 million.
We're still building. You're still buying.

HAHAHAHHAHAHAHAHAH

1.5 miliona za 30 godina :)
[ Skandy @ 20.03.2008. 15:38 ] @
Paz zar razlika nije ocigledna? Posto vidim da se svi smejete, samo ne znam cemu, verovatno vam je promaklo, da ova nova ima i desni retrovizor, tako da zastava ide u korak sa svetskom auto industrijom.
[ McKracken @ 20.03.2008. 15:43 ] @
ISkreno receno, ja se smejem od muke.. Kad sam na sajmu video ovo cudo (koje je bilo na ulazu u halu) mozes da zemislis osecaj kad znas da je TO "autoindustrija" koju drzava stiti i da je TO razlog zasto su svi ostali automobili skuplji.
[ bakara @ 20.03.2008. 15:44 ] @
http://www.zastavanacionale.co...lt.aspx?lng=sr-la&mode=faq
Citat:
Zašto nastavljate da proizvodite nekoliko modela koji stvaraju gubitke?
Poslednjih petnaest godina je bio izuzetno težak period za Zastavu. Da nismo nastavili proizvodnju, Fiat ne bi imao sa kim da potpiše ugovor 2005. godine, kao ni General Motors dve godine kasnije.

Zastava 10 je dokaz da mi investiramo u novu tehnologiju.
Proizvodna linija ovog automobila je pohvaljena čak i od prestižnog britanskog magazina Autocar – istaknuto je da je modernija od one na kojoj se sklapa Dacia Logan u Rumuniji (Autocar, 31. oktobar, 2007).

Zastava Auto, filijala zadužena za proizvodnju „desetke”, ostvaruje profit, a uskoro će iz iste hale početi da izlazi Opel Astra Classic II.

Nakon što se intezivira izvoz „desetke”, želimo da domaće tržište i dalje snabdevamo pristupačnim automobilima. Ne samo što su „Zastave” drastično jeftinije od uvoznih vozila, već se time redukuje i trgovinski deficit koji je 2006. godine dostigao 5.36 milijardi evra, što predstavlja uvećanje od 11% u odnosu na prošlu godinu. Deficit, inače, nije nikada padao ispod 2 milijarde dolara. Tokom proteklih petnaestak godina, najveći deo novca koji je napuštao zemlju odlazio je na robu široke potrošnje umesto na kupovinu opreme i investiranje u nove poslove. Mi verujemo da je Zastava uvek imala i da će imati veoma važnu ulogu u održavanju ravnoteže.
[ etjen @ 20.03.2008. 15:46 ] @
Citat:
Skandy: Paz zar razlika nije ocigledna? Posto vidim da se svi smejete, samo ne znam cemu, verovatno vam je promaklo, da ova nova ima i desni retrovizor, tako da zastava ide u korak sa svetskom auto industrijom. :D

a i bogami ima i CRVENU BOJU!!!!
[ McKracken @ 20.03.2008. 15:47 ] @
Citat:
Da nismo nastavili proizvodnju, Fiat ne bi imao sa kim da potpiše ugovor 2005. godine, kao ni General Motors dve godine kasnije.

Jel moze neko da rastumaci STA ovo znaci? Spasili su Fiat i GM?
[ etjen @ 20.03.2008. 15:48 ] @
koga ne mrzi neka procita specifikacije sa stare reklame. gde nestadose te dobre karakteristike vozila, npr idealan za sve vremenske prilike ?
[ drdrksa @ 20.03.2008. 15:50 ] @
Citat:
Ovaj automobil se prvi put pojavio 15. oktobra 1971. godine, pod imenom Zastava 101 i to pune tri godine pre nego što je Fiat lansirao svoj 128 sa troja vrata (128 3P) a Volkswagen svoj Golf, što znači da je bio prvi hečbek sa poprečno postavljenim motorom i menjačem. Primena prednjeg pogona u vreme kada se većina proizvođača još uvek držala zadnjeg, omogućila je „Zastavinim“ vozilima izuzetnu iskorišćenost prostora. Nezavisno zadnje oslanjanje odlično se nosilo sa ne baš kvalitetnim putevima, dok su motori konstruisani od strane legendardnog Aurelia Lampredija s radošću postizali visoke obrtaje. Zahvaljujući nenadmašnoj funkcionalnosti i robusnosti, Skala 55 ostaje najprodavaniji automobil „B“ segmenta u Srbiji – do sada je proizvedeno više od milion komada. Sa poboljšanjima izvršenim od strane „Zastavine“ Direkcije za Razvoj, izgleda da jedan od najpristupačnijih automobila na svetu namerava da zadrži svoju lidersku poziciju.

Joj majko mila, vise od milion komada za 37 godina. Fantastican uspeh, nema sta

Moguce da je ovaj automobil bio odlican 15. oktobra 1971. godine (ne znam, nisam tad ni bio rodjen) i jos neko vreme posle toga (max 5 godina), ali danas je 2008. godina! Ne mogu da verujem sta pisu!

Citat:
McKracken: Cuo sam da su bombardovanje 1999. platili VW i BMW sa ciljem da se ovo tehnolosko-poslovno cudo unisti.

Ali su i to izdrzali!

Da, cista industrijska spijunaza je bila u pitanju! Cak su potplacivali domace izdajnike i strane placenike da postavljaju "lokatore" sirom Kragujevca. Hteli su da uniste vozilo koje ima nesto sto drugi automobili nemaju a to je topla slovenska dusa.

Joj, smejem se a plakao bih ...
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 15:56 ] @
U Kragujevcu definitivno postoji ogroman izvor Kool Aid-a :)
[ NeoBG @ 20.03.2008. 16:41 ] @
Postoji razlika između ovog iz '78 i ovig iz '08 a to je da je ovaj prvi bio mnogo kvalitetniji Samo se pitam ko dade diplomu a posle i posao ovom što unakazi onako lepu tablu (za ono vreme).
[ jablan @ 20.03.2008. 17:10 ] @
Bogami, momci iz Zastave imaju dosta fore dok ne dostignu vek proizvodnje Folksvagen Bube. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Volkswagen_Beetle

Citat:
Production 1938—2003
[ burex @ 20.03.2008. 17:19 ] @
Joj tugo jesenja... Fiat osvežio "Fiću", a mi kao kontranapad "osvežili" Skalu... Smejao bih se, ali znam odakle dolazi izvor finansiranja ovih zajebancija
[ M-84 AB1 @ 20.03.2008. 17:38 ] @
Koliko para toliko muzike.
Sto ga ne bi pravili kad ima ko da ga kupuje?
Najlakse je za*ebavati Zastavu, a ona je ogledalo Srbije...

Pozdrav

[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 17:41 ] @
Citat:

Najlakse je za*ebavati Zastavu, a ona je ogledalo Srbije...

Kako koje.

Citat:

Sto ga ne bi pravili kad ima ko da ga kupuje?

Dobar argument, samo si zaboravio da zahvaljujuci toj Zastavi postoje zastitne carine i ogranicenja uvoza plus je stalno u gubitku koji pokrivaju gradjani Srbije.

Da je Zastava jednak takmicar u trzisnoj utakmici, njihove krseve ne bi kupovao niko. Zapravo, bankrotirali bi jos pre preko 20 godina.

Na cenu te Zastave koju neko i kupi treba dodati % njegovih primanja koji se slupa u tu "fabriku" kao i gubitak cele zemlje zbog drzavnog zadrzavanja fer trzisne utakmice. Bice da je taj auto malo skuplji nego sto ga reklamiraju.
[ M-84 AB1 @ 20.03.2008. 17:52 ] @
-Ne mozemo da prigovorimo Zastavi za 80-te, tada je dobro funkcionisala a otvaranje ka zapadu je donelo mnogo tehnickih novina, taj tempo razvoja bi bio zdrav i do danas bi bila druga prica.

-Ne mozemo da joj prigovorimo ni za 90-te kad je ostala bez gomile kooperanata i ostala je kao i cela zemlja u blokadi da stagnira.
-Mi MOZEMO da joj prigovorimo za ove godine sada, sto nikako da se 'uda' i josh mnogo toga ali se to sve dogdja jer i politika umesala svoje prste.

Citat:
Ivan Dimkovic: Dobar argument, samo si zaboravio da zahvaljujuci toj Zastavi postoje zastitne carine i ogranicenja uvoza plus je stalno u gubitku koji pokrivaju gradjani Srbije.

Jel za to kriva bas zastava ili vlada srbije? (pitam zaista)

Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 17:57 ] @
Citat:

-Ne mozemo da prigovorimo Zastavi za 80-te, tada je dobro funkcionisala a otvaranje ka zapadu je donelo mnogo tehnickih novina, taj tempo razvoja bi bio zdrav i do danas bi bila druga prica.

Zastava Automobili su bili gubitas i 80-tih - i to sa svim merama koje je SFRJ koristila kako bi stitila na vestacki nacin komunisticku privredu.

Ako su i uz takve mere bili gubitas, ne vidim bas ni jedan nacin da budu pozitivni u otvorenom trzistu osim ako se kompletno ne promene, a to onda i ne bi bila Zastava.

Citat:

-Ne mozemo da joj prigovorimo ni za 90-te kad je ostala bez gomile kooperanata i ostala je kao i cela zemlja u blokadi da stagnira.

Kao sto rekoh, Zastava Automobili su bili gubitas i pre toga - nije da su u momentu uvodjenja sankcija SFRJ imali na umu da kompletno promene nazadni dizajn.

Citat:

-Mi MOZEMO da joj prigovorimo za ove godine sada, sto nikako da se 'uda' i josh mnogo toga ali se to sve dogdja jer i politika umesala svoje prste.

Da se zastava kojim slucajem "uda" - od nje ne bi ostalo nista, 4/5 radnika bi dobilo otkaz, pogoni bi bili sruseni i bili bi sagradjeni od nule, eventualno bi bio zadrzan samo poslovni prostor i hale za fabrike... Dakle, ko god da je hteo da kupi Zastavu bi to uradio samo da bi dobio trziste u Srbiji i nesto malo radnika sto valja.

Naravno, to nikad nije odgovaralo politici jer bi morali da smisle pricu za te radnike tamo.

Citat:

Jel za to kriva bas zastava ili vlada srbije? (pitam zaista)

Radnici i menadzment Zastave su uvek to podrzavali, stavise trazili su i jos gore mere po slobodno trziste. Time su oni i te kako deo cele te price.
[ dr.NPN @ 20.03.2008. 19:00 ] @
JA NE ZNAM STA JE VAMA LJUDI????

Samo pljujete i h8ujete!

Pa kako vas nije sramota da tako pricate? Sram vas bilo!
Zastava kao nije napravila napredak?
Pa uporedite samo one dve slike sa prethodne strane, nova zastava ima:

1. Ratkapne!
2. Plasticne branike!
3. Desni retrovizor!
4. Mirisljavu jelkicu
5. ??????????????

Ako to za vas nije napredak, ja onda ne znam sta je!

[ M-84 AB1 @ 20.03.2008. 19:02 ] @
@Ivan Dimkovic
E onda - JBG!
Sve to za Zastavu stoji.

Mene jedino nervira (pa sam se cimnuo da pishem) sto cesto slusam neke ljude (takvi ne posecuju ES ali ih ima mnoogo u ovoj zemlji) kako vole da pljuju Zastavu, a sve ih slusam i mislim se u sebi: -"Pa to si ti, p***a ti materina, ta kola su tacno tvoj nivo - za tebe pravljena".

Pozdrav!!!

[ McKracken @ 20.03.2008. 19:03 ] @
Citat:

1. netacno i naivno zakljucivanje
2. pogledaj pod 1
3. pogledaj pod 2

Ne znam da li si svestan da je tek 1990. pocela da se pojavljuje mogucnost da se radi na trzisnim osnovama. Kako onda zakljucujes da je Zastava "dobro poslovala". Na osnovu brojeva koje je CK iznosio?

A za poslovanje 90-tih nemam komentara :) Da li si ikada procitao sta je zastava radila tokom 90-tih?
[ Slobodan Milivojevic @ 20.03.2008. 19:04 ] @
Al zato stara ima bar dobru reklamu!
[ M-84 AB1 @ 20.03.2008. 19:15 ] @
@McKracken
80 su bile dobar uvod u devedesete - rad na trzisnim osnovama.
Osamdesetih je krenula primena mnogih tehnickih resenja (uglavnom zbog Yugo - Amerike).
Da nije bilo Y-A, ne bio se ni to dogodilo.
To uticalo na izbacivanje Floride.
Florida je trebalo da bude auto devedesetih, i tokom devedesetih i privatizacije bi se valjda stvari sredile i danas bi imali bar jos 2,3 modela posle Floride.
Zastava jeste bila gubitas i zbog samog uredjenja socijalisticke jugoslavije...
Ali sve se to nije desilo i evo je sada tu gde je

POZ
[ McKracken @ 20.03.2008. 19:24 ] @
Citat:

80 su bile dobar uvod u devedesete - rad na trzisnim osnovama.

Izvini, ali rad na trzisnim osnovama je realno poceo negde krajem 2003. Osamdesetih se jos uvek islo u zatvor za verbalni delikt, tako da zaista nisi u pravu.

A "tehnicka resenja" na Y-A su takozvani "socijalisticki marketing" i jednostavno nisu postojala. Tacnije, sve sto je radjeno je retrogradni inzenjering ili scavenging resenja koja su dobiuloi od Fiat-a.

Sama ideja da Yugoslavija ima autoindustriju je bila prilicno arogantna, a to da ona jos postoji nakon 1990. je ne samo arogantna vec i jednostavno prsti od bezobrazluka.

