|
[ RADZMEN @ 06.04.2008. 19:35 ] @
| Odem sa zenom u "METRO" da dokupimo neke sitnice kad tamo jedna vrlo, vrlo ruzna pojava. Uzimaju ljudi robu (prehrambenu) i onako usput kupujuci otvaraju sokove , kisele vode,cokolade ,kekseve i jedu i piju kao da je to nesto najnormalnije .
Nerazumem.Meni to izgleda strasno nekulturno i pre svega nevaspitano.
Navodno oni praznu ambalazu ostave pa daju kasirki da je provuce kroz kasu i kao platili su to sto su pojeli i popili kupujuci.
Sve i da je tako (a vrlo cesto nije) ja smatram to nekulturom i nevaspitanjem.
Pogledajte sledeci put kad odete u neki supermarket koliko je u rafovima nacete robe i ostavljene prazne ambalaze.Ne stigne bas sve do kase.Neko se lepo posluzi i izadje kao da je to nesto najnormalnije.
|
[ jablan @ 06.04.2008. 19:40 ] @
Metro svakako neće zbog toga da propadne... :)
[ Davor Vlajkovic @ 06.04.2008. 19:42 ] @
Ja nisam siguran da sam razumeo šta ti tu tačno smeta - što jedu i piju usred prodajnog objekta, što koriste robu koju još nisu platili, ili pak to što određeni % ljudi koji to rade ne plati robu već samo ostavi ambalažu u rafu? Ako je ovo treće onda se slažem sa tobom, dok prve dve pojave ne doživljavam tako negativno kao ti.
[ etjen @ 06.04.2008. 19:52 ] @
cesto idem u Metro i nisam to primetio, cak mislim da to nije dozvoljeno tamo (otvarati robu dok se ne plati)
Mada, iz mog iskustva, tamo ne prodaju konzerve pica na komad, a piti iz flase od 2 litre dok guras kolica za shoping je stvarno smesno... Cak me i nerviralo sto ne moze da se kupi konzerva koka kole ili nekog soka nego moras da kupujes na paket, tako da nema sanse da nesto popijem ako sam zedan, bilo u, ili ispred Metroa
[ RADZMEN @ 06.04.2008. 19:54 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Ja nisam siguran da sam razumeo šta ti tu tačno smeta - što jedu i piju usred prodajnog objekta, što koriste robu koju još nisu platili, ili pak to što određeni % ljudi koji to rade ne plati robu već samo ostavi ambalažu u rafu? Ako je ovo treće onda se slažem sa tobom, dok prve dve pojave ne doživljavam tako negativno kao ti.
Pa sad ne znam sta da ti kazem .Meni je sve troje podjednako nekulturno i nevaspitano.Ovo trece da i ne govorimo.To se vec moze podvesti i pod sitnu kradju.
Neznam mozda su moja shvatanja suvise kruta .Otkud znam.
[ Davor Vlajkovic @ 06.04.2008. 20:07 ] @
Vidi ovako, ako se stavim u ulogu vlasnika jedne takve prodavnice, onda nemam apsolutno ništa protiv toga da mušterija počne sa konzumacijom robe pod uslovom da ista kasnije prođe kroz kasu, jer bi mi itekako bilo u interesu da se mušterija što duže zadrži u objektu i pritom se oseća što je prijatnije moguće, pošto je onda veća verovatnoća da će tu da potroši više novca. Isto i sa gledišta druge mušterije, mene ne zanima da li neko jede & pije dokle god to ne utiče na njegovu (moju) okolinu u negativnom smislu (a ne utiče, barem kada sam ja u pitanju).
A nekulturno bi bilo, recimo, da osoblje daje blowjob mušterijama ne bi li ih zadržalo unutra ;)
[ etjen @ 06.04.2008. 20:10 ] @
Citat: Davor Vlajkovic:
A nekulturno bi bilo, recimo, da osoblje daje blowjob mušterijama ne bi li ih zadržalo unutra ;)
nekulturno ali zanimljivo :)
[ Bathory @ 06.04.2008. 20:55 ] @
Ruzna i ne kulturna pojava, nema tu sta da se prica.
[ RADZMEN @ 06.04.2008. 21:07 ] @
Citat: etjen: cesto idem u Metro i nisam to primetio, cak mislim da to nije dozvoljeno tamo (otvarati robu dok se ne plati)
Mada, iz mog iskustva, tamo ne prodaju konzerve pica na komad, a piti iz flase od 2 litre dok guras kolica za shoping je stvarno smesno... Cak me i nerviralo sto ne moze da se kupi konzerva koka kole ili nekog soka nego moras da kupujes na paket,
Naravno da to nije dozvoljeno.Ne pise na ulaznim vratima ,ali siguran sam da nije dozvoljeno.Mozda se to precutno dozvojlava ,ali sigurno to nje politika kuce da dozvoli da se roba nacinje dok ne prodje kroz kasu.
Veoma je lako naceti pakovanje od 6 konzervi i otvoriti jednu da se popije ,a da ne kazem ono cips,smoki ,medena srca i td.Ajde obrati malo sledeci put paznju dal ces primetiti nesto takvo.Ja sam ih danas sreo bar 5-6 .
Citat: Davor Vlajkovic: Vidi ovako, ako se stavim u ulogu vlasnika jedne takve prodavnice, onda nemam apsolutno ništa protiv toga da mušterija počne sa konzumacijom robe pod uslovom da ista kasnije prođe kroz kasu, jer bi mi itekako bilo u interesu da se mušterija što duže zadrži u objektu i pritom se oseća što je prijatnije moguće, pošto je onda veća verovatnoća da će tu da potroši više novca. Isto i sa gledišta druge mušterije, mene ne zanima da li neko jede & pije dokle god to ne utiče na njegovu (moju) okolinu u negativnom smislu (a ne utiče, barem kada sam ja u pitanju).
Naravno da je tako ako se stavis u ulogu vlasnika prodavnice kojem je stalodo profita.Mada je i to malo problematicno s obzirom da uvek postoji mogucnost da neko praznu kesicu cipsa ili konzervu koka-kole gurne u raf iza ostale robe i tako te osteti,a pri tom je na kasi platio samo 2 sapuna i pastu za zube.
Naravno da netreba da te nteresuje ni sa gledista druge musterije.Ovde samo raspravljamo o tome dali je to kulturno ili ne.Ti oceigledno smatras da jeste i to je ok.
Ja sam to hteo da pogledam sa druge jedne strane.Npr.Kakav primer dajemo deci ponasajuci se tako u jednoj prodavnici ?Kako ce se sutra ponasati dete u prodavnici kad je naviklo da mu roditelj u sred kupovine otvara sokove i keksice i da mu udovoljava takvim prohtevima.Naravno da ce svaki put traziti da mu se to dozvoli .Meni to nije normalno kao sto mi nije normalno da roditelji voze decu u kolicima sa robom zajedno ili npr.da deca leze na onom produzenom delu kolica i da ih roditelji vozaju po prodavnici.Nemojte mi reci samo da ni to niste videli.
Da se razumemo nisam ja neki moralista niti cistunac pa sad s**** po forumu,samo me interesuje i tudje misljenje o ovim pojavama.Ja sam svoje misljenje izrekao .
[ Davor Vlajkovic @ 06.04.2008. 21:08 ] @
Voleo bih da mi se objasni šta vam je to toliko nekulturno i ružno u slici čoveka/deteta koji pije sok ili gricka čokoladicu u prodavnici (naravno pod uslovom da iste plati kad dođe na kasu)?
[ Horvat @ 06.04.2008. 21:14 ] @
video nadzor postoji,pa ako neko "ostavi praznu kesu" ,ce da "porazgovara" sa obezbedjenjem,za to sluze u krajnu ruku,ne?
[ Fuzz @ 06.04.2008. 21:18 ] @
Citat: Bathory: Ruzna i ne kulturna pojava, nema tu sta da se prica.
Besmislena i "ne pismena" izjava...
[ etjen @ 06.04.2008. 21:25 ] @
he,he...
[ fanfon @ 06.04.2008. 21:31 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Voleo bih da mi se objasni šta vam je to toliko nekulturno i ružno u slici čoveka/deteta koji pije sok ili gricka čokoladicu u prodavnici (naravno pod uslovom da iste plati kad dođe na kasu)?
Ajde da pretpostavimo hipoteticku situaciju:
Udje porodica u Metro, covek zena i 4 dece. Gurajuci kolica sa ostalom robom, zena uzme gusti sok sa police i pocne da konzumira, muz uzme limenku piva, a deca navale na cokoladice. Posto ima mnogo robe i treba vremena da se pregleda, muz i zena obrnu po jos jednu turu dok deca neprestano zderu cokladice. Naravno svo to smece trpaju u jednu kesu. Dolaze da kolicima na kasu i nakon sto je ova svu kupljenu robu provukla kroz kasu, oni joj daju tu kesu sa smecem i kazu da su to pojeli i popili i da i to provuce. Da radim na kasi, prvo bi ih izbacio napolje poslavsi ih usput u PM, a posle bi gazdu takodje poslao u PM i platio bi njihov racun iz svog dzepa i dao otkaz. Pa ako svi osim mene izigravaju svinje sto onda i sam da se ne uklopim na trenutak:D
Zakmislite drugu situaciju: Udjes u Metro, kupis pola kile salame, malo trapista, jogurt, veknu hleba. Istoj otkines parce, nabacis salemu i malo trapista, otvoris jogurt i nastavis da obizlazis rafove sa robom zalivajuci taj expres sendvich jogurtom. Na kasi das kasirki one papire sa cenom od salame i sira i poklopac od jogurta kasirki da provuce. Ako je to normalno onda stvarno ne znam sta da kazem. Nije trpezarija izmisljena bez nekog razloga. Da odes u veliku robnu kucu i kupis bicikl, da li bi se s njim vozao po spratu obilazeci robu koja se nudi jer ti je tesko da pesacis?
[ etjen @ 06.04.2008. 21:40 ] @
zbog cega sve zivo mora da se preuvelicava i banalizuje na taj nacin? Ne smatram da je bas nesto super da se pijucka i gricka dok se kupuje ali nije ni smak sveta. Ne smeta mi da vidim da neko pije sok dok gura kolica ali bi mi svakako smetalo da vidim da neko napravi sendvic! Ali ja stvarno nisam video da neko pravi sendvic ili da mu trojke zderu besumucno cokoladice...
Mislim, zaista, nemojmo sve tako banalizovati, dokle god je zlatna sredina i odmerenost tu, sve je OK!
[ Horvat @ 06.04.2008. 21:42 ] @
sad najbolje da ukljuci elektricni rostilj i pece meso ,preterujete,ali uzeti gutljaj 2 iz flase vode,ako si zedan ne smatram da je velika frka
[ fanfon @ 06.04.2008. 21:45 ] @
Pa kad god nekom dozvolis odstupanje od pravila nace se neko drugi koji ce se voditi mislju: ako je ovde zabranjeno kupanje, a oni tamo ulaze u vodu do kolena, uci cu i ja do pojasa. Nikom nece smetati...
[ Horvat @ 06.04.2008. 21:56 ] @
pa vidis,nije tako
primer ,granica za voznju u alkoholisanom stanju,tj. pripitom je 0,5 promila,ako premasis,SKODICE tebi po dzepu ,ako ne i po dozvoli,da ne pricamo o ugrozavanju sebe i drugih
[ etjen @ 06.04.2008. 21:57 ] @
kazem ja "zlatna sredina"
[ stonex @ 06.04.2008. 22:11 ] @
Uh , baš sam često u Metro-u i nisam video nešto tako .
[ Bojan Basic @ 06.04.2008. 23:10 ] @
Citat: RADZMEN:
Meni to nije normalno kao sto mi nije normalno da roditelji voze decu u kolicima sa robom zajedno
U mnogim marketima po stranim zemljama u kolicima za robu postoji i sedište predviđeno za decu.
[ pitikovski @ 06.04.2008. 23:12 ] @
Ja to radim kada sam zedan ili mi je klinac zedan ja uzmem malu flasicu vode ili soka i otvorim je popijem i stavim u korpu.Ne radim to u Metrou (nikada se ne zadrzavam duze u Metrou) ,ali u ostalim supermarketima kada je velika guzva pijem ako mi se pije.Ne vidim sta je tu nekulturno ili lose,platim ono sto sam popio.Nikada se niko nije bunio kada stavim kod kasirke otvorenu flasicu.Drugo je sto neki ovde na forumu banalizuju neke stvari pa od toga prave temu za razglabanje.
Cesto sam u supermarketima i do sada nisam video da je neko napravio sendvic.Kapiram ja da to nije kafana pa da pijem i na kraju platim,ali zasto bih trpeo zedj ako ne moram.
Ali valjda smo takav narod skloni da preuvelicavamo stvari i od zedji pravimo nekulturu i da pisemo samo da bi nesto pisali.
[ Predrag Glumac @ 07.04.2008. 00:30 ] @
Sada postoji i "kultura kupovanja" Kulturo eve me .....
Ne vidim u cemu je problem da kada vec prolazim pored standa sa pecivima, u ogromnom Metro "mega" marketu u kome cu lutati neko vreme, pojedem toplu krofnu pre nego sto promeni agregatno stanje i posteno platim na kasi. Ili da popijem vode/soka pre nego sto kolabriram od dehidracije ? Bicu kulturniji ako se na kraju maratonskog sopinga iscimam natrag do standa sa pecivima, trcim do kase i zderem na parkingu ?!
Kako su to uredili da bude zaista placeno to je njihov problem. Ja sam to cesto radio, a vidim i da u smrdljivoj americi gde samo postoje "mega marketi" (Srbija TM ) to isto ljudi stalno rade. Eh, da je samo to .......
[ slavne @ 07.04.2008. 07:13 ] @
Pozdrav.
Ono o čemu ovde govorimo je uži pojam od kulture i zove se bonton. Većina ljudi danas ne priznaje bonton niti ga poznaje.
Za one koji ne znaju, bonton je skup pravila lepog i pristojnog ponašanja. Vrlo davno učio se i u boljim školama. Međutim u svim slučajevima dobijao se od roditelja u kulturnim porodicama. Suština bontona je (bila) dvojaka: 1) razdvajao je "niži" svet od "višeg" 2) olakšavao je život ljudima. Dalje ulaženje u ovu temu daleko bi prevazišao ovaj forum i želje njegovih posetilaca pa ne bih ovu temu dalje širio.
Prema tome, na neki način su svi u pravu: i oni koji misle da je postupak primitivaca u Metrou ispravan, i oni koji to ne misle. I jedni i drugi su u pravu. Naime, bonton nije obavezan, danas je vrlo redak, pa je čak i osporavan. Naravno da su i posledice u društvu odgovarajuće.
[ Dusan Marjanovic @ 07.04.2008. 08:41 ] @
A za nas koji znamo i koji smo eto procitali Bonton - zograf-ovo izdanje - zagreb 1970., pariz 1971. blabla reci mi, leba ti, gde je taj deo o konzumiranju hrane/pica u megamarketima? na stranu sto u to vreme megamarketi i nisu postojali, u tadasnjim prodavnicama si sve mogao da pazaris za 10 minuta pa i nisu mogli da skapiraju kako stvari danas stoje. Kad ovde odes u neki veci market, kupujes po 2-3 sata i sasvim je logicno da ozednis...
[ vladd @ 07.04.2008. 09:05 ] @
Bonton i kultura, je zbirno, cinjenje lepih stvari, ugodnih za okolinu i ambijent u kome se nalazimo. Kao neka univerzalna formula.
Naravno da se menja sa vremenom, retko se koriste kocije, poceli su da se koriste nepoznati tehnoloski izumi, da bi pravila iz nekih proslih vekova mogla da budu nesto kao biblija. To je jasno.
Nepostovanje nekih ljudi, u trci sa vremenom, prema sebi, poslu koji rade, obroku, ili okolini je svakako stvar nekulture, koja se nekako uvek dogadja, kada se neko dezorganizuje, ili preduzme neke aktivnosti koje prevazilaze njegove mogucnosti.
Nezrelost takvih, odraslih ljudi, da zadovoljavaju svoje potrebe svuda i na svakom mestu, jeste stvar nevaspitanja i nekulture.
Valjda ce poceti da nose pelene, ako se umesto 3 sata, u megamarketu zadrze 6 sati.....inace ce biti uzasno..
Poz
[ Dusan Marjanovic @ 07.04.2008. 09:13 ] @
Haos :) Izgleda da sam ipak lose skapirao poentu, znaci vama i ambijentu nije ugodno to sto neko pije vodu/sok? :)) Mislim da je malo preterano sad spominjati pelene, vrsenje nuzde i sta god...prica se o vodi/soku eventualno nekoj cokoladici u marketu. Ja licno to ne radim jer jednostavno nisam do sad imao potrebe za tim, ali ako je dozvoljeno u prodajnom objektu u kom se nalazim i ako ozednim, mislim da necu biti prostak ako otvorim flashicu vode i popijem.
[ X Files @ 07.04.2008. 10:05 ] @
Otvaranje pića i/ili neke poslastice usred prodavnice viđao sam kao sasvim uobičajenu i prihvaćenu pojavu u Italiji pre cirka 22 godine.
S obzirom da sam tada bio klinac, zgranuto sam gledao kako to svi rade a niko ih ne upozorava, a u mislima su mi bile one naše poluprazne i ružne samoposluge i prodavačice sa dlakavim nogama i plavim magacionerskim mantilima koje te diskretno prate a ispod oka skeniraju da nešto ne mazneš. Šta bi one jadne pomislile kada bi doživele kako njima pred očima prazniš flašu Jupi-ja ;)
Jbg, vremena se menjaju i mi se očigledno u njima menjamo. Ljudi su sve opušteniji i to je to.
Ja lično ništa za sebe ne otvaram u prodavnici ali mi baš nikakva osećanja ne tangiraju ti koji to rade. Sasvim mi je svejedno štagod da rade ako se to mene ne dotiče.
Ipak, klincu redovno otvorim to što traži (pez recimo) jer moram nekako da ga zadržim da bude miran sat vremena i baš me zabole da li će me neko prekoriti za to ili neće.
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2008. 10:49 ] @
Citat: vladd
Nezrelost takvih, odraslih ljudi, da zadovoljavaju svoje potrebe svuda i na svakom mestu, jeste stvar nevaspitanja i nekulture.
Ja zaista ne znam sta ima toliko nezrelo u tome da je neko otvorio flasu i popio sok u prodavnici pre kase, i zasto je to gore od otvaranja flase posle kase...
Mislim, meni to nije do sad palo na pamet posto nemam obicaj da jedem i pijem u prodavnici ali ne vidim sto bi to bio neki smrtni greh da neko uradi. Nigde i ne pise da je to zabranjeno uostalom.
Inace, vidjao sam mnoge prodavnice koje imaju deo sa stolovima gde ljudi mogu da pojedu ono sto su kupili, pre kase. Obicno u takvim prodavnicama postoji i prodaja nekih gotovih jela i sl...
[ vladd @ 07.04.2008. 11:34 ] @
Ne, ne, Ivane, ne treba sad naduvavati situaciju. Nije to smrtni greh, naravno. Da je nezrelo i nekompletno (u smislu formiranja licnosti), to jeste. Kao i cesanje ili cackanje zuba.
Daleko je od smrtnog greha.
Samo malo govori o nivou organizacije, pretrpavanju obavezama, nedostatku vremena za lagani odmor (ja obicno u Merkuru ii Merkatoru, ako se zadrzim, sednem u restoran i napravim pauzu), nekoj panici za stednjom, borbom za svaku paru(jeftiije je pozdrati sok sa veleprodajnom cenom, nego sesti negde i popiti kiselu vodu), zanemarujuci stres organizma, opterecenje stomaka, tegljenje robe, visesatno hodanje...
Nepostojanje unutrasnjih blokada, odsustvo uzdrzavanja. Tog trenutka se loce, zadovoljava potreba..ako preterujemo, doci ce do cucanja iza neke udaljene gondole..
Plus sto, da ne spominjemo smrtni greh, cudno zbunjujuce deluje, skrece paznju, otvara niz pitanja i zakljucaka...
Bebama i maloj deci se daju sokovi, kada su u forsazu na otvorenom prostoru duze od jednog sata, ali tu su poznati bioloski razlozi (odnos zapremine tela i povrsine koze), i deca brze gube tecnost.
Poz.
[ Fuzz @ 07.04.2008. 12:12 ] @
Citat: vladd:
A mera i sposobnost da se razlikuje ispijanje vode iz flasice i vrsenje nuzde na odeljenju prodaje konditorskih proizvoda predstavljaju odliku razumnih, pa i vaspitanih i kulturnih bica.
Btw, kad smo vec kod bontona, jedna zanimljivost nevezana za ovu pricu...
Ukoliko vas sagovornik ili osoba u vasem drustvu ki(h)ne, pristojno je obratiti joj se recima "Ah, kihnuste!", na sta osoba odgovara sa "Hvala sto primetiste!" :)
[ srki @ 07.04.2008. 12:30 ] @
Citat: vladd: Ne, ne, Ivane, ne treba sad naduvavati situaciju. Nije to smrtni greh, naravno. Da je nezrelo i nekompletno (u smislu formiranja licnosti), to jeste. Zasto? Ne secam se da sam nekada to uradio ali mi ne bi nimalo smetalo da neko to pored mene uradi. U cemu je razlika ako neko na ulici pije sok iz malog tetrapaka ili ako ga popije u redu pred kasom? Ako je neko zedan onda neka pije.
[ Predrag Glumac @ 07.04.2008. 12:47 ] @
Citat: vladd: .... nekoj panici za stednjom, borbom za svaku paru(jeftiije je pozdrati sok sa veleprodajnom cenom, nego sesti negde i popiti kiselu vodu), ..... Tog trenutka se loce, zadovoljava potreba..ako preterujemo, doci ce do cucanja iza neke udaljene gondole..:)
Vladd preterujes, a inace to o cemu pricas se ne zove "kultura" nego "snobizam".
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2008. 12:51 ] @
Ovo me podseca na "kulturu" ostavljanja jela u restoranu - naime, to sam kod nas cuo da je nekulturno traziti da se hrana koju niste pojeli spakuje, dok sam u mnogim i te kako "luksuznim" restoranima video da posluga pita goste da li zele da hrana bude spakovana ako je ostalo puno.
Jos jedna "nekultura" od koje se prenerazavaju samo snobovi, koji misle da su kulturni.
[ Laki_Gen @ 07.04.2008. 13:11 ] @
Meni je isto bilo cudno kada sam prvi put u Nemackoj video kako neki Turci uzimaju sokove sa rafova, otvaraju i nastavljaju da kupuju najnormalnije.
Na kraju fino daju praznu flasicu kao i sve ostalo, sto uopste nije ni ponizenje za kasirku ili bilo sta drugo. Fino ga prevuce preko skenera i to je to.
To je bilo u ogromnoj samoposluzi i sada mi je to sasvim normalno, jer zamislite da je napolju +40, a vi tek usli i onako zedni a, svuda oko vas hldna pica (licno iskustvo)....
Sa druge strane imate recimo u prodavnicama tehnike (koje su isto ogromne) automate za red bull ili colu i vodu, cokoladice itd... Ubacite 2E i birate.
