[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 19:38 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/...v_category=9&nav_id=293034

Citat:

Beograd -- Iako poslednjih godina ima najveću stopu rasta izvoza u regionu, 25 odsto godišnje, Srbija i dalje najmanje izvozi u Evropi.

Šest preduzeća uspelo je da izveze robu vrednu oko 50 miliona, a preko trista srpskih privrednika jedva je prešlo milion.

No comment :-(

Nesto mi se cini da ovakve stvari nece biti u so-called "predizbornoj kampanji", i da ce se vrteti oko stvari koje "raja vise razume" :(
[ Milan Jovanovic @ 08.04.2008. 20:05 ] @
Sećaš se da se i Milošević svojevremeno hvalio kako Srbija ima najveći privredni rast u Evropi :)
[ Jericho @ 08.04.2008. 20:16 ] @
Ma laze B92, mi smo u stvari NAJVECI izvoznici, samo se pravimo
[ Davor Vlajkovic @ 08.04.2008. 20:22 ] @
To je posledica 'našeg' zaostalog pravno-ekonomskog okvira (koji je prouzrokovan haotičnim stanjem u društvu), pa imamo situaciju da su mnogi ljudi, pogotovo u IT, praktično prinuđeni da svoj posao obavljaju pod američkim, britanskim ili kiparskim zastavama ne bi li izbegli svu srpsku 'blagodet' u obliku matorih zakona, velike birokratije i visokih troškova poslovanja u smislu poreza i doprinosa :( Drugim rečima, srpskog izvoza ima, ali se isti iz navedenih razloga često zvanično ne radi iz Srbije.
[ burex @ 08.04.2008. 20:22 ] @
Ma šta vi znate, izdajnici jedni! Ima zelenom salatom i malinama da razbijemo i EU i NATO u paketu!
E, da... Imamo i visoko razvijen izvoz tzv. mladih umova, i to na tone...
[ Beltrammi @ 08.04.2008. 20:33 ] @
slab izvoz je po meni posledica 3 stvari:

- nekonkurentne privrede
- slabe poslovne veze sa svetom
- precenjenost dinara
[ LoLive @ 08.04.2008. 20:39 ] @
držaću se teme ali..
ne želeći da pokrećem novu temu...ovo sam doživeo
Pre par dana nadjoh se na autoputu u pravcu ka Gazeli...
Kolone su bile kilometarske...jer se zapalilo kartonsko naselje ispod samog mosta!!!
Te je ugrozilo saobraćaj i sam most.Pa su blokirali saobraćaj dok to ne ugase..
Jedan jedini most(dva) na ceo Beograd....opšti haos...čekali smo bar 1h minimum.Da se čovek zapita kako sve uopše i može da funkcioniše...pod ovakim okolnostima..u ovakom gradu..prvenstveno državi.
Da se vratim malo na temu..
Političari eto se setiše da pred izbore trućaju o uvozu-izvozu...gacaju po onim blatnjavim naseljima nudeći asfalt,kanalizaciju struju,telefon.Majko moja!!!
To se pune škole kompovima...dece i igara na sve strane..
Narod rtard ko i obično...
I ne čudi me mali izvoz..ja ni banalne stvari nemogu da radim sa EU...
Tipa ebay,paypal..a kartice jedva da prođu..
A mostovi ko mostovi..
Negde može da bude baš pretrpano

Beč...ja sam pronašao bar 10..

[ Horvat @ 08.04.2008. 20:54 ] @
zakoni nisu "izvozno" podsticajni...izmedju ostalog
[ mulaz @ 08.04.2008. 20:56 ] @
Pa treba prvo nesto da se pravi, pa tek posle treba to da se izvozi.

Evo recimo slovenacki Fructal kupuje voce (jedna retkih stvari koja se izvozi) (i) u srbiji, pa posle prodaje sok po x-puta skupljoj ceni.

radne snage ima u srbiji dovoljno, samo neki ne bi da radi, kamoli da radi nesto fizicki... jeftinije je da sedi kuci, i trosi tih par stotina eura, koje jim poslali braca/ujaci/** iz inostranstva, koji tamo rade po ceu dan za neku (za onu drzavu, koja vec ta bila) mizernu platu.
[ MyWay @ 08.04.2008. 20:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nesto mi se cini da ovakve stvari nece biti u so-called "predizbornoj kampanji", i da ce se vrteti oko stvari koje "raja vise razume" :(
Ma neće - evo kako izgledaju 'udarne' vesti ;-)[img][att_url][/img]
Osim Roma koji su upali jerbo im je danas praznik, sve ostalo je predizborno :-) Ko još prati b92 nije ni zaslužio da se skine sa rts-a...
[ jablan @ 08.04.2008. 20:59 ] @
Hm, šta tačno zameraš B92 u ovom slučaju?
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 21:12 ] @
Citat:
MyWay
Ko još prati b92 nije ni zaslužio da se skine sa rts-a...

Da li to znaci da je vest o tome da je Srbija najmanji izvoznik u Evropi netacna, ili? Nisam bas skontao.

Bilo bi korisno i da nam kazes neke dobre izvore informacija o Srbiji. Hvala.
[ nkrgovic @ 08.04.2008. 21:21 ] @
Kao neko iz firme koja radi neki, uslovno receno, izvoz (izvozimo softver/usluge) - jedva cekam da vidim te mere.... Osecam da ce biti "ciljane" na firme kuma ministra X, zeninog brata od tetke ministra Y i mozda jos dvojicu, ali ajde... zivi bili pa videli.

Ono sto mene zanima je koliko je ovo realno? Ima li neko pravi spisak, ili je ovo samo "novinarska statistika"? Jesmo li stvarno toliko "Trubija" da izvozimo manje od San Marina ili Andore?
[ vindic8or @ 08.04.2008. 21:22 ] @
Nemojte tako, b92 ne ulepsava realnost. To je samo po sebi ispiranje mozga ako vecina ne veruje u tu realnost :)
[ MyWay @ 08.04.2008. 21:37 ] @
Citat:
jablan: Hm, šta tačno zameraš B92 u ovom slučaju?
Tendenciozno plasiranje vesti u službi pojednih partija/grupa.
Uostalom, izvozni fenjeraši smo duže vreme pa b92 nije našao shodno da piše o tome - pretraži i sam njihovu arhivu vesti po pitanju srpskog izvoza pa ćeš videti malo vesti, starijeg datuma i uglavnom (gle čuda) o tome gde smo nešto ipak izvezli.
Rekoh već, ali vidim da nisi čitao, da je samo vest o prazniku Roma nevezana za izbore i pripremu naroda za iste.
Citat:
Ivan Dimkovic: Da li to znaci da je vest o tome da je Srbija najmanji izvoznik u Evropi netacna, ili? Nisam bas skontao.

Ni ti nisi čitao ne samo moj tekst, ni citiran svoj i zato :
Citat:
Nesto mi se cini da ovakve stvari nece biti u so-called "predizbornoj kampanji", i da ce se vrteti oko stvari koje "raja vise razume" :(
To znači da je kao što vidiš počela kampanja. Čudi me samo da još Čeda nije startovao na b92 :-)
[ vindic8or @ 08.04.2008. 21:45 ] @
Svasta s tobom MyWay. Pises kao da postoje mediji koji nemaju politicku agendu. Skoro svi mediji, kod nas i svetu, imaju neke politicke veze. Onaj mali deo njih koji su zaista nezavisni su to uglavnom iz jednog razloga - da bi plasirali politicke vrednosti u koje veruju licno osnivaci i urednici.

Ako ti smeta da citas mediji koji su ocigledno naklonjeni DS-LDP strani, imas gomilu onih koji podrzavaju DSS-SRS. Ako hoces nenaklonjeno novinarstvo - zalim slucaj, nema toga...
[ Horvat @ 08.04.2008. 21:51 ] @
inace cini mi se da sam video vadikale da su imali iznajmljeni termin na b92 tv :D

i ovo je totalni off sa izvozom :)
[ jablan @ 08.04.2008. 21:52 ] @
Citat:
MyWay: Tendenciozno plasiranje vesti u službi pojednih partija/grupa.

I mediji, kao i ti i ja, imaju međusobne razlike u tome šta smatraju važnim vestima a šta ne. Je l' ti vidiš neki problem u tome? Ja takođe mislim da je nešto što kaže Solana, a tiče se nas, bitno i treba da bude jedna od udarnih vesti.

Problem je kad se plasiraju lažne vesti ili kad se određene vesti prećutkuju. Rangiranje i detaljisanje pojedinih vesti je ono što i treba da razlikuje medije.
[ superbaka @ 08.04.2008. 21:54 ] @
u Srbiji je mnogo isplativije baviti se monopolskim uvozom nego se uhvatiti u kostac sa jakom EU konkurencijom proizvodnjom i izvozom... platis par ministara za ekskluzivno pravo na uvoz i lova krece da kaplje...
[ MyWay @ 08.04.2008. 22:01 ] @
Citat:
vindic8or: Svasta s tobom MyWay. Pises kao da postoje mediji koji nemaju politicku agendu.
Čuj jasno je da će jedni da prate b92 drugi rts - ljudi vole da čuju ono što žele - stvar njihovog izbora je ko ga će izabrati da im pakuje vesti i to nema veze sa temom.
Ja sam samo poslao sliku kao odgovor na Ivanovo da kampanja nije počela..
[ Ivan Dimkovic @ 08.04.2008. 22:15 ] @
Hm ja nisam rekao da kampanja nije pocela :)
[ pantic68 @ 08.04.2008. 22:25 ] @
@MyWay
Cuj prijatelju na stranputici nas ne interesuju tvoji retrogradni politicki stavovi i to sto smatras b92 neprofesionalnim dok kurir, politiku i rts i ostale ne pominjes. Ako nemas nesto u vezi izvoza truj na drugom mestu.
Problem je sto u ovoj drzavi ne postoji povoljna klima za bilo kakav posao. Preveliki porezi (u zbiru, ne padajte na zvake da je neki porez manji nego negde) korupcija nikakva pravna zastita itd. dovodo do toga da se ne isplati nista raditi. Radi onaj ko mora onoliko koliko mora da bi preziveo i manji broj povlascenih ciji poslovi ne doprinose mnogo ukupnom napretku ekonomije. Tome se blizi kraj jer potrosnja vec dugo vremena prevazilazi proizvodnju. Stvari ce se razresiti na jedan ili drugi nacin ali postojece stanje je neodrzivo.
[ vukad @ 08.04.2008. 22:32 ] @
Citat:
pantic68: @MyWay
Cuj prijatelju na stranputici nas ne interesuju tvoji retrogradni politicki stavovi i to sto smatras b92 neprofesionalnim dok kurir, politiku i rts i ostale ne pominjes. Ako nemas nesto u vezi izvoza truj na drugom mestu.

Govori u svoje ime, ima ovde jos nas retrogradnih :)
[ MyWay @ 08.04.2008. 22:36 ] @
Citat:
pantic68: @MyWay
Čuj, ako ćeš već da pričaš sa nekim, potrudi se da pročitaš napisano - ja baš zbog takvih i pišem kratke postove, al' ne pomaže... evo ti si dokaz: ja 'pomenem' rts a ti odmah zatim napišeš da ne 'pominjiem' rts. Neverovatno...
E, da - onaj tvoj esej na temu 'nešto u vezi izvoza' je vrlo moćan - nema direktne veze sa izvozom a ni neke konkretizacije. Nema veze, bitna je volja. Ipak je ovo olimpijska godina i nek vlada olimpijski duh:-))))))))
Citat:
Ivan Dimkovic: Hm ja nisam rekao da kampanja nije pocela :)
Onda sam te ja pogrešno razumeo, sorry- molim te objasni šta si hteo da kažeš u prvom postu.
[ pantic68 @ 08.04.2008. 22:37 ] @
U tvoje ime sigurno nisam govorio. Siguran sam da nisam sam u svojim stavovima na ovom forumu.
[ pantic68 @ 08.04.2008. 22:54 ] @
Citat:
MyWay: ...

Tema je o izvozu i bednoj situaciji u privredi a ti si krenuo da diskreditujes medij koji je vest objavio. Vrlo poznata taktika mada ne znam sta te tera na to, pretpostavljam neki licni interes. Imas najvise postova u temi a da se nisi ni dotakao iste. Ali si nasao za shodno da ocenjujes koliko se moj post oslanja na temu. Za promenu pokusaj da kazes sta to nije tacno u vesti ili u mojim tvrdnjama (osim pominjanja rts-a).
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 23:25 ] @
Dal' u nastavku vjesti ili u posebnoj vjesti, nebitno, rekose da ce nam trebati 27g da bi stigli Sloveniju odnosno, nesto malo manje da bi dosli na nivo Hrvatske.
Ima jos zanimljivih vjesti ko voli da cita. Nista novo kod nas.
Sigurno ovo oko slabog izvoza ima i dobru stranu, koju ja ne vidim, ali sam siguran da ce se vec naci neko da objasni zasto je to dobro ili barem u najmanju ruku,
da ospori validnost ove informacije.
[ vukad @ 08.04.2008. 23:37 ] @
Jedini koji je nesto konkretno uradio na podsticanju srpskog izvoza je onaj Cankov kum, celavi Kostic sto je prepakivao secer. :)
[ Laki_Gen @ 08.04.2008. 23:47 ] @
Nije tacno da je samo on mnogo uradio po pitanju izvoza.
Mozete se vi smijati koliko hocete ali, NAJVISE se za izvoz brinuo S.M i kompanija.
Izracunajte koliko kosta fakultetsko obrazovanje jednog coveka, pa to pomnozite sa brojem koji je napustio zemlju. Cifra nebeska!
[ LoLive @ 09.04.2008. 07:29 ] @
Citat:
Laki_Gen: Dal' u nastavku vjesti ili u posebnoj vjesti, nebitno, rekose da ce nam trebati 27g da bi stigli Sloveniju odnosno, nesto malo manje da bi dosli na nivo Hrvatske.

