[ Java Beograd @ 17.06.2008. 08:09 ] @
Slikano jutros, u Poreskoj Upravi javnih prihoda, Novi Beograd, na vratima kancelarije gde se obavlja administracija vezana za porez na nekretnine.
[att_img]

Šta je sledeće ?
[ Black_eyed @ 17.06.2008. 08:13 ] @
Ovo je sama esencija nase drzave :)))))))))

[ Java Beograd @ 17.06.2008. 08:24 ] @
Čudi me da nisu dodali "... ne stariju od 6 meseci !". Jer, taj sufiks ih tako raduje !
[ JankoNIS @ 17.06.2008. 08:35 ] @
Ko kaze da ne sadrzi adresu. Ne bih im podneo nista od dodatnih obrazaca jer mogu da se previse razmaze, a onda ce da traze sve vise i vise... U svakom slucaju, trazio bih im napismeno uverenje da nisu u stanju da iskoriste moj vazeci legalan dokument koji je izdala drzava Srbija.
[ Java Beograd @ 17.06.2008. 08:41 ] @
Rekli bi ti da takvo uverenje ne izdaju i da su oni samo administrativni radnici, i da se obratiš šefu. Onda bi pozvali sledećeg mučenika koji čeka ispred vrata. A ti ne bi završio "posao" zbog kojeg si, siroma, došao. A pošto je u pitanju porez i tvoja obaveza da ga platiš u nekom roku, a ti ne platiš, onda ti kamatu zaračuna sasvim druga osoba iz sasvim druge kancelarije, koju apsolutno ne interesuje zašto nisi ispoštovao zakonski rok od xx dana.

Nisi ni prvi ni jedini koji je započeo borbu sa vetrenjačama.

Nego, ovo su "poreski organi". Pitam se samo kad će u MUP-u početi da "ne priznaju" novu ličnu kartu.
[ andre2000 @ 17.06.2008. 08:44 ] @
Sjajno, sjajno! Sigurno je ovo praksa u Evropskoj uniji, pa su je naši organi zdušno preuzeli :)
[ ajdeBre @ 17.06.2008. 08:47 ] @
Ova "drzava" treba da promeni ime u Republika MadZone !
[ bags @ 17.06.2008. 09:18 ] @
U principu je ovako i u Austriji.Za dokaz o prebivalistu upravo postoji tzv. Meldezettel, koji izvadis u opstini, kad se recimo preselis i to je to.
(Moja ujna npr. ima isti iz 1965 i niko joj ne pravi problem.)

Fazon je da ljudi koji se cesto sele (studenti i sl.) ne moraju stalno menjati dokumente.
[ bttp @ 17.06.2008. 09:58 ] @
Član 4.

Prebivalište je mesto u kome se građanin nastanio s namerom da u njemu stalno živi.
Boravište je mesto u kome građanin privremeno boravi van svog prebivališta.

Ovo za nove lične karte je skandalozno i tako svojstveno našoj wannabe državnoj administraciji. Videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu. Valja bi bar priznali pasoš kao dokument koji sadrži adresu prebivališta. Pasoš je ravnopravan dokument sa LK u smislu utvrđivanja identifikacije.
[ mulaz @ 17.06.2008. 10:05 ] @
U sloveniji je pravilo (mozda i zakon) da drzavne firme, ne smeju da traze informacije/papire koje mogu same da dobiju.

Znaci da ako na papir recimo za stipendiju (drzavnu) napises EMSO, ne moras ni ime, ni prezime ni nista. (ime i prezime obicno napises, ali vec dva puta mi se dogodilo da nisam znao 'davčnu številku' (porezni broj) i nisam ni trebao da je napisem, jer mogu sami da je nadju, posto su drzavna institucija).
[ Java Beograd @ 17.06.2008. 10:41 ] @
U Srbiji je pravilo, možda i zakon da državne firme traže po deset papira koje ničemu ne služe.

