|
[ djyova @ 09.04.2008. 00:09 ] @
| Amerika, zemlja demokratije i javnih sloboda, ali po koju cenu? Da li privilegije jednog naroda moraju da se obiju o glavu svim ostalim nacijama? Zar vam ponasanje Amerike ne lici na neke imperije iz bliske ili daleke proslosti? Gde se postavlja granica? Zar posledice Americke megalomanije, i zelje za vladanjem celim svetom, ne osecamo svi mi, i ceo svet uopste? Engleski je postao internacionalni jezik, a svi ostali jezici se polako asimiliraju sa njim. Resursi i sredstva sve vise zemalja se stavljaju u sluzbu samo jedne zemlje. Samo se pitam koliko ce sve to trajati, i da li ce sve vise i vise hrabrih dzedaja odluciti da se suprotstavi "svemirskoj" imperiji. |
[ Kenjee @ 09.04.2008. 00:20 ] @
I neka je Sila sa tobom.
[ sasa022 @ 09.04.2008. 00:27 ] @
Nicija nije gorela do zore...........
[ djyova @ 09.04.2008. 01:15 ] @
Mene ovde ne zanima potpirivanje bilo kakvih nacionalnih mrznji, i tome slicno. Najmanje me zanima da raspravljam o tome da li je nesto gorelo ili nije. Ne zato sto nemam nikakvo misljenje o tome, vec zato sto se kosi sa pravilnikom ES-a. Ono zbog cega sam postavio temu je da malo prodiskutujemo da li postoje bilo kakvi mirni nacini da se zaustavi Americko prilagodjavanje sveta svojim potrebama. Znaci mirnim putem, uz pomoc "sile", a ne nekim nasilnim akcijama, ili ulazenjem u bilo kakve konflikte.
[ dr.NPN @ 09.04.2008. 01:38 ] @
JAko su bezobrazni. ko je njih proglasio za svetskog policajca? ja nisam. jel neko od njih trazio da uspostavljaju (ne)mir u svetu? ja nisam. VASPOSTAVIMO MONARHIJU
[ Black_eyed @ 09.04.2008. 06:46 ] @
Magicna rec: Resursi
Sva ta zajebancija sa ljudskim pravima se svodi na kontrolisanje pristupa nekim resursima: nafta, rudna bogatstva itd...
Kontrolisanje po koje krize je u cilju blage destabilizacije regiona/drzave/kontinenta jer cim ti nesto "zuji" u komsiluku ekonomija negoduje, privredni rast i drustveni razvoj stagniraju.
Da nije u pitanju USA bio bi u pitanju neko drugi, u to sam ubedjen. Dominacija je u krvi covecanstvu.
[ pantic68 @ 09.04.2008. 07:18 ] @
Nihova dominacija ce trajati dok se neka druga nacija, drzava, ili grupa drzava ne uozbilji, zasuce rukave i pretekne ih u finansijskom i svakom drugom smislu. Sta god da mislite o njihovom angazmanu u svetu do sada nisu napali ni jednu uredjenu demokratsku zemlju. Uvek su to bile diktature u kojima je vec besneo ili tinjao gradjanski rat.
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2008. 07:19 ] @
Nadam se da se dezurni filozofi pripremaju za novu imperiju "on the block" - Kinu :)
Bas me zanima, kada Kina za 10-tak godina preuzme primat najvece svetske ekonomije i krene da stiti "svoje interese po svetu" (vec to rade u Africi) koje ce njima etikete da oblepe ;-)
Svako vreme je imalo svoju imperiju.
[ milanche @ 09.04.2008. 07:27 ] @
@djyova:
Mozes mi verovati na rec da ogroman broj ljudi u USA ima apsolutno iste zelje kao i ti:
da im se sa vrata skinu krvopije koje neshvatljivom brzinom srozavaju nekada neprikosnoveno najvelicanstveniju
zemlju na svetu na nistavilo, i da USA konacno pocne da u pravom smislu reci gleda svoja posla i trosi svoje
resurse na sopstveno dobro umesto na tudju stetu.
Promene nagore se desavaju brzinom koja se moze primetiti i sa provedenih 15-tak godina, a ljudi koji su danas
70+ godisnjaci zive u stanju galopirajuce rezignacije onim sto vide da se desava u svakodnevici, na duhovnom,
moralnom, psiholoskom planu najpre (sve drugo je neumitna posledica). Ogroman broj ljudi je jednoglasan u oceni
da se promene na lose desavaju smisleno, usmereno, diktirano, i kontrolisano, i jed i osecaj ocajne nemoci se
polako ali sigurno nagomilava.
Jedina (ali velika razlika) izmedju danasnje Srbije i danasnje USA je u apsolutnoj sirini margine koja je prosecnoj
individui ostavljena izmedju diktirane stvarnosti i licne mogucnosti promene - jos uvek postoji prilicno veliki prostor
za promenu licnog zivota na bolje, ali slicno Srbiji svi osecaju da bi zapravo stvari trebale i mogle da stoje objektivno
daleko, daleko bolje.
Mnogi analiticari americke danasnjice nalaze ogromnu slicnost sa rimskom imperijom u poodmakloj fazi.
