[ Fuzz @ 26.05.2008. 22:01 ] @
Kao sto vam je verovatno poznato, kradja metala je vrlo popularan sport u Srbiji, a sudeci po ukradenom mostu u Sarajevu i izgorelom liku u trafo-stanici u Zagrebu - i u regionu. Kradu se biste, bakarne ploce na grobljima i spomenicima kulture, tenkovi, poklopci sahtova, telefonski kablovi, oprema u trafo-stanicama, a evo i najnoviji slucaj, u zgradi moje devojke, kao i u zgradi pored, su sinoc ukradeni tegovi liftova. Misliiim, sta bre?
Uglavnom, ono sto je zajednicko za vecinu kradja ovog tipa je da je prouzrokovana steta najcesce mnogostruko veca od vrednosti samog materijala, kao i da se cesto ugrozava bezbednost gradjana ili se oni lisavaju usluga kao sto je snabdevanje el. energijom ili slicno.
E sad, razmisljajuci kao neko ko bas i nije u bizu sekundarnim sirovinama, kontam da se takve stvari mogu prodati na krajnje ogranicenom broju mesta koja vrse otkup metala. Takodje, pretpostavljam da bilo ko sa IQ-om vecim od onog koji poseduje letvica moze zakljuciti da neko ko se pojavi sa bakarnom glavom ili tenkom npr. nije do istog dosao na legalan nacin. I da se ovo ne pretvori u moje nesuvislo naglabanje, zanima me da li je poznat slucaj da je neko fizicko ili pravno lice odgovaralo za otkup kradenih metalnih predmeta ovog tipa?
[ lm741 @ 26.05.2008. 22:20 ] @
Citat:
Fuzz: zanima me da li je poznat slucaj da je neko fizicko ili pravno lice odgovaralo za otkup kradenih metalnih predmeta ovog tipa?
Koliko je meni poznato vrlo retko ili jako malo iz razloga što se kradena roba vrlo brzo na organizovan način ili lomi ili pretapa. Postoje slučajevi za koje znam ali su ti likovi bili uhvaćeni na delu pa su procesuirani,...

Neverovatne krađe i ogromne ne sagledive štete, ustanju su da naprave,..
Komšiji koji je sazidao kuću i u njoj uradio kompletnu el.instalaciju nakon malterisanja kablovi koji vire iz kutija, neko se uvukao u kuću i ladno posekao sve te da bi prikupio par kilograma bakra,...
Šta reći,..
[ SmilieBG @ 26.05.2008. 23:12 ] @
Da nije tuzno, bilo bi smesno, ali si me dobro nasmejao sa ovim tegovima za liftove!

Ako nista drugo, kreativnosti u Srbiji ne nedostaje :-)

Poz,
Sale
[ flighter_022 @ 27.05.2008. 00:10 ] @
Ima tu leka, toliko zestoke batine da neko zavrsi na traumatoligiji minimum 6 meseci, pa tek onda zatvor.
[ NoneVi @ 27.05.2008. 01:07 ] @
Citat:
flighter_022: Ima tu leka, toliko zestoke batine da neko zavrsi na traumatoligiji minimum 6 meseci, pa tek onda zatvor.

......sto bi verovatno svako i uradio samo da moze da uhvati gada. :-)
[ Java Beograd @ 27.05.2008. 08:06 ] @
Pretapanje - da ako je u pitanju olovo, messing ili nešto slično. Ali gvožđe ???
[ Ivan Dimkovic @ 27.05.2008. 08:51 ] @
U UK je jedna familija pocupala sve instalacije iz kuce, prodala bakar a onda se zalili muriji da ih je neko pokrao, i opstina im platila ugradnju nove el-instalacije :-)

A ima dosta slucajeva iz Juzne Amerike, tu i tamo se pojave po onim raznim video-exchange sajtovima, nesrecnik koji je hteo da ukrade kabl sa dalekovoda spaljen do ugljenisanosti :)

Doduse, bio je slucaj kada je neki ludak, uspeo da zapali - a bilo je jasno da ga je zveknuo napon od par stotina hiljada volti :) Trazili su ga okolo i obavestili su sve bolnice da ce verovatno da se useta neki polu-spaljeni nesrecnik :)

