[ Memomax @ 01.08.2008. 23:14 ] @
kupih juče jednu PC komponentu, nije sad bitno koju, i dok sam malo pretraživao cene ukapiram da i nakon sad već više godina relativno stabilne domaće valute i dalje caruje izražavanje cena u evrima. to je posebno vidljivo na nekim sajtovima koji na jednom mestu objedinjuju neku širu ponudu.

sprava koju sam kupio zvanično košta 189 evra, ali naravno zbog prodajnog kursa i toga koliko prodavac ceni evro, ona košta 200 evra. po mom skromnom mišljenju to je klasičan primer dovođenja u zabludu jer ona mene košta 11 evra više.

kad bi cene bile samo u dinarima, onda bi svima bilo lakše da se snađu, i lako bi mogao da odlučiš da li ćeš kupiti kod nekoga nešto za 14, 15, ili 16 hiljada dinara. dok se čovek snađe, pa izračunaj prodajno-kupovni kurs, pa koliko prodavac ceni evro, pa da li je razlika od 5 evra zapravo razlika od 8 evra u dinarima, i eto naoko sitne manipulacije, i tako reći zbunjivanja protivnika tj. kupaca.

čini mi se da je to i jedini razlog zašto prodavci vole da se drže evra. da ne pričam da pad evra prema dinaru ne registruju, dok su u obrnutom slučaju vrlo revnosni. sve u svemu mislim da bi komjuniti poput ove trebalo da reaguje makar nekakvim negodovanjem da se prestane s tom praksom koja je pilićarenje na štetu kupaca. ne znam i koliko je uopšte zakonski dozvoljeno bilo gde i na bilo koji način isticati cene u evrima?
[ Davor Vlajkovic @ 01.08.2008. 23:43 ] @
Evo kako se tvoja 'relativno stabilna' valuta kretala samo u poslednjih godinu dana u odnosu na EUR:

[att_img]

Ne podržavam jajarske fore prodavaca, ali sasvim razumem i podržavam isticanje cena u EUR. Da je malo pameti ukinuli bismo tu 'relativno stabilnu' valutu jednom za svagda.
[ sasa022 @ 02.08.2008. 00:47 ] @
Citat:
Da je malo pameti ukinuli bismo tu 'relativno stabilnu' valutu jednom za svagda

A kako bi onda "gospoda sa vrha" zaradjivali ´leba bez motike ???

Uh ako nastavim - odosmo u politiku...........

[ tdjokic @ 02.08.2008. 02:05 ] @
Cim neka valuta ima mnogo nula u iznosu, ja odmah dobijem neki svrab po telu !

Ipak se lakse uporedjuje u eurima (evrima, ne znam tacno ni kako se pise). Istini za volju, na mnogim sajtovima mozes izabrati koja valuta ce se prikazivati - dinari ili euri, a neki imaju i paralelno. Konkretan primer - stampac Canon LBP5000 ima najnizu cenu od 15.940,00 a najvislju od 19.750,00 dinara, sto u evrima iznosi 206,77 i 256,19 i veruj mi da se mnogo lakse snalazim sa ovim manjim vrednostima kad hocu da vidim gde mi se vise isplati da kupim.

Mnogo gora stvar od izbora valute u kojoj ce se prikazivati cena, je cinjenica da su cene od prodavca do prodavca razlicite i do 30%, sto je mnogo gadno. Druga veoma ruzna stvar, POGOTOVU KOD PRODAVACA IT OPREME, je sto u cenovniku ima svega i svacega a u prodavnici mnogo toga nema! Cemu onda sva savremena IT tarapana kad i dalje vazi ono srednjevekovno "E, znas, ima kod Pere onaj stampac sto si pito onomad Lazu, a on reko Ziki, a Zika slucajno spomenuo u razgovoru samnom, pa reko'da ti kazem, mozda ce da ga kupis."
[ popusicko @ 02.08.2008. 03:50 ] @
Tu postoji jos jedna zeznuta stvar a to je ziralni kurs po kojem se placaju transakcije medju firmama a koji je uvek 2-3 dinara veci od zvanicnog kursa
[ SASA M. @ 02.08.2008. 07:27 ] @
Treba valjda obrnuto, ukinuti dinar, ako se vec prikljucujemo jevropi.
[ bugsu @ 02.08.2008. 08:20 ] @
nzm za vas al se ja lakse snalazim sa evrima ,kad mi kazu cenu u dinarima ja se pogubim... :D i onda krene u meni preracunavanje u evre pa nazad u dinare..... :D
[ barakuda111 @ 02.08.2008. 08:52 ] @
Isto tako. Kad mi kazu nesto u dinarima ja uopste ne znam da procenim vrednost. Odma digitroncic i pretvaram to djubre u evre.
[ Memomax @ 02.08.2008. 10:33 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic: Evo kako se tvoja 'relativno stabilna' valuta kretala samo u poslednjih godinu dana u odnosu na EUR:

[att_img]

Ne podržavam jajarske fore prodavaca, ali sasvim razumem i podržavam isticanje cena u EUR. Da je malo pameti ukinuli bismo tu 'relativno stabilnu' valutu jednom za svagda.

pa dobro, a kako se kretao dolar u istom periodu? da li bi i oni trebalo da pređu na evro? to uopšte nije poenta već pitanje da li dvostruke cene samo prave zabunu. ja mislim da prave, jer da su samo u dinarima mogu lakše da pratim promene, a kurs evra svako lako može da izračuna. da ne pričam da su cene u evrima postale sprdačina, jer se prodavci nadmeću ko će da istrči sa kobajagi najnižom cenom pa tako nešto košta 182,48 evra, a kod drugog 182,99 a kod trećeg kod koga je 184,25 je najniža cena u dinarima?!

a to da li bi trebalo preći na evro nadilazi moći naše skromne diskusije, za to su potrebne ozbiljne ekonomske analize.
[ vladd @ 02.08.2008. 12:31 ] @
Kakve veze ima kretanje dolara.
Prodavci daju cenu u evrima (znam ponasanje oko prodaje kompjuterskih komponenti), obracunavaju "ziralni" kurs od recimo 85 din za evro, i ne obracaju paznju da je npr evro trenutno 77 din.
Naravno, da je trenutni kurs evra 84 din, "ziralni" (bolje receno zeljeni) kurs bi bio bar 88 din...:)

Poz.
[ bakara @ 02.08.2008. 12:46 ] @
Danasnji ziralni je 78.5din. tako da razlika nije tako strasna
[ Nabukodonosor @ 02.08.2008. 14:09 ] @
Citat:
Da je malo pameti ukinuli bismo tu 'relativno stabilnu' valutu jednom za svagda.

Stvarno ovde ne mogu da se slozim sa tobom Davore. Mislim da je mnogo bolja opcija da se izgradi stabilniji i jaci dinar u odnosu na euro ili dolar, kako hoces. Pogledaj samo sta je euro uradio Evropi. Takoreci ih je upropastio i doveo na ivicu opstanka. Kada je uveden euro, kupovna moc se istog dana smanjila za 100%. Ko zivi tamo zna o cemu pricam. Znaci pre sam za opciju izgradjivanja nase jake valute.
[ Memomax @ 02.08.2008. 15:18 ] @
Citat:
vladd: Kakve veze ima kretanje dolara

ima veze utoliko što se pokrenula priča o "stabilnim valutama".
[ Aleksandar Đokić @ 02.08.2008. 18:34 ] @
e pa...da nam je Avramovic mozda bi i bio stabilan...

sva sreca pa je Misko sve pametnije ljude oterao na vreme
[ Davor Vlajkovic @ 03.08.2008. 17:50 ] @
Citat:
Nabukodonosor: Stvarno ovde ne mogu da se slozim sa tobom Davore. Mislim da je mnogo bolja opcija da se izgradi stabilniji i jaci dinar u odnosu na euro ili dolar, kako hoces. Pogledaj samo sta je euro uradio Evropi. Takoreci ih je upropastio i doveo na ivicu opstanka. Kada je uveden euro, kupovna moc se istog dana smanjila za 100%. Ko zivi tamo zna o cemu pricam. Znaci pre sam za opciju izgradjivanja nase jake valute.

Jeste, Evropa sa uvođenjem evra eno propade, a mi uživamo u blagodetima 'relativno stabilnog' dinara. Biće da nije baš tako. Kako je naša privreda poprilično zavisna od evra, ne bismo mnogo izgubili, a zauzvrat bismo dobili valutnu stabilnost, barem kada je reč o odnosima sa EU - koja nam je spoljnotrgovinski partner broj 1 i čiji član težimo da postanemo. Ako je dovođenje cena na realan nivo cena te stabilnosti, so be it. A možemo da imamo i dvovalutni sistem kao prelazno rešenje.

Ovakav, 'relativno stabilan' dinar pogoduje samo domaćim bankama, berzanskim mešetarima i njima bliskim čikama...
[ Miroslav Jeftić @ 03.08.2008. 17:55 ] @
Evro ne možemo uvesti u narednih 10-ak godina koliko god se trudili, tako da ne vidim ni čemu diskusija o tome. Tj. kao da je u pitanju nešto što možemo, ali eto nećemo.
[ Emil Ranc @ 03.08.2008. 18:18 ] @
Mislim da niko ovde nije mislio na zvaničan ulazak u evro-zonu (od toga smo zaista daleko, pa ni mnoge sadašnje EU-države nisu još ispunile potrebne kriterijume). Reč je o samoinicijativnom prisvajanju evra kao valute, kao što je to uradila Crna Gora.