Zaista nisam siguran sta je tu cudno ili zbog cega se ljudi toliko zgrazavaju?
[ Dusan Marjanovic @ 07.04.2008. 13:13 ] @
Sto bi rekao Lesli Eldridz - "zato sto su nobles" ;)
[ Horvat @ 07.04.2008. 14:03 ] @
Citat: Fuzz: A mera i sposobnost da se razlikuje ispijanje vode iz flasice i vrsenje nuzde na odeljenju prodaje konditorskih proizvoda predstavljaju odliku razumnih, pa i vaspitanih i kulturnih bica.
Btw, kad smo vec kod bontona, jedna zanimljivost nevezana za ovu pricu...
Ukoliko vas sagovornik ili osoba u vasem drustvu ki(h)ne, pristojno je obratiti joj se recima "Ah, kihnuste!", na sta osoba odgovara sa "Hvala sto primetiste!" :)
tacnije
"ah VI kihnuste!"
komicno uistinu ,kao da osoba koja je kinula ne zna to :D
[ pantic68 @ 07.04.2008. 14:30 ] @
Mene nerviraju ljudi koji idu okolo i brste sve sto vide, imam voce u dvoristu i mogu reci da ima solidan procenat takvih. Ima jos jedan razlog zasto ja ne bih jeo u supermarketu, takodje povezan sa kulturom a to je sto imam naviku da citam nesto tokom jela :) Ipak ne vidim problem u tome, prijatelji koji vise putuju kazu da je to u drugim zemljama uobicajeno a tu bih svrstao i one sto ispijaju pivo u prodavnici takodje cesta, malo manje lepa pojava. Iskljucivo je na vlasniku objekta je da odluci kakav ce vid zabave priustiti musterijama.
[ burex @ 07.04.2008. 16:09 ] @
Zlatna sredina - dati kasirki otvorenu flašu da očita bar kod = ok, dati kasirki polupojedeni ožvaljeni snickers da očita bar kod (+dodatni bodovi ako mora da ispravlja pakovanje kako bi se bar kod video) = not ok.
Umerenost je rešenje, a verujem da svi znamo razliku između pijenja soka i pravljenje gozbe u sred marketa
Lično ipak volim da platim, pa da konzumiram. (probao sam nedavno da kupim soja sos u lokalnom supermarketu, koji nije bio unesen u kasu, pa je kasirka morala da taj artikal vrati i povuče ga iz prodaje privremeno... zamenite soja sos sa vašim omiljenim sokom , mala verovatnoća, ali sigurno je sigurno ).
[ RADZMEN @ 07.04.2008. 19:47 ] @
Sad po nekima ispade da je normalno piti i jesti nesto sto jos nije placeno.Ajde probajte da se prisetite koliko vas je imalo priliku da nauci takvo ponasanje od svojih roditelja.Naravno skoro niko.Postojali su i tada "C" marketi i robne kuce "Beograd" gde su to mogli da vas uce pa ipak nisu jer se znalo kako se valja ponasati a kako ne.
I sad necete videti starije ljude u nekim 40-im , 50-im godinama vec su to uglavnom dosta mladji ljudi sa decom .
To sto neko rece da je video mnoge prodavnice gde postoje cak i stolovi koji su tu postavljeni da neko ruca i pije ono sto je uzeo pre nego sto ode na kasu da plati stvarno je smesno. Verovatno je mislio na restorane,jer samo tamo mozes da porucis sta ces popiti i pojesti pa tek posle klope platiti.
Nekulturno je jesti u prodavnici bez obzira sto nepise nigde da je to zabranjeno.Nigde nepise ni da je dozvoljeno.Dali treba uci u knjizaru sa senvicem i koka kolom u ruci ?Dali treba uci u apoteku sa virslama u zubima i to jos musav od senfa ?Dali treba uci u galeriju slika sa sladoledom ?Naravno da netreba i to svi dobro znamo i zbog cega.Pa zasto bi onda bilo normalno otvarati sokove i kekseve u samoposluzi i jesti i ako nije cak ni placeno.
Nevaspitano je koristiti se necim u prodavnici sto jos nije placeno.Dali je normalno obuci kosulju u prodavnici i nosati je tokom kupovine i onda na kasi dati prodavacici da skine onu zastitu i otkuca cenu.Pa nije normalno.Ko god kaze da jeste neka se zamisli.
Tacno je da u svetu postoje kolica sa posebnim plasticnim delom gde treba staviti dete da sedi,ali to je namenjeno za malu decu do 4-5 godina koja nemogu izdrzati dugu kupovinu a ne za "magarca" od 12 godina koji lezi na onom najduzem delu kolica koji je namenjen za kabastu robu koja ne moze stati u korpu.A ponosni roditelji ga guraju misleci da mu cine dobro .
[ Bojan Basic @ 07.04.2008. 19:57 ] @
Citat: RADZMEN:
To sto neko rece da je video mnoge prodavnice gde postoje cak i stolovi koji su tu postavljeni da neko ruca i pije ono sto je uzeo pre nego sto ode na kasu da plati stvarno je smesno.
Ti si, pretpostavljam, obišao sve prodavnice u svim zemljama pa iz ličnog iskustva tvrdiš da je smešno ono što je neko video svojim očima?!
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2008. 20:04 ] @
@RADZMEN,
Hoces fotografije, pa da se smejes jos malo? :)
Citat:
Verovatno je mislio na restorane,jer samo tamo mozes da porucis sta ces popiti i pojesti pa tek posle klope platiti.
Nope, u pitanju su supermarketi - prosetaj se malo po nekim zemljama u EU pa ces da puknes od smeha.
[ Horvat @ 07.04.2008. 20:18 ] @
da li pisati "dali" :)
[ klompica @ 07.04.2008. 20:19 ] @
Razdmen-e, mislim da ipak previse strogo i ozbiljno gledas na celu stvar a poenta je da malo olabavimo sa pravilima, opustimo se pogotovo u slobodnom vremenu a ne stalno budemo na oprezu sta je ispravno, bon-ton ili super kulturno. Kada pricam sa ljudima koji nisu iz Srbije o nekim pravilima ponasanja kod nas pocevsi od toga da bi trebalo uskladiti boju tasne, cipela i kaisa, preko obaveznih poklona za rodjendana, slave, krstenja, do stila oblacenja u odredjenim situacijama i jos mali milion stvari izmedju, veruj mi da me potpuno belo gledaju i pitaju se pa kome je to jos potrebno umesto da se uziva u svom zivotu i ode sa viklerima i kucnim papucama u prodavnicu, u sorcu i najjadnijoj majci u trzni centar ukoliko se tako najbolje oseca. A ne da se vrati kuci da se stavi karmin da bi se trknuo do lokalne prodavnice. Ili kad udjes u bus pa te svi odsmekaju od glave do pete da procene da li se propisno obukao i da li se pristojno ponasas. Sve mi ovo lici na jos jedan vid omce i uzengija koji zaista nikome ne trebaju ni malo i verujem da ce bar polovina ljudi koji su procitali ovu temu sledeci put malo drugacije pogledati i procentiti ljude koji i dalje jedu i piju po prodavnicama umesto da se zabave koliko je to moguce u kupovini.
[ pitikovski @ 07.04.2008. 20:20 ] @
Citat: RADZMEN: Sad po nekima ispade da je normalno piti i jesti nesto sto jos nije placeno.Ajde probajte da se prisetite koliko vas je imalo priliku da nauci takvo ponasanje od svojih roditelja.Naravno skoro niko.Postojali su i tada "C" marketi i robne kuce "Beograd" gde su to mogli da vas uce pa ipak nisu jer se znalo kako se valja ponasati a kako ne.
Evo ja se prisecam kada je moja keva cekala u redu za kafu ili tako nesto (verovatno nije mogla da me ostavi komsinici da me pricuva),secam se da sam pio onaj sok u tetrapaku sa slamcicom u redu ispred kase.Eto....znaci to mi je nasledno da budem nekulturan.
@RADZMEN
I bas od svih pojava na pijaci koja vidjas svakodnevno radeci kao nakupac,ti si se bas uhvatio za pojavu pijenja sokova u redu do kase u Metro-u??Blagi Boze..... hehehe.
[ vladd @ 07.04.2008. 20:34 ] @
hehe, to je znak da je civilizacija malo udaljena, izgleda. Naravno da je moguce piti, jesti na svakom mestu, nije zabranjeno, ali odaje utisak o coveku.
Nikakav "smrtni greh", koji se svidja Dimkovicu da potencira, nego "umjetnicki dojam", da citiram Milku...
I nekako ne pristaje uz obrazovanog i vaspitanog gradjanina sa integritetom. Gradjanke koja to rade, kao finiji deo populacije, su vec na ivici za podsmeh.
Tzv, "opustanje" je upravo mozda i pravi izraz za takvo ponasanje, i ljudi koji su spremni da se opustaju na mestima koja inace nisu predvidjena za to, tesko da ce vremenom formirati granicu opustanja.
Ako se neko negde i dodvorava takvom ponasanju, to je posebna prica, i ne znaci ako je neko pio i jeo u ITALIJI (kad ne padoh u nesvest od vaspitnog primera ), moze da pogleda film "ruzni prljavi zli", mozda pronadje neki novi kodeks...
Poz.
[ pitikovski @ 07.04.2008. 20:45 ] @
Citat: Snobizam predstavlja društvenu pojavu koja je izrazitije prisutna u kulturi i umetnosti, gde ih i najčešće prati u razvoju. Međutim, snobizam može da prožima sve oblasti društvenog života. Snob, od engl. snob, označava neotesanu, hvalisavu i razmetljivu osobu. Odnosno, snobovima se nazivaju ljudi koji izigravaju gospodu bez uslova za to i koji bezuspešno imitiraju više stilove života. Krugovi, na isti način, nepristupačni običnim građanima, najčešće omogućavaju razvoj ove "paralelne" kulturne pojave. Osnovni elementi strukture snobizma su osećanje zavisti i zatvorenosti, kao i osećanje superiornosti u odnosu na druge. Primarni motiv koji prožima snobizam je ostvarenje društvene promocije. Pozitivne odlike snobizma su orijentacija snobova ka višim kulturnim vrednostima.
[ pantic68 @ 07.04.2008. 20:49 ] @
Moram vam priznati nesto. Kraj '93. vracao sam se sa jednim prijateljem i z budimpeste i na kelebiji nas zatekne gadno zagusenje, auti u nekoliko kolona i po kanalu sve stoji i ne mrda se satima. Tu pored ogroman supermarket i svi izmileli da potrose preostale forinte i da ubiju vreme. Mi smo tamo i rucali i vecerali, gledali tv, igrali se igrackama i jeebem li ga nesto smo i platili.
[ RADZMEN @ 07.04.2008. 21:03 ] @
Citat: pitikovski: Evo ja se prisecam kada je moja keva cekala u redu za kafu ili tako nesto (verovatno nije mogla da me ostavi komsinici da me pricuva),secam se da sam pio onaj sok u tetrapaku sa slamcicom u redu ispred kase.Eto....znaci to mi je nasledno da budem nekulturan.
@RADZMEN
I bas od svih pojava na pijaci koja vidjas svakodnevno radeci kao nakupac,ti si se bas uhvatio za pojavu pijenja sokova u redu do kase u Metro-u??Blagi Boze..... hehehe. Mozda ti je mama ponela sokic od kuce ? Pitaj je .Verovatno se ona seca i sokica i slamcice a bogami i komsinice koja nije htela da te pricuva.Nasledno bi bilo da ti je i mama pila sokic u redu na kasi ,a ovako si samo pogresno vaspitan .Pa naravno da na pijaci ima bezbroj primera nekulturnog nnevaspitanog i bezobraznog ponasanja ,ali meni se ovo ucinilo interesantnim da se prodiskutuje,a vidim ovde se neki "EUROPLJANI " nasli uvredjenim na tudje misljenje pa se jos povezali da brane jedan drugog.
Citat: Hoces fotografije, pa da se smejes jos malo? :)
Nope, u pitanju su supermarketi - prosetaj se malo po nekim zemljama u EU pa ces da puknes od smeha. I sta ? Odneses im tacnu sa musavim tanjirima na kasu da nagadjaju sta si jeo ?Izvini ja to nemogu da zamislim pa te molim da mi postavis neku sliku koja ce me ubediti u to.
PS. I nemoj da se przis .Nemam nista licno protiv tebe .Samo sam napisao da mi je smesno da postoje takve prodavnice,ako uopste postoje.
[ Horvat @ 07.04.2008. 21:07 ] @
jbte ti ides ne u krajnost nego u "krajnost krajnosti"
nije problem valjda uzeti gutljaj 2 iz flase ako si zedan,a ne tu odamh i da prase obrnes na raznju u sred veletrgovine
[ RADZMEN @ 07.04.2008. 21:16 ] @
Citat: Horvat: jbte ti ides ne u krajnost nego u "krajnost krajnosti"
nije problem valjda uzeti gutljaj 2 iz flase ako si zedan,a ne tu odamh i da prase obrnes na raznju u sred veletrgovine Ama nije problem uopste.Neka svako radi prema svom nahodjenju.Samo smatram da to nije lepo da se radi.Sta je sad tu problem. Dali treba da odustanem od svog misljenja zato sto se nekolicina ljudi ne slaze samnom ?Ili treba da im se pridruzim iako ne mislim kao oni da nebi ispao pglu.
E nece ga majci...... .
PS. Onaj gornji post ti nije uredu bez obzira na moju gresku u pravopisu.
[ Davor Vlajkovic @ 07.04.2008. 21:23 ] @
Aleksandre (RADZMEN),
Nakon overavanja tvog profila, ne mogu da se oduprem utisku da je ova tema logičan nastavak serije demonstriranja tvoje nemoći da se izboriš sa konkurencijom - prvo su na tapetu bili Kinezi iz bloka 70, pa Maxi, pa sad Metro... Pitanje je, ima li tome kraja? Ništa lično, Aleksandre, ali cenim da ti je kao čoveku u godinama teško da prihvatiš smenu trendova do koje je došlo vremenom - kao što si imao prilike da primetiš, nema više realne potrebe i opravdanog razloga skandalizovati se pred nekim ko pijucka sokić ili gricka čokoladicu na javnom mestu, pa makar to bila i mrska ti prodavnica Maxija ili Metroa.
Nekada je bilo nepojmljivo da devojka skine šešir, a danas... heh ;) Lepo reče klompica, opusti se i uživaj u životu :) Dokle god neki postupci nekih ljudi iz tvoje neposredne okoline ne ugroze nekoga direktno, baš i nemaš neki argument da ih napadaš...
edit: link
[Ovu poruku je menjao Davor Vlajkovic dana 07.04.2008. u 22:52 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 07.04.2008. 21:24 ] @
Citat:
PS. I nemoj da se przis .Nemam nista licno protiv tebe .Samo sam napisao da mi je smesno da postoje takve prodavnice,ako uopste postoje.
Fotografije stizu u sredu pa da se svi malo smejemo a mozda i ti krenes da verujes da takve stvari postoje. To oko przenja ne kontam, posto ne znam zasto bih mislio da imas nesto protiv mene.
[ RADZMEN @ 07.04.2008. 21:30 ] @
Citat: Ivan Dimkovic To oko przenja ne kontam, posto ne znam zasto bih mislio da imas nesto protiv mene. Izvini.Tako mi se ucinilo.Moja greska.
[ Horvat @ 07.04.2008. 21:34 ] @
pa ako nastavis da koristis "dali" umesto "da li"
onaj gornji post je bio konstruktivno saljiv,ako si se nasao uvredjenim,obrisacu ga [i ovaj]
[ X Files @ 07.04.2008. 21:35 ] @
@vladd
Ni na kraj pameti mi nije palo da nekoga vaspitavam da jede usred prodavnice, otkuda ti ta ideja?
Licno, cisto sumnjam da cu ikada jesti na nogama u prodavnici jer niti je to moj stil, niti sam obicno gladan kao vuk (pa da se ne mogu strpiti), niti preterano zeljan necega (recimo cokolade), pa da bas moram to obaviti u prodavnici.
Posto, hteo sam reci da taj modus ponasanja (koji je 2008 identifikovan u ovoj temi kao "Blagi Boze kakva nekultura........") uopste nije novost niti izuzetak a uobicajen je poodavno u kudikamo razvijenijim zemljama od ove. Ko zna, mozda su ga i uvezli gasterbajteri. Tamo je to ponasanje odavno prihvaceno i do danas nije evoluiralo niusta vece od toga, pa nema potrebe da sirite pricu ("moze da pogleda film "ruzni prljavi zli", mozda pronadje neki novi kodeks").
Uostalom, mozda i gazdi marketa sve to odgovara u smislu da zeli da se stvori neka prijatnija, kucna atmosfera.
[ RADZMEN @ 07.04.2008. 21:37 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Aleksandre (RADZMEN),
Nakon overavanja tvog profila, ne mogu da se oduprem utisku da je ova tema logičan nastavak serije demonstriranja tvoje nemoći da se izboriš sa konkurencijom - prvo su na tapetu bili Kinezi iz bloka 70, pa Maxi, pa sad Metro... Pitanje je, ima li tome kraja? Ništa lično, Aleksandre, ali cenim da ti je kao čoveku u godinama teško da prihvatiš smenu trendova do koje je došlo vremenom - kao što si imao prilike da primetiš, nema više realne potrebe i opravdanog razloga skandalizovati se pred nekim ko pijucka sokić ili gricka čokoladicu na javnom mestu, pa makar to bila i mrska ti prodavnica Maxija ili Metroa.
Nekada je bilo nepojmljivo da devojka skine šešir, a danas... heh ;) Lepo reče klompica, opusti se i uživaj u životu :) Dokle god neki postupci nekih ljudi iz tvoje neposredne okoline ne ugroze nekoga direktno, baš i nemaš neki argument da ih napadaš... Ok nisam nedokazan lik.Ima sigurno istine u tome sto pises oko moje nemoci da se izborim sa konkurencijom.Ali ovo stvarno nema veze sa METROOM konkretno.Vidjao sam to i u samoposluzi kod mene u kraju.I stvarno mi je tesko da prihvatim tu smenu trendova jer sam ja drugacije vaspitan a i tako sam vaspitao moju decu.Samo sto ja jos uvek verujem da su ljudi poput mene jos uvek u vecini (kad se radi o vaspitanju ).Neznam mozda se varam.
A da su mi mrski jesu .Da im m...... j ... .I ako kupujem i ja kod njih. :)
[ Horvat @ 07.04.2008. 21:39 ] @
meni je veca briga bacanje smeca kud ko stigne umesto u kantu,nego da li ce neko popiti sokic u veletrgovini :)
[ stewuss je @ 07.04.2008. 21:41 ] @
Moje misljenje je da je to prilagodjavanje na danasnje uslove zivota i vremenu provedenom po navedenim i ostalim marketima
Citat: Da je nezrelo i nekompletno (u smislu formiranja licnosti), to jeste. Kao i cesanje ili cackanje zuba.
Voleo bih vladd da ovo malo pojasnis mi, ako ti nije problem, bas me interesuje tvoje misljenje.
[ RADZMEN @ 07.04.2008. 21:44 ] @
Citat: Horvat: pa ako nastavis da koristis "dali" umesto "da li"
onaj gornji post je bio konstruktivno saljiv,ako si se nasao uvredjenim,obrisacu ga [i ovaj] Ma jok. Ne brisi .Trpim ja i gore stvari za tezgom.:)
Citat: Horvat: jbte ti ides ne u krajnost nego u "krajnost krajnosti"
nije problem valjda uzeti gutljaj 2 iz flase ako si zedan,a ne tu odamh i da prase obrnes na raznju u sred veletrgovine I ovde ima sijaset pravopisnih gresaka pa ih ja ne koristim za "konstruktivnu salu" jer bi mozda nekog ponizio sto mi nikako nije namera.
[ MyWay @ 07.04.2008. 22:03 ] @
Citat: X Files: Posto, hteo sam reci da taj modus ponasanja (koji je 2008 identifikovan u ovoj temi kao "Blagi Boze kakva nekultura........") uopste nije novost niti izuzetak a uobicajen je poodavno u kudikamo razvijenijim zemljama od ove. Ko zna, mozda su ga i uvezli gasterbajteri.
A da li mislite da to što su razvijeniji ima veze sa ždranjem po supermarketu? I da li mislite da kod njih lekari/advokati/inženjeri brste hranu i pijuckaju piće jer su ožedneli od silnog vikend shopping-a?
Ili je to pak jedna te ista raja u svim zemljama? Uostalom supermarketi/pijace i jesu pozorišta za raju.
Da se razumemo - sve što nije zabranjeno je dozvoljeno, pa tako i ovaj model ponašanja. Ali nije role model, niti nešto čemu treba učiti decu, otpilike je u rangu sa pljuvanjem na ulici... mislim, došlo čoveku i sad šta će, gde će, maramice ne nosi a neće valjda da drži u grlu (ili još gore u ustima) do kuće :-)
[ X Files @ 07.04.2008. 22:23 ] @
Citat:
A da li mislite da to što su razvijeniji ima veze sa ždranjem po supermarketu?
Ko zna, možda i ima. Više se radi, brže se živi, štedi se, ... Možda ljudi imaju pametnija posla od brige ko će šta o njima pomisliti i opušteniji su. Mnoge pojave u razvijenijim zemljama kojima smo se čudili (i rugali) do pre par godina - vrlo brzo stižu u Srbiju. (omiljena mi je ona o broju razvoda brakova u Švedskoj nasuprot nama)
Elem, konzumacija po prodavnicama u Srbiji uopšte nije masovna pojava pa je i ne treba tretirati kao "ždranje". Ako neko pije piće to nije ždranje, niti je ždranje ako neko jede čokoladu. Da li i 1% odraslih otvara neplacenu robu po prodavnicama...
[ pitikovski @ 07.04.2008. 22:28 ] @
Citat: Mozda ti je mama ponela sokic od kuce ? Pitaj je .Verovatno se ona seca i sokica i slamcice a bogami i komsinice koja nije htela da te pricuva.Nasledno bi bilo da ti je i mama pila sokic u redu na kasi ,a ovako si samo pogresno vaspitan .Pa naravno da na pijaci ima bezbroj primera nekulturnog nnevaspitanog i bezobraznog ponasanja ,ali meni se ovo ucinilo interesantnim da se prodiskutuje,a vidim ovde se neki "EUROPLJANI " nasli uvredjenim na tudje misljenje pa se jos povezali da brane jedan drugog.
Zaboravih da napisem da imam obicaj da prdnem u redu ispred kase,ne znam zasto mi se bas to desi kada stojim u nekom redu....priroda je to,ne mogu da se iskontrolisem.Nadam se da ces se jednom zateci u istom tom redu stojeci iza mene.E to se zove nevaspitanje..... :)
[ Predrag Glumac @ 07.04.2008. 22:54 ] @
Citat: pitikovski: Zaboravih da napisem da imam obicaj da prdnem u redu ispred kase,ne znam zasto mi se bas to desi kada stojim u nekom redu....priroda je to,ne mogu da se iskontrolisem.Nadam se da ces se jednom zateci u istom tom redu stojeci iza mene.E to se zove nevaspitanje.....