--

Inace lek za to su kamere i batine, nista drugo - onda lepo okaciti X-Ray snimke slomljene ruke i/ili vilice ispred, sa objasnjenjem kako su nastali, da sledeci vidi :)
[ lm741 @ 27.05.2008. 09:25 ] @
Inače bilo koja "lakša" krađa, složio bi se sa zakonom u Kini, svaki put kada ga uhvate u krađi, leti jedan prst pa sledeći pa ko više izdrži.
[ Laki_Gen @ 27.05.2008. 11:52 ] @
Batine nisu resenje. Koliko je samo pripadnika "nacionalne manjine" koji se bave ovim zanatom. Ko ce da ih pohvata sve ili uslika kamerama, kada svi lice k'o jaje jajetu.
Treba fino poslati policiju da pohapsi vlasnike "radnji" gde se vrsi otkup tog materijala. Kada ne budu imali kome prodati kradene poklopce sahtova, vjerovatno ih nece skidati iz zajebancije.
Evo kod mene vec 20-ak dana svaki dan ulicom prodje dvoje-troje onih krsnih tamica sa megafonom iz koga urlaju: "kupujemo kumulatore, kreke, ves-masine"...
Jutros krenuo pjesaka do pijace i pored trotara vidim otvoren saht, fali poklopac. To je saht u koji moze da se sidje, vidim neki ventili i velike cjevi, vjerovatno jedna od glavnih cjevi vodovoda, a majstora nigde u okolini. Cjenim da je onaj poklopac barem tridesetak kg, jer je promjer povelik. Osnovna skola na 50m odatle.
Stoka najobicnija.
[ Skandy @ 27.05.2008. 11:56 ] @
Kada vec pomenu odredjene "nacionalne manjine", treba biti psiholog pa znati sta na koga najefikasnije deluje. Treba se infiltrirati u grupu i pustiti pricu o kletvama i prokletstvu, eventualno izmontirati slucaj i pustiti da se prica siri. Verovatno bi delovalo.
[ Backy @ 27.05.2008. 12:29 ] @
Citat:
Evo kod mene vec 20-ak dana svaki dan ulicom prodje dvoje-troje onih krsnih tamica sa megafonom iz koga urlaju: "nove lampe za stare"....

:D
[ dr.NPN @ 27.05.2008. 15:32 ] @
Citat:
flighter_022: Ima tu leka, toliko zestoke batine da neko zavrsi na traumatoligiji minimum 6 meseci, pa tek onda zatvor.

Citat:
NoneVi: ......sto bi verovatno svako i uradio samo da moze da uhvati gada. :-)
Tacno, i odlezao par meseci do godinu dana za nanosenje teskih telesnih povreda, plus placanje odstete.
Ne moze odmah da se bije, pa nije ovo divlji teksas.

Citat:
Java Beograd: Pretapanje - da ako je u pitanju olovo, messing ili nešto slično. Ali gvožđe ???
Zasto? Na 1600-1700 stepeni celzijusa, sta je problem?

Citat:
Laki_Gen:  Koliko je samo pripadnika "nacionalne manjine" koji se bave ovim zanatom.
Nisu samo nacionalne manjine problem. Kradu svi koji stignu.

Evo, reci cu vam da radim u obezbedjenju jedne velike slovenacke firme.

Pored te fabrike postoji i privatna livnica na 100 metara od nje.
Oni otkupljuju dosta kradenog materijala, ali tu murija ne moze nista, a posebno ne da uhapsi vlasnika... on kupuje staro gvozdje, i njega bas i ne interesuje odakle je, jer sto bi on odbio da kupuje i kradeno, po mnogostruko manjoj ceni, pa sve i da zna da je ukradeno, kad ce ionako da ga pretopi? Pa nije blesav, a ako dodje murija, u svakom slucaju moze da kaze da ne zna poreklo sirovine, jer on nije duzan da istrazuje poreklo sirovine, naravno... Tako da ni ta prica vam nema smisla.

E sad, upadaju cigani i kradu, naravno, sta god stignu. Kablove, mesing, bakar uopste u bilo kojoj formi, mangan, molibden, aluminijum, celik... Sta god stignu...
Cesto se desi da ih nahvatamo kako preskacu ogradu sa dzakovima punim svega i svacega... Dodje murija, zapise ih, napravi zapisnik i pusti.
Nebrojeno puta su uhvaceni u krugu fabrike, privedeni na prijavnicu, rija dodje, upise ih i pusti. Znaci, nema od toga nista. Posle pola sata sat oni opet upadaju. Dolaze sa fantomkama, sipkama i nozevima i prete obezbedjenju fabrike... A mi nemamo pravo da ih tucemo.
Doduse, dobili smo pendreke, ali i potpisali izjavu da smemo samo da ih tucemo po nogama, i to samo i samo ako smo u "neposrednoj zivotnoj opasnosti"!!!

Ej! Znaci murija im ne moze nista, mi ne smemo.
Sa druge strane nisu oni problem, koliko su problem radnici koji organizovano kradu u dogovoru sa poslovodjama i direktorima...

U poslednjih mesec dana su uhvacena [moja smena, za to imam informacije] 3 coveka koji su krali, ali su metal detektorom provaljeni na kapiji. Rija, zapisnik, sve, oni i dalje rade i kradu... Organizovani kriminal... Tako da cigani predstavljaju manji gubitak za fabriku nego sami direktori...

I to samu u srbiji ima, i nigde vise, da ti upadnu lopovi u fabriku, a murija ih pusti svaki put...

Tako da te price o batinanju ne piju vodu, jer ako ja prebijem nekoga, ja cu da zaglavim, a on ce jos i pare da dobije...

