|
[ Java Beograd @ 26.06.2008. 11:30 ] @
| Definitivno spadamo u nacije sa najmanje saobraćajne kulture (u poređenju sa razvijenim zemljama, naravno). Bahatost se ogleda u mnogim segmentima saobračaja ali ono šta mene lično posebno nervira je nepropisno parkiranje unutar parkinga
Primera je svigde, a najružniji primeri su kad majmuni (ili bezrepa stoka) u svojoj lenjosti ne žele da prošetaju bukvalno ni 10m pa bezočno parkiraju na mestima predviđenim za invalide. Mentalni invalidi. Tom svojom bahatošću potpuno onemoguće nekog invalida da svojim vozilom dođe u neku reobnu kuću. Tipičnih primera ima mnogo: parkiranje tako da se prepolovi saobraćajnica (unutar parkinga), parkiranje "ukoso" pri čemu se zauzmu dva pa i tri parking mesta. Ne znam da li je saobraćajna policija (čitaj: lešinari) zadužena da kažnjava i ovakve slučajeve, ali ako nije - to bi moralo da se promeni.
Evo, kao ilustracija slike majmuna koji je bio lenj da se prošeta desetak metara, i u toj svojoj lenjosti sprečio desetine ljudi da prođu sa kolicima iz supermarketa do svojih vozila, ili majke sa decom u kolicima.
Registracija je, zašto kriti, SU-111-096.
KOLOSALNA SELJAČINA !
[att_img]
[Ovu poruku je menjao Java Beograd dana 26.06.2008. u 13:50 GMT+1] |
[ smfilip @ 26.06.2008. 11:39 ] @
ako je ovo Merka*or, a cini mi se da jeste, juce nije bilo slobodnih paking mjesta, pa su cuvari dozvoljavali parkiranje na prolazima i na mjestima za invalide(btw. NIKAD nisam vidio vozilo sa nalijepljenom invalidskom nalepnicom parkirano na mjestu za invalide-a tih mjesta u trznim centrima ima previse po nekom mom misljenju)
[ Tyler Durden @ 26.06.2008. 12:02 ] @
Ja redovno viđam ljude koji nisu invalidi kako parkiraju na mjestima predviđenim za invalide i to me baš mnooogo nervira. Ne mogu da vjerujem da je neko takva stoka.
[ Horvat @ 26.06.2008. 12:05 ] @
kakve veze mesto za invalide i pesacki prelaz imaju???
[ Tyler Durden @ 26.06.2008. 12:39 ] @
Nikakve posebne, što pitaš?
[ bugsu @ 26.06.2008. 12:45 ] @
nesto su mi poznata ova kola,cini mi se da ih vidjam po komsiluku :)
[ jablan @ 26.06.2008. 12:45 ] @
Po meni, slika najbolje ilustruje odnos vozača prema pešacima u Beogradu. Ako nema semafora, pešački prelaz jednostavno ne postoji.
@Java, nije 196 nego 096.
[ Java Beograd @ 26.06.2008. 12:50 ] @
@ smfilip
Relativno je pitanje da li tih mesta ima previše ili premalo. Kako sad stoje stvari - ima ih otrlike 1:100. Dakle, zanemarljivo malo.
Da li su sad ta mesta uglavnom prazna ? Jesu, zato što invalidi i nisu ohrabreni da probaju da samostalno, svojim kolima odu do neke robne kuće. Ta mesta i treba da ostanu prazna, zato da bi invalidi bili sigurni da ih mesto za parkiranje "čeka" kad se samostalno upute negde. Tek kad prođe neko vreme, kad se ustali praksa da se na ta mesta ne smeju parkirati mentalni retardi i invalidi, tek onda možemo da govorimo o integraciji invalida u normalne životne tokove.
Gledajući ta mesta prazna (samo tamo gde čuvari ne dozvoljavaju mentalnim invalidima da se parkiraju) ne smemo da izvučemo zaključak da ih ima previše.
@jablan
Sređeno
[ stsung @ 26.06.2008. 13:06 ] @
Pozd.
Takodje je i veoma neuvidjavno kada se neko parkira tako da zauzme 2 mesta, tj. da se tako postavi da pored njega ne mozhe vishe da udje drugo vozilo. I naravno, mrzi ga da se malo izvuche unazad pa da se lepo uparkira - izgubio bi celih 10 sekundi zhivota.
Svako dobro.
[ vladd @ 26.06.2008. 13:29 ] @
30% vozaca stoji nakrivo na ulici i identicno aljkavo se parkira. To je valjda neki novi trend okurazenih (nepoznato sa cime) malogradjanskih misheva.
Veci su problem na ulici, ali i na parkingu znaju da zauzmu bar 1,5 mesto..ipak za ono pola moze bar skuter da se zavuce..
Poz.
[ boccio @ 26.06.2008. 13:31 ] @
Citat: stsung:
Takodje je i veoma neuvidjavno kada se neko parkira tako da zauzme 2 mesta, tj. da se tako postavi da pored njega ne mozhe vishe da udje drugo vozilo.
Neuvidjavno?! Neuvidjavno je ne propustiti stariju osobu da prodje prva kroz vrata ili prolaz, a parkiranje ukoso na 2 mesta je zlocin. Uh, kako od toga ispizdim...
Citat: jablan: Po meni, slika najbolje ilustruje odnos vozača prema pešacima u Beogradu. Ako nema semafora, pešački prelaz jednostavno ne postoji.
Jel se secas kako je efikasno resen problem vezivanja pojaseva pre par godina? E, pa to ti je case study... nismo mi uopste (tolika) stoka od vozaca, bar ne nista vise od nemaca, holandjana, sveda... Ni oni ne bi stajali pesacima da ih nije zent kazne od 300 EUR na licu mesta :) Ali u zemlji gde od saobracajne policije ne mozes nista drugo ocekivati osim da te ceka iza coska i naplati speeding ticket, cudo da pojedini vozaci nisu i duplo gori...
[ stsung @ 26.06.2008. 13:49 ] @
Pozd.