Samo toliko..
Neverujem!!!!
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2008. 09:39 ] @
Citat:
MyWay
To znači da je kao što vidiš počela kampanja. Čudi me samo da još Čeda nije startovao na b92 :-)

Haha, kako je uvek ocekivano da ce neko da pomene ovu personu u bilo kojoj temi na kojoj se pominje b92 - iako, u ovom slucaju, b92 je najmanje bitan u celoj prici ciji je fokus trebala da bude vest :)

Istini za volju, sudeci po trenutnom snimku web sajta:

Mogao bih da izvucem neke druge zakljucke da koristim rezon g-dina MyWay, ali mislim da to nije potrebno i da slika govori vise od 1000 reci u vezi sa citatom gore ;-)

Nadam se da ce g-din MyWay da me udostoji odgovora na neke, po njemu, kvalitetne izvore informacija glede ekonomske i politicke situacije u Srbiji - posto covek obicno ima zamerke na objektivnost izvora navedenih ovde, prirodno je ocekivati da ima i neku bolju alternativu.

Nego da se vratim na temu i dekodiram moju poruku posto me ljudi pitaju "sta sam hteo da kazem" - ehm, hteo sam da kazem da je zalosno sto je Srbija najmanji izvoznik u Evropi a da, prostite, za b92, Cedu, Vucica i sl... me bas briga.

Takodje mogu da primetim da su stvari koje se koriste u predizbornoj kampanji vrlo banalne a, eto, neki ekonomski pokazatelji kao sto su ovaj ili fakat da je BELEX u teskoj depresiji jos od drugog kvartala 2007 ipak govore mnogo vise od 1000 gluposti tipa "Kosovo je Srbija" ili "Srbija treba da bude deo EU".

[ Slobodan Miskovic @ 09.04.2008. 09:47 ] @
Smesno je sto je ovde pokrenuta diskusija na tu temu, nije taj problem od juce ili kad je vec objavljena ta "vest"... Ima jos mali milion problema u Srbiji, toliko da ni jedan forum ne bi bio dovoljan za raspravu o istim. Takodje ne vidim ni svrhu diskusije na ovu temu, probleme tog tipa neresavaju gradjani nego politicari. Koji zakljucak treba da ima ova tema? Svi ti podaci su javno dostupni i onaj koga isti interesuju mogu ih pronaci vrlo jednostavno...
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2008. 09:49 ] @
A koji zakljucak treba da ima tema o pijenju iz flasa u supermarketu pre kase? :) Ovo je forum, sluzi za diskusiju.

Sto se problema "koje treba da resavaju politicari" tice - politicari obicno rade minimum a prag minimuma zavisi i od praga svesnosti gradjana o nekom problemu, pa smatram prilicno korisnim sirenje informacija o nekom problemu.
[ Slobodan Miskovic @ 09.04.2008. 10:04 ] @
Ta tema se tice obicnih ljudi i njihovom ponasanju u svakodnevnoj situaciji i covek je trazio misljenje o tome.

O cemu bi trebalo da se diskutuje na temu loseg izvoza u Srbiji? To je opste poznata i prihvacena stvar, cak su i uzroci takvog stanja opste poznati...

Citat:
Sto se problema "koje treba da resavaju politicari" tice - politicari obicno rade minimum a prag minimuma zavisi i od praga svesnosti gradjana o nekom problemu, pa smatram prilicno korisnim sirenje informacija o nekom problemu.

:) To ce bas da ide u Srbiji. :)

Svesnost gradjana o problemima u Srbiji je na jako "visokom" nivou, uostalom procitaj odgovore koje si dobio do sada. :(

Elem informacije bi trebalo siriti kad je u pitanju nesto dobro posto su lose stvari u Srbiji u ogromnoj vecini u odnosu na one dobre...

Moze da se otovori i tema i o niskom prirastaju, niskom standardu, visokom stepenu samoubistava, stanju puteva, visokoj nezaposlenosti, starost voznog parka prosecnog gradjanina, zaduzenosti, stanja vatrogasnih sluzbi po pitanju opreme, kvalitetu zivota i medicinske usluge, postovanju prava radnika, privatizaciji, tajkunima, sporosti administracije, starim pasosima, novim tablicama, radnim zlocincima, hladnjacama i seceranama, fudbalskoj, naftnoj, drumskoj i stecajnoj mafiji ali sve to nece ni za milimetar promeniti svest gradjana Srbije. Drustvo je duboko polarizovano i na totalno suprotnim stranama, uvek ce biti onih koji ce takve teme samo konstatovati i onih koji ce ih proglazavati za veleizdajnicke,pakosne i lazne statistike ''zapada''..
[ Laki_Gen @ 09.04.2008. 10:10 ] @
Tesko, u nasem drustvu ne postoji konsenzus skoro ni oko jedne bitne stvari. Ljudi su duboko podjeljeni oko svega i svacega i nazalost to se obilato koristi u politickim
kampanjama koje su skoro svake pola godine. Ista je stvar i oko problema izvoza.
Smatram da vecina u Srbiji nema pojma zasto je to korisno i kakvi su efekti veceg izvoza.
Mnogi su culi da je to dobro i da ce nam biti bolje, medjutim za to se zalaze politicka stranak kojoj nisu naklonjeni i dovoljno je da njihov politicki miljenik samo precuti ili kaze
kako to i nije najbitnija stvar na svjetu (bitnije je recimo napraviti vrtic ili okreciti skolu) i ljudi ce promjeniti misljenje.
Ne treba biti prepametan i to zakljuciti, ako pogledamo stanje na politickoj sceni sve je jasno.
Mi nismo u stanju da se dogovorimo da li je pristupanje EU dobro za nas ili ne, da li je piti vodu iz flasice u supermarketu nekulturno, itd...

Sto se tice sirenja informacije, slab je efekat. Oni koji posjecuju forum su uglavnom informisani ili pak imaju potpuno suprotno misljenje.
[ Deker @ 09.04.2008. 10:42 ] @
Problem je što svi koriste procente, a ne apsolutne iznose, jer lepše "zvuči". Pa ako kažeš, da Srbija ima privredni rast izvoza od 25% (uvek se misli u odnosu na prethodnu godinu), mnogo lepše izgleda nego kada uzmeš referentnu 89' godinu, pa kažeš da je Srbija dostigla 1/3 izvoza iz te godine.

Problem je i što imamo i neupućene novinare, ali je najveći problem cenzura i autocenzura medija.

Problem je i konspirativan način rada države, prikrivanje informacija, i doziranje po nahođenju.

A to da neko unapred ima mišljenje o drugima, i da su neuki... U pare se i nepismen čovek razume. Pa i dete od 5 godina. Podsećam vas na besplatne akcije. Koliko je bilo interesovanje ludi!

Činjenica je da se u Srbiji vrši najgora privatizacija, čiji je cilj ostvarivanje najveće cene za preduzeća (a postiže se najmanja, jer su takvi propisi), da ima najgori poreski sistem, čiji je cilj da što više onemoguće preduzeća da se razvijaju, najgori carinski sistem, čiji je cilj opstajanje monopola, najgoru strategiju ekonomskog razvoja, najgoru državnu upravu, koja je postala profitabilno monopolističko preduzeće (nema šta se ne plaća, i to po kakvim cenama!) i tako dalje. A ko o tome piše? Bar na nacionalnim medijima?

Ja se uopšte čudim kako opstajemo (kao država). I ne vidi se da neko želi (političari) da se sistem promeni...

@Laki_Gen Vrtić jeste bitan. Ne znaš koliko dok ti ne zatreba. Problem je što se neko (političari) kite tuđim perjem, jer si taj vrtić sam (poreski obveznik ili kupac stana, bar u Beogradu) već platio.
[ Laki_Gen @ 09.04.2008. 10:59 ] @
Vrtic sam naveo kao primjer zamjene teza i konstantnog urlika lopovi, lopovi, korupcija!!!! Koliko god to bio veliki problem, nekima je to odgovor na sva pitanja.
To je odgovor i za problem izvoza i za taj nesrecni vrtic i za sta sve ne.

Nemam ja predrasude da su Srbi neobrazovani ili neuki, postoji nesto sto se zove zvanicna statistika broja visoko obrazovanih, izdvajanja za kulturu, za IT sektor i najbitnije
licni kontakt.
Sto se tice akcija, pokusajte da se sjetite koliko je osporavanje bilo i kakva je sve kampanja vodjena da je to propagnda vlasti i da od toga nema nista. Na kraju je narod
krenuo masovno da se upisuje za besplatne akcije, ali ne zato sto ima predstavu sta su akcije, berza i sl.(pogledaj istrazivanja), nego zato sto je to dzabe, bice neki dinar,
pa sto da ne.
Objasnite vi meni kako da taj isti narod razumje pitanja izvoza, strategiju ekonomskog razovja ili nesto slicno. Ljudi su uglavnom nezainteresovani i najlakse im je da
upiru prstom u druge. Oni koji predstavljaju takvu politiku i taj nacin razmisljanja imaju ogromnu podrsku u Srbiji, mozda cak i nadpolovicnu.
[ NoneVi @ 09.04.2008. 11:11 ] @
Da se vratimo na temu. Gde su konkretni podaci? Ja prosto ne mogu da verujem da izvozimo manje od BiH albanije i slicnih zemalja. Naravno cinjenica je da je ovde skoro sve u k***** ali bas da smo najgori neverujem. Naravno nije ni cinjenica da smo medju najgorima nesto cime se treba ponositi.

I jos jedna stvar. Kad sa procita vest nigde se ne vidi da je neko izjavio da smo najgori izvoznik. U podnaslovu novinar iznosi tu tezu a zatim se ona vise nigde nepojavljuje u tekstu. Kad se procita tekst stvarno se vidi da je stranacki obojen. Prvo Djelic (DS) kaze kako cemo ulagati milione, sve ima da prsti, a zatim bubalo (DSS) koji kaze da je sve ok. Naravno stranacka obojenost nije karakteristicna samo za B-92 ali je uvek tamo bila najizrazenija ( Posle RTS, gde su ranije bile povampirene aveti, NATO falange a sada mi, izgleda, neko otima 15% duse).
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2008. 11:24 ] @
Novinar B92 je zaboravio da navede izvor za vest, sto je jako grub prekrsaj korektne novinarske prakse i samo pokazuje koliko je nizak nivo kvalitetnog novinarstva u Srbiji.

Elem, CIA World Factbook kaze sledece:

Kolicina izvoza:

Albanija: $962 million f.o.b. (2007 est.)
Hrvatska: $12.11 billion f.o.b. (2007 est.)
Bosna: $3.923 billion f.o.b. (2007 est.)
Makedonija: $2.844 billion f.o.b. (2007 est.)
Serbia: $8.824 billion (2007 est.)

Dakle, po CIA-i, Srbija ipak nije na "poslednjem mestu u Evropi" po apsolutnoj kolicini izvoza. Mozda je novinar mislio na relativnu?

Po relativnoj kolicini izvoza (po glavi stanovnika) imamo sledece cifre:

Albanija: $267/lobanja
Hrvatska: $2693/lobanja
Bosna: $861/lobanja
Makedonija: $1383/lobanja
Srbija: $1176/lobanja*

(*) Koristeci broj stanovnika iz popisa 2002 godine.

Dakle, po relativnoj kolicini izvoza, Srbija isto nije na "poslednjem mestu u Evropi", prema tome vest isto tako nije tacna ni po ovom osnovu, ako su CIA informacije tacne (one se oslanjaju na javne statisticke podatke svih zemalja).
[ irule @ 09.04.2008. 11:33 ] @
Pa naravno da nije tacna, B92 je takvo smece da njihove pretenciozne naslove ne treba ni komentarisati. A kad smo kod komentarisanja, ovakav koment sa podacima CIA ne bi ni prosao na sajtu.
[ Laki_Gen @ 09.04.2008. 11:34 ] @
http://www.poslovni.hr/75301.aspx
http://webrzs.statserb.sr.gov....1.php?SifraVesti=257&Link=
http://www.bhas.ba/new/default.asp?Pripadnost=1&mode=dark

Racunajte sami.
[ brainbuger @ 09.04.2008. 11:45 ] @
Sve svetske privrede imaju problema sa konkurentnošću na globalnom tržištu i sve oštriju borbu oko povećanja (održavanja) nivoa izvoza. Naš dodatni (mnogo ozbiljniji) problem je nemanje jasne strategije za tu borbu a kao ključni razlog nemanja strategije je konstantna politička borba, koja odnosi 99% vremena svih važnijih donosilaca odluka.

Evo saopštenja republičkog zavoda za statistiku ako neko želi da pogleda šta ulazi u tih $8.824 milijardi kojih smo izvezli i gde je izveženo.
[ hecky @ 09.04.2008. 11:54 ] @
Ocigledno je novinar hteo malo da promovise svoj clanak "masnim" naslovom.