Ako je osoba iza tebe kulturna, recice "Ah, Vi prdnuste", na sta bi trebao da odgovoris "Hvala sto primetiste"
[ djyova @ 07.04.2008. 23:37 ] @
A razne promocije hrane i pica po mega-marketima? Koliko sam ja video, prodavnice ne samo da ne zabranjuju konzumaciju, vec je i same organizuju. Zar to znaci da su i ti lanci supermarketa nekulturni? Koliko vidim u prvom postu, RADZMEN-u je vise smetalo to sto jedu i piju po pradavnici, nego to sto odnesu praznu ambalazu na kasu. U svakom slucaju resenje je prosto. Kome smeta takvo ponasanje, nek ide u prodavnicu gde se to ne desava.
[ vladd @ 08.04.2008. 00:21 ] @
Pa bas je to resenje. Odvojiti za polusvet radnje, da zderu i krkaju, da se grizu i biju pre otvaranje marketa i za civilizovane ljude, da uljudno kupuju.
Onima kojima treba ugled na neku "razvijeniju" zamlju, naka zive u getu opravdanja zaostalosti. Nije zemlja zaostala i nerazvijena nego ljudi... zemlja je prosta, crnica ili glina :)
A fakat je da nisu sve zemlje 100% razvijene, uvek ima mesta za smanjenje negativnosti, i za neki dodatni razvoj..
Poz.
[ Fuzz @ 08.04.2008. 01:43 ] @
Citat: vladd: Pa bas je to resenje. Odvojiti za polusvet radnje, da zderu i krkaju, da se grizu i biju pre otvaranje marketa i za civilizovane ljude, da uljudno kupuju.
A da izdvojimo i komad njive opasan bodljikavom zicom za ekipu koja i dalje ne vidi razliku izmedju konzumacije vode i "polusveta koji zdere i krka, grize i bije"...pa da se na toj njivi bavi ovim civilizacijskim problemom nasih "nerazvijenih ljudi"...
[ pitikovski @ 08.04.2008. 02:49 ] @
Citat: vladd: Pa bas je to resenje. Odvojiti za polusvet radnje, da zderu i krkaju, da se grizu i biju pre otvaranje marketa i za civilizovane ljude, da uljudno kupuju.
Onima kojima treba ugled na neku "razvijeniju" zamlju, naka zive u getu opravdanja zaostalosti. Nije zemlja zaostala i nerazvijena nego ljudi... zemlja je prosta, crnica ili glina :)
A fakat je da nisu sve zemlje 100% razvijene, uvek ima mesta za smanjenje negativnosti, i za neki dodatni razvoj..
Poz.
Ne znam zasto te toliko dotice to pijenje vode i degustacija po supermarketima da bi nazivao te ljude polusvetom.Jel tebi supermarket mesto gde izlazis,gde se opustas pa ti smeta taj zderacki krkacki polusvet?Zamisli ako iz supermarketa predju u operu ili pozoriste pa pocnu da izlecu na scenu i 'vataju glumice ili operske dive za trticne delove tela.....cuti vidis da je dobro dok su za sada samo u supermarketima.
Da nisi ti jedan od onih koji je stajao iza mene u redu i uhvatio "goluba" ?
Nego ....prdnes li ti nekada??Ono da ti se omakne,pa makar i u kupatilu.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 08:22 ] @
@Fuzz - way to go :)
Fantasticno je da je nekom pijenje soka iz ambalaze "zderanje i krkanje" :)
Stvarno, snobizam grande - ko da mnogi imaju u rodu G-Ju Ministarku. Vladd je jos i najbolji - na jednoj temi se bori protiv zakona koji zabranjuje pusenje na javnim mestima, cak nalazi i opravdanja za krsenje istog - a ovamo konzumacija pica iz ambalaze = "zderanje i krkanje"
Tako dolazimo do perverzije da je pripaliti cigaretu u supermarketu sasvim OK, uzimajuci u stanje Srbije, nepravde, bla bla bla bla - ali zato da otvoris flasu Koka Kole... Hesus, ti si polusvet a uz to zderes i krkas gde ne treba :)
E, ima nas raznih. Hahahah
[ vladd @ 08.04.2008. 09:20 ] @
A sta je to "snobizam", kada koristite tu rec..tako olako.
Fakat je da je zanemarljiv broj gradjana sa poreklom plave krvi, da bi takav izraz nesto ozbiljno znacio.
Sa druge strane postoje gradjanski kodeksi vaspitanja, vera dramaticno propagira i vaspitava u smeru skromnosti...u koju zonu dolaze doticni "opusteni". Koliko vidim, ne uklapaju se ni u gradjanske ni u verske norme. Plemicke ne spominjemo...
I preterivanje..kome je dozvoljeno a kome ne. Valjda ako se neko brani, ili brani prostu nekulturu, ima prava da vileni i preteruje, a neko ko kritikuje nema.
Interesantan pogled na diskusiju.
A da potrazite uciteljicu i da je pitate, pa da nam napisete odgovor...ili lekarku u domu zdravlja.o konzumiranju hrane (ukljucujuci i tecnost) u hodu...
A konzumiranje cigarete u supermarketu je za ludnicu, a ne za raspravu o lepom ponasanju..plus je masni off
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 09:35 ] @
Po meni je konzumiranje prozivoda u prodavnici pre njihove kupovine u najmanju ruku nekulturno. Prodavnica ili mega-market su objekti gde se namernice kupuju ali ne i konzumiraju pre kupovine. To sto nije nigde nazaceno da je to zabranjeno uopste ne znaci da je dozvoljeno. Sta se desava ako neko uzme sok sa rafa i popije isti a onda ambalazu vrati u raf iza punih boca? :)
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 09:39 ] @
To je kradja - mada ne znam kakve veze ima sa mogucnoscu da popijes sok i da ambalazu das kasirki, mislim - mozes i punu flasu u dzep da stavis ;-)
[ X Files @ 08.04.2008. 09:43 ] @
Konzumiranje pića i hrane po marketima pod kontrolom je tih marketa i kadgod gazda bude zaključio da mu je to neprihvatljivo (kupci recimo prljaju prostor ili ne odnesu ambalažu na naplatu) - on će to i zabraniti, u najmanju ruku redukovati na minimum. Postoje i marketi gde jasno piše da je to zabranjeno i to mi je Ok.
Po meni mnogo je važnije (to je neko gore odlično primetio) gde će se baciti prazna ambalaža.
Eto recimo, meni je nekulturno u tim istim marketima kada neko namerno gurne kolica (kojima je dovezao namirnice do svog auta) pored nečijeg tuđeg parkiranog automobila, umesto da se prošeta 20 m i vrati kolica u predviđenu zonu.
[ Dusan Marjanovic @ 08.04.2008. 09:50 ] @
Takve bezvezne pretpostavke i karikiranja mogu da idu u nedogled, dakle poenta je da neki ljudi vide nekulturno ponasanje u tome sto se popije neki gutljaj vode/soka pre nego sto ta flashica prodje kroz kasu. Necemo da polemisemo o situacijama gde se roba krade na bilo koji nacin ili se radi bilo sta drugo sto je nelegalno.
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 10:01 ] @
Prosto, ti konzumiras nesto sto NISI PLATIO. Mega market nije prostor za konzumaciju nego kupovinu. Manimo se prazne prica kako to ljudi "obicno" kupe na kasi, to ne znamo, znamo samo da se roba konzumira pre kupovine i tada (pre placanja na kasi) ona nije u vlasnistvu onoga ko je konzumira.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 10:02 ] @
To sa kolicima su ovde u DE resili prosto - da bi uzeo kolica, moras da ubacis 1 ili 2 EUR unutra, sto ti da je podsticaj da ih vratis nazad i uzmes svoje pare ;-)
Problem je sto u Srbiji metalni novac ne vredi puno ako se ne varam, pa ta mogucnost ne pije vodu dok se ne uvede EUR kao zvanicno sredstvo placanja.
Inace, i ja se slazem da je daleko bitnije gde te ambalaze na kraju zavrse nego da li ih neko konzumira unutar supermarketa ili kad izadje napolje.
Imas zemlju A - Sve lepo vaspitani ljudi, gde se mnogi sablaznjavaju od pijenja u supermarketu (polusvet, bre!), a ulice pune djubreta - valjda je palo sa marsa, posto svi znamo da nobles ne prlja svoju okolinu
Imas zemlju B - totalni varvari - cista suprotnost zemlji A, piju koka kolu pre kase, a ulice i parkovi cisti i bez djubreta
Tja... Meni je ipak zemlja B bolja u pogledu higijene i ekologije ;-)
Citat:
Prosto, ti konzumiras nesto sto NISI PLATIO. Mega market nije prostor za konzumaciju nego kupovinu. Manimo se prazne prica kako to ljudi "obicno" kupe na kasi, to ne znamo, znamo samo da se roba konzumira pre kupovine i tada (pre placanja na kasi) ona nije u vlasnistvu onoga ko je konzumira.
Ako se to radi, a radi se - i niko u supermarketu nije nasao za shodno da to zabrani, onda je ocigledno da je u pitanju dozvoljena praksa koja vlasniku supermarketa ne smeta. Ne znam zasto bi onda trebalo da smeta bilo kom drugom - nije da te neko juri sa otvorenom Fantom i prska po glavi.
Takodje i u mini marketu ili pekari mozes da konzumiras nesto sto "NISI PLATIO" pa ti naplate na kraju, what's the fuckin' problem? Cak u supermarketu MORAS da prodjes kroz kasu, dok u pekari ili mini marketu mozes da izadjes napolje bez problema ;-)
[ Flo33 @ 08.04.2008. 10:21 ] @
Ne znam. Valjda sam ja drugacije vaspitan. Verovatno je to ono kad dete hoce cokoladu u prodavnici,a mama kaze :sine,imas kuci,ali, avaj, ili sad ili nikad,naravno sledi arlaukanje,itd. Naravno da je to stvar vaspitanja. Kao sto je i prdenje u redu za pekaru,pljuvanje na ulicu,pusenje u liftu,jedenje u autobusu,itd...Obzirom da smo mi generalno nekulturni,pod cuvenom parolom pa i na zapadu se radi tako..Da,vecina amerikanaca prdi i podriguje gde stigne,i to je najnormalnije. Ajde onda da se ugledamo na manjinu...Meni licno ne smeta,mada smatram nekulturnim.Takodje neretko u gore navedenom metrou kada sam trazio putnu torbu zaprepasti sam se sta ima unutra!Kesice cipsa,smokija,cokolade,flase....
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 10:27 ] @
Citat: Ako se to radi, a radi se - i niko u supermarketu nije nasao za shodno da to zabrani, onda je ocigledno da je u pitanju dozvoljena praksa koja vlasniku supermarketa ne smeta. Ne znam zasto bi onda trebalo da smeta bilo kom drugom - nije da te neko juri sa otvorenom Fantom i prska po glavi.
Niko nije rekao da je to protivzakonito, jednostavno po meni nije kulturno da se tako radi. Ako neko to radi on je u mojim ocima izrazito nekulturan i to je to. Imas dosta ljudi koji puse ulicom u Beogradu i niko ih nesprecava da to rade sto opet ne govori o tome da je to kulturno...
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 10:29 ] @
Pa meni bi iskreno mnogo vise smetalo:
- Bacanje djubreta na ulici, u parkovima, iza zgrada
- Pljuvanje po ulici, praznjenje nosa onako sa jednom rukom "u vazduh"
- Jedenje u autobusu
- Pustanje preglasne turbo-folk muzike tamo gde to nije mesto
- Turiranje automobila ispred zgrade rano ujutru
- Itd, itd...
Od nekog otvaranja hebene flase pica u supermarketu koja predstavlja jos i najmanji vid kontaminacije bilo cega (sta se tacno kontaminira?).
Zasto je otvaranje PET flase u prodavnici nekulturno? Ne prska? Ne prlja? Ne smrdi? Ne izbacuje jake mirise? Ne kontaminira okolinu? Ne predstavlja uvredu "javnog morala"? Ne ugrozava tudje zdravlje? Nije izvor zaraze?
WTF je problem? U nekom nepisanom bon-tonu koji postoji samo kod nekih, bas kao i percepcija pakovanja svoje hrane u restoranu kao "nevidjenog blama i odraza nekulture"?
Mislim da, kada bi to bio jedini problem "nekulture" u Srbiji, bi mi bili jedna vrlo vrlo srecna i zadovoljna a nadasve cista i ekoloska nacija.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 10:39 ] @
Citat: - Bacanje djubreta na ulici, u parkovima, iza zgrada
- Jedenje u autobusu
- Itd, itd...
Gospodine Ivane,to sve moze da se spakuje pod "potrebu",kao i predmet ove teme...
[ Fuzz @ 08.04.2008. 10:42 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Manimo se prazne prica kako to ljudi "obicno" kupe na kasi, to ne znamo, znamo samo da se roba konzumira pre kupovine i tada (pre placanja na kasi) ona nije u vlasnistvu onoga ko je konzumira.
Kakve prazne price? Pa prosecan megamarket u svakom trenutku ima dvestotinjak "vidljivih" i "nevidljiivih" radnika koji ce se pobrinuti da to ne bude prazna prica.
I ako je politika tog prodajnog objekta takva da dozvoljava konzumaciju odredjenih proizvoda u razumnoj meri, onda jbg, ne preostaje ti nista drugo nego da promenis mesto gde kupujes.
Mislim, ja licno nemam obicaj da konzumiram robu pre prolaska kroz kasu. Ali nemam nista protiv ni protiv cinjenice sto ce neko otpiti malo vode u danasnjim uslovima kupovine koju karakterise dugotrajno bauljanje velikim objektima u kojima je zabranjen unos sopstvenih "refreshmenta", i ciji prodajni prostori ne obuhvataju podrucja unutar kojih bi se ljudi mogli osveziti na drugi nacin.
E sad, to sto bi neko ovde hteo da izjednaci otvaranje flasice vode ili soka, sa situacijom u kojoj pojedinac kupuje prase na mesari, nabija ga na telo suncobrana i zatim lozi knjige i brikete uz dve gajbe piva i pesmu "Bezi, bezi Klintone, predsednice zuti....", jbg.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 10:46 ] @
Citat: Flo33
Gospodine Ivane,to sve moze da se spakuje pod "potrebu",kao i predmet ove teme...
Gospodine Flo33, vidim da niste primetili drugi deo moje poruke:
Citat:
Zasto je otvaranje PET flase u prodavnici nekulturno? Ne prska? Ne prlja? Ne smrdi? Ne izbacuje jake mirise? Ne kontaminira okolinu? Ne predstavlja uvredu "javnog morala"? Ne ugrozava tudje zdravlje? Nije izvor zaraze?
Za razliku od stvari koje sam naveo kao "malo vece probleme", mogu da primetim da konzumacija pica iz PET flase u supermarketu ne zadovoljava ni jedan od uslova da bi mogla da se smatra "nekulturnom":
- Ne smrdi
- Ne izbacuje jake mirise
- Ne prska
- Ne prlja
- Ne kontaminira okolinu
- Ne predstavlja "uvredu javnog morala" (mada, mozda se Vladd sablazni posto ce mu vidik u nedeljnoj kupovini totalno pokvariti slika "polusveta koji zdere i pije")
- Ne ugrozava tudje zdravlje ili bezbednost
- Nije izvor nikakve zaraze
Ja zaista ne znam po kom osnovu bih mogao konzumaciju tekucina iz PET flase unutar supermarketa mogao "nekulturnom", osim po nekim nepisanim i superficijalnim merilima koje bih u najmanju ruku mogao nazvati vrlo subjektivnim (dakle, licnim) a u najgorem slucaju prostim, nerafinisanim snobiznom.
Po slicnim merilima je nosenje pantalona od strane pripadnica zenskog pola nekulturno i amoralno.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 10:57 ] @
Nisam ja rekao da Vi niste u pravu. Nisam ni rekao da jeste. Jednostavno to je ono sto cini razliku izmedju kafane i marketa. Ako Vam ne smeta pet,tj ne smatrate nekulturnim,ne vidim razlog i za cajnu,kulen,majonez,2 piva,naravno ako odnesu to na kasu. A slozicete se da sve sto ste nabrojali radi jedna grupa ljudi. Tj,nema pljuvaca koji je zgrozen djubretom,kao ni sto nijedan bacac slina nece smatrati turiranje makine nekulturnim.
Ponavljam,meni to licno ne smeta dok ne vidim ostatke toga po rafovima,a kada vidim,onda imam misljenje da svi koji konzumiraju doticnu i bacaju po coskovima. Sorry,moje licno subjektivno misljenje.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 10:59 ] @
Inace, ova tema me je podsetila na milanche-tovu pricu kako je, u nekoj poseti Srbiji iz USA valjda, doziveo problem posto je usao na predavanje nekog naseg profesora sa flasicom koka kole... Covek ga izbacio napolje uz komentare...
Totalna iskompleksiranost, coveku je neprihvatljivo da student pije za vreme predavanja sto bi bilo gde druge u svetu bila sasvim normalna praksa, strasno - iako je sasvim normalno i vrlo preporucljivo cesto konzumirati pice i, uopste, zasto bi se to ticalo profesora kada ga student ni na koji nacin ne ugrozava, niti njegovo predavanje.
To samo pokazuje koliko je nekima bitnija neka besmislena i vrlo otrcana forma u odnosu na sustinu, i koliko malo treba da se manifestuje teska iskompleksiranost nekih ljudi.
[ Shadowed @ 08.04.2008. 11:02 ] @
Stella, vracanje prazne ambalaze na policu se resava isto kao i stavljanje pune ambalaze u dzep
Mislim da je ok konzumacija ukoliko se radi na pristojan nacin tj. ako zadovoljava uslove koje je pominjao Ivan. Naravno da ne bi bilo u redu ukoliko se pri tome rastura smece unaokolo ili nesto slicno.
Doduse, ja nikada ne bih jeo tako... Jbt, pa ko ce da se zaustavi pored pune police
[ Flo33 @ 08.04.2008. 11:07 ] @
Smesno.Negde procitah da izbacise decka iz amfiteatra jer je konzumirao peceno pile.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 11:11 ] @
Peceno pile je vec nesto sto moze da smeta drugima jer svakako odise jakim mirisima a takodje i njegova konzumacija ne moze ostati bez prljanja okoline ili kreiranja gomile djubreta zbog maramica.
Porediti to sa flasicom pica je stvarno nemoguce. Takve gluposti su odraz interne nesigurnosti i iskompleksiranosti, ako nekom u amfiteatru moze da smeta diskretna konzumacija pica iz PET flase.
Takvom coveku i nije mesto na fakultetu kao profesor vec u vojsci kao vodnik, gde bi daleko vise mogle da dodju do izrazaja njegove skonosti ka dresuri.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 11:24 ] @
Apsolutno se slazem. I koliko sam shvatio temu,ne radi se samo o soku,nego i o slanim/slatkim zanimacijama.Koje imaju mirise,ostavljaju smece,itd..A izmedju ostalog nije placeno.Zato predlazem uvodjenje konobara i barmena u supermarkete,da se olaksa ljudima muka.Placanje pausalno
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 11:27 ] @
Ivane, sve sto ti govoris je tvoje subjektivno misljenje, ako je za tebe to ok za nekoga drugog nije. Za mene nije ok ne zato sto tako kazu neka pravila nego zato sto je to moje misljenje zasnovano na cinjenici da se konzumira roba koja nije placena i to za mene nije pristojno kao sto nije pristojno i ulaziti u tudju kucu blatnjavim cipelama iako na vratima ne pise da je to zabranjeno. Znaci ja ovde ne pricam o drugim stvarima koje pominjes (pljuvanje na ulici i slicno) vec se drzim teme a to je konzumacija proizvoda koji nisu placeni. Nemojmo da opravdavamo jednu osobinu ljudi drugom.
[ tune @ 08.04.2008. 11:28 ] @
Slucaj zdranja i krkanja u Metrou treba staviti u pravne okvire, hocu reci: legalizovati ;)
Svaki dan u supermarketu gde se snabdevam lepe cice promovisu
cokoladice, sitno iseckane kobaje, salamice na cackalicu,
čajeve,kafu...
A narod ko narod, razmislja koliko ce da ga kosta potrosacka korpa taj dan i trazi izlaz iz stresa:
Proba, krka, zvace, zdere, pije i sto je najlepse čaprazira sa cicama.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 11:32 ] @
Citat: Slobodan Miskovic
sto je to moje misljenje zasnovano na cinjenici da se konzumira roba koja nije placena i to za mene nije pristojno kao sto nije pristojno i ulaziti u tudju kucu blatnjavim cipelama iako na vratima ne pise da je to zabranjeno.
Cekaj,
Zasto je konzumiranje hrane "koja nije placena" OK u restoranima, kioscima, pekarama, nekim mini marketima (gde mogu da kupim, popijem to sto hocu i platim pre nego sto izadjem) - a nije OK u super marketu? Koji su to specificni objektivni razlozi izuzev nadasve objektivnog "ja mislim da treba tako"?
Dalje, ulazenje u kucu sa blatnjavim cipelama PRLJA KUCU, dakle - zadovoljava i te kako jedan od uslova radnje koju ne treba raditi. Pijenje iz PET flase, kao sto sam napisao, ne prlja okolinu niti cini jos mnogo stvari koje sam naveo, i koje nisu nikakvo "subjektivno misljenje", vec objektivne cinjenice.
Ponovicu:
Citat: Za razliku od stvari koje sam naveo kao "malo vece probleme", mogu da primetim da konzumacija pica iz PET flase u supermarketu ne zadovoljava ni jedan od uslova da bi mogla da se smatra "nekulturnom":
- Ne smrdi
- Ne izbacuje jake mirise
- Ne prska
- Ne prlja
- Ne kontaminira okolinu
- Ne predstavlja "uvredu javnog morala" (mada, mozda se Vladd sablazni posto ce mu vidik u nedeljnoj kupovini totalno pokvariti slika "polusveta koji zdere i pije")
- Ne ugrozava tudje zdravlje ili bezbednost
- Nije izvor nikakve zaraze
Ajde sad uporedi to sa "blatnjavim cipelama", plus da zaboravimo tvoju tvrdnju da se "drzis teme", posto se ne secam nikakvih blatnjavih cipela u ovoj diskusiji pre nego sto si ih ti pomenuo ;-)
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 11:40 ] @
Citat: Zasto je konzumiranje hrane "koja nije placena" OK u restoranima, kioscima, pekarama, nekim mini marketima (gde mogu da kupim, popijem to sto hocu i platim pre nego sto izadjem) - a nije OK u super marketu? Koji su to specificni objektivni razlozi izuzev nadasve objektivnog "ja mislim da treba tako"?
Zato sto restorani nisu supermarketi i prodavnice. I ko je spominjao hranu :) ? Rekao sam da se konzumira roba koja nije placena. Elem pricamo o supermarketima i prodavnicama, a ne o restoranima i pekarama ;)
[ staticInt @ 08.04.2008. 11:40 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Ivane, sve sto ti govoris je tvoje subjektivno misljenje, ako je za tebe to ok za nekoga drugog nije. Za mene nije ok ne zato sto tako kazu neka pravila nego zato sto je to moje misljenje zasnovano na cinjenici da se konzumira roba koja nije placena i to za mene nije pristojno kao sto nije pristojno i ulaziti u tudju kucu blatnjavim cipelama iako na vratima ne pise da je to zabranjeno. Znaci ja ovde ne pricam o drugim stvarima koje pominjes (pljuvanje na ulici i slicno) vec se drzim teme a to je konzumacija proizvoda koji nisu placeni. Nemojmo da opravdavamo jednu osobinu ljudi drugom.
