[ Mystery-Man @ 10.04.2008. 08:55 ] @
Konacno je u nasoj maloj zgradi formiran kucni savet. Neki su bili protiv toga ali posto se vecina slozila savet je foriman. Fasada je u ocajnom stanju, hodnici su pogodni samo za snimanje horor filmova, krov prokisnjava, jednom recju zgrada samo sto se nije srusila. Plan nam je da krenemo u renoviranje zgrade (delimicno, po fazama, jer za "veliko spremanje" nemamo sada para). Problem je jedan stanar koji se protivi i preti tuzbama. Znaci, kaze on, njemu se dopada sadasnji izgled zgrade i on ce nas tuziti ukoliko krenemo u bilo kakvo renoviranje jer time, naravno, narusavamo sadasnji izgled zgrade . Posto ima veze u opstini ne sumnjam da ce nam natovariti osptinske inspekcije a i pitanje da li mozemo dobiti dozvolu ukoliko krenemo u delimicno renoviranje (napr. ovog proleca samo prednji deo fasade). Naravno, sem ludila , motivi ovog stanara su i to sto je on imao zelju da mu damo tavanski prostor a za uzvrat da on renovira zgradu. Ali, posto je njegova ponuda bila besmisleno mala (tavanski prostor je preko 150 m2 ali ne moze da se vrsi nadzidjivanje, tacnije po zakonu ne moze ali ovo je Srbija brale , ali bi on sa svojim vezama verovatno tu postavio bar jos jedan sprat) a i stanari, sto se moze zakljuciti, nemaju nikakvo poverenje u njega da ce se on drzati ugovora i da ce ga ispuniti, njegov zahtev je odbijen.
Od tada on kaze da nece dati nikada nikakav potpis, sto je njegovo pravo, ali i da ce nas tuziti ukoliko mi krenemo u to renoviranje bez njegovog pristanka. "Posle mene potop" a mozda ce i biti kada pada prva veca kisa jer je krov pun rupa.
Kakva su vasa iskustva sa ovakvim stvarima ? Da li on stvarno moze da nas (osnovano) tuzi ukoliko mi sakupimo te pare i krenemo u radove ? Da li mozemo mi njega da tuzimo (opet osnovano ) zato sto ostali stanari ucestvuju u novcanom delu za troskove i umesto njega (tj. zato sto on nece da plati) ?
Koliko je njegovo "ludilo" samo bezobrazluk a koliko stvarno u ovoj zemlji moze jedan stanar da zbog svog "raspolozenja" utice da se zgrada "srusi" ?

[Ovu poruku je menjao Mystery-Man dana 10.04.2008. u 10:36 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Mystery-Man dana 10.04.2008. u 10:36 GMT+1]
[ brzibg @ 10.04.2008. 09:28 ] @
Nisam u tim vodama, ali jedan predlog za razmisljanje.

Sto se ne prijavite za rekonstrukciju krova i fasade preko skupstine grada. Oni placaju valjda 70% a vi 30%. Ako to ide preko njih, em vam je jeftinije, em bas me zanima koga bi on onda tuzio? Skupstinu grada?

Inace, takodje nisam siguran, skupstina stanara ima neka odredjena prava ako neko od stanara pravi probleme. Mislim da ce neki pravnik to bolje da ti kaze.

A ako nista od toga ne upali onda pocnite da resavate to po srpski.... Jasno mu stavite do znanja da vise nije dobrodosao u vasoj zgradi. (ne mislim na nista nasilno nego malo sikaniranja)
[ cozmo_im @ 10.04.2008. 09:45 ] @
Evo ja sam predsednik kucnog saveta:

Svaka odluka koja je doneta sa 50% + 1 vazeca je, dakle mora vise od pola stanara da da saglasnost da bi mogli bilo sta da radite. Ako imate saglasnost vise od polovine stanara (racunaju se stanovi, ne ukupan broj stanara), napravite ugovor, ispotpisujete se, overite u opstini + pecat zgrade i to je to. Ako hocete sa pravne strane da se obezbedite. Isto tako proverite i sa gradskim stambenim, mislim da mora od prosle godine. Dokle god se ne narusava izgled zgrade sve je OK. Tj. mozete da krecite, perete i sve to, samo nema menjanja fizickog izgleda (misli se na dogradnju i gradnju). Znaci neko moze da vas tuzi samo za to, farbanjem i krecenjem hodnika, obnavljanjem fasade ne narusavate fizicki izgled niti menjate nista sa gradjevinske strane. Sto se tice krova najbolje je za sve videti sa stambenim i tako napraviti ugovor sa stanarima pa overiti.

Saglasnost 100% stanara mora samo kad je prodaja zajednickih prostorija u pitanju.

Sto se tice renoviranja od strane gradskog stambenog, tesko, nama su oluke u ocajnom stanju procenili kao "zadovoljavajuce"... Ludilo...

Ali pokusajte, napisite zahtev, izacice njihova inspekcija da snimi stanje, ako je bas ruinirano mozda vam i odrade nesto.

Na zgradi pored nas nije uopste bilo oluka pa su tu morali ipak da zamene (a nama ne iako, kao sto sam napisao, su skroz propali) i to su uradili 100% o trosku gradskog stambenog.

[Ovu poruku je menjao cozmo_im dana 10.04.2008. u 10:56 GMT+1]
[ cozmo_im @ 10.04.2008. 09:58 ] @
Da dodam: taj komsija moze da vas tuzi samo ako nadogradite nesto unutra ili spolja ili promenite fasadu, tipa sad je debela 10 cm a bila je 5 cm. I slicno, ili krov izgleda kockast a ranije je bio piramida. Dakle, morate zadrzati postojeci gradjevinski izgled zgrade.
[ Bojan Basic @ 10.04.2008. 10:02 ] @
Citat:
cozmo_im:
Svaka odluka koja je doneta sa 50% + 1 vazeca je, dakle mora vise od pola stanara da da saglasnost da bi mogli bilo sta da radite.

Ne broje se stanari (ni vlasnici stanova), već kvadrati — tj. u vlasništvu ljudi koji su glasali „za“ mora da bude više od 50 % ukupne kvadrature zgrade.
[ cozmo_im @ 10.04.2008. 10:07 ] @
Mi smo konkretno radili te stvari i jasno je bilo naznaceno: 50% + 1 stan. Dakle ne kvadratura, nego broj stanova (kod nas ima 6, moralo je 3+1, dakle 4). Broje se stanovi u zgradi, zajednicke prostorije se ne racunaju. Drugacije je kod prodaje nekog dela zgrade.

E, sad, ovo je u Zemunskoj opstini, zato kazem da se covek raspita u gradskom stambenom.
[ mrle 011 @ 10.04.2008. 10:42 ] @
Citat:
Bojan Basic: Ne broje se stanari (ni vlasnici stanova), već kvadrati — tj. u vlasništvu ljudi koji su glasali „za“ mora da bude više od 50 % ukupne kvadrature zgrade.

da, sada se racuna povrsina stanova, a ne broj istih kao nekada.

Citat:
cozmo_im: ........

Svaka odluka koja je doneta sa 50% + 1 vazeca je, dakle mora vise od pola stanara da da saglasnost da bi mogli bilo sta da radite. Ako imate saglasnost vise od polovine stanara (racunaju se stanovi, ne ukupan broj stanara), napravite ugovor, ispotpisujete se, overite u opstini + pecat zgrade i to je to.........

hebeni problem je sto 51% moze da donese neku odluku, ali ne postoji nikakav zakonski mehanizam da nateras onih preostalih 49% ludaka da daju novce za bilo sta.

u mojoj zgradi u svakom trecem-cetvrtom stanu zive podstanari.
sta tog podstanara boli uvo da ti uopste otvori vrata kad pozvonis, a kamoli da se upusta u neku diskusiju oko fasada, interfona, krova ... ili da ti objasnjava gde mu zivi gazda, a ako i saznas gde gazda zivi, sto bi tog gazdu bilo briga da daje za tu zgradu neku kintu kad njega samo zanima da tu ubere kiriju svakog prvog u mesecu i vozdra raja.

to se sada zove "trziste" i "trzisna ekonomija".

nasa slobodarska i demokratska drzava se, naravno, bavi kolevkama, ognjistima, zlatnim viljuskama i ostalim nebeskim temama, a to sto su ulazi zgrada postali k*njaonice i p*saonice za ljude, a decija igralista za kucice i macke nema veze, jer su se oni svi vec preselili u kuce sa bastama po dedinjima i senjacima.

hebena drzava je npr. propisala novcane kazne ako ne ocistis sneg ispred zgrade, ali nije propisala nikakav nacin kako npr. formirati skupstinu stanara, ako 51% to jednostavno ne zeli jer ih to recimo uopste ne zanima zato sto sada razmisljaju samo o 15% svoje duse.

demokratija.

[ Mystery-Man @ 10.04.2008. 10:44 ] @
Citat:
cozmo_im: Evo ja sam predsednik kucnog saveta:

Svaka odluka koja je doneta sa 50% + 1 vazeca je, dakle mora vise od pola stanara da da saglasnost da bi mogli bilo sta da radite. Ako imate saglasnost vise od polovine stanara (racunaju se stanovi, ne ukupan broj stanara), napravite ugovor, ispotpisujete se, overite u opstini + pecat zgrade i to je to. Ako hocete sa pravne strane da se obezbedite. Isto tako proverite i sa gradskim stambenim, mislim da mora od prosle godine. Dokle god se ne narusava izgled zgrade sve je OK. Tj. mozete da krecite, perete i sve to, samo nema menjanja fizickog izgleda (misli se na dogradnju i gradnju). Znaci neko moze da vas tuzi samo za to, farbanjem i krecenjem hodnika, obnavljanjem fasade ne narusavate fizicki izgled niti menjate nista sa gradjevinske strane. Sto se tice krova najbolje je za sve videti sa stambenim i tako napraviti ugovor sa stanarima pa overiti.

[Ovu poruku je menjao cozmo_im dana 10.04.2008. u 10:56 GMT+1]

A da li mi (kucni savet) moze da tuzi stanara ukoliko on ne ucestvuje u troskovima radova ? Fasada se renovira i na njegovom delu zgrade a on nista ne placa... btw. otprilike, koliko se sada krece po m2 obnova fasade (racunajuci i skelu i materijal), i da li moze da se krene u fazno renoviranje ? Ove godine napr. krov, sledece zadnji deo fasade (iz dvorista) pa onda prednji itd...
[ mrle 011 @ 10.04.2008. 11:08 ] @
Citat:
Mystery-Man: A da li mi (kucni savet) moze da tuzi stanara ukoliko on ne ucestvuje u troskovima radova ? .......

ne mozes mu bre nista.
ne mozes mu nista, cak i ako npr. 51% plati uvodjenje interfona duplo, zbog onih 49% koji nece, a onda on razhebe bravu ili gurne ciodu zato sto ga mrzi da nosi kljuc ili je zaboravio to vece da ga ponese.

mislim, ko si ti da njega sprecavas da on dodje u svoj stan, postavljanjem nekakvih brava i interfona?
to je njegovo pravo.

kazem ti ja, tako funkcionise demokratija ovde.

[ cozmo_im @ 10.04.2008. 12:20 ] @
Citat:
Mystery-Man: A da li mi (kucni savet) moze da tuzi stanara ukoliko on ne ucestvuje u troskovima radova ? Fasada se renovira i na njegovom delu zgrade a on nista ne placa... btw. otprilike, koliko se sada krece po m2 obnova fasade (racunajuci i skelu i materijal), i da li moze da se krene u fazno renoviranje ? Ove godine napr. krov, sledece zadnji deo fasade (iz dvorista) pa onda prednji itd...

Ne mozes, mozes samo privatnu tuzbu za nesto. On nije u obavezi da postuje tu odluku jer nije potpisnik. Eventualno ga tuzis za ugrozavanje kucnog reda, ali panduri se samo nasmeju na to... tako da, zaboravi.

Nama komsija jedan nije potpiso, sami smo platili i njegov deo inace bi sve izgledalo ruzno naravno. Nije se bunio kad mu je okreceno, ali nije hteo da potpise ("Nista ja ne potpisujem" taj fazon). A isto neki namcor.