Mada, meni se više sviđa ideja „vezivanja“ valute za stranu valutu, kao što su bosanska marka i bugarski lev vezani za Deutschemark, stoga i za evro.
[ Davor Vlajkovic @ 03.08.2008. 18:24 ] @
Nije ni to loša fora, da kloniramo evro i nadživimo ga - ka' bosanski/bugarski poluevro danas
[ Miroslav Jeftić @ 03.08.2008. 18:26 ] @
Crna Gora to može zato što ima stanovnika kao trećina Bga, a i što je tada bila specifična situacija. Nema šanse da bismo to mogli da izvedemo bez "blagoslova" ECB-a, što nećemo dobiti u skorije vreme.
Inače mogu samo zamisliti ovdašnje trgovce koji neće da vrate dva, tri ili ponekad i četiri dinara, jedva bi dočekali da ne vraćaju gvozdene evre (cente ne vredi ni pominjati)... fala lepo.
[ Nabukodonosor @ 03.08.2008. 18:52 ] @
Citat:
Jeste, Evropa sa uvođenjem evra eno propade, a mi uživamo u blagodetima 'relativno stabilnog' dinara.

Nisam rekao da je dinar stabilan vec da bi bilo pametno stvoriti stabilan dinar. A sto se Evrope tice, nisi daleko od istine konstatatovanjem da je Evropa propala uvodjenjem evra. Uglavnom se ljudi bore za goli opstanak. Svako ko je ziveo na zapadu ili sada zivi, reci ce ti da nije ni blizu onoga sto je bilo npr. pre 15 godina. Kupovna moc gradjana se duplo smanjila uvodjenjem eura. Pa zamisli sledecu situaciju: u Srbiji se uvede valuta X koja ce biti duplo jaca od sadasnjeg dinara, i vec sutra u prodavnici umesto da sve sto je kostalo 10 dinara sada kosta 5 X-a (sto je logicno), sada sve kosta isto 10 X-a, a plata nije promenjena po sistemu ako je bila 10 000 dinara da je sada 10 000 X-a (posto su cene tako menjane), vec je sada 5 000 X-a. I kupovna moc se smanji duplo preko noci. E upravo se to zadesilo Evropu sa eurom.

Mnogo je pametnije, umesto da pisemo hvalospeve o Evropi i euru, da stvorimo nas jaki sistem, kao sto su to uradili Svedska, Svajcarska, Engleska i dr. Bolje da nam oni budu model za dalji razvoj nego takoreci propala Evropa.
[ Miroslav Jeftić @ 03.08.2008. 19:13 ] @
Daj onda neki račun da uplatimo za te jadnike u EU koji se bore za goli život, kada se nama ovde već toliko preliva da ne znamo kud ćemo s parama.
Nego što se tiče dinara, rekao bih da je već stabilan koliko je to već moguće u ovoj državi:

Citat:
Dinar će sutra ojačati za 0,2 odsto i zvanični srednji kurs biće 76,7065 dinara za evro, što je najveća vrednost dinara prema evru u poslednje četiri godine.
[ Horvat @ 03.08.2008. 19:24 ] @
i onda ce se na jesen/zimu spustiti na 90-100 dinara po euru [tip:u toku je prodaja psenice,a novac se isplacuje tek posle jeseni ;)]
[ Nabukodonosor @ 03.08.2008. 19:33 ] @
Citat:
Daj onda neki račun da uplatimo za te jadnike u EU koji se bore za goli život, kada se nama ovde već toliko preliva da ne znamo kud ćemo s parama.

Ne znam cemu sarkazam. Ako vec nisi upucen ne moras da dajes svakakve komentare.
[ Miroslav Jeftić @ 03.08.2008. 19:35 ] @
Ma malo sam se našalio, nemoj se ljutiti. Kakava god da je situacija tamo još uvek je uglavnom bolja nego ovde.

Citat:
i onda ce se na jesen/zimu spustiti na 90-100 dinara po euru

Jeste, to slušam svake godine u poslednjih 7-8, ali još nikako da vidim.
[ Horvat @ 03.08.2008. 19:41 ] @
pa pogledaj svake godine se spusti tu na 78-77,pa posle 85-i vise ;),ne znam gde ima da se vidi tok dinara tokom cele godine,proteklih godina

edit:
evo i tu se vidi ;)
[ Miroslav Jeftić @ 03.08.2008. 19:49 ] @
Ja se ne sećam da je nekad bio preko 87 (ako i toliko). Naravno, ne kažem da će uvek biti 80, ali mislim da od 100 nema govora u nekoj bližoj budućnosti.
[ Nabukodonosor @ 03.08.2008. 20:29 ] @
Citat:
Ma malo sam se našalio, nemoj se ljutiti. Kakava god da je situacija tamo još uvek je uglavnom bolja nego ovde

No hard feelings. Svakako. Radije bih se mucio tamo nego ovde. Ali lose je i po nas sto i njima ide na gore, jer treba da im se pridruzimo.
[ Horvat @ 03.08.2008. 22:26 ] @
evo bio je 84,7 [sto i nije daleko od 85 kako sam u poruci napisao napamet :P],a ako ovako nastave da ga snizavaju,morace podici jos vise ;)

samo je jako kontradiktorno,dinar "jaca" ,benzin poskupljuje :D [pardon,pojeftinio je 3 dinara :D]
[ Java Beograd @ 04.08.2008. 08:32 ] @
Kupovao ja mobilni prošle godine negde u oktobru kad je Evro pao, slično kao ovih dana. Telefon 100 Evra, u dinarima kaže 8.200 ! Čekaj, kažem, danas je Evro 78 din, kako onda u dinarima 8.200 ? Kaže: "Mi Evro računamo 82!" Dobro, ajde da platim u evrima. "Ne može" Tu popizdim, iako sam jedva našao baš model koji sam 'teo, i izađem, nisam ni kupio.
Ovi su mogli da istaknu cenu u Evrima i 50, pa neka rečunaju evro po 160. Mislim, ionako svako računa onaj kurs koji mu se prohte.
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2008. 09:41 ] @
Citat:

A sto se Evrope tice, nisi daleko od istine konstatatovanjem da je Evropa propala uvodjenjem evra. Uglavnom se ljudi bore za goli opstanak. Svako ko je ziveo na zapadu ili sada zivi, reci ce ti da nije ni blizu onoga sto je bilo npr. pre 15 godina.

To je glupost kakve nema - tacno je da su pre 15 godina cene u EU bile manje, ali ako covek lepo izracuna 15 x 3-4% koliko je bila godisnja stopa inflacije, bice mu jasno zasto su cene bile nize. Naravno, najvise kukaju upravo ne-tako-obrazovani ljudi koji pojma nemaju sta je inflacija i misle da za iste pare mozes 100 godina da kupis istu stvar. To sto su neke drzave odrzavale vrednost svojih lokalnih valuta nekim drugim, ne tako pametnim, stvarima uopste ne odgovara realnosti - kao sto je poznato iz zakona fizike, ne mozes ni od cega stvoriti nesto, pa tako i od ekonomije koja ima inflaciju od 3-4% godisnje ne mozes tek tako imati iste cene 10 godina.

Evropa ne samo da nije propala uvodjenjem evra, vec je to jako dobar potez jer je onemogucio pojedinacnim drzavama da devaluacijom valute pobegnu iz kriza, i time problem samo odloze za sledece vlade i, naravno, stete ukupnom monetarnom sistemu sa nekontrolisanom inflacijom. Od kada je uveden Euro, zemlje EU su morale i te kako unaprediti svoje ekonomije i moneternu politiku, jer im je izbijen "alat" za jeftino zataskavanje monetarnih kriza. Tako su mnoge zemlje morale i te kako da skresu svoje javne potrosnje kako bi upale u inflatornu granicu propisanu od strane ECB.

Inace, jako se lepo vidi u praksi koliko su se poboljsale monetarne politike drzava na primerima reakcija na krize.

Evropsku centralnu banku i monetarnu politiku EU ipak vode malo pametniji ljudi, i jako se lepo vidi da su EU ekonomija, plate i potrosnja u proteklih 15 godina solidno rasle, ne tako kao USA, ali mnogo ravnomernije - sto se sada najbolje vidi u periodu svetske kreditne krize, gde je Euro zona daleko manje ostecena u poredjenju sa USA.

A o toj prici da se u EU propada... sta mogu da kazem, mislim treba samo posetiti MediaMarkt, Ikea-u, METRO & lokalne supermarkete, i pogledati sta ljudi kupuju i jedu pa se samo nasmejati toj konstataciji. Ako je to "propadanje", onda bih to "propadanje" od srca pozeleo i Srbiji.