Dobro rekao sam "veoma neuvidjavno" :)
Mora se ipak pomenuti i da ni peshaci nisu nishta bolji. Prelaze na crveno, i onda ako ih pokupim ja sam kriv. Uvek naravno gledam, ali uvek su moguce nepredvidjene situacije - neko vam zasvira zbog ko zna chega, na sekund pogledate u retrovizor, a peshak pretrchi ispred i eto ga. Onda uzimaju sebi za pravo da prelaze chim se upali crveno vozachima, a ne znaju da postoji recimo uslovna za skretanje koja je upaljena josh 10-tak sekundi - ovo narochito vazhi za one koji nisu vozachi pa ne znaju za uslovno - i prelaze iako im je njihovo svetlo i dalje crveno. Jednom naletim na neki devojku na biciklistichkoj stazi (ja na biciklu mislim) koja me nije chula a naglo sa ivice staze ushla na stazu - pa sam joj ja bio kriv shto ja ne pazim ... reko ajde izadji tako na sred kolovoza naglo pa vidi shta ce da ti se desi. Pre koju nedelju prolazim bulevarom u NS, a na peshachkom ostrvu majka (ili zhena koja chuva dete ne znam) cheka sa detetom na zeleno, i oshamari (ili pokusha da oshamari) dete ... ej pazi sada ovo - tachno u momentu kada sam ja prolazio brzinom od minimum 50, i dete od udarca i/ili refleksa samoodbrane izleti malo na kolovoz tik uz mene kako sam prolazio, pa kad me nije shlog strefio. Disciplina je potrebna za sve uchesnike u saobracaju, bilo oni na nogama ili tochkovima - treba li pominjati samo motocikliste.
Svako dobro.
[ Horvat @ 26.06.2008. 14:05 ] @
@tyler,pa jer raspravljate kako su parkirali na mestu za invalide,a na slici je auto na pesackom :D
[ budjavlebac @ 26.06.2008. 18:14 ] @
Da li je neko video kako parkiraju vozači u Grčkoj, konkretno u Solunu... E, to je bukvalno pored semafora Ne znam da li je istina, ali čuo sam da nemaju pauk vozila, pa se ne plaše. Eto samo da smirimo nervozu. Ako je za utehu nismo jedini koji se ovako ponašamo.
Mislim da bi i vozači u SAD bili isti da im pauk ne odvuče vozilo bukvalno za nekoliko sekundi jer su posao dali i privatnicima.
Zaključak: slika kao dokaz, kazna da se pušiš , pa se posle žali... Možda ti i dupliraju kaznu
[ Horvat @ 26.06.2008. 18:21 ] @
Citat: budjavlebac Ne znam da li je istina, ali čuo sam da nemaju pauk vozila, pa se ne plaše.
ni u tivtu nema [barem nije bilo '05] , koliko se secam,razlog je jer nisu imali onaj "lepi" pauk sto podigne tockove,vec onaj sto vuce,pa su tako pokupili jedan "skuplji" automobil,poprilicno nizak,dok je vlasnik istog samo gledao kako ga unistavaju ,tj kako mu branike i spojlere sa strane unistavaju,otisao je,platio kaznu,pokupio ga i posle ih je tuzio za neku sasavu cifru za popravku
tako nekako :)
[ flighter_022 @ 26.06.2008. 21:15 ] @
Ove likove koji parkiraju na pesackom ili parkingu rezervisanom za invalide treba nauciti da se tu NE parkira... ekserom. Znate na sta mislim.
[ mrle 011 @ 26.06.2008. 21:24 ] @
u proteklih mesec ipo dana sam skoro svakodnevno prolazio pesaka bgd-skim juznim bulevarom.
i po nekoliko puta dnevno.
lepo je sredjen i na pocetku, od recimo, broja 4 ili 6, pa do autobuske stanice, postoji parking sa jedno 15-ak mesta.
poslednje mesto, pored bus stanice, je rezervisano za invalide, i pored njega stoji ogroman znak koji to daje na znanje i koji je nemoguce ne videti.
ni jedan jedini hebeni put to mesto nije bilo, ili prazno, ili popunjeno autom sa invalidskom nalepnicom.
uvek je tu bio parkiran neko drugi.
najcesce sam vidjao jedan bmw od jedno 50 soma ojra i jedan kamioncic od 2-3 tone, vlasnistvo radionice prekoputa tog parking mesta.
ja mislim da ovo ima veze sa slobodom i demokratijom, al' nije bitno.
sto se tice ovih ludih pesaka, koji jure okolo k'o muve bez glave, stvar bi se dala regulisati zakonom vrlo lako.
svaki vozac koji zgazi pesaka, trebao bi da dobija neku nagradu, bonus, novi auto ... sta ja znam, nesto tako.
naravno, kad je pesak kriv, prelazak kolovoza van propisanog mesta, crveno na semaforu i to.
sta ja znam, polomis pesaka - nagrada toliko i toliko,
ubijes pesaka koji preskace ogradu na auto-putu, dobijes nov auto, ili tako nesto.
ocas posla bi se stvari dovele u red.
[ vujo032 @ 26.06.2008. 22:16 ] @
Imao sam naviku da uparkiravam u rikverc,ali mi se nekoliko puta desilo da,
dok se ja krećem unazad neko drsko "uleti" unapred.
Znači on vidi rikverc svetla, i da ja idem unazad i imam nameru da uparkiram,
i on drsko i bezobrazno uleti na kvarno.
Jednom sam prokuvao i po*izdeo,toliko, da mi je došlo da im izbušim gume,
ali kada su izašli, video sam, po stavu da su to neki "razbacani", i progutao sam knedlu.
Od tada - samo pravo, što brže!
