Danas je (8. Jul), na b92, u rubrici tehnopolis, objvljen članak http://www.b92.net/tehnopolis/kolumne.php?nav_id=307533 u kome kritikuju načni na koji se rade sajtovi u Srbiji. Sajt Ministarstva za dijasporu je iskritikovan zbog korištenja frejmova (\"tehnologija stara 10 godina\") kao i da se ne validira.
Onda sam ja otvorio kod prve strane b92. U komentaru na dotični članak dao sam svoja zapažanja o samom b92.net, ali komentar nije pušten. Toliko o najdemokratskijem mediju.
Kao neko kome je više puta brisan komentar, ko je banovan i sl, na b92, smatram sebe vrlo pristrasnim. Zato bih voleo da otvorimo diskusiju o \"najposećenijem sajtu\" na srpskom internetu.
Ovo su moja zapažanja.
WebDeveloper mi je dao da se sajt renderuje u quirks modu, znači ne po strandardima.
CSS validator je dao 16 grešaka
Feed je prosao uz par saveta
HTML validacija: Failed validation, 184 Errors
Sto se tiče pristupnosti (accessability), sajt je pao na ispunjenju 508 Standards, Section 1194.22 standarda kao i WAI test.
"Document outline" daje samo jedan H tag.
Kada sam uradio ctrl+U, zamalo da me strefi šlog. Sajt je urađen korištenjem tabela (10 godina stara tehnologija), sa puno umetnutog koda i stilova. Dakle, ništa odvajanje prikaza od sadržaja i koda, ništa našredne tehnologije i novi koncepti. Dubina tabela je 3.
Što se tiče sadržaja:
HTML 12kb
CSS 20kb
JS 41kb
Slike 88kb
Flash 113kb
Ukupno 272kb
Znači ba 50 posto sadržaja su reklame. E sad, većina u Srbiji je na lošem dial-upu. Kako bi se prosečni posetilac b92.net-a osećao da zna da pola para koje daje za internet ide na skidanje reklama, a da on od toga ima samo trošak?
Ja sam se zadržao na tehničkoj strani, ali ću od nekih narednih postova da se osvrnem na organizaciju i dizajn.
PS: Ovu poruku sam prvo postovao u Kritike, ali nisam obratio paznju na pravila, pa je postujem ovde, posto ne znam koji forum je odgovarajuci
[ spartak @ 09.07.2008. 06:23 ] @
U pravu si, al si jos zelen. Pa zar si stvarno ocekivao da puste taj komentar sami i sebi? Doduse sad kad zivne ova tema mozda ga i puste (silovana demokratija).
Ali je i onaj clanak u pravu. Koliko ima sajtova koje samo ucitam i zatvorim, ne mogu da ti opisem. Vidi recimo ovaj sajt http://www.lad.co.yu/ Trebalo mi je cele 2 sekunde da provalim da ni jedan link ne radi, i da me iziritiraju mrdalice koje se krecu preko ekrana da odustanem od cekanja ucitavanja kompletnog flesha za navigaciju (ako se u ludom besu uopste i ucitava u pozadini bez ikakve indikacije). Pardon, radi dugme za ton :-)
Mozda je ceo sajt IQ test :-)
Pa pogledaj recimo ovo http://www.aikido.org.yu/ - cak i da hoce da im neko dzaba radi, njih covece ima mali milion, kako ne nadjose nekoga ko to stvarno koliko toliko ume da uradi.
[ Deep|Blue @ 09.07.2008. 07:35 ] @
vest sa b92
Citat:
Jedna mlada žena iz Tokija, koju je muškarac naouružan nožem, prošla je bez povreda, nakon što je s njim popila šolju čaja.
Pošto mu je rekla da nema novca kod sebe, napadač je upao u ženin stan, gde je ona pokušala da ga smiri ponudivši mu šolju čaja, piše dnevnik "Asahi". Odloživši nož, muškarac je započeo monolog o svom životu, koji je potrajao dvadesetak minuta.
Article: http://www.b92.net/info/vesti/...07&dd=09&nav_id=307671
pokusajte da shvatite prvu recenicu ...
[ Java Beograd @ 09.07.2008. 08:21 ] @
Ih da je ovo jedino ! Ja sam primetio gomile i gomile nebuloza, i "reportaža" od polupismenih novinara. Ako će ovo da bude tema gde ćemo da im se smejemo ("B92 novinarski biseri") postovaću sa zadovoljstvom !
[ bags @ 09.07.2008. 08:42 ] @
Daleko da su od savrsenog, ali ja sam zadovoljan njihovim sajtom.
Ako neko ima alterantivan sajt , neka predlozi. ( Znaci sajt sa vestima iz svih oblasti , a da je vezan za podrucje srbije i ex-yu, plus da se nadje povremeno zanimljiv tekst na razne teme)
Recenice trebaju da pocinju velikim slovom. Smejala se kuka krivom drvetu. :-)
[ srdjee @ 09.07.2008. 09:03 ] @
AdBlock Plus je mama
;)
[ Nemanja Avramović @ 09.07.2008. 09:13 ] @
Citat:
stil: Recenice trebaju da pocinju velikim slovom. Smejala se kuka krivom drvetu.
U rečenicama bi trebalo da se koriste naša slova. Takođe, glagol trebati se upotrebljava bezlično ukoliko je u spoju s drugim glagolom. Ako nema drugog glagola, trebati se menja normalno kroz sva lica. Drugim rečima, nije "trebaju" nego "bi trebalo", ali da ne cepidlačimo.
Enivej, back to topic: Sajt b92 možda ne ispunjava sve standarde, ali po meni to nije toliko ni bitno. Naravno da standarde treba pratiti što više kako bi se sajt (skoro) identično prikazivao u svim browserima (za to standardi inače i služe, zar ne?), ali ako je neko 180 puta zaboravio (ili namerno izostavio) da stavi ALT atribut tagu IMG, onda to po meni i nije neka greška, iako će validator tu da prijavi grešku (barem kod XHTML 1.0 Strict DTD-a).
I kao što neko reče: Ako neko zna alternativu b92.net sajtu (preglednost, gomila informacija, ovo ono ) slobodno može ovde da ostavi link.
[ filip_caca @ 09.07.2008. 09:29 ] @
jednostavno www.naslovi.net
Skoro su ga osavremenili,najbolji!
[ Lesli Eldridz @ 09.07.2008. 09:30 ] @
Mozda je nekima Fokus radio bolji, sta znas. Sad je demokratija i sloboda, svako ima pravo na svoje misljenje ;)
[ Java Beograd @ 09.07.2008. 09:36 ] @
Citat:
stil: Recenice trebaju da pocinju velikim slovom. Smejala se kuka krivom drvetu. :-)
Rečenice treba da počinju velikim slovom. Smejala se kuka motiki da je kriva.
[ stil @ 09.07.2008. 09:53 ] @
@ Nemanja Avramovic Ja ovo pisem uz pomoc Nokie N73 koja nema nasa slova. Tako da ... Sto se tice cepidlacenja . Ja nisam ekspert za pravopis , ali dosta stvari znam. Moja poenta je , da svakako treba ukazati na greske , ako ih ima . U cilju podizanja standarda , odnosno kvaliteta. Ali ne tako sto ce se zapoceti nekakva kampanja protiv nekoga. Na kraju , eto posla za nekog svrsenog studenta Filoloskog fakulteta da radi kao lektor/ka u poslu uredjivanja sajta. Poz.
[ Flo33 @ 09.07.2008. 10:41 ] @
Citat:
Ako neko ima alterantivan sajt , neka predlozi. ( Znaci sajt sa vestima iz svih oblasti , a da je vezan za podrucje srbije i ex-yu, plus da se nadje povremeno zanimljiv tekst na razne teme)
Citat:
I kao što neko reče: Ako neko zna alternativu b92.net sajtu (preglednost, gomila informacija, ovo ono ) slobodno može ovde da ostavi link
Mislim da je jasno da kvalitet sajta ne možemo određivati samo prema HTML validaciji
I lično mišljenje: Meni je b92.net pregledniji i prijatniji za oko od ova dva sajta. Sorry but jebiga
[ Flo33 @ 09.07.2008. 10:49 ] @
Citat:
Sve vesti samo u HTMLu ima preko 900 grešaka
Sorry,ja vesti čitam radi vesti,ne radi html grešaka.A svevesti su jedna od najobuhvatnijih stranica.
[ bttp @ 09.07.2008. 11:15 ] @
B92 je loš sajt, nepregledan, nepraktičan. Uvek jako teško nalazim oni što tražim, pravo mučenje. Zatim neažurnost. Pokušajte da nađete transkripte emisija (pojedinih). Prvo ćete se vrteti ukrug jedno 5min klikćući na nejasne linkove, da biste videli kako je recimo poslednji objavljeni transkript Utiska nedelje star mesec dana. Tim gore što se oni hvališu time kako su "najbolji i najposećeniji srpski sajt". To samo govori o tome koliko je srpski veb jadan a ne o njihovom kvalitetu.
Što se tiče njihove politike prema korisnicima, isto skandalozno. Ja sam isto npr. banovan sa foruma bez objašnjenja jer sam kritikovao način na koji spikerka čita udarne vesti u 18:30 (reži i mršti se na gledaoca).
Mi stvarno nemamo nikakve portale a i novinski sajtovi su nam jad i beda. Npr. sajt Politike nekad čekam po minut da se uopšte otvori, često se neispravno renderuje pa dobijem onaj basic html izgled iz '93, koji neće da se ispravi ni na F5. Ma ne vredi ni komentarisati.
Trebalo bi pogledati npr. portale poput www.net.hr koji ima dosta tema i prilično je pregledan. Ne znam s tehničke strane da li je "po standardima" ali mi takav portal nemamo. Uopšte hrvatski sajtovi/portali su po veb dizajnu i praktičnosti za generaciju ispred naših.
Da ne idem dalje u poređenja sa "naprednijim" zemljama.
[Ovu poruku je menjao bttp dana 09.07.2008. u 12:26 GMT+1]
[ Lesli Eldridz @ 09.07.2008. 11:34 ] @
Ama nema veze sve to bre, B92 je mozda son of a bitch, but it's our son of a bitch, jel tako. Nas koji smo od pocetka bili na nasoj strani, kad je B92 bio samo lokalna stanica i jedino svetlo u tunelu. Ovi drugi pomodari su nevazni. Oni se okrecu kako vetar duva. Sad je u odredjenim krugovima in da se pljuje po B92 pa i oni pljuju mucenici, sta da rade. Kiselo im groždje.
Lesli Eldridz: Ama nema veze sve to bre, B92 je mozda son of a bitch, but it's our son of a bitch, jel tako. Nas koji smo od pocetka bili na nasoj strani, kad je B92 bio samo lokalna stanica i jedino svetlo u tunelu. Ovi drugi pomodari su nevazni. Oni se okrecu kako vetar duva. Sad je u odredjenim krugovima in da se pljuje po B92 pa i oni pljuju mucenici, sta da rade. Kiselo im groždje.
Nemoj tako, evo ja sam uvek pljuvao B92 kao olicenje nekorektnog novinarstva, ostrascenosti, politicke obojenosti i medijske manipulacije. U tome se nisu promenili ni za dlaku, samo je u nekom periodu to bilo u skladu sa politickom situacijom pa je zato B92 postao popularniji.
Izgleda da su ljudi provalili da je naslovi.net dobar pogodak pa sada takvi sajtovi nicu kao pecurke posle kise. :(
[ Lesli Eldridz @ 09.07.2008. 13:49 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Nemoj tako, evo ja sam uvek pljuvao B92 kao olicenje nekorektnog novinarstva, ostrascenosti, politicke obojenosti i medijske manipulacije. U tome se nisu promenili ni za dlaku, samo je u nekom periodu to bilo u skladu sa politickom situacijom pa je zato B92 postao popularniji.
Ako, ako, tako i treba. Ima jedan sto tvrdi da tzv objektivne treba ukloniti iz drustva kao stetne elemente.
[ krdr @ 09.07.2008. 14:07 ] @
Ajd, recimo da nestavljanje alt taga nije neki greh, ali koristenje tabela jeste.
Vizuelno, na samim stranama, elementi su dobro rasporedjeni, primenjuci mrezu, koja je u poslednje vreme vrlo popularna. Medjutim, ta smislenost se ne reflektuje na logicku ogranizaciju sajta.
Vidim da se ljudima svidja pristup "jedan za sve" ili "sa svim prilozima". Uglavnom je to posledica lenjosti. Isto kao sto neki ljudi gledaju samo jedan TV kanal, idu smao u jednu prodavnicu... Sa druge strane, to je mac sa dve ostrice. Dodavanje novih sekcija na sajtu vise je vodjeno "ovo je sad popularno, pa hajmo i mi". Kako drugacije objasniti stavljanje mapa i poslova? Time se usloznjava infrastruktura koja treba da se odrzava. A ta infrastruktura cesto grca.
I cesto puca na divan nacin: npr prikazu se da je nemoguc pristup bazi u toj i toj funkciji ili da je nastala ta i ta greska u drupal aplikaciji. Cuveni su i eksperimenti sa Video-on-demand, kad su prodali vise pristupa nego sto je server mogao da izdrzi i time sami izazvali DoS.
[ sk21 @ 09.07.2008. 16:07 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Nemoj tako, evo ja sam uvek pljuvao B92 kao olicenje nekorektnog novinarstva, ostrascenosti, politicke obojenosti i medijske manipulacije. U tome se nisu promenili ni za dlaku, samo je u nekom periodu to bilo u skladu sa politickom situacijom pa je zato B92 postao popularniji.
Potpuno sam saglasan. Mene na primer nervira to što B92 uspešno medijski truje narod perfidnim medijskim trikovima, radeći u korist onih koji ih i finansiraju. Evo samo jednog od mnogo primera. Znate kako je bilo nemilosrdno korišćenje tzv. eksperata da bi se pad indeksa na berzi doveo u vezu sa mogućim dolascima na vlast njihovih političkih protivnika? Pad indeksa berze je konstantan u zadnjih nedelju i više dana i da li je bilo i pomena o tome? Možda su im eksperti sada na odmoru :-)
[ Lesli Eldridz @ 09.07.2008. 16:30 ] @
Pa kazem vam, slusajte radio Fokus, tamo sire Istinu O.
[ filip_caca @ 09.07.2008. 18:26 ] @
ma slusajte radio Javor Ivanjica!
[ fanfon @ 09.07.2008. 19:30 ] @
Citat:
sk21: Potpuno sam saglasan. Mene na primer nervira to što B92 uspešno medijski truje narod perfidnim medijskim trikovima, radeći u korist onih koji ih i finansiraju.
Pa da nece mozda da rade u korist onih sto ih ne finansiraju? Ne budi smesan. To se radi svugde u svetu. Niko ne radi za dzabe...
[ sk21 @ 09.07.2008. 19:59 ] @
Citat:
fanfon: Pa da nece mozda da rade u korist onih sto ih ne finansiraju? Ne budi smesan. To se radi svugde u svetu. Niko ne radi za dzabe...
Naravno da neće, nisam toliko naivan (a ni glup :-). Samo kažem da je nekome u interesu da ovom narodu utuvi neke svoje stavove koji će dovesti do ispunjenja interesa onih koji to i finansiraju ili podržavaju. I da ih ubedi šta je najbolje za njih. E to mi smeta, a mislim da bar ovde ima puno ljudi koji misle svojom glavom i čitaju izmedju redova, pa rekoh da razmenimo mišljenja...
A naidjoh i na ovo kao smešnu ilustraciju:
B92 izveštava - srpski ustanak
14. februara 1804 godine,
Kako televizija B92 nezvanično saznaje danas 14. februara 1804 godine, grupa huligana na čelu sa nacionalistom Đorđem Petrovićem, zvani Karađorđe, krenuli su u terorističku akciju razbijanja Osmanlijskog Carstva podstaknuti pogubljenjem njihovih nacionalističkih istomišljenika koji su pogubljeni pre izvesnog vremena pravosnažnom presudom odsecanjem glava, takozvanom: „sečom knezova”.
Đorđe Petrović – zvani KARAĐORĐE, ekstremni srpski nacionalista, vođa huligana, imenovan je za nacionalističkog komadanta, i huligani su ove 1804 godine uspostavili „Praviteljstvujući sovjet” (ustanovu koja je u direktnoj vezi sa ruskim nacionalističkim liderima„), dok je ustavni akt čija je svečana dekleracija pod naslovom ”Srpska sloboda„ koja predstavlja neprijateljski akt prema mirnom Osmanlijskom Carstvu.
Ovaj nacionalistički vođa se potpisuje u službenim dokumentima kao ”VOŽD„, ”Pervi pervoditelj„, ”Vrhovni vojvoda„, ”Komadant od Serbije„.
Podstaknuti nacionalističkim pesmama Kosovskog boja huligani jurišaju na tursku vojsku.
U televizisjkom studiju imamo jednog od najvećih eksperata za međunarodne odnose i pridruživanju uniji Prosperiteta, Svetlosti i Raja Osmana Turkić-Šulc-Bernard. On nam je dao sledeću izjavu: ”Srbi treba da ostanu mirni, mir nam je najpotrebniji u ovom trenutku, niko ne sme da ugrožava MIR, a pogotovo ne nacionalističkim idejama da se podstrekuju narodne bune. Osmanlijsko carstvo je vrlo moćno i jako, prema tome njemu se ne treba suprostavljati već treba poštovati akte Osmanlijskog Cara. Prema tome, nacionalista Vožd Karađorđe, koji je poznatiji kao Crni Đorđe, nepotrebno i štetno po Srpski narod diže bunu. Prema tome Srpski nacionalisti i Srpski narod treba da budu poslušni, da bez protesta prihvate okove i lance, da daju redovno danak u krvi, da daju najlepše devojke za Turske vazale, da vredno rade jer će im time biti obezbeđena svetlija budućnost u uniji Prosperiteta, Svetlosti i Raja. To je bolje nego da izgube uzaludno svoj život za slobodu„.
vest na B92 od 23. aprila 1815.