Za sve, nadji telefon gradskog stambenog (nemam ga kod sebe trenutno) i raspitaj se.
[ brzibg @ 10.04.2008. 12:38 ] @
Nisam mislio na gradsko stambeno u smislu da im oni to poprave besplatno, vec gradska vlada ima te programe zajednickog popravljanja fasada, krovova i liftova u saradnji sa skupstinama stanara. Jedino koliko znam da se npr. sada prijavljuje da udejs u budzet za sledecu godinu. Zbog sufinansiranja od 30% nije bas velika navala, jer mnoge zgrade ne mogu da se dogovore da skupe pare ni za tih 30%. (Volim da gledam jutarnji program Studia B pa znam te gluposti)

Najbolja fora bi bila kada bi moglo (mozda i moze ne znam), da se napravi dogovor sa Infostanom da se na uplatnicu doda stavka "sredstava za odrzavanje zgrade" u dogovoru sa skupstinom stanara i da ta sredstva infostan prebaci na racun skupstine stanara. Tada niko ne bi mogao da bira hoce li da plati ili ne. Da li neko zna da li je ovo moguce?
[ boban779 @ 10.04.2008. 12:59 ] @
Nisam zagovornik nasilja ali se svakog dana uveravam da nekima samo motka može da pomogne.
[ mrle 011 @ 10.04.2008. 14:33 ] @
treba mnogo motki ovde ....... usr*nih.
[ flighter_022 @ 10.04.2008. 15:48 ] @
Jel imate klinaca u zgradi, pozeljno u uzrastu 10-15 godina? Dajte im sredstva i uputite na to kako ta sredstva treba da upotrebe. Tvrdoglaci konsija ce se sam odseliti :)
[ Safet Beriša @ 10.04.2008. 15:53 ] @
Citat:
brzibg: Najbolja fora bi bila kada bi moglo (mozda i moze ne znam), da se napravi dogovor sa Infostanom da se na uplatnicu doda stavka "sredstava za odrzavanje zgrade" u dogovoru sa skupstinom stanara i da ta sredstva infostan prebaci na racun skupstine stanara. Tada niko ne bi mogao da bira hoce li da plati ili ne. Da li neko zna da li je ovo moguce?

Može da odbije da plati tu stavku računa tako da to ne mora obavezno biti rešenje problema.
[ rafiki @ 10.04.2008. 18:31 ] @
Potrazi na internetu "Zakon o odrzavanju zgrade" i "Zakon o stanovanju" pa ih dobro prouci, ili potrazi savet pravnika. Odgovori koje si ovde dobio su uglavnom pausalni i izneseni na osnovu iskustva koje ne mora da je bilo u skladu sa zakonom.

Zakon o odrzavanju zgrade kaze da postoje dve vrste radova na zgradi:
Citat:

Clan 5.
Radovi na održavanju stambene zgrade prema prirodi, obimu i dinamici izvodenja jesu:
1) radovi na investicionom održavanju i
2) radovi na tekucem održavanju.
Ministar nadležan za stambene poslove bliže ce odrediti vrste radova na održavanju stambenih zgrada, dinamiku i rokove njihovog izvodenja.

Odlucivanje (obrati paznji na boldovani deo):
Citat:

Clan 17.
Skupština zgrade može punovažno odlucivati ako je prisutno više od polovine clanova skupštine.

Skupština zgrade vecinom glasova prisutnih clanova skupštine zgrade donosi odluke koje se odnose na tekuce održavanje zgrade.

Skupština zgrade, saglasnošcu clanova skupštine kojima pripada više od polovine ukupne površine stanova i drugih posebnih delova zgrade, donosi odluke koje se odnose na investiciono održavanje zgrade.

Smatra se da je glasanje obavljeno i u slucaju kada vlasnici stanova i drugih posebnih delova u zgradi daju pismenu saglasnost, a prema kriterijumima za donošenje odluka utvrdenim ovim zakonom.

Clan 18.
Skupština zgrade saglasnošcu vlasnika stanova i drugih posebnih delova zgrade kojima pripada više od polovine ukupne površine stanova i drugih posebnih delova zgrade može doneti odluku o izvodenju radova na sanaciji ravnog krova odnosno krovne konstrukcije kojom se, saglasno propisima o planiranju i uredenju prostora i izgradnji objekata, može izgraditi, odnosno adaptirati novi stan.

Skupština zgrade može odluciti da radove iz stava 1. ovog clana izvodi neko od vlasnika stanova, odnosno drugih posebnih delova u zgradi, odnosno neko od clanova njihovog porodicnog domacinstva ili trece lice ako utvrdi da vlasnici stanova odnosno drugih posebnih delova zgrade, ili clanovi njihovih porodicnih domacinstava nisu za to zainteresovani.

Investitor radova iz stava 2. ovog clana i stambena zgrada svoje medusobne odnose ureduju ugovorom, koji se zakljucuje u pismenoj formi i overava u sudu.

Ugovor iz stava 3. ovog clana sadrži narocito sledece elemente: uslove pod kojima se daje na korišcenje zajednicki deo zgrade, podatke o zgradi, podatke o radovima, prava i obaveze investitora i zgrade, rokove za završetak
izvodenja radova, rokove za prikljucenje na instalacije u zgradi, posebne obaveze za pojedine vlasnike, odnosno korisnike stanova i drugih posebnih delova zgrade, pravne posledice u slucaju neizvršenja obaveza.

Ugovor iz stava 3. ovog clana služi kao dokaz o pravu izvodenja radova u smislu propisa o planiranju i uredenju prostora i izgradnji objekta.

...

Clan 20.
Lice koje smatra da mu je odlukom skupštine zgrade povredeno neko pravo ili pravni interes na zakonu zasnovan, može tu odluku pobijati pred nadležnim sudom.

Dakle, za neke stvari dovoljno je 50% + 1 od prisutnih na sednici skupstine zgrade. Za neke druge (ozbiljnije i skuplje) stvari neophodno je 50% + 1 od ukupne povrsine zgrade (stan od 100m2 ima vise glasova nego dva stana od po 40m2).

Pozdrav
[ Horvat @ 10.04.2008. 18:41 ] @
mali off,zasto opstina placa popravljanje zgrade koja nije u opstinskom vlasnistvu???

da li i kuce tako popravljaju?
[ rafiki @ 10.04.2008. 19:20 ] @
Citat:
Horvat: mali off,zasto opstina placa popravljanje zgrade koja nije u opstinskom vlasnistvu???

Zato sto je situacija sa velikim brojem zgrada takva, da ako opstina ne plati popravljanje, pola zgrada ce se srusiti i onda ce vlast u opstini imati problema sa vecim brojem ljudi koji su izgubili stanove - izgubice sledece izbore. Pored toga, davanjem para za popravku, opstina moze da utice na izbor izvodjaca radova, tj. da posao dobije ne onaj ko je dobar majstor, nego onaj ko je dobar prijatelj sa nekim u opstini (po naravno, mnogo vecoj ceni)...

Ne verujem da tako popravljaju i kuce, mada vredi pokusati. Ako te odbiju, tuzis opstinu za diskriminaciju, doguras je do suda u Strazburu, i kad za 10 godina dobijes presudu povoljnu za tebe, postanes milioner, a sve od opstinskih para :)

Salu na stranu, ali pitanje je veoma dobro: zasto su oni koji zive u zgradama povlasceni u odnosu na one koji zive u kucama? I jedni i drugi placaju iste poreze, zar ne?
[ Horvat @ 10.04.2008. 20:07 ] @
pa upravo to,velika diskriminacija
znaci zapostavis odrzavanje zgrade,pozoves opstinare i sredis preko veze da prakticno nista ne platis,alo!?!?
[ brzibg @ 10.04.2008. 20:41 ] @
Citat:
Horvat: mali off,zasto opstina placa popravljanje zgrade koja nije u opstinskom vlasnistvu???

Kuce ne popravljaju.
To rade zato sto je mnogo zgrada sa fasadama koje otpadaju, padaju po kolima i ljudima. Stanari zgrada bi trebali to da poprave ali znamo svi kakva je nasa finansijska situacija... Plus se nadje neki ovakav mrgud kao kod Mysteri men-a i nista od toga. Ovako opstina stimulise ljude da srede svoje zgrade. To je do nedavno vazilo samo za fasade i krovove. Onda se u nedelju dana desilo da je dvoje ljudi propalo u liftovski otvor jer su vrata od lifta bila neispravna, pa su uveli to isto i za liftove. Cuo sam i da su zapoceli i neku akciju da se cela zgrada sredi (fasada, liftovi, krovovi, unutrasnje krecenje... sve sto treba), opstina takodje to sufinansira u nekom procentu ali ono sto je najbolje, stanari to placaju kroz mesecne rate. Napravi se neki ugovor i .... Ne znam da li je ovo zazivelo, samo sam video na TV-u kao najavu.

Ovo sve sto sam napisao vazi za Beograd, ne znam kako je u drugim gradovima.

Ja licno mislim da je to dobro. To su opet nase pare koje preko taksi uzimaju od nas, i vracaju se narodu, a sve zarad toga da se ovaj grad malo upristoji. Naravno da opet neko dobije vise, neko manje (neko nista) i da nije idealno, ali bar je neki napredak.

Citat:
Horvat:pa upravo to,velika diskriminacija
znaci zapostavis odrzavanje zgrade,pozoves opstinare i sredis preko veze da prakticno nista ne platis,alo!?!?

Zgrade su najvecim delom zapostavljene tokom "onih" godina, a sada sve to treba srediti odjednom i to kosta. Ne opravdavam... I jesi ti u pravu, ali na taj nacin stimulisu ljude da zajedno ucestvuju u tome. I opet je odziv los, a raspadnute zgrade na sve strane. Ja sam spreman da zazmurim na takvu raspodelu (moja zgrada je OK i nece koristiti te usluge) samo da se ovaj grad malo ulepsa. Prolazis Brankovim mostom i ulazis u sam centar grada, a vecina zgrada levo i desno izgledaju kao da ce da se sruse svakog trenutka. To nije dobro za ova grad.

Pozdrav.
[ Horvat @ 10.04.2008. 20:43 ] @
nisam ni rekao da je lose i treba i narodu ne samo lupezima,nego je lose sto je samo za zgrade,pa nema sigurno svako ni kucu da popravlja

[ brzibg @ 10.04.2008. 20:52 ] @
E kad bi poceli da sredjuju i kuce verujem da bi se prvo sredjivale one na Dedinju. "Gospodin taj i taj je imao velikih problema u svom kupatilu. Zamislite nije imao djakuzi... ...i zahvaljujuci skupstini grada sada ga ima "
[ Horvat @ 10.04.2008. 20:54 ] @
a kao "doticni" nemaju zgrade i stanove? ;)
[ mrle 011 @ 10.04.2008. 21:32 ] @
Citat:
rafiki:
 ..... pitanje je veoma dobro: zasto su oni koji zive u zgradama povlasceni u odnosu na one koji zive u kucama? I jedni i drugi placaju iste poreze, zar ne?

pa bre, mi u zgradama placamo i za "odrzavanje" istih.
nije mi sad pri ruci nijedan racun od infostana, ali znam 100% da postoji stavka "odrzavanje zgrade" i mislim da je to negde oko 100-200 dinara, nisam siguran.

to "odrzavanje" podrazumeva odrzavanje fasada, krovova i liftova.
od 1969 pa do danas u fasadu i krov u mojoj zgradi nije ulozena ni zuta para, a kad se pre jedno desetak godina desio veci kvar na liftu (2-3.000 DM) od njih smo dobili objasnjenje da ta vrsta kvara ne potpada pod ovo njihovo "odrzavanje", pa smo morali sami da se snalazimo za novac.

bas sam povlascen sto zivim u zgradi.

[ boban779 @ 11.04.2008. 10:08 ] @
@Horvat

Uplaćuj ti meni 5000 dinara mesečno a ja ću za jedno 50 godina da ti obnovim fasadu na kući bez ikakvih problema.
[ Horvat @ 11.04.2008. 11:43 ] @
a sta bi sa onih 100-200 ;)

a i nisu verovatno sve zgrade stare 50 god. u bg ;)
[ germanchc @ 11.04.2008. 11:47 ] @
Citat:
mrle 011: pa bre, mi u zgradama placamo i za "odrzavanje" istih.
nije mi sad pri ruci nijedan racun od infostana, ali znam 100% da postoji stavka "odrzavanje zgrade" i mislim da je to negde oko 100-200 dinara, nisam siguran.

za infostan od 4100din, odrzavanje zgrade je 300din . u mojoj zgradi ima 60 stanova, znaci 18.000 mesecno a zgrade je :( ...jednom kada sam ih zvao da pitam zato teretni lift ne radi zadnja tri meseca, dobio sam odgovor da su oni nadlezni samo za manje kvarove lifta a za vece skupstina stanara, a osim liftova, sto predhonik rece, nista nisu pipnuli zadnjih deset godina .
[ Horvat @ 11.04.2008. 11:52 ] @
pa zasto vi onda uopste to placate koji k??
a i koje su jos stavke dazbina infostana?
[ Deker @ 11.04.2008. 11:58 ] @
Citat:
mrle 011: pa bre, mi u zgradama placamo i za "odrzavanje" istih.

to "odrzavanje" podrazumeva odrzavanje fasada, krovova i liftova.
od 1969 pa do danas u fasadu i krov u mojoj zgradi nije ulozena ni zuta para, a kad se pre jedno desetak godina desio veci kvar na liftu (2-3.000 DM) od njih smo dobili objasnjenje da ta vrsta kvara ne potpada pod ovo njihovo "odrzavanje", pa smo morali sami da se snalazimo za novac.

bas sam povlascen sto zivim u zgradi.

Code:
Akcija "Popravimo Zajedno"
Javni poziv skupštinama i savetima stambenih zgrada radi sufinansiranja radova investicionog održavanja krovova, fasada i liftova

GRAD BEOGRAD – GRADSKA UPRAVA
Sekretarijat za komunalne i stambene poslove

upućuje

JAVNI POZIV
SKUPŠTINAMA I SAVETIMA STAMBENIH ZGRADA
RADI SUFINANSIRANjA RADOVA INVESTICIONOG ODRŽAVANjA
KROVOVA, FASADA I LIFTOVA

Cilj javnog poziva je pružanje pomoći građanima u ostvarivanju njihove zakonom utvrđene obaveze u pogledu finansiranja radova investicionog održavanja stambenih zgrada, čijim se izvođenjem sprečava ili otklanja opasnost po život i zdravlje ljudi i obezbeđuje sigurnost korisnika zgrade i okoline.