[ Andrej013 @ 26.06.2008. 22:38 ] @
opste je poznato da u beogradu ko postuje propise, odmah je etiketiran kao kreten.
naravno, u BG-u su i kretenski postavljeni znaci(primera koliko hoces, a najsveziji mi je kao pancevcu ona traka u 29 novembra gde pise na kolovozu da je traka za pravo, i onda, odjednom, se ona transformise u traku za levo bez prava za nastavak kretanja pravo :) kretenski)
i onda je cudno kada pancevac stane pre pesackog jer gospodja pokusava bezuspesno da predje pesacki X minuta.
cak mi se 100 puta desavalo da prelazim preko pesackog a budaletina mi svira, jer kao, on zuri a ja ga sprecavam da nastavi da vozi 100 km/h...sve se zavrsi sa srednjim prstom.
u sustini, kod nas u nasem malom gradu su bar znaci normalni, ispravni, pa se zato i postuju, te zato nisam nikada video mesta za invalide popunjene, ali definitivno jesam kretene koji zauzmu 2 mesta.
neverovatno je da ne postoji neki zakon koji regulise takvo parkiranje, ali, kako to odraditi? uvesti u zakon da je zabranjeno da vozilo bude parkirano vise od 15 stepeni u odnosu na normalu?
pa ko to da regulise?
koliko pandura zna sta je normala? a koliko sta je 15 stepeni? i onda jos ta dva spojeno?
eeej, pa nisu isli na PMF nego su zavrsili kurs 6 meseci bas da 'te matematike' ne bi morali da uce.
[ bttp @ 26.06.2008. 22:54 ] @
[ boccio @ 27.06.2008. 12:02 ] @
Citat: flighter_022: Ove likove koji parkiraju na pesackom ili parkingu rezervisanom za invalide treba nauciti da se tu NE parkira... ekserom. Znate na sta mislim.
Izvini, a zasto? Mene niko nije postavio za nadleznog da ucim bilo koga pameti... Jedino sto mogu jeste da glasam za odgovarajucu gradsku vladu koja ce se potruditi da se takve stvari ne desavaju. Jedan pauk i jedan pandur su dovoljni da nauce bilo koga pameti gde se parkira ili ne parkira. Ali ko sto rekoh, do god nasi panduri provode dane sedeci u kecu/puntu ustekanom negde u ladovini, jedu burek i drze "pistolj" uperen ka nekoj nesretnoj ulici, pravoj ko strela gde ko zna od kad stoji ogranicenje od 40 kmh i cekaju ko ce da im uplati "bonus", bolje nam biti nece u saobracaju...
Citat: mrle 011:.
poslednje mesto, pored bus stanice, je rezervisano za invalide, i pored njega stoji ogroman znak koji to daje na znanje i koji je nemoguce ne videti.
ni jedan jedini hebeni put to mesto nije bilo, ili prazno, ili popunjeno autom sa invalidskom nalepnicom.
uvek je tu bio parkiran neko drugi.
Upravo o tome pricam. Prvi put kad bi ga to parking mesto kostalo 10,000 din, dobro bi se pocesao gde ce sledeci put da stane... E, sad, drugi je problem sto nije sve ni u kaznama. Trebalo bi i obezbediti parking mesta u gradu, vrlo cesto imas izbor ili da parkiras 3km od mesta gde treba da ides, ili da se uglavis kao na onoj slici gore negde izmedju kontejnera i drveta pored ulaza u zgradu :)
[ NickS @ 27.06.2008. 12:31 ] @
Pored svih primera bahatosti koje ste naveli, mene užasno nervira nepažnja prema susedno-parkiranom automobilu. Koliko puta sam na svom automobilu primetio novu i novu ogrebotinu ili ulubljenje u vratima jer je neka stoka odalamila svoja vrata kako bi se smestila u svoj auto, ne obraćajući pažnju na druge automobile.
Kada god sedam u svoj auto koji je parkiran na gusto popunjenom parkingu, uvek pazim da nekoga ne ogrebem ili ulubim bez obzira da li je pored parkiran 20 godina stari Yugo ili najnoviji BMW.
[ Agent Smit @ 27.06.2008. 12:39 ] @
I ja neke stvari ne mogu da shvatim i super što je pokrenuta tema, meni su na parkinzima bukvalno uništili limariju,ulubljen, išaran i šta ti ja znam šta ne. a ovih primera parkiranja na pešačkom, na trotoaru, na mestu za invalide ima zilion. sve u svemu ovoj stoki sto parkira na pešačkom treba gume skinuti i staviti na krov,. super što je lik iz SU i što se vide tablice
[ bttp @ 27.06.2008. 13:24 ] @
Citat: boccio: Upravo o tome pricam. Prvi put kad bi ga to parking mesto kostalo 10,000 din, dobro bi se pocesao gde ce sledeci put da stane... E, sad, drugi je problem sto nije sve ni u kaznama. Trebalo bi i obezbediti parking mesta u gradu, vrlo cesto imas izbor ili da parkiras 3km od mesta gde treba da ides, ili da se uglavis kao na onoj slici gore negde izmedju kontejnera i drveta pored ulaza u zgradu :)
Trebalo bi obezbediti parking mesta ali to nije izgovor za ovakvo ponašanje. Zamisli sad da tebi dođe neki beskućnik u kuću i kaže "e ti ovaj kauč koristiš samo povremeno, ja nemam gde da živim/spavam, ja ću da ti se tu uvalim". Ja kad ne nađem parking tamo gde sam naumio, ja ga tražim dalje dok ga ne nađem. Ne parkiram se na pločniku. Pa molim lepo, parkiraš se gde ima mesta. Nigde ne piše da je svakome zagarantovan parking ispred ulaza u zgradu u koju su se zaputili.
Problem sa parkingom je što tu niko nije "nadležan". Ovi radnici što proveravaju parking mesta su, zamislite, ovlašćeni samo da kače kazne na vozila koja su propisno parkirana ali nisu platili parking. Ovi što su nepropisno parkirani njih ne zanimaju. Saobraćajna policija isto nije zadužena (neverovatno ali istinito). Za njih je valjda zadužena komunalna inspekcija, pa vi vidite koliko često komunalni inspektori idu u "šetnju" i lupaju kazne nepropisno parkiranim vozilima. Zadužena je i pauk služba ali oni slabo rade svoj posao, uglavnom dolaze po pozivu ili ako su zalutali odvuku jedno od 20 neparkiranih vozila u vidokrugu. Ove slike što sam gore postovao nisu ništa u odnosu na kako zna da bude a to je lokacija koja se nalazi na 100m od Parking servisa Slavija, gde su locirani pauci za odvoženje vozila. Ako je na 100m od pauka katastrofalno stanje, i to u zoni naplate parkinga, možete misliti kako je drugde.