To je normalna stvar, samo je malo preterao. Kod nas nija jasna razlika izmedju "dobar naslov" i "dezinformacija", a ni javnost ne penalizuje dezinformacije (blic uglavnom pise gluposti, a opet vecina ljudi ga cita i formira misljenje na osnovu toga), pa se donekle moze razumeti "prekomerni entuzijazam" tog novinara .

Nigde u tekstu clanka se ne tvrdi da je Srbija zadnja u Evropi, vec se tvrdi da je medju poslednjima po izvozu, sto je tacno.

Clanak je ok, al je naslov malo preterao
[ pantic68 @ 09.04.2008. 12:01 ] @
Jes vala, novinarska patka, albanija i bosna stoje gore od nas. Nema razloga za brigu. Znate li da smo pocetkom veka, kad se otvorila mogucnost trgovine sa eu, dobili kvotu za izvoz govedine koju nismo mogli da ispunimo ni sa 10%. Potom nam je ta kvota prepolovljena ali bez brige ni to nismo mogli da proizvedemo. Sada, mislim mada nisam sasvim siguran, da to meso i uvozimo.
Ako ne mozemo da oformimo neku visokotehnolosku proizvodnju za koju je potrebno previse ulaganja sta je problem sa poljoprivredom? Negde se pominju klanice po eu standardima. Klanica ima dovoljno ali zasto nema onih po najnovijim standardima a ima recimo deltaland. Jasno da ih nema jer se ne isplati, a zasto se ne isplati treba pitati one koji kreiraju ekonomsku politiku.
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2008. 12:27 ] @
Citat:
Hecky
Clanak je ok, al je naslov malo preterao

Ne, clanak je daleko od OK - iako sam stekao utisak da B92 web daje jos i najkvalitetniji sadrzaj sto se vesti iz Srbije tice, standardi koje B92 ima su daleko ispod onih koje bih ocekivao od ozbiljne novinske kuce. Fakat da si bolji od nekog RTS-a, Kurira, Glasa Javnosti i sl... i nije bas neki argument, to bi bilo kao da se trkas sa ljudima u kolicima i sebe nazivas "svetskim sampionom na 100m"... Pa mnogi od njih imaju stil pisanja kao da su izasli iz "Borata" a ne kao neka kvalitetna medijska kuca.

Evo nekih stvari koje zameram:

- Prvo, akutni nedostatak fakata i navedenih izvora u vestima. Ova vest o kojoj pricamo je tipicna, dakle naslov kaze jedno - a u samoj vesti nigde dokaza za to, a kao sto vidimo stvari nisu bas takve kako naslov navodi (bez obzira sto je i #3 mesto ocajno lose, ali nije ono sto pise!). Znaci, naslov je prevara, sluzi da sokom namami citaoca da je pricita i to je tipicna strategija tabloida, a ne ozbiljnih medijskih kuca.

- Drugo, sami naslovi vesti iz Srbije su postali totalno degutantni - evo nekih sto su mi ostali u memoriji "Srbi da prihvate blabla" (WTF?!), "Srbija da podnese tuzbe" (WTF?!), Izvinite, da li je ovo neki novi stil izvestavanja u Srbiji, sa nekompletnim recenicama koje cak nekad sadrze imperative u naslovima bez navodjenja ko je to izjavio? I ova vest isto ima naslov "Srbija najmanji izvoznik u Evropi" - zvuci vise kao neki naslov iz Kurira i slicnih tabloida nego ozbiljan clanak. Koja je fora sa tim nekompletnim recenicama, prilagodjavanje prosecnoj pismenosti u Srbiji ili?

- Trece, apsolutni nedostatak kvalitetnog istrazivackog novinarstva (cast izuzetcima) - citajuci intervjue sa raznim bitnim faktorima u Srbiji stice se utisak da novinari pojma nemaju o temi i postavljaju besmislena pitanja koja moze da postavi i dete iz osnovne skole (manje-vise provera nekih izjava za stampu, i sl..) - umesto da se fokusiraju na problem i da traze konkretne odgovore (pogledati recimo BBC - Hard Talk i uciti kako se zaista diskutuje na nivou)

Jednostavno, ako pocnes da se informises iz izvora tipa BBC, The Economist, Harvard Business Review, BusinessWeek i sl... pocinju vrlo lako da upadaju u oci prostakluci i manjkavost cinjenica u srpskom novinarstvu.

Da ne pominjem ostale osim B92, citajuci mnoge novine iz Srbije sticem utisak kao da me neko psuje ili tretira kao polu-pismenu budalu.
[ Horvat @ 09.04.2008. 12:27 ] @
a ko bi uzgajao krave? je l' ti znas koliki je to trosak,koliko treba da krava naraste do ~tonu od teleta
a ko ce to platiti,drzava daje k od ovce,a ne pomoc za razvoj poljoprivrede,stocarsta [ma i privrede uopsteno]
znaci nema se odakle poceti
[ Laki_Gen @ 09.04.2008. 12:47 ] @
Imate slicnu vjest koja nije stranacki obojena i ne proziva resorne ministre iz drugih stranaka.
http://www.b92.net/biz/vesti/s...04&dd=08&nav_id=292948
Ne zaboravite da je trenutno predizborna kampanja u Srbiji i ko kome drzi stranu. Jutros sam slucajno na trafici video naslovnu stranu "Pravde", mislim...

Zar ne postoje vrlo povoljni krediti koje drzava daje registrovaim poljoprivrdnim domacinstivma? Mnog je bilo buke oko toga.
Ko je nas najveci izvoznik i ako me pamcenje sluzi, trazena je revizija i ponistenje privatizacije te firme pre nekoliko godina? Sada svi cute...
[ pantic68 @ 09.04.2008. 12:54 ] @
Pa tako svi i razmisljaju, ako moze nesto da se obrne na brzaka ako ne da lezimo, bolje dzaba sedeti nego dzaba raditi.
Drzava ne treba nista da daje samo treba manje da uzima e sad kako objasniti kamari parazita na drzavnim jaslama i masi penzionera i ostale socijale da secemo granu na kojoj sedimo. To su glasaci a onima koji odlucuju vaznije je kako preziveti do izbora nego sta ce biti za par godina. Uopste dok je veci broj onih koji potrazuju iz budzeta od onih koji unose u isti birace se vlasti koje obecavaju vecu potrosnju a sto ce gusiti privredu.
Poljoprivredni i uopste privredni krediti su bezveze tesko se dobijaju, mali su ili se dele po nekim drugim kriterijumima. Problem je u prevelikim dazbinama na repromaterijal i energiju, na sve i svasta, kredit se mora vratiti i to nista ne popravlja isplativost posla.
[ Horvat @ 09.04.2008. 13:07 ] @
evo nesto sto mi palo na pamet,kako drzava "podstice" poljoprivredu
hleb je poskupio,sad je nekih 38 dinara
zito je i dalje na istoj ceni ;)

koja je osnova poskupljenja

krediti? a da bi uzeo kredit koji su uslovi?da bi otplatio kredit koliko treba da kesiras [1,5 vrednosti kredita,2 vrednosti kredita?]

inace "pomoc" drzava deli domacinstvima od nekoliko stotina hektara,znaci onima kojima prakticno manje vise ni ne treba

ne podstice novi razvoj

no dzabe ja to ovde pisem

e,da, sta je naslovnica press-a?

edit:a koja su ta dva preduzeca?
[ Deker @ 09.04.2008. 13:14 ] @
http://www.rts.co.yu/jedna_vest.asp?belong=&IDNews=219838

http://www.b92.net//biz/vesti/...04&dd=08&nav_id=292948

Citat:
Laki_Gen: Vrtic sam naveo kao primjer zamjene teza i konstantnog urlika lopovi, lopovi, korupcija!!!! Koliko god to bio veliki problem, nekima je to odgovor na sva pitanja.
To je odgovor i za problem izvoza i za taj nesrecni vrtic i za sta sve ne.

Nemam ja predrasude da su Srbi neobrazovani ili neuki, postoji nesto sto se zove zvanicna statistika broja visoko obrazovanih, izdvajanja za kulturu, za IT sektor i najbitnije
licni kontakt.
Sto se tice akcija, pokusajte da se sjetite koliko je osporavanje bilo i kakva je sve kampanja vodjena da je to propagnda vlasti i da od toga nema nista. Na kraju je narod
krenuo masovno da se upisuje za besplatne akcije, ali ne zato sto ima predstavu sta su akcije, berza i sl.(pogledaj istrazivanja), nego zato sto je to dzabe, bice neki dinar,
pa sto da ne.
Objasnite vi meni kako da taj isti narod razumje pitanja izvoza, strategiju ekonomskog razovja ili nesto slicno.

Koliko znam, kada preduzetnici kupuju zemljište za stambenu izgradnju u Beogradu, oni gradu plaćaju osim samog zemljišta, i takse i naknade za infrastrukturu. U tu infrastrukturu, pored puta, struje, vode, kanalizacije itd. spada i škola, vrtić za određen broj stanova. Što se to ne ostvaruje u praksi, tj. da kada se napravi 4000 do 5000 stanova u nekoj beogradskoj opštini godišnje (Čukarica, N.Beograd) sam grad napravi i vrtić i školu, pa i minitržni centar, pitanje je za vlasti.

Zvanična statistika u Srbiji je vrlo gruba i izvodi se na osnovu nepotpunih podataka, a znamo i poznato je kako se fingiraju različiti statistički podaci za različite potrebe. Kulturu bih lično komercijalizovao, jer je postala nedostupna prosečnim građanima, a dobrim delom se finansira iz budžeta - poreza. Primer: bečka opera, gde su karte od 3DM do preko 400DM, pa svako može da se kulturno oplemenjuje. IT sektoru nije potrebno da se finansira, nego da se manje oporezuje. Od akcija će biti nešto. Videćemo koliko. Ali je kasno stiglo. Privatizacija je skoro završena, na najgori mogući način. X puta je bio bolji prethodni zakon. Narod je postao zainteresovan za akcije. Uvek kada ima interesa, budi se radoznalost.Treba zainteresovati narod. Zato sam i rekao da je Srbija konspirativna država, da se do informacija teško dolazi, ili se moraju plaćati, za što bi prirodno bilo da je besplatno. Primer: hrvastske narodne novine i službeni glasnik.

Razumeće ga kada mu bude neko normalan objasnio šta je to, i kakva je korist. Strategiju ekonomskog razvoja ni ja ne razumem. Ali znam da bi dostupno informisanje (besplatno) internet, besplatne usluge - NBS službeni glasnik, agencija za PP, statistika itd. mnogo više koristilo izvozu nego povoljniji krediti (vidi linkove - od koga krediti, opet od poreza?). Ali znam dosta svojih kolega, koji imaju akcije od prethodne privatizacije (do 2000), i prilično su zainteresovani. Zašto je promenjen način privatizacije 2001. i zašto građani nisu od tada "bombardovni" informacijama o tome, o akcionarstvu, o kapitalu i tako dalje? I danas je tako. Nisu građani krivi za to.

Šta ja mislim o tome? Biznis ispred svega! Amerika! Sve u državi da se podredi razvoju biznisa i preduzetništva. Svaka politika, svaka institucija. Ne sme ništa da ga koči. Sve što ga koči treba da je protivzakonito. Deregulacija, uprošćavanje procedura, besplatne usluge javnih službi, ukidanje carina, umesto 300 vrsta, 3 vrste poreza (prihod, imovina i PDV). Prihod: sve što zaradiš - sve što potrošiš = oporeziv prihod (ako sve potrošiš nema poreza, platio si PDV na robu, kud ćeš više - skalabilan u procentima, za bogatije malo veći)

Citat:
Ljudi su uglavnom nezainteresovani i najlakse im je da
upiru prstom u druge. Oni koji predstavljaju takvu politiku i taj nacin razmisljanja imaju ogromnu podrsku u Srbiji, mozda cak i nadpolovicnu.

Ovo nisam razumeo (pojasni). Ali nezainteresovani mogu biti iz prostog razloga, jer nije raščišćeno sa prošlošću, nismo svi krenuli od nule (više manje, do '90. su svi u Srbiji bili podjednako bogati/siromašni, a šta reći za '90.-te), a nije ništa urađeno po tom pitanju, nisu svi podjednako "platili" ceh tranzicije, nije donet zakon o ispitivanju porekla imovine. Pa recimo slučaj "besplatnog" deljenja 400.000 stanova zbog šake vila na Dedinju, a danas svi plaćamo ceh (otplaćujemo kredite) za to. A to se i danas dešava (dodela stanova političarima - šta fali kreditu, košta majku mu) Kako će se novobogataši snaći u pravoj tržišnoj utakmici? Ko nas vodi u budućnost?
[ Legeonar_ @ 09.04.2008. 13:34 ] @
Najveci problem sa B92 je u tome sto nesto najgore sto se desilo Srbiji u medijskoj sferi,to je definitivno izdajnicka televizija, jer su to bezbroj puta ponovili.

Svi mediji u Srbiji koji preuzimaju strane programe tipa Glas amerike (VOA), BBC WS, RFI ili bilo koji drugi finansiran od vlada ili NVO bi po meni bili zabranjeni istog trenutka. Ja razumem da su lokalne stanice u Srbiji dobijale pare za reemitovanje tog propagandnog djubreta ali neke granice ipak trebaju da postoje. RRA nece reagovati, daju se i nacionalne frekvencije stranim medijskim kucama i mozda je to u skladu sa nekim naprednim normama, nemam pojma o tome.