Radovi će se obaviti u narednoj godini, a iz budžeta grada Beograda za 2008. biće obezbeđeno oko 300 miliona dinara za finansiranje dela stvarnih troškova za popravku zajedničkih delova stambenih zgrada (krovova, fasada i liftova), a u okviru programa Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Skupštine/saveti stambenih zgrada koje žele da učestvuju u ovom sufinansiranju, zajedno sa Gradskom upravom, to jest Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove, treba da dostave sledeća dokumenta:

1. prijavu (obrazac 1), overenu pečatom skupštine/saveta stambene zgrade i potpisanu od predsednika, sa jasno definisanim predmetom prijave, kao i osnovnim podacima o stambenoj zgradi (ulica, broj, opština, spratnost, broj stanova, ukupna površina stanova i drugih posebnih delova u zgradi, površina osnove krova, površina fasade, broj liftova);
      2. odluku skupštine zgrade (obrazac 2), potpisanu od vlasnika stanova kojima pripada više od polovine ukupne površine stanova i drugih posebnih delova zgrade, kojom se potvrđuje:
            - da su upoznati sa uslovima javnog poziva i da su saglasni da učestvuju u finansiranju stvarnih troškova popravke zajedničkih delova zgrade (navesti procenat učešća – ne manji od 30 odsto);
            - da su upoznati sa predračunskom vrednošću radova iz priloženog projekta;
            - da su upoznati sa elementima za ugovaranje (modelom ugovora) i da su saglasni da predsednik skupštine/saveta zgrade potpiše ugovor sa Gradskom upravom, to jest Sekretarijatom za komunalne i stambene poslove o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa sufinansiranjem troškova investicionog održavanja zgrade i da se na ime garancije uplati kapara u iznosu od 100.000 dinara, koja će po završetku radova ući u konačni obračun iznosa stvarnih troškova, koji shodno ponuđenom procentu uplaćuje skupština/savet zgrade;
            - da su saglasni da po primljenom obaveštenju o izabranom izvođaču radova uplate naznačena sredstva u celosti i u datom roku, isključivo sa računa zgrade, na depozitni račun Gradske uprave;
      3. overen projekat za izvođenje radova investicionog održavanja (krova, fasade, lifta), a projektnu dokumentaciju dostaviti u skladu sa članom 97. Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik Republike Srbije, broj 47/03);
            - osim navedenog, odvojeno dostaviti predmer (bez cena), prema priloženom modelu, sa identičnim opisima kao u predmeru i predračunu iz projektne dokumentacije i crteže u formatu A4, jer će se isti koristiti za raspisivanje konkursa za izvođača radova;
      4. potvrdu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda o statusu objekta i potrebi izrade konzervatorskih uslova;
            - uz projekat, koji je shodno statusu objekta rađen po konzervatorskim uslovima, obavezno je priložiti i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na projekat (u slučaju da se popravlja samo lift, ova potvrda nije potrebna);
            - spomenici kulture nisu predmet ovog javnog poziva;
      5. zapisnik sa odlukom o izboru ovlašćenog predsednika skupštine/saveta zgrade;
      6. broj računa i PIB skupštine/saveta zgrade i kopiju ugovora sa bankom u kojoj je otvoren račun;
      7. izveštaj o stanju duga stambene zgrade na dan 30. juna 2006. godine (za period od 1. januara 2003. do 30. juna 2006. godine), koji se pribavlja u JKP „Infostan“;
            - ukoliko su nenaplaćene obaveze stambene zgrade više od 10 odsto iznosa zaduženja za navedeni period, prijava skupštine/saveta stambene zgrade neće se razmatrati.

Učešće skupštine/saveta zgrade u stvarnim troškovima popravke krova, fasade ili lifta, ne može da bude manje od 30 odsto, što znači da će Gradska uprava finansirati ove radove sa najviše 70 procenta.

Jednom prijavom mogu se obuhvatiti sve tri vrste radova na stambenoj zgradi (krov, fasada, lift), pri čemu pojedinačna vrednost za svaku vrstu radova ne može biti manja od 1.000.000 dinara sa obračunatim PDV.
Prijave za delimičnu popravku krova ili fasade neće se prihvatiti.
Sanacije objekata, ugradnja novih liftova, izgradnja kosih umesto ravnih krovova, odnosno bilo kakve izmene originalnog projekta zgrade – nisu predmet ovog javnog poziva.

Utvrđivanje rang-liste prijavljenih stambenih zgrada obaviće se na osnovu kriterijuma:

1. procenat sopstvenog učešća u stvarnim troškovima,
      2. urgentnost rešavanja problema.

Rok za dostavljanje prijava je 25. maj 2007. godine, do 16 časova.

Prijavu i navedenu dokumentaciju skupštine/saveta zgrade dostaviti u zatvorenoj koverti PISARNICI u zgradi Gradske uprave, Golsvordijeva 35, Beograd, sa naznakom: Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, prijava za javni poziv „Popravimo zajedno“, broj III-03-36-1-_______/07. U prijavi obavezno navesti ime, prezime i broj telefona predsednika skupštine/saveta zgrade, kao i ovlašćene osobe za kontakt.

Obrasci 1 i 2, model ugovora, kao i model po kojem treba uraditi predmer i predračun radova, mogu se preuzeti radnim danima od 9 do 16 časova, na šalteru pisarnice u zgradi Gradske uprave, Golsvordijeva 35 ili preuzeti na dnu ove strane. Dodatna obaveštenja mogu se dobiti radnim danima od 12 do 14 časova na broj telefona 30-83-800, lokali 1895, 1894, 1893, 1879, 1878 i 1877.

Komisija koju imenuje gradonačelnik Beograda, nakon izvršene revizije dostavljenih projekata, utvrdiće rang-listu prispelih prijava, a na osnovu kriterijuma i raspoloživih finansijskih sredstava, o čemu će podnosioci prijava biti blagovremeno obavešteni.

Popravka krovova, fasada i liftova počeće nakon potpisivanja ugovora o sufinansiranju radova između Gradske uprave, to jest Sekretarijata za komunalne i stambene poslove i skupština/saveta zgrada, nakon sprovedenog postupka javne nabavke za izbor izvođača radova i sklapanja ugovora sa izvođačem i nadzorom izvođenja radova, kao i nakon uplate sredstava, to jest procentualnog učešća skupštine/saveta zgrade, a prema usvojenoj rang-listi i dinamici koju utvrdi gradonačelnik Beograda. Nepotpuna i neblagovremena dokumentacija neće se razmatrati.

Hoćeš da kažeš da nisi? Neko ti isfinansira renoviranje zgrade sa 70%, to nije privilegija? A posle, ako prodaješ stan, jel' vraćaš pare koje dobiješ, jer je skočila cena zgrade zbog renoviranja? Pa i održavanje kuće košta, ali malo više od tih 200 din. A i to nisi obavezan da plaćaš, što se i dešava. J*** ga, pa to je vaša zgrada, nije više društvena, u privatnom je vlasništvu, i onda ti opština plaća renoviranje?!

A, evo link za zakon ako zatreba: http://www.mediafire.com/?ribozylmklm
[ Ivan Dimkovic @ 11.04.2008. 12:41 ] @
Pa sto onda placa 200 din? To je onda najobicnija pljacka ako ne dobija nista za uzvrat.

Ako je cena od 200 mala, treba da je podignu - a, ako ne rade nista, ne treba ni da naplacuju nista. Ne znam kakav je to stav "sta bi ti, da ti drzava finansira bla bla" kada je Infostan firma, a ne drzavni organ i, da, reketiraju gradjane svaki mesec.
[ Horvat @ 11.04.2008. 12:57 ] @
infostan je privatno ili drzavno preduzece?

jos jednom,sta sve spada pod is,i koji k placate to kad nema svrhe
[ brzibg @ 11.04.2008. 13:10 ] @
Mislim da je najbolje poredjenje tih 200 dinara tj. tog odrzavanja sa nasim zdravstvom. Znaci i njima placas mesecno kroz platu osnovno osiguranje i mozes da odes kod lekara opste prakse uvek. E vec kada ti treba nesto vece (ne daj Boze), presadjivanje srca onda ces dobiti da to moras sam da platis.

Mada za razliku od ovog zdr. osig. skupstina stanara ovo odrzavanje moze da otkaze.

Oni sluze da odglave lift, izbace vodu iz podruma i sl. Kapitalne popravke kao sto su fasade, remont lifta, krov ne rade.
[ djolep @ 11.04.2008. 13:26 ] @
@Mystery-Man

Moj ti je savet da prvo odes u opstinu i sa gradjevinskim inspektorom proveris da li je i kako izvodljiv rad u fazama, ako nemate para da platite 30% za kombinaciju sa gradskom upravom. Time bi izbegao svaki osnov za tuzbu od strane svojeglavog stanara. Objasni inspektoru situaciju, ko vas blokira i zasto i upitaj za savet. Verujem da ce vam pomoci.

Pod tim uslovima ce vam verovatno trebati projekat i gradjevinska dozvola. Dozvolu nije problem dobiti, ako je projekat u redu. Zamoli inspektora da ti preporuci projektanta. To ce poskupeti popravke, ali ce ih uciniti izvodljivim i bezbednim od tuzbe i moguceg ometanja radova, a pospesice i prolaznost projekta.

Svaki veci zahvat bez gradjevinske dozvole je dobar osnov za tuzbu i to gradjevinskoj inspekciji. Tu nema potrebe za sudom. Inspektor ce izaci i izdati resenje o zabrani radova.

Taj stanar je duzan da plati svoj deo za odrzavanje zgrade, proporcionalno ucescu povrsine svog stana u ukupnoj stambenoj povrsini zgrade (bez zajednickih delova, ulaza, podruma i sl.). Ukoliko odbije imate osnov za tuzbu. Ne moze se izgovarati svojom nezainteresovanoscu da renovira svoj deo fasade, ili stepenista ili ulaza. To je njegova obaveza. Jos ako iskitite odluku skupstine stanara sa rizikom od ugrozavanja zivota prolaznika zbog moguceg otpadanja delova fasade, ugrozavanjem zdravlja stanara zbog vlage itd. itd. prikucacete ga sigurno.

Cene veoma zavise od stanja fasade i vasih zelja (10-50 evra/m2 pa i vise). Nazovi nekoliko firmi ili preduzimaca iz oglasa da dodju i pogledaju i da vam kazu svoje ponude. Pitaj ih i za cene po fazama. Svaki ce doci da pogleda, oni zive od tog posla.
[ germanchc @ 11.04.2008. 13:48 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Pa sto onda placa 200 din? To je onda najobicnija pljacka ako ne dobija nista za uzvrat.

.

bas, mada nije kao naprimer stavka gradjevinsko zemljiste :) sto je vise zalosno nego smesno, imate 60din mesecno za nesto sto ama bas ne pruza nikakvu uslugu. znaci svakog meseca 3600 za sta ?

pa ekoloska zastita , gde li te pare idu ?

mada sa druge strane 40% gradjana uopste ne placa infostan, mnogim gradjanima su stavljene neke olaksice jer smo ipak i dalju u socijalzmu :)
[ PopSima @ 11.04.2008. 15:40 ] @
Da li je moguće da stvarno 40% ljudi ne plaća Infostan? Znam da tuže kada se nakupe dugovi
[ germanchc @ 11.04.2008. 17:29 ] @
skoro je bio lik iz jkp "beogradske elektrane" na rts-u i izjavio da su prosloj sezoni naplatili oko 60% potrazivanja i...a to je jedna od stavki na infostanu i jedino se tako naplacuje.
[ mrle 011 @ 12.04.2008. 12:37 ] @
Citat:

Deker:

.....
Hoćeš da kažeš da nisi? Neko ti isfinansira renoviranje zgrade sa 70%, to nije privilegija? A posle, ako prodaješ stan, jel' vraćaš pare koje dobiješ, jer je skočila cena zgrade zbog renoviranja? Pa i održavanje kuće košta, ali malo više od tih 200 din. A i to nisi obavezan da plaćaš, što se i dešava. J*** ga, pa to je vaša zgrada, nije više društvena, u privatnom je vlasništvu, i onda ti opština plaća renoviranje?!
........

pa cekaj covece, evo sad sam pogled'o racun.
nije 100-200 dinara, kako sam gore napisao, vec je vise od 300, kako germanchc rece iznad.
na primeru moje zgrade to je - 60 i nesto stanova, pa puta 12 meseci i puta 300 i nesto - 3.000 evra godisnje.
a kao sto rekoh, za 40 godina su nekoliko puta odglavili lift, a fasadu i krov niko nije ni pipnuo.

sreca je u tome sto je zgrada zidana u vreme zle diktature - za razliku od ovih danas demokratskih i trzisnih koje se zidaju od supljih blokova, najlona i stiropora, pokrivaju limom, i koje mozes da probusis sa malo jacom prackom - tako da s obzirom na starost to kako-tako funkcionise.

