[ germanchc @ 18.06.2008. 17:19 ] @
Imam jedan vrlo nezgodan i neobican problem, naime kao sto sam opisao u jednoj predhodnoj temi otkupio sam zajednicku prostoriju od 51% stanara, platio svakom vlasnku stana , 100% sve legalno overio u sudu i usao u prostor kao vlasnik doticnog iako sam zadnjih 2 godine boravio u njemu i placao skupstini stanara. Napominjem da sam sve to legalno uradio, samim tim i za neki dan treba da dolazi info stan na moje ime itd.

e sada, problem je sledeci.. nekoliko stanara koji nisu zadovoljni prodajom prostorije su nasilno obili stan dok nisam bio prisuta u njemu, izbacili moje stvari na hodnik i stavili svoje dve brave. Kada sam se vratio sa posla i shvatio sta se desava prvo sam pokusao da razgovarom sa njihovim "sefom", medjutim naisao sam na njegovu spremnost i ideju da treba fizicki da se obracunam sa covekom koji ima oko 70 godina i 50 kg.posle toga sam pokusao da obijem samostalno "svoja" vrata ali je u medjuvremenu doticni penzioner okupio svoju svitu i krenuo da pravi problem ... posle nekoliko minuta carkanja i jedne komsinice koja je iscenirala srcani udar dosla je policija koja nije bila bas raspolozena za diskusiju, pokupila podatke i nalozila razlaz... ja sam vec bio na vrhu zivaca da nekoga posaljem na drugi nivo egzistencije tako da sam ja pokupio svoje stvari i otisao odatle.. to se sve desilo juce pa razmisljam sta da uradim dalje a da niko ne nastrada, pa ako ima neko ideju ili neki predlog :)........

poz.
[ cozmo_im @ 18.06.2008. 17:29 ] @
Predlog - angazuj privatno obezbedjenje da poizbacuje njihove stvari i stavi svoje brave.

Sudski proces moze trajati godinama a za to vreme neces moci uci u prostorije koje su, po zakonu, tvoje (ako je sve odradjeno kao sto kazes).

Poznavao sam ljude koji su imali slican problem i 3 godine se vukli po sudovima da bi im na kraju advokat nasao privatno obezbedjenje koje resilo stvar.

Fora je u tome sto sad ne mozes zakonski odmah da ih iselis nego dok se ne zavrsi postupak. Policija se ne mesa u to, osim kad dodje do prinudnog iseljavanja.

P.S. Posto sam predsednik skupstine stanara, upoznat sam sa situacijom. Prvo proveri jos jednom sve papire pa onda delaj.
[ bttp @ 18.06.2008. 17:40 ] @
Ako si ti prijavljen na toj adresi i tu živiš, onda su oni izvršili krivično delo provale, narušavanja poseda ili tako nešto. Imaš sva prava da uđeš u svoj posed, tj. obiješ svoja sopstvena vrata (kao u slučaju da si recimo izgubio ključ od svog stana) i da uđeš u svoj posed, pa da se odatle tužiš ako treba. Ja bih ih tužio za provalu da sam na tvom mestu.

P.S. Ne može tebi policija da "naredi razlaz" iz tvog sopstvenog stana. Trebalo je da ih nateraš da te uvedu u tvoj posed. Odnosno trebalo je ti da ih pozoveš u startu i da prijaviš provalu a ne da ih oni zovu. Njima, pošto su glupi, je bilo najlakše da "narede razlaz" umesto da te zaštite kao što je trebalo da urade, ako je sve kao što si rekao.

[Ovu poruku je menjao bttp dana 18.06.2008. u 18:50 GMT+1]
[ vladd @ 18.06.2008. 19:37 ] @
Otprilike ovako kako je bttp rekao, legalno, mada bih ja bar dvojicu malo izmlatio, onako pazljivo, jbga, "u afektu", pa onda zvao miliciju.
Jos bih sve snimao pa na YouTube...pa da vidimo kako se sprovodi samovolja

Poz.
[ Marko_L @ 18.06.2008. 20:25 ] @
kakvi crni sudski procesi ? Pa ne treba ti sudski proces da bi ušao na sopstveni posed. Ako si sve završio legalno i imaš sve papire, tj. dokaz da je taj prostor tvoj, nema tu mnogo mozganja. Pozoveš policiju, prijaviš provalu i tražiš da izbace uljeze napolje. Onda uzmi, stavi trostruku bravu, lepo obezbedi objekat i miran si. Ako ti budu pravili probleme, ti lepo ponovo zovi pandure i prijavi uznemiravanje, i tako svaki dan ako treba sve dok ovima ne dosadi.
[ burex @ 18.06.2008. 21:47 ] @
Pa ovo je neverovatno! Još jedna crta u "Serbia gone wild" zapisniku...
Svaka čast na živcima - da si izlomio nekog penzosa tamo, imao bi još većih problema. Preporučujem ti da uđeš u tvoj stan, jer kao što je već rečeno, možeš i da testerom obradiš ulazna vrata ako su tvoja (ali samo ako nije vreme poslepodnevnog odmora po kućnom redu ;) ). Naravno, ostaje ti jedna dilema - želiš li da se bakćeš sa tim "ljudima" tamo? Da li ti je to jedini izbor? Hteo to ili ne, kvalitet života ti se svakako vrti delom i oko komšija, pa ako su oni voljni da ti stavljaju brave i eventualno bacaju crknute mačke pod vrata, onda ćeš zavisiti od dobre volje policije koja možda reši problem, a možda i samo zapiše nešto i ode na burek.
[ bugsu @ 18.06.2008. 22:10 ] @
juju divim ti se ja bi tamo harakiri napravio ,sto kaze trebao si prijavit obijanje stana i praviti se "da josh nisi sve pregledao dal je tu " dokazat im da je tvoje i snjim u taj prostor i ako su stetu napravili zatrazi naplatu stete,josh zatrazish od suda da im zabrani prilaz stanu na 2m i cao :D
najgori su ti penzosi ,ne znaju sta da rade i osecaju se mladi i onda bi dizali neku revoluciju ...
[ deki77 @ 18.06.2008. 22:23 ] @
da bez oklevanja trebao si prijaviti(ali ko će se toga setiti)policiji provalu i nasilan upad..
potom dovesti svog advokata..
..itd.
Samo njihovu igru..
Pa zapretiš kako ti je nestalo 10k eur. i da ćeš tužiti tog provalnika....
[ Boobec @ 18.06.2008. 22:25 ] @
Ma nista dok neuzmes stvar u svoje ruke, udji u svoj stan, pa prijavi policiji provalu, uznemiravanje...Oni ce verovatno s obzirom na situaciju prvi put (i u cilju primirja) dobiti samo opomenu, a drugi put cisto sumnjam da ce se usuditi za bilo sta...
Pozdrav
[ 101010 @ 19.06.2008. 00:03 ] @
Udji u svoj stan i kraj.
I da sto bi rekao moj drug koji je bio u slicnoj situaciji, nemoj nitsa da pijes ovih dana, budi veseo, misli pozitivno i konstruktivno, ne ulazi u dijaloge i svadje, da slucajno ne odrobijas penzosa.
[ bttp @ 19.06.2008. 01:20 ] @
Moj ti je savet da sve uradiš kulturno i legalno. Pošto se već nisi snašao u startu i odmah prijavio policiji provalu, oni su dobili tu prvu bitku i oterali su te.

Ako ti imaš papire da si vlasnik tog prostora, idi u policiju i promeni adresu prebivališta, prijavi se na tu adresu. Pretpostavljam da nisi prijavljen inače ne bi mogli da ti "narede razlaz". Kad dobiješ ličnu kartu sa tom adresom prebivališta, ili ti samo upišu novu adresu u postojeću LK, onda možeš da radiš šta hoćeš. Ako iz nekog razloga nećeš da menjaš adresu prebivališta, prijavi boravište ili idi u stanicu policije na toj opštini i traži da razgovaraš sa komandirom smene, načelnikom ili kako se već zove taj glavni tamo i objasni mu situaciju, naravno sa papirima i traži zaštitu.

Možda čak koliko sutra da prijaviš policiji provalu, za svaki slučaj. Ti penzosi će te ionako mrzeti do kraja života, tako da nema svrhe da budeš nešto preterano obziran prema njima, posebno kad je takva situacija u pitanju. Kad već nisi uspeo da "uzmeš zakon u svoje ruke" i isteraš tu stvar, onda idi po zakonu. Prijavi se na tu adresu i molim lepo, ne može ti posle toga niko ništa od tih stanara.

Nakon što uđeš u posed obavezno stavi neku ozbiljniju bravu, tipa one čelične letve što ide poprečno, tako da penzosi provalnici-amateri-entuzijasti, ne mogu tek tako da ti vršljaju po stanu i menjaju brave.
[ cozmo_im @ 19.06.2008. 07:41 ] @
Nece moci to tako. Problem je zakon.

Sticajem okolnosti poznajem ljude koji su bili (vec napisah) van zemlje jedno mesec dana i neke izbeglice se ladno uselile u njihov stan! Ljudi dosli, ono promenjena brava, lik koji je otvorio vrata samo sto ih nije ubio na ulazu.

Dakle, dok se ne dokaze vlasnistvo na sudu (njima je proces trajao skoro 3 godine dok advokat nije predlozio ovo sa privatnim obezbedjenjem) ne mozes da udjes unutra legalno iako je tvoj stan. Takav je zakon (glup). Neko od njih to zna i iskoristio je to. Policija te nece uvesti unutra bez odluke suda jer komsija koji je promenio bravu moze da otvori vrata i kaze da je njegov stan. Oni su isto zvali policiju i oni se NE mesaju u to, nadlezan je sud, pa tek onda oni rade izvrsenje sa sudskim izvrsiocima.

I ako prijavis provalu a oni kazu da je to njihovo vlasnistvo i tuze tebe za provalu, opet imas sudski proces.

Raspitaj se sa advokatom a znam da su to ljudi resili tako sto su zvali privatno obezbedjenje koje, dok ovi nisu bili tu, razvalilo vrata izmenjalo brave i izbacilo stvari napolje. Mogu oni tebe onda da tuze i da krene postupak - ali sad si ti u svom stanu i naravno koliko god traje postupak na kraju ce biti dokazano da je tvoje vlasnistvo a dok traje postupak ne mogu te dirati.

A tesko ce da te tuze za provalu posto znaju da je tvoj stan.

Bilo je nekoliko takvih slucajeva po gradu...
[ stsung @ 19.06.2008. 09:10 ] @
Pozd.

A chekaj, mozhesh li ti da citirash taj zakon? Ovako kako si rekao, ni taj shto je ushao pa promenio brave takodje ne mozhe da dokazhe vlasnishtvo vec samo na sudu - ispada da svako mozhe svakome da udje u stan i ne mozhesh da ga isterash osim preko suda, shto mi je malo neverovatno. Zashto treba dokazivati vlasnishtvo na sudu ako ti imash vlasnichki list a ovaj drugi ga nema??? I zashto bi morao da budesh prijavljen na toj adresi - ako imash vishe nekretnina shta to znachi - svuda gde nisi prijavljen to mozhe da ti bude i oduzeto?? Ma ajdete - pa nisu nekretnine duhovi pa da se ne zna ko je vlasnik te i te nekretnine, i shta ima posle vlasnik da dokazuje da je on vlasnik kada ima papir?

Svako dobro.
[ su27killeryu @ 19.06.2008. 09:35 ] @
Citat:
bugsu: juju divim ti se ja bi tamo harakiri napravio ,

Mislim da bi penzosi bili jako srecni kad bi to uradio.
[ bttp @ 19.06.2008. 10:15 ] @
Citat:
cozmo_im:
Sticajem okolnosti poznajem ljude koji su bili (vec napisah) van zemlje jedno mesec dana i neke izbeglice se ladno uselile u njihov stan! Ljudi dosli, ono promenjena brava, lik koji je otvorio vrata samo sto ih nije ubio na ulazu.

Dakle, dok se ne dokaze vlasnistvo na sudu (njima je proces trajao skoro 3 godine dok advokat nije predlozio ovo sa privatnim obezbedjenjem) ne mozes da udjes unutra legalno iako je tvoj stan. Takav je zakon (glup). Neko od njih to zna i iskoristio je to. Policija te nece uvesti unutra bez odluke suda jer komsija koji je promenio bravu moze da otvori vrata i kaze da je njegov stan.

Ovo je glupo i skoro nemoguće (kažem skoro jer je kod nas skoro sve moguće). Šta sad znači ako ja odem do prodavnice i za to vreme meni neko provali u stan i zaključa se unutra ja ne mogu da ga izbacim bez sudskog procesa od 3 godine? To bi onda bio nekontrolisani haos i svako bi onom fizički slabijem od sebe oduzimao stan, kuću štagod mu se svidi. Dokaz vlasništva je tapija, odnosno ugovor o kupoprodaji. Nema šta sud to da dokazuje, to je već overeno u sudu. Zamisli svaki put kad odeš u policiju za neki dokument oni kažu, ne verujemo ti dok sud ne dokaže da ste to vi i da za svaku potvrdu moraš da dokazuješ sudski ko si i gde živiš. Glupo bi bilo.

Koliko sam shvatio oni su njega samo iselili, nije se niko drugi (još) uselio.
[ Horvat @ 19.06.2008. 10:24 ] @
ako si stvarno vlasnik,u opstini postoji vlasnicki list,obijes svoju bravu,zamenis ,je,zoves pandure,podignes optuznicu

kako ti ista mogu AKO TI JESI VLASNIK
i kakvo teranje na sudu!? valjda zato postoje vlasnicki listovi...

Citat:

Raspitaj se sa advokatom a znam da su to ljudi resili tako sto su zvali privatno obezbedjenje koje, dok ovi nisu bili tu, razvalilo vrata izmenjalo brave i izbacilo stvari napolje. Mogu oni tebe onda da tuze i da krene postupak - ali sad si ti u svom stanu i naravno koliko god traje postupak na kraju ce biti dokazano da je tvoje vlasnistvo a dok traje postupak ne mogu te dirati.

znaci treba da gubis vreme i novac zbog budala...
[ Java Beograd @ 19.06.2008. 10:25 ] @
Na silu se silom odgovara, na tužbu - tužbom.