Koliko procentualno ima sanse jedna srpska radio stanica da emituje propagandni program u recimo UK ili USA? Nula i slovima nula.

Pa oni su bombardovali RTS koji je rusio njihovu "istinu" koju su emitovale sve svetske medijske kuce i neki avioni oko nas. Taj isti B92 imate i na NATO letcima, gde su nas pozivali da ga slusamo.
Citat:
An eighth leaflet gave the frequencies of five radio and television channels that the people could tune in to receive NATO radio and television broadcasts. The leaflet has the title "We want to speak to you." The stations listed are Radio Kosova (102.2 kHz), B-92 (92.5 kHz) 106.4 kHz and 1003 medium wave (AM). Television channel 21 is listed, but I understand that only fuzzy pictures and weak audio can be heard over this channel.

http://www.psywarsoc.org/FallingLeaf/oaf.php
Znaci da su trebali biti koristeni kao sredstvo propagande tog NATO-a.

Evo vam link da vidite nesto i o informacionom ratovanju i psiholoskim operacijama u koje spada i B92. Dovoljan razlog da se isti zatvori.
http://www.iwar.org.uk/psyops/index.htm

To je medijska kuca koju bi vlada bilo koje drzave u Evropi zabranila zbog milion razloga istog momenta. Kakvo slobodno novinarstvo i ostale gluposti. Oni su primer svega negativnog u novinarstvu.

B92 je finansiran da radi na kreiranju javnog mnenja u Srbiji i to rade za tudje interese. Da bi to uradili u interesu onih koji daju pare svi su prosli obuku kako se to radi. Zbog toga ne lice na TV Palmu i slicne medije jer se koriste prefriganije metode propagande. Izgledaju tehnicki korektno, imaju dobar sportski i filmski program da bi privukli vise gledalaca kojima se salje poruka.
[ Deker @ 09.04.2008. 13:41 ] @
Vesti pišu veoma mladi (neiskusni) novinari, bez istraživanja, koji su bedno plaćeni, a tekstove im cenzurišu urednici. Ako ste ponekad gledali emisije na RTS-u kada urednici najvažnijih medija kao "ispituju" najviđenije političare, videli ste kakva pitanja postavljaju! Bruka jedna! Što reče neko, nema nekontrolisanog medija, od stranaka ili tajkuna. Kako oni da pišu o ozbiljnim temama?

Citat:
koja je osnova poskupljenja

Da si ti meni živ i zdrav, kompletna agroprerađivačka industrija je u rukama tajkuna. To je osnov. Kao i poljoprivredno zemljište. Mislim u vlasništvu.

Uvoz je najisplativiji. Da li verujete da su veleprodajne marže hemijskih/kozmetičkih proizvoda od 300% do 800%. Cena uvoza šampona 200ml = 20 dinara. Veleprodajna cena = 100 din + 18PDV. Maloprodajna = 200 din sa PDV. Da li je i sa ostalom robom? Da li verujete da isti toalet papir u Bosni u prodavnici sa računom preko Drine plaćam 125 dinara, a u Srbiji 250 (samo u hipermarketima ili na pijaci)?

Zašto bi neko izvozio? A, da, znam. Da bi došao do deviza da može nešto da uveze. Godinama je Delta bila najveći izvoznik poluproizvoda od drveta (lično znam), da bi devize koristila za uvoz recimo Nivee.
[ pantic68 @ 09.04.2008. 13:45 ] @
Citat:
Legeonar_: ...

Ko li tebe pusti na ovaj forum da otkrivas izdajnike...
[ Deker @ 09.04.2008. 13:49 ] @
@Legeonar_

A koji je po tebi dobar medij? B92 jeste strani medij.

Citat:
To je medijska kuca koju bi vlada bilo koje drzave u Evropi zabranila zbog milion razloga istog momenta.

Navedi razlog. Ne pričaj napamet.

Citat:
B92 je finansiran da radi na kreiranju javnog mnenja u Srbiji i to rade za tudje interese.

Javno mnjenje kreiraju izvori informacija, kojih ima jako malo, nedovoljno je - kad se radi o političkim i državnim institucijama, jer vole da rade konspirativno.

Šta je TV Palma?!
[ hecky @ 09.04.2008. 14:27 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ne, clanak je daleko od OK - iako sam stekao utisak da B92 web daje jos i najkvalitetniji sadrzaj sto se vesti iz Srbije tice, standardi koje B92 ima su daleko ispod onih koje bih ocekivao od ozbiljne novinske kuce. Fakat da si bolji od nekog RTS-a, Kurira, Glasa Javnosti i sl... i nije bas neki argument, to bi bilo kao da se trkas sa ljudima u kolicima i sebe nazivas "svetskim sampionom na 100m"... Pa mnogi od njih imaju stil pisanja kao da su izasli iz "Borata" a ne kao neka kvalitetna medijska kuca.

...

Jednostavno, ako pocnes da se informises iz izvora tipa BBC, The Economist, Harvard Business Review, BusinessWeek i sl... pocinju vrlo lako da upadaju u oci prostakluci i manjkavost cinjenica u srpskom novinarstvu.

Da ne pominjem ostale osim B92, citajuci mnoge novine iz Srbije sticem utisak kao da me neko psuje ili tretira kao polu-pismenu budalu.

Clanak je OK, gledano u kontekstu Srbije.

Daleko je B92 od "world class" novinarske kuce, ali su najbolji u Srbiji.

Problem je to sto javno mnjenje (citaoci/gledaoci/slusaoci) u Srbiji ne kaznjavaju (prestaju da ih koriste) medije koji iznose netacne/emotivne/nekompletne/nelogicne informacije, niti cene (dovoljno) one koji ulazu energiju da naprave kvalitetan clanak.

Tako ni novinari nemaju motivaciju da budu bolji, jer jednostavno, bombasticni naslovi i vesti prodaju novine/tv/radio i donose lovu (od reklama).

Medij, u Srbiji, koji bi davao objektivne (kvalitetne je bolja rec) vesti bi ubrzo bankrotirao, jer ne bi bio popularan... tacnije bio bi dosadan. Tuzno, ali istinito. Taki smo narod .
[ Horvat @ 09.04.2008. 14:29 ] @
jej evo ga legionarsadonjomcrtom :D:D:D

inace ja ne vidim program voa na b92,vidim na avali ili na foxu,ne secam se tacno :)

a da,ne prikazuju rusku tv :D IZDAJNICI JEDNI STVANI PVACENICI KAKO VAS NIJE SVAMOTA!!! :D

i dalje niko nije rekao koja 2 preduzeca

pa nije sve u rukama tajkuna sto se poljoprivredne PROIZVODNJE SIROVINA TICE ,ne mislim na preradjivacku ,nego na "seljake" poljoprivredne radnike

e a drzava je kriva sto ne sankcionise to "bespravno" podizanje cena ;)

nebitno
[ irule @ 09.04.2008. 14:31 ] @
Citat:
Medij koji bi objektivno iznosio vesti u Srbiji bi ubrzo bankrotirao, jer ne bi bio popularan... tacnije bio bi dosadan. Tuzno, ali istinito.

Ovo je kao da si rekao Romi su prljavi ili crnci su nepismeni.
[ Horvat @ 09.04.2008. 14:36 ] @
da,svi treba da budu kurir i svet ili sta vec
[ pantic68 @ 09.04.2008. 14:57 ] @
Citat:
Horvat:
pa nije sve u rukama tajkuna sto se poljoprivredne PROIZVODNJE SIROVINA TICE ,ne mislim na preradjivacku ,nego na "seljake" poljoprivredne radnike

e a drzava je kriva sto ne sankcionise to "bespravno" podizanje cena ;)

nebitno

Ovo za "bespravno" zezas nadam se. Nije sve u rukama tajkuna ali recimo distribucija jeste. Jednom prijatelju su svojevremeno oduzeli kamion zbog 700 kg brasna jer ne sme da prodaje brasno na pijaci iako je proizvodjac. Zapravo sme ali su potrebne odgovarajuce dozvole, da se registruje delatnost, ispune uslovi platie porezi, takse sve u svemu ako nisi tajkun ne isplati se.
Isto tako i za uvoz repromaterijala. Jedini nacin je da se plati odgovarajuca provizija (p)ovlascenom uvozniku.
Oko dobijanja potpisa od nadleznog ministarstva je posebna procedura bar po onome sto sam cuo od insajdera. Jos jedan razlog koji olaksava manipulacije je besparica u koju su nas ti isti doveli. Zito je za proslu zetvu bilo duplo jeftinije a vlada je zabranila izvoz toboze da ostane dovoljno za domace potrebe. Naravno da je ostalo ali u tajkunskim silosima.
Milion i jedan los da ne kazem zlonameran potez ali ovde kao da je sve vaznije od onoga od cega se zivi.

[Ovu poruku je menjao pantic68 dana 09.04.2008. u 17:09 GMT+1]
[ vindic8or @ 09.04.2008. 15:36 ] @
Mislim da nam ni odnos uvoza i izvoza nije neka sreca za siromasnu zemlju. CIA kaze...

Srbija:

Exports:
$8.824 billion (2007 est.)
Imports:
$18.3 billion (2007 est.)

Bosna:

Exports:
$3.923 billion f.o.b. (2007 est.)
Imports:
$9.294 billion f.o.b. (2007 est.)

Moldavija:

Exports:
$1.43 billion f.o.b. (2007 est.)
Imports:
$3.59 billion f.o.b. (2007 est.)

Albanija:

Exports:
$962 million f.o.b. (2007 est.)
Imports:
$3.42 billion f.o.b. (2007 est.)

Znaci mi 10 milijardi dolara vise izbacimo iz zemlje nego sto se vrati. Ali pravljenje uslova za kompetitivnu ekonomiju je nebitno u ovom momentu. Mozemo i da gladujemo. A i pravljenje pravne drzave mora da se odlozi "za mnogo mnogo godina". Bitno je da Srbi na Kosovu sto vise pate i da im se zabrani svaki pokusaj integracije. Takve slike pale kod raje tako da lepo moze da se zadrzi vlast koja ce i dalje da neguje korupciju i pravi divne ugovore o koncesiji i jos hiljade i hiljade stvari koje nam nisu ispred nosa...
[ boccio @ 09.04.2008. 16:12 ] @
Mislim...
http://www.doingbusiness.org/ExploreEconomies/?economyid=206

Ako ja, u 2008. godini Gospodnjoj, prodatu licencu za softver moram da fakturisem (umesto da je invoice elektronskog transfera dovoljan dokaz), i to jos da je fakturisem kao uslugu obrade podataka, onda mislim da je besmisleno bilo sta dalje pricati o takvoj ekonomiji. Period.

Dobra bi fora bila da jos moram da saljem i fiskalni racun uz licencu...

[ Laki_Gen @ 09.04.2008. 18:34 ] @
Ne svidja nam se vjest, pa da pljujemo izvor i usput nesto polomimo, zapalimo...
@Deker Upravo sam na ovakve likove mislio. Ovakvih i slicnih imas na svakom cosku. Mozda su oni najglasniji i stalno arlaucu, pa upadaju u oci i stvaraju utisak
da ih je vise nego sto ih realno ima. Gde god se okrenes, prica se o korupciji, mitu, tajkunima, zavjerama, a niko nista ne preduzima.
Nekada je stvarno naporno u ovoj zemlji cuda.

USSteel i Petrohemija.

[ MyWay @ 09.04.2008. 22:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Haha, kako je uvek ocekivano da ce neko da pomene ovu personu u bilo kojoj temi na kojoj se pominje b92 - iako, u ovom slucaju, b92 je najmanje bitan u celoj prici ciji je fokus trebala da bude vest :)
Nadam se da ce g-din MyWay da me udostoji odgovora na neke, po njemu, kvalitetne izvore informacija glede ekonomske i politicke situacije u Srbiji - posto covek obicno ima zamerke na objektivnost izvora navedenih ovde, prirodno je ocekivati da ima i neku bolju alternativu.

1. vrlo čudna veza, zar ne? mora da je kolektivna hipnoza u pitanju kad mnogo ljudi vidi nešto
2. ja sam na strani 1 već odgovorio na pitanje (koje si već na istoj strani postavio)
3. kakve su to 'zamerke na objektivnost izvora koje imam obično'??!!

Osnov svih mojih komentara na ovu temu je amaterska tendencioznost članka (niko ne poriče katastrofalno stanje privrede pa i izvoza u Srbiji)
[ kelja @ 09.04.2008. 23:12 ] @
Citat:

Osnov svih mojih komentara na ovu temu je amaterska tendencioznost članka

Dobro, imao je b92 vise ovakvih trenutaka.

Jedan od njihovih najvecih novinarskih padova, skolski primer ''amaterske tendencioznosti'', bio je onaj pokusaj da zainteresovanost kupaca za "Mein Kampf" u jednoj beogradskoj knjizari objasne valjda (ne)skrivenim simpatijama Srbalja prema fasizmu(bio je prilog u njihovom dnevniku pre izvesnog vremena)...

U, to je bilo ekstremno glupo, znam da sam bio neprijatno iznenadjen tako tupavim pokusajem televizije koju sam smatrao(i dalje je smatram) ozbiljnom da se ''progura'' jedna besmislena teza.
(Mislim, imamo mi fasista, ali ovako jadno upozorenje na jacanje fasistickih tendencija jos nisam video.
Ne znam zasto, odmah sam se prisetio Drecunovih uzasno komicnih priloga o 'hvatanja terorista' na Kosovu 1999. na RTS-u).