Uzgred, juče sam popunjavao gomilu dokumentacije, i svugde uz ime popunjavao i JMBG, a odmah posle toga rubriku za datum rođenja. Pa mislim, brate, pa bar MUP treba da zna da čita podatke iz JMBG-a.
[ Laki_Gen @ 17.06.2008. 13:13 ] @
Zasto jednostavno, kada moze komplikovano? Jos jedan formular, jos jedna taksa, jos nekoliko partijskih ljudi dobije uhlebljenje... Zasto da ne?
Dok ne pocnu da trze uzorak urina, krvnu sliku i potvrdu da smo krsteni...
[ ajdeBre @ 17.06.2008. 13:32 ] @
@ Java Beograd:

Btw, a sto ovu sliku ne bi poslao B92 ? Imace diivan prilog za vesti, u najgorem slucaju narod ce da se smeje i psuje, a u najboljem mozda i odustanu od ovakvih stupidnosti?
[ Java Beograd @ 17.06.2008. 13:50 ] @
Ajd probaću da ih nađem.
[ waikiki @ 17.06.2008. 14:19 ] @
Bas me zanima sta je potrebno da uradim da bi dobio "dokaz o prebivalistu".
[ Java Beograd @ 17.06.2008. 14:49 ] @
Slučajno znam. Odeš u policiju i poneseš ličnu kartu. Popuniš obrazac Br 1 (za lične karte), uplatiš 170 dindži (+20 bankarska taksa), sačekaš oko sat - sat i po, zavisi od gužve, i eto, dok si lupio dlanom o dlan, postaješ vlasnik papirića na kome piše tvoja adresa, a još ima i štambilj ! WOW ! MIRAKUL !
[ RonJ @ 17.06.2008. 15:09 ] @
Da ce ovakvih s**nja biti dalo se pretpostaviti.Mogu da shvatim da sad napocetku izdavanja LK nemaju svi citace da sa novih licnih iscitaju adresu, ali onda bi uz novu licnu kartu trebalo da se odmah izdaje potvrda o prebivalistu.
A ovako lepo kampujes ispred SUP-a za novu licnu a onda opet kampovanje za potvrdu o prebivalistu.
[ Skandy @ 17.06.2008. 15:16 ] @
Najjace mi je kada traze potvrdu o drzavljanstvu kod zamene L.K ili pasosa i obavezno da se ponese i stari dokument. Pa posedovanje starog dokumenta je dovoljan dokaz da sam drzavljanin. Takodje i izvod iz maticne knjige rodjenih ne stariji od 6 meseci, kao da podaci u tom listu zastarevaju ili su podlozni promenama, glupost do gluposti. Jasno je da zele da naplate takse prilikom vadjenja tih dokumenata, ali zar nije to moglo biti organizovano po principu, taj dokument kosta toliko i tu ti je uracunato sve, ti doneses dokumente koje imas i to je to, a ovako covek kome je otac rodjen u Nisu, a on sam rodjen u Beorgadu a trenutno zivi u Novom Sadu, da bi pribavio sva potrebna dokumenta, mora i Hotel da rezervise.
[ Srđan Pavlović @ 17.06.2008. 15:23 ] @
e, ne brinite, to samo tako sad dok smo u tranziciji, posle ce sve biti OK :)

(budite srecni ako ono "potvrdu ne stariju od 6 meseci" ne rinejmuju u "potvrdu ne stariju od 7 minuta",
pa sad - ako si brz...)
[ waikiki @ 17.06.2008. 15:35 ] @
Citat:
Java Beograd:Odeš u policiju i poneseš ličnu kartu. Popuniš obrazac Br 1 (za lične karte), uplatiš 170 dindži (+20 bankarska taksa), sačekaš oko sat - sat i po, zavisi od gužve, i eto, dok si lupio dlanom o dlan, postaješ vlasnik papirića na kome piše tvoja adresa, a još ima i štambilj

pretpostavljam da je to procedura ako ponesem staru LK.. a sta ako ponesem novu... jel isto vazi.
[ Java Beograd @ 17.06.2008. 15:45 ] @
Citat:
waikiki: pretpostavljam da je to procedura ako ponesem staru LK.. a sta ako ponesem novu... jel isto vazi.

Valjano pitanje. Mislim da ne može. Onda moraš da poneseš i staru ličnu kartu, ali ne stariju od 6 meseci !
[ brainless @ 17.06.2008. 16:01 ] @
sjajna slika.. svo bolje od boljeg.. smesno mi je to da , sto nam je drzava meni se vise ide u inostranstvo..
[ Bokvica @ 17.06.2008. 17:05 ] @
Eh... Meni je teta koja radi na salteru u MUP Novi Beograd, pogledala u monitor i rekla gde sam upisana u knjigu drzavljana i da donesem uverenje o drzavljanstvu ne starije od 6 meseci.... a to je bilo prosli put kada sam vadila licnu kartu, znaci pre deset godina.
Dakle, znaju oni dobro gde smo mi i sta smo, ali ipak treba malo i da se prosetamo, to je valjda dobro za nase zdravlje.