Siguran sam da ne postoji zakon po kome ja treba tri godine da dokazujem na sudu da je moj stan u kome ja živim 20 god. zato što je neko juče provalio u njega !
[ cozmo_im @ 19.06.2008. 15:56 ] @
Moras da dokazes vlasnistvo. To je poenta. A zalbama oni mogu da razvuku proces samo tako.

Kum mi radi na sudskim izvrsenjima u 4. opstinskom pa sticajem okolnosti znam sve oko toga, a i predsednik sam kucnog saveta.

Zato je moj savet bio, nadji odma neko obezbedjenje, provali u svoj stan (jeste glupo ali sta je tu je), zameni brave i to je to, vrati stvari.

Jer ako ih tuzis za upad u svoj posed, prva stvar koju ti traze je dokaz da je to tvoje. Njih NE iseljavaju dok ti ne dokazes vlasnistvo, prosto i jednostavno! Kako mislis da istog trenutka provere na osnovu papira koje im pokazujes da je to tvoje? Nikako. Dakle, podnese se tuzba sa dokazima, oni to ptovere, zatim ide rociste, odluka i tako... (samo proveravanje dokaza moze da potraje ihihaj - od mesec do 3-4 meseca, zavisno kakav si na listi prioriteta!).

Elem, oni uvek mogu ulagati zalbe i zatezati proces! E, onda kad dobijes, cekas nalog za njihovo iseljenje (nekad i po par meseci) pa zatim MUP da dodje sa sudskim izvrsiteljima - komplikacija, u najboljem slucaju, kaze mi kum, oko godinu dana peripetija!

Zato, na silu-silom.

Oni posle toga ne mogu da te tuze, kao sto rekoh, jer si onda u svom vlasnistvu ti, a ne oni. Jer nemaju zasta da te tuze (samo gledaj da fizicki nikom se ne preti, znaci kad nisu tu).
[ germanchc @ 19.06.2008. 15:58 ] @

Evo da se javim , procitao sam sve predloge , neke i juce...thx svima. celu noc sam proveo cupkajuci, isao sam kao pijan na posao i u povratku sam otisao do mup-a da promenim adresu u licnoj karti, o tome kakav je red tamo i ostalo da ne pocinjem jer sam cekao dobrih dva sata i nakon toga promenio adresu u "novoj" licnoj karti. nakon toga sam svratio da potrazim "asistenciju policije" pri ulasku u svoj stan , objasnio sam sve sta se desava, rekao sam da ce me napasti fizicki ako budem isao sam i da cu morati da se branim ...... tu mi je naravno pan.. pardon policajac objasnio visokim tonalitetom da nesmem da uzimam stvari u svoje ruke da ne bi lose prosao isto tako mi je rekao da za asistenciju policije treba sudska odluka koju ja nemam ima cak i neka varijnta asistencija policije prilikom ulazenje u stan sa podstanarima ali nisam ulazio u dalju pricu sa njim oko toga. e da i preporucio mi je ih nazovem ako pocnu fizicki da me napadaju a do tada nikako jer nemaju dovoljno ljudi za komsijske carke.sada jos razmisljam sta cu i kako...

nego vezano za "konflikt" kao sto je vec nekoliko vas prepostavilo prekjuce kada se to desilo nisam imao ni ugovor ni tu adresu u licnoj karti , patrola policije me zamalo nije uhapsila tj. uhapsili bi me da nije izasla komsinica koja je rekla da ja tu zivim zadnjih nekoliko godina. inace ja tada nisam bio u svom stanu nego u hodniku pokusavajuci da razvalim vrata, tu mi je rulja navatala i to zanimljivo niko od likova (osim gore navedene) koji su potpisali papire nije hteo da izadje da se kaci sa njima.jedan od problema je i taj sto je jedan od besnih penzionera bio "neko" u mup-u i sada mu je sin u interventnoj jedinici policije, taj penzinoer je jedan od onih koji mi se najvise unosio u facu i par puta pokusao da me gurka i slicno... valjda neki kompleks ili sta vec. drugi problem je bio sto je ta zena pocela da "umire" na licu mesta.....tako da nisam bas mogao da se kontrolisem i da racionalno razmisljam u tom trenutku zato sam i otisao odatle.

e sada da bi imali uvid u sve sto se desava u proslosti kratko cu objasniti, pre nekoliko godina ja sam iznajmio prostoriju od 12 kvm od kucnog saveta tj. od predsednika kucnog saveta (jedan od pobunjenih) za 100 evra , nakon neke dve godine urednog placanja poceo sa da skupljam potpise stanara za otkup te prostorije , do pre nekoliko dana dobio sam oko 60% ukupne kvadrature zgrade iako je potrebno 51%, e tu je vec pocelo kacenje sa PKS (predesenik kucnog saveta u daljem tekstu), PKS je i dalje trazio kiriju iako sam fakticki ja bio vlasnik prostorije mada te pare od kirije on ionako nije ulagao u zgradu nego u svoj auto ali to je nebitno bitno je to da sam mu platio zadnju kiriju i rekao da cu do kraja meseca imati vlasnicki list i da ce moci pod prozor da mi plju..e tu je poceo da sabotira, prvo nije hteo da sazove sednicu i potpise ugovor u sudu pa sam ja uzeo ponovo potpise za smenu PKS-a i napravio novu sednicu gde smo doneli odluku o dodeljivanu prostorije i smeni PKS-a ( tu je tek bila svadja ali posto je neko pomenuo kakva je zgrade i gde su pare od izdavanja demonstrtivno je polomio staklo na ulaznim vratima i izasao napolje ). posle toga sam ja sve potrebne papire zavrsio i overio ugovor u sudu, taj ugovor sam posle odneo da pokazem bivsem PKS-u gde mi je on i nekoliko drugih komsija trazilo pare za njihove potpise bez kojih se po njihovom ne moze i to po duplo vecu cifru od one koje sam dao ostalima, tu su dobili odgovor da meni njihovi potpisi vise nisu potrebni i da im nedam ni dinara...posle je bila kraca carka da sam podmitio nekoga itd..... ostatak znate....

poz.
[ cozmo_im @ 19.06.2008. 16:02 ] @
Da dodam, znaci slobodno provali u svoj stan kad oni nisu tu, stavi neka vrata koja se ne obijaju tako lako (neka su i 500e, vredi da te spase muka) i to je to.

Ali da bi njih tuzio, moras dokazati da su ti obili stan, treba fizicki dokazi, a to ces izgubiti kad provalis u svoj stan.

Komplikovano, znam.

A oni mogu do sutra da te tuze ako su ti papiri u redu!

Ipak savet mog kuma: nek ti ISKUSNI advokat pre sve ove akcije proveri papire, OBAVEZNO!
[ cozmo_im @ 19.06.2008. 16:04 ] @
Citat:
germanchc: tu mi je naravno pan.. pardon policajac objasnio visokim tonalitetom da nesmem da uzimam stvari u svoje ruke da ne bi lose prosao isto tako mi je rekao da za asistenciju policije treba sudska odluka koju ja nemam ima cak i neka varijnta asistencija policije prilikom ulazenje u stan sa podstanarima ali nisam ulazio u dalju pricu sa njim oko toga. e da i preporucio mi je ih nazovem ako pocnu fizicki da me napadaju a do tada nikako jer nemaju dovoljno ljudi za komsijske carke.sada jos razmisljam sta cu i kako....

Lepo sam ja rekao da treba sudska odluka, ali napisao sam koja je procedura i koliko moze da potraje. Zato sam i dao savet odmah da pitas nekog iskusnog advokata, ne brini znaju oni kako se to radi.
[ bttp @ 19.06.2008. 16:16 ] @
Sudska odluka za asistenciju ali ne i za zaštitu. Podsetio bih da su oni njega već "napali" tako što su mu obili i provalili u stan. Znači treba sad sa novom ličnom kartom da ih pozove na uviđaj, kao da se ono juče nije nie desilo, otprilike. I kaže gledajte ljudi, ja ovde živim - evo piše vam ovde i tutne im ličnu kartu, a neko mi je provalio u stan. Izvolite utvrdite ko kako i zašto. I dok oni ispituju po zgradi, on lepo razbije bravu i uđe u svoj stan. Kraj priče. E da, povedi i bravara sa sobom :)
[ 101010 @ 19.06.2008. 16:41 ] @
Citat:
I kaže gledajte ljudi, ja ovde živim - evo piše vam ovde i tutne im ličnu kartu

na novoj LK ne pise mesto stanovanja, u chipu da - ako ga ima. Ne verujem da patrole imaju citac. Naravno lako oni to provere, ali cisto informacije radi...
[ germanchc @ 19.06.2008. 16:50 ] @
Citat:
cozmo_im

A oni mogu do sutra da te tuze ako su ti papiri u redu!

Ipak savet mog kuma: nek ti ISKUSNI advokat pre sve ove akcije proveri papire, OBAVEZNO!

Ivane, pre nego sto sam pocinjao sve ovo na vise mesta sam se raspitao sta i kako, cak sam i otisao do palate pravde i licno proverio sve, na kraju slobodno neka provere ONI ne ja, neka pokrenu tuzbu ako misle da nesto nije u redu ja sam sve papire overio u sudu , platio porez i taksu. ali ako imas iskustva sa slicnim stvarima ako npr. bivsi PKS podnese tuzbu protiv mene... sta je on u svemu tome, niti je PKS niti osteceno lice jer fakticki on niije vlasnik a i sta ja mogu da izgubim od njegove tuzbe ?

Inace poslusacu tvoj i @bttp-ov savet, pokusavam veceras blitzzkrieg varijantu upada... angazovao sam dva drugara i nosimo jedan balavan za obijanje vrata, pa ce mo ostati unutra dok ne namestimo H bravu. Nosim i ugovor i licnu kartu sa novom adresom u njoj pa cu zvati i policiju prvom prilikom .Mada kako ce sve ovo ispasti ne znam, ja svaki dan treba da ulazim u tu zgradu i taj "stan"... ako moram da svaki dan pravim neko ludilo sa neki kome je jedina briga kada ce penzija onda j#@@ ga...
[ Horvat @ 19.06.2008. 17:19 ] @
Citat:
101010: na novoj LK ne pise mesto stanovanja, u chipu da - ako ga ima. Ne verujem da patrole imaju citac. Naravno lako oni to provere, ali cisto informacije radi...

a onoj bez cipa??

znaci ne verujem sta sam ovde procitao,neko ladno moze da ti se useli u kucu iako ti imas sve papire,OVERENE U SUDU,zavedene u zemljisnoj knjizi...a ti mozes samo da ga "tuzis" i da se "tjeras" godinama s istim..."znaci" J E B O T E !!!!

nego ,sto se tice obijanja,zar nije jednostavnije da zoves bravara da iscupa bravu?,nego da unistavas vrata "ovnom"
[ cozmo_im @ 19.06.2008. 17:46 ] @
Citat:
germanchc: Inace poslusacu tvoj i @bttp-ov savet, pokusavam veceras blitzzkrieg varijantu upada... angazovao sam dva drugara i nosimo jedan balavan za obijanje vrata, pa ce mo ostati unutra dok ne namestimo H bravu. Nosim i ugovor i licnu kartu sa novom adresom u njoj pa cu zvati i policiju prvom prilikom .Mada kako ce sve ovo ispasti ne znam, ja svaki dan treba da ulazim u tu zgradu i taj "stan"... ako moram da svaki dan pravim neko ludilo sa neki kome je jedina briga kada ce penzija onda j#@@ ga...

Samo moras da znas da to na silu ide na tvoju odgovornost, imovinu sto ostetis, to je tvoje, dakle ne sme niko da te vidi i nemoj nikom pretiti, znaci jednostavno kad nikog nema ti upadni u svoj stan. Zato sam rekao da pitas advokata cisto da ti razjasni sve kako treba.

Trebas policiji dokazati da je neko obio tvoj stan, to je problem kad ti budes razvalio i unistio dokaze. Ne znam kako stoji ta varijanta da im prijavis obijanje stana i to, oni dodju na uvidjaj a ti razvalis i udjes u svoj stan. Ili nek oni razvale i skupljaju dokaze.

Zato, savet mog kuma, prvo dobar advokat da ti kaze tacno sta i kako, mani ove u sudu.

Ne znam zasta ce oni tebe da tuze? Ne mogu te tuziti jer je to tvoje vlasnistvo.

Ako nema pismenog ugovora po kome imas obavezu da nesto ispunis a to nisi uradio, onda ti ne mogu bas nista!
[ Challenger @ 19.06.2008. 18:30 ] @
Citat:
101010: na novoj LK ne pise mesto stanovanja, u chipu da - ako ga ima. Ne verujem da patrole imaju citac. Naravno lako oni to provere, ali cisto informacije radi...

Pa ne mora da uzme LK s cipom (nije to obavezno), na onoj bez cipa pise i adresa....
[ fanfon @ 19.06.2008. 19:03 ] @
Budes li obijao ovnom-cuce se u celoj zgradi. Otidi u neko gluvo doba noci sa par momaka i bravarom i neka sto tise obije bravu, a oni neka drze strazu u hodniku. Ljudi nocu spavaju i pre ce biti zbunjeni i nece reagovati. Ako neko pozove policiju, pokazi im licnu kartu i reci da si izgubio kljuc, a da su ovi sa tobom tvoje drustvo(i bravar naravno) koje si zvao da ti pomognu da udes u svoj posed(stan) i da ih castis jednim s nogu posle uspesno obavljenog posla:D
[ bttp @ 19.06.2008. 19:12 ] @
Ma trebalo je da pozoveš policiju pre nego što provališ u stan, da prijaviš (njihovu) provalu i da izvrše uviđaj. Znači ono zoveš ih i sačekaš ispred stana i kako smo već rekli ranije.