i ti sada smatras da je privilegija placati drzavi 3.000 evra godisnje, a da ona mozda/ako/nekad/delimicno/mestimicno jednom u 50 godina ulozi delic tih novaca nazad u tvoju zgradu?

nisam procitao ceo ovaj papir sto si ti postovao gore (imam mali monitor, a naporno mi je skrolovati horizontalno), ali pretpostavljam du tu pise nesto lepo, ali sta mislis koliko delica promila zgrada je sredjeno u toj njihovoj akciji (koju ja u svakom slucaju podrzavam) u prosloj godini kada je ta akcija pocela, na primer?

na ovu opasku o drustvenoj i privatnoj svojini necu da se osvrcem, jer ce ivan da me optuzi da sam komunista. :)

Citat:
Horvat: pa zasto vi onda uopste to placate koji k??
.......

ne znam ni sam, lenj sam, .... ne znam ni kako bi stvar funkcionisala da pola zgrade placa, a pola ne.
koliko znam, da bi umanjio iznos za neku stavku moras da odes direktno na njihov salter da platis, a za to ti opet treba par litara benzina ili nekoliko autobuskih karti i da izdangubis pola dana, pa te opet izadje skuplja dara nego mera.

to je odgovor zasto "ja" placam, a odgovor zasto "mi" placamo je to sto smo "mi" i ovaj pijanac koji vec u 10 ujutru mora da se pridrzava za zid, i ovaj sto se raspada od aids-a, i ovaj sto zivi u prizemlju pa ga bas zabole i za krov i za lift, i ovaj koji ceo dan lupa glavom o zid sto mu uzese 15% duse, a g*vno u liftu ni ne primecuje, i ovaj sto je emigrirao u kanadu pre 15 godina, a stan izdaje itd. itd. itd..............

da sad u zgradi ima 3 stana i da tu zivimo ti, ivan i ja, pa da ja dodjem i kazem "e ljudi 'ajde da ugradimo interfon" npr. to bi mozda i funkcionisalo, ali kad u zgradi ima 50 ili 100 stanova, to po difoltu jednostavno ne moze da funkcionise.

zato i kazem da bi morala da postoji nekakva prinudna uprava za takve stvari, a drzavu bas briga da se bavi takvim "banalnim" problemima, nema tu za njih interesa.
onih 3 soma ojra godisnje im i tako i tako guramo u dzepove.

lepo je kad vi pisete ovde o demokratiji, trzistu i tako to, slazem se ja sa vama, ali to ovde ocigledno ne funkcionise,
niti na nivou jedne mikro zajednice k'o sto je zgrada, niti na nivou cele drzave
i to ovde nisu problemi demokratske procedure, vec demokratije same kao takve.
no da ja ne s*rem previse, nisu to stvari za ovu temu.

[ 101010 @ 12.04.2008. 13:57 ] @
Hejteri koji mislie da su osteceni, pod hitno da prodaju svoju kucu u cvecu i kupe stan recimo na na vozdovcu, ne mora nbg u bilo kojoj zgradi staroj u poseku 30 godina. I da budem dobar prema vama, ne morate u soliteru, a moze i bez lifta. Pa sredjujte iz svog dzepa. Javljam prvi slobodan stan.

Uostalom i da se zanemari da placamo 300+300 mesecno lift+odrzavanje, koliko je bilo u mojoj bivsoj zgradi u kojoj nikad nisu ulozili ni din u lift... a odrzavanje, pa cesto je dolazio vodovod da ispumpa vodu iz podruma jer je zgrada+naselje izgradjena na podzemnim vodama koje probijaju u podrum...a i to bi dosli 15 dana posto se znacne zivot u toj vodi i moze da se snima osmi putnik u podrumu. To bi bilo odrzavanje za sve te godine i za sve te pare koje redovno zanju.

Dakle i da je iskljucivo iz opstinskih para/bilo kojih drzavnih/ i treba da plate jer se sve raspada, i oni snose deo odgovornosti jer su se napasli para gradjana, pa godima uzimaju, a nikad nista da urade, i ne znam sta se bunis kada su to pare koje smo im mi dali, nisu licno tvoje. Pa nisu te zgrade od juce, 30god nista nije ulozeno u njih.

Pored toga zivot u zgradi je dosta specifiniji i drugaciji od onoga u kuci, pogotovo sto se tice finansija. Razni ljudi, razliciti socijalni slucajevi. Licno ne znam ni za jedan slucaj da je opstina sufinasirala neki rad u zgradi, pogotovo renoviranje i popravke, a svi prijatelji mi zive po zgradama u raznim opstinama.

...

[ germanchc @ 12.04.2008. 14:25 ] @
Citat:
101010: Hejteri

Kako se grozim ovog novopecenog izraza..
[ 101010 @ 12.04.2008. 14:50 ] @
I ja sam se grozio pomenutog izraza kada sam ga cuo pre par godina. Ali kako ta jedna rec u sebi nosi znacenje koje inace izrazavamo u vise reci, zgodna je, a vise se i ne grozim...
[ Horvat @ 12.04.2008. 14:55 ] @
[xtra huge size]KOJI k onda placate [/xtra huge size]

i da li je taj infostan priv. ili drz. i sta jos obuhvata?
[ 101010 @ 12.04.2008. 16:56 ] @
http://www.infostan.co.yu/LHome/index.aspx?id=4
... "Održavanje zgrada (hitne intervencije, održavanje liftova, krovova, fasade i zajedničkih delova zgrade, čišćenje zgrade)"

Pa iz istog razloga iz koga placas i ostale racune, struju, telefon... Istina mozes raskinuti ugovor sa njima o "odrzavanju" zgrade, ali svi iz zgrade (ili kako vec 50+1%) treba da se sloze, sto se nece desiti jer su ljudi uvek u fazonu, bolje ista nego nista. Istina ne odrzavaju zgardu, ali bar nam ispumpaju vodu iz podruma, a kako bi to inace sami... tako je bilo u mojoj zgradi...
[ Horvat @ 12.04.2008. 17:10 ] @
"Stanarina - zakupnina" zasto ovo ima??!?!
[ drbogi @ 12.04.2008. 17:42 ] @
Ima iz istog razloga zbog čega ni zemljište na kojem se nalazi tvoja kuća nije u stvari tvoje. Dakle, zbog toga da stvar ne bude rešena, prirodna i normalna, nego da sutra, ako ne budeš dobar, neko može da ti zapreti ili baš i oduzme tvoj travnjak i na njemu postavi npr. benzinsku pumpu, prihvatilište za kučiće ili tako neki objekat od opšteg interesa.

E tako u zgradama postoji još samoupravljanje, jer 50%+1 donose odluku o raspolaganju nečijim parčetom hodnika ili krova, a u tvom slučaju 50%+1 u nekoj opštini raspolaže tvojim travnjakom. Naravno, niko to ne želi da reši na normalan način, jer kako bi burazeri dobijali dozvole da zidaju nad nečijim glavama.
Uostalom, na drugoj sličnoj temi ima par fotki takvih dostignuća.
[ Horvat @ 12.04.2008. 17:45 ] @
koliko znam sve iznad 10 cm je u licnom vlasnistvu
tako da,kako oni tebi naplacuju stanarinu?!?!

p.s. debilana

edit:ili bese 10 cm ispod zemlje,ne mogu se tacno setiti,a mrzi mi traziti po zakonicima

debilana u svakom slucaju
[ drbogi @ 12.04.2008. 23:54 ] @
@Horvat
Stanarinu plaćaju ljudi koji nisu otkupili stanove, iz raznih razloga, neki i ne mogu još npr.
Zakupninu plaćaju korisnici i sukorisnici gradskog zemljišta, koji su do skoro koristili to zemljište uz naknadu, a od skoro zakupil,i na najčešće 99 godina. Nema privatnog vlasništva na gradskom građevinskom zemljištu!
To važi za zemljište (placevi, javne površine koje pripadaju, itd.) u gradu, tj. na proglašenom gradskom građevinskom zemljištu.

Na selu je zemljište koje imaš tvoje, bar formalno, ali to ne znači da možeš na primer da sadiš šumu gde hoćeš, ili da zidaš bez dozvole, što je negde i ok.

Kao što možeš primetiti, problemi se stvore samo tamo gde je zarada visoka, tu prestaje da funkcioniše zakon države, važe potpuno drugi, često suprotni zakoni i pravila, to je način na koji stvari rade, u Srbiji.

Ovo oko X centimetara gore ili dole je druga priča, to pogađa najviše ove "arheologe" što pljačkaju rimske i ostale grobove.
[ Horvat @ 13.04.2008. 13:14 ] @
hvala na objasnjenju za stanarinu-zakupninu :)
[ Deker @ 14.04.2008. 09:36 ] @
@mrle 011

Koliko sam ja razumeo, ti plaćaš za nabrojane usluge
Održavanje zajedničkih uređaja u zgradama (18%) m2 0,8708 01.02.07
Održavanje fasada (18%) m2 0,578 01.02.07
Održavanje liftova (18%) m2 2,3537 01.02.07
Održavanje krovova (18%) m2 1,4515 01.02.07
Hitne intervencije (18%) m2 1,4515 01.02.07
http://www.infostan.co.yu/LHome/index.aspx?id=3

u paušalnom iznosu. Kao neka vrsta osiguranja. Ako nisi zadovoljan, možeš da raskineš ugovor. Ovim plaćaš tekuće održavanje. Što znači, kad se nešto pokvari, oni poprave. Teoretski.

Treba da shvatiš, sada si TI vlasnik stana, i dela zajedničkog prostora u zgradi u kojoj živiš. Nije opština, ni grad, ni država vlasnik. Ti određuješ kome ćeš da plaćaš za pomenute usluge. Ili nećeš te usluge

Nemoj da misliš da ja živim u kući. Živim u stanu. Podstanarski.

Citat:
i ti sada smatras da je privilegija placati drzavi 3.000 evra godisnje, a da ona mozda/ako/nekad/delimicno/mestimicno jednom u 50 godina ulozi delic tih novaca nazad u tvoju zgradu?

Ne plaćaš državi, već preduzeću u javnoj svojini. Kao što rekoh, raskini ugovor sa njima i ako želiš, nađi neko privatno preduzeće da to radi. Ili plaćaj po intervenciji.

A ono što sam stavio, je javni poziv zgradama (ne kućama) u privatnom vlasništvu za popravke većeg obima, u kome država (grad, opština) učestvuje finansijski sa 70% sredstava.

PS. Koliko si platio stan?

@101010

Citat:
Hejteri koji mislie da su osteceni, pod hitno da prodaju svoju kucu u cvecu i kupe stan recimo na na vozdovcu, ne mora nbg u bilo kojoj zgradi staroj u poseku 30 godina. I da budem dobar prema vama, ne morate u soliteru, a moze i bez lifta. Pa sredjujte iz svog dzepa. Javljam prvi slobodan stan.

Može ako ima stan za 100EUR, koliko si ga ti platio (iako nemam kuću). Mislim da ću uspeti da napravim finansijsku konstrukciju.

Citat:
Dakle i da je iskljucivo iz opstinskih para/bilo kojih drzavnih/ i treba da plate jer se sve raspada, i oni snose deo odgovornosti jer su se napasli para gradjana, pa godima uzimaju, a nikad nista da urade, i ne znam sta se bunis kada su to pare koje smo im mi dali, nisu licno tvoje. Pa nisu te zgrade od juce, 30god nista nije ulozeno u njih.

Zaista, koliko si platio za stan? Dobio si stan za dž, a još bi i da ti ga održavaju džabe. A pare jesu moje - delimično, jer sam poreski obveznik. One trebaju da se utroše za opšte potrebe, a investiranje u zgradu svakako to nije.

Nije mi namera da nekoga uvredim, ali razmislite malo. Dobijete stan za dž, hoćete neko drugi da vam održava zgradu (da ne plaćate), "problemi sa komšijama" itd. i mislite da je to u redu i da samo vi imate problema. Jer kuća se sama popravlja, sama se gradi, njena izgradnja košta 1EUR/m2. U njoj kad pukne cev, dođe majstor i popravi je džabe, jer to je kuća.
A da još objasnim. Kada na kući propadne krov, popravka vlasnika košta bar 20 puta više nego vlasnika stana u zgradi. A on nema popust od 70% na popravku, kao što mogu da iskoriste vlasnici stanova. TO JESTE PRIVILEGIJA.
[ mrle 011 @ 14.04.2008. 10:17 ] @
@ Deker

stan sam platio 50.000 ojra (50 kvadrata) pre 3 godine.
nisam ga dobio/otkupio, ako na to aludiras, osim sto je deo novaca bio miraz :)

znam sta znaci odrzavanje kuce, sa caletom i uz pomoc prijatelja i rodbine smo napravili jednu.
zato sam se i odlucio da zivim u stanu, a i nisam vise u godinama kada mi pentranje po merdevinama sa cekicem u ruci predstavlja hobi.

o mogucnostima raskidanja ugovora sa ovima i pravljenja nekih drugih resenja i tako to sam pisao u prethodnom postu.
kada bi se radilo o tri stana/vlasnika, onda bi i bilo nekakve sanse.
sa sto ljudi su takve stvari unapred osudjene na propast.

znas kako kaze ona poslovica:
sto ljudi - sto cudi, sto zena - dvesta sisa.
[ Horvat @ 14.04.2008. 10:39 ] @
pa zasto samo ti ne bi smeo da raskines ugovor s njima?
[ brzibg @ 14.04.2008. 13:28 ] @
Ne moze samo jedan stanar da raskine ugovor. Cela zgrada ima ugovor sa Infostanom, a on kao jedan njen stanar mora da placa. Jedino ako se svi dogovore (tj. 50+1) zgrada moze da raskine ugovor...
[ drbogi @ 14.04.2008. 22:00 ] @
Citat:
Deker:

Treba da shvatiš, sada si TI vlasnik stana, i dela zajedničkog prostora u zgradi u kojoj živiš. Nije opština, ni grad, ni država vlasnik. Ti određuješ kome ćeš da plaćaš za pomenute usluge. Ili nećeš te usluge

Nemoj da misliš da ja živim u kući. Živim u stanu. Podstanarski.

