[ Ivan Dimkovic @ 29.04.2008. 10:48 ] @
http://www.b92.net/info/vesti/..._category=16&nav_id=296181

Citat:

Beograd -- Zvanični podaci pokazuju, da se 20 odsto seoske i polovina dece iz romske populacije u Srbiji nikada ne upiše u prvi razred.

Petina stanovnika Srbije ima nedovršenu, a četvrtina samo osnovnu školu. U školama za osnovno obrazovanje odraslih poslednjih godina raste broj mladih iz marginalizovanih društvenih grupa koji sa 9 -10 godina prvi put kreću u školu

...

Stručnjaci upozoravaju da će Srbija sa postojećim brojem škola i manje od 4 odsto bruto društvenog proizvoda za prosvetu teško moći da ostvari jedan od ciljeva Milenijumske deklaracije, kojom se obavezala da do 2015. opismeni 50 odsto nepismenih, sto je uslov za smanjenje nezaposlenih i siromašnih.

U isto vreme cilj zemalja EU je da do 2010, 85 odsto populacije ima završenu barem srednju školu.

Dakle, prosta matematika kaze:

1/5, tj. 20% stanovnika Srbije ima nedovrsenu osnovnu skolu
1/4, t. 25% stanovnika Srbije ima samo osnovnu skolu

= 45% stanovnika Srbije ima max. osnovnu skolu.

U tranziciji ekonomije evropskih zemalja iz proizvodjacke u "knowledge" ekonomiju posto se proizvodnja gotovo bilo cega bitnog seli u "LLC" (Low Cost Countries) , ovo je alarmantno - pola stanovnika Srbije ce moci samo da budu ultra-jeftina radna snaga i to samo ako budu nasli posao - ovo takodje znaci i gotovo sigurnu segregaciju stanovnistva na vrlo siromasne i ostale.

Sta covek moze da radi sa nedovrsenom osnovnom skolom? ffs :(
[ Davor Vlajkovic @ 29.04.2008. 10:57 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sta covek moze da radi sa nedovrsenom osnovnom skolom? ffs :(

Da čeka, znate već koga ako ste videli predizborne poruke (da mu ne spominjem ime ovde) :/

Jedno je sigurno, oni koji rade na sebi neće ostati gladni. A da li će ostati u Srbiji ili ne, to je već pitanje...
[ drdrksa @ 29.04.2008. 10:59 ] @
Tuzno ...
[ bags @ 29.04.2008. 11:28 ] @
Situacija se do 2015 ipak moze dosta popraviti.Mora se sprovesti osmisljena kampanja za obrazovanje koja bi pokazala prednosti obrazovanja (OMG!!!) i sa nekim olaksicama tipa:

- poslepodnevna nastava za ljude sto rade
- malo ubrzaniji tempo za stariju decu (da mogu zavrsiti recimo dva razreda godisnje
- organizovati bolji prevoz po selima do skola
- malo povecati plate nastavnom osoblju :)

i sl.

U svakom slucaju nista nemoguce za uraditi.

Mada, vazna kocnica svemu tome je zabluda vlasti da ce im biti bolje sa neobrazovanim stanovnistvom.
[ vukad @ 29.04.2008. 11:47 ] @
Situacija nije sjajna ali daleko od toga da je katastrofalna. Po procentu stanovnistva koje ima obrazovanje nize od srednje skole Srbija se nalazi na nivou regona (Madjarska, Rumunija, Bugarska), a situacija je cak i nesto bolja nego u nekim "starim" EU clanicama, npr. Portugalu i Spaniji.

http://www.ceves.org.yu/conten...novosti/ObrazovanjeuSrbiji.pdf
http://www.oecdobserver.org/ne...ile/OECDInFigures2006-2007.pdf

Ako se medjutim umesto celokupne populacije posmatraju statistike "at the typical age of graduation", onda sve vise pocinju da se pokazuju znaci zaostajanja.
[ Shadowed @ 29.04.2008. 11:57 ] @
Citat:
bags: Mada, vazna kocnica svemu tome je zabluda vlasti da ce im biti bolje sa neobrazovanim stanovnistvom.

To nije zabluda. Njima hoce biti bolje sa neobrazovanim stanovnistvom jer se neobrazovani mozak lakse ispira.
[ Emil Ranc @ 29.04.2008. 12:00 ] @
Ne vidim ništa pozitivno oko poređenja sa "istima ili gorima od sebe" - to me podseća na ono kad dete pravda svog keca time što je i "pola razreda dobilo keca". Prava slika stanja u prosveti jesu i ministri koji istu predstavljaju poslednjih godina, retardčine poput Darvinke, Vukse i ovog Lončara sada... mada mi ni Gašo nije ostao u lepom sećanju.

