|
[ Ilic Igor @ 17.06.2008. 09:19 ] @
| Prenosim skorasnja iskustva iz CG od jednog naseg coveka sa drugog foruma koje glasi :
"
Do sada u Crnoj gori letovao sam svake godine da uzmemo od neke 1989 godine. Povremeno sa mogućnostima letovao sam i u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj. Ovo šta me je snašlo mene, i još dosta njih u vozilima bilo ih je iz raznih država ( poljake, madjare, Albance) ne daj bože da se nekome dogodi. Kratko ću vam opisati. Ulazak na granični prelaz u crnu goru u 02.00 ujutru čekao sam sat vremena. Na registarskim tablicama kako je svima pozunato a većina ih ima onaj plastični deo postoji oznaka SRB. Carinik iz ne znam kojih razloga bio je izričit da tako ne može, mora stajati na zadnjem staklu. nalepnica. Dalje iz samog razgovora odmah se videlo da ne ulazimo u Ekološku državu već u državu sa drumskim razbojnicima. Na pitanje da li treba neka kazna dok se ne snadjemo za tu famoznu oznaku SRB reče daj nešto za smenu.
''Ja izvadih 500 dinara a on na to nas je dosta. U meni već kipi. i razmišljam koliko vama treba ja toliko sigurno nemam''. Dalje još se naljuti pa onda poče ribanje '' Za decu krštenice'' ja na to odgovori kakve krštenice ( deca spavaju u vozilu na zadnjem sedištu),
''''''Ne znam ' Velju' da ih ti nisi dje ukrao pa trguješ belim robljem'''. Šta da vam kažem, došlo mi na granici da ga udarim pesnicom u meni kipi i suzdržavam se. Onda mu ja odgovori ništa ''hapsite me ovde na licu mesta decu budite ako vam nije žao pa ispitujte ko im je otac a ko majka''' Na to će ti predstavnik Crnogorske države'' Jel ja to tebe nešto ljutim, što se srdiš'''.
Sve ovo što sam na graničnom prelazu podneo to mi se u životu nije dogadjalo, napominjem da sam sve ove godine na njihovom prelazu prolazio uz ''Srećan put'' dovidjenja uz zadržavanje od 5 minuta.
Da Vam svima vama koji ste na forumu dalje prenesem dogadjaje. Pošto više nisam mogao da trpim ja ti onom cariniku'' ili ti mene puštaj ili ja okrećem nazad u Srbiju''
U to supruga izadje iz vozila dada jednu što su je nekad zvali kod nas '' Črvena'' 1000 dinara, a on ti reče '' vidiš kako ti žena zna sa ljudima, počeša se sa njom po čelu kao muzikanti na svadbi i ode'''.Moji prijatelji koji su bili iza mene u druga dva vozila isto ih to snadje.
Nije to sve onako nervozan do Podgorice sami znate oko 150 km treba čovek da vozi.
Krećemo dalje stali svi da se sačekamo i pričamo koliko je ko dao i došli smo do zaključka svi po ''črvenu'' 1000 dinara. Da vas ne buni još nije kod njih stupila ekološka taksa i to nema veze sa taksom.
Pošto smo se ispričali i odmorili krenuli smo dalje.
U kanjonu Platije sledeći dogadjaji ''Radovi na putu'' sa naizmeničnim propuštanjem semaforima. Kolona od 15-20 vozila prolazi na zeleno svetlo ja medju njima i moji prijatelji na začelju iz drugog pravca gde ne možemo da se mimoidjemo idu nam u susret takodje vozači tj.cela kolona. Deru se na nas ''Slepci jedni što ne čekate na zeleno, svadja ispred nas jer ne može da se mimoidju vozila''. Ajde nekako bi i to prošlo ali tek kada sam izašo vidim da iz oba pravca svima sija zeleno svetlo. Po meni neispravni uredjaji tj. semafori.Ali sad sledi šlag na tortu zašto je to tako
Drugui dogadjaj posle 7-8 kilometara opet semafor ali sada crveno svetlo. Svi stojimo i čekamo 5, 10, 15, 20, 25 možda i više minuta ljudi izašli iz vozila. Kažu onaj prethodni je bio nesipravan semafor držao je sa obe strane zeleno neispravan je i ovaj ali sada drži crveno.
Dogovor je pao ajde idemo polako na crveno.Iz drugog pravca nema nikoga.
Ne lezi vraže iza nekih 1,5 kilometara iako nama u susret nije došao niko patrola policije. Policajci zaustavljaju i kupe nam svima dokumenta negde oko 18 vozila i šalju nas na neki mračni parking i čekamo. Dole na mračnom parkingu još desetak vozila i svi čekaju. Od vozila policije ide jedan vozač i reče ja dadoh 50 eura i slobodan sam. Ali čovek sede u vozilo BMW i ode prema Podgorici nismo ni stigli da ga pitamo. kako i zašto.
Onda na parking dodjoše dva policajca ili bolje rečeno Crnogorski Hajduci i poče priča
''Svi ćete ići u Podgoricu koja je još oko 60 kilometara kod sudije po skraćenom postupku jer ste vi ovde stranci' zato što ste prošli na crveno svetlo''' neko iz mraka dobaci, pa čoveče zablokirao vam je semafor kao i onaj drugi nekoliko kilometara odavde onaj vam drži zeleno iz oba pravca.
Drugi reče pa oni to namerno drže da bi imali noću da uzimaju '''''' Harač''''' Svi zaključiše da je ova upadica NN vozača istinita. 'Neko dobaci šta predlažete vi misli na policajca Hajduka. Dodjite ja ću Vas prozivati jedan po jedan do vozila.
Kako je prozivao odmah se videlo šta rade s tim što je imao obzira na Srbe.
Albanci su prošli sa 50 eura bez ikakvih priznanica mislim da toliko su dali i Madjari i Poljaci mi Srbi smo prošli kako je ko bio glup ja i moji prijatelji smo prošli sa po jednom opet ''' Ćrvenom'''
Dalje više nemam živaca da vam pišem šta je se sve dogadjalo na putu, tako da one ležaljke su najmanje bolne što ih iznajmljuju na plažama, ali pitam se da na tom putu da ga nazovemo '''' Put smrti pored toga što je užasan sad su tu i drumski razbojnici'''', koji nisu tu da vode red i mir i bezbednost nas.
Možete samo zamisliti da ti idioti drže upaljena svetla zelena iz oba pravca ( pošto će biti pametnih na ovo moje pa ne regulišu policajci svetla) mislim da dobijeni novac zajedno dele sa putarima tj. licima koji izvode radove na putu .
Na takav način ugrožavaju živote ljudi. Pošto još ekološka taksa nije stupila na snagu mislim da je od sutra možete samo da zamislite šta će da rade.
Ovo je bio moj definitivno zadnji odmor u crnoj gori, kao i mojih prijatelja.
Nemam više živaca da vam pišem druge dogadjaje.
Savet svima koji se ove godine odmaraju u Evropskoj državi Crnoj gori
1.Krstite se svi, a i ponesite krštenice.
2.Kada je zeleno svetlo ne verujte nikome možete izgubiti glavu
3.Takodje kada je crveno čekajte dva sata
4. Za carinsku službu ponesite dovoljno novca (mnogo ih ima u smeni)
5.Oznaka SRB da se zna koga da deru.
6Takodje za ostale drumske razbojnike ponesite dovoljno novca
7.Ako vidite more a usput ste dali 200 eura dobro ste prošli
I na kraju shvatite da mi tamo nismo dobro došli, ja sam shvatio a i dosta njih.
Nadam se da će i ova naša država uvesti na bazi reciprociteta iste mere kao što su oni uveli za nas. i Ostaje mi nada da oni mogu da nas vuku za nos tri meseca a mi ost6alih devet meseci.
Pozzzzz svima
"
Čisto da obratite pažnju koliko još para da ponesete :).
|
[ su27killeryu @ 17.06.2008. 10:21 ] @
"Albanci su prošli sa 50 eura bez ikakvih priznanica mislim da toliko su dali i Madjari i Poljaci mi Srbi smo prošli kako je ko bio glup ja i moji prijatelji smo prošli sa po jednom opet ''' Ćrvenom'''"
Pa sta ocete el vidite da vas volimo
[ smfilip @ 17.06.2008. 10:35 ] @
hm...ja ovde vidim nekolike nelogicnosti...
1. kakve veze ima carinik sa oznakom SRB? - to je posao policajca(a btw-nalepnica mora postojati na vozilu,a ne na tablicama-slucajno zivim 15km od granice,pa cesto prelazim, i obje policije ne prihvataju na okviru za tablice)
2.Opet- ovo za djecu - kakve veze ima carinik sa djecom(koja btw moraju da imaju neki dokument,pa makar i zdravstvenu knjizicu)?
3.opet greska - zasto si mu dao pare ako si siguran da si u pravu?
