|
[ Andrej013 @ 10.04.2008. 20:29 ] @
| zanima me gde mogu naci recepte za hranu od hobotnica, nacini pripreme, koji delovi hobotnice su jestivi i sl.
u sustini, salata od istih me najmanje privlaci, ali to je jedino za sta znam da postoji.
prosle godine sam bio na tasosu i naucio kako da lovim povece komade, ali sam ih sve pustao.
posle sam vidjao da se iste te hobotnice(islicne velicine) po visokim cenama prodaju u restoranima.
ove godine opet idem na tasos pa sam zainteresovan svoj ulov stavim na tiganj :)
dakle, svaka vrsta preporuke je dobrodosla[sem onih da treba da postanem vegetarijanac ;) ] |
[ ventura @ 10.04.2008. 20:37 ] @
U principu od hobotnice možeš napraviti salatu (najpopularnije), možeš krake peći na roštilju (veoma popularno u Grčkoj), ili možeš spremati kao najobičnije jelo...
U principu hobotnicu trebaš zalediti/odlediti pre spremanja da bi omekšao tkivo, ili je dobro izlupati prilikom čišćenja (ako si uhvatio svežu) ... Hobotnicu čistiš tako što joj rasečeš glavu, izvadiš oči, iznutrice i to onda ispereš sve vodom (to sve možeš da odradiš odmah u moru). Kasnije hobotnicu kuvaš 20-30 min u svakom slučaju, pa onda možeš da je roštiljaš, ili da nastaviš kuvanje za salatu, ili da prebaciš u rernu... Kako god... Kad je hobotnica očišćena, jede se sve osim kljuna u sredini
Evo ti jedan recept za spremanje hobotnice ispod sača na Brački način.
[ Horvat @ 10.04.2008. 20:47 ] @
sorry za off,ali sta je fora sa "pustanjem" ulovljene ribe?pa ne lovis je rukom pa da je ne povredis nego udicom,znaci vec si je povredio,i onda posle "pustena u slobodu" :)
@ventura ovo fino izgleda :D
[ ventura @ 10.04.2008. 20:49 ] @
Citat: Horvat: sorry za off,ali sta je fora sa "pustanjem" ulovljene ribe?pa ne lovis je rukom pa da je ne povredis nego udicom,znaci vec si je povredio,i onda posle "pustena u slobodu" :)
Hobotnica se obično lovi rukama :)
A da sam ja riba, i da me neko upeca, pre bi voleo da me pusti u vodu sa odvaljenim ustima nego da me pojede :)
[ Horvat @ 10.04.2008. 20:51 ] @
e,a samo pipci se jedu?
pa da,sve je to lepo,ali zasto muciti zivotinju? ili je ubij za jelo ili je nemoj ni loviti
[ Miroslav Jeftić @ 10.04.2008. 20:56 ] @
[ OffShore @ 10.04.2008. 21:35 ] @
ma daj Grcima nas recept
Hobotnica na srpski nacin:
Sastojci:
- 1 malo prase (do 15 kg )
- 1 veca hobotnica (cca 2 kg )
- krompir.
Priprema:
Dok se prasence vrti na raznju, hobotnica se kuva sa krompirima
u puno vode i posoljeno. Kad je hobotnica gotova, a prase ispeceno,
izvade se krompiri, voda prolije, a hobotnica baci mackama i kerovima,
da ne zajebavaju dok mezimo.
Prase servirati uz hladno pivo.
[ Andrej013 @ 10.04.2008. 22:30 ] @
Offsore,
HAHAHA!! lol, evo ulepsao si dan meni i devojcici.
ventura, svaka cast na sajtu, stvarno si pomogao.
sve sugestije su dobrodosle
pozzz!
