[ a4u @ 24.07.2008. 17:58 ] @
Pozdrav,

Pre 10-ak dana bezbrizno sam setao Bulevarom, sa sobom torbica i u njoj novcanik. Pridje neki "maher" otvori torbicu izvuce novcanik (srecom 2 telefona i radio nije ni primetio unutra), zatvori torbicu i ode svojim putem... Na zalost, ja budala kojoj se "to nikada nece desiti" sam pored 3 kreditne kartice imao i original papire sa PIN kodovima :)

Ode covek do bankomata, jedan, drugi, treci (sve u krugu od 500 metara), i dok sam ja primetio da novcanik nije kod mene, i blokirao kartice, covek se ovajdio za nekih 600e...

OK, odem u MUP u komsiluku, prijavim sve to, donesem izvode iz banke kada i na kojim bankomatima su pare podignute, i nakon par dana odem - dobili su snimke sa svih bankomata, dobro se vidi "njima vec poznat" dzeparos kako uzima pare.

Prvo sto mi je pandur rekao kada sam usao - od para nema nista, to zaboravi... a drugo, kroz razvlacenje je bilo nesto tipa ni od kaznjavanja ovoga nema nista, eto kada se nakupi 40-50 prijava za slicne stvari, onda ce da ide u zatvor?!?! Rece mi i da ce istrazni sudija da me zove, i eto, ako mi bude previse dosadno taj dan, da odem i da vidim sta hoce, inace ne moram posto od toga nece biti nista...

Kada sam trazio podatke o dzeparosu nije hteo/mogao da mi ih da, "zbog istrage"...

I sta sada da radim, da jurim vezu u MUPu da dobijem podatke od tog gospodina, pa da ga ja nalazim (i zbog toga zaglavim zatvor), da se pravim lud kao da nista nije bilo, ili da krenem i ja u dzeparenje, pa da odzeparim jedno 30-ak ljudi... ?!

U svakom slucaju PINove vise ne nosim sa sobom, lepo sam platio ucenje te lekcije :)

Ako je neko imao slicno iskustvo, neka mi napise kako je "resio" tu stvar.
[ nkrgovic @ 24.07.2008. 18:33 ] @
Citat:
a4u: Pozdrav,
Kada sam trazio podatke o dzeparosu nije hteo/mogao da mi ih da, "zbog istrage"...

I sta sada da radim, da jurim vezu u MUPu da dobijem podatke od tog gospodina, pa da ga ja nalazim (i zbog toga zaglavim zatvor), da se pravim lud kao da nista nije bilo, ili da krenem i ja u dzeparenje, pa da odzeparim jedno 30-ak ljudi... ?!

U svakom slucaju PINove vise ne nosim sa sobom, lepo sam platio ucenje te lekcije :)

Ovo za PIN-ove si dobro naucio. Nije da ti to nije vise puta receno u banci, nije da i ne pise na papirima... Za to si, delom, sam kriv. Poenta PIN-a je da bude odvojen od kartice. Tvoj primer pokazuje da je podjednako losa praksa drzati PIN u mobilnom - da su ti uzeli i telefon em ne bi stigao da prijavis kradju, em bi lopov opet dosao do PIN-a. Nazalost, jedino sigurno mesto za njegovo cuvanje je u glavi. Malo truda je sve sto je potrebno - ipak je to cetvorocifreni broj.

Sto se tice toga sta dalje - osim toga sto si naucio lekciju mozes malo sta. Ne znam kakav savet ocekujes, ali jedini ti je izbor da ga nekako najdes i onda zaglavis ti na sudu kao siledzija, ili da se pomiris sa time. Tuzno, ali istinito. Resenje ne postoji....
[ net_freek @ 24.07.2008. 19:00 ] @
Citat:
nkrgovic: Ne znam kakav savet ocekujes, ali jedini ti je izbor da ga nekako najdes i onda zaglavis ti na sudu kao siledzija, ili da se pomiris sa time. Tuzno, ali istinito. Resenje ne postoji....

Covek ocigledno ne ocekuje nikakav savet, vec je samo ogorcen zbog cinjenice da se u ovoj drzavi zakon i dalje ne sprovodi kako treba!

Inace mojoj majci se to desilo pre 15-ak dana, ukrali joj novcanik sa dve kartice i papiricem sa PIN brojevima (iako sam joj 100 puta rekao da to ne drzi u novcaniku) i skinuli po 20K sa svakog od racuna. Posle je to prijavila MUP-u i sada treba da uzme potvrdu o toj prijavi, koju nije mogla da dobije odmah nego su joj rekli da svrati za koji dan (to je ocigledno previse kompleksna operacija za njih)?

Sta reci osim: Welcome to Serbia, crime does pay here.

Pozdrav,
V.S.
[ sasa022 @ 24.07.2008. 19:46 ] @
@a4u

U Srbiji mozes nesto da uradis jedino ako imas "debelu" vezu......
[ bugsu @ 24.07.2008. 20:00 ] @
ahh...za pinove lepo pise ...
ako vec morate nositi papire od pina drzite ih na razlicitim mestima od kartice...
kad sam dobio karticu nisam zapamtio dobro pin i lepo sam otisao na bankomat i 3x ukucao pogresno (i ako gluplji bankomat nisma video) blokirao mi karticu i nisam mogao da je dobijem vec sam morao da odem u banku pa zahtev vamo namo..od tog vremena nosim pin ali ne onaj originalni papir vec neki levi i kad nosim karticu nosim ih na ralicitim mestima ,tako da moze da mi odzepari jedan dzep nemoz da dobije oba...znaci ako ocete nosit pin stavite sve u razlicitim dzepovima i cao...a jos bolje je nositi neku manju sumu kesa (500din cisto da ti se nadje) a kartice ostaviti kuci ....
[ Horvat @ 24.07.2008. 21:06 ] @
da...na zalost poznata stvar sa milicajcima i lopovima :(((
sto se pin-a tice,pa...nije bas za pohvalu sto je ostavljeno tako,barem napisi na neki levi papiric,sa nekim levim txt-om,ali da znas sta je,ili upisi u mob,ali ne pod imenom "PIN ZA MOJU VISA KARTICU CIJI JE BROJ xxx-xxx..."nego nesto kao "laza iz mitrovice"
[ momsab @ 24.07.2008. 21:55 ] @
dobro, resili smo za bankomate
a sta cemo sa placanjem u prodavnici ako dzeparos vesto kopira potpis korisnika kartice? :D
[ nkrgovic @ 24.07.2008. 22:05 ] @
Fora je da, cim primetis da su ti ukrali karticu, pozoves banku (sve banke imaju 24h call centar za to) i to PRIJAVIS. Onda oni karticu blokiraju i tu je kraj - moze da ima i PIN i potpis i licnu kartu ako hoce :).

Do tada je fora da nije tako lako nauciti da falsifikujes neciji potpis za 10-15 minuta - a za to vreme tesko ce platiti nesto veliko. Vecina prodavaca dobro pogleda potpis ako placas racun od 20-30-50K dinara. Znaci, u najgorem slucaju, moze da ne pogleda prodavac i ti ostanes uskracen za racun ili dva od po par stotina dinara.
[ fanfon @ 24.07.2008. 22:22 ] @
Ja ne kontam sto je ljudima tesko zapamtiti par puta po 4 cifre koje im hleb znace...
[ flighter_022 @ 24.07.2008. 22:47 ] @
Pa pin (originalni) mogu i da promene u neki 4-difreni niz koji im znaci nesto a papir zapale i bace...

A za dzeparose... pa treba u dzepove namestati zilete onako sa secivom na dole, ruka moze unutra, ali ne napolje... barem ne bezbolno.
[ Horvat @ 24.07.2008. 22:49 ] @
Citat:
flighter_022: .. pa treba u dzepove namestati zilete onako sa secivom na dole, ruka moze unutra, ali ne napolje... barem ne bezbolno.

hahahah :D,a kako ces sam vaditi? :D
p.s. ima novcanika sa lancima,koji se zakace za pantalone,to je nekako zgodno :)
[ mulaz @ 24.07.2008. 23:25 ] @
ne znam kako je u bankama u srbiji, ali recimo ja u sloveniji mogu da narocim da mi banka salje sms pri svakom podizanju/placanju recimo iznad 20eur. Svaki sms se placa par centa, moze i da se ogranici recimo samo a na instranstvo, ili smao na vece svote. Znaci, prvi put kad podigne pare, odma sms "35 eur sa 1234(zadnja cetri broja kartice) : prodavnica ruza bla bla(ime prodavnice)"
A i za mastercard postoji 24h osiguranje (koje mene licno kosta 2eur godisnje), i u slucaju da dodje do kradje kartice, povrate mi pare za zadnjih 24h od prijave.
[ Shadowed @ 25.07.2008. 00:51 ] @
Ala ste se uhvatili tog pin-a... Zeznuo se covek, znao je da ne treba, al' je radio kontra, kao sto vecina nas radi u necemu.

No, glavni problem ovde je ophodjenje policije prema celoj situaciji. Ja samo ne znam kako se niko ne seti da snimi sve to, pa posalje novinama ili ako nece da objave bar objavi ovde.
[ a4u @ 25.07.2008. 01:33 ] @
OK, kao sto sam i rekao moja je greska sto sam nosio PIN (a nosio sam ga posto sam prosli zaboravio i isto tako zablokirao karticu), ona standardna prica - ma ne moze se to meni desiti i to je to... Znaci greska, placena 600e i kraj price sto se toga tice. A naravno da sam cim sam video da novcanika nema zvao banku i blokirao sve tri kartice, ali za tih 15-ak minuta covek je odradio posao, tj deo posla. Par minuta posto sam blokirao karticu, vec je bio na cetvrtom bankomatu i tu je isto krenuo da uzme 20k dinara ali kartica je bila blokirana.

Nego problem je - znaci u MUPu imaju snimak (tj 3 snimka, sa 3 bankomata) coveka koji je to odradio, "znaju ga od ranije" i sta ce da urade - nista. E to, vala, ne mogu da ukapiram nikako. I jos par stvari koje su mi inspektori rekli - "snimak NE MORA da bude dobar dokaz na sudu"... "mi se sa njima igramo macke i misa, mi ih stalno jurimo, oni se vracaju i opet dzepare"..."haha dobro si ti prosao juce su zeni uzeli 150.000"... I sta sada da mislim posle te price, da sretnem komsinicu u hodniku, silujem je, pa joj provalim u stan, ukradem joj kevi kartice (sa sve PINovima), podignem joj sve pare sa bankomata, lepo to snimim, postavima na Youtube i odem do MUPa i kazem da je juce jednu zenu neko ubio i uzeo joj i TV i kartice, da su ovi dobro prosli... Srbija do Tokija :(

Elem, pronasao sam vezu i nadam se da cu dobiti snimke, samo se tome sada nadam, pa da to postavim na net, eto mozda mi neko prepozna drugara koga bih bas voleo da upoznam i da mu prepricam kako je cekati 12 sati u redu za LK na 40 stepeni, a naravno i da me nauci zanatu :)

Pozdrav
[ Horvat @ 25.07.2008. 01:47 ] @
Citat:
a4u: a naravno i da me nauci zanatu :)

nemoj zaboraviti pajser i slicne alate za "ucenje" zanata :D

samo sto ako ti njega ispajserises ti ces u tjuzu za nanosenje teskih telesnih povreda
[ kelja @ 25.07.2008. 02:08 ] @
Citat:

Elem, pronasao sam vezu i nadam se da cu dobiti snimke, samo se tome sada nadam, pa da to postavim na net, eto mozda mi neko prepozna drugara koga bih bas voleo da upoznam i da mu prepricam kako je cekati 12 sati u redu za LK na 40 stepeni, a naravno i da me nauci zanatu :)

Pazi sta radis, znas na kome ''pravna'' drzava pokazuje svoju snagu.

Ovo je dno dna, mogu samo da zamislim kako ti je, moje saucesce.

Ne verujem da ce te utesiti, ali evo sad ces videti da nisi lose prosao:

http://www.b92.net/info/vesti/..._category=11&nav_id=310078

Posto snimak naravno nije validan dokaz na nasem s(M)udu, patriJota ce se izvuci nekaznjen, garant.

[ ventura @ 25.07.2008. 04:40 ] @
Ejnštajn je lepo rekao, univerzum i ljudska glupost su beskonačni... Samo za univerzum nije siguran...

Prijava banci nema nikakve svrhe jer je čovek lično podigao novac sa bankomata, što je potvrdio svojim PIN kodom... I tu nema dalje priče sa bankom.

Što se tiče policije, kod nas će ti to običan policajac otvoreno reći, dok bi u USA izgubio posao kad bi ti to otvoreno rekao, ali se ni njihova policija ne odnosi ništa bolje prema takvim slučajevima od naše.

[ flighter_022 @ 25.07.2008. 04:55 ] @
Pa fora je da samo JA znam u kom dzepu mi je sta. Ako se idiot navuce pa zavuce papke u pogresan, morace posle na infuziju.
[ boccio @ 25.07.2008. 14:31 ] @
Meni samo jedan detalj nije jasan.

Postoji dokaz (kamera) da lopov skida pare sa ATM-a, prijava policiji, znaci "sve u fulu" sto bi rekli klinci , a pritom vlasnik kartice i dalje ostao ostecen za 600 EUR i banka to nece da vrati na racun? Boze mili...
[ Horvat @ 25.07.2008. 15:02 ] @
pa mozda misle ovako
banka "odakle mi znamo da ti nisi pozajmio karticu doticnoj osobi,sve je lepo sa pin brojem podignuto"

a bolje pitanje je zasto na sudu video snimak nije prihvatljiv
[ Ivan Dimkovic @ 25.07.2008. 15:25 ] @
Ovaj

Pogledaj ugovor sa bankom - ako je kartica Maestro, moraju ti vratiti pare.

Ako odbiju, lepo im reci da ces o svemu tome obavestiti MasterCard korporaciju i zatraziti istragu koja moze znaciti i gubljenje licence.

Ako nije, za Visa debitne/EC kartice nemam pojma kakva je praksa, posto doticne koristim samo kao kreditne, gde se pravila jasno znaju.
[ boccio @ 25.07.2008. 15:37 ] @
Citat:
Horvat: pa mozda misle ovako
banka "odakle mi znamo da ti nisi pozajmio karticu doticnoj osobi,sve je lepo sa pin brojem podignuto"

Postoji krivicna prijava policiji. Mislim, ako bi ti rizikovao da istalis 200 evra sa ortakom a da te zato murija krivicno goni, super. Samo banku to apsolutno ne interesuje, to je izmedju tebe i policije a njihovo je da ti vrate pare.

Citat:
Ivan Dimkovic: Ovaj

Ako odbiju, lepo im reci da ces o svemu tome obavestiti MasterCard korporaciju i zatraziti istragu koja moze znaciti i gubljenje licence.

Ako nije, za Visa debitne/EC kartice nemam pojma kakva je praksa, posto doticne koristim samo kao kreditne, gde se pravila jasno znaju.