Inače recimo u Zagrebu isto fali jako puno parking mesta i ima jako puno vozila u odnosu na infrastrukturu i broj stanovnika. Tamo pauk ordinira non-stop i nema šanse da naiđeš na nepropisno parkirano vozilo, osim ako nije ono bukvalno zaustavljanje na par minuta, i to gde nema policije. Inače te policija tera.
Kod mene u ulici sam redovno prisustvovao scenama gde saobraćajni policajac stoji na uglu a na njegove oči se džipovi parkiraju po pločnicima, pešačkim prelazima itd. on jednostavno ne haje za to.
[ jablan @ 27.06.2008. 13:36 ] @
Citat: boccio: imas izbor ili da parkiras 3km od mesta gde treba da ides, ili da se uglavis kao na onoj slici gore negde izmedju kontejnera i drveta pored ulaza u zgradu :)
Ili da uopšte ne ideš autom, kao u normalim zemljama.
[ boccio @ 27.06.2008. 13:49 ] @
Citat: jablan: Ili da uopšte ne ideš autom, kao u normalim zemljama.
E, to sam cekao da neko kaze :)
I opet dolazimo do vrzinog kola... Ja nemam problem da idem prevozom u centar grada, ni najmanje. Ali za razliku od tih famoznih "normalnih" zemalja, gde je javni prevoz frekvetnan i dostojan homo sapiensa u 21. veku, ja bih ovde do centra i nazad dosao posle tri i po sata, znojav, kiseo, prljav, izgazen, smoren i nervozan ko pas :) Pa naravno da to onda necu uzimati u obzir kao opciju kada je potrebno da skoknem do centra i obavim nesto. Npr. nedajboze neki sastanak :)
[ Agent Smit @ 27.06.2008. 13:55 ] @
Zaista, kako ići u centar po ovoj temperaturi. Meni bi isto bilo lakše da idem prevozom, odeš i ne razmišljaš da li ćeš moći negde da parkiraš, lepo obaviš to što imaš i vratiš se. Ali u BG-u mislim da je to nemoguće, pogotovo sad, pa u prevozu ima 1000 stepeni, gužva, svi bazde, oznojiš se kao pas, poludiš, isprljaš garderobu; kako uopšte skockan iole pristojno da odeš na sastanak i da budeš fit. Par puta sam pokušavao to, po žešćoj vrućini imam sastanak u gradu oko 13 h, odem krajnje lagano obučen, a ne baš u bermudama i to bude haos.
Zato imaš drugu opciju da lepo odeš autom, parkiraš u neku garažu i to je to. Masa ljudi tako radi, zato je i gužva.
Možda bi se stvari rešile nekim laganim metroom, ali da bude čist, jer ovaj naš javni prevoz na šta liči, pa to je katastrofa.
[ jablan @ 27.06.2008. 13:56 ] @
Citat: boccio: ja bih ovde do centra i nazad dosao posle tri i po sata, znojav, kiseo, prljav, izgazen, smoren i nervozan ko pas
Šta da vam kažem. Malopre sam došao do centra prevozom i nisam ništa od toga što ti kažeš (štaviše, svakodnevno ga koristim, nemam auto). Zaključke ću prećutati.
BTW, kakvim se vi to poslom bavite kad svaki dan sastančite? Izgleda ceo Beograd sve neke fine poslove obavlja...
[ Ivan Dimkovic @ 27.06.2008. 14:27 ] @
Interesantno to za Bgd, Jablane, mislim Bgd je bar za 2-3 stepena u proseku topliji od mesta u kojima ja boravim - pa, opet, svaki put kad koristim gradski prevoz bez klimatizacije, tokom suncanih dana izmedju kasnog maja i ranog septembra, oznojim se ko niko i potpuno sam neupotrebljiv za bilo sta sto ima veze sa radom sa drugim ljudima...
Kako ti to izbegavas u prevozu u Bgd-u - ne znam... Doduse, mozda su nesto promenili od kada sam poslednji put bio u Bgd-u pa u prevozu nije katastrofalna guzva ili koriste klimatizaciju.
[ ultraKeen @ 27.06.2008. 14:35 ] @
preporuke za beogradski GSP:
- osacujte gde je motor busa pa udjite na suprotna vrata od njega
- kada udjete smestite se ispod onog poklopca u krovu koji treba da je namesten da usisava vazduh
- ako je zauzeto ispod poklopca, osacujte prozor koji je otvoren
- nikako ne sedajte na suncanu stranu (ako znate kuda ide linija)
- ne ulazite u matore buseve sa propalim auspuhom da se ne bi ugusili
- najbolji busevi su MAN-ovi "japanci" i oni niskopodni, ne znam im firmu
kazu da novi dupli Ikarbusi imaju klimu, ali ja nisam nesto osetio... ali nikako ne sedajte na njihova sedista: visice vam noge ma koliko bili krakati - imacete utisak da sedite na grani; Ikarbus bi trebao da zaposli ipak nekog dizajnera koji zna mere prosecnog ljudskog tela: jedino su kod njega sedista visa nego sto trebaju za bar 5 cm
[ jablan @ 27.06.2008. 14:46 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Kako ti to izbegavas u prevozu u Bgd-u - ne znam...
Pa ne znam zašto bih se više znojio u autobusu nego u autu bez klime. Šta si ti radio pre nego što su počeli masovnije da ugrađuju klime u automobile? Radio sa ljudima samo u zimskom periodu?
Na kraju krajeva, većina firmi danas ima (a ako nema, može da priušti) tuš-kabinu, treba 5 minuta da spereš znoj sa sebe, ako je baš tako kritično.
[ stsung @ 27.06.2008. 14:57 ] @
Pozd.
Citat: Pa ne znam zašto bih se više znojio u autobusu nego u autu bez klime.
Mozhda zato shto je potrebno vishe vremena da se stigne iz tachke A u tachku B i u automobilu se ne gurash sa 50 ljudi koji pride doprinose zagushljivosti/toploti prostora?
Svako dobro.
