[ flighter_022 @ 04.04.2008. 18:48 ] @
Blizak rodjak mi ima sudjenje sredinom meseca, za posedovanje 0.35 grama kokaina (mislim da je kokain, ne znam bas sve detalje)... Uhvacen je u svojstvu kupca, ne prodavca.

Sta moze da ocekuje? Nije do sada osudjivan, niti hapsen za posedovanje tih sra*ja. Ima 28 godina. Interesuje me i zakon ali i iskustva iz prakse.
[ Srđan Pavlović @ 04.04.2008. 18:55 ] @
Moze da ocekuje da ako nastavi tim putem nece jos dugo. Kazna je najmanji problem.
[ etjen @ 04.04.2008. 19:02 ] @
0.35 grama... ne razumem se u te stvari, ali kako ga izmerise?
[ flighter_022 @ 04.04.2008. 19:10 ] @
Kernel, malo si offtopic, a i ne bas od pomoci.
[ biber021 @ 04.04.2008. 19:16 ] @
Ako mu je prvi prekršaj verovatno će dobiti uslovnu kaznu. Ako nije može biti svašta... Naravno najgluplje je da tvrdi da nije njegovo, je li...
[ flighter_022 @ 04.04.2008. 19:34 ] @
Predpostavljao sam tako. Do odlaska u Afriku radio sam u ustanovi koja je deo Ministarstva Pravde, ali to je bilo pre... 6 i po godina, tako da... nisam bas u toku vise.

Nije nevinasce, ali ovo mu je prvi put da je provodjen, prebijen, pa mu je pretjeno od strane narko bosa ciji klinac mu je prodao prah, i tako...
[ neca @ 04.04.2008. 19:58 ] @
pa nije to neka kolicina zbog koje bi mogao da najebe...
Offtopic:
Jel se to kod vas kupuje na tako male kolicine ili je taj diler tolika krajcara? :)
[ flighter_022 @ 04.04.2008. 20:00 ] @
POgledaj mi ispod nicka, videces da nisam "kod nas" :)

Inace, posto sam nekih 5000 km daleko sada, nisam bas 100% siguran da je kokain... no iznosim ono sto znam ili predpostavljam. Njegovi su sada kontaktirali neku gospoodju koja je advokat vec dugo vremena, i bavila se takvim slucajevima, ocekujem uskoro povratnu informaciju, a i racun :(
[ Horvat @ 04.04.2008. 20:03 ] @
nula 35 grama ili 35 grama??

posto sa 0.35 g tesko da bilo sta moze,a 35 je vec ...
[ flighter_022 @ 04.04.2008. 20:08 ] @
0.35 grama (350 miligrama)...

Nisam bas iskusan u tim stvarim :) ali verujem da bi pola grama neke hemije tipa spid ili sta ja znam bilo sasvim dovoljno da se ne ko odvali.
[ flighter_022 @ 04.04.2008. 20:13 ] @
Dobio sam povratnu informaciju sada, radilo se o 0.035 grama heroina.
[ rajco @ 04.04.2008. 20:21 ] @
Skoro sam siguran da ti povratna informacija nije dobra, pa proveri jos jednom.
[ flighter_022 @ 04.04.2008. 20:24 ] @
Pa to mu dodje jedna doza heroina valjda, pola grama skoro.
[ Srđan Pavlović @ 04.04.2008. 20:49 ] @
@flighter_022

Citat:
Dobio sam povratnu informaciju sada, radilo se o 0.035 grama heroina.

Citat:
Pa to mu dodje jedna doza heroina valjda, pola grama skoro.

To nije ni blizu pola grama. Pola grama je 0.5 grama a 0.035 grama je eventualno blizu dvadesetom delu grama (sto bi bilo tacno 0.05 grama)
[ flighter_022 @ 04.04.2008. 21:04 ] @
Moja greska u prekucavanju. 0.35 grama (1 paket 0.17 drugi 0.18 grama).
[ bags @ 04.04.2008. 21:42 ] @
Poznanik iz Banja Luke je prilikom racije u nekoj diskoteci u Beogradu uhvacen sa 2g kokaina.Ispitivali su ga cijelu noc ali na kraju su ga pustili,jer im je bilo cimanje zbog te kolicine komunicirati sa policijom RS. :)
[ etjen @ 04.04.2008. 22:02 ] @
stvarno se ne razumem, ali 2 kesice po 0.17 i 0.18 grama, to mi je stvarno fascinantno, ne mogu da verujem da se nesto kupuje na drugu decimalu (od grama). Ako dobije neku kaznu onda to sigurno nece biti zbog kolicine...
[ mrkii @ 04.04.2008. 22:09 ] @
@bags