A bolja ti je ona letva od H-brave, ali dobro... to je već tvoj izbor :)
[ germanchc @ 19.06.2008. 20:09 ] @
vratio sam se iz "stete", nista nije uradjeno zato sto je ispred ulaza bilo troje ljudi od navedene grupe.... odmah su istrcali i ostali cak i gospodja koje je prekjuce imala "infarkt", posle manje prepirke izasao i sin policajac jednog od njih (ranije sam ga pomenuo) koji je poceo diskusiju kao napravljenu za film "Rane 2", "divan" mladic koji bi da nas "olupa zato sto se ku$#mo" a izasao u sve uniformi sa oruzijem za koje mislim da ide u WC sa njim... u startu sam zakljucio da tada zvati policiju nece doneti nista dobro kada je neko "njihov" vec tu, uz malo vredjanja otisli smo odatle posle nekih 15 min. ...za sada izbegavam sve vrste konflika ali mi nesto mirise na to da ce morati da dodje to toga.

pokusacemo u pet ujutru pa zovem sve na pice ako uspem.
[ cozmo_im @ 19.06.2008. 21:20 ] @
Ne mogu da verujem kako zaludnih ljudi ima, boze...

U ovoj zemlji nikad nista legalno nece moci da se odradi.

Zgrada do mene je slican primer: covek koji se doselio ne moze da uvede kablovsku i net jer stanari ne daju saglasnost, kako kazu "to radioaktivno zraci i unistava zdravlje"! Brrrrrrrrrr..... Bukvalno su motkom isterali SBB-ove radnike koji su dosli da anketiraju. Bitno je da iza zgrade imaju kapiju, zasadjen luk i krompir sa sve zelenom tarabom okolo.

Poslusaj me i nadji advokata (ako imas mogucnosti).
[ stsung @ 19.06.2008. 22:05 ] @
Choveche, zovi policiju - neko te sprechava da udjesh u sopstveni posed. Zovi ako treba svakih 5 minuta - ne mozhe niko da te sprechava da ulazish u sopstveni posed.
[ Horvat @ 19.06.2008. 22:09 ] @
ma sta ti mogu raditi sem derati se i klinciti ako uzmes dovedes bravara i otvori ti vrata!?!?
ili najbolje zovi pandure,kazi neko ti je "prckao" s vratima i promenio bravu i ne mozes uci,ne zelis da unistavas dokaze i molis ih da u sto kracem roku izadju na uvidjaj,tako nesto
[ Deep|Blue @ 19.06.2008. 22:46 ] @
@german,
a jel ti palo na pamet da neko od dragih sustanara mozda cita ovaj forum??
[ Majstor Duja @ 19.06.2008. 23:16 ] @
....e, sta sve covek moze ovde da procita pa to je ludilo.....madzone rules!...
[ mulaz @ 19.06.2008. 23:33 ] @
Citat:
Deep|Blue: @german,
a jel ti palo na pamet da neko od dragih sustanara mozda cita ovaj forum??

njegov problem

Ja (kao i mnogi pre mene) savetujem konsultaciju sa advokatom, pa ako zatreba, i ako se slaze sa obijanjem, neka bude i on prisutan tada. Pa ako dodje policija i (opet) naredi razlaz da on sredi sta treba (posto policajci obicno ni ne znaju sve zakone, da im on malo 'objasni' pa ako treba i preti sa prijavom/turbom,...). A i policajci nece moci da smisljaju neka njihova pravila kako to da rese. Vrata otvaraj obavezno sa bravarom, odnosno, neka on obije, sa najmanje moguce stete.
Ako onaj policajac (sin komsinice), ili sta je vec preti nasiljem, ima kome i to da se prijavi (ako treba i sa advokatom) idi do nadleznih u stanici i prijavi incident. Ako je pretio i pistoljem, je to ozbiljna pretnja sa vatrenim oruzjem, sto i nije malo, i u vecini 'normalnih' zemalja se sa tim zavrsuje u zatvoru (bez obzira dali si policajac ili ne, van radnog vremena smo svi isti).

E sada, za ubuduce, ako uspes i dodjes u stan, i sredis sve sa milicijom,... ako imas u stanu stalnu internet vezu mozes da sredis neki video nadzor (makar i stari komp + webcam). Nalepi na vrata nalepnicu da se vrsi video nadzor, i sredi da se snimci/slike salju na neku udaljenu destinaciju (neki hosting ili nesto, proracunaj koliko mesta treba recimo za 24 sata snimaka ili slika), pa mozes u slucaju ponovnog obijanja bez problema da dokazes ko je kriv. (naravno popricaj sa advokatom, ne znam kakvi su zakoni oko snimanja, u sloveniji znam da treba onaj koji ulazi u zgradu/stan da je obavesten da je sniman, i nisam siguran dali jos nesto treba).
[ bttp @ 19.06.2008. 23:42 ] @
Trebalo je tom sinu policajcu da uzmeš broj značke i da ga odmah prijaviš. Nema veze što je njihov oni moraju da se odazovu na tvoj poziv i da prijave šta se desilo. A za svaki slučaj da uzmeš broj znački od tih iz patrole, čisto da znaju da i ćeš proveriti šta su "uradili".

P.S. Ne treba uopšte da se prepireš sa njima. Ako ti stoje na putu odmah pozoveš policiju i to je to. Valjda imaš mobilni hebiga. Od prepirke nema ništa.

Tvoj problem je što se ti ustvari plašiš njih i tog sukoba. Zato zovi muriju pa nek oni rešavaju.
[ staticInt @ 19.06.2008. 23:50 ] @
Najbolje ti je da iskoristis samopomoc i sam vratis to pod tvoju drzavinu, nije pravo glupo niti je to lose vec jednostavno se pravi pravna predpostavka da onaj koji je drzalac neke stvari je samim tim i vlasnik dok se ne dokaze suprotno na sudu jelte, moja majka je radila na slucaju gde je jedan stanar izgubio habitatio ili pravo stanovanja u jednoj kuci i nije hteo da se iseli, posle 7 godina sudjenja na kraju se iselio da vam ne pricam samo da morate da iseljavate sa sudskim izvrsiteljem a izvrsni postupak zna da se otegne veoma dugo, znaci najbolje je da sam prelomis pozoves neko obezbedjenje i vratis svoje ako zelis da ides na sud sasvim je moguce da 5 godina traje sudjenje jer koliko vidim tvoj slucaj je veoma zamrsen jos ako neko plati koju kintu sluzbenicima u sudu moze da potraje i 10 godina.

Ovo ti je moj predlog bolje resi to sam, po meni je najbolje da platis neke ljude da zaprete tom penzosu i nanesu mu neke teske povrede jbg ne moze drugacije i ti da se vratis nasilno u stan pa ako te tuze nek tuze, mada ako bi se sad neko uselio u taj stan ti ne bi smeo da ga izbacujes napolje moras da ga iseljavas sudskim putem a to zna da potraje dosta dugo. Nije problem zakon vec organi koji lose rade posao, birokratski sistem koji je zaostao i korupcija.
[ staticInt @ 19.06.2008. 23:52 ] @
Citat:
mulaz: njegov problem
E sada, za ubuduce, ako uspes i dodjes u stan, i sredis sve sa milicijom,... ako imas u stanu stalnu internet vezu mozes da sredis neki video nadzor (makar i stari komp + webcam). Nalepi na vrata nalepnicu da se vrsi video nadzor, i sredi da se snimci/slike salju na neku udaljenu destinaciju (neki hosting ili nesto, proracunaj koliko mesta treba recimo za 24 sata snimaka ili slika), pa mozes u slucaju ponovnog obijanja bez problema da dokazes ko je kriv. (naravno popricaj sa advokatom, ne znam kakvi su zakoni oko snimanja, u sloveniji znam da treba onaj koji ulazi u zgradu/stan da je obavesten da je sniman, i nisam siguran dali jos nesto treba).

Zapravo ne moze slike, video materijal ne mogu da se koriste kao dokaz na sudu prema tome to nema nikakvog smisla, jedino da stavi video nadzor i da zna kad neko pokusa da obije vrata da dodje i da spreci tog sto to pokusava, najbolje stavi neka skupa vrata sa dobrom bravom i nemas sta da brines da ce to da obiju.
[ bttp @ 19.06.2008. 23:54 ] @
Citat:
staticInt: Ovo ti je moj predlog bolje resi to sam, po meni je najbolje da platis neke ljude da zaprete tom penzosu i nanesu mu neke teske povrede jbg ne moze drugacije i ti da se vratis nasilno u stan pa ako te tuze nek tuze, mada ako bi se sad neko uselio u taj stan ti ne bi smeo da ga izbacujes napolje moras da ga iseljavas sudskim putem a to zna da potraje dosta dugo. Nije problem zakon vec organi koji lose rade posao, birokratski sistem koji je zaostao i korupcija.

Daj nemoj da lupetaš pliz, vidiš da je penzosu sin pandur i ti sad ovog lika teraš da mu preti i nanose povrede. Zašto pričaš takve gluposti? Vidiš da je čovek dobrica i nije uopšte u tom fazonu kačenja, glupo mu je i da nazove policiju. Ali to mu jedino preostaje i to mu je jedini put do pobede.
[ burex @ 20.06.2008. 00:12 ] @
Fizički obračun = Par minuta zadovoljstva što se penzioner grči na zemlji, pa onda godine gluposti sa sudom...
Sa jedne strane neki sasušeni čiča, a sa druge strane mnogo mlađa osoba koja kaže "on je prvi počeo" - ishod presude se veoma lako pretpostavlja.
Policija + Advokat su za sada jedino rešenje... nažalost... Nasilje treba upotrebiti samo na onim zaključanim vratima.

Citat:
Zapravo ne moze slike, video materijal ne mogu da se koriste kao dokaz na sudu prema tome to nema nikakvog smisla

Zbog čega onda na skoro svakoj radnji kod mene u okolini ima natpis "video nadzor"?
[ 101010 @ 20.06.2008. 00:40 ] @
Kada kupis prostor na taj nacin, ne bi li trebalo da novac ide svim stanarima, a ne samo onima koji su potpisali saglasnost. Tj. pare valjda idu skupstini stanara, pa oni smisljaju sta ce sa njima /podela plena, ulaganje u zgradu, itd./. Ili gresim ?
Jer sam te razumeo da si novac uplatio samo onima koji su ti dali saglasnost za otkup, a da je ekipa koju vodi PaKSu ostala kratka za kesh.
[ Bojan Basic @ 20.06.2008. 01:31 ] @
Na to sam mu i ja skrenuo pažnju prošli put kad je pričano o njegovom problemu (u istoj temi, malo iznad, imaš i delove zakona koji se time bave, ali bez objašnjenja raspodele novca), ali ako kaže da je otad proverio u sudu detalje, neka bude.
[ Java Beograd @ 20.06.2008. 09:12 ] @
@germanchc
A od koga si ti zapravo kupio tu prostoriju ? Tj. kome si platio, kome idu te pare ?
Svoja kućica - svoja slobodica, ali malo je čudno da prostoriju od 12 m2 nazivaš "stanom". Jel ti tu stvarno stanuješ ili ti ta prostorija služi za nešto drugo ?
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2008. 11:01 ] @
Kakvo je sad ovo nekultura? Mozda covek nema za vise, mozda mu je dosta i tih 12 kvadrata, eto, kaze da je tu ziveo 2 godine. Sit gladnom ne veruje. Nije se svako rodio sa srebrnom kasikom u dupetu.
[ Java Beograd @ 20.06.2008. 11:26 ] @
Polako bre Lesli.
Pitam čoveka, ćaskamo, diskutujemo ... Mojne da ga braniš kad ga niko ne napada.
[ germanchc @ 20.06.2008. 11:33 ] @
da se pohvalim :), jutros oko 4h sam usao u svoj "stan", dve manje brave smo rasturili sa dva udarca, same brave nisu pukle nego onaj drveni stok od vrata, kada smo otvorili vrata odmah smo usli unutra i zatvorili , neko je izasao u hodnik ali nisam suguran ko je..tu smo poceli da stvaljamo drugu bravu.... posle nekih 10min. dosla je patrola policije koju je neko pozvao.bili su prilicno o.k., pitali su sta se desava na sta sam im rekao da se brava zaglavila tj. da je neki baksuz komsija zaglavio a da sam hitno morao da udjem jer mi je trebalo nesto iz stana, uzeli su meni i ortaku podatke iz licne karte .. proverili da li ima potere i otisli... niko nije izasao u hodnik osim prvog komsije sa kojim sam u dobrim odnosima i koji je potvrdio moju pricu policiji. namestili smo bravu i to katastrofalno lose do negde 6h, za to vreme su jos neke komsije izlazile ali nisam siguran ko tacno jer sve sto smo mogli da radimo radili smo iza zatvorenih vrata i sa AKU. buslicom i otisli odande oko pola sedam.....

Citat:
101010: Kada kupis prostor na taj nacin, ne bi li trebalo da novac ide svim stanarima, a ne samo onima koji su potpisali saglasnost. Tj. pare valjda idu skupstini stanara, pa oni smisljaju sta ce sa njima /podela plena, ulaganje u zgradu, itd./. Ili gresim ?
Jer sam te razumeo da si novac uplatio samo onima koji su ti dali saglasnost za otkup, a da je ekipa koju vodi PaKSu ostala kratka za kesh.