[ jablan @ 27.06.2008. 15:04 ] @
Citat: stsung: u automobilu se ne gurash sa 50 ljudi koji pride doprinose zagushljivosti/toploti prostora?
Aj baci na papir zapreminu auta i zapreminu busa pa izvuci zaključke sam.
[ boccio @ 27.06.2008. 15:06 ] @
Citat: jablan:
BTW, kakvim se vi to poslom bavite kad svaki dan sastančite? Izgleda ceo Beograd sve neke fine poslove obavlja...
brebrebre, sto si tako bukvalan :) Evo, odem do SBB-a u Kralja Petra da uplatim net, i vratim se kiseo... Sad ima smisla? :)
[ etjen @ 27.06.2008. 15:11 ] @
glupo je uopste porediti bus i auto. Pa sve da bus ima klimu a auto nema, bolje kolima.
A sto se tice parkinga, velike kazne bi sigurno resile stvar i to vrlo brzo, pa ne bi bilo kretenizama od bezobzirnih likova u vidu nepropisnog parkiranja.
Bilo bi dobro kad bi se posvetila paznja i parkiranju van centra, jer i tu ima bezobrazluka... Nikad nisam shvatao ljude koji posto-poto moraju da vide kola sa prozora. Mom burazeru na Vidikovcu za malo da izgori zgrada jer vatrogasci nisu mogli da pridju zgradi od nepropisno parkiranih vozila!
[ Slobodan Miskovic @ 27.06.2008. 15:14 ] @
Nije li taj sporni parking sa slike u vlasnistvu TC Merkator? :) Ako ga oni nisu kaznili ili pozvali sluzbu da ukloni vozilo nije bitno gde je parkirano...
[ stsung @ 27.06.2008. 15:15 ] @
Pozd.
@jablan: zapremina ne dishe niti se znoji niti ima temperaturu shto je sluchaj sa ljudskim telom. Zaista hocesh da kazhesh da verujesh da nema nikakve razlike izmedju biti stisnut u autobuskoj guzhvi i biti sam u automobilu pri istim spoljashnjim uslovima?
Svako dobro.
[ jablan @ 27.06.2008. 15:22 ] @
Citat: stsung: verujesh da nema nikakve razlike izmedju biti stisnut u autobuskoj guzhvi i biti sam u automobilu pri istim spoljashnjim uslovima?
Nema ako u busu nije gužva. Ali je uzaludno raspravljati - jasno je da ti automobil nudi određenu dozu komfora koji autobus nema, posebno ako neko drugi vozi. Ali zato nemaš pravo da se žališ što je skup benzin i što nema parking mesta. :) Ja samo htedoh da kažem da je meni bus dovoljno dobar za većinu potreba, i da su Beograđani jako razmaženi po tom pitanju. Valjda će ova poskupljenja nafte da dovedu malo stvari u red, ako već saobraćajni haos nije uspeo.
[ bttp @ 27.06.2008. 15:57 ] @
Primer bahatog parkiranja na pločniku i pored dostupnih obeleženih parking mesta.
Nepropisno parkirana vozila na pločniku dokle pogled seže (2. parkirna zona)
Nastavak gornje slike, ista ulica...
Nepropisno parkirana vozila na pešačkom prelazu i pločniku, trajno stanje (2. zona)
Ovo sam slikao sad u prolazu dok sam se vraćao kući... to je redovno stanje.
[ Davor Vlajkovic @ 27.06.2008. 15:58 ] @
Citat: jablan: Nema ako u busu nije gužva. Ali je uzaludno raspravljati - jasno je da ti automobil nudi određenu dozu komfora koji autobus nema, posebno ako neko drugi vozi. Ali zato nemaš pravo da se žališ što je skup benzin i što nema parking mesta. :) Ja samo htedoh da kažem da je meni bus dovoljno dobar za većinu potreba, i da su Beograđani jako razmaženi po tom pitanju. Valjda će ova poskupljenja nafte da dovedu malo stvari u red, ako već saobraćajni haos nije uspeo.
^ Potpisujem.
Glavni saobraćajni problem Beograda je taj da 90+% vozača putničkih automobila nema saputnike. Takvima bi lepo trebalo naplaćivati eko-taksu od koje bi se finansirala nabavka novih autobusa. Maltretiranje 50+ ljudi u autobusu od strane 50+ vozača 'praznih' automobila je zločin, pogotovo na ovim temperaturama.
[ mrle 011 @ 27.06.2008. 16:49 ] @
Citat: bttp: Primer bahatog parkiranja na pločniku i pored dostupnih obeleženih parking mesta.
Nepropisno parkirana vozila na pločniku dokle pogled seže (2. parkirna zona)
.........
ne mogu da provalim koje su ovo ulice na fotkama, ali npr. na drugoj fotki, ovaj crveni audi i nije pogresno parkiran, ako na prvoj raskrsnici iza njega ne postoji znak koji mu zabranjuje parkiranje na trotoaru, jer kol'ko se moze videti, do ovog zidica sa desne strane ima vise od 1,4 metra (koliko mislim da je minimum, ali nisam siguran), i ukoliko "iza ledja" fotke nema pesackog prelaza na 10 ili 15 metara (ne znam koliko bese treba da ima do pesackog, valjda i zavisi dal' si parkiran ispred ili iza istog).
[ bttp @ 27.06.2008. 17:16 ] @
Kako to misliš? Pa u parkirnim zonama je valjda dozvoljeno parkiranje samo na za to obeleženim parkirnim mestima. Druga pravila se ne odnose na parkirne zone. Inače, u pitanju je ulica Svetozara Markovića a to je naspram dvorišta III beogradske gimnazije (nekadašnje VIII).
P.S. Sad nije dovoljno da nema znaka "Zabranjeno zaustavljanje i parkiranje", već je potrebno da postoji onaj znak P koji označava mesto predviđeno za parking. Znam iz iskustva, odneo mi jednom pauk auto, ja rekoh "pa nije bilo znaka da je zabranjeno parkiranje", on reče "a jel bilo znaka da je dozvoljeno?". Ja rekoh jbg, valjda nije čim ste ga odneli, i istresao 6000 dinara.