Kako B92 nezvanično saznaje pristalice bivšeg režima Đorđa Petrovića, predvođene njegovim koalicionim partnerom Milošem Obrenovićem, podigle su u Takovu ustanak protiv Osmanskog Carstva. Na direktnoj liniji je Sulejman paša Skopljak, koji specijalno za našu televiziju, komentariše poslednje događaje:
- Smatram ustanak bezumnim činom grupe nacionalistički ostrašćene grupice Srba, na čelu sa Obrenovićem, poznatim predvodnikom antiosmanlijskog lobija. Ovaj potez vodi direktno u propast i protiv je svetlog osmanlijskog puta, kojim nas vodi naš presvetli sultan Mahmud II. Upozoravam ustanike na ovakav protivpravni potez i pozivam ih da se uspostavi red i stabilnost u zemlji.
B92 podseća na nacionalističku prošlost Miloša Obrenovića. Bio je vojvoda Petrovićev u Prvom srpskom ustanku, njegov kum i istakao se u borbama za Užice, gde je i ranjen. Ostao je nakon propasti ustanka u Srbiji kako bi i dalje prkosio osmanlijskim vlastima. Ovim činom Srbija se vratila u mračno doba sa početka veka, u vreme izolacije, ratova, siromaštva ... Ovaj čin, ostaviće posledice u odnosima sa Sultanom, čime Srbija gubi niz povlastica koje može dobiti integracijama sa Turskom. Tu se pre svega misli na bezvizni režim za putovanja u zemlje pod osmanskom vlašću ( Vlaška i Moldavija, Bugarska, Grčka, Bliski Istok, Egipat ...). Ovim su takođe ugrožene i direktne investicije Turske u našu zemlju, što znači pad životnog standarda za hiljade naših ljudi. Koliko će još posledica izazvati ovaj čin, videćemo u narednim događajima, o kojima će vas naša televizija blagovremeno obaveštavati.
Dobro veče, gledate vanredne vesti televizije B92, ja sam Goran Dimitrijević, dobro veče, ja sam Ivana Konstantinović.
Kako B92 saznaje došlo je do žestokih sukoba između srpskih pobunjenika i regularne turske vojske kod mesta Ljubić, u blizini Čačka. Rano jutros 24. aprila 1815. srpske pobunjeničke snage na čelu sa Milošem Obrenovićem i Lazarom Mutapom, napale su regularnu tusrsku vojsku. Ima poginulih na obe strane, a kako B92 saznaje u borbama je poginuo i Tanasko Rajić, Milošev vojvoda. Borbe prete da se rasplamsaju i na druge krajeve Osmanskog carstva, pobunjenici se pozivaju na 8. član Bukureškog mira, prema kome bi trebalo da imaju unutrašnju samoupravu u zoni beogradskog pašaluka i dobiju amnestiju za učešće u prvoj pobuni protiv Turske.
Zahteve ustanika i trenutnu situaciju, za našu televiziju, komentariše Kuršid paša:
- Agresija srpskih pobunjenika na regularnu tursku vojsku, ostaviće trajne posledice na odnos sultana prema Srbima. Turska vojska spremna je da uguši pobunu i obračuna se sa banditima koji kvare, inače tradicionalno dobre odnose Srba sa Sultanom. Zahtevi pobunjenika su nerealni i turska strana neće podleći pritiscima i ucenama, šacice neodgovornih avanturista. Pozivam pobunjenike na predaju, svi koji nisu okrvavili ruke biće amnestirani, dok će kolovođe ove pobune morati odgovarati. Turska mora ostati multietničko društvo, sa svim garancijama ljudskih prava, svim nacionalnim manjinama. Zato u Sultanovo ime i u svoje lično, pozivam na red, mir i rad na daljim integracijama. Hvala vam.
Zahvaljujemo se Kuršid paši i pridružujemo se pozivu na uspostavljanje reda i stabilnosti u zemlji. Mračne snage prošlosti uvukle su Srbe u još jednu besmislenu avanturu, ne prihvatajući realnost i odbijajući niz pogodnosti koje je ponudio Sulejman paša Skopljak, nakon propasti prve pobune 1813. Srbija izmučena ratom i siromaštvom, nema snage da se odupre daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je ipak spreman na niz ustupaka zarad boljeg života svojih građana.
[ krdr @ 09.07.2008. 20:27 ] @
A pri tom, Ivana Konstantinovic zabija glavu u kameru...
Meni je drag slucaj kad su 4 dana vrteli pricu Enerdzi Obzervera da nece biti nista od Juznog Toka, da bi Djelic odrzao konferenciju za stampu jednog dana u 14h i demantovao tu vest. Oni tu vest nisu objavili ni u 17, ni u 18 i 30, ali su je STB i RTS objavili u svojim dnevnicima. b92 je vest javio tek oko 23. Naravno, Dusan, "jack-of-all-trades" Janjinic je tri dana objasnjavao kako je nas je Kostunicina vlada (sa vecinom DS ministara) obmanjivala.
Ali, ljudi, mozemo li da se drzimo komentarisanja sajta? Ako ne, neka tece....
[ kelja @ 09.07.2008. 21:23 ] @
Citat:
Đorđe Petrović – zvani KARAĐORĐE, ekstremni srpski nacionalista, vođa huligana, imenovan je za nacionalističkog komadanta, i huligani su ove 1804 godine uspostavili „Praviteljstvujući sovjet” (ustanovu koja je u direktnoj vezi sa ruskim nacionalističkim liderima„)
Uvek mi je drago kad vidim kako srBski nacionalisti, tako ponosni na istoriju svog naroda, pokazuju nepoznavanje te iste istorije...
Elem, ja ne znam nista o istoriji, ali mislim da je Praviteljstvujusci sovjet osnovan godinu dana kasnije...
Bez obzira na to sto je parodija u pitanju, trebalo bi se drzati cinjenica, valjda.
Uzgred, ljubitelji srBskog jezika bi trebalo i da malo vise postuju pravopis tog istog jezika, ali dobro, razumem da je nadahnuce autora nadjacalo svest o pravilima...
[irony]Ali, nema veze, tekst je toliko smesan da mozemo i oprostiti ove sitne omaske.[/irony]
A sam sajt B92 jeste izuzetno nepregledan, pretrpan, sa mnogo reklama, verovatno i ne zadovoljava moderne web standarde, ali - moze im se, jbg. :)
[ budjavlebac @ 09.07.2008. 22:07 ] @
Citat:
kelja: Uvek mi je drago kad vidim kako srBski nacionalisti, tako ponosni na istoriju svog naroda, pokazuju nepoznavanje te iste istorije...
Zar zaista misliš da samo srBski nacionalisti imaju potrebu da napadaju B92? Izgleda da je svako ko je protiv njih srBski nacionalista i patriJota?
[ Lesli Eldridz @ 09.07.2008. 22:25 ] @
Ne, napadaju ih jos i oni koji imaju sindrom prevarenog ljubavnika. A nije da se zna koji su gori od ove dve vrste napadaca.
[ budjavlebac @ 09.07.2008. 22:30 ] @
U koju vrstu spada pokretač ove teme? :-)
[ škorpion @ 09.07.2008. 22:43 ] @
I Beba Popović je srBski nacionalista — tužio čovek B92.
[ pri3rak @ 10.07.2008. 00:29 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Ne, napadaju ih jos i oni koji imaju sindrom prevarenog ljubavnika. A nije da se zna koji su gori od ove dve vrste napadaca.
A inace su bezgresni te ih napadaju samo zli :)
BTW sumnjam da i fokus truje ko oni :D a fala bogu pa ni njega ne hvatam :)
[ Lesli Eldridz @ 10.07.2008. 00:38 ] @
Dobro za tebe.
[ pri3rak @ 10.07.2008. 00:50 ] @
o da, slazem se sa tim tvrdjenjem, zamisli da mogu da cujem fokus pa popatriJotim, onda prowestern sektica mora da se aka sa jos jednim zlikovcem :)
[ Deep|Blue @ 10.07.2008. 01:22 ] @
Citat:
stil: Ja ovo pisem uz pomoc Nokie N73 koja nema nasa slova. Tako da ... Sto se tice cepidlacenja . Ja nisam ekspert za pravopis , ali dosta stvari znam. Moja poenta je , da svakako treba ukazati na greske , ako ih ima . U cilju podizanja standarda , odnosno kvaliteta. Ali ne tako sto ce se zapoceti nekakva kampanja protiv nekoga. Na kraju , eto posla za nekog svrsenog studenta Filoloskog fakulteta da radi kao lektor/ka u poslu uredjivanja sajta. Poz.
pa dobro sad stile, u biti cesto pisem malim slovima na forumima. ako je to sad merilo nepismenosti, sta da mu radim.
inace, cisto da napomenem, pre znakova interpunkcije ne ide razmak. razmak se stavlja posle znaka interpunkcije.
"Moja poenta je , da svakako treba ..." ovde ne ide zarez
itd
a sto se tice vesti na b92...
uffff, do pre 2-3 godine, b92 jeste bio jako azuran i precizan sa svojim vestima, ali od tada je poceo da se kvari.
vesti dolaze jako kasno (tj. posle ostalih medija), cesto su jako neprecizne, ali verovatno najveca boljka vesti b92 jeste pretencioznost vesti i prezentera istih. vrlo cesto iza bombasticnih vesti se krije jedno veliko nista, a i to je cak sumnjivo.
vesti koje preuzimaju iz stranih medija su ekstremno kratke. cessto lose prevedene.
prosle godine, kad je bila jedna od onih pucnjava a univerzitetu u americi, b92 je uporno javljao da je bilo 3 i vise napadaca i da su svi pobijeni, pa su posle toga tvrdili da je i neki policajaca ubijen ..... na kraju se ispostavilo da je bio samo jedan naapdac, koji je ubio nekoliko studenata i izvrsio samoubistvo.
uglavnom nekako su na jedvite jade, uspeli da sklepaju vest negde oko 7 popodne.
dok je rts objavio jako preciznu i tacnu vest, vec u 11 ujutro.
po svojoj profesionalnosti su prisli tv pinku, nazalost
web dizajn.
hmmm, mozda ideja i nije toliko losa, ali zbilja ostaje cudno sortiranje vesti i njihovo gomilanje.
sajt je jako nepregledan. cesto imaju obicaj da neke vaznije teme danima prosiruju i menjaju, umesto da dodaju nove i linkove na stare. ako su vec stavili sortiranje prema hronoloskom i listi najvaznijih vesti, valjalo bi da to i lici na nesto, a ne da klikom na najvaznije vesti, dobijes jednu vest u 5 linija nista vise.
i zbilja mi nije jasno, sto ne iskoriste metod sablona do kraja, a ne ovaj sistem gde se koristi vise sablona samo u segmentu vesti...
toliko o tome.
nazalost, b92 sve u svemu i nije najgori.
u poslednje vreme odusevljava me blic sa svojim clancime i akcidentima.
[ stil @ 10.07.2008. 04:13 ] @
Velika slova na pocetku recenice nisu tu samo zbog pravopisa. Ona postoje da bi onaj ko cita nepoznat tekst lakse shvatio sta si hteo da kazes. Preglednije je i samim tim manje naporno za citanje. Sto se tice znaka zareza . Ja ga koristim , izmedju ostalog i kada zelim da napravim pauzu i nesto naglasim u recenici. Tako da , sto se tice tvoje kritike na tu temu nisi u pravu. Meni nije nikakav problem da poslusam i korigujem svoj pravopis , ukoliko je kritika konstruktivna . Dalje. Mozda bi bilo dobro postaviti temu za svaki medij koji postoji u Srbiji . Pa nek ljudi kazu sta misle. Ovako je samo B92 privilegovan :)
[ krdr @ 10.07.2008. 08:48 ] @
Neko se zapitao u koju kategoriju spada pokretač teme.
Sebe svrstavam u kalimerce, donkihotovskog usmerenja. Nažalost, u Srbiji vlada princip "ako nisi sa nama, protiv nas si".
Moja motivacija za pokretanje teme jeste arogancija administratora b92.net-a koji se postavljaju kao krajnje sudije svega. Napisao sam komentar na njihov članak, koji su oni objavili mnogo kasnije, i to bez dela gde sam taksativno nabrojao šta nevalja na njihovom sajtu. Doduše, negde sam uspeo da nađem da nije dozvoljeno komentarisati njihov rad, ali zar tako treba da se ponaša medijska grupa koja sebe smatra svetionikom slobodne reči i demokratije. Ponadao sam se da će D&D dvojac (Restak i Bizniger,Bizger ili kako li već....) videti ove kritike i unaprediti svoj sajt, pa makar ćuteći...
A da ne pominjemo skandal sa dobitnicima vebfest nagrada
[ bttp @ 10.07.2008. 09:05 ] @
još jedan u nizu offtopica, ali se tiče b92.
B92 info je poslednji i najveći u nizu pretencioznih promašaja b92. Pa oni nisu imali dovoljno vesti ni da pokriju info emisije na svom "redovnom" kanalu. Čitaju jedne te iste vesti po ceo dan, a često se dešava da čitaju i vesti od juče! I šta onda urade? Pokrenu info kanal pod parolom sve vesti 24h dnevno ili tako nešto. Pa to je prosto smešno :) Pa oni nemaju ni dopisnike iz svih gradova/mesta u Srbiji a kamoli nešto više, a hoće info kanal.
Vratite nam Euronews! :)
[ Agent Smit @ 10.07.2008. 21:57 ] @
Ne znam da li je bilo reci o b92.fm,meni se čini da je to super stvar, presurfao sam, ima gomila muzike, tako da ne moram nista da skidam više.
Uopšte dobra je varijanta da imaš gomilu muzike koju možeš da slušaš bilogde.
Ako postoji tema o ovome izvinjavam se, ja je nisam našao.
[ kelja @ 10.07.2008. 22:46 ] @
Uh, ovaj b92.fm je stvarno sveCki!!!
Ali cekaj, HTML validator je izbacio (cak) 14 gresaka!!!
A u sorsu vidim i da su koriscene TABELE na pojedinim mestima!
Au, pa sad sam stvarno razocaran. :(
Necu se vise NIKAD tamo ulogovati!!!
Sanja, koliko god da tvrdim da je B92 štetan za nas kao narod, ovde moram da stanem u odbranu iste medijske kuće.
Naslov iako na prvi pogled izgleda pogrešan, savršeno je ispravan: "Troje poginulo pri padu kamiona i automobila u reku". U engleskom jeziku se znaci interpunkcije malo drugačije tretiraju.
[ sanja2010 @ 11.07.2008. 00:34 ] @
vise sam ciljala na fall -> fell -> fallen, mada im ni and ne bi skodilo.
[ staticInt @ 11.07.2008. 01:47 ] @
Problem kod b92 je, kao sto je vec neko rekao, to sto su se prosirili na sve i svasta i na kraju rade sve povrsno, verovatno su zeljni kesa ili tome slicno.
Po uvodjenju raznih emisija tipa veliki brat i onih kretenskih kvizova shvatio sam da B92 izbacim iz kanala koje pratim, tad su pokazali ko su i sta su. Sto se tice njihovog sajta jedino citam vesti na njemu i tacno je nije lepo osmisljen, glomazan, nepregledan a posebno sto se ne moze izraziti neka kritika sajta na komentarima.
Bila je jedna vest koju su pogresno preneli a ja to znam iz prve ruke jer sam bio tamo i onda sam hteo da im uputim kritiku na vest preko komentara i kazem ljudima sta je tacno bilo, na zalost oni su moj komentar obrisali, tj. nisu ga prihvatili sto je isto sramotno i od tada ne posecujem sajt uopste.
[ pajaja @ 11.07.2008. 02:13 ] @
onaj b92.fm je veoma ocigledan plagijat last.fm-a, bar su mogli nesto malo da izmene da ne bude ovoliko uocljivo.
[ Lesli Eldridz @ 11.07.2008. 08:00 ] @
Citat:
sk21: ...koliko god da tvrdim da je B92 štetan za nas kao narod...
Prvo, b92.fm je kradja skoro svega sto ima veze sa muzikom na netu, sto, cak, moze d ase uzme kao plus - bolje kopirati nesto dobro, nego smisliti nesto lose. Sam dizajn moze da se svrsta u kategoriju "razbucana mreza", kao i vecina drugih sajtova u njihovom okrilju.
Svidja mi se deo "Sta zelis da slusas", ali je skrajnut u stranu reklamom za Exit. Onaj naslov je toliko velik, da mi kvari vid i nista drugo ne vidim na sajtu od njega. Kad se skroluje nize, sadrzaj je podeljen u pravougaonike, ali tako da ne znas sta scim ima veze, sta je cemu naslov.
E sad, dolazimo do tabela i validatora...
Znas, Zastava ima jedan ruzan obicaj. Na svakih dve godine nalepi drugacije lajsne na Juga i tvrdi da je to novi auto.
Sajt izgleda sveCki(sta god to znacilo) jer su ga iskopirali (cak su stavili "beta"!), ali je lose isprogramiran. Ako se napinju da ga predstave kao najnaj na domacem internetu, onda zaista i treba da bude najnaj.
Ovako nije.
Iskreno, i pored svega navedonog, mislim da ce imati lep uspeh. Plasim se samo da u svom kopiranju last.fm nisu preuzeli i lose osobine istog, ali to cu moci da kazem tek nakon duzeg koristenja.
Za pustanje muzike meni je ne prevazidjena bila Pandora.
