[ Java Beograd @ 28.05.2008. 19:01 ] @
Kao prvo molim za odgovor Šta je hidrfor, a šta je hidropak ?

A problem je sledeći: kuća mi je spojena na gradski vodovod ali je pritisak ponekad toliko slab da ne mogu da se istuširam. Tako, hidropak sam kupio da bih imao dovoljno jak pritisak. Pošto je sve to novo, lepo šljaka, ali problem je u sledećem: kad se nabije pritisak, čak i kad su sve slavine zatvorene "pritisak se izgubi" i hidropak se posle nekoliko minuta ponovo uključi. Pošto imam slavinu u dvorištu, koja nije na delu instalacije u kojoj se nabija pritisak vidim da je na njoj pritisak povećan nakon zaustavljanja rada pumpe. Dakle, kao da se voda nakon sabijanja vraća tamo odakle sam je povukao. U mom slučaju to je vodovoda instalacija. Pogledao sam šturu tehničku dokumentaciju ali ništa nisam našao po tom pitanju.

Ima li ko pametan komentar ili savet ?
[ Dusan km @ 28.05.2008. 19:50 ] @
Postavi nepovratni ventil.
[ anon157690 @ 28.05.2008. 21:32 ] @
Koliko sam ja shvatio hidropak je kombinacija motora, pumpe i malog rezervoara za vodu u koji pumpa nabije vodu do određenog pritiska i sve je to skockano u jedan mali uređaj koji još može da bude na točkićima pa da ga vozaš sa sobom a hidrofor je ono što ja imam tj. isto to ali u kingsize varijanti, rezervoar koji prima oko 500 litara vode + pumpa i motor koji su toliko teški da treba dvoje da bi to preneli, ima fixnu instalaciju tj. gde ga postaviš tu stoji i nema više mrdanja. Mislim da nabija pritisak do nekih 8 bara ali nisam 100% siguran u to.
[ Java Beograd @ 29.05.2008. 06:00 ] @
@ Dušan
Gde mogu da nađem taj nepovratni ventil ? U prodavnicama vodovodnog materijala ili u nekim drugim specijalizovanim ? Kako se prodaje ? Jel ima različitih, u zavisnosti od cevi na koju se montira (coi i po. col, 3/4 ...) Jel ima neki komercijalni naziv ? Ko to proizvodi ?

[ Sremac22240 @ 29.05.2008. 08:02 ] @
http://www.termotehnika.co.yu/armatura/armatura-cevne-mreze.htm
[ Schmidt @ 29.05.2008. 08:43 ] @
Ako sam dobro shvatio vuchesh vodu direktno iz cijevi, a to nije poshteno prema ostalim korisnicima jer im izvlachish iz cijevi i ono malo vode shto dobijaju. Nabavi jednu kacu od 500-1000 litara, neka u nju ide voda iz vodovoda, na vrh kace stavi plovak koji cje zaustaviti vodu kad se kaca napuni. Na izlazu iz kace stavi nepovratni ventil i onda to sve spoji na ulaz u pumpu. Iz pumpe si vecj spojen na svoj sistem. Pumpa cje se gasiti kad nabije odredjeni pritisak, nepovratni ventil necj dozvoliti da se voda vrati u kacu, ako je sve ok pumpa se necje upaliti dok god ne odvrnesh chesmu.
[ palomas @ 29.05.2008. 10:05 ] @
Točno, to je najbolje rješenje, koje često koriste ljudi u brdskim krajevima, ili drugim mjestima gdje postoje velike dilatacije pritiska u vodovodnoj mreži! Čak sam čuo za rješenje gdje je raniji bunar preuređen kao spremnik vode (zazidano dno i pokrovna ploča). Dobro rješenje je spremnik vode ukopan u zemlju, izrađen od betonskih cijevi večeg promjera.