Mozda zvucim nervozno i arogantno, ali cinjenice su takve da je Zastava bila konkurentna na trzistu najkasnije do 1978. i to ne svojom zaslugom vec samo stanjem u celoj auto industriji i cinjenici da je smatrana strateskom industrijom a to znaci da se profit-loss takoreci nikada nije racunao :)

Inace, sama diskusija o Zastavi Skala 55 2008.me godine kada dva inzenjera sa dve licence za SolidWorks i tri prosecna racunara projektuju 50% sigurniji, bolji i pouzdaniji automobil za mesec dana su izlisne (pa cak i ping-pongovi su uspeli da nadmase Zastavu).

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 20.03.2008. u 20:35 GMT+1]
[ Shadowed @ 20.03.2008. 19:49 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=-l2wG-ljPJk
[ jablan @ 20.03.2008. 20:09 ] @
Zastava je Srbija!
[ bugsu @ 20.03.2008. 20:12 ] @
inace nije napomenjeno da je slika sa sajma skale 55 u FULL opremi :D
hahah mene bi bilo sramota uopshte da je stavim na shtand a ne josh i da se "hvalim" kako je redizajnirana...lolz

da bog da ihi kinezi kupili :D
[ StORM48 @ 20.03.2008. 20:19 ] @
Citat:
jablan: Zastava je Srbija!

...a Srbija je Zastava!
Svi smo mi Zastava!

Pozdrav
[ mrle 011 @ 20.03.2008. 20:21 ] @
Citat:
McKracken: 1. netacno i naivno zakljucivanje
2. pogledaj pod 1
3. pogledaj pod 2

Ne znam da li si svestan da je tek 1990. pocela da se pojavljuje mogucnost da se radi na trzisnim osnovama. Kako onda zakljucujes da je Zastava "dobro poslovala". Na osnovu brojeva koje je CK iznosio?

....

zastava je krajem 80-ih proizvodila preko 200.000 vozila godisnje,
izvozila ih je za po pola milijarde DM godisnje,
tu je radilo preko 50.000 radinka, koji su od toga izdrzavali i hranili svoje porodice,
osim toga je uposljavala i nekoliko stotina preduzeca iz citave tadasnje sfrj
........ itd.

sve u svemu i nije to bilo tako lose, ako se stvari posmatraju u kontekstu tog vremena i ako se uzme u obzir da je samo 40-ak godina pre toga u citavoj srbiji postojao jedan jedini asfaltirani put, osim naravno ovog krunskog argumenta da to nije bilo poslovanje na "trzisnim osnovama".
ali evo sada smo resili i taj glavni problem, pa ce sada da nam bude laca.

nego sam ja 'teo nesto drugo da pitam, ako neko zna.

sta je to, generalno gledano, toliko revolucionarno izmisljeno u citavoj auto industriji u poslednjih 30-ak godina?
osim sto se oni kalupi za savijanje lima malo presteluju na svakih par godina i sto se u kabinu ubaci po koja nova sarena lampica?
da li su mozda tada automobili bili kvalitetniji, pouzdaniji i dugotrajniji?
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 20:27 ] @
Citat:
mrle 011
zastava je krajem 80-ih proizvodila preko 200.000 vozila godisnje,
tu je radilo preko 50.000 radinka, koji su od toga izdrzavali i hranili svoje porodice,
osim toga je uposljavala i nekoliko stotina preduzeca iz citave tadasnje sfrj
........ itd.

Da, i gubila je pare.

Sto znaci da su ta kola i te plate bili dotirani od para svih ostalih drzavljana SFRJ. Bas fino, slogan je bio "svi smo mi Zastava" - bukvalno :)

Ako je to tebi dobro - svaka cast. To je jedan od razloga zasto se SFRJ ulupala, nije funkcionisala na zdravoj ekonomskoj osnovi a svi znamo da kada nesto nije ekonomski zdravo mozemo samo da se pretvaramo neko vreme dok to ne pukne jer pre ili kasnije neko postavi pitanje gde idu njegove pare i ne krene da ih potrazuje i da se bori za njih.

Daleko je efikasnije bilo da je drzava lepo sredinom 80-tih te radnike uputila na preveremenu penziju i placala im pune plate do zakonske penzije, a tog gubitasa zatvorila.

Verujem da bi do danas Srbija ustedela znacajne pare.

Citat:

sta je to, generalno gledano, toliko revolucionarno izmisljeno u citavoj auto industriji u poslednjih 30-ak godina?
osim sto se oni kalupi za savijanje lima malo presteluju na svakih par godina i sto se u kabinu ubaci po koja nova sarena lampica?
da li su mozda tada automobili bili kvalitetniji, pouzdaniji i dugotrajniji?

LOL.

Za pocetak - ABS i air bagovi.

Verovatno spasli milione zivota do sad, a ako Zastava opstane od narodnih para, verovatno ce ih ugraditi u Zastavu 100000 neke 2030-te godine.

Dalje, hibridni motori koji ce uskoro biti norma i smanjiti zagadjenje.

Itd... ali ne, nije to nista bitno - Zastava je vec ugradila sve sto je bitno u njihova kola... Motor i tockove :)
[ Horvat @ 20.03.2008. 20:36 ] @
dobri automobili imaju abs,a zastava i dalje ima ass ;)
[ McKracken @ 20.03.2008. 21:09 ] @
Citat:

ABS,ASR,ESP,ESS,SRS ... za pocetak.

Deformacione zone, radijalne gume?

http://www.youtube.com/watch?v=1tSy5tHtT1g

Lepo pogledaj video, pre nego izneses jos neki ovakav biser.

Citat:

Ukljuci kalkulator, izracuj i vidi da ni tada nisu bili isplativi. Tacnije, ne da nisu bili isplativi vec su jeli ostatak zemlje.

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 20.03.2008. u 22:23 GMT+1]
[ dejan, @ 20.03.2008. 21:17 ] @
Zastava odavno nije više u stanju da nešto proizvede,može samo da sklapa automobile kao punto,a ja sam bio ubedjen da će "kec" prestati da se proizvodi ali izgleda da ne odustaju od njega.Ne znam da li vam je poznat podatak da se taj auto izvozi.Hehe,izvoze ga u Egipat.

Zastavi pod hitno treba privatizacija pa da počne da sklapa neka vozila,a ne da više eksperimentišu sa ovim šklopocijama.
[ mrle 011 @ 20.03.2008. 22:20 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: LOL.

Za pocetak - ABS i air bagovi.

Verovatno spasli milione zivota do sad, a ako Zastava opstane od narodnih para, verovatno ce ih ugraditi u Zastavu 100000 neke 2030-te godine.

Dalje, hibridni motori koji ce uskoro biti norma i smanjiti zagadjenje.

Itd... ali ne, nije to nista bitno - Zastava je vec ugradila sve sto je bitno u njihova kola... Motor i tockove :)

za abs me mrzi da trazim po internetu, ali mislim da je to napravljeno jos 70-ih godina proslog veka.

hibridni motor?
uz ovaj sus dodali jos jedan elektro-motor?
jel' to to, nisam mnogo upucen?
velika revolucija, tramvaji imaju elektro-motore vec 100 godina, jaka stvar.

plasticni baloni na naduvavanje?

idi begaj, industrija koja pravi zilione milijardi smislila za 30 godina plasticni balon i zakacila jos jedan elektro-motor ispod haube!?

i dobro 'ajde, balon i elektro-motor su revolucija i sada to kragujevacki kec nema i vi svi umirete od smeha celo vece, za malo da se ugusite.
pa koliko kosta taj kec, a koliko kosta taj sa hibridnim motorom?

sta to jos kec nema od tih revolucionarnih napredaka u poslednjih 30 godina razvoja, koje je on preskocio, a sto imaju auti u njegovoj klasi?
moras da vrtis drsku kad 'oces da otvoris prozor, a nemas ono na dugme sto 'oce zimi da crkne kad se zaledi prozor?

mislim, da li vi svi, sto umirete od smeha, pomislite da postoje i ljudi sa drugacijim potrebama?
koji bi ste vi npr. dobronamerni savet meni dali, ako bih hteo da kupim neki auto za npr. 3-4 'iljade evra (ili koliko vec kosta taj kec, pojma nemam), a meni treba auto da se par puta sedmicno prevezem od A do B po gradu i jos par puta godisnje na malo duze A-B.
i hteo bih, mozda jos ponekad, da prevezem nesto vece sto npr. moze da stane u onaj kecev gepek, a nisam od onih sto poseduju auto jer im se ne dize patka i sto autom zele da pokazu svoj status u drustvu.
i svako davanje para na auto je meni isto k'o da sam ih bacio sa mosta.

i eto, sto bi za mene taj kec bio los izbor i sto ga zastava ne bi proizvela i meni prodala?
i jos ima i fabricki plin.

..... a ako i imate neko bolje resenje, jel' ono bas toliko bolje da vi umirete od smeha na nekoliko strana ovde, a da ja uopste ne znam za to?

Citat:

Da, i gubila je pare.

Sto znaci da su ta kola i te plate bili dotirani od para svih ostalih drzavljana SFRJ. Bas fino, slogan je bio "svi smo mi Zastava" - bukvalno :)

Ako je to tebi dobro - svaka cast. To je jedan od razloga zasto se SFRJ ulupala, nije funkcionisala na zdravoj ekonomskoj osnovi ................

ulupala se ona burazere zato sto je tu toliko bilo za pljackanje, da evo taj proces, jedan od najvecih u istoriji, jos uvek traje.
no ne mogu ja, na forumu gde je zabranjena politika, o tome da pisem.
moram svaku rec da merim i da razmisljam dal' ce ovi tvoji da mi obrisu post ili nece, a kao sto vidis i sam, u svakoj drugoj temi se neminovno dodiruje politika.
a ja sta cu, samo ubacim po koju ironicnu tu i tamo, kad vi spomenete zlog titu i njegove komuniste :)
[ Horvat @ 20.03.2008. 22:23 ] @
evo astra sa osnovnom opremom kosta nekih ~15 000 eura [ne znam tacno,verovatno je +- par hiljada ],a zastava kosta recimo oko 10 000
ne?

edit:evo sad sam pogledao
opel astra Karoserija sa 3 vrata - od 15,820 € [znaci osnovna oprema]
edit 2:evo i zastava 101
Zastava 101 Skala 55 323.600 5 307.325 362.644

Prodajnacena %popusta Prodajna cena bez PDV Maloprodajnacena

dakle maloprodajna cena je 362.644 [verovatno dinara,ne pise]

i google kaze da je to
362.64400 Serbian dinars = 4.34484206 Euros

moja greska kada sam napisao 10 000 :)
naravno tu nema raznih "luksuznih" stvari,a neke ni ne mozes "fabricki" da ugradis,evo spisak sa cenama [za sve zastave]
1.
Metalic i dvoslojna boja

Koral,Koral In 7.788

Skala 101/128 8.437

Florida,Florida In 9.735
2.
Ugradnja klima uređaja (Florida In/In L) 56.640
3.
Zadnji nasloni za glavu i pojasevi (Koral In i Florida In) 4.095
4.
Električni blokirač vrata - Koral In/In L 1.428
5.
Električni blokirač vrata - Florida In /In L 2.856
6.
Električni podizač stakala - Florida In / In L 2.726
7.
Ojačan čeoni kostur - Florida In /In L 1.100
8.
Servo upravljač - Florida In /In L 37.760
9.
Aluminijumske felne(4 komada) samo za Koral 20.650
10.
Antena za Koral,Koral In i Florida In 1.180
11.
Farovi za maglu za Koral In i Florida In 2.950
12.
Ugrađeni radio aparat Damis sa zvučnicima 10.195

Uređaj zapogon na tečni naftni gas TNG na karburatorskim verzijama:
13.
Cilindrična boca zapremine 40 L -TNG 40 za modele:Skala 101 i Florida In 1,3 26.500
14.
Cilindrična boca zapremine 60 L - TNG 60 za modele Koral,Skala 101 i Florida In 1,3 26.500
15.
Toroidna boca zapremine 39 L - TNG TOR za modele Florida In 1,3 29.000

malo off,ova cena mi je mala,ako se uzme u obzir da su polovni stari 20-ak godina oko 1000 e...

izvori:
opel i zastava

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 20.03.2008. u 23:38 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 20.03.2008. 22:36 ] @
Citat:
mrle 011
idi begaj, industrija koja pravi zilione milijardi smislila za 30 godina plasticni balon i zakacila jos jedan elektro-motor ispod haube!?

Neozbiljan si - pogledaj ono sto je McKracken napisao.

Porediti auto iz 1980-tih i auto iz 2008 je smesno - u pogledu sigurnosti putnika, zagadjivanja okoline i performansi. O komforu i da ne pricamo, ali necemo se baviti komforom jer jedna komunisticka dusa kao sto je tvoja svakako prezire bilo kakav komfor kao imperijalisticku propagandu.

ABS jeste izmisljen 70-tih godina proslog veka ali je doveden do perfekcije tek vise od deceniju kasnije sa poboljsanjem performansi kocenja i dodavanjem elektronske stabilizacije.

To sto ti neces to da vidis je vec druga stvar, naime - ti imas stav, i onda se trudis da pronadjes argumente da ga potkrepis.
[ McKracken @ 20.03.2008. 22:36 ] @
Citat:

A mocna Zastava jos nije uspela da ode i kupi jedan i zakaci ga, ako vec nije sposobna da sa milijardama maraka napravi jedan? Iako je cak i sa carinom nekonkurentna sa cenama?

Razmisljanje u stilu "Sta ce mi bolje od keca" je prezvakano mnogo puta i mogu samo da kazem da ako ti ne treba bolje, bolje nisi ni zasluzio.

Kladim se da na forumu ima bar jedan covek koji je prisutan jer je neko ugradio "plasticni balon".
[ burex @ 20.03.2008. 22:44 ] @
Citat:

Zašto pokušavaš da obezvrediš sav trud auto industrije koji je omogućio manje trošenje goriva, veći komfor i povećanu bezbednost putnika (i to u cilju pravdanja Zastave)?
Da li si uopšte video kako radi Hybrid tehnologija? Da li si video igde AirBag demo? Da li si pogledao YouTube snimak koji je McKracken postavio?