Zapravo sa pravne strane to nema mnogo veze sto nije placena, cim prodavac stavi neku robu u raf to vam je konkludentna radnja za poziv na ugovor, cim vi uzmete robu iz rafa sa namerom da je kupite vi ste prihvatili njegovu ponudu, znaci da je zasnovan ugovorni odnos, to sto ugovor nije do kraja ispunjen ne stvara zabranu za uzivanje tog proizvoda, dok ako vi popijete pola flasice i vratite robu u raf vi menjate njenu strukturu sto normalno pravno nije dopusteno ali svakako to nije kradja vec bi se pre svrstalo u ostecenje stvari, u ovom slucaju ugovor nije ni nastao jer vi niste imali nameru da robu platite vec samo da joj izmenite strukturu.
Ne vidim uopste niti pravnu niti moralnu normu koja bi se protivila tome da u super marketu ne mozete konzumirati ono sto ste stavili u korpu i sto ste spremni da platite.
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 11:43 ] @
Citat: Ne vidim uopste niti pravnu niti moralnu normu koja bi se protivila tome da u super marketu ne mozete konzumirati ono sto ste stavili u korpu i sto ste spremni da platite.
Pravne norme ja nisam nigde spominjao, moralne norme su stvar pojedinca. Ako konzumiras neku robu onda ona nije u korpi, osim ako neces da sednes u korpu dok je konzumiras. :)
[ staticInt @ 08.04.2008. 11:46 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Pravne norme ja nisam nigde spominjao, moralne norme su stvar pojedinca. Ako konzumiras neku robu onda ona nije u korpi, osim ako neces da sednes u korpu dok je konzumiras. :)
Zamena teza :P, samim tim sto si ti uzeo robu iz rafa sa namerom da je kupis ti si vec zasnovao ugovorni odnos da li ces prvo ti konzumirati pa tek onda platiti ili obrnuto uopste nije bitno za taj konkretan pravni odnos. Sto se tice nekih obicajnih normi ja ni tu ne vidim neku zabranu te radnje.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 11:47 ] @
Citat: moralne norme su stvar pojedinca
Da zakljucimo temu
[ staticInt @ 08.04.2008. 11:51 ] @
Zapravo moralne norme nisu stvar pojedinca, obicajne norme stvara drustvo u duzem vremenskom periodu one su "nepisana pravila" ponasanja, jedino sto mogu da snose je drustvena sankcija, da li je ovo sad obicajna norma konkretno ili nije u to ne zelim da ulazim.
[ DaliborP @ 08.04.2008. 11:53 ] @
Meni licno ne smeta sto bi neko otpio malo vode u supermarketu pre placanja mada ja licno to ne bih uradio.
A recimo ako kupim bocu viskija u supermarketu i bas mi se pije dok kupujem ostale namirnice, da li bi bilo u redu da uzmem jedan gutljaj? Isto tako ne ugrozava nikoga drugog, kao i voda. Ili gutljaj piva, recimo da imam otvarac u dzepu?
Da li je i to potpuno ok kao i voda?
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 12:06 ] @
@Fuzz Imas nesto protiv Nedje Kostica? Svako pjeva sta voli...
Doklegod ne ugrozavas nekog drugog ili ne remetis javni red i mir ili javni moral, sta me se tice sta ces piti. Mozes i pregoralo ulje...
[ DaliborP @ 08.04.2008. 12:15 ] @
Citat: Laki_Gen: Doklegod ne ugrozavas nekog drugog ili ne remetis javni red i mir ili javni moral, sta me se tice sta ces piti. Mozes i pregoralo ulje...
Aha, a ako se bas dosta dugo zadrzim u marketu nije problem popiti dva pa i tri piva? Recimo da je pakleno vruce napolju. Jasno je meni koliko beznacajno izgleda sto neko pije vodu, i jeste tako, slazem se, samo pitanje je gde je granica, tj koliki je prag tolerancije.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 12:15 ] @
Mozda bilo nekad..Sada je moral vlasnistvo svakog pojedinca
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 12:26 ] @
Pa sto se piva tice - ako postanes pijan to nije OK, jer biti pijan u supermarketu nije nesto sto se smatra kulturnim, jer kao pijan:
a) Smrdis na alkohol - sto moze da smeta drugima
b) Dajes jako los primer deci - sto i te kako smeta drugima
Sve u svemu, postoji malo vise argumenata zasto bi pijenje nekoliko flasa piva u supermarketu bilo nekulturno ili neprihvatljivo od neke flase Fante ili Koka Kole.
Ljudi, vecina stvari u bontonu su tu iz vrlo prakticnih razloga - stavljanje salvete u krilo za vreme obilnijeg rucka je tu da se ne bi isprljali, razlicite vrste posudja za razlicita jela su tu kako bi se jelo najbolje konzumiralo bez prolivanja i sl... razlicite vrste pribora za razlicite vrste jela su isto tu iz vrlo prakticnih razloga kako bi se konzumirala uz najmanje napora i mogucnosti za prosipanje, strckanje i sl... Skidanje blatnjavih cipela ispred kuce isto ima vrlo objasnjiv razlog, kao i potreba da se stavi ruka na usta dok se kaslje.
Sva ta pravila, koja nazivamo bontonom, postoje iz vrlo vrlo prakticnih razloga i tu su kako ne bi dolazilo do prljanja, ugrozavanja drugih, losih mirisa, sirenja bolesti i sl... I svako od tih pravila je moguce razumeti i shvatiti zasto postoje ako se samo malo razmisli.
Sto se svakako ne moze reci za iracionalno insistiranje na navodnoj nekulturi prilikom diskretnog pijenja iz PET flase u prodavnici - sorry, ja ne vidim ni jedan praktican razlog zasto bi to trebalo da bude zabranjeno nekim kodeksom ponasanja - dok i te kako vidim razloge za zabranu jedenja prstima za stolom, ulaskom u kucu u prljavim cipelama, pljuvanjem na ulici i tako dalje.
Mozda definitivno propustam nesto, ali mi se cini da malko preterujete ovde i da taj vas "bonton" pocinje da lici na neki verski ritual a ne na kodeks prakticnog ponasanja koje sluzi da se minimizuju problemi navedeni gore :)
[ X Files @ 08.04.2008. 12:26 ] @
Opet se vraćamo.
Menadžment marketa sam odlučuje šta im je prihvatljivo a šta nije i shodno proceni zabranjuje/dozvoljava/toleriše. Sve je u njihovim rukama i ništa nije u rukama kupaca. Kupci se u toj priči pružaju onoliko koliko im se dozvoli ili koliko im sopstvene kočnice dozvoljavaju.
Ako je procena marketa da konzumiranje alkohola može da se izrodi u nešto nepoželjno ili loše po imidž, zabraniće to. Dozvoljavanje sitnog luksuza da se utoli žeđ sokom ili vodom verovatno se dozvoljava jer ni na koji način ne ugrožava druge a može i da stvori neku opuštenu atmosferu. A eto, kod nekih i prezir kada to vide.
Drugim rečima, ne vidim potrebu da se kao primer/kontraprimer uvode svi mogući artikli iz prodavnice.
Inače, konzumiranje vode ili soka u marketima nije nikakva bolest zavisnosti, pa da su potrebne neke ozbiljne mere. I sada i pre 20 godina situacija je da većina neće ništa konzumirati (i ja sam tu), mali procenat će ponešto popiti a niko neće jesti prase ispred kase.
Konačno, ako to konzumiranje ipak postane opšta praksa (pa nek bude i prase u rukama), bliži sam ubeđenju da će se marketi prilagoditi novonastaloj situaciji i željama kupaca, nego što će potrošiti pare da napišu novo poglavlje u knjizi o bon-tonu.
[ vladd @ 08.04.2008. 12:46 ] @
Menadmentu marketa je jedino merilo uspesnosti kolicina prodate robe. Iako je to prioritet, ne postoji market koji ugadja pojedinacnim zeljama kupaca.
Odnosno, termin "zelje kupaca" je grubi prevod termina koji oznacava potraznju za nekim artiklom. Ali i to je neki poseban parametar, koji utice na kolicinu robe..
To ne treba vezivati sa vaspitanjem.
I benigno nevaspitanje ne traba nazivati smrtnim grehom, niti padati u nesvest kada se primeti.
Jednostavna kostatacija, da se dogadja, da nas ima raznih, i ne praviti derbi ili duel oko odbrane ili osude pojave.
[ Fuzz @ 08.04.2008. 12:46 ] @
Citat: Laki_Gen: @Fuzz Imas nesto protiv Nedje Kostica? :-) Svako pjeva sta voli...
Ma nemam nista, nego je to bila prva pesma koja mi je pala na pamet, a da upotpunjava sliku koju sam opisao :)
[ Horvat @ 08.04.2008. 12:57 ] @
Citat: ivan:
- Bacanje djubreta na ulici, u parkovima, iza zgrada
- Jedenje u autobusu
- Itd, itd...
flo33:
kako je bacanje djubreta svuda potreba? i pustanje turbo fok "muzike" i turiranje,potreba?
[ X Files @ 08.04.2008. 12:59 ] @
@vladd
Citat: Menadmentu marketa je jedino merilo uspesnosti kolicina prodate robe. Iako je to prioritet, ne postoji market koji ugadja pojedinacnim zeljama kupaca.
I to je tačno. Market tu gleda pre svega sebe. Podvuče liniju tolerancije i to je to.
O.T.
Eto kod mene u firmi, svaka kancelarija kuva sami sebi kafu i to je sasvim Ok. Verujem da bi u nekim drugim firmama (gde je drugačiji modus ponašanja) ovo bilo nekulturno.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 13:06 ] @
Citat: kako je bacanje djubreta svuda potreba? i pustanje turbo fok "muzike" i turiranje,potreba?
Isto je potreba,kao i ispijanje sokova i zdranje cipsa u prodavnici.Posto su ljudi skapirali neke stvari,opravdanje za svoje postupke nazivaju potrebom.So,i to je necija potreba.Kao sto tebi telo iste vodu u sred prodavnice,tako njemu\njima dusa iste Nedju Kostica npr.Do daske
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 13:15 ] @
Meni se cini da neki koji kao brane moral, namjerno vrse zamjenu teza.
Krenulo se od flasice vode/soka/piva/nebitno, koja se konzumira da bi se utolila zedj a, stiglo se do praseta na rzanju i bklava u masnim rukama ili Nedje do daske...
[ DaliborP @ 08.04.2008. 13:15 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Pa sto se piva tice - ako postanes pijan to nije OK, jer biti pijan u supermarketu nije nesto sto se smatra kulturnim, jer kao pijan:
Pa dobro, gutljaj viskija ili loze nece da izazove nikakav poseban smrad niti ce iko postati pijan. Malo viskija iz flase, big deal. Tako i da otpijem malo piva nece izazvati nikakav poseban efekat. Isto kao gutljaj vode. Nema razlike.
A recimo jogurt? Mala kravica, kome ima da smeta? Jos je i hranljivo i korisno.
Hocu reci da koliko god sve bilo ok na prvi pogled verovatno negde postoji granica. Meni iskreno ne smeta to sa malo vode, ali pitanje je da li bi smetale stvari koje sam naveo koliko god beznacajne bile a izgledaju na prvi pogled.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 13:27 ] @
E,Rajko,al me nasmeja.Baklave smo zaboravili.Nego,kad bolje razmislim,mozda megamarketi to i zele?Stalno su neke promocije sa nabadanjem na cackalicu,itd.Mozda oni zele da uopste ne izlazimo iz njhovih objekata?Da se osecamo kao kod kuce,da jedemo,pijemo,i trosimo,trosimo.
Mada je problem sto ljudi verovatno naprave krug,najedu se promocija,napiju voda,i odu kuci gde ne mora da spremaju rucak,vec su rucali,jelte.Tzv Poslednji krug u Metrou
[ Horvat @ 08.04.2008. 13:35 ] @
Citat: Flo33: Isto je potreba,kao i ispijanje sokova i zdranje cipsa u prodavnici.Posto su ljudi skapirali neke stvari,opravdanje za svoje postupke nazivaju potrebom.So,i to je necija potreba.Kao sto tebi telo iste vodu u sred prodavnice,tako njemu\njima dusa iste Nedju Kostica npr.Do daske
pijenje vode JESTE potreba
grickalice nisam ni pominjao
a ovo sto sam pitao,nikako nije potreba
[wtf is nedjo/nedja kostic?]
[ Miroslav Jeftić @ 08.04.2008. 13:50 ] @
[ vindic8or @ 08.04.2008. 14:49 ] @
Kakav bre moral?
Otvaranje flase ako je neko mnogo zedan da malo to utoli dok ceka u redu za kasu je ok. Isto je ok da mama da detetu cokoladnu bananicu ili tako da dete ne smara i ne vristi u prodavnici. Izvlacenje pravila iz ovoga da je ok da se koristi roba pre placanja u supermarketu je nedostatak zdravog razuma. Naravno da nije ok da se sece hleb na rafovima, otvara i maze puter raspakovanim nozem i redja salama. Jel ovde neki ozbiljno porede ove stvari?
[ Flo33 @ 08.04.2008. 15:02 ] @
E,to ti je kao pitanje da li je moralno da zena izvadi sisu u autobusu i hrani dete?!Ja ne mogu da shvatim da neko ne moze da izdrzi pola sata bez vode?!Samo mogu da potvrdim da je to pitanje vaspitanja,i da su upravo ta deca sto vriste za bananicu buduci zderaci vode i ostalih stvari po prodavnicama.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 15:06 ] @
A kako se to voda "zdere", ako smem da pitam? Dopada mi se taj novogovor :)
Mislim da ovde ljudi imaju vrrrrlo veliki problem sa mesanjem pojmova "bonton" i "moral" - otvoriti flasu i piti iz nje ima veze sa moralom koliko i sa kvantnom fizikom.
Sto se bontona tice - ni tu nema nista o pijenju tecnosti iz flase u prodavnici. Ako neko zna gde moze da se procita da to nije po nekom bontonu, molim da me obavesti.
To jedino ima veze sa "kultom snobizma" i ideji da totalno irelevantne stvari treba da se regulisu nekim pravilima ponasanja.
Da li treba piti pice iz flase pre kase je u istoj klasi sa "da li treba da se krstis ispred crkve ako prodjes pored nje" - nebitno, to je tvoja licna stvar - nema veze ni sa moralom, ni sa svim poznatim pravilima bontona, niti nekom moze da smeta ili da prlja nesto - vec samo ima veze sa tvojom licnom zeljom i pravilima tvog ponasanja koja si sam sebi zacrtao.
Citat:
E,to ti je kao pitanje da li je moralno da zena izvadi sisu u autobusu i hrani dete?!
? Kako gde. U Iranu verovatno nije - u Evropi jeste. Mada moralni momenat nije u vezi sa pijenjem mleka vec sa pokazivanjem delova tela od kojih se neki ljudi sablaznjavaju.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 15:10 ] @
www.vujaklija.com
E,da mi je da vidim tu Evropu...Ja sam izgleda bio u nekoj drugoj Evropi..
[ RADZMEN @ 08.04.2008. 15:13 ] @
Citat: vindic8or: Kakav bre moral?
Otvaranje flase ako je neko mnogo zedan da malo to utoli dok ceka u redu za kasu je ok.
]Biti zedan ili mnooogo zedan u redu za kasu je sasvim ok ,ali to ne znaci da taj svoj nagon nemozes malo suzbiti dok ne prodjes kasu i ne platis tu flasicu vode.
I meni cesto proradi neki nagon dok sam u marketu.Jednostavno mi se prij..e ,ali ja ne naskacem na svaku kasirku ili gospodju koja gura kolica nego lepo suzbijem taj nagon i cekam da dodjem do reda na kasi i onda molim boga da je ispred mene onaj nevaspitani sto ima obicaj da prdne jer ne moze da se iskontrolise i pri tom se jos nada da sam ja iza njega.
Zanimljiv lik :):):)
[ vindic8or @ 08.04.2008. 15:13 ] @
Moral je kategorija koja nema dodirnih tacaka s ovom temom. Zedj je najosnovnija potreba zivih organizama. Sad ako je neko trcao 20 kilometara i umire od zedji i sta udje u prodavnicu, pokupi flasu i stane u red od 25 ljudi tebi je nemoralno da on malo srkne pa plati za 10 minuta? Tebi licno vise odgovara da se muci covek, a voda mu u ruci zato sto tebi iz nekog razloga smeta da on malo popije?
Deca vriste zato sto su deca, a kad porastu onda vise nisu deca. Vaspitanje jeste bitno, ali kod nas ne postoje jasno i zdravo definisane norme pristojnog ponasanja. Ni ovde Srbi nemaju slogu :) To vise svaka porodica mora da izmisli i doda ponesto novo, a izbaci nesto starog. Bas zato postoji more ovakvih gluposti da je nepristojno da se odshrafi flasa u prodavnici, da je nepostovanje profesora da se popije gutljaj iz konzerve i gomila sl pizdarija...
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 15:13 ] @
Pa ocigledno si bio - dojenje uopste nije "nemoralno", stavise prilicno je normalna pojava kako u Srbiji tako i u "Evropi" - nije da se to vidja svaki minut, ali niko nema nista protiv da zena to uradi na javnom mestu. Ako tebi licno smeta da vidis zenu koja doji dete, mogu samo da ti preporucim da porazgovaras sa nekim strucnim o tome.
Sto se morala tice, mislim da bi TI trebao da pogledas definiciju te reci, pa da se zapitas kakve veze ima moral sa necijom zeljom da otvori flasu pica u prodavnici i utoli svoju zedj. Nikakve.
To bi imalo veze sa moralom ako i samo ako se radi o kradji, dakle zelji da se pice ne plati. Kako to ovde nije slucaj, mozemo samo da zakljucimo da iza te akcije nema nicega sto bi moglo da se podvede pod "sumnjivi moral".
Na ovom forumu se inace jako cesto moze videti zloupotreba reci moral, licemerje, pljacka i sl... i stice se utisak da ljudi koji te reci pominju nemaju bas puno znanja o tome sta te reci zapravo znace.
[ vindic8or @ 08.04.2008. 15:22 ] @
Pa i ta zloupotreba reci ti je odraz tog customizovanog pogleda na svet. Nema koncenzusa cak ni na osnovnom recniku ni na vaspitanju. Zato i imamo ovakve maratonske besmislene rasaprave. Svako je najpametniji za sebe, a u proseku...
[ Flo33 @ 08.04.2008. 15:27 ] @
JA moral nisam ni spomenuo.Pitao si me za zdranje.Takodje kazes retko se vidja da zena doji dete u gsp?Ja nikad nisam ni video.Mozda bi mogao da me uputis kako i gde,posto je ta Evropa moralnija od moje.
Izgleda da se negde mimoilazimo,pa cu polako da pisem.
NE smeta mi da neko pije vodu,lozu,pivo,da jede pilice,cips,da pusi dzoint.Ali takodje shvatam da postoje ljudi kojima to smeta.I razumem i njih.Licno nikada to ne radim,niti ce moje dete vristati za bananicom.Ako ne mogu da izdrzim pola sata,necu ici u Metro.A to trcanje 2km i kupovina flase vode u hiper-mega-giga marketu...A,potreba...
Takodje treba biti liberalan i prema pusacima,i oni imaju potrebe.
Sta meni smeta je iskoriscavanje tog gesta dobre volje i KRADJA,ostavljanje ambalaze po coskovima itd.
[ vindic8or @ 08.04.2008. 15:32 ] @
Vidi tvoj problem je sto izjednacavas sve te stvari. Ako nekom smeta da vidi u redu supermarketa nekog kako srkne vodu koju jos nije platio, ne znam sta da kazem stvarno. Zalim slucaj, nek cuti i trpi. Verujem da je to teska emotivna uznemirenost i bol.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 15:39 ] @
Gledaj vindic8or,ja problem nemam,a ti mozda imas ako ne mozes pola sata bez vode.Nisam doktor,ali tipujem na secer.
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 15:40 ] @
JA moral nisam ni spomenuo.Pitao si me za zdranje.Takodje kazes retko se vidja da zena doji dete u gsp?Ja nikad nisam ni video.Mozda bi mogao da me uputis kako i gde,posto je ta Evropa moralnija od moje.
E,to ti je kao pitanje da li je moralno da zena izvadi sisu u autobusu i hrani dete?!Ja ne mogu da shvatim da neko ne moze da izdrzi pola sata bez vode?!Samo mogu da potvrdim da je to pitanje vaspitanja,i da su upravo ta deca sto vriste za bananicu buduci zderaci vode i ostalih stvari po prodavnicama.
Ne, ti uopste nisi spominjao moral - meni se pokvario internet browser pa lupeta gluposti - vidi gore sta ja vidim na ekranu, svasta :)
Citat:
NE smeta mi da neko pije vodu,lozu,pivo,da jede pilice,cips,da pusi dzoint.Ali takodje shvatam da postoje ljudi kojima to smeta.I
Lepo ti je vindic8or - tvoj je problem sto izjednacavas te stvari. Pijenje vode ili soka iz flase ni na koji nacin ne ugrozava nikog, a ja sam ranije lepo napisao i listu stvari koju pijenje vode ne prouzrokuje (ne prlja, ne fleka, ne proizvodi jak miris, ne emituje jak zvuk, ne zagadjuje okolinu, ne ugrozava zdravlje drugih, itd....)
Ostale stvari koje si nabrojao i te kako mogu da prouzrokuju probleme, i ljudi ih zato ne rade u prodavnici - jesti pilice je stvar koja pravi dosta djubreta a moze i da ufleka/isprlja okolinu (osim toga, ne znam kako ces pile ispeci u prodavnici osim ako nemaju pecene pilice ;-).
Pusiti dzoint je, osim sto je ilegalno, takodje i stetno po tvoju okolinu koja ne zeli da se naduva mozda, piti lozu isto tako nije dobro - jer em sto salje pogresnu sliku potencijalnoj deci u okolini, a takodje i loza i pijan covek smrde - dakle, uznemiravaju okolinu.
Kao sto vidis - te stvari jednostavno ne mozes da smatras istim. Niko i ne smatra da bilo koja od tih stvari treba da se radi u prodavnici, ali piti vodu/sok, pojesti jedan keks i sl... Come on, ako te to uznemirava uzmi sedativ pre nego sto odes u prodavnicu.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 15:42 ] @
Citat: Uzimaju ljudi robu (prehrambenu) i onako usput kupujuci otvaraju sokove , kisele vode,cokolade ,kekseve i jedu i piju kao da je to nesto najnormalnije .
a tema je krenula odavde,a zavrsili smo na srkicu vode...
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 15:44 ] @
Pa piti sok, pojesti par keksova i sl - kao sto rekoh, to nije uopste problem niti nekog ugrozava. Nije autor napisao da je video ljude kako prostru krpu i krenu u kampovanje u prodavnici sa sve hlebom, prasicima i tursijom, vec da otvore koji sok ili keks i pregrizu dok ne dodju do kase.