[ jablan @ 09.04.2008. 08:13 ] @
Citat: milanche: Mozes mi verovati na rec da ogroman broj ljudi u USA ima apsolutno iste zelje kao i ti [...] da USA konacno pocne da u pravom smislu reci gleda svoja posla i trosi svoje
resurse na sopstveno dobro umesto na tudju stetu.
Ma jeste, ne vole ljudi visok standard koji uživaju na račun drugih pa to ti je... Svi se polomiše da bojkotuju svoje šoping molove.
Sasvim je normalno da većini stanovništva prija da budu građani svetskog siledžije, zato i ne menjaju svoj spoljnopolitički kurs već decenijama.
[ toplim @ 09.04.2008. 09:12 ] @
Neko da jezik, neko da znanje, neko ljude, neke posaljemo na mesec i eto nam srece :) ovo je za ostroumne.
A znaci, nemam nista protiv da ceo svet koristi engleski jezik, ali to ne znaci da smo englezi, i da je kapital u njihovim rukama, Ne bojte se braco Srbi kapital je u nasim glavama.
[ toplim @ 09.04.2008. 09:17 ] @
Citat: Black_eyed: Magicna rec: Resursi
Sva ta zajebancija sa ljudskim pravima se svodi na kontrolisanje pristupa nekim resursima: nafta, rudna bogatstva itd...
Kontrolisanje po koje krize je u cilju blage destabilizacije regiona/drzave/kontinenta jer cim ti nesto "zuji" u komsiluku ekonomija negoduje, privredni rast i drustveni razvoj stagniraju.
Da nije u pitanju USA bio bi u pitanju neko drugi, u to sam ubedjen. Dominacija je u krvi covecanstvu.
a ja verujem da neke zemlje ipak imaju intertes da bas Srbiji izvoze resurse, pa da se ti isti resursi ovde obradjuju u gotove proizvode.
Glupo je da samo pamet proizvodimo.
[ kelja @ 09.04.2008. 10:00 ] @
@milanche,
u kom periodu svog postojanja su SAD bile "neprikosnoveno najvelicanstvenija
zemlja na svetu", po tvom misljenju?
I kad su to pocele da se ''kvare''?
[ brainbuger @ 09.04.2008. 10:05 ] @
Šta god da radi taj džin je već poprilično dobro zašao u mnoga ekonomska zbivanja u svetu, njihov obim izvoza i dalje premašuje rekorde, uvoz mladih i pametnih mozgova ne prestaje, ne mogu ni da zamislim kakvi problemi bi u svetu nastali (u Srbiji pogotovo) kada bi jedan takav džin odapeo u veoma kratkom roku. Ne zavaravajmo se, sve svetske privrede bi to debelo osetile na svojoj koži.
Citat: milanche:
Mnogi analiticari americke danasnjice nalaze ogromnu slicnost sa rimskom imperijom u poodmakloj fazi. Pristalica sam ovakvog mišljenja. Ne samo što se poklapa sa rimskom imperijom, već je slična sudbina pratila svaku drugu imperiju (ali i civilizaciju) koja je postojala na ovoj planeti, njena postepena propast bi počinjala onog trenutka kada bi dosegla svoju najveću snagu. Ja to posmatram kao normalan prirodan proces, poput talasa koji doseže svoju maksimalnu amplitudu u jednoj tačci, nakon koje počinje opadanje.
Tako je i sa USA, ništa se neće dogoditi brzo, taj džin će se urušiti sam od sebe, postepeno i na miran način, urušiće ga isti taj mehanizam koji ga je i doveo do ovog stadijuma razvijenosti. Možda se to neće ni odviti za naših života, ali taj proces je neizbežan.
Citat: Ivan Dimkovic: ..Bas me zanima, kada Kina za 10-tak godina preuzme primat najvece svetske ekonomije i krene da stiti "svoje interese po svetu" (vec to rade u Africi) koje ce njima etikete da oblepe ;-)
Smisliće već nešto mada ima sve više medju njima onih koji shvataju da se neke stvari više nemogu zaustaviti. Sve češće porodice u US praktukuju da im bebisiterka ako je moguće bude Kineskinja, da bi dete pomalo učilo kineski jer znaju da će mu to dosta značiti u životu :)
[ Časlav Ilić @ 09.04.2008. 11:40 ] @
Citat: djyova: Imperija Protiv Dzedaja [...] (USA VS ALL) [...] nacini da se zaustavi Americko prilagodjavanje sveta svojim potrebama. [...] Engleski je postao internacionalni jezik, a svi ostali jezici se polako asimiliraju sa njim. [...]
Ako ti smeta takvo stanje stvari, a ti počni od sebe: srpska abeceda ima neka drugačija slovca od engleske (čćđšž), naslovi na srpskom pišu se samo s prvim početnim slovom velikim („Imperija protiv džedaja“), strane zajedničke imenice ne mogu biti izvorno zapisane („SAD pr. svih“), pridevi i nazivi jezika pišu se malim slovom („američko prilagođavanje“). Budi promena koju želiš da vidiš.
