|
[ maliradojca @ 03.05.2008. 00:04 ] @
| E drugari ja imam cetvrt veka, tako da Azru slusam samo kao mp3 slusalac, a bas su dobri. Pa me zanima u kom su fazonu bili ljudi koji su slusali Azru kada je svirala? Da li su to bili neki rebeli? Ili sminkeri? I ako moze neko da mi kaze kako je to tad izgledalo? Ako neko poznaje scenu 80ih da mi kaze nesto o tom dobu, jer sam fan ove grupe. Stulic Dzoni rula. |
[ stonex @ 03.05.2008. 00:16 ] @
Pa vidi , ''Azru'' su slusali rokeri , metalci i uopsteno ljudi koji su preferirali takve zanrove .
Citat: maliradojca: I ako moze neko da mi kaze kako je to tad izgledalo? Ako neko poznaje scenu 80ih da mi kaze nesto o tom dobu, jer sam fan ove grupe.
A prica o ovome bi malo duze trajala , tako da ... Slusaj i uzivaj . I malo razmisljaj o recima ( u tekstovima ) koje ti upucuje dr.Stulic .
[ MyWay @ 03.05.2008. 00:22 ] @
Čuj, Azru su slušali svi. Baš svi. Razlika je postojala samo od kog do kog albuma se slušala. SLično kao sa EKV ili Orgazmom..
[ Nebojsa Milanovic @ 03.05.2008. 00:31 ] @
Meni je Ravno do dna i dan danas u samom vrhu muzike koje sam slušao računajući otkada išta slušam, a to je skoro pa tri decenije...
[ MyWay @ 03.05.2008. 10:17 ] @
Pa nekako je i krenulo od albuma 'Ravno do dna', tačnije taj neki bum su doživeli upravo tim albumom iako nije bio prvi.. Slično, kao EKV, eto većina (dakle i ja) je propustila Katarinu II
[ jablan @ 03.05.2008. 11:01 ] @
Da si ti živ i zdrav, bum su doživeli već prvim albumom, "Ravno do dna" je snimljen tokom sedam koncerata koji su zaredom održani u Kulušiću.
[ DaliborP @ 03.05.2008. 11:15 ] @
Azru su slusali ljudi koji nisu mogli da smisle Riblju Corbu & Co. Evo npr ja.
[ flighter_022 @ 03.05.2008. 11:20 ] @
Hm, teorija vam bas ne pije vodu :)
Ja nisam slusao ni Azru ni Boru Corbu & Co :)
Ako kod mene nadjete i jedan trag tog otrova u krvi, slobodno nosite svu opremu koju imam :D
[ MyWay @ 03.05.2008. 13:26 ] @
Citat: jablan: Da si ti živ i zdrav, bum su doživeli već prvim albumom, "Ravno do dna" je snimljen tokom sedam koncerata koji su zaredom održani u Kulušiću. E ovo najviše volim - priča o Azri neko ko je rođen (po podacima u profilu) 1978-me :-))
Prosto je neverovatno kako gugl/vikipedija ljudima daju samopouzdanje...
@flighter: a kakvu si ti muziku slušao?
[ VanjaDel @ 03.05.2008. 14:02 ] @
maliradojca
Možda bi bilo bolje da pročitaš šta piše rok kritičar Petar Janjatović u YU rok enciklopediji - tu možeš da nađeš tekstove o svemu što se dešavalo tih godina, a i pre i posle. Pera je jako talentovan kritičar, sveobuhvatan i predan poslu. Teško da ćeš nešto ozbiljno saznati ako ti mi sad ovako nabacujemo svako svoje impresije koje mogu biti različite, ali i lako biti razblažene uspomenom na ranu mladost, mir, blagostanje. Ja bih ti, na primer, rekla da ne vidim preveliko buntovništvo u tome što je ispevao Džoni, i uopšte mislim da se malo preteruje i mistifikuje sve oko roka i buntovništva. Evo, na primer, ovo mi je omiljeno Džonijevo "buntovništvo" u kojoj nam pesnik ispoveda da je "volio plavo smeđe jednako":
PLAVO-SMEĐE
................
nešto mi se strašno prošle noći desilo
iz dosade sam kružio kao obično
a onda neplanirano u izlogu
riknuo sam na plavušu
slao sam joj kradom preko stakla poljupce
ovo sto cu sada reći nema logike
držala mi pišu dok sam šorao
dizala me kad sam pijan padao
........
Posle ovoga je usledila "urbana revolucija" u bivšoj Jugoslaviji, pošto seljaci po kafanama nikad pre toga nisu noću gluvarili, pili, padali i maštali da im plavuše "drže piše dok šoraju".