[ Milan Gligorijevic @ 11.07.2008. 09:46 ] @
Da li neko može da se uloguje sa Operom 9.50 ili je problem do mene?
Uporno me prebacuje na registraciju...
Hm, jel se ti logujes tamo da bi gledao source ili da bi slusao muziku?
[ krdr @ 11.07.2008. 10:22 ] @
Citat:
zaraza: Hm, jel se ti logujes tamo da bi gledao source ili da bi slusao muziku?
Jako dobro pitanje na koje cu ti odgovoriti pitanjem (iako nije meni postavljeno): Jel ti kupujes auto da bi se vozio ili da bi gledao kakav je motor, da li baca ulje, pusta vodu, curi benzin kroz auspuh...
[ kelja @ 11.07.2008. 10:41 ] @
Citat:
zaraza: Hm, jel se ti logujes tamo da bi gledao source ili da bi slusao muziku?
Da bi gledao muziku. ;-)
Pa zahebavam, se bila je ironija.
@krdr,
ja stvarno imam utisak da tebe b92 nervira iz nekih drugih razloga.
(Bolje onda da se o tome i govori, iskrenije je)
Nemam pojma kako je sajt (b92.fm) programiran (ne bih mogao da procenim to cak ni posle gledanja u php source, ja sam skripter-amater), ali nije bas tako neorganizovan i haotican kao sto sad tvrdis.
Uostalom, ovo je pocetna faza, sigurno ce biti doterivanja.
@krdr,
ja stvarno imam utisak da tebe b92 nervira iz nekih drugih razloga.
(Bolje onda da se o tome i govori, iskrenije je)
Jeste, i o svojim motivima sam bar dva puta u ovoj temi pricao. Moj motiv je primoravanje b92.net-a da primenjuje standarde,jer je to njihova obaveza kao najposeceniji sajt u RS (jer tako tvrde).
b92.fm ima potencijala, za sad je besplatan, ali se plasim da ce se uskoro naci pod udarom sokoj-a, a kasnije i nekih internacionalnih organizacija.
Sa druge strane, b92.fm takodje pati od nedostatka pristupnosti, odnosno, slabovide i slepe osobe ce imati teskoce sa koristenjem, sto bi trebao biti veliki problem za nekoga ko se hvali svojom drustvenom samosvesnoscu.
Sad sam jos malo zagrebo pod haubu. Vidim da koriste jQuery biblioteku, sto je super, ali na los nacin. Nisu koristili najvazniju funkciju Dzejkverija - "unobtrusive js", odnos javascript koji nije ubacen u sam kod strane. To pokazuje nizak nivo onoga koji je programirao b92.fm. Kao kad zakivas eksere Hiltijem
[ zaraza @ 11.07.2008. 12:02 ] @
Citat:
krdr: Jako dobro pitanje na koje cu ti odgovoriti pitanjem (iako nije meni postavljeno): Jel ti kupujes auto da bi se vozio ili da bi gledao kakav je motor, da li baca ulje, pusta vodu, curi benzin kroz auspuh...
Pa to kazem, da bih se vozio.
Ulje, motor, benzin i ostalo nek gleda onaj ko je nadlezan - mehanicari.
[ bobiska @ 11.07.2008. 17:01 ] @
Citat:
Milan Gligorijevic: Da li neko može da se uloguje sa Operom 9.50 ili je problem do mene?
Uporno me prebacuje na registraciju...
U citatu se misli na B92.fm.
Idioti su napravili sajt, koji ne podrzava Operu?!? WTF?
Zato, kada sam ga otvorio sa IE7, dobio sam flash poruku da mi treba Flash Player 10 i da ga skinem sa neke njihove nebuloze, a na Makromedijinom sajtu lepo pise da je poslednja verzija 9...ovo-ono...
Skin`o ja i instalirao po njihovom shatro uputstvu, sad` mi Opera prijavljuje tu nebuloznu verziju, dok IE i dalje nekako drlja pod 9-kom. Naravno, Opera 9.51 i dalje ne saradjuje...
Uzgred, ovoliko nepismenih, koliko je u ovoj temi, ne videh u poslednjih godinu dana zajedno (na ovom forumu).
Koj` vam je?
[ krdr @ 11.07.2008. 17:56 ] @
Citat:
bobiska: U citatu se misli na B92.fm.
Idioti su napravili sajt, koji ne podrzava Operu?!? WTF?
Zato, kada sam ga otvorio sa IE7, dobio sam flash poruku da mi treba Flash Player 10 i da ga skinem sa neke njihove nebuloze, a na Makromedijinom sajtu lepo pise da je poslednja verzija 9...ovo-ono...
Desetka je u beta verziji, ne ocekuje se izlazak pre cs4 paketa. Sto bi se reklo, b92 ide ispred vremena....
Citat:
bobiskaUzgred, ovoliko nepismenih, koliko je u ovoj temi, ne videh u poslednjih godinu dana zajedno (na ovom forumu).
Koj` vam je?
Malo smo se uzbudili....
[ krdr @ 11.07.2008. 19:28 ] @
Evo kako stoji situacija sa b92.fm:
Ukucao sam "Joao Gilberto" u "Sta zelis da slusas". Onda sam dobio dva izvodjaca ("Stan Getz" i "Stan Getz i Joao Gilberto"!). Odabro sam drugog izvodjaca i sacekao minut i po da se ucita strana sa listom. Onda sam klinuo na plej dugmence na jednom albumu i dobio da moram da se prijavim. Ok. Prijavim se ja, ali, umesto da mi pusti muziku, morao sam da prodjem ceo posao iz pocetka.
A onda sam dobio da moram da instaliram Fles Plejer 10, koji je inace, u beta fazi i poseduje ga, recimo, manje od 1% korisnika interneta.
Sve ovo govori o nesposbnosti programera.
ja sam pokusao da instaliram to sto su oni ponudili (flash player 10), ali onda su se oba browsera (FF3, IE7) zakucavala, te sam morao da se vratim na flash player 9.0.124.
Ok, propust je ozbiljan, ali ja mogu da slusam muziku sa postojecim playerom. Ti ne mozes?
Drugo, ima stvarno segmenata B92 imperije koji me izuzetno nerviraju, kao sto su recimo B92 ''pisci'' ili njihova muzicko-izdavacka delatnost, ali...
Ima u ovom svinjcu (mislim na ovu kvazidrzavu) mnogo ozbiljnijih stari koje zasluzuju istinsku osudu, mnogo ozbiljnijih i sudbonosnijih, nego sto su propusti na b92 sajtovima...
A jedna od dobrih strana b92 (pa i tih nesavrsenih sajtova) je sto govori (govore) o tim stvarima kad drugi cute.
Ili, odes na internet i besplatno i legalno slusas poslednji album, recimo, Pola Velera. Pa, ko to nudi, gde to jos ima?!? ;-)
Jbg, time su me dobili.
A ti lepo sve svoje zamerke uz svoju ekspertizu prosledi nekako njima, posalji im svoj portfolio (ili portfolio tvoje firme)... Mozda ti ponude posao, da popravis ono sto ne valja? ;-)
Salim se, znam da i tamo ide, kao sto se radi i u svim drugim delovima svinjca - partijske, rodjacke, drugarske linije resavaju stvari. Odnosno, imaju oni vec momke za to...;-)
A ti lepo sve svoje zamerke uz svoju ekspertizu prosledi nekako njima, posalji im svoj portfolio (ili portfolio tvoje firme)... Mozda ti ponude posao, da popravis ono sto ne valja? ;-)
Pokusao sam.... I njima i Pakom-u. Barem da su usvojili neki od saveta, nego nista.
Zato i cela ova prica. Nadam se da ce neko od njih procitati. Mi nemamo neko strukovno udruzenje koje bi promovisalo standarde i vrsilo pritisak na vodece srpske sajtove da primenjuje iste. Ne postoje konferencije, ne drze se sastanci, ne razmenjuju se iskustva...
Inace, u ovom trenutku b92.net nije dostupan. Sto nas opet vodi kao onoj mojoj o nesposobnosti...
Mozilla Firefox 3.0, Ubuntu 8.04, Shockwave Flash 9.0 r124. Radi naj normalnije.
Napise poruku da mi treba Flash 10, ali radi.
[ bobiska @ 12.07.2008. 07:35 ] @
Da, radi "naj normalnije", ali sa Operom ne moze da prodje login. Sto se mog iskustva tice, najdrasticniji primer ignorisanja doticnog browsera.
[ krdr @ 12.07.2008. 09:08 ] @
Jok.
WinXPSP2 FF2, blokira. Verovatno su gledali da sajt radi samo sa IE7 i FF2, pa otud razlicita iskustva.
E sad, taj zahtev za Flash-om 10 je idiotski, jer sama 9 je u proteklilh godinu dana pretrpela takve izmene da smo morali nase Flash aplikacije drasticno da menjamo. Kad bude izasla zvanicna 10ka, predvidjam da ovi njihovi plejeri nece raditi. SDK se menja svakodnevno, neki znacajni bugovi nisu reseni...
10ka je unapredila rad sa zvukom, ali postoje mogu da se naprave plejeri koji rade i sa verzijom 8 sasvim dobro.
[ Lesli Eldridz @ 12.07.2008. 09:42 ] @
Citat:
krdr: ...udruzenje koje bi promovisalo standarde i vrsilo pritisak na vodece srpske sajtove da primenjuje iste...
Ne znam kako ti zamisljas to da vrsis pritisak na privatne firme kako ce da prave svoje sajtove. Mislim stvaaaarno.
[ krdr @ 12.07.2008. 10:34 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Ne znam kako ti zamisljas to da vrsis pritisak na privatne firme kako ce da prave svoje sajtove. Mislim stvaaaarno.
Organizovanjem, i promovisanjem standarda
[ Lesli Eldridz @ 12.07.2008. 11:22 ] @
Nisam mislio na to, nego izgleda nisi cuo za onu "čije su ovce onoga je i livada" . Evo na primer sad ja imam firmu i imam sajt (drzim kafic, bilo sta) , i bas da vidim kako ces ti mene da nateras da ja napravim taj sajt (ili kafic ili bilo sta) onako kako se tebi svidja. Ti mozes da im pises i da im savetujes nesto, ako ti je bas do toga, kao sto penzioneri pisu Ban Ki Munu, ili da se ovako bunis po forumima, ali da ih nesto silom teras, od toga nema nista niti treba da ima. Drugo je da sad oni na primer zakidaju na porezu, ili je to mesara pa radnici ne peru ruke itd, za to postoje inspekcije, ama da ga ti silom teras da on pravi sajt ili radnju onako kako se tebi svidja, to je uzaludna rabota i nikakva ideja. Tako bar ja mislim.
[ Milan Gligorijevic @ 12.07.2008. 20:24 ] @
Još samo da se ulogujem preko Opere ;(
[ krdr @ 12.07.2008. 20:27 ] @
Kad je ono Majkrosoft redizajnirao svoj sajt, Kevin Jank (jedan od glavnih ljudi na www.sitepoint.com), pogledao je u html kod sajta i napravio duuuuugacak spisak gresaka. Mesec dana kasnije, Majkrosoft je ispravio veliku vecinu istih. Majkrosoftu je izgleda stalo da se pozitivno pise o njihovom sajtu.
[ Milan Gligorijevic @ 13.07.2008. 13:02 ] @
Sredili su. Sad radi i preko Opere!
[ krdr @ 13.07.2008. 21:15 ] @
I dalje traze plejer 10 ili noviji...
[ Java Beograd @ 14.07.2008. 09:15 ] @
Evo na šta sam ja mislio.
Citiram, sa sajta B92, od početka novinarskog članka:
Po zvaničnim podacima više od 40 osoba je već do prvih julskih dana smrtno stradalo, dok one polomljene i ugruvane niko u Srbiji ne može ni da prebroji. Doktor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije kaže da pad sa motora trenutno preživi samo 10 do 20 odsto povređenih.
"Još frapantniji podatak, u prvih šest sati, od tih 10 procenata umre još 30 odsto, prvog dana – 40 procenata, prve nedelje 72 odsto. U prvih 10 nedelja umre više od 90 odsto tako povređenih, što znači da samo 10 procenata uspe da preživi ako pri padu sa motora zadobije ovu tešku povredu", navodi Davidović.
Jesu li ikome jasni ovi procenti ? Jel ikome jasno koju to tešku povredu (!?) zadobije onaj ko padne sa motora ? Sačuvaj me bože polupismenih novinara !
Naslov vesti: Većina Rusa je pro-EU orijentacije
U daljem tekstu:
36 odsto Rusa smatra da njihova zemlja treba da uđe u EU, zaključak ankete uoči današnjeg početka pregovora o novom sporazumu o partnerstvu Moskve sa Briselom.
U isto vreme, 33 odsto anketiranih u istraživanju Sveruskog centra za proučavanje javnog mnjenja, na ujedinjenje sa EU gleda sa većom rezervom, smatrajući da Rusiji nije potrebno da se priključuje Uniji, ali da mora da održava partnerske odnose sa njenim članicama.
Oko 17 odsto Rusa je uvereno da nema smisla da Rusija teži ujedinjenju sa Evropom, jer neći imati status ravnopravnog partnera, dok 14 odsto anketiranih nije imalo precizan stav o tom pitanju.
Po zvaničnim podacima više od 40 osoba je već do prvih julskih dana smrtno stradalo, dok one polomljene i ugruvane niko u Srbiji ne može ni da prebroji. Doktor Lazar Davidović, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije kaže da pad sa motora trenutno preživi samo 10 do 20 odsto povređenih.
"Još frapantniji podatak, u prvih šest sati, od tih 10 procenata umre još 30 odsto, prvog dana – 40 procenata, prve nedelje 72 odsto. U prvih 10 nedelja umre više od 90 odsto tako povređenih, što znači da samo 10 procenata uspe da preživi ako pri padu sa motora zadobije ovu tešku povredu", navodi Davidović.
Jesu li ikome jasni ovi procenti ? Jel ikome jasno koju to tešku povredu (!?) zadobije onaj ko padne sa motora ? Sačuvaj me bože polupismenih novinara !
Lošem ... i dlaka smeta. Ciljna grupa tog medija nisu citaoci kurira, a oni koji su ciljna grupa ne vidim da se bune kako ne razumeju vesti. Uz to, tekst je citiran delimicno, samo uvod, kako sam kazes, a dole u tekstu verovatno ima da pise o kojoj je povredi rec.
Recimo da 100 osoba nastrada na motoru (daleko bilo!). Trenutni pad sa motora prezivece deset do dvadeset osoba.
Od tih 10 osoba umre 30% = 3 osobe u prvih sest sati.
Od 10 osoba, umre 40% prvog dana
od 10 osoba, prve nedelje umre 72 odsto (7 osoba).
Mislim da recenica "U prvih deset nedelja...." ne odnosi se na gore navedene podatke, vec na ukupnu opservaciju.
To sto mora da se mucne glavom da bi se razbistrilo sta se htelo reci, ne moze biti plus. Ovako napisan clanak ne bi smeo da se pusti u javnost. Nema to veze sa citaocima Kurira, vec nepismenim novinarima.
[ Lesli Eldridz @ 14.07.2008. 20:53 ] @
A besposlen pop jariće krsti. Koga uopste briga za te procente, poenta je da je poruka teksta da je pad sa motora izuzetno opasan. Doduse, to pomodarstvo da se pise o opasnostima od motora je u istoj kategoriji o besposlenom popu. Takodje i lazna dobronamerna kritika nekog medija, ciji je uzrok necija povredjena sujeta.
[ budjavlebac @ 14.07.2008. 21:26 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: A besposlen pop jariće krsti. Koga uopste briga za te procente, poenta je da je poruka teksta da je pad sa motora izuzetno opasan. Doduse, to pomodarstvo da se pise o opasnostima od motora je u istoj kategoriji o besposlenom popu. Takodje i lazna dobronamerna kritika nekog medija, ciji je uzrok necija povredjena sujeta.
A, ti me podseti na Batu Stojkovića u filmu Idemo dalje, kada priča vic i kaže "... i nije važno šta je posle bilo, Srbin je pobedio". :-)))
[ Deep|Blue @ 14.07.2008. 21:59 ] @
pa sad,
koliko je to dokono vec je pitanje.
b92 je potpisnik brojnih konvencija na raznim poljima novinarstva i ljudskih prava..
ipak, oni upravo prave enorman broj gresaka u programu, koje se kose sa tim konvencijama.
tipican prier, rodnosenzitivan jezik,
a istovremeno u udarnom terminu (za vreme izbora) dovenu neku zensku i uporno je gadjaju muskim nazivima i titulama.
b92 je mozda jedno vreme imao neki vid objektivnosti, ali to je vec odavno napustio.
verovatno su njihovi dragi novinari vec odavno pozaboravljali gradiva sa brojnih seminara i treninga koje su godinama pohadjali, pa se sad ponasaju kao seljaci na njivi (ili mozemo da ih poredimo sa americkim novinarima.)
b92 je vec odavno izgubio objektivnost, profesionalnost nikada nioje dolazila u prvi plan jer eto boze moj, oni se bore protiv milosevica, ne mogu sad da obracaju paznju na sitnice.
na nekoj normalnijoj medijskoj kuci, npr. draga danica iz jutarnjeg radia b92, bi vec odavno dobila otkaz zbog ponasanja u programu.
ili pojava da usred programa, neko upada u studio i pita gde su novine?? a tu je naravno i skripa vrata gluve sobe, koja vec godinama ne mogu da podmazu.
a iako su dobili licence , trenutno slove za jedne od najvecih prekrsioca uslova licence, sto se tice strukture programa... (nazalost u mnogo slucajeva posle rts-a)
e sad
ono sto i dalje "vadi" b92, jeste vecita borba protiv rezima, ali milim da tom americkom novinarskom stilu uopste nije mesto kod nas.
a jos jedan od bisera jeste i tekst o sttrahu amerikanaca sto su im "levaci" mnogo cesto predsednici.
i ponavljaju to "levak" jedno 20 puta u tekstu.