sta li je smesno u tvojoj recenici pa si na kraju stavio osmeh?
:(
[ bags @ 04.04.2008. 22:32 ] @
To sto im je kao u cilju borba protiv narkomanije a mrsko im kontaktirati kolege iz susedne zemlje.Taj decko nikad kasnije nije pozvan od policije RS ni na razgovor.Mislim nije 2g sad neka kolicina i naravno da znam, da nece pomoci ako se kontrolisu ti "mali kupci", vec da se trebaju loviti ovi sto prodaju, ali ipak i od ovih se mogu iscimati neke informacije.
[ staticInt @ 05.04.2008. 01:16 ] @
Samo posedovanje narkotika je krivicno delo, ako bi isli putem da je delo malog znacaja a nije jer delo malog znacaja moze da bude samo ako je kazna do 3 godine zatvora sto ovde nije slucaj, gramaza ovde i nije toliko bitna, u svakom slucaju moze da ocekuje krivicno gonjenje i nek se nada da dobije uslovno, ali u svakom slucaju imace dosije.
[ abishai @ 05.04.2008. 01:20 ] @
Nema sta da se brine mnogo, jer nasi zakoni su s***** i jos gore se sprovode... Kao sto neko rece, gramaza u sustini nije bitna, drugacije se sve to tretira, ali sa ozbirom da je to kod nas... uslovna i to je to 99%...
[ Ivan Dimkovic @ 05.04.2008. 08:35 ] @
Cek, jel uhvacen sa kokainom u Nigeriji ili u Srbiji?

Zakoni o posedovanju narkotika (kokain nije narkotik, btw) su drugaciji od zemlje do zemlje - u Srbiji je posedovanje bilo kakve kolicine bilo kakvog opojnog sredstva ilegalno, ali koliko mi je poznato od poznanika za tako male kolicine, i izbacenu mogucnost da je u pitanju diler, mozes ocekivati uslovni pritvor i novcanu kaznu i to je to.
[ srki @ 05.04.2008. 10:18 ] @
Citat:
u Srbiji je posedovanje bilo kakve kolicine bilo kakvog opojnog sredstva ilegalno
Osim alkohola :-)
[ flighter_022 @ 05.04.2008. 10:22 ] @
Najgore od svega je sto sam 5000 km daleko, pa nemam pojma sta se tacno desava, sve se svodi na online chat, poneki telefonski razgovor i "pipanje u mraku"... Videcemo sta ce advokat da im kaze.
[ NoneVi @ 05.04.2008. 10:52 ] @
Dobice neku novcanu kaznu reda nekoliko desetina hiljada sto i nije toliki problem i dosije sto jeste veliki problem. Neverujem da ce dobiti uslovnu. Ako imate bilo kakve veze pokusajte da sprecite da mu otvore dosije jer je to cimanje do kraja zivota. Takodje bilo bi lepo da ga neevidentiraju kao registrovanog manijaka.

Inace 0.35 grama kokaina je sasvim dovoljna kolikicina da dvoje ljudi pregura noc. A pretpostavljam da je to i bio cilj.
[ Horvat @ 05.04.2008. 17:02 ] @
Citat:
srki: Osim alkohola :-)

i ponekih "lekova"

p.s. tesko mu je bilo da je istresao kesicu kad je naisla racija ili sta je bilo!?
[ nkrgovic @ 05.04.2008. 18:48 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Cek, jel uhvacen sa kokainom u Nigeriji ili u Srbiji?

Zakoni o posedovanju narkotika (kokain nije narkotik, btw) su drugaciji od zemlje do zemlje - u Srbiji je posedovanje bilo kakve kolicine bilo kakvog opojnog sredstva ilegalno, ali koliko mi je poznato od poznanika za tako male kolicine, i izbacenu mogucnost da je u pitanju diler, mozes ocekivati uslovni pritvor i novcanu kaznu i to je to.