Na tlačnoj strani hidropaka obavezan je nepovratni ventil, koji se može zašarafiti odmah na izlazni otvor pumpe, ili iza holendera kojim se cijev povezuje s hidropakom. U slučaju kad je hidropak ugrađen iza spremnika vode, dovoljan je samo nepovratni ventil na početku usisne cijevi, koja je uronjena u vodeni stupac.
[ Schmidt @ 29.05.2008. 10:36 ] @
Jedino mozhda josh da dodam da je pozheljno da vrh kace bude ravan ili nizhi od vodomjera. Na taj nachin voda cje lakshe ucji u kacu jer se vodotok ne treba "uspinjati" prema vrhu kace.
[ palomas @ 29.05.2008. 11:00 ] @
Kaca ili rezervoar s vodom morao bi biti u zatvorenoj prostoriji, u kojoj se voda po zimi neće smrzavati. Po meni je puno bolje rješenje ukopati spremnik u zemlju, nešto poput cisterne za vodu.

Najbolje rješenje su vodospremnici - tornjevi, koje gradi komunalno poduzeće na nekoj uzvisini, i problem slabog pritiska vode riješen je zauvijek...
[ Dusan km @ 29.05.2008. 11:08 ] @
Rezervoar za vodu je odlicno resenje,plasticni rezervoar 500 litra kosta 100€ (zavisi od kvaliteta).Koji nepovratni ventil zavisi od prikljucaka koji koristis,ako je cev na koju se montira 1/2 cola onda i nepovratni ventil 1/2 cola.
[ Schmidt @ 29.05.2008. 11:11 ] @
Zaboravih recji, preporuchujem 5/4 izlaz iz kace, jer vecjina Severovih pumpi ochekuje bash 5/4 na svom ulazu. Prednost je ta shto je pumpi puno lakshe nabiti pritisak kad je dovod vecji od odvoda. Shto se tiche ukopavanja kace to se podrazumijeva. napomenuo sam da vrh kace bude nizhi od vodomjera, koji je obichno vecj ukopan u zemlju/shaht. To povlachi da i kaca bude ukopana kako bi bila nizha od vodovodnih cijevi.
[ bakara @ 29.05.2008. 11:33 ] @
A sta mislite o resenju da rezervoar bude na krovu kuce (recimo na tavanu), onda ne bi bila potrebna nikakva pumpa....

Tako se recimo resava problem vode u krajevima da snabdevanje nije bas dobro i gde je slab pritisak najmanji problem.
Na taj nacin imate i pritisak i vodu kada je niko nema.
[ Java Beograd @ 29.05.2008. 12:11 ] @
Sve što ste napisali mi je potpuno jasno i blisko. Pre svega hvala na komentarima.

Moja realnost je da ja hidropak uključujem samo kad se neko od ukućana tušira, a u toku celog dana je hidropak isključen. ("Kupam se svakog prvog u mesecu, bio prljav ili ne !") Dakle to je nekih desetak minuta. Za tu namenu sam izvukao poseban prekidač kojim se struja prema hidropaku prekida. Dakle, to što se pritisak vraća u mrežu i nije tako veliki problem, što naravno ne znači da ne treba da se reši.

Ono što me brine oko rešenja sa rezervoarom (ma gde on bio) je moguća kontaminacija vode iz mnogo razloga i na mnogo načina, problematika periodičnog čišćenja i naravno - umesto sa koristim svežu vodu, praktično ću uvek da imam ustajalu vodu. (Ili se to ni ne oseća ?)

Što se tiče komšija kojima "uzimam ono malo vode", pa jeste tako je, ali i kad bih konstantno punio svoj rezervoar - opet bih im uzimao vodu. Naravno, ne zaboravite da je slab pritisak u vodovodnoj instalaciji posledica toga što i drugi imaju hidropak i naravno, pijaću vodu koriste za zalivanje bašti i pranje dvorišta. Nije u redu, slažem se, ali ne bih da se borim sa vetrenjačama, već sam se i ja snabdeo svojim hidropakom.

Uzgred, ovih dana, (sasvim slučajno je to bilo pre izbora) su nam obećali da će da zamene kompletnu vodovodnu instalaciju ! Potpuno mi je jasno da će već u julu pritisak da bude sasvim dobar, pa eto prodaću taj hidropak i nema više problema !