Eto, malo detalja iz prve ruke...
[ Fuzz @ 27.05.2008. 15:59 ] @
Dakle sistem funkcionise :)
[ Laki_Gen @ 27.05.2008. 16:06 ] @
Kako ne moze? Donesu poklopac za saht na kome pise "Livnica Kikinda"!!! Mozda ne zadovoljava standarde, pa ga je fabrika skartirala? To hoces da kazes?
Kada im upadne murija u skladiste i nadje poklopce, resetke, kablove,znakove za saobracaj, fino pita: "ko je ovo doneo", "nemam pojma", "onda znaci da je tvoje". Lisice na ruke i u corku.
Stovariste se zatvori. Jedno, drugo, trece... Uredi se trziste za otkup sekundarnih sirovina i uvedu drasticne kazne za prekrsioce, neko pomenu i bacanje magije ...
Sto ne kradu po Njemackoj ili Svedskoj kablove za regulisanje zeleznicog saobracaja ili telefonske kablove ili poklopce sahtova?
Zato sto se tamo niko normalan ne bi usudio da ih otkupi.
[ SmilieBG @ 27.05.2008. 19:11 ] @
Ma ocito imaju i muriju na platnom spisku, pa ih ne diraju ;)

Poz,
Sale
[ staticInt @ 27.05.2008. 19:17 ] @
Problem kod ovog je sto se uglavnom ukradene sirovine pretope na crno kod nekog ko ima orudje za to, e sad ono sto policija treba da radi je da utvrdi ko to radi na crno pa da vrsi prismotru takvih i onda da ustanovi ko tacno krade i ko sve tu ucestvuje, mada verujem da ima previse tih sto rade takve stvari na crno.
[ Laki_Gen @ 27.05.2008. 19:32 ] @
Nije bas lako pretopiti bakar. Temperatura na kojoj se topi je nesto preko 1000^C. Potrebna je neka oprema za to, i dooosta elektrcne energije.
Onaj sa prepravljenom "dijanom" ce ti za 20e reci gde prodaje,kupuje,broj socijalnog a, ako nece, uvjek preostaje pendrek.
[ Horvat @ 27.05.2008. 19:37 ] @
meni bas ne pije vodu da panduri ne znaju ko krade ko otkupljuje,posto,koliko
ali nisu dobili naredbu [ovlascenje]da naprave ciske

evo na palicu je zavrsena [uglavnom] velika terasa,krov je skroz u bakru,pitam se do kada ce biti taj krov tamo :(((
Citat:
dr.NPN: Nisu samo nacionalne manjine problem. Kradu svi koji stignu.

Doduse, dobili smo pendreke, ali i potpisali izjavu da smemo samo da ih tucemo po nogama, i to samo i samo ako smo u "neposrednoj zivotnoj opasnosti"!!!

pa ako ti preti nozem i batinama to nije u "neposrednoj zivotnoj opasnosti" ? :)
[ Marisav @ 27.05.2008. 19:46 ] @
Toliko su se osilili da kradu poklopce vodovoda i kanalizacije u po bela dana pred masom ljudi. I da ih nisam opomenuo, verovatno bi ga pokupili. Ostali koji su gledali su bili ravnodusni, to je ono sto me vise brine.
Inace mislim da nemamo adekvatne zakone, a i da ih imamo sumnjam da bi se sprovodili energicnije. Covek iz obezbedjenja je lepo objasnio.
[ stsung @ 27.05.2008. 19:50 ] @
Pozd.

Bash sam pre koji mesec imao inspektora u firmi. Uhapsio jednog pripadnika nacionalne manjine (Roma) i uz (ne znam kakvo) ubedjivanje dotichni mu izdeklamovo gde je shta u gradu ukrao, pa izmedju ostalog i bakarni oluk koji smo imali na zgradi. I doshao on do nas da napravi zapisnik, i bash mu to kazhem, zashto ne uzmu da proveravaju sve te koji se bave otkupom sirovina, i on meni kazhe kao nema shanse, to je sve uigrano zachas to iz ns zavrshi na kamionu pa ko zna gde gde se pretopi. Valjda im to nije neki prioritet pa ne vijaju revnosnije da se vidi ko prodaje sekundarnu sirovinu, i onda odakle mu. Ne znam. A upravo je i drugi pripadnik nacionalne manjine isto pre koji mesec probao da zdipi i drugi oluk, ali to je probao u sred dana pa ga komshija video i naterao da ga vrati.

A zaista je veliki problem otvorenih shahtova. Prvo, mozhete razbiti kola, i eto vama zabave sa osiguranjem i majstorima. Drugo, mozhete upasti u njega - kolegi sa posla se upravo ovo desilo pre jedno mesec ipo dana ... parkirao uz ivichnjak, i obishao auto da otvori druga vrata i nije uopshte video samo je uleteo. Secam se kada je jedno dete ispred mene samo odjednom uletelo - bio mrak, nije se videlo na tom delu. Srecom pa nishta nije bilo - ali neko ce sutra (ili nechije dete) tako da razbije glavu i nastrada.