Upravo tako. Zato me i zbunila cela prica, te pare jednostavno moraju biti vracene. Pogotovo sto se reagovalo skoro momentalno.
[ milanche @ 25.07.2008. 17:53 ] @
Citat:
ventura: Što se tiče policije, kod nas će ti to običan policajac otvoreno reći, dok bi u USA izgubio posao kad bi ti to otvoreno rekao, ali se ni njihova policija ne odnosi ništa bolje prema takvim slučajevima od naše.

E, bas me nasmeja....

Prvo, kamere su apsolutno svugde, i apsolutno se uvazavaju kao dokazni materijal. Ima ih u svakoj radnji, na bankomatima, na
benzinskim pumpama, svakoj vecoj raskrsnici, uzduz na autoputevima (obicno stoje na metalnim banderama sa vidljivim solarnim
panelima za napajanje).

Sasvim regularno se na osnovu video snimka dobijaju saobracajni tiketi. Ja licno sam ga dobio za desno skretanje na crveno svetlo
bez obaveznog stop-a (stigne lepo papir sa tri snimka, na svakom na margini vreme u milisekundama). Nekada ima i vise snimaka na
kojima se vide i lice vozaca kao i registarska tablica. Rasprava na sudu (sto se moze u ostalim slucajevima) i osporavanje su potpuno
iluzorni.

(...najbolja fora je snimak u kojem je pred ulazak na raskrsnicu gde se pali crveno snimljen vozac, ....a na sledecem snimku i
atraktivna suvozacica koje na prvom snimku iz nekog razloga nema,...a pristigao koverat sa tiketom i snimcima otvara
njegova supruga, koja nije ista osoba kao i pomenuta sa snimka....)

Snimci sa security kamera se sasvim lepo koriste kao dokazni materijal za rasvetljavanje ubistava, kidnapovanja, tuca na parkingu
i slicnih stvari.

Za ovakav slucaj bi lopov bio uhapsen u roku od najvise par sati, zavisno od toga cime su raspolozive patrole trenutno zauzete,
izveden pred sudiju i sasvim moguce poslat u toku istog dana na izdrzavanje kazne , koja bi odprilike bila reda velicine 6 meseci
do vise godina, zavisno od toga koji mu je ovo put da ga uhvate u istom ili gorem poduhvatu.

Sto se kartica tice, apsolutno svaka Visa/Master Card otpisuje sve troskove napravljene od momenta za koji si rekao da od tada
kartica nije u tvom posedu. Ako su troskovi veci, pokrece se policijska istraga.

Raspoloziva tehnika je tu - zakoni fizike se cesto pokazuju kao potpuno imuni na geografiju. Sve ostalo zavisi samo od naroda - da
li se lopovluk smatra lepim i pozeljnim ili ne. Ako je odgovor 'da/moze', onda pandur nece imati problema da tolerise lopova, niti ce
osteceni smoci snage da ga pronadje i premlati k'o vola (...'ma pusti'...), niti ce banka smatrati da je OK za biznis da pusti da joj
musteriju krade kako ko stigne, niti ce takav slucaj odjekivati medju klijentima banke kao signal da joj masovno okrenu ledja i
zatvore racune....

[Ovu poruku je menjao milanche dana 25.07.2008. u 19:07 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 25.07.2008. 18:38 ] @
Voleo bih da oni koji tvrde da se snimljeni video-materijal sa sigurnosnih kamera ne priznaje na sudu
to dokumentuju ovde clanom zakona koji o tome govori.
[ Nabukodonosor @ 25.07.2008. 19:37 ] @
Ali meni je fascinantno ono kada ker kaze "znamo ko je u pitanju, sacekacemo da se nakupi 40-50 slicnih prekrsaja, pa cemo tek tada da ga hapsimo". Zato nam je ovako i sjebana ova zemlja.
[ kelja @ 25.07.2008. 19:43 ] @
Citat:
Kernel-1: Voleo bih da oni koji tvrde da se snimljeni video-materijal sa sigurnosnih kamera ne priznaje na sudu
to dokumentuju ovde clanom zakona koji o tome govori.

Pa pokretacu teme je receno da ''ne mora biti dobar dokaz na sudu", sta god to znacilo.
Niko nije rekao da se ne priznaje, ali nije ''validan'', valjda.

U svakom slucaju, treba procitati ono sto je milanche napisao. To sve objasnjava.
[ a4u @ 26.07.2008. 01:37 ] @
Da slazem se sa svim sto je receno, ali ...

Da banka vrati pare - tesko, pare su uzete od trenutka kada mi je novcanik pokraden pa DOK nisam prijavio kradju. Njemu je tih 15-ak minuta bilo dovoljno da odradi posao. Cim sam prijavio kradju kartice su blokirane i prva transakcija koju je pokusao posle blokade je naravno bila neuspesna. Tako da banka definitivno nema sta da mi vraca, oni su ok odradili svoj deo posla.

Sto se tice kamera i "cak ni to nije validan dokaz na sudu" e to stvarno ne znam ni ja. Mozda kada bi taj dzeparos dosao sam na sud i dao izjavu da me pokrao... eto to bi bio ok dokaz za njih.

Ovo me sve podseti na jedan slucaj od pre 2 godine,
parkiram auto, zaboravim da izvadim radio... izadjem napolje, doceka me razbijeno staklo, unistena komandna tabla i naravno odnesen radio. To mi je bio drugi put da mi kradu radio (mozda sam ga 5 puta u zivotu zaboravio u autu), ali me sje*alo to sto je autio kabriolet, znaci malo dete moze da otkopca ciradu ili za sekund da je zavrne i ubaci ruku, udje gospodski kroz vrata, uzme radio i ode. A kreten to nije provalio i morao je da mi lomi staklo, a auto nije bas po nasim standardima pa sam cekao 5 dana na novo staklo...
I iznerviram se, odem u MUP i prijavim to.

Prodje od tada par meseci, stize mi poziv za sud. Pojma nemam o cemu se radi, odem tamo i dobijem obavestenje kako je "Ime i prezime, adresa ta i ta" oslobodjen optuzbi (ili kako li se vec kaze) da mi je polupao auto. Znaci nasli su nekoga, sa imenom i prezimenom, utvrdili da je on to odradio ali su ga pustili zbog nedostatka dokaza. Pa kako su onda nasli toga, mislim otkud taj lik u celoj prici. Nadju ga pa puste... Cudi me da mi nisu naplatili troskove istrage ili sudjenja...

ps. Ovo sto Milance i Ivan rekose, "Sto se kartica tice, apsolutno svaka Visa/Master Card otpisuje sve troskove napravljene od momenta za koji si rekao da od tada
kartica nije u tvom posedu. Ako su troskovi veci, pokrece se policijska istraga. " raspitacu se za to, ali majke mi nije mi problem za tih 600e koliko mi smrdi ti ponasanje inspektora/sudija... Ko zna mozda dele lapo-lapo sve, ali ok necu stati na prici, od ponedeljka cu da vidim da uzmem snimke, pa cu videti sta i kako dalje...

Pozdrav
[ New Village DC @ 26.07.2008. 02:04 ] @
Kako se ne priznaje video snimak? A u onom slucaju "patike za Kosovo"... Ili kako im dune.

Mene jako nervira ovakav stav policije povodom ocigledne kradje!

Znaju covekak koji krade, imaju dokaz o konkretnoj kradji, a nece da ga gone?!

Policija koja ne hvata lopove!?

Ovo nema nigde...........
[ Horvat @ 26.07.2008. 03:01 ] @
Citat:
New Village DC: Kako se ne priznaje video snimak? A u onom slucaju "patike za Kosovo"... Ili kako im dune.

koliko se secam,sutradan su te "devojke" imale interview za neku tv stanicu,a da li su zavrsile u zatvoru ne znam...a i ako jesu to je jedino jer je toliko bilo po tv-u svuda da su morali nesto da urade,cista norma

[disclaimer:potpuno subjektivno misljenje ni delic ne mora biti istinit]

Citat:
New Village DC: Ovo nema nigde...........

na zalost ovde ima :(
[ Srđan Pavlović @ 26.07.2008. 04:49 ] @
Citat:
kelja: Niko nije rekao da se ne priznaje, ali nije ''validan'', valjda.

Bojim se da nisi shvatio izraz "validnost" u ovom kontekstu. "Validan" znaci
"priznat" (prevod - "ima dokaznu vrednost na sudjenju").

Jos jednom - po kom to zakonu je snimak snimljen sigurnosnom kamerom ne-validan?
Pa koja je onda svrha tih kamera? Ukrasna? :)

@pokretac teme - Samo taj snimak u ruke, a onda sa snimkom na sud.
[ milanche @ 26.07.2008. 06:50 ] @
Citat:
ps. Ovo sto Milance i Ivan rekose, "Sto se kartica tice, apsolutno svaka Visa/Master Card otpisuje sve troskove napravljene od momenta za koji si rekao da od tada
kartica nije u tvom posedu. Ako su troskovi veci, pokrece se policijska istraga. " raspitacu se za to, ali majke mi nije mi problem za tih 600e koliko mi smrdi ti ponasanje inspektora/sudija... Ko zna mozda dele lapo-lapo sve, ali ok necu stati na prici, od ponedeljka cu da vidim da uzmem snimke, pa cu videti sta i kako dalje...

Da se razumemo - to sam rekao sigurno vazi za okruzenje u kojem zivim - da li je tako u Srbiji, apsolutno ne znam, i najmerodavniji je ugovor koji si
potpisao sa provajderom kartice (tj. bankom).

Dodji u posed snimka obavezno, ima mnogo nacina na koji se taj snimak moze upotrebiti da tih ukradenih 600e ispadnu nevidjeno gorki.
[ boccio @ 26.07.2008. 09:08 ] @
Citat:
a4u:
Da banka vrati pare - tesko, pare su uzete od trenutka kada mi je novcanik pokraden pa DOK nisam prijavio kradju. Njemu je tih 15-ak minuta bilo dovoljno da odradi posao. Cim sam prijavio kradju kartice su blokirane i prva transakcija koju je pokusao posle blokade je naravno bila neuspesna. Tako da banka definitivno nema sta da mi vraca, oni su ok odradili svoj deo posla.

Sta pricas?! Duznost banke, izdavaoca tvoje kartice, je da te zastiti od svih neovlastenih transakcija. Apsolutno je irelevantno da li si ti svestan da su ti ukrali karticu ili nisi. Mogao si i da ostavis novcanik na krovu automobila i odes kuci da spavas. Postoji dokaz o neovlastenoj transakciju, u vidu policijske prijave i snimka sa sigurnosne kamere ATM-a, i tu je celoj prici kraj. Nije tvoj posao da dokazujes da je to bila neovlastena transakcija, tvoje je samo da prijavis, a njihov posao je da zarad svog interesa pokusaju dokazati suprotno.

Posto se meni (pu pu pu) do sad nije desilo da mi kradu karticu, nemam licnih iskustava kako izgleda boriti se sa domacim vetrenjacama, ali me vrlo interesuje kako ce se tvoj slucaj zavrsiti. Zahtevaj od banke da ti vrate 600 EUR, jer je to njihova obaveza, a ne dobra volja! Ako budu tvrdili da je njihova politika da novac u takvim slucajevima ne vracaju ostecenoj stranci, molim te podeli to ovde javno.
[ kelja @ 26.07.2008. 12:26 ] @
Citat:

Bojim se da nisi shvatio izraz "validnost" u ovom kontekstu. "Validan" znaci
"priznat" (prevod - "ima dokaznu vrednost na sudjenju").

Nisam. :)

Ma vidi, evo sad sam bas porazgovarao sa svrsenim pravnikom.
Kaze da snimak moze biti dokaz, dakle, pogresio sam.
(Pitanje je zasto je pokretacu teme sugerisano da ne moze prakticno nista sa snimkom, da snimak ne mora biti dobar dokaz)

Srpski sud uvazava ociglednost, moram priznati da sam prijatno iznenadjen. :)

Mada, evo sad sam ponovo odgledao "U ime naroda", i tu mi se posebno dopala recenica koju izgovara Petar Bozovic:

"E, crni Milutine, kad ces vec jednom nauciti da ne vjerujes rodjenim ocima".

A ima veze i sa ovom temom. :)

[ a4u @ 26.07.2008. 12:58 ] @
Citat:
boccio: Sta pricas?! Duznost banke, izdavaoca tvoje kartice, je da te zastiti od svih neovlastenih transakcija. Apsolutno je irelevantno da li si ti svestan da su ti ukrali karticu ili nisi. Mogao si i da ostavis novcanik na krovu automobila i odes kuci da spavas. Postoji dokaz o neovlastenoj transakciju, u vidu policijske prijave i snimka sa sigurnosne kamere ATM-a, i tu je celoj prici kraj. Nije tvoj posao da dokazujes da je to bila neovlastena transakcija, tvoje je samo da prijavis, a njihov posao je da zarad svog interesa pokusaju dokazati suprotno.

Evo i sda sam zvao Raiffeisen banku koja mi je izdala kartice (inace u izvestaju MUPa se to izgovara Rafauzen...) i kazu lepo da su oni odgovorni za sve transakcije koje su obavljene od trenutka blokiranja kartice, a za ostale transakcije odgovorna je osoba koja je podizala pare sa bankomata, odnosno dzeparos. Naravno nikakve transakcije ne mogu biti ostvarene kada se kartica blokira (osim mozda u Srbiji), tako da oni ne snose nikakvu odgovornost... Ne znam kako je to napolju, ali mi je ovo logicno za Srbiju, pa mislim da bi jedno 5% vlasnika kartica odmzah dovelo prijatelje iz raznoraznih bivsih drzava (ako ne i iz komsiluka) da ih "pokradu" pa podelili pare, znas i sam kada bi ih pohvatali ovi nasi, tako da su se banke na vreme zastitile od srpskog posla.

A zasto im sniman nije 100% validan... ne bi me cudilo zato sto je slika crno-bela ili ga tretiraju kao detektor lazi, ok je ali nije to to ili tako nesto, to samo oni znaju.