Bilo kako bilo, shvatio sam da je nepovratni ventil ono šta meni treba.
[ Deker @ 29.05.2008. 12:13 ] @
Kao što reče Dusan km, postavi nepovratni ventil, i to kod vodomera. Rešenje za smanjenje frekvencije uključivanja pumpe bi bila veća boca, recimo oko 300l (ako imaš mogućnost za to).
[ Schmidt @ 29.05.2008. 12:39 ] @
Da, vuchesh vodu na oba nachina, ali u ovom nachinu koji sam opisao tvoj sistem se ponasha kao da si odvrnuo chesmu, pa cjesh dobiti onoliko koliko mozhesh. Ako vuchesh pumpom direktno iz cijevi situacija je znachajno drugachija. Mislim da si i sam toga svjestan ali se malo tjeshish :)

S druge strane, taj sistem koji sam opisao imam i sam i voda nije ustajala jer sam ukopao kacu ispod nivoa gradskog vodovoda, dole, ispod zemlje je uvijek svjezhe i voda nije ustajala. S obzirom da je to kod mene uvijek ukljucheno, voda i nema vremena da se ustaje.

Imam severovu pumpu sa tlachnom bocom od 10-ak litara i kad odvrnem chesmu pumpa se ukljuchuje svakih desetak sekundi na sekundu/dvije. Pumpa vuche iz rezervoara i mislim da je to jedino rjeshenje poshteno prema komshijama. I kod mene je sluchaj da ih par vuche direktno iz cijevi, ali to ne mora znachiti da i ja moram biti takav. S druge strane, 1000 litara je sasvim dovoljno da se kaca mozhe dopuniti kad komshije odu spavati, tako da mi ne smeta shto vuku direktno iz cijevi. Takav sistem je bolji i za pumpu jer se ne mozhe desiti da povuche mulj, rdju, zrak...

Takodje preporuchujem niskotlachnu sklopku koja sprechava da pumpa povuche vazduh, jer u tom sluchaju pumpa se nikad ne bi ugasila i ako ne primjetish pumpa cje izgoriti. U RS niskotlachna sklopka je nekih 30-ak do 60-ak maraka (/2 = evro).
[ Horvat I @ 29.05.2008. 14:28 ] @
u hidropak-u voda se nalazi u gumenoj lopti a u hidroforu u metalnom rezervoaru
[ palomas @ 30.05.2008. 08:12 ] @
Citat:
Java Beograd: Ono što me brine oko rešenja sa rezervoarom (ma gde on bio) je moguća kontaminacija vode iz mnogo razloga i na mnogo načina, problematika periodičnog čišćenja i naravno - umesto sa koristim svežu vodu, praktično ću uvek da imam ustajalu vodu. (Ili se to ni ne oseća ?)


Voda u cijelom sustavu vodovoda je ionako obilato klorirana, što misliš kakvo je stanje u dugačkim cjevovodima, na koje je spojeno relativno malo potrošača, i gdje se voda ne troši puno? S vremenom se na stjenkama cijevi nakupi puno taloga, ali nema vijesti da je netko zbog toga pokupio neku bolest.

Moja obitelj već godinama tu vodu koristi samo za kupanje i pranje, a vodu za piće i kuhanje uzimamo s izvora, gdje se inače puni voda koja se flašira i prodaje u trgovinama. Ionako imam i dva hidropaka za potrebe zaljevanja i pranja, a ako jednog dana komunalna voda dosta poskupi, u podum kuće montirat ću hidrofor, i njega spojiti na instalaciju vodovoda...
[ Java Beograd @ 02.06.2008. 10:06 ] @
Nešto sam opet kontao ... Zar ne postoje već ventili u samoj pumpi ? Kakva je pumpa na hidropaku ? Mislim, koji tip pumpe ?
[ Dusan km @ 02.06.2008. 21:04 ] @
Ima Hidropak sa ugradjenim nepovratnim ventilom kao i bez njega.Ima vise tipova pumpi,slikaj pa da vidimo.
[ Horvat I @ 03.06.2008. 05:35 ] @
Sada se prave uglavnom samo centrifigalne pumpe
[ Java Beograd @ 03.06.2008. 08:07 ] @
Ako je centrifugalna, onda mora da ima ventil. Ajde, pogledaću koji je tip tačno, pa ću da javim
[ palomas @ 03.06.2008. 11:55 ] @
Pumpa mora imati nepovratni ventil, ali na usisnoj strani! Na tlačnoj strani ionako postoji ručni ventil, jedan ili dva. Ja imam na oba hidropaka po dvije slavine, jednu za tanje crijevo, i drugu za priključak debljeg crijeva za vodu.