Ja koliko uspeh da procitam:

Citat:
Neovlaš ena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet
opojnih droga
lan 246.

(3) Ko neovlaš eno drži supstance ili preparate koji su proglašeni za
opojne droge,
kazni e se nov anom kaznom ili zatvorom do tri godine.
(4) U inilac dela iz stava 3. ovog lana koji opojnu drogu drži radi
sopstvene upotrebe može se osloboditi od kazne.

Koliko ja znam, ovo pod 4 se uvek i primenjuje ako je u pitanju zbilja narkoman. Ne znam ni zasto su uopste uveli ovo "može"... To jedino sluzi kao osnov da policija otvori dosije i nekoga registruje kao narkomana, zbog drugih potencijalnih problema (postoje odredbe o obaveznom lecenjju i narkomana i alkoholicara ako pod uticajem onoga sto koriste izvrse neko krivicno delo), ali da je neko otisao na robiju za manje od pola grama bilo cega ja nisam cuo....
[ flighter_022 @ 06.04.2008. 12:01 ] @
Ne, nego se sreo sa dilerom (drotovi pratili dilera valjda), pazario, onda usao u prodavnicu neku, drotovi cekali ispred, prvo ga tu odrali od batina, pa u stanici posle... Nije bilo sanse ni da trepne a ne da jos baci nesto.
[ Horvat @ 06.04.2008. 12:07 ] @
i naravno dileru ni k ne fali?hahahah,viva la corupcione
[ Aligator @ 06.04.2008. 20:26 ] @

Valjda postoji neka dozvoljena kolicina u Srbiji. Nemoguce je da mu mogu zabraniti da se drogira ako on hoce.

Ovde u Svajcarskoj imas pravo da nosis sa sobom 3 grama ( za svoje potrebe).
[ Horvat @ 06.04.2008. 20:37 ] @
3g koke??? znaci tamo je koka dekriminalizovana??

ovde ni jedna [osim "lekova" i alk. i cigara] droga nije dekriminalizovana niti legalizovana,tako da je svaki posed kaznjiv,manje vise
[ Fuzz @ 06.04.2008. 20:49 ] @
Ovde "dekriminalizaciju" ceni sam pandur...
Znaci ako te uhvati kako duvas ganju ili imas kolicinu da srolas 1-2 kom, i ima dva grama mozga, pustice te i nece te maltretirati.
Ukoliko te uhvati sa <2 grama dopa/spida/koke, onda ce da te ceni da li si konzument ili valjas. Ako valjas, u vecini slucajeva, bices priveden i optuzen za preprodaju (uz prevaspitavanje najverovatnije). Ako si samo konzument dopa npr. onda ces u stanicu dok ti se ne slosi i budes spreman da kazes od koga si kupio.
Naravno, postoji gomila iznimki od ovakve "politike" pa tako imamo slucajeve da se dileri dopa ne hapse jer su "ovlasceni distributeri" ili da ljudi koje navataju sa dva dzointa na.ebu vise nego neko sa 20g heroina.
[ Ivan Dimkovic @ 06.04.2008. 20:51 ] @
Citat:

3g koke??? znaci tamo je koka dekriminalizovana??

U severnim republikama Nemacke je posedovanje do 1g heroina/kokaina i do 5g trave prekrsaj za koji ne sledi krivicno gonjenje.

Doduse, u zavisnosti od srece ces verovatno ostati bez robe :)

U principu, drzave sa velikim problemom sa drogom i bez mogucnosti (para) za neko bolje resenje, obicno imaju gadnije zakone - tako je Srbija jedna od zemalja koja je uvela "zero tolerance" i zbog toga mozes biti gonjen za bilo koju kolicinu.
[ Miroslav Jeftić @ 06.04.2008. 20:58 ] @
Citat:
Fuzz: pa tako imamo slucajeve da se dileri dopa ne hapse jer su "ovlasceni distributeri"