[ Deep|Blue @ 14.07.2008. 22:01 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: A besposlen pop jariće krsti. Koga uopste briga za te procente, poenta je da je poruka teksta da je pad sa motora izuzetno opasan. ...
pa bitan je nacin prenosenja vesti i efekat koji zeli da se izazove tim nacinom prenosenja.
b92 je prepunjen bombasticnim i konfuznim i nedovrsenim vestima.
a to je upravo ono sto su ih ucili da ne rade
[ stil @ 14.07.2008. 22:24 ] @
Dobro je da ljudi kritikuju ono sto im se ne svidja. Samo ... , to znaci da vi u stvari pratite program radija i televizije, citate sta pise na sajtu i time im u stvari pomazete jer im dizete rejting ;-)
[ Deep|Blue @ 14.07.2008. 22:26 ] @
pa nikad ne pratis samo jednu stranu ...
[ Lesli Eldridz @ 14.07.2008. 23:29 ] @
Citat:
Deep|Blue: ono sto i dalje "vadi" b92, jeste vecita borba protiv rezima, ali milim da tom americkom novinarskom stilu uopste nije mesto kod nas.
Nego cemu je mesto? Starom dobrom udvorickom novinarstvu?
[ Deep|Blue @ 14.07.2008. 23:32 ] @
hmm, spojih 2 pogresne stvari.
ne treba da se bave udvornickim novinarstvom, jer se njime nisu toliko ni bavili
(iako su na putu da se bave)
slazem se sa idejom istrazivanja i napadanja vlade
ali ne na nacin koji urednici b92 sada forsiraju
sistem senzacionalistickih naslova bez ikakvog sadrzaja i logike.
dakle ideja je ok
ali realizacija je ocajna
[ Horvat @ 14.07.2008. 23:44 ] @
da li radi nekome play na b92.fm?
juce mi je sve ok radilo,danas hteo nesto da poslusam,ne moze uopste ni da se pritisne,samo onaj plusic ispod :(
pa ne znam da li je do mene ili do njih
[gledao sam source code,ima samo img tag,nema tag za link ili za javascript]
i da,firefox je u pitanju
[ SASA M. @ 15.07.2008. 01:32 ] @
Upadanje u rec sagovorniku u jutarnjem programu radija je vise nego iritirajuce. Kada voditelj zakljuci da sagovornik ne izgovara ono sto se ocekuje krece rat i zustra polemika, vidjeno na nekoliko primera. U zadnje vreme me najvise iritira suvise nizak nivo zvuka preko kablovske, pa kada se zeznem i prebacim na neki drugi kanal, eto sale. Takodje u jutarnjem programu tv-a cesto se desi da kajron bude sa puno slovnih gresaka. Nekom to nece zasmetati, ali meni upada u oci. Tv standardi oko emitovanja i rad novinara su odavno poznati, mada kada pogledam ove lokalne televizije koje se prenose preko kablovske, pogotovo po pitanju kvaliteta slike, oni i nisu toliko losi.
[ Java Beograd @ 15.07.2008. 08:53 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: A besposlen pop jariće krsti. Koga uopste briga za te procente, poenta je da je poruka teksta da je pad sa motora izuzetno opasan. Doduse, to pomodarstvo da se pise o opasnostima od motora je u istoj kategoriji o besposlenom popu. Takodje i lazna dobronamerna kritika nekog medija, ciji je uzrok necija povredjena sujeta.
Lesli, opet nisi u stanju da shvatiš poentu posta. A to je da je novinar koji je pisao vest izuzetno nepismen. Tako je sročio rečenice da je cela vet postala nebuloza.
[ krdr @ 15.07.2008. 09:57 ] @
Citat:
Takodje i lazna dobronamerna kritika nekog medija, ciji je uzrok necija povredjena sujeta.
Takodje, time sto b92 negira kritike i svakog ko ista kaze protiv njih proglasava fasistima, je sujeta.
Najbolje bi bilo da podignu standarde, budu bez greske i svima nama zapuse usta.
Meni je cuveni momenat kad Antonela intervjuise Dulica:
AL: "Skupstina nista ne radi. Za godinu dana je donela svega par zakona...."
OD: "Nije tacno. Ratifikovali smo toliko i toliko sporazuma, izglasali izmene i dopune 70 zakona.."
AL: "To nije bitno, kasnije cemo o tome....", a to kasnije nije doslo
[ acaradio @ 15.07.2008. 11:36 ] @
A zasto tema jos uvek ima naslov "Kvalitet b92.net", kada se o njihovom sajtu najmanje prica?
Uvek kada se pojavi neka tema o Devedesetdvojci, ona postane lepak za "partiJotski blok" i slicne koji iskoriste temu za zapljuvavanje.
Evo i ja imam kritiku na racun B92...nervira me sto su se prokomercijalizovali, sto ne "grizu" kao pre (tacnije - retko kad "grizu"), sto se izgubila provokativnost, sto su dozvolili da se na njihovoj televiziji serviraju neke stvari koje su primerenije Pinku i slicnim (khm, khm) televizijama.
Kamo srece da se ponovo u potpunosti vrate na finansiranje "sa strane", pa da ne treba da jure gledanost/slusanost.
[ Lesli Eldridz @ 15.07.2008. 12:03 ] @
Tacno. Dok su bili zli sorosevci bili su skroz OK, a sad kad se komercijalizovase, mrka kapa. Kao i sve ostalo, komercijalizacije je unistila i njih. Ostalo su nijanse. Čim oni velicaju ovaj sad protivprirodni blud i spregu izmedju vlasti i bizmis lopurdi iz devedestih, te nase elite, nema od njih nista. E, to je kao sad lose danas zbog boljeg sutra, nije nego. Pa to isto su pricali i popovi i komunisti. More marš. Samo da se organizuje ilegala i andergraund pamfleti koji ce da se dele dzabe i da otkrivaju istinu o, kao u pravoj civilizaciji, pa bog da nas vidi.
Citat:
Java Beograd: Lesli, opet nisi u stanju da shvatiš poentu posta. A to je da je novinar koji je pisao vest izuzetno nepismen. Tako je sročio rečenice da je cela vet postala nebuloza.
Ja odlicno pratim poentu teme, nego upadaju neki sto jariće krste i sto im toboze nesto smeta, pa sve misle kako se formom sakriti sadrzinu, a to je da oni imaju nesto licno protiv B92, neki zbog onog sindroma prevarenog ljubavnika, a neki zato sto su patrijote. Sustina je da u vasoj slobodi privatni medij ima pravo da zaposljava koga hoce i da je pisanje o nepismenim novinarima samo penzionersko zakeranje, kad vec po njihovim urednicima to nije nepismenost.
Sta je bre za neke taj B92? Jel to neka crkva, sekta neka, sta li je, nesto sto treba da bude vrhunski moralni autoritet i autoritet bilo koje druge vrste, pa sad oni tamo treba da budu bezgresni? Sto se ne bavite malo pravim zlom, a to su ovi udbaski mediji, nego ste se uhvatili za mangupe u sopstvenim redovima, dok vam ovi vrsljaju kako hoce. A posle kad bude ono, onda ide plakanje kako su vas upropastili dodjosi, seljoberi, dzudze i slicni. Pa nemojmo tako drugovi, majku mu imperijalisticku.
[ Java Beograd @ 15.07.2008. 12:57 ] @
Na kakvim si ti lepkovima ? Ko priča o sektama, crkvama, komunistima ? Osim tebe ? Shvataš li ti poentu teme, uopšte ?
[ Lesli Eldridz @ 15.07.2008. 13:32 ] @
Shvatam, zamisljena je kao fensi pljuvanje po B92 nekih patriotskih krugova i nekih kojima je povredjena sujeta zbog toga sto im ne objavljuju komentare tamo, a sve to pod maskom zabrinutosti za tehnologiju izrade sajta i za znanje pravopisa njihovih novinara. Samo, car je go.
[ Slobodan Miskovic @ 15.07.2008. 13:46 ] @
A koja je svrha tvog pisanja na toj temi? :))))
[ Lesli Eldridz @ 15.07.2008. 13:51 ] @
Ustvari u pravi si, samo dzabe gubim vreme. Kome je jesno jasno mu je, a ko velica junak Kovacevica i tako mu nista nije jasno. Evo, prestajem.
[ krdr @ 15.07.2008. 14:44 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Shvatam, zamisljena je kao fensi pljuvanje po B92 nekih patriotskih krugova
Nije. Zamisljenja je kao pokusaj pritiska da se vodeci sajt privoli na postovanje standarda
Citat:
Lesli Eldridz:..i nekih kojima je povredjena sujeta zbog toga sto im ne objavljuju komentare tamo
a sve to pod maskom zabrinutosti za tehnologiju izrade sajta i za znanje pravopisa njihovih novinara.,
Ja sam svoje motive 3 puta objasnio. Ne zanimaju me tudji motivi.
Nijednog trenutka nisi rekao: "Niste upravu, bas treba da se trpa onClick u img tag, da bi pozvao jQuery funkciju jer...", ili "raspored grafickih elemenata je super, a zasto, mozete procitati tu i tu".
Generalno, postoje ljudi koji su ogorceni na b92. Mozda ta ogorcenost potice samo zato sto je on No1 u medijima u Srbiji, kao sto su ljudi ogorceni na MS iz istog razloga. Ako neko zeli da bude Naj i jeste Naj, onda je i njegova odgovornost Naj.
B92.net je najposeceniji sajt u Srbij - oni moraju da se trude da imaju najbolji sajt. Prvenstveno zbog njih i njihovog ugleda. Dobro programiran sajt moze i visestruko da smanji njegovu tezinu (u kB/MB) i time smanji protok, zagusenje i troskove i sebi i nama. Ako BBC ima takav pristup, ako MS pristaje da na osnovu jednog clanka preradi svoj sajt, onda bi B92 trebao to da uradi.
Time sto nisu objavili moj komentar, nastetili su sebi. Ako ne zele da znaju da 92% korisnika interneta koristi Flash Player 9, a jos 5% FP 8, a da se igraju sa vatrom forsirajuci ljude da instaliraju beta verziju plejera, to mi govori da su vrlo neozbiljni, ne profesionalni i sujetni.
Moze se reci da je njihovo pravo, jer su privatna kompanija, ali nisu. Oni su vlasnici republicke licence za emitovanje TV i radio programa. Protok podataka sa njihovog sajta zauzima neke resurse, oni pokusavaju da nametnu neke standarde. Sve to snosi odgovornost. Taj pojam je poznat kao korporativna odgovornost i tice se odnosa kompanije prema svojim potrosacima i zajednici u kojoj se nalazi.
Velike kompanije se upinju da ostvare sto direktniji i iskreniji odnos sa svojim potrosacima. Da ih cuju, da im stave do znanja da brinu o njima. B92 to ne radi. Super, skupljaju pare za mamograf, skupljaju krv. Sve su to dobre stvari, ali to je samo jedna strana korporativne odgovornosti.
Sad, da nastavim sa analogijama, MS i Bil Gejts su medju najvecim donatorima i filantropima. Medjutim, kad pitate ljude, videces da velika vecina vise voli i ceni Google od MS. Zasto? Jer Google ima direktan i otvoren kontakt sa svojim korisnicima. Nije sve sto dodje od Googla super. Veliki broj njihovih servisa je potpuno nestao. Ali, oni se nisu nametali svoje servise kao najbolje i odbijali bilo kakve sugestije. Ti servisi su ugaseni jer su ih korisnici ocenili kao lose.
Upravo videh njihov odvratan spot za borbu protiv raka dojke. Ocekujem nesto slicno za pusace. Dakle, nije mi zasmetalo sto je taj spot odvratan vec to sto se medijski maksimalno prati samo ono sto oni pokrecu. Dok ovo pisem jos jedan kiks.. spiker govori o karikaturi g. Obame, recima: "...predsednik Obama"??? Izgleda da su izbori u USA vec odrzani.
[ Lesli Eldridz @ 15.07.2008. 17:04 ] @
Sma - ra - nje. Odlicno, korisnici ce kazniti B92 tako sto vise nece da ih gledaju, slusaju i posecuju njihov sajt i to je to.
[ sk21 @ 15.07.2008. 18:18 ] @
Citat:
Lesli Eldridz:Citat:
sk21: ...koliko god da tvrdim da je B92 štetan za nas kao narod...
Koji ste to vi?
Srbi. A ti?
Ne verujem. Primer:
Citat:
Lesli Eldridz: Tacno. Dok su bili zli sorosevci bili su skroz OK
I ne znam odakle je nekima od vas ideja da misliti najbolje svojoj zemlji i biti patriota nesto lose. Pa pitajte bilo kog Francuza, Engleza, Grka itd. da li oni nisu patriote.
A jel' mogu ja to napismeno da dobijem? I jesi li ti nekakav glasnogovonik tih Srba, ama bas svih do poslednjeg? Ako jesi, daj pokazi ausvajs i to ovlascenje, da vidimo. Smesni covece - reliktu devedesetih.
Nacije su bre prevazidjen koncept i oruzje za masovno unistenje koje treba da vremenom nestane, ali kakve veze sve to ima sa ovom temom?
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 20.07.2008. u 20:08 GMT+1]
[ budjavlebac @ 15.07.2008. 20:06 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: Ustvari u pravi si, samo dzabe gubim vreme. Kome je jesno jasno mu je, a ko velica junak Kovacevica i tako mu nista nije jasno. Evo, prestajem.
Molim Vas da se držite obećanja i dozvolite ostalim forumašima da se upuste u raspravu o kvalitetu Svetog Vam i bezgrešnoga B92.
[ krdr @ 15.07.2008. 20:13 ] @
Zamoliću Vas da se držite teme. Ima mesto gde možete da prebrojavate krvna zrnca. Ne želim da tema bude zaključana
[ kelja @ 15.07.2008. 20:43 ] @
@krdr,
ti si uveren da ljudi koji su radili sajt b92 posecuju i ovaj forum, zar ne? ;-)
Ja se nadam da je tako i da ce usvojiti sve tvoje predloge, a onda cemo moci da se posvetimo pravoj temi: subverzivnom delovanju ovog ozloglasenog medija protivu nasih nacionalnih interesa. ;-)
[ Lesli Eldridz @ 15.07.2008. 22:24 ] @
Citat:
budjavlebac: Molim Vas da se držite obećanja i dozvolite ostalim forumašima da se upuste u raspravu o kvalitetu Svetog Vam i bezgrešnoga B92.
To kazi ovima sto prozivaju na nacionalnoj osnovi.
Citat:
krdr: Zamoliću Vas da se držite teme. Ima mesto gde možete da prebrojavate krvna zrnca. Ne želim da tema bude zaključana
Tacno, ni ja, ali isto kao u prethodnom slucaju.
[ krdr @ 15.07.2008. 23:29 ] @
Citat:
kelja: @krdr,
ti si uveren da ljudi koji su radili sajt b92 posecuju i ovaj forum, zar ne? ;-)
Siguran, Dejan B. je clan ovog foruma i nekad je bio vrlo aktivan. Dežurni B92 cenzor je negde pribeležio sva naša imena... Čak i Leslija. Verujem da pored njegovog imena stoji + i -.
Ono čega se plašim je da im ovo ne dopire do mozga po sistemu: Ovo nas ne hvali, ovo ne postoji.
[ pajaja @ 15.07.2008. 23:54 ] @
Citat:
Zamoliću Vas da se držite teme. Ima mesto gde možete da prebrojavate krvna zrnca.
I svaka dalja offtopic prepucavanja i nadovezivanja na prethodna ce biti obrisana.
[ Deep|Blue @ 16.07.2008. 01:00 ] @
ajmo dalje o b92 ...
jedna situacija - dokaz profesionalnosti, jedno jutro ide jutarnji i najavljuju da nece biti programa posle 10, jer nece biti struje na predajniku (hmmm, sta to bese generator). i ide jutarnji, kaziprsta, .... i u jednom trenutku oni se odjavljuju, i onda cujes u programu skripu stolica, pricu voditelja, suskanje novina, neko ulazi u studio prica sa njima, pa zatim ustaju u odlaze .... i posle toga jos jedno pola sata cuje se udaljeno suskanej, skripanje .....
prvi problem: genijalac od tonca nije spustio regler pa je mikrofon ostao ukljucen
drugi problem: genijalac od urednika i voditelja koji je skontao da ga ceo beograd nece cuti jer nema struje na beogradskom predajniku, a vojvodina i program koji emituju preko satelita ko sljivi.
pre jedno 2 god, za vreme rekonstrukcije nemanjine ulice, gost kaziprsta je bio tadasnji menadzer grada bg-a.
voditeljka bogoumilna i draga danica vucenic. krece emisija, tako sto danica odmah krece nogom u glavu i navaljuje na menadzera da objasni kako to debilno vodi radove. lik zesce stalozeno odgovara na svako njeno nazovi pitanje, i posle 10 min dobijam dojam da u se studiju nalazi danica koja je verovatno 6 sati provela u tramvaju cekajuci u guzvi, zbog radova u nemanjinoj, sva nadrndana sa zarkom zeljom da otkine glavu menadzeru i fini, stalozeni menadzer, koji samo radi svoj posao i cudi se kako je ova mogla da zaglavi u tramvaju 6 sati, kad su zastoji 15 min.
pred izbore 2007,
posle javne optuznice upucene miskovicu od strane cedice jovanovica, gost kaziprsta cedica, a voditeljka opet bajna danica.
na startu danica krece sa miskovicem, a cedica joj stalozeno odgovara, da nece da prica o miskovicu,
danica opet misko i misko, a cedica nece.
danica opet misko i misko, pa joj cedica u programu napomene, da je uslov za to gostovanje bio da nema price o miskovicu na sto je b92 i pristao, a sad ga napada.
danica i dalje misko i misko, da bi cedica posle nekih 12 minuta price "misko misko" poceo malo da prica o tome i u jednom trenutku spomene da zna da je cak i b92 povezan sa miskom.
e to mu je izgleda bilo ravno pokusaju ubistva bajne danice, koja posle toga krece da napada i da se izivljava nad cedicom.
jako profesionalno ..
e sad efikasnost, preciznost i brzina vesti
malo mi je bilo zanimljivo, da vest koju sam procitao oko 8 na blicu, negde oko 14 dobijem kao svezu na b92 rss-u.
izgleda da b92 nema potreban broj novinara, i da nikako ne moze da pokrije kompletnu srbiju, a kamoli svet.
sve cesce, b92 kasni sa vestima, a i kad objave nesto to ispada jako neprecizno pa cak i netacno.
b92 info
qq, ovo su verovatno lansirali navrat-nanos kad je pink objavio da planira da pokrene info kanal.
zbilja, kakav je to info kanal koji plasira reprize vesti svako pola sata - sat, a izmedju pakuje reprizne epizode svojih raznih kontakt emisija. zalosno.
jos je zalosnije, zloupotreba djindjica za promovisanje ideje. b92 je izgleda usvojio djindjica, posto ga poprilicno cesto koriste radi reklamiranja samih sebe.
da se ne doticem komercijalizacije, srecnog brata, velike kuce i slicnih gluposti, b92 se definitivno duze vremena krece nizbrdo, sto se tice informativnog programa. zbilja zalosno uzimajuci u obzir ugled koji je imao b92 po tom pitanju.