Na usisnoj strani je nepovratni ventil koji se sam zatvori u momentu isključenja pumpe, i tako pritisak vode ostaje unutar pumpe i spremnika za vodu.
[ Schmidt @ 03.06.2008. 12:09 ] @
Ispravka: pumpa ne mora imati nepovratni ventil, ali je pumpi potreban nepovratni ventil zbog problema navedenog gore. Vecjina proizvodjacha izbjegava da stavlja nepovratni ventil da bi ushtedila koju kintu i bila konkurentna s cijenom. Od svih silnih proizvodjacha ja josh uvijek vjerujem u Sever i Elektrokovinu.
[ palomas @ 03.06.2008. 12:51 ] @
Pod "pumpa" sam ustvari mislio na sistem usisa, jer nepovratni ventili kupuju se posebno i ugrađuju uz pomoć vodovodnih fitinga ili priključaka..

Ja vjerujem i Eihellu i Alco-u, jer oba hidropaka za sada rade bez greške. S jednim od njih dobio sam i posebnu usisnu košaru, u njoj je također neka vrsta klapne ili nepovratnog ventila, predviđena za ugradnju na kraj usisne cijevi.
[ Kokan - YU @ 09.01.2019. 17:15 ] @
Aj i ja svoj problem da iznesem:
Imam Einhell ov hidropak običan mali sa bocom od 24 litre. Imam i plastični rezervoar od 750 litara gde prirodno "piški" u njega a iz njega hidropak gura u kuću. Dosta je star (10-15 godina) i non stop se patim sa njim. Menjao sam mu sve. Od gume, boce, sklopke, ... jedino je njegov motor i ta pumpa. I na njemu bi trebalo da menjam semering ali nije mi to sad problem. Problem mi je verovatno u sklopki. Nemoguće je da naduva više od 2,8 bara. Podešavanje mi je isto problem. Znam da se na velikom federu podešava mali pritisak a na malom, veliki. Medjutim ja ga namestim da mi se brzo pali na neka 2 bara i da se gasi na 2,8. E sad kad pustiš vodu on polako gubi pritisak do 2,5 bara i onda bubne na 2. To se osjeti i na pritisku iz česme. Tačno zafali pritiska i onda kad se upali ide sve ok. Malo je nezgodno ponaročito za tuširanje jer se šlogiraš sa ladnom i vrućom vodom.
Dakle šta može biti problem?
Da napomenem da guma (mehur) nije bušna. Da u rezervoaru hidropaka bez vode ima 1,5 bar vazduha. Dakle trebalo bi da bude sve ok ali nije. Unapred hvala za bilo kakav savet.
[ Java Beograd @ 10.01.2019. 07:53 ] @
Mali feder je diferencijalni zavrtanj, a veliki je za minimalni pritisak.Ovako ide podešavanje:
1. Odviti diferencijalni zavrtanj do kraja
2. Zavrtnjem 2 podesiti minimalni pritisak.
3. Diferencijalnim zavrtnjem podesiti maksimalni pritisak

Maksimalni pritisak od samo 2.8 je premalo. Standarno, hidropak bi trebalo da može da postigne bar 5 bara.


