[ dr.NPN @ 28.06.2008. 03:58 ] @
Ovako, prvo da vam kazem da sam potpuno ozbiljan i da se ne zezam.
Trebaju mi vasa misljenja i iskustva, ali ozbiljno samo.

Citao sam na forumu razne situacije i razna iskustva oko kradje, trazenja otkupa, umesanosti policije u te radnje i navelo me je na razmisljanje.

Uzmimo da ja uzmem neki lep auto. Odem za BG recimo na nedelju dana, budem tih nedelju dana recimo na kanarevom, kumodrazu ili sl...
I desi se da mi neko mazne auto, sto, priznacete, nije bas i neki problem, ne pomaze tu ni alarm, ni lavlja gandza ni zeder... Kontate...
Ako neko hoce da ga uzme, uzece ga.

E sad situacija.

Ustanem ujutru nema auta, ja zapalim u sup i kazem "Ukrali mi auto, ali znam gde je u krugu od 50 metara"

Sta ce da se desi? Koje su sanse da oni odu i to provere, i da ja dobijem auto nazad ako su ga ukrali neki "organizovani"?

Kako murija to resava, da li bi tako nesto moglo da se izvede?
Ako je auto zaboden u garazi nekoj, da li imaju pravo da pretraze garaze ili sl, ili ide klasika, cekanje naloga, ovo ono...
Sto manje vremena prodje, veca je verovatnoca da cu ga vratiti.
[ Horvat @ 28.06.2008. 09:02 ] @
sumnjam da ce otici
zasto
evo primer jedne pljacke obicne [nije automobil]

desila se pljacka,panduri izadju na uvidjaj,sin opljackane koji takodje zivi tamo,kaze video sam ko jee to uradio,odvescu vas do njega odmah,a panduri,ne ne,to ne moze tako,mora prvo uvidjaj,pa da izadje ne znam ko,pa da se podigne poternica...p**** materine ...sve to u ne tako skorom roku

do tada lik moze da dobije i obavestenje da unisti dokaze,ili ako je sam pametan ni nece ih drzati kod kuce

[Ovu poruku je menjao pajaja dana 28.06.2008. u 15:38 GMT+1]
[ kelja @ 28.06.2008. 09:15 ] @
Citat:

Citao sam na forumu razne situacije i razna iskustva oko kradje, trazenja otkupa, umesanosti policije u te radnje i navelo me je na razmisljanje.

Cuo sam jednu strasnu pricu o tome, od jednog lokalnog prevoznika koji je po vrlo povoljnoj ceni otkupio sopstveni kombi i cudom sam se cudio nekoliko dana.
A onda sam saznao da je to ''uobicajena praksa'' u prestonici...

Policija umesana, ma nemoguce! Lopovi su sami dosli do (kucnog!) telefonskog broja ovog coveka, sigurno...

[ mrle 011 @ 28.06.2008. 09:23 ] @
Citat:
kelja: ....
A onda sam saznao da je to ''uobicajena praksa'' u prestonici...
.....

jednoj poznatoj grupi miljakovackih zlikovaca, da im ne pominjem imena, jedno vreme je bila glavna fora da nakon placenog "otkupa" ne vrate auto uopste.
[ X Files @ 28.06.2008. 09:26 ] @
@dr.NPN

Dakle, ti pričaš o situaciji da u automobilu postoji skrivena neka vrsta GPS responsera ili barem običan uključen i utišan mobilni telenefon. Pretpostavljam da znaš da postoje uređaji koji ometaju ove signale, jer se zna na kojim frekvencijama radi koji uređaj, ili celi sistemi koji rade na pricipu faradejevog kaveza. Ozbilniji lopovi sigurno znaju sve oko ovoga i uzimaju to u obzir.

Pod pretpostavkom da je GPS signal ipak dostupan, čisto sumnjam da u Srbiji postoji organizovan sistem u policiji koji bi bez obzira na tvoje 'ime i prezime' istog trenutka krenuo u akciju. Ono što mi pada na pamet (jer takođe razmišljam o ovakvom vidu zaštite) je da se u priču u policiji uključi i izvesna vrsta lukavstva (čitaj sopstvenog bezobrazluka), pa da im se zapreti medijima ili snimkom razgovora koji je vođen sa policijom u trenutku prijavljivanja krađe. Predosećam da bi tebe (ili mene) u tom inicijalnom razgovoru izvređali više nego nekog kriminalca. U principu, poenta je da niko ne voli da se njegovo ime povlači po novinama u negativnom kontektstu pa bi možda to imalo nekog efekta.

Inače, kod većih krađa policija 100% koristi takve dojave... Jednom mom drugu su zaplenili mobilni koji je kupio na pijaci. Saznao je od policije da je taj mobilni tel bio deo prijavljenih ukradenih stvari u tom slučaju.
[ motoric @ 28.06.2008. 09:57 ] @
Dali je drug dobio priznanicu da su mu oduzeli telefon zbog tog i tog...? Glupo je raspravljati o ovome jer kod nas ne postoji efikasna institucija za (unutrasnju) kontrolu policije, mozda ima ali ne radi ...
[ bakara @ 28.06.2008. 09:57 ] @
Citat:
dr.NPN:
Uzmimo da ja uzmem neki lep auto. Odem za BG recimo na nedelju dana, budem tih nedelju dana recimo na kanarevom, kumodrazu ili sl...
I desi se da mi neko mazne auto, sto, priznacete, nije bas i neki problem, ne pomaze tu ni alarm, ni lavlja gandza ni zeder... Kontate...
Ako neko hoce da ga uzme, uzece ga.

kako vidim postoje 2 resenja za tebe:

-nemoj uzimati "neki lep auto"
-ili nemoj ici "za BG"

ako te to muci, vise ti se isplati da dodjes taksijem
[ X Files @ 28.06.2008. 10:14 ] @
@motoric
Citat:
Dali je drug dobio priznanicu da su mu oduzeli telefon zbog tog i tog...?

Zaista ne znam... Ali sigurno se nije radilo o prevari u njegovom slučaju. U pozadini tog slučaja je bio neki ozbiljniji prestup u kojem je taj tel verovatno bio neki trag, pre nego sistem za vraćanje otete imovine...

U današnje vreme GPS je postao svima dostupan i mnogo više korišćen sistem zaštite nego što se misli. Recimo na Dunavu mnogi svoje čamce štite tim sistemom. A čamac ne može lako da putuje autoputem, pa je verovatno i lov na lopove privatnoj režiji ;)

Ono što je zapravo poenta cele ove priče kako se i da li se policija priprema i obučava za ovakve slučajeve, kojih će biti sve više i više.
[ stsung @ 28.06.2008. 10:22 ] @
Pozd.