Svako dobro.
[ Vladokv @ 27.05.2008. 20:18 ] @
Pa nek pocnu da prave šahtove od tvrde plastike // - crni humor
[ SASA M. @ 27.05.2008. 22:10 ] @
Bio je prilog pre par dana, covek prica kako su mu ukradena mesingana slova sa nadgrobnog spomenika cerke. Zna ko je (covek iz njegovog sela), videle ga neke zene, pa nije stigao sve da poskida. Policija nista ne moze (vrednost ukradenih slova manja od 500din). Kazu preostaje mu samo privatna tuzba.
[ flighter_022 @ 27.05.2008. 22:58 ] @
Nije mi jasna jedna stvar. Zasto nas sistem gleda iskljucivo vrednost ukradenog dela, a ne i potencijalnu vrednost (stetu) nastalu kao posledicu te konkretne kradje? Sta ce se desiti na nepreglednom prelazu preko zeleznicke pruge ako neko ukrade parce kabla za signalizaciju i neko pogine? Da li je to:

1. Sitna kradja, koja se ne goni po sluzbenoj duznosti?

2. Ubistvo iz nehata, mozda i visestruko?

Meni vise lici na ovo pod (2). Imam negde primerak krivicnog zakona, moracu da pogledam.
[ Horvat @ 27.05.2008. 23:14 ] @
ma sta da vam kazem,kod nas u ulici vec jedno pola godine umesto vrata na catv kutijama stoje najlonski dzakovi za smece
u citavoj ulici je poskidano :(
tj. i sire

Citat:
flighter_022: Nije mi jasna jedna stvar. Zasto nas sistem gleda iskljucivo vrednost ukradenog dela, a ne i potencijalnu vrednost (stetu) nastalu kao posledicu te konkretne kradje? Sta ce se desiti na nepreglednom prelazu preko zeleznicke pruge ako neko ukrade parce kabla za signalizaciju i neko pogine? Da li je to:

1. Sitna kradja, koja se ne goni po sluzbenoj duznosti?

2. Ubistvo iz nehata, mozda i visestruko?

Meni vise lici na ovo pod (2). Imam negde primerak krivicnog zakona, moracu da pogledam.

manje posla onda imaju?ili im je takva direktiva iz vrha

treba ih pitati
a vidim da ovde na forum zalaze neki plavci,pa mozda znaju odg.
[ 101010 @ 27.05.2008. 23:42 ] @
Na zgradi tehnickih fakulteta stoje natpisi fakulteta na engleskom sacinjeni od verovatno mesingnih slova, natpisi oduvek izgledaju kao slagalica ili igra veshanja :) najnizi/najdostupniji je cini mi se " cult of el tric engin ring" ili tako nesto :).
A koliko vidim digli su i bakarnu plocu sa spomnika Nikoli Tesli ispred fakulteta.
[ Kenjee @ 28.05.2008. 00:02 ] @
Hmmm da pustimo ovakvu pricu?:

Kad su nas bumbarduvali u pi.... znas da s` onda bacali one bombe...
..one sto zracu u pi.... i kad su gadjali u smederevu...znas.. su ozracili sve..u pi...
...i moj komsija sto je radijo tamo..znas.. umro majke mi.. od zracenje..
i kaze on da je tamo sve ozraceno u pi... i da su šahti ozraceni..
..a ja znam iz Austriju.. moze ruka da ti se osusi u pi... i da t` se k... osusi od zracenje...
Imas sto dinara?
[ dr.NPN @ 28.05.2008. 01:05 ] @
Citat:
Laki Gen: Donesu poklopac za saht na kome pise "Livnica Kikinda"!!!
Otkud znas da je livnica kikinda
Citat:
Laki Gen
Mozda ne zadovoljava standarde, pa ga je fabrika skartirala? To hoces da kazes?
Skart se vraca nazad na topljenje.
Citat:
Laki Gen
Sto ne kradu po Njemackoj ili Svedskoj kablove za regulisanje zeleznicog saobracaja ili telefonske kablove ili poklopce sahtova?
Zato sto se tamo niko normalan ne bi usudio da ih otkupi.?
Ne znam da li kradu signalizaciju, ali kradu i to na veliko po firmama, organizovano, ulazi se kamionima u krug objekta, sve je isplanirano, iznose se velike kolicine, ne znam koliko si dobar sa ciganima sto kradu po nemackoj, recimo, pa da te malo upute u tematiku?

I ovde se organizovano krade, u to nemam sumnje, od radnika do direktora...
A kroz papire, ne smem ni da pomisljam sta se radi... Nemam dokaze, ali kontam... Kao i svugde.
Citat:
Horvat:
pa ako ti preti nozem i batinama to nije u "neposrednoj zivotnoj opasnosti" ?
Ne. Mora prvi da te udari. Ili tebe ili kolegu iz patrole.

