[ toplim @ 03.04.2008. 07:45 ] @
Evo sada sam gledao B92 i slushao o predlogu neke reforme nasheg latinicnog pisma, ali meni se to ne svidja mislim, previshe je blago.
Shta mislite o tome da se (nasha) latinica prilagodi nekim trendovima u svetu shto podrazumeva ujednachavanje pisma, tako shto bi se izbacila slova č đ š ć ž i da se mesto tih slova koriste dvoslovne zamene:

č=ch
đ=dj
š=sh
ć= cj
ž=z

O tome shta se time dobija i gubi mozje se polemisati, uglavnom moje mishljenje je da bi jezik tako bio bogatiji, jer je upotreba stranih rechi neminovna pogotovu u IT industriji. Enkoding bi bio lakshi, programi kompatibilni, digitalno prevodjenje sa engleskog na srpski jako lako.

I ako moze neko da objasni shta je suhtina drzati se tradicije i nishta ne menjati, mozda josh uvek treba da vozimo stojadine u ime tradicije, ili da ratujemo, jer smo uvek to dobro radili.

[ Java Beograd @ 03.04.2008. 08:18 ] @
Najviše mi idu na žice oni koji ne umeju da setuju Serbian (Latin) tastaturu na svom Win OS pa onda kucaju 20% više nekakvih nakaradnih znakova koji ničemu ne služe. Daleko, daleko od fonetskog pisma. Šta više, rogobatno, ružno i tužno.
[ Beltrammi @ 03.04.2008. 09:04 ] @
jos u DOS-u neki su kucali:

sx, cx, cc i zh

kazhi sxta ccemo cxiniti.

Mislim, bolje ne.
[ Shadowed @ 03.04.2008. 09:44 ] @
To ne bi bila nikakva reforma. Na taj nacin vec mozes pisati. Bolja varijanta bi bila uvodjenje slova za lj, nj i dž.
[ Ivan Dimkovic @ 03.04.2008. 10:53 ] @
E, svasta - znaci Francuzi, Cesi, Nemci, Slovaci, Poljaci, Spanci i sl... mogu da imaju svoju latinicu i da sasvim budu u koraku sa "trendovima u svetu" a mi ne?

Ta "reforma" ne bi nista olaksala - engleske reci i danas mozes koristiti u srpskom jeziku (tu se doduse moze nesto reformisati), a takodje mozes pisati i onako kako si predlozio po forumima i sl, mada je to vrlo nerazumljivo.
[ Java Beograd @ 03.04.2008. 11:01 ] @
Citat:
toplim: O tome shta se time dobija i gubi mozje se polemisati, uglavnom moje mishljenje je da bi jezik tako bio bogatiji, jer je upotreba stranih rechi neminovna pogotovu u IT industriji. Enkoding bi bio lakshi, programi kompatibilni, digitalno prevodjenje sa engleskog na srpski jako lako.

Kako bi to jezik bio bogatiji uvođenjem nakaradnih slovnih grupa, za već postojeća slova ?
Kakve to veze ima sa upotrebom stranih reči ?
Kakve to veze ima sa upotrebom stranih reči u IT industriji ? (!?)
Enkoding bi bio lakši ?! Enkoding čega ? Kako bi to bio "lakši" ?
Programi kompatibilni ?
Digitalno prevođenje sa engleskog na srpski jako lako !

Brate, SVAKA reč u tvojoj rečenici je žešća glupost. Tj. zhjeshtja.

[ Emil Ranc @ 03.04.2008. 12:15 ] @
Citat:
toplim: Evo sada sam gledao B92 i slushao o predlogu neke reforme nasheg latinicnog pisma, ali meni se to ne svidja mislim, previshe je blago.
Shta mislite o tome da se (nasha) latinica prilagodi nekim trendovima u svetu...

Ma kakvi, bre, trendovi??? Iskreno, ovo je ili zakasnela prvoaprilska šala ili je taj retard koji je smislio tu reformu Veranov drugar pa mu ovaj dao da bude na tv.
[ dswalk @ 03.04.2008. 12:44 ] @
Reforma ... bajo ...
Pa sigurno, ja sam kompjuteraš, ko j... ostalih 333 hiljade zanimanja! Nek' se prilagode meni!
Tako treba! Kakvi ratovati!
Pa ja sam maza, rodio sam se u gradu, ne mogu ja ratovati! Nizašta! Meni ništa nije sveto.
Lazar, Obilić, Stepa, Karađorđe, Vuk Karadžić i hiljade onih što su se isto borili s njima, pa to su
sve budale, oni prosto nisu znali šta će od sebe, pa su išli tako, malo ratovati! Nisu oni imali cilj.
Oni su htjeli stojadina i to.
E, brate, predlagaču i zagovorniče svih reformi ovog svijeta, zbog takvih kao ti treba živjeti.
I ne dati vam nikad za pravo, ni kad bi bili u pravu!
[ toplim @ 03.04.2008. 13:21 ] @
CCC, ne znate vi shta je revolucionarni duh pa makar i na gore :)
[ sasa022 @ 03.04.2008. 13:21 ] @
Jel to ludilo "novogovora" preslo iz Hrvatske u Srbiju ????
[ toplim @ 03.04.2008. 13:35 ] @
Ma ja sam za to da se ukine cirilica, i da nam engleski jezik bude osnovni tj. oficijelni, a "nas" srpski, samo kao provincijsko, tradicionalna zaostavstvina, koji bi koristili u nekim narodnim pesmama i kad nam je dosadno.

Parola: PROMENE, PA MORA DA BOLI!"

DSWALK, konzervativan si kao vojni narezak, jos koja godina pa ces da puknes.