He he ... za "anti-kradju" ja sam uvek imao ideje sistema James-Bond (burglar protected) Znachi umesto alarma lepo bomba i odoshe lopovi nebu pod oblake, pa da vidish kako ce ostali da budu posle oprezni No, kako je to ne toliko radikalno koliko opasno za okolinu (ne samo za njih) kao i za samog vozacha (sluchajno aktiviranje), tu sam smislio jedan drugi fazon. Alarm sa zadrshkom u vidu nervnog gasa. Znachi lepo silent alarm koji ako ne kliknesh prekidach(e) koji/e treba, na primer posle 5 minuta ispusti nervni gas koji uspava sve u vozachkoj kabini (u stilu onog moskovskog pozorishta). Ovo je naravno teoretisanje - jasno je da je baktanje eksplozivima i/ili nervnim gasom nelegalno, iako mislim da bi to jednom za svagda opametilo lopove - a posle neka policija dokazuje da nisu upravo ti lopovi uneli eksploziv u auto Secam se kako sam jedno jutro sluchajno video sa prozora komshiju sa dvojkom, ustao chovek, izasho, i pre nego shto sede u kola otvori haubu i neshto petlja - ochigledno neshto uradi svako veche da ne mozhe da se motor upali pa ujutru vraca - ovo zovem Mr. Bean sistem

Svako dobro.
[ Skandy @ 28.06.2008. 11:19 ] @
Kada vec pomenuste GPS lokatore i njihovo ometanje.... Da li je neko razmisljao o programiranim GPS lokatorima, koji bi se ukljucivali samo u odredjenom periodu dana i u ogranicenom periodu bi radili. Na primer podesiti ih da se aktivira ujutru u 5.00h i da radi 5 minuta, pre i posle toga da ne emituje nikakav signal. Vlasnim bi podesavao vreme ukljucenja i iskljucenja i znao bi kada moze da locira svoje vozilo. Predpostavljam da sav taj olos i sljam, ujutru u 5.00, uveliko spava.
[ Miroslav Jeftić @ 28.06.2008. 11:22 ] @
Ako imaš para za lep auto, imaćeš para i da uplatiš osiguranje od krađe. Ako nemaš, onda bolje vozi Dačiu Logan.
[ Andrej013 @ 28.06.2008. 11:32 ] @
evo ovako,

ako odes u policiju, i prijavis da ti je ukraden auto, oni ce prvo da te dovedu u jednu sobu, i da te 3h(mozda vise) ispituju.
bukvalno ce sve da te pitaju.... rodbina, prijatelji, poslovni saradnici, majstori po kuci sta su ti radili....
ti si prvi osumnjiceni...i verovatno nece biti prijatni i puni razumevanja u prvim razgovorima sa tobom zbog te cinjenice.
sve ovo ti ne gine cak i ako znas da ti je auto ukrao komsija i drzi ga u garazi 2 m od tvoje spavace sobe.

'organizovanih' nema.

moze da ima par lopova koji rade zajedno, a od njih nekoliko dvojica su zavrsili kurs za pandura prosle nedelje i sl, ali ne treba da te brine korumpiranost policije u toj meri da nece da ti vrate kola ako znaju gde su.

e, sad, druga je stvar koliko ce oni da se upuste u slucaj ...to vec zavisi..od njihove volje, sposobnosti, mozda cak i opterecenost pandurske stanice.
da se to desilo u manjem mestu, realne su sanse da stave par pandura na svim izlazima iz mesta..i to jos za vreme razgovora, ali ako se to desi u BG-u...moglo bi da bude zajebano(tj, da se oprostis od kola)
[ Boobec @ 28.06.2008. 14:45 ] @
Pa u zavisnosti od vrednosti auta trazice ti od 30% - vise.Po nekom pravilu kola jeftinija od 10k se ne kradu da bi se vracala, vec preprodavala dalje (to su uglavnom popularne marke automobila koja su trazena i veoma lako prodaju), dok za skuplja vozila traze otkup koji se itekako isplati,
a vrate automobil pa postoji i sansa da se ponovo cujete oko otkupa istog.
Tako da jedino ali jedino resenje je ni gps, ni bilo kakav prijemnik..., vec osiguranje
[ Horvat @ 28.06.2008. 16:22 ] @
Citat:
Boobec:  dok za skuplja vozila traze otkup koji se itekako isplati,
a vrate automobil pa postoji i sansa da se ponovo cujete oko otkupa istog.

a panduri naravno zvizde,je l'? a ako ih obavestis o otkupu,s kog broja su te zvali i ostalo??

a ako stvar uzmes u svoje ruke i sam najdes lopove?
[ Miroslav Jeftić @ 28.06.2008. 16:25 ] @
Citat:
Horvat: a ako stvar uzmes u svoje ruke i sam najdes lopove?

Mislim da su to ćorava posla, samo može neko da nastrada.
[ NoneVi @ 28.06.2008. 16:49 ] @
Jedan moj poznanik se nasao u takvoj situaciji. On je otprilike znao ko mu je ukrao kola (rec je o manjem mestu), a zatim, kad su ga kontaktirali, im je zapretio da ce te pare radje da da nekim siptarima da ove pobiju. Dobio je kola nazad posle par dana. Mada neverujem da bi ova prica mogla svakome da upali, jer ovaj lik je budaletina svoje svrste koja je i mislila to sto je rekla
[ Challenger @ 28.06.2008. 18:14 ] @
Od kradje pomaze samo kasko, sve druge oblike zastite je manje-vise lako neutralisati ili zaobici. I naravno da se ne treba bas nesto preterano oslanjati na policiju (a posebno u manjim mestima - mnogo je gora situacija nego u vecim), jer oni cesto imaju neke veze s tim, e sad da li nece/ne zele/ne smeju da reaguju iz licne koristi ili bezbednosti, to je pitanje....svako ima svoje razloge.
[ Horvat @ 28.06.2008. 18:42 ] @
kako utesno...
[ Boobec @ 28.06.2008. 23:00 ] @
Pa ako uzmes stvar u svoje ruke podrazumeva se da znas na koga ides i na sta je spreman, a postoji varijanta da znas ko je ukrao pa sam ponudis otkup ukoliko oni tebe prvi ne pozovu.I vrlo je bitno, npr. znas ko je pa prijavis, a oni imaju dil sa pandurima, ovi jave ko je prijavio i od auta nema nista u to budi siguran.A pretres?-kola su naravno na nekom trecem mestu tako da dokaza nema.
Cak sta vise lopovi ti nece reci da znaju da si prijavio sve dok ne doneses novac za otkup pa kad ti uzmu i jedno i drugo shvatis da su znali.-a kako to nagadjamo...
Eh kad bi samo osteceni pricali o tome zacudili bi ste se koliko je sve providno, nego mnogima se to desavalo a ne pricaju.
[ Andrej013 @ 28.06.2008. 23:53 ] @
ljudi, jedna stvar meni nije jasna...
kako to t injima das pare?