Citat:
Kenjee: Hmmm da pustimo ovakvu pricu?:

Kad su nas bumbarduvali u pi.... znas da s` onda bacali one bombe...
..one sto zracu u pi.... i kad su gadjali u smederevu...znas.. su ozracili sve..u pi...
...i moj komsija sto je radijo tamo..znas.. umro majke mi.. od zracenje..
i kaze on da je tamo sve ozraceno u pi... i da su šahti ozraceni..
..a ja znam iz Austriju.. moze ruka da ti se osusi u pi... i da t` se k... osusi od zracenje...
Imas sto dinara?
Hehe.. Topili su se ozraceni tenkovi i ovde... Pa nikom nista... Sekli, lomili, pa malo u burice za radioaktivni otpad, a malo u pec... Vozi misko...
[ Laki_Gen @ 28.05.2008. 08:24 ] @
Dobro je sto ljudi znaju da se skart vraca. Kako onda objasnjavate da se takav poklopac (ovih iz Kikinde je najvise, koliko sam primjetio) nadje na nekom otkupnom placu?
Jel' to kradja ili ne? Meni se cini da je to dovoljan osnov da se vlasnik uhapsi, a biznis zatvori. Nema otkupljivaca - nema kradje.
Sto se tice kradje po firmama u Njemackoj, zabolje me. Govori se o sitnim lopovlucima koji stvaraju mnogo stete i veliku opasnost.

[ dr.NPN @ 28.05.2008. 17:52 ] @
Citat:
Laki_Gen:  Nema otkupljivaca - nema kradje.
He, pa ne moze to tako. Ne postoji nijedan zakon koji bi to regulisao.

Uostalom, sta je problem da ovde zatvore nekoga, odu ljudi lepo za Novi Sad i prodaju tamo po jos vecoj ceni...
A ne mozes zatvoriti apsolutno sve...
[ Laki_Gen @ 28.05.2008. 18:55 ] @
Ko je odgovoran sto nema zakona? Mada, ako policija kod nekoga nadje (ocigledno) kradenu robu, zar ne postoji nesto sto se zove "postupanje po sluzbenoj duznosti"!?
Ja sam ubjedjen da je moguce nekoga uhapsiti ako se nadje kradena stvar kod njega, zamisli vozis "komsijin" auto koji si "pozajmio" .
Jel' policije ima samo u Beogradu ili je ona nadlezna za cjelu teritoriju Srbije?
Naravno da je nemoguce sve pohapsiti ali, kada krene akcija i hapsenja, otkupljivaci bi poceli da se ceskaju kada ima donesu 10 poklopaca za sahtove.
[ dr.NPN @ 28.05.2008. 19:26 ] @
Citat:
Laki_Gen: Ko je odgovoran sto nema zakona?
isti onaj ko vodi drzavu u...

Citat:
Laki_Gen: zamisli vozis "komsijin" auto koji si "pozajmio" :-).

Nije ti dobro poredjenje.
Vidi, ako kupis ukraden auto, ti neces odgovarati. Jednostavno, nisi znao da je ukraden.
[ Laki_Gen @ 28.05.2008. 19:42 ] @
Haha nisi znao, pazi ti njega...
Smisli ti onda genijalno objasnjenje kada ti murija nadje desetak poklopaca od sahtova na kojima pise "Livnica Kikinda", "Livnica Ljig", "Kanalizacija" ili saobracajne znakove sa sve stubovima.
Donela deca, sta deca znaju sta je tesko ...
[ flighter_022 @ 28.05.2008. 20:17 ] @
Problem nije kod nas toliko postojanje zakona vec njihovo striktno sprovodjenje. Ali bas striktno. KOd nas se, na zalost, zakoni pocnu primenjivati pred izbore, kao "evo, vidite kako smo mi dosledni" ili kad treba politickog ili biznis protivnika poslati iza resetaka.
[ 101010 @ 29.05.2008. 02:48 ] @
Citat:

Vidi, ako kupis ukraden auto, ti neces odgovarati. Jednostavno, nisi znao da je ukraden.
Samo da te ispravim iz prakse, ako te uhvate sa takvim autom odgovaraces, a ti dokazuj da nista nisi znao...
[ dr.NPN @ 29.05.2008. 04:24 ] @
Tacno je da si u Svrbiji, ako si osumnjicen, automatski kriv, a ti vadi oci da dokazes da nisi, umesto kao u normalnim zemljama, da si osumnjicen, a neka oni dokazuju da si kriv...

I iz dana u dan se to ponavlja...
[ popusicko @ 19.05.2012. 06:28 ] @
U kompletnom mom naselju je ukradeno 90% poklopaca.Vidim i u drugim delovima grada
u svakom drugom sahtu je ubodena stara guma ili grana od drveta.
U kadama kod Merkura uzduzne resetke su pokrali vrlo brzo nakon sto su ih postavili.
Zaista bi trebala jedna racija da se napravi i da se malo poplase vinovnici.
Ispred kuce imam saht koji jos ima resetku.Samo cekam momenat da se tamic mafija pojavi.Ima da ih
omlatim lopatom pa nek se zale!!!!!
[ etjen @ 19.05.2012. 09:28 ] @
to je epidemija. I u BG-u isto.
U mom kraju (Banovo brdo i okolina) u poslednjih 2 meseca, Cigići pokupili sve rešetke od kišne kanalizacije. Nisu normalni. Rupe na sve strane.
Sreća samo što je kišna odmah pored trotoara pa su manje šanse da upadneš točkom nego da su više ka sredini, ali u svakom slučaju je opasno.
Samo vire grane kojima su ljudi obeležavali rupčage.

