[ 101010 @ 07.05.2008. 10:35 ] @
Da li je neko upucen u to kako ide procedura prenosa vlasnistva imovine, npr. nekretnine-stana, sa jednog da drugo fizicko lice ili pravno->fizicko ? Koliki je porez na prenos imovine, ostali troskovi itd... |
[ 101010 @ 07.05.2008. 10:35 ] @
[ Java Beograd @ 07.05.2008. 11:30 ] @
Govoriš o kupoprodaji ?
[ 101010 @ 07.05.2008. 11:45 ] @
Ne, vec samo o prenosu vlasnistva.
Ja bih kupio stan na svoje ime, a onda bih ga preveo na prijatelja. On nije u Srbiji, pa zato... [ etjen @ 07.05.2008. 11:48 ] @
ako je kupoprodaja u pitanju
drzavi 2.5% agenciji 3% ako je prvi stan u pitanju onda si oslobodjen poreza na prenos alutpsonih prava (2.5%) u tvom slucaju uradi ugovor o poklonu i tako neces platiti nikakav prenos [ Java Beograd @ 07.05.2008. 12:37 ] @
Ne ide to tako.
Prenos vlasništva je zapravo kupoprodaja. A državu i ne interesuje mnogo da li si stvarno prodao kupcu, i da li je kupac ili je "kupac". Dakle, između tebe i prijatelja mora da postoji ugovorni odnos o kupoprodaji. Plaćaš sve što sleduje kao i kod "obične" kupoprodaje - Overa kupoprodajnog ugovoa u sudu (oko 200 - 300 €) - Porez na prenos apsolutnih prava 2.5 % na kuporodajnu cenu (ako je kupoprodajna cena manja od tržišne, onda na tržišnu cenu) Pošto nisi lud da angažuješ ni jednu agenciju (čitaj: manipulator, derikoža, hohštapler) onda ne plaćaš nikakvih 3%. Ipak bilo bi pametno angažovati advokata koji ima iskustva sa ovom problematikom da bi se manje cimao. Bgd tarifa za ovo je oko 200 - 300 € Prenos vlasništva za dž je samo između roditelja i dece. SVE ostalo se plaća (pa i brat bratu). @etjen I na ugovor o poklonu se plaća porez. Pa niko tu nije ni lud ni zbunjen. Zamisli, da to tako može, svi Srbi, i kupci i prodavci bi međusobno "poklanjali" kuće i stanove. Nema toga nigde u svetu. [ etjen @ 07.05.2008. 13:41 ] @
Citat: Java Beograd: Prenos vlasništva za dž je samo između roditelja i dece. SVE ostalo se plaća (pa i brat bratu). @etjen I na ugovor o poklonu se plaća porez. Pa niko tu nije ni lud ni zbunjen. Zamisli, da to tako može, svi Srbi, i kupci i prodavci bi međusobno "poklanjali" kuće i stanove. Nema toga nigde u svetu. izvinjavam se, moja greska, totalno sam prevideo da je u pitanju prijatelj(ne znam sta mi bi). Inace, neka te prijatelj ovlasti da kupis stan u njegovo ime, da ne bi sve placao dva puta porez na prenos apsolutnih prava. To ti je najbolje resenje. Citat: Java Beograd: Pošto nisi lud da angažuješ ni jednu agenciju (čitaj: manipulator, derikoža, hohštapler) onda ne plaćaš nikakvih 3%. Ipak bilo bi pametno angažovati advokata koji ima iskustva sa ovom problematikom da bi se manje cimao. Bgd tarifa za ovo je oko 200 - 300 € Na zalost to bas ne ide tako, skoro je nemoguce doci direktno do vlasnika i sve obviti bez posredstva agencije. Na to moze da zaboravi, tako da mu nemoj davati laznu nadu. [ Horvat @ 07.05.2008. 13:48 ] @
a ako je nasledstvo u putanju? [da nije roditelj-dete]?
[ Java Beograd @ 07.05.2008. 13:53 ] @
Kod nasleđa se plaća "Porez na nasleđe". Naravno ne plaća se za prvi nasledni red (ne znam kako stoje stvari sa drugim, trećim naslednim redom).
@etjen Što se agencija tiče, 3% je užasno mnogo para ! I te kako se valja potruditi i naći vlasnika. Naravno, slažem se da je to nekad nemoguće. [ etjen @ 07.05.2008. 13:54 ] @
na nasledstvo se isto ne placa porez ali ja mislim do drugog kolena.
Iz licnog iskustva, kad mi je baka umrla, stan je presao na mene i nisam nista platio. (mada sam ja sa njom radio ugovor o poklonu, sto bi, btw, trebalo da znaci i da ugovor o poklonu ide do 2. kolena bez poreza) Problem je sto je to u principu sve vrlo siva zona, ako u sve to umesas i porez na kapitalnu dobit-tu tek niko ne moze da ti kaze kad se i kako placa... Ali stvarno niko, jer sam svedok vise oprecnih resenja od opstine do opstine a advokati to tumace kako im zgodno... [ Horvat @ 07.05.2008. 13:56 ] @
prvi nasledni red? moze malo detaljnije,radoznao sam :)
npr. kako je u slucaju testamenta,a kako ako si jedini krvni srodnik i slazem se da 3%nije mala stavka ,ako moras jos dodatno placati edit:etjen je odg... skroz bzvz,npr. dobijes od neke leve tetke neki plac ,svorc si [nemas 500 e] i odakle da platis dazbine,bzvz [ etjen @ 07.05.2008. 14:00 ] @
Citat: Horvat: edit:etjen je odg... skroz bzvz,npr. dobijes od neke leve tetke neki plac ,svorc si [nemas 500 e] i odakle da platis dazbine,bzvz prodaj plac! Porez plati od kapare. [ 101010 @ 07.05.2008. 14:30 ] @
Hvala vam na odgovorima, ako racunica dobro stoji za stan od oko 30.000e, dazbine prenosa bi, sa advokatom, bile oko 1400e.