mislim,doneses im na ruke? pa onda upamtis face pa su sjebani, dalje, zna se gde su bili pa se uzimaju otisci sa celog mesta ili mozda neki ostaci koze, dlake(to u bogatijim drzavama ili ako si bas baja)... na kraju, das im pare, oni odu, a sve vreme si u dilu sa pandurima pa ih po'vataju kad si na bezbednom.znaci, toga bih se ja kao lopov bojao.

drua varijanta, ostavis negde pare(po dogovoru..

platis nekom 1k eura da danonocno gleda to mesto, ili jos bolje, snimis kamericom(skrivenom i sl) ozvucis, bilo sta....

mislim, da ste lopov, kako biste se osigurali da se taj neko nije nameracio da vas uhvati?
[ Challenger @ 29.06.2008. 00:29 ] @
Citat:
Andrej013:...

mislim,doneses im na ruke? pa onda upamtis face pa su sjebani, dalje, zna se gde su bili pa se uzimaju otisci sa celog mesta ili mozda neki ostaci koze, dlake(to u bogatijim drzavama ili ako si bas baja)... na kraju, das im pare, oni odu, a sve vreme si u dilu sa pandurima...

Druze, mnogo ti gledas CSI... A sta ako su i oni s nekim u dilu, tj. imaju "ledja"? Mislis da neko ko krade automobile vredne > 40, 50k € nije dobro organizovan i dovoljno "pokriven"? Pa nisu to amateri, jbg....
[ Stranger2 @ 29.06.2008. 00:48 ] @
Situacija je gora nego sto se cini.
Na zalost policija kod nas ne radi ono sto bi trebala i nema izgleda da ce sami od sebe poceti. Poboljsanje treba ocekivati tek nakon ulaska u evropsku uniju. Do tada najbolje resenje je osiguranje od kradje.

Citat:
drua varijanta, ostavis negde pare(po dogovoru..
platis nekom 1k eura da danonocno gleda to mesto, ili jos bolje, snimis kamericom(skrivenom i sl) ozvucis, bilo sta....
mislim, da ste lopov, kako biste se osigurali da se taj neko nije nameracio da vas uhvati?

Osiguravaju se osvetama.
Ako primete da si mnogo nezgodniji od drugih kojima su ukrali auto. Onda novac koji otprilike mogu da zarade na tvom autu daju krimosima da ti naprave neku stetu.
ili te prebiju navecer kada se vracas sa dzoginga
ili posalju nekog strvinara da pridje tvom detetu dok je u skoli i kazu mu "pozdravi tatu"
ili neku slicnu gadost.
u svakom slucaju naprave ti nesto da se uplasis a da ne znas odakle opasnost dolazi i koga sledeceg mogu da posalju.
Svako normalan odustane odmah cim vidi da time moze dovesti svoju decu u opasnost.
i ubistva nisu nemoguca. Ako slucajno nisi normalan pa ne odustanes ni nakon njihovih poteza onda verovatno plate ubistvo.
Ne zaboravi da ti koji se bave kradjom auta su svesni toga da dodje trenutak kada moraju i krajnje mere da poduzmu.

Hvatanje lopova ipak treba biti policijski posao ali ako budes imao iskustva sa ovim shvatices da se oni ponasaju kao da je njihov posao da maltretiraju koga hoce. Policija kakvu gledamo u TV serijama cini da se osecamo sigurno. Kada vidis kako policija funkcionise u stvarnom svetu pocnes da se osecas bespomocno.

Citat:
Od kradje pomaze samo kasko, sve druge oblike zastite je manje-vise lako neutralisati ili zaobici. I naravno da se ne treba bas nesto preterano oslanjati na policiju (a posebno u manjim mestima - mnogo je gora situacija nego u vecim), jer oni cesto imaju neke veze s tim, e sad da li nece/ne zele/ne smeju da reaguju iz licne koristi ili bezbednosti, to je pitanje....svako ima svoje razloge.

100% tacno

i jos jednom da potvrdim od kradje samo vredi da ste osigurani. Pomirite sa sa tim da sve ostale metode ne funkcionisu.
[ Stranger2 @ 29.06.2008. 01:04 ] @
Citat:
'organizovanih' nema.

moze da ima par lopova koji rade zajedno, a od njih nekoliko dvojica su zavrsili kurs za pandura prosle nedelje i sl, ali ne treba da te brine korumpiranost policije u toj meri da nece da ti vrate kola ako znaju gde su.

Odakle ti ova informacija?

Nema "organizovanih" poput talijanske mafije ali organizovani svakako jesu.
Kod nas su krimosi uglavnom organizovani na sledeci nacin:

- grupice od nekoliko sitnih specijalizovanih za neke "poslove". oni kontaktiraju pomocnika "glavnog"
- pomocnik glavnog koji sluzi kao neka vrsta kurira
- glavni tj. neko ko ima najveci broj telefonskih brojeva od grupica. on zna ko je za sta specijalizovan i kontaktira ga po potrebi. zna koga treba kontaktirati za falsifikovanje dokumenata, koga za dojavu od policije, koga za kradju, koga za nabavku delova... itd.

Ako im zasmetas oni anagazuju one koji su specijalizovani za najprljavije "poslove"

Citat:
ljudi, jedna stvar meni nije jasna...