4.Semafori su stvarno haos,jos posebno sad kad pocinje turisticka sezona, ALI-prvo i osnovno je da ne prolazis na crveno,pa makar bilo upaljeno i 5 sati...niko nije lud da ne vidi da ne prolaze auta - semafori se regulisu pomocu daljinskog koji stoji kod nadzornika radova(ili policajca)
E,sad,samo da ne bude zabune,ne branim ja nikog, ja prvi mrzim te nadr*ane tipove,ali moraju da postoje neka pravila,inace bi se sve pretvorilo u haos... A cim im se ponude pare,oni racunaju da nesto nije u redu ili sa vozacem,ili sa autom,nekim od putnika ili sl,pa ce onda da traze jos vise i vise,sve dok ne vide da pretjeruju...
[ Vlada1001 @ 17.06.2008. 13:58 ] @
Crnogorska policija je negde posle 2000. godine dobila instrukcije da ne uznemirava vozače iz Srbije koje ne prave prekršaje i to se uglavnom poštovalo do sada. Ja ni ove godine (mada pre početka sezone) nisam imao problema sa njihovom policijom.
Od ovog leta, zbog užasnih gužvi tokom sezone, predstavnici crnogorskih vlasti nastoje da reše ovaj problem eliminisanjem ,,siromašnih turista" iz Srbije ili vikendaša, paradajz turista i drugih lepih naziva za Srbe. Prva zvanična mera je uvođenje ekoloških taksi i zabrana unošenja hrane. Njihov funkcioner iz Ministarstva turizma juče otvoreno daje izjavu da onima koje bi ove mere značile nedolazak u Crnu Goru i ne treba da dolaze. Nezvanične mere se sastoje u ponovnom davanju slobode policiji da uznemirava građane Srbije.
Možda većina građana Crne Gore nema ništa protiv "Srbijanaca" (kako nas zovu), ali njihova vlast nam daje do znanja da nismo dobrodošli. Meni je mnogo bliža Grčka nego Crna Gora, tamo ne strahujem od njihove policije i graničnika, niko me nije popreko pogledao zato što dolazim iz Srbije....
[ stsung @ 17.06.2008. 14:29 ] @
Jaka je to policija kojoj je u opisu radnog mesta da "uznemirava". Ne znam samo zbog chega ne odgovorimo istom merom za CG drzhavljane - pa ako zhele da totalno raskrste sa srbijom i srbima, da razlaz onda bude potpun sa obe strane.
[ su27killeryu @ 17.06.2008. 14:37 ] @
Citat: Vlada1001: Nezvanične mere se sastoje u ponovnom davanju slobode policiji da uznemirava građane Srbije.
Da da tako sto Poljacima i Madjarima uzme 50 evra a vama 10 ... valjda bi trebalo da ti bude jasno da ako je ovo istina sto je napisano (a siguran sam da nije) policajci to rade iz licne koristi a boli ih i za gradjane Srbije CG ili Tadzikistana.
[ Java Beograd @ 17.06.2008. 14:59 ] @
Svako ko svojom slobodnom voljom putuje u Crnu Goru na letovanje i "odmor" zaslužuje sve što mu se desilo !
[ waikiki @ 17.06.2008. 15:18 ] @
Eh, samo cekam da nam EU skine vize (jedini razlog zbog kojeg srbi idu u CG)... nece nas CG vise videti.. molice oni nas da se vratimo.
[ smfilip @ 17.06.2008. 15:28 ] @
Citat: Java Beograd: Svako ko svojom slobodnom voljom putuje u Crnu Goru na letovanje i "odmor" zaslužuje sve što mu se desilo !
aj da preformulisemo ovo... svako ko slobodnom voljom putuje bilo gdje,a policiji za prekrsaje nudi mito, zasluzuje sve sto mu se desilo!
@stsung: ja ne bih bas bio siguran da policajci u SRB ne uznemiravaju drzavljane CG... nista bez razloga,ali kad razlog postoji, obicno su mnoooogo ozbiljniji nego kad su u pitanju drzavljani SRB(u ostalom,kao i svaka policija prema strancima) ... i na osnovu toga ja treba da tvrdim da oni mrze gradjane Crne Gore?! pa to moze samo da kaze neko lud,isto kao sto neko lud moze da kaze da policajci u CG 'zlostavljaju' gradjane Srbije... u kom vijeku vi zivite,kakve su ovo generalizacije?
i,da,jos jednom da kazem,ne branim ja ni CG,ni policiju, niti bilo koga, ja prvi kazem da je CG turizam DNO DNA,sve skupo, a uslovi ravni 0,niti tvrdim da ne postoje policajci koji mrze turiste iz Srbije,ali generalizacija - Crnogorci mrze Srbe...zaboravite na to!!!
[ waikiki @ 17.06.2008. 15:46 ] @
Citat: smfilip: aj da preformulisemo ovo... svako ko slobodnom voljom putuje bilo gdje,a policiji za prekrsaje nudi mito, zasluzuje sve sto mu se desilo!
Ja idem na godisnji odmor. Znaci hocu da se odmorim, provedem, uzivam... Zasto bih ja uopste razmisljao, da li sam ja u pravu ili policija, da li me neko mrzi ili ne.. zasto bih se upustao u raspravu oko toga.. i ko je kriv sto sam uopste dospeo u situaciju da isterivam pravdu.. i ako isteram pravdu, jel treba da budem srecan sto sam se zayebavao i nervirao par sati bez potrebe...
[ smfilip @ 17.06.2008. 16:01 ] @
a zasto bi stvarno razmisljao? je li ti se nekad desila takva situacija- da nisi kriv a da te neko d*ka?
[ stsung @ 17.06.2008. 16:03 ] @
@smfilip, nisam mislio da treba narediti nashoj policiji da "uznemirava". Ovo je samo jedna stvar u moru stvari ... i dok bih ja placao taksu za ulazak u CG, za to vreme iz nasheg budzheta se finansiraju crnogorski studenti. Ne volim da generalizujem stvari niti ljude, ali chinjenica je da je veliki broj "dodjosha" iz CG, bar u NS, izvor vecine problema u gradu - poznati su po svom bahatom ponashanju - valjda su daleko od kuce pa misle da mogu da se ponashaju kako hoce, i nishta im ne bude - a da se ja tako ponasham odma bi me corkirali i to u mom sopstvenom gradu, a mogu zamisliti shta bi bilo da se tako ponasham dole. Neshto definitivno nije u redu sa odnosima na toj relaciji SRB - CG.
Svako dobro.
[ DaliborP @ 17.06.2008. 16:08 ] @
Citat: stsung: Ne volim da generalizujem stvari niti ljude, ali chinjenica je da je veliki broj "dodjosha" iz CG, bar u NS, izvor vecine problema u gradu - poznati su po svom bahatom ponashanju - valjda su daleko od kuce pa misle da mogu da se ponashaju kako hoce, i nishta im ne bude -
Ah jadni vi starosedeoci Vojvodine, srce mi puca kad citam kako vam dodjoshi ugrozavaju zivot i narusavaju kulturni imidz grada.
[ smfilip @ 17.06.2008. 16:11 ] @
1. taksa je nevjerovatna glupost,tu se slazemo i mi na forumu, i 99% Crne Gore, i 100% Srbije...
2. za finansiranje 'crnogorskih studenata' - s jedne strane ih ne treba finansirati iz budzeta Srbije,ali kad se malo bolje razmisli, vecina studenata iz Crne Gore koja dodje u SRB da studira nije bila za cijepanje Jugoslavije,a kamoli 'Srbije i Crne Gore' - zasto bi oni odgovarali za izborne kradje?
3.za bahato ponasanje - zasto se ne kazne? to je vec problem sa vlastima tamo...mislim da se tu slazemo, da to nema veze sa tim sto su iz CG(nek mi neko da misljenje zasto su oni zasticeni, posto ja ne znam)
[ waikiki @ 17.06.2008. 16:15 ] @
Citat: smfilip: a zasto bi stvarno razmisljao? je li ti se nekad desila takva situacija- da nisi kriv a da te neko d*ka?
Ako je ona prica u prvom postu jedan od retkih primera, onda se slazem. A sta ako je ta prica pravilo..
[ irule @ 17.06.2008. 16:18 ] @
Citat: 2. za finansiranje 'crnogorskih studenata' - s jedne strane ih ne treba finansirati iz budzeta Srbije,ali kad se malo bolje razmisli, vecina studenata iz Crne Gore koja dodje u SRB da studira nije bila za cijepanje Jugoslavije,a kamoli 'Srbije i Crne Gore' - zasto bi oni odgovarali za izborne kradje?
Kakve sad pobogu ima veze da li su oni bili za to ili nisu?
Oni su sada strani drzavljani i ne treba ja da ih finansiram kao sto ne finansiram Engleza ili Poljaka.