Nego, da li zna neko da li su u MUP-u Nbg jos uvek oni dugacki redovi i da li im jos uvek pada sistem?
Prosli put mi je trebalo 7 dana da sredim licnu kartu, pa cisto da znam da li opet da se spremim za beskonacna cekanja....
[ 101010 @ 17.06.2008. 17:14 ] @
Od kada sam juce u policijskoj stanici video red za LK i pasose, tacnije zmijicu ljudi upakovanu kao na tetrisu kada obarate rekord, cuvam dokumeta kao zlato.
Red se ne pomera, ljudi milion, upakovani jedni preko drugih, nema prozora, nema klime, nikakve ventilacije, vlaga, vrucina, neprijatni mirisi. A tek ide leto...
[ Horvat @ 17.06.2008. 18:57 ] @
hahahah,e srbijo zemljo dembelijo :D

Citat:
Java Beograd: Slučajno znam. Odeš u policiju i poneseš ličnu kartu. Popuniš obrazac Br 1 (za lične karte), uplatiš 170 dindži (+20 bankarska taksa), sačekaš oko sat - sat i po, zavisi od gužve, i eto, dok si lupio dlanom o dlan, postaješ vlasnik papirića na kome piše tvoja adresa, a još ima i štambilj ! WOW ! MIRAKUL !

znaci mozes bilo koju adresu napisati i oni ti veruju na rec? kull :D
[ Laki_Gen @ 17.06.2008. 19:07 ] @
Sto nam ne bi vjerovali? To im je posao, primaju platu obrnuto proporcionalno IQ-u. Ja sam od sada iz Donjih Prdejaca... Nek' me nadju, pametnjakovici.
[ oporavak u banji @ 17.06.2008. 19:28 ] @
Ma naravno da ne moze, taj list papira popunjavas, paaaaaaa ... zbog papira :) i da kazes zasto ti treba ta potvrda, a treba puniti negde neku papirnatu arhivu, a i imas osecaj da nisi dzaba dao pare.

Popunis pa predas obr-br1 + lk, zaposlena sedne za komp ukuca tvoj JMBG, baza podataka kaze svoje, stampac uradi svoje i dobijes list papira A4 sa adresama gde si bio i gde si sada.

BIO danas shalterushama na noge pa znam.
[ waikiki @ 17.06.2008. 19:48 ] @
Citat:
Horvat:znaci mozes bilo koju adresu napisati i oni ti veruju na rec? kull :D

Ja mislim da bi jos trebalo povesti dva svedoka. Sa licnim kartama, ali da budu stare. U slucaju da svedok ima novu LK, mora da prilozi potvrdu o prebivalistu. E onda taj svedok, da bi bio svedok mora sebi da obezbedi dva nova svedoka koji imaju stare LK... i ... jbg.. ne znam dalje.
[ Horvat @ 17.06.2008. 19:50 ] @
pa da,znaci odjavis se sa svoje prave adrese i prijavis se na neku levu i sta ti mogu!?!
edit:@waikiki e to vec ima logike,manje prevare
[ Java Beograd @ 18.06.2008. 08:35 ] @
Citat:
Horvat: znaci mozes bilo koju adresu napisati i oni ti veruju na rec? kull :D

Ma kakvi da veruju na reč ! Imaju oni sve u bazi podataka, (OZNA sve dozna), nego kako reče Bokvica, oni misle da je za nas zdravo da malo "obijamo" šaltere i stojimo u redovima.

"Pošto vidim u bazi podataka da stanujete u ulici xxx, možete da podnesete zahtev da dobijete potvrdu da živite u ulici xxx. Potreban vam izvod iz knjige rođenih i knjige državljana, lična karta, popunjen obrazac abc, uplata na ž.r. od 370 din na ime administrativne takse."

Inače, ja sam BUKVALNO morao da vadim izvod iz knjige rođenih, da bih promenio adresu prebivališta za decu. Da nonsens bude veći, izvod (stvarno ne stariji od 6 meseci) je potreban samo na uvid !