Pa ovako nazovu te i ako pristanes da im platis oni kazu da pozajmis neciji auto (ako nemas drugi) poneses telefon i odes na tu i tu lokaciju i cekas poziv.
ti odes tamo i cekas i onda te pozovu i kazu, "idi sada tamo".
onda opet isto dok te ne pozovu i kazu "idi sada tamo".
tako te vozjau jedno 4-5 puta po javnim mestim (uglavnom benzinskim pumpama). Tu njihovi ljudi proveravajhu da li te neko prati. Celo vreme se vozis po njihovom terenu i znas da te posmatraju a ne znas odakle. To svakog coveka cini bespomocnim.
U jednom momentu ti kazu "sada izadji iz auta i stavi novac u zelenu kantu" i onda se vrati u auto i vozi.
za jedno deset minuta (kada prebroje novac) te nazovu i kazu "automobil vas ceka tamo i tamo". To mesto obicno bude u blizini. Obicno napusteni parking.
automobil obicno bude skoro potpuno citav, volan obicno bude zamenjen ili nema volana uopste.

p.s.
ovo nije teorija vec iskustva mojih poznanika

[Ovu poruku je menjao Stranger2 dana 29.06.2008. u 02:14 GMT+1]
[ Stranger2 @ 29.06.2008. 01:25 ] @
komentar za GPS lokatore

GPS lokator ti moze pomoci da saznas gde je tvoj automobil ali ti ne moze pomoci da dobijes ono sto zelis. Ne moze te zastiti ako zasmetas pogresnim ljudima. Osim toga upotreba GPS lokatora bi dokazala sta policija (ne)radi a to se policiji ne bi svidelo.
Ako previse glumis policajca i mesas se u njihov posao mozes imati problema i sa njima i sa lopovima.

GPS je efikasan protiv kradje samo u drzavama sa 100% zdravom policijom i sudovima. Pitanje je da li takva postoji negde osim u filmovima.
[ Challenger @ 29.06.2008. 01:39 ] @
Ovo sto je Stranger2 napisao je skoro potpuno tacno (kao i ono sto sam ja pisao - zasniva se na praksi, a ne teoriji i TV serijama). Samo par manjih napomena:

Citat:
Stranger2:...za jedno deset minuta (kada prebroje novac) te nazovu i kazu "automobil vas ceka tamo i tamo"....

U 90% slucajeva je ovako, sem ako se ne pravis pametan ili sl. (ili ako se oni predomisle iz nekog razloga) -> u tom slucaju nikad ni ne dobijes auto nazad, a lovu si im vec dao...

A ovo:
Citat:
Stranger2:automobil obicno bude skoro potpuno citav, volan obicno bude zamenjen ili nema volana uopste.

Zavisi od slucaja do slucaja i primenjene metode (npr. ovaj scenario bez volana je uobicajen za VW vozila, ne i za neke druge marke)

@ Stranger2: sto se tice GPS-a, taj problem se mozda i najlakse "sredjuje" - postoje GSM jammer-i koji ometaju sirok spektar frekvencija a nije ih tesko nabaviti (cena je prakticno smesna), a ako su tehnoloski "potkovani" mogu i da naprave, to je nekih pola sata posla...
[ dr.NPN @ 29.06.2008. 01:49 ] @
Evo me opet.
Iskreno, ovakvu pricu i ovakve odgovore sam, nazalost, i ocekivao.

Znaci ne pomaze nista sem kaksko osiguranja?

Strasno!

Pa kakva je ovo drzava [dobro, znam to] da ne moze policija da radi svoj posao i ako im kazem gde je auto?

Da mislio sam na GPS, skriveni, sa posebnim back-up napajanjem, bla bla... Mislio sam jos par stvari da ugradim, a sada mislim da je jedino efikasno resenje za te skotove skriveni mobilni+skriveni c4 na poziv...

Cekajte, sta murija radi onda?
Sledeci put necu ni stati kada me budu zaustavljali, jer ionako ne rade svoj posao, pa zasto da se cimaju da mi naplacuju kaznu za neveza pojas?

Kontate sta hocu da kazem?

I tuzno je to sto ste ispricali, mada, ponavljam, taj rad sam i ocekivao, ali ne mogu da verujem da je sve toliko u qrtzu.
Inace, ne radi se o kolima od 40-50000 nego od desetak...

Koliko kosta kasko uopste?
[ Andrej013 @ 29.06.2008. 02:13 ] @
kako te ljude da nadjem ako sam spreman da dam recimo 20k eura?

da li bi upalilo da nekom bitnom iz milicije dam te pare(ako nesto uradi po tom pitanju)?
ja verujem da je nasa DB dosta sposobnija nego sto se cini...mislim da mogu da nadju bukvalno bilo koga...ako zele..
mislite li da mogu novcem da ih zainteresujem?

koliko god vam laicki izgledalo pitanje, ipak ocekujem ozbiljan odgovor.

[Ovu poruku je menjao Andrej013 dana 29.06.2008. u 03:23 GMT+1]
[ Challenger @ 29.06.2008. 02:15 ] @
@ Andrej013: Naci ce oni tebe, ne brini, osim ako imaju bolju ponudu

@ dr.NPN: Ne vredi ti ni mobilni + C4 posto onaj GSM jammer blokira frekvenciju fona.... Sto se tice kasko-a, probaj da izracunas npr. ovde: http://www.ddor.co.yu/sr/osiguranje/vozila/putnicki.asp
[ Boobec @ 29.06.2008. 02:22 ] @
Pa znas kako, ne krade se auto bas svakome, prvo se prati da bi se utvrdilo ko je i sta je, kad spava, radi, jede...pa tek onda.

Nista se ne brini naci ce oni tebe ili tvoj broj, to ce ti reci i u policiji.
[ Andrej013 @ 29.06.2008. 02:26 ] @
ok, a sad ozbiljno.
recimo da imam mnogo para, i da ne zelim da im ih dam...razlog-nebitan, ali do kraja zelim da u tome istrajem..znaci to mi je zivotna okupacija.
znaci, moram d aih nadjem. moram
da li mislite da moze neko u srbiji da mi pomogne.
[ staticInt @ 29.06.2008. 02:36 ] @
Pa zavisi od bande koja ti je auto ukrala i to nema veze sa drzavom, realno da ti to uradi mafija u Americi opet bi imao iste opcije. Mada koliko se secam bilo je na vestima kad je neki lik marno kola nekome a taj je zvao policiju i onda su mu napravili sacekusu kad je uzimao pare, doduse ako je neka organizovana grupa ljudi ovo nece upaliti a mozda i hoce ako doticni propeva, ako pak ne, onda si ti napravio sebi i svojoj porodici ogroman problem.
[ Challenger @ 29.06.2008. 02:40 ] @
@ Andrej013: Pa ili nadjes ortaka nekog ortaka koji ima ortaka koji je u tome ili necem slicnom a moze da se raspita koje "grupice" rade na odredjenom podrucju, ko su, ko im je "glavni", ko je narucilac, ko su fizikalci, gde se krecu u slobodno vreme, s kim su sve povezani, itd, itd. Ili i sam pocnes da se bavis nekim kriminalom, pa vremenom steknes prijatelje iz slicnih bransi koji ce ti mozda reci ko je tacno odradio taj posao... U svakom slucaju - jako tesko, jako rizicno a sto je najgore, ne garantuje uspeh. Na policiju zaboravi, kao i na mnogobrojne detektivske agencije i sl. gluposti, koje samo izvlace kesh a ne daju (u 99% slucajeva) nikakve rezultate
[ Stranger2 @ 29.06.2008. 10:08 ] @
Citat:
ok, a sad ozbiljno.
recimo da imam mnogo para, i da ne zelim da im ih dam...razlog-nebitan, ali do kraja zelim da u tome istrajem..znaci to mi je zivotna okupacija.
znaci, moram d aih nadjem. moram
da li mislite da moze neko u srbiji da mi pomogne.