Kako nekom moze da smeta sto je neko otvorio sok i popio malo? Ili otvorio keks i pojeo komad-dva?
Daj, molim te...
[ vindic8or @ 08.04.2008. 15:47 ] @
Citat: Flo33: Gledaj vindic8or,ja problem nemam,a ti mozda imas ako ne mozes pola sata bez vode.Nisam doktor,ali tipujem na secer.
Ja mogu da izdrzim bez vode pola sata, nisam nikada u tolikim fizickim naporima. Ali mi nije tesko da zamislim da je neko drugi mozda dovoljno zedan da otvori flajku u redu.
Mada to verovatno meni nije "nekulturno" zato sto mi mama jedared pre 20 godina dala da otvorim cokoladnu bananicu u c-marketu... Bice da je to razlog...
Citat: Flo33: a tema je krenula odavde,a zavrsili smo na srkicu vode...
Ma daj, jel stvarno verujes da ljudi prave piknik medj' rafovima kao sto je taj gore napisao?
[ Flo33 @ 08.04.2008. 15:54 ] @
Cekaj,nadji mi gde ja pominjem moral i zadat nam topic?Kulturu i vaspitanje da.
Pa recimo ovako,da je to opsteprihvaceno drustveno ponasanje,zamisli sliku gde svako ide,zvace napolitanke i pije sok,naravno u prodavnici.Pokusavam samo na jednu stvar da ukazem,a to je da postoji i druga strana medalje,ljudi kojima to smeta.Zasto je to tako tesko prihvatiti?Mene od toga odbija kucno vaspitanje,nekoga nesto drugo,zar je bitno?I ako treba da citiram sam sebe,treci put,smeta mi KRADJA.Tj posle konzumiranja nonsalantan forhend prazne flase medju hrpe stvari
[ Flo33 @ 08.04.2008. 15:59 ] @
Citat: vindic8or: Ma daj, jel stvarno verujes da ljudi prave piknik medj' rafovima kao sto je taj gore napisao? Verujem.Rekao sam sta sam ja video u koferu u metrou (mozda nije metro,pored autoputa bratstvo-jedinstvo,posle Zmaja,nisam bas u toku sa imenima).Flasa soka,par kesica cipsa i kesica,tj omot cokolade.Ja bi reko' mini piknik
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 16:10 ] @
Hehehe, pa to sto je neko rekao da je njemu licno to nekulturno ne znaci da je to opste prihvacena stvar. Nekome je i ubijanje normalno pa isto nije opste prihvaceno kod drustva. Ako je neko rekao da je nesto nekulturno to je njegovo misljenje zar ne? Cemu rasprave ovakve vrste gde Dimkovic i jos par ljudi ubedjuju druge da je to normalno kad pitanje kulture nije opste definisana i priznata norma vec zavisi od individue.
Btw koliko sam primetio na ovoj temi se niko nije javio i rekao da konzumira robu pre placanja u supermarketu...pitam se zasto je tako :)
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 16:15 ] @
Druga strana medalje? Meni smeta kada ljudi struzu cipelama po podu, smeta mi kada daju djeci da guraju ogromna kolica i pri tome jos vriste brrrrrrmmm,
drugima mozda smeta nesto drugo, ali to nema veze sa moralom vec sa patologijom.... Zar zbog toga treba da protestvujem ili je bolje ne obazirati se i gledati svoja posla?
Kradja? To je vec problem za upravnika maloprodajnog objekta. Kada bi taj "lopov" fizicki nasrnuo na osoblje ili kada u marketu ne bi postojale mjere zastite protiv kradje ili
kada bih ja jedini bio u prilici da vidim i da sprecim toga mangupa, mozda bih se onda i osjetio pozvanim da reagujem na neki nacin, inace me se apsolutno ne tice!
P.S. Ja sam platio flasciu od soka na kasi koju je moja sestra ispraznila, ako se to racuna. Leberkase ili slicno nisam konzumirao prije kase.
[ Horvat @ 08.04.2008. 16:22 ] @
@jeftic,i have no idea who that is...
sto se tice vristanja deteta za bananicom,to jeste nevaspitanje,"strucnije" to dete je DERISTE :)
Citat: Meni smeta kada ljudi struzu cipelama po podu,
a nije to da bi se ocistile cipele? :)
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 16:25 ] @
[ Horvat @ 08.04.2008. 16:28 ] @
ovo "uzivo na RTV Duga!!! " sve govori zasto ne znam :)
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 16:32 ] @
a to je da postoji i druga strana medalje,ljudi kojima to smeta.Zasto je to tako tesko prihvatiti?
Ja stalno mislim da se ovde ljudi ne razumeju :)
Vidi, niko ne spori da nekim ljudima smeta sto neko pije pice pre kase... Nekim ljudima smeta sto zene nose pantalone, nekome smeta sto na TV-u postoji/ne postoji odredjen program, nekome smeta kad bebe placu, nekome smeta kada ljudi prave red ispred prodavnice, nekome smeta miris kafe, nekome smeta lik i pojava Marilyn Mansona i sta ti ja znam..
Sve je to OK i ja razumem da nekome bilo sta od toga moze da smeta, ali nazivati to nekulturnim, nemoralnim i sl... je cisto preterivanje i pokusaj da se pojaca argument i da nekakva objektivnost za nesto sto je inace potpuni subjektivni stav.
Znaci, sad meni nesto smeta - i ja cu to da proglasim za "nekulturno", ljude koji to sto meni smeta za "polusvet" i time sam u stvari stao na 'moral high ground' i imam pravo da kritikujem kako mi padne na pamet i dobijem podrsku od strane sagovornika?
Sorry, ne ide to tako.
[ Marko_L @ 08.04.2008. 16:33 ] @
Mislim da je problem u tome sto je supermarket nesto novo u Srbiji. Vecina ljudi je do skora kupovala u nekakvim mini-marketima ili privatnim prodavnicicama gde ne mozes da se okrenes kao covek, a ne da isuces flasu vode i pijes, a da ne napravis "pometnju u saobracaju". Takodje, u tim prodavnicicama se retko kupuje vise robe, nego se obicno kupi nesto za narednih dan-dva i cao. To sve ukupno potraje 10-tak minuta i cao. U supermarketima, dosta ljudi kupuje namirnice za narednih mesec dana, pa i vise, jer ne zeli da se cima. Takva kupovina ipak zahteva da se odvoji vise vremena, mozda sat-dva, jer to nije lokalna Mikina prodavnicica gde se recimo izbor vina svodi na "Zdrepcevu krv" i "Zdrepcevu krv u drugoj ambalazi", vec imas vise od 100 vrsta, pa ces normalno malo i da razgledas, procitas etikete da bi odlucio sta ces da kupis. Isto vazi i za vecinu drugih artikala. Neki su skuplji, neki jeftiniji, neki kvalitetniji, neki su krs, i svaki normalan covek ce da gleda da napravi balans. I stvarno ne vidim sta je problem da covek koji je ozedneo posle sat vremena hodanja i guranja kolica ozedni i popije malo vode iz flase, a posle to plati. Kakav moral, kakve gluposti.
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 16:34 ] @
A...onako cisto pitam, jel postoji neka definicija nekulture opste prihvacena u celom svetu? :)
Citam ovu definiciju kulture pa mi nije jasno :)
Citat: Culture (from the Latin cultura stemming from colere, meaning "to cultivate,")[1] generally refers to patterns of human activity and the symbolic structures that give such activities significance and importance.
[ djyova @ 08.04.2008. 16:37 ] @
Svi se slazemo oko toga da je konzumiranje proizvoda, sa namerom da se ne plate, nekulturno, i kradja. Osnovna stvar oko koje se vodi rasprava je da li je kulturna konzumacija proizvoda koji se kasnije plate. Evo, opet da se vratim na one razne promocije. Zamislite situaciju da promocija sa degustacijom nekog proizvoda nije na odredjenom mestu u marketu, vec pored samog rafa sa tim doticnim proizvodima. Ajde da odemo i dalje. Pored rafa ne stoje ekstra cice koje "namamljuju" musterije da degustiraju proizvede, vec samo stoji natpis "PROMOCIJA - DEGUSTIRAJTE". Ili "PROBAJTE PRE NEGO STO KUPITE". Ajde da izbacimo i natpis. Koja je razlika. Sve dok planirate da platite robu koju ste konzumirali, u cemu je problem? A i sto se tice degustacije i konzumacije alkoholnih pica, ni to ne bih podveo pod nekulturu i/ili "nekorektno" ponasanje. Secam se da je jednom u mom super marketu bila promocija jednog zestokog pica. Naravno sa degustacijom! Da li zbog toga sto je pice bilo novo, ili zato sto vecina nije cula za njega, svakog je kopkalo da ga proba i degustira. Dobro, neko je isao i logikom Homera Simpsona: "Mmmm, besplatan alkohol...", ali to u sustini nije ni bitno. Epilog te promocije je bio vise nego odlican za vlasnika super marketa. Sva kolicina doticnog pica je rasprodata istog dana. Zar stvarno mislite da bi svo to pice bilo prodato, da nije organizovana promocija, a sto je jos vaznije DEGUSTACIJA! Da li je vlasniku super marketa smetala konzumacija proizvoda u njegovom objektu - NIJE. Naprotiv. Cak ce i u buducnosti organizovati nove promocije i degustacije svojih artikala. Ajde uzmimo za primer da su ti konkretni "slucajevi" osobe koje dolaze iz druge sredine, drugog grada, druge drzave... Kako mozemo biti sigurni da u njihovoj sredini takve stvari nisu nesto najnormalnije!? U jednim delovima nase zemlje se jako nekulturnim smatra izuvanje obuce pri ulasku nekom u kucu, dok se u drugim delovima te iste nam zemlje, neizuvanje te iste obuce takodje smatra nekulturnim. I jedni i drugi smatraju da su u pravu i da su oni drugi nekulturni. Ajde, to je jos i lokalnog karaktera. Da je neko kod nas dosao iz Holandije, i u kaficu uz kafu zapalio dzoint, vecina bi ga gledala u najmanju ruku cudno. Cak bi ga policija i uhapsila kada bi se nasla u blizini. Pa covek nije uradio nista lose. Bar u njegovoj zemlji to nije nista lose. Svoju kulturu treba "prilagodjavati" po situaciji i okruzenju u kome se nalazimo. Da li bi neko od vas insistirao na tome da izuje obucu, ako bi ga vlasnik stana zamolio da to ne radi? Naravno da ne bi! Da li bi ljudi konzumirali proizvode pre nego sto ih plate, ako bi vlasnici objekata stavili jasno obavestenje da to nije dozvoljeno? Naravno da ne bi!
[ RADZMEN @ 08.04.2008. 17:11 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ja stalno mislim da se ovde ljudi ne razumeju :)
Sve je to OK i ja razumem da nekome bilo sta od toga moze da smeta, ali nazivati to nekulturnim, nemoralnim i sl... je cisto preterivanje i pokusaj da se pojaca argument i da nekakva objektivnost za nesto sto je inace potpuni subjektivni stav.
Tako je ! Vecina ovde tera svoje i nece da razume nikoga drugog.Nije mi jasno zasto jednu takvu pojavu koja stvarno nije normalna jer da jeste svi bi smo to radili ,a velika vecina ovde (cak i ti ) kaze kako to ne radi u prodavnicama ne nazvati nekulturom.
Pri tom kad sam postavljao ovu temu jasno sam naglasio da se tu radi o jednoj vrlo nekulturnoj pojavi kod nas ne misleci pri tom direktno na ljude koji to rade mada iz toga proizilazi da su i ti ljudi nekulturni sto i dalje smatram tacnim. I cak mislim da je moj stav vrlo objektivan sto argumentujem time da su ti koji to rade jos uvek (sva sreca) u manjini.Jer kad budu u vecini onda ja necu biti u pravu a mi cemo se zvati Europljani ili Amerikanci posto je to tamo izgleda stvarno normalno.Ovde sreca jos nije.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 17:21 ] @
Citat: Sve je to OK i ja razumem da nekome bilo sta od toga moze da smeta, ali nazivati to nekulturnim, nemoralnim i sl... je cisto preterivanje i pokusaj da se pojaca argument i da nekakva objektivnost za nesto sto je inace potpuni subjektivni stav.
Jbt,pa tu rec najvise pominju zastupnici te pojave,tj ti.U svakom postu ti je doticna rec.Stvarno ne znam sta da napisem da bi to tebi odgovaralo?! Dakle,uzmes ponovis recenicu u kojoj to nije moral,nego necije shvatanje kulture 100 puta,i sta?Opet ista prica?Jasan mi je tvoj stav "ja sam evropljanin,radim sta hocu jer mi je to potreba" ali shvati da nisu svi podlozni uticaju tudjeg misljenja.(Vecito poredjenje sa zapadom)
Taman svi jeli,pili i parili se po prodavnicama,ja necu.Kome smeta moj "konzervativni" stav,wtf.
Niti kome naturam svoje misljenje,niti cu bilo cije za koje smatram neispravno prihvatiti. Hvala
[ Kenjee @ 08.04.2008. 17:27 ] @
Ne, nije u redu da se roba otvara pre placanja. Ne, nije u redu cak ni posle trcanja jer super-market nije mesto na koje se dolazi sa jogginga.
Ako je tropski dan, sesces u restoran (ispred) supermarketa i podmiriti svoje potrebe za hranom i tecnoscu i krenuti u shoping za koji ocekujes da ce trajati odredjeno vreme. hint: Ne, nije u redu ni jesti i piti u pozoristu i to znas pre nego sto krenes u pozoriste.
Ako osecas potrebu za dopunjavanjem ili praznjenjem telesnih tecnosti nacices prigodan trenutak i napustiti aktivnost kupovine ili izdrzati.
Moral?
Da li je u redu videti kradju i ne prijaviti?
Zasto mene kao kupca, koji prolazi pored tebe u supermarketu dok pijes-jedes, stavljas u moralnu dilemu da li ces to ukrasti ili platiti?
Preskoci mene, objasni detetu koje te vidi da to radis i zakljuci da je normalno da neki placaju a neki ne.
Prisustvovao sam jednoj sitaciji u kojoj porodica jede kolace sa slagom i daje onu umazanu plastiku na kasu. Naravno da je toj devojci zasmetalo. Gazdi? Ne! Neverovatno je na sta smo sve spremni radi profita.
Ili mozda ne? (neko je spomenuo da je u nekim radnjama zabranjeno istaknutim znakom)
Zasto mislite da je kasirki potrebno da se hvata flase na kojoj postoje manje ili vise tragovi tvojih telesnih tecnosti?
Voda-Sok-Cokoladica-Kolaci nebo je granica.
Hmmm..Lepo ponasanje.
Veliki broj ljudi ovde ima potrebu da liberalno odobri ovakvo ponasanje ali ga i samo ne praktikuje, sto i naznacava.
[ Marko_L @ 08.04.2008. 17:34 ] @
Citat: Jer kad budu u vecini onda ja necu biti u pravu a mi cemo se zvati Europljani ili Amerikanci posto je to tamo izgleda stvarno normalno.Ovde sreca jos nije.
Da li biste bili ljubazni da objasnite kako tacno vas cini srecnim to sto neko nece da pije vodu u supermarketu. Mislim, pokusavam da razumem, ali mi ne ide... jel nekulturno piti vodu na javnom mestu ili sta ?
Kamo srece da je vrhunac nekulture u Srbiji ispijanje vode u supermarketu. Ali ovde ima ljudi i to sam vidjao svojim ocima koji ne piju vodu u supermarketu, ali zato se ne libe da cim izadju iz tog supermarketa pljuju po ulici. Ovaj sto pije vodu bar ne smeta nikome, a ovaj sto pljuje ostavlja svoje bacili na koje ce neko da nagazi i da ih odnese svojoj kuci. Dajte da budemo malo realni. Nekulturno bi bilo da neko uzme pa se isora u cosku supermarketa ili da razapne cebe, napravi sendvice i organizuje piknuik na sred supermarketa... ali zaista ne vidim nista nekulturno ako se pije voda ili sok iz flasice dok se kreces kroz supermarket.
U Srbiji je pogotovo smesno to sto se gomila ljudi (ne mislim ni na koga licno) busa u nekakvu kulturu, a nikad u zivotu nisu otisli u pozoriste, muzej ili galeriju slika, prelaze ulicu van pesackog prelaza, pljuju po ulici, bacaju papirice po ulici. Dokaz za to je gomila smeca koja se moze videti po parkovima i ulicama. No ocigledno to prosecnom Srbinu nije odraz nekulture, ali ne daj Boze da neko uzme gutljaj vode u supermarketu. Svasta.
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 17:47 ] @
Meni ovo sve vise mirise na zlatne viljuske i kasike u doba Dusana Silnog i masnih ruku zapada u to isto vreme.
Narod nebeski, moralan, kulturan, sve cistunci, a zemlja u stanju polu-raspada. Svi pametni i kulturni.
Sto bi reko Baja M.K., "sta je tebi, dodji sebi!"
[ Kenjee @ 08.04.2008. 17:52 ] @
U stvari svaka diskusija na bilo koji problem treba da se zavrsi sa:
Pa pogle` ko ti je ministar za kapitalno a ti b` da pricas o.....
[ Marko_L @ 08.04.2008. 17:53 ] @
Citat: Taman svi jeli,pili i parili se po prodavnicama,ja necu.Kome smeta moj "konzervativni" stav,wtf.
Niti kome naturam svoje misljenje,niti cu bilo cije za koje smatram neispravno prihvatiti. Hvala
Naravno, svako ima pravo na svoje misljenje i svoj stav. Ali, nemas pravo da nazivas ljude nekulturnim i polugradjanima (kao sto neki na ovoj temi rade) samo zato sto se ne ponasaju u skladu sa onim sto ti smatras kulturnim i moralnim ponasanjem. To je subjektivno misljenje. Mozda neko smatra da je nemoralno imati sex pre braka, sto je takodje validan stav i ako tom nekom tako odgovara, niko mu ne brani da se uzdrzava dok se ne ozeni/uda, ali nema pravo da naziva malogradjanima one koji se kresu pre braka. Mislim da ovo uopste ne treba da bude sporno. Isto je tako i u supermarketima. Ako je tebi ispijanje vode iz flase odraz nekulture, onda nemoj to da radis i zdravo. Ali, nemoj nazivati nekulturnima i malogradjanima one kojima tako odgovara, jer te ama bas nicim ne ugrozavaju. Ako pocnu da se prskaju flasama po supermarketu, to je nesto drugo... lepo odes i prijavis obezbedjenju i oni ce to da regulisu. Ali, ako neko diskretno ispija gutljaj vode ili soka, stvarno ne vidim kako to tebe na bilo koji nacin ostecuje.
Postoje mnogo gore stvari u supermarketima koje meni licno mnogo vise smetaju, recimo ljudi koji se kupaju jednom mesecno, pa smrde na kilometar, pogotovo leti, pa onda ljudi koji umesto da detetu daju jednu cokoladicu i smeste ih na kolica, puste tu decu da se jure po supermarketu, ruse robu sa rafova, nalecu na ljude, pa onda debili koji ostave kolica na sred prolaza i odu da razgledaju televizore ili tako nesto (pa tako bulje pola sata), a ti ne mozes da prodjes, zatim kreteni koji pokusavaju da dodju do kase preko reda, jer zamisli u zurbi su, pa se onda guraju sa onim kolicima, psuju, hoce da se biju... i mnogo toga drugog. Ali predpostavljam da vama to nije odraz nekulture, nego sasvim normalno ponasanja, ali zato ako neko otpije malo vode, treba ga spaliti na lomaci...
Citat: Ako je tropski dan, sesces u restoran (ispred) supermarketa i podmiriti svoje potrebe za hranom i tecnoscu i krenuti u shoping za koji ocekujes da ce trajati odredjeno vreme. hint: Ne, nije u redu ni jesti i piti u pozoristu i to znas pre nego sto krenes u pozoriste.
E pa vidis, ne treba ici iz krajnosti u krajnost. Treba praviti razliku izmedju gutljaja vode i jedenja sendvica. Zasto je problem ako u pozoristu, bioskopu, u skoli ili bilo gde drugde uzmem gutljaj vode ? Jel smetam nekome ? Naravno da bi bilo nekulturno da ja sad uzmem kesicu cipsa, pa suskam za vreme predstave ili donesem sendvic i mljackam, ili srcem dok pijem, jer time smetam drugima koji zele na miru da prate predstavu. Ali, ako diskretno uzimam gutljaj po gutljaj vode, sta je problem ? Dakle, treba praviti razliku izmedju pijenja vode i nabijanja praseta na razanj. Nemojmo ici iz krajnosti u krajnost.
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 18:00 ] @
A Marko da procitas prvu poruku pre postovanja ? :) Niko nije spomiljao gutljaj vode u prvoj poruci :)
[ Davor Vlajkovic @ 08.04.2008. 18:04 ] @
A da ti pročitaš još neku pored te prve poruke?
Marko je vrlo lepo apsolvirao ono na šta smo Ivan, ja i još X ljudi ovde ukazivali XX puta.
[ Slobodan Miskovic @ 08.04.2008. 18:08 ] @
Ali vi niste postavili temu. ;)
Covek je izneo misljenje, vase je da se neslazete sa istim ali vi radite suprotno, pokusavate da dokazete da upravo to sto on tako misli nije ok :)
[ Flo33 @ 08.04.2008. 18:09 ] @
Citat: . Ali, nemas pravo da nazivas ljude nekulturnim i polugradjanima (kao sto neki na ovoj temi rade) samo zato sto se ne ponasaju u skladu sa onim sto ti smatras kulturnim i moralnim ponasanjem
Molim te,citiraj gde sam to rekao.I izvinicu se.Ako ne nadjes,ocekujem isto od tebe
[ Davor Vlajkovic @ 08.04.2008. 18:16 ] @
Citat: Slobodan Miskovic: Ali vi niste postavili temu. ;)
Covek je izneo misljenje, vase je da se neslazete sa istim ali vi radite suprotno, pokusavate da dokazete da upravo to sto on tako misli nije ok :)
Pa, Slobo, tema je o svojevrsnom socijalnom fenomenu, a tu nije uvek sve ili crno ili belo, već zavisi od dosta faktora. Ako se vratiš na prvu stranu i pročitaš moju prvu poruku a zatim odgovor pokretača teme na nju, videćeš da on sam nije precizno definisao temu/problem/mišljenje, te zbog toga ima već ~150 odgovora na njegovu poruku koji, očekivano, nisu svi na isti kalup...
[ RADZMEN @ 08.04.2008. 18:24 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Pa, Slobo, tema je o svojevrsnom socijalnom fenomenu, a tu nije uvek sve ili crno ili belo, već zavisi od dosta faktora. Ako se vratiš na prvu stranu i pročitaš moju prvu poruku i zatim odgovor pokretača teme na nju, videćeš da on sam nije precizno definisao temu/problem/mišljenje, te zbog toga ima već ~150 odgovora na njegovu poruku, koji očekivano nisu svi na isti kalup... A kako bi po tebi trebalo da bude postavljena tema ?Sta to nisi razumeo u prvoj poruci ? Ajde reci pa da ti objasnim.
