|
[ zdr @ 14.04.2008. 13:47 ] @
| (preuzeto iz "Danasa" od 08.04.2008.)
London - Internet bi uskoro mogao da postane prošlost zahvaljujući pionirskom poduhvatu kompanije CERN iz Ženeve koja je stvorila internet nove generacije, kompjutersku mrežu „Grid" koji će početi sa radom ovog leta, prenosi britanski list „Tajms".
Naučnici, koji su pre 15 godina napravili revoluciju na Internetu stvorivši „svetsku intemet mrežu" (WWW), od 2003. godine rade na ovoj novoj tehnologiji koja će imati mogućnost prenosa podataka 10.000 puta veću od sadašnje „bežične konekcije".
To znači da bi se, na primer, novi album grupe Roling Stouns mogao preneti iz Britanije u Japan za manje od dve sekunde.
Nova tehnologija omogućiće prenos holografskih slika, onlajn igre za nekoliko hiljada igrača, kao i visokokvalitetnu video telefoniju po ceni lokalnog poziva. Pored bržeg prenosa podataka, zahvaljujući ovoj novoj tehnologiji, takođe će moći da se očuva i jedan posto ukupne količine informacija na našoj planeti, odnosno 15 miliona gigabajta podataka svake godine, što je bio jedan od velikih globalnih problema. Kompjuterska mreža „Grid" počeće rad ovog leta kada u CERNU bude aktiviran LHC (Large Hadron Collider), novi akcelerator atomskih čestica, najveći i najsloženiji naučni instrument na svetu.
Taj instrument, namenjen budućim ispitivanjima iz oblasti atomske fizike, smešten je u 27 kilometara dugačkom kružnom tunelu ispod francusko-švajcarske granice blizu Ženeve. Istraživači iz CERN-a veruju da sudaranjem dva protonska zraka brzinom od 99,9 odsto brzine svetlosti mogu da iznova stvore uslove kakvi nisu postojali od Velikog praska, što će znatno povećati razumevanje univerzuma.
Beta |
[ barakuda111 @ 14.04.2008. 20:10 ] @
Hmm... pitanje je da li to znaci da ce internet izgubiti neutralnost, da li ce neka kompanija posedovati inet, koliko ce to kostati... ima jako puno pitanja, ali sa druge strane, ovo je Srbija tako da nema nista od toga kod nas i dzaba se previse zamarati.
[ etjen @ 14.04.2008. 20:34 ] @
mene vise zanima taj akcelerator atomskih cestica, naime kakve on veze ima sa poboljsanim internetom i na koji nacin? To bih bas voleo neko da mi odgovori...
Inace za taj eksperiment kazu i da ce proizvesti crnu rupu i da ce zemlja nestati u sekundi uvucena ogromnom masom crne rupe...ili tako nekako...
Tako bar kazu :)
[ Manager @ 14.04.2008. 20:53 ] @
to sa crnom rupom je tek 2012-e.
:D
[ etjen @ 14.04.2008. 22:43 ] @
kako 2012? Ja sam mislio da pokrecu akcelerator, tj. da pokusavaju da ponove veliki prasak ovog leta?!?
Ili ipak ovog leta samo internet...
[ Horvat @ 14.04.2008. 22:51 ] @
jbo ih veliki prasak :D
[ Laki_Gen @ 14.04.2008. 22:56 ] @
Big Bang pokusaj drugi, trba da se desi ovih dana. Sve je spremno za veliki dogadjaj. Price oko stvaranja crne rupe su cista nebuloza.
Postoji objasnjenje kako neki zraci koji stizu na Zemlju iz kosmosa nose daleko vecu kolicinu energije nego sto ce LHC uspjeti da stvori sudarajuci cestice, pa
se ne stvaraju nove crne rupe.
Zaista kada sam procitao ovu vjest prije nekoliko dana, nije mi uopste jasno kakve veze imaju LHC i internet, tj. nekakv buduci internet i iganje igara koje pokrece jedan
server za hiljade korisnika??
Nesto mi se cini da je ovo pisao neko ko nema blage veze o kompjuterima, a jos manje o nuklearnoj fizici.
[ etjen @ 14.04.2008. 23:01 ] @
ja bih bio srecan da vidim nesto stvarno korisno od tog projekta (tipa brzi internet ili slicno) a ne ove nebuloze oko simuliranja BB...
Stvarno ne mogu da poverujem da je toliko para ulozeno u nesto samo radi pukih naucnih istrazivanja tipa sta bi se desilo ako nesto zagrejemo nekoliko miliona stepeni... koje se agregatno stanje onda dobije... kako li se sirio svemir kada je nastao... i slicne gluposti...