.....

Kako si to vlasnik nečega a drugi odlučuju o upravljanju istom tom imovinom? Ako sam ja vlasnik nečega, čega je vlasnik kućni savet koji odlučuje ko održava zgradu? Zbog čega ne odlučuje isti taj kućni savet o popravljanju tvoje kuće?
I najveći biser, isti taj kućni savet odlučuje o prodaji moje imovine, npr. krova za nadziđivanje, a ja sam kao vlasnik nečega.

Shvataš li koliko je to nelogično i koliko je to naopačke, koliko potencijalnih sukoba tu može da se izrodi?

Zar nije najnormalnije, da prema stopi amortizacije i građevinskoj vrednosti objekta, se plaća osiguravajućoj kući određeni iznos, a da kada šteta nastane ista i bude otklonjena.

I naravno najnormalnije je da se plaća i porez na taj deo suvlasničke imovine, kao i na stan.
[ mrle 011 @ 21.04.2008. 08:39 ] @
Citat:
Deker: @mrle 011 ........
...... A on nema popust od 70% na popravku, kao što mogu da iskoriste vlasnici stanova. TO JESTE PRIVILEGIJA.

e, sastavili mi skupstinu nekako, posle 15 godina, i ubedili jednu komsinicu da bude preCednik.
i svratim ja, sad za vikend, kod nje na kafu, a ona u medjuvremenu bila u opstini i uzela te ponude za te radove sa 70% popusta i bacio ja pogled na te papire.
ima tu svasta, krecenje, zamena plocica, interfoni .......... bas lepo.

padne meni pogled na stavku - zamena i montaza postanskih sanducica - cena: 1.170 i nesto dinara po sanducetu/stanu, a pogled mi se tu zadrzao zato sto sam pre jedno mesec dana is'o na nbg-skog buvljaka da nesto kupujem i tamo slucajno na jednoj tezgi video postanske sanducice i pitao posto kosta cena, a prodavac mi rece: 350 dinara po komadu.
posle sam video jos na par tezgi iste sanducice, mozda su i jeftiniji, ne znam, nisam pitao.
to su oni limeni sivi sanducici za zgrade, valjda su svuda isti, a valjda i opstina te nudi.

na ostale cene sa tog papira, krecenje, plocice itd. nisam obracao paznju i necu da gresim dusu pa da tvrdim da je isti odnos kao i sa sanducicima, ali se ne bih iznenadio da jeste.
pogledacu sledeci put kad budem svratio kod ove komsike.

elem, to ti je otprilike to.
opstina ti nudi zamenu sanducica koji kostaju 350 dinara sa 70% popusta, ali te sanducice ceni po 1.170 i nesto dinara, ili mozda 1.180 i nesto, nisam bas tacno zapamtio.

da li je - to sto je 30% od 1.170 bas oko 350, koliko ovi stvarno kostaju - slucajnost ili ne, prosudi sam.
[ Bojan Basic @ 21.04.2008. 12:02 ] @
Citat:
mrle 011:
elem, to ti je otprilike to.
opstina ti nudi zamenu sanducica koji kostaju 350 dinara sa 70% popusta, ali te sanducice ceni po 1.170 i nesto dinara, ili mozda 1.180 i nesto, nisam bas tacno zapamtio.

Šta vas sprečava da kupite sandučiće na buvljaku gde si bio? Jesi li to pomenuo komšinici kad si bio kod nje?
[ mrle 011 @ 21.04.2008. 12:44 ] @
Citat:
Bojan Basic: Šta vas sprečava da kupite sandučiće na buvljaku gde si bio? Jesi li to pomenuo komšinici kad si bio kod nje?

e hebo ga ti bojane, k'o da slusamo izgrebanu plocu ravelovog bolera.
pisali smo vec toliko o tome ovde.
sprecava "nas" to sto smo "mi" nas 60, ili 100, ili 150 u vecim zgradama, i sto 51% stanara moze da donese neku odluku, npr. da ugradimo interfon, ali ne mozes da nateras onih 49% da to prihvate, i gotovo.
cak, ako se ovih 51% ponude da plate i za preostalih 49%, ovih 49% jednostavno npr. ne zeli interfon i tacka.
ti nemas pravo njemu da zakljucavas zgradu.
i sta da radis sa ludacima?
a i ne moraju da budu ludaci, ima tu ljudi koji nemaju 'leba da jedu.

i kroz ovu temu se provlacila teza kako je privilegija ziveti u zgradi, u odnosu na kucu, jer evo sada drzava nudi da izvrsi neke radove i da to dotira sa 70%, a na primeru ovih sanducica koje sam naveo se vidi da to nije 70% vec 0%, al' nema veze, platicemo mi stanari svih 100% za ono sta nam treba (iako, kao sto gore napisah, nas 60 vlasnika stanova dajemo "drzavi" 3.000 evra godisnje za "odrzavanje"), nema veze, samo je bitno da neka visa sila naplati novce od ovih sto nece nista da se radi (uzeo sam primer 49%, al' nije bitno - koliko god da ih je manje od 49%).

e sad ja jedino ne znam dal' ce manjini koja nista nece, iako je vecina donela odluku, novac biti naplacen preko opstih uplatnica (sto je problem "drzave"), ili ce to opet biti nasa unutrasnja briga.

huh, problemi sa demokratijom.
[ Deker @ 21.04.2008. 15:12 ] @
@mrle 011

Citat:
stan sam platio 50.000 ojra (50 kvadrata) pre 3 godine.

OK, izvinjavam se, ali ima 400.000 kupaca stanova za 100 maraka u Srbiji. Kupio si stan od takvog.

Citat:
zamena i montaza postanskih sanducica - cena: 1.170 i nesto dinara po sanducetu/stanu

Kako si sam video, piše zamena i montaža. Da li ti taj sa buvljaka montira sandučić? Pitaj ga koliko košta sa isporukom i montažom (i to bez PDV), pa nam javi.

Citat:
sprecava "nas" to sto smo "mi" nas 60, ili 100, ili 150 u vecim zgradama, i sto 51% stanara moze da donese neku odluku, npr. da ugradimo interfon, ali ne mozes da nateras onih 49% da to prihvate, i gotovo.

Za održavanje je dovoljno više od polovine prisutnih na sastanku, a ne ukupne polovine vlasnika kvadrata, za manje značajne odluke.

A imaš i drugo rešenje, prodaj stan i, brate, kupi kuću, da ti niko ne smeta kad je budeš održavao.

Citat:
nas 60 vlasnika stanova dajemo "drzavi" 3.000 evra godisnje za "odrzavanje"),

Jel' ti čitaš postove, ili se praviš *lep? Ne plaćaš državi za održavanje, već preduzeću.

A to što imate problem sa komšijama, tu ne mogu da vam pomognem. Rešite ga, ako ikako možete, jer, koliko vidim, samo je problem u komšijama, a ne u zgradi. Ako to rešite, svaka zajednička popravka u zgradi sa 60 stanova će da košta bar 10 puta manje nego kada bi popravljao kuću.

Sam život u zgradi donosi mnogo kompromisa. Ali i koristi. Sada vi tu očiglednu korist (učešće grada u investicionom održavanju) želite da pretvorite u štetu - nepovoljnost.

@drbogi

Jesi vlasnik dela prostora. Pošto on ne može fizički da se odeli (a hteo bi, jel'), u cenu stana ti ulazi i taj prostor, samim tim i porez.

Citat:
Zbog čega ne odlučuje isti taj kućni savet o popravljanju tvoje kuće?

Kuću nemam, nisam ni rekao da imam. Vidim da imaš problem u komunikaciji sa ljudima (čitaj - ili saslušaj), pa me ne čudi loš odnos sa komšijama.
Vlasništvo nad stanom u zgradi možeš da shvatiš i kao vlasništo udela u nekom preduzeću. Imaš obaveze i imaš koristi (prava i obaveze). J*bi ga, jedno bez drugog ne ide. Ti bi recimo, kao vlasnik 5% ili manje od zgrade, da sprečiš ono što dogovori većina? Da li je to normalno?
Jesmo li hteli kapitalizam? E pa stigao je u vidu vlasničkih odnosa. Vaše vlasništvo, vaša odgovornost. Što pre se naviknete na to, biće vam lakše.

Pozdrav

[ drbogi @ 21.04.2008. 23:33 ] @
@Deker

400.000 kupaca stanova za 100 DM nema, ma kako ti računicu pravio. Ne sporim da je stan mogao da se prevede u lično vlasništvo u jednom trenutku za tih 100DM, ali zaboravljaš da su ljudi odvajali % od svojih plata da bi pre toga i dobili te iste stanove. To malo menja kalkulaciju cene. Tu nije problem cena od 100 DM, nego je problem što nisu svi mogli da dobiju stan od firme, a odvajali su od plata.

Ja ne bih hteo da odelim deo prostora kako ti naivno pretpostavljaš, a takođe nemam ni problem u komunikaciji sa komšijama, dobar dan i to je to. Par puta godišnje i popijemo kafu, osim kada je zakazano bombardovanje, onda se više družimo, jer u uslovima neposredne opasnosti po život, dolazi do zbližavanja među ljudima

Pitanje o nadležnosti "mog" kućnog saveta nad "tvojom" kućom je imalo svrhu da pokaže koliko je besmislena odredba o pravu raspolaganja imovinom od strane samoupravljača iz kućnog saveta.
Ti to doživljavaš kao akcionarsko društvo, ok je poređenje i ja to doživljavam na sličan način. Ako ja ne želim da prodam mojih pretpostavljenih 5% akcija, to tek ne može uraditi u moje ime, neko neovlašćen, pa ma kakvu većinu imao! Problem sa kućnim savetom je u tome što tom telu pripadaju ovlašćenja koja su suprotna sa drugim zakonima.

Citat:
Jesmo li hteli kapitalizam? E pa stigao je u vidu vlasničkih odnosa. Vaše vlasništvo, vaša odgovornost. Što pre se naviknete na to, biće vam lakše.
Ti bi recimo, kao vlasnik 5% ili manje od zgrade, da sprečiš ono što dogovori većina? Da li je to normalno?

To je tako kada ti usklikneš samo prazna parola čiju suštinu očigledno ne razumeš. Normalno je jer sam ja čovek, a ne mrav ili pčela, dakle individua, a ne pripadnik roja, krda ili čopora.
Ja bih hteo da većina ne može da proda bez mog pristanka mojih 5%, npr. krova ili podruma, a takođe bi rado uveo mehanizme koji rešavaju problem, a ne generišu nove, još veće probleme. Održavanje zgrade je trivijalna stvar, kada nije predmet političke trgovine. Sve dok na čelu tih fantomskih firmi sede zaslužni partijski drugovi, zgrade će izgledati kao katakombe, jer oni i nisu tu da održavaju zgrade. NJima je pozicija direktora nagrada, a oni se odužuju partiji tako što vraćaju deo plate stranci koja ih je postavila.
Da nije tako, hausmajstori bi sklapali ugovore sa vlasnicima stanova pojedinačno, a ne sa kućnim savetima. To je način da se odgovornost individualizuje.
Ponovo te pitam, čega je to vlasnik kućni savet?

[Ovu poruku je menjao drbogi dana 22.04.2008. u 01:59 GMT+1]
[ Deker @ 23.04.2008. 09:22 ] @
@drbogi

Možda sam preterao, ali ta cifra se spominjala za famozni otkup stanova s početka 90.-ih (cela Srbija), i to zbog uredbe koji su tadašnji vlastodršci doneli da bi za dž otkupili vile na Dedinju. Naravno, ko god je mogao, svi su iskoristili priliku. Moj teča je, kad je plaćao stan, platio više uplatnicu nego sam stan (80M2 na Novom Beogradu).

Citat:
ali zaboravljaš da su ljudi odvajali % od svojih plata da bi pre toga i dobili te iste stanove

Šta je sa ostalima?

Citat:
Ja ne bih hteo da odelim deo prostora kako ti naivno pretpostavljaš

Naravno da nisam pretpostavio, već si to rekao. Što se tiče druženja sa komšijama, morate da se, *ebi ga, da se organizujete, u smislu održavanja vaše zgrade. Svima će da koristi.

Citat:
Ako ja ne želim da prodam mojih pretpostavljenih 5% akcija, to tek ne može uraditi u moje ime, neko neovlašćen, pa ma kakvu većinu imao!