Pre ce biti to da se ti ne slazes sa mojim stavom pa si uporan da mi objasnis kako nisam u pravu.Dovoljno je bilo da napises da se ne slazes samnom zato sto smatras da je to normalno .Ali ne .Ti neradis takve stvari i ako su sasvim normalne .Zbog cega ?
[ Davor Vlajkovic @ 08.04.2008. 18:33 ] @
Upravo ovako kako je postavljena, da je drugačije ne bi bila (ovoliko) interesantna. Najiskrenije.
Ja sam te na samom početku lepo pitao da definišeš šta ti je tačno zasmetalo u situaciji koju si opisao, pritom ponudio tri moguća odgovora koja sam izvukao iz napisanog i na sva tri dao svoje mišljenje.
Što se tiče toga da li ja radim nešto slično u supermarketu, odgovor je ne, tačnije gotovo nikad. Ali mi ne smeta kada neko drugi radi tako nešto, iz već milion puta navedenih razloga. Jasnije?
[ Flo33 @ 08.04.2008. 18:46 ] @
Citat: Što se tiče toga da li ja radim nešto slično u supermarketu, odgovor je ne, tačnije gotovo nikad. Ali mi ne smeta kada neko drugi radi tako nešto, iz već milion puta navedenih razloga. Jasnije?
Zanimljivije bi bilo cuti zasto ne radis.Jer moj odgovor je isti kao i tvoj,s tim sto sam naveo razlog,pa su osuli drvlje i kamenje na mene ovi Evropljani.
[ Davor Vlajkovic @ 08.04.2008. 19:00 ] @
Jednostavno, obično nemam potrebu da to radim - za sve ove godine obilaženja supermarketa svega par puta mi se ukazala potreba da pre izlaska iz objekta upotrebim robu koju sam tamo pazario; pamtim da me je jednom kada mi je 'pao šećer' konzumiranje tada još neplaćene čokoladice mislim spasilo onesvešćivanja nasred prodavnice, i još par puta kada sam načeo flašicu vode ili soka jer sam ožedneo... Ja nisam neko ko obično provodi sate kupujući, retko kad se u prodavnici zadržim duže od, recimo, 15-20 minuta, pa ni ne praktikujem tako nešto na redovnoj bazi. Ali ključna razlika između nas dvojice je što ja apsolutno razumem, pa tako i ne smatram 'nekulturnom' potrebu za uzimanjem zalogaja-dva čokoladice ili gutljaja-dva nekog pića, pa makar to bilo i naspred prodavnice, škole, biblioteke... Eto, kriv sam :)
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 19:04 ] @
Kakvo drvlje i kamenje? Ljudi pokusavaju da objasne neke svoje stavove i stavove nekih drugih ljudi za koje su apsolutno ubjedjeni da su ispravni, normalni, moralni, zakoniti...
Hm, hm, ovi "NE-Evropljani" se ponasaju kao kalimerovici i vicu bua, bua, nepravda, nepravda ne interesuje nas sta drugi misle, mi se drzimo naseg kao pijan plota, razumjemo
mi vas sve ali ipak, znate necemo to da prihvatimo jer smo na pocetku rekli kako to nije u redu i tako ima da ostane.
[ Flo33 @ 08.04.2008. 19:13 ] @
Citat: Laki_Gen: Kakvo drvlje i kamenje? Ljudi pokusavaju da objasne neke svoje stavove i stavove nekih drugih ljudi za koje su apsolutno ubjedjeni da su ispravni, normalni, moralni, zakoniti...
Hm, hm, ovi "NE-Evropljani" se ponasaju kao kalimerovici i vicu bua, bua, nepravda, nepravda ne interesuje nas sta drugi misle, mi se drzimo naseg kao pijan plota, razumjemo
mi vas sve ali ipak, znate necemo to da prihvatimo jer smo na pocetku rekli kako to nije u redu i tako ima da ostane. Cekaj,a sta je sa onim drugima sto su pak ubedjeni u svoje stavove?!I molim Vas napisite gde sam ja napisao da je bilo ko nekulturan?!!
Citat: razumjemo
mi vas sve ali ipak, znate necemo to da prihvatimo jer smo na pocetku rekli kako to nije u redu i tako ima da ostane.[/ Kao sto je neki nepusac rekao u temi o pusenju,rat je poceo
[ RADZMEN @ 08.04.2008. 19:16 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Upravo ovako kako je postavljena, da je drugačije ne bi bila (ovoliko) interesantna. Najiskrenije.
Ja sam te na samom početku lepo pitao da definišeš šta ti je tačno zasmetalo u situaciji koju si opisao, pritom ponudio tri moguća odgovora koja sam izvukao iz napisanog i na sva tri dao svoje mišljenje.
Što se tiče toga da li ja radim nešto slično u supermarketu, odgovor je ne, tačnije gotovo nikad. Ali mi ne smeta kada neko drugi radi tako nešto, iz već milion puta navedenih razloga. Jasnije? Konacno pravi odgovor.I stvarno je sve jasno.Ne radis to ali podrzavas,za razliku od mene koji isto to ne radim ali ne podrzavam.I ne smeta mi to sto to neko radi ali ipak smatram da to nije u redu.
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 19:44 ] @
Znaci, slozili smo se da se ne slazemo , valjda je i to nesto za pocetak.
Nije ovdje stvar ubjedjivanja ili nametanja misljenja. Pokretac je temu naslovio sa "Blagi Boze kakva nekultura" i naveo razlog za to zaprepascenje.
Mnogo je misljenja koja zastupaju tezu da je to nekulturno i razlozi su od narusavanja morala, nehigijene, lose poruke omladini, pa sve do toga da je to pojava dekadentnog Zapada.
Mene ni jedno od ovih objasnjenja ne moze razuvjeriti da je ta uobicajena pojava (barem u toj jevropi) nekulturna. Jednostavno ni jedan razlog "ne pije vodu".
[ Horvat @ 08.04.2008. 19:55 ] @
sad se neki "evropljani" pominju.hahahaha :D:D:D:D
ovo se sve vrti oko jednog te istog,niko ne podrzava zderanje i nalivanje u prodavnici ,neki kazu da je ok popiti malo vode da se utoli zedj,neki kazu da nije ,neki kazu da treba dati deristu cokoladu cim mu prdne na pamet,neki kazu da moze uzeti keksic dva iz pakovanja...ali niko ne podrzava pijenje i ostavljanje praznih ambalaza ,ili zderanje ili ne znam ni ja sta :)
e,da,neko pomenuo dvor dusanov,a ne pominje narod ;)
je l i on jeo srebrnim viljuskama ?;)
[ RADZMEN @ 08.04.2008. 20:06 ] @
Citat: Laki_Gen: Znaci, slozili smo se da se ne slazemo :-), valjda je i to nesto za pocetak.
Nije ovdje stvar ubjedjivanja ili nametanja misljenja. Pokretac je temu naslovio sa "Blagi Boze kakva nekultura" i naveo razlog za to zaprepascenje.
Mnogo je misljenja koja zastupaju tezu da je to nekulturno i razlozi su od narusavanja morala, nehigijene, lose poruke omladini, pa sve do toga da je to pojava dekadentnog Zapada.
Mene ni jedno od ovih objasnjenja ne moze razuvjeriti da je ta uobicajena pojava (barem u toj jevropi) nekulturna. Jednostavno ni jedan razlog "ne pije vodu". Mislis "uvjeriti" a ne "razuvjeriti " ?
[ Davor Vlajkovic @ 08.04.2008. 20:06 ] @
Citat: RADZMEN: Konacno pravi odgovor.I stvarno je sve jasno.Ne radis to ali podrzavas,za razliku od mene koji isto to ne radim ali ne podrzavam.I ne smeta mi to sto to neko radi ali ipak smatram da to nije u redu.
E fala Bogu da se jednom nas dvojica složimo oko nečega :)
Pitanje zaista jeste kulturološke prirode, tačnije spremnosti svakog od nas da preispitujemo i menjamo sopstvena uverenja i modele ponašanja, pa otud i ova borba protiv vetrenjača :)
Imam jedno-dva pitanja: Da kojim slučajem mene koliko sutra vidiš u Maxiju/Metrou kako jedem/pijem (u već jasno definisanim granicama), kako bi reagovao - da li bi me popreko pogledao, opomenuo, opsovao možda? I, ako da, koji bi ti bili argumenti za tako nešto tamo, 'na licu mesta'? To me jako zanima i cenio bih iskren odgovor.
[ stil @ 08.04.2008. 20:34 ] @
Zanimljiva tema. Secam se jedne prilike , ( Merkator je u pitanju ) da sam setajuci i razgledajuci artikle nabasao na stand na kojem se degustirala supa !? Priznajem , bilo mi je malo cudno. Kako bejah i malcice gladan reko ajd' da probam ;-) I tako probah ja Alevinu Panonsku supu i odusevim se . Ona mala casica mi je bas prijala. Kupujem je i dan danas , a verovatno mi nikada nebi palo napamet da to uradim da je nisam tada probao. Dakle pravi potez i proizvodjaca supe i vlasnika marketa. Sad, sto se tice ovih sto njupaju pre kase. Nemam nista protiv sve dok ne prave svinjac i ne pokusavaju da nesto ne plate. Jer covece pored toliko raznih djakonija prorade sokovi ;-) . Eh da nikako u kupovinu ne ici gladan i zedan jer je to onda pravo mucenje :-) Pozdrav.
[ RADZMEN @ 08.04.2008. 20:54 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: E fala Bogu da se jednom nas dvojica složimo oko nečega :)
Pitanje zaista jeste kulturološke prirode, tačnije spremnosti svakog od nas da preispitujemo i menjamo sopstvena uverenja i modele ponašanja, pa otud i ova borba protiv vetrenjača :)
Imam jedno-dva pitanja: Da kojim slučajem mene koliko sutra vidiš u Maxiju/Metrou kako jedem/pijem (u već jasno definisanim granicama), kako bi reagovao - da li bi me popreko pogledao, opomenuo, opsovao možda? I, ako da, koji bi ti bili argumenti za tako nešto tamo, 'na licu mesta'? To me jako zanima i cenio bih iskren odgovor. Ma nebi nista od toga naravno.Nemislis valjda da bi isao za tobom i vikao NO,NO .
Moje je misljenje da svako ima apsolutno pravo da se ponasa onako kao misli da treba.Druga je stvar dal se to meni svidja ili ne.Ja misljenje o takvom coveku zadrzavam iskljucivo za sebe.Ali sama tema mi se ucinila interesantna pa sam je postavio da vidim kako ljudi razmisljaju .Imogu ti reci da se nisam prevario.Ispade do sad interesantno razmenjivanje misljenja.
[ vindic8or @ 08.04.2008. 21:15 ] @
Citat: Kamo srece da je vrhunac nekulture u Srbiji ispijanje vode u supermarketu. Ali ovde ima ljudi i to sam vidjao svojim ocima koji ne piju vodu u supermarketu, ali zato se ne libe da cim izadju iz tog supermarketa pljuju po ulici. Ovaj sto pije vodu bar ne smeta nikome, a ovaj sto pljuje ostavlja svoje bacili na koje ce neko da nagazi i da ih odnese svojoj kuci.
Mislim da si ga zabo ovde. Ako ti radis ista od ili bilo koju kombinaciju od bacanja smeca kroz prozor, pljujvanja po ulici, treses nos bez maramice, kupas se dva puta nedeljno, bacas smece po ulici dok setas i tako te divote. Ako ti to radis ne mozes ti da nisi svestan da je to malo "nekulturno". A niko ne voli da samog sebe smatra "nekulturnim". Pa se onda nadju tako besmislene stvari kao sto je gutljaj vode u prodavnici i to se proglasi za "nekulturno" tako da ako ti to ne radis imas opravdanje za sve ostalo - jer si tako "kulturan".
To je samo teorija :-) Onako uopstena, ne odnosi se na ucesnike ovde :)
[ MyWay @ 08.04.2008. 21:19 ] @
Citat: Kamo srece da je vrhunac nekulture u Srbiji ispijanje vode u supermarketu. Ali ovde ima ljudi i to sam vidjao svojim ocima koji ne piju vodu u supermarketu, ali zato se ne libe da cim izadju iz tog supermarketa pljuju po ulici. Ovaj sto pije vodu bar ne smeta nikome, a ovaj sto pljuje ostavlja svoje bacili na koje ce neko da nagazi i da ih odnese svojoj kuci. Dajte da budemo malo realni. Nekulturno bi bilo da neko uzme pa se isora u cosku supermarketa ili da razapne cebe, napravi sendvice i organizuje piknuik na sred supermarketa... ali zaista ne vidim nista nekulturno ako se pije voda ili sok iz flasice dok se kreces kroz supermarket.
U Srbiji je pogotovo smesno to sto se gomila ljudi (ne mislim ni na koga licno) busa u nekakvu kulturu, a nikad u zivotu nisu otisli u pozoriste, muzej ili galeriju slika, prelaze ulicu van pesackog prelaza, pljuju po ulici, bacaju papirice po ulici. Dokaz za to je gomila smeca koja se moze videti po parkovima i ulicama. No ocigledno to prosecnom Srbinu nije odraz nekulture, ali ne daj Boze da neko uzme gutljaj vode u supermarketu. Svasta. Otkud ta poređenja? Da li neko zaista misli da onaj koji pije vodu u marketu automatski nije isti onaj koji pljuje/baca smeće/ulazi sa cigaretom u lift i sl??
Pa to je onaj sloj ljudi koji :
a. su oslobođeni malograđanskih normi i shvatanja i rade ono što im prija kad im prija
b. imaju problema sa samokontrolom (fizioloških/psiholoških) te nisu u stanju da sačekaju da udovolje svojoj potrebi
Vidim da je ovde akcenat na 'eto baš ga stisla žeđ i baš ga je gutljaj-dva spasio sigurne dehidracije' :-) Pa što mu ne ponudiste i Orosal ili slično sredstvo za oralnu rehidraciju, jedno je tečnost a drugo je potreba za izgubljenim mineralima i elektrolitima, gutljaj vode neće pomoći njegovom telu.
I druga stvar je vrlo zanimljiva - letimičnim pregledom videh na više mesta da ljudi koji podržavaju ovakvo ponašanje se istovremeno ograđuju izjavama tipa 'ja to ne radim/nisam nikad radio'??!!! Šta to znači?
a. uvek se najedete i napijete pre nego odete u shopping?
b. malo vam je glupo da otpijete gutljajčić pa ćete to učiniti van marketa mada ne znate zašto?
[ vindic8or @ 08.04.2008. 21:38 ] @
Ja sam napisao da to ne radim zato sto nikad nisam u toliko iznemoglom fizickom stanju da me to natera tako. Ne verujem da bih se uzdrzavao od toga da se toliko istrosim da sam u stanju dehidracije ili vrlo niskog pritiska. Al mi je ok da to neko drugi uradi ko mozda upada u tako iznemogla stanja. Isto mi je ok da keva da detetu bananicu jer ce onda dete tim da se zanima a ne da trci i pravi buku.
Drugo cak i da neko pojede kesicu grisina i cokoladicu i odvrne pivo, meni bi samo bilo malo cudno sve to. Imam previse sadrzaja u svom zivotu da bi me to na bilo koji nacin uznemirilo ili nateralo da razmisljanje dalje od pola sekunde - "boze, debil"...
Inace o ovome se prica ovde kao da je neki kolosalni nacionalni problem. Ja iskreno nikada u zivotu nisam video nista od ovoga. Ni gutljaj vode cak. Samo pricam u teoriji. Samim tim mi ovo zblaznjavanje deluje posebno nejasno. Kao da ljudi jedu i piju po prodavnicama svaki dan...
[ MyWay @ 08.04.2008. 21:45 ] @
Slučaj istinske dehidracije nije bio tema, jer to nije nimalo naivna stvar. Ovo je slučaj koji rešavaju gutljaj ili dva, i griz ili dva - to nema veze sa dehidracijom.
[ _abyss @ 08.04.2008. 22:26 ] @
Zanimljiva diskusija :)
Licno, provodim uzasno malo vremena u kupovini, tako da mi ne predstavlja nikakav problem pricekati 5-10 minuta da napustim market, pa da zapocnem sa konzumiranjem kupljenih namirnica. Mislim da nije tesko, strpiti se, i vecini drugih osoba. Naravno, uvijek postoje 'izuzeci', neki su vec spomenuti, tipa bolesti ili ekstremna glad ili zedj, pored kojih nema prostora za kulturu, jer je zdravlje, slozit cemo se, iznad svega.
Medjutim, izostavimo li gore spomenute specificne situacije, smatram da nema potrebe konzumirati namirnice unutar marketa. Najcesce na taj nacin pravimo bespotreban zastoj u redu ili na samoj kasi, ili jednostavno ometamo kupovinu drugih, a nerijetko se izazove i nered. Prosto, sumnjam da postoji tolika potreba za cokoladicom, pa da ne moze da priceka napustanje jednog haoticnog prostora, kao sto je supermarket, i da se otvori po izlasku iz istog. Dijete razumijem, ali osoba od 20, 30 godina da je toliko razdragana za cokoladicom, ipak nije uredu.
Ne smetaju mi te stvari. Al' bez nuzne potrebe, mislim da nema smisla to raditi.
[ djyova @ 08.04.2008. 23:35 ] @
Vidis, to mi uopste nije palo na pamet. Mozda je neko stvarno imao zdravstvenih problema kada je u tom trenutku konzumirao neki od proizvoda. Lako je onom ko nije imao nikakvih zdravstvenih problema da kaze da zalogaj dva ne resavaju problem. Ja nisam lekar, ali posto po neki put imam problem sa niskim secerom, znam da u trenucima kada osetis izuzetno jako malaksanje, pomaze cak i zalogaj dva hleba. Najlakse je osuditi neko ponasanje i donositi ocene, ali zasto se prvo ne zapitati sta je dovelo do toga. Kao sto sam vec rekao, mozda je takva stvar sasvim normalna i kulturna u sredini iz koje "pocinilac" dolazi, pa eto sasvim slucajno mu se omaklo da tako uradi i u sredini u kojoj se takve stvari osudjuju. Mozda je bilo zdravstvenih problema, mozda je neki drugi razglog koji nam uopste ne pada na pamet. Zasto odmah osudjivati nekog za nesto ako se nezna pravi razlog takvog dela? U Pozarevackom kraju, odnosno Stiskim i Homoljskim selima, ljudi imaju takve obicaje i navike, da bi bar 90% ljudi iz Beograda za njih u najmanju ruku reklo da su nekulturni, neobrazovani, ili ko zna sta drugo. Na primer u vlaskim selima se cesto prave dace za pomen pokojnika sa pevanjem, muzikom i veseljem. Nama bi takvo ponasanje bilo nekulturno, ali je njima to sasvim normalno i kulturno. Da li se neko seca one scene iz filma "Ben Hur", kada se seik uvredio, jer glavni lik nije podrignuo nakon rucka. Naime, u toj kulturi se smatra uvredom ne podrignuti posle jela, i znakom da domacinova gozba nije bila prijatna.
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 23:42 ] @
Jes' majku mu, uvjeriti .
Izgleda da ne razumeju svi o cemu pricamo. Niko ne ide u supermarket ako ima dijabetes ili neku drugu bolestinu koja zahtjeva hitnu intervenciju.
Ako mi u tom trenutku odgovara da popijem vode, to cu i uciniti.Ako mi se uzasno jede keks sa suvim grozdjem, uzecu jedan iz kese odmah.
Nije toliki merak poslje.
Da ne ponavljam sta je sve receno u prethodnim postovima (nikog ne vredjam, ne pravim smece, itd.), tako da to apsolutno nikako ne moze biti nekulturno.
P.S. A, sta mislite od koga je Dusan naucio da jede viljuskom. Od naroda, dabome.
[ djolep @ 09.04.2008. 10:17 ] @
Ne bih rekao da se ovde radi o moralnim dilemama, niti o necijoj ugrozenosti, ni o snobizmu ni o pravima. Radi se o bontonu.
Nazalost, bonton nije bas potpuno univerzalan skup prakticnih pravila. Razlikuje se u detaljima od zemlje do zemlje i od kulture do kulture, od struke do struke. Jedini sire prihvacen opsti bonton za koji znam i koji je koliko toliko uniforman je onaj koji se koristi u diplomatiji, mada je i taj dobrim delom nastao kao kompromis usaglasavanjem izmedju protokolarnih sluzbi uticajnih diplomatija, nekada starih monarhija i crkve, a danas ekonomskih sila.
Teza da je dozvoljeno sve sto nije zabranjeno potice iz pravnog recnika i sa bontonom nema nikakve veze. Takodje teza da je sve sto nikog ne ugrozava ujedno i prihvatljivo - nema uticaja na bonton. Bonton je uzi skup pravila od toga.
Sa socioloske tacke gledano bonton je prilicno nesavitljiv i to je ozbiljan nedostatak u vremenu koje propagira toleranciju. On je sacinjen kao obaveza za obrazovane ljude (nekad je to bilo plemstvo i bonton je bio deo tzv. "Noblesse oblige"), kao razlika izmedju "nas" i "njih", izmedju "civilizovanih" i "varvara". Bonton je obaveza samo onih prvih. To je u svojoj sustini elitisticki skup pravila. On ne tolerise nedostatak vremena ili mogucnosti, vec su to pravila kluba kome pripadas ili ne pripadas.
Ni u jednom bontonu ne postoji pojam opustenosti. Rekao bih da bonton i ne predvidja prirodnu opustenost, nego uvezbanu (ili naucenu) opustenost, opustenost znalca, osobe koja kontrolise svoje potrebe i zelje. U danasnjem svetu, u kome se opustenost posebno vrednuje (i snazno marketinski forsira), cesto se pod tim podrazumeva iskljucivo prirodna opustenost i to, cini mi se, izaziva ovakve nesporazume.
Konzumiranje hrane i pica, kao svakodnevna ljudska potreba, propisano je u skoro svakom bontonu. Predvidjeno je da se to odvija u tacno odredjenim uslovima, dakle za stolom i uz odgovarajuci, samo za to namenjen, pribor i na propisani nacin. Zao mi je, ali ne postoji nacin da se burek po bontonu pojede prstima sa papira za pultom u pekari, ni hamburger u hodu zureci na posao, niti keks u redu pred kasom. Isto vazi i za dojenje beba na javnom mestu - koliko god to bilo prirodno, poželjno, zdravo i humano.
To svi dobro znamo, ali imamo i potrebu da prilagodimo svoje ponasanje danasnjem ritmu zivota koji cesto otezava ili onemogucava postovanje klasicnog bontona. To nas podseca da sve sto je dozvoljeno i drustveno prihvatljivo nije ujedno i po bontonu.
Pijenje vode iz flase neprihvatljivo je po bontonu u bilo kakvim okolnostima (bez obzira sto je flasa mozda namenjena za jednu osobu, sto ima higijenski nastavak itd.). To ne znaci da bonton predvidja da covek treba da umre od zedji zato sto kod sebe nema casu, nego znaci da treba da kontrolise svoje potrebe (makar u javnosti :)). Za decu u izvesnoj meri postoji tolerancija (obrnuto proporcionalna uzrastu) - od njih se ne ocekuje da mogu uvek da kontrolisu svoje potrebe, ali se od roditrelja itekako očekuje da o tome odgovorno vode racuna.