---
edit:offtopic
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 16.07.2008. u 02:45 GMT+1]
[ Predrag Supurovic @ 16.07.2008. 08:13 ] @
Po pitanju informativnog programa se ama bas nista nije promenilo nego vi tek sad uvidjate sta je B92...
[ bttp @ 16.07.2008. 11:45 ] @
Bilo je jasno u šta će se B92 izmetnuti onog trenutka kada se istovremeno na Pinku i B92 "davao" isti nebulozni Teleshop - znači maltene od prvog dana emitovanja.
[ Deep|Blue @ 16.07.2008. 15:45 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: Po pitanju informativnog programa se ama bas nista nije promenilo nego vi tek sad uvidjate sta je B92...
hmm
u biti jako su se promenili.
pre su bili jako brzi i precizni, a tekstovi su bili citljivi.
sad se sve pretvorilo u prevrtanje starih vesti, a sa kasnjenjem postaju gori nego neke lokalne televizije.
ponekad mi izgleda da vise vremena trose na prekrajanje starih vesti nego na pisanje novih.
dosta dugo su radili pristojne vesti, a sad debelo predjose na americki senzacionalisticki pristup
a sto se tice komercijalizacije, od necega moraju da zive to e istina. ali mislim da su otisli u debelu krajnost, trenutno se prema gledaocima ponasaju mnogo gore nego pink.
[ drbogi @ 16.07.2008. 20:41 ] @
B92 je promenio, tj. ozvaničio vlasničku strukturu, a to nije beznačajno. Na prvu poziciju, umesto nekakvog apstraktnog društvenog angažmana, počinje da dolazi materijalni interes. To se vidi i na programima ove medijske kuće. U isto vreme smo se i mi, kao konzumenti programa, čak u većoj meri promenili nego B92. Istini za volju, jedino što sam ozbiljno pratio u poslednje vreme je bio radioprogram, tj. stream. Eto ja ih sada npr. doživljavam na potpuno isti način kao i Tijanićev RTS, nešto između emitera medijskog šuma i glasila nekog CK. Nekada, dok su bili slabi i ugroženi, imao sam osećaj solidarnosti sa tom stanicom. Sada bi mi bilo svejedno i da se sutra ugase.
[ stil @ 16.07.2008. 21:21 ] @
Ono sto se meni svidja kod emisija B92 je sto se u njima gostima postavljaju nezgodna pitanja . Pitanja kojima se tezi otkriti sustina konkretnog problema. Gde se gost preznoji. A ne davljenje po dva sata gde se nista ne kaze , gde se novinar i gost savrseno slazu. To meni uopste ne prija jer nema nikakve dinamike. Sto se tice gasenja, to su samo vase puste zelje.
[ Deep|Blue @ 16.07.2008. 21:44 ] @
@stil, pogledaj malo postove.
cilj novinara jeste da isceprka ono sto nije poznato, ali daleko od toga da b92 postavlja nezgodna pitanj, oni vise premlate gosta pajserom od fapa, pa mu postave pitanje, na koje treba da da pravilan odgovor ili se vraca na pajser
[ SASA M. @ 17.07.2008. 01:42 ] @
Upravo tako. Plus sto namerno poturaju novinara anonimusa da pokusa da isprovocira sagovornika(zanimljivo, najcesce je to mlada devojka). Najpoznatiji je slucaj sa Veljom kome je malo potrebno da te otera u tri lepe, a onda od toga prave pricu. Drugi uspevaju da iskuliraju kada pet puta ponove novinaru sa b92 da o nekoj temi nisu pozvani da govore. B92net je nadaleko cuven po cenzuri prema njihovim neistomisljenicima na forumu.
[ stil @ 17.07.2008. 02:34 ] @
Stvarno ne znam o kakvim pajserima govoris. Secam se jednog odgovora jednog naseg politicara na "nezgodno" pitanje. Parafraziram, kako mozete takvo pitanje da mi postavite na slavi ? Svasta , ti si javna licnost , gradjani te placaju za to sto radis i ocekuju odgovore. Sto se tice Velje. Stvarno ne znam kako iko moze da nadje opravdanja za sutiranje novinara ili izjave tipa " kraduckanje " , svasta. U vezi komentara na forumu. Ne opravdavam, medjutim pogledaj komentare ovde na reprizu Srecnih ljudi na RTS i komentare ovde pa uporedi. Kako je moguce da na sajtu Javnog servisa nema niti jednog negativnog komentara ?
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2008. 02:40 ] @
@SASA M.
Ako imas vremena, pogledaj emisiju "Hard Talk" koja ide na BBC-ju, pa da vidis kakva se sve pitanja postavljaju javnim licnostima - i treba, jer kada si javna licnost pa jos u drzavnoj sluzbi i treba da budes spreman da odgovaras na >sve< - tako je bar u razvijenim demokratijama, gde javni cinovnici odgovaraju narodu a ne obrnuto.
Na zalost, ono malo iskustva sa slicnim emisijama u Srbiji, bas na B92 pokazuje da novinari ne znaju da vode dijalog na nivou kvaliteta jednog "Hard Talk"-a, nemaju plan pitanja i postavljaju potpuno bezvezna pitanja koja mozda jesu provokativna, ali ne pogadjaju sustinu i nekad ne predstavljaju ono sto je interes istrazivackog novinarstva.
Ali to je generalno problem sa novinarstvom u Srbiji, koje je jos i dalje na niskom stupnju razvoja u odnosu na neke druge zemlje - kada Srbija bude imala jedan "Hard Talk", to ce biti jako veliki pomak za transparentnost vlasti i, uopste, za kvalitet novinarstva.
[ Deep|Blue @ 17.07.2008. 08:39 ] @
@stil
pajser je figurativno iskazan nacin na koji b92 novinari vode svoje emisije, svakome mozes da postavis nezgodno pitanje, ali postoje izvesna pravila koja moraju da se postuju.
ne verujem da i u hard talku, da ako gost uslovi gostovanje nerazgovaranjeom o nekoj temi, novinar pocne da ga maltretira sa pitanjimo o tome. ono sto izvode vooditelji b92 nije novinarstvo, vec siledzijstvo.
dodatni problem su i nasi politicari koji se ne obucavaju da komuniciraju sa novinarima, vec idu na svoju snalazljivost
doduse svaka licnost koja ima dosta kontrole nad sobom i malo stila moze da ih ponizi do dna.
primer i "cuveni" poligraf, sa voditeljom jugoslavom. gledah ga u par emisija i lik mi je totalno neinteresantan.
ovo ponizavanje mi je upalo u oci u emisij sa vukom draskovicem, kad ga je jugoslav pokusao zeznuti pa je poceo sa nekim tupavim pitanjima, dok ga je vuk prvo pokusao da mu objasni neke stvari, zatim ga je posmatrao i obracao mu se kao prema debilu. Cak je pred kraj emisije poceo malo sporije da prica, valjda je mislio da je jugoslav zbilja debil
ne znam, koliko ovde ima obozavatelja grupe "oruzjem protiv otmicara", ali bas me zanima koliko ste promenili misljenje o njoj ove godine. naime svi slusatelji/gledatelji bili su izvrgnuti ekstremnom maltretiranju od strane b92 sa tom grupom. postoo je b92 producirao njihov novi album, verovatno su hteli da urade eksperiment svoje uticajnosti. za tih par meseci, nisi mogao da prezivis 15-20 min da te ne zvekne OPO. od pomenute grupe su mi zanimljive 2-3 pesnmice, al sad su mi se zbilja zgadili
e to je princip b92 novinarstva, oni su uvek u pravu i to svoje pravo ce da forsirajuj do iznemoglosti, a ako se desi da neko pokusa da napadne b92 onda ga treba sravniti sa zemljom.
I jos pitanje za kraj ...
svi mi gresimo i niko nije savrsen
Pitanje: Koliko ste puta culi da se B92 izvinuo nekome od svojih gostiju kad im maltretirani gosti dokazu da nisu u pravu? Ili barem da priznaju da je gost u pravu?
[ krdr @ 17.07.2008. 08:47 ] @
@Stil
Itekako ima kafenisanja na b92. Narocito kad je u Poligrafu gost Vesna Pesic ili Biljana Srbljanovic. Prosto se tad osecam kao kad mojoj zeni dodju drugarice na kafu.
B92 favorizuje tacno 1 (slovima: jednu) politicku opciju. To se vidi po ucestanosti gostovanja te politicke opcije i jedne druge, koja na drugom kraju politickog spektra.
Kod postavljanja teskih pitanja, pitanje je sta je motiv. Ako je motiv dolazenja do istine, vrsenje drustvene akcije, onda je to uredu. Ako je motiv direktna politicka diskreditacija, nipodastavanje i zluradost, onda taj novinar treba da da ostavku i posveti se PRu i spinovanju.
Tipican primer nesposobnosti novinara b92 je intervju koji su pravili sa Brenarom Kusnerom. Novinarka je imala mogucnost da ga sasece sa svih strana, a na kraju se zavrsilo kao da mu se zahvaljuje za otcepljenje Kosova.
Odnosno, njihovi novinari cesto deluju nepripremljeno. Sad dolazimo do onoga sto je opsti trend u sektorima gde je tzv. "druga Srbija" (napomena: ne delim Srbiju na dva dela, nego koristim ovaj pojam koji koristi izvesna grupa ljudi da oznaci sebe), a to je nekakv vid Kulturne Revolucije, sa srpskim karakteristikama. Pod tim podrazumevam da se svuda uguravaju "mladi lavovi", narocito gde ne treba, na mesta na koja nisu dorasli. Zato imamo puno novinara bez odgovarajucih veza, bez izvora, bez opsteg znanja i kulture jezika.
Narocito mi nije jasan nacin na koji biraju novinare za televiziju. Uzmimo na primer onog sto je nekad vodi vremensku prognozu i davao politicke komentare. Niti su bili smisleni, niti duhoviti, a kad cujem njegov glas, odma mi se smrkne. Pa tu je ona mala, crna (ne mislim na Anju, koja je za sve duzine ispred ostalih), koja muca, kresti, a ujutru mi ne treba kafa kad cujem Tijanu. E sad, uporedite Tijanu sa Biljanom Vranes, clanom evropske asocijace meteorologa).
(Sad sam se setio, prezenter na srpskom se kaze voditelj)
Inace, koga interesuje, spisak ljudi odgovornih za nizak kvalitet b92.net sajta je na: http://www.b92.net/impresum.html, Odel "Veb tim".
Smatrate li da bi bilio dobro da svakom pojedinacno napisem sta treba promeniti na sajtu, zasto treba promeniti i kako promeniti?
[ Java Beograd @ 17.07.2008. 09:21 ] @
Citat:
Deep|Blue :
... Cak je pred kraj emisije poceo malo sporije da prica, valjda je mislio da je jugoslav zbilja debil ...
A Jugoslav je u stvari - debil !
[ stil @ 17.07.2008. 09:47 ] @
A kako komentarišete: U vezi komentara na forumu. Ne opravdavam, medjutim pogledaj komentare ovde na reprizu Srecnih ljudi na RTS i komentare ovde pa uporedi. Kako je moguce da na sajtu Javnog servisa nema niti jednog negativnog komentara ?
[ Deep|Blue @ 17.07.2008. 10:51 ] @
hmm, pa trenutno je u skladu sa ponasanjem skoro svih foruma medija. i smatram da je to negativno. moj kolega ima hobi da salje komenttare na vesti na b92.net. objave mu jedan na 50.
iskreno ne posecujem rts forum, a jako me iznenadio (prijatno) jedno vreme kad je bila aktivna tema za zahtevom gledalaca da se prikazuje vise sf serija, gde je jedan od ucesnika bio i tijanic (ili neko od njegovih zamenika) koji je davao objasnjenja zasto ne moze.
mada objasnjenja i nisu bila neka, opet mi je to jako prijatno da su vodece licnosti spremne na kontakt sa korisnicima.
Citat:
krdr:
Kod postavljanja teskih pitanja, pitanje je sta je motiv. Ako je motiv dolazenja do istine, vrsenje drustvene akcije, onda je to uredu. Ako je motiv direktna politicka diskreditacija, nipodastavanje i zluradost, onda taj novinar treba da da ostavku i posveti se PRu i spinovanju.
ovo je jako lepo receno.
inace prezenter/voditelj/vodteljka/spikerka/sta vec ne mora nuzno da bude i novinar, vec se prvenstveno bira da bude jako prijatna i komunikaticna, naravno za neke kontakt emisije potrebno je da bude i inteligentna/inteligentan (ili barem malo da deluje inteligentno, sto bi bila preporuka za jugoslavova ).
ono sto se nevidi na ekranu, jeste tim novinara koji vrslja okolo, iskopava cinjenice i priprema price. jedna osoba ne moze da odradi sav taj posao.
[ Lesli Eldridz @ 17.07.2008. 11:19 ] @
Citat:
Deep|Blue: Koliko ste puta culi da se B92 izvinuo nekome od svojih gostiju kad im maltretirani gosti dokazu da nisu u pravu?
Nemoj da se izvinu, mogu ledja da ušinu.
Kakve identifikacije i povredjene sujete, covece. E zbog takvih, da B92 ne postoji trebalo bi ga izmisliti.
[ kelja @ 17.07.2008. 11:27 ] @
Citat:
Tipican primer nesposobnosti novinara b92 je intervju koji su pravili sa Brenarom Kusnerom. Novinarka je imala mogucnost da ga sasece sa svih strana, a na kraju se zavrsilo kao da mu se zahvaljuje za otcepljenje Kosova.
Tako je @krdr, samo nastavi, mani tu praznu pricu o jquery-ju, web-standardima, flash playeru 10, daj da udarimo u srce neprijatelja, domacih izdajnika i stranih placenika!!!
A ideja da posaljes svoje zamerke pomenutom web timu je odlicna.
Ako ti je zaista stalo do podizanja nivoa kvaliteta njihovih sajtova, naravno. ;-)
Inace, koliko vidim, jedan covek je zaduzen za programiranje (i jedan spoljni saradnik), a to je zaista malo.
(Nije opravdanjre, ali objasnjava neke stvari)
Pretpostavljam da takve poslove u normalnom svetu obavljaju citavi timovi.
[ Lesli Eldridz @ 17.07.2008. 11:45 ] @
Ja predlazem da oni promene ime u B92 lakmus.
[ krdr @ 17.07.2008. 11:47 ] @
Citat:
kelja: Tako je @krdr, samo nastavi, mani tu praznu pricu o jquery-ju, web-standardima, flash playeru 10, daj da udarimo u srce neprijatelja, domacih izdajnika i stranih placenika!!!
Sto kaze moj deda: Ako hoces da privuces neciju paznju, ubodi ga u oko! Izgleda da me povukla masa...
Izgleda da na b92 neprofesionalnost postaje manir.
Citat:
kelja:
Inace, koliko vidim, jedan covek je zaduzen za programiranje (i jedan spoljni saradnik), a to je zaista malo.
(Nije opravdanjre, ali objasnjava neke stvari)
Pretpostavljam da takve poslove u normalnom svetu obavljaju citavi timovi.
Bas je cudno. Pitam se cemu služe onoliki veb masteri, šta oni rade. Kad sam radio na ravoju muzičke veb prodavnice, bilo nas je dvojica senior programera, trojica juniora, dvoje dizajnera, jedan DB porgramer, jedan fleš programer. Koristili smo ExpressionEngine i time ubrzali razvoj, s tim da su momci koji rade EE prijatelji PM-a, pa smo imali pomoć i od njih.
Pošto mnogo volim da pritiskam ctrl+U, i pogledao kod od kobajagrande.com, postalo mi je jasno zašto su b92.net i b92.fm takvi kakvi su
Ako imas vremena, pogledaj emisiju "Hard Talk" koja ide na BBC-ju, pa da vidis kakva se sve pitanja postavljaju javnim licnostima - i treba, jer kada si javna licnost pa jos u drzavnoj sluzbi i treba da budes spreman da odgovaras na >sve< - tako je bar u razvijenim demokratijama, gde javni cinovnici odgovaraju narodu a ne obrnuto.