[ Lavlja_Jazbina @ 10.01.2019. 08:38 ] @
Predraze,pusti sada stelovanje.Kako si ti resio problem?Nista nisi napisao!
[ Kokan - YU @ 10.01.2019. 08:58 ] @
Citat:
Java Beograd:


Maksimalni pritisak od samo 2.8 je premalo. Standarno, hidropak bi trebalo da može da postigne bar 5 bara.Hehe kako ide ono: i na zidu piše svež burek pa niko ne zagrize. Znam da je malo zato i pitam. Gde grešim? Veliki feder sam naštelovao taman toliko da može da se ugasi na 2,8. Dakle mali feder mi je skroz odvrnut jer mi se neće ugasiti preko 2,8. Kao što sam rekao imam dovoljno iskustva sa njim.
[ Horvat I @ 10.01.2019. 21:27 ] @
Tebi su radno kolo, verovatno i kućište izlizani kućište se vari a kolo menja.
Sadašnji presostati su škart SVI Između 2 plastična jarma veza je tanka čelična opruga obezbeđuje histerezu, ali se useca u mekanu plastiku, te se često moraju menjati
[ Kokan - YU @ 10.01.2019. 21:45 ] @
Au ovo je pravi "doktorski" odgovor. Svaka čast. Samo što mislim da bi ta popravka koštala više nego novi hidropak. U rezervi imam polovnu pumpu (tj kao novu) samo što mi za nju treba struja koja je uključuje i ona je oko 6-7 hiljada. Razmišljao sam čak i da uzmem to i izbacim hidropak. Nisam pametan.
[ SG kamikaza @ 10.01.2019. 22:19 ] @
O kakvoj se to struji radi?
[ Kokan - YU @ 10.01.2019. 22:43 ] @
Citat:
SG kamikaza: O kakvoj se to struji radi?

Pa vidi ta pumpa je Pedrollo pkm 60 i ona se pali kad se odvrne voda a gasi kad se zavrne voda. Ustvari to je najobičnija mala pumpa za vodu a ta struja je uredjaj koji to reguliše. Nisam siguran kako se tačno zove ali mogu potražiti na netu pa objaviti.
[ jooly @ 02.02.2019. 09:18 ] @
Za probu pumpe pritiskas izolovanim srafigerom poluzje u presostatu tako da je stalno u ukljucenom polozaju.
Onda mozes vidjeti koliki pritisak ce da nabije. Ako ne ide preko 2.8 znaci da je pumpa ili joj je jednostavno premali maximalni pritisak.
Na pumpi pise koliki joj je H (head).
[ bordzija @ 09.02.2019. 22:45 ] @
Hidrofor, hidropak ti je u suštini ista stvar, hidropak pumpa sa rezervoarom u kome je guma. Tebe zeza ili nepovratni ventil ili ta guma unutar rezervoara koja omogućava konstantan pritisak. Ta guma tj balon je potrošni materijal. Nepovratni ventil riknjava od kamenca. Znam neke ljude koji isto imaju problem sa slabim pritiskom (periferija) i rešili su to sa akumulacionim rezervoarom za vodu i hidroforom/hirdopakom.

Evo ti link na kome je sve objašnjeno: http://majstorisanje.me/hidrofor-servisiranje/

Mene na proleće čeka u vikendici povezivanje bunara sa pumpom (hidrofor) preko cisterne od 2 kubika na kućnu instalaciju preko hidropaka stim što bih ja ubacio i solarni panel za pokretanje cirkulacione pumpe da navlači vodu tokom dana dok ima sunca.
[ bordzija @ 10.02.2019. 13:07 ] @
E da, što manji hidropak to se češće pali iako se voda ne koristi koliko taj tvoj ima litara? Što je veći to duže drži pritisak i ređe se pali. Prosta matematika. Ako ti je počesto slab pritisak, tebi treba bafer iliti akumulacioni spremnik da bi normalno funkcionisao. U prigradskim naseljima gde imaju slab pritisak ili uglavnom imaju vodu samo par sati dnevno (deo grocke) ljudi imaju cisterne koje se automatski pune kao vodokotlić.
[ Kokan - YU @ 10.02.2019. 13:20 ] @
Da da tako je i kod mene. "Piški" u cisternu od 750 l i iz nje sada pumpa gura u kuću. Izbacio sam hidropak i zamenio ga sa pumpom.
[ bordzija @ 10.02.2019. 14:13 ] @
De mi reci kakav ti je odziv vode sada kako si izbacio hidropak? Kada pustiš vodu jel imaš neko čekanje? Kolika ti je pumpa? Imaš hidroforsku posudu pretpostavljam?