[ waikiki @ 10.04.2008. 22:36 ] @
Citat: OffShore:Hobotnica na srpski nacin
Hahahahahaa... odavno se nisam ovako smejao... OffShore, care
[ boccio @ 10.04.2008. 22:56 ] @
Evo odakle ja obicno trazim inspiraciju:
http://www.coolinarika.com/pre...pit=hobotnica&scope=recept
od recepata sam probao ovaj:
http://www.coolinarika.com/recept/hobotnica-u-vinu
i onaj sa venturinog sajta, i oba su dobra... plus, volim da je koristim i kao "osnovu" za rizoto sa morskim plodovima. Hobotnicu na zaru i kao salatu ne preferiram toliko, moze to mnogo ukusnije da se napravi :)
Citat: Horvat: sorry za off,ali sta je fora sa "pustanjem" ulovljene ribe?pa ne lovis je rukom pa da je ne povredis nego udicom,znaci vec si je povredio,i onda posle "pustena u slobodu" :)
Ne, nisi je povredio niti mucio. Necu ti objasniti zasto, samo cu ti dati hint. Kad bih ti zavukao udicu u usta i krenuo da cimam, da li bi ti lupao "kontru" i vukao na drugu stranu? :) Ne? A zasto? :)
[ Horvat @ 10.04.2008. 23:05 ] @
pa jer boli :D
[ boccio @ 10.04.2008. 23:07 ] @
A zasto onda riba vuce na drugu stranu?
[ Horvat @ 10.04.2008. 23:09 ] @
jer se ne da :P
sve u svemu,uradio si joj menjanje face :D
[ Andrej013 @ 10.04.2008. 23:10 ] @
hvala boccio,
pre nego sto sam dosao na forum, nasao sam taj sajt, odlican je.
sada, ne bih da otvaram novu temu, a zanima me, kakva su vasa iskustva sa lovom hobotnica?
ja sam sve to nekako slucajno saznao i otkrio dok sam vadio zvezde i skoljke.
video sam na jednom mestu nekoliko skoljki, vise nego uobicajeno..zaronio sam da ih sve izvadim, i primetio da kada sam se primakao, da su se sve malo pomerile...onda sam (u pesku) poceo da 'kopam' i izvadio malu hobotnicicu.
sto sam isao dublje, nalazio sam vece, ali to nije bilo pravilo...predvece sam i blizu obale vidjao vece.
sada, cesto se desavalo da celog dana ni jednu ne vidim/nadjem...
da li vi imate neki poseban nacin, ili hint kako i gde da ih lovim?
i mozda kada? na more idem pocetkom avgusta...
citao sam neke fore sa cupovima u moru.. da li to pali?
prica je da uronis nekoliko cupova, i sutra dodjes da pokupis hobotnice iz njih :)
u sustini, dajte bilo koju informaciju koja bi skratila vreme lova
neki grk mi je preporucio da sa sobom imam neku tecnost-mesavinu hlora, deterdzenta i sl koju ubrizgam u jazbinicu i time je otrujem, osamutim i osiguram da nece pobeci...dakle, kada je vec nadjem...
a kako najbrze ih naci? na peskovitim, kamenitom?
hvala
[ Marcony @ 10.04.2008. 23:17 ] @
E pa OffShore, pokidao sam se od smeha!!! Odlican recept!!!
[ ventura @ 10.04.2008. 23:18 ] @
Ja znam za neke od načina:
1. Obično nenameran: postavlja se kavez - zamka za ribu u koju se ubacuje mamac. Cilj je da se uhvati riba, koja se i uhvati, međutim hobotnica onda uđe i pojede ribu, al ne može da izađe pa sama završi kao lovina... To je jedan od načina...
2. Navučeš neke rukavice, gurneš ruku u stenu i izvadiš hobotnicu.. Može i goloruk ako si hrabar, al ja ne bi probavao :)
3. Najlakši metod: uzmeš osti, zabiješ par puta u rupu sa hobotnicom i izvučeš je napolje..
Hobotnice se love noću, jer su tada i najaktivnije... Ako loviš preko dana, onda treba da ih tražiš po kamenjaru i stenama, odnosno u rupama u kojima se kriju, jer preko dana skoro da se i ne kreću...