Postoji sansa ako imas prijatelja koji poznaje nekog od beogradskih krimosa. Ali samo reagujes u roku od nekoliko dana od kradje.

U tom slucaju ce biti ista prica kao ono sto sam napisao za otkup. Ako ti budu hteli vratiti auto prvo sto ce se desiti je da oni tebe nazovu i kazu ti "idi na tu i tu lokaciju i cekaj"...

Ako imas jako dobrog prijatelja onda ce mozda to da urade bez novca a ako nije onda ces morati platiti otkup klasicno.

S to se tice policije, vec smo napisali kako stoje stvari. Za par minuta razgovora sa njima, razocaraces se i u njih i u drzavu i u zivot. Nakon uvida u to kako sistem funkcionise normalan covek bude u depresiji mesec dana, gorak okus u ustima, praznina u stomaku itd.

[ Stranger2 @ 29.06.2008. 10:15 ] @
Citat:
kako te ljude da nadjem ako sam spreman da dam recimo 20k eura?

da li bi upalilo da nekom bitnom iz milicije dam te pare(ako nesto uradi po tom pitanju)?
ja verujem da je nasa DB dosta sposobnija nego sto se cini...mislim da mogu da nadju bukvalno bilo koga...ako zele..
mislite li da mogu novcem da ih zainteresujem?

koliko god vam laicki izgledalo pitanje, ipak ocekujem ozbiljan odgovor.

Na HRT televiziji je bila emisija "latinica" i tema je bila o kradji auta. Gost emisije je bio jedan covek iz hrvatske kojem su u srbiji ukrali auto. On se zainatio i boravio u srbiji dok nije vratio svoj auto. Medjutim on je najverovatnije lovator pa je verovatno platio nekome da ga poveze sa krimosima i da im plati otkupninu. U emisiji najverovatnije nije ispricao potpunu istinu jer je prica bila malo neobicna.
Ako te bas zanima mozes probati kontaktirati HRT pa zatraziti da ti daju broj telefona od tog coveka pa neka ti on objasni.
U svakom slucaju pokusaj se pomiriti sa tim da tu nema pomoci i nemoj gajiti lazne nade. Ako i pokusas da vratis svoj auto budi svestan da su jako male sanse da uspes i da sve dobro prodje.
[ Stranger2 @ 29.06.2008. 10:22 ] @
Citat:
Znaci ne pomaze nista sem kaksko osiguranja?

Strasno!

Pa kakva je ovo drzava [dobro, znam to] da ne moze policija da radi svoj posao i ako im kazem gde je auto?

Da mislio sam na GPS, skriveni, sa posebnim back-up napajanjem, bla bla... Mislio sam jos par stvari da ugradim, a sada mislim da je jedino efikasno resenje za te skotove skriveni mobilni+skriveni c4 na poziv...

Pa pomaze sve sto moze da ih spreci ili da ih uspori pri kradji. Naravno da ce se nerado odluciti da kradu automobil koji je tesko ukrasti.

Citat:
Secam se kako sam jedno jutro sluchajno video sa prozora komshiju sa dvojkom, ustao chovek, izasho, i pre nego shto sede u kola otvori haubu i neshto petlja - ochigledno neshto uradi svako veche da ne mozhe da se motor upali pa ujutru vraca - ovo zovem Mr. Bean sistem

Pa ovaj Mr Bean sistem moze isto biti dobra zastita od kradje. Ako napravis nesto individualno sto je samo kod tebe u automobilu, normalno da ce ih usporiti ili potpuno onemoguciti da ga ukradu.

Citat:
Strasno!

bilo je jos tri puta strasnije za vreme milosevica
[ Horvat @ 29.06.2008. 11:00 ] @
a koja je fora sa skidanjem volana sa vw??

i ovo sto ste napisali,kao da sve kradje koordinira "nasa stvar" [domaca cosa nostra wannabe]

znaci najbolje resenje,stavis metalnu mrezu preko citavog automobila,stavis znak upozorenja na prozor i prikljucis sve to na neki visok napon :D

pa valjda primetis ako ti se neko stalno muvari ispred kuce i oko tebe,a nije dosao u komsiluk

p.s. sto se tice da panduri ne mogu,mogu oni i znaju,ali nemaju zeleno svetlo za napad,sve oni znaju ko je u kojoj grupi i ostalo,nisu svi panduri ovi lelemudi na ulici sa 6-o mesecnim kursem,ali kao sto rekoh "neko" im ne da da rade posao...a njima to izgleda ne smeta :)

p.p.s. je l' neko snimao razgovor s tim lopovima oko "kupovine"?
[ Chieftec @ 29.06.2008. 11:45 ] @
Citat:
NpN
apprentice

Pridružio: 09 Okt 2007

Garaža: Kadet 1.3E

PorukaPoslao: Sub 31 Maj 2008 11:30 Naslov: [Beleska] Dilema, ne znam sta da kupim...

Opis teme: Do 6-7k€, da li audi ili sta da gledam...

Eh, neke parice su se ustekale, nesto jos fali, imam ogromnu zelju sta da kupim.

Ja razmisljam samo o Audi A4, nesto starije, 99'-00 onaj stariji model sa repom nazad, preterano izgleda.
Benzinac definitivno, ja sam hteo 1.6, ljudi me ubedjuju da je to slab motor za taj auto, a meni ne treba jaka masina, nije to za mene... Ljubomoran
Kazu da je 1.8 idealan, kao i manje ce da trosi i to...