Čak i da su baloni i elektromotori ispod haube jedini napredak u poslednjih 30 godina, šta je Zastava uradila za to vreme, pa da zaslužuje toliki aplauz?

A gosn. Dimković verovatno umire od smeha jer je neverovatno da takav automobil i dalje opstaje u 2008. godini sa takvim izgledom i takvim performansama (naravno, samo u Srbiji, jer su čak i u Kini i Indiji odavno reformisali svoju auto industriju)...

E, da... Severna koreja:
[ Slobodan Milivojevic @ 20.03.2008. 22:53 ] @
Znate kako nemci proveravaju da li dihtuje karoserija?
Stave macku u kola i ako se do ujutru ne ugusi, ne dihtuje kako treba.

A znate kako to u zastavi rade?
Ubace macku u kola i ako do ujutru ne pobegne, dihtuje.

Ja licno ipak volim francuska vozila :)
[ Horvat @ 20.03.2008. 22:56 ] @
ovo za macku nije "i do jutra SE VRATI"?
[ Danijel Krmar @ 20.03.2008. 23:06 ] @
Sto je najtuznije, zbog odrzavanja ovakvih automobila u zivotu, ljudi ne mogu da kupe relativno jeftine strance, kojim bi se pomladio vozni park u srbiji, a sve pod zavesom ocuvanja prirodne sredine i kupovine socijalnog mira. A istina je da je vecina automobila iz sredine devedesetih sigurnija i za okolinu i za zivot od ovakve nove stare zastave. O ceni nove Astre u odnosu na zastavu ne vredi trositi reci. Mislim da ovako nesto izadje 2008. na traziste...Strasno, za nepoverovati. Bez zelje da ikoga omalovazavam, ali ako jedna firma ne moze da unapredi svoj proizvod od 1978. pa do 1990. (aj da uzmemo taj period, posto su devedesete bile kakve su bile), onda i ne treba da postoji u obliku u kom postoji.
[ MyWay @ 20.03.2008. 23:34 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Za pocetak - ABS i air bagovi.
Čuj, ja bih u ovakvu Skalu još kako-tako i seo, ali u Skalu sa airbagovima nikad :-)
Mogu da zamislim na šta bi se sve aktivirali. Na sudar sigurno ne bi...
[ mrle 011 @ 20.03.2008. 23:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Da, i gubila je pare.

.........

Citat:
McKracken
Ukljuci kalkulator, izracuj i vidi da ni tada nisu bili isplativi. Tacnije, ne da nisu bili isplativi vec su jeli ostatak zemlje.

offtopic:

znate sta, ta vasa mantra "trziste, pa trziste" nista ne zaci, zato sto to nije ni bila osnovna ideja tog sistema u tom vremenu.
ta, ili neka druga fabrika, je proizvodila automobile da bi narod imao sta da voza okolo, a nj. v. profit je bio na drugom mestu.
i sta tu ima lose?
i sta je lose u tome sto je npr. iz susedne fabrike cipela, kojoj je dobro islo, prebacen koji dinar u ovu prvu, kad joj je zapelo zbog npr. skoka cene nafte na trzistu, lupam?

bio sam pre neki dan u nishu i sretnem dve drugarice, nisam ih video sto godina.
obe isto godiste, zajedno zavrsavale skolu, u isto vreme mene upoznale itd.
i jedna imala malo vise srece i igrom slucaja se zaposlila u duvanskoj, a ova druga, sa malo manje srece u niteksu.
i ova prva sve prima platu po soma, a ovu drugu sam jednom davno sreo, vraca se kuci i nosi neke sveske, deterdzente i tako to umesto plate.
i jedna i druga ustajale ujutru i isle na sljaku i tamo radile.
i na kraju obe ostale bez posla pre nekoliko godina, s tim sto je ova prva dobila otpremninu (ili kako se to vec zove) jedno 50-100 'iljada, a ova druga dobila tuki.

i sad vi kad meni kazete da je to trziste i demokratija i da to tako treba, ja cu da kazem u redu, ali mi objasnite sledece.

kad ce u ovoj zemlji da pocne neki boljitak od tog trzista?
evo vec 20 godina nema komunista, koliko jos treba da se ceka?
zar prosecan pojedinac ovde, kao i cela drzava nije jadniji od kad je pocelo "trziste"?

ko ce da uspostavi to trziste i demokratiju?
sadasnja politicka elita?
zasto bi oni to radili, kad im uopste nije u interesu?
jel' nacin na koji su npr. prodali nis trzisan?

kako je jedan radnik dolazio do stana dok nije bilo trziste, a kako dolazi sada kad ima trziste?
da li je prosecna plata puta 12 meseci puta radni vek uopste dovoljna za jedan pristojan stan, ako bi samo disao vazduh ceo zivot, bez da jede i pije.

da li se obim besplatne zdravstvene zastite i lekova smanjuje ili povecava, sad kada je trziste?

na sta lici obrazovanje, sada kada je trziste?
behu li nasi srednjoskolci medju poslednjima pre par meseci na onom ispitivanju?
da li znate koliko, i dan danas, profesora, inzenjera, lekara ....... radi u svojim drzavama, a koji su se skolovali ovde kod nas dok nije bilo trziste, vec zli komunizam?

...........

huh, idem da spavam.
mogu da nastavim sutra ako 'ocete i ako mi moderatori ne obrisu i ovo.

laku noc.
[ McKracken @ 21.03.2008. 00:04 ] @
Citat:
kad ce u ovoj zemlji da pocne neki boljitak od tog trzista?
evo vec 20 godina nema komunista, koliko jos treba da se ceka?
zar prosecan pojedinac ovde, kao i cela drzava nije jadniji od kad je pocelo "trziste"?

Potrebno je da prodje jos par godina da pomru svi koji i dalje veruju da sledece ima smisla:

Citat:

znate sta, ta vasa mantra "trziste, pa trziste" nista ne zaci, zato sto to nije ni bila osnovna ideja tog sistema u tom vremenu.
ta, ili neka druga fabrika, je proizvodila automobile da bi narod imao sta da voza okolo, a nj. v. profit je bio na drugom mestu.
i sta tu ima lose?
i sta je lose u tome sto je npr. iz susedne fabrike cipela, kojoj je dobro islo, prebacen koji dinar u ovu prvu, kad joj je zapelo zbog npr. skoka cene nafte na trzistu, lupam?

Itekako lupas. Sta fali da ja malo pokupim iz tvog stana namestaj kad mi zatreba, zbog npr. nedostatka ogrevnog drveta? I naravno to uredno spalim bez da te konsultujem?

Iako ovo pocinje da postaje ideoloska rasprava (i kao takva nepozeljna):

Citat:
kako je jedan radnik dolazio do stana dok nije bilo trziste, a kako dolazi sada kad ima trziste?

Cekao je da mu neko taj stan izgradi (ne retko i po 20 i vise godina) a zatim da ima srecu da ga "dobije". Kada je trziste, odes i kupis stan na kredit, imas ga odmah i placas malo vise nego da si podstanar. Jedino sto se razlikuje je to sto sad nema lazi, nema prevare i ocekivanja da se nesto "dobije". Zapitaj se jednom, da li je lepse da ti neko "dodeli" stan ili da ga sam zaradis ?

A sada back on topic: Zasto bezis od diskusije o Zastavi vec pocinjes da zvucis kao B***en i kukas na neke "nepravde"?

[Ovu poruku je menjao McKracken dana 21.03.2008. u 01:15 GMT+1]
[ Aleksandar Đokić @ 21.03.2008. 00:20 ] @
neko pitase sta ima da se kupi za 3-4 'iljade evra? ima da se kupi auto, za razliku od zastave, polovni stranac da puca
[ ventura @ 21.03.2008. 01:11 ] @
Citat:
mrle 011 :
da li je prosecna plata puta 12 meseci puta radni vek uopste dovoljna za jedan pristojan stan, ako bi samo disao vazduh ceo zivot, bez da jede i pije.

Pa evo računice: Prosečna plata 350 evra x 12 meseci x 40 god staža = 168,000 evra. Dakle odgovor na tvoje pitanje je debelo DA, i to STANČINA.

A ako bi uzeo računicu 2 plate po 350 evra, stim da se od jedne živi, a od druge otplaćuje stan na kredit, za 20 godina imaš stan od 80,000 evra, što mu dođe 60-80 kvadrata... Nije lako, ali je izvodljivo... Mnogo izvodljivije nego da čekaš 55 godina života, dovoljan broj poena, konstantnog straha i podmićivanja, da bi ti neka tamo komisija rešila stambeno pitanje...
[ vlada.bgw @ 21.03.2008. 01:14 ] @
Ima jos jedna razlika u ove dve slike :D ,

Nova zastava ima grejace na zadnjem staklu , zimi kad guras da ti se ne srmzavaju prsti :)))
[ marinowski @ 21.03.2008. 06:08 ] @

Ne znam da li ste primetili, ali gospodjica na haubi ima razlicite cizme: jedna ima stiklu, druga nema.
[ Manager @ 21.03.2008. 07:49 ] @
Sve je to pomalo tuzno.

edit:
Kad vec volite da guslate evo malo svezeg mesa:
http://www.b92.net//biz/vesti/...03&dd=20&nav_id=290005

[Ovu poruku je menjao Manager dana 21.03.2008. u 09:05 GMT+1]
[ Shadowed @ 21.03.2008. 08:13 ] @
Citat:
marinowski: Ne znam da li ste primetili, ali gospodjica na haubi ima razlicite cizme: jedna ima stiklu, druga nema.

Pa polomila dok su dogurali auto.
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 08:27 ] @
Meni bolje izgleda ova matora Zastava, nego "osvežena". A na pitanje koji auto da se kupi za 2-3k evra da bi se malo vozikalo po gradu - nijedan. Idi taksijem i gradskim saobraćajem, to nisu pare za koje se kupuje pristojan auto. Biće mnogo jeftinije i daleko komfornije.
A ovo pitanje, šta je industrija napredovala, mogu da se nasmejem samo. Evo ni kompjuterska industrija nije ništa napredovala - i dalje imamo tastaturu, monitor, miš i kantu, isto kao i pre 30 godina, nema pomaka, tapka se u mestu. Vista je našminkani dos, s tim što dos mnogo bolje radi nego Vista, nema plavih ekrana, mnogo jednostavnije licenciranje.
[ X Files @ 21.03.2008. 08:46 ] @
Citat:

Pa polomila dok su dogurali auto.

Jok, zapela joj bila u korov ispod auta (koji je služio da pokaže da je to vozilo dobro "... i po neravnim putevima")

P.S.
Samo se vi smejte :) Ja u gepek svog Pasata nisam mogao da uguram sudoperu, nego sam zvao komšiju čiji 100-kec je 'progutao' bez problema :)
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 08:48 ] @
Kad Pasat nije hečbek.
[ Nebojsa Milanovic @ 21.03.2008. 09:54 ] @
Citat:
marinowski:

Ne znam da li ste primetili, ali gospodjica na haubi ima razlicite cizme: jedna ima stiklu, druga nema.

Oštro oko fotografsko!

Ovo je vrh u celoj priči :D:D
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 10:08 ] @
E moji fotografi, dođete mi piće... štikla je označena crvenim krugom.

[att_img]
[ X Files @ 21.03.2008. 10:12 ] @
Citat:

štikla je označena crvenim krugom.

Jesi li ti 100% siguran da je to crno - štikla! :)
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 10:15 ] @
Sram te bilo, ovo je pošten forum.
[ bakara @ 21.03.2008. 10:18 ] @
E, Miroslave, a sta ako to oznaceno nije stikla?
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 10:24 ] @
Isto važi i za tebe. A da ne pominjem da ta riba ima sad preko 50 godina, pa vi vidite šta izjavljujete o nečijoj majci ili baki.
[ mmix @ 21.03.2008. 10:35 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Isto važi i za tebe. A da ne pominjem da ta riba ima sad preko 50 godina, pa vi vidite šta izjavljujete o nečijoj majci ili baki.

Pa pazi, mogli su i nju da pronadju, da je malo "osveze" i ponovo stave na haubu "osvezene" skale
[ Ivan Dimkovic @ 21.03.2008. 10:44 ] @
Pazi, ta baka bi sasvim pristajala ovom mutantu od auta - jos ako su joj do sad ugradili vestacki kuk, analogija bi bila 100% - sa novim spojlerima :)
[ mikiilic @ 21.03.2008. 11:12 ] @
Iz vaših postova vidim da niste bili ni rodjeni kada se zastava 101 pojavila. To je bio kultni auto u ono vreme. Bio je brz, startan, imao je sportski duh. Kasnije mu je primat oduzeo golf. Moj prvi auto je bio kec iz 78 godine, luxe model, boje slonove kosti. Za razliku od standard verzije, moj je imao dvobrzinski ventilator za ventilaciju i sedišta od štofa. Kočnice nisu imale servo uredjaj.

Imao je trista mana, prokišnjavao, škripao, tandrkao. Ali ništa od toga mi nije smetalo jer sam bio mlad i auto mi je trebao da bih se ludo zabavljao sa mojim prijateljima. Tačnije, on je bio sredstvo, a ne cilj, kao vama danas. Vozio sam ga do 85, a onda se dezintegrisao, jer je tadašnjim kečevima limarija bila jako loša. S obzirom da sam bio student, moj bužet nije dozvoljavao velika ulaganja u održavanje. I tako slabo održavan i pažen, nikad me nije ostavio na putu. Bio sam vrlo siguran u svoj auto.