Nista, javljam se sa novim informacijama
[ kelja @ 26.07.2008. 13:29 ] @
Moj predlog je da, kad dodjes do snimka, posaljes to nekako nekoj TV stanici (recimo omrazenoj, izdajnickoj b92) i ispricas im ovo sto si ispricao nama. Siguran sam da ce im biti zanimljivo. :)

Ne bih preduzimao pajser-akcije ''prevaspitavanja'', jer tu moze svasta da se desi.
[ klompica @ 26.07.2008. 14:33 ] @
OK. A ako neko zamoli "coveka na ulici' (prijatelja , komsiju sa kojim se "tali") da mu sa automata podigne pare zato sto mu je ruka u "gipsu" pa potom pozove banku i prijavi kradju kartica?
Sta onda imamo : 1. Izjavu "ja sam pokraden"
2. Snimak sa kamere
3. Izjavu "lopova" da je sve namestaljka
Predpostavljam da je zato snimak sa automata mozda a mozda i ne dokaz na sudu. Ovo je samo jedan od primera sta domisljati dzeparos moze izjaviti na sudu i tu sudija ima velikih problema sa rec protiv reci
Policija vise nesme da nas bije a i izjavu iz policijske stanice bez advokata mozes povuci na sudu sa obrazlozenjem da su ti pretili
[ .qwerty. @ 26.07.2008. 15:07 ] @
Kada dobijesh snimak, okachi ga obavezno !!!
[ boccio @ 26.07.2008. 15:29 ] @
Citat:
a4u: Evo i sda sam zvao Raiffeisen banku koja mi je izdala kartice (inace u izvestaju MUPa se to izgovara Rafauzen...) i kazu lepo da su oni odgovorni za sve transakcije koje su obavljene od trenutka blokiranja kartice, a za ostale transakcije odgovorna je osoba koja je podizala pare sa bankomata, odnosno dzeparos. Naravno nikakve transakcije ne mogu biti ostvarene kada se kartica blokira (osim mozda u Srbiji), tako da oni ne snose nikakvu odgovornost...

Cek, cek... Znaci ti moras dzeparosa da juris za svoje pare? Brate... zona sumraka. Ja i dalje nekako, nekom mrvicom mozga odbijam da poverujem u ovo.

U svakoj normalnoj zemlji, banka je duzna da ti nadoknadi sredstva otudjena neovlastenim transakcijama. Mislim, to je postulat bez kojeg bi se ceo sistem elektronskog (bezgotovinskog, kakogod) placanja urusio kao kula od karata. Kradja kartice iz dzepa je samo jedan, i to najprostiji nacin kradje. Kakav je to odgovor "mi smo odgovorni samo za blokiranje kartice"?! Pa bre, klijent treba samo da dodje u banku sa izvodom racuna, pokaze na transakciju i kaze "Ja ovo nisam platio!". A dalje je posao banke da gleda ko je merchant, sta se tu desilo i sta ce ispasti.

Pa sta je sa skimmingom!? Da ne idemo uopste dalje od toga? Neko mi skimmuje karticu, skine sa nje celu moju zivotnu ustedjevinu i sta ja treba da radim? Osedlam konja, organizujem poteru i idem da vesam lopova?! Ustvari ne mogu cak ni da ga vesam... ovo je sad pravna drzava... Cak i da ga panduri uhvate i osude - on kaze "nemam pare" i sta onda? Sta ja dobijem? Kako moze banka da kaze da ne snosi odgovornost ako mi je neko skimovao karticu i svukao sve pare?!?

Pojma nisam imao da to tako kod nas funkcionise... Bogme, ima da se dobrano raspitam u svojoj banci oko svega toga, ako je ovo tacno ima pred njima makazama da isecem sve kartice.
[ kelja @ 26.07.2008. 15:39 ] @
Evo sad sam nasao:

(''Rafauzen'' banka) :)

Clan 9 Ugovora o koriscenju VISA Revolving kreditne kartice

U slucaju da su osnovna ili dodatna kartica izgubljene, ukradene ili na drugi nacin zloupotrebljene, korisnik je duzan da bez odlaganja o tome obavesti banku i nadlezne organe, ali je u svakom slucaju duzan da izmiri sve obaveze nastale zakljucno sa istekom 24 casa dana u kome je izvrsio pismeno obavestavanje banke o gubitku/kradji/zloupotrebi osnovne ili dodatnih kartica.

Znao sam da te ugovore treba pazljivije citati. :)
[ Horvat @ 26.07.2008. 16:12 ] @
@kelja,meni to nesto nije jasno,kakve troskove je duzan da izmiri?one sto je lopov napravio???
[ obucina @ 26.07.2008. 19:30 ] @
@a4u

Napisi zvanican zahtev da ti daju njegove podatke i navedi da hoces sam da podneses krivicnu prijavu protiv njega. Moraju da ti daju.
[ bugsu @ 26.07.2008. 20:22 ] @
iskreno ppl (i ako bi ja to jako voleo) meni nije jasno zasto bi tebi banka vracala pare koje bi neko ukrao?
to bi ti isto bilo ko da ti obiju kucu (sve ti odnesu) i drzava ti sve to vrati ili cak policija jer je ona duzna da nas sve stiti(khm...)
al ono da ga nece hvatati to mi najveca glupost...oma u neke novine ili TV baci...ima da ga i uhapse i lovu da ti vrate :D (kad sam pre koju nedelju gledao nekog lika na TV-u kako se zali da mu stizu flajeri od neke prorocice sto ne bi i ti )

@Horvat one devojke su osudjene na ~1god i da dali su sutradanj intervju za avalu ili fox tv (ne secam se sad)
[ milanche @ 26.07.2008. 20:36 ] @
Citat:
OK. A ako neko zamoli "coveka na ulici' (prijatelja , komsiju sa kojim se "tali") da mu sa automata podigne pare zato sto mu je ruka u "gipsu" pa potom pozove banku i prijavi kradju kartica?
Sta onda imamo : 1. Izjavu "ja sam pokraden"
2. Snimak sa kamere
3. Izjavu "lopova" da je sve namestaljka

Ovaj scenario ne bi prosao ni u jednom ozbiljnom sudstvu.

Prvo, cinjenica da lopov ima poduzi dosije u istim ili slicnim situacijama bi balans cele price u samom startu obrnula od
50:50 na oko 25: 75 na stranu ostecene strane. Ako je sudija vec sretao tog tipa na slicnim sudjenjima, prevaga bi bila
i jaca. Zadatak lopova u tom slucaju je daleko tezi da se opravda nego inace, jos uvek ne znaci da ne moze uopste.

Drugo, izuzetno je lako pokazati da sa lopovom nisi ni u kakvom srodstvu - mnogo je lakse tebi dokazati da ga ne poznajes,
nego njemu da se poznajete (gde su e-mail-ovi, telefonski pozivi, fotografije, svedoci koji vas znaju). Cak ako on skupi 2-3
coveka koji bi rekli da se znate (u USA je lazno svedocenje vrlo kaznjivo, i svi se mnogo paze da ne budu uhvaceni u lazi na
sudu), tebi je sigurno lakse da skupis jedno 100 njih koji vas nikada nisu videli zajedno. Epilog: u najgorem slucaju po ostecenu
stranu, ova etapa nije donela nikakvu prednost, u najboljem, dodala je ostalih 20-25% posto i prevagnula slucaj na stranu
zrtve.

U americkom pravosudju, cak i pre te tacke, dovoljna je tvoja rec da se radi o kradji. Masu puta se na TV (ima jedno 3-4 redovna
TV seriala gde se uzivo prenose obicna gradjanska sudjenja
(http://en.wikipedia.org/wiki/Judge_Judy, ...
http://www.youtube.com/results...ry=Judge+Judy&search_type=)
na kojima se cesto desava da baba tuzi unuka sto joj je zloupotrebio kreditnu karticu, uterao je u dugove, unistio credit history a
odbija da situaciju popravi, ili majka penzioner cerku zbog slicnih slucajeva.

Ako je njegova odbrana cak i visprena i validna, ili cak i istina na njegovoj strani pa uspe da dokaze da si (hipoteticki) hteo da
ga namestis, sve sto moze da postigne je da mozda izbegne zatvorsku kaznu, ali bi sigurno dobio nalog da ti isplati pare nazad,
uz obavezan savet od sudije "gospodine, ovako kako stvari izgledaju, ja nemam drugog izbora nego da......ubuduce, budite
mnogo oprezniji u odnosima sa drugom stranom,...and don't put yourself in trouble".

U principu - ozbiljna pravosudja ostavljaju individui kao obavezu da u svakoj situaciji vodi racuna o tome kako bi mogli da budu
percipirani, kao ozbiljni i cestiti gradjani, ili kao lopovi, kriminalci, prestupnici, te da ulozi napor da nikada ne dodje u koliziju sa
zakonom. Criminal record je ozbiljna stvar, a neke savezne drzave su poznate kao mnogo nezgodne u tom pogledu ('don't mess
with law in Texas').

Citat:
iskreno ppl (i ako bi ja to jako voleo) meni nije jasno zasto bi tebi banka vracala pare koje bi neko ukrao?

Zato sto a) imaju ocit dokaz (video snimak) da su ukradene sa njihovog bankomata b) zato sto imaju daleko vecu moc, pravne sluzbe,
pare da lopova krivicno gone, c) zato sto si cenjena musterija (a ne slucajni posetilac WC-a pored drumske mehane) cije se vreme i
energija cene, i o cijem miru i komoditetu i sigurnosti u poslu vode racuna,

[Ovu poruku je menjao milanche dana 26.07.2008. u 21:54 GMT+1]
[ Odin D. @ 26.07.2008. 22:32 ] @
Procitao sam prvih nekoliko poruka, pa bih samo dodao nesto vezano za prijavljivanje policiji:
Prije izvjesnog broja godina i meni su opljackali stan, pa iako je policija znala ko je to uradio, nista nisu poduzimali povodom toga, i jos su mene "upozorili" da ne petljam sam nista dalje oko toga. Beograd, Srbija, samo da lociram radnju.
Medjutim, znatno kasnije sam dobio i jedan strucan savjet kako treba postupati u takvim i slicnim situacijama. Nazalost, suvise kasno za moj slucaj.
Radi se o sledecem: ako vam se desi da postanete zrtva kakvih kriminalnih aktivnosti, uopste ne treba da prijavljujete slucaj policiji, vec navodno postoji neki drzavni tuzalac (ili vise njih u nekoj sluzbi nadleznoj za to) i treba ici direktno kod njega. Njegov je posao da slucaj dalje na odredjeni nacin proslijedi policiji i trebao bi da ima neke mehanizme koji mu obezbedjuju da na odredjeni nacin utice na rad policije u tom slucaju: npr. da po zahtjevu redovno dobija izvjestaje dokle je istraga stigla, da zahtjeva objasnjenje zasto je stala ili zasto nisu uhapsili i predali sudu tog lopova iako znaju ko je i sl. i to sve u zakonski odredjenim rokovima. Drugim rjecima, policija je DUZNA i OBAVEZNA da ispunjava svoje obaveze prema njemu (jer on moze i policiju da tuzi ako smatra da ne radi dobro), dok prema obicnom gradjaninu izgleda nema nikakvih obaveza, tj. moze i nista da ne radi po vasoj prijavi ako nece.
U ovom slucaju, policija drzavnom tuziocu ne bi mogla reci: "cekamo da opljacka jos 30-tak ljudi pa cemo ga onda savatati", jer po zakonu moraju da ga uhapse i za jedan jedini slucaj. Ja sam siguran da bi mene uhapsili i za jedan neuspjeli pokusaj, a to sto neko ima lufta 30-40 puta, to je stvarno bez komentara.
Pozdrav.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 27.07.2008. 01:59 ] @
Ma ljudi, u kakvoj drzavi zivimo ovo me uopste ne iznenadjuje, zato i mnogi beze glavom bez obzira kad navataju priliku.

Slucaj NE TREBA prijaviti policiji, nego otici kod tog tuzioca direktno.

[ ognjenr @ 27.07.2008. 09:53 ] @
[ risp73 @ 27.07.2008. 18:30 ] @
Slova na tastaturi mobilnog telefona ne služe samo za kucanje SMS poruka nego i za lakše pamćenje brojeva pa se mogu iskoristiti i za "pamćenje" PIN koda. Pošto na svakom tasteru imaš više slova lako ćeš pronaći neku zgodnu kombinaciju (u vrijeme DOS-a je postojao i programčić koji je tražio te kombinacije).
Imaš npr. PIN 5682, malo kombinuješ i ustanoviš da umjesto numeričkog PIN-a možeš ukucati riječ LOVA.
[ flighter_022 @ 28.07.2008. 12:58 ] @
Sa Serbiancafea:

[quote]U Sjedinjenim Američkim Državama svakih 26 sekundi ukrade se po jedan automobil, pa su brojni gradovi odlučili da se sa lopovima obračunaju uz pomoć vozila-zamki, koja „zarobljavaju” kradljivce. Zlonamernici koji uđu u takav automobil iz njega potom ne mogu da izađu pošto se vrata blokiraju, a motor isključi. „Pametna” vozila postavljena su u problematičnim četvrtima i na parkinzima na kojima su krađe česte, prenosi agencija Frans pres. Čim lopovi obiju vrata, uključuju se kamere. Alarm je do tada već obavestio policijsku stanicu, a sistem GPS-a policajcima šalje podatke o tačnoj lokaciji vozila. Lopovima tada ne preostaje ništa drugo nego da sačekaju hapšenje, a uz video snimak provale kao dokaz, teško je poreći krivično delo. U okrugu Arlington, u predgrađu Vašingtona, policija od 2002. godine postavlja vozila-zamke. Broj krađa u tom gradu je sa 676, koliko ih je bilo pre šest godina, 2007. opao na 302. U 94 slučaja aktivirao se sistem za upozoravanje policije, a 92 osobe su uhapšene, rekao je portparol policije tog okruga Džon Lajl.

„Postavljamo vozila čija je svrha da privuku lopove. Ali ne objavljujemo ni o kom se tipu vozila radi, niti koliko ih imamo”, dodao je on.

Automobili koji služe kao mamac uglavnom su polovne „honde sivik”, „honde akord” i „tojote kamri” - tri najčesće kradena vozila u SAD.

Osiguravajuća kompanija Nejšenvajd odlučila je da opremljene automobile-zamke poklanja komesarijatima policije koji rade u rizičnim zonama.

„Poklonili smo 29 vozila i planiramo da damo još 23”, kaže portparol te kompanije Li Herman. Vozila su poklonjena velikim gradovima kao što su Dalas, Hjuston, Detroit i Majami.

Dalas je ovog meseca ponovo aktivirao program nakon njegove tromesečne suspenzije pošto je vozilom-zamkom, koje je policija gonila pre nego što mu se motor blokirao, oboren jedan 83-godišnji vozač koji je od povreda preminuo. Od uvođenja progama u Dalasu, 2004. godine, 245 kradljivaca je uhvaćeno. Video snimci se često mogu naći na sajtu YouTube, kao i u rijaliti emisijama o svakodnevnim obavezama policajaca. I sama policija na svojim sajtovima ponekad objavljuje snimke na kojima se mogu videti lopovi koji se prvo smeju - kada sednu za volan - a potom su u suzama, kada shvate da su vrata blokirana i da su zarobljeni.