Nemacka, kao najveca EU ekonomija, je prosle godine zabelezila najveci rast u proteklih 20 godina. Taj rast su pratili i skokovi plata i potrosnja. Naravno, nekima nikad nije dosta, pogotovu onima sa malo skole, ciji su poslovi i primanja ugrozeni - ali ne zbog Eura, vec zbog globalizacije.
[ Nabukodonosor @ 04.08.2008. 12:09 ] @
Ivane, mnogo teoretises. Meni cela porodica vec dvadeset godina zivi na tom zapadu i mogu da kazem iz prve ruke. Mozda bi bilo pametnije da popricas malo sa ljudima koliko su zadovoljni zivotom, a ne da se nonstop zadubljujes u te statistike koje su klasicno zamazivanje ociju. Ne mozes da mi pricas o nekoj stopi inflacije od 3% i kako sam ja neobrazovan a ti pun neke statistike, kada sam mesec dana posle uvodjenja eura kupovao stvari koje redovno kupujem svaki mesec i nisam mogao da se nacudim da je sve DUPLO skuplje, tj. ono je sto bilo 2 marke (ili 2000 lira u lirama) sada je bilo 2 eura, umesto jednog eura. I uhvatio sam sebe da sam kupio samo pola stvari. Tako da nemoj previse da me uvlacis u neke teorije jer me one ne zanimaju. To su iste one teorije koje promovise i na nasa vlada narodu kako oni zive duplo bolje nego prosle godine i prilazu im neke grafikone, a ustvari duplo je gore nego prosle godine. Plate mozda je su skocile jedno 10% ali su cene skocile 50% a to niko ne pominje.
[ Java Beograd @ 04.08.2008. 12:35 ] @
Nabukodonosor, pričaš napamet. Ništa u zemljama zapadne Evrope nije duplo poskupelo samim uvođenjem evra. Ko se to "bori za goli opstanak" ?
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2008. 12:51 ] @
Citat:

Ivane, mnogo teoretises. Meni cela porodica vec dvadeset godina zivi na tom zapadu i mogu da kazem iz prve ruke. Mozda bi bilo pametnije da popricas malo sa ljudima koliko su zadovoljni zivotom, a ne da se nonstop zadubljujes u te statistike koje su klasicno zamazivanje ociju.

Evo Nemac koji zivi ovde 50 godina i ima decu i uskoro unuke mi je u kancelariji, sa njim pricam svaki dan o svemu - pa nisam cuo tu naucnu fantastiku osim da je cena za polaganje voznje pre 30 godina bila duplo manja nego danas. Kao ni od jednog drugog coveka odavde OSIM od jednog grckog taksiste koji je kivan na ceo svet i koji mrzi sve odavde ali eto, i pored te mrznje mu se mili da taksira u Nemackoj a ne negde drugde - klasican licemer.

Evo i ja licno u Nemackoj zivim 6 godina, pa od 2002 do danas su cene svega sto ja kupujem i trosim skocile za nekih 10-15 posto, opet u potpunoj saglasnosti sa inflacijom. I kada sam dosao su cene bile u obe valute (DM/EUR) gde je sve u EUR bilo tacno u odnosu (cifra) 2:1. Interesantno, i moja plata od 2002 je veca za oko 30% pa mogu da kazem da danas zivim bolje nego u 2002 i pored rasta cena.

Te price o "duplom poskupljenju" su prica za malu decu - jeste danas, recimo, rata za stan duplo skuplja od rate za stan u Nemackoj iz 1985 - sto je sasvim normalno, jer za 23 godina to jeste taman toliko poskupelo. Ali te price da je nesto magicno poskupelo uvodjenjem evra 2002 su najobicnija zvaka, da nije tako sve bi po novinama vrvelo od dokaza za poskupljenje svega, jer nisu prodavnice mogle sve ljude da ucine blesavim pa da zaborave da se preracunaju.

Kao sto rekoh, tokom cele 2002 su stojale duple cene (DM i EUR) - pa nisam primetio da je neko krenuo da se buni, a krenuo bi svakako jer bi ta nova DM cena svakako skocila u odnosu na stanje pre uvodjenja EUR-a, i to znacajno iznad inflacije. Takvih kretanja, kao sto rekoh, nije bilo, i ako je bilo poskupljenja to su bila sasvim normalna poskupljenja koja se desavaju svake godine zbog inflacije, i u toj istoj meri (tipa 3-4%).

Problem sa ljudima koji su malo obrazovani ili su besni na svet iz nekih razloga je da sve preuvelicavaju - tako se mogu cuti te naucne fantastike o duplim cenama (u odnosu na kad? Mozda u odnosu na 1985 - ali ako ti plata od 1985 nije skocila bar duplo cenim da imas ozbiljan problem sa sobom i svojim sposobnostima) te o "golom prezivaljavanju" - cuj, onaj ko danas "golo prezivljava" nije mogao nista bolje da zivi pre 10 godina, ko ti prica drugacije te laze.

Nema nikakvog "zamazivanja ociju" sa nekakvom "statistikom" - potpuno je jasno zasto je evro uveden, i jasne su prednosti vs. mane, i zato sto su prednosti >daleko vece< su ga uvele sve zemlje, i nikome ne pada na pamet da ima svoju valutu danas.

Da nije tako, naslo bi se vec dobvoljno ljudi da izadju iz monetarne unije - nisu bas svi ljudi veverice, ali ni maloumni isto tako.
[ Davor Vlajkovic @ 04.08.2008. 12:59 ] @
Ja bih samo voleo da mi Marjan pojasni kako se to veštačkim bildovanjem dinara jača naša privreda (ne uvoznici & friends, nego komplet privreda - ono, proizvodnja i usluge, pogotovo izvozno orijentisani koji sa primenom trenutne monetarne politike najviše gube).

Drugim rečima, čime opravdavaš trenutnu vrednost dinara prema evru? I čime opravdavaš postojanje dinara?
[ Miroslav Jeftić @ 04.08.2008. 13:09 ] @
Dinar mora da postoji jer moramo plaćati nekim novcem, nećemo žetonima valjda. Uvođenje evra je samo wishful thinking jer to odobrava neko drugi, a ne mi. Ako je kurs veštački, zašto onda neko ne plaća 1 evro 120 dinara? Siguran sam da bi imao mušterija.
[ Davor Vlajkovic @ 04.08.2008. 13:14 ] @
Zašto bi plaćao po 120 kada možeš po 77? :) A čik kupi RSD izvan Srbije, po tom ili bilo kom drugom kursu.

Što se uvođenja evra tiče, neko gore dade primer bosanske konvertibilne marke. Tom logikom, zašto ne 'evropski konvertibilni dinar' po kursu 1:1?
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2008. 13:22 ] @
Citat:
A čik kupi RSD izvan Srbije, po tom ili bilo kom drugom kursu.

Ima naravno. Provereno znam za Madjarsku tacnije Budimpestu.
[ Davor Vlajkovic @ 04.08.2008. 13:24 ] @
A je l' ima u Bugarskoj? I to je EU :)
[ Java Beograd @ 04.08.2008. 13:29 ] @
Srpski dinar nije konvertibilna valuta, i to je jedan jedini i sasvim dovoljan razlog da ga banke u stranim zemljama ne prodaju. Mislim, nebulozno je to dokazivanje gde ga ima a gde ga nema.

To što dinar nije konvertibilan nema ama baš nikakve veze sa njegovim kursom. A ako neko misli da je 77 veštački i nerealan kurs, evo može kod mene da kupi po kursu od 100 din, to je valjda realno, zar ne ?
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2008. 13:33 ] @
Cek cek, otkud to nije konvertibilna valuta?

@davor

Koliko znam ima u nekim menjacnicama ali je potraznja mala pa nije tako rasprostranjeno...
[ Miroslav Jeftić @ 04.08.2008. 13:35 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic: Zašto bi plaćao po 120 kada možeš po 77? :)

Znači da je realno, jer da nije ne bi ga nigde bilo po 77. A ima ga. ;)

Citat:
Što se uvođenja evra tiče, neko gore dade primer bosanske konvertibilne marke. Tom logikom, zašto ne 'evropski konvertibilni dinar' po kursu 1:1?

Pa to već imaš sada, samo što nije kurs 1:1 već 1:80, ali ne vidim neku bitnu razliku osim što je malo nezgodnije za računanje, ali ionako su se već svi navikli.
[ Davor Vlajkovic @ 04.08.2008. 13:37 ] @
Pa o tome ja i pričam - nije konvertibilan i izvan bratskih zemalja praktično ne vredi ni pišljivog boba.

Meni smeta što uvozne pare nemaju pravu vrednost kada se konvertuju u domaće, a ne obrnuto :)

Miroslave, banke ne smeju da odbiju prodaju valute čak ni kada im se to ne isplati da rade.
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2008. 13:42 ] @
Imaju vrednost u Srbiji a to je i bitno. Dinare ne mozes koristiti u inostranstvu a mozes ih zameniti tamo samo sto to zbog nezainteresovanosti menjaca u stranim zemljama nije moguce uraditi na svakom koraku. Jel ima u Beogradu da se kupi Estonska kruna ili Litvanski litas? :)
[ Java Beograd @ 04.08.2008. 13:44 ] @
Hm, taj komentar "ne vredi ni pišljivog boba" je malo maliciozan. Da li bi ti kupio ovde (na primer) Tursku Liru ? Ne bi. Šta će ti ? Šta bi sa tim novcem ? Ali to ne znači da te novčanice nemaju nikakvu vrednost.