No, bez obzira na sve, b92 je jebena institucija i ne znam sad MyWay sto toliko tupis...
Da parafraziram dr Seselja:"Boljih od njih na medijskoj sceni Srbije jednostavno nema"... :)
[ 101010 @ 10.04.2008. 01:47 ] @
Citat:
Da parafraziram dr Seselja:"Boljih od njih na medijskoj sceni Srbije jednostavno nema"... :)

Mislim, sta reci
[ mrle 011 @ 10.04.2008. 08:10 ] @
kostunica doktor seselj vole deve'es dva.
sto bi ceca nacionale rekla "ja sam ljubimica slatkisa".
[ Jericho @ 10.04.2008. 13:02 ] @
Za komentare o B92 treba otvoriti novu temu, ovako se tema bespotrebno siri i razvodnjava....hm, da mozda nekome to nije bila ideja? Zameniti teze, baciti kosku?
[ Marko_L @ 10.04.2008. 14:05 ] @
Citat:
Ako ja, u 2008. godini Gospodnjoj, prodatu licencu za softver moram da fakturisem (umesto da je invoice elektronskog transfera dovoljan dokaz), i to jos da je fakturisem kao uslugu obrade podataka, onda mislim da je besmisleno bilo sta dalje pricati o takvoj ekonomiji. Period.

Nije to ništa. Meni došao prijatelj iz Grčke da razgovaramo o nekom poslu i hteo je da mi demonstrira softver koji je nedavno odradio. Pošto program radi u mrežnom okruženju, potrebna su 4 računara (jer je sam softver namenjen za 4 različita odeljenja, pa sam hteo da vidim sve) i zove on ćaleta da mu pošalje 4 njegova stara računara iz Grčke, ukupne vrednosti možda oko 200 evra, jer su isti polovni, stari oko 8 godina. No, da skratim priču, pošto je sve stiglo avionom, kad smo počeli da pričamo sa carinicima, počeli su da nabrajaju neke cifre i procedure, da je na kraju ispalo da treba da se plati neka suma koja prevazilazi cenu ukupne vrednosti svih računara i da se čeka 2 dana (a za to se plaća i skladištenje robe u magacinu) i kažu mi da razgovaram sa špediterom. I zovem ja njihovu špediciju, ne mogu da verujem šta sam čuo od čoveka. Kaže da nije normalno da fizičko lice poseduje 4 računara ? WTF ? Pa još onda počeo da upoređuje računare sa veš mašinom, kao normalno je imati jednu veš mašinu, ali nije normalno da ih imam 10... mislim, po kojoj logici... šta ću da radim sa tim veš mašinama ? Da perem pare ? Šta ako imam puno veša i ne želim da čekam da se "tura" završi, nego hoću da perem sve odjednom ? Uostalom, ajde i to, ali porediti veš mašine sa računarima je smešno. Šta ako hoću da umrežim računare i da igram neku igru, ili jedan da koristim za multimediju, drugi za programiranje, treći za igranje i hoću da imam mogućnost da razmenjujem fajlove između njih. Kada sam mu to objasnio, on meni kaže da nije normalno da neko u kući ima 4 računara, a pogotovo mrežu istih. Kao, ko zna šta ću ja sa tim da radim. Da li on uopšte zna šta znači umrežiti računare i da to nije ono što je on video u seriji Nikita. I još na kraju mi je nabrojao neku dokumentaciju koja treba da se priloži koja će da dokaže poreklo računara (što je ajde u neku ruku i opravdano), ali i garanciju za šta će se koristiti računari, kako, kada, koliko... šta ti ja znam. A šta ako ja ne znam šta ću sa njima ? Recimo, hoću da vidim taj program, a onda da formatiram diskove i gledam crtaće, a onda ćemo da instaliramo Bombermana i igramo u mreži, a onda ćemo da vratimo prvobitni softver, a onda ćemo da povadimo delove iz jednog i stavimo u drugi onako iz zezanja, a onda ćemo opet da formatiramo diskove, pa ćemo da uzmemo čekić i sve ih lepo razbijemo u paramparčad da vidimo koliko su izdržljivi, a onda ćemo da ih sastavljamo super-lepkom. Jel sve to treba da napišem ? I kako će oni da provere da li sam uradio to što sam napisao ? E, u 2008. godini vlasti u Srbiji smatraju da nije normalno imati mrežu u kući i 4 računara. Šta je sledeće ? Prilaganje uzorka urina kada hoćeš da uvedeš internet ? Trebao sam da pitam da li je po toj logici nenormalno imati fleš disk, jer sa njim isto mogu da razmenjujem fajlove i svašta radim. I onda pričamo o nekom biznisu u Srbiji ? Smešno. I još kad čujem kafanske priče o tome kako nas ceo svet mrzi. Pa i treba da nas mrzi, kad živimo u državnoj verziji Alkatraza.
[ Shadowed @ 10.04.2008. 14:20 ] @
Looool
Neverovatno...
Sve vreme sam mislio da ce te odrati za carinu il' nesto, al' ovaj rasplet nisam ocekivao. Pa, mene je stvarno sramota gde zivim :(
[ etjen @ 10.04.2008. 14:21 ] @
eh da... Tek kad covek krene da radi nesto poput Marko_L - a u ovoj drzavi shvati gde smo mi zapravo... Tuzno je to. Necemo mi jos duugo biti drzava.
[ boccio @ 10.04.2008. 15:18 ] @
Citat:
etjen:Necemo mi jos duugo biti drzava.

Preciznije - do god nam je 1389. bitnija od 2009. godine...
[ Marko_L @ 10.04.2008. 15:38 ] @
Citat:
Sve vreme sam mislio da ce te odrati za carinu il' nesto, al' ovaj rasplet nisam ocekivao. Pa, mene je stvarno sramota gde zivim :(

To da će nas odrati, to stoji, jer je on posle zvao i pitao šta se dešava ako vrati računare nazad u Grčku ili jednostavno ne ode da ih pokupi. Rekli su mu da ako hoće da ih vrati svakako mora da plati skladištenje (plus naravno avionsku kartu za cargo). Ako reši da ih ipak uzme, mora da prođe celu opisanu proceduru, plati carinu, spremi garancije i plati skladištenje. Ako hoće da zaboravi na njih, onda će da ih "rashoduju" (šta god to značilo) tako da će isti praktično prestati da postoje i ostaće bez njih. Dakle, kako god okreneš, ili ćemo pući pare ili ostati bez računara. Najjadnije je to što to niko nije pominjao pre nego što je cargo stigao.
A što se tiče sramote, šta misliš kako je meni ? Još me ovaj prijatelj sve vreme zajebava, evo malopre dok sam pisao ovu poruku mi je rekao "Uuuuuuu, You're using the internet to write to people, I'll report it to your goverment" :), a samo nekoliko trenutka pre toga kada sam menjao bateriju na zidnom satu pitao me "Did You get a license from your goverment to change that battery ?" :)
I šta onda neko treba da misli o nama ? Evo, recimo ovaj prijatelj mi reče da u Srbiju više neće dolaziti, već ako hoću da radimo neki posao da lepo dođem u Grčku. I tako umesto da se ovde nešto dešava, tj. da se razvije neki posao od čega će država Srbija profitirati od poreza, te pare će otići tamo. Mislim, ja znam da niko neće propasti zbog ovoga, ali ako su takvi prema svima, neće Srbija još dugo da se uzdigne ekonomski. Mislim, u vreme kada servisi čine najveći procenat privrede najrazvijenijih zemalja, ja dobijam odgovor kako je nenormalno imati 4 računara u kući. Pa šta ću da uradim sa 4 Pentium II računara ? Da napravim superkompjuter i dignem zemlju u vazduh ? :)
[ StORM48 @ 10.04.2008. 16:11 ] @
Ne, nego si hteo da započneš svoj svemirski program... Provaljen si!

Pozdrav
[ Horvat @ 10.04.2008. 16:14 ] @
znaci lOOOOOOOOOOOOOOL za markovu pricu,ne mogu da verujem

koreja je verovatno liberalnija po tom pitanju :D
[ New Village DC @ 10.04.2008. 16:19 ] @
WOW, koja vest?!
Ova vest me je sokirala, hvala ti b92 otvorio si mi oci.
[ Laki_Gen @ 10.04.2008. 16:28 ] @
Samo se vi zezajte. Sutra kada vam pocnu iznositi ves masine, kompjutere, lcd televizore iz kuce, nece vam biti smjesno.
Sve sto smo uvezli moramo nekako da pokrijemo. Odakle i kako?
Izvozom.
Kreditima (zaduzivanjem u inostranstvu) .
Direktnim strnim investicijama.
Gotovinom koju salje dijaspora.

Treba da se poradi i na drugim stavkama, ne samo na izvozu.
[ 101010 @ 10.04.2008. 16:39 ] @
@Marko L

Pa to je nista druze! Aj sad probaj da IZ Srbije posljes ta 4 racunara bilo gde, tek ces tada doziveti ono sto se ne moze ni sa overdozom LSD-a izhalucinirati. Nemam snage da pisem koja je to dushevna muka, bol i patnja ...
[ Marko_L @ 10.04.2008. 16:58 ] @
A najveća fora je u tome što se ovde ne radi ni o kakvom uvozu i izvozu, već su to njegovi lični računari koji bi nam poslužili za demonstraciju, a onda bi ih čovek lepo odneo sa sobom nazad u Grčku i on je bio spreman da potpiše takvu izjavu, ali koliko sam shvatio problem je u količini računara, jer im je neshvatljivo da jedno fizičko lice može da poseduje 4 lična računara, u fazonu "A za šta će vam to, to nije normalno"... a još im je sumnjivije kad počneš da koristiš psovke tipa server, mreža, ruter... to im odmah zvuči kao nabrajanje sastojaka za nuklearku...
Mogu samo da zamislim kakva je procedura kada se stvarno nešto uvozi ili izvozi...
[ Legeonar_ @ 10.04.2008. 17:43 ] @
Citat:
A koji je po tebi dobar medij? B92 jeste strani medij

Nemam nameru nikoga ama baš nikoga da udostojim odgovorom koja medijska kuća je bolja od neke druge.Svi imaju oči i samo neka rašire zenice ili načulje uši.

Pošto ti i ovi ostali koji su me citirali nisu pobili ni jedan jedini navod o ovoj televiziji u mom ranijem postu,nemam nameru da sa vama razvlačim neku diskusiju.
[ Ivan Dimkovic @ 10.04.2008. 17:45 ] @
@Legionar_ - Troll off.

@Ostali - fokusirajte se na temu, tj. na vest :)
[ Horvat @ 10.04.2008. 18:13 ] @
ON FAKIN TOPIC ko su ta dva izvoznika?
[ vukad @ 10.04.2008. 18:34 ] @
U Srbiji su tri, a ne dva preduzeca izvezla za vise od 100 mil. eur u 2007: US Steel, Petrohemija i Tigar.
[ Horvat @ 10.04.2008. 18:42 ] @
tigar!?!? kome tigar izvozi?? pogotovo za tu svotu
[ vindic8or @ 10.04.2008. 18:45 ] @
Marko jel ulazes zalbe, pises pisma na odgovarajuce adrese i tako to?

To ti je neki glas koji imas u drustvu, ja kapiram da to treba iskorititi u svakom slucaju. Ne valja da slegnes ramenima i pomiris se da je to tako i ne moze drugacije.
[ Laki_Gen @ 10.04.2008. 18:57 ] @
Ta lista sa tri najveca izvoznika je za 2006 godinu.
@Horvat Vec sam naveo dva najveca izvoznika nekoliko postova iznad. Citajte sve postove.
[ Horvat @ 10.04.2008. 20:08 ] @
@laki,da procitao sam,samo nisam kontao zasto si to napisao,jer nije bilo u kontekstu ostalog sto si pisao,a nisi ni posebno naveo da su oni uvoznici :D
[ Jericho @ 10.04.2008. 21:11 ] @
Ono sto jos vise zabrinjava jeste struktura izvoznih proizvoda (ovi podaci su za 2006, a tesko da je u 2007. ista krenulo nabolje): http://www.siepa.sr.gov.yu/srp/importing/index.html
Osim celika, gvozdja i obojenih metala koji su imali znacajan rast u 2006 (u odnosu na 2005), a pri tom se svakako radi o rastu proizvodnje u okviru svega nekoliko firmi, cak ni voce&povrce nisu zabelezili tendenciju rasta izvoza. Nesto malo obuce (iskreno, za mene iznenadjenje), i u celoj 2006. za SVE OSTALE FINALNE PROIZVODE celih 200 miliona!
[ Horvat @ 10.04.2008. 21:15 ] @
pa sta bi ussteal izvozio?verovatno ne plastiku :D