„Uhvatiti kradljivca automobila je dobro. Ali najbolja stvar je praviti reklamu za vozila-zamke. To ima efekat zastrašivanja”, kaže portparol osiguravajuće kompanije Li Herman. (Beta)[quote]

kad postoji politicka volja, sve moze da se uradi...
[ bugsu @ 28.07.2008. 13:22 ] @
vidis nije losa ideja...naprave kartice koje kad ukucas pin raznesu bankomat tako da lopov bude obogaljne (izgubi ruke,noge,oci,glavu...) pa onda nece moci da trci,da vidi i da krade ....nije losa ideja... Lolz :D
[ flighter_022 @ 28.07.2008. 13:52 ] @
Ne vidim apsolutno nista lose u tome ako dzukac bude zarobljen u kolima do dolaska drotova. nece biti povredjen, izuzev ako se sam povredi pri pokusaju bezanije... E sad, ako mu se motor zaustavi pri prelasku pruge pored spustene rampe, to je vec njegov problem. Ovaj recept ne bi radio jedino ako se kola paukom odnesu. Dzukaca koji ce mi, ne daj boze, jednom ukrasti kola ni najmanje mi nije zao, i koliko god da je gadno ono sto ce im se tokom kradje desiti apsolutno me neinteresuje. Sto gore to bolje.
[ Alexxandar @ 30.07.2008. 10:41 ] @
Što se tiče krađe i volje policije da išta učini po tom pitanju zaista ne mogu da poverujem da se to toliko normalno prihvata, evo jedne priče mog kolege.

Njegova sestra kupila neku finu Nokiu, par dana kasnije telefon je ukraden, ali zato jedan komšija iz kraja kupuje od nekog lika, baš tu Nokiu koja sasvim slučajno ima isti IMEI, dogovorili se sa čovekom da opiše prodaca itd.
Zatim odoše u policiju da im saopšte da imaju nešto više informacija o krađi, kada su rekli policiji da imaju osobu na koju sumnjaju da je počinilac samo su dobili.
"Pa tužite ga."
Svi znamo koliko ti procesi traju i kako se to može poništiti recimo kao dogovor između pokradene i novog kupca. Praktično pozivaju građane da uzmu zakon u svoje ruke. :P
[ Nemanja Avramović @ 01.08.2008. 16:40 ] @
Evo jednog poluofftopic pitanja: Čuo sam da, kada se pri podizanju novca sa bankomata PIN kod unese naopako (npr. ako je PIN 5682, vi ukucate 2865), transakcija biva izvršena ali se banka automatski obaveštava da je u pitanju prevara, odnosno krađa. Kao fora, može da pomogne ako vas neko prisili da mu date PIN kod kartice, pa me zanima da li je ovo tačno ili je samo hoax?
[ Davor Vlajkovic @ 01.08.2008. 16:46 ] @
http://www.snopes.com/business/bank/pinalert.asp
[ Nemanja Avramović @ 01.08.2008. 16:57 ] @
Hvala. Mada ne bi bila loša fora kad npr. uneseš tako neki "panic code", da ATM prikaže da imaš 100 din na računu, i eventualno posle te transakcije blokira karticu. Lopovi bi mislili da žrtva nema više keša na računu, a 100 din naspram par pari hiljada din je velika ušteda

No, da ne idemo više u off
[ bugsu @ 01.08.2008. 20:58 ] @
Citat:
Nemanja Avramović: Hvala. Mada ne bi bila loša fora kad npr. uneseš tako neki "panic code", da ATM prikaže da imaš 100 din na računu, i eventualno posle te transakcije blokira karticu. Lopovi bi mislili da žrtva nema više keša na računu, a 100 din naspram par pari hiljada din je velika ušteda :D

No, da ne idemo više u off :)

banka bi onda imala duplo vise iskoristenih PINova
a i tu foru kad tad bi i lopovi skontali pa bi znali otkrili pravi pin (unatraske)...
[ Horvat @ 01.08.2008. 21:07 ] @
pa odakle lopov zna da li si dao pravi ili fals :)
[ bugsu @ 01.08.2008. 21:27 ] @
pa ima 3 puta da pokusa ...a dva pina... :D redovan i "unatraske" :)
a i bice onda veca verovatnoca da ce svi prvo "Davati" fake pin pa ce i oni skontati to ...
[ Horvat @ 01.08.2008. 22:15 ] @
pa onda das bas pravi,pa on upise kontra :D...
[ Nemanja Avramović @ 01.08.2008. 22:32 ] @
lol... pa nisam rekao da taj "panic pin" mora da bude pravi pin unatraške... doduše, stoji to da bi banke onda imale duplo vise iskoristenih PINova
jedino što bi korisnici morali da pamte duplo više pinova nego inače (ako imaju više kartica)... a nekima je teško i jedan da zapamte :S
[ Davor Vlajkovic @ 01.08.2008. 23:54 ] @
Samo da razjasnim ovu sitnicu...

Citat:
bugsu: banka bi onda imala duplo vise iskoristenih PINova

Svrha PIN-a je da šansu za uspešno korišćenje kartice svede na 1:9999 za one koji ga ne znaju.

Niko i nigde ne kaže da dve različite kartice ne mogu imati isti PIN.

Razmislite najzad, na svetu / u Srbiji / Beogradu / vašoj banci sigurno postoji više od 10.000 aktivnih kartica
[ Horvat @ 02.08.2008. 00:37 ] @
da,to mi bas nije bilo jasno ,kakve veze ima "iskoriscenost" ,kad moze i 10 kartica imati isti pin,to nema apsolutno veze
jedino sto bi se sa "zastitinim" pin-om povecao broj pin brojeva u bazi podataka 2 puta
[ Nemanja Avramović @ 02.08.2008. 01:15 ] @
U pravu ste. Uopšte nisam razmišljao o tome. Eto, razlog više da se uvede PIN kod za slučaj da vas neko natera da mu date PIN. Mada, u realnosti, verujem da je mnogo veći procenat ukradenih kartica (i pin kodova zapisanih na papirićima) nego izvlačenja pin koda od vlasnika kartice nasilnim putem, mada ne kažem da se to ne dešava.
[ danilo.s @ 02.08.2008. 18:07 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic: Samo da razjasnim ovu sitnicu...

Svrha PIN-a je da šansu za uspešno korišćenje kartice svede na 1:9999 za one koji ga ne znaju.

Niko i nigde ne kaže da dve različite kartice ne mogu imati isti PIN.

Razmislite najzad, na svetu / u Srbiji / Beogradu / vašoj banci sigurno postoji više od 10.000 aktivnih kartica ;)

Da malo doprinesem off-topicu. ;)

Pretpostavljaš da PIN uvek ima 4 cifre. Kad smo žena i ja otvarali račun u SAD, mogli smo da biramo PIN. Odlučili smo se za broj od 8 cifara koji važi i za moju i za njenu karticu.
[ milanche @ 07.09.2008. 07:22 ] @
Oba slucaja su se desili nedavno.

Prvo je uzorni komsija primetio lopove u komsijskom dvoristu, zvao sluzbu 911 da bi
brzo dozvao intervenciju policije. Posto se to nije desavalo dovoljno brzo, tj. lopovi
su vec odlazili, uzeo je stvar u svoje ruke, par puta sprasio dvocevku, ubio obojicu
(ilegalni imigranti iz Kolumbije sa bogatim kriminalnim dosijeom). Na kratkom sudjenju,
posto su preslusali snimak razgovora sa 911, porota je jednoglasno donela oslobadjajucu
presudu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Horn_shooting_controversy

Juce ili prekjuce, naoruzani provalnici su upali u kucu, a keva nesto nije bila dobre
volje, pa je najblizem uhvatila pusku, pritrcao muz, ona uzela teglicu/svecnjak pa
jednog od njih odalamila po glavi, posle cega je muz oteo pusku. Epilog - upucali su
oba provalnika, jedan je mrtav, a drugi na intenzivnoj nezi.
http://www.foxnews.com/story/0,2933,417122,00.html

...lako je zaje*avati se sa Chuck Norris-om...ovi amateri su mnogo nezgodniji...
[ Beltrammi @ 07.09.2008. 08:34 ] @
Zapadnoevropske demokratije uvek su bile eldorado svih lopova i secikesa. Srbija je bila rajsko, postno drustvo.

za sve je "kriv" predsednik Kennedy koji je uveo tezu da je Zapad free world, a u slobodnom svetu policija ne tuce i ne trkeljise narod kao sto to rade kamjunists ! Sad to je pametan sistem jer milioni ljudi nesmetano zive i rade i krecu se, ali se mora racunati i na porast kriminala jer ni njih nema ko da spreci. Da li ste nekad gledali demonstracije na zapadu ? Policija superopremljena kao ovce prima udarce od razjarenih demonstranata, na sastanku npr G8 u Genovi ili New Yorku. Mislite da bi to bilo moguce u SSSR? O ne. Po ulasku Madjarske i Slovenije u Sengen, pojavila se banda iz Madjarske koja je peljesila skutere u pogranicnim delovima Italije. Naravno uhvaceni su, ali teskom mukom jer granice nema i kako da ih zaustavite, ali to je cena toga da nas miliona slobodno putuje svugde.

Srpska policija isto radi sada kao i zapadna. Nikad bolje opreme i nikad vise kriminala. Jednostavno, sta ih briga, jer bolje im je da se pokoka i 20 ljudi i opljacka 5 banki nego da gospodja sa pekinezerom sutra u politici se zali kako ju je policajac br 3311xx124 Mile Jovanovic trkeljisao i trazio cak licnu kartu. Ministar bi morao da da ostavku, a onda bi on i odlepio. A ne, to se nece desiti.

Slicno mi se zalimo kako su klinci problematicni, kako puse, duvaju i karaju se vec u osmeletki, a roditelji ih poducavaju da ako ih pogleda mrko profesor da odmah ce dovesti advokata. Ja da sam profesor rekao bih: oprostite Ucenice sto sam prosao pored tebe dok duvas i molim te nemoj jako da karas Maricu juce nije mogla na fizicko. Ajde zdravo i pozdravi oca.

You get what you will pay for.

[ jablan @ 07.09.2008. 09:02 ] @
Društvo im za par vekova ni pedalj nije odmaklo od divljeg zapada.
[ milanche @ 07.09.2008. 17:11 ] @
E moj Jablane, pomislim nesto...dok su oni primitivno vesali konjokradice na prvo drvo, i skupljali se
da izaberu serifa, mi smo vec vekovima bili hajduci, imali mreze jataka, presretali karavane...i sad
hoce nesto preko noci...ne ide to tako.
[ marina1988 @ 20.11.2010. 13:25 ] @
Pozdrav svima....
Juce su mi ukrali novcanik sa parama i licnim dokumentima,karticom na kojoj je bas juce legla uplata :((((((((( a u novcaniku je naravno bio i pin kod sa kartice tako da su lopuze sve skinule,ostavili mi 1000din na racunu(bas su velikodusni)
Prelistavala sam vase poruke i naisla na poruku:Pogledaj ugovor sa bankom - ako je kartica Maestro, moraju ti vratiti pare.

Ja imam MAESTRO KARTICU,ali u ugovoru ima 9CLANA i nepise o tome da vracaju pare iz banke,pa me interesuje da li je nekome do sada vraceno,prijavila sam odmah u banku,ali su dzeparosi za 15min iz dve banke skinuli pare,bili smo u policiji(sreca pa imam ,,neke" veze) tako da cu imati od nedelje snimak iz banaka gde su uzete pare,mada se iskreno i nenadam,para nema pa nema :D
Kako mogu da dodjem do ostalih clanova o ugovoru iz OTP BANKE(predpostavljam da ih ima jos ne samo 9,kao sto ja imam ugovor)
UNAPRED HVALA
[ marina1988 @ 20.11.2010. 13:32 ] @
Pozdrav svima....
Juce su mi ukrali novcanik sa parama i licnim dokumentima,karticom na kojoj je bas juce legla uplata :((((((((( a u novcaniku je naravno bio i pin kod sa kartice tako da su lopuze sve skinule,ostavili mi 1000din na racunu(bas su velikodusni)
Prelistavala sam vase poruke i naisla na poruku:Pogledaj ugovor sa bankom - ako je kartica Maestro, moraju ti vratiti pare.

Ja imam MAESTRO KARTICU,ali u ugovoru ima 9CLANA i nepise o tome da vracaju pare iz banke,pa me interesuje da li je nekome do sada vraceno,prijavila sam odmah u banku,ali su dzeparosi za 15min iz dve banke skinuli pare,bili smo u policiji(sreca pa imam ,,neke" veze) tako da cu imati od nedelje snimak iz banaka gde su uzete pare,mada se iskreno i nenadam,para nema pa nema :D
Kako mogu da dodjem do ostalih clanova o ugovoru iz OTP BANKE(predpostavljam da ih ima jos ne samo 9,kao sto ja imam ugovor)
UNAPRED HVALA
[ Odin D. @ 20.11.2010. 15:44 ] @
Citat:
marina1988:

Tako je!
Jos im pripreti i da ces dati sve unovine, a ako ih ni to ne uplasi, pripreti da ces odrezati sebi prst ili cak stupiti u strajk gladju ispred neke filijale.

Dosta je vise toga da ljudi sami placaju za svoje gluposti. Vreme je da neko drugi malo podmiruje te racune!
[ fanfon @ 20.11.2010. 15:55 ] @
Zasto bi ti morali vratiti pare bas za Maestro karticu? Po cemu je onda tako manje bitna nego ostale? Smesno...
[ the_tosic @ 20.11.2010. 16:51 ] @
Na nekim karticama je novac osiguran od kradje, moguce da je i na Maestru, mada ne verujem ipak je to debitna kartica.
[ ventura @ 20.11.2010. 18:32 ] @
Citat:
marina1988:

Jel ti ovo reklamiraš sopstvenu glupost ili hoćeš nešto drugo da nam kažeš?
[ marina1988 @ 20.11.2010. 19:25 ] @
Hvala Odine ali stvarno nemam nameru da ostanem ceo zivot bogalj zbog tih para :)))))))))
Nekazem da je manje bitna,daleko od toga,nego sa procitala ovo :

Pa mi sad nije jasno,da li moze nesto po tom pitanju ili ne.
Kako mislis sopstvenu glupost i zasto bi reklamirala?????????????????????
Jednostavno su mi sva dokumenta u novcaniku,jer ne znam kad ce mi zasta zatrebati!
[ ventura @ 20.11.2010. 19:44 ] @
Citat:
marina1988
Kako mislis sopstvenu glupost i zasto bi reklamirala?????????????????????
Jednostavno su mi sva dokumenta u novcaniku,jer ne znam kad ce mi zasta zatrebati!

Držati kreditnu/debitnu karticu i PIN kod u novčaniku je definicija gluposti.

PIN kod - četiri cifre! Ako neko nije u stanju da upamti četiri cifre, ne samo da ne bi trebalo da ima karticu, nego ne bi smeo da izlazi iz kuće bez pratioca.