P.P.S. Vidiš na poslednjoj slici (ugao Krunske i Kralja Milutina), gde iznad oznake žute zone imaš znak P sa nacrtanim mestom predviđenim za parking (znači ne na pločniku). E pa isti takav znak ti sigurno stoji i tamo gde je onaj Audi crveni što ti kažeš, samo što nisam uslikao taj znak na početku ulice.
[ stsung @ 27.06.2008. 17:26 ] @
Pozd.
Citat: Glavni saobraćajni problem Beograda je taj da 90+% vozača putničkih automobila nema saputnike. Takvima bi lepo trebalo naplaćivati eko-taksu od koje bi se finansirala nabavka novih autobusa. Maltretiranje 50+ ljudi u autobusu od strane 50+ vozača 'praznih' automobila je zločin, pogotovo na ovim temperaturama.
Eko i komunalna taksa placaju se svake godine pri registraciji vozila, i placaju je svi, bilo iz Beograda bilo iz Novog Sada bilo iz Bachkog Gradishta. A ne vidim kako to vozachi maltretiraju tih 50+ putnika (@jablan: sada vidish autobus nije prazan ) autobusa? Da li vozach ima saputnike ili ne - za sada ovo nije protivzakonito i ne verujem da ce ikada i biti - shta sada, kazniti nekoga shto ima automobil i sam je u njemu dok njih X mora da se vozi autobusom? Nije drzhava poklonila taj automobil vozachu niti placa umesto vozacha dazhbine i gorivo pa da ga sada ta ista drzhava kazhnjava zbog toga da li ce biti sam u vozilu ili ne, dok vozach svake godine dazhbine za taj luksuz placa i to prilichno - u nivou jedne prosechne plate. Problem je taj shto nema parkinga i shto se nishta ne radi da se to popravi. Drzhavne ustanove zaduzhene za urbanizam dozvoljavaju izgradnju novih zgrada bez odgovarajuceg broja parking mesta, i onda je posle chudno shto je guzhva. U NS je ovo takodje veliki problem ... izgradi se zgrada sa 30 stanova i 2 parking mesta. I uzimajuci u obzir blagi rast standarda i vecu dostupnost kredita, naravno da sve vishe gradjana poseduje automobil. Koliko se secam, Merkator u NS je tek dobio dozvolu da gradi kada je dogovoreno da obezbede dovoljno parking mesta (u 2 nivoa).
Svako dobro.
[ bttp @ 27.06.2008. 17:30 ] @
Da, to je sve istina i to je komunalni problem. Ali to što je neko kupio auto i platio dažbine ne daje mu za pravo da oduzima životni prostor i prostor za kretanje drugim ljudima (pešacima, biciklistima itd.). To je upravo problem kod nas što svaki gedža koji je nakrpio za neki auto smatra da ima pravo da teroriše sve one koji ne voze u tom trenutku pa i one koji voze, jer ko vozi a ne krši propise, oseća se namagarčenim kad vidi kako prolaze oni koji ih krše (nekažnjeno).
[ stsung @ 27.06.2008. 17:40 ] @
Pozd.
Nisam mislio da opravdavam one koji se parkiraju nepropisno, a narochito na mesta za invalide. Zna se ... ako si parkiran nepropisno sledi kazna, isto kao da se i propisno parkirash pa ne platish parking.
Svako dobro.
[ swdn-unltd @ 27.06.2008. 18:46 ] @
Kad smo vec kod nepropisnog parkiranja malopre naletoh na ovu sliku! :)
[ bttp @ 27.06.2008. 18:56 ] @
Citat: stsung: Nisam mislio da opravdavam one koji se parkiraju nepropisno, a narochito na mesta za invalide. Zna se ... ako si parkiran nepropisno sledi kazna, isto kao da se i propisno parkirash pa ne platish parking.
Da, problem je samo što su vrlo revnosni u naplaćivanju kazni propisno parkiranim vozilima, dok nepropisno parkirana vozila koja bi po pravilu trebalo da se odnose paukom, niko ni ne dira.
Probaj da propisno parkiraš auto i da ne platiš parking 15min. Sačekaće te kazna od 1500 ili 1600 din, nema greške. Probaj da nepropisno parkiraš auto pored istog tog obeleženog parkirnog mesta, 95% verovatnoće da ti se ništa neće desiti. Ove slike odozgo su dokaz za to.
[ mrle 011 @ 27.06.2008. 21:04 ] @
Citat: bttp: Kako to misliš? Pa u parkirnim zonama je valjda dozvoljeno parkiranje samo na za to obeleženim parkirnim mestima. Druga pravila se ne odnose na parkirne zone......
nisam video onaj "P" znak iznad crnog golfa, ali svejedno nisam siguran da si bas u pravu.
mislim, mozda i jesi, ne znam.
dal' je zabranjeno parkiranje na trotoaru jedne strane ulice zato sto sa druge strane postoji parking, a da ne krsis nikakvu drugu zabranu?
trebalo bi pogledati odozgo, od proleterskih brigada, kakvih sve znakova ima.
ovaj audi je definitivno pogresno parkiran, zato sto je ispred skola zabranjeno parkiranje, ali i za to mora da postoji znak, ne mora svaki vozac da zna gde je koja skola u svim gradovima.
Citat: bttp: Kako to misliš? .......
P.S. Sad nije dovoljno da nema znaka "Zabranjeno zaustavljanje i parkiranje", već je potrebno da postoji onaj znak P koji označava mesto predviđeno za parking. Znam iz iskustva, odneo mi jednom pauk auto, ja rekoh "pa nije bilo znaka da je zabranjeno parkiranje", on reče "a jel bilo znaka da je dozvoljeno?". Ja rekoh jbg, valjda nije čim ste ga odneli, i istresao 6000 dinara.