[Ovu poruku je menjao bordzija dana 10.02.2019. u 15:33 GMT+1]
[ Kokan - YU @ 10.02.2019. 14:30 ] @
Pa kao gore što sam naveo pumpa je Pedrollo pkm 60 (pogledaj na netu karakteristike) a na nju ide Brio 2000 m (isto pogledaj na netu). Vidi to je predvidjeno da ide direktno na mrežu. Gura i do 5 bara, neverovatno ali provereno. Odziv vode je da se pumpa oma pali i radi dok voda curi. Kad se zavrne, pumpa staje. Ako nestane vode, pumpa se gasi. Kod mene na cisterni je slabiji pritisak (oko 3,8 bara) zbog toga što iz cisterne nema pritiska kao što je u gradskoj mreži. Nadam se da ste me razumeli. Ako bilo šta treba tu sam da pomognem i objasnim.
[ bordzija @ 11.02.2019. 09:39 ] @
Ok kapiram ali mi nije jasno dal imaš hidroforsku posudu u sistemu da rastereti pumpu i osigura konstantan pritisak u svakom trenutku bez skokova i padova. To me zanima, ovo sve ostalo kapiram kako si napravio. Pretpostavljam da je razlika između jedne, dve, tri česme i tuširanja.
[ Kokan - YU @ 11.02.2019. 11:26 ] @
Ne, nemam posudu. Dosta sam se namenjao membrana i posuda na hidropaku. Pumpa konstantno radi a kad otvoriš više slavina pumpa se ubrzava. Verovatno taj Brio sve to reguliše.
[ bordzija @ 11.02.2019. 11:54 ] @
E to je već nešto drugo, to me zanimalo dal motor menja brzinu, na taj način ti ne treba hidroforska posuda, imaš inverter motor pumpe tj regulaciju. Hvala za info.

Još nešto da te pitam, koliko često se pali da obezbedi pritisak u instalaciji ili toga uopšte nema mislim nema potrebe?

Koliko dugo koristis taj sistem?

Malo više o sistemu regulacije pumpe i pritiska:
http://regulacija.avit.rs/sr/c...za-kontrolu-protoka-i-pritiska
[ Kokan - YU @ 11.02.2019. 12:08 ] @
Skoro sam prešao sa hidropak na ovo. Eto vidi gore kad sam postavio pitanje. Par meseci. Meni negde gubi pritisak tj verovatno negde curka pa se povremeno upali. Ali spustio sam ga na niži pritisak (ima da se šteluje ranije i kasnije paljenje) tako da se ređe pali. A i drugačije se ponaša na gradskoj mreži i ovako na rezervoaru. Zbog pritiska. Ako je sve kako treba onda se on ugasi na npr 4 bara i tu stoji dok ne odvrneš vodu. Čim padne pritisak pumpa se automatski pali i kad zavrneš ona će gurati do ta 4 bar i ugasiće se. Jednostavno. Meni su crkli bili i nepovratni ventili tako da se i zbog toga palilo ali sad je ok kad sam sve izmenjao.
[ bordzija @ 01.04.2019. 16:47 ] @
E polako sa prvim lepim danima, krećemo u sređivanje vode u vikendici.

Na bunaru imamo pumpu, neku poveću koja izvlaći vodu, tera kroz plastične cevi do ovog čuda na fotografiji. Ovo gore kapiram da su nepovratni ventili i sklopka a šta je ovo crveno? Izgleda kao mali bojler, uopšte nema otvor za promenu dijafragme. Uopšte mi liči na ručnu izradu:

[ ctrl alt del @ 02.04.2019. 15:17 ] @
To bi trebao da bude hidrofor koji u gornjem delu kazana ima vazdušni džep koji se sabija dok ga pumpa puni vodom.
Nepovratni ventil bi trebao da postoji samo na najnižoj tački gde je dovod vode iz pumpe.