Hehe... ovlašćeni distributer, dobro zvuči.
[ Aligator @ 06.04.2008. 21:07 ] @
Ovde su jako alergicni ako uhvate nadrogirano lice u saobracaju. Sledi oduzimanje dozvole i do dve godine i jos puno neugodnih stvari, pre vracanja dozvole mora ici kod psihijatra itd itd
[ etjen @ 06.04.2008. 21:53 ] @
uf... Drogiran u saobracaju, to bas tesko zvuci... To mi je stvarno nesto NAJGORE
[ ar nogard @ 06.04.2008. 22:11 ] @
ma i za o.ooo1 grab trba suditi to je moj stav sta da vam radim narkomani.
[ divlji68 @ 06.04.2008. 22:15 ] @
Do usvajanja novog Krivičnog zakona Srbije bila je dozvoljena odredjena količina koju je zakodnovac ili prostije rečeno sud tolerisao kao droga za ličnu upotrebu, medjutim u novom zakonu je to promenjeno i sada se bilo koja količina tretira kao krivično delo, pa je javni tužilac obavezan da protiv takvog lica stvai zahtev za pokretanje krivičnog postupka, a na sudu je da se kasnije odredi prema tom zahtevu i da pokrene krivični postupak. U praksi sud uglavnom pokreće krivični postupak, ali za utehu u 99% slučajeva kazne su uslovne. Neko je ovde rekao da se otvara dosije, to je tačno i neka se tvoj drug nada da će ga policija prilikom svakog kasnijeg legitimisanje i provere obavezno pretresati, jer čim se izvrši provera i utvrdi da je reč o licu koje je posedovalo drogu, obavezna je instrukcija da se takvo lice pretrese.
[ Horvat @ 06.04.2008. 22:17 ] @
Citat:
ar nogard: ma i za o.ooo1 grab trba suditi to je moj stav sta da vam radim narkomani.

ti osobe koje ucestvuju u ovoj diskusiji nazivas narkomanima? :D
hahahahah,kako lud ovaj dan :)
[ etjen @ 06.04.2008. 22:27 ] @
cuti narkomanu jedan :)
[ Horvat @ 06.04.2008. 22:32 ] @
zavrsio si sa igLanjem na cosku? :D
[ pantic68 @ 06.04.2008. 23:02 ] @
Citat:
ar nogard: ma i za o.ooo1 grab trba suditi to je moj stav sta da vam radim narkomani.

A kolko ima tih grabova u kili?
Interesantna prica, ovde organi i njihovi saradnici diluju a povremeno nahvataju neku musteriju kao pokrice. I to ne stalnu musteriju jer od njih zive vec nekog nesretnika sa strane.
[ Fuzz @ 06.04.2008. 23:12 ] @
Citat:
ar nogard: ma i za o.ooo1 grab trba suditi to je moj stav sta da vam radim narkomani.

Svesno se izlazuci opasnosti da me kvalifikujes, procesuiras i osudis kao narkomana, zeleo bih samo da ti ukazem na nekoliko stvari....

1. Grab nije nikakva jedinica za meru. Radi se o vrsti drveta koja se na nasim prostorima cesto koristi za ogrev, cvornate je strukture, i u konkurenciji hrasta i bukve, najmanje popularna za cepanje.
2. Proizvodjenje kriminalaca od ljudi koji su uhvaceni kako konzumiraju neku od opojnih supstanci se do sada nije pokazalo kao posebno produktivno kada je dobrobit drustva u pitanju.
3. Izjednacavanje droga implementirano vazecim zakonom koji se bavim problematikom koriscenja i preprodaje opojnih supstanci je kao jedini rezultat imalo eksponencijalni rast broja heroinskih ovisnika i problema povezanih sa tom cinjenicom.
4. Cinjenica da danas postoje slucajevi kada se ljudi koji se procesuiraju za posedovanje 3 grama marihuane i oni koji bivaju uhvaceni sa 200 grama heroina, osudjuju na identicne zatvorske kazne, predstavlja odraz jednog potpuno suludog stanja koje nije i nece doprineti smanjenju broja narkomana i kriminalnih aktivnosti povezanih sa drogom.
5. Najveci problem u Srbiji u ovom trenutku kada je rec o zloupotrebi opojnih supstanci ne predstavlja konzumacija "droge" uopste, vec zloupotreba dve konkretne supstance, a to su alkohol i heroin.
[ Emil Ranc @ 07.04.2008. 00:55 ] @
@Fuzz
Nažalost, mogu samo da konstatujem da si potpuno u pravu. Nedavno sam video jedan flajer na kojem se pokazuje kako su trava, heroin, spid, kokain, maltene jedno te isto, jer "na kraju uvek ti gubiš".
[ NoneVi @ 07.04.2008. 09:28 ] @
Slazem se fuzzom da su dve najopasnije supstance koje se konzumraju (kao opojen droge) Alkohol i heroin. Prva zbog svog delovanja a druga zbog delovanja apstinentske krize.
Slozicete se, nadam se, samnom da je procenat napravljenih stra** na ostalim drogama zanemarljiv. Kada ste culi da je neko se potukao dok je bio na travi? Naravno druga je prica stetnost droga po organizam ali to nije ni tema ovog razgovora.
[ srki @ 07.04.2008. 09:54 ] @
Citat:
ar nogard: ma i za o.ooo1 grab trba suditi to je moj stav sta da vam radim narkomani.