Uzgred, u opštini Savski Venac (gde je rođeno 80% Beogradske dece) piše da je izvod besplatan ako se vadi zbog upisa u školu ili 370,00 din ako se vadi radi izdavanja pasoša. (?!) Inače na samom izvodu ne piše namena. Ja se zajebo pre godinu - dve pa platio. Od sada, uvek tražim šatro radi upusa u školu.
[ Skandy @ 18.06.2008. 10:28 ] @
Da se vratim na pocetak teme, najveca glupost je sto je uopste bitno gde covek stanuje, ako je dosao da plati porez. On treba da plati odredjeni iznos, bez obzira gde ziveo. Sta da rade ljudi koji zive u inostranstvu, koji imaju nekretnine po Srbiji i na njih placaju porez. Odredjen broj tih ljudi nema prebivaliste niti licnu kartu Srbije, pa kakvu potvrdu on da donese? Iz Svajcarske opstine?
[ Java Beograd @ 18.06.2008. 10:41 ] @
Istine radi, ove je ipak bitno ko gde živi - zbog poreske olakšice. Naime po srpskim zakonima, porez na nepokretnosti (kuće i stanove) se umanjuje za određeni procenat ukoliko vlasnik stanuje u objektu - predmetu oporezivanja. Takođe, postoje i olakšice i za članove porodice. Smešno je što nova lična karta, toliko najavljivan i hvaljen dokument nije uopšte dovoljan dokaz za ostvarivanje tog prava.
[ toleander @ 18.06.2008. 11:57 ] @
za neverovati je, ali je mup taj deo posla ipak odradio korektno

http://www.mup.sr.gov.yu/domino/dokumenta.nsf/aplikacijalk

ovde moze da se skine aplikacija za citanje javno dostupnih podataka sa cipa licne karte. obaveza je onih kojima ti podaci trebaju (poste, banke, poreske uprave itd.) da obezbede citac i resen problem. sad, sto ce to kod nas da potraje, to je druga prica.
[ JankoNIS @ 18.06.2008. 12:05 ] @
Molim te, nemoj vise da im dajes takve ideje... Sada ce pored raznih uverenja da traze od stranaka da nose i citac (i drajver za Win98.)
[ SlobaBgd @ 18.06.2008. 16:10 ] @
Ma teraju oni XP, a on, kao što znamo, ima integrisane drajvere za čitače ID kartica. Ugradili momci iz Redmonda, znaju da će trebati u Srbiji!
[ JankoNIS @ 18.06.2008. 16:52 ] @
Zakacio sam moju lk sa cipom na citac i uz pomoc gorenavedenog programa video da se osim podataka koji su i odstampani na licnoj karti, u cipu jos nalaze adresa prebivalista i ime oca. Svi podaci su napisani latinicom, samo su ime i prezime vlasnika lk napisani cirilicom. Unutra je i slika (kao ona levo, velika, na spoljnoj strani) samo je u crno-beloj tehnici.
[ Slobodan Miskovic @ 18.06.2008. 16:56 ] @

Btw ima da se bira da li ce podaci biti na latinici ili cirilici.
[ Lesli Eldridz @ 18.06.2008. 16:59 ] @
Citat:
Java Beograd: Istine radi, ove je ipak bitno ko gde živi - zbog poreske olakšice. Naime po srpskim zakonima, porez na nepokretnosti (kuće i stanove) se umanjuje za određeni procenat ukoliko vlasnik stanuje u objektu - predmetu oporezivanja. Takođe, postoje i olakšice i za članove porodice. Smešno je što nova lična karta, toliko najavljivan i hvaljen dokument nije uopšte dovoljan dokaz za ostvarivanje tog prava.

Mogu da te pitam nesto, i unapred se izvinjavam svima. Sta je to sa tobom i tim porezima? Sta si se uhvatio za te poreze, pa u svakom postu na ovoj temi te porez ovo te porez ono...
[ Laki_Gen @ 18.06.2008. 17:03 ] @
A di je tu EDIT?
[ igorko @ 18.06.2008. 17:11 ] @
Citat:
JankoNIS: Zakacio sam moju lk sa cipom na citac ...

@JankoNIS
Koji smartcard reader koristis pri iščitavanju podataka iz čipa lične karte, pomoću programa ČELIK?
Mislim da izvučem iz lagera neki ranije korišćeni programator smart kartica (svojevremeno upotrebljavan za programiranje kartica za DVB SAT TV), pa da probam da isčitam podatke. Samo ne znam koji mod: smartmouse, phoenix, 3.57, 3.68 ili 6.00 MHz.