Evo i jedan interesantan video:
http://video.aol.com/video-detail/octopus-101/1312784891
ovaj način nisam znao :)
[ Andrej013 @ 10.04.2008. 23:37 ] @
mozda smesno zvuci, ali eto, ja ovako neuk moram da pitam:
da li ujedaju?
cujem imaju neku kljovu...ove sto sam ja lovio su bile dovoljne velicine s obzirom na one koje se sluze po restoranima na tasosu...dakle, 2dm pipci..
ovo sto sam video kod tebe na sajtu je prava stvar i iskreno, toga bih se plasio.
dakle, predlazes obicnu gumenu rukavicu?
snimak je extra..."nije strasno ako vam oko iskoci u usta, oseticete ukus odredjenih tecnosti"
prijatno
[Ovu poruku je menjao Andrej013 dana 11.04.2008. u 00:49 GMT+1]
[ ventura @ 11.04.2008. 08:38 ] @
Nije me nikad ujela hobotnica, ali iskreno ne bi voleo da mi zgrabi prst onim kljunom... Verovatno ne može da ti odrgrize prst, ali može dobro da ga uštine, a možda čak i neku infekciju da zaradiš... U svakom slučaju ja bi obukao neku debelu rukavicu, tipa neka teška zidarska kožna ili tako nešto pre nego što je uhvatim rukom...
[ Dark_Runger @ 11.04.2008. 13:19 ] @
Video sam u Istri lika koji ih vadi sa velikom trokrakom udicom pricvrscenom na stap.
[ Andrej013 @ 11.04.2008. 18:11 ] @
siguran da je bas udica a ne kao vrh harpuna pricvrscen za stap?
ovako:
ili ovako:
?
posto stap sa tim harpunskim nastavkom mozes da kupis bilo gde za male pare, a ne bih se bas je**vao da pricvrscujem udice za stap...
a zanima me ipak.
[ Dark_Runger @ 12.04.2008. 10:16 ] @
Udica sa prve slike (precnika mozda 10 cm) na stapu dugacakom oko jedan metar.
[ Aleksandar08 @ 29.06.2008. 18:58 ] @
Vec trideset godina amaterski ronim na dah i naravno da sam ljubitelj podvodnog ribolova.
Sto se tice hobotnica ovde sam svasta procitao i slatko se nasmejao.
PO pravilu,nema pravila u koje doba dana se hobotnica lovi i ne znaci da cete vece primerke obavezno pronaci samo u dubini. kazem nije pravilo,jer sam svoju najvecu hobotnicu od oko 4,400 g./Za nase more prilicno velika/ ulovio na 10-ak metara od obale na dubini manjoj od 2 metra.Relativno lako ih je izvaditi ako su komadi do 1 kg. Ipak su one na svom terenu a mi smo gosti. Imaju neverovatnu sposobnost mimikrije/prilagodjavanja boje svoga tela podlozi i okolini/ tako da je u stvari najveci problem identifikovati hobotnicu. za nas koji smo navikli OKO se naucili i zna gde treba da ih trazi. potrazite je na mestima pored stenja gde primetite pojedene skoljke a rupa zatrpana kamenjem i jezevima. Ostavljaju karakteristicne gomilice sitnog sljunka ili peska ispred stanista. nekada se mozete i prevariti jer je rupa prazna. Verovatno je Domacica vec uhvacena a u njenu rupu se jos niko nije uselio.Hvatanje i vadjenje je relativno lako samo je potrebno biti strpljiv i smiren,ako su veci komadi u pitanju. za vadjenje je dovoljna caklja sa kukom ili trozubac na stapu,mada ih vrlo cesto vadim i golim rukama samo ako nema ostrog kamenja i jezeva u njenoj blizini,jer su povrede jagodica vrhova prstiju na ostrom kamenju i jezevima veoma bolne i traju po nekoliko dana.
Ako je niste uspeli izvaditi iz prvog zarona,a ona se podvukla pod kamen,primenite mali isproban i garantovan trik. Ponesite sa sobom u malu plasticnu flasicu koja brizga na stisak jak koncentrat rastopljenog plavog kamena. Za one koji ne znaju to je bakar sulfat i koristi se u vinogradarstvu za zastitu vinove loze,takozvana BORDOSKA CORBA. Ubrizgajte malo tekucine i ona ce sama izaci za par sekundi. Kazem samo strpljenja.Ostalo je na Vama.
Inace obozavam da ih spremam i jedem,a ako nekoga interesuje moze pisati da mu posaljem neki moj recept,mada su to sve varijacoije na istu temu sa malo improvizacije. na internetu mozete pronaci mnogo recepata spremanja na razne nacine.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|