[ smfilip @ 17.06.2008. 16:19 ] @
covek je napravio gomilu prekrsaja,koji se sankcionisu prekrsajnom prijavom(naljepnica sa oznakom drzave,maloljetne osobe bez dokumenata,prolazak na crveno na semaforu),i prekrsaj za koji slijedi krivicna prijava(davanje mita)...moze se reci da je jos dobro prosao... e,sad,policajci,kao policajci,glume velicinu u 99,9% slucajeva prema SVIMA koji pocnu da se prepiru sa njima
@irule: ali finansiras drzavljane 'Republike Srpske' - i oni su strani drzavljani,svidjalo se to nama ili ne??? dvostruki arsini?
[ ajdeBre @ 17.06.2008. 16:22 ] @
Citat: smfilip: ...aj da preformulisemo ovo... svako ko slobodnom voljom putuje bilo gdje,a policiji za prekrsaje nudi mito, zasluzuje sve sto mu se desilo!...
Propustio si da primetis ovo:
Citat: Ilic Igor: ...Na pitanje da li treba neka kazna dok se ne snadjemo za tu famoznu oznaku SRB reče daj nešto za smenu...
Cika-carinik je trazio mito.
[ smfilip @ 17.06.2008. 16:23 ] @
nisam propustio,namjerno sam preskocio... ako ti ja trazim 5000eur,da ti nikad ne vratim,ti ces mi dati????
[ Srđan Pavlović @ 17.06.2008. 16:23 ] @
I bre ljudi, otvoriste temu vec 17-og juna, unisticete im sezonu ;)
[ irule @ 17.06.2008. 16:25 ] @
@smfilip
kakve veze ima moj stav u vezi sa gradjanima RS za koji btw ni ne znas kakav je?
Tema su gradjani CG i ponavljam, besmisleno je da budu finansirani iz naseg budzeta.
[ smfilip @ 17.06.2008. 16:25 ] @
i treba da se unisti,ali ne zbog gore navedenih razloga...
@irule: ne znam tvoj stav, i iskreno,ne interesuje me,ali slucajno znam da je po jednoj anketi(bila je na TV,ne znam koliko je pouzdana, ali recimo da se pozivam na nju) 90% stanovnika srbije podrzalo finansiranje studenata iz RS iz budzeta...
[ boccio @ 17.06.2008. 16:25 ] @
I ove godine se prica o Crnog Gori? C c c... mislio sam da smo proslog leta poslednje stranice te knjige ispisali :) Ali ocigledno uvek ima onih kojima ce tekuce leto biti "poslednji put" :) Meni zaista, ali zaista nije jasno da neko i dalje moze da ide u Crnu Goru, i onda jos gnevno pise o svojim iskustvima... NHF, ali to je kao da te neko popisa 10 puta, i ti se jedanaesti put vracas i opet pizdis kako te neko popisao...
Citat:
Eh, samo cekam da nam EU skine vize (jedini razlog zbog kojeg srbi idu u CG)... nece nas CG vise videti.. molice oni nas da se vratimo.
A?!? Cek, da neces na Ibicu :) Ili do Nice? Pa najbolje destinacije su one gde ne treba viza (a pogotovo EU). Egipat ili Hrvatska npr. Za pare za koje bi isao u Spaniju mozes da odradis odmor na Tajlandu...
[ ajdeBre @ 17.06.2008. 16:32 ] @
Citat: smfilip: nisam propustio,namjerno sam preskocio... ako ti ja trazim 5000eur,da ti nikad ne vratim,ti ces mi dati????
Pa i drzava ti uzima novac da ti ga nikada ne vrati (porezi, takse, akcize, carine). 'Ajde nemoj da im das? Dolazis pod udar zakona. A taj carinik trazi pare za svoj dzep, pardon, za dzepove svih u smeni. Ako mu ne das, sitno maltretiranje ce zacas prerasti u krupno, pa jos krupnije, i na kraju ces opet ovako ili onako doci pod udar zakona. Na kraju krajeva, ako bas hoce da te syebe, on UVEK moze da kaze da si ga fizicki napao - on je sluzbeno lice, i njemu se veruje, a ne tebi. Gde ti zivis, u Evropi?
[ stsung @ 17.06.2008. 16:41 ] @
@DaliborP ... namerno sam to "dodjoshi" stavio pod navodnike sa namerom da naznachim da ne etiketiram svakoga ko nije "starosedeoc" kako kazhesh - ali izgleda nekima treba sve nacrtati - nemam nishta protiv nekoga ko dodje ovde. Mozhda bih ti na ovo trebao odgovoriti u stilu da proshetash do nekog pripadnika IRA pa mu kazhesh da su Britanci njihovi prijatelji. Poenta je da chovek sada kazhe da su u CG "dobili dozvolu" da uznemiravaju gradjane Srbije, dok ovde se pomenuti "dodjoshi" ponashaju prilichno bahato, i ne bude im nishta (ali zaista nishta) - jel to i nasha policija funkcionishe sa takvim "naredjenjima" pa im naredjeno da dozvoljavaju takvo ponashanje?? Lepo neka ne smatraju povlashcenim gradjane Srbije, ali ne zhelim da se ni dotichni smatraju povlashceni ovde.
A ovo narochito se odnosi na studente - nishta lichno protiv njih nemam, ali koji je normalan razlog da ja iz mog dzhepa finansiram stranog drzhavljanina koji ovoj drzhavi nije platio dinara (pa ni ekoloshku taksu jer im je nismo ni uveli) a da u isto vreme moje dete (a za vas sa jeftinijom ulaznicom: to znachi dete bilo kojeg gradjanina X koji placa porez ovoj drzhavi) ide na sufinansiranje jer su mesta na budzhetu popunjena ... mislim .. .CHIJEM budzhetu??? Prosto je potrebno sastaviti kolazh prvo nachina na koji su predstavljali Srbiju u medijima u jeku priprema za referendum, pa potom sve ostalo shto je usledilo - otimanje vojnog kadra iz CG za stanove u Srbiji, crnogorske studente koji su na budzhetu Srbije i tako dalje ... zashto da ne finansiramo i studente iz Slovenije, Hrvatske ... a mozhe i shire. Ne mogu to da razumem, ko je iz vlade i iz kog razloga napravio takav zakon.
Svako dobro.
[ timotic @ 17.06.2008. 16:52 ] @
Citat: DaliborP:Ah jadni vi starosedeoci Vojvodine, srce mi puca kad citam kako vam dodjoshi ugrozavaju zivot i narusavaju kulturni imidz grada.
Bas su mi zanimljivi ti "Vojvodjani"...svi pricaju o toleranciji i multikulturalnosti, puna im usta Evrope, a svoje stanovnistvo, po fasistickim metodama, dijele na starosjedioce i dodjose...
[ su27killeryu @ 17.06.2008. 16:57 ] @
A st.... da nije Vlada CG donijela taj zakon ili Vlada Srbije mozda?!
[ DaliborP @ 17.06.2008. 16:58 ] @
Citat: stsung: @DaliborP ... namerno sam to "dodjoshi" stavio pod navodnike sa namerom da naznachim da ne etiketiram svakoga ko nije "starosedeoc" kako kazhesh - ali izgleda nekima treba sve nacrtati - nemam nishta protiv nekoga ko dodje ovde. Mozhda bih ti na ovo trebao odgovoriti u stilu da proshetash do nekog pripadnika IRA pa mu kazhesh da su Britanci njihovi prijatelji. Poenta je da chovek sada kazhe da su u CG "dobili dozvolu" da uznemiravaju gradjane Srbije, dok ovde se pomenuti "dodjoshi" ponashaju prilichno bahato, i ne bude im nishta (ali zaista nishta) - jel to i nasha policija funkcionishe sa takvim "naredjenjima" pa im naredjeno da dozvoljavaju takvo ponashanje?? Lepo neka ne smatraju povlashcenim gradjane Srbije, ali ne zhelim da se ni dotichni smatraju povlashceni ovde.
Kad kazes starosedeoc pretpostavljam da mislis da nekog ko je jako dugo tu. Koliko su tvoji u Novom Sadu, 500 godina? 600? Gde je tacno granica kad spadas u dodjoshe?
Ja mislim da ti dodjoshi tako lako prolaze nekaznjeni u NS-u zato sto ste vi starosedeoci previse tolerantni, da ne kazem svileni pa ste onda skloni lakom oprostaju. Nema sta drugo da bude.
Citat: timotic: Bas su mi zanimljivi ti "Vojvodjani"...svi pricaju o toleranciji i multikulturalnosti, puna im usta Evrope, a svoje stanovnistvo, po fasistickim metodama, dijele na starosjedioce i dodjose...
To su karakteristike provincijalizma, a ne multikulturalne sredine.
