Citat:
mada koliko vidim na joomli grdne pare zaradise svi ovi sto prave strankama i ministarstvima sajtove.... motor joomla a samo menjaju design... da li naplacuju i design i programiranje da mi je znati :)
Mozda se ne razumemo najbolje. Ja cu da iznesem svoje glediste jos jednom, pa ce mo utvrditi gde je nesporazum.
Znaci, dolazi stranka ili ministarstvo ili Pera Peric, njemu treba sajt. Odprilike objasni sta mu treba i cime se bavi. Posle nekoliko dana das mu ponudu sa nekoliko mogucih resenja i nekoliko cena. Klijent se odlucuje za opciju 2 po ceni koja mu je recena za tu opciju. Njemu je sajt odgovarao, on je zadovoljan cenom i to je to po meni. Sta ja imam da objasnjavam nekome cime sam radio i kako sam radio. To si trazio, to si dobio. Ajde da ne uzimamo za primer umetnicka dela, uzecemo za primer obican rostilj. Odlazis u kafanu i narucujes pljeskavicu, pljeskavica je dobra, ti si zadovoljan, placas kolko ti je receno da to kosta ( normalno video si u cenovniku pre toga, znaci informisan si) i to je to. Sta ima tebi konobar ili kuvar da objasnjava kako je to pravljeno i dali je to pravljeno za pet ili petnajest minuta i dali je on prvo kupio prase, pa ga hranio, pa ga ugojio, pa postala svinja i tako redom ili je jednostavno kupio spremljeno meso i samo ga ispeko.
To je moja logika, nema tu nikakve prevare ili neceg nemoralnog. Ako si ti dobio pljeskavicu od kvalitetnog mesa( najeo se, nema trovanja) ti nisi prevaren. Isto je i ovde, sajt radi, zadovoljava potrebe za koje je namenjen, niko nije prevaren.
Kad kod mene dodje klijent i trazi da mu napravim nekakav uredjaj ili servisiram neku masinu, ja ga saslusam, pogledam o cemu se radi i kazem mu svoju cenu. Ako klijent to prihvati, ja se nemam sta upustati u objasnjavanje zasto sam to radio i kako sam to radio. Jedino sto klijent moze dobiti je specifikacija materijala koje treba sam da kupi, ako to nije obuhvaceno mojom ponudom ili je sam preuzeo to na sebe.
Isto je i kod izrade programa, stranka je trazila od mene nekakav program za vodjenje svog posla, ja sam pitao dali zeli jednostavniju varijantu (najprostiju radjenu u Excelu) ili zeli malo slozeniju i skuplju radjenu u Accessu. I jedna i druga vrse posao. Ja sam to uradio, covek je platio i to je to. Sta ja imam njemu da objasnjavam dali sam koristio funkcije, makroe ili nesto trece i dali sam ja to smisljao ili sam jednostavno negde pokupio i samo promenio nazive .
Ja ne razumem zasto se zamarate suvisnim stvarima, pa vam posle krivo sto nemate posla ili sto nemozete dovoljno naplatiti svoj rad.