Citat: Inace, neka te prijatelj ovlasti da kupis stan u njegovo ime, da ne bi sve placao dva puta porez na prenos apsolutnih prava. To ti je najbolje resenje. Da li dodatni problem u proceduri pravi cinjenica da on nije nas drzavljanin ? [ pantic68 @ 07.05.2008. 14:32 ] @
A sto ne bi mogao naci vlasnika a neki papak iz agencije moze? Daj oglas da kupujes bez posrednika. Kad imas pare ti postavljas uslove. Jedino ako si se nameracio na neki odredjeni iz ponude neke agencije ali za nekoliko hiljadarki bi ga iz zemlje iskopao. 0,3% bi bila dovoljna provizija za nekretnine.
[ Horvat @ 07.05.2008. 15:00 ] @
Citat: etjen: prodaj plac! Porez plati od kapare. pisao sam samo hipoteticki,nista nisam nasledio ali kako mozes prodati plac ako nije sve prepisano i sta ako ne zelis da prodas plac,ccc,moras se zaduzivati,skroz bzvz [ etjen @ 07.05.2008. 15:37 ] @
Citat: Horvat: pisao sam samo hipoteticki,nista nisam nasledio ali kako mozes prodati plac ako nije sve prepisano i sta ako ne zelis da prodas plac,ccc,moras se zaduzivati,skroz bzvz znam da si pisao hipoteticki :) mozes da prodas na osnovu ostavine koja je pravosnazna, od kapare platis porez i na konacnom ugovoru prodas totalno legalnu nekretninu bez tereta. Ovo je inace sasvim uobicajeno. Citat: pantic68: A sto ne bi mogao naci vlasnika a neki papak iz agencije moze? Daj oglas da kupujes bez posrednika. Kad imas pare ti postavljas uslove. Jedino ako si se nameracio na neki odredjeni iz ponude neke agencije ali za nekoliko hiljadarki bi ga iz zemlje iskopao. 0,3% bi bila dovoljna provizija za nekretnine. Nista licno ali vidi se da nisi kupovao stan (govorim za beograd) @101010 ne znam kako je s'obzirom da nije nas drzavljanin ali koliko znam preko nase ambasade (ukoliko ima i nase drzavljanstvo) moze da posalje ovlascenje. Raspitaj se moze biti problem ako je stranac. [ etjen @ 07.05.2008. 15:41 ] @
Samo bih dodao da ovo sto se tice agencija sto sam pisao, vazi za Beograd. Sto se drugih gradova tice, tu ne znam kakva je situacija, pa ne mora biti tacno da ne mozes naci stan bez agencije.
[ Horvat @ 07.05.2008. 15:52 ] @
Citat: znam da si pisao hipoteticki :) mozes da prodas na osnovu ostavine koja je pravosnazna, od kapare platis porez i na konacnom ugovoru prodas totalno legalnu nekretninu bez tereta. Ovo je inace sasvim uobicajeno. da da,ali opet,moras da prodajes ili da se zaduzujes iako ne zelis,za nesto sto si "dobio",stvarno glupo :( [ pantic68 @ 07.05.2008. 17:16 ] @
Citat: etjen: Nista licno ali vidi se da nisi kupovao stan (govorim za beograd) U pravu si, ja sam provincijalac, ovde kad ostaris shvatis da poznajes sve ljude u gradu. [ etjen @ 08.05.2008. 12:39 ] @
izvinjavam se ako sam te nakako uvredio. Nije mi to bila namera.
[ Onaj @ 03.07.2010. 11:06 ] @
A da li vazi bilo kakav ugovor o prenosu imovine, apsolutnih prava i sl. ako nije overeno u sudu?
I da li u sudu moraju da budu prisutne obe strane (i kupac i prodavac tj i i davalac i primalac poklona ako je u pitanju ugovor o poklonu)? Ili je moguce da neko odnese potpisano i overi bez prisustva npr. prodavca ili bez kupca svejedno? [ Marcony @ 20.07.2010. 17:53 ] @
Ako sam dobro razumeo, ako roditelj hoce da prenese vlasnistvo stana na dete, onda se nista ne placa?
Koja je tada procedura? [ jumbovet @ 24.07.2015. 11:57 ] @
Molim Vas da li neko može da mi pomogne oko sledećeg pitanja:
Pre 11 godina sam dobio stambeni kredit na 10 godina kod Invest banke, a preko firme u kojoj sam bio u stalnom radnom odnosu. Administrativna zabrana je trebala da bude na moju platu (okvirno 2/3) i na platu supruge (okvirno 1/3), ali je greškom radnika banke celokupna zabrana došla samo na moju platu. Kredit smo otplatili u celosti a ja sam otišao u penziju. Moje pitanje je: Hteo bih da se pola stana vodi na moju suprugu - šta je potrebno uraditi, kome se obratiti i da li se zbog ovog prevođenja polovine stana na suprugu mora platiti porez? Unapred zahvalan, Slavko [ branko tod @ 24.07.2015. 20:51 ] @
Pokloniš joj pola stana, i ne plaća se porez. Koliko košta notar i overa
ne znam, ali košta dosta. [ Bik Koji Sedi @ 25.07.2015. 01:58 ] @
Imovina stečena u braku je zajednička. Znači, supruga i tako ima pravo na polovinu stana, bez obzira ko je plaćao kredit. Treba samo da se da njena polovina nekako i ozvaniči. Za to MORAŠ da se obratiš advokatu. Mislim da se porez ne plaća.
Copyright (C) 2001-2024 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|