[ Skandy @ 17.06.2008. 17:11 ] @
Evo sta kazu iz turisticke organizacije Crne Gore, ko misli da su ekoloske takse visoke, taj ne spada u cilju grupu pozeljnih turista.
http://www.youtube.com/watch?v=AjTW-yPTy8c
[ stsung @ 17.06.2008. 17:14 ] @
Ovaj ... ti si pomenuo "starosedeoce", ne ja - a sada mene pitash shta to znachi?? Ja sam samo pomenuo dodjodje sa navodnicima, i pod dodjoshom smatram svakoga ko ovde nije rodjen - pa je jelda "doshao" -> "dodjosh" ... nishta tu nema niti pogrdno niti predstavlja sinonim za krimosa niti se time neko "deli". A chinjenica je da kada vec dodjesh u nepoznatu sredinu, ti bi trebao da se prilagodish sredini, a ne sredina tebi, shto pomenuti u vecini bash i ne praktikuju, vec upravo smatraju da smeju da se bahate zato shto su daleko od kuce iliti "nisu na svojem". I u pravu su ... ako oni uzmu pa porazbijaju recimo klupe u parku, to nije placeno njihovim parama vec mojim iz poreza koji sam ja platio. A zashto prolaze tako kako prolaze - ne znam, ne delim tvoje mishljenje o svilenosti - srednji vek je proshao i lichno nemam vaspitanje da kada mi se neshto ne dopada treba da uzmem pravdu u svoje ruke pa ja krenem da sudim, vec znam da za to postoje nadlezhne institucije. Institucije koje u CG sluchaju funkcionishu na principu "naredjenja o uznemiravanju" ... a i kod nas izgleda funkcionishu na nekom chudnom (meni nepoznatom) principu. A to za provincijalizam/multikulturu - voleo bih da sada ti objasnish shta smatrash pod jednim a shta opd drugim, i zbog chega smatrash da smo mi "starosedeoci" ovi prvi.
Svako dobro.
[ DaliborP @ 17.06.2008. 17:26 ] @
Citat: stsung: A to za provincijalizam/multikulturu - voleo bih da sada ti objasnish shta smatrash pod jednim a shta opd drugim, i zbog chega smatrash da smo mi "starosedeoci" ovi prvi.
Sama cinjenica da neko iz tog savremenog/tolerantnog/multikulturalnog Novog Sada smatra da su za vecinu vandalskih i kriminalnih dela odgovorni iskljucivo oni koji nisu rodjeni u Novom Sadu i pritom misli da su ti isti takodjer i zasticeni na neki volseban nacin od strane "nekoga" govori mi sta tacno? Teska provincija i ksenofobija.
[ Andrej013 @ 17.06.2008. 17:33 ] @
meni je jasno da forumasi iz CG koji studiraju u BG-u ili NS-u tvrde kako je najnormalnije da drzavljani CG studiraju u Srbiji uz povlastice, ali da to tvrde 'nasi'...nije mi jasno.
nikome ne moze da bude to nesto prirodno.
a paralela sa RS je smesna.
osnovna razlika je da mi (Srbija) imamo pretenzije na teritoriju RS(bukvalno sve stranke sem LDP-a...i to lideri govore, sad nedavno dinkic pricao kako se nada prekrajanju granica u nasu korist, tipa da nas i RS prime u isto vreme u EU a federaciju...kad god) a CG ne bi trebalo da nas interesuje.
ok je da ljudi iz CG koji imaju nas pasos studiraju za DZ, ali ovo je van svake pameti...kao, zale se na manjak u budzetu, ali su zato velikodusni na svakom koraku(samo ne prema svom narodu)
poslednji put sam bio u CG pre 4 godine-na ostrogu sa nekim drustvom...zajebancija, ali na more vise nikad.
apsolutno svi znaju da ako nemas dobre sise neces dobro proci u CG.
ali ako tako gledamo, isto je i za HR more koje je neuporedivo bolje u svakom mogucem smislu od smrdljive i prljave budve i igala.
ne mogu da nadjem ni jedan jedini razlog za putovanje na CG more.
cena? 'lepota' i 'cistoca' plaza? 'gostoljubivost'? blizina srbiji? navika? mozda kao nocni zivot, ali ako idete u drugu drzavu zbog nocnog zivota pored ovakvog BG-a onda opet ne razumem....
mislim, mana ima hiljadu, a vrlina ne mogu bas da se setim...ok, tu je Kotor i mozda Milocer, kraljicina...iiii...nista vise.
moze li neko od ljudi koji letuju u CG da mi demistifikuje sta ih privlaci?
[ stsung @ 17.06.2008. 17:49 ] @
@DaliborP ... a da te pitam ovako, da li ti zhivish u NS ili ja ? Ti si sada uzeo sebi za pravo da MENI kazhesh shta se deshava u MOM gradu i pored MENE - ne razumem samo na osnovu chega i to josh sa takvim samopouzdanjem? I nemoj da mi stavljash rechi u usta ... "vandalskih", "kriminalnih", "iskljuchivo" ... verujem da kada mi malo potrpash rechi u usta kao i ono sa starosedeocima zvuchim tako kako si zamislio - ali to su sve tvoje rechi. Da li verujem ili ne verujem da su "zashticeni" je nebitno - ovo je zaista tako, a skoro svako ko izlazi uveche u ovom gradu (a to znachi ne ti koji izlazish ili ne u Irskoj, vec oni koji izlaze u Novom Sadu - znachi Novi Sad, grad u Vojvodini, u severnom delu Srbije, ne Irske - valjda je sada jasno) je imao bar jednom neprijatne susrete sa pomenutima koji se ponashaju kao da su vlasnici grada, u smislu da nece da se pomeri da prodjesh, pa ako se progurash, kao shto je zamisli normalno u guzhvi, onda razbija flashu i hoce valjda krvlju da dokazhe da ne mozhesh da ga pomerish ni pedalj sa mesta da bi proshao ... ovakvih primera ima dosta, i to mogu da navedu samo oni koji ovde zhive, a ne ti koji nisi ovde, pa ako nas to chini "provincijalcima" onda neka ti bude. Secam se kada su neki tako majmuni uleteli pa pretukli nekog tipa i njegovu devojku u kafani, pa se taj posle vratio sa vatrenim oruzhjem a oni u stilu "hajde pucaj". Epilog, oni su se opametili, a on lezhi zbog vishestrukog ubistva. Nije rech o njemu, niti o tom postupku, vec o mentalitetu CG gradjana. A napomenuo sam vec ... da li se Irska tebi prilagodila kada si se tamo doselio ili si ti morao njoj da se prilagodish.
Svako dobro.
[ flighter_022 @ 17.06.2008. 17:53 ] @
Mislim da ne treba mesati Crnogorce i politiku vlade Crne Gore. Izroda ima u svakom narodu. Ima ih i kod nas. I to jako mnogo, posebno medju uniformisanim licima. Meni na pamet ne pada da idem u CG na more, ne samo zato sto sada mogu da priustim nesto znatno bolje vec bas zbog stvari koje opisuje vlasnik ove teme. Ali to ne znaci da necu sesti popricati, popiti, pojesti ili se samo druziti sa prijateljima Crnogorcima :)
Politika je qrva!
[ bttp @ 17.06.2008. 17:53 ] @
Citat: moze li neko od ljudi koji letuju u CG da mi demistifikuje sta ih privlaci?
Pa verovatno ih privlači - more. Šta bi drugo?
Što se tiče nalepnica na automobilima, imao sam priliku da nedavno putujem par puta automobilom u HR i nazad i niko me nije ni pitao za nikakve nalepnice. Doduše tablice su bile zagrebačke, možda bi Hrvati pitali da su bile srpske, ali nismo imali nikakvu nalepnicu oznake države i niko nas ništa nije pitao. Znači to za nalepnice SRB je čisto izdrkavanje pogranične policije, znaju oni jako dobro napamet sve naše registarske oznake. Što se tiče dokumenata za decu, pa to bi trebalo da se ima. Mi za bebu imamo poseban pasoš, i logično je da te za to pitaju. Čak maloletno dete ne bi smelo da se izvodi iz zemlje bez prisustva ili pristanka oba roditelja.
[ stsung @ 17.06.2008. 18:15 ] @
@flighter_022 ... slazhem se, svuda ima idiota ... pricha je krenula u OT. Ali i dalje bih lichno voleo da znam ko je iz vlade odluchio da stranim drzhavljanima ustupa budzhetska mesta na fakultetima na ushtrb sopstvenih drzhavljana. Ako je u pitanju neka "razmena", ok, interesuje me shta je onda Srbija dobila zauzvrat ... jednostavno recheno interesuje me gde ide moj novac, sve shto sada vidim je da finansira strane drzhavljane, nishta vishe.
Svako dobro.
[ Kenjee @ 17.06.2008. 18:26 ] @
Ovoliko uzdrzavanja na jednom mestu moze da rezultuje samo braon velikom prasku ili nestasicom laksativa pred letnju sezonu. Narocito ovih koji se uzdrzavaju da idu dole i pri tom narusavaju svoju mikrofloru ne casteci sebe barem 7 dana infuzije i hronicnog proliva.