I još jedno pitanje: Kada si isčitavao podatke, da li ti je program tražio user/password koji si dobio prilikom preuzimanja lične karte?
[ bttp @ 18.06.2008. 17:20 ] @
Heh, primećujem da su u ovom obrascu zamenili dosadašnji termin "lice" terminom "građanin". Do sada smo svi bili "lica" :)
[ JankoNIS @ 19.06.2008. 09:02 ] @
Citat:
igorko: @JankoNIS
Koji smartcard reader koristis pri iščitavanju podataka iz čipa lične karte, pomoću programa ČELIK?
Mislim da izvučem iz lagera neki ranije korišćeni programator smart kartica (svojevremeno upotrebljavan za programiranje kartica za DVB SAT TV), pa da probam da isčitam podatke. Samo ne znam koji mod: smartmouse, phoenix, 3.57, 3.68 ili 6.00 MHz.

I još jedno pitanje: Kada si isčitavao podatke, da li ti je program tražio user/password koji si dobio prilikom preuzimanja lične karte?

Koristio sam obican USB smartcard reader, cak i nema oznaku. Uz njega ide drajver posle cije instalacije se u sistemu vidi kao "USB card reader". Pre startovanja Celika, potrebno je da citac bude ukljucen i licna karta ubacena. Nije mi trazio username i password, a samo ocitavanje traje ispod 2 sekunde.
[ Java Beograd @ 19.06.2008. 10:28 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Mogu da te pitam nesto, i unapred se izvinjavam svima. Sta je to sa tobom i tim porezima? Sta si se uhvatio za te poreze, pa u svakom postu na ovoj temi te porez ovo te porez ono...

Nisi pročitao moj prvi post. Zato ti i nije jasno. Išao sam u poresku službu, i na njihovim vratima sam snimio ono što je na početku teme.
[ Horvat @ 19.06.2008. 10:28 ] @
Citat:
JankoNIS:  Nije mi trazio username i password, a samo ocitavanje traje ispod 2 sekunde.

opet ja dosadan,pa koji k taj user i pass sluze?? ,mozda za menjanje podataka,treba crackovati program da i pise,ne samo da cita,pa da se vidi :)
[ igorko @ 19.06.2008. 10:59 ] @
Citat:
JankoNIS: Koristio sam obican USB smartcard reader, cak i nema oznaku...

@JankoNIS
Da li si koristio neki usko-namenski USB SmartCard Reader, kao npr. ovakav:

ili neki multifunkcijski za razne tipove memorijskih (SD, xD, CF, MS, MMC... ) i ostalih smart kartica, kao npr. ?

@Horvat
Citat:
Horvat: ...,pa koji k taj user i pass sluze?? ,...

Verovatno user/pass služe za sledeći "nivo" podataka koji se nalaze u čipu. Prvi nivo podataka je izgleda dostupan svima (poreznici, bankari, trgovci, lokalna uprava i sl) bez user/pass.
Kada sam preuzimao svoju novu LK sa čipom, službenica u PU je ubacila u smatrcard reader/writer, i na monitoru su se videli još neki podaci, postoje i skenirani izvod iz MKR i izvod iz knjige drzavljana, 2 fotografije (1 skenirana od fotografa koju sam doneo i 1 koju su me oni tamo fotografisali), ali nisam siguran da li je to isčitavano iz samog čipa LK ili iz njihove baze.
[ SlobaBgd @ 19.06.2008. 16:21 ] @
Citat:
Horvat: opet ja dosadan,pa koji k taj user i pass sluze?? ,mozda za menjanje podataka,treba crackovati program da i pise,ne samo da cita,pa da se vidi :)

E, hajde malo pratite i ostale teme vezane za nove LK. Ili da ih Uprava spoji.
Objasnio sam da user i pass služe za npr. glasanje putem interneta. Rekla mi seka u policiji.
[ Horvat @ 19.06.2008. 17:21 ] @
hvala slobo,nisam to video
ali mi to opet nije jasno,glasas jednom preko neta,pa odes na biracko mesto,i tamo glasas :D
ili mozes samo preko neta?
[ nkrgovic @ 19.06.2008. 18:54 ] @
Jako glupo pitanje, apropo paranoje koja se digla zadnjih godinu dana :

Koliko ja vidim razlika da li ima ili nema tzv. "cip" je samo u tome da li je u pitanju obicna plastika ili smart card kartica. Ni jedna ni druga nemaju RFID ni bilo sta slicno.... Cemu onda paranoja oko tog cipa, i gde su mogucnosti zloupotrebe? Pretpostavljam da je u pitanju neki cryptocard na koji nije moguce pisati (ili citati poverljive podatke) bez odgovarajucen privatnog kljuca, tako da bi bio zahvalan da mi neko objasni u cemu je moja prednost da nemam "cip". Ovo pitam, jer mi se sve vise cini da je kartica sa "cipom" zapravo bolja za mene - ako tu vec sve pise, moci cu brze da zavrsavam sve....