[ Miroslav Jeftić @ 04.08.2008. 13:53 ] @
Citat:
Davor Vlajkovic: Miroslave, banke ne smeju da odbiju prodaju valute čak ni kada im se to ne isplati da rade.

Već bi se pojavili "nezvanični" prodavci koji bi plaćali evro 120 dinara da je tako, bar smo s njima imali dovoljno iskustva.
[ Davor Vlajkovic @ 04.08.2008. 14:29 ] @
Citat:
Java Beograd: Hm, taj komentar "ne vredi ni pišljivog boba" je malo maliciozan.

Maliciozan koliko i ovolika ničim izazvana fluktuacija kursa koja svima nama koji se trudimo da nešto izvozimo direktno izbija pare iz džepa.

Citat:
Miroslav Jeftić: Već bi se pojavili "nezvanični" prodavci koji bi plaćali evro 120 dinara da je tako, bar smo s njima imali dovoljno iskustva. :)

Banke ne smeju da odbiju zamenu valuta jer bi time rizikovale gubljenje licenci za rad. A ti hoćeš da kažeš da u situaciji kada, hteo-ne hteo, prodaješ i kupuješ evre po 75-77, postoji računica da se nekome isplati da ih plaća po 120, ili grešim?

Ljudi, ja samo kažem da u osnovi ne postoji nijedan realan razlog za ovakav odnos RSD prema EUR kakav je trenutno. I koliko vidim to ovde niko nije pokušao da demantuje nekim argumentom, kao ni da da neki razlog za postojanje dinara uopšte.
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2008. 14:36 ] @
Pa nisi ni ti dao argument zasto mislis da je kurs vestacki takav kakav je sada. Sve te promene kursa su ustvari reakcije trzista i nista vise...manimo se teorija zavere...
[ Miroslav Jeftić @ 04.08.2008. 14:38 ] @
Ja sam dao ali nisi obratio pažnju. Valjda je jasno da se evro ne može uvesti? A to da ukinemo dinar, pa da uvdemo konvertibilni evro, po meni je "nije šija nego vrat". Opet ćemo imati dinar, samo se neće tako zvati i biće kurs stabilan, samo neće biti 80 već će biti 10, 1 ili koliko već. Ja tu zaista ne vidim nikakvu razliku. Opet bi bilo onih koji bi tvrdili da je 1:1 nerealan kurs koji šteti izvoznicima i da treba da bude 1:1,2 ili 1:2 ili šta već.
Što se tiče banaka i menjačnica, rekao bih da ne rade na svoju štetu budući da ih ima na svakom ćošku. Ako banke imaju i druge izvore prihoda, menjačnice nemaju; i ne samo da se ne zatvaraju već samo niču nove.
[ mrle 011 @ 04.08.2008. 14:43 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: ..... Dinare ne mozes koristiti u inostranstvu a mozes ih zameniti tamo samo sto to zbog nezainteresovanosti menjaca u stranim zemljama nije moguce uraditi na svakom koraku......

to je zato sto smo mi sada trzisna ekonomija i demokratija.
dok smo bili planska ekonomija i diktatura, mog'o si da odes u npr. italiju i tamo pises cekove, ove dinarske, sa dinarskim iznosima od jugoslovenskih banaka.
a kad se primaknes autom italijanskoj granici na 100 metara, samo kroz prozor proturis onaj crveni titin pasos i mahnes njime, a zabar pored one kucice vrti rukom u krug i vice "prolazi, prolazi".

eh, dobro je sto nema vise tog totalitarizma.
[ Emil Ranc @ 04.08.2008. 14:53 ] @
@mrle 011
Ako je to zaista moglo, dinarskim čekovima u Italiji plaćati, super, ali to nije bio produkt planske ekonomije, već posledica posebnih diplomatskih odnosa SFRJ sa celim svetom.

Ako se ne varam, i u doba SFRJ bilo je nekoliko hiperinflacija i denominacija dinara (NE mislim na ono što je bilo posle raspada SFRJ, to je posebna priča)
[ Davor Vlajkovic @ 04.08.2008. 15:00 ] @
Citat:
Slobodan Miskovic: Pa nisi ni ti dao argument zasto mislis da je kurs vestacki takav kakav je sada. Sve te promene kursa su ustvari reakcije trzista i nista vise...manimo se teorija zavere...

Slobodno tržište, yeah right. NBS je samo jedna i ona je ta koja određuje od-do granice i po potrebi uleće da koriguje nacionalnu stvar. Ako je kurs realan, zašto uvozni artikli nisu pojeftinili sa jačanjem dinara? Primer sa početka teme - IT oprema.

http://www.blic.co.yu/ekonomija.php?id=51691
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2008. 15:12 ] @
Ne zelim da se prepirem, niko osim izvoznika (koji btw veliki deo repromaterijala uvoze) nije rekao nista lose po pitanju NBS, cak ni banke kojima uopste nije u interesu da za sav pozajmljeni kapital iz inostranstva koji plasiraju u Srbiju moraju da procentualno deponuju u NBS prilikom plasiranja na domace trziste. U toku su ogromne dokapitalizacije banaka, priliv ogromnih kolicina stranog novca od turista i ljudi koji rade u instranstvu i samim tim poremecen je odnos ponude i traznje koji je vazio pre nekoliko meseci.

Btw ti opet nisi dao nijedan argument za to sto mislis da je kurs vestacki na nivou na kom je sada...

[ mrle 011 @ 04.08.2008. 15:22 ] @
Citat:
Emil Ranc: @mrle 011
Ako je to zaista moglo, dinarskim čekovima u Italiji plaćati ....

nije "ako", nego udjes k'o gospodin covek u prodavnicu, a zabar te docekuje sa rasirenim rukama.
kupis si gilje i 501 i pises jugoslovenski cek, u dinarima.

tako mi nisi verovao ni da su se toblerone proizvodile u titinoj jugoslaviji.
:)
[ Davor Vlajkovic @ 04.08.2008. 15:31 ] @
Jugonostalgičari, kancelarija pored :)

Stella, napisao sam ti već da su cene ostale na istom nivou i pored jačanja dinara, gde ćeš konkretniji argument da je jačanje veštačko. Plus, zar ti nije malo čudno da se evro obezvređuje baš u trenutku dokapitalizacije banaka i davanja kredita? Neće biti prvi put da evro povrati snagu baš kad dođu rate kredita na naplatu.
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2008. 15:32 ] @
Btw,

Neko je pominjao USD u kontekstu valute sa kojom se poredio dinar po nestabilnosti prema EUR, pa Amerima "nista ne 'fali" zbog toga.

Zaboravili ste da je USA odvojena jednim povecim okeanom od EU, i da su joj glavni trgovinski partneri Kina, Japan, Kanada i Latinska Amerika - dok je Srbija zemlja koja se granici sa EU kopnenom granicom i EU joj je najveci izvozni partner.

Prema tome, koristeci USD kao nekakav argument da je varijabilnost valute prema Evru dobra stvar je jako losa argumentacija, jer se potpuno ignorise ekonomska realnost navedena gore.

Naravno, samo ovo gore ne moze biti jedini argument za prelazak Srbije na EUR - stavise, to bi u ovom momentu bilo jako stetno za Srbiju jer su ekonomska politika Srbije kao i makroekonomski parametri (stopa inflacije, rast GDP, itd...) potpuno drugaciji od onih kojima ECB setuje makroekonomske parametre vezane za EUR.

Time bi Srbija izgubila fleksibilnost koja joj je u ovom momentu potrebnija od potencijalnih rizika zloupotrebe makroekonomskih mera od strane NBS.
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2008. 15:35 ] @
Citat:
Stella, napisao sam ti već da su cene ostale na istom nivou i pored jačanja dinara, gde ćeš konkretniji argument da je jačanje veštačko.

Ako je to argument na kom ti temeljis raspravu na ovu temu ja cu samo da se povucem iz iste. ;)
[ Davor Vlajkovic @ 04.08.2008. 15:56 ] @
OK, kako onda vidite jačanje srpske ekonomije (što je definisani prioritet nove Vlade), ali kompletne ekonomije, kroz jačanje nacionalne valute? Meni je to nespojivo.
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2008. 16:02 ] @
To je normalno za svaku zemlju u tranziciji a normalno je iz razloga sto su investicije i priliv stranog novca u zemlju ogromne. Kurs se formira iskljucivo na osnovu ponude i traznje na monetarnom trzistu. Sto je veca potraznja za dinarima to je ociglednije da je ponuda evra i drugih stranih valuda veca a posto u Topcideru ne mogu da stampaju evre onda postoje 2 mogucnosti za njihov plasman u Srbiju:

1. Krediti
2. Investicije

Vecinu plasiranih kredita (u odnosu na kolicinu novca) banke plasiraju u privredu, da se zna, ako neko pokusa da kredite stavi u los kontekst ;)
[ mmix @ 04.08.2008. 17:38 ] @
Ivane, dzaba se trudis, vidis da ti ljudi ne veruju Mada, iako to sto kazes drzi vodu, to se ovde nije primenjivalo, bar ne u prethodnoj garnituri vlasti, NBS je bila veoma tvrda u suzbijanju zaduzivanja i kontrolisanju inflacije oduzimajuci vladi tu "fleksibilnost" (mada posmatrajuci proslost i nacine na koje je nasa vlast koristila tu fleksibilnost ovo i nije losa stvar ). Videcemo kako ce nova garnitura da funkcionise po tom pitanju jer je gradjanstvo definitivno zaduzeno i pored svih pritisaka NBS-a i samim tim je kupovna moc u opadanju. U principu mislim da je trenutno jacanje dinara kombinacija pada zaduzivanja i priliva strane valute bez povecanja domace monetarne mase usled vakuma promene vlasti. Kurs realno odslikava odnos ponude i potraznje (da nije tako bilo bi opet likova po coskovima koji sapucu 'vize, 'vize), samo sto ta "realna" situacija nikako nije zdrava po nas iako izgleda tako jer plate ne padaju zajedno sa kursom. Definitivno za industriju nije dobro jacanje dinara jer poskupljuje izvoz cineci nase proizvode skupljim i manje konkurentnim i ne verujem da ce ova situacija opstati dugo.