Eto, ipak, čitaj Peru Janjatovića, on je upućen u niz nijansi oko svega što je pratilo ovu muziku i taj period, pa možda saznaš nešto više.
[ kristi1 @ 03.05.2008. 14:58 ] @
Prvi album grupe Azra je nastao u zlatno doba YU Rocka, "new wave" jedini pravi rock pokret kod nas. Vreme koje nijedna generacija nije prozivela kao moja generacija (62-66 recimo). I kasnije generacije su zakacile malo od toga ali ne kao mi. Nemoguce je opisati mladjim generacijama atmosferu tog vremena.
[ jablan @ 03.05.2008. 15:17 ] @
Citat: MyWay: E ovo najviše volim - priča o Azri neko ko je rođen (po podacima u profilu) 1978-me :-))
Azra je deo opšte kulture i YU Rock istorije i mislim da je sasvim normalno da i mlađi ljudi od mene znaju ove stvari, ne znam zašto se iščuđavaš?
Citat: Prosto je neverovatno kako gugl/vikipedija ljudima daju samopouzdanje...
Dakle, ti tvrdiš da je ono što sam rekao netačno? Pa dovoljno je da samo preslušaš taj album o kome govoriš pa da vidiš koliko je Azra u tom trenutku bila popularna. Svašta...
[ kristi1 @ 03.05.2008. 15:27 ] @
Jablane potpuno si u pravu, prvi album je napravio bum.
[ flighter_022 @ 03.05.2008. 15:44 ] @
Nekako mi nije prijala domaca muzika. Ni malo. Sta da se radi... ;)
[ MyWay @ 03.05.2008. 15:46 ] @
Citat: jablan: Azra je deo opšte kulture i YU Rock istorije i mislim da je sasvim normalno da i mlađi ljudi od mene znaju ove stvari, ne znam zašto se iščuđavaš? Ne iščuđavam se, otkud ti to? Samo mi je van pameti da poredim nečije 'znanje na nivou opšte kulture' i nečije znanje i odrastanje uz određenu muziku. Kad budeš uočio tu razliku shvatićeš da bi trebalo da učestvuješ u ovoj temi u read-only modu :-)
Ipak ti je ovo vrh:
Citat: Pa dovoljno je da samo preslušaš taj album o kome govoriš pa da vidiš koliko je Azra u tom trenutku bila popularna. Nedostojno bilo kakvog komentara.
[ maliradojca @ 03.05.2008. 22:09 ] @
Hvala svima. Citat: MyWay: odrastanje uz određenu muziku Myway to je ono sto me je bas zanimalo,iz prve ruke.
[Ovu poruku je menjao maliradojca dana 04.05.2008. u 01:56 GMT+1]
[ etjen @ 04.05.2008. 19:26 ] @
Ja sam 76 godiste i muziku Azre sam poceo da slusam u SKC-u i KST-u, svirali su je Filigrani-beogradska grupa koja je izvodila pesme Azre.
Preko njih sam se upoznao sa Azrom i zavoleo je maksimalno.
Dakle, sve njihove pesme sam prakticno prvi put cuo u izvodjenju drugih (Filigrana).
kasnije sam naravno slusao Dzonija preko kaseta i nekih losih mp3-eva.
Mislim da Azru treba slusati uzivo (u necijem izvodjenju naravno, jer Dzonija tesko da cemo uzivo cuti).
Sasvim slucajno pre dva dana sam bio u jednom zemunskom klubu gde je jedna novoformirana grupa svirala pesme Azre (nazalost i Filigrani vise ne postoje). Nije mi namera nikog da promovisem ali ovi momci su SJAJNI! Sve preporuke i savetujem da pokretac teme obavezno ode na njihov sledeci nastup koji je, kako su mi rekli, najverovatnije u SKC-u, a grupa se zove KIPO i koliko mi je poznato jedino oni sada sviraju opus Azre.