......
kazem, mozda si u pravu da samo "P" automatski znaci da nije dozvoljeno parkiranje nigde gde to "P" to ne obelezava, ali ovaj sto ti je odneo auto definitivno nije u pravu.
mislim, generalno pravilo u saobracaju je da je sve dozvoljeno, osim onoga sto je zabranjeno.
sad, parkiranje je zabranjeno ispred skole, na toliko i toliko pre/posle raskrsnice/pesackog, na manje od toliko metara od zgrade/ograde/zida ..., na sahtu/hidrantu, na nekom ulazu, na pesackoj zoni, na zelenoj povrsini ........ tamo-vamo sta ja sve znam, mozda i ovo gde ima "P" ...... ali ako ne krsis ni jednu od tih zabrana, onda je dozvoljeno.
ne treba ti nikakav znak koji ti to dozvoljava.
Citat: bttp: ......
P.P.S. Vidiš na poslednjoj slici (ugao Krunske i Kralja Milutina), gde iznad oznake žute zone imaš znak P sa nacrtanim mestom predviđenim za parking (znači ne na pločniku). E pa isti takav znak ti sigurno stoji i tamo gde je onaj Audi crveni što ti kažeš, samo što nisam uslikao taj znak na početku ulice.
ima ih sa obe strane, i znakova i parking mesta, 'ajde bas pogledaj na vrhu svetozara markovica sta stoji.
[ bttp @ 27.06.2008. 21:55 ] @
Citat: mrle 011: ovaj audi je definitivno pogresno parkiran, zato sto je ispred skola zabranjeno parkiranje, ali i za to mora da postoji znak, ne mora svaki vozac da zna gde je koja skola u svim gradovima.
U tom delu ulice su dve škole jedna pored druge. Prvo odozgo ide OŠ Vladislav Ribnikar a odmah ispod nje je III gimnazija. Vidi se na prvoj slici ogoroman "mrtav pandur" na pešačkom prelazu neposredno kod osnovne škole gde je na kolovozu ogromnim slovima ispisano ŠKOLA (doduše malo izlizanim). Tako da ne moraju da znaju gde su škole ali bi trebalo da umeju da čitaju. Baš ću sutra da uslikam znake na početku ulice pa da vidimo.
Inače evo još jednog "lepo" parkiranog. Primetite iza zastave Belgije i EU na belgijskoj ambasadi. Ima malo ironije. Ulica Krunska, isto žuta zona.
[ mrle 011 @ 27.06.2008. 22:18 ] @
tu u centru je situacija koliko-toliko jos i "normalna".
pored ovog zutog npr. covek jos moze i da prodje.
mozda mogu i bebeca kolica nekako da se provuku.
u mom kraju, ako se ne bi racunale ulice koje su trase gradskih buseva i jos eventualno po neka, trotoari iskljucivo sluze za parkiranje automobila, a pesaci se iskljucivo krecu po kolovozu.
[ Andrej013 @ 27.06.2008. 22:27 ] @
cekaj, ispravite me ako gresim, ali tipicno je da ovaj zuti i slicni mu prodju nekaznjeni?
meni su kupili kola paukom jer sam bio 20cm blize zidu engo sto sme.
tipa, ja sam bio na 130 cm, a dozvoljeno je 150cm, iako sam bio na zemlji-trotoar je bio uzak.
[ bttp @ 28.06.2008. 00:55 ] @
Pošalji te paukove iz Pančeva na Vračar. Ima se obogate u kratkom roku.
[ bttp @ 30.06.2008. 20:23 ] @
Citat: mrle 011: ima ih sa obe strane, i znakova i parking mesta, 'ajde bas pogledaj na vrhu svetozara markovica sta stoji.
Prema ovim znacima nije dozvoljeno parkiranje na pločniku. Kao što smo videli to se slabo poštuje... Tako da ono, em država gubi novac od kazni em građani trpe teror nesavesnih vozača. Duplo golo.
[ ziza @ 02.07.2008. 13:38 ] @
Naravno da nije dozvoljeno. Problem je u tome što ove što kontrolišu zonirana parking mesta zanimaju samo "njihova" parking mesta, a ostalo je na pauku. A svi znamo da je pauka nemoguće dozvati i da oni imaju neke svoje putanje tako da mogu da se pojave negde posle mesec dana, negde svaki dan, a negde nikada. Ne verujem da je procenat odnesenih vozila sa nepropisnih mesta veći od 5% tako da ljudi svesno idu u rizik. Pri tome u Svetozara Markovića i okolini jeste problem za parkiranje i onda imamo ovakvu situaciju. Nego kad već slikaš po kraju napravi neku sliku (samo pazi da te neko ne premlati) onih skotova koji parkiraju na stanici autobusa ispred kafića, na sred kolovoza,ispred ulaza u dvorište/garažu, to je još 10 puta drskije (i štetnije) nego kad se samo razbaškare na trotoaru.
Verovatno se svima desilo (meni svakako više puta) da me neko zatvori sa kolovoza, zovem pauka (više i ne pokušavam), odgovori su "nemamo slobodnih vozila" (kad su jednom u servisu u kojem sam čekao na red za reglažu zvali pauka da skloni ludaka koji je noću ostavio kola na pola ulaza isto nisu hteli da dođu dok na kraju nismo svi naparavili konzilijum i smislili priču da treba da dođe ne-znam-koja-komunalna služba da popravlja šaht i da je velika opasnost itd. - slobodan pauk se pojavio za 2 minuta). Zašto je tako stvarno ne znam.
I onda ideš po svim kafićima i kladionicama u okolini, ako se niko ne javi prelaziš na prodavnice a onda ili neko ipak ustane iz kafića (neće da se bruka pa odmah da skače) ili se vlasnik auta pojavi posle pola sata i čudi se zašto se nerviraš. U ređim slučajevima kaže čak i "Izvinite".
Posebna priča su automobili koji su registrovani na firme u zoniranom području - ne mogu da dobiju parking prostor za sva vozila i onda kreće parkiranje po kolovozu sa informacijom "zvoni na interfon taj-i-taj" ili "pozovi ovaj mobilni". To je još i najlepša varijanta, sačekaš 5 minuta i ovaj izađe (kome još danas znači 5 minuta). Neki put im treba objasniti i o kom automobilu se radi jer ih imaju više nanizanih, da znaju koje ključeve da ponesu. Iskreno se čude kada primete bilo koji oblik nervoze ili prigovora.