[ Horvat @ 14.04.2008. 23:04 ] @
kakvo zagrevanje?u pitanju je ubrazanje u beta akceleratoru [valjda] i sudaranje 2 cestice
samo kakve veze ima s netom,nemam blage
[ Shadowed @ 14.04.2008. 23:04 ] @
Pa, na oba radi cern - eto povezanosti. Mada, nesto mi cela prica deluje prenaduvana i kao jos jedna od 100 puta prepricanih (uz sve posledice prepricavanja...), al' mrzi me da proveravam.
[ etjen @ 14.04.2008. 23:11 ] @
Citat: Horvat: kakvo zagrevanje?u pitanju je ubrazanje u beta akceleratoru [valjda] i sudaranje 2 cestice
pa kada se nesto ubrza dolazi do trenja pa se greje... ma u principu imam i ja samo povrsne info o svemu tome, nije ni bitno sta je tacno, ali mi cela prica deluje suluda. Toliko para dati za nesto sto "niko" ne zna zasta sluzi a da uz to i ne radi... :)
[ Laki_Gen @ 14.04.2008. 23:31 ] @
Evo vam uprosceno objasnjenje.
" http://blog.b92.net/text/2738/...20skoro%20propast%20sveta%3F!/"
/*iskopirajte sve izmedju navodnika i uzvicnik i kosu crtu*/
Opet ne vidim vezu izmedju toga i brzog interneta?
[ Horvat @ 14.04.2008. 23:41 ] @
ahahah bice skoro propast sveta :D
inace sledeci put stavi link u url tag ;)
[ Vladokv @ 14.04.2008. 23:48 ] @
Unutra će nastajati crne rupe, to je povrđeno, samo što je to teško objasniti običnom svetu. Za nastanak crne rupe je jedino neophodna materija ekstremne gustine, nebitno o količini mase koja je u pitanju. Količina te mnogo guste materije određuje veličinu crne rupe . Crna rupa je u suštini zona oko materije velike gustine, ništa više, samo zona! Pošto materiju nisu mogli da stisnu dovoljno, odigrali su mali trik sa energijom. Energija ima masu i to je dokazano sa E=mc2. Kada se čestice ubrzaju one imaju veliku kinetičku energiju. Tada se javlja defekt mase, tj masa atoma je njegova masa + masa kinetičke energije. Sudarom te dve čestice se dešava fuzija tih čestica i njihovih energija. Tada dolazi do događaja da se nalazi previše mase na malom prostoru(velika gustina), što stvara crnu rupu.
Takođe je poznato da crna rupa stvara defekt vremena. Korišćenje vremena je mnogo bitna stavka u kompijuterskim sistemima, a onaj ko manipuliše vremenom je na vrhu lestvice događaja.
Interesantno je da crna rupa sve što proguta posle nekog vremena to ispljune nazad, ali u obliku radiacije - Hokingova radiacija. To je pretvaranje materije i energije u energuju, gde se pretvori sva progutana masa u energiju, a ne samo mali delić kao kod fisije ili fuzije.
Tako da to nije samo istraživanje bozona, već mnogo bitnih stvari paralelno. I oni su sami rekli da se praktična primena rezultata očekuje za oko 20 godina. Nadam se da je neko gledao emisiju sa Mirom Adanja-Polak i pratio izjave ljudi koji rade tamo i dopuni priču.
Kurir i slični nisu u stanju da ovakve vesti prenesu verodostojno, kao i mnogi drugi.
P.S. Te crne rupe će biti male i neće moći ni da progutaju više od jednog molekula vode, ni da potraju duže od dela sekunde, tako de nema razloga za brigu.
[ dulsrules @ 15.04.2008. 00:43 ] @
Citat: Vladokv: Unutra će nastajati crne rupe, to je povrđeno, samo što je to teško objasniti običnom svetu. Za nastanak crne rupe je jedino neophodna materija ekstremne gustine, nebitno o količini mase koja je u pitanju. Količina te mnogo guste materije određuje veličinu crne rupe . Crna rupa je u suštini zona oko materije velike gustine, ništa više, samo zona! Pošto materiju nisu mogli da stisnu dovoljno, odigrali su mali trik sa energijom. Energija ima masu i to je dokazano sa E=mc 2. Kada se čestice ubrzaju one imaju veliku kinetičku energiju. Tada se javlja defekt mase, tj masa atoma je njegova masa + masa kinetičke energije. Sudarom te dve čestice se dešava fuzija tih čestica i njihovih energija. Tada dolazi do događaja da se nalazi previše mase na malom prostoru(velika gustina), što stvara crnu rupu.