inace taj site ima neki triperski link,pise importing,a bavi se izvozom,weird
[ MyWay @ 10.04.2008. 21:56 ] @
Citat:
Marko_L: Pošto program radi u mrežnom okruženju, potrebna su 4 računara (jer je sam softver namenjen za 4 različita odeljenja, pa sam hteo da vidim sve) i zove on ćaleta da mu pošalje 4 njegova stara računara iz Grčke, ukupne vrednosti možda oko 200 evra, jer su isti polovni, stari oko 8 godina. No, da skratim priču, pošto je sve stiglo avionom, kad smo počeli da pričamo sa carinicima, počeli su da nabrajaju neke cifre i procedure, da je na kraju ispalo da treba da se plati neka suma koja prevazilazi cenu ukupne vrednosti svih računara i da se čeka 2 dana (a za to se plaća i skladištenje robe u magacinu) i kažu mi da razgovaram sa špediterom
Čuj, čini mi se da si ti hteo da računari pređu iz zemlje u zemlju da bi vi nešto isprobali, bez da uvezeš, čisto na 'evo samo da vidim da li šljaka i vraćam odmah'. I ušao (vidim ne svojevoljno) u proceduru uvoza, koja je takva kakva je i nikako ne pokriva takve slučajeve (jer i ne treba - jer je takav pristup bio vrlo neozbiljan sa tvoje strane). Moraš uzeti u obzir da je u pitanju transfer robe (nek je i polovna) između 2 zemlje i koliki problem može to stvoriti možeš proveriti tako što ćeš ti poslati 4 pc-a od 200€ drugaru u Grčku pa nek se on zeza sa carinom i špedicijom - ujedno će prestati tebe da zeza.
Ako si već naumio da uradiš tako nešto, trebalo je da ideš na 'privremeni uvoz' radi ispitivanja opreme gde bi bio olakšan postupak uvoza, smanjena ili eliminisana carina i (obzirom da sam shvatio da testiranje sw-a ne bi dugo trajalo) rokovi trajanja privremenog uvoza ti ne bi smetali poslu.
Citat:
Marko_L:
E, u 2008. godini vlasti u Srbiji smatraju da nije normalno imati mrežu u kući i 4 računara
To ti je rekao špediter, a on nije 'vlast'.
[ Horvat @ 10.04.2008. 22:00 ] @
pa nije uvezao,doneo je SVOJE kompove,za SVOJU upotrebu,ne za preprodaju
[ MyWay @ 10.04.2008. 22:18 ] @
Ok. I ajde da mu država veruje na reč, šta ga (osim obraza) sprečava da preproda?
[ pantic68 @ 10.04.2008. 22:24 ] @
Nema unosenja stvari u kazamat. Zna se ko moze da dovlaci polovne kompove kao sto se zna i za sve ostalo.
[ ventura @ 10.04.2008. 22:26 ] @
MyWay je lepo objasnio... Za to što je taj Grk hteo da napravi postoji sasvim legitiman način i zove se privremeni uvoz robe, na koji se plaća 1-2% carine (nešto mizerno), i moguće je zadržati robu do 90 dana u Srbiji nakon čega ista treba da se izveze iz zemlje. U ovom konkretnom slučaju špediteri i carinici su postupili sasvim korektno, čak i izašli u susret više nego što treba, a to što gospoda uvoznici nisu informisani o svojim obavezama i kako funkcioniše to što oni žele, to ih ne opravdava ni malo.

Na drugu stranu to što je idiotski dovlačiti kargom 4 računara radi demonstracije softvera, ako su već računari potrebni, onda se oni mogu lokalno kupiti/iskopati a gospodin prezentator sa sobom u torbi donese četiri hard diska i rešen problem.
[ Horvat @ 10.04.2008. 22:29 ] @
a zasto bi placao i tih 1-2%?je l' dobije na izlazu nazad lovu
[ pantic68 @ 10.04.2008. 22:30 ] @
Nije sporno da su carinici postupili po pravilima vec to sto su pravila tako postavljena da je ova zemlja mesto za izbegavanje.
[ ventura @ 10.04.2008. 22:41 ] @
Citat:
Horvat: a zasto bi placao i tih 1-2%?je l' dobije na izlazu nazad lovu

Pa zato što je takav zakon, i lepo je da ta opcija postoji.

Aj da stavimo na stranu ovu glupost oko 4 polovna računara, ali zamisli recimo da si ti proizvođač nekih skupih industrijskih mašina... Recimo košta jedna mašina 300,000 evra. I hoćeš da ideš na sajam u Srbiji kako bi prezentovao svoje mašine. Ako privremeni uvoz ne postoji, ti bi morao da uvezeš robu platiš carinu i porez, i ako ne prodaš, pukao si velike pare. Dakle, osim ako nemaš sigurnu kupovinu, verovatno ćeš izbeći izlagenje u Srbiji. Opcija druga, privremeni uvoz, uvezeš mašinu, platiš 1% carine, izlažeš robu, ako prodaš mašinu doplatiš ostatak, ako ne prodaš izvezeš nazad i nikom ništa.
[ MyWay @ 10.04.2008. 22:50 ] @
Citat:
pantic68: Nije sporno da su carinici postupili po pravilima vec to sto su pravila tako postavljena da je ova zemlja mesto za izbegavanje.
Grešiš - ovo su normalna pravila, koja važe u svakoj zemlji - ono 'na reč' 'na obraz' su srednjovekovna pravila, još duboko utemeljena u našem narodu...
Dakle, sve je moglo da se reši privremenim uvozom. Mogu da razumem donekle Grka, oni u EU imaju slobodan protok robe pa se dečko zaneo, ali ne mogu da razumem da se ovde masovno ne razume carinski sistem. To kako Perica zamišlja transfer robe između dve zemlje (van posebno regulisanog azjedničkog carinskog sistema) to nema veze sa tim da li je neka zemlja mesto za izbegavanje.
[ pantic68 @ 10.04.2008. 23:05 ] @
Veruj mi ne gresim, ova zemlja je upravo to, sto zbog pisanih sto zbog nepisanih pravila. Pogledaj naslov teme i statistike.Ima jos da gulimo dok ne postanemo prosecna banana republika. Banane su proizvod a metali i slicno sto cini glavninu naseg izvoza neobnovljiv resurs.
[ ventura @ 10.04.2008. 23:11 ] @
Citat:
pantic68: Veruj mi ne gresim, ova zemlja je upravo to, sto zbog pisanih sto zbog nepisanih pravila. Pogledaj naslov teme i statistike.Ima jos da gulimo dok ne postanemo prosecna banana republika. Banane su proizvod a metali i slicno sto cini glavninu naseg izvoza neobnovljiv resurs.

Upravo to zaobilaženje pravila od Srbije pravi banana državu... Srbija ima sasvim pristojne zakone, nisu najbolji ali nisu ni najgori... Problem je u tome što se isti ne sprovode kako treba.
[ Shadowed @ 10.04.2008. 23:23 ] @
Ma bilo to po zakonu ili ne i valjao zakon ili ne, da ti neko kaze da nije normalno da imas 4 kompa - e to nije normalno. Da je rekao "zakon kaze ne moze i tacka" ok, ali ovako ispada da si lud jer hoces da imas 4 kompa u kuci. Jos naglasava "pogotovo umrezeni". Ja umem da budem strpljiv i to puno, neki bi to mogli i da potvrde, ali ne znam da li bih izdrazao u takvoj situaciji.
[ ventura @ 10.04.2008. 23:33 ] @
Kad se kaže "nije normalno da imaš 4 računara u kući", smatra se da to ne spada pod ličnu već pod komercijalnu upotrebu (što su na kraju krajeva i u pravu, ta četiri računara u konkretnom slučaju i jesu bila za komercijalnu upotrebu).

Ajde zamisli situaciju da se vraćaš iz inostranstva, i na granici te zaustave, pretresu torbu i nađu ti 4 polovna fotoaparata. Da li je uobičajeno da neko za ličnu upotrebu nosi 4 fotoaparata? Nije. Ista analogija je i sa računarima.

Niko tebi ne brani da imaš i 40 računara u kući. Ali je neophodno da za tih 40 računara platiš carinu i porez, kao što bi uostalom uradio i da si kupio 40 računara u prodavnici u Beogradu, samo što u tom slučaju su carina i porez već plaćeni. A bezobrazno je pojaviti se sa pričom o ličnoj upotrebi neke količine robe, koja očito nema veze s'mozgom.
[ Horvat @ 10.04.2008. 23:46 ] @
pa cek,a 2 fotoaparata npr.? jedan idiot i jedan "poluprofi" je isto zabranjeno?

a inace slazem se da je bolje to "privremeno uvozenje" ,ali opet je bzvz placati takse na tako nesto
[ pantic68 @ 10.04.2008. 23:51 ] @
Citat:
ventura: Upravo to zaobilaženje pravila od Srbije pravi banana državu... Srbija ima sasvim pristojne zakone, nisu najbolji ali nisu ni najgori... Problem je u tome što se isti ne sprovode kako treba.

Nepostovanje pravila i zakona jeste problem. Neko bi rekao da ako se ovde ne postuju zakoni onda je anarhija medjutim nije tako. Sistem postoji ali se primenjuje selektivno a i sami zakoni se pisu tako da se mogu tumaciti razlicito i cesto imaju dodatak da ovlasceni organ moze doneti i drugaciju odluku. Time je korupcija ugradjena u sistem.
[ Marko_L @ 11.04.2008. 00:13 ] @
Citat:
MyWay je lepo objasnio... Za to što je taj Grk hteo da napravi postoji sasvim legitiman način i zove se privremeni uvoz robe, na koji se plaća 1-2% carine (nešto mizerno), i moguće je zadržati robu do 90 dana u Srbiji nakon čega ista treba da se izveze iz zemlje.

Mislim da niste pažljivo pročitali. Niko nije pravio problem oko privremenog uvoza i plaćanja carine 1-2%, pa ni poreza od 8% koji su takođe pomenuli. Sve je to ok. Ono što je problem jeste činjenica da taj proces traje dan-dva i da se za to plaća skladištenje u iznosu od 100 evra (ne znam da li po danu ili fiksno, to nisam ni pitao kada sam čuo cifru), što sve ukupno izađe oko 120 evra za robu koja vredi 200, a to čekanje se pravda rečenicom da nije normalno da neko u kući pravi mrežu od 4 računara, pa to treba ne znam ni ja kako proveravati, davati garancije, spremiti dokumenta koje nisu znali ni da nabroje. Zašto jednostavno ne može da se plati ta carina na privremeni uvoz, potpiše se izjava da će ti računari biti vraćeni nazad i ćao, nego mora da prenoći u skladištu i za to se naplati polovina vrednosti kompletnog cargo-a ?
Citat:
U ovom konkretnom slučaju špediteri i carinici su postupili sasvim korektno, čak i izašli u susret više nego što treba, a to što gospoda uvoznici nisu informisani o svojim obavezama i kako funkcioniše to što oni žele, to ih ne opravdava ni malo.

Koja gospoda uvoznici ? Ja nisam nikakav uvoznik, niti imam bilo kakvu firmu, već sam najobičnije fizičko lice. Grk takođe nije nikakav uvoznik, već moj prijatelj, takođe fizičko lice koji je obišao pola Evrope i nigde nije imao problema sa carinom kao ovde, iako je nosio sa sobom ili slao i više ličnih računara. A pogotovo mu nigde nisu rekli da je posedovanje 4 lična računara nenormalno, niti su poredili računare sa veš mašinom.
Citat:
Na drugu stranu to što je idiotski dovlačiti kargom 4 računara radi demonstracije softvera, ako su već računari potrebni, onda se oni mogu lokalno kupiti/iskopati a gospodin prezentator sa sobom u torbi donese četiri hard diska i rešen problem.

Ne postoji nikakav prezentator, već je dečko doputovao kolima iz Grčke pre 10-tak dana i sa sobom doneo dva lična računara oko kojih niko nije pravio problem. U međuvremenu smo došli do razgovora o tom softveru koji na kraju krajeva zbog njegovog nedostatka znanja o programiranju još nije finalizovan i došli do zaključka da bismo iz moju pomoć mogli da ga finalizujemo, lokalizujemo i ponudimo na domaćem tržištu, dakle bez ikakvog zvaničnog konretnog dogovora, već sam čisto hteo da vidim kako to izgleda, kako to radi, šta bi trebalo da se uradi i slično. Do "idiotske" ideje o slanju računara avionom smo došli jer smo zaključili da je to najjednostavnije i najbrže rešenje, jer avion od Grčke do Srbije stigne za sat-dva, a ti računari su svakako već spremni za prezentaciju bez ikakvog dodatnog podešavanja i na njima se nalazi source code tog softvera, te je čovek pozvao ćaleta i rekao mu da pošalje te kompove. Mogli smo naravno da nađemo 4 računara i tražimo da pošalje samo hard diskove, ali bismo onda morali da prepodešavamo drajvere, mrežu i sve to dovodimo u red, što nam se činilo kao nepotrebno cimanje, jer niko od nas nije imao pojma da se 4 računara u Srbiji smatraju sumnjivim materijalom i da procedura preuzimanja traje 2 dana uz troškove koji su veći od polovine vrednosti te robe.
Citat:
Grešiš - ovo su normalna pravila, koja važe u svakoj zemlji - ono 'na reč' 'na obraz' su srednjovekovna pravila, još duboko utemeljena u našem narodu...
Dakle, sve je moglo da se reši privremenim uvozom. Mogu da razumem donekle Grka, oni u EU imaju slobodan protok robe pa se dečko zaneo, ali ne mogu da razumem da se ovde masovno ne razume carinski sistem. To kako Perica zamišlja transfer robe između dve zemlje (van posebno regulisanog azjedničkog carinskog sistema) to nema veze sa tim da li je neka zemlja mesto za izbegavanje.

Pošto vidim da si uzeo jeftiniju ulaznicu, da ponovim... niko nije pravio problem oko plaćanja carine i potpisivanja zvanične izjave da će raunari biti vraćeni u roku od 5 dana. Problem je u tome što je ta procedura bespotrebno zakomplikovana uz troškove od 100 evra za skladištenje.
Citat:
Upravo to zaobilaženje pravila od Srbije pravi banana državu... Srbija ima sasvim pristojne zakone, nisu najbolji ali nisu ni najgori... Problem je u tome što se isti ne sprovode kako treba.