Sada sam čuo da će zabraniti otkup, tj proveravati one likove koji otkupljuju i tope bakar. Mislim da je vrlo lako tome stati na put, ne verujem da ih ima mnogo koji otkupljuju. Odereš ih po ušima od kazni i nema potražnje - nema ni krađe. (ionako Cigićima ne mogu ništa)
[ Shadowed @ 19.05.2012. 09:40 ] @
Citat:
etjen: Sreća samo što je kišna odmah pored trotoara pa su manje šanse da upadneš točkom nego da su više ka sredini, ali u svakom slučaju je opasno.

Pa, nekom sreca, nekom nesreca. Manja je sansa da opadne tockom auto ali veca da se to dogodi biciklisti. Doduse, u BG-u su biciklisti ugrozena vrsta ionako i malo ih ima, ali u NS-u je to mnogo cesci nacin prevoza.
[ bachi @ 19.05.2012. 10:38 ] @
Spuštanje bajsom niz Lisičiji potok je prava avantura čiji je ulog život, jer pola šahtova fali.
[ superbaka @ 19.05.2012. 13:42 ] @
koliko je meni poznato, svi ti vlasnici otpada su veoma dobro situirani, i zatvaranje istih nekim lex specials-om ne bi bio nikakv zlocin protiv demokratije vec priblizno pravda... svedoci smo otimacine u zemljama latinske amerike u mnogom vecem obimu, bez mnogo bitnijeg razloga, a ne mozemo ovde da resimo ovaj problem koji gradjanima zagorcava zivot na svakom koraku... moz' misliti... mnogo bi me bilo briga za demoktaiju i ljudksa prava prema nekome ko svesno otkupljuje ukradene stvari, ukljucujuci sahte, kablove, delove skupih masina, krovove, nadgrobne spomenike i slicno...

problem je sto naje**vaju vlasnici firmi koje uredno posluju, a ovakvi su u stanju da potkupe bilo koju inspekciju, da ne kazem i kabinet predsednika republike...
[ cika dacha @ 19.05.2012. 15:15 ] @
u kini ima 1245353654774568582935787 prijavljenih stanovnika :-) a imaju najmanje kriminala na svetu!!!! u cemu je fora??? fora je u strogom zakonu! kad par lopova bacis u tamnicu na 30 godina zbog jednog sahta sa puta ta prica bih se jako brzo procula i nebih vise nikom palo na pamet!
a eto boze moj kod nas je demokratija pa su svi zasticeni samo postenog coveka vitla ko kako hoce!
[ etjen @ 19.05.2012. 21:19 ] @
Citat:
superbaka: koliko je meni poznato, svi ti vlasnici otpada su veoma dobro situirani, i zatvaranje istih nekim lex specials-om ne bi bio nikakv zlocin protiv demokratije vec priblizno pravda... svedoci smo otimacine u zemljama latinske amerike u mnogom vecem obimu, bez mnogo bitnijeg razloga, a ne mozemo ovde da resimo ovaj problem koji gradjanima zagorcava zivot na svakom koraku... moz' misliti... mnogo bi me bilo briga za demoktaiju i ljudksa prava prema nekome ko svesno otkupljuje ukradene stvari, ukljucujuci sahte, kablove, delove skupih masina, krovove, nadgrobne spomenike i slicno...

problem je sto naje**vaju vlasnici firmi koje uredno posluju, a ovakvi su u stanju da potkupe bilo koju inspekciju, da ne kazem i kabinet predsednika republike...

apsolutno potpisujem
[ payge @ 21.05.2012. 12:14 ] @

Nemoj, da ideš mojom ulicom
[ Igor Gajic @ 21.05.2012. 12:23 ] @
Trenutno su "skupljaci sekundarnih sirovina" iznad zakona. I ovakvih scena ce biti sve vise...
[ gigamg1 @ 21.05.2012. 21:12 ] @
Ma ovo je vise postalo nenormalno sa tim sahtovima i kradjom metala.
Bas u Novom Sadu sam na par mesta umalo zamalo uleteo u otvoren saht tockom. Sva sreca pa ih obilazim kad god imam priliku.
Stvarno bi trebalo uvesti kontrolu po tim otkupnim mestima i evidenciju onih koji donose na otkup taj otpad.
Znam cak da ima i onih koji otkupljuju od tih pilicara kradeno gvozdje a kasnije prodaju registrovanim otpadima za vecu lovu.
Fora je sto ih niko ne proverava, dobijaju socijalnu pomoc i kukaju na sva usta dok za ostale vidove dotiranja drzave uvode nenormalne kontrole.
Eto, dosta je raspitati se koliko proveravaju invalidske penzionere i korisnike prava nadoknade za tudju negu...