Sta o tome misli vlasnik marketa ili promo manager ili uvazeni kupac ili nagradjivani kreator reklame za (recimo) Coca Colu za bonton je potpuno irelevantno.
Citat: Laki_Gen
P.S. A, sta mislite od koga je Dusan naucio da jede viljuskom. Od naroda, dabome.
PS. Moram da te razocaram. Narod je jeo drvenim kasikama. Omiljeni srpski mit je mit o zlatnim viljuškama na dvoru kralja Milutina, nazalost bez pokrica.
[ stewuss je @ 09.04.2008. 11:07 ] @
Ovo je otislo predaleko, pomalo mi lici na sukob generacija (ne tvrdim da je tako, ali mi lici).
Vladd mi nije odgovorio na molbu, sto me dovodi do zakljucka da on ne moze da bilo cime podkrepi svoju tvrdnju.
[ bakara @ 09.04.2008. 11:26 ] @
Bio sam ubedjen da tema nece u opste zaziveti ali vidim da se ovde o svemu prica...
Dojenje beba na javnim mestima?
Ko ima decu zna da porodilja jos u bolnici dobija preporuku od lekara da dete doji uvek kada oseti da je dete gladno jer bebe ne smeju i ne mogu da pate.
Isto tako ce vam vise puta biti ponovljen savet da to nije sramota i da ne sme da vas bude sramota da "hranite" svoje dete!
Mi smo izgleda neki mnogo fin i kulturan narod kada nam smeta sto neko pije sok, vodu ili jede cokoladu prilikom sopinga u mega marketima, ali zasto?
Nekada toga nije ni bilo?
Nije, to nam je doslo zajedno sa tim velikim marketima iz belog sveta, odjednom je postala moda setati 2 sata po radnji i pomalo se "osvezavati", jer to su videli oni koji su mogli u godinama izolacije da izadju i vide da je sasvim normalno svuda u svetu gurati kolica i nesto grickati dok kupujete.
Jeste, to je normalno svugde ali u Srbiji nije, zasto?
Zato sto ON pije sok, a ja ne pijem?
Mozda ON to nece da plati, a ja moram?
Mozda i ja ne moram da platim?
Stvar je u tome sto u belom svetu ljude ne gledaju na taj nacin, tamo nije neobicno piti sok, ali nije neobicno ni da udjes bez bos, niko te ne bi ni pogledao, a ovde?
Ovde za sve postoje neka pravila, ako se dobro secam sve je to pocelo "veselih" (sirotih) devedesetih, kada su plate bile 3 dem a nosile se patike od 100 dem i bilo je sramota nositi neke koje nisu nike ili adidas.
Posle toga smo postali "kulturniji" pa smo zabranjivali ulazak u diskoteku bas u tim "in" patikama jer tu kao dolazi elita a ne klosari u patikama.
Vazno je bilo drzati "nivo"
Secam se i sa kraja devedesetih kada su pozorista i bioskopi bili prazni akcije 'lepse je sa kulturom", polazilo se od toga da nismo kulturni i nemamo naviku da idemo u bioskop a nikome nije palo na pamet da je to bilo preskupo za tadasnje zivotne standarde.
U novom milenijumu pravila oblacenja se uvode i u javne drzavne ustanove pa je postalo obaveza imati duge pantalone i cipele na nogama kada ides da platis porez ili da trazis decji dodatak.
Sta je sa onima koji nemaju ni za porez ni za cipele?
Mnogo smo mi moderni i kulturni
Srbija 2008
[ DaliborP @ 09.04.2008. 11:33 ] @
Citat: bakara: Stvar je u tome sto u belom svetu ljude ne gledaju na taj nacin, tamo nije neobicno piti sok, ali nije neobicno ni da udjes bez bos, niko te ne bi ni pogledao, a ovde?
Dobro hajde da vidimo gde je to normalno u belom svetu. Ja se ne secam da sam igde video da to ljudi rade po zemljama EU a gde god sam bio obisao sam supermarket bar dvaput
Gde je to tacno normalno i redovna praksa? U kojoj zemlji?
Ja bih rekao da je to retko gde praksa i verujem da bi bili opomenuti u vecini EU zemalja.
Ne razumem zasto neki ovde to pokusavaju da prikazu kao nesto iz svakodnevnice prosecnog EU gradjanina koju bi gradjani Srbije trebali po defaultu da prihvate kad to uopste nije tako.
[ Laki_Gen @ 09.04.2008. 11:41 ] @
Normalno je recimo u Austriji i Nemackoj.
U Grckoj nisam imao prilike da vidim, mada nisam ni zagledao.
Pretpostavka je da je normalno i Britaniji ili Francuskoj, ako je neko to primjetio neka kaze.
MOracete da vjerujete na rjec, jer nemam video snimak da vam "docaram".
[ DaliborP @ 09.04.2008. 11:43 ] @
Citat: Laki_Gen: Pretpostavka je da je normalno i Britaniji ili Francuskoj, ako je neko to primjetio neka kaze.
U UK sigurno nije a ni u Francuskoj nisam primetio. A ni u Grckoj.
[ RADZMEN @ 09.04.2008. 16:07 ] @
bakara @ Jeste, to je normalno svugde ali u Srbiji nije, zasto?
Prosto ne verujem da je neko mogao da napise nesto ovako nebulozno.Jel se ti to zaj....vas il si ozbiljan.Ovo su za tebe glavni razlozi zasto neko smatra jednu ovakvu pojavu nenormalnom?Daj se uozbijli.
Zamisli samo taj haos kad se ne bismo pridrzavali nekh pisanih ili nepisanih pravila (sasvim sve jedno) za koje svi vrlo dobro znamo.Zamisli da svi jeduckamo i pijuckamo po prodavnicama hrane (a nigde ne pise da je zabranjeno),zamisli da svi mozemo uci poslaticarnicu i pre nego sto nas usluze sladoledom zabodemo prst u onu posudu sa sladoledom jer "boze moj nemogu se obuzdati i sacekati da neko stavi tu kuglu u kornet" (a nigde ne pise da je zabranjeno) ,zamisli da svi dodjemo u cekaonicu kod lekara i onako bez ikakvog osecaja za red ulazimo u ordinaciju bez obzira sto napolju ceka jos 10 bolesnih ljudi (a ni to nepise nigde da je zabranjeno) i zamisli jos..... i jos....i jos... .
E zato nije normalno videti nekoga ko gura 10-ogodisnje dete u kolicima koje jede keks a a roditelji mu pri tom onako laganica pijuckaju sokic koji jos nisu platili i ponasaju se ka oda nisu u kupovini nego u opustenoj setnji.
[ etjen @ 09.04.2008. 16:23 ] @
Citiracu sam sebe jos sa prve strane:
zbog cega sve zivo mora da se preuvelicava i banalizuje na taj nacin? Ne smatram da je bas nesto super da se pijucka i gricka dok se kupuje ali nije ni smak sveta. Ne smeta mi da vidim da neko pije sok dok gura kolica ali bi mi svakako smetalo da vidim da neko napravi sendvic! Ali ja stvarno nisam video da neko pravi sendvic ili da mu trojke zderu besumucno cokoladice...
Mislim, zaista, nemojmo sve tako banalizovati, dokle god je zlatna sredina i odmerenost tu, sve je OK!
[ RADZMEN @ 09.04.2008. 17:02 ] @
Citat: etjen: Citiracu sam sebe jos sa prve strane:
OK.Ajmo bez banalizovanja.Kazi ti meni jel to kulturna ili je nekulturna pojava ?
[ Davor Vlajkovic @ 09.04.2008. 17:28 ] @
Izvini, ali to je kao da si ga pitao da li je kulturno ili ne da diše! Kako možeš da sudiš o tako nečemu generalno, bez stavljanja u određeni kontekst i bez uzimanja u obzir svih relevantnih činilaca?
Apropo bontona - bonton je konsenzus jednog društva oko nečega što bi trebalo da predstavlja 'lepo'/kulturno ponašanje, i isti je naravno podležan promenama u skladu sa razvojem tog društva. Dadoh već ovde primer da se pre 50 ili 100 godina smatralo maltene skandaloznim da devojka skine šešir u maltene bilo kojoj prilici. Hoćete li da kažete i da su devojke koje danas ne praktikuju ovo pravilo nekulturne?
[ X Files @ 09.04.2008. 17:33 ] @
Ovo što je napisao bakara nije nebulozno već genijalno.
Upravo tih par pitanja se tipično vrzma po glavi našem učmalom narodu. Ja bih dodao još jedno: "sigurno će sad popiti sok a praznu flašicu negde gurnuti na raf". Ovde se ljudi previše bave drugima umesto sobom.
[ etjen @ 09.04.2008. 17:38 ] @
RADZMEN
stvarno ne mogu da odgovorim na to pitanje. Mislim da ta pojava ne moze da se dovede u neku direktnu vezu sa kulturom.
Stvarno mi tako nesto nikad nije privuklo paznju, iskreno... i kao sto sam vec napisao, dokle god je to u granicama normalnosti tj zlatna sredina, sve je OK.
[ vindic8or @ 09.04.2008. 17:55 ] @
Citat: X Files: Ovo što je napisao bakara nije nebulozno već genijalno.
Upravo tih par pitanja se tipično vrzma po glavi našem učmalom narodu. Ja bih dodao još jedno: "sigurno će sad popiti sok a praznu flašicu negde gurnuti na raf". Ovde se ljudi previše bave drugima umesto sobom.
Ovo je sustina svega.
[ RADZMEN @ 09.04.2008. 18:22 ] @
Citat: Davor Vlajkovic: Izvini, ali to je kao da si ga pitao da li je kulturno ili ne da diše! Kako možeš da sudiš o tako nečemu generalno, bez stavljanja u određeni kontekst i bez uzimanja u obzir svih relevantnih činilaca? Samo sam probao da uprostim stvar sto je vise moguce jer je citava rasprava otisla predaleko sa banalizovanjem.
U ostalom nisam pitao dali je nekulturno jesti ? Vec dali je nekulturno jesti u prodavnici ?Sto je vec u nekom kontekstu. Al nema veze... .
Citat: Davor Vlajkovic:
Apropo bontona - bonton je konsenzus jednog društva oko nečega što bi trebalo da predstavlja 'lepo'/kulturno ponašanje, i isti je naravno podležan promenama u skladu sa razvojem tog društva. Tacno tako ,i to niko ne spori.Covek se razvija jos u svakom smislu pa i u tom.
Citat: X Files: Ovo što je napisao bakara nije nebulozno već genijalno.
Upravo tih par pitanja se tipično vrzma po glavi našem učmalom narodu. Ja bih dodao još jedno: "sigurno će sad popiti sok a praznu flašicu negde gurnuti na raf". Ovde se ljudi previše bave drugima umesto sobom. Ja nebi rekao da je bas to sustina svega.
Vecini ljudi "igra Micko" za nekoga ko to radi.Jes nema druga posla nego da razbija glavu necijom nekulturom.Ispadose nasi ljudi nevidjeni baksuzi po vama,sto nije tacno.
[ X Files @ 09.04.2008. 18:29 ] @
Citat:
Vecini ljudi "igra Micko" za nekoga ko to radi.Jes nema druga posla nego da razbija glavu necijom nekulturom.Ispadose nasi ljudi nevidjeni baksuzi po vama,sto nije tacno.
A sad pročitaj naslov teme i pogledaj ko je autor.
[ Laki_Gen @ 09.04.2008. 18:44 ] @
Da li ste vi u stanju da razlikujete: popiti flasicu vode ili pojesti keks onako usput i odvaliti praseci but i glodati ga do kosti dok drugom rukom trpate stvari u kolica?
Prvo je prihvatljivo iz milion puta navedenih razloga, drugo nije. Zar je moguce da ljudi jos uvjek ne razlikuju te dvije situacije?
NIKO nije branio piknik u supermarketu, vec nesto sasvim drugo.
[ vindic8or @ 09.04.2008. 19:02 ] @
Ih, pa da priznaju da postoji razlika izmedju toga priznali bi da su izgubili diskusiju :-)
[ Davor Vlajkovic @ 09.04.2008. 19:06 ] @
Ih, kada su ti najpotrebniji, flylorda i pajaje nema ni za lek :)
[ MyWay @ 09.04.2008. 22:12 ] @
Citat: vindic8or: Ih, pa da priznaju da postoji razlika izmedju toga priznali bi da su izgubili diskusiju :-) Diskusija se ne može izgubiti - pogotovo ne ako je na ovu temu. I ne ako je na MZ-u :-)
[ flylord @ 09.04.2008. 22:45 ] @
tuj smo i pajaja i ja
[ brzibg @ 10.04.2008. 12:00 ] @
A da li je neko primetio da na ulasku u neke supermarkete i posebno oko robe na meru (kikiriki, semenke, kokice... ) pise "Zabranjena je konzumacija proizvoda osim onih koji su na degustaciji" (ne drzite me za rec za tacan citat)?
Da na nekima pise. Ne mogu sad da tvrdim da li u Rodicu pise a u Metrou ne.... To su ionako one poruke izlepljene po zidovima koje niko ne cita.
I kako ovo menja vas pogled na ovu temu, ako je menadzment marketa jasno dao do znanja da konzumacija nije dozvoljena!
Inace, ja licno sam vidjao ogranicen broj ljudi koji vole da konzumiraju robu po radnji. Npr. u Idei sam kupovao kikiriki na meru a riba je stajala pored mene i mrtva ladna je jela kikiriki iz kese u koju ga je sipala. Dok sam ja odradio ceo postupak oko njega, merenje, stampanje bar koda, ona je 2 puta dosipala u kesu i nije je bilo blam sto krade i gleda me u oci.
Iz iste radnje sam bio svedok, u prvih par dana od otvaranja, kako je jedna zena napunila dvoje kolica sa pomorandzama (koje su bile na nekom nerealnom snizenju 10 din/kg) a iz dzepova je cekajuci red vadila cokoladice i jela. Red je bio veoma dugacak, a ja nisam imao pametnija posla pa sam nekulturno blenuo u nju i cekao da vidim hoce li prestati. A zanimalo me je i koliki su ti dzepovi posto je pojela bar 10-tak marsova, snikersa....
Da znam, ogradili ste se od kradje ali hocu da vam kazem da sam ja u vecem broju slucaja video da ljudi koji konzumiraju nesto u radnji, to i nenameravaju da plate. Bas me zanima kako bi reagovao neko da kad otvori flasicu u radnji da mu pridje radnik i kaze e ja sad moram da vas pratim da bi bili sigurni da cete platiti tu flasicu. Sigurno bi negodovao ali zato je OK da iako mu pise na ulazu da je zabranjena konzumacija on to cini.
Moram i da vam kazem nesto, posto neki pominju bon ton. Po pomenutome, tecnost se pije iz case, a nekulturno je piti iz flase. Ali dobro nije ni to problem, u svim supermarketima imaju ona pakovanja plasticnih casa pa mozete tako da resite problem a da budete u skladu sa bon-ton-om.
Ne mislim ja da je smak sveta ako neko otvori vodu i popije malo jer je ozedneo, ali mislim da bi tu trebala da se napravi granica. Jer sad ako neko kaze dobro ja cu onda Koka kolu, pa ce neko sa razlogom da pita a zasto ne i pivo. Jedno pivo nikome ne smeta. A uz pivo ide i cips, evo pazicu da ne izmrvim.
Pre neki dan u Tempu cika sa detetom koje sedi na svom predvidjenom mestu u kolicima. Dete je verovatno vristalo kako je gladno pa je dobilo jednu PASTETU da jede. I tako ono zamoci prstic u pastetu pa lize, pa taj prstic onda malo po rukohvatu kolica (ala ce se obradovati onaj ko ih bude uzeo posle). Kao prvo to nije higijenski! Kao drugo nije ni kulturno. A kao trece umazana kolica ce obradovati nekoga drugog ni krivog ni duznog. Naravno da ne krivim dete vec roditelje.
E, a sad ne mogu da verujem da cu da branim jednog profesora. Zamislite jedan amfiteatar, tisina, oni iz zadnjih redova su naostrili usi ne bi li culi nesto profana (jer faks nije hteo da kupi ozvucenje ili ga profesor jednostavno ne koristi jer ne voli). I onda kolega pored vas otvara "Kocu" uz cuveni zvuk sistanja koji ispunjuje amfiteatar, pa zatim sledi ono GUT, GUT pa AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHHH! Meni bi to smetalo, izvinjavam se ako nisam u vecini. (Jedino sto ja verujem da taj pomenuti profa nije imao ove motive kada je izbacio tog studenta vec neke svoje licne - kako Bogovima dolikuje)
Pozdrav.
[Ovu poruku je menjao brzibg dana 10.04.2008. u 21:25 GMT+1]
[ bakara @ 10.04.2008. 12:40 ] @
Citat: bakara @ Jeste, to je normalno svugde ali u Srbiji nije, zasto?
Prosto ne verujem da je neko mogao da napise nesto ovako nebulozno.Jel se ti to zaj....vas il si ozbiljan.Ovo su za tebe glavni razlozi zasto neko smatra jednu ovakvu pojavu nenormalnom?Daj se uozbijli.
Nebulozno?
Na zalost ne za*ebavam se, pogledaj:
Citat: brzibg:
Inace, ja licno sam vidjao ogranicen broj ljudi koji vole da konzumiraju robu po radnji. Npr. u Idei sam kupovao kikiriki na meru a riba je stajala pored mene i mrtva ladna je jela kikiriki iz kese u koju ga je sipala. Dok sam ja odradio ceo postupak oko njega, merenje, stampanje bar koda, ona je 2 puta dosipala u kesu i nije je bilo blam sto krade i gleda me u oci.
Iz iste radnje sam bio svedok, u prvih par dana od otvaranja, kako je jedna zena napunila dvoje kolica sa pomorandzama (koje su bile na nekom nerealnom snizenju 10 din/kg) a iz dzepova je cekajuci red vadila cokoladice i jela. Red je bio veoma dugacak, a ja nisam imao pametnija posla pa sam nekulturno blenuo u nju i cekao da vidim hoce li prestati. A zanimalo me je i koliki su ti dzepovi posto je pojela bar 10-tak marsova, snikersa....
Da znam, ogradili ste se od kradje ali hocu da vam kazem da sam ja u vecem broju slucaja video da ljudi koji konzumiraju nesto u radnji, to i nenameravaju da plate.
To je ono sto muci prosecnog srbina
Ali nije to sve, rekoh na prethodnoj strani da nam je ta "moda" dosla sa pojavom tih velikih marketa, i odjednom je postalo IN manikirati nokte u hodniku trznog centra, piti pice i/ili jesti tortu...voda iz flasice je tu jos najmanje problematicna
U sustini cela tema je postavljena zbog toga sto tebe zanima sta bi drugi rekli kad bi i ti nesto pojeo...
[ brzibg @ 10.04.2008. 13:15 ] @
Citat: bakara: To je ono sto muci prosecnog srbina ;)
Nebulozno?
Na zalost ne za*ebavam se, pogledaj: Citat brzibg
U sustini cela tema je postavljena zbog toga sto tebe zanima sta bi drugi rekli kad bi i ti nesto pojeo...
@bakara Nisam siguran da sam dobro razumeo tvoj post (uzimam sa rezervom jer da sada nisam primetio da si provokator).
Dakle, ti meni zameras, zato sto ja zameram nekome zato sto krade. I samim tim sto mu zameram ja sam sledeci potencijalni lopov a kao uzrok navodis moju zavist sto sam ja platio a taj neko ne?! Molim te potvrdi mi da li si to hteo da kazes citirajuci me.
Moje gledanje debele kr*ve kako vadi cokoladice iz dzepa je bilo iz neverice. Jer kako bi izvadila novu cokoladicu tako je rastao moj rekord u kolicini ogavnosti koju sam do tada video u zivotu. Takodje moje ocekivanje je bilo da ce lopov da se krije kada krade, ovi su potpuno javno i opusteno KRALI. Bio sam, blago receno, iznenadjen.
[ Laki_Gen @ 10.04.2008. 15:20 ] @
@brzibg Sta si ti ucinio po tom pitanju? Da li si je prijavio obezbedjenju? Da li si joj barem skrenuo pznju da nije u redu to sto radi?
"Ma, sta me briga sta radi debela krava" i "Meni uzasno smeta kada neko pije vodu iz flasice - stoka nekulturna"!
Blago majci - svi smo policajci!
[ vindic8or @ 10.04.2008. 18:31 ] @
Citat: brzibg: Iz iste radnje sam bio svedok, u prvih par dana od otvaranja, kako je jedna zena napunila dvoje kolica sa pomorandzama (koje su bile na nekom nerealnom snizenju 10 din/kg) a iz dzepova je cekajuci red vadila cokoladice i jela. Red je bio veoma dugacak, a ja nisam imao pametnija posla pa sam nekulturno blenuo u nju i cekao da vidim hoce li prestati. A zanimalo me je i koliki su ti dzepovi posto je pojela bar 10-tak marsova, snikersa....
Pa ako je ona donela te cokoladice u svom dzepu to je njena imovina, moze ona to da jede gde hoce. Izgleda da nekima apetit ne dozvoljava da mnogo odmaraju. Sta ces, hormonski je to poremecaj verovatno. Malo izgleda praseci, al ako nju nije blam, sto tebe to toliko pogadja? Drugo ne verujem ti da je pojela bas 10 marsova i snikersa, pretera ga brate...
Citat: brzibg:
Moram i da vam kazem nesto, posto neki pominju bon ton. Po pomenutome, tecnost se pije iz case, a nekulturno je piti iz flase. Ali dobro nije ni to problem, u svim supermarketima imaju ona pakovanja plasticnih casa pa mozete tako da resite problem a da budete u skladu sa bon-ton-om.
Ih to ti je po onom zastarelom seljackom "bon tonu". Ove flasice od 0.5L su napravljene da se iz njih direktno pije. To je skroz ok.
Citat: brzibg: @bakara Nisam siguran da sam dobro razumeo tvoj post (uzimam sa rezervom jer da sada nisam primetio da si provokator).
Dakle, ti meni zameras, zato sto ja zameram nekome zato sto krade. I samim tim sto mu zameram ja sam sledeci potencijalni lopov a kao uzrok navodis moju zavist sto sam ja platio a taj neko ne?! Molim te potvrdi mi da li si to hteo da kazes citirajuci me.
Mislim da je ova ovde konstrukcija kandidat za prvo mesto, zlatnu medalju i glavnu nagradu.
[ brzibg @ 10.04.2008. 20:23 ] @
Citat: Laki_Gen: @brzibg Sta si ti ucinio po tom pitanju? Da li si je prijavio obezbedjenju? Da li si joj barem skrenuo pznju da nije u redu to sto radi?
"Ma, sta me briga sta radi debela krava" i "Meni uzasno smeta kada neko pije vodu iz flasice - stoka nekulturna"!
Blago majci - svi smo policajci!