P.S. Nema potrebe da traćiš sopstveno i tuđe vreme po bankama, jer po ugovoru koji su potpisala vlasnik kartice se identifikuje PIN-om (PIN = Personal Identification Number). Čak i da si prijavila nestanak kartice pre nego što je novac podignut sa računa (a nisi), opet ne bi imala pravo na povraćaj novca. Kada je neko uneo PIN kod, zakonski se smatra da je taj vlasnik kartice (ili ovlašćen od strane vlasnika), da nije tako, u roku od odmah bi se pojavila gomila pametnjakovića koji bi svakodnevno 'gubili' kartice, a pre toga bi slučajno neko na bankomatu ispraznio račun...
[ Count Zero @ 20.11.2010. 19:49 ] @
Neverovatno je koliko ljudi zaista drži kod u novčaniku.
Mnogi drže u mobilnom.

A i da mazne samo karticu, može da je zloupotebi - u mnogim radnjama ne traže pin uopšte.

Lm, suma sumarum: svaka škola se plaća.
[ marina1988 @ 20.11.2010. 20:07 ] @
Naravno eto ja sam je sad platila,ali ne zaustavljam se tako lako,tvrdoglava sam i dok nesto ne dobijem ne stajem tu,nacicu ja tu osobu pa cemo videti kako ce se sve ovo zavrsiti,vec sumnjam u jednu,dobicu od nedelje snimak sa bankomata i okacicu ga na net(eto malo da izreklamiram osobu za dz,necu joj naplatiti za tu uslugu) :))))))))))))))))
[ Odin D. @ 20.11.2010. 20:54 ] @
Samo ti kaci snimke po netu do kojih si dosla neovlasceno, pa ces uciniti veliku "uslugu" onim prijateljima koji su ti ih doturili, a mozebit i sebi samoj.
[ Nedeljko @ 20.11.2010. 21:24 ] @
Kada sam se zapošljavao, otvorio sam račun da bi poslodavac mogao da mi uplaćuje platu. Iz bezbednosnih razloga, u banci sam PIN kod zapamtio i onda na ulici uredno zapalio papir. Do plate je prošlo skoro mesec dana, da bih ja u tom periodu PIN kod zaboravio. OK, tražio sam u banci promenu PIN koda, što me je koštalo neke sitne pare, a službenica se nasmejala i posavetovala me da papir sa PIN kodom za svaki slučaj čuvam negde kući.

Naravoučenije: Nije najsigurnije čuvati PIN kod u glavi. Potrebno je imati kopiju negde na sigurnom, za svaki slučaj ako izvetri iz glave. Ipak se ne dižu pare sa bankomata svaki dan.
[ ventura @ 20.11.2010. 21:26 ] @
Citat:
marina1988: Naravno eto ja sam je sad platila,ali ne zaustavljam se tako lako,tvrdoglava sam i dok nesto ne dobijem ne stajem tu,nacicu ja tu osobu pa cemo videti kako ce se sve ovo zavrsiti,vec sumnjam u jednu,dobicu od nedelje snimak sa bankomata i okacicu ga na net(eto malo da izreklamiram osobu za dz,necu joj naplatiti za tu uslugu) :))))))))))))))))

Genijalno...

Ne sumnjam da će ta osoba koja ti bude dostavila snimak imati realnih problema zbog zloupotrebe službenog položaja ukoliko ti isti objaviš. Osoba na snimku protiv tebe može da podnese tužbu zbog klevete i povrede ugleda, kao i posebnu tužbu zbog prevare jer si ti toj osobi dala svoju karticu sa kojom je ona podigla novac sa bankomata (kako bi inače znala tvoj PIN) nakon čega si ti uzela novac i prijavila krađu kartice. Pošto je to u pitanju krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, verujem da bi i javni tužilac tu imao posla.

Lepo je Ajnštajn rekao... Svemir i ljudska glupost su neograničeni.. Samo za svemir nije baš siguran...
[ Count Zero @ 20.11.2010. 21:58 ] @
Ako pretpostavimo da dato "sumnjivo lice" ima dva zrna soli u glavi, snimak će verovatno prikazati osobu sa natučenom kapom, velikim šeširom, ogromnim naočarama za sunce i sl
[ ventura @ 20.11.2010. 22:03 ] @
Verovatno, ali sa zakonske strane ako neko ima PIN kod od kartice, nema teoretske šanse da bilo ko može dokazati da je kartica ukradena jer je tu reč onoga ko je vlasnik kartice protiv onoga ko je podigao novac sa bankomata, čak i da je krađa prijavljena pre nego što je neko pokušao da podigne novac.

[ DaliborP @ 20.11.2010. 22:17 ] @
Citat:
Nedeljko: Naravoučenije: Nije najsigurnije čuvati PIN kod u glavi. Potrebno je imati kopiju negde na sigurnom, za svaki slučaj ako izvetri iz glave. Ipak se ne dižu pare sa bankomata svaki dan.

Ako ne koristis karticu vise od jednom mesecno onda ti i ne treba kartica. Jel ti podignes celu platu na pocetku meseca i onda drzis kes do sledeceg meseca, ne razumem?
Ja debitnu karticu koristim svaki dan, i pin mi nije samo potreban za dizanje kesa, vec i za placanje svega ostalog.

Iskreno tesko mi je poverovati da neko ne moze da zapamti 4 cifre. Imam nekoliko kartica i za svaku znam Pin napamet. Bar je lakse od brojeva telefona koje svi ljudi redovno pamte.
E sad da jos neko drzi pin u novcaniku... genijalno.
[ Nedeljko @ 20.11.2010. 23:01 ] @
Citat:
DaliborP: Ako ne koristis karticu vise od jednom mesecno onda ti i ne treba kartica. Jel ti podignes celu platu na pocetku meseca i onda drzis kes do sledeceg meseca, ne razumem?
Ja debitnu karticu koristim svaki dan, i pin mi nije samo potreban za dizanje kesa, vec i za placanje svega ostalog.

Iskreno tesko mi je poverovati da neko ne moze da zapamti 4 cifre. Imam nekoliko kartica i za svaku znam Pin napamet. Bar je lakse od brojeva telefona koje svi ljudi redovno pamte.
E sad da jos neko drzi pin u novcaniku... genijalno.

Naravno da mogu da dignem celu platu i da trošim keš, ali zašto ne bih koristio sve mogućnosti koje mi kartica pružđa?

Četiri cifre je lako zapamtiti, a još lakše zaboraviti ako ih aktivno ne koristiš, a meni su prvi put zatrebale mesec dana nakon što sam ih "zapamtio". Do tada ih nisam nijednom koristio.
[ marina1988 @ 20.11.2010. 23:23 ] @
Hvala vam na savetima ljuta sam pa mi dodje svasta da uradim i napisem :))))))))))))
Ali ne razumem pored novcanika su bila 2telefona,torba i nesto para koje mi jedna zena donela oni su uzeli samo novcanik.........pu,pu da ne dozivam djavole :)))))))))))
Ta ista zena koja je bila,vratila se posle pola sata kad je uzela pare verovatno i ja je nesto pitala kaze sto jel ti nestalo nesto xaxaxaxaxaxa
Ona mi najsumljivija mozda nije licno ona uzela ali tu je bila!
Nista preostaje mi jedino da se pomirim sa sudbinom i da molim Boga bar da mi vrati dokumenta!
[ 3way @ 20.11.2010. 23:33 ] @
U svakom slucaju tako ti i treba kada sve to drzis zajedno.
Uostalom i na onom papiru sto dobijes od banke pise da PIN ne drzis zajedno sa karticom...

Citat:

Nista preostaje mi jedino da se pomirim sa sudbinom i da molim Boga bar da mi vrati dokumenta!

I tako ce ti i sledeci put uzeti pare.
Ono sto ti preostaje je da zapamtis ta cetiri broja ili da ih zapises negde drugde.
[ HeYoo @ 21.11.2010. 00:45 ] @
Hehe koja redjaljka...

Stvarno mislite da ne zna da je pogresila? Samo je zbog toga malo ljuta na kradljivca, a verujem malo vise na sebe.
Ali ne, mora da se pojavi bar 10 nadmenih da objasne stvari :D

Citat:
ventura: Verovatno, ali sa zakonske strane ako neko ima PIN kod od kartice, nema teoretske šanse da bilo ko može dokazati da je kartica ukradena jer je tu reč onoga ko je vlasnik kartice protiv onoga ko je podigao novac sa bankomata, čak i da je krađa prijavljena pre nego što je neko pokušao da podigne novac.

Nije valjda pin dokaz o vlasnistvu kartice. To je isto ko da ti je neko ukrao kljuceve od kola i odvezo se i onda svedes slucaj na "tvoja rec protiv njegove".
U ostalom na svakoj kartici koliko znam pise: "Kartica glasi na Korisnika i nije prenosiva."
[ 3way @ 21.11.2010. 00:51 ] @
Citat:
HeYoo:
Stvarno mislite da ne zna da je pogresila?

Da, ja mislim.
Kad se neko zaje*be na taj nacin ne ide po forumima i vice kako se zaje*o...
[ timotic @ 21.11.2010. 01:02 ] @
Citat:
ventura: Verovatno, ali sa zakonske strane ako neko ima PIN kod od kartice, nema teoretske šanse da bilo ko može dokazati da je kartica ukradena jer je tu reč onoga ko je vlasnik kartice protiv onoga ko je podigao novac sa bankomata, čak i da je krađa prijavljena pre nego što je neko pokušao da podigne novac.

Do sad sam vjerovao da je kartica vlasnistvo osobe na cije ime je izdata i da je iskljucivo ta osoba smije koristiti.
[ ventura @ 21.11.2010. 01:17 ] @
Citat:
HeYoo
Stvarno mislite da ne zna da je pogresila? Samo je zbog toga malo ljuta na kradljivca, a verujem malo vise na sebe.
Ali ne, mora da se pojavi bar 10 nadmenih da objasne stvari :D

Kad ispadneš glup onda se pokriješ ušima i trudiš se da naučiš neku lekciju. Ne pričaš to unaokolo + dodatno bulazniš pa da ispadaš još gluplji...

Citat:
HeYoo
Nije valjda pin dokaz o vlasnistvu kartice. To je isto ko da ti je neko ukrao kljuceve od kola i odvezo se i onda svedes slucaj na "tvoja rec protiv njegove".
U ostalom na svakoj kartici koliko znam pise: "Kartica glasi na Korisnika i nije prenosiva."

Analogija sa ključevima od kola ti je odlična...

U slučaju krađe automobila, probaj od osiguranja da naplatiš štetu ako nemaš oba originalna ključa + saobraćajnu dozvolu... :)

Identična situacija je sa karticama i PIN kodom.

Citat:
timotic: Do sad sam vjerovao da je kartica vlasnistvo osobe na cije ime je izdata i da je iskljucivo ta osoba smije koristiti.

Kartica jeste vlasništvo osobe na čije ime je izdata, ali ne verujem da je zakonom regulisano da je samo ta osoba sme koristiti. U slučaju da vlasnik kartice da svoju karticu i PIN kod nekom drugom da ovaj podigne novac sa bankomata, tu ne vidim ništa sporno, pogotovo ne krivično delo.

[ Odin D. @ 21.11.2010. 01:18 ] @
Citat:
Do sad sam vjerovao da je kartica vlasnistvo osobe na cije ime je izdata i da je iskljucivo ta osoba smije koristiti.

^Naravno, ali ako je koristi neko drugi onda je to na racun onoga cija je kartica, a nije banka duzna da nadoknadjuje pare svakom tupsonu koji svojim nemarnim ponasanjem omoguci neovlascenim licima da dobijiu i karticu i pin. Taj sto je ukrao karticu i pin je kriv za kradju i neovlascenu upotrebu kartice, ali nije banka duzna da nadoknadjuje stetu od toga.
Mozes ti tako na plazi ostaviti na peskiru telefon, novcanik sa dokumentima, karticama i pin kodovima, pa jos i kljuceve stana i kola, pa kad se vratis sa plivanja krenes redom da obilazis banke, auto-lizing kompanije i osiguravajuca drustva da ti nadoknadjuju stetu.
Vjerujem da bi brzo postao "vic mjeseca" u doticnim ustanovama.
[ a1200 @ 21.11.2010. 01:34 ] @
A koliko je tesko zapisti nesto izmenjen PIN kod? ...mislim ne mora da se pamti, ako je to za nekog smaranje.

Tipa:
PIN: 3981

I onda se uzme neki broj koji znas ... deo JMBG-a, mobilni telefon ili kucni, rodjendan oca, telefon firme u kojoj radis, telefon najboljeg prijatelja... npr. 2389574

3981 +
2389
------
5 12 16 10

zapishes te brojeve.... tako da lik moze da ga duva dok provali, a ti uvek znas kako da ih "vratis nazad". Neka forma najgluplje enkripcije nije na odmet, kad se vec nosi PIN na istom mestu kao i kartica.

[ ventura @ 21.11.2010. 01:58 ] @
To je previše komplikovano...

Najlakše je oduzeti samo poslednju cifru

Npr. PIN 4712 postaje 4711

Ili -1 od svake cifre pa 4712 postaje 3601... Pa ako već treba da zapišeš nešto onda zapišeš to...

Postoji tu bezbroj varijanti... oduzimaš prvu cifru, dodaješ na prvu, drugu, treću... Oduzimaš jedan na sve, dodaješ dva na sve... Za šta god da se odlučiš to je dovoljno siguran metod za zapisivanje, a opet lako zapamtiš sistem...
[ 3way @ 21.11.2010. 02:08 ] @
Kome je problem da zapamti 4 broja taj ni ne treba da ima karticu....
Alo bre...4 broja...
[ Nedeljko @ 21.11.2010. 02:30 ] @
Citat:
ventura: Analogija sa ključevima od kola ti je odlična...

U slučaju krađe automobila, probaj od osiguranja da naplatiš štetu ako nemaš oba originalna ključa + saobraćajnu dozvolu... :)

Identična situacija je sa karticama i PIN kodom.

Ne, nego ti je neko ukrao ključeve od kola, a pomoću njih kola u kojima je saobraćajna dozvola, a ti slučaj prijaviš policiji, gde su inače kola registrovana na tvoje ime.
[ timotic @ 21.11.2010. 02:39 ] @
Citat:
Odin D.: ^Naravno, ali ako je koristi neko drugi onda je to na racun onoga cija je kartica, a nije banka duzna da nadoknadjuje pare svakom tupsonu koji svojim nemarnim ponasanjem omoguci neovlascenim licima da dobijiu i karticu i pin. Taj sto je ukrao karticu i pin je kriv za kradju i neovlascenu upotrebu kartice, ali nije banka duzna da nadoknadjuje stetu od toga.

A, sta ako neko dodje do pin koda na drugi nacin, koji nije tvoja krivica, kao npr. ono snimanje na bankomatima...? Ili te posmatra sa strane dok dizes pare... :)

Citat:
ventura
Postoji tu bezbroj varijanti... oduzimaš prvu cifru, dodaješ na prvu, drugu, treću... Oduzimaš jedan na sve, dodaješ dva na sve... Za šta god da se odlučiš to je dovoljno siguran metod za zapisivanje, a opet lako zapamtiš sistem...