Takođe je poznato da crna rupa stvara defekt vremena. Korišćenje vremena je mnogo bitna stavka u kompijuterskim sistemima, a onaj ko manipuliše vremenom je na vrhu lestvice događaja.
Interesantno je da crna rupa sve što proguta posle nekog vremena to ispljune nazad, ali u obliku radiacije - Hokingova radiacija. To je pretvaranje materije i energije u energuju, gde se pretvori sva progutana masa u energiju, a ne samo mali delić kao kod fisije ili fuzije.
Tako da to nije samo istraživanje bozona, već mnogo bitnih stvari paralelno. I oni su sami rekli da se praktična primena rezultata očekuje za oko 20 godina. Nadam se da je neko gledao emisiju sa Mirom Adanja-Polak i pratio izjave ljudi koji rade tamo i dopuni priču.
Kurir i slični nisu u stanju da ovakve vesti prenesu verodostojno, kao i mnogi drugi.
P.S. Te crne rupe će biti male i neće moći ni da progutaju više od jednog molekula vode, ni da potraju duže od dela sekunde, tako de nema razloga za brigu.
@Vladokv Bravo za odlicno pojednostavljivanje nama koji nismo u toku sa celom pricom. A sama tema je jako zanimljiva. Bar meni.
[ Mister Big Time @ 15.04.2008. 02:17 ] @
Citat: Shadowed: Pa, na oba radi cern - eto povezanosti. Mada, nesto mi cela prica deluje prenaduvana i kao jos jedna od 100 puta prepricanih (uz sve posledice prepricavanja...), al' mrzi me da proveravam.
Isti slucaj.
A kada sam video da se ovde prica jos o nekim crnim rupama koje ce da progutaju planetu, shvatih da je vreme da se zatvori ova tema (u browseru, ne na ES-u lock).
[ llux @ 15.04.2008. 07:06 ] @
Kako vam nije jasna povezanost? Pa na sajtu times-a lepo pise da hoce da uhvate podatke uz pomoc te tehnologije
[ Shadowed @ 15.04.2008. 07:48 ] @
Vladokv, dobro objasnjenje, uz napomenu da Hokingovo zracenje (ne radijacija) ne mora da bude energija, vec mogu biti i bilo koje cestice.
[ Vladokv @ 15.04.2008. 09:13 ] @
@Shadowed
To mi je baš neobično, nisam siguran da si u pravu
http://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_radiation
[ Shadowed @ 15.04.2008. 09:56 ] @
Sa tog linka:
Citat:
A more precise, but still much simplified view of the process is that vacuum fluctuations cause a particle-antiparticle pair to appear close to the event horizon of a black hole. One of the pair falls into the black hole whilst the other escapes. In order to preserve total energy, the particle which fell into the black hole must have had a negative energy (with respect to an observer far away from the black hole). By this process the black hole loses mass, and to an outside observer it would appear that the black hole has just emitted a particle.
[ Ivan Dimkovic @ 15.04.2008. 10:23 ] @
Citat: etjen
ja bih bio srecan da vidim nesto stvarno korisno od tog projekta (tipa brzi internet ili slicno) a ne ove nebuloze oko simuliranja BB...
Stvarno ne mogu da poverujem da je toliko para ulozeno u nesto samo radi pukih naucnih istrazivanja tipa sta bi se desilo ako nesto zagrejemo nekoliko miliona stepeni... koje se agregatno stanje onda dobije... kako li se sirio svemir kada je nastao... i slicne gluposti...
Vidis, procesor koji pokrece tvoj racunar funkcionise zato sto su pre 60 godina "neke budale" bavile kvantnom fizikom, koja je u to vreme bila prakticna bas koliko i pokusaji da se kompletiraju fizicke teorije danas.
Samo novinama ovi eksperimenti izgledaju kao "pokusaj rekonstrukcije BB" (totalna glupost) - ono sto se na CERN-u radi je pokusaj dobijanja jedne izvesne elementarne cestice (Higzov Bozon) koja treba da nam da odgovor da li su najmodernije fizicke teorije dobre ili ne.
A zasto je to bitno? Vidis, fizicke teorije nam trebaju kako bi smo sa velikom preciznoscu opisivali fizicke pojave u svetu u kojem zivimo - sto je veca preciznost, manja je mogucnost za gresku (a za sada su nam greske prilicno velike), a to, u ovom slucaju, znaci vrlo bitnu stvar za astronomske eksperimente a u buducnosti i putovanja kroz kosmos dalja od suncevog sistema, gde ce znanje o tzv "tamnoj energiji" biti vrlo bitno.