To je tačno. Niko tvoju imovinu ne može da proda, ako ti ne želiš. Što se tiče podruma, pročitaj ovo:

Citat:
Ostave u zgradi koje koriste određeni vlasnici stanova ne predstavljaju zajedničke prostorije te se ne mogu pripajati drugim stanovima (Presuda Vrhovnog suda Srbije, Uvp. I 523/2005 od 21.6.2006. godine)

Što se tiče nadziđivanja, pročitaj ovo:

Citat:
Član 21

Skupština zgrade može doneti odluku da se zajedničke prostorije pretvore u stan ili poslovni prostor, ako su za to ispunjeni uslovi po propisima o planiranju i uređenju prostora i izgradnji objekata.

Skupština zgrade može odlučiti da radove iz stava 1. ovog člana izvede neko od vlasnika stanova, odnosno drugih posebnih delova u zgradi, odnosno neko od članova njihovog porodičnog domaćinstva, ili treće lice ako utvrdi da vlasnici stanova odnosno drugih posebnih delova zgrade, ili članovi njihovih porodičnih domaćinstava nisu za to zainteresovani.

Odluka iz stava 1. ovog člana donosi se saglasnošću vlasnika stanova odnosno, drugih posebnih delova zgrade kojima pripada više od polovine ukupne površine stanova i drugih posebnih delova zgrade.

Na zaključivanje ugovora o uređivanju međusobnih odnosa zgrade i investitora pretvaranja shodno se primenjuje odredbe člana 18. st. 3, 4. i 5. ovog zakona. (Zakon o održavanju stambenih zgrada)

Ovo znači, da skupština stanara ima pravo da donese odluku o, recimo, nadziđivanju, ali, vlasnici stanova u zgradi imaju prednost u odnosu na treća lica. Imaju prednost u smislu da oni sklope ugovor, a ako nema zainteresovanih, onda se to može ponuditi trećem licu. Tako da postoje mogućnosti da se spreči ono što vi hoćete, jednostavno, ako skupština to želi da uradi, vi se prijavite da ste zainteresovani da želite da izgradite taj prostor.

Citat:
Ako se većina vlasnika stanova izjasni da zajedničku svojinu uredi na određen način, onda je zakonodavac tu zajedničku volju vlasnika kojima pripada više od polovine ukupne površine stanova upravo priznao kao volju kojom se stanje na zajedničkoj svojini može menjati. (Rešenje Vrhovnog suda Srbije, Gzz. 55/2003 od 1.4.2004. godine - Bilten sudske prakse Vrhovnog suda Srbije, br. 2/2004 - str. 40)

Citat:
Ponovo te pitam, čega je to vlasnik kućni savet?

Nema pravo vlasništva.

Postavljam citirani zakon, pa možeš da se informišeš: http://www.mediafire.com/?v4vejrmghpn i Uredba http://www.mediafire.com/?uudv5d5l5xt

Citat:
To je tako kada ti usklikneš samo prazna parola čiju suštinu očigledno ne razumeš.

Ja odlično razumem, i nemam apsolutno ništa protiv toga. Ali kako komentaristi kuknjavu kako su vam zgrade propale (a vaše su) i kako neko drugi treba da ih popravlja, a ne vi, kao jedini vlasnici.
[ drbogi @ 23.04.2008. 12:08 ] @
@Deker
Citat:

.....Ja ne bih hteo da odelim deo prostora kako ti naivno pretpostavljaš.....
Naravno da nisam pretpostavio, već si to rekao.

Gde sam to rekao? Očigledno ne razlikuješ hipotetičku pretpostavku od iskazane namere, ja zaista ne razmišljam ni o kakvom nadziđivanju, čisto onako posmatram trijumf kolektivnog nad pojedinačnim, kao i opšte oduševljenje tom činjenicom.
Citat:

To je tačno. Niko tvoju imovinu ne može da proda, ako ti ne želiš.

Osim te skupštine zgrade.
Mada, priznajem da sam ja mislio da je ta imovina u statusu susvojine, a ne zajedničke imovine.
To je tek biser, kao da si u braku sa komšijom, pa tako npr. sa suprugom imaš zajedničku imovinu u stanu, a sa komšijom zajedničku imovinu u hodniku! :)

[ Deker @ 23.04.2008. 14:25 ] @
Citat:
čisto onako posmatram trijumf kolektivnog nad pojedinačnim, kao i opšte oduševljenje tom činjenicom

???

Citat:
Mada, priznajem da sam ja mislio da je ta imovina u statusu susvojine, a ne zajedničke imovine.
To je tek biser, kao da si u braku sa komšijom, pa tako npr. sa suprugom imaš zajedničku imovinu u stanu, a sa komšijom zajedničku imovinu u hodniku! :)

Treba da poznaješ pojam nedeljive zajedničke imovine. To je imovina koja se realno, fizički ne može deliti. Recimo, plac na kojoj je zgrada koja ima 60 stanova, pripada tim vlasnicima. To je zajednička nedeljiva imovina. Svaki vlasnik poseduje 1/60 deo placa. To je i deo placa ispod zgrade i deo oko zgrade. Šta misliš, kada bi se to delilo, kako bi to ispalo?! Pa recimo, neko uzme deo kod ulaza, i zagradi ga, jer je, eto, njegov deo placa. A ostali će da ulaze na merdevine?! O čemu pričamo?!

Zgrada se i pravi da bi se umanjili troškovi gradnje, zemljišta, kasnije upotrebe (jeftinije grejanje, infrastruktura i dr.). Ali naravno da postoje i kompromisi koje treba sagledati.

Pa u Švajcarskoj, ako imaš kuću, ne možeš posle 10 sati uveče da se kupaš, jer remetiš mir komšija!
U Americi postoje neka vrsta preduzeća, a osnovali su ih stanari, koje su i faktički vlasnici zgrada; tamo ne može bilo ko da kupi stan, nego mora da prođe rigoroznu selekciju trenutnih stanara. I tako dalje...

Pazi, nisam ja rekao da je zakon koji reguliše ovu materiju savršen, ali je takav kakav je. I da se vratim na temu koju je Mystery-Man pokrenuo (prvi post), u kome upravo jedan stanar pokušava da iz ličnog interesa ošteti ostale komšije. Da li je to u redu? Ja upravo pozdravljam takve akcije u cilju renoviranja zgrade. I ne može, i nije logično da jedan pojedinac sve to koči. Nema prava ni po zakonu.
[ drbogi @ 27.04.2008. 14:48 ] @
Citat:
Šta misliš, kada bi se to delilo, kako bi to ispalo?! Pa recimo, neko uzme deo kod ulaza, i zagradi ga, jer je, eto, njegov deo placa. A ostali će da ulaze na merdevine?! O čemu pričamo?!

Pa upravo sada se tako dešava, samo o tome ne odlučuje pojedinac nego neka podmazana skupština stanara. Hipotetički primer: Kupio sam stan u zgradi sa 8 stanova, tako mi odgovara, posle toga skupština izglasa nadziđivanje i gle qurtza, budim se u zgradi sa 16 stanova, koja će možda zbog te egzibicije da tone. Ja nisam to hteo, ali tuđom voljom sam dobio. Ja kao odlučujem o nečemu, a nemam pravo veta na nešto što meni ne odgovara. Ali u Srbiji je bitan kolektiv, pojedinca ko šiša. Da sam stvarno suvlasnik npr. krova, onda ne bi bilo takvih zloupotreba bez 100% saglasnosti stanara zgrade. To nema veze sa održavanjem zgrade.

Ovako kao ti u primeru merdevina su radnici zamišljali da će funkcionisati samoupravljanje, ja nosim moje parče fabrike kući a vas ostale ko ebede. Na isti način su i mistifikovali život u Švajcarskoj, jadni Švajcarci smrde, jer im komšije ne dopuštaju kupanje after 22h, a u Ameriki prokletoj, ako nisi moralno politički podoban, postaješ doživotni beskućnik.
To je sjajan alibi da se isti mehanizmi primene u Srbiji, jer je kao tako svuda u svetu. Idi begaj.
A pravnicima najbolje, oni deru ljude na parnicama oko međe, hodnika, krova, zajedničke ili suvlasničke imovine, zakon je to, jes da nije neki-al je naš itd. .. tu nekako vidim tebe.. :)

I ako se vratimo na temu, tj. akciju kako je ti zoveš, mada ja mislim da to treba da bude uobičajen, rutinski periodičan posao a ne akcija. Da postoji normalan zakon koji uređuje obaveze ali i prava, da se isti poštuje, čovek ne bi morao da pita po forumima, nego bi plaćao taj servis onima koji to rade i oni bi to i uradili. A ukoliko ne plaća, zaplene mu TV, pa ne može da gleda više prenos iz prave skupštine. Ako npr. padne fasada uvek se zna ko je krivac.
Ali to je suviše prosto i trivijalno, gde je tu komšija, zajedničar, skupština stanara, trač uz kafu, komšijsko ogovaranje, ko bi i kako sutra referisao nadležnima kako ko razmišlja u zgradi, jer neprijatelj nikada ne spava. Takav zakon bi zadirao u srce i srž napaćenog nebeskog naroda.

[ flighter_022 @ 28.04.2008. 10:11 ] @
Zato su privatne kuće zakon... probaj da mi nadzidas jos jedan sprat ili zazidas ulaz pa ce da bude nasilja, onako prijateljski, a moze da radi i TNT :)
[ anon70939 @ 26.05.2013. 11:47 ] @
Matora tema, ali me interesuje jedna stvar.

Inace, redovni sam platisa i smatram da treba svi da plate.
Ali me ovih dana iznerviralo to sto je predsednik kucnog saveta na oglasnu tablu u hodniku izbacio spisak svih dugovanja u zgradi.
Ja sam imao dugovanje za jedan mesec, ali postoje ljudi koji nisu placali godinama.

Interesuje me da li po zakonu stanbeno preduzece zajedno sa predsednikom kucnog saveta stvarno moze javno da pokaze tudja dugovanja?
Da li to znaci da moze i bilbord ispred zgrade da zakupi ako hoce i ispise nasa imena i dugovanja?
[ Java Beograd @ 26.05.2013. 12:45 ] @
Pa ako mogu da se objave javno poreska dugovanja, zašto ne bi mogla i ova dugovanja.

Dakle, ja plaćam vodu a ti ne ? Ja plaćam struju za stepenište i za lift, a ti ne ? Pa dokle tako ?! I zašto bi trebalo da se krije da si grebator i da ne plaćaš svoje obaveze ?

(ne mislim bukvalno na tebe CoyoteKG)
[ anon70939 @ 26.05.2013. 13:18 ] @
ma OK i ne vredjam se jer sve to redovno placam. Cak i TV pretplatu. Ali imamo polupismenog debila od predsednika kucnog saveta, pa me interesuje eto da li ima pravo to.

Recimo... primer... doselio sam se u ovu zgradu. Odstampao sam svoje prezime i zalepio na postansko sanduce i na vrata...
Posle dva dana vidim odlepljeno mi je i sa postanskog sanduceta i sa vrata i baceno na pod...
Ja mislio neka deca, podigao sam sa poda i zalepio onako guzvano opet privremeno dok ne odstampam na poslu ponovo.

Poslepodne opet ista situacija, a inace sam cuo da je predsednik kucnog saveta istripovao da su svi tu kao u internatu i da nemaju prava na svoje stanove...

Slucajno ga sretnem u hodniku i izblefiram pitajuci ga zasto mi je to odlepio, ne znajuci zapravo da mi je on odlepio, i on poceo da se pravda kako su svima te nalepnice bele boje sa crnim slovima, a moja slova su bila plava... O_o. Isto tako i na vratima... Pitam ga sto mi nije pokucao na vrata i ukazao na gresku, ako je to toliki problem, pa da ispravim, i onda pocne da vice na mene kako su pre njega svi sanducici bili polomljeni, on ih je sredio bla bla...

Baba u cijem sad stanu zivim ima inace traume od ovog coveka... Celu zgradu terorise.

Meni pokusao da zabrani da drzim biciklu u podrumu i slicno... Razlozi? Njemu neki logicni...

Doduse pre pola godine sam mu udario 3 samara i sutnuo u dupe, pa je onda prema meni promenio misljenje i sad se kulturno javlja u hodniku...

Razlog?
Posto zivim u prizemlju cujem neku vrisku kao i obicno. Pre toga je on prebio nekog penzionera, ali sam kasno izasao da sprecim to.
Ovaj put cujem neka zena vristi u hodniku, otvaram vrata, on podigao ruku da je udari, a neko detence od 5 godina stoji izmedju njega i nje i vristi, pokusava da brani majku...

Ja skocim uhvatim ga za jaknu i gurnem, i on pocne da vice na mene onako pijan, upire prstom u malog i vice "TO DETE JE DJAVO TI NISI SVESTAN KAKVE PROBLEME PRAVI OKO ZGRADE!".
Valjda je pre toga udario malog, dosla samohrana majka da raspravi sa njim, i onda krenuo da bije i nju... Kad sam ih odvojio nasrnuo na mene pa sam ga izudarao malo...
Rekao zeni da cu da svedocim protiv njega da ga prijavi odmah policiji, ali iz nekog razloga rekla mi je da ne moze i uplakana otisla...
Eto, ne mogu da opisem kolika samokontrola je u meni prevladala da ga ne polomim posle toga kao konja, valjda zato sto je stariji od mene...
I dan danas mi nije jasno zasto nisam pozvao policiju i tuzio ga licno.