Po zakonu je tako kao sto sam napisao, kada se dobije vise od 51% potpisa kvadrature ovi ostali vise nemaju nikakva prava. inace objasnicu kompletan proces, prvo mora da se proveri da li se prostorija koristi jos u neke namene sto ovde nije bio slucaj zatim PKS saziva sednicu na kojoj se donosi odluka o dodeljivanju zajednicke prostorije tom i tom licu a za uzvrat je njegova obaveza da npr. odrzava interfon, hodnike itd. (novac se ovde ne spominje to je isplaceno stanarima onda kada sam skupljao potpise)zatim se overava pecatom , potom se sa izvodom iz infostana o vlasnicima to predaje PKS-u koji sve proverava i zakljucujuje ugovor o ustupanju prostora na koriscenje sto se kasnije overava u sudu.zatim da bi sve to preslo na moje ime u zemljisnim knjigama potreban je vlasnicki list parcele, kopija plana sa ucrtanom zgradom, projekat izvedenog prostora, projekat zgrade iz arhive grada,saglasnost komunalnih sluzbi ....
Da dobro si razumeo, ostali su kratki za kash, ja sam njima nudio novac koji nisu hteli da prihvate jer je po njima ta prostorija min. vredela 2000eur/kvm :), mislim kao da je knez mihajlova a ne b.kosa...kada sam dobio usmenu saglasnost od 51% , zvao sam ljude da se okupe i svima isplatio po 600 evra gde su mi se svi potpsali, nakon toga sam jos jednom obisao stanare i trazio potpise jer sam hteo sto vise da imam radi nekog dobrosusedskog odnosa tu mi se jos jedna komsinica potpisala i dobila novac, naravno, ovi bivseg PKS-a pajtasi su tu tvrdila da nikada necu moci da overim ugovor sa "samo" 60% potpisa i da cu morati njima da platim onoliko koliko traze jer sam i tako prosao "dzaba"

Citat:
Bojan Basic: Na to sam mu i ja skrenuo pažnju prošli put kad je pričano o njegovom problemu (u istoj temi, malo iznad, imaš i delove zakona koji se time bave, ali bez objašnjenja raspodele novca), ali ako kaže da je otad proverio u sudu detalje, neka bude.

da, znam. koliko je meni objasnjeno novac ne sme da prima kucni savet za prodaju necega nego samo za iznajmljivanje tako da nam je bilo lakse da napravimo ovakav ugovor.(mozda je to i moguce ali smo mi to uradili kao vrstu protiv usluge kucnom savetu).

Citat:
Java Beograd: @germanchc
A od koga si ti zapravo kupio tu prostoriju ? Tj. kome si platio, kome idu te pare ?
Svoja kućica - svoja slobodica, ali malo je čudno da prostoriju od 12 m2 nazivaš "stanom". Jel ti tu stvarno stanuješ ili ti ta prostorija služi za nešto drugo ?

gore sma napisao kompletan odgovor. a kao sto sam napisao ranije zadnjih nekoliko godina zivim tu ( "stan" ehem znam ja to kako zvuci veruj mi), kampujem ja nekada kod sestre (kao npr. sada) ali mi je to sve manje i manje moguce jer je postalo malo prenatrpano od prinove, treba jos ja da im se trpam za stolom ,malo imaju problema jedva placaju kiruju gazdi...ja im placam infostan pa prema tome znam kako je.inace, meni je dovoljno 12kvm, lepo sam sredio prostor , stavio veci prozor itd.

sve najbolje narode.
poz.
[ flighter_022 @ 20.06.2008. 12:35 ] @
Mozda bi jedan obican alarm ali sa sirenom od barem 140 db pomogao da se u buduce takve gluposti ne desavaju :)
[ bttp @ 20.06.2008. 12:51 ] @
Dovedi bravara i namesti neku ozbiljniju bravu da ti se ne desi ponovo ista situacija.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2008. 13:15 ] @
Ma verovatno i nece, sad kad im je pokazao zube i da je ozbiljan. Taj olos napada samo dok im se ne suprostavis, posle su manji od makovog zrna.
[ srki @ 20.06.2008. 14:01 ] @
Citat:
germanchc: Po zakonu je tako kao sto sam napisao, kada se dobije vise od 51% potpisa kvadrature ovi ostali vise nemaju nikakva prava.
Nisi lepo razumeo, svi imaju ista prava ali 51% je dovoljno da se donese odluka. Isto kao i kod kompanija, 51% glasova shareholdera je dovoljno da se izabere board of directors (upravni odbor) a posle kada oni odlucuju o postupcima kompanije opet je dovoljno 51% od njih. Zato se uvek bira neparan broj clanova. Ako oni donesu odluku da se isplati dividenda onda svi dobijaju dividendu bez obzira na to da li oni to zele ili ne zele. Znaci 51% stanara je moglo da donese odluku da se uz nadoknadu od po €600 svim stanarima tebi ustupi prostorija. Ako oni ipak naprave nefer ugovor po neke vlasnike stanova (one koji se protive odluci da ti se ustupi vesernica) onda ti vlasnici treba da tuze ostale iz skupstine stanara koji su sklopoli takav ugovor gde se ovima sto se protive odluci ne daje nista. Ako u ugovoru ne pise nista za tih 600 evra onda mozes i ti da budes krivicno gonjen zbog podmicivanja jer nije potpisan nikakav ugovor o tih 600 evra nego si ti dao samo onima koji su hteli da glasaju za tvoju odluku sto je protivzakonito. To je isto kao kada bi ja dao po 600 evra svakom clanu porote na sudu ili clanu komisije za neki tender. To je podmicivanje. Predlazem ti da se posavetujes sa advokatom o tome da li treba svima da uplatis 600 evra ili da se nadas da oni koji nisu dobili te pare ne tuze tebe na sudu ako si odbio da im das pare bez potpisa.
[ bttp @ 20.06.2008. 15:20 ] @
Da, s tim što ti nagađaš i nema nikakvih dokaza da je on ikome predao ikakav novac. Njegovo pisanje ovde nema nikakvu pravnu težinu. A i rekao je da je nudio svima istu svotu ali da ovi nisu hteli nikakav novac jer nisu hteli da potpišu. Ako su oni njemu dali potpise bez potpisivanja ugovora - tough shit.

To je sad gotovo. A to što je on njih "častio" a ove druge nije (jer nisu hteli da uzmu), isto - tough shit :)

P.S. Nije protivzakonito pokloniti nekome novac, a oni što nisu mogli da se dogovore međusobno (svi stanari) pa da potpišu ugovor, njihov problem. Nigde ne piše da ti moraš da sklopiš ikakav ugovor niti da ikome išta platiš za saglasnost. Ako oni hoće da ti je daju za dž, njihova odluka. Kažem to je sve sada završeno i nema tu nikakvih problema tipa podmićivanje i to. To su priče za malu decu. Podmićivanje je kada platiš nekome da radi nešto protivzakonito. Davanje saglasnosti nije protivzakonito.
[ cozmo_im @ 20.06.2008. 15:35 ] @
Ovako, ja sam prodao svoj suteren izbeglicama. A predsednik sam kucnog saveta, pa znam kako to ide.

Elem, procedura je isto bila takva. 51% daje saglasnost (po kvadraturi zgrade) i to je to, iako je to deo mog stana ispod, vodi se kao zajednicka prostorija (oko 22m2) i mora da se dobije saglasnost za sve. Covek je meni samo dao novac jer svako ima isti takav deo u suterenu od stanara te nije bilo potrebe da placa i ostalima. Nama je sve odradila agencija a kum u sudu i to je to. Covek vec je uneo to u katastar, ima sve papire, infostan, brojilo... jedini dodatni ugovor sa stanarima je bio da se na njegov infostan stavi zajednicka struja za celu zgradu posto je prikljucen na zajednicko brojilo.

Za kintu je samo usmeni dogovor. Zakonski treba saglasnost 51% stanara i posle odredjenog vremena stices pravo na otkup (kao komsija sto je to kupio od mene). Porez placas samo na osnovu procenjene vrednosti i to je to.

Doduse, moje komsije u zgradi su korektne.
[ srki @ 20.06.2008. 15:51 ] @
Citat:
bttp: Da, s tim što ti nagađaš i nema nikakvih dokaza da je on ikome predao ikakav novac.
Ne nagadjam nista vec samo diskutujem o mogucnostima. Dokaze nisam ni pominjao a ti nagadjas da nema nikakvih dokaza.
Citat:
A i rekao je da je nudio svima istu svotu ali da ovi nisu hteli nikakav novac jer nisu hteli da potpišu.
Ako je to tako onda je u redu ali ako im je rekao: "ako potpisete onda cu vam dati 600 evra, inace ne dobijate nista", onda je to krivicno delo.

Citat:
P.S. Nije protivzakonito pokloniti nekome novac

Sve dok platis poklon na porez. Postoji ogranicena kolicina koju mozes tokom godine da poklonis bez placanja poreza.

Citat:
, a oni što nisu mogli da se dogovore međusobno (svi stanari) pa da potpišu ugovor, njihov problem.
...To nema veze sa tih 600 evra pa ne znam sto to povezujes.

Citat:
Nigde ne piše da ti moraš da sklopiš ikakav ugovor niti da ikome išta platiš za saglasnost.
Ko je rekao da negde to pise?

Citat:
Ako oni hoće da ti je daju za dž, njihova odluka.
Slazem se.

Citat:
Kažem to je sve sada završeno i nema tu nikakvih problema tipa podmićivanje i to.
Otkud znas da nema?

Citat:
To su priče za malu decu.
Sta su price za malu decu?

Citat:
Podmićivanje je kada platiš nekome da radi nešto protivzakonito.
Nije tacno, mito moze da se daje i da neko nesto uradi po zakonu a opet je to krivicno delo. Recimo postoje dva po poenima ista kandidata za dobijanje nekog posla (tendera). Ja odem kod tog ko odlucuje i poklonim mu 1000 evra i on posle mene izabere po zakonu. Ta cela procedura je protivzakonita i ja nisam smeo nista da mu poklanjam pre odluke jer to moze da utice na njegovu odluku. Da nije tako onda nikada nikog ne bi mogli da optuze za davanje mita jer nije zabranjeno davati poklon.
[ bttp @ 20.06.2008. 16:02 ] @
Ti govoriš o korumpiranim nameštenicima koji su već plaćeni za svoj posao, pa uzimaju novac sa strane. To je korupcija po definiciji. To nema veze sa ovim. On njima nije dao unapred novac. Znači svejedno to oko mita su gluposti. Oni nisu dužni da raspisuju "tender" za vešernicu ili šta već, nego mogu po sopstvenom nahođenju i uslovima da odluče da daju onom ko se njima sviđa i to za džabe, makar im neko drugi nudio i $1000000.
[ srki @ 20.06.2008. 16:10 ] @
Nisam ni rekao da su duzni da raspisu tender. 51% moze da odluci kako hoce ali mito je ako je on rekao da ce da da 600 evra svakom ko potpise i to nisu gluposti. Ako nije tako rekao onda je sve u redu.
[ germanchc @ 20.06.2008. 16:15 ] @
srki, kada je sazvana sednica skupstine stanara doneta je odluka da sam ja obavezan da zauzvrat okrecim unutrasnjost zgrade i ugradim interfon sto sam i uradio. novac nije pominjan .od te odluke su svi imali korist i ti koji su se potpisali i oni koji nisu.

skapiravam te na sta mislis i to da su oseceni stanari koji nisu potpisali ali sa moralne tacke ja sam tu cist jer i nakon dobijanja potpisa sam istu mogucnost ponudio svim ostalim stanarima iako to nisam morao jer sam hteo da napravim buduce dobrosusedske odnose, to sto je neko pohlepan ili nije hteo da prihvati novac iz principa nije moj problem. uostalom slobodno neka se pokrena tuzba na to da sam platio ostalim stanarima, to mi je licno pretio i bivsi PKS na sta sam isto tako odgovorio . posto sam pricao sa advokatom pre toga rekao mi je da te stvari rekla-kazala mogu da se vucu nekoliko godina i da ih je vrlo-vrlo tesko dokazati uz velike sudske troskove po onog ko pokrece predmet.uostalom i da se dokaze da je dat novac treba dokazati i zasta je dat a to je vec...

s druge strane kada smo kod ostecenih stanara, ja sam za nekoliko godina boravka ispaltio vise od 3000 evra kirije. te pare nisu utrosene u odrzvanje zgrade nego deljene medju dvojicom stanara istih onih koji huskaju kompletan problem. to za razliku od onog gore imam napismeno :) .

jos nesto povodom onih koji su osteceni, u mojoj zgradi najmanji stan ima 56kvm a najveci 84kvm (izvod iz infostana koji sam morao da nabavim), a vec pomenuti jedan od kavgadzija ima stan od 84kvm na njegove ime i stan od 63.40kvm na ime njegovog sina oba otkupljena pre 15 godina za kikiriki.

Citat:
flighter_022: Mozda bi jedan obican alarm ali sa sirenom od barem 140 db pomogao da se u buduce takve gluposti ne desavaju :)

ovo zvuci prilicno dobro :)

poz.

General Disclaimer: Upozorenje : Kompletna tema je fiktivnog karaktera i svaka slicnost sa stvarnim licima i dogadjajima je slucajna.

[ bttp @ 20.06.2008. 16:16 ] @
Prvo nagađaš da je to mito (ja tvrdim da to ne spada u mito) a drugo ne možeš nikako da dokažeš šta je tačno ko i kojim rečima rekao osim ako nisi snimao razgovor. Ostalo se svodi na rekla kazala i zato je ova naša rasprava bespredmetna odnosno izlišna.
[ staticInt @ 20.06.2008. 17:36 ] @
Meni nije jasna jedna stvar kako si ti mogao da otkupis nesto sto je u zajednickoj nedeljivoj svojini stanara zgrade, oni to mogu da daju u zakup sa 50% +1 saglasnosti ali ne mogu to da otudje i da daju nekom drugom vlasnistvo na svojim delovima, jer pravno gledano svi stanari imaju udeo na tvojoj prostoriji i ti ne mozes od njih to da otkupis bar ne po novom zakonu koji je donet valjda 95. jedino ako si otkupio pre 95. sada je to pravno nemoguce i uopste bilo kakva kupoprodaja je nistav pravni posao.

Ti mozes samo da ostvaris zakup na zajednickim prostorijama ali ne mozes i da ih podvedes pod tvoju svojinu.
[ Bik Koji Sedi @ 20.06.2008. 20:27 ] @
Drugim rečima, ako sam dobro razumeo... Zajednički prostor je otkupljen po ceni višestruko nižoj od tržišne: krečenje zgrade + interfon, to nije više od hiljadu-dve evra. Da bi dalo saglasnost za takav posao, 51% (ili 60%, nebitno) stanara je dobilo ispod žita neke sitne pare, tj. njihovi potpisi su kupljeni. Ostali stanari nisu dobili ništa (osim svog fiktivnog "parčeta" krečenja i interfona).