E, a sad malo o Zastavi. Tvrdnje da je zastava bila zaštićena ne stoje. U bivšoj SFRJ Zastava je imala jaku konkurenciju. U Novom Mestu Reno sa R-4 i R-18, u Kopru Cimos sa Dijanom a kasnije GS-om, iz Zagreba su dolazili fiati 132-ke, IDA-Opel iz Kikinde, čak je jedno vreme pežo imao aranžman sa amortizerima- Priština i zamalo da zaboravim najvećeg konkurenta, TAS iz Sarajeva.

A danas tvrditi da plaćamo visoke carine zbog zastave je neozbiljno, da ne kažem glupo. Zastava bi prodavala isti broj automobila, i da je carina 0%. Zaštititi prodaju od par 1000 automobila carinom je glupo (mislim kao razlog). Druga stvar je u pitanju. U Srbiji je prošle godine prodato 56000 novih automobila. Izračunajte koliko je otišlo u BUDŽET. A tek koliko je kupljeno ODLIČNIH polovnih automobila koji su prešli po 200-300000 km? Gladna država je razlog visokih dažbina a ne bedna zastava.

I moram da se složim sa jednim od prethodnika, šta je uradila auto industrija za poslednjih 30 godina:dodali elektromotor i balone. Ako stvari posmatrate bez šminke, videćete da, konstruktivno, nema velikog napretka u auto industriji. Motori su isti kao i pre, nema karburatora, ima direktnog ubrizgavanja i to je sve. Neki sitnim domišljatostima se povećava snaga motora i smanjuje potrošnja. Negde čak ni to.

Primer:moj stari kec je trošio 10 litara po gradu, a moj "tehnološki " savršeni punto sa svom silom elektronike, ubrizgavanja i sl,- 9 litara (beogradske gužve). Neko će reći da ondašnje i današnje gužve nisu iste.......

I da završim, zastava je imala šansu da postane ozbiljna fabrika automobila, ali desile su se devedesete i tu je kraj. Verovatno će poslovati slično ruskoj ladi (fabrika se zove vaz, ili kako?), gde pored domaćeg modela proizvode bar još deset različitih zapadnih modela- starih naravno. Slično astri i puntu(z-10).
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 11:19 ] @
A što je Puno Euro4, a Zastava Euro -4, nema veze, globalno zagrevanje je ionako samo velika zavera, a olovo je puno vitamina ? ;-)
[ Horvat @ 21.03.2008. 11:19 ] @
pogledaj novu ladu i pogledaj "novog" stojadina
OGROMNA JE RAZLIKA
tamo je bilo napretka [i u dizajnu i u tehnoloskom obliku],a na zastavi...

a zastava je isto s***** kao i fiat,tu nema rasprave
a velike su dazbine zbog vestackog smanjenja uvoza i "poboljsanja" domace privrede ,tacnije automobilske industrije

p.s. malo offtopic,najezim se kad cujem da ljudi kupuju zastavina vozila jer "delova ima na svakom cosku ako se pokvari",pa ne kupujes auto zato da bi ga samo popravljao,vec kupujes da bi imao prevozno sredstvo koje se nece tako lako pokvariti

p.p.s. garancija na z. vozila je 1 godina,koliko je na "strano placenicka"? ;)
[ Nebojsa Milanovic @ 21.03.2008. 11:23 ] @
Ljudi, da li neko zaista poredi keca sa bilo kojim novim autom?

Ne mogu da verujem...
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 11:27 ] @
Samo još fali ono "ja sam sa Fićom išao na more" i "koja su to kola bolja od Moskviča" i da zaokružimo priču.
[ mrle 011 @ 21.03.2008. 11:28 ] @
Citat:

Horvat:
............
evo sad sam pogledao
opel astra Karoserija sa 3 vrata - od 15,820 € [znaci osnovna oprema]
edit 2:evo i zastava 101
Zastava 101 Skala 55 323.600 5 307.325 362.644

pa uporedio si auto od 4 soma sa autom od 16 soma?
i sta ja sad da ti kazem, osim da ja i pored toga i dalje mislim da su i jedan i drugi kutija od jeftinog lima u ciju unutrasnjost je ugradjena plastika od recikliranih lavora.

offtopic:

Citat:
McKracken
Potrebno je da prodje jos par godina da pomru svi koji i dalje veruju da sledece ima smisla
.................

spala knjiga na par slova.
glavna prepreka za vaspostavljanje velikog trzista, slobode i demokratije je mrle, koji sedi u svom domu sa svojom porodicom i jednom sedmicno napise post na forumu i 10 zena u crnom koje su pre neki dan, 8. marta, htele da obeleze taj praznik, ali su im skup zabranili ovi sto uspostavljaju trziste i slobodu sa obrazlozenjem da remete javni red i mir, pa ne mogu trziste i demokratija da se razvijaju, jer je demokratija kad razularene horde fasista urlaju "ubi zakolji da *(dodati po zelji bilo sta sto je razlicito od njih) ne postoji", dok lome sve zivo po gradu.

mnogo ce vam jako to trziste biti, samo kad se resite tog velikog problema.

Citat:
McKracken:
Itekako lupas. Sta fali da ja malo pokupim iz tvog stana namestaj kad mi zatreba, zbog npr. nedostatka ogrevnog drveta? I naravno to uredno spalim bez da te konsultujem?
...........

ne znam o kakvom kupljenju stvari iz tudjih domova pricas, ali ono sto znam je da u doba komunizma, tada kad nije postojalo nj. v. trziste, nisamo skoro nikada zakljucavali ulazna vrata od stana, nekad i mesecima, a sada vidim da ova tzv. pancir vrata postadose standard, i to najmanje sa po dve brave.

Citat:
McKracken:
.........
Iako ovo pocinje da postaje ideoloska rasprava (i kao takva nepozeljna)

evo u necemu se slazem sa tobom i ja ovde necu vise nista pisati.

Citat:
ventura: Pa evo računice: Prosečna plata 350 evra x 12 meseci x 40 god staža = 168,000 evra. Dakle odgovor na tvoje pitanje je debelo DA, i to STANČINA.

A ako bi uzeo računicu 2 plate po 350 evra, stim da se od jedne živi, a od druge otplaćuje stan na kredit, za 20 godina imaš stan od 80,000 evra, što mu dođe 60-80 kvadrata... Nije lako, ali je izvodljivo... Mnogo izvodljivije nego da čekaš 55 godina života, dovoljan broj poena, konstantnog straha i podmićivanja, da bi ti neka tamo komisija rešila stambeno pitanje...

pa ja sam te ovde negde, na susednoj temi, vec jednom pitao o tome, a ti pricas o nekim gulazima i komsinicama.

ako je to tako k'o sto ti tvrdis, da u komunizmu nije niko nista radio i da se tako dolazilo do stanova, odakle onda iza komunista ostadose (da uzmem za primer grad u kojem obojica zivimo) ovolika naselja po bgd-u?

ko izgradi novi bgd, bezaniju, zi-pi, galeniku, labudova, petlova, banova itd. brda, vidikovce, miljakovce, rakovicu, banjicu, jerkovice, medakovice, konjarnik ........za 40 godina?

i ko je ziveo tada u tim naseljima?

da li je niklo i jedno novo naselje u bgd-u u poslednjih 20 godina, otkad je trziste?

ako ti je ovo komplikovano za odgovor, mozes u prethodnih nekoliko pitanja da rec "naselje" zamenis sa bolnica ili klinicki centar npr. ..... ili neki veci dom zdravlja.

ili, ako je i to previse, zameni sa recima "javni wc".
da li je u beogradu izgradjen i jedan javni wc otkad nema zlih komunista?

Citat:

Ivan Dimkovic:

.........
O komforu i da ne pricamo, ali necemo se baviti komforom jer jedna komunisticka dusa kao sto je tvoja svakako prezire bilo kakav komfor kao imperijalisticku propagandu.
.........

ne prezirem ja burazere komfor, vec one bolesnike koji zarad svog komfora i svog profita ne prezaju od toga da, pod plastom "trzista", "slobode", "demokratije", "neprikosnovenosti privatne svojine" isl., uspostavljaju monopol i nad onim sto vecina smatra za javno dobro, opstu imovinu.
zato je ideja komunizma i rodjena i zato, kao opozicija takvima, nikad nece umreti dok takvi postoje, bez obzira sto McKracken misli da je mrle problem.

da li ti mislis da npr. jedan gazda misko ne bi nama prodavao i vazduh, po trzisnim cenama naravno, samo kad bi postojao efikasan nacin da ga (vazduh) nekako navata i zapakuje, a zakonski i demokratski nacin da on dodje u posed istog, siguran sam da cemo se sloziti, ne bi sigurno bio preveliki problem?
da li onaj trzisni i demokratski biznismen, koji je posekao nekoliko stotina hektara sume u amazoniji dok ja pisem ovaj post, zapravo to vec i ne radi, na ovaj ili onaj nacin, a sve zarad svog profita?

i 'ajde, posto sam vec napisao da je ovo offtopic i obecao da necu vise da zagadjujem ovu temi, a evo i molim moderatore da mi ne brisu ovaj post, da iskoristim priliku da te pitam jos nesto.

posto znam da se slazemo oko toga sta olos radi u ovoj zemlji poslednje dve decenije, ali se ne slazemo u tome - sto je tvoj stav, a i neka vrsta aksioma na ovom forumu - da to rade preobuceni komunisti i da je to sve posledica nasledjenog komunistickog mentaliteta, pitao bih te kako objasnjavas stvari koje su se desavale pre komunista.

da li mislis da su "miskovici" pre onoga (WWII) rata na drugaciji nacin sticali svoja bogatstva od danasnjih miskovica?
ako nisu, ciju su onda oni mentalitet nasledili, posto pre njih nije bilo komunista?
a ako jesu, kako su to sticali?
kako su tadasnji ministri postajali milioneri?
kako su karadjordjevici 1945 iz londona potrazivali 45.000.000 tadasnjih dolara od svog naroda i svoje drzave?
kako su oni stekli toliko bogatstvo za 20-30 godina i postali jedna od najbogatijih evropskih monarhija?
vredno su radili i stedeli?
meni je moj cale pricao da su oni tada radili od izlaska do zalaska sunca i da su skoro uvek bili gladni.

/offtopic.

Citat:
Miroslav Jeftić: ..... A na pitanje koji auto da se kupi za 2-3k evra da bi se malo vozikalo po gradu - nijedan. Idi taksijem i gradskim saobraćajem, to nisu pare za koje se kupuje pristojan auto. Biće mnogo jeftinije i daleko komfornije. :)
........

pa to i radim.
da iz bgd-a odes autom do nisha i da se vratis, ovim auto putem sto su ga napravili oni komunisti sto nisu nista radili, a ovi trzisni za 20 godina ga unapredili tako sto su postavili one rampe i kucice za naplatu novcanica, ti, hebote, treba skoro trecina prosecne plate.
zato je valjda onoliko i pust taj auto-put, al' nema veze, bitno je da je sada trziste i demokratija.

Citat:
Miroslav Jeftić: ......
A ovo pitanje, šta je industrija napredovala, mogu da se nasmejem samo. Evo ni kompjuterska industrija nije ništa napredovala - i dalje imamo tastaturu, monitor, miš i kantu, isto kao i pre 30 godina, nema pomaka, tapka se u mestu. Vista je našminkani dos, s tim što dos mnogo bolje radi nego Vista, nema plavih ekrana, mnogo jednostavnije licenciranje.

nisi dobro procitao moj post.
nisam pisao o industriji, vec o auto-industriji i njenom revolucionarnom razvoju u poslednjih 30 godina - plasticnim balonima od recikliranih lavora i novim sarenim lampicama.

ali eto, kad vec spomenu kompjutere, moze se uzeti kao neki reper i to sto ja ovo pisem na kompjuteru koji vredi 100 ojra, a pre 30 godina su takav slican imale otprilike nasa i pentagon.
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 11:43 ] @
Pa nekad su ubrizgavanje i još trista čuda koja su danas u masovnoj upotrebi imali samo u moto sportu (Formula 1 itd) i koštalo je malo manje nego NASA. Ja ne znam šta treba da urade da bude revolucionarno, da lete kola po nebu kao u Povratku u budućnost?
[ mmix @ 21.03.2008. 12:04 ] @
Citat:
mikiilic: I moram da se složim sa jednim od prethodnika, šta je uradila auto industrija za poslednjih 30 godina:dodali elektromotor i balone. Ako stvari posmatrate bez šminke, videćete da, konstruktivno, nema velikog napretka u auto industriji. Motori su isti kao i pre, nema karburatora, ima direktnog ubrizgavanja i to je sve. Neki sitnim domišljatostima se povećava snaga motora i smanjuje potrošnja. Negde čak ni to.

Ovo je bas simplifikovano posmatranje razvoja, ako cemo tom logikom onda se nista pametno u inzenjerstvu nije desilo od izuma parne masine Agregat, iliti narodski motor, je u kolima samo jedna i to ne najvaznija komponenta. Pored te sminke kako je ti opisa, postoji sijaset tehnoloskih promena u konstrukciji automobila. Vesanje i stabilnost, prenos, kocioni sistemi, siguronosni sistemi, upravljacki sistemi, komfor, itd, itd. Da se razumemo, i ja sam svoju maldost proveo razvaljujuci skodu 120l koja je bila moj vrsnjak i bilo mi je svetski, ja i auto, milina Al sad sam mator konj i imam dete i ne zelim da dete vozim u sklopociji koja ima garantovanu 100% smrtnost suvozaca u sudarima Agregat mi tu stvarno ne igra ulogu, skalu ne bih uzeo sve da ima hybrid commonrail startrek antimater warp propulsion motor najposlednjije generacije

@ostali
Ta prica za Euro 3,4, itd kod nas je puj pike ne vazi, sta vise takvi automobili kod nas najbrze stradaju posto se gorivo koje nase zastarele rafinerije "rafinisu" ne razlikuj mnogo od starog ne-Euro goriva. Bese skoro neki clanak u BLicu sa ispitivanjem goriva na pumpama i o tome kako imamo zakon koji je uskladjen sa Euro standardom, ali isto imamo i uredbu vlade kojom se rafinerijama dozvoljava da zakon ignorisu jer nemaju tehnickih mogucnosti da ga ispostuju. Europejizam na domaci nacin
[ mikiilic @ 21.03.2008. 12:07 ] @
Kad već pljujete po zastavi da ništa nije izmenila za 30 godina, evo jednog podatka, 100%: u Johanesburgu postoji fabrika VW gde se proizvodi GOLF 1 !!! Malo je restilizovana unutrašnjost i ima neki motor od 1.4. Jeftin auto za crno/belo stanovništvo, manje firme i sl. I šta sad? To je kao super auto. Tehnološki savremen. Proizvode i una a iz Brazila im stiže "NOVI" fiat palio. Iz auspuha im bije sveža kamilica !