Samo što narod obično ne pita. :-)
Odnosno pitaće kad bude vreme da se pita (kad se završi ono što treba završiti). Do tada nikog ni ne zanimaju pitanja/odgovori a pogotovo neće TV auditorijum zaustaviti bilo šta...
[ Lesli Eldridz @ 17.07.2008. 12:25 ] @
Tacno, a tako i treba da bude.
[ SASA M. @ 17.07.2008. 15:57 ] @
@Ivan Dimkovic
Nije problem da voditelj postavlja provokativna pitanja daleko od toga da sam protiv toga, postavlja podpitanja, prekine sagovornika novim pitanjem ako siri temu itd. Medjutim ovde je najblaze receno o nedostatku takta kod voditelja. Kada vidi da sagovornik nece odgovoriti onako kako se ocekuje pocinje maltretiranje sagovornika npr. ponavljanjem istog pitanja po n-ti put, odnosno pokusaja da se sagovorniku inputira zeljen odgovor sto se najcesce pretvara u nadvikavanje gde u glas svako prica svoje. Mozda ce to nekom izgledati kao nesto korisno, meni to nije.
[ Lesli Eldridz @ 17.07.2008. 17:32 ] @
A zasto taj sagovornik nece konkretno da odgovori na konkretno pitanje nego palamudi kao kisa oko Kragujevca?
[ stil @ 17.07.2008. 17:45 ] @
;-)))
[ Deep|Blue @ 17.07.2008. 21:03 ] @
@lesli (se ne vraca kuci :) )
pravo svakoga je da odgovara kako on hoce pa i da se izvlaci ako hoce. ukoliko je sagovornik iskusan i govorljiv, on moze svako izvlacenje da pretvori u cist i iskren odgovor.
e sad posao voditelja je da prepozna izvlacenje i da pokusa da navuce sagovornika da se sam ukopa.
pravi voditelj moze to da izvede sa osmehom na licu bitno je samo umece.
Napokon, cilj jedne kontakt emisije nije da se izmaltretiraju gosti vec da se dodje do informacija.
b92 voditelji su postali slika u ogledalu velimira velje ilica. identicno ponasanje, slicni maniri, samo su malo bolje skockani.
a ubedjeni su da oni nose baklju istine i demokracije u srbiji.
inace alo offtopic, nije da branim velja, ali ona epizoda sa covicem i psovanjem u gripoznom stanju je nastala tako sto je voditeljka rano ujutro zvala ilica na privatni telefon, i ukljucuila ga direktno u program, bez najave. zatim mu je pocela da postavlja pitanja, i pritom mu opet nije napomenula da je u programu.
e sad to jeste zanimljiv ton danas, i pravi primer veljovog ponasanja, ali do njega su dosli na prilicno bezobrazan nacin.
napokon nije nimalo tesko iznervirati velja i budnom stanju do nivoa da pocne da bije novinare :)
[ SASA M. @ 17.07.2008. 21:50 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: A zasto taj sagovornik nece konkretno da odgovori na konkretno pitanje nego palamudi kao kisa oko Kragujevca?
Zato sto novinarka nije prosla kurs nindjutsua da zna da natera sagovornika da ne vrda vec mora da ga maltretira istim pitanjem sto puta dok ga ne navede da sam izvrsi hara-kiri.
[ Lesli Eldridz @ 17.07.2008. 22:13 ] @
Tacno, vidis kako znas.
Citat:
Deep|Blue: @lesli (se ne vraca kuci :) )
pravo svakoga je da odgovara kako on hoce pa i da se izvlaci ako hoce.
A pravo je onoga ko pita da ponavlja isto pitanje hiljadu puta ako misli da tako teba.
Citat:
Deep|Blue:ukoliko je sagovornik iskusan i govorljiv, on moze svako izvlacenje da pretvori u cist i iskren odgovor.
e sad posao voditelja je da prepozna izvlacenje i da pokusa da navuce sagovornika da se sam ukopa.
pravi voditelj moze to da izvede sa osmehom na licu bitno je samo umece.
Napokon, cilj jedne kontakt emisije nije da se izmaltretiraju gosti vec da se dodje do informacija.
b92 voditelji su postali slika u ogledalu velimira velje ilica. identicno ponasanje, slicni maniri, samo su malo bolje skockani.
Onaj ko se bori sa azdajama obicno i sam postane azdaja. Rek'o Fridrih Nice. Nista ne brinite, sad je izgleda gotova prica i izgleda da su patrijote konacno otisli na ropotarnicu povijesti (cim je udbu preuzeo ds) , a sad je sve sto treba vreme, i za jedno 15 godina ce i B92 biti bas po vasem ukusu. Samo prvo da se dokusure ovi sto se jos batrgaju lezeci, sakom u glavu, bas kako treba.
[ Deep|Blue @ 18.07.2008. 01:26 ] @
b92 je i dalje opozicion, ali problem je sto je sad veoma jako ofarban stranackim bojama.
cak preterano za medij tog tipa.
ali u svakom slucaju predstavlja jednu antitezu rts-u
[Ovu poruku je menjao pajaja dana 18.07.2008. u 02:43 GMT+1]
[ krdr @ 18.07.2008. 20:47 ] @
Ne uspevam da nadjem mejlove odgovornih za b92.net, ali cim budem uspeo, obavesticu vas o (ne)uspehu akcije
[ bttp @ 18.07.2008. 21:01 ] @
Citat:
Deep|Blue: b92 je i dalje opozicion, ali problem je sto je sad veoma jako ofarban stranackim bojama.
cak preterano za medij tog tipa.
Jeste i dalje opozicion onoliko koliko su DS i LDP i dalje opozicija. Znači primetno je odsustvo nezgodnih pitanja gostima iz tih "opozicionih" partija. Njih štede dok i dalje insistiraju na 90im, Slobi, Legiji i ostalim omiljnim im temama. A sve ovo što je radila vlast "beyond 2000" nekako zaobilazi preispitivanje, ili se bave nekim ne-suštinskim "nezgodnim" pitanjima.
[ Deep|Blue @ 19.07.2008. 16:43 ] @
e da vidis, bash zanimljivo. jeste da tema iz perioda do 2000 ima i na pretek. ali posle 2000 ko da zivimo u raju :)
e to je ono sto im fali, puna objektivnost.
kako da se okrenu protiv ds/ldp, (izuzev kad ih cedica optuzi za saradnju sa sumnjivim osobama)
inace, sto se tice komentara, zanimljivi su mi.
u vecini slucajeva ne objavlkjuju komentar. al mi je bilo zanimljivo kad sam komentarisao neki clanak i usput im napomenuo da su napravili par gresaka u clanku -- clanak su prepravili, a iz komentara isekli napomenu sa greskama.
i ono sto mi je zanimljivo kod voditelja, prestao sam da gledam njhove vesti, jer me strahovito nervira ona plavusa, koja ne moze da procita nijednu recenicum, a da je pogresno ne akcentuje (namerno naglasavajuci pojedine reci, cesto bez ikakvog smisla) i koja se usput iskolaci oci i nasrce na kameru.
toliko mi je naporna da zadnjih 10-tak meseci nisam odgledao njihove vesti
[ krdr @ 19.07.2008. 21:02 ] @
Citat:
Deep|Blue: jer me strahovito nervira ona plavusa, koja ne moze da procita nijednu recenicum, a da je pogresno ne akcentuje (namerno naglasavajuci pojedine reci, cesto bez ikakvog smisla) i koja se usput iskolaci oci i nasrce na kameru.
Ivana Konstantinovic. Kad "prezentuje" vesti, stanem u gard.
Cudno je to sam komentarima na B92. Mislim da na sajtu stoji da ne mogu se komentrarisati uredjivacka politika b92, moderacija, greske i sl... ali i govor mrznje. E sad, kad neko kritikuje i pljuje po Srbima i Srbiji, to nije govor mrznje. Obrnuto je govor mrznje. Prvi put kad sam postavio komentar, odgovorio sam nekom hrvatu vezano za neke gluposti koje je on izneo i suprostavio mu svoje misljenje. Deo komentara gde ja njemu odgovaram je izbrisan, i to do pola recenice, tako jadno, da je ispalo da ne znam da recenica pocinje velikim slovom, a sama recenica je zvucala glupo. U jednom trenutku, svi moji komentari, potpisani sa "krdr" su prestali da se objavljuju, cak i jedan koji je vrlo afirmativno govorio o LDP-u.
Sledeci vrhunac se desio kad sam na blogu B.Srbljanovic kritikovao nacin na koji je uradjena reportaza sa devojkama iz "Kosovo za patike". Banovan sam. Pisao sam ih i pitao zasto, nisam dobio odgovor. Medjutim, kako su vrsili izmene na blogu zbog b92fm, nalog mi je ponovo aktiviran! Znaci, dobar sam samo ako kupujem i cutim.
Vise bi ih postovao da su me ostavili banovanog.
[ bttp @ 19.07.2008. 23:52 ] @
Citat:
Deep|Blue: prestao sam da gledam njhove vesti, jer me strahovito nervira ona plavusa, koja ne moze da procita nijednu recenicum, a da je pogresno ne akcentuje (namerno naglasavajuci pojedine reci, cesto bez ikakvog smisla) i koja se usput iskolaci oci i nasrce na kameru.
To ti kažem, žena reži na gledaoca.
Zbog toga što sam to primetio i spomenuo pre 2-3 godine na njihovom forumu sam banovan. Nije da mi je nešto žao jer razgovor istomišljenika je dosadan, ali je b92 izgubio i ono malo kredita koje je imao kod mene nakon pojave telešopa-kupovina iz fotelje na njihovom programu :)
[ stil @ 20.07.2008. 08:10 ] @
Ne mozes celom svetu ugoditi. Tako kaze poslovica. A ja dodajem , vas nesto sasvim drugo zulja a ove glupe primedbe govore u prilog toga.
[ rainymanyu @ 20.07.2008. 19:04 ] @
niko nije savrsen ali zanima me moze li iko da navede TV,Radio,site kompaniju bolju od ove.. I u posebnim kategorijama (recimo site RTS,TV pink, radio rts202) bash me zanimaju kombinacije koje nudite ili neko mozda ima varijantu sve u jednom koja mu je savrsena ili bar bolja od B92.. za mene su zakon za sada u Srbiji i niko im nije ni prici u ova tri.. mozda za radiom kaska rts202ka ali za ostalo druge medijske kuce su smesne.Nemojte samo pink da mi nudite ispovracacu gomilu porno kica i sunda po forumu..
[ bttp @ 20.07.2008. 19:53 ] @
Sve bi to bilo lepo da se b92 od tih "konkurentskih" kuća koje si nabrojao ne razlikuje u jednoj stvari. b92 je elitistički, a rts, pink i ostali su "narodni" (populistički). Lično se ne služim ni jednim od pomenutih servisa, a na tvu gledam ono šta mi se sviđa bez predrasuda oko toga koji je logo u uglu ekrana. Uglavnom nisam fan ni jedne od naših vajnih nacionalnih televizija.
Elitism is the belief or attitude that those individuals who are considered members of the elite — a select group of people with outstanding personal abilities, intellect, wealth, specialized training or experience, or other distinctive attributes — are those whose views on a matter are to be taken the most seriously or carry the most weight; whose views and/or actions are most likely to be constructive to society as a whole; or whose extraordinary skills, abilities or wisdom render them especially fit to govern
[ Ivan Dimkovic @ 20.07.2008. 20:23 ] @
@bttp,
Pa i "druga grupa" je takodje, po toj definiciji, elitisticka - jer oni za sebe misle da vise doprinose dobrobiti svoje zemlje i da su samim tim vise vredni u toj zemlji :) Tako da dolazis do apsurda, tj. sukoba 2 frakcije koje svaka za sebe smatra da su u necemu bolji od "onih drugih".
U svakom slucaju - moje je misljenje da u Srbiji ne postoji ni jedan kvalitetan medij, i da se jako tesko moze doci do kvalitetnih informacija i dela istrazivackog novinarstva.
E, sad, moze se pricati o nijansama - tipa B92 je bolji/gori u necemu od, recimo, RTS-a - ali, generalno, rekao bih da svaki od njih ima par fatalnih mana.
Sto se online edicija srpskih medija tice, cenim da je RTS apsolutno neupotrebljiv a da B92 moze da posluzi za >neke< vesti, mada je mozda pametnije pretplatiti se (ako je moguce) na neki newsfeed od novinskih agencija direktno (Beta / Tanjug & co...) a ne gledati/citati prepricane i re-spinovane vesti.
Mada, to kosta... tako da, osim ako nekom zivot ne zavisi od toga predlazem... pivo :)
Pa i "druga grupa" je takodje, po toj definiciji, elitisticka - jer oni za sebe misle da vise doprinose dobrobiti svoje zemlje i da su samim tim vise vredni u toj zemlji :) Tako da dolazis do apsurda, tj. sukoba 2 frakcije koje svaka za sebe smatra da su u necemu bolji od "onih drugih".
Pa nije baš tako. "Narodnjaci" ne smatraju da su bogom dani da vladaju zato što su elita već zato što je "narod uz njih". Elitisti u suštini ne haju za mišljenje i stav većine jer smatraju da je elita uvek u manjini i da stoga većina ne mora "uvek biti u pravu" (tj da većina uglavnom i nije u pravu). U tome je razlika. E sad u slučaju b92 je elitizam izvitoperen u običan snobizam.
Pluralism is the belief that public policy decisions should be (or, descriptively, are) the result of the struggle of forces exerted by large populations (workers, consumers, retirees, parents, etc.) directly or indirectly in the policy-making process. This is contrasted with elitism which is the belief that decisions should be (or are being) made essentially according to the interests or ideas of elites.
[ stil @ 21.07.2008. 06:50 ] @
Secam se kada je od strane jedne nase televizije sledila poplava sunda i kica pod izgovorom to narod zeli. Neka mi pokazu neko zaista pouzdano istrazivanje kao dokaz za te tvrdnje. Ti ocigledno nemozes da shvatis da postoje ljudi koji misle drugacije od tebe i koji isto kao i ti imaju pravo da gledaju, slusaju, citaju ono sto zele pri tome ne ugrozavajuci druge. A koji su spremni da reaguju ako im to pokusas uskratiti. Zato, ti gledaj sta se tebi gleda i pusti druge da gledaju sta im se njima gleda. Poz.
[ bttp @ 21.07.2008. 07:24 ] @
Citat:
stil: Secam se kada je od strane jedne nase televizije sledila poplava sunda i kica pod izgovorom to narod zeli. Neka mi pokazu neko zaista pouzdano istrazivanje kao dokaz za te tvrdnje. Ti ocigledno nemozes da shvatis da postoje ljudi koji misle drugacije od tebe i koji isto kao i ti imaju pravo da gledaju, slusaju, citaju ono sto zele pri tome ne ugrozavajuci druge. A koji su spremni da reaguju ako im to pokusas uskratiti. Zato, ti gledaj sta se tebi gleda i pusti druge da gledaju sta im se njima gleda. Poz.
Evo ti kao dokaz tvoj omiljeni b92. Jedino ako misliš da veliki brat, telešop, kuća snova (ili štaveć), idiotske nagradne igre, maloumno repriziranje po sto puta istih serija (npr. seks i grad) - nisu "šund i kič". B92 je preuzeo programsku šemu pinka od pre nekoliko godina, pa se pink preorijentisao samo na narodnjake, jer je to jedino što je ostalo a da b92 nije "ukrao". Eto toliko o "različitosti".
Voli ti slepo i gledaj/slušaj b92 kolko hoćeš a pusti druge da ga (konstruktivno) kritikuju.
[ stil @ 21.07.2008. 07:48 ] @
Sta je lose u tome sto je jedan mladi par dobio kucu vrednu 500 000 € a da su pri tome zavrnuli rukave i malo se isprljali malterom. Bolje je to nego da mi debeli Bora prodaje caj za mrsavljenje ;-) , slicno vazi i za onu Spirulinu , kako bese. To je nesto konkretno sto se cini za povecanje nataliteta, daj mladima krov nad glavom :) Moze se ovako nastaviti u nedogled. Ti ne kazes koja je to televizija koja je kod nas po tebi odlicna i koja treba po tebi da bude uzor. Moze se otvoriti tema za svaki medij, pa bi video kakvo bi sve smece isplivalo na povrsinu.
[ Horvat @ 21.07.2008. 08:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sto se online edicija srpskih medija tice, cenim da je RTS apsolutno neupotrebljiv a da B92 moze da posluzi za >neke< vesti, mada je mozda pametnije pretplatiti se (ako je moguce) na neki newsfeed od novinskih agencija direktno (Beta / Tanjug & co...) a ne gledati/citati prepricane i re-spinovane vesti.
rekao bih da se retko koja vest prepravlja dobijena od bete ili tanjuga...to se da vid. kada jednu te istu vest sve tv/novinske kuce prenose sa IDENTICNIM greskama [ugl. stamparskim] ,dakle oni taj txt ni ne procitaju da isprave tu mahinalnu gresku,nego samo prenesu...
[ bttp @ 21.07.2008. 08:20 ] @
Citat:
stil: Sta je lose u tome sto je jedan mladi par dobio kucu vrednu 500 000 € a da su pri tome zavrnuli rukave i malo se isprljali malterom. Bolje je to nego da mi debeli Bora prodaje caj za mrsavljenje ;-) , slicno vazi i za onu Spirulinu , kako bese. To je nesto konkretno sto se cini za povecanje nataliteta, daj mladima krov nad glavom
Ma daj molim te, za €500000 su mogli barem 5 "mladih parova" da stambeno obezbede, da im je to bio cilj. Ali ne, cilj im je bio jeftina zabava za široke narodne mase (u stilu 48 sati svadba) i ti to dobro znaš. Nisam gledao (na sreću) taj serijal (vidim da ti jesi). Ne znam ni ko su Bora ni Spirulina.