Ponavljam, nisu saami ministri odgovorni za stanje u prosveti, ali itekako su pokazatelj toga koliko državu zabole za obrazovanje.
[ bags @ 29.04.2008. 12:03 ] @
Citat:
Shadowed: To nije zabluda. Njima hoce biti bolje sa neobrazovanim stanovnistvom jer se neobrazovani mozak lakse ispira.

Mislim i da ce njima biti bolje sa obrazovanim.Vjerovatno da nece moci bas dugo vladati, ali ipak obrazovano drustvo omogucuje veci plen jer jednostavno vise vredi.
Ne pricamo ovdje o fakultetima vec o obicnoj osnovnoj skoli, a ona tesko da ce nekom otvoriti nekom nove vidike ali ce omoguciti da se kasnije zavrsi neki zanat ili nesto slicno.
[ mulaz @ 29.04.2008. 12:09 ] @
<sarcasm> Pa trebaju nam pare za izbore, politika je vaznija od skole. </sarcasm>

inace... u afganistanu je sigurno jos gore, ali kojim pravcem treba da gledamo? Uvek treba da se gleda na bolje. Zasto japanci, svedjani, ... imaju sve bolje a mi (pa bilokoja zemlja to vec bila, ne vazi samo za srbiju) ne?

Inace svaki put kad se nesto uporedi sa necim, treba gledati sa obe strane (to me seca na slovenacke politicare koji pricaju da je struja u sloveniji 10% jeftinija nego u nemackoj, i da nema sta da se zalimo... a to da je nemacka plata n-puta veca, niko ne pominje, ali.. to je vec offtopic).

Znaci treba stalno da se uporedjuje sa necim boljim, i da zelimo sto bolje i sto vise (bar sa tog podrucja, skolovanje, nauka,...)
[ sasa022 @ 29.04.2008. 12:47 ] @
Srbiji pre svega treba korenita promena skolskog sistema........
Osnovnu skolu treba skratiti na 6 godina i smanjiti obim gradiva.
Srednja skola treba da bude koncipirana tako da od coveka pravi "masinu",a ne "gomilu delova" koju neko posle te iste skole mora da steluje jos godinu-dve da bi proradila.....

Ljudi bi bili "gluplji" ali bi znali da rade odredjen posao i od toga zive.....
[ vukad @ 29.04.2008. 13:24 ] @
Citat:
Emil Ranc: Ne vidim ništa pozitivno oko poređenja sa "istima ili gorima od sebe" - to me podseća na ono kad dete pravda svog keca time što je i "pola razreda dobilo keca".

Poredis sa prosekom u okviru ciljne grupe, tako da ima smisla porediti Srbiju sa prosekom u Evropi ili OECD-u (EU25 32% ispod nivoa srednje skole, Srbija 40%). Poredjenje npr. sa skandinavskim zemljama je vec previsoko postavljena lestvica. BTW, ako je pola odeljenja dobilo keca to NIJE lame excuse.
[ vladd @ 29.04.2008. 13:34 ] @
Emilu je ministar excuse za keca

Volim kada neko potrefi u srz problema
[ Emil Ranc @ 29.04.2008. 14:35 ] @
Lepo rekoh onamo, ministri koje imađasmo i imamo, nisu krivi za stanje u obrazovanju, i nisu nikakvo "opravdanje" ni za kakve "kečeve", već su samo odgovarajući reprezent stanja u prosveti i obrazovanju. Lončar nije uzrok, već posledica.
[ vladd @ 29.04.2008. 14:44 ] @
Najbolje da su diplomirali kao Ceda za 2 meseca:)..Ali to su politicka naklapanja.

Ako se malo salim, ne treba to da prevodis na politiku.
Stanje u obrazovanju je delimicno pitanje standarda, i velikog broja gradjana u Srbiji, koji su ukljuceni u prosvetu, a koji lose rade svoj posao.
U da stavis Ajnstajna za ministra, nastavnice ce da kaznjavaju decu kecom, ako nisu na casu(sto se desava, i smatra se "normalnim", a zakonom je zabranjeno).

Prosle godine je jedna nastavniica ostala bez 30% plate, mojom zaslugom, i nije pojma imala da je zabranjeno. Tera se po nekim "obicajima"...

Nivo podizanja pismenosti, zavise i od tzv "besplatnog" skolovanja, koje kosta 200-500€, ne racunajuci ekskurzije, koje su deo obrazovanja i socijalizacije...ali su i deo dodatne zarade nastavnika...

Prroblemi su daleko siri od jednog coveka, moguce je postaviti i terijera za ministra, ako se promene zastareli nacini, poveca broj skola, smanje treskovi skolovanja, bice bolje, imali ministra ili ne. On, ili ona, to ne mogu da promene..bez ostalih drzavnih resursa.

Poz.
[ Pneos @ 01.05.2008. 22:30 ] @
moram da reagujem, na ovaj post Ivanov.