[ nkrgovic @ 09.04.2008. 12:06 ] @
Ako se neko seca, za vreme Regana je koriscen isti motiv, ali u obrnutom smeru. Ameri su tadasnji SSSR predstavljali kao "Evil Empire" a sebe kao "goog guys", i lansirali "Star Wars" program, ili SDI, koji sad dozivljava svoj nastavak u vidu "antiraketnog stita", programa koji je lansiran pod nadimkom "Son of Star Wars".
Zakljucak? "Luke, you're going to find that many of the truths we cling to depend greatly on our own point of view." :D
[ Horvat @ 09.04.2008. 12:08 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nadam se da se dezurni filozofi pripremaju za novu imperiju "on the block" - Kinu :)
Bas me zanima, kada Kina za 10-tak godina preuzme primat najvece svetske ekonomije i krene da stiti "svoje interese po svetu" (vec to rade u Africi) koje ce njima etikete da oblepe ;-)
Svako vreme je imalo svoju imperiju.
zar vec nije??
gde to nema kineskih proizvoda i onih kvalitetnih a i onih 5 pari 100 dinari ;)
kina uspesno minira ekonomiju ostalih zemalja
[ Slobodan Miskovic @ 09.04.2008. 12:12 ] @
Citat: kina uspesno minira ekonomiju ostalih zemalja
Pre bih rekao firme koje proizvodnju imaju u Kini ;)
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2008. 12:37 ] @
Citat: Horvat
kina uspesno minira ekonomiju ostalih zemalja
Ovo je klasicna zabluda iz nepoznavanja sustine ekonomije gde postoji vise dobitnika (tzv. "non zero-sum game")
Sudeci po nesumnjivom rastu svetske ekonomije u proteklih N godina moze se samo zakljuciti da je Kina pomogla ekonomije ostalih zemalja. A kako? Pa lepo, time sto si ucinio neki proizvod jeftinijim, ti omogucavas svojim gradjanima da:
a) Kupe vise proizvoda
b) Oni koji su izgubili posao zbog seobe posla se preskoluju na neka nova, profitabilnija, zanimanja
c) Od viska para (jeftiniji proizvod) mogu da kupe neke druge proizvode i servise - dakle, povecaju potrebu za drugim radnim mestima
I time, u stvari, imas vise pobednika cele te price.
Na primer, ako ja mogu da jeftinije razvijam softver u Kini - ostaje mi vise profita za moje investitore ili za ulaganja u nove tehnologije i/ili trzista - samim tim, to je za mene plus.
[ Horvat @ 09.04.2008. 12:42 ] @
da...ali kakve ekonomske koristi npr. nemacka ima od toga sto je proizvodni pogon u kini i oni moraju uvesti proizvode iz kine?
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2008. 12:48 ] @
I te kakve - Nemacka ulaze u Kinu i profitira od ogromnog rasta kineske privrede (gomila kineskih firmi su u punom ili parcijalnom vlasnistvu investitora iz EU), a takodje omogucava svojoj industriji pristup jeftinijim proizvodima i vise prostora za fokusiranje na naprednije stvari koje su i profitabilnije.
[ milanche @ 09.04.2008. 17:04 ] @
Citat: kelja: @milanche,
u kom periodu svog postojanja su SAD bile "neprikosnoveno najvelicanstvenija
zemlja na svetu", po tvom misljenju?
I kad su to pocele da se ''kvare''?
U vreme oko WWII, i prvih desetak godina posle toga su ljudi kao individue, drustvo,
zemlja bili neverovatni i neuporedivi u svakom pogledu, karakternom, moralnom,
imaginativnom, stvaralackom, umetnickom....nekoliko koraka ispred svega na planeti.
Sve to uprkos teskom balastu rasnih/socijalnih problema.
Velika vecina ljudi se slazu da je velika erozija pocela sezdesetih. Pocelo je iz opravdanih razloga
(bunt protiv besmislenih ratova + bunt protiv besmislenih rasnih segregacija), da bi se doslo do
jednog momenta nestabilnog savrsenstva pozitivnih drustvenih vektora. Konsenzus je da je godina
definitivnog preloma u pogresnom smeru 1968-ma (koju ocevici opisuju kao godinu kad su 'uleteli oni
sa drogama u ceo cirkus') posle cega se zavrsilo u neopravdanom krajnjem ishodu (razaranje bazicnih
vrednosti drustva i dusevne/duhovne/moralne stabilnosti individue).
Citat: Ma jeste, ne vole ljudi visok standard koji uživaju na račun drugih pa to ti je... Svi se polomiše da
bojkotuju svoje šoping molove. Sasvim je normalno da većini stanovništva prija da budu građani svetskog siledžije,
zato i ne menjaju svoj spoljnopolitički kurs već decenijama.
To je prilicno slab pregled igre, i prilicno podleganje pred-predrasudama.
Proporcionalno daleko visi standard su imali kad su imali svoju industriju u svojoj zemlji, i kad nisu podizali industrije kurte i murte po belom
svetu. Obican covek, zdrav i voljan da radi je nekada mogao da kroci na americko tlo, sutradan da dobije posao u nekoj fabrici, i da za par
meseci ima platu od koje moze da zivi bolje nego igde na kugli, te da ziveci strpljivo, stedljivo, i domacinski sasvim spokojno prozivi radni vek.