Zasto je dan danas predsednik kucnog saveta? Zato sto ga se svi ovi penzioneri u zgradi plase i niko ni ne pomislja da glasa za nekog drugog...
Zasto? Pojma nemam... Uglavnom vec pomenuh, moja baba koja vise ne zivi tu se trese od straha samo kad se pomene njegovo ime...

Ovo opisah samo da objasnim kakav je covek, i da li po svom licnom nahodjenju protivzakonito stavlja na tablu moje i ostale dugove?
[ Dexic @ 26.05.2013. 14:22 ] @
Citat:
Java Beograd:
Pa ako mogu da se objave javno poreska dugovanja, zašto ne bi mogla i ova dugovanja.

Dakle, ja plaćam vodu a ti ne ? Ja plaćam struju za stepenište i za lift, a ti ne ? Pa dokle tako ?! I zašto bi trebalo da se krije da si grebator i da ne plaćaš svoje obaveze ?

(ne mislim bukvalno na tebe CoyoteKG)

Zar ne idu svugde ta zajednicka dugovanja preko Infostana ili slicnih institucija?
Tj. tebi dolaze uz racun za grejanje ili komunalije.

A ako ne prijavis nijednog clana, onda lepo treba budala kao ovaj predsednik da ti prijavi 20 clanova :D

Coyote, ne znam da li ima pravo ali to vidjam I u svojoj zgradi gde je normalan covek predsednik.
A kad ta baba nece da kaze zasto ga se plasi kad vise ne zivi tamo, glypa je.
[ anon70939 @ 26.05.2013. 14:25 ] @
ne mozes za jednu babu od >80 godina da kazes da je glupa :)
Jednostavno... baba je

A dao sam par primera kako se prema meni od 30 godina ponasao, zamisli kako dozivljava neka bespomocna baba koja zivi sama?
[ Dexic @ 26.05.2013. 16:18 ] @
Koliko sam razumeo ta baba vise ne zivi tamo?
I cega se plasi baba od 80 godina? Mislim sta on gore moze da joj uradi :)

Mozda je mrzi da prica, sto nije isto kao I da "ne sme" da prica.

Ako ne mozes da saznas zasto ga se plase, jbg. Menjaj zgradu.
[ milivoje t @ 26.05.2013. 17:36 ] @
kojote, da ta tvoja zgrada nije u kolumbiji ili meksiku :).

kod mene je sve bilo super, mladji ljudi, svi zaposleni rade, normalno se dogovarali, zajedno placali i radili...ja samo dam novac sta god da traze, sve bilo ok.
a onda je sve puklo.

dve cetvrtine komsija se posvadjale medjusobno na nekom sastanku i od tada ne placaju, a pre toga se valjda druzili intenzivno. jedna cetvrtina neplatisa su oni koji izdaju stanove plus pilicari i prostaci koji nisu smeli to da ispolje dok smo svi placali.

tako su sve popravke i odrzavanje stale na godinu dana. kada je postalo jako zapusteno, pokvario se video nadzor, brave, elektro instalacije, pokusali smo da se dogovorimo, ali od toga nije bilo nista.
od tada sve zajednicke troskove snosi nas nekoliko koji sami finansiramo i organizujemo sve.
posto ne zelim da ulazim u mracnu, prljavu zgradu nije mi bilo druge.
[ ventura @ 26.05.2013. 18:49 ] @
Citat:
CoyoteKG
Doduse pre pola godine sam mu udario 3 samara i sutnuo u dupe, pa je onda prema meni promenio misljenje i sad se kulturno javlja u hodniku...

Jel ostao neko u tom Kragujevcu koga ti nisi prebio do sada?
[ AstralPro @ 26.05.2013. 19:10 ] @
Koyote sto napadas babe?
[ anon70939 @ 26.05.2013. 20:53 ] @
Citat:
ventura: Jel ostao neko u tom Kragujevcu koga ti nisi prebio do sada?

vidim da pamtis iz drugih tema...
znaci zadivio te moj entuzijazam u borbi za pravdu

Citat:
milivoje t:
kojote, da ta tvoja zgrada nije u kolumbiji ili meksiku :).

:)
Zgrada naizgled je skroz normalna. Cak stavise odlicna je osim par takvih ispada...
Rekoh vec da predsednik kucnog saveta je istripovao da je sve to njegovo. Koliko je lose, toliko je i dobro. Ne moze nista da mu promakne. Po ceo dan i cesto i po noci seta, obilazi zgradu, kontrolise, prebacuje svima. A provalio sam ga da u podrumu drzi rakiju i da se dole krije od zene
[ v1v1a @ 01.03.2015. 19:14 ] @
Dobro vece, dobri ljudi,

Znam da je tema pomalo prastara, ali ako se nadje neko ko bi mi ovo resio s pravne tacke gledista, bio bih mu zahvalan:

Zivim u stambenoj zgradi na opstini Vozdovac i danas smo imalo takozvani skup stanara na kojem nas je predsednik kucnog saveta obavestio o potrebi sanacije krova zgrade, ukratko trosak od milion i nesto dinara, odnosno 2000 dinara mesecno po stanu u sledecih 10 meseci.
Normalno, ne moram niti da naglasim da predsednik zivi na vrhu zgrade a predlog je bio upakovan s pretnjom da ukoliko se krov ne popravi nece moci ni lift da radi, koji btw ionako vise ne radi nego sto radi.

Da li ce skupiti ovih 50% + 1 potpisa mislim da cak ih hoce, posto je sastav zgrade prilicno retardiran, no da ne duljim, pitanje je postoji li bilo kakva zakonska osnova po kojoj bih ja kao stanar zgrade morao da platim to ludiranje?

Hvala unapred na evetualnom odgovoru i sve najbolje. . .
[ Dexic @ 01.03.2015. 19:30 ] @
Moras videti u ugovoru kojim je predsendik kupio stan kao i ostalih stanara sta pise o tom delu zgrade.
Postoji velika, cak i garantovana mogucnost da je on licno vlasnik toga, i da ne moze nista traziti od vas za popravku, jer su se svi odrekli prava na krov zgrade.

To je recimo slucaj sa Galerija Apartmanima u Zorza Klemensosa i jos po nekoj zgradi tog tipa, gde se stanovi prodaju iskljucivo uz Clan ugovora gde se svi stanari odricu prava i obaveza na koriscenje krova zgrade, a u korist buducis/sadasnjih vlasnika stanova koji zauzvrat mogu da koriste te krovove po svojoj volji. (i onda nebuloza da GA prodaje "stan" od 300 m2, tako sto je 120m2 od toga krov tog stana :D)

To je ono sto mogu da predlozim kao odlicnu odbranu da nista ne morate placati za popravku krova, ako je takav slucaj (ovo je samo za novije zgrade... i bas bas dobre starije zgrade)

Van toga, ne znam. U sustini mene isto zanima koliko je odluka SSG obavezujuca u po pitanju troskova, tj. sta predsednik moze uraditi po tom pitanju, i da li je dovoljno 50%+1 glasova?
[ djolep @ 01.03.2015. 20:55 ] @
Citat:
v1v1a:
pitanje je postoji li bilo kakva zakonska osnova po kojoj bih ja kao stanar zgrade morao da platim to ludiranje?

Ludiranje ili ne, postoji dobra zakonska osnova. Zove se Zakon o odrzavanju stambenih zgrada

Postoji i Uredba o odrzavanju stambenih zgrada i stanova.

I u Zakonu i u Uredbi stoji ista obaveza odrzavanja zgrade za sve stanare. Ovo je iz Uredbe
Citat:

Član 1
Ovom uredbom bliže se uređuje način održavanja stambenih zgrada i stanova, određuju
vrste radova na održavanju, način organizovanja poslova održavanja kao i druga pitanja od
značaja za obezbeđenje korišćenja stambenih zgrada i stanova na način kojim se neće
dovesti u opasnost život i zdravlje ljudi i sigurnost okoline.

Član 2
Održavanje stambenih zgrada i stanova obuhvata radove na investicionom i tekućem
održavanju zajedničkih delova stambene zgrade i radove na investicionom održavanju stana.
Održavanje iz stava 1 ovog člana obuhvata redovno izvođenje radova na zaštiti zgrade,
odnosno njenih zajedničkih i posebnih delova, uređaja, instalacija i opreme, opravku
oštećenih i zamenu dotrajalih delova kojima se obezbeđuje njihova ispravnost, upotrebljivost
i sigurnost.

Član 3
Radovi na investicionom održavanju zajedničkih delova zgrade obuhvataju popravke ili
zamenu:
1) krovne konstrukcije i drugih konstruktivnih elemenata zgrade;
2) krovnog pokrivača i drugih elemenata krova (dimnjaci, ventilacioni kanali, krovni otvori,
krovni svetlarnici, limene opšivke i uvale, slivnici, odvodi i drugi elementi krova, zajedničkih
lođija i terasa i dr.);
3) lifta sa pripadajućim delovima (kućica, liftovsko okno sa instalacijama i uređajima) kao i
ispitivanje ispravnosti sa izdavanjem upotrebne dozvole prema važećim propisima o
liftovima;
4) oluka, olučnih cevi i drugih elemenata za odvod vode sa krova i zaštitu zgrade od prodora
vode;
5) horizontalne i vertikalne hidroizolacije;
6) vodovodne i kanalizacione mreže od priključka na gradsku vodovodnu i kanalizacionu
mrežu, sengrupa ili drugog izlivnog mesta do priključka na sanitarni uređaj (sifon sudopere,
umivaonika i sl.) u zgradi;
7) ventilacionih cevi kanalizacione mreže i njihovih glava na krovu zgrade;

.........................

Skratio sam. Ima 24 tacke.

A u clanu 14 stoji:

Citat:

Odluke skupštine zgrade obavezuju sve vlasnike stanova i drugih posebnih delova zgrade.

[ Otto23 @ 01.03.2015. 21:11 ] @
Ono sto sam ja cuo (nije provereno) je da npr. predsednik stanara ili stanar moze da pozove inspektora iz opstine... da ovaj dodje i utvrdi stanje krova (ili nekog drugog problematicnog dela zgrade). Pa ako inspektor izda resenje da je krov u kriticnom stanju i da je neophodna popravka, onda, ako ne postoji saglasnost stanara, posle odredjenog roka to moze da uradi opstina -> a da troskove fakturuse automatski svima kroz priznanicu infostana (rasporedjene u rate po mesecima). E sad, deo za koji nisam siguran je onaj da li je potrebno 50+1% ali mislim da nije, pod uslovom da je popravka neophodna, tj. ugrozava se bezbednost stanara i strukturna stabilnost objekta (vlaga, prokisnjavanje itd.).
[ X Files @ 01.03.2015. 21:16 ] @
Citat:
v1v1a:
[...] sanacije krova zgrade [...]
[...] Da li ce skupiti ovih 50% + 1 potpisa [...]

Ovo treba proveriti...

Citat:

Član 17
Skupština zgrade može punovažno odlučivati ako je prisutno više od polovine članova skupštine.

Skupština zgrade većinom glasova prisutnih članova skupštine zgrade donosi odluke koje se odnose na tekuće održavanje zgrade.

Skupština zgrade, saglasnošću članova skupštine kojima pripada više od polovine ukupne površine stanova i drugih posebnih delova zgrade, donosi odluke koje se odnose na investiciono održavanje zgrade.

Citat:

Član 3
Radovi na investicionom održavanju zajedničkih delova zgrade obuhvataju popravke ili zamenu:
1) krovne konstrukcije i drugih konstruktivnih elemenata zgrade;
2) krovnog pokrivača i drugih elemenata krova (dimnjaci, ventilacioni kanali, krovni otvori, krovni svetlarnici, limene opšivke i uvale, slivnici, odvodi i drugi elementi krova, zajedničkih lođija i terasa i dr.);
[ ventura @ 01.03.2015. 21:25 ] @
Citat:
Dexic:
Moras videti u ugovoru kojim je predsendik kupio stan kao i ostalih stanara sta pise o tom delu zgrade.
Postoji velika, cak i garantovana mogucnost da je on licno vlasnik toga, i da ne moze nista traziti od vas za popravku, jer su se svi odrekli prava na krov zgrade.

Dexic, odrekli su se prava na korišćenje krova u smislu da su to zajedničke 'prostorije' koje su na raspolaganju svim stanarima, ali se nisu odrekli zajedničkog održavanja. Uostalom, čak i da je to eksplicitno navedeno u ugovoru, takav član ugovora je nevažeći jer je zakon uvek iznad ugovora, a po zakonu stanari su dužni da vrše investiciono održavanje zgrade u kojoj žive.
[ Lavlja_Jazbina @ 01.03.2015. 21:53 ] @
Citat:
A u clanu 14 stoji:

Citat:

Odluke skupštine zgrade obavezuju sve vlasnike stanova i drugih posebnih delova zgrade.