Ako je to ono što se ovde desilo, onda je to običan hohštapleraj. Danas izgleda da svaki soliter ima po jednog takvog "preduzimača".
S pravne strane verovatno se ništa ne može prigovoriti, niti se ništa može dokazati, pojeo vuk magarca. Ali s moralne strane stvar je jasna kao dan.
[ bttp @ 20.06.2008. 20:41 ] @
Odmah da ti kažem da nisi u pravu. Kvadrat neadaptiranog prostora zajedničkih prostorija se daje upola tržišne cene kvadrata u toj zgradi/lokaciji. Znači ako ti je cena kvadrata u zgradi npr. €2000 cena kvadrata tavana ili vešernice je do €1000.

S obzirom da se radi o Bežanijkoj Kosi i da je momak plaćao po €600 za potpis plus krečenje i interfon plus €3000 koje je ostavio za kiriju u proteklom periodu, ne znam baš kolko je on tu nešto ućario, ako je išta. Njemu verovatno to odgovara čim je odlučio da otkupi a koliko mu se to sve isplati to je pitanje. Isto kao kad kupuješ auto - znaš da ti se neće isplatiti ali ga ipak kupiš jer ti tako odgovara.
[ Zeleni zub @ 20.06.2008. 20:53 ] @
Procitah celu temu, 'ladno sam mislio da je doba Surde, Vruceg vetra i onog hemicara iza nas, ali birokratsko-komunisticki trulez naseg drustva se ne cisti i menja tako lako :(
@germanche napred !!!
[ Bik Koji Sedi @ 20.06.2008. 20:56 ] @
Potpuno je irelevantno koliko je ostavio u kiriju u prethodnom periodu. To je bila KIRIJA, a ne kupovina na rate. Šta sad treba neko kome ja nekoliko godina izdajem lokal da mi kaže kako je sad već 30% lokala njegovo?

Drugo, ako sam i počeo, evo odustajem - neću da ulazim u matematiku koliko je stanara ukupno u zgradi, koliko košta krečenje i koliko košta intefron, koliko vredi neadaptiran prostor od 12 kvadrata. Ono što je bitno to je da je taj prostor kupljen "na mufte", pa makar razlika u odnosu na realnu tržišnu vrednost bila i samo 10€.

I druga stvar, još bitnija: jedan deo stanara, koji nisu primili šuške u ruke i koji nisu dali svoj potpis, ostali su uskraćeni za ono što im po pravdi pripada.
Bez obzira da li su ti stanari antipatični penzosi, da li imaju sinove napaljene pandure i kakve su gluposti pravili, njima je učinjena nepravda.
[ bttp @ 20.06.2008. 21:23 ] @
Sami su krivi što nisu pristali na naknadu koju su dobili oni koji jesu pristali.

Znači nije ništa na mufte, zakon je takav. Ako ti vlasnici 51% ukupnog stambenog prostora u zgradi daju saglasnost odnosno potpišu pristanak, postaješ vlasnik zajedničkih prostorija u zgradi o kojima se radi. Ono što je po zakonu - nije na mufte. I ti možeš to isto da uradiš kao i svako.

Meni se to isto ne sviđa jer imam i ja ovde ko hoće da mi uzurpira tavan. Jedan je već polovinu uzurpirao i bez potpisa stanara - na divljaka i posle je prodao taj stan. Znači ja živim na poslednjem spratu i iznda mene je tavan. I sad na primer one koji su u prizemlju ili na prvom spratu njih zabole za tavan jer ga ne koriste i spremni su da potpišu, posebno ako ima neke love za njih u tome. Mi na primer koristimo tavan i ne odgovara nam da nam neko iz prizemlja kroji sudbinu i umanjuje vrednost nekretnine time što mi 1. uskraćuje tavan 2. dovodi nekog da živi tu iznad mene što automatski znači lupanje skakanje i veću gužvu u zgradi. 3. Ugrožava mi samu nekretninu, jer ja nemam uvid u to šta on radi neposredno iznad mene i kako će se to odraziti na moj stan.

Ali takav je zakon šta ćeš. Sva sreća kod mene u zgradi još vlada neka civilizovana atmosfera pa se uvažava naš stav da nam to ne odgovara itd. Pitanje je dokle će tako biti.
[ Lesli Eldridz @ 20.06.2008. 21:30 ] @
More koji vlasnici, koji osteceni, dosli tu ko zna odakle, dobili od drustva za dzabe stanove (doduse "otkupili ih" posle za paklu cigara) i jos se pa sad izivljavaju. Sad ce oni da prodaju e, te trzisne cene, te ovo te ono, te 2000 evra kvadrat, oni se razumeju. Dao bi ja njima 2000 al po turu, pa da se puše. I treba da se useli neko tu kao Surda, i to bez cvonjka nadoknade. Pa neka ga tuze posle.
[ germanchc @ 20.06.2008. 21:36 ] @
Citat:
staticInt: Meni nije jasna jedna stvar .....

Tehnicki ja nisam "kupio" prostoriju, nego mi je prostorija ustupljena na trajno koriscenje bez dalje naknade (osim onoga sto sam naveo), ostaje meni brdo papira koje treba da sredim pre nego sto pravni status bude jednak kao za neku uknjizenu nekretninu (nisam siguran ni koliko je to izvodljivo), mada meni samo koriscenje i odgovar jer ne nameravam da prodajem "stan".

Citat:
Bik Koji Sedi: Drugim rečima, ako sam dobro razumeo... Zajednički prostor je otkupljen po ceni višestruko nižoj od tržišne: krečenje zgrade + interfon, to nije više od hiljadu-dve evra. Da bi dalo saglasnost za takav posao, 51% (ili 60%, nebitno) stanara je dobilo ispod žita neke sitne pare, tj. njihovi potpisi su kupljeni. Ostali stanari nisu dobili ništa (osim svog fiktivnog "parčeta" krečenja i interfona).

Ako je to ono što se ovde desilo, onda je to običan hohštapleraj. Danas izgleda da svaki soliter ima po jednog takvog "preduzimača".
S pravne strane verovatno se ništa ne može prigovoriti, niti se ništa može dokazati, pojeo vuk magarca. Ali s moralne strane stvar je jasna kao dan.

Iz kog si ti stana mog komsiluka :). dakle narode mozete da vidite u cemu je problem u samoj zgradi, ko i kakvi su ljudi koji mi prave problem, jer ovde ima i takvih ljudi koji nemaju finansijskog interesa u citavoj stvari.

A tebi druze moj, nije hostapleraj to sto je nekome poklonjen stan od 84kvm pa mu je to bilo i malo za njega i njegovu zenu pa je onda i njegovom sinu POKLONJEN jos jedan stan. divota jedna.. imas likove koji nadzidjuju stanove u centru grada sa istim papirima kao i ja i zaradjuju po 1000 evra po kvadratu i to nikome ne upada u oci ali ne... ti pricas o pravdi...

a ako te interesuje koliko je mene ispalo sve, evo ti ovako 600*7stanova 3600eura , kompletno kupatilo i adaptacija 1100, interfona sa kamerom i ulaznim vratima kao i razvodjenje do svakog stana ( svih jedanest ) 1050 evra i krecenje sa gletovanjem i farbanjem gelendera 74.600 dinara. to sa jos nekim sitnicama ispade nekih 6900 evra i pritom mi je "apartman" nakacen na zajednicku struju gde placam kompletnu struju za celu zgradu... e da i koliko ce me sve to jos kostati to je pitanje a pritom u ovakvim okolnostima ta prostorija nema nikakvu trzisnu vrednost zato sto samo ja imam prava koriscenja na nju... ne mogu je prodati ili izdati.

a inace kazes da njima "po pravdi" pripada nesto, naravno od tih 3000 evra koje sam dao za kiriju nisu ni dinara ulozili u zgradu ( osim za sijalice) pa neka lepo podele izmedju sebe na 4 jednaka dela i eto ti njihovih para svakome po 750 evra.

I objasni mi termin "na mufte", sta sam ja uradio osim sto se nisam najbolje snasao pa stavio u ugovoru clan.5. gde se kucnom savetu daje 6600 evra u dinarskoj protiv vrednosti pa neka dele na ravne casti, zasta hoce i ko hoce-ako nece ne mora a mene bi ispalo isto mozda i manje jer sam ovako isto to nudio a i sredjivao zgradu. A cak i da kvm. tu kosta 10000 evra jesam li ja nekoga terao da mi ustupe prostoriju, sto lepo nisu prodali ili izdali nekom drugom...

poz.
[ Bik Koji Sedi @ 20.06.2008. 21:52 ] @
Lesli, u redu je. ;)

bttp - Kad sam rekao "na mufte", nisam mislio protivzakonito. Već, naprosto, nepravedno. I ne slažem se da su ostali vlasnici "sami krivi" što nisu pristali na takvu ponudu. Oni jednostavno nisu pristali da PRODAJU SVOJ POTPIS. Ne bih ni ja pristao. Neko možda nije hteo da da potpis iz inata, nekom se nije dopadala takva rabota, neko je verovatno mislio da je normalno bilo zaključiti kupoprodajni ugovor između Skupštine stanara te i te zgrade, u kojem se dotični prostor prodaje po tržišnoj ceni, ili ceni bliskoj tržišnoj. Ko zna, možda da su dali oglas u novine da prodaju tu nekretninu kao Skupština zgrade, možda bi se javio bolji kupac?

Neko je pomenuo analogiju sa akcionarskim društvom. Zar ju je toliko teško shvatiti? Ovo je kao da je 51% akcionara Yahooa dobije od Gejtsa ispod žita po 1 milion dolara tax free, a zauzvrat na akcionarskoj skupštini izglasaju da se Yahoo proda Microsoftu za jedno dobro krečenje i nov set kancelarijskih stolica. Ostalih 49% akcionara ne dobije ništa. Za tako nešto se u normalnoj državi ide u zatvor.
[ Horvat I @ 20.06.2008. 21:52 ] @
Citat:
germanchc: prostorija ustupljena

Kljucna rec! ako je ovako i u ugovoru mozes nagrabusiti. Puno srece.
[ bttp @ 20.06.2008. 21:59 ] @
Citat:
Bik Koji Sedi: Lesli, u redu je. ;)

bttp - Kad sam rekao "na mufte", nisam mislio protivzakonito. Već, naprosto, nepravedno. I ne slažem se da su ostali vlasnici "sami krivi" što nisu pristali na takvu ponudu. Oni jednostavno nisu pristali da PRODAJU SVOJ POTPIS. Ne bih ni ja pristao. Neko možda nije hteo da da potpis iz inata, nekom se nije dopadala takva rabota, neko je verovatno mislio da je normalno bilo zaključiti kupoprodajni ugovor između Skupštine stanara te i te zgrade, u kojem se dotični prostor prodaje po tržišnoj ceni, ili ceni bliskoj tržišnoj. Ko zna, možda da su dali oglas u novine da prodaju tu nekretninu kao Skupština zgrade, možda bi se javio bolji kupac?

Neko je pomenuo analogiju sa akcionarskim društvom. Zar ju je toliko teško shvatiti? Ovo je kao da je 51% akcionara Yahooa dobije od Gejtsa ispod žita po 1 milion dolara tax free, a zauzvrat na akcionarskoj skupštini izglasaju da se Yahoo proda Microsoftu za jedno dobro krečenje i nov set kancelarijskih stolica. Ostalih 49% akcionara ne dobije ništa. Za tako nešto se u normalnoj državi ide u zatvor.

To što oni nisu bili složni, to je njihov problem. Sloga kuću gradi a nesloga je razgrađuje.

Inače ova analogija sa akcionarskim društvom po meni baš ne stoji. Prvo nije isto akcionarsko društvo i kućni savet. Drugo akcionari imaju pravo da prodaju svoje akcije po bilo kojim uslovima pa i da ih poklone. Ti misliš na bord direktora (upravni odbor) ovlašćen od strane akcionara da upravlja kompanijom koji bi morao da postupa u interesu akcionara. Inače sami akcionari ne moraju da postupaju u sopstvenom interesu. Mogu jednostavno da rade šta hoće (kao i sa svojim novcem).
[ Bik Koji Sedi @ 20.06.2008. 22:04 ] @
Citat:
germanchc: Iz kog si ti stana mog komsiluka :). dakle narode mozete da vidite u cemu je problem u samoj zgradi, ko i kakvi su ljudi koji mi prave problem, jer ovde ima i takvih ljudi koji nemaju finansijskog interesa u citavoj stvari.

A tebi druze moj, nije hostapleraj to sto je nekome poklonjen stan od 84kvm pa mu je to bilo i malo za njega i njegovu zenu pa je onda i njegovom sinu POKLONJEN jos jedan stan. divota jedna.. imas likove koji nadzidjuju stanove u centru grada sa istim papirima kao i ja i zaradjuju po 1000 evra po kvadratu i to nikome ne upada u oci ali ne... ti pricas o pravdi...

Ah, oh, pusti ti srceparajuće priče i argumenata "a što vi u Americi mučite Crnce". Ako je neko drugi lopov, možda i još veći, to tvoje postupke ne opravdava.

Kad se sve sabere i oduzme, ti si mogao doći u posed te nekretnine na dva načina:

1) Da izađeš pred Skupštinu zgrade, dogovoriš se za cenu dotične nekretnine, sklopite kupoprodajni ugovor - toliko i toliko evra za toliko i toliko kvadrata i gotova stvar. Ako neće da prodaju, neće da prodaju i gotovo.

2) Da svakog pojedinačnog stanara častiš evrićima dok ne dođeš do potrebne većine, a onda ti oni nekretninu praktično poklone u zamenu za krečenje, interfon i paklu cigara. Ah, da - pre toga smeniš Predsednika kućnog saveta jer ti je remetio plan.