Auto industrija nema novih rešenja, ovo sada je način da se svaki sledeći model proda po 30% većoj ceni od prethodnog. Izmene su kozmetičke, a papreno skupe. Ni kvalitet, a ni trajnost nisu više na nivou starijih modela. Setite se stare bube ili mercedesa model 123. Danas daju garanciju 5 godina, to je tačno. Delovi za prvu ugradnju su odlični i traju 5 godina. A onda nastupa agonija. Svaki zamenjeni deo ne traje koliko i onaj prvi. Ciklusi zamene su sve kraći. Uvoznici tvrde da su delovi originalni , što je i tačno, ali klasa kvaliteta nije I, već ko zna.

Zastava 101 nije tehnološko čudo, ni vrh dizajna. Kao takva, dostupna je velikom broju gradjana. Za male pare dobije se pristojan auto, čije je održavanje jeftino, registracija, osiguranje itd.

Za 4000 dobar polovan auto ? Ma daj čoveče, da je dobar, štedljivi švaba bi ga i dalje vozio. Ovako ga je prodao tebi a on vozi dobar od 15000.
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 12:11 ] @
Sirotinja će uvek voziti krševe, da li u Srbiji, Brazilu ili JA republici, potpuno nebitno, ne vidi šta tu nije jasno? A održavanje Fiće je još jednostavnije i jeftinije (da ne spominjem da troši kao upaljač), zna da ga popravi bez problema i brat od mog druga, učenik srednje tehničke škole. Pa navalite na Fiće, dok još ima.
[ Flash411 @ 21.03.2008. 12:14 ] @
Nemogu se suzdrzati,a da nesto ne napisem na ovu temu.
Posjedujem stojadina iz 1983. godine,izvozio je tri motora,
svaki je presao oko 400 000km u njemu je sada 4. motor
od lancie sa 150 000km.Jos uvijek je pali-vozi,manji servisi
najvise jednom godisnje.Doduse,moram priznati da smo ja
i moj otac to drzali sve uredno,sami sarafali,radili generalke,
limariju itd. Bit ce mu 25 godina u 6. mjesecu.

Vi svi sprdate stojadina,iako je to dosta dobar auto za
te novce i za tehnolosku generaciju iz koje potjece.
Jeste se ikada zapitali zasto je stojadin tako los auto?
Nece ga kuditi oni sto drze reda imalo oko mehanike nego
oni koji samo znaju ko tetkice sjesti u auto,upaliti i gas.
Isti ti voze kod nadri majstora da ih poprave brze i
jeftinije,nema veze kako. Isti ti su prevelika gospoda da
bi zaprljali malo ruke,malo samo. Dovoljno je redovno sipati
ulje,pripaziti kako vozis,mjenjati potrosne dijelove,nijedan
auto nije imun na to. Oni koji su to radili su imali los auto,
koji je prezivio max. 10-ak godina pa je otisao pod presu.
Oni koji su pazili voze se mozda cak i danas,kao i ja.

Lako je kupiti novi auto,i uzimati si iz usta za kredit,
vjerovati u one njihove bajke o trajnosti i sl. Novi auti su i
kvalitetnije izradjeni od zastave,manje trose,manje se kvare,
ali-sta kad prodje 3,5,7 godina? hoce li to jos uvijek raditi tako?
Rijetko koji novi auto ce dozivjeti duboku starost,i potrajat ce
taman dok se ne otplati kredit,a sta onda? Nikada necu moc
razumiti ljude koji to rade,mozda sam ja takav,mozda sam
u vasim ocima ispao lud,ali briga me.

Svi ti vasi novi auti ce kad-tad otegnuti papke,
i popravak ce biti katastrofalno skup,
zastava je jos uvijek tu negdje,ide,ne buni se,ne treba ici
na servis,jedan dio ne kosta kao cijela placa,i u stvarnosti
je vrlo zahvalan auto ako samo malo pazi.
Za razliku od novih auta koji se po mom ukusu kvare,ne cesto,
ali preskupo. Vjerujem da je vecina kupila novi auto da
susjedi budu zavidni,znam to iz iskustva. Gdje je tu smisao?

Zastava je zastava,ovo sto rade se kosi sa zdravim razumom,
u 2008. su mogli ipak nesto bar napraviti a ne opet nasminkati
starog stojadina i blamirati se na izlozbi. Tu se slazem s vama,
ali nemogu vas slusati kako sprdate taj auto,jednostavno nemogu
jer niste u pravu.

P.S.:sad sam se sjetio,imam u dvoristu parkiranu
zastavu iz 79. god. s originalnim motorom i mjenjacem i
vecinom originalnih dijelova,u voznom stanju.
29 godina je to,top that!
[ mikiilic @ 21.03.2008. 12:21 ] @

Šta je onda problem? Zašto se pljuje po zastavi? Model koji ima svoje kupce, takav kakav je. Ko želi da se vozi u nečem boljem, može da bira. Svako bira prema svom novčaniku i životnoj filozofiji.

Škoda 120l je bila dobar auto, ali 1000 mb je neprevazidjena.
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 12:26 ] @
Niko ne pljuje po Zastavi na taj način. Poenta je da trideset i kusur godina kasnije oni proizvode isti (ili verovatno i gori) automobil, usput pričajući o nekakvim poboljšanjima. Za to vreme kada je nastao je bio solidan, za današnje vreme je prevaziđen, osim ako vam treba automobil u klasi do 1000€. To što mi (i neki drugi) nemamo para je naš problem.
Nemam para da kupim quad-core, ali nemam zbog toga potrebu da uzdižem duron u nebo, a rade na istom principu oba, sve vreme računaju nekakave nule i jedinice.
[ mrle 011 @ 21.03.2008. 12:30 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Pa nekad su ubrizgavanje i još trista čuda koja su danas u masovnoj upotrebi imali samo u moto sportu (Formula 1 itd) i koštalo je malo manje nego NASA. :) Ja ne znam šta treba da urade da bude revolucionarno, da lete kola po nebu kao u Povratku u budućnost? :)

e, pa ne mogu da izdrzim, moram jos ovo da napisem.

pa sta mislis, jel' ljudska vrsta u 21. veku, kada salje patfajndere na mars itd.,ovladala tehnologijom da napravi jednu kutiju od nekog materijala koji ne truli, eto npr. od plastike iz recikliranih lavora i da ispod haube zasrafi neki elektro-motor, kojeg bi napajala baterija i koji bi pokretao tu kutiju?

i sta bi tu bio veliki problem?

takav auto ne bi uopste zagadjivao sredinu, niti proizvodnja struje pod obavezno to podrazumeva.
ne bi stvarao buku, koja meni licno pocinje vise da smeta od otrova iz auspuha.
bio bi mnogo jednostavniji i laksi, a samim tim jeftiniji i dugotrajniji.
ne bi ima ni menjac, ni karburator, ni ventile, ni hladnjak, ni pumpu za vodu, ni kvacilo, ni jos milion drugih stvari.
..... i imao bi jos milion drugih prednosti u odnosu na ovo sadasnje, a tek mozda po koju manu.

i zasto se mi, ljudska vrsta, ne vozamo takvim autima?

pa zato sto ovo, kakvo sada jeste, obezbedjuje veci nj. v. Profit nekom uspostavljacu trzista, slobode i demokratije.

meni ova luda planeta, tj. ljudska vrsta na njoj nije vise ni tuzna, vec postaje apsurdno smesna.
[ Horvat @ 21.03.2008. 12:34 ] @
Citat:
mrle 011:

pa uporedio si auto od 4 soma sa autom od 16 soma?
i sta ja sad da ti kazem, osim da ja i pored toga i dalje mislim da su i jedan i drugi kutija od jeftinog lima u ciju unutrasnjost je ugradjena plastika od recikliranih lavora.

astra mi je prva pala na pamet koja je medju jeftinijima a ima "manje zagadjujuci" motor,udobnija sedista,"luksuz" kao elektronske podizace i klimu i centralnu bravu u osnovnoj opremi i vazdusne kese i abs i jos par "gluposti" koje "osvezena" zastava nema ni u full opremi ,verovatno ima i jeftiniji automobil sa svime ovime,ali kao sto rekoh,ovo mi je prvo palo na pamet

i da,industrija nije napredovala prakticno uopste od pronalaska parne masine,tu su neke sitnice ucinjene,kao sto su neke stvari koje je covek rucno morao da radi zamenjene elektronikom,ali osnova je ista vec 100+godina

ali bas te sitnice i cine napredak [dok ne dodje do novog velikog buma]
jeste u j.africkoj republici se i dalje proizvodi golf "kec" [cini mi se i u jednoj j. americkoj drzavi,ali necu tvrditi] i sta s time?to znaci da od toga nema bolji automobil?

evo sad "nedavno" je izbacen novi fico,licno mi odvratan i stari je bio bas xtra ali verovatno ima nekog napredka u motoru i ostalom,verovatno nisu samo poruznili karoseriju

a najzalosnije je sto "u ovoj drzavi" ima MNOGO ljudi koji bi i hteli koji bi i znali napraviti i novi dizajn i nove masine,da imaju prilike

kada je zadnji put zastava izdala konkurs za novi dizajn?

zakon nalaze da se mogu uvoziti automobili samo sa euro3 motorima ili boljim [ili ekvivalenti sto se tice emisije stetnih gasova ako nisu radjeni po euro standardu] ,a da li zastava ,koju drzava "NE STITI" ima takve motore?

sve je to kucka politika i sve to ide u dzep neciji...

edit:sta ti dodje "nj. v." njegovo visocanstvo?

inace slazem se sa prethodnim postom,ali jbna naftna i "celicna" "mafija"...
[ mmix @ 21.03.2008. 12:43 ] @
Citat:
mikiilic: Šta je onda problem? Zašto se pljuje po zastavi? Model koji ima svoje kupce, takav kakav je. Ko želi da se vozi u nečem boljem, može da bira. Svako bira prema svom novčaniku i životnoj filozofiji.

Problem, pa to je bar jednostavno. Mi sto ne volimo skalu i necemo da je kupimo smo besni sto zbog Zastave moramo da placamo carinski bonus zastite domace industrije (koji zaista postoji, da domace industrije nema drzava bi snizila carine jer automobili nisu potrebni samo gradjanstvu, trebaju i ostaloj industriji), pa u svoj nasoj muci sto ne mozemo da promenimo odnos vlasti prema tome, ventujemo na Zastavu
Mi smo bukvalno bezobrazni i hocemo da sve vas ljubitelje domaceg auta ostavimo bez jeftine alternative da bi mi mogli da kupimo nasa kola jeftinije.

(off, 1000mb je bio caletov auto pre 120l, i on je bio njegov mladalacki auto , al ja tad jos nisam bio u planu )
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 12:49 ] @
Citat:
mrle 011: e, pa ne mogu da izdrzim, moram jos ovo da napisem.

pa sta mislis, jel' ljudska vrsta u 21. veku, kada salje patfajndere na mars itd.,ovladala tehnologijom da napravi jednu kutiju od nekog materijala koji ne truli, eto npr. od plastike iz recikliranih lavora i da ispod haube zasrafi neki elektro-motor, kojeg bi napajala baterija i koji bi pokretao tu kutiju?

i sta bi tu bio veliki problem?

takav auto ne bi uopste zagadjivao sredinu, niti proizvodnja struje pod obavezno to podrazumeva.
ne bi stvarao buku, koja meni licno pocinje vise da smeta od otrova iz auspuha.
bio bi mnogo jednostavniji i laksi, a samim tim jeftiniji i dugotrajniji.
ne bi ima ni menjac, ni karburator, ni ventile, ni hladnjak, ni pumpu za vodu, ni kvacilo, ni jos milion drugih stvari.
..... i imao bi jos milion drugih prednosti u odnosu na ovo sadasnje, a tek mozda po koju manu.

Zato što je to pogled kakav ima neko ko nema pojma o automobilima. Ta reciklirana plastika bi se verovatno raspala da je neko šutne malo jače, a šta bi bilo u sudaru ne bih da osetim na svojoj koži. Postoje elektromotori, ali im je autonomija jako ograničena, a baterije zauzimaju mnogo više mesta nego što je prihvatljivo. U međuvremenu se razvijaju nove tehnologije baterija, pa eto, možda bude nešto u budućnosti. Plus što se takav auto puni na struju i ekološki je 100%, ali se ta struja pravi u ne baš ekološkim elektranama (termo, itd). Menjač i kvačilo već sad nemaš.
[ Horvat @ 21.03.2008. 12:51 ] @
e,da, mozda neko zna
daje drzava neke bonuse za uvoz "ekoloskih" automobila?
[ekoloskih,elektro i alkoholnih i slicnih automobila]

edit:@jeftic termo i nuklearne [ipak one gore s***** ostave za sobom]
[ mmix @ 21.03.2008. 12:54 ] @
Citat:
mrle 011: pa sta mislis, jel' ljudska vrsta u 21. veku, kada salje patfajndere na mars itd.,ovladala tehnologijom da napravi jednu kutiju od nekog materijala koji ne truli, eto npr. od plastike iz recikliranih lavora i da ispod haube zasrafi neki elektro-motor, kojeg bi napajala baterija i koji bi pokretao tu kutiju?