Ono sto si stavio pod navodnike ja nisam rekao! A po tom pitanju nisam ucinio nista. Zaista ne znam da li je te cokoladice donela sa sobom ili ih je ukrala. Red je bio veoma dug jer je bio pocetak rada TC, nisam joj brojao cokoladice ali ih je non stop jela. Stajala je dijagonalno u redu pored mene pa nisam mogao da ne vidim. Mozda ih je posle i prijavila na kasi. Postoje ljudi koji su placeni da rade na tome. Takav stav imam zbog loseg iskustva kada probas da ucinis dobro delo a to ti se obije o glavu. Ali ne bi o tome ako nemas nista protiv. Kada svojim postupkom mogu da ucinim veliko delo (npr. spasim nekom zivot) uvek cu pomoci pa makar opet na*ebao.
A ja ustvari nemam nista protiv da neko pije vodu iz flasice u prodavnici niti bilo gde. Ne bih voleo da vidim da neko organizuje piknik u sred radnje, ali to nisam video ni u najavi. Imam protiv situaciju koju sam video u Tempu jer je to zaista nesto sto moze da ugrozi zdravlje tog deteta, a i nekome ce se zalomiti ta kolica i ....
Procitao sam temu "iz komada" danas (ucinila mi se zanimljivo) pa sam samo hteo da skrenem paznju na eto par "propusta" u razradi iste. U nekim radnjama pise da je konzumacija zabranjena. Oko toga su se lomila koplja, pa sam hteo da ukazem na to.
Citat: vindic8or: Ih to ti je po onom zastarelom seljackom "bon tonu". Ove flasice od 0.5L su napravljene da se iz njih direktno pije. To je skroz ok.
OVO JE BILA SALA! (Izvinjavam se sto nisam stavio smajlija mislio sam da je ocigledno - editovacu poruku i stavicu ga da ne bude zabune)
Citat: vindic8or: Mislim da je ova ovde konstrukcija kandidat za prvo mesto, zlatnu medalju i glavnu nagradu.
Ja sam taj post procitao nekoliko puta u neverici. Bakaru izuzetno cenim kao ucesnika u ovom forumu. Uvek pomaze i odgovara na tudja pitanja i ima dobre komentare. Zato i sumljam da je hteo iz cista mira da me uvredi, nego je slucajno tako ispalo, u svakom slucaju zato sam ga i pitao da mi razjasni poruku. Ja dolazim na ES da bi pomogao drugima, nasao pomoc kada je meni potrebna, razmenio misljanja sa drugima i da se zabavim. Nijedan moj komentar nikada nije bio zlonameran niti uperen protiv nekoga. Da mi se tako nesto nekom greskom omakne i neko mi ukaze na to, odmah bi dobio moje izvinjenje. Zato bi mi bilo krivo da me neko isproziva bez razloga, pogotovo neko koga cenim. Ali kao sto rekoh verujem da nije tako mislio.
Hvala za bananicu. Moze jos?
[ RADZMEN @ 10.04.2008. 20:32 ] @
Citat: Laki_Gen: Da li ste vi u stanju da razlikujete: popiti flasicu vode ili pojesti keks onako usput i odvaliti praseci but i glodati ga do kosti dok drugom rukom trpate stvari u kolica?
Prvo je prihvatljivo iz milion puta navedenih razloga, drugo nije. Zar je moguce da ljudi jos uvjek ne razlikuju te dvije situacije?
NIKO nije branio piknik u supermarketu, vec nesto sasvim drugo. Jedni kazu nemojmo banalizovati a ti sad opet pominjes prasice i batake.U pitanju je konzumacija bilo kojih proizvoda usred prodavnice.Sta ti to znaci popiti flasicu vode ili pojesti keksuc onako usput ??? I iz kojih milion razloga to opravdavate ti i tebi slicni.Jesu to oni ralozi kao naglo si ozedneo pa nisi mogao da se uzdrzis nego si naceo flasicu vode ili koka kole ili mozda onaj kao trcao si maraton te si usled silnog trcanja dehidrirao pa si utrcao u super market da se osveziz al opet si morao naceti flasicu pre nego si stigao na kasu. Ajde molim te.Tu ne uzimam u obzir ono kad nekom naglo padne secer pa mu nije dobro ,i to je skroz opravdano nacinjanje ambalaze.Ali takav covek kojem je lose ne hoda razdragan po prodavnici i ne ponasa se bahato .
Citat: bakara:
Ali nije to sve, rekoh na prethodnoj strani da nam je ta "moda" dosla sa pojavom tih velikih marketa, i odjednom je postalo IN manikirati nokte u hodniku trznog centra, piti pice i/ili jesti tortu...voda iz flasice je tu jos najmanje problematicna ;) Ovde se slazem sa tobom da su nam to doneli veliki marketi i da je to sad postalo in.Ali to sto je nesto in ne znaci automatski i da je normalno.Toliko stvari koje su in nisu bas normalne .
Ja jos uvek nemogu da verujem da jednu stvarno ruznu pojavu pokusavas da opravdas time kako je to svuda u svetu normalno (anije siguran sam) osim kod nas zato sto je nas covek zavidan ,sumnjicav ,skeptican i td.
[ RADZMEN @ 10.04.2008. 20:52 ] @
Citat: bakara:
U sustini cela tema je postavljena zbog toga sto tebe zanima sta bi drugi rekli kad bi i ti nesto pojeo... Bravo.
Kako da ne .Sad posto vidim da vecina ne zamera takvom ponasanju razmisljam da kolko sutra odem u METRO da locem i zderem,a pri tom vodim i zenu i decu (momke od 21 god.) da ih vozam u kolicima i hranim ih cipsom na opste odobravanje okoline.:):):)
[ pitikovski @ 10.04.2008. 22:07 ] @
Citat: RADZMEN: Bravo.
Kako da ne .Sad posto vidim da vecina ne zamera takvom ponasanju razmisljam da kolko sutra odem u METRO da locem i zderem,a pri tom vodim i zenu i decu (momke od 21 god.) da ih vozam u kolicima i hranim ih cipsom na opste odobravanje okoline.:):):)
Ne zaboravi da pustis "goluba" u redu pred kasom. :) :)
[ WOW @ 11.04.2008. 10:03 ] @
Citat: RADZMEN: Bravo.
Pa daj mislim da niko nije mislio da je uredu da ti odes u supermarket sa nekom krpom na stapu, sednes na pod kao za piknik naseces hleba iz supermarket pekare, otvoris flashu vina, pastetu i jedes na podu...
Ja licno leti kada je jako vruce otvorim flashicu vode u prodavnici pre nego sto je platim na kasi... Mislim da to nije nesto preterano nekulturno. Isto i za cips ili cokoladicu (doduse ovo ne radim jer cips jedem viljuskom, a i nemam cetkicu za zube uvek sa sobom :P)
[ bakara @ 11.04.2008. 11:18 ] @
Citat: brzibg: @bakara Nisam siguran da sam dobro razumeo tvoj post (uzimam sa rezervom jer da sada nisam primetio da si provokator).
Dakle, ti meni zameras, zato sto ja zameram nekome zato sto krade.
Ne zameram ja tebi nista, vec samo skrecem paznju da mozda neosnovano optuzujes tu gospodju.
Citat: brzibg: Ja sam taj post procitao nekoliko puta u neverici. Bakaru izuzetno cenim kao ucesnika u ovom forumu. Uvek pomaze i odgovara na tudja pitanja i ima dobre komentare. Zato i sumljam da je hteo iz cista mira da me uvredi, nego je slucajno tako ispalo, u svakom slucaju zato sam ga i pitao da mi razjasni poruku. Ja dolazim na ES da bi pomogao drugima, nasao pomoc kada je meni potrebna, razmenio misljanja sa drugima i da se zabavim. Nijedan moj komentar nikada nije bio zlonameran niti uperen protiv nekoga. Da mi se tako nesto nekom greskom omakne i neko mi ukaze na to, odmah bi dobio moje izvinjenje. Zato bi mi bilo krivo da me neko isproziva bez razloga, pogotovo neko koga cenim. Ali kao sto rekoh verujem da nije tako mislio.
Hvala ti na pohvali... naravno da mi nije namera bilo koga da vredjam, vec vise na (meni) saljiv nacin pokusavam da objasnim da je bezveze pridavati znacaj nekome ko nesto jede ili pije u radnji koja btw u opste nije tvoja (a nije ni moja, pa cak ni drzavna...)
Svi ti super/mega/hiper marketi imaju odlican video nadzor, obezbedjenje pa i ljude koji se setaju po radnji i glume kupce i gledaju ko krade...to je njihov posao, tvoj i moj sigurno nije!
Citat: RADZMEN: Ovde se slazem sa tobom da su nam to doneli veliki marketi i da je to sad postalo in.Ali to sto je nesto in ne znaci automatski i da je normalno.Toliko stvari koje su in nisu bas normalne .
Ja jos uvek nemogu da verujem da jednu stvarno ruznu pojavu pokusavas da opravdas time kako je to svuda u svetu normalno (anije siguran sam) osim kod nas zato sto je nas covek zavidan ,sumnjicav ,skeptican i td.
Vidim da si privatnik i cudi me da bar ti ne razumes.
Ja sam trgovac 15 godina i dobro se secam kada sam prvi put usao u *** (na vilinim vodama), za one koji ne znaju to je devedesetih bila najveca veleprodaja i ulazilo se iskljucivo sa pozivnicom ili na preporuku. Tamo nisat nije bilo klasicno, sedelo se za stolom i dolazi konobar i pita sta pijete i sl. i uz "opustenu" atmosferu se narucivala roba.
Akcenat je na opustenoj atmosferi, jednostavno je pravljena atmosfera da se vi toliko dobro osecate da vam jednostavno bude neprijatno da odbijete kad vam komercijalista nudi robu...
Znam da privatnici bas i nemaju vremena, ali ti veliki marketi ne propustaju da javno i vrlo bucno (kad god mogu) nesto proslave u svojim radnjama pa se cesto seku torte, i pije zajedno sa musterijama, oni sami stimulisu na ice i pice...
Naravno nije isto kad oni nesto daju i kad uzmes sam, fazon je bas u tome da te nateraju da uzmes sam, da se osetis slobodnim, da probas, mozda uzems jos koji komad...i kupis naravno, jer ako ne kupis oni vec imaju razradjene tehnike sta ce sa takvima, i to se vec razlikuje od firme do firme.
(Recimo ***** primorava da se roba plati i onda ti se oduzima.)
PS: namerno nisam hteo da navodim imena firmi.
[ Laki_Gen @ 11.04.2008. 11:19 ] @
@Radzmen Ponekad mora da se pojednostavi do maksimuma da bi neki ljudi moglii da shvate.
Jednostavno smatram da je sasvim u redu popiti sok/vodu/slicno prije nego sto dodjem na kasu. Obrazlozenje imate na nekoliko mjesta gore.
Po mom licnom shvatanju to nije nekulturno i/ili protivzakonito, ukoliko izricito ne stoji natpis da je u tom objektu zabranjeno konzumirati proizvode.
Da ne trosim slova dalje...
[ bakara @ 11.04.2008. 11:24 ] @
Sustina je da je to (nekuturno) stanje u stvari ciljano postignuto, i ukoliko preterate svakako ce te biti opomenuti ili privedeni
Ima ko je placen za to da gleda ko sta jede i pije i da li ce da plati, to nije nasa stvar.
[ llux @ 11.04.2008. 14:00 ] @
Mislim da ovde nije pitanje tolerantnosti, koliko je ko tolerantan prema toj pojavi, vec da li to ruzno izgleda. Svako ko kaze da ne izgleda malo ruzno nije iskren. Na primer ja sebe ne bih stavio u tu ruznu sliku, a autor teme se sigurno cudi kako neki ljudi sebi dozvoljavaju da budu deo te slike. A sto se tice kulture, ne mora da znaci da je nesto kulturno ili nekulturno samo zato sto je neko to davno utvrdio. Mozda ja imam suprotan stav, mozemo da polemisemo o mnogim stvarima. Nije valjda da je vama nekulturno samo ono sto je neko utvrdio da je nekulturno. Taj neko moze da utvrdi svasta, pitanje je koliko je u pravu. I ja mogu njih da napadam kao vi autora teme i da nadjem puno argumenata protiv. I to bi bili isti argumenti koje vi ovde iznosite
[ DaliborP @ 11.04.2008. 14:13 ] @
Citat: bakara: i... naravno da mi nije namera bilo koga da vredjam, vec vise na (meni) saljiv nacin pokusavam da objasnim da je bezveze pridavati znacaj nekome ko nesto jede ili pije u radnji koja btw u opste nije tvoja (a nije ni moja, pa cak ni drzavna...)
To sto ti pricas se zove apatija.
Po tebi treba potpuno ignorisati stvari oko sebe, jer pobogu to nije nasa "stvar" i nas direktno ne dodiruje niti ugrozava?
Ne vidim sta je lose primetiti dogadjaje oko sebe i komentarisati ih, tj kritikovati.
[ bakara @ 11.04.2008. 14:44 ] @
Citat: DaliborP:
Ne vidim sta je lose primetiti dogadjaje oko sebe i komentarisati ih, tj kritikovati.
Pa nije u opste lose.
Nesto ti smeta?
Postoji knjiga utisaka (obavezna je po zakonu) napises primedbu, ili se obratis obezbedjenju, sefu, supervisoru, policiji i/ili inspekciji, sve zavisi "koliko" ti to smeta...
Mozda se iz mojih postova stice da sam od onih koji gledaju svoja posla, ali ja sam od onih koje nece mrzeti da napisu primedbu na listu papira i trazim izvestaj od sefa smene.
I dalje mislim da ta potpuno bezazlena konzumacija sve dok to ne spada u kradju, a posle zna se...
[ RADZMEN @ 11.04.2008. 15:20 ] @
Citat: pitikovski: Ne zaboravi da pustis "goluba" u redu pred kasom. :) :) Bas sam se pitao kad ces nesto ubaciti. Ok .Samo za tebe.:):) Citat: bakara: Sustina je da je to (nekuturno) stanje u stvari ciljano postignuto, i ukoliko preterate svakako ce te biti opomenuti ili privedeni ;)
Ima ko je placen za to da gleda ko sta jede i pije i da li ce da plati, to nije nasa stvar. E ovo je vec vrlo verovatno istinito. Citat: DaliborP: To sto ti pricas se zove apatija.
Po tebi treba potpuno ignorisati stvari oko sebe, jer pobogu to nije nasa "stvar" i nas direktno ne dodiruje niti ugrozava?
Ne vidim sta je lose primetiti dogadjaje oko sebe i komentarisati ih, tj kritikovati. Naravno da nema nista lose .Necu sigurno izigravati zandarma po supermarketu,ali cu na ovakvom mestu (forumu) potraziti i misljenje drugih i iskazati svoje.
[ Bathory @ 03.06.2008. 01:10 ] @
Citat: Fuzz- Besmislena i "ne pismena" izjava...
A ko si ti da odredjujes sta je besmisleno i nepismeno?
Prvo procitaj naslov teme "pismeni covece"!!
[ Fuzz @ 03.06.2008. 11:26 ] @
Nepismenost ne odredjujem ja, vec jedna knjiga koja se zove pravopis.
A ta knjiga kaze da je "ne kultura" neispravan nacin pisanja reci "nekultura". Znaci "ne kultura" bi bilo ok da hoces npr. da objasnis situaciju u kojoj te kultura napada kada bi rekao: "O ne, kultura!"
Sto se tice besmislenosti, da, uzimam sebi za pravo da ocenim tvoju izjavu kao besmislenu i mislim da je takva ocena krajnje adekvatna.
Btw, trebalo ti je 10-ak strana postova i 2 meseca da me uputis na citanje naslova teme?
[ Bathory @ 03.06.2008. 21:41 ] @
@Fuzz
Da trebalo mi je dva meseca da te uputim na citanje naslova jer nisam obilazio ovu temu (imam pametnijih stvari u zivotu).
Sto znaci da ne pises o datoj temi vec se pravis pametan.
Ako je je moja izjava besmislena napisi neki dokaz zbog cega je takva pa da jos i nesto naucim.
Mozda si ti od onih likova koji jedu pre placanja pa ti je zato moja izjava besmislena?
Za kraj bih dodao jos da je i tvoja izjava meni besmislena i glupa jer nema nikakve veze sa ovom temom.
[ Fuzz @ 03.06.2008. 22:33 ] @
Citat: Bathory: Da trebalo mi je dva meseca da te uputim na citanje naslova jer nisam obilazio ovu temu (imam pametnijih stvari u zivotu).
Sto znaci da ne pises o datoj temi vec se pravis pametan.
Ne pravim se pametan nego mi smesno...dva meseca nakon sto je tema zamrla javi se covek i ogorceno se osvrce na poruku sa prve od 11 strana teme...
Citat: Ako je je moja izjava besmislena napisi neki dokaz zbog cega je takva pa da jos i nesto naucim.
Mozda si ti od onih likova koji jedu pre placanja pa ti je zato moja izjava besmislena?
A mozda i ne....sto bi i shvatio da si pratio temu. Ali nebitno je da li sam ja jedan od tih zlikovaca koji "jedu pre placanja"...da pogledamo tvoju izjavu...
Citat: Ruzna i ne kulturna pojava, nema tu sta da se prica.
Napisao si jednu recenicu koristeci svoj specificni pristup pravopisu u kojoj konstatujes da "nema tu sta da se prica". Dakle dajes kratak stav bez objasnjenja i onda ukidas mogucnost da se o temi uopste raspravlja. Samu besmislenost takvog pristupa su dokazali ucesnici ovog foruma koji su na 11 strana ocito pokazali da o tome "ima sta da se prica".
Citat: Za kraj bih dodao jos da je i tvoja izjava meni besmislena i glupa jer nema nikakve veze sa ovom temom.
Vazi...
[ Bathory @ 03.06.2008. 23:57 ] @
Smesno ti je?
Tvoja poruka se odnosila na mene, a ne na moga dedu, a ti si znao da se ja necu oglasiti dva meseca pa ti je jos tada bilo smesno?
Kako bi ti reagovao da neko pravi budalu od tebe?
Odakle ti znas koji je moj specificni pristup pravopisu?
Da ne pratis sve moje poruke sirom interneta?
Ja bih isto rekao i za vrsenje nuzde van WC-a, "ruzno je videti i nema tu sta da se prica".
Znaci ako ja nemam sta tu da pricam automatski mi je izjava besmislena jer nisam obrazlozio zbog cega mi je to ruzno.
Nemam ni potrebe citati svih 11 stranica jer me postovi ne mogu ubediti u to da je normalno jesti pre kase zbog toga sto nemam 10 godina pa da gradim svoje ponasanje citajuci iste, mozda je nekome to zanimljivo, ali mene to ne zanima.
[ Fuzz @ 04.06.2008. 00:39 ] @
Da :)
Citat: Tvoja poruka se odnosila na mene, a ne na moga dedu
Pa ako si ti pisao poruku, a ne tvoj deda onda je odgovor potvrdan.
Citat: a ti si znao da se ja necu oglasiti dva meseca pa ti je jos tada bilo smesno?
Pa ja nisam napisao da mi je nesto smesno pre dva meseca, vec danas. Ne razumem...
Citat: Kako bi ti reagovao da neko pravi budalu od tebe?
Na forumu? Kako?
Citat: Odakle ti znas koji je moj specificni pristup pravopisu?
Pa demonstrirao si ga...
Citat: Da ne pratis sve moje poruke sirom interneta?
Zato sam i unapredio adsl paket.
Citat: Ja bih isto rekao i za vrsenje nuzde van WC-a, "ruzno je videti i nema tu sta da se prica".
Znaci ako ja nemam sta tu da pricam automatski mi je izjava besmislena jer nisam obrazlozio zbog cega mi je to ruzno.
Da li je besmisleno izjavljivati nesto o cemu i sam kazes da nemas sta da pricas? Da. Ovo je tema, nije anketa. Za ankete postoji zaseban podforum.
A da li je besmisleno porediti vrsenje nuzde i konzumaciju vode ili cokoladice? Jeste, i to je besmisleno.
Uostalom, da je pokrenuta tema u kojoj covek npr. opisuje kako cesto nailazi na komsiju koji k.nja u liftu, ti bi rekao sta? "Ruzno je videti i nema tu sta da se prica"? :)
[ vladd @ 04.06.2008. 00:51 ] @
Besmisleno je, takodje, preterivati, kako sa ocenama, tako i sa poredjenjima.
Mozda je "nekultura" prejaka rec, mozda je preciznije da je dogadjaj "ispao" izvan bontona, malo se vratio ka zadovoljenju elementarnih potreba, ne toliko nepristojnih kao vrsenje nuzde..
Sa druge strane, kakva bi reakcija trebala da bude, ako se ispad iz bontona dodatno zloupotrebi, pa osoba koja konzumira nesto, sok ili cokoladicu, nakon postenog placanja na kasi, posteno pozove inspekciju i prijavi prodaju ostecene-potrosene robe..
Da li je to prosta zloupotreba, ili je neko, ko tu mogucnost ne zloupotrebi na taj nacin, u stvari dobrodusna osoba koja se samo malo zapustila(preciznije od opustila)..
Svako iskakanje iz pravila, moze da prouzrokuje (ne mora obavezno) dodatne komplikacije..
Poz.
[ Bathory @ 04.06.2008. 00:58 ] @
@Fuzz
Znaci tebi je besmisleno sve sto ja napisem bez obzira na sam tekst, to je zakljucak.
Prvo spominjes pravopis, besmislenost, 11 stranica i na kraju anketu.
Sve si ti primetio, nema sta.
Napomenuo sam vrsenje nuzde "van" WC-a, a ne kako ti kazes poredjenje sa konzumacijom vode ili cokoladice, to je primer nekulture i to im je zajednicko.
Jos si i unapredio ADSL paket, tome se nisam nadao :-)
A da li je besmisleno (u vezi ove teme) ono sto ti sam kazes:
Citat: Fuzz: Ukoliko vas sagovornik ili osoba u vasem drustvu ki(h)ne, pristojno je obratiti joj se recima "Ah, kihnuste!", na sta osoba odgovara sa "Hvala sto primetiste!" :)
[ Fuzz @ 04.06.2008. 09:19 ] @
Ne, to je OT deo moje poruke sto sam tada i napomenuo, zar ne?
Citat: Znaci tebi je besmisleno sve sto ja napisem bez obzira na sam tekst, to je zakljucak.
To je tvoj zakljucak. Ali posto ovo nije nas privatni forum, a ova rasprava nema veze sa temom, ja ne vidim smisao nastavljanja ove prepiske.
[ ivanv100 @ 06.06.2008. 20:49 ] @
Xaxaxaxax,e bas se dobro nasmejah citajuci odgovore na temu.
Alooo bre ljudi,putite ljude da jedu,krkaju,piju,i uzivaju!
Ako hoce nek plate,ako ne plate,odgovarace,ili nece.
E svasta boze! Navali narode!
Metro i Tempo su tu ZBOG VAS! Xaxaxax
This is Serbia!
[ bakara @ 06.06.2008. 22:29 ] @
Citat: ivanv100:
Alooo bre ljudi,putite ljude da jedu,krkaju,piju,i uzivaju!
Ako hoce nek plate,ako ne plate,odgovarace,ili nece.
Upravo to...
Prosle nedelje sam bio u tempu, i u krugu radnje je cak otvoren restoran za prodaju brze hrane i pica...
Naravno da se nalazi iza kase
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|