Meni je prva varijanta časna i poštena, druga nije. Takvih priča sam se naslušao koliko hoćeš. Neko vešernicu, neko tavan neko ovo, neko ono. I uvek je izgovor kako je predsednik kućnog saveta skot i ludak, kako se onaj tamo nakrao, kako onaj treći ima još pet stanova, kako svi nešto kradu, pa šta da se radi. Cvrc.
[ mrle 011 @ 20.06.2008. 22:06 ] @
meni bre ovde nije nista jasno.

kako vi zamisljate prodaju zajednickog stana.
pera, zika i laza su npr. vlasnici jednog stana.
i pera i zika odluce da prodaju stan i gotovo, oni su vecina (67%).
to sto laza nece da proda, nema veze, ko ga hebe on je manjina (33%).
pa ne moze to tako, hebote.

:)

a svi ste vidim neki veliki demokrate, legalisti i antikomunisti.
[ bttp @ 20.06.2008. 22:15 ] @
Ama judi takav je zakon. Žalite se svom narodnom poslaniku, gradskom odborniku, seoskom šerifu, kome god hoćete, ostavite čoveka na miru. On je sve uradio po zakonu i još je platio sve što su mu tražili.

Citat:
1) Da izađeš pred Skupštinu zgrade, dogovoriš se za cenu dotične nekretnine, sklopite kupoprodajni ugovor - toliko i toliko evra za toliko i toliko kvadrata i gotova stvar. Ako neće da prodaju, neće da prodaju i gotovo.

On je čovek izašao pred skupštinu i skupio 60%. To je dovoljno i to je kraj priče. Ako ti se ne sviđa, piši svom gradskom odborniku.
[ Bik Koji Sedi @ 20.06.2008. 22:20 ] @
Citat:
mrle 011: meni bre ovde nije nista jasno.

Naravno da ne može, to je poenta priče. U stvari, recimo i da većina (Pera i Žika) i može da donese odluku o prodaji i pored protivljenja manjine (tj. Laze). Ono što sigurno ne može to je da manjina (tj. Laza) ne dobije ništa u toj transakciji, već pare uzmu Pera i Žika. A to je ono što se desilo. I sad kao "ko im je kriv što nisu bili složni". Mdda.

[ Bik Koji Sedi @ 20.06.2008. 22:24 ] @
Citat:
bttp: Ama judi takav je zakon. Žalite se svom narodnom poslaniku, gradskom odborniku, seoskom šerifu, kome god hoćete, ostavite čoveka na miru.
On je čovek izašao pred skupštinu i skupio 60%. To je dovoljno i to je kraj priče. Ako ti se ne sviđa, piši svom gradskom odborniku.

Zbog takvog kaubojskog pristupa mu se i dešava to što mu se dešava. Eto, došla ova preostala nezadovoljna četvorica, obila mu stan i promenila bravu. I sad dokazuj čiji je stan jedno godinu dana. Jbg, takav je zakon. Ako se nekom ne sviđa, neka piše svom gradskom odborniku.

[ germanchc @ 20.06.2008. 22:27 ] @
Citat:
Bik Koji Sedi: Ah, oh, pusti ti srceparajuće priče i argumenata "a što vi u Americi mučite Crnce". Ako je neko drugi lopov, možda i još veći, to tvoje postupke ne opravdava.

Kad se sve sabere i oduzme, ti si mogao doći u posed te nekretnine na dva načina:

2) Da svakog pojedinačnog stanara častiš evrićima dok ne dođeš do potrebne većine, a onda ti oni nekretninu praktično poklone u zamenu za krečenje, interfon i paklu cigara. Ah, da - pre toga smeniš Predsednika kućnog saveta jer ti je remetio plan.

Meni je prva varijanta časna i poštena, druga nije. Takvih priča sam se naslušao koliko hoćeš. Neko vešernicu, neko tavan neko ovo, neko ono. I uvek je izgovor kako je predsednik kućnog saveta skot i ludak, kako se onaj tamo nakrao, kako onaj treći ima još pet stanova, kako svi nešto kradu, pa šta da se radi. Cvrc.

citas li ti ono sto je ranije napisano .... da ponovim sazeto , skupustina stanara je sazvana, svi su bili prisutni receno im je sta ce da se uradi i koliko ce dobiti para svako pojedinacno .KRAJ. dobio sam potrebnu vecinu .onaj ko je hteo uzeo je pare onaj ko nije-nije... jedina stvar sa njihove strane je ta sto novac ne stoji u ugovoru.takav je zakon 51% stanara je pod tim uslovima moglo da mi ustupi vesarnicu i za kofu visanja... i opet ti napominjem da sam im nudio jednaku svotu novca i po drugi put kada je sve bilo vec overeno ali su hteli duplo vise...

mi nismo zakljucili kupoprodajni ugovor, odakle ti to ? znas li sta je kupoprodajni ugovor ?

predsednik nije vrsio svoju duznost i zato je smenjen, nije koristio pare od izdavanja za sredivanje zgrade i nije hteo da sazove sednicu kucnog saveta iako je to po duznostima morao.

cinjenica je da su isti ljudi koji prave probleme DOBILI svoje stanove za kikiriki a isto tako je izgleda cinjenica su tvoja cast i postenje vrlo rastegljiv pojam. ko o cemu......

poz
[ mrle 011 @ 20.06.2008. 22:38 ] @
Citat:
Bik Koji Sedi: Naravno da ne može, to je poenta priče. U stvari, recimo i da većina (Pera i Žika) i može da donese odluku o prodaji i pored protivljenja manjine (tj. Laze). Ono što sigurno ne može to je da manjina (tj. Laza) ne dobije ništa u toj transakciji, već pare uzmu Pera i Žika. A to je ono što se desilo. I sad kao "ko im je kriv što nisu bili složni". Mdda.

ma ne moze bre ni ovo prvo.
laza jednostavno nece da proda svoje vlasnistvo nad trecinom stana i gotovo.
moze covek da ima hiljadu razloga za to, uopste nije bitno.

najsmesnije je sto ovde vidim neke koji su na susednoj temi pisali o otimacini i pljacki '45-e i koji su tamo neke ljude nazivali licemerima, a ovde sada zastupaju sasvim drugacije stavove nego tamo.
[ Bik Koji Sedi @ 20.06.2008. 22:42 ] @
@germanchc:

Ok, neću da se svađam. Možda sam malo pao u vatru jer me ovakve situacije prate već deset godina unazad. Ne mislim da si ti lično ikoga pokrao, niti mislim loše o tebi. Jednostavno mi se takve rabote ne dopadaju.
Pročitavši još jednom sve ovo - meni je ključna stvar u celoj priči to što ta četvorica (ili koliko ih je) novac nisu dobili. Istina, oni su ga odbili jer su hteli više, a ne zato što im ne treba. Bez obzira da li su skotovi, idioti ili lopovi, njima pripada ista kompenzacija kao i ostalim stanarima koji su novac primili. Ako ništa drugo, mogao si tu svotu, od ove četvorice, dodeliti Kućnom savetu na čuvanje. Ili otkud znam već. I druga stvar, navodiš da je tebe sve to koštalo 6900€. Neće biti da je tako. Ne možeš tu računati troškove adaptacije SVOG prostora (kupatila itd.). A i jedan od onih interfona ide i do TVOG stana. A i kad si krečio, krečio si da i tebi bude lepo, a ne isključivo ostalima. Ali nema veze. Pošto kažeš da nije reč o kupoprodaji, već od pravu korišćenja, meni je teško da procenim da li je cca 5000€ za 12 kvadrata malo ili mnogo. Tebi srećno u poslovima, a mislim da bi imao manje problema da si drugačije postupio.

Toliko od mene. Peace.
[ germanchc @ 20.06.2008. 22:51 ] @
Citat:
mrle 011: meni bre ovde nije nista jasno.

i.

vecina odluci da proda (ustupi, do prodaje nije ni doslo ) zajednicku prostoriju za 10.000 evra 67% , manjina dobija 33% a ako oni nece novac ne mogu ih ja naterati.takav je zakon oko tih zajednickih prostorija .

Da napomenem da ovo nije neciji stan gde su vlasnici pravno regulisani ovo je zajednicka prostorija gde je vlasnik kucni savet a clanovi istog odlucuju o odlukama kucnog saveta vecinom glasova .nije u pitanju necija trecina stana ili njive pa da banalizujemo tako....

ako mislis da je nepravedan zakon ,razmisli, po cemu je zajednicka prostorija uopste vlasnistvo kucnog saveta u novogradnjama je vlasnistvo investitora zgrade, a moglo bi da bude vlasnistvo J.p. prostora ili opstine ? isti taj zakon.Ja bi najvise voleo da sam "dobio" jedan stancic od 50kvm i super...nego odosmo mi daleko ako pocneomo oko toga sta moze a sta ne i kako bi trebalo da bude...

Citat:
Bik Koji Sedi: Zbog takvog kaubojskog pristupa mu se i dešava to što mu se dešava. Eto, došla ova preostala nezadovoljna četvorica, obila mu stan i promenila bravu. I sad dokazuj čiji je stan jedno godinu dana. Jbg, takav je zakon. Ako se nekom ne sviđa, neka piše svom gradskom odborniku.

kaubojski pristup. :) .... sta bi promenilo u praksi da sam u ugovoru napisao koliku cifru svako dobija ? i to sto su oni uradili je upad na tudji posed sa elementima provalne kradje iako ja imam samo pravo koriscenja za datu prostoriju.

poz.
[ mrle 011 @ 20.06.2008. 23:29 ] @
Citat:
germanchc: vecina odluci da proda (ustupi, do prodaje nije ni doslo ) zajednicku prostoriju za 10.000 evra 67% , manjina dobija 33% a ako oni nece novac ne mogu ih ja naterati.takav je zakon oko tih zajednickih prostorija .

Da napomenem da ovo nije neciji stan gde su vlasnici pravno regulisani ovo je zajednicka prostorija gde je vlasnik kucni savet a clanovi istog odlucuju o odlukama kucnog saveta vecinom glasova .nije u pitanju necija trecina stana ili njive pa da banalizujemo tako....

ako mislis da je nepravedan zakon ,razmisli, po cemu je zajednicka prostorija uopste vlasnistvo kucnog saveta u novogradnjama je vlasnistvo investitora zgrade, a moglo bi da bude vlasnistvo J.p. prostora ili opstine ? isti taj zakon.Ja bi najvise voleo da sam "dobio" jedan stancic od 50kvm i super...nego odosmo mi daleko ako pocneomo oko toga sta moze a sta ne i kako bi trebalo da bude...

ja se covece uopste u pravo ne razumem.
veze nemam u zivotu sa tim uopste nikakve.

dakle, ne znam ni sta precizno, sa pravne strane, znace termini "prodaja", "ustupanje" itd.
mozda i sve gresim ovo sto pisem.

.... ali ono sto sam ovde procitao od vecine, a nisam citao bas sve postove do detalja - onako na preskok sam to radio - to nema veze sa zdravim razumom.

i ne moze nikako "kucni savet", tj. skupstina stanara da bude vlasnik zajednickih prostorija, nego su vlasnici stanova vlasnici i tog prostora i svega ostalog zajednickog.

i na sta bi licilo da vecina moze da prodaje vlasnistvo manjine?
sta je onda ta manjina?
nemaju prava ni ko mravi?

na sta bi licilo da vecina, ona koja zivi u prizemlju i na prva 3 sprata u zgradi od 7 spratova, npr odluci da demontira lift i da ga proda?

hebiga, eto imaju malo vise kvadrata u vlasnistvu nego ovi na gornja 4 sprata, i lift im ne treba jer mogu i pesice,a pare su im bas neophodne i oni ljudi odluce da prodaju lift.

eto, demokratski i vecinski.
pa jel' moze to tako?
na sta bi to licilo?
[ 101010 @ 21.06.2008. 00:42 ] @
Bik sedi jedan :)
Salim se, ali sto se ovakvih situacija tice, niste u pravu, jer prvo zakon je takav kakav je, drugo pomenuti je ispao vise fer nego sto je morao. U mojoj bivsoj zgradi je to radjeno godinama da ja i pola komsija nikada nismo ni znali jer smo bili 49%. Trece u praksi su takvi slucajevi pravi western-i, sve sa pistoljima...

Evo drugu traze za zajednicki prostor, ne prostoriju, cenu duplo vecu nego sto je trzisna za kvadrat stana, poluotvoreni hodnik na poslednjem spratu kao za susenje vesa-na kome nikada nije susen vesh. Inace da bi usao u svoj stan mora da prodje kroz taj zajednicki prostor, pa teorijski mogu i prakticno par puta su mu zabranili da udje u rodjeni stan. Sve u zgradi od dva sprata i 7 stanova od kojih dva vlasnika drze 51%kvadrature i ovoga iz dosade hebu u zdrav mozak...

A tu je pored pravde i neki moral, ako vec ne koristite te prostorije, zvrje prazne, zasto ne dati nekome na koriscenje, niko se od toga nece obogatiti, a mogu uzeti i pare... a ako su vec bizmismeni, molim lepo u halooglase na trziste, skupstina zgrade nudi vesernicu za xxxx evra.
Inace kako se pomene skupstina zgrade, PKS i sl. terminologija meni se povraca, izmenjao sam zgrada i nagledao se pacijenata funkcionera KS-a...
A kad procitam Leslijev size o junacima drame, koji je verovatno bas takav, nemam moralnih dilema...
[ SlobaBgd @ 21.06.2008. 00:49 ] @
Citat:

Vidi ovako... Vlasnici zajedničkih prostorija su svi vlasnici stanova u tom ulazu, srazmerno svom udelu u površini stanova. Znači, ako zajednička prostorija ima 30 kvadrata, a u ulazu žive stanari u dva stana od npr 50 kvadrata i dva stana od 100 kvadrata, ovi iz stanova od 100 kvadrata imaju po 1/3 te zajedničke prostorije, a ovi iz stanova od 50 kvadrata imaju po 1/6. Tako da nisi mogao (zakonski) da svima ponudiš istu sumu kao kompenzaciju. Takođe, vlasnici zajedničkih prostorija su svi vlasnici stanova u tom ulazu, kao što rekoh, a ne kućni savet ili skupština stanara. Kućni savet je samo izvršni organ koji obavlja poslove oko kojih su se dogovorili vlasnici stanova.