Ako mislis na trabant sa elektromotorom, nista od toga. Probase takvu "limariju" sa trabantom, al su ga svinje jele pa se nije isplatilo A i iskreno vidim samo muku od auta koji pre svake oluje moram da vezem za drvo da ne odleti.

A elektrifikacija kola, to ce vrlo skoro zaziveti u vecoj meri, narocito sa trenutnim divljanjem nafte, tako da ces za zivota sigurno videti nesto slicno u masovnoj upotrebi. Ali ce Zastava i tad praviti benzinske motore i kukati kako je svet nepravedan i kako nas trzisna ekonomija unistava .

[ mikiilic @ 21.03.2008. 12:57 ] @
Citat:
mmix:domace industrije nema drzava bi snizila carine

Grešiš, nije zbog zastave visoka carina. Već sam u prethodnom postu naveo zašto je visoka carna. Jednostavno, to je veliki izvor prihoda naše države da bi se ona toga odrekla. Mnogo važnije oblasti života su takodje opterćena raznim nametima. Pogledaj samo analizu cene benzina, cigreta pa će ti biti sve jasno. Bolnice ne mogu da kupe skenere i rendgen aparate bez državnih nameta a dozvoliće tebi auto.

Zastava je suviše mala u svemu tome. Video si kako su lako ukinuli carinska opterećenja za Z-10 i astru. Direktna konkurencija yugu i floridi ( u klasi sam mislio)

p.s. Vidi se da tata ima ukusa
[ Horvat @ 21.03.2008. 13:00 ] @
Citat:
mikiilic: Video si kako su lako ukinuli carinska opterećenja za Z-10 i astru. Direktna konkurencija yugu i floridi ( u klasi sam mislio)

ovo mi nije jasno,tj. onaj deo o zastavinoj tacki [puntu] ,kakva carinska opterecenja kad se ze10 proizvodi u kg?!?!
[ mikiilic @ 21.03.2008. 13:07 ] @
Citat:
Horvat: ovo mi nije jasno,tj. onaj deo o zastavinoj tacki [puntu] ,kakva carinska opterecenja kad se ze10 proizvodi u kg?!?!

U početku su iz italije (ili gdeveć su ih pravili) dolazili gotovi automobili. Čak je i značka za znakom zastave dolazila od njih spakovana u gepek. Posle je došla linija za sklapanje, a delovi za kompletan auto dolaze iz fiata. To nije auto proizveden u Srbiji već sklopljen. Po nekim merilima ne možemo ga deklarisati kao domaći auto jer nema odredjeni procenat delova iz Srbije.
[ mikiilic @ 21.03.2008. 13:12 ] @

I da dodam, vodjena je rasprava u privrednoj komori Srbije, da li je DACIA Rumunski auto?
Tražili su koji je procenat delova u daciji proizveden u Rumuniji, da bi se zvao rumunski proizvod, jer smo imali državni ugovor sa rumunima, o ukidanju carine na sve naše i njihove proizvode.

Tako je i Z-10 proglašena domaćim auto a da se amo 5% delova proizvodi u Srbiji
[ mmix @ 21.03.2008. 13:13 ] @
Citat:
mikiilic: Grešiš, nije zbog zastave visoka carina. Već sam u prethodnom postu naveo zašto je visoka carna. Jednostavno, to je veliki izvor prihoda naše države da bi se ona toga odrekla. Mnogo važnije oblasti života su takodje opterćena raznim nametima. Pogledaj samo analizu cene benzina, cigreta pa će ti biti sve jasno. Bolnice ne mogu da kupe skenere i rendgen aparate bez državnih nameta a dozvoliće tebi auto.
Zastava je suviše mala u svemu tome. Video si kako su lako ukinuli carinska opterećenja za Z-10 i astru. Direktna konkurencija yugu i floridi ( u klasi sam mislio)

Video sam da si naveo, ali tvoja argumentacija nema ekonomske logike. Carinski prihodi od uvoza automobila su marginalno mali u poredjenju sa akciznim i carinskim prihodima od nafte i duvana, a nasuprot tome imas potencijalnu dobit kroz povecanu produktivnost (i samim tim vece poreske prilive) domace industrije koja bi te automobile uvezla. Ti kao gradjanin vec placas namet drzavi kroz PDV, i PDV niko ne napada i treba da se plati (placas ga i na skalu). Ali je namena carinskog instrumenta iskljucivo u uvoznoj intervenciji, tj njenom suzbijanju zarad zastite domace industrije, posto je to jedini faktor u odredjivanju maloprodajne cene koji ne postoji u obracunu domaceg proizvoda. Kad drzava hoce da pod jednakim uslovima dodatno taksira i domace i strane proizvode podjednako, onda te proizvode klasifikuje kao akcizne i na njih naplacuje akcizu.

A carina za astru je ukinuta zato sto je to bio uslov GM-a za ulazak u deal sa Zasatvom, a da bi lakse rasprodao svoje zaostale zalihe tih modela na nasem trzistu.
[ mikiilic @ 21.03.2008. 13:26 ] @

Moraću da potražim strukturu uvoza za prošlu godinu, ali mislim da je uvoz automobila jako visoko kotiran. Pre neku godinu, dok je Djelić bio ministar, uvoz automobila je iznosio 750 mil.$ Malo li je? I štite zastavinih 5000 automobila ?
[ Miroslav Jeftić @ 21.03.2008. 13:30 ] @
Ako Zastavu sutra uvale nekom (a treba da ide za tender za koji dan), tih 5000 može lako da se promeni.
[ Horvat @ 21.03.2008. 13:48 ] @
nisam znao da su sklopljeni uvozeni,znam da se ovde samo sastavljaju i lepe nalepnice [tj. one plasticne plocice]

sve u svemu,s***** iz fiata
[ drdrksa @ 21.03.2008. 14:03 ] @
Odustajem od citanja ove teme ... muka mi je od boraca protiv globalizacije ...
[ McKracken @ 21.03.2008. 15:09 ] @
@Mrle:

Ne znam odakle dolazi tolika kolicina nezadovoljstva koja izbija iz tebe.
Malo fali da postanes kao neki sa foruma kojima nema povratka (Darth Bork i slicni)
[ vladd @ 21.03.2008. 15:56 ] @
Pa sto ste takvi, ljudi izlazu, imaju i neki broj kupaca, nije ih sramota da prezentuju takav restajling.

A moguce da neko voli i retro stil, na istom sou je prikazan i Royal Enfield, pa su se svi odusevljavli sa istim

Poz
[ MyWay @ 21.03.2008. 18:27 ] @
Citat:
Horvat: astra mi je prva pala na pamet koja je medju jeftinijima a ima "manje zagadjujuci" motor,udobnija sedista,"luksuz" kao elektronske podizace i klimu i centralnu bravu u osnovnoj opremi i vazdusne kese i abs i jos par "gluposti" koje "osvezena" zastava nema ni u full opremi ,verovatno ima i jeftiniji automobil sa svime ovime,ali kao sto rekoh,ovo mi je prvo palo na pamet
a ja sve mišljah da si poredio astru sa skalom zbog jednako zastarele i neudobne unutrašnjosti i (za clasic II wtf?) decenijski zaostalog dizajna eksterijera.. :-)
Ako im oboma poživi dizajenrski tim imaju za koju deceniju da budu in zbog retro dizajna :-)
[ mmix @ 21.03.2008. 18:28 ] @
Citat:
mikiilic: Moraću da potražim strukturu uvoza za prošlu godinu, ali mislim da je uvoz automobila jako visoko kotiran. Pre neku godinu, dok je Djelić bio ministar, uvoz automobila je iznosio 750 mil.$ Malo li je? I štite zastavinih 5000 automobila ?

Ajd da ne negiram, nek bude da je 2007 maloprodajni uvoz vozila bio $750m, sto je cirka 500m€.

Kad dobijes porez 18% ostaje 424m€ postcarinske vrednosti na osnovu cega proizilazi carina (20%) od oko 70m€ ili oko 5.5 milijardi dinara, to zvuci bas puno, ali je to oko 10€ per capita ako racunamo 7 miliona dusa, tj 800 i nesto dinara godisnje po stanovniku, sto je mizerno malo kao osnov prihoda drzave.

Sam budzet to i pokazuje.
ZAKON o budžetu Republike Srbije za 2007. godinu

Ukupni budzet Srbije za 2007 godinu je bio 581.5 milijardi dinara, cineci ovaj prihod manje od 1% prihoda budzeta, sto je marginalan iznos i sasvim u okviru statisticke greske procene budzeta.

Ukupan carinski prihod je 54 milijarde, cineci uvoz vozila nesto malo jace od 10% ukupnih uvoznih dazbina. U isto vreme akcize na naftu i duvan donose skoro 90 milijardi dinara, tj nekih 16, 17 puta vise. Sve i da dupliraju carinu na 40% ne bi ni deficit pokrili. Drzava slobodno moze da se odrekne carine na uvoz vozila i da ne oseti to finansijski, ali nece, zato sto stiti Zastavu.
[ Horvat @ 21.03.2008. 18:37 ] @
inace cenu nisam dao za classic varijantu vec "h" [valjda hibrib]

ali astra je barem izmenila malo "crte" karoserije,nabacila branike koji su "deo" karoserije i jos neke gluposti ,i elegantnije izgleda od stojadina
[ MyWay @ 21.03.2008. 18:41 ] @
znam po ceni da nisi - zato sam i stavio da se exterijer odnosi na clasic II
mislim da je ta astra i veći deo dizajna h astre dokaz da skala nije usamljena :-)
[ Srđan Pavlović @ 21.03.2008. 21:00 ] @
Ljudi ne dizite toliku frku mislili su "Osvezena" u smislu oprana.

Znaci "Oprana Skala 55".

...a razlike izmedju prljave i oprane (osvezene) skale 55 su vidljive vec na prvi pogled.
Ljudi su samo hteli da kazu da je oprana za prikazivanje na sajmu.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 21.03.2008. u 22:22 GMT+1]
[ mrle 011 @ 22.03.2008. 09:47 ] @
http://www.youtube.com/watch?v=zh-wdZZ3p4E

Nema više crni dan.
Ima belo roblje.
Nema više stari stan.
Ima novo groblje.

Nema duša, ima stvari.
Prestala je kriza.
Nema više pasoš stari.
Ima nova viza.

Nema sud i hartija
Ima bič i mrkva.
Što je bila partija
To je opet crkva.

Nema više Ivo Lola.
Ima nova nastava.
Ima nova stara kola.
Nema više zastava.

Nema više stara noga
Ima nova štaka.
Nema Tito, ima Boga.
I nova nafaka.

Ima nove granice.
Nema Stari most.
Iz plodne oranice.
Izvirila kost.

Nema više duša meka.
Ima srce tvrdo.
Ima droga, nema leka.
Tuga kao brdo.

Nema više more plavo.
Ima žuta voda.
Ne kaže se više zdravo.
Sad su svi gospoda.

Nema puška, ima rat.
Prošlost nam se kreči.
Ima stranac, nema brat.
Nema više reči.
[ Majstor Duja @ 22.03.2008. 09:48 ] @
JE8oTE, pa ne mogu da verujem!!!! Kakve pretenciozne izjave, kakav ponos! AaaaaAAa!

Za ovakav nastup je neko (citaj: menadzment) u toj usranoj kompaniji zasluzio gasnu komoru...naravno, prethodno da im se sudi, sa izvesnim ishodom - i nepristrasnim sudijom...

Ivane, svaka ti cast kao topic-starter-u!
[ Alexxandar @ 22.03.2008. 10:00 ] @
Prosto se čovek zapita šta se desilo sa prototipovima...
http://freeweb.deltha.hu/zastava.in.hu/floridacaravan.htm
http://freeweb.deltha.hu/zastava.in.hu/kcurrent2.htm
I najbolji svemirski...
http://freeweb.deltha.hu/zastava.in.hu/flsedan.htm
Taman su osmislili dizajn za sledećih 30 godina čudi me da ga nisu plasirali.
Sve u svemu zastava je kao feniks, ne umire ali ni ne postaje išta bolja.

Ono što meni nije jasno kako oni mogu da 30 godina ne menjaju dizajn automobila i još uvek misle da će to ići.
Primera radi... setim se kad sam išao u srednju školu(a to uopšte nije bilo davno) u blizini škole je bio firmin parking. Neko je vozio staru Hondu Akord (nemam pojma godište ali rekao bih... sredina 80-ih) malo dalje... isto Honda Akord e za njega sam provalio da je mnogo svežiji (2003-2007). To niji isti auto... da na njima ne piše koji su razlikovanje nebi bilo moguće (ili možda ja jednostavno nemam pojma o kolima). A to je samo jedan primer pored cele auto industrije... Na šta su ljudi iz Zastave mislili?
[ žutokljunac @ 22.03.2008. 10:11 ] @
Dobro joj čuči crvena, a i retro je u modi.
[ vladd @ 22.03.2008. 12:25 ] @
Pa vi posmatrate Crvenu Zastavu kao fabriku automobila.

To je bila komunisticka tvorevina, koja je imala razne partijske zadatke, nesrecno, jedan je bio i pravljenje automobila. Po naredbi. Tada je Komitet finansirao razvoj, silna putovanja i izucavanja, i zadatak je izvrsen. Ispunjen petogodisnji strateski plan.