Dodao bih jos samo da je Azra jedina grupa koja me i dan danas pokrene da igram kada je cujem u nekom klubu... ih... kako je sve bilo lepo kad sam prvi put slusao Filigrane u SKC-u... Ah uspomene
[ MyWay @ 04.05.2008. 20:30 ] @
Citat: maliradojca: Hvala svima.Myway to je ono sto me je bas zanimalo,iz prve ruke. Čuj to je bilo jedno sasvim drugo vreme i odrastalo se uz novi talas/val i grupe kao što su Idoli, Šarlo/EKV, Azra, Film, Kazalište, Haustor, Denis&Denis, Videosex.. nisam ih baš hronološki ređao - više geografski. Lepo je bilo odrastati u tom vremenu :-)
[ mrle 011 @ 05.05.2008. 08:11 ] @
Citat: MyWay: Čuj to je bilo jedno sasvim drugo vreme i odrastalo se uz novi talas/val i grupe kao što su Idoli, Šarlo/EKV, Azra, .............
stavio si u istu recenicu jednu od najznacajnijih grupa citave YU rock scene, azru, i dzonija stulica, najveceg pesnika na toj sceni, sa autorima poznatog i dubokoumnog stiha "ti si moja cokolada, ja sam tvoja cokolada .....".
:)
[ MyWay @ 05.05.2008. 08:46 ] @
Citat: mrle 011: stavio si u istu recenicu jednu od najznacajnijih grupa citave YU rock scene, azru, i dzonija stulica, najveceg pesnika na toj sceni, sa autorima poznatog i dubokoumnog stiha "ti si moja cokolada, ja sam tvoja cokolada .....". Čuj, Idoli su bili deo beogradskog novog talasa i zajedno sa Šarlom i Orgazmom stvorili čuveni album Paket aranžman. A to što su pravili i navedene pesmice, hmmm, pa i Džoni je imao dubokomislene tripove tipa 'fa fa la si mi ti fa la ti...' i ono 'ona kaze joj sto volim iggy pop ona kaze iggy pop' :-)
[ zxstole @ 05.05.2008. 08:56 ] @
@MyWay
zaboravio si da pomenes i Odbranu...jedan od najboljih albuma YU diskografije.
a sta je trebalo Dzoniju ono ocajno pjevanje na engleskom....
btw.volim Azru
[ paparazzo @ 05.05.2008. 15:08 ] @
Citat: MyWay: Čuj to je bilo jedno sasvim drugo vreme i odrastalo se uz novi talas/val i grupe kao što su Idoli, Šarlo/EKV, Azra, Film, Kazalište, Haustor, Denis&Denis, Videosex.. nisam ih baš hronološki ređao - više geografski. Lepo je bilo odrastati u tom vremenu :-)
vise nego lepo je bilo tad.i drugo vreme je bilo...prelepo vreme a kratko je trajalo.....sve sto je lepo kratko traje...
[ Java Beograd @ 05.05.2008. 15:29 ] @
Pazi kad mi je promakla ova tema !!!
JA sam slušao Azru, od PRVOG SINGLA - "Balkan" / "A šta da radim". Na tom singlu je bilo napisano Azra u onom polukurugu. I onda prvi album, tj. prvi LP koji nije ni bio u obliku "albuma", jer je to bilo "rezervisano" za već renomirane grupe.
Elem, tu sam se efinitivno primio na Štulića, i mada nisam gotivio ZG rock scenu, Azru sam zavoleo. Naravno da sam posle kupovao i ostale albume (tada se muzika nije download-ovala). Šta još reći ? Skidao sam akorde za gitaru (po sluhu, naravno), pevao "Graciju" na plaži u Viri i šarmirao devojke.
Ma druga su to vremena bila ...
[ night-shift @ 05.05.2008. 15:36 ] @
Ja slušam Azru, ali me mrzi da filozofiram, jednostavno imaju dobre pesme.
Nadam se da i mi koji nismo ni bili rođeni kad su oni svirali, imamo pravo da ih slušamo :))
[ MyWay @ 05.05.2008. 17:01 ] @
Citat: Java Beograd: Šta još reći ? Skidao sam akorde za gitaru (po sluhu, naravno), pevao "Graciju" na plaži u Viri i šarmirao devojke.
Ma druga su to vremena bila ... Aaaaaa Vira!! Care - podsetio si me na Hvar :-) Obično sam bio stacioniran u samom gradu Hvaru, ali jednom sam proveo i 20-tak dana u Viri...da a
[ kristi1 @ 05.05.2008. 17:25 ] @
Vrbovska je bila zakon, a sto se tice Azre kad je poceo da izdaje one duple i troduple albume prestao sam da ga slusam.
[ MyWay @ 05.05.2008. 18:51 ] @
Hmmm, ukusi su različiti, ali sam grad Hvar kao dnevno utočište, Pakleni otoci kao plažno uživanje (FKK pune strankinjica) a noću Tvrđava (tačnije do jutra) mislim da bejahu top što se tiče letovanja u SFRJ... odlutah od Azre, ali sve je to nekako i bilo povezano...