O čemu god da se radi, da li lošim zakonima ili nesprovođenju istih, činjenica je da u Srbiji vlada loša klima za obavljanje bilo kakvog posla. Tako da, svako normalan mora da radi na zaobilaženju pravila kako bi opstao. Mada činjenica je da ima dosta nebuloznih stvari u Srbiji... recimo zakon o zabrani posedovanja bankovnog računa u inostranstvu, nemogućnost slanja novca putem WU iz Srbije, nepostojanja PayPal servisa upravo zbog takvih zakona, iskomplikovane carinske procedure... se to zajedno čini da Srbija bude zemlja za izbegavanje.
Najgore u svemu je što se najviše kažnjavaju ljudi koji barem na neki način doprinose ovoj zemlji, a skoro pa nagrađuju neradnici. Recimo, ja se trenutno bavim freelancingom i to uglavnom za strane klijente čime unosim novac u zemlju i sav taj novac trošim u zemlji što svakako doprinosi poboljšanju ekonomije, a pored toga nisam državi na grbači, već sam se skinuo sa biroa i sam sebi uplaćujem sve što treba. I sad umesto da meni i sličnima taj rad bude maksimalno olakšan, pa čak i oslobođen poreza, ja dočekam da čujem da nisam normalan jer mi trebaju 4 umrežena računara u kući i tako lepo umesto da profitiramo svi, dođe do toga da čovek izbriše Srbiju sa mape poslovnih destinacija. Prosto mi dođe da se kao neki moji ortaci prijavim na biro, sisam državne jasle i ne radim ništa...
[ Marko_L @ 11.04.2008. 00:30 ] @
Citat:
Kad se kaže "nije normalno da imaš 4 računara u kući", smatra se da to ne spada pod ličnu već pod komercijalnu upotrebu (što su na kraju krajeva i u pravu, ta četiri računara u konkretnom slučaju i jesu bila za komercijalnu upotrebu).

Aha, smatra se... znači kriv sam dok ne dokažem da sam nevin :) Vidi, kako neko može da zna da li su računari za ličnu ili komercijalnu upotrebu... šta ako su to mašine za igranje, ali sam jednu optimizovao za Fifu, drugu za Call Of Duty, treću za šta ti ja znam, PES recimo... itd. i tako mi jednostavno lakše. Ili, šta ako se radi o freeware softveru koji ne bi bio prodavan ? To nije komercijalna upotreba. Uostalom, i da je u pitanju komercijalna upotreba, zašto ne može jednostavno da se plati ta carina i ćao, nego se koristi neka procedura od dva dana uz nekakve dokumente i dokaze i plaćanje 100 EUR za skladištenje. Šta tu ima, otvoriš mašinu, vidiš da nema bomba unutra ili nešto slično, evo ti 10% za carinu i prez i daj da nosim mašine... ćemu skladištenje ?
Citat:
Ajde zamisli situaciju da se vraćaš iz inostranstva, i na granici te zaustave, pretresu torbu i nađu ti 4 polovna fotoaparata. Da li je uobičajeno da neko za ličnu upotrebu nosi 4 fotoaparata? Nije. Ista analogija je i sa računarima.

Hebote, pričaš kao da postoji samo jedna vrsta i marka foto-aparata. Šta ako čovek ima različito podešene aparate, jedan za noćno slikanje, drugi za dnevno, treći za slikanje iz blizine... Isto tako i za računare, možda je jedan opremljen da bude server, drugi za igranje, treći za programiranje... zar to odmah treba da bude sumnjivo ? A na kraju krajeva, ako je to toliko sumnjivo, zašto ta sumnja naglo prestaje ako platiš 100 evra za skladištenje ? Još ćeš na kraju da mi kažeš da treba da idem u zatvor jer imam 2 mobilna telefona... mislim, šta će mi to, to mora da je za komercijalnu upotrebu... normalan čovek treba da ima samo jedan telefon, jel da ?
[ pantic68 @ 11.04.2008. 07:25 ] @
Kad bi svako mogao da uprti nesto i da donese ili da naruci sta mu padne na pamet bez 300% dazbina i angazovanja pravne sluzbe neki ne bi mogli da izgrade svoje uvoznicke imperije.
Dzabe se trudis, pojedini zastupaju stavove da je u drzavi sve kako treba, postoje neki problemi ali su pre svega izazvani nasim nepostovanjem zakona koji su dobri. Ocigledno su se ili uklopili u sistem ili im nesto fali, sto se mene tice nemam nameru da vodim dalju polemiku.
[ ventura @ 11.04.2008. 08:37 ] @
Citat:
Marko_L:
Ono što je problem jeste činjenica da taj proces traje dan-dva i da se za to plaća skladištenje u iznosu od 100 evra (ne znam da li po danu ili fiksno, to nisam ni pitao kada sam čuo cifru), što sve ukupno izađe oko 120 evra za robu koja vredi 200, a to čekanje se pravda rečenicom da nije normalno da neko u kući pravi mrežu od 4 računara, pa to treba ne znam ni ja kako proveravati, davati garancije, spremiti dokumenta koje nisu znali ni da nabroje. Zašto jednostavno ne može da se plati ta carina na privremeni uvoz, potpiše se izjava da će ti računari biti vraćeni nazad i ćao, nego mora da prenoći u skladištu i za to se naplati polovina vrednosti kompletnog cargo-a ?

Ti ne kapiraš da je za proceduru uvoza, pa i privremenog uvoza sasvim svejedno da li ti uvoziš 4 računara ili 4 mašine od po 300,000 evra. Procedura mora da se prođe, i špediter naplaćuje isto, jer je njegov posao bukvalno isti. Ne znam gde ti uporno pokušavaš da podigneš frku, i gre praviš problem kad problema očito nema. To što ste ti i tvoj prijatelj Grk očigledno neinformisani to vas ne opravdava, niti tbog toga treba da vam se uvode neke olakšice i roba švercuje mimo procedure.

Citat:
Marko_L:
Koja gospoda uvoznici ? Ja nisam nikakav uvoznik, niti imam bilo kakvu firmu, već sam najobičnije fizičko lice. Grk takođe nije nikakav uvoznik, već moj prijatelj, takođe fizičko lice koji je obišao pola Evrope i nigde nije imao problema sa carinom kao ovde, iako je nosio sa sobom ili slao i više ličnih računara.

Opet kažem, neznanje ne opravdava. Ako Grk nije znao da Srbija nije u EU, to si mu ti trebao reći. Po nekom osnovnom poznavanju trenutne situacije EU vs. Srbija, što spada u domen opšte kulture ti bi trebao da znaš da postoji carina na robu iz EU koja ulazi u Srbiju. To što on nosi robu svuda po EU i nigde mu ne prave problem, to nije stvar Srbije već EU. Stavi ti 4 računara u gepek i odvezi ih u Pirot, neće te pitati niko ništa; Stavi iste računare i odvezi u USA i imaćeš problem sa carinom i pizdarijama, pa onda kao USA je s*****.

Citat:
Marko_L:
Pošto vidim da si uzeo jeftiniju ulaznicu, da ponovim... niko nije pravio problem oko plaćanja carine i potpisivanja zvanične izjave da će raunari biti vraćeni u roku od 5 dana. Problem je u tome što je ta procedura bespotrebno zakomplikovana uz troškove od 100 evra za skladištenje.

Ti uporno vrtiš svoju priču koja nema veze s'mozgom. ČOVEČE, nije procedura zakomplikovana, procedura je takva kakva jeste, i uopšte nije komplikovana. Problem je U VAMA DVOJICI partizana koji ste došli sa idejom kako mali perica zamišlja uvoz robe, pa kad ste videli da je realan svet razlčit od vašeg zamišljenog, onda dižeš frku. Aj stavi ti 4 računara i pošalji avionom u Grčku, pa vidi kakva je procedura, koliko traje i koliko košta.

Citat:
Marko_L:
O čemu god da se radi, da li lošim zakonima ili nesprovođenju istih, činjenica je da u Srbiji vlada loša klima za obavljanje bilo kakvog posla. Tako da, svako normalan mora da radi na zaobilaženju pravila kako bi opstao.

Uopšte nema potrebe za zaobilaženjem pravila i zakona, treba se samo informisati i postupati po istima, i nema nikakvih problema.

Citat:
Marko_L:
Vidi, kako neko može da zna da li su računari za ličnu ili komercijalnu upotrebu... šta ako su to mašine za igranje, ali sam jednu optimizovao za Fifu, drugu za Call Of Duty, treću za šta ti ja znam, PES recimo... itd. i tako mi jednostavno lakše. Ili, šta ako se radi o freeware softveru koji ne bi bio prodavan ? To nije komercijalna upotreba. Uostalom, i da je u pitanju komercijalna upotreba, zašto ne može jednostavno da se plati ta carina i ćao, nego se koristi neka procedura od dva dana uz nekakve dokumente i dokaze i plaćanje 100 EUR za skladištenje. Šta tu ima, otvoriš mašinu, vidiš da nema bomba unutra ili nešto slično, evo ti 10% za carinu i prez i daj da nosim mašine... ćemu skladištenje ?

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Jebote jes ti glup, il se samo praviš da si veoma glup.

LJUDI SU I TRAŽILI OD TEBE DA PLATIŠ DAŽBINE KAKO BI TI OSLOBODILI ROBU. PROBLEM JE U TOME ŠTO JE MALI PERICA ZAMISLIO KAKO TO IZGLEDA I KOLIKO TO KOŠTA PA TI JE TO DOŠLO ONDA SKUPO. MALI PERICE, SLEDEĆI PUT RASPITAJ SE O TOME KAKO FUNKCIONIŠU STVARI, I NEMOJ DA SMARAŠ I ISPADAŠ BUDALA PO FORUMU.
[ Rumpletstilskin @ 11.04.2008. 09:08 ] @
Citat:
ventura: ...RASPITAJ SE O TOME KAKO FUNKCIONIŠU STVARI...

Upravo u ovome je i najveci problem, sto "stvari funkcionisu" u Zemlji Srbiji™ u potpunoj suprotnosti sa zdravim razumom i minimumom logike.

Citat:
Marko_L: recimo zakon o zabrani posedovanja bankovnog računa u inostranstvu

Jel taj zakon jos vazi?

Citat:
Marko_L: Zašto jednostavno ne može da se plati ta carina na privremeni uvoz, potpiše se izjava da će ti računari biti vraćeni nazad i ćao, nego mora da prenoći u skladištu i za to se naplati polovina vrednosti kompletnog cargo-a ?

Exactly.

Sto rece jedan pametan co'ek, ako pitanje pocinje sa "a zasto...", u 99% slucajeva odgovor je "zbog para", samo se varira koliko i kome...
[ Horvat @ 11.04.2008. 11:50 ] @
Citat:
Rumpletstilskin: Jel taj zakon jos vazi?

da,kao i zabrana iznosa love vece od 5 000e osim ako je trajna selidba
[ MyWay @ 11.04.2008. 18:14 ] @
Slažem se sa svim što je ventura rekao - osim u delu kada je upotrebio neprimeren rečnik. Ne zato što pogrešno rekao nego mu je način bio pogrešan - možda bi bilo najbolje da sam ventura izbaci poneke reči, da se ostane na nivou kulturne diskusije..
Za sve koji i dalje ne shvataju koliko ne znaju materiju i koliko greše - neka pogledaju npr ovaj link http://www.ambafrance-us.org/intheus/customs/20000.asp
U pitanju je informacija iz Francuske ambasade u USA - o privremenom uvozu (ATA Carnet) u Francusku. Dakle dve sa normalnim zakonima, zar ne?
Čitajte malo o proceduri i pravilima uvoza - kao i obratite pažnju na ovo:
Citat:
How long does it take to get a Carnet ?

* Normal processing is five working days.
Što je odgovor na vaše nerazumevanje problematike iskazanom u:

Citat:
Marko_L: Zašto jednostavno ne može da se plati ta carina na privremeni uvoz, potpiše se izjava da će ti računari biti vraćeni nazad i ćao, nego mora da prenoći u skladištu i za to se naplati polovina vrednosti kompletnog cargo-a ?

[ Marko_L @ 11.04.2008. 18:16 ] @
Citat:
Ti ne kapiraš da je za proceduru uvoza, pa i privremenog uvoza sasvim svejedno da li ti uvoziš 4 računara ili 4 mašine od po 300,000 evra. Procedura mora da se prođe, i špediter naplaćuje isto, jer je njegov posao bukvalno isti. Ne znam gde ti uporno pokušavaš da podigneš frku, i gre praviš problem kad problema očito nema. To što ste ti i tvoj prijatelj Grk očigledno neinformisani to vas ne opravdava, niti tbog toga treba da vam se uvode neke olakšice i roba švercuje mimo procedure.