Upravo se radi o tome da spoljnopoliticki kurs diktiraju oni sa kojima prosecan posetilac shopping molova apsolutno nema nikakvog uticaja,
niti bilo kakvu mogucnost izbora. Jedino sto mu je preostalo je da nemocno i u neverici gleda sta se sve desava.
[ jablan @ 09.04.2008. 17:15 ] @
Citat: milanche: U vreme oko WWII, i prvih desetak godina posle toga su ljudi kao individue, drustvo, zemlja bili neverovatni i neuporedivi u svakom pogledu, karakternom, moralnom, imaginativnom, stvaralackom, umetnickom....nekoliko koraka ispred svega na planeti.
Yea, right.
http://en.wikipedia.org/wiki/McCarthyism
BTW, prateći tvoju logiku nema razloga da se za taj period, rame uz rame sa USA, ne svrsta i FNRJ.
[ milanche @ 09.04.2008. 17:27 ] @
Prava procena jednog drustva u jednom vremenskom periodu se pravi analizom dometa stvaralastva
kako u materijalnoj sferi (industrija, industrijski proizvodi) tako i u nematerijalnoj (kultura, skolstvo,
umetnost (muzika, film), dizajn). Ostavljam ti da napravis uporedan pregled sirom planete po svim
nabrojanim kategorijama, pa da dodjes i sam do odredjenih zakljucaka.
McCarthy je za obicnog amera bio odprilike isti kuriozitet koliko i Hamdija Pozderac za obicnog gradjanina
SFRJ - znalo se da postoji, da je nadrkan, i da ce od njega neko od mudonja da strada, ali ne i obican
gradjanin na ciji zivot nije imao ama bas nikakav uticaj.
BTW: Kad je vec McCarthy u pitanju, ne znam da li znas, ali se posle ovih 50+ godina otkrilo da je odredjen
broj ljudi sa crne liste (mahom scenaristi iz Holivuda i pokoji glumac) zapravo i bio na platnom spisku KGB-a
i socijalisticke internacionale.
Citat: BTW, prateći tvoju logiku nema razloga da se za taj period, rame uz rame sa USA, ne svrsta i FNRJ
Pa kad uporedim nedavno preminulog Rajka Mitica koji ni po koju cenu nije pravio faulove i koji je jednom izveo
ceo tim "Zvezde" sa terena zbog nesportskih okolnosti na terenu, sa Draganom Dzajicem koji je osumnjicen za
teske kradje, poredjenje nije tako daleko - prvih desetak godina posle rata je svugde na svetu davalo najcestitije tipove.
[ Horvat @ 09.04.2008. 17:40 ] @
@milanche zaboravio si napisati AKO SI BIO BEO ,a ne crn ili zut ;)
[ pantic68 @ 09.04.2008. 19:25 ] @
Citat: Horvat: da...ali kakve ekonomske koristi npr. nemacka ima od toga sto je proizvodni pogon u kini i oni moraju uvesti proizvode iz kine?
Kompletna svetska ekonomija ima koristi ako jos milijardu ljudi radi. Od naseg lelemudanja imamo stete prvo mi pa svi ostali. Logika je jednostavna. Sto se vise proizvede vise ima i da se podeli. Ekonomija funkcionise na principu spojenih sudova, podela nije uvek idealna ali generalno je uvek lakse podeliti dobitak nego gubitak. Sto vise kinezi zarade vise ce i potrositi, kapital se vrti i svima lepo. Osim nama zato sto smo se iskljucili iz svetskih tokova.
[ kelja @ 09.04.2008. 19:48 ] @
Citat:
prvih desetak godina posle rata je svugde na svetu davalo najcestitije tipove.
Hm... a ja bas mislio da su predratne, ratne i poratne godine idealne za orgijanje najveceg drustvenog sljama, svakovrsnog otpada, degenerika i magarcina, moralnih nistarija i intelektualnih mizerija, ali ja pamtim samo ove poslednje(nase) ratove, pa mozda zato imam pogresan utisak.
@milanche, ne znam kako je bilo u Americi 50-ih, ali znam kako je u Srbiji sada, i nikako ne mogu da se slozim sa tvojom tvrdnjom.
Ili mozda kolicina cestitosti zavisi od toga da li ste u ratu pobednik ili porazeni, ili ste veciti pobednik, kao u Srbiji? ;)
[ jerryrain @ 09.04.2008. 19:55 ] @
ne brinite, sprema se vojska novih mladih dzedaja
http://www.youtube.com/watch?v=HPPj6viIBmU
[ Ivan Dimkovic @ 09.04.2008. 20:02 ] @
@milanche,
Hehe, 50-te kao zlatne godine - su bile zlatne za belog Amerikanca ne previse leve provincijencije - ne bih rekao da su oni koji su se borili za Civil Rights Act i Voting Rights Act delili isto misljenje :)
[ CONFIQ @ 09.04.2008. 21:22 ] @
Citat: Engleski je postao internacionalni jezik, a svi ostali jezici se polako asimiliraju sa njim
ohhh my god...
Znaci sve sam cuo od anti-amerikanaca, sve moguce razloge zasto mrzeti ameriku. Ali ovaj razlog jos nisam cuo...
Ja znam 4 jezika i pomisliti to da neko ne zeli da uci svoju decu engleski zbog nekih svojih internih problema je van svakog morala!