Molim bez komentara na temu sta oni sve cuvaju od podataka, i kakve su mogucnosti zloupotrebe toga, posto neki server u MUP-u cuva sve te podatke sve jedno, a jedina razlika je u tome da li i ja imam kopiju na tom cipu ili ne..... Da, nervira me, ali ne pricamo o tome. Hvala :D .
[ SlobaBgd @ 19.06.2008. 19:24 ] @
Citat:
Horvat: hvala slobo,nisam to video
ali mi to opet nije jasno,glasas jednom preko neta,pa odes na biracko mesto,i tamo glasas :D
ili mozes samo preko neta?

Pa to, došlo i naših pet minuta! Sad će izborna krađa da uđe u sajber vode! Kad se skupimo mi matori hakeri-jugonostalgičari, ima da napravimo džumbus!
E, odo' ja u offtopic...
[ Horvat @ 19.06.2008. 19:46 ] @
Citat:
nkrgovic: tako da bi bio zahvalan da mi neko objasni u cemu je moja prednost da nemam "cip". .

pa npr. ne moras sa sobom da nosis 100 papira kada resavas neke poslove :D
pogledaj drugu temu ;)
i sta te nervira? :)
[ ajdeBre @ 19.06.2008. 20:06 ] @
Ne moras 100, samo prijavu prebivalista...
[ nkrgovic @ 19.06.2008. 20:14 ] @
Citat:
Horvat: pa npr. ne moras sa sobom da nosis 100 papira kada resavas neke poslove :D

Ajmo ponovo: U cemu je PREDNOST ako NEMAM cip?

Edit: Kako nemanje cipa cuva moju privatnost?
[ JankoNIS @ 19.06.2008. 21:01 ] @
Prednost ako nemas cip, u odnosu na nas sa cipom je u tome sto za svaku promenu adrese moras da vadis novu licnu kartu (komplet troskovi), dok, recimo ja, samo odnesem licnu kartu, oni je ubace u citac i promene taj podatak na cipu i, naravno, kod sebe u bazi podataka MUP-a.
Inace, cela frka je nastala oko neslaganja Crkve sa uvodjenjem licne karte koja na sebi ima cip. Istovremeno, svestena lica sa zadovoljstvom koriste halo kartice i kartice banaka u kojima imaju racune (za bankomate), ali to im ne smeta, iako one takodje imaju cip... Sa istim, ili vrlo pribliznim podacima kao i licne karte. U vezi toga, da li je neko video da se u nekom verskom objektu koriste POS terminali, tj, mogu li da placam crkvene usluge kreditnom karticom? Ako to moze, onda je svaka dalja rasprava oko cipa na licnoj karti bespredmetna.

Neimanje cipa, prakticno, ugrozava tvoju privatnost samim tim sto svako - cak i bez citaca moze da vidi tvoju adresu stanovanja. Ovako moze samo da vidi iz kog si grada.
[ ajdeBre @ 19.06.2008. 21:58 ] @
Citat:
JankoNIS: Prednost ako nemas cip, u odnosu na nas sa cipom je u tome sto za svaku promenu adrese moras da vadis novu licnu kartu (komplet troskovi), dok, recimo ja, samo odnesem licnu kartu, oni je ubace u citac i promene taj podatak na cipu i, naravno, kod sebe u bazi podataka MUP-a...

Cekaj, a kako ce da ti zameni odstampanu sliku?