[ bordzija @ 02.04.2019. 18:17 ] @
Još nešto, sistem ima problem da posle 3 meseca upotrebe voda pulsira i mora neki vazduh da se ispusti iz sistema, ja ne vidim tu nikakav nepovratni ventil za ispuštanje sem tu dole desno običan ventil za ispuštanje vode iz kompletne instalacije.

Od bunara dolazi pvc cev koja direktno ulazi u kazan sa donje strane.
[ ctrl alt del @ 02.04.2019. 20:11 ] @
Prvo da se ogradim da nisam nikakav stručnjak za hidrofore i vodovodne instalacije već samo kolega vikendaš. Zato bi bilo lepo da odgovor da i neko upućeniji.

Po mom iskustvu to pulsiranje, odnosno prisustvo vazduha u sistemu posle tri meseca normalnog rada je verovatno zbog ulaska vazduha na dolaznoj grani hidrofora. Da li je pumpa plivajuća ili potapajuća, da li je možda zbog nečeg pao nivo vode u bunaru? Da li je možda negde oštećena cev ili neki spoj izmedju pumpe i hidrofora?

Da li je to pulsiranje prestalo ili još uvek traje?

Nema potrebe da odzračuješ hidrofor, samo pusti da voda teče i izbaciće višak vazduha. Bitno je da je dolazna instalacija pre hidrofora ispravna i da nov vazduh ne ulazi u sistem.
[ bordzija @ 02.04.2019. 21:04 ] @
Ok kapiram i ja sam vikendaš pa se prvi put srećem sa ovim sistemom. Pumpa je pored bunara u posebnoj prostoriji a u bunar ulazi dugačka cev. Od pumpe vodi pvc cev do kuće gde se nalazi ovo gore na fotografijama. Ja prvi put vidim ovaj sistem pa pitam kako funkcioniše pre nego što ga pustim u pogon sledeći vikend. Sad shvatam da je sa donje strane nepovratni ventil jedan od onih nastavaka. Bunar je relativno plitak i presuši u avgustu mesecu pa se onda dokupljuje voda u cisternu sa kišnicom.

Moj plan je da se ovo sve proveri, uvede plovak koji bi gasio pumpu kada se smanji nivo vode a po savetu meštana bi bunar trebao da se produbi još par metara.

Kompletnu proveru sistema otežava i to što nigde nema manometra u instalaciji. I to bi moglo da se doda, ne znam zašto nije stavljen odmah tada davno kada je sve pravljeno.

Moguće je da je to pulsiranje posle tri meseca posledica nestajanja vode u bunaru. Logično po meni taman do avgusta meseca kada kreće suša.
[ tenzorSSM @ 02.04.2019. 22:53 ] @
Koliko se vidi na slikama nigde nema nepovratnih ventila . Uslikajte tu pumpu da vidimo o čemu se radi
[ bordzija @ 02.04.2019. 23:44 ] @
Čim budem za neki dan išao demontirana je zbog lopova. To je končar pumpa, žena kaže jača od prethodne koja je crkla. Bunar je dubine 8 metara. Možda je nepovratni ventil na pumpi, baš ću da proverim.
[ tenzorSSM @ 03.04.2019. 00:00 ] @
Tih 8 m dubine je maksimalna dubina sa koje pumpa može da povuče .Koliki je hidrostatički nivo ? . Jeste li proveravali usisno crevo i korpu . Ako bunar presušuju totalno vrlo je moguće da i kad "ima " vode ima slab dotok, pa pumpa povremeno povuče i vazduh i vodu . Vazduh u sistemu se može pojaviti samo u delu instalacije koja je u podpritisku , posle toga ne . I može se desiti da u samom bunaru ima gasova , što je recimo vrlo često za Banat . Pa iako je ceo sistem perfektan to vlasnike bunara dovodi u zabludu da negde ipak sistem vuče falš vazduh .
[ bordzija @ 03.04.2019. 11:51 ] @
Pojma nemam koliki je, bunar je na vrhu placa a kuća dosta niže na placu a hidroforska posuda u podrumu pa po mojoj proceni na istoj nadmorskoj visini. Gasova nebi trebalo da bude, f. Gora je u pitanju.