Iz tih razloga se delimicno i slazem da mozda i postoji odredjena "teorija zavere" jer se vestacki stvara disparitet izmedju vrednosti dinara u odnosu na evro i ekonomske vrednosti dinara, cime ce neko profitirati a to necemo biti mi. Drzava, da je neka, treba da reaguje i da visak deviza otkupljuje po nizim cenama koje su sada kroz primarnu emisiju dok se ne postigne ravnoteza izmedju skupoce izvoza i jeftinoce uvoza, od profitne razlike se posle mogu plasirati domaci privredni krediti bez negativnog uticaja na ekonomiju. Ovako ce "tajkuni" opet da se nakupuju evara za sitne pare i da naprave car na razlici od cega niko sem njih nece imati koristi.

Al da se vratimo na temu, a to je izrazavanje cena u evrima. Za to nisu krivi prodavci vec uvoznici koji njima serviraju ziralne cenovnike u evrima/bodovima, a koji opet to rade zbog svojih dugovanja koja su izrazena u stranoj valuti koji oni kupuju od komercijalnih banaka po gornjem kursu i pride placaju dosta jake tarife za transfer tog novca inostranom dobavljacu. Da bi izbegli svakodnevnu nivelaciju cena koja btw uopste nije jednostavna zbog nasih komplikovanih zakona o robnom knjigovodstvu, ljudi jednostavno rade po evro cenovniku koji se sracunava ziralno u dinare u trenutku prodaje, kad se i unosi i iznosi iz robnog magacina i placa dobavljacu.
Sa druge strane, robni magacini u ovom sektoru su uglavnom prazni i uglavnom se i narucuje i uzima samo ono sto ce se prodati u veoma bliskoj buducnosti, po mogucstvu odmah. Iz tih razloga su cenovnici takvi da sadrze 1000 artikala od kojih je samo 200-njak raspolozivo trenutno jer sam prodavac ne zna sta je od robe raspolozivo kod dobavljaca i ne moze da realno limitira velicinu cenovnika. Niko od njih nece uzimati robu da drzi na lageru ali ne iz razloga nestabilne domace valute vec iz razloga nestabilnosti cena samih komponenti. Ajd uzmi firmu A koja je uzela 100 high-end nvidia kartica po 500evra samo da sazna sutradan da je nvidia spustila cene i da ih firma B koja je upravo uzela par komada po 300evra nudi za 330, gde ces ti kupiti? Tako da se ovde ne radi o ekstra profiterstvu prodavaca vec o metodi kojom funkcionise ovaj retail sektor. Meni licno to ne smeta
[ nkrgovic @ 04.08.2008. 19:09 ] @
Realan kurs dinara je onaj koji placaju banke na slobodnom trzistu novca. Trenutno je, koliko ja znam, negde oko 90 dinara za euro :

http://www.google.com/search?q=100+eur+in+rsd

Zasto je kod nas manji? Zato sto narodna banka otkupljuje evre / prodaje dinare po manjem kursu. A kako NBS ima neogranicenu kolicinu dinara - onda odredjuje kurs. Neki to zovu "monetarna politika". :D U regionu su cene verovatno blize ovima u lokalu, naravno.

Ovaj kurs najvise odgovara uvoznicima, a najmanje izvoznicima. Kratkorocno, on smiruje siroke mase, kojima odgovara da dobijaju povoljno stranu robu, ali dugorocno je poguban po domacu proizvodnju, jer veliki uvoz stavlja novac u dzep malobrojnih uvoznika, a dodatno slabi domacu industriju. Koliko ce to trajati je pitanje, ali o tome mozda najvise govori nas divni spoljnotrgovinski deficit koji je, koliko sam cuo, vec oko 400-500 USD po glavi stanovnika za ovu godinu.

Posledica ovoga ce biti sve vece i vece smanjenje izvoza, a moguce i domace proizvodnje, zbog koga ce kurs kad-tad morati da se vrati na realnu vrednost (nece biti vise deviza u Srbiji, jer njih stvara samo izvoz, a ne NBS :) ), pa ce to primorati banke da posluju trzisno. Jedini koji ce zaraditi su uvoznici.... A to da je to "dobro" i za narod je ili licemerno ili glupo.... Dobro je isto koliko je dobro i za narkomana da dobije fix heroina - lepo mu je prvih par sati :).
[ Davor Vlajkovic @ 04.08.2008. 19:13 ] @
Najzad neko ko me razume :) Hvala na javljanju.
[ Miroslav Jeftić @ 04.08.2008. 19:13 ] @
Je l' može neki link za kurs na slobodnom tržištu, budući da taj link koji si ostavio ne znači ništa.

Citat:
Google cannot guarantee the accuracy of the exchange rates used by the calculator. You should confirm current rates before making any transactions that could be affected by changes in the exchange rates

Ovde kažu drugačije:

Citat:
Monday, August 4, 2008

1 Euro = 77.29917 Serbian Dinar

1 Serbian Dinar (RSD) = 0.01294 Euro (EUR)

Interbank rate +/- 0%

This means:
You buy 1 Euro : 77.29917 Serbian Dinar
You sell 1 Euro : 76.15476 Serbian Dinar
You buy 1 Serbian Dinar : 0.01294 Euro
You sell 1 Serbian Dinar : 0.01313 Euro

Median price = 76.15476 / 77.29917 (bid/ask)
Estimated price based on daily US dollar rates.

http://www.oanda.com/
[ Slobodan Miskovic @ 04.08.2008. 19:31 ] @
@nkrgovic

Ovo sto si rekao da ne odgovara izvoznicima je samo delimicno tacno jer najveci izvoznici svoje proizvode prave od uvoznog repromaterijala...
[ mmix @ 04.08.2008. 19:38 ] @
Ta prica za 90 dinara na "slobodnom trzistu" je nebulozna, niti je takvo trziste ograniceno na banke, ako si dovoljno lud i riskantan mozes i sam da odes na FOREX i da trgujes devizama. Trenutno je na forex-u odnos ovakav:

Live rates at 2008.08.04 18:23:27 UTC
1.00 EUR = 76.4337 RSD
1 EUR = 76.4337 RSD 1 RSD = 0.0130832 EUR
www.xe.com

Da negde ima da se proda evro za 90 dinara ja bih sigurno bio prvi da to uradim, cak i da je ograniceno na banke brzo bi se naslo hohstaplera koji bi polozili depozit od 10mil evra za otvaranje banke i samo bi trgovali devizama. To sto pricas provereno nije tacno jer mi je cale u bankarstvu i on odradjuje logistiku narucivanja, prodaje i transporta deviza i dinara u ime banke sa NBS i drugim bankama kao deo svog posla u trezoru banke. Marze koji oni prave su minimalne i sasvim sigurno nisu 15 dinara po evru.

[ Beltrammi @ 04.08.2008. 19:43 ] @
Citat:
Java bg: Kupovao ja mobilni prošle godine negde u oktobru kad je Evro pao, slično kao ovih dana. Telefon 100 Evra, u dinarima kaže 8.200 ! Čekaj, kažem, danas je Evro 78 din, kako onda u dinarima 8.200 ? Kaže: "Mi Evro računamo 82!" Dobro, ajde da platim u evrima. "Ne može" Tu popizdim, iako sam jedva našao baš model koji sam 'teo, i izađem, nisam ni kupio.
Ovi su mogli da istaknu cenu u Evrima i 50, pa neka rečunaju evro po 160. Mislim, ionako svako računa onaj kurs koji mu se prohte.

i meni se slicno dogodilo !

Udjem u radnju i cena u poenima. A poen je evro. I sad ja hocu da kupim nesto za 50 evra i on kaze to je npr 4200 dinara. psto je to vise od 50 evra ja onda nudim direktno evre, ali trgovac vice a ne ne ne mi primamo samo dinare (koje on racuna po 82 inace su 78). Meni se to pomalo cini neiskrenim prema musteriji.
[ Miroslav Jeftić @ 04.08.2008. 20:04 ] @
Prodavnice mobilnih su posebna priča, da se sprovodi zakon kako treba ne bi nijedna radila.
[ Mister Big Time @ 04.08.2008. 21:25 ] @
U ovom primeru oko PC komponente, to je nemoguce zato sto se komponenta uvozi i naravno placa u €. A po zakonu prodavac ne sme da istice cene u drugoj valuti osim domace, ali bi i onda platio tih 11 evra vise, samo u dinarima. Kako god okrenes te kursne razlike i monetarna politika su pogubni za cene uvoznih proizvoda.