Problem je sto je rukovodstvo Zastave naviklo, da za svako pomeranje prsta herojske fabrike, drzava treba da izbeci milijarde necega. E kada toga nema, komitet se zavukao u ilegalu, i pomalo kaplje pokoju paricu, to mora da se pojeda, potrosi, da se eliminisu suvisni troskovi, razvoja i istrazivanja ponajvise, a ako se pojavi neki ludak koji voli da radi, nesto cacka i sastavi, dobice 17% povisicu plate..jednokratno

I gle cuda, svi se pitaju, odakle pravo rukovodstvu fabrike, da brlja, decenijama pregovara, "prodaje babu k'o devojku".

Pa Centralni Komitet, u senci, nije postavio zadatak da se fabrika proda..traba im jos malo vremena, da pokazu da imaju jos neki utiicaj...

Poz.
[ Dr.sima @ 22.03.2008. 19:22 ] @
Ma bre nije nas problem sto su oni pravili Zajku za vreme druga Tita, nit su problem razlozi zbog kojih su je pravili ... Tito je umro pre 25 godina slobu smo skinuli pre 7 a zajdzu jos prave... E TO JE PROBLEM!
[ Jericho @ 23.03.2008. 00:08 ] @
Wow! Ne verujem svojim ocima! S jedne strane sam iznenadjen, a sa druge i nisam - ipak je poslednjih 5 godina drzava (ovo "drzava" shvatiti u sirem smislu, ipak je to velika rec za "ovo" u cemu zivimo) svim snagama pokusavala da nas vrati u "zlatno" doba Milosevica...i nazalost umnogome i uspela!
Ova "Skala 55" je takoreci doslovna slika Srbije - dok su se svi ostali razvijali, napredovali, isli napred, mi smo stajali u mestu, a veoma cesto bogami i isli unazad...kad bolje razmislim, cudno je da ovoj "najnovijoj" Skali nisu vratili izgled onog prvog keca iz '71! I jos napravili i kvazi-marketinsku kampanju "retro je in" da to opravdaju, kao sto sve ostale gluposti pravdaju novim glupostima.

Dokle god budemo imali ovakvu vlast, koja se nimalo ne ustrucava da pokaze najbezocniji nemar za zivot i standard svojih gradjana, ove "Skale" ce biti auti koje cemo gledati na svojim ulicama, nazalost i voziti. Podseticu da je prvi monopol koji je ova drzava razbila monopol na mobilnu telefoniju - svi se secamo cime je taj tender bio izazvan, svakako ne brigom za potrosace. O privatizaciji NIS-a nije se ni razmisljalo dok EU nije izvrsila pritisak, uslovljavajuci integraciju Srbije privatizacijom NIS-a. I na kraju te price, opet su imali drskosti da NIS prodaju bez tendera!

Da ne idem previse off topic (svaka cast za topic, btw), samo cu se jos iscuditi ljudima koji imaju opravdanje za ovakvu drzavnu politiku, i jos misle da se time stite krajnji potrosaci?!? Kad bi ova "drzava" pametno koristila novac dobijen od carine i poreza na vozila, mozda bih se i slozio...ovako, ovih par sivih celija mi jednostavno ne dozvoljava.

I na samom kraju, evo dokle je stigla Lada, etalon ruznog i zaostalog dizajna! Cisto da neko ne bi pomislio da ima i gorih od nas!
[ vladd @ 23.03.2008. 11:52 ] @
Bas si zalutao u OFF, i to bez resenja. Jbga, svaka vlast se zali na sasavi narod, a narod na losu vlast. Ja nesto ne vidim ko bi mogao da bude normalna vlast, jedino da unajmimo nekog profesionalca. Imas decu komunista, koji znaju za vlast, vole i zele vlast, i tu nema pomoci.
Problem je sto plivaju na sitnim nteresima nekog medjusloja. Da su sredjivali Zastavu, ceo rukovodstvo i Kragujevacka elita bi ostala na ulici. A to nije lepo, za njih..

Pa se igramo "proizvodnje", sa minimumom ulaganja. Sacica dripaca jako lepo zivi od toga. I nikakva "vlast", osim ciste diktature, koja bi ih spakvala gde im je mesto, ne moze "demokratskim" putem da ih se resi. Jedini trik je trziste, da ih ono umlati..

Poz.
[ Marko_L @ 23.03.2008. 13:12 ] @
Odavno bi ih tržište umlatilo da ih ne izdržava država, i to od para svih ostalih građana.
[ vladd @ 23.03.2008. 13:39 ] @
10000 prodatih vozila ih drzi u zivotu. Uz male troskove proizvodnje i organizacije posla, to je bar 200mil dinara godisnje zarade, dovoljno da par hiljada ljudi egzistira na tom mestu..

A drzava nam drzi standard, na nezgodnom nivou, i sledecih nekoliko godina, postojace uvek znacajan broj ljudi sa prosekom 250-300€ mesecno, kojima ce zastava biti jedini prihvatljiv nov auto...

Poz.
[ hakinen @ 23.03.2008. 16:47 ] @
Polako se stvaraju uslovi da se i zastava skine sa k.... drzavi, a i da jedan deo stanovnistva vise ne prica o zastavi :D
Tender je zakazan za 15.4 ove godine i kako se prica ima dosta zainteresenata za kupovinu fabrike, jedan od razloga je sigurno i ovakva politika drzave, gde se stiti domaca proizvodnja i gde bi se u pocetku dozvolio uvoz automobila bez carine proizvodjaca koji bi kupio zastavu.
Morate da imate u vidu i cinjenicu da smo mi jos uvek nestabilno drustvo, i vrlo rizicno za velika ulaganja, tako da se ova "agonija" oko zastave i dalje produzava...

Mnogo puta je pominjano na ovom forumu sta je bolja kupovina, nova zastava ili neki polovnjak 10+ godina, i uvek ce da postoje zastupnici oba tabora!

Jedino sto ja mogu da vam kazem, da nijedna florida nije izasla iz fabrike jos od novembra prosle godine dakle 2007, i da se taj domaci program polako gasi!

[ Jericho @ 23.03.2008. 18:56 ] @
Citat:
vladd: Bas si zalutao u OFF, i to bez resenja. Jbga, svaka vlast se zali na sasavi narod, a narod na losu vlast. Ja nesto ne vidim ko bi mogao da bude normalna vlast, jedino da unajmimo nekog profesionalca. Imas decu komunista, koji znaju za vlast, vole i zele vlast, i tu nema pomoci.
Problem je sto plivaju na sitnim nteresima nekog medjusloja. Da su sredjivali Zastavu, ceo rukovodstvo i Kragujevacka elita bi ostala na ulici. A to nije lepo, za njih..

Pa se igramo "proizvodnje", sa minimumom ulaganja. Sacica dripaca jako lepo zivi od toga. I nikakva "vlast", osim ciste diktature, koja bi ih spakvala gde im je mesto, ne moze "demokratskim" putem da ih se resi. Jedini trik je trziste, da ih ono umlati..

Poz.

Mislim da je resenje vise nego ocigledno, zato ga nisam ni navodio. JEDINO resenje za SVE firme jeste privatizacija, iliti to "trziste". Dokle god drzava bude beneficirala losu (ovo je u slucaju Zastave zestok eufemizam) industriju, nikuda se mi necemo pomaci. A da je drzava BILO KOME pomogla (osim ekipici koja je uspela da se ogrebe o ne bas tako malo drzavnih para) upumpavanjem para u Zastavu, mogli bismo i da o necemu polemisemo.

Bez ulazenja u razloge zasto je "drzava" odlucila da se prikloni ovom resenju (kukavicluk, korupcija, glupost...), ekonomsku racunicu je veoma lako izvesti. Nijedna kalkulacija koja bi ukljucivala dolazak strane firme i uspostavljanje montazne linije stranog auta (neka to bude, npr. od 2002. godine) ni na koji nacin ne bi mogla biti negativna u odnosu na "ovo". Da ne pominjem da bi u tom slucaju drzava imala i IZVOZ.
Dokle god ekonomija drzave ne bude spocivala na EKONOMSKIM I TRZISNIM PRINCIPIMA, desavace nam se Zastave, NIS, cementare, secerane, Sartidi i ostali. A TU SMO SVI NA GUBITKU.
[ vladd @ 23.03.2008. 21:37 ] @
Pa i vrapci vec pricaju o privatizaciji, a Zastava ponovo odlaze tender, na neodredjeno vreme...a do kraja ove godine je krajnji rok za privatizacije...nekome se osladilo 7 milijardi dinara subvencija za 8 godina...
[ sokol @ 24.03.2008. 05:26 ] @
Over-reaction sa kojim se cesto susrecemo a odnose se na ovaj jednostavan ali najjeftiniji automobil na svetu pokazuje koliko smo iskomleksirana nacija. Cini mi se muskarci pogotovo. Blam je voziti se u yugu? Vazi.

Kupovina Zastavinih automobila je na zalost i dalje najracionalniji moguci izbor prosecnog Srbina. Niko normalan nije sretan zbog toga, ali brate ni ovoliko isfrustriran... Da li mi je Zastava kriva zato sto nemam duplo veci stan, 26" wide monitor umesto prastari CRT sa kojim gubim oci, ili zato sto nemam lepsu i mladju zenu? Ako o rajskim ostrvima mogu samo da mastam, treba da zatrpamo plazu na adi ciganliji, posto je jelte mnoogo losija. Zavrsna obrada joj uzasna, Makiska strana nema cak ni kanalizaciju
Svidja mi se ideja da vozim Korvetu i zivim na topcideru u vili sa bazenom, ali treba li zbog toga ostatak zivota da provedem kao rob sa kreditom u visini 160% plate? Ko pristaje nemam apsolutno nista protiv.
Alternativa je kupiti nesto polovno? Moze ako bas znate da izaberete i/ili imate kockarsku srecu.
Kolegi na pasatu `ko casa`iz devedeset i neke je otisao automatski menjac koji kosta 3000€!! Ali boze moj nabudzio nesto sa otpada za `samo` hiljadu. Ugradio mu komsija Zika za dz.

A to da li nov yugo vredi 4000, 3256 ili 1099€ je vec druga stvar i o tome se moze diskutovati,
iako je mnogo glupo...Toliko toga je nekome precenjeno ili podcenjeno, jednostavna stvar izbora u okviru trenutnih mogucnosti i potreba...Ja sam na primer sa zastavama presao do sada skoro 1 000 000 kilometara, pa ne moze niko da me ubedi da malo bolji skuter vredi vise novca.

Jao sad ce opet ovi o zastitnoj carini i subvencijama koje su ih na nista napravili
[ Ivan Dimkovic @ 24.03.2008. 09:25 ] @
Citat:

Jao sad ce opet ovi o zastitnoj carini i subvencijama koje su ih na nista napravili

Na zalost, nebriga za sopstveni novac je direktno u korelaciji sa stepenom razvoja nacije.

U nekoj normalnoj sredini bi mnogi ljudi u vezi sa Zastavom bili na robiji, dok u Srbiji imamo pametnjakovice koji ce zastupati tezu da su pare ulupane u Zastavu sitnis za koji ljudi ne bi trebalo da se brinu.

Jbg.
[ vladd @ 24.03.2008. 10:03 ] @
Zastava je auto nasega mentaliteta, najboljuh nebeskih konstruktora, eksperata i strucnjaka. Umeli bi mi i bolje od Japanaca i Nemaca, samo da ne moramo da se bavimo necim drugim, pljackom, svercom, secenjem drzavne sume, kradjom kablova, koruptivnom politikom..

Sve to nas ometa u razvoju:)

A da je solucija za prevoz nekog sloja stanovnistva, pa jeste, zakonom je dozvoljeno, i taljige i bicikl, konj i magarci, su takodje solucija..slicnih tehnickih osobina.

Primitivan auto bez klime i ..., njive bez navodnjavanja, putevi puni rupa..sve je to ponosni odraz nasega mentaliteta, uvek smo zaokupljeni necim drugim, vaznijim stvarima, razmatranjem svega i svacega, naravno na nebeskom nivou, ko ce da se bavi sitnim i prizemnim stvarima..

Pa nismo mi tamo neka razmazena civilizacija

Poz.
[ Marko_L @ 24.03.2008. 11:20 ] @
Citat:
Over-reaction sa kojim se cesto susrecemo a odnose se na ovaj jednostavan ali najjeftiniji automobil na svetu pokazuje koliko smo iskomleksirana nacija. Cini mi se muskarci pogotovo. Blam je voziti se u yugu? Vazi.

Mene nije blam, nego me stra' :)
Yugo je izuzetno nesiguran auto i totalno zaostao za današnje standarde u svakom pogledu. Jednostavno, nije normalno da se nov automobil u 2008. godini gasi kada upadne u baru, prebacuje u auto-pilot mode kada naiđe na poledicu (nemaš nikakvu kontrolu nad njim), počne da rđa čim izađe iz fabrike, da nema najosnovnije mere zaštite kao što je Airbug, a o "sitnicama" tipa ABS i da ne pričamo. Voleo bih da vidim kako bi taj isti Yugo prošao na nekom crash testu.
Dakle, svako ko može da tvrdi da Yugo i nije tako loš automobil, ili je ostao negde u osamdesetim ili nije baš skroz psihički zdrav.
Jedina prednost istog jeste niska cena kako automobila, tako i održavanja, mada je i to pitanje s obzirom da se isti redovno kvari na svakih par dana. No, da li ta razlika u ceni opravdava stavljanje glave u torbu ?
[ M-84 AB1 @ 24.03.2008. 13:13 ] @
Problem je sto i takvog Yuga u Kragujevcu prave preko k***a.
To je cak i mene razocaralo kad sam usao u Korala, Floridu i cak i Z10 sto se golim okom vidi kriminalna zavrsna obrada.
I to budu stvari na koje se ljudi i zale, ne sto ima tehnologiju 70-tih, nema abs, nema air bag i ima aerodinamiku cigle, vec zbog kvaka, vrata, katastrofalnih DMB-ovih odlivaka i drugih gluposti.