Dakle bez uzdrzavanja i femkanja.
Posto odavno Vojvodinu smatramo sredinom slicnom Marsu, posle dve tri kolonizacije, trijumfalnog otvaranja TV Duga, uspostavljanja satelitske komunikacije sa ostalim kolonijama te mogucnosti da se zalopojke o ognjistu vazda cuju, vreme je da izvadite i arsenal argumenata u vidu: pe*eri, Madjari kao i manje mailgni i vise dobronamerni: Mlitavci, Tunjavci, Sise sa malim pisama i velikim stomacima. Tu negde moze da posluzi i retorika Adolfa Mirči... autonomasi, separatisti koja zbog svoje lake forme prijatna u letnjim danima. Takodje ne bi bilo na odmet da se pomene i visevekovno stabilno poreklo i pritom izmeri patka. Predlazem za to koru hrasta na medji Srbije i Crne Gore, ziri bi mogao da vam bude vladika Philaret i Ministar Magistar. Ne zaboravite estetske kvalifikacije i preporucite epilator za razdvajanje te jedne obrve u funkcionalne dve sa kojima efikasnije mogu da vas mrko pogledaju dok sedite u svom omiljenom kaficu u 10 casova ujutru radnim danom kao sto su to vekovima radili vasi preci izvorni Beogradjani... ah da boemi.
Sve u svemu svakom svoje ... Deal?
[ waikiki @ 17.06.2008. 18:28 ] @
A sta da ocekujemo od drzave u kojoj komunisti vladaju od 45' do danas neprekidno. Jedina drzava u Evropi koja nije menjala vlast. Pre referenduma u CG, ja ali i vecina onih koje poznajem bili smo za to da CG ostane u zajedni sa Srbijom. Kad bih se danas pitao da li da se CG vrati u zajednici bio bih zestoko protiv, i ne samo ja nego i svi koje poznajem. CG zivi u ubedjenju da je crnogorsko more srbima jedini izbor. Pa kao daju nam olaksice, mozemo da predjemo granicu sa licnom kartom, ne mora zeleni karton, ne mora medjunarodna vozacka dozvola i td.. a sa druge strane nas oderu, naplacuju izmisljene takse, tretiraju kao drugorazredne turiste, neki otvoreno pokazuju mrznju, pa sad i maltretiraju na granici... e, al' su kratkovidi.. Evo vec ove godine, kao nikad do sada cak dve trecine Srba ide u Grcku.. a sta cek tek biti sledece, kad nas ove godine u CG docekaju ekoloskim taksama, visokim cenama kreveta (cena kreveta krece oko 20 eura po osobi), mrskim pogledima, maltretiranjem na granici... he ..he.. Zazelece se oni Srba vrlo brzo... Da su crnogorci malo pametniji bilo bi dve trecine u korist CG...
[ Andrej013 @ 17.06.2008. 18:43 ] @
Citat: bttp: Pa verovatno ih privlači - more. Šta bi drugo?
Što se tiče nalepnica na automobilima, imao sam priliku da nedavno putujem par puta automobilom u HR i nazad i niko me nije ni pitao za nikakve nalepnice. Doduše tablice su bile zagrebačke, možda bi Hrvati pitali da su bile srpske, ali nismo imali nikakvu nalepnicu oznake države i niko nas ništa nije pitao. Znači to za nalepnice SRB je čisto izdrkavanje pogranične policije, znaju oni jako dobro napamet sve naše registarske oznake. Što se tiče dokumenata za decu, pa to bi trebalo da se ima. Mi za bebu imamo poseban pasoš, i logično je da te za to pitaju. Čak maloletno dete ne bi smelo da se izvodi iz zemlje bez prisustva ili pristanka oba roditelja.
CG nema jedina more u okolini srbije, a daleko od toga da ima najlepse(po meni, jedino ima lepse more od rumunskog) ili najjeftinije.
sto se tice putovanja za HR, niko te nece hebavati oko tih stvari.
moji matorci vec sestu godinu za redom idu u Rovinj(ili nekad Hvar) na more i nikad nisu imali nikakve probleme(mada ja jesam...'klao' sam skoljke, pa me je obliznji celavac sa jahte prozvao tjetnikom i koljacem i poceo da me fizicki maltretira a policija nije reagovala kada sam u stanicu otisao sa 2 svedoka)
Grcka rules :)
[ bttp @ 17.06.2008. 19:06 ] @
Kapiram. Ja sam samo pokušao da ti odgovorim na pitanje šta ljude privlači u CG. Pa ono što mi nemamo a to je - more. U vezi sa HR još uvek vlada opravdano podozrenje prema njihovoj gostoljubivosti. Ne kažem, većina ljudi je i tamo normalno, ali dovoljno da naletiš na jednog debila kao što se tebi desilo i da ti pokvari ceo "dojam".
Što se tiče Grčke, pa znaš da po statistikama samo 11% ljudi u SRB poseduje pasoš. Zatim te večite peripetije sa vizama i svim ostalim papirima, što se većini ljudi jednostavno ne da da radi jer je smorčina a radi se o odlasku na odmor, posebno za one koji ne znaju koja je tačna procedura.
Tako da ne čudi što dosta ljudi i dalje ide u CG.
[ smfilip @ 17.06.2008. 19:16 ] @
Citat: waikiki: A sta da ocekujemo od drzave u kojoj komunisti vladaju od 45' do danas neprekidno.
a sta bi bilo da vladaju potomci cica-draze?kako bi se tek onda zalili svi ostali? onda ne bi placao kazne i mito,nego metak u celo ako se ne slazes... kad ti mozes da kazes nesto tako,mogu i ja ovo...
nego,otisli ste u off sa Vojvodinom,tako da me mrzi da citam ove odgovore iznad,pa se iskljucujem iz teme
pozz...i zaobidjite CG,ne zbog 'mrznje' prema Srbima,nego zbog svega ostalog
[ SmilieBG @ 17.06.2008. 19:17 ] @
Apropo letovanja u CG, u CG jos uvek zive u verovanju da Srbi nemaju alternativu za letovanje. Medjutim - imaju: da ne idu nikud...
Poz,
Sale
[ ventura @ 17.06.2008. 19:24 ] @
Ko god ide u Crnu Goru na letovanje zaslužuje uglavnom sve što mu se dešava... Kad je neko tolika budala pa pored Hrvatske, Bugarske, Grčke, Turske, Egipta, Tunisa itd. nego i dalje ide u Crnu Goru, zaslužuje najbolje što mu Crna Gora može pružiti, a to je autor ove teme sasvim lepo opisao u svom postu.
[ waikiki @ 17.06.2008. 19:35 ] @
Citat: ventura: pored Hrvatske, Bugarske, Grčke, Turske, Egipta, Tunisa itd.
i Albanije..
[ Stefano @ 17.06.2008. 22:21 ] @
mislim da nikad necu razumeti "ekipu" koja je u fazonu "idem da se zezam i provedem u Budvi, pa cu posle na odmor u Egipat/Tursku"... kakav je to provod u Budvi koji ne postoji u nekoj drugoj destinaciji, osim naravno, ukoliko se kao provod ne misli meka shabanije i vasarista u Budvi i okolnim "resortima".
[ vuki1 @ 19.06.2008. 00:44 ] @
Ma kakva Budva.
Prosle godine nisam imao vode a ponekad i struje.
10 dana sam se kupao kod drugarica koje su imale sobu u starom gradu (jer je stari grad uvek imao vode)...
ove godine jos ne znam gde cu ali znam gde ne cu...
[ Black_eyed @ 19.06.2008. 08:49 ] @
Sa letovanjem u CG raskrstio sam '97. god., i jos uvek ne vidim razlog da promenim tu odluku.
[ su27killeryu @ 19.06.2008. 09:21 ] @
Pa i ja kad bih zivio u Srbiji ne bih dolazio ovdje da ljetujem vec najvjerovatnije u Grcku, osim mozda u septembru kad nema guzvi i kad ima vode :)
[ Lesli Eldridz @ 19.06.2008. 10:17 ] @
Citat: Stefano: mislim da nikad necu razumeti "ekipu" koja je u fazonu "idem da se zezam i provedem u Budvi, pa cu posle na odmor u Egipat/Tursku"... kakav je to provod u Budvi koji ne postoji u nekoj drugoj destinaciji, osim naravno, ukoliko se kao provod ne misli meka shabanije i vasarista u Budvi i okolnim "resortima".
Ma sve sam go dziber. Umesto da idu u Egipat, Bugarsku, Grčku ili Tursku kao pravi džet set, da im svira tamo kamerni kvartet na ulicama dok se setaju u fraku, oni izabrali bas šabaniju u Budvi. Šabani. Pojma nemaju.