A za mL alkohola ili mg nikotina (cigarete)? I to je isto droga. Da li po tvom misljenju i to treba da bude nelegalno i za to treba suditi? Alkohol mnogo gore deluje na ljude i cesto je uzrok tuca, razbijanja porodica, maltretiranja, zlostavljanja dece itd...
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2008. 09:56 ] @
Ljudi, nemojte ponovo please o Alkoholu vs. ostale droge.

Tema je o necemu sto se vec desilo i covek hoce da zna posledice u Srbiji - da li je "zero tolerance" los nacin regulacije opojnih supstanci, to je vec sasvim druga tema.
[ žutokljunac @ 07.04.2008. 11:03 ] @
Citat:
posto sa 0.35 g tesko da bilo sta moze,a 35 je vec ...

Može, kako da ne. Imaju ceo sleng... na primer, mić je gram ( od gramić pa mu tepaju ), a kvoter je četvrtina grama. Po mojoj logici rasuđivanja, ako može sa kvoterom, tj. 0,25 gr, može i sa 0,35.
Ostavljam tu slobodu narkomanima da me isprave. Naravno, ukoliko ih ima na forumu.
[ ganjaman @ 07.04.2008. 11:52 ] @
Ako mu je prvi put verovatno ce dobiti uslovno jedno dve godine i odrace ga i sud i advokati. Stvar poprilicno komplikuje deo price sto su dva paketica pa tuzioc moze da se zainati da ga ganja kao dilera. Elem, kazna ko kazna prodje al nisam siguran dal znas s cim se taj lik uhvatio jer razlika izmedju heroina i prakticno bilo koje druge droge je drasticna i ja necu sad o tome. Samo da znas da je mnogo strasno sto se igra time, HEROIN NE PRASTA.
[ Nemanja Avramović @ 07.04.2008. 21:35 ] @
^^ u pitanju je kokain, pogledaj naslov teme
[ flighter_022 @ 07.04.2008. 21:53 ] @
Ummmm, ipak heroin, 0.35 grama total, mislim da sam se ispravio kako sam dobijao informacije od mojih.
[ Nemanja Avramović @ 07.04.2008. 21:56 ] @
Ju, izvinite, ja nisam pratio temu u poslednje vreme, samo prve i poslednje poruke.
[ ganjaman @ 07.04.2008. 23:29 ] @
)))), ucish!?
[ Nemanja Avramović @ 07.04.2008. 23:43 ] @
Kao ...

ali dobro, to je već offtopic
[ caplja caplja @ 08.04.2008. 00:24 ] @
Dobice 3 meseca uslovno na godinu dana tacka
[ Legeonar_ @ 08.04.2008. 01:40 ] @
Sve dilere droge treba na vešala, a ovisnike u ustanove na lečenje.
[ Fuzz @ 08.04.2008. 01:50 ] @
Wow, kako se niko nije setio ovako genijalnog resenja...
[ Legeonar_ @ 08.04.2008. 01:54 ] @
Prosto i jednostavno rešenje!
[ flighter_022 @ 08.04.2008. 09:10 ] @
Slazem se sa resenjem 101%. Neki zaista zasluzuju da omaste konopac.
[ commissar @ 08.04.2008. 10:06 ] @
A ni kokain nece bas da oprosti.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 10:20 ] @
Citat:
Fuzz
Wow, kako se niko nije setio ovako genijalnog resenja...