Sta da ti kazem, keep being a di**
[ divlji68 @ 09.04.2008. 22:52 ] @
Alo ljudi, jeste svesni da je naša Srbija veličine jednog osrednjeg američkog grada i da većina Amerikanaca nikada nije ni čula za nas, niti za neke druge zemlje i pojmove koji su nama bitni. Ako gledamo istoriju, videćemo da je u svakom vremenskom periodu bila neka sila, nekada su to bili Mongoli, Grci, Rimljani, Austrougarska, Japan, Velika Britanija i druge zemlje i svi su vladali svetom uglavnom onako kako sada to radi USA. Neko je ovde dobro rekao da svaka sila ima svoj kraj, ali nisam baš siguran da ćemo mi to dočekati.
Po meni problem je kako mi da se snadjemo u ovakvim geopolitičkim pojmovima i problemima u kojima se sada nalazimo. Ako sam ja morao da ratujem zbog nekavih budala koje su tada bile na vlasti, ne bi želeo da se to desi ostalima, jer je ljudi samo jedno bitno zdravlje i mir, a koliko će USA da vlada to niko od nas ne zna, već je bitno samo da nas više ne diraju i da nas što pre zaborave, jer tada smo najsrećniji.
[ Srđan Pavlović @ 09.04.2008. 23:53 ] @
Problem je sto vremenom malo dosadi biti Dzedaj.
[ milanche @ 10.04.2008. 03:56 ] @
Citat: Horvat: @milanche zaboravio si napisati AKO SI BIO BEO ,a ne crn ili zut ;)
@Horvat zaboravio si procitati "sve to uprkos teskom balastu rasnih/socijalnih problema".
@kelja:
Citat: Hm... a ja bas mislio da su predratne, ratne i poratne godine idealne za orgijanje najveceg drustvenog sljama, svakovrsnog otpada, degenerika i magarcina, moralnih nistarija i intelektualnih mizerija, ali ja pamtim samo ove poslednje(nase) ratove, pa mozda zato imam pogresan utisak.
@milanche, ne znam kako je bilo u Americi 50-ih, ali znam kako je u Srbiji sada, i nikako ne mogu da se slozim sa tvojom tvrdnjom.
Ili mozda kolicina cestitosti zavisi od toga da li ste u ratu pobednik ili porazeni, ili ste veciti pobednik, kao u Srbiji? ;)
Ne znam kakvim cudom si propustio da ukapiras da pricam o konkretno WWII a ne o nekom bilo kom drugom ratu, ukljucujuci ove poslednje
na Balkanu.Generacija premlada da bi ratovala a dovoljno stara da spozna strahote WWII je na svakoj od zaracenih strana dala daleko
najbolje i najcvrsce karaktere i najcestitije ljude koje su te zemlje ikada imale.
Citat: Ivan Dimkovic:
Hehe, 50-te kao zlatne godine - su bile zlatne za belog Amerikanca ne previse leve provincijencije - ne bih rekao da su oni koji su
se borili za Civil Rights Act i Voting Rights Act delili isto misljenje :)
Ovim malo moramo da se pozabavimo, jer zasluzuje dodatna premeravanja.
Prvi faktor koji unosi sarenilo u celu pricu je geografski. Za razliku od drzava Juga, gde i dan danas poneko 'pogresne' boje koze
nestane netragom, drzave Severa su imale prilicno razlicit tretman crne rase. Po ukidanju ropstva, razlike su bile tolike da si na
jednoj strani uzivao prilicne civilne slobode, dok si na drugoj bio rob ili odbegli rob, u neprijatnom okruzenju KKK i slicnih organizacija.
Pedesetak godina posle gradjanskog rata, razlike su rasle do prilicnih proporcija gde je bivalo sve manje i manje zivotnih izbora koji
su bili diktirani bojom koze.
Ovde: http://www.infoplease.com/spot/bhmfirsts.html se moze procitati da je vec sredinom 19-og veka ostalo malo od zanimanja,
zvanja i dostignuca koja su bila eksluzivna za belce. Krajem devetnaestog i pocetkom dvadesetog veka, gotovo sva zanimanja koje
je mogao da obavlja belac, obavljao je i crnac, mahom za crnu klijentelu.
Ne pada mi na pamet da kazem da rasne segregacije nije bilo - ona postoji i dan danas, u razlicitim stepenima na raznim mestima.
Verovatno su NYC i Kalifornija jedina mesta gde su ti problemi svedeni na minimum.
Medjutim, kad celu pricu uporedim sa Evropom u kojoj su od leseva Jevreja, Rusa, Poljaka, Srba, Roma pravljeni sapuni, ili sa Kinom
gde je iz Shanghai-ja nekoliko hiljada belaca, mahom Rusa moralo da bezi u vreme bokserske revolucije, sudbina crnaca u Americi
izgleda prilicno povoljna.