[ despotbg @ 19.06.2008. 12:54 ] @
:) osim sto sam ja sa drustvom bio u sutomoru 7 noci i potrosio 120€... mozda je to razlog sto sam letovao u CG a ne u Grckoj... Verovali ili ne svako vece sam bio pijan, nisam bio gladan, i izlazili smo u onaj lokal kuba na plazi...Doduse bili smo na pesku sa jos 500 ljudi gde si mogao da doneses sopstveni alkohol... Proveo se FENOMENALNO... Sto se tice ugstitelja :) moj gazda je bio mnogo cool lik a crnogorac...Ali ostale koje sam sretao (mislim na crnogorce) su odvratni... Mogu da zamislim kako je u Budvi kad dodju musavi brdjani sa Cetinja...Ako ima neka devojka koja ih je sretala ona ce najbolje preneti iskustva. Jbg. ljudi zene jos uvek smatraju licnim vlasnistvom, i udvaranje se svodi na malo civilizaniju varijantu "motka u glavu i uvuci u svoju pecinu"...
[ Agent Smit @ 19.06.2008. 15:10 ] @
Šta je s nama čiji su roditelji napravili vikendice dole, sva sreća pa nisu u Hrvatskoj jer bi im sve porušili. Ispada da sad nismo dobrodošli ni u Crnoj Gori. Pa niko nas ne voli, šta je to?. I ja sad ne mogu na svoju vikendicu za koju uredno plaćam i struju i vodu (koju imam 20 minuta dnevno) i plaćam porez i sve..i ja sad ne mogu da nosim meso i hranu u svoju kuću..pa mislim stvarno su preterali. Ja volim Crnu Goru, imam dosta prijatelja dole, tamo idem ceo život ali ne mogu da verujem kako nas tretiraju. To je nas pratilo dole nonstop,taj neki odnos sad ćemo da vas oderemo, umesto da nas drže ko malo vode na dlanu, jer im ostavljamo pare da ne moraju ništa da rade cele godine.
Ja nemam alternativu, razmišljam da tu vikendicu završim, da omogućim i svojoj deci da idu da letuju dole, pa što bi išli u neke nedođije...ali posle ovih najnovijih poteza ja stvarno nemam reči. Šta raditi? Da li i mi njima onda da lupamo takse, pa gomila njih žive ovde ko bubrezi u loju, ništa im ne fali, bolje im je nego nama, direktorišu ovde i na rukovodećim položajima su. DOKLE???
[ boccio @ 19.06.2008. 15:24 ] @
Citat: Agent Smit: Šta je s nama čiji su roditelji napravili vikendice dole
Prodajte Rusima :)
[ fanfon @ 19.06.2008. 19:06 ] @
Da li je neko bio skoro u CG? Interesuje me koliko striktno se primenjuje uredba o zabrani(ogranicenju) prenosa hrane i pica?
[ smfilip @ 19.06.2008. 21:25 ] @
ne mogu opet da ne iskomentarisem nesto...sta cu :)
eko taksu ne placaju samo strani drzavljani,placamo je i mi,koji imamo drzavljanstvo CG,samo sto je placamo uz registraciju...
[ Zeleni zub @ 19.06.2008. 21:58 ] @
[ timotic @ 19.06.2008. 22:13 ] @
Citat: smfilip: ne mogu opet da ne iskomentarisem nesto...sta cu :)
eko taksu ne placaju samo strani drzavljani,placamo je i mi,koji imamo drzavljanstvo CG,samo sto je placamo uz registraciju...
U Saudijskoj Arabiji za konzumiranje alkohola se ide u zatvor, bez obzira da li je u pitanju domaci ili strani drzavljanin.
Zato ne idemo u Saudijsku Arabiju.
[ smfilip @ 19.06.2008. 22:27 ] @
@timotic: ne shvatam vezu???
da si citao moje postove,video bi da sam ja rekao da ne treba ici u CG...a ovo sam dodao zbog raznoraznih teorija zavjere
[ Deep|Blue @ 19.06.2008. 22:43 ] @
Hmm, mozda je problem do mene, ali cini mi se da je naziv teme "Iskustva sa letovanja CG"
a ne saudijska arabija , grcka i hrvatska.
stoga, jel ima neko jos neka iskustva iz cg?
dodatno me zanima jel zavrsen put trebinje-herceg novi (sam spust u HN)
[ Ilic Igor @ 20.06.2008. 08:48 ] @
Šta može da se unese
1. Proizvodi za ishranu dece i dijetetska hrana koja se koristi iz medicinskih razloga, fabrički upakovano, neotvoreno. Količina nije limitirana;
2. Pet kilograma upakovanog svežeg voća i povrća - ali ne i krompir; 3. Jedan kilogram sušenog povrća, voća, pečuraka, čajeva, začina, kakaa u zrnu i sirove kafe;
4. Litar neotvorenog alkoholnog pića;
5. Dva litra neotvorenih sokova;
6. Pet litara flaširane vode;
7. Kilogram „kombinovane i ostale hrane koja je upakovana u originalnu ambalažu koja ne zahteva poseban temperaturni režim čuvanja“, nije navedeno na šta se konkretno misli;
8. Mleko u prahu i drugi proizvodi za ishranu dece, nema limita (za turiste u količini koja je potrebna tokom letovanja ili zimovanja);
9. Kilogram termički obrađene konzervirane hrane za kućne ljubimce;
10. Jedan buket cveća;
11. Sto grama semena za cveće;
12. Tri kilograma lukovica za ukrasno bilje;
13. Tri saksije sobnog cveća;
14. Deset balkonskih biljaka.
preuzeto sa:
http://www.srbijatrguje.com/ve...hp?vest_id=5157&vest_tip=v
Ovo sa saksijama i cvecem je neka zajebancija?
[ Agent Smit @ 20.06.2008. 08:51 ] @
Interesuje me da li je neko skoro prelazio granicu, jesu li gužve? Koliko se čeka? uskoro nameravam tamo..valjda
[ cozmo_im @ 20.06.2008. 09:10 ] @
Citat: Ilic Igor: Ovo sa saksijama i cvecem je neka zajebancija?
Ne, navodno ljudi iz Srbije koji imaju vikendice i stanove dole masovno su donosili biljke i cvece jer je neuporedivo jeftinije kod nas nego u Crnoj Gori.
Sa njihove strane je sve ovo uzasno glupo. Grcka, koja je clanica EU, ne pregleda uopste kola turista iz Srbije, niti ista maltretira ljude. Policija u Grckoj jeste rigorozna ali ne i neljubazna. Na granici sa Grckom najveci pretres automobila iz Srbije koji sam video (vise puta sam isao) je ono "Otvorite gepek. Zatvorite gepek. Hvala." Niko ti ne proverava sta nosis od hrane i slicno.
Zabrana se odnosi samo na cigarete i alkohol, kao i svugde u svetu (postoji odredjena kolicina koja se sme uneti i izneti). Isto vazi i za novac (ne sme se imati preko dozvoljene kolicine).
Ja licno sam protiv vucaranja hrane na more kad se ide kolima, ali nemam nista ni protiv ljudi koji nose hranu, pogotovo porodice sa malom decom koja su navikla na neke proizvode ovde kod nas. Ogranicenja su stupidna, pogotovo ona za deciju hranu, koje provereno, nema dole kao kod nas (mislim na izbor decijih prehrambenih proizvoda a i cene onoga sto ima su drasticno vece). Nije isto da platis Bebelac ovde ispod 5e a tamo preko 8e recimo. Isto se odnosi i na decije kasice i proizvode poput Cokolina, keksolina i sl. Jedan bebelac ima skoro pola kg, znaci dva su 1kg koliko je dozvoljeno. Dva bebelaca su jednoj prosecnoj bebi dovoljna za 7-8 dana.
Ako zele da turisti ostave vise novca, nek snize cene u prodavnicama, nek prosire asortiman, dozvole trznim centrima kao Maxi, Tempo ili Merkator da se otvore kod njih te ce i sami turisti zakljuciti onda da nema potrebe nista odavde nositi dole.
Ljubaznost i odnos prema ljudima odavde, pogotovo Beogradjanima, je posebna prica. Slazem se da ima stvarno ljubaznih i dobrih ljudi dole, ali vecina je blagi uzas prema turistima. Ne znam u cemu je problem. Nek stave tablu na granici: Pozeljni samo Rusi ili oni koji ce potrositi 50000e na krevet sa posteljinom koja se menja jednom u godinu dana (i ako vam ne smeta sedmodevni nedostatak vode).
Ja sam imao neku rodbinu u H. Novom te nisam imao tih problema u CG dok sam isao tamo, sada ne letujem tamo ima jeftinijih a zanimljivijih destinacija sirom sveta.
Moj najbolji ortak je crnogorac i njega i njegovu porodicu je uzas sramota zbog onih dole. Posto imaju prebivaliste ovde, ladno i oni moraju da plate taksu i da postuju sve to iako imaju kucu dole i rodjeni su dole. Samo zato sto auto ima BG table. Oni su, blago receno, zblanuti.