Bas tako... Hehe, a ko ce da bude sudija i ko ce da vesa? :-)

Sto je rekao pokojni nobelovac iz oblasti ekonomije, Milton Friedman - kada je uvedena prohibicija droge, kreirana je citava nova industrija vredna stotine milijardi dolara (sada, verovatno i mnogo mnogo vise). Samoj industriji droge su "borci protiv droge" povecali vrednost za nekoliko redova velicine - da li neko ozbiljan misli da se protiv takve mocne medjunarodne ekonomske supersile koja raspolaze kapitalom koji je uporediv sa budzetom najrazvijenijih zemalja moze "boriti" na ovaj nacin na koji radimo? Tesko, vrlo tesko.

- Prvo, ne znas koga sve da vesas
- Drugo, oni koji su ovlasceni da "vesaju" su u istom biznisu kao i oni sto bi trebalo da budu "vesani"
- Trece, oni koje bi trebalo da "vise" raspolazu raznim vrlo efektivnim sredstvima odbrane i imaju prednost da ne moraju da postuju zakon u toj borbi ;-)
- Cetvrto, njihov biznis podstice ljudska potraznja usadjena u ljudsku prirodu - koja ne opada, i koja postoji vec hiljadama godina

Za ovakvo stanje u svetu sto se droge tice, najvise su krivi oni koji su poceli "War on Drugs"... To su ljudi koji su mislili ovo:

Citat:

"The reign of tears is over. The slums will soon be only a memory. We will turn our prisons into factories and our jails into storehouses and comcribs. Men will walk upright now, women will smile, and the children will laugh. Hell will be forever for rent."

Ovo je izjavio jedan od boraca protiv alkohola, prilikom proglasenja prohibicije alkohola u USA pre skoro 90 godina.

Svi znamo sta se desilo na kraju - kreirana je citava nova industrija, ilegalnog alkohola, kojom su rukovodili ljudi koji su postali mafija.

Nista od ciljeva (bolje reci snova) prohibicije se nije obistinilo, vec su samo problemi uvecani - prohibicija je ukinuta i predstavlja jedini povuceni amandman USA ustava do sad, a mafija je od novca akumulisanog za vreme prohibicije zapocela nove ilegalne biznise.
[ ganjaman @ 09.04.2008. 07:07 ] @

Citat:
flighter_022: Slazem se sa resenjem 101%. Neki zaista zasluzuju da omaste konopac.

Cekaj, ko je kod kog otisho?!

Citat:
Legeonar_: Sve dilere droge treba na vešala, a ovisnike u ustanove na lečenje.

)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
[ pantic68 @ 09.04.2008. 08:06 ] @
Legeonar je za vesanje :) jedan drugi legionar je bio glavni snabdevac. Edukacija pa kome ne pomogne mozda i zasluzuje ono sto ga ceka. Ne pada mi na pamet nista drugo nego da pokazem svojim sinovima ljude koji su sve rasprodali pa jos beze od poverilaca, one sto na cosku vrebaju da nekom otmu telefon pa da ga zamene za kvoter i nadgrobne ploce onih sa jos manje srece. Pametnom bi trebalo da bude dosta.
[ flighter_022 @ 09.04.2008. 09:05 ] @
ganjaman, pa napisah da je priveden u svojstvu kupca, ne dilera. Da je diler, ne bismo trosili pare poreskih obveznika, ja bih ga oladio ;) svojerucno.
[ ganjaman @ 12.04.2008. 18:38 ] @
Citat:
flighter_022: ganjaman, pa napisah da je priveden u svojstvu kupca, ne dilera. Da je diler, ne bismo trosili pare poreskih obveznika, ja bih ga oladio svojerucno.

Ama OK, kazem da postoji mogucnost al posto je prvi put nebi trebalo da bude vecih problema.
[ flighter_022 @ 12.04.2008. 21:33 ] @
No frks ;)

Videcemo za par dana ishod.