Evo danas dinar najjaci od 2004. godine. How yes no, na globalnom deviznom drzistu dolar konstantno opada a dinar nikad jaci! Al' to je neka mnogo sira tematika, ekonomska.

Citat:
Miroslav Jeftić: Prodavnice mobilnih su posebna priča, da se sprovodi zakon kako treba ne bi nijedna radila.

To svakako. Ali zanimljivo da opstaju tolike godine, ajde pre 4-5 godina da su se provlacili, ali i dalje po starom, a kao blizu smo EU
[ Shadowed @ 04.08.2008. 22:08 ] @
mmix, koji je to kurs? Srednji ili koji? Posto se dosta razlikuje od ovog koji je Miroslav naveo, a Oanda je takodje sajt za Forex trader-e, pa mi je malo neobicno da se razlikuje :)
[ Miroslav Jeftić @ 04.08.2008. 22:10 ] @
U svakom slučaju su obadva daleko od 90.
[ nkrgovic @ 04.08.2008. 22:18 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: U svakom slučaju su obadva daleko od 90. :)

Isto takodje slicno su daleko od realnog.... :) Google, inace, koristi podatke citi banke, a koliko ja kapiram u pitanju je procena nekih njihovih strucnjaka. Naravno da to niko ne placa, kada NBS "sticuje" kurs onako kako odgovara njenim zeljama, ali mi ovde pricamo o realnom kursu.
Citat:
Slobodan Miskovic: @nkrgovic

Ovo sto si rekao da ne odgovara izvoznicima je samo delimicno tacno jer najveci izvoznici svoje proizvode prave od uvoznog repromaterijala...

Velika je razlika izmedju velikih izvoznika i velikog izvoza :). Takodje je odvojeno pitanje ko koliko dodatne vrednosti stvara pretvarajuci repromaterijal u proizvod. Na zalost, drzava nema nikakvu politiku stimulisanja bilo kog izvoza sem "velikih izvoznika", gde se "veliki" meri samo obimom prometa a ne i stvorenom vrednoscu.... Drugim recima, stimulisu se samo oni koji "obrcu" velike pare....
[ Ivan Dimkovic @ 04.08.2008. 22:41 ] @
Najveci izvozni proizvod Srbije su sirovine, poljoprivredni proizvodi i hrana, tako da nema puno "uvezenog materijala" sto se toga tice ;-)

Inace, racunica da li je dinar trenutno hendikep za izvoznike je malko vise komplikovana od proste korelacije sa kursom, i takodje zavisi od mnogo parametara.

Sto se same "jacine" dinara tice, cenim da nisu u pravu ljudi koji misle da je "precenjen" - tacnije, ako bi smo SAMO gledali ekonomiju Srbije i inflatorne tokove, sasvim sigurno bi smo rekli da je dinar apsolutno precenjen.

Medjutim, ako tome dodamo sledece:

- Veliki upliv deviza od strane doznaka porodica iz inostranstva (pre par godina je to bilo cak 15% od GDP-a!!!)
- Turisticku sezonu gde se najvise deviza unosi od strane ljudi koji zive u inostranstvu i dolaze leti u Srbiju
- Stranih investicijama koje su u devizama

I ako znamo da NBS ne stampa niti povlaci dinare, dakle njihova vrednost je iskljucivo rezultat ponude i potraznje, mozemo doci do vrlo logicnog zakljucka zasto je dinar "jak", iako inflatorni tokovi zahtevaju "slabiji" dinar.
[ nkrgovic @ 04.08.2008. 23:43 ] @
Ivane, ti jesi delom u pravu, ali.... Veliko je pitanje da li taj "vanredni" priliv deviza od strane "porodica" iz inostranstva moze da pokrije ogromni spoljnotrgovinski deficit. Ako ne moze, onda se taj deficit pokriva jedino odlivom deviza i slabljenjem deviznih rezervi... Drugo, velika "potraznja" za dinarima je dobrim delom posledica povecanje potrosnje i to, uglavnom, uvozne robe. Ovo mozda prija prosecnom kupcu kratkorocno, ali dugorocno vodi obaranju deviznih rezervi i presipanju deviza iz dzepova gradjana u ruke sacice uvoznika.

Bilo bi dobro da ima toliko stranih investicija da pokriva ovaj kurs dinara, ali ja se plasim da je, pre svega, u pitanju posledica toga da NBS utice na kurs sa ciljem da ostvari odredjene kratkorocne ciljeve, tako da sam kurs nije samo "ponuda i potraznja", vec i pokusaj da se socijalna politika vodi preko monetarne. Bilo bi lepo da si ti u pravu i da je dinar objektivno ovoliko jak, ali ja iskreno sumnjam u to.... Posebno kad vidim kako prolaze investicije, a kako donacije i kako se velika vecina tog novca odliva na korupciju....

Da, tu je i faktor "javne potrosnje", tj. "budzetskih korisnika", i potreba da se njima pruze odredjena primanja, koja ne samo da su nerealno velika u odnosu na privredu, vec su i uslovljena "valutnom klauzulom".
[ dejanet @ 04.08.2008. 23:43 ] @
Ma ljudi stvar je vrlo jednostavna ovo je veštački kurs, NBS baca kroz prozor do 5 miliona evra svaki radni dan , 5 dana u nedelji, da bi držali ovakav kurs, pa računajte. A spoljni deficit je koliko 7-10 milijardi, a koliko je koštao život pre 3-4 godine a koliko sad, to su samo pojavni oblici inflacije koja se zahuhtava....
[ Horvat @ 05.08.2008. 00:13 ] @
koliki je stepen inflacije?
koliko znam kreditne stope povecavaju svaki cas,zbog inflacije,a dinar tu kao jaca ;)...skroz realan kurs...kao i svake godine u ovo doba ;)
[ Bojan Basic @ 05.08.2008. 01:00 ] @
Citat:
dejanet:
Ma ljudi stvar je vrlo jednostavna ovo je veštački kurs, NBS baca kroz prozor do 5 miliona evra svaki radni dan , 5 dana u nedelji, da bi držali ovakav kurs, pa računajte.

Evo, evo, računamo. Sad kad si nam ti otvorio oči, sve je jasno. Ljudi već četiri strane ispisaše kako bi što bolje obrazložili i argumentovali svoje stavove, ali tvoji dokazi su stvarno neoborivi.
[ Shadowed @ 05.08.2008. 01:38 ] @
Citat:
dejanet: NBS baca kroz prozor do 5 miliona evra svaki radni dan , 5 dana u nedelji, da bi držali ovakav kurs, pa računajte.

Kroz koji to? Daj da ja stanem pod taj prozor...
[ Aleksandar Đokić @ 05.08.2008. 03:24 ] @
pa dajte neka bude sad 80, ali nek urade nesto da i zimus bude 80...najrealnije razmiljanje
[ Beltrammi @ 05.08.2008. 07:21 ] @
Strasno puno novca upumpale su i strane banke koje se vode kao domace kroz razno-razne kredite stanovnistvu. To je stvorilo vestacku potaznju i naravno inflaciju. Znaci trosi se nemilice u Srbiji novac koji ne samo da nije zaradjen (to je svugde tako u svetu) vec i novac koji nema pokrice u industrijskoj proizvodnji, a to se vidi iz ogromnog uvoza.

Pitanje za nase strucnjake je sta ce se desiti ako izostanu investicije sa strane ?
[ mrle 011 @ 05.08.2008. 08:25 ] @
Citat:
Beltrammi: ......
Pitanje za nase strucnjake je sta ce se desiti ako izostanu investicije sa strane ?

ima bude sve po picci, sve ce to Trziste da regulise - kazu Strucnjaci.
najvaznije je da smo se mi otarasili one nakaradstine, kada je vojna industrija bila medju prvih pet po izvozu na svetu, kada su srpski tekstilci i kozari izvozili za milijardu godisnje, crvena zastava za pola milijarde, genex ........
[ Miroslav Jeftić @ 05.08.2008. 08:29 ] @
Ne znam da li te je neko obavestio da je Tito umro? Mislim, znam da to može da bude šok...
[ mrle 011 @ 05.08.2008. 08:54 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Ne znam da li te je neko obavestio da je Tito umro? ....

ma cuti, cuo sam.
nek' mu je slava.

nego dal' si ti cuo da ova ekipa, koja je unistila drzavu, ekonomiju, proizvodnju, prirodni prirastaj, sport, kulturu, umetnost, moral, istinu, pravdu, medjuljudske odnose, zdravstvo, skolstvo, vojsku ......... samo i iskljucivo da bi se napljackala, nece jos ni za 100 godina vratiti sve to na predjasnji nivo?
....... sve udruzena sa nj. v. trzisnom ekonomijom.
[ Java Beograd @ 05.08.2008. 09:10 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Ne znam da li te je neko obavestio da je Tito umro? Mislim, znam da to može da bude šok...

Ma ne samo Tito, već i Kardelj a i Krleža !

Nego evo par informacija za one koji baš ne znaju ništa o ekonomiji.