Sorry za spijuniranje drugih foruma :) ali ako hoces da kupis ovo sto si pisao po cannonball-u, mislim da ne treba nesto mnogo da se brines, stavis zeder i gotovo. Ipak je staro 10ak godina i moze da bude zanimljivo jedino nekome za delove, tesko da ce neki pro da krade kola od 6000 - 7000 €.

Citat:
Horvat: a koja je fora sa skidanjem volana sa vw??

Kod VW-ova se chupa volan ukoliko ima zeder, ima valjda aluminijumsku letvu volana, sto je propust, bar u slucaju zedera. Kod ostalih proizvodjaca potrebno je vise se namuciti, naravno ako se nema kljuc.

Eh, koliko sam se samo volana nachupao...
Salim se :/
[ dr.NPN @ 29.06.2008. 13:22 ] @
Prijatelju, cega sam se ja sve naslusao to je strasno... Citao sam na nekom forumu da su krali i golfove dvojke i trazili po 1000 eura za otkup... Ima svega.
Auto planiram maksimalno da sredim, tako da, veruj mi, nije mi svejedno kad legnem da spavam.
[ Stranger2 @ 29.06.2008. 13:29 ] @
Citat:
p.p.s. je l' neko snimao razgovor s tim lopovima oko "kupovine"?

nije problem snimiti razgovor. moguce je to napraviti. Ali kao sto sam vec napisao od takvih stvari se osiguravaju osvetama i gadostima koje mogu uraditi tvojoj familiji.

Osim toga cak i snimak razgovora nista ne znaci. Niko od njih nece reci u tom razgovoru svoje ime. Nece reci gde se nalaze. Nece reci koliko ih ima. Ponavljam da se tokom otkupa auta nalazis na njihovoj teritoriji i pred njihovim ocima. Ne znas ni ko su ni gde su a znas da oni tebe vide. Kada budu sigurni da te niko ne prati i da nista nije sumnjivo onda ti kazu gde da ostavis pare. Pare ce uzeti tek kada se ti dovoljno udaljis da ih ne vidis.
Na kraju ces ili dobiti svoj auto ili neces. Cak i da imas snimak razgovora, sta ti to pomaze. Snimak nista ne dokazuje osim da si otkupio auto od nepoznate osobe.
Ako se pocnes hvaliti da si ih snimio, verovatno ce ti napraviti velike probleme. U svakom slucaju na kraju se neces osecati kao pobednik. Veruj mi video sam takva razocarenja.

Poenta cele price je da je sistem toliko iskvaren da pojedinac cak i kada da sve od sebe, ne moze skoro nista da popravi. Normalnom coveku preostaje da shvati da je sitna riba i da u skladu s tim nadje svoje mesto.
[ Challenger @ 29.06.2008. 13:39 ] @
^^^ + sto snimljen razgovor nije nikakav dokaz na sudu (a ni u policiji).

@ dr.NPN: To za dvojke mozda rade neki "pilicari", tesko da se neko ozbiljan/poluozbiljan time bavi. Ne znam koji auto imas i sta sve hoces da sredis na njemu, ali obicno kombinacija nekog kvalitetnijeg alarma, sape/zedera + jos neka blokada motora, dotoka goriva (namesti se neki skriveni taster/prekidac) resava problem sa jeftinijim automobilima (ali to te otprilike izadje kao kasko, mozda nesto manje). Iako time maximalno smanjis rizik od (uspesne) kradje, ipak se desava da npr. ako ne uspeju da ukradu, onda maximalno uniste auto (naravno - koliko im vreme dozvoljava).
[ Chieftec @ 29.06.2008. 14:31 ] @
Citat:
dr.NPN: Prijatelju, cega sam se ja sve naslusao to je strasno... Citao sam na nekom forumu da su krali i golfove dvojke i trazili po 1000 eura za otkup... Ima svega.
Auto planiram maksimalno da sredim, tako da, veruj mi, nije mi svejedno kad legnem da spavam.

Razumem te, da postoji i najminimalnija sansa da se nesto desi, pa opet nikada neces biti miran. Pogotovo ako si sakuplao pare za kola i mozda se odricao necega i sada neka budala dodje i uzme. Kada ga ostavis negde sta god od alarma i svega imao strepeces kada se budes vracao na parking hoces li ga zateci, tako da kao sto su ti rekli uplati full kasko, jedino tako mozes biti relativno miran.

Za taj auto, ako je i dalje on u opticaju, ne bi trebalo da je mnogo, raspitaj se i uradi to.

Imam jedno posredno iskustvo oko otkupa, radi se o mom techi, desilo se sredinom devedesetih. Zivi u nemackoj i imao je audi 100, tada najnovije u toj klasi, kao sada A6, bio je par meseci star, upadljiv, zatamnjen. Dosao je ovde, okolina BG-a inace, nestao auto iz dvorista, kontaktirali ga za otkup i trazili 10.000 maraka.
Nije nista prijavio policiji, otisao je sa gde su mu rekli, okolina Zemuna, neka shuma. Uopste se nisu skrivali, pojavili se neki sa automatskim puskama, odveli ga u sumu, dao pare, dobio auto. Ne secam se bas, bilo je davno i tada sam bio mnogo mlad, ali tako nesto je bilo.
Postoji osnovana sumnja sada kada pogledam, da su to bili poceci zemunskog klana, bar onog poznatog pod tim imenom, spasojevic i ta ekipa, oni su kao sto je poznato, na pocetku karijere radili te stvari.
[ Challenger @ 29.06.2008. 14:55 ] @
@ Chieftec: Otprilike tako se ranije radilo, sad su "evoluirali" i idu u korak s tehnologijom.
[ Stranger2 @ 29.06.2008. 18:30 ] @
Da mobilni telefon je doneo revoluciju u nacin otkupa.
Mobilni telefon i omogucava da to izvedu uz najmanji moguci rizik po njih. Sve obave navodeci te kratkim uputstvima, ne vidis ni jednog od njih ni u jednom trenutku.

zvuci malo jezivo da nove tehnologije toliko olaksavaju zivot krimosima.
[ Horvat @ 29.06.2008. 20:15 ] @
to za snimak sam pitao da cujem/cujemo jednu takvu situaciju,jer tako opisano mi previse naivno i previse na "csi" foru zvuci i americke akcione filmove
[ Boobec @ 29.06.2008. 23:02 ] @
Kako se ja odusevim kad vidim npr BMW 3 nov, bez ikakve zastite onako parkiran negde (znaci covek platio osiguranje i boli ga uvo bas, cak sta vise bilo bi mu i drago da mu ga ukradu jer dobice finu odstetu pa moze i da promeni auto ili isti sa drugom bojom...)
Npr u EU oni koji su osigurani, a ima ih puno jedva cekaju da se sudare sa nekim ko pravi prekrsaj npr usao u jednosmernu-i ovaj ce ga juriti samo da bi ga udario-i sta onda dobija nov auto...
Postoji i fora sa maskiranim "parking servisom" ili "slep sluzba" mogu da ti oteraju auto usred bela dana pa i da to gleda sto ljudi niko nista ne bi preduzeo.

