[ toplim @ 22.06.2008. 16:03 ] @
Ne bih da se ova tema dotakne politike, ali ako uzmemo u obzir da sva ziva bica, drustveni i prirodni procesi teze da uspostave savrseni sklad tj. da teze savrsenstvu.

Kako bi ste vi opisali savrseni sistem vrednosti kome treba teziti ?

Ili ti kako bi izgledala hijerarhija?

Da li treba da postoji podela na slobodno i radno vreme?
I ako postoji, i treba da postoji, zasto ne postoji jasna granica?

Da li ste protivnik ili zagovornik globalizacije?

Da li ste za uvodjenje ili ukidanje smrtne kazne?

Koje se to nepravilnosti dogadjaju u drustvu, na planeti pa nas je svakim danom sve manje?
(zemljotresi, poplave, pozari "bez znanog uzroka", bombe okacene na automobile, teroristicki napadi, sekte...)
[ Marko Medojević @ 22.06.2008. 16:32 ] @
Citat:
Kako bi ste vi opisali savrseni sistem vrednosti kome treba teziti ?

Do what thou wilt shall be the whole of the Law.

Citat:
Ili ti kako bi izgledala hijerarhija?

Hierarhija ne bi bila bazinara na pohlepi i željom za moći, već samom prirodom nesavršenosti čoveka. Recimo ako je neko dobar u informatici naravno da će on u tom sektoru zauzeti višu poziciju jer je tako najefikasniji sistem.

Citat:

Mislim da je čak treba i ubrzati!

Citat:
Da li ste za uvodjenje ili ukidanje smrtne kazne?

Za potpuno ukidanje! Treba rešavati uzroke krivičnih dela a ne samo posledice, a ako je neko već toliki psihopata da se nikako ne može integrisati u društvo ne treba ga ubiti već koristiti kao besplatnu radnu snagu (naravno bez mučenja).
[ Andrej013 @ 22.06.2008. 17:18 ] @
za globalizaciju.

sto se mene tice, treba napraviti policijsku drzavu u kojoj svaki zakon do detalja mora da se postuje i jake institucije koje nadgledaju sprovodjenje zakona.
znaci, ako neko voli da u govnima peva narodnjake i gura nozeve u dupe, moze, ali pod strogim propisima, tj, da niko ne vidi, da nikog to ne uznemiri.
predjes na crveno, godinu dana uslovno..
pusis u bolnici, isto tako.

ne prijavis krsenje zakona, na uslovnoj si, prijavis krsenje, nagrada(nesto kao ono za fiskalne racune...dobijes 500 kinti ako ti ne daju racun u radnji a ti prijavis)

jedini problem je kontrolisanje toga. tj, mogu ja da mrzim komsiju, i prijavim ga za bilo sta.

sve jasno.

mislim da su smrtne kazne jako opasne.
u sustini to ce nasi politicari koristiti, ovi ludji, da likvidiraju neistomisljenike sa 'dokazima' izdaje i sl...
a i sudstvo moze da pogresi.
ali, kada bi nam institucije ojacale, znaci,za 30 god, ja bih bio za.

ovo:
"Treba rešavati uzroke krivičnih dela"
mi nije bas jasno...

zena me vara, ja ubio nju i ljubavnika joj...sta tu ima da se resava? uzrok jasan, niko ne moze to da spreci...popizdeli fanatik baci bombu u crkvu zato sto muslimani nemaju neku teritoriju....sta tu ima da se resava uzrok i sl? da bi mu udovoljili?
[ toplim @ 22.06.2008. 18:24 ] @
Jedino sto bih dodao jeste da sam za vecu disciplinu, to je glavni preduslov.
Kad kazem disciplinu, ne znam ta rec koga na sta asocira, ali disciplina kao u Svajcarskoj, Nemačkoj pa i SAD.
Jedini problem "male zemlje" koja zeli da sprovodi tu disciplinu i stroge zakone jeste uticaj "velikih" sila koje ce uvek teziti da tu pojavu suzbiju i proglasiti je komunistickom zemljom koja mora da se reformise.
A u SAD-u je zapravo mnogo veci komunizam nego u bilo kojoj zemlji (mislim sto se tice procesa i ideja) Oni dozvoljavaju proteste na ulicama ali tacno znaju sta rade i ne menjaju kurs. A spremni su cak i na zrtvovanje sopstvenog naroda za rad visih ciljeva. Samo o tome se ne govori.

Velikim silama najvise odgovara da "male zemlje" sprovode demokratiju, da svaka skupina gradjana ima svoj program, da se svadjamo i mirimo, da pregovaramao, da vladu sastavljamo ne mesec dana vec godinama.
Oni ono sto su zeleli da urade, vec su uradili, ulozili su u stvaranje njima potrebnog reda, instalirali svoje markete, znaci dobili smo taman dovoljne uslove da postanemo konzument njihovih reklama. I sad voljno, protesti, parole, svadja, neproizvodnja i slicno...

A preduslov za postizanje te discipline i nezavisnosti neke zemlje su mnogo ranije prosle. Ne mislim na evropsku uniju, vec na snagu jedne zemnlje da cak i ne bude deo unije. To se postize sirokoumnim shvatanjem i prihvatanjem.
i tako...

A ono sto je mislim jako vazno, iostorija je to nebrojano puta pokazala, u zemlji mora postojati "za pocetak" licnost koja ima tu dozu harizmaticnosti, odlucnosti i inteligencije.
To je vodja. Drzava bez vodje je isto kao i skup pijanaca bez besednika.
Ja za sad ne vidim vodju.
[ Horvat @ 22.06.2008. 20:20 ] @
cim postoji hijerarhija,ne moze biti savrseno,jer je neko uvek "ispod"
"all animals are equal,but some are more equal"

edit
Citat:
ne prijavis krsenje zakona, na uslovnoj si, prijavis krsenje, nagrada(nesto kao ono za fiskalne racune...dobijes 500 kinti ako ti ne daju racun u radnji a ti prijavis)

jedini problem je kontrolisanje toga. tj, mogu ja da mrzim komsiju, i prijavim ga za bilo sta.

tip:goli otok...
[ nkrgovic @ 22.06.2008. 21:14 ] @
Citat:
toplim: Ne bih da se ova tema dotakne politike, ali ako uzmemo u obzir da sva ziva bica, drustveni i prirodni procesi teze da uspostave savrseni sklad tj. da teze savrsenstvu.

A? Prirodni procesi teze REDU ? :D Cuo nekad za Drugi zakon termodinamike Priroda tezi haosu, ne redu.
Citat:

Ne mislis da je ovo previse uopsteno? :D "Globalizacija" znaci mnogo toga.... Kao i sve sto ljudi prave, nesto je dobro, nesto lose.... Mislim da ti je tema previse.... moderna - recimo. U trendu. A i previse crno-bela.
Citat:
mare_bj
Do what thou wilt shall be the whole of the Law.

Ovo bese Kroli?
[ toplim @ 22.06.2008. 22:03 ] @
Ono sto je za nas haos za prirodu je sklad. Za pametnog coveka i komarac je muzika.
I nista nije neprirodno, vec je samo nesto izvan naseg znanja o njoj.

Ili recimo otvoris neku datoteku u hex editoru i vidis haos. A onaj ko ume on to i procita.