Citat:
trademan: Koja je sad mogucnost povratka u PDV/(rok za prijavu je istekao 15.01.08.)
Samo predjes 4.000.000 dinara prometa i vec si u PDV-u.
Ipak, moram da ti naglasim da je problem krajnje ozbiljan. Nepoznavanje propisa ne oslobadja odgovornosti za neprimenu istih, tako da realno mozes da ocekujes 1.000.000 dinara kazne. Savetujem ti da iskoristis vreme za trazenje advokata i usmeris misli ne na povratak u PDV, vec na ublazavanje posledica ovog prekrsaja. PDV koji si fakturisao bi trebalo da platis, a onaj koji je tebi fakturisan ne bi smeo da odbijes. E, sad, problem je sto tvoji kupci ne smeju da odbiju PDV iskazan na tvojim racunima. Oni naravno hoce da ga odbiju, a odgovornost za to sto si ih ti obmanuo oko ucesca u PDV-u ce naravno prebaciti na tebe.
Citat:
Da li je istina da se mora ponovo platiti(znaci dvostruko)PDV od perioda 01.01.08.
Da bi svoje poslovanje uskladio sa zakonom, trebalo bi da uradis 5 stvari:
- izdas svima nove racune bez PDV-a
- uzmes od njih izjave da su umanjili iznos prethodnog PDV-a u poslovnim knjigama (po zakonom definisanoj proceduri)
- vratis svima iznos neopravdano naplacenog PDV-a
- izvrsis ispravku poreske prijave PPPDV
- ako si duzan drzavi platis, a ako je drzava duzna tebi, ne trazis da ti plati
Ako ti ova varijanta ne odgovara, razmisli o likvidaciji firme, ali brzo razmisljaj, svaki minut je u tvojoj situaciji dragocen. Pre likvidacije isplati sebi i drugima sve sto dugujes, jer kad si u likvidaciji onda si u obavezi da prvo namiris drzavu, pa onda ostale prema nekoj listi prioriteta koja sad ne mogu da se setim kako ide.
I, na kraju, uopste mi te nije zao. A i zasto bi bilo, kad tebi nije zao samog sebe? Ako neko moze da bude toliko nemaran da ga dopusti sebi da bude doveden u ovakvu situaciju zbog "nepoznavanja propisa", onda ga treba udariti po usima da bi nesto naucio i on i slicnoi njemu. Svi smo mi blesavi pa placamo knjigovodje koje ce pratiti propise, samo si ti pametan, je li tako? Mozemo mi sigurno da taj posao obavimo kako treba, ali onda ce decu da vaspitava ulica a zena ce da nadje drugog sa kim ce da spava dok mi iz noci u noc budemo sedeli za radnim stolom i proucavali zakonske promene. Ili to, ili tako kao ti, jednostavno kazemo "boli nas k* za zakonske promene"? Ko to tako uradi mora da bude spreman na posledice koje iz toga proizadju.