Tako je,a da li oni imaju statut zgrade ( zamenika predsednika,pecat,ziro racun)?.To su sve ptivatni stanovi,koji je zakon iznad statuta zgrade ?
[ Java Beograd @ 01.03.2015. 22:00 ] @
Ne razumem zašto bi popravak krova bilo ludiranje? Ako je krov propao - treba ga popraviti. Krov nije vlasništvo niti potreba stanara koji živi na poslednjem spratu, već vlasništvo i potreba svih stanara.
[ Dexic @ 01.03.2015. 22:07 ] @
Citat:
ventura:
Dexic, odrekli su se prava na korišćenje krova u smislu da su to zajedničke 'prostorije' koje su na raspolaganju svim stanarima, ali se nisu odrekli zajedničkog održavanja. Uostalom, čak i da je to eksplicitno navedeno u ugovoru, takav član ugovora je nevažeći jer je zakon uvek iznad ugovora, a po zakonu stanari su dužni da vrše investiciono održavanje zgrade u kojoj žive.

Odnosi se na zajednicke prostorije zgrade, ne i na vlasnistvo pojedinacnih stanara, inace bi i popravke kupatila kada procure i prozora bile zajednicka nadleznost.

Nije ovo suprotno zakonu, u slucaju koji pominjem (a redak je), jer ti se ne odrices prava kojeg imas - vec ti neko daje dodatno pravo, tj. preuzima tvoje troskove, ili ti daje svoje vlasnistvo.
[ djolep @ 01.03.2015. 22:12 ] @
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Citat:
A u clanu 14 stoji:

Citat:

Tako je,a da li oni imaju statut zgrade ( zamenika predsednika,pecat,ziro racun)?.To su sve ptivatni stanovi,koji je zakon iznad statuta zgrade ?

Statut nije obavezan, a ni zamenik. Zgrada mora da ima predsednika skupstine zgrade, jer on zastupa zgradu u pravnim poslovima sa trećim licima, pred organima drzavne uprave i pravosudnim organima. Mora da ima pecat i racun da bi mogla da placa treca lica sa kojima ugovara izvodjenje radova na odrzavanju. I to je dovoljno.
[ v1v1a @ 02.03.2015. 10:45 ] @
Hvala svima na odgovorima, rekoh da se radi o ludiranju posto covek ocigledno nije normalan - komunikacija mu se mahom svodi na urlanje ako ga pitas nesto, a pri tom pre te famozne sanacije krova imamo u zgradi goruca pitanja tipa ventili za vodu i slicno.
Opet sa druge strane kad se govori o zajednickom interesu, vecina ljudi ne vidi dalje od svog nosa, tako da interes stanara sa poslednjeg sprata i interes stanara iz prizemlja su kao nebo i zemlja i sve u svemu tesko to ide, kao i sve kod nas. . .
[ Lavlja_Jazbina @ 02.03.2015. 13:16 ] @
Citat:
djolep:
Citat:
Lavlja_Jazbina:
Citat:
A u clanu 14 stoji:

Citat:

Statut nije obavezan, a ni zamenik. Zgrada mora da ima predsednika skupstine zgrade, jer on zastupa zgradu u pravnim poslovima sa trećim licima, pred organima drzavne uprave i pravosudnim organima. Mora da ima pecat i racun da bi mogla da placa treca lica sa kojima ugovara izvodjenje radova na odrzavanju. I to je dovoljno.

Za skupstinu stanara treba vise od predsenika.Skustina zgrade su svi vlasnici stanova.Ja pretpostavljam da ne ispunjavaju ni uslove da budu legalni kao skupstina stanara.
Ima toga ali i ovo kratko je da taj njegov predsednik trazi pesnicu u vugla ako vec nece da bude normalan.

Citat:
• spisak ukupnog broja članova skupštine (ukupan broj članova Skupštine zgrade čini zbir vlasnika stanova, vlasnika poslovnog i ostalog prostora u zgradi sa pravom glasa i poslovnom sposobnošću, kao i njihovih ovlašćenih predstavnika),
• priprema dnevni red,
• predlog radnih tela (za pripremu glasačkih listića i komisije za pregled listića posle glasanja i saopštavanja rezultata glasanja – ako ima više kandidata za predsednika skupštine zgrade),
• predloge opštih akata,
• odluke skupštine zgrade.

I da dodam,bolje da traze da im se postave antene od telenora,mts,i vipa pa ce godisnje imati 12k€.Reseni problemi sanacija ali se dobio problem kradje,verovatno.
[ v1v1a @ 05.04.2015. 12:47 ] @
Opet ja, zna li neko kome mogu da se obratim ako sumnjam u da ispravnost spiska stanara koji se dostavlja Stambenom u vezi sanacije krova (preciznije, radi se o sledecem: predsednik SS je ljudima davao da potpisu za uvodjenje video - nadzora, a spisak se zapravo odnosio na sanaciju krova od milion i 400 hiljada dinara!).

Ljudi iz stambenog kazu da se oni ne bavi grafologijom, a predsednik SS me izbegava i odbija da mi da spomenuti spisak (kao i ostale dokumente vezane za sporni projekat) na uvid.

Zena iz Opstine koja pruza besplatnu pravnu pomoc kaze da ne zna kojoj instanci moze da se obrati nezadovoljni stanar (sad vec grupa stanara!) u vezi spomenute problematike.

Hvala unapred na evetualnom odgovoru.
[ rafiki @ 05.04.2015. 12:57 ] @
Ako vas ima dovoljno, organizujte sednicu skupstine stanara i smenite postojeceg predsednika.
Uvod u spisak stanara mozes da dobijes u Stambenom.
U opstini postoji referent za saradnju sa skupstinama stanara. Potrazi i njega i vidi sta mozete da uradite.

Pozdrav
[ X Files @ 05.04.2015. 13:35 ] @
@v1v1a
Članove skupštine stanara možeš da dobiješ prema javno dostupnom spisku:
http://katastar.rgz.gov.rs/KnWebPublic/PublicAccess.aspx

Inače, jako je bitno da pročitaš dokumente sa ovog linka, pogotovo ono što se tiče Investicionog održavanja i udela u podeli troškova:
http://www.elitemadzone.org/p3551412

Što se tiče ostalog, prijavi se da budeš predsednik skupštine stanara, verovatno ćeš tada spoznati i drugu stranu medalje :) Zvaće te svi za zapušene šolje, informacije o tome zašto nema grejanja, kriviće te po raznoraznim osnovama, bolje ovako, bolje onako, ...

[ rafiki @ 05.04.2015. 15:35 ] @
^ Informacije iz katastra su relativno pouzdane. U mojoj zgradi, od 18 stanova, 15 je uknjizeno, a od njih za 3 se i dalje vode stari vlasnici. Dakle, od 18 stanova, informacija je tacna za 12 ~ 66%.

Pozdrav
[ X Files @ 05.04.2015. 17:23 ] @
Meni su iz tog spiska najvaznije kvadrature. Pogotovo kvadrature posebnih delova zgrade (garaze, lokali), kako bih sracunao udeo za investiciono odrzavanje.
[ anon70939 @ 05.04.2015. 18:41 ] @
Strujomer mi se nalazi u hodniku zgrade.
To su 4 ormara za svaki sprat, pa još i unutar tih ormara postoje ormari za grupe stanova. Dakle trebaju mi 2 ključa.

Tražio sam ključeve predsedniku kućnog saveta kako bih mogao da proveravam potrošnju, ali mi ne da. On će da mi otključa i da prisustvuje kad mi treba...
Da li je moguće da nemam pravo da imam uvid u potrošnju električne energije u momentu kada ja to želim?
[ v1v1a @ 05.04.2015. 20:08 ] @
Namazani su ti predsednici SS samo ako, cudi me da im ne padaju na pamet i mnogo gore mutljavine, jer im zakon ne moze nista ako se dokopaju odredjenog broja potpisa stanara.
Ovaj moj je ladno skupio 52 potpisa od 62 stanara tako sto je isao od vrata do vrata i pitao hocemo li da potpisime za video nadzor (jednokratni iznos od 700 dindzi - potpises samo da skines budalu s vrata) a on vezao sanaciju krova i pola stanara uopste ne zna sta je potpisalo.
Normalno, ljudi stari izlapeli i eto sad idi od vrata do vrata ako uopste uspem nesto. . .
[ Otto23 @ 05.04.2015. 20:21 ] @
Citat:
CoyoteKG: Strujomer mi se nalazi u hodniku zgrade.
To su 4 ormara za svaki sprat, pa još i unutar tih ormara postoje ormari za grupe stanova. Dakle trebaju mi 2 ključa.

Tražio sam ključeve predsedniku kućnog saveta kako bih mogao da proveravam potrošnju, ali mi ne da. On će da mi otključa i da prisustvuje kad mi treba...
Da li je moguće da nemam pravo da imam uvid u potrošnju električne energije u momentu kada ja to želim?

Ja sam imao indentican problem...

Kod keve u zgradi, isto tako predsednik kucnog saveta ima kljuceve. Vishe puta pitan da nam da da iskopiramo, posto se dogadja da iskoci osigurac za fazu (automatski su) pa treba samo klapna da se vrati u polozaj (i naravno iskljuce potrosaci koji su to izazvali). Dobijali smo razne odgovore, od dace nam samo sada zuri, do, na kraju, to su specijalni kljucevi koje je njemu dala Elektro distribucija, i koje on nesme nikome da daje...

Elem, dogodilo se da je iskocio osigurac za fazu zimi, a da "predsednik" nosilac famoznih kljuceva, nije bio u Beogradu. Zvali smo negovu zenu, koja nas je odj*bala sa pricom da ona ne zna gde su kljucevi, a i da tek moze da dodje sa posla za par sati... a i kad dodje, ona ne zna da li moze da ih nam da... jer to su specijalni kljucevi, i samo drug "predsednik", organ zgrade, moze sa takvom bitnoscu da raspolaze - te da je najbolje da se mi u sred zime obratimo Elektro distribuciji kako bi nam oni to otvorili.

Ok, kazem ja sebi... sad' ce te vi malo morati da se obracate kome 'ocete... pisete dopise i sl', jel' ja odo' da pomerim klapnu na osiguracima - pa kud puklo da puklo. Pozovem ja kevu, ponesem bonsek, dodjem do ormana, i krenem da testerisem katanac. Ne znam koja je ono marka (titan?) ali sam se prijatno iznenadio kad sam ga pretesterisao za manje od minut...

Naravno, to je cula dezurna baba iz prizemlja, koja je pocela da se dere: sta to radis? Zvacu policiju, predsednika itd. Ja sam na to rekao, slobodno gospodjo - vi nemate prava meni da uskracujete pristup instalacijama od stana.

Baba zatim okrece "predsednika", i daje mi telefon... tu on mene upozorava, preti tuzbom itd... ja ga fino pozdravim, i kazem da slobodno napishe tuzbu ili sta mu je drago -> a najbolje da se obrati elektro distribuciji (savet koji su oni meni dali da bi me otkacili). Kad sam zavrshio sa osiguracem, stavio sam svoj katanac sa sifrom i ceduljice koja je sifra ubacio svima u zgradi u postansko sanduce (da ne bude posle da sam ja nekom uskratio pristup, ili da sam ostavio orman neobezbedjen).

Elem, kopkala me te prica oko "specijalnog" kljuca, i okrenem ja tako elektro distribuciju. Ispricam da sam morao da isecem katanac jer mi ne daju kljuc, pitam ko je u nadleznosti za taj katanac... zena iz el. distr. mi kaze, ako ste isekli, pa vama ne mogu da brane pristup satu i osiguracima. Katanac i orman su u nadleznosti stanara zgrade, a ne elektro distribucije, medjutim taj katanac jeste "specijalan", posto radnici za ocitavanje koriste univerzalene kljuceve kako bi nosli par kljuceva za ceo Beograd, i da je najbolje da ja dodjem i kupim od njih novi katanac sa univarzalnim kljucem koji oni koriste. Ja se sutra spakujem odem u Masarikovu, platim nekih ~1200 din (ne secam se tacno), pa zatim odem u sluzbu za ocitavanje na krstu i uzmem taj cuveni katanac. Naravno, napravim duplikate kljuceva... i odem u zgradu i stavim taj "specijalan" katanac iz el. dist. nazad na orman.

Okrenem onog magarca "predsednika", i kazem mu da sam ubacio kljuceve u sanduce za zgradu.... Da su mi bez ikakvog problema prodali katanac, i da to nije nikakav "specijalan" katanac i kljuc, vec da svako ko je vlasnik stana moze da ga ima... da to el. distribuciju na kranu ni neinteresuje, i da to zavisi od naseg internog dogovora u zgradi -> ko ce sve imati kljuceve. Da su, na kraju krajeva, meni, coveku koji nije prijavljen uopste na toj adresi, izdali novi katanac samo na osnovu toga sto mi keva zivi tu... bez obzira sto nisam drug "predsednik"...

I tu se prica zavrsila.

[ Java Beograd @ 05.04.2015. 21:18 ] @
Slična priča i kod mene, (dok sam živeo u zgradi) za ključeve kojima se pristupa zajedničkim prostorijama, vodi i slično.
[ X Files @ 05.04.2015. 21:25 ] @
Kad mi se rodilo dete - istog časa je inkrementiran broj potrošača vode domaćinstva, zbog udela u računu. Kada smo se iz istog stana iselili (troje nas), još godinu dana nismo bili skinuti sa spiska, iako je zatraženo. Tako to obično ide.