[ Skandy @ 20.06.2008. 09:44 ] @
Citat: cozmo_im: .....vecina je blagi uzas prema turistima.
Ovo ce se promeniti kada shvate da je turizam biznis a ne sluzbovanje, robovanje, potcinjavanje. Kada sam bio dole cinilo se kao da ti ljudi turisticke usluge upravo tako dozivljavaju. Ja znam da su Crnoigorci kroz istoriju bili casni, posteni i neporobivi, ali turizam je biznis koji treba iskoristiti, jer moze da se desi da ga neko preotme.
[ Agent Smit @ 20.06.2008. 09:57 ] @
slažem se, trebali bi da shvate da mogu mnogo da iskoriste potencijale koje im je Bog dao, obalu, vreme, prirodu, geografski položaj. I ja imam utisak da shvataju kao robovanje to što bi morali da usluže turistu. Kao da im je ispod časti da oni nekog služe. Pa služe ljude zbog para, ne zato da robuju. To ne mogu i nikad nisam mogao da shvatim. Kad bi bili samo malo prijatniji i imali bolju uslugu prema turistima i korisnicima, ja mislim da bi se oni razbijali od keša. Ali džaba, nije kako mora nego kako je suđeno. Njima kao da je ispod časti da služe nekog.
Dok god bude tako, dok god ne promene svoj odnos prema gostu, to se neće promeniti. Retki su slučajevi gde je njihovo turističko osoblje prijatno i opušteno prema gostu. To su stvarno retki slučajevi. Nažalost, mnogo je više onih koji su neprijatni i koji te čine nezadovoljnim i da se na svom odmoru osećaš kao g****no.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2008. 10:54 ] @
Jeste, pa da se i njima navuku oni koji pijani bljuju na sve strane, skidaju se goli i tako trce ulicama i uopste se ponasaju manijakalno. Ne treba njima to. Jesi usluzen? Jesi. Sta se onda bunis. Sta jos hoces, da ti se neko klanja i gleda te snishodljivo, da ti se ulizuje, sta? Ako ti se ne svidja takav stav, ti brate ne idi tamo i stvar je resena.
Inace, ta zabrana nosenja hrane je cista gluposti koju su smislili samo da bi uzeli pare. Ako neko hoce da bude paradajz turista to je njegovo pravo.
[ despotbg @ 20.06.2008. 11:11 ] @
Na prvom mestu gde sam uzeo smestaj prosle godine, zena se ladno obratila jednoj od devojaka koja je tu spavala kod nje "nemozes da se tusiras svaki dan!!!" Ej!!! I jos je trazila 1€ po svakom danu ako ocemo da koristimo sporet... Naravno kad sam to video uzeo sam pare i trazio drugo, drugi smestaj je bio OK...
Inace crnogorski turizam ce da propadne samo kad srbija bude imala jos malkice jaci standard i kad jat snizi cene letenja... Meni ne smeta kad cujem da hrvati i muslimani i albanci mrze srbe mislim razumem da smo sa ljudima bili u ratu pa imaju razloga... Al mi nije jasno da crnogorci vise mrze srbe od albanaca, a zaboravljaju sta je sve srbija uradila za njih... Negde sam cuo na njihovoj televiziji da su im albanci najbliza braca :)
[ vbbojan @ 20.06.2008. 12:23 ] @
Cenim sebe i svoj novac i uvek gledam da kada
nesto kupujem da pronadjem najoptimalniju varijantu i
da za svoje pare izvucem sto veci kvalitet po nekim mojim
licnim kriterijumima. Zadnjih godina sam letovao po
skoro svim trenutno popularnim destinacijama i
i zakljucak je da letovanje u CG ne moze
zadovoljiti moje kriterijume po odnosu cena/kvalitet.
Isao i video da za iste i manje novce moze to i mnogo bolje.
I tu je tacka, nit ih mrzim nit ih volim, jednostavo
nisu mi dovoljno dobri. Sreca nasa, pa mogucnost izbora
je danas pristojno velika, pa nek ide svako gde mu odgovara.
BTW, vecina sezonske radne snage i nije iz lokala,
puno njih dolazi sa okolnih brda, a ima i dosta njih
koji dolaze i iz raznih delova Srbije i Bosne ...
Bedno su placeni i eto odakle potencijalno jos dolaze problemi
sa kvalitetom usluga.
Tolk'o od mene.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2008. 13:11 ] @
Citat: despotbg: ... zaboravljaju sta je sve srbija uradila za njih...
Nije tacno, vidis da ne zaboravljaju. Pa se shodno tome i ponasaju.
[ boccio @ 20.06.2008. 13:12 ] @
Dajem dolar da ce sledece godine ponovo iznici ovakva tema, sa jos vise neprijatnih iznenadjenja nego sad :)
Voli bre tradicionalno srpski narod da ga neko ponizava, a i jako kratko pamti, to je poznato...
[ Agent Smit @ 20.06.2008. 14:12 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Jeste, pa da se i njima navuku oni koji pijani bljuju na sve strane, skidaju se goli i tako trce ulicama i uopste se ponasaju manijakalno. Ne treba njima to. Jesi usluzen? Jesi. Sta se onda bunis. Sta jos hoces, da ti se neko klanja i gleda te snishodljivo, da ti se ulizuje, sta? Ako ti se ne svidja takav stav, ti brate ne idi tamo i stvar je resena.
Inace, ta zabrana nosenja hrane je cista gluposti koju su smislili samo da bi uzeli pare. Ako neko hoce da bude paradajz turista to je njegovo pravo.
Slazem se...ali me generalno sad već boli uvo za njihovo negostoprimstvo, takoreći oguglao sam
Što bi rekao jedan heroj naših naroda i narodnosti: I don't give a damn.
Uopšte ne obraćam pažnju na njih, jednostavno idem, kupam se i ćaos.
A narodima bratske republike bi poručio: kako vi tako i mi, tj. ja.
[ vukad @ 20.06.2008. 14:22 ] @
Citat: boccio: Voli bre tradicionalno srpski narod da ga neko ponizava, a i jako kratko pamti, to je poznato...
Istina! Ti ono bese preporucujes Hrvatsku?
[ boccio @ 20.06.2008. 16:06 ] @
Heh, sto volim kad dijaspora krene sa politickim doskocicama :)
Ne, ajde da onda najbolje ne idemo ni u Tursku... A kad se setim sta je sve sa Bugarima bilo devetsto dvanaeste, mislim da bi i njih trebalo da odjebemo. Sa Filipinima valjda nismo imali nikakav konflikt, jel da? Odlicno... hm, osim ako nisu priznali Kosovo, onda i to otpada...
Ja pricam o turizmu, i Hrvatsku sam spomenuo u kontekstu turisticke destinacije koja nam je geografski bliska a za koju ne treba viza... So stick to the subject...
[ etjen @ 20.06.2008. 16:56 ] @
u Crnoj Gori nisam bio od '96, i izuzetno sam zadovoljan zbog toga. Grcka je vec dugo vremena jeftinija od crnogorskog primorja, sto mnogi verovatno ne znaju
A sto se tice iskustva sa letovanja u CG, bio sam klinac 96 i bilo mi je bitno samo da se napijem na plazi i to je to, meni super, mada ipak pamtim da: nije bilo vode, kelneri su bili neljubazni, vlasnici smestaja skoro nepodnosljivi, plaze lose...
[ DaliborP @ 20.06.2008. 17:07 ] @
Citat: boccio:Ja pricam o turizmu, i Hrvatsku sam spomenuo u kontekstu turisticke destinacije koja nam je geografski bliska a za koju ne treba viza... So stick to the subject...
Gde nas, kako bi ti rekao "tradicionalno" odlicno ugoscavaju ;)
[ OffShore @ 20.06.2008. 21:50 ] @
Hrvatska je izmislila turizam za Crnu Goru.
Posto na odmor idem svaki mjesec ( jun,jul, avgust i septembar) po 4-5 dana i naravno uvrstena je i Hrvatka.
Sljedeci petak palim sa drustvom za Medulin-Pula-Istra, apartman za nas 6, 60 evra dan a ima sve i klimu i internet i VODU:)
P.S rekao sam ISTRA:) dalmacija se Srbima ne preporucuje
[ ventura @ 20.06.2008. 22:46 ] @
Citat: OffShore:
P.S rekao sam ISTRA:) dalmacija se Srbima ne preporucuje
Molio bi one koji nisu letovali u Dalmaciji da ne ostavljaju glupave i netačne komentare... Ili ja i moja porodica imamo sreće pa da zadnjih 5 godina svake godine provedemo ukupno mesec-dva u Biogradu, vozikajući se BG tablama svako malo do Zadra, bez ijednog jedino problema ili incidenta, ili je to stvarno tako, a svi ostali što kenjaju o Dalmaciji - samo kenjaju.