Zamislite ovakvu zastitu to bi bilo provereno najefikasnije:

http://www.youtube.com/watch?v=cu8vtFRpOqU
[ Stranger2 @ 29.06.2008. 23:25 ] @
Citat:
covek platio osiguranje i boli ga uvo bas, cak sta vise bilo bi mu i drago da mu ga ukradu jer dobice finu odstetu pa moze i da promeni auto ili isti sa drugom bojom...

ne treba preterivati. Uglavnom i sa kasko osiguranjem moras zadovoljiti neke uslove da bi ti bila isplacena vrednost auta.
[ Stranger2 @ 30.06.2008. 19:36 ] @
Citat:
S to se tice policije, vec smo napisali kako stoje stvari. Za par minuta razgovora sa njima, razocaraces se i u njih i u drzavu i u zivot.

da dodam jos malo kako izgleda razgovor sa policijom...
Najpre te razocaraju izjavamna poput
"odmah da vam kazemo, sanse da vam nadjemo automobil su jako male",
"ako je ukraden jutros do sada je vas automobil verovatno u rumuniji"...

A kada pokazes razocarenje ili pocnes da ih kritikuujes ili im predlozis kako da ih uhvate onda krenu namrsteno i drsko sa recenicama poput
"gospodine, zelite li vi da vam pomognemo ili ne",
"mi se ne mesamo u vas posao, nemojte ni vi u nas",
"ne brinite se vi, mi dobro znamo svoj posao",
"to je nasa briga",
"nije nam potreban vas savet",
"jeste li vi zavrsili za detektiva?"
i slicno...
ugalavnom daju ti do znanja da treba da se ohladis
[ zeljko__82 @ 01.07.2008. 04:26 ] @
Ajd' i ja 2 teoretska pitanja :))
Sta se desava ako neces da im platis otkup? Npr. imas kompletno kasko, sto bi davao par K eura krimosima...
Jel onda prete?
I kako te kontaktiraju ako nemas fiksi telefon, vec samo neregistrovan prepaid mob? Salju pismo na adresu na koju se vodi auto? Ili te cekaju ispred pa ti licno pridju ? ;)
[ 101010 @ 01.07.2008. 09:29 ] @
imas kasko? pa onda kontaktiraju osiguranje :D

[ Stranger2 @ 01.07.2008. 10:47 ] @
Pa ako neces da im platis otkup onda ti nece ni dati auto. Mnogi ni namaju kes u sebe da plate otkup.

Ne znam za ovo ako nemas fiksni telefon. Verovatno te u tom slucaju ni nece kontaktirati.
[ pantic68 @ 01.07.2008. 11:46 ] @
Pa sto se ne otkupi ide u delove ili se tako prodaju onima koji imaju ideju sta bi sa njima. Ne idu vlasnici okolo sa punim dzepovima spremni da plate otkup, mnogi se natezu i za gorivo ali su kupili lep auto "da se vidi". A cesti su i pokusaji uzimanja otkupa od strane likova koji su samo culi za slucaj a pojma nemaju gde je auto.
Citat:
Cekajte, sta murija radi onda?

Vise puta sam cuo da su primeceni kako patroliraju u blizini za vreme ili malo pre kradje cak i u seoskim sokacima u kojima godinama nisu vidjeni. Sta stvarno rade sam bog zna.
[ X Files @ 01.07.2008. 12:05 ] @
Pre nekoliko godina je u centru BG-a bila ukradena firmina Octavia. Vozac je odmah otisao u policiju, gde su mu rekli da ostavi svoj broj telefona jer ce lopovi zvati njih (policiju!!!) za vlasnikov broj u vezi otkupa. Dakle, policija je zapravo bila agencija za spajanje vlasnika sa lopovima. Vozac je ostavio direktorov broj (a ne svoj) jer sta on ima vise s tim.

Kad su lopovi culi da se radi o sluzbenom autu, odustali su cak i od otkupa - i zadrzali vozilo.

Kad su svi zaboravili na taj slucaj - dogodio se neki udes (prevrtanje) u BG-u u kome je ucestvovala neka Octavio. Pogadjate, bila je to bas ta ukradena Octavia - podmladjena, sa drugim brojevima, mozda i farbom, ne secam se vise. Kako je pri uvidjaju otkriveno da se radi o ukradenom autu, ne znam.

Octavia je odmah isla na peglanje u Auto Cacak, gde je bila kupljena i kasnije je vracena u vozni park.

Vlasnik je rekao od koga je kupio vozilo, i (relativno) brzo se doslo do neke kuce na izlasku iz BG-a, na putu BG-NS. Posto se radilo o verovatno ozbiljnijoj lopovskoj grupi, bila je to akcija a ne obicno hapsenje. Doslo je do puskaranja i taj lopov je stradao. To su pricali vozaci nase firme i cak mi jednom prilikom pokazali kucu gde se to dogodilo.

Eto, s jedne strane policija je posrednik (ako se isplati vlasniku) a sa druge strane moze i da razvali lopovsku grupu. Tako da nema bas definitivnog odgovora sta policija zapravo radi...
[ vladd @ 01.07.2008. 12:43 ] @
Pa sta je cudno, lopovske grupe se stite, dok ne budu razotkrivene, najcesce nekom brljotinom, a tada najcesce sledi likvidacija, da se ne bi otkrila struktura.

Pa kako vi zamisljate kriminal. Neki baja bilduje par godina, pa kada ojaca, naprasno odluci da se bavi kriminalom...

Poz
[ kelja @ 01.07.2008. 13:03 ] @
Citat:
vladd: Pa sta je cudno, lopovske grupe se stite, dok ne budu razotkrivene, najcesce nekom brljotinom, a tada najcesce sledi likvidacija, da se ne bi otkrila struktura.