Narodna banka Srbije ima onoliko dinara koliko ima Evra u deviznim rezervama * kurs dinara. Dakle, to nije neograničeno. Kad se dešava inflacija, tj. pad vrednosti valute ? Onda kad se za nepromenjenu količinu deviznih rezervi poveća količina dinara. Štamparija bato ! Oscilacije u okviru jednog do dve procenta su zbog promene u ponudi i potražnji.

Srbija je ranije u deviznim rezervama imala američke dolare, funte, švajcarce i evre. Sada se svega ratosiljala i preko 90% (ne znam tačan podatak) je u Evrima. Zato, kad padne dolar u odnosu na evro, onda padne i u odnosu na dinar.
[ Slobodan Miskovic @ 05.08.2008. 09:23 ] @
To nije tacno Java Beograd, valutna struktura deviznih rezervi zavisi od valutne strukture nasih obaveza prema inostranstvu. Takodje 40% ukupnih deviznih rezervi cine rezerve banaka a devizne rezerve poslovnih banaka cine: efektivni strani novac u trezorima banaka, devize na racunima u inostranstvu i hartije od vrednosti koje banke imaju u svom portfelju.

Devizne rezerve NBS cine potraživanja Narodne banke Srbije na racunima u inostranstvu, hartije od vrednosti kojima raspolaze Narodna banka Srbije i koje glase na inostrane novcane jedinice, specijalna prava vucenja i rezervna pozicija kod Medjunarodnog monetarnog fonda, zlato i efektivni strani novac.

Komletna statistika na : http://www.nbs.rs/export/inter...links/devizne_rezerve_2007.pdf
[ mmix @ 05.08.2008. 09:33 ] @
@shadowed:
Forex se isto kao i stock market izrazava po srednjem kursu, a kad trgujes na forex-u onda ti trade specialist na osnovu rizika odredjuje donji i gornji kurs i disbalans u ove dve marze pomera kurs na gore i dole, slicno kao i stock market samo komplikovanije jer je ukljuceno vise valuta. Posto ja nisam na forex-u ne znam kolika je trenutna razlika, poslao sam mail ortaku koji radi spot trade na forex-u preko brokera da mi sazna, javicu ako mi odgovori.

Citat:
Beltrammi: Strasno puno novca upumpale su i strane banke koje se vode kao domace kroz razno-razne kredite stanovnistvu. To je stvorilo vestacku potaznju i naravno inflaciju. Znaci trosi se nemilice u Srbiji novac koji ne samo da nije zaradjen (to je svugde tako u svetu) vec i novac koji nema pokrice u industrijskoj proizvodnji, a to se vidi iz ogromnog uvoza.

Pa onda ce se desiti ono sto je bilo za vreme sankcija, prvobitna akomulacija kapitala na srpski nacin Inace, sve strane banke se vode kao domace i to je svuda u svetu, ne postoji ni jedna multi-nacionalna banka koja funkcionise kao jedinstveni pravni entitet globalno. Kao prvo to je nemoguce jer nijedan nacionalni zakon koji ja znam ne dozvoljava direktno operisanje stranih firmi na svom terenu jer bi time izbegle pravnu odgovornost za svoje postupke i jos vaznije ne bi placale poreze. I same firme ne zele to da rade zbog rizika, ovako otvore posebnu banku ovde ciji su oni vlasnici 95-96% da ne bi morali da se pravdaju svojim investitorima i ne snose nikakav rizik za poslovanje te banke a ubiru profit kroz dividende i stock value (za vise informacija http://en.wikipedia.org/wiki/Special_purpose_vehicle). Sve te globalne banke kao sto su HSBC, SocGen i ostali su u stvari globalne holding kompanije koje poseduju nacionalne banke. Sto se ekonomije, prava i ostalog tice, SocGen NewYork, SocGen London i SocGen Beograd su tri razlicite firme. Strana banka koja donese evre u ovu zemlju i pusti ih u kredite stanovnistvu ne stvara vestacku ponudu/potraznju ni disparitet sama po sebi jer za svoj radni kapital deponuje NBS-u osnivacki kapital u evrima i za to dobija dinare. Drugi deo tvoje tvrdnje je nazalost tacan, ti krediti povecavaju zaduzenost gradjana i umanjuju njihovu kupovnu moc a potrosene pare mahom odlaze na uvoznu robu koja na kraju odliva te devize nazad uz pojavljivanje dispariteta u kupovnom i prodajnom kursu.

Inace, ne znam zasto se toliko sumnja da je trenutni kurs realno oslikavanje ponude i potraznje? Mi ne koristimo ni fiksni kurs ni "currency band" za odrzavanje kursa, nas kurs je floating, da kurs ne reflektuje ponudu i potraznju pojavili bi se mesetari koji bi pravili profit na teret NBS i banaka, a ni jedni ni drugi nisu veverice da taj profit prepuste mesetarima. To sto se kod nas kurs odredjuje na medju-bankarskom deviznom trzistu je samo posledica toga da banke medju sobom obavljaju trgovinu velikim iznosima reda 100-njak miliona evra dnevno, tako da necija kupovina ili prodaja 100 evra nema nikakav uticaj na ponudu i potraznju.
[ Miroslav Jeftić @ 05.08.2008. 09:34 ] @
Citat:
mrle 011: ma cuti, cuo sam.
nek' mu je slava.

nego dal' si ti cuo da ova ekipa, koja je unistila drzavu, ekonomiju, proizvodnju, prirodni prirastaj, sport, kulturu, umetnost, moral, istinu, pravdu, medjuljudske odnose, zdravstvo, skolstvo, vojsku ......... samo i iskljucivo da bi se napljackala, nece jos ni za 100 godina vratiti sve to na predjasnji nivo?
....... sve udruzena sa nj. v. trzisnom ekonomijom.

A zamisli, ta ekipa koju pominješ, sve sam krem tadašnjeg saveza komunista, saveza socijalističke omladine i ostalih s**** na s.
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2008. 10:26 ] @
Prestanite da reagujete na Mrletove trolove - na svakoj temi se ubaci sa pricom kako je to sad zato sto je "trzisna utakmica" a kako je bilo kul za vreme nekih vec odavno mrtvih diktatora - ej bre, taj copavi o kome prica je umro pre 28 (dvadeset i osam) godina. Prosto je neverovatno da covek na svakoj temi uskace sa istim komentarima, kao neki chat-bot...

On-topic: bio bih jako iznenadjen kada bi NBS mogla da "baca 5 miliona evra svaki dan kroz prozor", i mislim da to nema dodirne tacke sa realnoscu. @nkrgovic, nije bas srpska ekonomija (i jos vaznije, kolicina novca u opticaju) toliko velika da se kurs ne moze menjati sezonskim stvarima kao sto su doznake/"porodice" a i kreditnom aktivnoscu banaka.

Sve te strane banke koje su otvorile poslovnice u Srbiji su unele veliku kolicinu evra kako bi obezbedile dovoljnu kapitalizaciju za njihove kreditne poslove. Prema tome, jasno je koliko je to pritisak na dinarski kurs, i zasto je dinar "jak" u odnosu na evro.
[ Java Beograd @ 05.08.2008. 11:09 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: ... a kako je bilo kul za vreme nekih vec odavno mrtvih diktatora - ej bre, taj copavi o kome prica je umro pre 28 (dvadeset i osam) godina. Prosto je neverovatno da covek na svakoj temi uskace sa istim komentarima, kao neki chat-bot...

LOL
[ sasa_vidic @ 05.08.2008. 11:51 ] @
Citam ES vec godinama, i nikako da se nacudim.
Neki moderatori(da ne imenujem) kao da primaju platu da pisu o tome kako je Srbija...
.....uredjena, stabilna, pravna, ekonomski stabilna zemlja.
Evo , i u ovoj temi sve je po zakonu, NBS radi svoj posao , kurs dinara je odredjen svim
ekonomskim parametrima u realnom vremenu.Uvoz je ok, izvoz je ok, sve je ok.
Da ne pricam o bankama.
I sve to je upakovano u jednu lepu ambalazu protkanu sasvim solidnim znanjem i informacijama iz prve ruke(samim tim me sve to jos vise iritira).

Idem malo off, ali stvarno nema smisla.

Sto se tice teme, kurs dinara je vestacki, kao sto je skoro uvek i bio. Svako ko ima elementarno poznavanje iz ekonomije i zna situaciju u
zemlji ima slicno ili isto misljenje kao ja. Ne bih dublje da ulazim u temu, jer ce se vec pojaviti neki nacitani moderator koji ce da opovrgne celu moju pricu do 5 kolena unazad.

[ Java Beograd @ 05.08.2008. 12:08 ] @
Evo jedan nenačitani nemoderator.
Svi smo mi svedoci, iz davnih (daleko im lepa kuća) devedesetih. kada je kurs STVARNO bio veštački. Niko onda nije bio lud da proda Evro po veštačkom kursu. Da li se ti sećaš tih godina ? Koliko si tad bio star ? Da li znaš kako je izgledala kursna lista u novinama, a kako na ulici ? E, to je veštački kurs !

Sada, koliko se može videti, (naravno, ko hoće da gleda) svako može da kupi Evro, tj. svako i hoće da ga proda po prodajnom kursu. Ajde, budi ljubazan i objasni, šta je tu veštačko, kad jedna privatna strana banka, (zapravo desetak njih) po svojoj slobodnoj volji, ničim prisiljena, hoće da kupuje po 76.5 i da prodaje po 77.8. Šta je tu veštačko ?