Isto tako se po tvojoj logici može reći za Grand Paradu ili Zvezde Granda (štagod) - šta ima loše u tome da mladi pevaju i igraju. Možda se posle toga, tako lepo raspoloženi, posvete povećavanju nataliteta. Po toj filozofiji bi ispalo da je Pink učinio mnogo više u borbi protiv bele kuge nego što će b92 ikada moći :)
@Horvat
Ne radi se o nehotičnim greškama (bar ne uvek). Radi se o tome da pomenute agencije i novinske/medijske kuće ne angažuju lektore, te je sve prepušteno priučenim, a kako vidimo i polupismenim novinarima.
[ Horvat @ 21.07.2008. 08:39 ] @
pa nek su i debili napisali txt za betu/tanjug ,valjda i oni sto otkupe treba da procitaju to sto su kupili i eventualno isprave,a ne slepo prenesu dalje
inace primer koji mi je trenutno u glavi je ocigledno stamparska greska [ne secam se tacno vesti,bila je davno,pocetkom godine cini mi se,ne znam tacno,retko pratim vesti,nebitno] jer je jedna rec bila delimicno pojedena,odnosno jedno slovo je falilo :)
[ bttp @ 21.07.2008. 08:42 ] @
Citat:
Horvat: pa nek su i debili napisali txt za betu/tanjug ,valjda i oni sto otkupe treba da procitaju to sto su kupili i eventualno isprave,a ne slepo prenesu dalje
To ti kažem. NIKO ne angažuje lektore (osim Politike i možda RTS). Ni novinske agencije, ni medijske kuće koje prenose njihove vesti.
[ Java Beograd @ 21.07.2008. 08:55 ] @
Citat:
Horvat: rekao bih da se retko koja vest prepravlja dobijena od bete ili tanjuga...to se da vid. kada jednu te istu vest sve tv/novinske kuce prenose sa IDENTICNIM greskama [ugl. stamparskim] ,dakle oni taj txt ni ne procitaju da isprave tu mahinalnu gresku,nego samo prenesu...
U vezi toga, najsmešnija mi je "HALA LIMES". Ime tog sportskog objekta je ustvari "Beogradska Arena", i tako se kaže, uvek. Ali kad se priča o atentatu na pokojnog premijera, obavezno u vesti stoji "Hala Limes". Papagaji, najgori !
[ stil @ 21.07.2008. 08:58 ] @
@bttp Dovoljno je da nekoliko minuta gledas nesto pa da shvatis o cemu se radi. Neka stvar se uvek moze gledati iz vise uglova. Dalje, televizija mora od necega da zivi. Pitanje za tebe. Da li promenis kanal kad pocnu reklame ? Jer reklame su nacin da ti oni naplate to sto su ti omogucili da gledas neki film. Nije mi jasno zasto Pink sme da zaradjuje pare a B92 nesme . I da li je Pink patentirao te nacine da se dodje do novca pa je zato B92 nesto "ukrao" ili sta.
[ Deep|Blue @ 21.07.2008. 09:26 ] @
Citat:
stil: Ne mozes celom svetu ugoditi. Tako kaze poslovica. A ja dodajem , vas nesto sasvim drugo zulja a ove glupe primedbe govore u prilog toga.
slicne izjave si ispalio vec par puta, samo mi ni dalje nije jasno sta mislis pod tim.
@Ivan Dimkovic
pa ni pretplata tanjugu ne garantuje da ces dobiti kvalitetne informacije, beta je malo bolje, ipak namena medija je da plasiraju informacije od ovih kuca i iz svojih izvora sirokim krugovima.
b92 maltene i nema svoje izvore, vec se oslanjaju na razne agencije, mada mi ponekad deluje da stede sa pretplatama za agencije, pa cekaju da neko objavi vest pa je prepisu posle par sati.
rts ima svoje izvore, ali su u dosta slucajeva to jos stari kadrovi...
pink ... khmmm informativni proogram ... nacionalni dnevnik ... ovde je vec bilo reci o tome, ajde da se ne smejemo dalje
od ovih ostalih stanica, tesko je naci neku koja ima iole ozbiljan info program
sto se tice kvaliteta informacija rts (ako se izuzmu politicke vesti) je pretekao b92 po pitanju kvaliteta i brzine.
a sto se tice voditeljskog kadra - barem u rts-u jos uvek, voditelji moraju da se istreniraju u nekim gluvim terminima da bi dosli do toga da vode vesti.
Citat:
stil:
@bttp Dovoljno je da nekoliko minuta gledas nesto pa da shvatis o cemu se radi. Neka stvar se uvek moze gledati iz vise uglova. Dalje, televizija mora od necega da zivi. Pitanje za tebe. Da li promenis kanal kad pocnu reklame ? Jer reklame su nacin da ti oni naplate to sto su ti omogucili da gledas neki film. Nije mi jasno zasto Pink sme da zaradjuje pare a B92 nesme . I da li je Pink patentirao te nacine da se dodje do novca pa je zato B92 nesto "ukrao" ili sta.
tema o pinku je bila.
svakome je dozvoljeno da pusta reklame, ali propisima im je odredjeno koliko te reklame smeju da traju.
eksplicitno je navedeno da se vesti i centralne informativne emisije ne smeju da se prekidaju reklamama.
znaci nema sponzora vremenske prognoze, nema sponzora sportskih rezultata, nema sponzora vesti.
b92 nije ukrao sistem reklama od pinka vec je napravio jos gori, reklamni blokovi u vecernjim terminima traju preko 15 minuta. sto ponekad i nije lose, stignes da se istusiras, obrijes i tako to, ali zaboravis sta si gledao.
jednom sam citao komentar, da se televizije napolju ubise kreirajuci zanimljive emisije, pustajuci zanimljive filmove da bi uvalile reklame. kod nas samo sto se ne izvinjavaju gledaocima sto prekidaju reklame, radi prikazivanja filma. :)
inace veliki problem medija kod nas, pored pohlepe pojedinih, jeste i cinjenica sto su iznosi za reklamiranje smesni, tako da obicne trafike mogu da budu sponzori emisija, za neke smesne pare.
stavise, masa njih ocekuje da moze da se reklamira za neku sicu
[ bttp @ 21.07.2008. 09:48 ] @
Citat:
stil: @bttp Dovoljno je da nekoliko minuta gledas nesto pa da shvatis o cemu se radi. Neka stvar se uvek moze gledati iz vise uglova. Dalje, televizija mora od necega da zivi. Pitanje za tebe. Da li promenis kanal kad pocnu reklame ? Nije mi jasno zasto Pink sme da zaradjuje pare a B92 nesme . I da li je Pink patentirao te nacine da se dodje do novca pa je zato B92 nesto "ukrao" ili sta.
Naravno da promenim kanal a u većini slučajeva se ni ne vratim na isti jer od dužine reklamnog bloka zaboravim i šta sam gledao (toliko i o kvalitetu programa).
Druga stvar je u tome što je pink bio oličenje nečega čega su se poklonici b92 gnušali, da bi nakon pokretanja tvb92, ista preuzela isti kulturni obrazac pinka a dežurni advokati b92 poput tebe su počeli da postavljaju takva "racionalna" pitanja (zašto da se ne zarađuju pare itd). Zašto to niste govorili dok je pink žario i palio na istu foru? Razlika između nas je što sam ja i tada pljuvao pink a i sad pljujem b92 jer je preuzeo isti obrazac od pinka.
Iako ovde nije tema - ko je bolji pink ili b92 ili koja je najmanje loša od domaćih televizija, ajd kad si nametnuo tu temu da ti odgovorim. Pink je bar iskren i ne folira se. Uvek je držao do populizma i nikad se toga nisu stideli, svidelo se to nekome ili ne (mnogima se sviđa, meni ne). b92 s druge strane ima šizofrenu uređivačku politiku, rastrzanu između elitizma i populizma. Voleli bi da nameću novi kulturni obrazac i društvene vrednosti ali prebrzo su preuzeli odavno ustanovljeni pinkov obrazac za "zarađivanje para" koji je u suprotnosti sa onim što bi oni želeli da budu i predstavljaju u društvu.
[ rainymanyu @ 21.07.2008. 11:09 ] @
Citat:
Deep|Blue: sto se tice kvaliteta informacija rts (ako se izuzmu politicke vesti) je pretekao b92 po pitanju kvaliteta i brzine.
apsolutni nonsence..odgovorno tvrdim da je ovo cista glupost..pa rts objavljuje neke vesti i po 3-4 dana posle b92 a da ne pominjem fix ideje o misterioznim virusima koji "napadaju zero sektor hard diska gde je vitalna informacija skrivena, ako ne znate sta da uradite iskljucite kompjuter" (verovatno ga vise nikada ne palite). Naime pretpostavljam da je nekom domaru u rtsu stiglo na email obavestenje o virusu "nikad strasnijem" i on lepo doturio svom direktoru kuce koji posle lektorisanja i par (citaj nijedne) prepravke od strane IT strucnjaka objavi navedene citate u udarnom dnevniku. Strasno..pa u Evropi bi ostavku dali od sramote svi pocev od direktora, preko voditeljke, do domara!!!
@stil
ipak mislim da niko nije savrsen pa je i b92 tu svoju nesavrsenost povecao i kompromitovao celu svoju ideju pustanjem Velikog brata, Kuce snova, Trijumfa. Nase male klinike koji su jedva nesto blaze varijante rtsovih gledaj majku-biraj cerku,48sati svadba,menjam zenu i pinkovih kursadzija..tako da..ima jos puno prostora za njihovo usavrsavanje programa ali ima jos vise prostora za popravljanje programa pinka i naravno rts-a koji PLACAMO..
bttp: To ti kažem. NIKO ne angažuje lektore (osim Politike i možda RTS). Ni novinske agencije, ni medijske kuće koje prenose njihove vesti.
konkretnu vest [ponavljam ne secam se koja je u pitanju,secam se da je neka udarna bila] je identicnu i rts imao,politika ne znam
[ Lesli Eldridz @ 21.07.2008. 19:12 ] @
Citat:
bttp: ...dok i dalje insistiraju na 90im, Slobi, Legiji i ostalim omiljnim im temama...
Nije tacno, uopste ne insistiraju dovoljno. Treba vise da insistiraju i da uz vec pomenutu bulumentu vise pricaju o degenericima tipa miskovic i ostale dzukele koje su opljackale zemlju.
Citat:
bttp: b92 s druge strane ima šizofrenu uređivačku politiku, rastrzanu između elitizma i populizma. Voleli bi da nameću novi kulturni obrazac i društvene vrednosti ali prebrzo su preuzeli odavno ustanovljeni pinkov obrazac za "zarađivanje para" koji je u suprotnosti sa onim što bi oni želeli da budu i predstavljaju u društvu.
B92 predstavlja bas to sto predstavlja u drustvu, samo mozda ne u tvom drustvu. To sto ti nesto ne razumes ne znaci da je tvoja analiza toga sto ne razumes tacna. Ono sto vi patriote ne zelite da ukapirate je da B92 ima misiju, a ovo ostalo, te kuce i veliki bratovi i to, to sluzi da se misija finansira. Politicke emisije na B92 nisu sou program kao tzv politicke emisije na Pinku ili RTS gde pozovu neke junacine pa sve nesto PC (politicki korektno) i u rukavicama, da se slucajno koji junak ne uvredi, nego su i dalje žeži žeži i u sridu, cedi suvu drenovinu, mesi i cupaj reci kljestima ako treba, o cemu kukate ovde vec nekoliko strana. To jest, kapirate vi sve ovo, ali vam se ne svidja, pa onda galamite nesto o nekakvim lektorima, o objektivnosti i o ostalim glupostima. Ako, ako, i treba da vam se ne svidja.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 21.07.2008. u 20:28 GMT+1]
[ pri3rak @ 21.07.2008. 19:50 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: B92 predstavlja bas to sto predstavlja u drustvu, samo mozda ne u tvom drustvu. To sto ti nesto ne razumes ne znaci da je tvoja analiza toga sto ne razumes tacna. Ono sto vi patriote ne zelite da ukapirate je da B92 ima misiju, a ovo ostalo, te kuce i veliki bratovi i to, to sluzi da se misija finansira. Politicke emisije na B92 nisu sou program kao tzv politicke emisije na Pinku ili RTS gde pozovu neke junacine pa sve nesto PC (politicki korektno) i u rukavicama, da se slucajno koji junak ne uvredi, nego su i dalje žeži žeži i u sridu, cedi suvu drenovinu, mesi i cupaj reci kljestima ako treba, o cemu kukate ovde vec nekoliko strana. To jest, kapirate vi sve ovo, ali vam se ne svidja, pa onda galamite nesto o nekakvim lektorima, o objektivnosti i o ostalim glupostima. Ako, ako, i treba da vam se ne svidja.
[Ovu poruku je menjao Lesli Eldridz dana 21.07.2008. u 20:28 GMT+1]
fuckin' LOL ...
zavidim ti , imas pristup retkim pecurkama :)
[ Deep|Blue @ 21.07.2008. 20:00 ] @
Citat:
...neke junacine pa sve nesto PC (politicki korektno) i u rukavicama, da se slucajno koji junak ne uvredi, nego su i dalje žeži žeži i u sridu, cedi suvu drenovinu, mesi i cupaj reci kljestima ako treba /...
hahaha,
dobra fora.
samo sto ime je opet mnogo cesce ta rukavica navucena, jer su im gosti uglavnom ds i ldp ljudi.
[ bags @ 21.07.2008. 20:06 ] @
Lesli,
otvori račun za lečenje, uplaćivaću ti redovno samo da te ne čitam na ES-u. Svaku temu zatruješ nepotrebnim raspravama.Ovo je prvenstveno tehnički forum, a madzone je zamišljen kao mesto za razbrigu, a ne poligon za besmislene rasprave bez kraja.Imaš opštih foruma koliko hoćeš, pa se tamo raspravljaj sa sebi sličnima.
[ Buum @ 21.07.2008. 20:09 ] @
Lesli je potpuno u pravu.
B92 je, bez obzira na komercijalizaciju, i dalje ubedljivo najbolja radio i TV stanica. Što se tiče njihovog portala, tu uopšte nemaju nikakvu konkurenciju na domaćem Vebu.
Ovo traženje dlake u jajetu je samo izraz frustriranosti pojedinaca koji se ne slažu sa njihovom uređivačkom politikom i koji vrlo teško podnose poslednje izborne rezultate.
[ bttp @ 21.07.2008. 20:26 ] @
b92 predstavlja u društvu isto što predstavlja i vlast posle 2000 - teško razočaranje. Isto kao i u slučaju vlasti - to što možda nema bolje, ne znači da su dobri. I ta slepa i bezrezervna podrška je nekad bila svojstvena slobinim pristalicama - kontramitingašima. Sad su isti takvi maloumnici (bez uvrede) u službi b92.
b92 i nema nikakve političke emisije. Šta ima na tvu osim poligrafa? "utisak" je pg mreža - ukraden sa STB. Ono "uvećanje" na info kanalu je smešno, uglavnom razgovori istomišljenika.
I tako, besmisleno je raspravljati se sa b92 zilotima.
[ Lesli Eldridz @ 21.07.2008. 20:41 ] @
Za razocaranje je najbolji lek mučenica. Nalijes se mučenicom i onda ti lektori ne trebaju.
A ko mi te to tera da citas? Kazi ciki da ga cika izgrdi.
[ bags @ 21.07.2008. 20:46 ] @
Najmanji problem što ti pišeš gluposti, nego je stvar u tome što uništavaš smislene diskusije.
[ Lesli Eldridz @ 21.07.2008. 21:52 ] @
More 'ajde? A smislene su zato sto si ti umislio da su takve? Pa nisam ja jedini na ovoj temi primetio da se iza plakanja o tehnickoj izvedbi firme B92 u stvari kriju zamerke na umijetnicki dojam.
[ djricky @ 21.07.2008. 23:23 ] @
tema je b92, a ne haski optuzenici....
[ Srđan Pavlović @ 22.07.2008. 10:00 ] @
B92 je ok kad je razotkrivanje sranjja u drzavi u pitanju i pljuvanje, ali malo rade na tome da promovisu ono sto je dobro ili bi moglo biti dobro. Mislim, proporcionalno malo.
[Ovu poruku je menjao Milan Gligorijevic dana 22.07.2008. u 11:39 GMT+1]
[ krdr @ 22.07.2008. 12:08 ] @
Citat:
Lesli Eldridz: More 'ajde? A smislene su zato sto si ti umislio da su takve? Pa nisam ja jedini na ovoj temi primetio da se iza plakanja o tehnickoj izvedbi firme B92 u stvari kriju zamerke na umijetnicki dojam.
Dobro, hajde, onda, dokazi da nisam u pravu (vezano za tehnicku izvedbu) i reci mi sta je to toliko dobro isprogramirano na b92.net ili b92.fm?
Citat:
Lesli EldridzNalijes se mučenicom i onda ti lektori ne trebaju.
Po tome, voditelji (ups! prezenteri) b92 su nacvrcani po ceo dan
[ Deep|Blue @ 22.07.2008. 20:12 ] @
ajde kad smo vec kod haga,
sinoc bio specijal o hapsenju.
izgleda da su hteli da ispadnu dinamicni pa poceli da prave naizmenicna ukljucenja sa raznih lokacija.