Mislim, kako ce da je overwrite-uje?
[ Horvat @ 19.06.2008. 22:11 ] @
pa ne menjas sliku promenom adrese :D:D

a prednost je u birokratiji [sto se "prednosti u zastiti" tice,ovu sa cipom samo ubacis u card reader i iskopiras podatke,dok bez cipa,moras rucno prepisivati :D]

[Ovu poruku je menjao Horvat dana 19.06.2008. u 23:26 GMT+1]
[ ajdeBre @ 19.06.2008. 22:28 ] @
Da, ne menjas sliku promenom adrese, ali vaznost LK je 5 godina. Sta kada istekne? Do sada si prilikom zamene LK donosio novu sliku, ne stariju od 6 meseci. Osim toga, tokom tih 5 godina si mozda ocelavio/osedeo/obrijao ili pustio bradu do pupka/poceo da nosis naocare, znaci promenio licni opis, znaci pitanje se odnosi sta sa fotografijom koja je odstampana?
[ Challenger @ 19.06.2008. 23:19 ] @
@ ajdeBre: Pa sam si napisao da je vaznost LK-e 5 godina => nakon tih 5 godina vadis novu licnu, bila ona s chip-om ili ne... Sta ti tu nije jasno?
A ova s chip-om "trpi" promene adrese i sl. bez menjanja, samo se ti podaci promene (na chip-u)...dok recimo, ako se udas ili ti neko promeni licni opis moras da menjas i nju
[ ajdeBre @ 19.06.2008. 23:48 ] @
Znaci, chip se ugradjuje zato sto ces tokom 5 godina mozda da promenis adresu, a za sve ostalo moras da menjas LK? WTF? Koliki to % od ukupnog broja gradjana stasalih za LK menja adresu na 5 godina? Nije li to malo ... besmisleno?
[ bttp @ 19.06.2008. 23:51 ] @
Fotografija tu služi praktično samo za ukras, zato što u čipu imaju toliko biometrijskih i ostalih podataka da im je ta fotografija odštampana na samom obrascu nebitna.
[ priest77 @ 20.06.2008. 10:49 ] @
Citat:

Kada sam preuzimao svoju novu LK sa čipom, službenica u PU je ubacila u smatrcard reader/writer, i na monitoru su se videli još neki podaci, postoje i skenirani izvod iz MKR i izvod iz knjige drzavljana, 2 fotografije (1 skenirana od fotografa koju sam doneo i 1 koju su me oni tamo fotografisali), ali nisam siguran da li je to isčitavano iz samog čipa LK ili iz njihove baze.

Upravo to bi trebala da bude velika prednost cipa jer tako su rekli kada su najavili nove LK, da sa novim LK sa cipom necemo morati stalno vaditi potvrdu o drzavljanstvu i izvod iz maticne knjige rodjenih jer nova LK ce sve to imati u sebi, ali dok svi ne nabave citace koji su obavezni da ih imaju bice malo problema.
Video sam da je program za citanje osnovnih stvari sa LK dostupan svima za download.
[ vbbojan @ 20.06.2008. 12:09 ] @
Elem, ni stara licna karta se ne menja kada se promeni adresa.
U samom obrazcu postoji predvidjeni deo gde se upisuje promena
prebivalista.

Cela ova halabuka mi je pomalo bez veze, ako vec po zakonu
moras da imas licnu ispravu sa zakonom propisanim podacima,
medij koji ce te podatke cuvati (papir, chip, CD, tetovaza, billboard ...)
sve jedno, ipak je to samo tehnicko u pitanje.

A chip ce, iskreno se nadam, kada se prebole decije bolesti
uvodjenja nove tehnike, konacno malo skratiti nase muke po
salterima.
Usput, chip smanjuje raznorazne mogucnosti zloupotreba i ako
se ova savremena tehnologija pravilno upotrebi stvarno ce
mnoge stvari biti lakse.

Sto se zastite privatnosti tice, ni tu ne vidim neki problem.
Zivim posteno i radim posteno i nemam sta da krijem.

Pozdrav.
[ yt1prm @ 04.08.2010. 17:34 ] @
a sto licna karta na 5 godina a pasos na 10 ?, a kako je sa novim saobracajnim i vozackim dozvolama?
[ madcama @ 04.08.2010. 19:55 ] @
Citat:
yt1prm: a sto licna karta na 5 godina a pasos na 10 ?, a kako je sa novim saobracajnim i vozackim dozvolama?

To je zato sto je u pasosu veca baterija za onaj lokator sto se 'ugradjiva' za pracenje sirokih narodnih masa.
[ Predrag Supurovic @ 04.08.2010. 20:12 ] @
Citat:
yt1prm: a sto licna karta na 5 godina a pasos na 10 ?, a kako je sa novim saobracajnim i vozackim dozvolama?

Pa da bi punili budžet naplatom taksi. Trebalo je da lične karte sa čipom traju 10 godina ali su zaključili da će tako mnogo skresati priliv novca pa su skratili na pet godina.