Pa, onda zaboravis sta si od cega oduzeo... :)
[ Emil Ranc @ 21.11.2010. 03:07 ] @
Svoj pin-kod znam napamet, ali ga imam i zapisanog, uvek uz sebe, ako mi se mozak slučajno blokira! A kako? Prosto i jednostavno, a praktično neprovaljivo - u vidu regularnog telefonskog broja u mobilnom, u formatu (primer):

Đoka Perić - 064/1234567, gde je 4567 pin kod :)
[ ventura @ 21.11.2010. 08:28 ] @
Citat:
Nedeljko: Ne, nego ti je neko ukrao ključeve od kola, a pomoću njih kola u kojima je saobraćajna dozvola, a ti slučaj prijaviš policiji, gde su inače kola registrovana na tvoje ime.

Sve super, ne sporim... Ali osiguranje ti neće isplatiti štetu ako nemaš oba originalna ključa i saobraćajnu dozvolu.
[ eeestablishment @ 21.11.2010. 08:30 ] @
To sto ne zna pin-kod kartice " postenog nalazaca" ne sprecava da ode do najblize samousluge i nakupuje sve sto mu treba i ne treba.Vise se i ne secam kada su mi zadnji put trazili i lk prilikom placanja. Jedino zahtevaju da potpisem svaki racun , mada ne razumem zasto jer tamo mozete da nadrljate sta hocete.
Redovno mi se desava da mi potpis pobegne ( sto zbog guzve,sto zbog skucenog prostora,sto zbog loseg ugla i drzajna hemijske a najcesce zbog brzine ) i NIJEDNOM nije bilo problema.
[ ventura @ 21.11.2010. 09:14 ] @
Citat:
eeestablishment: To sto ne zna pin-kod kartice " postenog nalazaca" ne sprecava da ode do najblize samousluge i nakupuje sve sto mu treba i ne treba.Vise se i ne secam kada su mi zadnji put trazili i lk prilikom placanja. Jedino zahtevaju da potpisem svaki racun , mada ne razumem zasto jer tamo mozete da nadrljate sta hocete.
Redovno mi se desava da mi potpis pobegne ( sto zbog guzve,sto zbog skucenog prostora,sto zbog loseg ugla i drzajna hemijske a najcesce zbog brzine ) i NIJEDNOM nije bilo problema.

To je druga stvar i to lopovi najčešće i rade... U tom slučaju banka je dužna da ti vrati novac ali samo ako si pre toga prijavio krađu kartice... Ako nisi prijavio krađu, jako je teško da se izboriš za bilo šta...

Što se tiče potpisa, to je samo tvoja sopstvena sigurnost... U slučaju da ti je neko klonirao karticu i napravio troškove tada će se proveravati potpisi na slipovima... Ako ti je potpis nekonzistentan nećeš moći da dokažeš da je te kupovine obavio neko drugi, pa tako nećeš ni dobiti povrat sredstava...
[ since1986BC @ 21.11.2010. 10:50 ] @
Papir sa PIN-om se cuva jedino kod kuce i nigde drugde, nema tu neke mudrosti.

http://lmgtfy.com/?q=technique+for+remembering+numbers
[ Darko Nedeljković @ 21.11.2010. 10:54 ] @
hehe, kod nas u banci je pre mesec dana zapreceno disciplinskim merama radnicima zbog izbegavanja bankomata. Pri tom je osoba koja je poslala cirkularni preteci email pogresno rekla da ako je neko zaboravio i izgubio PIN moze da se javi telefonom, i tako, telefoni su zvonili po ceo dan, a mi naravno nismo mogli da znamo koji je bilo ciji pin. Radnicima na šalterima koji imaju bankomat ispred zabranjeno je da isplaćuju novac kolegama. I sta, jedini rezultat je bio da ljudi prestaju da podizu novac na tim salterima i pocinju to da cine na onima gde nema bankomata. Razlog? Uglavnom niko ne zna svoj pin, a nece da placa zamenu kartice kako bi dobio drugi, koji ce opet zaboraviti :)))
I tako, pretnje nisu pomogle, situacija se nije bitno promenila.
[ Nedeljko @ 21.11.2010. 11:32 ] @
Citat:
ventura: Sve super, ne sporim... Ali osiguranje ti neće isplatiti štetu ako nemaš oba originalna ključa i saobraćajnu dozvolu.

Ti si konkretno pisao o tome da je onaj ko zna PIN maltene legalni korisnik kartice. E, pa nije. Ako se dokaže da je bez tvoje saglasnosti došao do toga, nadrljao je.
[ Odin D. @ 21.11.2010. 11:52 ] @
Citat:
timotic: A, sta ako neko dodje do pin koda na drugi nacin, koji nije tvoja krivica, kao npr. ono snimanje na bankomatima...? Ili te posmatra sa strane dok dizes pare... :)

Pa ja ne vidim sta opet ima banka sa tim. Jeli to krivica banke?! Kako je neko dosao do tvog pin-koda uopste nije problem banke nego TVOJ.
Banka ti dade karticu sa kojom BILO KO ko zna njen pin-kod moze podici pare sa bankomata. TO SU USLOVI POD KOJIMA SI SAM PRISTAO DA KORISTIS TU USLUGU BANKE i kraj price.

Sta ako te neko presretne naulici i pod pretnjom pistoljem ti otme cipele? Isto nije tvoja krivica, a hoces li onda ici u prodavnicu cipela da trazis da ti daju nove cipele, jer si stare izgubio ne svojom krivicom!?

Pobogu covjece kakvo je to rezonovanje!?
[ Horvat @ 21.11.2010. 11:58 ] @
Citat:

Sve super, ne sporim... Ali osiguranje ti neće isplatiti štetu ako nemaš oba originalna ključa i saobraćajnu dozvolu.

kakva je ovo glupost
puno ti onda vredi osiguranje, jedino ako ti ciglom razbiju prozor (dobro,elegantnije udju) i slucajno (mada ne vidim razlog, zasto bi bilo gde drugde nego u autu) drugde drzis vozacku
a ako ti ukradu kljuc od auta, mozes da ga duvas?
jbte :S

@darko, prete vam da MORATE sa bankomata dizati lovu?!?! wtf?!
[ Srđan Pavlović @ 21.11.2010. 12:02 ] @
Prost odgovor na pitanje iz teme - dzeparenje se isplati onima koji znaju to da rade i pritom prodju nekaznjeno.

Sto bi se reklo, majstorima svog posla :)

Imas osobe koje ceo svoj zivot uce kako da postuju zakon, i naviknuti
su na taj "stil" zivota, i tako i razmisljaju. Sa druge strane su osobe koje
su navikle da rade protiv zakona i posto to jako dugo rade to im sada
logicno jako dobro ide. Nekom dobro, nekom malo losije :)

Evo, Vesli Snajps mislio da ce da zajebe poresku, pa mu ocepili 3 godine.
Znaci, nije pro u tome, bolje da se drzao glume i dalje, ili sta je vec radio dobro.
Sada ce tri godine stezati sapuncic i zaliti sto se dao u biznis koji mu ne ide.
[ ventura @ 21.11.2010. 12:19 ] @
Citat:
Nedeljko: Ti si konkretno pisao o tome da je onaj ko zna PIN maltene legalni korisnik kartice. E, pa nije. Ako se dokaže da je bez tvoje saglasnosti došao do toga, nadrljao je.

U zakonu ne piše ko je legalni vlasnik platne kartice, fena za kosu, pantalona ili bilo kog drugog ličnog predmeta. Ukoliko vlasnik računa smatra da je oštećen od strane druge osobe on može da podnese privatnu tužbu (isto to može da uradi i ta druga osoba u kontra smeru), ali sasvim je sigurno da banka nije ni u kakvoj obavezi da vlasniku računa nadoknadi iznos koji je podigla osoba B sa bankomata.

To ti je kao da prijaviš obijanje stana i tražiš pare od osiguranja, a 'lopov' je ušao sa tvojim ključem i normalno ukucao šifru i deaktivirao alarm. Na koju foru ćeš ti dokazati da je on stvarno bio lopov, a ne da ste bili u dogovoru, ili da na kraju krajeva ti njega nisi prevario?

Citat:
Horvat: kakva je ovo glupost
puno ti onda vredi osiguranje, jedino ako ti ciglom razbiju prozor (dobro,elegantnije udju) i slucajno (mada ne vidim razlog, zasto bi bilo gde drugde nego u autu) drugde drzis vozacku
a ako ti ukradu kljuc od auta, mozes da ga duvas?

Možda jeste glupost ali tako je... Ukucaj na google "kasko osiguranje originalni ključ" pa pogledaj...

Evo ti recimo šta kaže AMS Osiguranje (Izvor: http://www.ams.co.rs/faq/kasko)
Citat:
Kada Osiguravač nije u obavezi da naknadi štetu i troškove koji su nastali?
1. Usled kvara za vreme pogona vozila (tzv. pogonske štete kao posledice oštećenja na gibnjevima i amortizerima, električnim instalacijama i sl.);
2. Usled smrzavanja tečnosti u hladnjaku ili bloku motora;
3. Usled kvara na motoru, menjačkom prenosniku ili drugim sklopovima na vozilu kao posledica gubitka ulja ili tečnosti za hlađenje u toku nastavka vožnje posle oštećenja vozila;
4. Usled stavljanja u pogon oštećenog vozila;
5. Usled gubitka pogonskog materijala zbog ostvarenog osiguranog slučaja (saobraćajna nezgoda, požar, pad ili udar predmeta i sl.),
6. Od tereta koji se prevozi osiguranim vozilom ili prilikom njegovog utovara ili istovara;
7. Usled tehničke neispravnosti vozila,
8. Za vreme prevoza drugim vozilom na kopnu, unutrašnjim vodama i moru;
9. Usled gubitka zarade, plaćanja kazne zbog prekršaja, iznajmljivanjem drugog vozila, plaćanja naknade za garažiranje i čuvanje vozila, gubitka garancije kao posledice ostvarivanja osiguranog slučaja;
10.Usled umanjenja vrednosti vozila nakon popravke koja je obavljena u vezi sa nastalim osiguranim slučajem (saobraćajna nezgoda, požar i sl.);
11. Usled krađe od bračnog druga, srodnika po krvi u prvoj liniji, brata, sestre,
12.Usled upravljanja vozilom od strane lica bez odgovarajuće dozvole za upravljanje,
13.Usled upravljanja vozilom od vozača pod dejstvom alkohola, droge i drugih narkotika,
14.Usled namere ili prevare od strane Osiguranika ili članova njegove uže porodice koji sa njim živi u zajedničkom domaćinstvu;
15.Usled ratnih operacija, pobuna, nemira i sličnih oružanih akcija;
16.Usled odvoza tereta sa mesta nezgode, koje je osigurano vozilo prevozilo;
17.Prilikom učestvovanja vozila na trkama, uključivši i službeni trening osim ako to nije posebno ugovoreno,
18.Ako nakon prijavljene krađe vozila nije u mogućnosti da predoči osiguravaču originalne ključeve.
19.Utajom od osobe kojoj je vozilo dato u najam ili na korišćenje;
20.Za vreme dok je već iznajmljeno vozilo u podnajmu kod treće osobe;
[ mrkii @ 21.11.2010. 12:33 ] @
To je bas glupo. Kao da ne mozes da napravis kljuc i das ga "lopovu".
[ ventura @ 21.11.2010. 12:48 ] @
Citat:
mrkii: To je bas glupo. Kao da ne mozes da napravis kljuc i das ga "lopovu".

Možeš, ali je to što policija verovatno prvo proveri... Nije baš da se kodirani ključevi mogu izraditi na svakom ćošku u Srbiji, a policija vrlo dobro zna tih nekoliko bravara koji se time bave...
[ Odin D. @ 21.11.2010. 12:52 ] @
Uopste nije sporno da onaj ko je ukrao karticu i pin kod i tako dignuo pare sa bankomata treba da odgovara, da je kriv, da vrati pare i tako dalje.
Ali ne treba banka da nadoknadjuje pare ostecenom u slucaju da se pocinilac krivicnog djela ne uhvati ili ako se od njega ne moze nadoknaditi steta.
Banka treba ostecenom da nadoknadjuje pare jedino u slucaju da isti izgubi pare krivicom banke, a nije krivica banke ako te neko odepari na ulici.
[ Horvat @ 21.11.2010. 12:55 ] @
@ventura i lopov (koji ti ukrade kljuc) ti demolira auto, i stetu osiguranje ne pokrije? :S
znaci najbolje da kljuceve stavis u sef u svicu i da koristis duplikat kljuca, ono, i ako ti ga ukradu, barem imas original kljuceve
[ gajo2 @ 21.11.2010. 13:04 ] @
Ovde imaju jedan jako dobar sistem, ne znam da li imaju i u Srbiji. Uglavnom imas neki limit, npr. 200-300 evra, i onda ne mozes potrositi vise od toga tokom 24 sata. Tako da, cak i ako ti neko ukrade karticu, moze da napravi samo manju stetu. Recimo analogija za Srbiju bi bio neki limit od 50 evra... Uglavnom to dobro funkcionise, ja sam do sada samo 2-3 puta ima problema kada sam kupovao neki hardware... ako neki zeli da potrosi vise od limita, onda mora da ode do banke i podigne kes sa blagajne. Ali dobra strana je da se ne brinem, cak i ako mi neko ukrade karticu, nece se desiti da mi uzme sve pare a ja ostanem gladan na ulici.
[ ventura @ 21.11.2010. 13:30 ] @
Citat:
Horvat: @ventura i lopov (koji ti ukrade kljuc) ti demolira auto, i stetu osiguranje ne pokrije? :S
znaci najbolje da kljuceve stavis u sef u svicu i da koristis duplikat kljuca, ono, i ako ti ga ukradu, barem imas original kljuceve

Jako je mala verovatnoća da će onaj ko hoće da ti ukrade auto prvo gledati kako da ti ukrade ključeve... Dakle u ogromnoj većini realnih situacija oštećeni vlasnik će zaista imati originalne ključeve kod sebe...

To pravilo je uvedeno zbog popularnog sporta prodaje auta na Kosovu/Crnoj Gori koji se prilično omasovio... Ti ili neko drugi odveze auto na Kosovo, tamo ga proda (kao kraden naravno), a ti naredni dan prijaviš krađu i dobiješ dodatno pare od osiguranja... Nešto slično su radili i naši gastarbajteri... Dođu na leto u Srbiju sa novim autom, prodaju ga ovde a onda se vrate u Nemačku i prijave krađu..
[ etjen @ 21.11.2010. 13:43 ] @
i dalje je ta priča oko ključa i osiguranja besmislena.
Šta ako izgubiš ključ pa ti naknadno ukradu auto?

Bezveze je... A neko ako hoće da ''skine auto sa osiguranja'' uvek može da uradi frugi ključ (što neko več reče) a to ne mora da uradi kod najbližeg bravara. Dovoljno je da ode preko i da nareže ključ.
Pa čak i to ne mora da uradi, nego lepo ode u ovlašćeni servis, naruči drugi set ključeva za rezervu i kraj priče. Uvek može da kaže da je taj drugi (ili prvi set) izgubio.
Sačeka par meseci od duplikata i nema šanse da ga provale.