Jedna druga komponenta price je jos bitnija:
Uzmimo da je kvalitet zivota belca sredinom proslog veka bio 10X, i da je kvalitet njegovog crnog sunarodnika bio 1X, jos uvek stoji
jedno pitanje - koliko je to 1X objektivno bilo vredno na planetarnom nivou. Ako se uzme u obzir da ratnih razaranja na teritoriji USA
nije bilo, ako se uzme u obzir materijalni nivo standarda, prilike za zaposlenje, uslovi stanovanja, hrana, odeca, obuca, kvalitet
saobracaja i mogucnost da se priusti automobil....ispada vrlo lako da je i taj ugrozeni crnac ziveo u nekim aspektima bivstvovanja
kvalitetnije od imucnog predsednika gradske opstine u mestu srednje velicine u Evropi.
Naravno, ne pokusavam da negiram ili umanjim ruznocu rasne segregacije - ni u svili i kadifi nije prijatno da te neko gleda popreko,
svrstava u nizi rang i tretira sa nipodastavanjem i prezirom. Ono sto pokusavam da kazem je da je i pre Civil Rights pokreta Amerika
prednjacila u pogledu opstih ljudskih sloboda.
I na kraju krajeva, to je valjda jedina civilizacija na svetu koja je posle dobijenog svetskog rata bez prinude spolja krenula da unapredjuje
postulate humanosti u svojoj svakodnevici.
[Ovu poruku je menjao milanche dana 10.04.2008. u 05:48 GMT+1]
[ srki @ 10.04.2008. 05:22 ] @
Citat: milanche:
Jedna druga komponenta price je jos bitnija:
Uzmimo da je kvalitet zivota belca sredinom proslog veka bio 10X, i da je kvalitet njegovog crnog sunarodnika bio 1X, jos uvek stoji
jedno pitanje - koliko je to 1X objektivno bilo vredno na planetarnom nivou. Ako se uzme u obzir da ratnih razaranja na teritoriji USA
nije bilo, ako se uzme u obzir materijalni nivo standarda, prilike za zaposlenje, uslovi stanovanja, hrana, odeca, obuca, kvalitet
saobracaja i mogucnost da se priusti automobil....ispada vrlo lako da je i taj ugrozeni crnac ziveo u nekim aspektima bivstvovanja
kvalitetnije od imucnog predsednika gradske opstine u mestu srednje velicine u Evropi.
To nema mnogo veze sa ljudskom srecom i osecanjem jer ti uvek poredis sebe sa okolinom. Moji roditelji nisu imali mobilni, laptope, iPod i slicno ali to ne znaci da im je zivot bio manje kvalitetan. Moja baba je zivela na selu i nije imala vecinu toga sto i moji roditelji i ja imamo u gradskom zivotu. Tada ni televizija nije postojala, pa i radio aparati su bili retki. Oni nisu tada osecali da imaju nekvalitetan zivot jer ni ostali nisu to imali. Danas ako ne mozes da imas radio, tv, internet i slicno, ti ces smatrati da nemas dovoljno kvalitetan zivot. U razvijenijim zemljama ta lista se prosiruje pa hoces da ima kola, mikrotalasnu, kucu od 150m2 i slicno....
Tako su crnci u Juznoj Africi ziveli mozda kvalitetnije od okolnih zemalja ali zbog te segregacije su bili manje srecni nego crnci u okolnim zemljama. Posle su zato krenuli da se svete...
Drugi primer je Butan koja je jedna od najsiromasnijih zemalja ali im je stanovnistvo medju najsrecnijim.
Zato kvalitet zivota ne mozes da meris objektivno vec to je upravo nesto subjektivno i zavisi od toga kako se covek oseca. Recimo mozes ti da imas dobro placen posao u odnosu na nekoga ko zivi u Srbiji ali zbog posla da budes pod velikim stresom. To cesto vidjam.
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article399175.ece
http://en.wikipedia.org/wiki/Well-being
http://www.iim-edu.org/grossnationalhappiness/
http://www.time.com/time/magaz...9171,501050228-1029896,00.html
Citat: I na kraju krajeva, to je valjda jedina civilizacija na svetu koja je posle dobijenog svetskog rata bez prinude spolja krenula da unapredjuje
postulate humanosti u svojoj svakodnevici.
Pa nije bas tako, mnoge zemlje su u nekim stvarima doprinosile ljudskim pravima i pre SAD. Recimo Novi Zeland je zemlja koja je prva dozvolila zenama da glasaju. Znaci niko ih nije primorao na to. Ima i gomila drugih primera...
[ milanche @ 10.04.2008. 05:53 ] @
Slazem se, jer (kao sto rekoh):
Citat: Naravno, ne pokusavam da negiram ili umanjim ruznocu rasne segregacije - ni u svili i kadifi nije prijatno da te neko gleda popreko,
svrstava u nizi rang i tretira sa nipodastavanjem i prezirom
Citat: Pa nije bas tako, mnoge zemlje su u nekim stvarima doprinosile ljudskim pravima i pre SAD. Recimo Novi Zeland je zemlja koja je prva dozvolila zenama da glasaju. Znaci niko ih nije primorao na to. Ima i gomila drugih primera...
Ima verovatno, ali se tokom istorije prilicno retko desavalo medju nacijama koje su isplivavale na prvo mesto u svetskom poretku sile i moci.
Mnogo su cesci slucajevi da su te nacije postajale daleko nasilnije prema svom stanovnistvu, a o drugima da i ne govorim.