He, zar ne bese ti advokatisao na onoj temi kako formalno visoko obrazovanje za programere nije obavezno, jer sve se to moze nauciti ? He, onda covek tvoje neosporive inteligencije ne bi mogao zavrsiti fax ! to je kao i da neka seljanka ne nauci ni osnovnu skolu. Jasna je analogija dobijena tvojim rezonovanjem: ne njoj ne treba skola da muze krave.

Nista se ti ne boj za strucnost, sve ce ona nauciti za dva dana, Skulz aut vaistinu Ivane !
[ Ivan Dimkovic @ 01.05.2008. 22:42 ] @
Slazem se ja sa tobom Pneos da seljanki ne treba skola da muze krave, kao i da mnogim programerima ne treba fakultet da bi programirali, i jedno i drugo praksa dokazuje.

Ali, tu vidis ima jedan kljucni problem sa tim rezonom (ako programeri mogu da programiraju bez fakulteta, seljanka moze da muze kravu bez skole) - poslovi za koje nije potrebna osnovna skola, za razliku od bilo kakvog programiranja, su obicno jako malo placeni i imaju tendenciju da se sele u zemlje u kojima ljudi rade za par dolara na dan ili da bivaju jednostavno eliminisani uvodjenjem viseg nivoa industrijalizacije / mehanizacije.

"Seljanka sa kravom" nije nesto sto moze biti moguce za vecinu tih ljudi, nema bas u Srbiji ni toliko krava a ni stala (vecina ljudi zivi u gradovima, mind you - a gradska naselja nisu bas pogodna za ispasu i drzanje prezivara) - ogromna vecina tih ljudi su tzv. "sljakeri", a "sljakerisanje" obicno ima nezgodnu stranu da je vremenom sve jeftinije kako se povecava broj poslova koji bivaju automatizovani ili izvezeni na istok.

U takvom poretku stvari dolazi do rapidnog raslojavanja drustva na:

a) Vrlo siromasne - sa osnovnom i bez osnovne skole, koji nemaju ni za elementarno prezivljavanje
b) Ostale

Vrlo siromasni obicno nemaju prihoda ni da pokriju osnovne zivotne potrebe - sto znaci, ni njihova deca nece imati puno toga, niti ce biti obrazovana - a to je recept za armiju nezadovoljnih koja je omiljena politicarima ali moze vrlo lako krvavo da eksplodira.
[ unknown-3 @ 01.05.2008. 22:56 ] @
Kolko sam ja shvatio tu se vecinom radi o decama iz romske populacije...60%nezaposlenih u Srbiji cine Romi.
[ kelja @ 01.05.2008. 23:08 ] @
Citat:

Najbolje da su diplomirali kao Ceda za 2 meseca:)..Ali to su politicka naklapanja.

Nemoj tako, Pajkic je izjavio da je Cedin diplomski scenario jedan od najboljih...
[ Miroslav Jeftić @ 01.05.2008. 23:12 ] @
Citat:
unknown-3: Kolko sam ja shvatio tu se vecinom radi o decama iz romske populacije...

[ mijons @ 06.05.2008. 01:41 ] @
Ja mislim da je veci problem to sto i mnogi koji zavrse fakultet ostaju tupavi,povrsni,pa i elementarno nepismeni.

Posto je osnovna skola obavezna,mislim da je sasvim dovoljna za mnoge.
[ dejan, @ 06.05.2008. 23:25 ] @
Citat:
Sta covek moze da radi sa nedovrsenom osnovnom skolom?

Ima ljudi koji mogu da rade razne poslove i bez škole,mada ipak mislim da bi bilo dobro kada bi svi završili taj minimum osnovnog obrazovanja.Takodje,smatram da je sebično terati nekoga da radi ono što neće za dobrobit nekakve "ekonomske tranzicije u društvo čiji je pokretač znanje".

Ja sam za slobodu izbora.Ko hoće da upiše školu neka upiše,ko neće - ne mora.Ono što treba uraditi jeste samo pružiti nekome šansu da tu školu upiše.Obrazovanjem se ne može regulisati obrazovanje,tako da reforma obrazovanja iako bi verovatno imala velike koristi ne bi bila presudna za povećanje broja "obrazovanih".
[ D.i M.e @ 07.05.2008. 17:51 ] @

Isto ovo je jednom govorio i jedan moj profesor: državi ne trebaju pametni i obrazovani ljudi; državi trebaju poslušni ljudi, što je u stvari i tačno.

Citat:
dejan,:
Ja sam za slobodu izbora.Ko hoće da upiše školu neka upiše,ko neće - ne mora.

Kako će deca od 7 godina da biraju da li će da upišu školu?
[ Fuzz @ 07.05.2008. 20:59 ] @
Citat:
Zvanični podaci pokazuju, da se 20 odsto seoske i polovina dece iz romske populacije u Srbiji nikada ne upiše u prvi razred.