Mislim, ako neko baš hoće i dalje mu ne pretstavlja problem da ''skine auto sa osiguranja''
[ eeestablishment @ 21.11.2010. 13:45 ] @
Da mi neko pojasni ako moze . Od momenta prijavljivanja kradje ili gubitka kartice ista je blokirana ?
Bilo kakva finansijska transakcija ili kupovina robe valjda takodje nije moguca ?
Pa sta onda banka ima za obavezu da nam nadoknadjuje eventualni gubitak kao sto Ventura rece , kada do njega i nije moglo doci ?
[ ventura @ 21.11.2010. 13:55 ] @
Citat:
eeestablishment
Pa sta onda banka ima za obavezu da nam nadoknadjuje eventualni gubitak kao sto Ventura rece , kada do njega i nije moglo doci ?

Banka ima obavezu da ti nadoknadi novac u slučajevima npr.
- Neko ti klonira karticu i izvrši kupovinu robe
- Prilikom kupovine ti naplate više, ili ti naplate nešto što nisi kupio
- Prodavac ti ne isporuči kupljenu robu
- Prijavio si nestanak kartice a transakcija je nastala nakon toga
- Zloupotreba na internetu
itd.

Postoji mnogo opravdanih situacija gde je banka dužna da nadoknadi štetu, ali među njima nije podizanje novca sa bankomata sve sa PIN kodom, i to pre nego što je kartica prijavljena kao ukradena.
[ Horvat @ 21.11.2010. 14:01 ] @
@ventura, znam za te muljaze, sve je to lovely jubly, al to ne opravdava glupost uslova osiguravajuce kuce
kao sto i mrkii rece,ne mora ni da ti ukrade kljuceve, sta ako izgubis jedan kljuc, a drugi koristis za voznju?

a i za prevaru osiguranja ne mora da daje original kljuceve,nego napravi duplikat pa te kljuceve da osobi kojoj je prodao vozilo

kombinacija ima mali milion, al za svaku je uslov o.k. jednak - ako nemas oba kljuca - mozes da ga duvas

@gajo, da, al je to nezgodno bas kad zelis da kupis nesto skuplje, sto ti se u tom trenu svidi (sto se i tebi desavalo)

@kernel, da, jedno je "majstor zanata", a drugo je sistematsko odobravanje takvog ponasanja od strane drzavnih funkcionera (ponajvise sudija, jer panduri jos i odrade svoj posao)

@darko, zaboravih, a pod ugovornom obavezom ste da imate racun u toj banci u kojoj radite?
[ Nedeljko @ 21.11.2010. 15:06 ] @
Citat:
ventura: U zakonu ne piše ko je legalni vlasnik platne kartice, fena za kosu, pantalona ili bilo kog drugog ličnog predmeta. Ukoliko vlasnik računa smatra da je oštećen od strane druge osobe on može da podnese privatnu tužbu (isto to može da uradi i ta druga osoba u kontra smeru), ali sasvim je sigurno da banka nije ni u kakvoj obavezi da vlasniku računa nadoknadi iznos koji je podigla osoba B sa bankomata.

Ha, ha, ha! Hajde, blamiraj se još malo. Onaj ko je npr. kupio predmet je svakako postao njegov vlasnik, a kartica ima broj i banka ima evidenciju ko je vlasnik kartice sa tim brojem. Da, da, tužićeš me zato što si mi ukrao moju karticu, na kojoj uzgred piše moje ime. Kako da ne!
[ ventura @ 21.11.2010. 15:34 ] @
Citat:
Nedeljko: Ha, ha, ha! Hajde, blamiraj se još malo. Onaj ko je npr. kupio predmet je svakako postao njegov vlasnik, a kartica ima broj i banka ima evidenciju ko je vlasnik kartice sa tim brojem. Da, da, tužićeš me zato što si mi ukrao moju karticu, na kojoj uzgred piše moje ime. Kako da ne!

Tehnički vlasnik kartice je banka ukoliko već idemo u sitna crevca, dok je vlasnik računa samo korisnik iste. Vlasnik računa se identifikuje prezentovanjem kartice i ukucavanjem PIN koda kao dodatnim nivoom sigurnosti.

Uzmimo za primer da sam te ja odžepario i u novčaniku našao karticu sa pin kodom. Otišao sam i podigao novac iz banke pre nego što si ti prijavio nestanak kartice.

Policija me nalazi i privodi, a ja kažem da si ti Petar Petrović meni dao svoju karticu i PIN kod kako bi ti učinio uslugu i podigao novac sa bankomata (ništa protivzakonito). Tu je kartica, tu je PIN, sve ok (novčanik i ostala dokumenta sam odavno negde bacio). Policija nema nikakvog dokaza da li sam ja stvarno ukrao karticu ili ne, i ostavlja nas dvojicu da problem rešimo između sebe privatnim tužbama. Nakon toga ja tebe mogu da tužim jer si me ti zamolio da odem do bankomata i podignem novac sa tvog računa pri čemu si mi dao svoju karticu i PIN kod, nakon čega si mi izazvao neprijatnost i ukaljao čast i ugled time što si me nakon što sam podigao novac prijavio policiji, gde je inkriminišući dokaz protiv tebe činjenica da si mi rekao svoj PIN kod, i da si nestanak kartice prijavio tek nakon što sam ja podigao novac kako bi me što više inkriminisao. Dakle u ovom slučaju ja kao džeparoš mogu opušteno da dobijem presudu protiv tebe, i da imam pravo i na neku odštetu jer svi dokazi idu u moju korist a nijedan u tvoju.

Tehnički mogao sam da te odžeparim i uzmem ti ključeve od stana. Odem u tvoj stan otključam ga, deaktiviram alarm šifrom koja je bila sa ključevima, odnesem plazma tv, ponovo zaključam stan i reaktiviram alarm. Ti prijaviš krađu, policija me nađe i nađe u mom stanu sporni tv. Ok, ja kažem da si mi ti prodao/poklonio TV, policija vidi da nije bilo elemenata nasilnog ulaska tj. provale i može samo da zatvori slučaj. Kako policija nema elemenata za krivično gonjenje po službenoj dužnosti, na nama dvojici je da li ćemo svoje tvrdnje iskazati preko privatnih tužbi i tražiti odštetu koja nam pripada. Ti bi mene mogao da tužiš zbog provale u stan i krađe tv-a, a ja tebe mogu da tužim za pokušaj prevare. Šta misliš ko bi u ovom slučaju pobedio?
[ Nedeljko @ 21.11.2010. 17:22 ] @
Ti si mešao dve stvari: definisanje vlasništva (tačno se zna šta je to) i problem dokazivanja vlasništva. Da, ja jesam vlasnik mojih pantalona (jer inače ne bi bile moje, nego svačije i ničije) i ako dokažem da si mi ih ukrao, snosićeš odgovornost. Dakle, dogovorili smo se da to nije isto.

Drugo, ti tvoji izgovori bi možda prošli kod policije, ali ne i kod istražnog sudije. Šta misliš, da je on sisao vesla, pa da tek tako poveruje u bilo koju priču koju mu optuženi složi? Kako da ne! Pitao bi te da li me poznaješ, pa odakle me poznaješ, pa šta zapravo znaš o meni, pa ako me ne poznaješ, što bi ti uzimao karticu da mi podigneš pare (možda ti dajem karticu koja nije moja, nego sam je ja negde ukrao), pa gde sam ti je dao i kada itd. Ako se utvrdi da sam ja u vreme krađe bio na 1km od bankomata na kome su pare podignute, tvoja priča ne bi prošla. Ne možeš tek tako da složiš priču i da to prođe kod istražnog sudije.
[ Janmix @ 21.11.2010. 17:24 ] @
Jedna mala anegdota na ovu temu...

Meni su prosle godine "odradili" Visa karticu, tako sto su preko Google-a platili nesto na internetu.

Posto tom karticom placam jako cesto, verovatno je neko prepisao brojeve sa kartice i upotrebio ih na netu.

Uredno prijavio u Banci, potpisao par papira i posle mesec dana dobio pare nazad...

Banke imaju crne fondove, tako da treba biti uporan i traziti odstetu
[ Wi-Fi @ 21.11.2010. 17:31 ] @
@ Nedeljko: Pa upravo je u tome stvar. Banka nema nista sa dokazivanjem i istraznim sudijom, to nije njihov problem.

@ Horvat: Ja ne znam zasto bi iko normalan nosio oba (odnosno 3) kljuca i jos i saobracajnu.
[ Nedeljko @ 21.11.2010. 17:37 ] @
Istražni sudija će preko banke lako da sazna ko je korisnik kartice. Saznavanjem PIN koda se ne postaje korisnik. Štaviše, ime korisnika piše na kartici, pa banka istražni sudija zaista ne mora da kontaktira banku, ali to u istrazi ne menja ništa.
[ Wi-Fi @ 21.11.2010. 17:43 ] @
Pa da, ali banka nece nadoknaditi stetu, vec ce to biti (bar u teoriji) realizovano po sluzbenoj duznosti ili privatnom tuzbom (ako uopste osteceni dokaze ili okrivljeni prizna)
[ ventura @ 21.11.2010. 17:58 ] @
Citat:
Nedeljko:
Drugo, ti tvoji izgovori bi možda prošli kod policije, ali ne i kod istražnog sudije. Šta misliš, da je on sisao vesla, pa da tek tako poveruje u bilo koju priču koju mu optuženi složi? Kako da ne! Pitao bi te da li me poznaješ, pa odakle me poznaješ, pa šta zapravo znaš o meni, pa ako me ne poznaješ, što bi ti uzimao karticu da mi podigneš pare (možda ti dajem karticu koja nije moja, nego sam je ja negde ukrao), pa gde sam ti je dao i kada itd. Ako se utvrdi da sam ja u vreme krađe bio na 1km od bankomata na kome su pare podignute, tvoja priča ne bi prošla. Ne možeš tek tako da složiš priču i da to prođe kod istražnog sudije.

Prvo, mi ne moramo da budemo prijatelji da bi ja pristao da ti učinim neku uslugu.. Na kraju krajeva, kako dokazuješ prijateljstvo? Svedocima? Ja ću naći 10 svedoka da si mi ti najbolji prijatelj i to od detinjstva...

Sa druge strane sreli smo se tamo gde sam te ja odžepario... Ako sam te odžepario ispred kafića u ulici toj i toj, policiji kažem da smo se sreli tu i tu, i da smo se tu dogovorili da ti ja učinim uslugu. Na kraju krajeva, kako bi ja inače znao PIN broj kartice koji samo ti držiš u glavi, osim ako mi ga nisi sam rekao?

Nemoj da zaboraviš da u našem zakonu čak ne postoji nešto što se zove krađa automobila (Kao npr. Grand Theft Auto u Engleskom pravu), već se to tretira kao "neovlašteno korišćenje tuđeg vozila" i u pitanju je prekršaj iako je na automobilu možda razbijeno staklo a iz brave viri kalauz. Znači tužilac ne može da radi na osnovu sopstvenih viđenja stvari već na osnovu zakona i dokaza, i ako nema elemenata krivičnog gonjenja (a u ovom konkretnom slučaju nema), tužilac tu zatvara slučaj. Dalja procedura su privatne tužbe, ali to se svodi na ono što sam već objasnio.
[ Horvat @ 21.11.2010. 18:03 ] @
@wi-fi, a ko je to uopste i rekao?

po uslovima o.k. koje je ventura postavio
Citat:

18.Ako nakon prijavljene krađe vozila nije u mogućnosti da predoči osiguravaču originalne ključeve.

moras pokazati SVE kljuceve (inace bi pisalo u jednini)

stvar se odnosila na to da ti ukradu kljuc od vozila i ukradu ti vozilo (u kojem se sticajem okolnosti i vozacka nalazi,sto, ipak, nije bitno za o.k.)
[ ArsenLupen @ 21.11.2010. 18:04 ] @
Leba ti Venura prestani ljudima da dajes Pro tipove, neko ce ovo i da upotrebi
[ HeYoo @ 21.11.2010. 18:18 ] @
Pa naravno da nema veze s bankom ali kada bi pocinilac kradje bio identifikovan ne verujem da bi bas lako prosle te price pored gospode pendrecara.
Kad uhvate nekog mufljuza pa mu na gajbi nadju jos kradeni nakit, telefone ili sta god nece ga sigurno pustiti uz pricu: "Majke mi, dao mi dobar drugar.. zvacu ga da svedoci"
Tako i za tu karticu kad bi se otkrio pocinilac morao bi da malo bolje obrazlozi kako, gde i pod kojim okolnostima je dosao do kartice.. sta je uradio s podignutim parama. Sumnjam da su takvi veliki umovi da bi sklopili pricu bez supljina.
btw.. Cemu sluze kamere na bankomatima?
[ Wi-Fi @ 21.11.2010. 18:50 ] @
@ Horvat: Ne moraju svi kljucevi (niti pise "sve"), vec jedan ili 2 (zavisi da li su dobijena 2 ili 2 + jedan rezervni sa sve kodovima). A ti si pominjao saobracajnu, tako da sam zato to spomenuo. Nije normalno saobracajnu ostavljati u autu, a vozacka je manje-vise nebitna za lopove...

@ HeYoo: Kamere sluze da se vidi ko je podizao cash, pa sad da li u vezi krivicnog dela ili radi razjasnjenja nesporazuma/zadovoljenja znatizelje (npr. drugarica tako saznala da joj decko par puta skinuo po 50-100e, a prvo pricala da je neko iz banke potkrada)
[ Horvat @ 21.11.2010. 20:07 ] @
lapsus u zadnjoj poruci, napisao sam vozacka umesto saobracajna

pominjao sam je jer je ventura prvo rekao da je neophodna i vozacka da bi o.k. isplatila odstetu

ne pise "jedan ili 2" pise "originalNE kljucEVE", dakle jednoznacno je mnozina
obicno uz kola idu 2 kljuca, jedan koristis, jedan ti je kao rezerva (ili ako bas hoces, neki automobili imaju vise kljuceva, poseban za vrata,poseban za bravu, znaci svi ti kljucevi puta 2)

a nego di ces drzati saobracajnu dozvolu? u novcaniku pored vozacke?
[ marina1988 @ 21.11.2010. 20:08 ] @
Ma extra pokrade te i jos posle da te tuzi za uvredu....
Najbolje ja cu da se blamiram,da trcim s posla u policiju da prijavim kradju i da blokiram karticu,tako iz dosade!
[ Nedeljko @ 21.11.2010. 21:35 ] @
Citat:
ventura: Prvo, mi ne moramo da budemo prijatelji da bi ja pristao da ti učinim neku uslugu.. Na kraju krajeva, kako dokazuješ prijateljstvo? Svedocima? Ja ću naći 10 svedoka da si mi ti najbolji prijatelj i to od detinjstva...