Pozdrav
[ stewuss je @ 06.04.2008. 12:58 ] @
Zaboravljate da sve Zastave imaju fabricki ugradjen ASS?
[ hakinen @ 07.04.2008. 17:33 ] @
Citat:
stewuss je: Zaboravljate da sve Zastave imaju fabricki ugradjen ASS?

Stara fora, vec izrecena na ovo temi, ako ne znas nista pametnije da kazes bolje da cutis![
[ stewuss je @ 07.04.2008. 21:03 ] @
Stara ili ne, ta istina ume da zaboli, i to do kraja, nazalost.
[ laki22 @ 29.10.2008. 05:06 ] @
Citat:
Marko_L: Mene nije blam, nego me stra' :)
Yugo je izuzetno nesiguran auto i totalno zaostao za današnje standarde u svakom pogledu. Jednostavno, nije normalno da se nov automobil u 2008. godini gasi kada upadne u baru, prebacuje u auto-pilot mode kada naiđe na poledicu (nemaš nikakvu kontrolu nad njim), počne da rđa čim izađe iz fabrike, da nema najosnovnije mere zaštite kao što je Airbug, a o "sitnicama" tipa ABS i da ne pričamo. Voleo bih da vidim kako bi taj isti Yugo prošao na nekom crash testu.
Dakle, svako ko može da tvrdi da Yugo i nije tako loš automobil, ili je ostao negde u osamdesetim ili nije baš skroz psihički zdrav.
Jedina prednost istog jeste niska cena kako automobila, tako i održavanja, mada je i to pitanje s obzirom da se isti redovno kvari na svakih par dana. No, da li ta razlika u ceni opravdava stavljanje glave u torbu ?

malo da te klinac nauci sta da pises u buducnosti... LICNO sam video kad je bila poplava u ns, svi stali, CEKAJU ljudi i neki magarac sa meckom cenim 2006 godiste se napravi pametan i pun gas kroz vodu koja je bila duboka 40-cm...pici on, pravi talase, voda do soferke, isao on jedno 4 metra i odjednommmm, caoooooo, stade mecka, upalila 4 migavca i ni da bekne... znaci i noviji automobili se GASE U VODI... dalje ovo se odnosi na druge... pitate se sto ne promene dizajn, a ja tebe pitam kao apsolvent masinsva, jel znas ti koliko kostaju novi alati za duboko izvlacenje karoserije???? pogotovo tih dimenzija??? stari alati su napravljeni iz delova, kriticne zone koje se habaju se zamene i teraj..taj alat sko je ispresovao mog stojadina iz `89 presuje i ovog iz 2008...
[ tdjokic @ 29.10.2008. 05:36 ] @
Citat:
laki22: a ja tebe pitam kao apsolvent masinsva, jel znas ti koliko kostaju novi alati za duboko izvlacenje karoserije????
A jel znas ti koliko kostaju svi alati (i projektovanje, razvijanje, izrada protoripa, razna ispitivanja,.....) za izradu novih i novih i novih tipova automobila od '89 naovamo? Da li po tvome neko poklanja alate svim tim fabrikama po svetu, pa one samo sede, ubace s jedne strane malo pleha i plastike, a sa druge izlaze gotovi auti? U principu, auto mozes da napravis i rucno, ima da te kosta jos vise! Sta je kupac tu kriv, ako neka fabrika nije u stanju finansiski, organizaciono, kadrovski, kako god, da proizvodi dobre, jeftine, savremene, pouzdane itd. automobile? Sta da radi - da i dalje ulaze svoje pare u tu fabriku ili da se okrene nekoj drugoj?

Cak sta vise, neki modeli automobila starijih koncepata (ne samo dizajna, u smislu oblika) su toliko u raskoraku sa savremenijim propisima o sigurnosti, zagadjivanju okoline i slicno, da se jednostavno gase, po sili zakona, iako bi ih svaki vozac jos uvek vozio sa zadovoljstvom. Ne moze svaki pojedini vozac znati sve ono sto zna nekoliko instituta, fakulteta, zakonodavaca i slicnih, vozac cesto voli i nesto sto je protiv njega.
[ Bastard @ 29.10.2008. 05:38 ] @
Meni se cini da sam sinoc cuo na vestima da zastava nece vise praviti ni skalu i juga in a ni floridu i da ce se vozila montirati dok im ne nestanu delovi.I jos da ce se vozila mozda praviti negde u Africi.
[ Deep|Blue @ 29.10.2008. 07:45 ] @
Citat:
laki22: malo da te klinac nauci sta da pises u buducnosti... LICNO sam video kad je bila poplava u ns, svi stali, CEKAJU ljudi i neki magarac sa meckom cenim 2006 godiste se napravi pametan i pun gas kroz vodu koja je bila duboka 40-cm...pici on, pravi talase, voda do soferke, isao on jedno 4 metra i odjednommmm, caoooooo, stade mecka, upalila 4 migavca i ni da bekne... znaci i noviji automobili se GASE U VODI... dalje ovo se odnosi na druge... pitate se sto ne promene dizajn, a ja tebe pitam kao apsolvent masinsva, jel znas ti koliko kostaju novi alati za duboko izvlacenje karoserije???? pogotovo tih dimenzija??? stari alati su napravljeni iz delova, kriticne zone koje se habaju se zamene i teraj..taj alat sko je ispresovao mog stojadina iz `89 presuje i ovog iz 2008...

e moj klince....
-zastavina "vozila" imaju tu naviku da se gase u 5cm vode.
-npr. Lada samara 1991 god mi se ugasila samo 1 (jednom) i to kad su mi bili osteceni kablovi. posle toga (zadnjih 5 god) nikada
-pasat b, nisan almera, logan, reno 19, - nikada mi se nisu ugasili
-40cm vode znaci da bi voda ulazila u unutrasnjost. malo ga pretera.

-zbilja dobro te pitao @tdjokic, zasto zastava ne ulaze pare u modernizaciju vec se, poput njenih vozila, stalno krpi kod nadri-majstora.

-Masine jesu skupe, ali kalupi nisu. Tj, samo pogonski deo masine nema potrebe da se menja, vec se menjaju kalupi oblikovanje limova, a oni nisu toliko skupi.

I napokon ...
zastava jeste jeftina, delova ima na svakom smetlistu ili trafici, majstora ima vise nego stanovnika u ovoj zemlji, mozes i sam da je odrzavas i popravljas, ali zasto se ljudi bune protiv nje...
1. Zbog zastite fabrike, otezava se uvoz vozila i samim time prazne dzepovi ljudmia koji nece ni da razmisljaju o zastavinim "vozilima"
2. Masivne subvencije koje drzava pruza zastavi poticu iz nasih dzepova i daju se bez nase dozvole, tako da sam ja ostecen i bez namere da razmisljam o zastavi i njenim "Vozilima"
3. Putnici u zastavinim "vozilima" pri sudaru i pri minimalnim brzinama, imaju maksimalnu verovatnocu da saznaju da li postoji zagrobni zivot. Ili makar da postanu invalidi

4. Vozio sam sluzbenu floridu par godina i par puta sam bio u situaciji, da po cistom kolovozu trazim mesto gde da skrenem sa puta jer auto nece da se zaustavi na nekoj realnnoj udaljenosti
5. Otkako vozim auta sa abs-om (i posle iskustava sa floridom), na semaforima sam poceo da gledam u retrovizor, da vidim da li ce auta iza mene uspeti da se zaustave na vreme.

Ja zbilja ne bih da razmisljam o zastavi.
Ali ako mi neko namerno uzima pare iz dzepa zbog nje te me ugrozava u saobracaju, onda sam ja prisiljen da razmisljama o njoj.

Eh daaa, zaboravih moj omiljeni detalj tj. tehnicku karakteristiku, iz prica sa vlasnicima zastava i starijih golfova, a to je potrosnja ulja na 100 km .
[ Marko_L @ 29.10.2008. 08:39 ] @
Citat:
LICNO sam video kad je bila poplava u ns, svi stali, CEKAJU ljudi i neki magarac sa meckom cenim 2006 godiste se napravi pametan i pun gas kroz vodu koja je bila duboka 40-cm...pici on, pravi talase, voda do soferke, isao on jedno 4 metra i odjednommmm, caoooooo, stade mecka, upalila 4 migavca i ni da bekne... znaci i noviji automobili se GASE U VODI...

Hahahaha... pola metra vode ? Pa normalno da se gasi, nijedan auto nije napravljen da se vozi ispod površine vode. Za te stvari su ljudi izmislili podmornice :)
Pričamo o Jugu koji se gasi i u omanjoj barici. A pola metra vode je svakako problem za gotovo svaki auto (osim možda za monster truck), jer to znači da bi hauba tog automobila bila kompletno pod vodom, što sigurno ne može niti dobro. Tako da, i nije ti neki argument.
Citat:
pitate se sto ne promene dizajn, a ja tebe pitam kao apsolvent masinsva, jel znas ti koliko kostaju novi alati za duboko izvlacenje karoserije???? pogotovo tih dimenzija??? stari alati su napravljeni iz delova, kriticne zone koje se habaju se zamene i teraj..taj alat sko je ispresovao mog stojadina iz `89 presuje i ovog iz 2008...

A ovo je još smešnije. Po toj logici možemo da postavimo stvari i ovako. Znaš li ti koliko koštaju građevinske mašine. I što bismo onda zidali kuću korišćenjem tih mašina kad kuća može da se pravi kao i nekad korišćenjem kamena privezanog za slonovu kost koji zamenjuje sav alat i blata umesto maltera. Kad se kamen ošteti, jednostavno ga baciš i nađeš drugi, privežeš i teraj dalje.
[ brainless @ 29.10.2008. 14:18 ] @
malo off.. ako vozilo treba da ulazi u dublju vodu stavi se snorkel, koji usisava vazduh iznad kabine (to sam viđao na onim unicef i unhcr terenskim vozilima), a i neki kamioni to imaju.. tako da to nema baš puno veze jugo ne-jugo, nego da li je vozilo predviđeno da ulazi u dublju vodu..

ps- potpuno se slažem sa ljudima koji tvrde ko j**e zastavu.. ako nemogu da prate svetske trendove, nek zatvore pogon za proizvodnju automobila, i nek prave nešta drugo.. i ova desetka je sramota ako mene pitate..
[ Bastard @ 29.10.2008. 21:19 ] @
Meni se ni jedno vozilo nije ugasilo ni po najvecim nevremenima.Jugo se inace gasi i kada prode kroz manju baricu sto sam x puta vido uzivo.
U ovakvom jezeru moze da radi eventualno samo dizel sa tim snorkijem iznad kabine.

Edit:
Za taj model 10 ja sam od samog pocetka bio svestan da je promasaj.Vozilo koje nema kupce na trzistu.Ne u onoj meri u kojoj bi se isplatilo proizvoditi takav model.Ono sto bi bilo dobro je da se preuzme novi fica koji danas kosta koliko sam primetio bar nekih 16 000 e.Ako bi se stvorila takva tehnologija masovne proizvodnje ovih vozila koja bi dozvolila da ovakvo vozilo kosta daleko ispod 10 000 onda bi to vozilo bilo interesantno za svetsko trziste.
Ovo vazi za danas a ne za 20 godina.Ako bi naprimer sada razvili mogucnost masovne proizvodnje novih fica i ako bi takav model postigao veliku popularnost u svetu onda bi i mogli da ih prave uz prepravke i 20 godina sa obzirom da im je to u krvi.Mislim u krvi da proizvode jedan model i po 35 godina.

[Ovu poruku je menjao Bastard dana 29.10.2008. u 22:29 GMT+1]
[ mrle 011 @ 30.10.2008. 06:47 ] @
kupis dobre kablove, ove od svecica do kape razvodnika, pa nece ni yugo da ti se gasi u bari.
[ dmn @ 31.10.2008. 13:46 ] @
How about this: http://www.b92.net/biz/vesti/s...10&dd=31&nav_id=326331

Faljda nije offtopic :)
[ vladd @ 31.10.2008. 14:55 ] @
Osim sto je off, sta sa tim?

Slusamo i citamo "lepe" i vedre vesti nicim izazvane. Jesu neki zainteresovani, ali ne znamo ko ce biti zainteresovan za preostalu furdu, kada Fiat probere i izabere ono sto im treba.

Ako neko misli da su vredni alati, koji mogu da se postave samo na odredjene masine (jedne od nejvecih u evropi, pitanje da li su tako nefleksibilne uopste potrebne), grdno se vara, obicno se takvi alati i kalupi prodaju na kilo, kao sirovina, otpad.

I sta preostaje od "linije za priozvodnju". samo dokumentacija i rezervni delovi, papirologija o tehnoloskim procesima, prilagodjenim nekim masinama, koih nema vise nigde, a ovde ce biti zauzete ili radhodovane.

Zastava je, nadam se po poslednji put, neuspela politicka prica, sa puno marketinga i entuzijazma. Povecace(?????) se broj zaposlenih, 2500 ove godine, iduce jos 700, pa jos 500, i mozda do 2010 se zaposli doticnih 4500 radnika u Zastavi. Od toga, manje od pola "starih", koji su zaista ili stari po godinama, ili po znanju.

Da izdvojimo tih 400 mil$, i da pustimo neka FIat lomi koplja sa proizvodnjom, mentalitetom i nabavkom trzista.

Ako se uskrati gas i saradnja sa Rusijom(za uzvrat nema jeftine energije ni trgovinskih preferencijala i beneficija), a na dobrom je putu aktivnost da se to desi, kome ce Fiat da prodaje 200-300000 vozila...nemcima?

Poz