Meni je ovo jednostavno neverovatno. Kao svako peto dete na selu uopste ne ide u skolu? Hmm...ne verujem. Ja sam se ocito kretao po pogresnim selima.
[ nkrgovic @ 07.05.2008. 21:23 ] @
Da bi se ovaj, ocigledno veliki, problem resio mora da postoji volja da se resi. Ma sta pojedinci mislili, dobar deo onih "na vlasti" nisu to zbog para vec - zbog vlasti. Postoje ljudima kojima je bitnije da budu na vlasti, nego da kradu mnogo. Ne znaci da oni ne kradu, kradu, ali im je dovoljno i da kradu manje (a da to ipak bude vise nego sto mogu da potrose.... :) ), ali da na vlasti ostanu duze. Vlast je porok.

E sad, takvima na vlasti odgovara neobrazovano stanovnistvo. Neobrazovanim stanovnistvom se lakse manipulise. Zato, niko ne sankcionise ovakve postupke, posebno kod ne-romskog stanovnistva (romi tradicionalno jako malo izlaze na izbore), jer je seoska populacija uvek bila dobar izbor glasaca za onoga ko je na vlasti - najvecim delom zbog njihove mnogo lakse manipulacije preko medija: sela nemaju pristup onim medijima kojima imaju ljudi u gradu. Cak i gradsko stanovnistvo koje je siromasno i neobrazovano postaje vrlo lak plen, jer neobrazovani, i nepismeni ljudi opet mogu da budu lako izmanipulisani preko medija. Dodajte na ovo dodatno zatucavanje u vidu veronauke i institucionalizacije crkve u veku kada su sve razvijene zemlje raskrstile sa crkvom i izbacile je iz drzavnog aparata, i dobijate zapravo metode za stvaranje poslusnih biraca.

Ovo je problem koji nece biti resen jer nema volje da se resi. Obrazovani ljudi stvaraju srednju klasu, koja nikome ne odgovara. Drustvo podeljeno na sirotinju i "tajkune" odgovara kako vlasti, tako i onima koji imaju novca. Narod, tradicionalno, niko nista i ne pita.
[ Mister Big Time @ 07.05.2008. 21:30 ] @
Kakva su nam ministarstva prosvete i ministri bili do sada, ovo je jos i odlican rezultat :) Kako motivisati ljude za dalje obrazovanje u takvim uslovima, sa takvim celnicima?! Posebno u vremenu gde za mnoge poslove formalno obrazovanje postaje manje bitno od nekih drugih stvari... (ovo se prvensrveno odnosi na one koji ostanu na srednjoj, ili pak ni ne zavrse istu).
Osnovno obrazovanje je po zakonu obavezno.
[ Miroslav Jeftić @ 13.05.2008. 12:00 ] @
Citat:
U Srbiji šestina bez osnovne škole
13. maj 2008. | 12:34 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Od oko 7,5 miliona građana Srbije, bez Kosova, više od 1,2 miliona nema osnovno obrazovanje, a 3,5 odsto potpuno je nepismeno, piše časopis "Biznis i finansije".

Prema podacima Zavoda za statistiku, više od 227.000 žitelja Srbije potpisuje se palcem, 126.127 građana Srbije završilo je od jednog do tri razreda škole, dok 898.847 stanovnika ima između četiri i sedam razreda osnovne škole.

Rezultati testova čitanja u Srbiji pokazali su da je 40 odsto onih koji se izjasne kao pismeni, u stvari, nepismeno, dok je na testu pisanja taj procenat još veći.

Procenat nepismenih u čitavoj Evropi je 1,5 odsto, a u Sloveniji ima oko 0,6 odsto nepismenih.

Više od polovine odraslih građana Srbije je, kada je o stepenu obrazovanja reč, u rasponu od nepismenih do nesvršenih srednjoškolaca - 3,5 odsto stanovništva je nepismeno, 6,5 odsto ljudi nikada nije išlo u školu, 22 odsto državljana nema kompletno osnovno obrazovanje, a 24 odsto Srba nema završenu srednju školu.

Još uvek ne mogu da se odlučim da li je smešno ili tužno.

[ Laki_Gen @ 13.05.2008. 17:14 ] @
Tuzno, ali istinito...

Pera Jovanovic __x___
(potpis)
[ Lazar-I @ 15.05.2008. 08:23 ] @
Citat:
20 odsto seoske i polovina dece iz romske populacije u Srbiji nikada ne upiše u prvi razred.

Ja izgleda živim u veoma naprednom selu, za poslednjih 20 godina ne znam ni za jedan slučaj da neko dete nije upisalo prvi razred. Ima puno dece koja, uglavnom od sedmog ili šestog razreda, odluče da više ne idu u školu, ali tako je verovatno svuda.