[ bttp @ 20.06.2008. 23:06 ] @
Citat: ventura: Molio bi one koji nisu letovali u Dalmaciji da ne ostavljaju glupave i netačne komentare... Ili ja i moja porodica imamo sreće pa da zadnjih 5 godina svake godine provedemo ukupno mesec-dva u Biogradu, vozikajući se BG tablama svako malo do Zadra, bez ijednog jedino problema ili incidenta, ili je to stvarno tako, a svi ostali što kenjaju o Dalmaciji - samo kenjaju.
Pa ono, verovatno si i imao sreće. Ne možeš baš reći da se prema Srbima odnose kao prema Česima ili ne znam, Nemcima. Ja znam da kad god sam u Hrvatskoj, ko god čuje beogradski izgovor/naglasak se okreće za mnom ili ako sam u neposrednom kontaktu, pitaju me odakle sam (kao da ne znaju). I većina imaju one čudne poglede kao da sam pao s Marsa u fazonu "otkud ovaj ovde". Sad ne znam, možda ti drugačije govoriš ili nešto ali svakako da si i imao sreće, jer nije teško zamisliti da se nađe neki "pripadnik Torcide" koji nema pametnija posla nego da ti zagorčava život.
Ne kažem, nisam imao nekih stvarnih neprijatnosti u Hrvatskoj osim tih čudnih pogleda, ali s druge strane nisam se nešto ni eksponirao. Nisam se baš dovikivao na plaži sa beogradskim naglaskom dok Torcida boysi puštaju muziku i lože se nedaleko odatle. Više sam se nekako držao po strani :)
[ ventura @ 21.06.2008. 00:20 ] @
Citat: bttp: Pa ono, verovatno si i imao sreće. Ne možeš baš reći da se prema Srbima odnose kao prema Česima ili ne znam, Nemcima. Ja znam da kad god sam u Hrvatskoj, ko god čuje beogradski izgovor/naglasak se okreće za mnom ili ako sam u neposrednom kontaktu, pitaju me odakle sam (kao da ne znaju). I većina imaju one čudne poglede kao da sam pao s Marsa u fazonu "otkud ovaj ovde". Sad ne znam, možda ti drugačije govoriš ili nešto ali svakako da si i imao sreće, jer nije teško zamisliti da se nađe neki "pripadnik Torcide" koji nema pametnija posla nego da ti zagorčava život.
Ne kažem, nisam imao nekih stvarnih neprijatnosti u Hrvatskoj osim tih čudnih pogleda, ali s druge strane nisam se nešto ni eksponirao. Nisam se baš dovikivao na plaži sa beogradskim naglaskom dok Torcida boysi puštaju muziku i lože se nedaleko odatle. Više sam se nekako držao po strani :)
E vidiš, tu je problem u tebi a ne u Hrvatima... Ako se ti utripuješ da te svi gledaju popreko zbog tvog naglaska, ako se ustručavaš stalno nešto, ako si stegnut... To je problem do tebe... Ja uopšte nemam nikakvih problema sa čisto Beogradskim akcentom i ekavskim govorom, štaviše i na pijaci kad kažem npr. "može 2 kilograma paradajza" dobijem odgovor "paradajz svež ovakav onakav" a ne "rajčica" ... Nisam sedeo sa navijačima-torcidom, ali mi se desilo da me serviser neki odvuče na jedno-drugo-treće-četvrto piće, pa završimo kod nekih njegovih prijatelja na ribarskom brodiću sa još jedno 10 likova, girice što su im ostale od ulova se peku i direktno sa roštilja meze, domaće vino i naravno politika... Priča o Tomsonu, ko ide a ko ne ide na miting podrške Gotovini, ekonomija, kriza u državi, i onda se klasika završi na tome da se svi slože kako smo mi Srbi pametni i ne damo naše i ništa nam ne fali, a ne ko oni njihovi pederi na vlasti sve žive izručuju... Itd itd... Mislim, koga zabole za politiku... Starijima je već pun k* svega i drago im je da se podsete starih dana, mlađi ionako nemaju pojma što bi trebali da mrze Srbe, a ako su iz Dalmacije onda im je verovatno interesantnije da se biju sa BBB/Zagrepčanima nego sa Srbima...
Znači, kako se ti lično postaviš, tako će ti i biti...
[ bttp @ 21.06.2008. 15:11 ] @
Pa ja se uvek postavljam najnormalnije i ne ustručavam se da govorim, rekao sam samo da se nisam eksponirao, što ne znači da sam izbegavao komunikaciju. Inače ja se ne tripujem da me gledaju svi popreko, ali svakako većina obrati pažnju kad čuje govor, makar iz radoznalosti. Ja ne mogu njima da čitam misli, i da znam da li oni na to gledaju sa simpatijama ili ne. Ali sumnjam da bi momci iz lokalne torcide blagonaklono gledali na to, dovoljno da je jedan od njih budala i to već stvara potencijalni problem.
Neki momak je pričao već valjda na ovoj temi kako ga je neki napao iz čista mira jer je "ćetnik" itd. Meni se to nije desilo ali me ne bi čudilo i da mi se desi. A te priče zezanje sa Hrvatima, prijateljstvo, ludilo, "ko nas bre zavadi" i te fore, to znam napamet. To ne znači da je nemoguće da ti se išta loše desi u Hrvatskoj na moru, samo zato što si Srbin, da ne kažem Srbijanac.
P.S. A što se tiče paradajza, većina njih isto koristi reč paradajz a ne rajčica (u svakodnevnom govoru). Mene su recimo ispravljali u prodavnici kad sam tražio "hleb", kaže ona "kruh?" ja rekoh, "jeste, to". U pekari rol-viršlu zovu "hrenovka u lisnatom" :) Mislim to nema šanse da izgovorim a da se ne nasmejem, tako da sam par puta tražio rol-viršlu sa onako uprtim prstom u nju, da zna o čemu govorim :)
[Ovu poruku je menjao bttp dana 21.06.2008. u 16:21 GMT+1]
[ su27killeryu @ 21.06.2008. 15:37 ] @
Prema vama se ponasaju fantasticno kako se ponasaju prema nama iz CG, doduse mozda i zato sto mi iz CG ne volimo ni tamo bas da cutimo kad nam se nesto dobaci pa onda bude pokoja tuca tu i tamo...
[ žutokljunac @ 21.06.2008. 16:00 ] @
Nikada u životu nisam letovao na Jadranu... je l´mi verujete? ( 72´sam godište )
Dok sam bio mali živeo u Tunisu, tamo letovali. Tunis, Nabel, Hamamet, Bizerta, Monastir, ma sve živo.
Osnovna škola, svake godine u Grčku + na vikendicu na jezeru.
Srednja - Grčka + Italija
vojska - mornarica - na brodu - preko 200 dana na sidru ... Pula, Split, Vis, Tivat
posle toga - Grčka + Turska
Kakva Crna Gora. Bio sam na ekskurziji.
Croatia? No Grazia. Može ali samo ovako. Kvanto stai uon bedrum rum for mi? Uon bred and milk for mi pliz end pola kile rajčica.
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 21.06.2008. u 17:11 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao žutokljunac dana 21.06.2008. u 17:12 GMT+1]
[ waikiki @ 22.06.2008. 21:49 ] @
CG je tek cetvrta destinacija za koju se opredeljuju srpski turisti (samo 8%)
Citat: "Prema anketi Jute sprovedene na 5.000 ispitanika, 48 odsto se opredelilo za Grčku, dok je sledeća destinacija Turska sa 17 odsto", izjavio je Stanković agenciji Beta.
Kako je rekao, sledi Egipat za koga se izjasnilo devet odsto ispitanika, a potom Crna Gora sa osam odsto zainteresovanih.
izvor: blic http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=46437
[ Skandy @ 22.06.2008. 22:02 ] @
To su oni koji na letovanje idu posredstvom agencije. Hm, ko danas jos ide u CG posredstvom agencije?
[ Andrej013 @ 22.06.2008. 22:09 ] @
to ko je zainteresovan za CG nema veze sa onime ko ode tamo.
moj kum prosle godine npr uopste nije bio zainteresovan, ali mu javili drugovi da imaju smestaj za 5eura, preko neke zene...tipa vikendica mog prijatelja i sl, mesto u kolima... pa covek otisao.
mnogo je lakse da se snadjes u CG nego u grckoj ili hrvatskoj..
a sa druge strane, lepo je covek na ovoj temi dao podatak: oko 12% srba ima pasos....o cemu onda pricamo? to je ono, ja sam zainteresovan za grcku, al me mrzi da vadim pasos, ne znam ni sta je to, ni kako se vadi, nikad nisam imao, umesto sve te zajebancije, idem lepo u CG pricam srpski i svi me razumeju i cao..
a takvih je mnogo...mozda je cak vecina takva iako je to meni bljak
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|