Kapiram ja da je to procedura, ali ti ne kapiraš šta ja pokušavam da kažem. Pokušavam da kažem da je ta procedura loša i da šteti zemlji u kojoj živimo. Ja nijednog trenutka nisam rekao da pokušavamo da izbegnemo carinu, već da nema potrebe da nas cimaju tako i objašnjavaju kako je nenormalno imati 4 lična računara. Evo i danas smo bili, pa opet nismo dobili računare, već su nam rekli da nađemo neku firmu preko koje će to da se uvozi, blablabla... Niko ne kapira da su to njegovi lični računari, dakle lični kupljeni u Grčkoj i da mu isti trebaju na 5 dana i vraća ih nazad. Ne vidim šta je tu problem. Hteli smo da platimo carinu, pa su nam rekli da moramo i 100 evra za skladištenje. Ok, odemo danas da platimo 120 evra za carinu i skladištenje, a oni nas gledaju kao mentole zato što smo fizička lica, a "muljamo" nešto sa 4 računara, pa su nam rekli da nađemo firmu da nam izda nekakve proforma profakture i gluposti, a računari su stigli na njegovo ime. Pa zar nije veće muljanje ako sad odemo da nađemo firmu koja će da izdaje nekakve profakture za robu koju nikad neće ni da vidi i koja će biti vraćena u Grčku za 5 dana. Izvini, ali meni to nema logike.
Citat:
Opet kažem, neznanje ne opravdava. Ako Grk nije znao da Srbija nije u EU, to si mu ti trebao reći. Po nekom osnovnom poznavanju trenutne situacije EU vs. Srbija, što spada u domen opšte kulture ti bi trebao da znaš da postoji carina na robu iz EU koja ulazi u Srbiju. To što on nosi robu svuda po EU i nigde mu ne prave problem, to nije stvar Srbije već EU. Stavi ti 4 računara u gepek i odvezi ih u Pirot, neće te pitati niko ništa; Stavi iste računare i odvezi u USA i imaćeš problem sa carinom i pizdarijama, pa onda kao USA je s*****.

I opet, nije problem u carini, mi hoćemo da platimo sve što treba, već u tome što ni oni ne umeju da nam objasne kakvi nam papiri trebaju. Prvo je bilo, dajte za carinu i skladištenje, mi odnesemo pare, a sad je odjednom problem što on nema prijavu boravka, što su u pitanju 4 računara, a ne jedan, što smo fizička lica i šta ti ja znam... još kad sam rekao da sam fizičko lice, a radim honorarno kao freelancer, gledali su me belo, kao da sam ubio čoveka i sad to otvoreno priznajem... to je ono što meni smeta.
Citat:
Ti uporno vrtiš svoju priču koja nema veze s'mozgom. ČOVEČE, nije procedura zakomplikovana, procedura je takva kakva jeste, i uopšte nije komplikovana. Problem je U VAMA DVOJICI partizana koji ste došli sa idejom kako mali perica zamišlja uvoz robe, pa kad ste videli da je realan svet razlčit od vašeg zamišljenog, onda dižeš frku. Aj stavi ti 4 računara i pošalji avionom u Grčku, pa vidi kakva je procedura, koliko traje i koliko košta.

Vidi veliki Perice, da smo hteli nešto da uvozimo, raspitali bismo se o uvozu robe. Ovde se radi o ličnoj imovini, dakle isto kao da su mu tražili da ostavi sve gaće koje ima na carini, i da onda mora da traži neku firmu koja se bavi uvozom gaća da bi mogao da uveze svoje gaće koje će da nosi. Dakle, ni ja ni on nemamo nikakve veze sa bilo kakvom firmom, a oni nam traže da to ide preko neke firme, u suprotnom on mora da ide u policiju, da prijavi boravak, da da urin ili šta već, pa tek onda da ide kod špeditera. Pa to ima da traje nedelju dana, a on putuje nazad za 4-5. Dakle, kako procedura nije komplikovana kada moramo da tražimo firmu koja će da izda nekakvu fantomsku profakturu da bismo uzeli 4 lična računara u vrednosti od oko 200 evra. Kao da pokušavamo da unesemo tenk u zemlju.
Citat:
AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

***ote jes ti glup, il se samo praviš da si veoma glup.

LJUDI SU I TRAŽILI OD TEBE DA PLATIŠ DAŽBINE KAKO BI TI OSLOBODILI ROBU. PROBLEM JE U TOME ŠTO JE MALI PERICA ZAMISLIO KAKO TO IZGLEDA I KOLIKO TO KOŠTA PA TI JE TO DOŠLO ONDA SKUPO. MALI PERICE, SLEDEĆI PUT RASPITAJ SE O TOME KAKO FUNKCIONIŠU STVARI, I NEMOJ DA SMARAŠ I ISPADAŠ BUDALA PO FORUMU.

Kao prvo, nemoj da mi se obraćaš tim tonom i da vređaš, jer ni ja tebi nisam to radio. Drugo, uopšte nije problem u dažbinama, kao što sam već rekao, već u proceduri. Da je skupo, jeste, jer plaćaš 120 evra za nešto što vredi 200. Hebi ga, ne radimo svi sa milionima kao ti... neki od nas počinju sa sitnijim stvarima. No dobro, ajde i tih 120 evra, ali čemu sad odjednom cimanje sa firmama i nekakvim fakturama... Umesto da ovakvo poslovanje bude maksimalno olakšano od strane države, pa da više ljudi pokuša nešto da radi, pogotovo oni koji unose novac u zemlju, da se raterete biroi (30% nezaposlenih, a većina visi na birou), ovako te praktično teraju da digneš ruke od svega i lepo odeš da čučiš na birou, radiš na crno i grebeš se od države. Valjda je to ono što hoćemo da eliminišemo, a ne da podstičemo. Ovako, ja sad umesto da radim svoj posao, a to je programiranje, ja treba da izgubim 5 dana na cimanje oko carine... a posao se samo skuplja...
[ boban779 @ 11.04.2008. 21:40 ] @
Hahaha izvinite, ali morao sam da se nasmejem na ovo oko uvoza 4 polovna računanra. Pa gde se ide grlom u jagode? Ne znate ništa o uvozu i proceduri za isti a krenuli da uvoze i još se žale kako je uvozna procedura loša. To bi isto bilo kao kada bi ja krenuo da programiram a nemam pojma o programiranju i još se žalim da je programski jezik loš jer eto ja hoću samo jedan mali program da napišem ali mi ne uspeva. Još ste i dobro prošli što reče ventura.
[ pantic68 @ 12.04.2008. 01:54 ] @
A postoji li racionalan razlog zasto je prenos par racunara preko granice jednostavan poput programiranja? Pa postoji naravno, da bi onaj kome procedura nije problem mogao da obrce 2 milijarde godisnje sa interesantnom profitnom stopom. Ipak nije sve tako crno, moguce je racunare preneti na razne nacine, pun je buvljak krsha. Sto rece neko gore treba samo znati kome i koliko.
[ Marko_L @ 12.04.2008. 02:14 ] @
@boban779
Nije ti dobro poređenje. Kada napraviš program i pokreneš ga, u slučaju greške, izvršavanje će stati i dobićeš obaveštenje da si napravio grešku, koji je broj greške (eventualno i opis greške), u kojoj liniji, a ako pritisneš F1 dobićeš i detaljan opis o tome koji su mogući uzroci greške kao i koja su moguća rešenja. Kada bih u slučaju greške dobio obaveštenje "Something is wrong", naravno da bih smatrao da taj programski jezik (ili barem njegovo razvojno okruženje) ne valja. O tome se i radi. Ok, možda smo napravili grešku, nismo se raspitali, jer nismo mislili da je toliki problem uneti u zemlju 4 lična računara od po 50 EUR/kom, ali to nije razlog da nam niko od nadležnih ne kaže konkretno šta da uradimo i kakvu dokumentaciju da pribavimo, a ne da te šetaju od šaltera do šaltera, i gledaju te kao ludaka zato što ti trebaju 4 računara. Uostalom, ne bih više o tome, snaći ćemo se nekako za te računare... samo sam hteo da kažem da je Srbija jedna jako neorganizovana zemlja, državne službe nisu sinhronizovane, šta god treba da završiš šetaju te od šaltera do šaltera, za sve ti treba brdo neke papirologije za koju ti niko ne kaže gde da pribaviš i naravno, [ta god da uradi[ oderu te k'o jarca... dakle, totalno rasulo. Pa nije ni čudo što većina gleda kako da mulja nešto na crno...
[ MyWay @ 12.04.2008. 07:46 ] @
Citat:
Marko_L: još kad sam rekao da sam fizičko lice, a radim honorarno kao freelancer, gledali su me belo, kao da sam ubio čoveka i sad to otvoreno priznajem... to je ono što meni smeta.
A kako si regulisao svije freelanceovanja? Mislim na prijavu delatnosti, porez i ostale dažbine?
I kako to ide 'unos para u zemlju'?
I da li su ti pc-i bili za ičnu ili poslovnu upotrebu?

A na kraju, da li misliš da bi sve prošlo drugačije da si ti svom drugu u Grčku poslao 4 računara? Samo da ili ne ;-)
[ Slobodan Miskovic @ 12.04.2008. 07:49 ] @
Citat:
samo sam hteo da kažem da je Srbija jedna jako neorganizovana zemlja, državne službe nisu sinhronizovane, šta god treba da završiš šetaju te od šaltera do šaltera, za sve ti treba brdo neke papirologije za koju ti niko ne kaže gde da pribaviš i naravno, [ta god da uradi[ oderu te k'o jarca... dakle, totalno rasulo.

Ovo vazi za apsolutno svaku zemlju ;)
[ MyWay @ 12.04.2008. 08:16 ] @
Meni nije jasno kako ne vide razliku u transferu robe između slučajeva EU-EU zemalja i EU-nonEU zemalja (bila to Srbija, Rusija, USA, Dubai...)?
I nije mi jasno da li su ona 4 čuvena pc za ličnu ili poslovnu upotrebu - te su za ličnu, te su za prezentaciju/demonstraciju proizvoda (software-a). Kad bi postojalo razumno objašnjenje da zaista jeste za ličnu upotrebu (ne ono tipa hoću da mi se vrte 4 igre istovremeno) verovatno bi postojao i propis kako bi se regulisao uvoz ovakve robe. A pošto se ovde (generalno u Srbiji) okreće lično/poslovno kako nekom odgovara, otud i problemi. :-)
Sve u svemu, ovo je bila mala škola biznisa za Marka i Grka - nadam se da neće puno koštati (para/vremena) - malo poznavanja međunarodnih i domaćih propisa uvek treba :-)

P.S. Ata karnet je jako dobra stvar za ovakve varijante jer:
Citat:

može se neograničeno koristiti kao garancija za privremeni uvoz;
vredi godinu dana od dana izdavanja;
međunarodno je prihvaćeni dokument u preko 60 zemalja sveta;
eliminiše plaćanje carina, dažbina i poreza na dodatnu vrednost (VAT) prilikom privremenog uvoza i njihov povraćaj prilikom vraćanja privremeno uvezene robe u inostranstvo;
pojednostavljuje carinsku proceduru;
omogućava da se prilikom privremenog izvoza ili uvoza sve formalnosti obave putem samo jednog dokumenta;
unapred su poznati svi uslovi privremenog uvoza ili izvoza, tako da se lakše sklapaju trgovinski dogovori;
smanjuje troškove carinskih i uvozno-izvoznih procedura;
smanjuje vreme potrebno da se obave sve carinske i uvozno-izvozne procedure
eliminiše elemenat neizvesnosti kod carinskih i uvozno-izvoznih procedura.

Jedino što (čini mi se) je potrebno da bude pravno lice...
[ drbogi @ 13.04.2008. 06:04 ] @
@Marko_L

Potpuno te razumem. Ako ti je za utehu, ja sam prošao potpuno istu torturu sa onim besplatnim Ubuntu CD diskovima. Lepo naručio po 1 CD, 32 i 64 bit verziju, onda ovi kao ajd uzmi pet, da podeliš ostalima u okolini, ja se zahebah i ajd reko 5 od svakog modela. Sve se dešava tik pošto je zakon promenjen, na samom startu te akcije, pre 3- 4 godine. Sve u svemu 10 CD diskova. Dodjem ja u Poštu 6, novi momenti, sve nepoznato, nije kao na Aerodromu na šta sam navikao, pitaju kako uvozite, ja da ne petljam firmu, kažem kao građanin. Kaže babuskara, onako sa uživanjem, ne može. Još sadistički uživa. Ja krenuo u objašnjavanje, šta je to, da je džabe, ona kaže znam imam skoro 5 paketa pozadi. Tu se ja dosetim, kažem ok, uvozim kao firma. E tek onda počinje agonija, jedna uplatnica, ja uplatim sića neka, pa onda ko je špediter, koja je vrednost, ne može 0 din. ja kažem nosite se bre u 3 lepe materine.

Posle se javim ovima na ubuntu sajtu, pokušam da objasnim, ljudi normalno odgovore, kažu primetili smo da nam se vraćaju pošiljke, znamo za problem, uskoro će biti obaveštenje za carinu u PDF formatu, da znaju da je zaista besplatno. Carina i PDF fajl, u Srbiji Bog te ...
Tada sam shvatio da je ovo stanje u Srbiji nemoguće objasniti racionalnim bićima.

Dakle nije problem što su 4 polovna računara, problem je i sa 10 CD diskova, a problem je i sa samo 2 CD diska to sam čuo posle.
Ovoliko sam pisao samo zbog toga što su me neki diskutanti neodoljivo podsetili na spomenutu brkatu tetku u pošti, ne samo svojim državotvornim razmišljanjima, nego i u magijskoj veštini uvoza polovnih računara komada 4 i novih cd Ubuntu diskova modela 2 komada 5 (ukupno 10).

[ Horvat @ 13.04.2008. 13:11 ] @
a ako ti neko salje licni materijal narezan na cd-ima? npr. ...slike?