Imamo zaposlene inzinjere masinstva u ministarstvu za infrastruktura pa neka osmisle neki patent ucvrscenja sahtova ali tako da ide nekakav poseban alat za otvaranje koji bi posedovale samo komunalne sluzbe i gotovo.
Problem je sto su ti sahtovi samo stavljeni dok ih svaka budala moze u roku od nekoliko minuta skinuti. Sami smo svedoci toga.
Ako vec mogu da se zavaruju sahtovi kada dolaze strani zvanicnici, ne verujem da bi bio problem da se izvrsi neka modifikacija na istim.
Sto zbog sigurnosti ucesnika saobracaja i prolaznika, sto zbog zaustavljanja kradja.
[ Igor Gajic @ 28.05.2012. 14:32 ] @
http://www.021.rs/Novi-Sad/Hro...d-lopova-troje-povredenih.html

Citat:

Prema prvim saznanjima, jedan od građevinaca posvađao se s osobama koje je upozorio da ne kradu gvožđe. Ubrzo posle toga, jedan od prozvanih uzeo je čekić i nasrnuo na čoveka koji ga je upozorio.
Tada su dotrčale njegove kolege, a jedan od radnika je sekirom po potkolenici povredio tridesetčetvorogodišnjeg A.B. Udarce su dobili i dvadesetosmogodišnji I.B. i pedesetpetogodišnji M.S.
[ axone @ 28.05.2012. 20:01 ] @
Problem sahtova je resiv, barem mi je tako rekao poznanik. Deluje izvodljivo
Napraviti poklopce od armiranog betona, prakticno dzabe(u poredjenju sa metalom), dovoljno cvrste za prelazak teskih vozila, i prakticno neisplativi u slucaju eventualne kradje.
Zamena novim poklopcem je relativno jeftina operacija sa sve materijalom.
[ Backy @ 30.05.2012. 08:41 ] @
Citat:
axone: Zamena novim poklopcem je relativno jeftina operacija sa sve materijalom.

pogotovu ako postojeće prodaju u staro gvožđe... možda bude i profit :D
[ Igor Gajic @ 30.05.2012. 08:48 ] @
Nije problem sa sahtovima. Problem je sistematski posto imas deo drustva, oko 7-10% koji je van zakona i koji svakim danom postaje sve bezobrazniji. Mogu da rade sta hoce. I sve pod izgovorom, sta da im radimo, nema licnu kartu, nema prebivaliste, nema nista.

Recimo ja konkretno imam pola gepeka punog obavezne opreme, prva pomoc, sijalice, uze za vucu,.... a pored mene prolaze sa autom u poluraspadnutom stanju i koga ce saobracajna policija da odere za najmanju nepravilnost ?

Resi se problem sa sahtom, a onda iskrsne na drugoj strani. To je samo lecenje jednog simptoma a ne resavanje problema.

[ dule_ns @ 30.05.2012. 10:34 ] @
Citat:
Igor Gajic: Nije problem sa sahtovima. Problem je sistematski posto imas deo drustva, oko 7-10% koji je van zakona i koji svakim danom postaje sve bezobrazniji. Mogu da rade sta hoce. I sve pod izgovorom, sta da im radimo, nema licnu kartu, nema prebivaliste, nema nista.

Recimo ja konkretno imam pola gepeka punog obavezne opreme, prva pomoc, sijalice, uze za vucu,.... a pored mene prolaze sa autom u poluraspadnutom stanju i koga ce saobracajna policija da odere za najmanju nepravilnost ?

Resi se problem sa sahtom, a onda iskrsne na drugoj strani. To je samo lecenje jednog simptoma a ne resavanje problema.