Plan je da se prvo uspostavi rad pa zatim pumpa prebaci u podrum i sa trokrakim ventilom po potrebi prespaja bunar/cisterna. Postojeća instalacija do bunara bi se iskoristila za rad plovka i eventualno rasvetu.

Treba to malo poboljšati ipak je sistem star koliko i kuća. Sreća pa su one crne plastične cevi pa nema mnogo kopanja. Kako bi se to sve povezalo.
[ Horvat I @ 03.04.2019. 21:00 ] @
Citat:
bordzija:
Još nešto, sistem ima problem da posle 3 meseca upotrebe voda pulsira i mora neki vazduh da se ispusti iz sistema, ja ne vidim tu nikakav nepovratni ventil za ispuštanje sem tu dole desno običan ventil za ispuštanje vode iz kompletne instalacije.

Od bunara dolazi pvc cev koja direktno ulazi u kazan sa donje strane.


Do "pulsiranja" dolazi kada nema vazduha/gasova!
Dok sistem miruje potrebno je da rastaviš holender rezervoara izpustiš SVU vodu, sastaviš i pustiš sistem u rad.
Time se uspostavlja idealan rad kod normalnih 3 bar 2/3 vode 1/3vazduha.
Svakih par meseci odnosno kad primetiš učestano kratko uključivanje pumpe ovo moraš ponoviti jer se vazduh (zbog pritiska) raztvori u vodi i iziđe
[ bordzija @ 03.04.2019. 23:14 ] @
Nemam mi baš neke logike da nema vazduha, kako može da izađe ako je zarobljen u gornjem delu kao vazdušni džep? Ok treba dole montirati česmicu za ispuštanje sadržaja po potrebi.
[ tenzorSSM @ 04.04.2019. 00:19 ] @
Prebacivanje usisne pumpe dalje od bunara će dovesti do toga da ista neće povući vodu iz bunara nikad . Maksimlan vakuum i u idealnim uslovima je -1 bar . Teoretski rečeno pumpa koja vuče vakuumom iz bunara ne može da povuče sa dubine veće od 10 m . U praksi je to do 8 m sa kvalitetnom pumpom . Hidrotatski nivo i dubina bunara su dve različite stvari ,bunar može biti dubok i npr 80 m to je od kote terena -80 m , a hidrostatski nivo vode u bunaru je npr 4 m . Dakle od kote terena voda je na -4 m , u tom slučaju pumpa vuče bez problema . Ali ako je hidrostatčki nivo u tom istom bunaru recimo -10 m , tu pumpa ne može da povuče . Za takve i veće dubine se koriste dubinske pumpe, injektori ... Jedini bitan nepovratni ventil se nalazi neposredno iza usisne korpe tj na "dnu " bunara .Svi ostali su nebitni a često i nepotrebni .
[ bordzija @ 04.04.2019. 00:37 ] @
Zašto nebi funkcionisala? Bunar ima 8 metara, po sistemu spojenih sudova bi ta voda bez problema išla slobodnim padom a neće jedna pumpa da povuče? Teren je relativno strm i majstor je rekao da malo jača pumpa završava posao takva je i kupljena. To stoji da je najbitnije da se voda iz pumpe ne vraća nazad u bunar pa mora da se ručno dosipa kako bi povukla. Kapiram te sve samo nisam siguran za ovaj sistem spojenih sudova zašto nebi funkcionisao. Tehnički gledano, pumpa je potrebna samo kako bi u kući dala potreban pritisak vode.

[ Horvat I @ 04.04.2019. 06:29 ] @
Principi spojenih posuda važe u statičkim situacinama.
Po skici nepotrebna je pumpa dovoljna je natega ;-)
Al pošto nam je potreban protok i pritisak vode moramo prihvatiti dinamičke zakonitosti.
Bez toga stvaramo bespotreban šum.