@ Lesli
Nemojmo da počinjemo puno puta prežvakanu priču o otkupu stanova za kesicu kikirikija. Nije bilo baš tako. Ilustrovaću to svojim primerom: u trenutku otkupa stana u kome smo živeli, moji otac, majka, supruga i ja imali smo zajedno preko 60 godina radnog staža. To znači da smo svakog meseca 60 godina odvajali (po sili zakona) doprinose za stanogradnju. Ne znam tačno koji je procenat bio u pitanju, da li 1%, 5% ili 50%. No nebitno je koliko, jer nisi onda mogao da utičeš na procenat izdvajanja sredstava za stanogradnju, koliko god da su nalagali propisi, plaćali smo (preko plate). Kad smo otkupili stan, koštao nas je 150 maraka, 52 kvadrata, prigradsko naselje u Beogradu, bez grejanja, gasa, parketa, izolacije, tople vode. Tih 150 maraka vraćali smo prijateljima i rođacima preko godinu dana, odričući se mnogih stvari, eda bi pošteno ispunili obećanje dato dobrim ljudima. To je bila tadašnja cena, i jedini način da postaneš vlasnik stana u kome živiš. Tako da ni ta priča o niskim cenama ne pije vodu. Neko je npr. kupio stan u nekom bloku na NBgd pre 20 godina (kad je to bila spavaonica) za n sumu maraka, a sada taj stan na tržištu košta n x 3 maraka/evra/čega već. Je l' treba da ga etiketiramo zato što je njegova nekretnina dobila na vrednosti?

[Ovu poruku je menjao SlobaBgd dana 21.06.2008. u 02:07 GMT+1]
[ 101010 @ 21.06.2008. 01:15 ] @
Nemojte da razvodnite temu sada sa otkupupom stanova, evo i moji su placali ceo zivot, pa nista nisu dobili. Imao sam gazdaricu ex konobaricu, gazda ex konobar imaju 2 drustvena stana i kucu...fino im islo, a tek sad... Ali bilo bi glupo da se sada raveze o tome. NIje tema.

Meni se cini da je tih 51% potpisa dovoljno i da je to kraj price, mozda nije logicno, ali je tako, u medjuvremenu sam premotao film i setio se da je uvek radjeno na tu foru, u krajnjem slucaju covek ima sudski overene papire o /nekoj vrsti/ vlasnistva nad tim prostorom, da li mu je ustupljeno na 99godina ili kako ne znam, ali je njegovih 12kvm.
Nemojte to da predstavljate kao da je nekome ukradena mala soba ili sat sa ruke, u pitanju je neki kao zajednicki prostor koji se kada kupujete stan i ne pominje u ugovoru, vec je eto tu, uglavnom za zabavu dokonim penzosima, regulisan klimavim zakonima.

edit:typo

[Ovu poruku je menjao 101010 dana 21.06.2008. u 02:46 GMT+1]
[ SlobaBgd @ 21.06.2008. 01:29 ] @
Da ne razvodnjavamo temu, u pravu si. Samo još ovo: to što mnogi nisu dobili ništa a uplaćivali su kao i oni što su dobili, to jeste nepravda i sramota.

U ugovorima o kupovini stanova (a kupovao/prodavao sam stan 4 puta), u ozbiljnoj agenciji koja pravi ozbiljan ugovor, pominju se i zajedničke prostorije.

51 posto je dovoljno za neku odluku, ali ta odluka se odnosi na sto posto vlasnika stanova. Znači, ako neki organ (kućni savet) donese odluku, svih sto posto stanara mora da je poštuje, takođe ako ta odluka podrazumeva prava koja dobijaju vlasnici stanova, svih sto posto vlasnika stanova ima ta prava, srazmerno površini stana čiji su vlasnici. Praksa je, recimo,da svi isto izdvajaju tetkici da opere stepenište. To je lakše i nema svađe. Ali preko Infostana, ako je čišćenje zgrade organizovano preko njih, nisu sume koje se pojavljuju pod tom stavkom iste za sve stanove.
[ srki @ 21.06.2008. 03:44 ] @
Citat:
bttp:
Prvo nagađaš da je to mito (ja tvrdim da to ne spada u mito) a drugo ne možeš nikako da dokažeš šta je tačno ko i kojim rečima rekao osim ako nisi snimao razgovor.
Ja stvarno ne znam u kom si ti tripu jer ja nisam nista nagadjao i samo sam pricao ako je radio na odredjen nacin da moze da bude mito a ako je radio na drugi nacin onda nije mito. Nisam ga nista nabedjivao a ti si taj koji nagadjas da nije mito. Je l' si ti snimao razgovor?

Citat:
germanchc: srki, kada je sazvana sednica skupstine stanara doneta je odluka da sam ja obavezan da zauzvrat okrecim unutrasnjost zgrade i ugradim interfon sto sam i uradio. novac nije pominjan .od te odluke su svi imali korist i ti koji su se potpisali i oni koji nisu.

Ok, znaci 600 evra je poklon koji nije uticao na odluku?

Citat:
skapiravam te na sta mislis i to da su oseceni stanari koji nisu potpisali ali sa moralne tacke ja sam tu cist jer i nakon dobijanja potpisa sam istu mogucnost ponudio svim ostalim stanarima

Koju mogucnost? Ako si im ponudio da dobiju 600 evra bez ikakvog potpisa to je onda ok ali ako si im nudio 600 evra ako potpisu to je mito. Isto tako i pre potpisa ako si ti rekao "ako se slozi barem 51% stanara da mi se ustupi stan na koriscenje onda cete svi dobiti po 600 evra" onda je to sasvim ispravno po zakonu. Ali ako si rekao "samo oni koji potpisu ce dobiti 500 evra" onda to nije po zakonu i osteceni stanari mogu da tuze druge stanare da su primili mito.

Citat:
posto sam pricao sa advokatom pre toga rekao mi je da te stvari rekla-kazala mogu da se vucu nekoliko godina i da ih je vrlo-vrlo tesko dokazati uz velike sudske troskove po onog ko pokrece predmet.uostalom i da se dokaze da je dat novac treba dokazati i zasta je dat a to je vec...

Ok, nisam nista pominjao o tezini dokazivanja, samo sam pomenuo zbog tebe da se posavetujes sa advokatom sta je najbolje i da li da svima ponudis bez ikakvog potpisa po 600 evra (ako to nisi do sada uradio).

Citat:
s druge strane kada smo kod ostecenih stanara, ja sam za nekoliko godina boravka ispaltio vise od 3000 evra kirije. te pare nisu utrosene u odrzvanje zgrade nego deljene medju dvojicom stanara istih onih koji huskaju kompletan problem. to za razliku od onog gore imam napismeno :) .

Onda te bas briga jer ako tebi prete tuzbom onda i ti ostalim stanarima mozes da kazes o ovoj kiriji pa ce oni da nadrljaju sto nisu delili novac sa svima.

Citat:
jos nesto povodom onih koji su osteceni, u mojoj zgradi najmanji stan ima 56kvm a najveci 84kvm (izvod iz infostana koji sam morao da nabavim), a vec pomenuti jedan od kavgadzija ima stan od 84kvm na njegove ime i stan od 63.40kvm na ime njegovog sina oba otkupljena pre 15 godina za kikiriki.

Kakve ovo ima veze sa tvojim slucajem? Zivot nije fer? Naravno da nije ali to je u celom svetu tako i nema nikakve veze s tvojim slucajem.
[ srki @ 21.06.2008. 03:59 ] @
Citat:
mrle 011: ma ne moze bre ni ovo prvo.

Mrle, nije bas tako. U zakonu postoji klauzula da ko odredjen procenat hoce da proda svoj deo onda moras i ti da prodas. Recimo za kompanije je razlicito od zemlje do zemlje. Ovde ako jedna kompanija hoce da kupi drugu i 80% shareholdera se slozi onda moraju i ovih 20% da prodaju svoje deonice. Negde je to 90%, negde 95% a negde i manje...Da nije tako onda nikada ne bi jedna kompanija mogla da kupi drugu (kao sto je bila ponuda MS-a da kupi yahoo) jer bi se nasao neki pametnjakovic koji ne zeli da proda svojih 0.0001% deonica da bi kompanija ostala public i da bi mogao da zna sta se desava.

[Ovu poruku je menjao srki dana 21.06.2008. u 18:08 GMT+1]
[ bttp @ 21.06.2008. 08:13 ] @
Citat:
srki: Ja stvarno ne znam u kom si ti tripu jer ja nisam nista nagadjao i samo sam pricao ako je radio na odredjen nacin da moze da bude mito a ako je radio na drugi nacin onda nije mito.

Ovo ti je nagađanje po definiciji.
I ne, ja nisam snimao razgovor a nisi ni ti niti je bilo ko. Koliko se sećam, čovek je nevin dok se ne dokaže da je kriv. Pošto ni ti a ni bilo ko drugi na ovom svetu nemate dokaza da je nudio mito, znači da je de fakto nevin. I to je kraj te priče.
Citat:
SlobaBgd: 51 posto je dovoljno za neku odluku, ali ta odluka se odnosi na sto posto vlasnika stanova. Znači, ako neki organ (kućni savet) donese odluku, svih sto posto stanara mora da je poštuje, takođe ako ta odluka podrazumeva prava koja dobijaju vlasnici stanova, svih sto posto vlasnika stanova ima ta prava, srazmerno površini stana čiji su vlasnici.

Ovo zvuči razumno, ali u ovom slučaju se novac ne spominje u ugovoru, a ni ovi neprijateljski nastrojeni stanari nisu hteli da prime ponuđeni im novac. Tako da ono, po meni su ispušili. A to što se tebi ili meni to ne čini poštenim - tough shit.
[ Black_eyed @ 21.06.2008. 08:46 ] @
Citat:
SlobaBgd
Nemojmo da počinjemo puno puta prežvakanu priču o otkupu stanova za kesicu kikirikija. Nije bilo baš tako. Ilustrovaću to svojim primerom: u trenutku otkupa stana u kome smo živeli, moji otac, majka, supruga i ja imali smo zajedno preko 60 godina radnog staža. To znači da smo svakog meseca 60 godina odvajali (po sili zakona) doprinose za stanogradnju. Ne znam tačno koji je procenat bio u pitanju, da li 1%, 5% ili 50%. No nebitno je koliko, jer nisi onda mogao da utičeš na procenat izdvajanja sredstava za stanogradnju, koliko god da su nalagali propisi, plaćali smo (preko plate). Kad smo otkupili stan, koštao nas je 150 maraka, 52 kvadrata, prigradsko naselje u Beogradu, bez grejanja, gasa, parketa, izolacije, tople vode.

Evo i moj cale je radio pun radni staz, i odbijali mi sve te zajebancije ali nema stana, nema otkupa za 150E, nema nista... Znaci gde je taj stan koji pripada mom caletu ? Nije se dovoljno laktao u preduzecu da dobije stan.... eto vam pravde iz komunistickog perioda...
Ne, nije radio u apatinskoj pivari pa da smo sada puni ko brodovi, radio je u firmi cija trenutna vrednost NULA., znaci nema ni akcija...

Kada neko pocne da mi dokazuje kako je to sve bilo OK....
[ SlobaBgd @ 21.06.2008. 11:25 ] @
Rekoh ja da to što neki (mnogi) nisu dobili ništa nije fer i sramota je. Ali ovi što su dobili nisu krivi što ovi drugi nisu. I nije bilo baš toliko laktanja, jednostavno neki su ispunili uslove, drugi nisu ili šta već. Ali da ne razvodnjavamo temu, stvarno. Možemo da otvorimo drugu pa da tamo pričamo o otkupu stanova.
[ germanchc @ 21.06.2008. 12:53 ] @
posto vec nekoliko puta navodim iste stvari a pojedni clanovi odgovaraju samo na ono sta njima odgovara.

otvorio sam novu temu oko otkupa stanova....

Citat:
srki: Kakve ovo ima veze sa tvojim slucajem? Zivot nije fer? Naravno da nije ali to je u celom svetu tako i nema nikakve veze s tvojim slucajem.

Aha. O.k. Ako tako kazes ,onda ja nikome nisam davao nikakve pare, zivot nije fer jbg., uradjeno je sve onako kako zakon nalaze imam ugovor koji je overen u sudu kako zakon nalaze i to je to.

Citat:
srki:Ok, znaci 600 evra je poklon koji nije uticao na odluku?

Znas li kako je tesko dokazati nameru :) , uostalom kojih 600 evra ? :), pa nosio sam jednoj komsinici krompir do 2 sprata ili to sto sam vozio komsinicinog klinca u dva nocu do centra. Mozda je to uticalo na odluku o davanju potpisa ....

@SlobaBgd Oko toga da je trebalo da bude tako deljeno po kvadraturi to je tacno , kao sto sam vec napisao sada da radim to uplatio bi kucnom savetu kompletan iznos od 6600 pa neka ovaj dobije 545 onaj 700 meni svejedno a onaj ko misli da treba da dobije 1400 neka ne uzme nista ako mu je malo... a ne mislis da bi se i oko toga pokacili ?

Oko toga ko je izdvajao i sta za stanove u drugoj temi...
[ srki @ 21.06.2008. 17:05 ] @
Citat:
bttp:Ovo ti je nagađanje po definiciji.

Iz dobre namere sam upozorio coveka da se posavetuje advokatom ako je postupio na odredjen nacin. Nista ja nisam nagadjao da je tako postupio nego sam samo dao savet sta da radi ako je tako postupio i ne znam sta je lose u tom mom dobronamernom savetu?