...
qq
ajde sto je novinar delovao kao pero lozac koga su povukli sa spavanja da vodi vesti jer nikoga nema,
ajde sto su posle nekog vremena poceli da dosadjuju sa ponavljanjem,
ali ...
ona savrsena tehnicka izvedba
savrsena rezija
neverovatno dostignuce na nasim prostorima.
puste novinara sa terena, telefonsko ukljucenje, zavrsi, secnu ga u pozdravu, pa ide slika tome lozaca kako nesto prica a za zvuk pustaju tu-tuu,
ajde desi se greska, al da ti u programu ide tu-tu nekih 5-6 sekundi je zbilja katastrofa.
pa posle toga, nekome zvoni mobilni blizu tehnike i ometa ..
pa jos par smotanih ukljucenja ....
i to jo je slika i prilika jedne ozbiljne informativne kuce ....
@lesli
ovo nisu primedbe na umetnicki dojam, stavise nije bila nijedna takva, vec su u pitanju tehnicko izvodjenje, kvalitet novinarsa i njihovih dela i kvalitet voditelja.
uff, sinoc na kratko ufatih vesti, sad neka mrsava plavusa ne ume da pravilno akcentuje, ali ajde barem ne nasrce toliko na kameru.
@booom,
pa ... u biti sam apolitican i kritican prema vlasti. a moje misljenje o b92 nema veze sa politikom, a kamoli sa dss-om i kostunicom.
jel imas jos neko obrazlozenje kojim bi obranio b92, ili ces i dalje da nastavis da menjas teze?
[ Buum @ 22.07.2008. 22:57 ] @
@ Deep|Blue
Nisam mislio na tebe kad sam rekao da ih mnogi kritikuju jer se ne slažu sa njihovom uređivačkom politikom.
Na tvoju argumentovanu kritiku nemam zamerki.
[ Bojan Basic @ 23.07.2008. 00:01 ] @
Citat:
Deep|Blue:
uff, sinoc na kratko ufatih vesti, sad neka mrsava plavusa ne ume da pravilno akcentuje, ali ajde barem ne nasrce toliko na kameru.
Mogu li znati na koju mršavu plavušu misliš? Ako joj ne znaš ime, biće dovoljno da navedeš nekoliko reči koje „ne ume pravilno da akcentuje“, a bilo bi idealno ako bi tu svoju tvrdnju i dokazao nekom literaturom u kojoj se obrađuju akcenti.
Zašto ovo pitam? Zato što sam baš zapazio jednu voditeljku koja odgovara opisu „mršava plavuša“, čini mi se da se zove Roksanda Đorđević, a zapazio sam je po tome što ima akcenat koji je daleko iznad proseka današnjih voditelja, spikera i šta ti ja znam koga. Naravno, baš za takav akcenat dobar deo onih koji smatraju da se u sve razumeju komentarišu kako „nije pravilan“ i sl., a sve to temelje isključivo na ličnom poimanju pravilnog izražavanja („pravilno je kako JA kažem, zar JA govorim pogrešno!?“) i nikome nije palo na pamet da to proveri u nekoj knjizi (čak se ne mora ići dalje ni od osnovnoškolskih udžbenika) — ako uopšte i znaju da za takve stvari postoji literatura.
Dakle, voleo bih da znam je li ovaj tvoj komentar još jedan primer pojave koju sam upravo opisao. Jasno, ako zaista znaš kako izgleda pravilan akcenat, pa si na osnovu toga uočio da „mršava plavuša“ postupa suprotno od standardnojezičke norme, nemoj poruku shvatiti lično — ali molba za nekoliko primera i dalje stoji.
[ Deep|Blue @ 24.07.2008. 07:17 ] @
ehm, "plavusica" je relativno starija voditeljka, iako mlada devojka :), visoka, ravna paz frizura. veoma mrsava.
sto se tice akcentovanja, ne verujem da "ja najbolje znam kako se akcentuje", vec sam primetio 2 pogresno akcentovane reci, koje su akcentovane uzlazno, umesto silazno, a pretpostavljam da to mozda i nije toliko znak neznanja, vec vise greska nastala pri upornom naglasavanju reci bez ikakvog moguceg smisla. naime, u tih par recenica koje sam pratio, a u pitanju su bile dva priloga, voditeljka je uporno naglasavala nekih 70% reci u recenici. na oko 30% je i imalo smisla, ako je bas htela da naglasi jednu recenicu, ali veliki ostatak je bio totalno pogresno i besmisleno naglasen.
@Bojan Basic
sad kad pogledam, ja jesam napisao za akcentovanje mada mi je vise "paralo usi" naglasavanje. ne znam kako doticna vodi vesti, ali ono sto sam video je i dalje b92 sistem doduse malo pitomija verzija. nazalost, ne mogu da se setim spornih reci i recenica.
[ Lesli Eldridz @ 24.07.2008. 08:41 ] @
Ma idi begaj, a takodje joj mali prst na levoj nozi ide nekako ukrivo. Uz to, i ona boja na logou firme im nekako nije bas dobra i treba da joj se doda jedno 0,00001% crvene da bi bila savrsena. Nikakvi bre nisu.
[ kelja @ 24.07.2008. 12:51 ] @
Citat:
@Bojan Basic
sad kad pogledam, ja jesam napisao za akcentovanje mada mi je vise "paralo usi" naglasavanje.
Hajde ti nama objasni razliku izmedju akcentovanja i naglasavanja, molim te?!?
A, mislis na naglasavanje reci u recenici, sad vidim.
(Moram priznati da si vrlo pazljiv gledalac/slusalac kad zapazas i ovakve stvari, ''recenicni akcenat'' jeste bitna stvar, narocitu u recitovanju:))
Ja sam frapiran. Ljudi, 'ajde pocnite da pisete o onome sto vas stvarno tisti, ovo je besmisleno... ;-)
[ Deep|Blue @ 24.07.2008. 13:34 ] @
@lesli
voditeljku sam opisivao jer je basic pitao koja je,
@kelja
recitovanje poezije podrazumeva stvaranje izvesnog ugodjaja i emocija naglasavanjem pojedinih reci.
citanje vesti sa naglasacanjem pojedinih reci dodeljuje elemenat licnog pecata ili komentara samoj toj vesti
citanje vesti sa naglasavanjem 70% i vise reci je debilizam
Primer:
Citat:
Hajde TI nama OBJASNI razliku izmedju AKCENTOVANJA i NAGLASAVANJA, molim te?!?
A, MISLIS na NAGLASAVANJE reci u recenici, sad vidim.
(Moram priznati da si vrlo PAZLJIV gledalac/slusalac kad ZAPAZAS i OVAKVE STVARI, ''recenicni akcenat'' jeste bitna stvar, narocitu u RECITOVANJU:))
Ja sam frapiran. Ljudi, 'ajde pocnite da pisete o onome sto vas STVARNO TISTI, ovo je besmisleno... ;-)
ili kako bi to B92 verovatno izveo
Citat:
Hajde TI NAMA OBJASNI RAZLIKU IZMEDJU AKCENTOVANJA i NAGLASAVANJA, molim TE?!?
A, MISLIS na NAGLASAVANJE RECI U RECENICI, sad VIDIM.
(MORAM priznati da SI VRLO PAZLJIV gledalac/slusalac KAD ZAPAZAS i OVAKVE STVARI, ''recenicni akcenat'' jeste BITNA STVAR, NAROCITU u RECITOVANJU:))
Ja sam FRAPIRAN. Ljudi, 'ajde POCNITE DA PISETE o onome STO vas STVARNO TISTI, ovo JE BESMISLENO... ;-)
i vec ako te zanima, ovakve stvari mi zbilja smetaju i zbog toga sam prestao da gledam vesti na b92, isto kao sto mi ne pada na pamet da pogledam "nacionalni dnevnik"
[ Predrag Supurovic @ 24.07.2008. 23:54 ] @
Objavise neko istrazivanje gleanosti vezano za hapsenje Karadzica. RTS je ubedljivo bio najgledaniji a B92 ubedljivo najnegledaniji. Ima nade da B92 ipak nema toliku publiku kako smo pretpostavljali i da mu se ne veruje bas mnogo.
[ stil @ 25.07.2008. 00:32 ] @
Statistika nasa dika sta joj milo to naslika :)
[ Horvat @ 25.07.2008. 01:49 ] @
izvini ali kako se te statistike prave? :)
rts je platio neku kucu ? :D
[potpuno nevezano za ishod rezultata,nek je i obratno,samo me zanima,sta mislis kako se utvrdjuje "gledanost"]
[ bttp @ 25.07.2008. 07:15 ] @
Kod nas gledanost nema mnogo veze sa kvalitetom programa, štaviše reklo bi se da mu je obrnuto proporcionalna. U tome i jeste jedan od problema b92, što su se okrenuli populističkom programu ne bi li povećali gledanost. B92 više koliko ja vidim nema nikakav obrazovni program. Ranije su bar preuzimali neke BBC obrazovne emisije i sl. Sad više ništa ni od toga. Sve se pretvorilo u politikantstvo, senzacionalizam, jeftinu (i glupu) zabavu i američke serije B produkcije. (btw. "Vratiće se rode" je bio težak promašaj, nevezano za b92)
Gledanost RTS je krajnje upitna, jer postoji ogroman broj ljudi kojima je RTS "upaljen" po defaultu, poput omiljene radio stanice, ako vide nešto što im privuče pažnju pogledaju, ako ne, "svira" u pozadini. Stvar navike valjda.
[ stil @ 25.07.2008. 08:35 ] @
To je tvoj licni stav, jel' tako ?
[ Ivan Dimkovic @ 25.07.2008. 11:38 ] @
Citat:
Predrag Supurovic
Ima nade da B92 ipak nema toliku publiku kako smo pretpostavljali i da mu se ne veruje bas mnogo.
B92 nikad nije imao veliku gledanost.
Sto celu pricu o kukanju na B92 cini smesnom, jer se ljudi ubise da kritikuju TV stanicu koja je uvek imala jednocifreni broj gledalaca i to specificnog profila koji se ne moze bas svrstati u mainstream u Srbiji. Ono sto je smesno, sto su kritike obicno usmerene ka "anti-srpskoj propagandi"
Pa kako, majku mu, moze da se sprovodi "anti srpska" propaganda sa stanicom koja ima jednocifren procenat gledanosti, i gledaju je upravo ljudi kojima kriticari B92 obicno lepe epitete "anti-srba" - mislim kakva je tu onda razlika koja se pravi ?
Meni to nema puno logike :)
[ vladd @ 25.07.2008. 11:53 ] @
Pa i nema logike.
Mislim da je ljudima jednostavnije da se polarisu oko jednostavnih termina "antisrpski" ili "prosrpski", i da se tako kvalifikuje program, stanica..
Meni licno, su odurni svi vulgarni i zatupasti nastupi, makar bili "patriotski" ili "izdajnicki", ako se vec provodi propaganda, moze malo stila i prefinjenosti.
Zato mi smeta i Pink (koji je vesto apolitican), ali je primitivan neizmerno.
Tako da imamo, u stvari, previse primitivizma (bez obzira na teme), i nesposobnosti novinara, sto je vec druga tema, kako se biraju, cemu sluze, zasluge ili neke opcije, i koja je namena "novinara"..
Previse se potencira "profesionalnost", koja je zloupotrebljena kao termin, pa se ne odnosi na vrhunsko obavljanje posla, kako bi trebalo da se podrazumeva, vec se odnosi na "profesionalni" aranzman, ko kako plati, tako se radi...
Tako da umesto novinara, koji razvijaju svoj posao, izucavaju vestine obavljanja posla, izgradjuju i sebe i profesiju, imamo medijske prostitutke u potrazi za zaradom...slavom..
Poz.
[ Predrag Supurovic @ 25.07.2008. 11:54 ] @
Otrov se uvek pakuje u malim pakovanjima :) Ali je i dalje otrov :)
Ako postoji klica zla, uvek postoji i pretnja da ona proklija, samo je potrebno vreme i pogodni uslovi. Osamdesetih niko nije ozbiljno shvatao male i nevazne nacionalisticke grupe, a eto u sta se to izrodi...
B92 nije opasan toliko zbog politike koju zastupe nego zbog nacina kako to radi isto to proklamuje kao normalno, prihvatljivo i pozeljno ponasanje medija.
Sto se tice statistike, svi mediji koriste iste analiticare i ne libe se da objave na sva zvona ako postignu neki rezultat koji smatraju vrednim medijske halauke.
[ vladd @ 25.07.2008. 12:11 ] @
Dobro si se setio analiticara.
To su lelemudi koji prave maglu stvarnosti a "integritet" im daje, nicim izazvan, termin "analiticar".
Kao kada bi nadrilekarima dodelili titule doktora. Posto ne postoji, kod nas, referentna institucija, koja se bavi doticnim analitikama, prozvati nekoga analiticarem je tragikomicno smesno.
Svaki pijanac u kafani, moze da se proglasi analiticarem drustva, i to opravdano, cak solidno kvalitetno :D
Poz
[ Java Beograd @ 25.07.2008. 12:20 ] @
Citat:
vladd: Svaki pijanac u kafani, moze da se proglasi analiticarem drustva, i to opravdano, cak solidno kvalitetno :D
Neretko bolji od onih koje viđamo na raznoraznim TV stanicama !
[ stil @ 25.07.2008. 12:47 ] @
@ Predrag Hoces da kazes da je B92 klica zla ? Znas kako, i gljivica penicilina je "klica zla" za bakterije :) Zavisi samo iz kojeg ugla se gleda :)
[ Predrag Supurovic @ 25.07.2008. 14:56 ] @
Citat:
stil: @ Predrag Hoces da kazes da je B92 klica zla ?
To si ti rekao. Ja nisam.
Citat:
Znas kako, i gljivica penicilina je "klica zla" za bakterije :) Zavisi samo iz kojeg ugla se gleda :)
Slazem se...zastupa iste politicke stavove kao i b92...uostalom i sjajno saradjuju.
[ krdr @ 25.07.2008. 22:12 ] @
Posle nedelju dana potrage, nisam uspeo da nadjem Restakov mejl, a nisam teo da ga smaram preko LinkId. Ali sam nasao temu na devprotalk forumu na koju su ljudi postovali komentare na njegov intervju. U temi je ucestvovao i Bizinger.
Uglavnom su rekli isto sto i mi, +sto je par ljudi malo detaljinije obradilo tehnicku stranu b92.net. S obzirom da je tema postavljena pre 2 godine, a da oni nisu ni malo reagovali da unaprede sistem, ne vidim zasto bih se vise trudio. Narocito sto Bizinger nije odgovorio ni na jednu konkretnu primedbu, vec se pohvalio kako su u medjuvremenu postigli rekod u posetama.
PS: Pogledao sam spot povodom akcije skupljanja para za mamograf. Svidja mi se spot, ali je ukraden. Ovak spot je bio prikazan na prosloj ili pretprosloj Noci Reklamozdera
[Ovu poruku je menjao krdr dana 25.07.2008. u 23:24 GMT+1]
[ krdr @ 25.07.2008. 22:38 ] @
Ipak se pokrece. b92.net/automobili je izmenjen na bolje. Uklonjen je visak tabela, dokument je bolje struktuiran. Validatori i dalje prijavljuju gomilu gresaka, a jedna od najcescih je ne zatvaranje taga i kombinovanje XHTML i HTML sintakse, i jos uvek padaju na 508 i WAI testovima, ali klap klap za napredak
(sto me podseti na epizodu simpsonovih kad Bartova dvojka iz istorije bude vaznija od svih Lizinih petica).
[ Agent Smit @ 28.07.2008. 19:35 ] @
ljudi, da li je neko primetio da na b92.fm, ovom novom njihovom sajtu nece da otvara gomilu pesama...
nece da ih pušta jednostavno..ako je neko primetio neka javi, mislim u čemu je fora, otvorili su muzički sajt, a ne mogu da slušam muziku..
poz
[ krdr @ 29.07.2008. 20:12 ] @
O da.
Probaj sa FF3
[ Agent Smit @ 29.07.2008. 20:55 ] @
sa FF3 radi..neverovatno..u čemu je fora?
[ krdr @ 30.07.2008. 18:08 ] @
I ja bih voleo da znam. verovatno FF3 podrzava neke stvari, koje trenutno nisu standard, a ali je b92 "ispred vremena". Npr, zahtevaju Flash Player 10 koji jos nije zvanicno objavljen!
[ Deep|Blue @ 01.08.2008. 15:50 ] @
hmmm,
verovatno uvode sistem kvaliteta preuzet iz Microsoft-a
[ krdr @ 06.08.2008. 02:20 ] @
Evo novog bisera.
Danas je objavljena vest o tome kako kineske vlasti neće da plata radnicima migrantima krvavo zarađene pare i tera ih iz Pekinga pred Olipimpijadu. Vest je sa servisa AP-a. Problem je sto je izostavljena jedna recenica koja glasi:
Citat:
Despite the government's efforts increase workers' rights, many violations still exist and few workers' protests get reported.
kao i
Citat:
Their story is repeated many times over in the capital and government officials say that they are working to guarantee migrant workers' rights and regulate the industry.
In March this year the government appointed the first migrant workers as delegates to the National People's Congress - the nation's highest legislative body
To mu dodje kao objektivno informisanje
da i ja sam zapazio tu vest i zbilja u B92 kuhinji izgleda jako negativno po kineske vlasti (nepostivanje ljudskih prava, nasilne deportacije...). Nazalost nije mi palo na pamet da proverim te informacije. Ako je doslo vreme da vesti sa B92 moras da proveravas, onda ne znam cemu vise ta kuca sluzi.
Inace, taman sam razmisljao da li da otvorim novu temu ili osvezim ovu.
Povod vesti o CELIK-u. tj aplikaciji za citanje podataka sa LK, koja je doduse preuzeta od politike.