To je problem sa policijom a ne sa tih 7-10% društva. Dok god je policiji cilj da naplati kaznu a ne da poveća sigurnost u saobraćaju (društvu) biće tako.
[ Java Beograd @ 30.05.2012. 10:55 ] @
Da li je ikad srpski pandur mario za bezbednost saobraćaja ?
[ shadow-bg @ 31.05.2012. 22:48 ] @
Vec par nedelja saobracajci treniraju strogocu po BG. Verovatno je tako i u ostatku Srbije. Treba popuniti budzet. Pre neki dan su me 5 puta zaustavljali. Pisu prijave masovno, ne biraju. Vidim da osim nas buranije, pisu prijave i onima sa velikim crnim zatamljenim dzipovima i slicnima. Takav prizor sam retko vidjao. A onda je usledio prizor koji ne pamtim kad sam video. Pandur na motoru pise prijavu ciganima sa "dajanom". I jos par puta sam posle video taj prizor. Znaci kad je frka za pare, niko nije nevidljiv za zakon.
[ Java Beograd @ 01.06.2012. 07:44 ] @
Citat:
shadow-bg:... pisu prijave i onima sa velikim crnim zatamljenim dzipovima i slicnima....
Ovo ne verujem. Možda poželi da napiše kaznu, a onda mu se onaj iz džipa nahebe mile majke i pozove svog ortaka - šefa policije, pa se na kraju mali glupi pandur ponizno izvini.
[ deedee6 @ 02.06.2012. 10:59 ] @
.
[ gigamg1 @ 02.06.2012. 12:54 ] @
Pa u principu, panduri mogu slobodno da pisu kaznu kao sto i rom moze da potpise zapisnik ali dalje od toga se nista nece dogoditi.
Bacice prijavu a kada dodje na sud, povesce 10toro dece i pricace kako "nemadu sta da jedu".
Cak i da mu napisu da plati kaznu, nece je platiti.
Nece ga strpati u zatvor jer su zatvori puni a prinudno da naplate, ne mogu.
To je taj zacarani krug.
[ Zeleni zub @ 02.06.2012. 15:59 ] @
Slucaj iz Paracina. Nije 'rekla - kazala' jer je pokraden moj blizak rodjak pa znam celu situaciju.
Jedno selo tu iz okoline, leto 2010. Na njegovoj njivi ima dosta cevi za sistem za navodnjavanje i jedne noci nestane nekoliko desetina metara metalnih cevi. Pozove policiju, naprave zapisnik, odmah ujutru pronadju otpad na kome se nalaze cevi. Cevi isecene na po dva metra radi lakseg transporta.
Vlasnik otpada dokmentuje od koga je otkupio, do podneva uhvate lopova koji kao u prethodnom postu: 'deca gladna, nemadu sta da jedu'.
Zakaze se sudjenje, lopov pobegne i Crnu Goru.
Nedostupan nasim organima. Prolazili meseci, on dodje kuci, neko dojavi policiji i oni ga uhvate. Pozovu mog rodjaka na sudjenje, i ovaj na Sudu prizna krivicu, sve od pocetka do kraja. Sud donese presudu da lopov ostecenom mora da isplati toliko i toliko novca i ovaj to potpise i na sve to pristane.
Kvaka: posto je nezaposlen i on i cela porodica, Sud ga pusta na slobodu i nalaze mu cim zasnuje stalni radni odnos od plate da isplati stetu
:(
[ Odin D. @ 02.06.2012. 16:11 ] @
^ Tvoj rođak je još dobro i prošao. Sud je, valjda greškom, propustio da ga na licu mjesta oglobi za troškove sudjenja, a koje će ovaj okrivljeni da mu refundira čim se zaposli...
[ ventura @ 02.06.2012. 16:26 ] @
Kod mene u firmi na sistemu za navodnjavnje ima nekih 2000 metara kabla, koji cigani redovno kradu i za koji dobiju 2000 evra na otpadu, a inače košta nekih 15000 evra nov... Jedini lek je imati naoružane čuvare ta 3 meseca dok je taj sistem aktivan, sve drugo je besmisleno, jer se tačno zna ko krade kablove, gde ih prodaju, ali im ne možeš ništa... Toliko su drski da u krađu ih ide taman toliko da je ukradena vrednost robe ispod 15.000 dinara po čoveku, pa ne možeš ni da ih goniš po službenoj dužnosti već smo privatnom tužbom..
[ 3okc @ 11.06.2012. 12:28 ] @
Citat:
NEDOSTATAK DOKAZA Policija vratila ukradene bicikle lopovima jer ne može da dokaže da nisu njihovi
Blic.rs | 10. 06. 2012. - 12:33h | Komentara: 12
Britanska policija bila je primorana da vrati oduzete bicikle osumnjičenim lopovima, jer nije uspela da dokaže da oni nisu pravi vlasnici.
(Dalje...)

Dakle, u Britaniji policija traži kradene bicikle!? sa 1) onoliko stanovnika više od SRB i 2) standardom koji u poređenju sa našim izgleda kao kada bismo prijavili ukradene papuče?!

Nije mi samo jasno ovo oko limita na 15k štete, kod nas: provalilo mi kuću (napuštenu) i isto veče još u 2 komšijske. Sad, kod mene pokupilo sve od bakra (tipa isekli kablove iz šporeta i tsl) dok je kod komšije između ostalog odnelo i TV aparat.. (tj šteta mnogo veća) I sad svi mi pojedinačno imamo 'letvicu' na 15k?? Ako ovo nije očigledno izvrtanje tumačenja zakona onda ne znam šta je.
[ zmau @ 11.06.2012. 13:12 ] @
Citat:
u Britaniji policija traži kradene bicikle!?

Šabačka policija čuva par desetina nađenih bicikala čiji ih vlasnici nikad nisu tražili.

A krade se naveliko - tamić i armiračke makaze u sitne sate, pa redom.
[ 3okc @ 11.06.2012. 13:27 ] @
Citat:
zmau: Šabačka policija čuva par desetina nađenih bicikala čiji ih vlasnici nikad nisu tražili.

Naravno da ih niko ne traži, prvi put kada odeš da prijaviš krađu, na prijemu samo što ti se ne nasmeju u lice.
[ Braksi @ 11.06.2012. 15:15 ] @
Novi Sad, Teksas.