Citat:
I ne, ja nisam snimao razgovor a nisi ni ti niti je bilo ko.
Naravno, ne znam zasto si uopste to pominjao onda?
Citat:
Koliko se sećam, čovek je nevin dok se ne dokaže da je kriv. Pošto ni ti a ni bilo ko drugi na ovom svetu nemate dokaza da je nudio mito, znači da je de fakto nevin. I to je kraj te priče.
Koje price? Ko ga je uopste optuzivao i ko je rekao da nije nevin? Zbog toga sam te i pitao da li si nesto utripovao jer ja ga nisam optuzivao ni za jednu stvar. Kada je pre nekoliko godina klinac iz komsiluka kupovao racunar ja sam mu rekao da ako hoce da koristi internet da kupi i instalira neki antivirus. Niko me nije napao i rekao "a otkud ti znas da on hoce da koristi internet?". Naravno da ne znam, samo sam dao dobronamerni savet isto kao i sada pa si onda zbog toga krenuo u nepotrebnu diskusiju sa mnom. Ne znam zasto ti smeta sto sam coveku dao dobronameran savet da se posavetuje sa advokatom ako je postupio na odredjen nacin?

Citat:
germanchc:  Aha. O.k. Ako tako kazes ,onda ja nikome nisam davao nikakve pare

Sta ti to znaci "ako tako kazes" ? Kako moze neto sto je uradjeno u proslosti da se promeni u zavisnosti od toga sta ja sada kazem? Izvini ali zaista te ne razumem.

Citat:
Znas li kako je tesko dokazati nameru :)

Iskreno da ti kazem nemam pojma i zato bih se ja da sam nudio mito uvek posavetovao advokatom. Nemam iskustva sa tim, mozda je neko snimao razgovor, mozda se osteceni stanari skupe pa ponude nekome 1000 evra da kaze na sudu da je primio 600, mozda oni posvedoce da si im nudio pare za potpis, zaista ne znam i ovo moje je cisto nagadjanje. Posto vidim da te zanima (posto vidim da pitas) onda ce mozda neko drugi da ti odgovori ili pitaj advokata.

Citat:
pa nosio sam jednoj komsinici krompir do 2 sprata ili to sto sam vozio komsinicinog klinca u dva nocu do centra. Mozda je to uticalo na odluku o davanju potpisa ....

Mozda i jeste ali nije bitno, ne verujem da tako nesto moze da se smatra mitom. Ako te zanima onda pitaj advokata, ja ne znam. Mozda ti neko i na ovom forumu odgovori ako je zavrsio pravni fakultet.

[Ovu poruku je menjao srki dana 21.06.2008. u 18:44 GMT+1]
[ bttp @ 21.06.2008. 17:42 ] @
Citat:
srki: Iskreno da ti kazem nemam pojma..

U ovome se slažem s tobom tako da zaključujem diskusiju o mitu i korupciji. (sa svoje strane)
[ drbogi @ 21.06.2008. 18:49 ] @
@ Mrle
Citat:

najsmesnije je sto ovde vidim neke koji su na susednoj temi pisali o otimacini i pljacki '45-e i koji su tamo neke ljude nazivali licemerima, a ovde sada zastupaju sasvim drugacije stavove nego tamo.

Na temi http://www.elitemadzone.org/p1918210 pitam ja nešto slično, pa se ispostavi da u stvari postoje bar 3 vrste svojine.
Lična, vlasništvo- ono što je tvoje
Susvojina, suvlasništvo - ono što je podeljeno između više lica, odluke valjda donosi 100%
Zajednička, suvlasništvo na neutvrđenom udelu !?, primer je imovina stečena u braku, odluke se donose većinom od 51%
Ovako sam ja shvatio, ne mora biti tačno.
Ja sam pokušao da dobijem od nekog sagovornika koji se predstavlja kao pravnik objašnjenje, ali naravno on nije u stanju da izloži suvislu podelu, nego se stalno poziva na deo ili član određenog zakona.
Sad ne može čovek ni da mu zameri, od njega nije ni traženo da razume nego da nabuba napamet, prosto vidiš da ga je strah da razmišlja. U toj temi je priča bila o infostanu.
Uglavnom, ove prostorije u zgradama se vode kao zajednička svojina, tako da npr. ja imam zajedničku imovinu sa suprugom u stanu, ali i sa komšijom u hodniku, iako nismo u braku. Dalje, normalno je da plaćaš "posedovanje" zajedničke imovine, ali je isto tako normalno da je drugi prodaju bez tvoje dozvole?! Poenta je da se zajednička imovina, može prodati sa 51% om većinom. Tipična situacija "oću piškim-neću piškim" ili mož da bidne al ne mora da znači. Svi se boje jednostavnih, logičnih, zakona, jer onda nema prostora za manipulaciju, a to znači nema ni usluga uz nadoknadu.

Samo da ne bude zabune, ne mislim ništa loše o pokretaču teme, čovek hteo da kupi od komšija, ne mislim da je išta loše uradio. Ali, da ove što neće da prodaju, održavanje tih prostorija košta po tržišnoj ceni, otimali bi se da istu poklone a ne da prodaju.
[ mrle 011 @ 21.06.2008. 19:28 ] @
@ drbogi

pojma nemam, mozda je to i tako, al' to veze s' logikom nema.

uvek se vlasnici u jednoj zgradi mogu podeliti u dva tabora.
nije bitno kako.
muskarci vs. zene,
stari vs. mladi,
desnjaci vs. levoruki,
evropejci vs. kosovari,
visi spratovi protiv nizih,
zvezdasi protiv partizanovaca,
itd.....

i to onda znaci da jedna grupa moze da prisvoji zajednicku imovinu ove druge, samo zato sto ima za jedan kvadrat vece stanove?

ili naprimer, u nekoj maloj zgradi ti posedujes 51% povrsine svih stanova.
to automatski znaci da su i sve zajednicke prostorije tvoje, samo je pitanje kako na jedan od hiljadu nacina da to izvedes?

[ SlobaBgd @ 21.06.2008. 20:51 ] @
Citat:
mrle 011ili naprimer, u nekoj maloj zgradi ti posedujes 51% povrsine svih stanova.
to automatski znaci da su i sve zajednicke prostorije tvoje, samo je pitanje kako na jedan od hiljadu nacina da to izvedes?

Pa na žalost, znači. Možda ne znači da su tvoje, i ostali imaju pravo da ih koriste dok ne promene prvobitnu namenu, s tim da ne možeš ugrožavati osnovna prava komšija. Znači, ne možeš privatizovati lift ili stepenište. (Mada znam slučaj u Borči gde je komšija okupirao ulaz u zgradu i pripojio ga svom minimarkletu, a ostalima otvorio kao neka vrata širine 1m da dođu do svojih stanova.) Ali kad dođe do odlučivanja o sudbini tih prostorija, obim vlasništva je tada vrlo jak argument. Jbg, to nam je doneo kapitalizam u ovoj degenerisanoj formi koju viđamo svuda oko nas.
[ srki @ 22.06.2008. 12:51 ] @
Citat:
mrle 011: ili naprimer, u nekoj maloj zgradi ti posedujes 51% povrsine svih stanova.

Ne znaci da su prostorije tvoje vec da ti imas konacnu odluku o tome sta da se radi sa tim prostorijama. Ako ostali stanari misle da su osteceni tvojom odlukom onda mogu da te tuze.
[ Milosvidikovac @ 23.06.2008. 20:54 ] @
U potpunosti se slazem sa svim clanovima koji su protiv ovakvog trgovanja po zgradama. Imas 51% potpisa i samo lomiš! a ovih ostalih 49% koji ne žele da prodaju svoju imovinu ništa. Bez obzira što si im ti nudio da daš novce oni neće i tu je kraj! Ti nemaš pravo da uzurpiraš prostorije ako se bilo ko nes laže! Samo ako se slože svi stanari ti smeš da prisvojiš te prostorije (bilo da ti ih poklone ili prodaju)!
Kakav je to glup izgovor: Ja imam 51% potpisa a ovi ostali sto neće pare neće ni da prodaju ma ko ih šljivi... Moraš da imaš sve potpise bato. A to što ti angažuješ trule advokate koji traže rupe u trulim zakonima koje su uveli truli političari to je neka druga priča zbog koje smo mi srbi tu gde jesmo...(kad kažem srbi mislim na sve koji žive ovde gde moraju da žive...).
Ali oni što misle kao ja su velika manjina na ovom forumu kao i u ovom celokupnom društvu...
Ili svi da daju ili ništa od investicija... Poz Nadam se da će svi ovi događaji dobiti sudski epilog, al' čisto sumnjam...
[ srki @ 23.06.2008. 22:59 ] @
Citat:
Milosvidikovac: Ti nemaš pravo da uzurpiraš prostorije ako se bilo ko nes laže!

Smes, nesto si pogresio ili nisi shvatio zakon kako treba.

Citat:
Samo ako se slože svi stanari ti smeš da prisvojiš te prostorije (bilo da ti ih poklone ili prodaju)!

Nije tacno, zakon kaze da ako se 51% slozi onda moras i ti da prodas. Ako mislis da nije prodato po trzisnoj vrednosti onda se ostalih 49% skupi i tuze ostale koji su ih ostetili.

Zamisli recimo da ti imas $1 deonica u Yahoo i MS hoce da kupi Yahoo i 95% se slozi a ti kazes da neces da prodas svoj deo i onda imas pravo da ih spijuniras sta rade, da prisustvujes godisnjim sastancima shareholdera, da trazis kvartalne izvestaje i slicno. Da ne bi bilo toga onda postoji zakon da ako se recimo 80% njih slozi da prodaju kompaniju onda mora i ovih 20% da proda.

Ne znam na osnovu cega tvrdis da ne moze niko da te natera da prodas svojih 0.0001% ako neces?

Citat:
Kakav je to glup izgovor: Ja imam 51% potpisa a ovi ostali sto neće pare neće ni da prodaju ma ko ih šljivi...

Znas kad bi se nesto uradilo da moraju svi da se sloze? Nikad!

Citat:
Ali oni što misle kao ja su velika manjina na ovom forumu kao i u ovom celokupnom društvu...

Pazi, da su ljudi savrseni onda bi i komunizam funkcionisao i ja bih se slagao sa tobom ali posto uvek imas zadrte ljude koji recimo iz inata ne bi prodali zajednicku prostoriju ni za milion evra jer eto oni su u penziji i ne vole nigde da idu i dovoljno im je to sto imaju i onda ce da zajebavaju celu zgradu. Kada bi svi ljudi bili racionalni i posteni onda bi se zakoni pravili po tvom misljenju i ja bih se slagao sa tobom. Mislim da si idealista i da to moze u buducnosti da ti se obije o glavu jer ima mnogo nepostenih ljudi zbog cega idealizam ne moze da prodje.
[ Milosvidikovac @ 24.06.2008. 14:29 ] @
Ma meni se ti međukomšijski odnosi i zakulisne radnje u opšte ne sviđaju... Dobar dan-do vidjenja i tu se svo moje interesovanje za komšiluk završava... pozdrav.
[ Java Beograd @ 24.06.2008. 15:05 ] @
@Srki
Malo (malo više) si pomešao berzansko poslovanje sa bajatom regulativom o stambenim odnosima u SFRJ.

Ako imam 0.001 % vlasništva u firmi xyz niko nikad ne može da me primora da ja to prodam i apsolutno me se ne tiče ko je vlasnik ostalih 99.999 % . Termini "špijuniranje", "traženje kvatalnih izveštaja" ovde "ne piju vodu" pre svega zato što su to javni podaci koje je kompanija dužna da objavi.

Naravno sve ovo nema ama baš nikakve veze sa prodajom zajedničkih prostorija u stambenim zgradama.
[ budjavlebac @ 24.06.2008. 16:11 ] @
Citat:
Ako imam 0.001 % vlasništva u firmi xyz niko nikad ne može da me primora da ja to prodam i apsolutno me se ne tiče ko je vlasnik ostalih 99.999 %

Apsolutno netačno
[ SlobaBgd @ 24.06.2008. 16:25 ] @
Java, obrati pažnju na ovo:
Citat:
član 447. Zakona o privrenim društvima – Prinudna prodaja –

(1) Lice koje u postupku preuzimanja javnom ponudom otkupi najmanje 95% akcija ciljnog društva u skladu sa zakonom
kojim se uređuje tržište hartija od vrednosti u odnosu na ukupan broj akcija ima pravo da kupi i akcije na koje se javna
ponuda odnosila od akcionara koji nisu prihvatili prodaju akcija po toj ponudi (nesaglasni akcionar), pod uslovima iz javne
ponude.

Izvor:
http://www.dragas.biz/index2.p...ntent&do_pdf=1&id=4409
[ srki @ 25.06.2008. 00:48 ] @
Citat:
Java Beograd: @Srki

Ako imam 0.001 % vlasništva u firmi xyz niko nikad ne može da me primora da ja to prodam i apsolutno me se ne tiče ko je vlasnik ostalih 99.999 % . Termini "špijuniranje", "traženje kvatalnih izveštaja" ovde "ne piju vodu" pre svega zato što su to javni podaci koje je kompanija dužna da objavi.

Ali ti mozes da kupis javnu kompaniju i da je napravis da vise ne bude javna. Vec ti je Sloba citirao zakon kod nas a i ovde na Novom Zelandu je isto tako, ako 95% pristane na prodaju onda i ovih 5% moraju da prodaju i kompanija vise nije javna i nije duzna da objavljuje podatke o poslovanju.
[ Beli Mag @ 27.06.2008. 10:44 ] @
jel u medjuvremenu bilo pokusaja upada u stan? jel dolazio sin pandur? jel bilo pretnji? kakva je atmosfera u zgradi?
[ germanchc @ 27.06.2008. 11:58 ] @
Zadnjih nekoliko dana spavam na drugom mestu a koliko znam od ljudi u zgradi nije bilo provaljivanja u stan .jedino sto sam stavio H bravu i angazovao advokata da okrene P.K. saveta i da pripreti da ce podneti prijavu oko kirije ako nastavi sa dosadasnjom praksom. pocecu od utorka da boravim tamo pa cu javiti ..........
[ Beli Mag @ 30.06.2008. 10:48 ] @
pametno. pokazao si zube na pametan nacin. jos imas sanse da se kandidujes za preds. k.s. na sledec izboru jer si upisan u spisak