[ kelja @ 10.04.2008. 08:45 ] @
Citat:
Ne znam kakvim cudom si propustio da ukapiras da pricam o konkretno WWII a ne o nekom bilo kom drugom ratu, ukljucujuci ove poslednje
na Balkanu.
Nije nikakvo cudo. ;)
Pomislio sam da je jos jedna od tvojih generalizacija u pitanju, kao i ona o konsenzusu(ne znam samo cijem konsenzusu) da je 1968. bila negativna prekretnica, ali nije bitno.
U tvojim konstrukcijama to sve lepo zvuci, a to je najvaznije. :)
I da, zaboravih, pozdrav naravno! :)
[Ovu poruku je menjao kelja dana 10.04.2008. u 09:56 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao kelja dana 10.04.2008. u 09:56 GMT+1]
[ milanche @ 10.04.2008. 16:57 ] @
Citat: (ne znam samo cijem konsenzusu)
Sve je poteklo od sledecih individua: bivseg komsije Dean-a i njegove zene Susan, matorih kolega Rick-a, Jerry-ja,
Henry-ja, lokalnog berberina Isaiah-e koji je rodjen i odrastao u SF-u, zaristu hippie pokreta, i jos jedno
stotinak obicnih posmatraca sa kojim sam tokom godina pricao na temu hippie pokreta koji su te davne
1968-me imali 15-20 godina koji svi pricaju istu pricu - da je do 68-me bilo manje-vise sve lepo, nevino i
naivno, bunt protiv autoriteta, deca cveca, druzenja uz gitare po celu noc, spavanje po parku, devojcice na
sve strane,... da bi tokom i posle te godine bilo svega i svacega, od Altamont-a i Stones-a,...u retrospektivi
se slazu da je 'just about that time the whole thing lost its innocence'.
....sve da bi preko naivnog milanche-ta nasamarili prefriganog Kelju...sa kojim, medjutim, nema sale....sve
cita po sto puta, komad po komad recenice, kao na garanciji za lek...da ga slucajno neko ne bi slagao.
Citat: U tvojim konstrukcijama to sve lepo zvuci, a to je najvaznije. :)
I da, zaboravih, pozdrav naravno! :)
Ako me indirektno nazivas 'konstruktorom istine', tj. lazovom, slobodno ne moras da me pozdravljas posle toga.
[ kelja @ 10.04.2008. 17:38 ] @
Idi milanche... Izraz ''konstrukcija'' nije upotrebljen sa znacenjem koje mu ti pridajes, definitivno...
[ Legeonar_ @ 16.04.2008. 16:58 ] @
US Dolar danas oko 11:45 postigao istorijski minimum i roknuo na 1,595 EUR.
Čestitamo ekonomiji najmoćnije zemlje sveta na pravilnom vodjenju monetarne politike.Više niko na svetu nema pojma koliko dolara ima u opticaju i nacionalne banke nekih država gledaju da ga se reše......hehe.
[ Emil Ranc @ 16.04.2008. 17:04 ] @
Eto propade Amerika. De je taj šampanjac, da nazdravimo!
[ Ivan Dimkovic @ 16.04.2008. 17:20 ] @
@Legionar_
Ti se u ekonomiju razumes bas koliko i u teoriju evolucije. Za tvoju informaciju, postoje ocigledne prednosti niskog dolara, i tu strategiju takodje rade i mnoge druge zemlje (Kina, na primer) - naravno, njihovi monetarni eksperti nemaju pojma, pa bi trebalo tebe da uposle da im objasnis sta treba da rade sa svojom valutom ;-)
Citat:
Više niko na svetu nema pojma koliko dolara ima u opticaju i nacionalne banke nekih država gledaju da ga se reše......hehe.
Ma da, Kinezi i Japanci, vlasnici najvise USA duga se sve trkaju da ga prodaju. Citaj jos malo novina a ne samo Pravdu i Kurir.
[ Laki_Gen @ 16.04.2008. 18:20 ] @
[ Horvat @ 16.04.2008. 18:36 ] @
hmmm najmanje u istoriji? ...'ajd' vazi :)
[ Legeonar_ @ 16.04.2008. 19:00 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: @Legionar_
Ti se u ekonomiju razumes bas koliko i u teoriju evolucije. Za tvoju informaciju, postoje ocigledne prednosti niskog dolara, i tu strategiju takodje rade i mnoge druge zemlje (Kina, na primer) - naravno, njihovi monetarni eksperti nemaju pojma, pa bi trebalo tebe da uposle da im objasnis sta treba da rade sa svojom valutom ;-)
Ma da, Kinezi i Japanci, vlasnici najvise USA duga se sve trkaju da ga prodaju. Citaj jos malo novina a ne samo Pravdu i Kurir.
Znaš moj nivo znanja ekonomije??? Alal vera....
