[ LoLive @ 23.04.2008. 14:48 ] @
Ovi sokovi su su od pre koji mesec u prodaji.. E sad.. mene buni naziv na ambalaži... pogledajte slike.. Dali je ispravnije za Višnju CHERRY ili ovde piše SHERRY...{pisano latinica eng.} |
[ LoLive @ 23.04.2008. 14:48 ] @
[ Srđan Pavlović @ 23.04.2008. 15:09 ] @
pa jedno ti je visnja a jedno tresnja (cherry=tresnja i sherry=visnja)
kupina je blackberry, a raspberry je malina, cisto kao dodatna informacija. [ Emil Ranc @ 23.04.2008. 15:57 ] @
Ne engleskom su i višnja i trešnja 'cherry'.
'Sherry' je posebna vrsta vina kojoj je dodat konjak. [ LoLive @ 23.04.2008. 16:28 ] @
Citat: Emil Ranc: Ne engleskom su i višnja i trešnja 'cherry'. 'Sherry' je posebna vrsta vina kojoj je dodat konjak. Da.. Ja SHERRY..poznajem samo kao "Sherry Brandy" [ sasa022 @ 23.04.2008. 16:31 ] @
višnja = sherry ( sour cherry )
trešnja = cherry [ vujo032 @ 23.04.2008. 16:39 ] @
ovo me podseća na ono:Da li je pravilnije IRAK ili IRAN?
[ Ivan Dimkovic @ 23.04.2008. 16:40 ] @
Citat: višnja = sherry ( sour cherry ) Na kom jeziku? Na engleskom nije sigurno - rec 'sherry' se koristi iskljucivo za vrstu vina. 'Sour cherry' je izraz za visnju (i Morello Cherry kao vrsta) a 'cherry' za tresnju. To je proisteklo iz germanskog porekla engleskog jezika, na modernom nemackom je tresnja: kirsch, a visnja je sauerkirsch. Inace, visnja u srpskom jeziku je izraz turskog porekla (Turci kazu: vişne) [ Emil Ranc @ 23.04.2008. 16:57 ] @
Citat: LoLive: Da.. Ja SHERRY..poznajem samo kao "Sherry Brandy" Opet greška Spomenuti Sherry je vrsta vina sa dodatkom nekog 'brendija' (kod nas se uopšteno kaže 'konjak') i nema veze ni sa višnjom ni sa trešnjom. S druge strane, "Cherry Brandy" je liker koji za osnovu ima trešnje (ili višnje, nisam neki poznavalac voćnih likera). [ LoLive @ 23.04.2008. 17:16 ] @
Ma OK..
A koliko sam ukapirao...i vi se slažete da je ovo greška... ili.. Ako je tako onda je Kupina+Groždje + Vinski(neki djavo) = alkohol ~ % [ Srđan Pavlović @ 23.04.2008. 17:23 ] @
@Dimkovic
Citat: Na kom jeziku? Na engleskom nije sigurno - rec 'sherry' se koristi iskljucivo za vrstu vina. znaci sherry se nikad ne koristi za visnju? Jesi li siguran? Posto u nekim recnicima je tako. [ markom @ 23.04.2008. 17:34 ] @
Pa u Krstaricinom rečniku možda, ali ja nisam našao ni u jednom ozbiljnijem. Imaš neki primer?
[ Emil Ranc @ 23.04.2008. 18:13 ] @
cherry /tšeri/ n. & a. ME. [ONFr. cherise (treated as pl.), mod. CERISE, f. med.L ceresia, perh. f. orig. neut. pl. of adj. ceraseus, f. L cerasus f. Gk kerasos.] A n.
1 The small edible stone-fruit, dark red or yellow and red-flushed when ripe, borne by several trees of the genus Prunus, esp. the cultivated forms of P. avium (sweet cherry), P. cerasus (sour cherry, morello cherry), or their hybrids. Also fig., as a type of something red. ME. 2 Any of the trees bearing this fruit, related to the plum but with flowers in umbels or racemes. Also (chiefly w. specifying wd), any of various related trees, some of which are grown for ornament; any of several other unrelated trees resembling the cherry in some respect. LME. b More fully cherry wood. The timber of any of these trees. L18. 3 Virginity; a virgin. slang. E20. sherry /šeri/ n. L16. [Alt. of prec. interpreted as pl. or with loss of final -s in sherris sack.] 1 A fortified white wine orig. from S. Spain, drunk esp. as an appetizer. Also, a drink or glass of sherry. L16. 2 A glass used for sherry. E20. --------------------------------------------------------- Excerpted from Oxford Talking Dictionary Copyright © 1998 The Learning Company, Inc. All Rights Reserved. Mislim da smo ovime rešili dilemu editovao sam samo izgovor pošto mi se IPA nije lepo kopirao [ Srđan Pavlović @ 24.04.2008. 06:11 ] @
@markom - Ako ga nema u Oxfordskom, to je to, pogresio sam :)
pogledao sam na www.metak.com (iako imam i Oksfordski i na kompu negde ali mi nije trenutno instaliran), ali ne znam na koji se recnik oni oslanjaju, mislio sam da je bas neki Oksfordski. Kod njih je onako kako sam napisao u prvom prvom odgovoru. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|