Samo još da objasniš gosn. sudiji u koju sam ja to školu išao, što svakako znaš obzirom da me poznaješ od detinjstva. Džaba ti svedoci. Ma, daj, ne tupi više. Istražni sudija ne bi bio to što jeste da je sisao vesla.
[ ventura @ 21.11.2010. 23:34 ] @
Citat:
Nedeljko: Samo još da objasniš gosn. sudiji u koju sam ja to školu išao, što svakako znaš obzirom da me poznaješ od detinjstva. Džaba ti svedoci. Ma, daj, ne tupi više. Istražni sudija ne bi bio to što jeste da je sisao vesla.

Nije on sisao vesla, ali ne može da ti sudi bez dokaza... Kako objašnjavaš da ne može da ti se sudi za krađu auta već za neovlašćeno korišćenje, iako je svima jasno o čemu se tu radi...
[ Nedeljko @ 21.11.2010. 23:38 ] @
Kako misliš bez dokaza, kad te je već uhvatio u laži da me "poznaješ od detinjstva"?
[ NenadSM @ 22.11.2010. 00:24 ] @
Krivicni zakon Republike Srbije
(obratite paznju na stav4)
Falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica
Clan 225.
(1) Ko napravi lažnu platnu karticu ili ko preinaci pravu platnu karticu u
nameri da je upotrebi kao pravu ili ko takvu lažnu karticu upotrebi kao pravu,
kaznice se zatvorom od tri meseca do tri godine.
(2) Ako je ucinilac dela iz stava 1. ovog lana upotrebom kartice
pribavio protivpravnu imovinsku korist,
kaznice se zatvorom od šest meseci do pet godina.
(3) Ako je ucinilac dela iz stava 1. ovog lana pribavio protivpravnu
imovinsku korist u iznosu koji prelazi milion i petsto hiljada dinara,
kaznice se zatvorom od dve do deset godina.
(4) Kaznom iz st. 2. i 3. ovog lana kaznice se i ucinilac koji to delo
ucini neovlašcenom upotrebom tudje kartice.
(5) Ko nabavi lažnu platnu karticu u nameri da je upotrebi kao pravu ili
ko pribavlja podatke u nameri da ih iskoristi za pravljenje lažne platne kartice,
kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.
(6) Lažne platne kartice oduzece se.

a za "neovlasceno koriscenje motornog vozila"

(obratite paznju na stav 2)

Neovlašceno korišcenje tudjeg vozila
Clan 213.
(1) Ko bez pristanka ovlašcenog lica koristi tudje motorno vozilo,
kaznice se novcanom kaznom ili zatvorom do dve godine.
(2) Ako je delo iz stava 1. ovog clana ucinjeno provaljivanjem ili
obijanjem motornog vozila, ili upotrebom sile ili pretnje,
ucinilac ce se kazniti zatvorom od tri meseca do pet godina.
(3) Za pokušaj dela iz stava 1. ovog clana kaznice se...

@Ventura
Mani se te price da ce lopov da tvrdi da se poznajete.
Pa nisu sudije bas tako lude pa da poveruju da ste vi u dogovoru,
pa si ti bas zaludan od vremena da se vucaras po sudu i da si bas tog
jadnog LOPOVA nasao da neosnovano tuzakas, a on jadan i posten i eto ti si ga
nagovorio da umesto tebe podigne pare sa tvog racuna i dao mu PIN, a njemu nije bilo
sumnjivo, pa je on kao dobri Samaricanin tebi hteo da ucini uslugu.

Za pokretaca teme:
Posto su pare podignute pre prijave kradje - od para se oprosti, a sto se tice kradje kartice, podnesi prijavu protiv NN lica, jer ti je on ukrao i novcanik, sa sve dokumetima, pa u prijavi navedi da si prijavio Policiji i da su oni rekli da imaju snimak, pa ce ih istrazni sudija poterati jer kradja imovine se goni po sluzbenoj duznosti, jer tebi su u dokumetima bile i vozacka i LK i pasos i ko zna sta jos, pa to vise i nije sitna kradja.
[ ventura @ 22.11.2010. 09:04 ] @
Citat:
Nedeljko: Kako misliš bez dokaza, kad te je već uhvatio u laži da me "poznaješ od detinjstva"?

Kako me je uhvatio u laži kada sam našao 5 svedoka koji tvrde da su naši zajednički prijatelji i da smo odrasli zajedno.

Na kraju krajeva to da li se poznajemo je nebitno u celoj priči.. Ti kažem da si mi ti prišao na ulici (tamo gde sam te odžepario, dakle ne možeš da porekneš da si bio tamo) i da si me zamolio da iz nekog razloga skoknem do bankomata sa tvojom karticom i PIN kodom i da podignem novac. Tu je tvoja reč protiv moje, kršenja zakona nema, a nas dvojica možemo da se jurimo samo privatnim tužbama.

@NenadSM:
Zakon koji si pasteovao pokriva sasvim neki drugi segment zloupotrebe platnih kartica, i ne odnosi se na ovu priču ovde..

Možda smo se malo udaljili od teme, ali poenta priče je da ako te je neko odžepario, pri čemu je sa tvojom karticom i PIN kodom sa bankomata podigao novac, na osnovu snimka kamere je identifikovan i priveden, da nema šanse da dobiješ nadoknadu ni od banke, ni sudskim putem jer džeparoš ima više dokaza u svoju korist od tebe.

Ti si kao korisnik kartice potpisao i prihvatio da ćeš PIN čuvati tajnim, džeparoš nije ništa potpisao, dakle odakle njemu taj PIN kad ga ti čuvaš tajnim? Odakle - pa ti si mu ga dao. Nisi? Bio ti je zapisan u novčaniku? Pa čekaj, ti si se obavezao da ćeš PIN čuvati tajnim upravo zbog ovakvih slučajeva, i to je to. Izgubio si slučaj, od naknade nema ništa, i još si dužan da platiš troškove sudskog postupka.
[ NenadSM @ 22.11.2010. 10:13 ] @
Ventura
To sto je lopov imao PIN nije dokaz da mu je covek dao PIN. Da je pogresio sto je kod imao u novcaniku koji mu je ukraden jeste njegova greska, ali ne znaci da je tu bio neki dil izmedju vlasnika kartice i lopova.
Po tebi ni jedan lopov nikad nebi bio osudjen, jer npr. ako si ti izasao iz kuce i slucajno zaboravio da zakljucas vrata, ne znaci da bilo ko sa ulice sme da udje i uzme iz tvoje kuce sta hoce i da posle na sudu kaze " vlasnik je ostavio otkljucanu kucu pa ja nisam kriv".
Posto vidim da o pravosudnom sistemu i sudstvu nemas pojma, mislim da je krajnje vreme da prestanes da dajes beskorisne komentare ili da se pre bilo kakvih komentara konsultujes sa nekim iskusnim advokatom ili sudijom, pa ces videti da sud bas i ne veruje obicnim lopovima, dzeparosima, secikesama vise nego coveku koji nema nikakvog razloga da tuzi bas tog "jadnog lopova" koji je po izjavi policajca vec od ranije poznat policiji po slicnim krivicnim delima.
Konsultuj pravnike, nije lose nauciti jos nesto novo.
[ Java Beograd @ 22.11.2010. 11:13 ] @
U poslednjih nekoliko strana je svaki drugi post Venturin. Malo se zaneo u dokazivanju da lopov nije lopov.
Tačno je da pin ne treba držati u novčaniku, ali nije tačno da lopov nije lopov ako iskoristi ukradenu tuđu karticu i tuđi pin.
[ Nedeljko @ 22.11.2010. 11:48 ] @
Citat:
ventura: Kako me je uhvatio u laži kada sam našao 5 svedoka koji tvrde da su naši zajednički prijatelji i da smo odrasli zajedno

Pa, tako sto ni ti ni tvoji svedoci ne znate nista o meni i mojoj proslosti. Vrlo se jednostavno dokazuje da lazete.

Samo ti sanjaj da bi ti takvi fazoni prosli kod sudije. "Zamolio me je da mu dignem pare". Kako da ne! Odmah se postavlja pitanje motivacije. Sa druge strane, motivacija za kradju uvek postoji.
[ gajo2 @ 22.11.2010. 13:25 ] @
Onih 5 svedoka bi morali da pokazu neke ne-photoshopirane slike o tome kako ste "odrastali zajedno", a pretpostavljam i da bi morali da zivite geografski blizu, jer tesko da ste isli zajedno u vrtic ako si ti ziveo u Vranju a on u Subotici.
[ ventura @ 22.11.2010. 13:38 ] @
Citat:
Java Beograd: U poslednjih nekoliko strana je svaki drugi post Venturin. Malo se zaneo u dokazivanju da lopov nije lopov.
Tačno je da pin ne treba držati u novčaniku, ali nije tačno da lopov nije lopov ako iskoristi ukradenu tuđu karticu i tuđi pin.

Lopov je uvek lopov, ali je to u ovom konkretnom slučaju izuzetno teško dokazati.
[ Nedeljko @ 22.11.2010. 14:02 ] @
Samo se ti nadaj.
[ ventura @ 22.11.2010. 14:19 ] @
Nešto ne vidim da su nam zatvori puni džeparoša i kradljivaca automobila..
[ Nedeljko @ 22.11.2010. 14:24 ] @
Sta, bio si tamo, pa znas strukturu? Svaka cast!
[ ventura @ 22.11.2010. 15:42 ] @
Nisam bio, ali redovno čitam novine gde nije ništa čudno da je uhapšen neko sa dosijeom od 100 krivičnih dela u karijeri, i opet je na ulici jer tužilac nema dovoljno dokaza za procesuiranje...
[ Nedeljko @ 22.11.2010. 15:54 ] @
Kod nas se seta i Milan Beko, koji je prevario hiljade ljudi za po deset godina staza, za sta ima dokaza. Cesto nije problem u nedostatku dokaza, nego u necemu drugom.
[ mmix @ 22.11.2010. 23:11 ] @
U novcaniku uvek treba nositi PIN kod.

Ali pogresan

To je trik kojem me je posavetovao kolega iz bank sec-a. Sanse su da dzeparos nije toliko intelektualan i da ce nasesti i tri puta pokusati pogresan PIN i zakljucati karticu.
[ Shadowed @ 22.11.2010. 23:16 ] @
Pa da, i to unatraske. I onda em to sto kazes em i ako ne mozes da zapamtis, imas kao podsetnik. E sad, ako bas ne zapamtis ni da si unatraske napisao... precutacu :)
[ mmix @ 23.11.2010. 08:08 ] @
Za unatraske moze da te provali ja bi ti uzo pare

jednom od napred, jednom od pozadi, jednom pomesas i to je to. Da sam dzeparos ja bi tako probao
[ Shadowed @ 23.11.2010. 09:27 ] @
Ti bi :)
Vecina ne bi.
[ Nedeljko @ 23.11.2010. 09:52 ] @
Citat:
mmix: Za unatraske moze da te provali ;) ja bi ti uzo pare :)

I prizvao policiju da te priapsi.
[ mmix @ 23.11.2010. 10:04 ] @
Ma kakva crna policija.

Cuvaje kartice i novcanike narode, narocito kreditne kojim mogu da vas unakaze, nema ovde zakona za to. Panduri nece ni da mrdnu prstom za manje od 15000, a bar bankomati imaju kamere.
[ Slobodan Miskovic @ 23.11.2010. 10:39 ] @
Koliko sam citao ako se ubaci pin kod unatraske daje se tihi signal da je pljacka :) mozda je urbana legenda i nema veze sa istinom ali je dobra fora :)
[ mmix @ 23.11.2010. 10:47 ] @
Legenda

sta ces ako ti je pin 3223
[ Slobodan Miskovic @ 23.11.2010. 10:55 ] @
Jedostavno banke nece koristiti takav ;) Ali moras priznati da bi bila dobro tako nesto...ako te neko natera da dignes pare lepo unesec unatraske pin, dobijes pare ali i aktiviras tihi alarm.
[ gajo2 @ 23.11.2010. 11:06 ] @
Ljudi su u takvim situacijama pod prevelikim stresom i ne mogu da obave takvu kompleksnu operaciju kao sto je obrtanje broja unatrag.
[ etjen @ 23.11.2010. 12:32 ] @
urbana legenda (da ne kažem glupost obična)
imao sam pin koji je isti i od napred i od pozadi
[ marina1988 @ 23.11.2010. 19:47 ] @
Bankomati imaju kamere,a sta ako je lopov maskiran?
Kako ces utvrditi ko je doticni gospodin?
[ barcode @ 23.11.2010. 21:51 ] @
U nekim bankama mozete i da promenite PIN sami, na bankomatu, pa stavite neki jednostavni broj ako ne mozete da zapamtite default broj koji ste dobili
[ miloshzorica @ 05.12.2010. 15:33 ] @
da uvedes striktne zakone, zakone koji se postuju i da taj sa sto krivicnih dela u dosijeu ne seta slobodno ulicom, bilo bi puno bolje

posto zivim u juznoj americi, centru petty crime, znam iz prve ruke kako funkcionise.... pre nekoliko nedeja su mi tri drogirana klinca s utokama upala na gajbu, pored 4 brave i resetaka. pocistili komplet gajbu. nekako mi njih uhvatimo, murija ih odvede u puste ih za tri sata!

starosna granica kad se ulazi u sitni kriminal se spusta.... ovde sedmogodisnjaci pljackaju trgovine a desetogodisnjaci furaju utoke. neobrazovanje, velike socijalne razlike, ignorantna srednja i visa srednja klasa i brzo imas favele, ulicni kriminal i slicne radosti.

keep it low profile i budite na granici opreza i paranoje
[ Xapmc @ 05.12.2010. 21:10 ] @
Pozdrav svima.
Godinama pratim ES i, eto, odlučim se da napišem prvi post baš na MadZone.

Vidim raspravlja se o PIN-u unatraške i neunutraške... Ja ga čuvam u telefonu, ali ne u originalnom obliku. Recimo, uzmete neku sebi bitnu godinu, ili čak godinu nekog istorijski bitnog dogadjaja i od nje oduzmete (saberete) PIN. Tu razliku, ili zbir, unesete u telefon (papirić).
Ako je PIN 1111, a vaša posebna godina 2004. (npr. rodjenje prvog deteta), u telefon (papirić) unesete razliku 0893.

Ovo sam uradio u vreme kada sam sumnjao u sopstvene kapacitete da zapamtim čudovišni lanac od četri cifre (inače pamtim samo nebitne stvari).
Ispostavilo se da je ova tehnika dovela do toga da se, nakon par "obračunavanja", iako to nije bila namera, broj ipak zapamti. Znam, znam, postoji pristojno psihološko objašnjenje boljeg zapamćivanja, ali to nije ni toliko bitno za ovu temu.

P.S. Naravno, bitnu godinu i aritmetičku operaciju ne ostavljajte pored PIN-a.