Samo za tebe i društvo, danas smo imali objavljivanje sledećih ekonomskih pokazatelja u navedenim vremenima:
14:30 Housing Starts m/m 947 1010 1065 1075
14:30 Building Permits m/m 927 970 984 984
14:30 Core CPI m/m .2 0.2 0
14:30 CPI y/y 4 4 4
14:30 Core CPI y/y 2.4 2.4 2.3
14:30 CPI m/m .3 0.3 0
15:15 Industrial Production m/m 0.3 -0.1 -0.5 -.7
15:15 Capacity Utilization Rate 80.5 80.3 80.4 80.3
16:30 Crude Oil Inventories -2356 1800 -3148
Malo da pojasnimo...samo prva dva.....DOVOLJNO JE
14.30 Housing Starts m/m: -11.9%, forecast -6.1%, pr. -0.7%
Housing starts slipped more than expected falling to an annualized pace of 947,000. The fall was steeper than expected and means the housing market is still receding and has not hit bottom. It was the lowest level in 17 years, and showed that February's mild decrease was not an indication of the market stabilizing. Building permits declined 5.8%, also more than expected.
14.30 Building Permits
16th, 2008 Actual Forecast Previous Revised Form 0.93M 0.97M 0.98M N/A Annualized figure for March Provided by: Department of Commerce
Building Permits m/m: -5.8%
Building permits declined 5.8% to an annualized pace of 927,000, the lowest since April 1991. In the last 12 months, permits are down 40.9%, the largest 12-month drop in sixteen years. As a leading indicator for future construction, the data points to the the housing recession continuing throughout 2008.
Živeli.....Sami sebi ruse pokazatelje da bi dolar bio jeftiniji,haha
[ Ivan Dimkovic @ 16.04.2008. 19:08 ] @
Kao vrsnom poznavaocu ekonomije bi trebalo da ti bude jasno da je ekonomija ciklicna i trenutno se nalazi u padu u USA, kao i N puta do sad.
Gde si bio pre par godina kada je USA imala GDP rast veci od Eurozone i bilo koje slicno razvijene drzave.
Sta ces kada opet krene da skace? A, znam... cekaces da opet krene da pada kako bi izjavio da USA propada :)
Zanimljiv si ti trol :)
[ Pneos @ 16.04.2008. 21:22 ] @
Bio sam u Americi pre sest meseci kod sestre od ujaka. Grad New Haven i Konenktinkatu.
Hey, vi ljudi sto ne verujete u Ameriku odite gde sam ja bio pa onda pricajte ko ce propasti Amerika ili SFEU. Sun my ass !!!
Amreica rules, a mi Srbi sedimo i placimo sto ne mozemo da se sprijateljimo s najvecom silom sveta.
[ dejan, @ 03.06.2008. 23:12 ] @
Izgleda da se sprema novo pregrupisavanje na globalnoj sceni:
Citat: Sjevernoamerička unija, koja bi zamijenila SAD, do sada je bila samo teorija umotana u veo tajne, a administracija predsjednika Busha nekoliko je godina poricala da se radi o stvarnom planu.
Rad na superdržavi započeo je još u ožujku 2005. godine kad su se u Texasu sastali američki predsjednik Bush, kanadski premijer Paul Martin i meksički Vincent Fox. Dogovorili su se da će uspostaviti Sjevernoameričku uniju do 2010. godine, te potpisali SPP, ugovor o sigurnosnom partnerstvu tih triju država.
Plan, koji je bio još samo jedna od teorija zavjera, isplivao je na površinu, a oni koji su čuvali tajnu, nisu objasnili koji su bili razlozi tome. Sjevernoamerička unija, ili superdržava, kako je neki nazivaju, postala je temom u Kongresu.
Busheva administracija djelovala tajno
Busheva administracija tajno je predstavila unapređenje NAFTE ili sporazuma o slobodnoj trgovini.
NAFTA ili Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (North American Free Trade Agreement) je uz Europsku uniju najznačajnija kontinentalna integracija. Djeluje od 1994. godine, a čine je SAD, Kanada i Meksiko.
Cilj integracije je uspostava najveće zone slobodne trgovine u svijetu koja bi trebala obuhvatiti cijelu zapadnu hemisferu. Članice NAFTA-e zalažu se za ukidanje carina i svih ograničenja za protok kapitala i usluga, usklađivanje radnog zakonodavstva i ekoloških standarda te za zaštitu intelektualnog vlasništva.
Članstvom u integraciji Kanada i Meksiko dobili su pristup američkom tržištu, a kompanije iz SAD-a slobodu djelovanja.
Superdržava s potpunom kontrolom nad stanovnicima
Tri zemlje naporno su radile na uspostavljanju kvalitetnog prometa na temelju sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA.
Koliko će nova država biti moćna govori i sama činjenica o velikom broju stanovnika i površini koju zauzimaju tri zemlje združene u jednu.
Kanada je druga najveća država na svijetu odmah poslije Rusije, gdje živi oko 32 milijuna ljudi. To je zemlja bogata prirodnim ljepotama i jedna od vodećih država svijeta po standardu življenja.
U Meksiku živi 109 milijuna i to je 11 država na svijetu po broju stanovnika, a s površinom od gotovo 2 milijuna kvadratnih kilometara, peta država po veličini u Americi i četrnaesta u svijetu, dok u SAD-u živi nevjerojatnih 300 milijuna ljudi
http://www.javno.com/hr/svijet/clanak.php?id=152026
[ peka @ 04.06.2008. 02:17 ] @
Da, bas je Milan tarot o tome pricao neki dan...
[ Bin Laden @ 13.05.2009. 14:39 ] @
Dugo ce jos vremena proteci dok USA propadnu...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|