Vrlo verovatno ce te teorije pomoci i na mikro-nivou, a kada jednog dana u skoroj buducnosti procesori budu dostigli 5nm ko zna kakvo ce nam znanje o elementarnim cesticama i njihovom ponasanju trebati kako bi smo nastavili da idemo dalje... Zbog toga i postoje skupi eksperimenti :)
[ Slobodan Miskovic @ 15.04.2008. 10:36 ] @
Eksperiment je jako jeftin ako cenu istog uporedimo sa troskovima jedne zemlje za rat u Iraku kojim se ne dobija nista osim hiper produkcije crnih plasticnih vreca.
[ etjen @ 15.04.2008. 12:25 ] @
"Ivan Dimkovic"
ma nisam ja neko ko je protiv nauke i ko se plasi napretka i ko bi vilama proterao sve sa "naocarima", daleko od toga... Ali mi je ovo stvarno zazvucalo kao nesto preterano teorijski a tolike pare su date za to... u principu slaba informisanost je problem.
ps i offtopic
nekako ne volim te price oko razbijanja atoma... Jednom smo ga razbili i nauka je nepovratno zloupotrebljena i kao rezultat dobili smo stetu vecu od koristi. Plasim se da bi dalje kopanje po toj oblasti donelo nesto lose... Ne bas crne rupe, ali u buducnosti ko zna... To je samo moje misljenje.
[ Shadowed @ 15.04.2008. 12:30 ] @
Jok, dobili smo stetu poznatiju od koristi, ne vecu.
[ Ivan Dimkovic @ 15.04.2008. 13:37 ] @
Citat: etjen
ps i offtopic
nekako ne volim te price oko razbijanja atoma... Jednom smo ga razbili i nauka je nepovratno zloupotrebljena i kao rezultat dobili smo stetu vecu od koristi. Plasim se da bi dalje kopanje po toj oblasti donelo nesto lose... Ne bas crne rupe, ali u buducnosti ko zna... To je samo moje misljenje.
Dobili smo vecu stetu od koristi?
O cemu ti pricas?!?!?!?
- Dobili smo izvor energije koji ce mozda biti neophodan radi ocuvanja covecanstva kada fosilni izvori nestanu, a i danas je vrlo zastupljen a negde i jedini nacin da se dodje do dovoljne kolicine energije
- Dobili smo neophodan izvor energije za mnoge satelite kojima solarna energija nije dovoljna, recimo Voyager, koji su nam pruzili neprocenjiva znanja o solarnom sistemu
- Dobili smo metodu za borbu protiv kancera, da li znas koliko se zivota spasi a koliko produzi zahvaljujuci zracenju kancerogenih celija?
- Dobili smo znanja o cesticama koja su korisna u citavom nizu naucnih i industrijskih disciplina
A, da, dobili smo i atomsku bombu - ali, znas sta, cenim da je upravo zahvaljujuci atomskoj bombi danas mir u svetu jer je atomsko oruzje takvo da osigurava uzajamno totalno unistenje (Mutually Assured Destruction) i time sprecava velike sile da napadnu jedna drugu zbog straha od uzajamnog unistenja.
Veca steta od koristi? Ne bih rekao.
Citat:
Plasim se da bi dalje kopanje po toj oblasti donelo nesto lose... Ne bas crne rupe, ali u buducnosti ko zna... To je samo moje misljenje.
Ovde se definitivno mistifikuju "crne rupe" - sve i da covek napravi "crnu rupu" (za sta je potrebna kolicina energije koju covek nece moci stvoriti u dogledno vreme i daleko veca od bilo kog akceleratora koji postoji na zemlji), ona se ne bi ponasala nista drugacije od bilo kog objekta slicne mase.
Sve i da je moguce (a nije) crna rupa te mizerne mase u akceleratoru bi jednostavno isparila za par mikrosekundi zbog Hawkingove radijacije.
[ vindic8or @ 15.04.2008. 14:50 ] @
Citat: etjen: "Ivan Dimkovic"
ma nisam ja neko ko je protiv nauke i ko se plasi napretka i ko bi vilama proterao sve sa "naocarima", daleko od toga... Ali mi je ovo stvarno zazvucalo kao nesto preterano teorijski a tolike pare su date za to... u principu slaba informisanost je problem.
Inace pored slabe informisanosti vidim da je prisutna i visoka doza brige o tudjoj svojini? :)
Te pare koje su investirane ili "bacene" nikako nemaju veze s tobom...
[ etjen @ 15.04.2008. 15:37 ] @
dobro, dobro, odustajem od dalje rasprave, uopste ne zelim da se raspravljam sa bilo kim, pogotovo o ovako necemu.
Ivan Dimkovic
ne znam cemu toliko burne reakcije sa tvoje strane? Inace i dalje mislim da je steta veca, ali kao sto sam rekao to je samo moje misljenje.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|