Pa kako vi zamisljate kriminal. Neki baja bilduje par godina, pa kada ojaca, naprasno odluci da se bavi kriminalom...:D:D

Poz

Pa ne... odluci on ranije, a kad ojaca, onda ga Sluzba prigrli, i eto ti veselja. :)
[ Horvat @ 01.07.2008. 13:43 ] @
Citat:
X Files:Eto, s jedne strane policija je posrednik (ako se isplati vlasniku) a sa druge strane moze i da razvali lopovsku grupu. Tako da nema bas definitivnog odgovora sta policija zapravo radi...

da li samo posrednik ;)
[ 101010 @ 01.07.2008. 18:07 ] @
Kako me je danas iznervirala administracija nashih drzv institucija, obavezno moram da kupim boksersku vrecu, za sad da malo udarim po tastaturi :).

Direktni insight u to kako izgleda kada zovu lopovi. Drugara su slucajno zvali, pogresili broj :), nije znao da li je sala pa ih saslusao.
Covek ga pozvao, dzentlmenski rekao cifru i kako stoje stvari, da se ne obavestava policija o tom razgovoru, jer onda nema auta, a i njemu ode glava i da se ne sali sa tim.
Verovatno vecina ljudi i ne obavesti policiju da im traze otkup. U krajnjem slucaju da neka grupa (pre ce biti neki clan) i padne za kradju automobila, koliko mogu da dobiju, mozda godinu-dve, ako i toliko, i eto ih napolju. A u zatvor se ide samo na postdiplomske, a ne na lecenje.

Sto se tice kradje na prvom mestu su suv-ovi kajen, q7, tuareg i sl. Kao i nova vozila vw-audi-porsche koncerna. Sve ostalo se gotovo i ne krade.
[ Stranger2 @ 02.07.2008. 21:32 ] @
Citat:
Eto, s jedne strane policija je posrednik (ako se isplati vlasniku) a sa druge strane moze i da razvali lopovsku grupu. Tako da nema bas definitivnog odgovora sta policija zapravo radi...

Pa ne mozes pojednostavljivati stvar i pokusavati da shvatis da li hvataju lopove ili ne hvataju.
Nisu svi lopovi organizovani u jedinstvenu organizaciju i kod njih ima pocetnika, amatera, uljeza, pridoslica, nelojalnih itd.
One najorganizovanije policija svakako ne juri.

E sad auto moze ukrasti i grupa klinaca koji hoce malo avanture, u tom slucaju ne verujem da ce ih policija stititi. Takve slucajeve iskoriste da bi mogli da kazu "upravo smo obavili jos jednu uspesnu akciju protiv kradje auta..."
I policija mora imati neki alibi. Da bas nikoga nikad ne uhapse onda bi u potpunosti ostali bez alibija.

Nesrecnici koji su imali iskustva sa kradjom auta, znaju da je umesanost policije providna ali prirodno o tome cute jer su dovoljno unesreceni zbog gubitka auta i ne treba im jos jedno zlo.
[ Horvat @ 02.07.2008. 22:01 ] @
@binarni,i sta ti je drugar uradio?

@stranger2, da,ti klinci su im konkurencija,treba ih skloniti :D
[ Stranger2 @ 02.07.2008. 22:52 ] @
Neko je spomenuo u ovoj temi mogucnost da se takve stvari objave u novinama.
Evo zanimljiv tekst o novinarima i slobodi stampe u komsluku. Verujem da je slicno i u Srbiji samo nisam nasao clanak.

Citat:
ZAGREB - U proteklih 15-ak godina 40 novinara i vlasnika medija napadnuto je ili izloženo prijetnjama zbog svog pisanja, početkom 90-ih najčešće zbog istraživanja ratnih zločina i pljačke u privatizaciji, a od kraja 90-ih zbog pokušaja razotkrivanja korupcije i organiziranog kriminala, istaknuli su danas predstavnici Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND) predstavljajući nacrt izvješća o napadima na novinare ili tzv. Bijelu knjigu.

Povod za sastavljanje izvješća bilo je premlaćivanje novinara Dušana Miljuša od čega je prošlo mjesec dana, a policija do danas nije pronašla počinitelje.

Zamjenik predsjednice Zbora istraživačkih novinara Hrvoje Zovko upozorio je da su na isti način prošli i ostali slučajevi napada na novinare iz Bijele knjige, koji su uredno prijavljeni policiji, a ni jedan nije rasvijetljen, pa je učinak državnih institucija u zaštiti novinara ravan nuli.

Zovko ističe da se veliki broj prijetnji dogodio u lokalnim medijima gdje su novinari nezaštićeni jer su policija i pravosuđe u rukama lokalnih moćnika.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka pozvao je sve novinare koji su na bilo koji način bilo izloženi napadima i prijetnjama da se jave kako bi i njihov slučaj bio uvršten u Bijelu knjigu. Dodao je da je već sada veći broj slučajeva napada veći nego što je navedeno u nacrtu izvješća jer se novinari, kako kaže, svakodnevno javljaju.

Jedan od ciljeva HND-a su izmjene Kaznenog zakona kako bi se napad na novinara tretirao kao napad na službenu osobu.

Nacrt izvješća predan je šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincentu Degertu, Vladi i predsjedniku Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije Željku Jovanoviću.

Iščitavajući Bijelu knjigu, vidljivo je da se u njoj spominju mnogi poznati novinari kojima su najčešće upućivane prijetnje "svi ćete umuknuti", "pojest će te mrak", "omerta", "svi ste vi četnici". Novinarima, ali i članovima njihovih obitelji prijetilo se vatrenim oružjem, bilo je provala u stanove, no najčešće su premlaćivani palicama.

Česti oblik zastrašivanja bila su prijeteća pisma, a u jednom slučaju novinarke su primile prijeteće pakete - u jednom je bila krvava mačka bez glave, a u drugom mrtvi miševi i kukci.

Članica Zbora Danica Juričić istaknula je da je prema do sada prikupljenim podacima novinarima najviše prijetio saborski zastupnik i optuženik za ratne zločine Branimir Glavaš te osobe kojima se sudilo u slučaju tzv. zločinačke organizacije.

"Većina ljudi koji su prijetili novinarima nisu nepoznati vlastima, već su bili miljenici te vlasti, zbog čega su se mogli bahato ponašati", ustvrdio je Zovko.

(Hina)

tekst prepisan sa http://www.totalportal.hr/article.php?article_id=209737