|
[ zorg @ 17.07.2008. 14:37 ] @
| Gledam epizodu 'How its made' kako se pravi suva hrana za kucne ljubimce (kroketi), i ne mogu da se setim da su pomenuli MESO u procesu, samo zitarice, povrce, biljne masnoce... Proverim u supermarketu, ista prica. Kod svih brendova. Dok mi je maca bila ziva, uvek me cudio drecavi egzotican sastav te hrane, tipa 'losos', 'zecetina', 'tuna' i sl. Mislio sam da koriste tehnoloski otpad iz humane prehrambene industrije... Ali stvar je mnogo bizarnija. Mesa i materije zivotinjskog porekla u toj hrani ima samo u tragovima (4% u proseku), ostalo su zitarice, povrce, masti i ulja biljnog porekla. Da, i pepeo!?
Ne bas najbolji izbor za zivotinju koja je po prirodi mesojed. Da sam hteo da mi maca postane vegetarijanac, mozda bih razmislio da je upisem i na jogu, wtf...
Ogromna vecina vlasnika kuca i maca koristi suvu hranu zbog njene prakticnosti, ukljucujuci i mene.
Mislio sam da je pet hrana po kvalitetu slicna pasteti, virslama i slicnom trashu. Kakav optimizam...
Da ne pominjem dodavanje sintetickih mirisa u hranu koju zivotinja inace ne bi ni okusila, i zahvaljujuci kojima ne moze da odoli suvoj hrani cak i sita, ili pored socnog komada mesa... Ti mirisi su po snazi ekvivalentni feromonima, maca skoro pa je dobijala teranje kad pocne da jede...
Sada sam uveren da sam losim izborom i neznanjem odgovoran za radikalno skracenje zivota moje ljubimice...
|
[ Horvat I @ 17.07.2008. 14:56 ] @
Zbog pojave ludih krava se u zivotinjskoj hrani ne sme pojaviti sastojak animalnog porekla
[ momsab @ 17.07.2008. 15:10 ] @
ozbiljno? to bi vazilo ako bi u macjoj hrani bilo tragova macjeg mesa ili u psecjoj psecjeg
ovako stvarno ne vidm da je to razlog obzirom da su lude krave postale takve jer su ih hranili kravama
[ superbaka @ 17.07.2008. 18:57 ] @
Citat: Horvat I: Zbog pojave ludih krava se u zivotinjskoj hrani ne sme pojaviti sastojak animalnog porekla
ne, samo u hrani za prezivare...
Citat: to razlog obzirom da su lude krave postale takve jer su ih hranili kravama
ovcama bolje receno... (mesno kostano brasno dobijeno od ovaca zarazenih odredjenim prionima)
[ stsung @ 17.07.2008. 19:14 ] @
Pozd.
Pride, machka ne mozhe da bude vegetarijanac.
Svako dobro.
[ Horvat I @ 18.07.2008. 15:21 ] @
Citat: superbaka: ne, samo u hrani za prezivare...
Za sve.Nasa sredstva informisanja nisu prenela Riblje brasno koje je vec proizvedeno postalo je opasni otpad koji se po visokoj ceni unistavao.Nasi su se i tu snasli.Pokupili pare za unistavanje robu doneli kuci i proizvode koncentrat.(Nismo u uniji) Mesecima su zeleznicke kompozicije sa~2000t stizale.u Cantaviru (selo pored Subotice) su iznajmili sve sto je bilo prazno za skladistenje.
[ superbaka @ 18.07.2008. 16:22 ] @
ne siri dezinformacije
Citat: Član 111.
Hrana za životinje u proizvodnji i prometu podleže veterinarsko-
sanitarnoj kontroli.
Zabranjena je proizvodnja, promet i upotreba hrane za životinje u ishrani
preživara koja sadrži proteine i masti životinjskog porekla izuzev mleka i
proizvoda od mleka.
Zabranjena je proizvodnja, promet i upotreba hrane životinjskog porekla
koja sadrži patogene bakterije, gljivice i njihove proizvode - metabolite u
količinama većim od dopuštenih, kao i hormone, antibiotike, pesticide, soli
teških metala, radioaktivne materije i druge materije štetne za zdravlje
životinja i ljudi.
Za ishranu životinja može da se stavi u promet samo so koja je jodirana.
[ sasa022 @ 18.07.2008. 19:14 ] @
@superbaka
Valjda znas gde zivis i koliko se bas tu postuju zakoni.
Nadam se i da znas kako funkcionisu "nadzorni organi"...
Ko je spomenuo mito i korupciju ???
[ Horvat I @ 18.07.2008. 22:14 ] @
A ni ti
http://www.mezohir.hu/2001-07/21.html
Cerka je preklane ucila kao vet.tehnicar, cudi me da veterinar nije upoznat sa svetskim trendovima
[ superbaka @ 19.07.2008. 08:10 ] @
protiv ovakvih 'argumenata' nemam sanse tako da cu se povuci iz diskusije... naravno, i dalje ostajem pri svom stavu...
[ zorg @ 19.07.2008. 13:09 ] @
Evo jedan tekst iz Ilustrovane Politike koji prikazuje presek stanja u industriji mesa kod nas.
http://www.ilustrovana.com/1997-2000/2188/4.htm
Koji horor.
Tekst je sa kraja proslog veka, sada je situacija potpuno drugacija, sada imamo nove propise, razne organe, strucnjake...
Valjda.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|