Citat: night-shift:Nadam se da i mi koji nismo ni bili rođeni kad su oni svirali, imamo pravo da ih slušamo :)) Pa naravno - samo sve ima dodatnu težinu ako odrastaš uz tu muziku, jer te na neki način formira i zato što vezuješ uspomene za sve to..
[Ovu poruku je menjao MyWay dana 05.05.2008. u 20:23 GMT+1]
[ darkon @ 05.05.2008. 19:16 ] @
I danas se još sećam zaprepašćenja na licu koleginice iz razreda u srednjoj školi kada je na svoje pitanje da li slušam Azru čula negativan odgovor. U to doba mi se nisu sviđali, pre svega zbog Džonijevog seljačkog stila pevanja. Stvari su se promenile od fakultetskih dana do sada.
[ kelja @ 05.05.2008. 19:31 ] @
Citat: kristi1: Vrbovska je bila zakon, a sto se tice Azre kad je poceo da izdaje one duple i troduple albume prestao sam da ga slusam.
Aha, znaci negde na pocetku karijere...
Steta, "Suncana strane ulice i "Filigranski plocnici" su sasvim fini albumi... ;)
[ kristi1 @ 05.05.2008. 19:47 ] @
Ne,ne nisi me razumeo posle je cini mi se poceo da izdaje neke live albume, stvarno megalomanske sad se vise i ne secam tacno. Inace 2x sam ih gledao uzivo, jednom u Osijeku na pocetku, a drugi put u Nisu u muzickom klubu. Inace taj klub je bio odlicno mesto za svirke primao je oko 1000-1500 ljudi. Steta sto odavno ne postoji vise.
[ acaradio @ 05.05.2008. 20:35 ] @
Prvi album (i singlovi iz tog perioda) su mi vrh, bez obzira na traljavu produkciju...i taj album uvek mogu ceo da odslusam sa uzivanjem.
Sa ostalih albuma (mislim na one zakljucno sa "Fazanima") mogu da izdvojim po nekoliko pesama koje volim.
[ branko_g @ 05.05.2008. 22:47 ] @
Početkom 80-ih sam redovno kupovao muzički magazin "Džubox" pa ću izneti par stvari "po sećanju"
u vezi Azre:
U jednom od prvih intervjua po izlazku prvog albuma, Štulić je izneo svoje neslaganje sa poroducentom
Dragom Mlinarcem je je album producirao u tipičnom "new wave" stilu sa "tankim" gitarama, ni traga od
rock stila kojem je Azra težila.
U jednom drugom opširnom članku, dva novinara su pisala o dva dana koji su sa Azrom proveli na njihovoj
prvoj većoj turneji. U sećanju mi je ostao detalj:
Izašli su svi zajedno iz hotela u kome su odseli i jedan od novinara je primeto da Džoni tiho pevuši
neku pesmu. Približio mu se da "najzad" otkrije koji je to njegov tajni Rock-idol čiju pesmu pevuši
i zapanjio se kad je ukapirao da ovaj ustvari peva pesmu "Danka" od Tome Zdravkovića.
P.S. Da, da i ja sam slušao njegovu muziku dok nije počeo za (za moj ukus) preteruje za dvostrukim
i trostrukim albumima.
[ kelja @ 05.05.2008. 23:30 ] @
Citat:
Približio mu se da "najzad" otkrije koji je to njegov tajni Rock-idol čiju pesmu pevuši
i zapanjio se kad je ukapirao da ovaj ustvari peva pesmu "Danka" od Tome Zdravkovića.
Hehe, ma Dzoni je vazda bio stari sevdahlija, i to nikad nije krio.
Citat:
Sa ostalih albuma (mislim na one zakljucno sa "Fazanima") mogu da izdvojim po nekoliko pesama koje volim.
A jedan od najzapostavljenijih (nepravedno, naravno!) albuma Azre - "Krivo srastanje" ima (bar) dva opasna hita: 3N i Flash.
Evo, sad se setih i naslovne, pa Mon Ami... dobar je to album, malko ''artistickiji" (kao i Fazani) od prethodnih, sa nesto drugacijim pristupom produkciji, ali ne znam, fini su to albumi (narocito sam ih tada voleo:))...
A Dzoni je jedan od onih koji definitivno nije znao da upravlja svojom karijerom.
Bez ikakvih kalkulacija, covek je pravio dvostruke i trostruke albume i ''potrosio'' gomilu pesama(hitova) od kojih bi neki tzv. ''autori'' ziveli i po 20 i vise godina.
Eh, Azra i srednjoskolski Weltschmerz... ;)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|