[ dmauka @ 29.11.2008. 17:39 ] @
Verujem da je dosta vas bilo u Budimpesti nekada...tamo je sve uredjeno lepo da lepse ne moze biti. Pauk? Ma nemaju oni pojma sta je pauk. A i ne treba im. Kod njih saobracajni policajac seta centrom u svojoj zoni naoruzan - fotoaparatom. Uslika vozilo, uslika satnicu (na svom rucnom satu!) i ide dalje. Kazna uredno stize i nema nikakvih suocavanja sa policajcem i drugih gluposti. Platis i tacka.
Em naplacuju milione u kaznama, em su izbacili iz price mogucnost da se sude sa "pametnima" koji namerno ostete kola da naplate stetu od parking servisa. Em ne kupuju pauke.Pustis pripravnike sa fotoaparatima po Beogradu da vezbaju i svake godine skupis pola budzeta.
Simple as that...
[ 2nd to none @ 29.11.2008. 18:49 ] @
ovo o cemu pricate je samo posledica. uzrok je nedostatak parking mesta. grad decenijama nije planiran kako valja i sad smo tu gde smo, a ljudi se snalaze kako znaju i umeju..
i jos jedna stvar. nemam nista protiv onih koji se nepropisno parkiraju sve dok nekome ne smetaju, ali zato bih ovakve majmune streljao za primer ostalima..
[ milanbergh @ 01.12.2008. 18:30 ] @
U UK je fino regulisano što se tiče parkiranja na 2 mesta: ako gumom načepiš parking liniju plaćaš 30 funti ili tako nešto. Pa ti sad vidi.
[ damirh @ 01.12.2008. 21:34 ] @
Ovaj nije nacepio, fino se centrirao izmedju :D
[ stargatenow @ 03.12.2008. 07:23 ] @
Evo jos jedne iz Svetozara Markovica (ugao sa Bulevarom):
Svakodnevna slika, sa istim vozilima (vlasnistvo picerije "Vladimir"). Svaki put kada autobus treba da udje u ulicu napravi se zastoj. Naravno, pauk ih nikada nije ni pogledao... Stoka svoje automobile takodje trpa i na trotoar ispred same picerije.
[ Deep|Blue @ 03.12.2008. 07:38 ] @
@2nd to none
ali vidis da covek nije blokirao nijedan senzor
tako da su ostala 2 slobodna mesta.
Inace trebalo bi organizovati neko vesanje.
mislim da me najvise nervira, kad dodjem na parking i uparkiravam se u par manevara, da ne bih blokirao druge, vratim se posle par sati, kad neki manijak uletio na mesto pored i usput zagradio mene.
Pre neki dan, lik je uspeo da parkira jugica na 1-5 cm od moje leve strane, i usput me tako blokirao da i u slucaju da mogu da udjem u auto, nema sanse da ga pomerim, a da ga ne oderem.
Doslo mi je da mu zgazim ono s***** od satruljenog juga.
[ pisac @ 05.12.2008. 02:25 ] @
Citat: 2nd to none: i jos jedna stvar. nemam nista protiv onih koji se nepropisno parkiraju sve dok nekome ne smetaju, ali zato bih ovakve majmune streljao za primer ostalima..
Slažem se sa tobom, ali je (za ovaj tvoj prikazani primer) prethodno potrebno pošteno sudjenje a ne linčovanje. Da li ti znaš istoriju tog automobila na slici, odnosno šta se dešavalo pre nego što si ti došao? Šta ako je tik sa njegove leve strane već bio (loše) parkiran automobil, a sa njegove desne strane bio recimo motocikl? I onda su oni otišli, a dotični auto ostao u prikazanom položaju.
Ja sam lično jednom otišao u Tempo, i jedva se uglavio ukoso na jedino slobodno parking mesto, tik pored nekog lanca razvučenog ukoso preko parkinga, kojim je jedan poveći deo parkinga bio blokiran (iz ko zna kojih razloga). Dakle, lepo sam parkirao shodno uslovima koji su postojali na parkingu, i to na legitimno mesto na koje izgleda niko nije mogao da se uglavi (šta ćeš, ne znaju ljudi da parkiraju). Kada sam se vratio iz kupovine, u medjuvremenu je lanac skinut, a vozila se naravno naparkirala na sva moguća (do tada blokirana) parking mesta, i jedino je moj auto stajao ukoso parkiran na 2 parking mesta. Drugi vozači su me naravno gledali kao da će da me upravo linčuju, dobro da mi neko nije i razbio šoferšajbnu u medjuvremenu. A ja ni kriv ni dužan.
[ Deep|Blue @ 05.12.2008. 08:44 ] @
pa kriv si.
parkirao si na 2 mesta
shvatam te ali ... uvek je neko drugi kriv
sve bi to moglo da se popravi kad bi se za ovo kad bi kod nas poceli da naplacuju kazne za parkiranje na 2 mesta. ako ne kazne onda recimo 3x cena parkiranja.
kad bi se to desilo, onda bas i ne bismo imali nekog drugog kao izgovor, vec bi valjda bilo lakse traziti drugi parking umesto placanja kazne.
Takodje, dodatna stvar sto bi trebalo malo iskontrolisati parking servise, na nekim parkinzima sirina mesta je takva da su izgleda planirali da ljudi izlaze kroz sibere i vrata gepeka. Nije mi problem da se uglavim na takvim parkinzima, al su mi vec 3-4 puta drugi vozaci ocesali auto pri izvlacenju svojih.
[ Milos038 @ 18.12.2008. 22:30 ] @
Svaka čast za temu
Trebalo bi samo u nastavku dodati slike ekipe parking servisa koji uporno odnose automobile sa mesta gde nikom ne smetaju a ove do sada nabrojane ne pipaju jer im je lakse da ociste tramvajsku basticu kod delta city-a koja se ne koristi ni za sta i sl....
[ Zeleni zub @ 20.12.2008. 14:06 ] @
"Reko mi drugar eno ti auta na forumu."
LOL
[ gargamel011 @ 26.08.2009. 19:44 ] @
Evo malo NOBELOVACA iz DHL-a!!!
Bežanijska kosa DHL fića.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|