Edit: U tvom profilu piše: Datum registracije: 12.04.2008. Zašto me to govori da je tvoja prva rečenica zaobilaženje istine.
[ sasa_vidic @ 05.08.2008. 12:23 ] @
Java, sto se ljutis, ovo je forum, nije ring.
Secam se devedesetih odlicno, to nije bio vestacki kurs , to je bio kriminal.
Forum moze da se cita i bez registracije,(citanje i pisanje se razlikuju, zar ne)a jedan od razloga zasto ne ucestvujem u njemu je upravo taj
kako si se ti meni obratio posle mog posta.
[ tdjokic @ 05.08.2008. 12:26 ] @
Evo sta je vestacko.

Dinar jak, a kad odes da kupis stolicu - domaci proizvod, oni traze VISE dinara nego juce. Dakle, u nasoj prodavnici NIJE jak.

Dinar jak, a kad odes da kupis neku robu iz uvoza - belu tehniku, deo za komp, auto, oni traze dinara po starom kursu eura.

Neki mali broj ljudi prima platu iz inostranstva, u eurima. Ja sam slucajno medju njima (penzija, nije plata). Mi smo slabljenjem eura osteceni, ali mislim da pretstavljamo zanemarljiv procenat (ili promil ili ppm) i da nismo bitni.

Veliki broj ljudi se krpi i prezivljava zahvaljujuci pomoci rodjaka iz dijaspore. E, tu je stvar ozbiljnija. Posla nema, pomoc drzave nikakva, a kad ti neko posalje eure ti za njih dobijes manje hleba, mleka, struje.

Bas me zanima po kom kursu carina obracunava carinu - po "jakom" ili "slabom"? Dinar je jak PREMA EURU zato sto ne moze da se placa eurima ali je dinar slab i sve slabiji prema hlebu, mleku, struji, kvadratu stana, sto znaci da je on lazno jak. Masu ljudi zabole sto se za dinar dobija sve vise eura kad od njih u samoposluzi na kasi traze sve vise dinara!
[ dejanet @ 05.08.2008. 12:43 ] @
Kao što rekoh,stvari su jednostavne,
ako uzmemo da je inflacija vrsta poreza, čija visina zavisi od toga koliko se više troši nego što 'ima', a strane banke koje su upumpale devize sve do jedne ostvaruju enormne profite kod nas (sve do jedne imaju veće stope profita nego bilo gde u evropi) , pitanje je ko plaća taj porez zvani inflacija. Nije teško odgovoriti:

- nešto malo izvoznika
- ljudi koji žive od doznaka iz inostranstva raznih vrsta
- svako ko ode u prodavnicu po hleb i mleko

Kurs je samo sredstvo tog poreza.
[ sasa_vidic @ 05.08.2008. 13:01 ] @
Tako nekako, U pravu si Dejanet.
Zagubio sam link,uglavnom , zvanicni podaci.... U prvih 6 meseci ove godine banke u Srbiji su ostvarile PROFIT(ali pazi profit) kao za celu predhodnu godinu.
Eto sta je procvat, kada bankarski sektor udvostuci dobit za tako mali vremenski period.
Citajuci izmedju redova dolazimo do koje konstatacije...
[ mmix @ 05.08.2008. 13:18 ] @
Vala, ovo sad prvi put cujem da je kurs i inflacija = porez

Ajd da krenemo redom:

1. Banke ostvaruju enormne profite iz dva razloga:
- realno ne postoji konkurencija medju bankama u Srbiji i sve naplacuju svoje usluge enormnim tarifama, verovatno to uredjujuci preko udruzenja banaka (sto je nista manje nego najobcniji kartel)
- one to rade zbog sistematskog rizika ulaganja u rizicni region srbije, da strane banke ne "privredjuju" velike ROI ne bi ni dolazile ovde vec bi pare ulozile na druga trzista sa manje rizika. Srbija koliko znam ima kreditni rizik BB sto je veoma lose i samim tim investitori ocekuju profit koji ce pokriti njihov rizik.

2. Inflacija nije ekonomska vec politicka kategorija u kojoj se stabilnost valute balansira sa potrebom ekonomskog razvoja da bi se suma sumarom ostvario visak drustvenog proizvoda i nasla "zlatna sredina". Svaka vlast, cak i ova nasa, moze da ekonomskom politikom izvede veoma minimalan rast inflacije samo sto bi nusprodukt toga bio totalna stagnacija privrede i prazni rafovi isto kao sto bi to ucinila i hiperinflacija. Ono sto nas ubija ovde su poslodavci koji ne uskladjuju plate zaposlenih sa rastom cena na malo; vi posmatrate samo jednu stranu jednacine gde cene rastu, ali veca cena znaci i veci revenue za firme samo sto firme koriste visoku stopu nezaposlenosti da vam ne povecavaju plate i zadrze taj inflatorni visak za sebe. U posmatranju ekonomskog boljitka stanovnistva totalno je nevazno da li je hleb 1000 dinara ili 33 dinara i da li je to 0.5e ili je 300e, ono sto je vazno je koliko sati moras da provedes na poslu da bi kupio taj jedan hleb (iz tih razloga i zavod za statistiku posmatra tu famoznu "potrosacku korpu").

3. Carina obracunava po srednjem kursu na dan carinjenja i dazbine naplacuje u dinarima.

4. Ziralni kurs za skupu robu iz uvoza je vec objasnjen i potice od uvoznika i sluzi kao metod nivelacije cena. I dalje ne kontam sta tu nije jasno i zasto se od uvoznika i prodavaca ocekuje da snose rizik i troskove promene kursa. Ne pricamo o mleku, hlebu i renti, pricamo o luksuznoj robi, ako ti cena ne odgovara nemoj kupiti ili sacekaj sledecu paletu koja ce ici po nizoj ceni.

[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2008. 13:27 ] @
Citat:
sasa_vidic
Sto se tice teme, kurs dinara je vestacki, kao sto je skoro uvek i bio.

Kako moze kurs da bude vestacki ako:

1. Svi kupuju slobodno evre po tom kursu
2. Svi prodaju slobodno evre po tom kursu
3. Ne postoji ni jedan dokaz da NBS stampa pare ili povlaci masovno dinare iz opticaja

Prema tome, nista ne ukazuje da je kurs "vestacki", kao sto Java Beograd rece, svi mi znamo sta znaci vestacki kurs jer smo preziveli 90-te: vestacki kurs je kada drzava kaze da je "1 DM = 6 din" a za te pare ne mozes ama bas nigde da kupis ni 20 pfeniga vec celokupna privreda racuna "1 DM = 35 din". To je vestacki kurs.

Evo tebi jedan predlog - ako je, kao sto kazes, kurs dinara "vestacki", onda lepo idi zaradi, recimo, evre negde napolju i vrati se u Srbiju i probaj da ih prodas po nekom tvom "pravom" kursu i vidi da li ce neko da kupi... Nece, a zasto? Jer cela zemlja moze slobodno da kupuje i prodaje dinare/evre po tzv. "vestackom" kursu... Pa kako onda "vestacki"?! :)

Citat:

Tako nekako, U pravu si Dejanet.
Zagubio sam link,uglavnom , zvanicni podaci.... U prvih 6 meseci ove godine banke u Srbiji su ostvarile PROFIT(ali pazi profit) kao za celu predhodnu godinu.
Eto sta je procvat, kada bankarski sektor udvostuci dobit za tako mali vremenski period.
Citajuci izmedju redova dolazimo do koje konstatacije...

Citajuci "izmedju redova" dolazimo do konstatacije da je Srbija bila zemlja u kojoj nije postojalo bankarsko trziste do pre nekoliko godina i da su tokovi novca bili u crnoj ekonomiji, i da, kao i u svim tranzicionim zemljama, ceo sektor raste jako puno. Ako imas jedan par cipela i kupis jos jedan, uvecao si svoje cipele za 100%.

U Srbiji je tokom prosle godine doslo do strahovitog rasta u legalnoj prodaji nekretnina, preko racuna i u mnogim slucajevima preko kredita, pa tu mozes naci i razloge za tvoju konstataciju o rastu profita banaka.

Kako danas gradjani kupuju stanove uglavnom uz pomoc kredita a ne uz pomoc para iz carape, to znaci da se sve placa preko racuna - jasno je i zasto su banke odjednom postale mnogo profitabilnije. To je samo dokaz da gradjani imaju vecu kupovnu moc, jer ne mozes imati jake banke uz siromasne gradjane (USA je najbolji primer - vrednost banaka je desetkovana zbog krize koja je umanjila kupovnu moc gradjana)
[ dejanet @ 05.08.2008. 13:31 ] @
Prijatelju, ako nisi čuo da je inflacija porez, bez obzira šta si po struci,onda ništa..

Samo želim da skrenem pažnju ljudima da paze kada dogovaraju/potpisuju poslove koji donose dodatnu vrednost , kao što je npr. neki IT projekat i sl., da uračunaju sve ove faktore o kojima pričamo, da se ne prevare.

Rad je postao 'loose' kategorija kod nas.

[ sasa_vidic @ 05.08.2008. 13:36 ] @
Evo opet, sad samo za Ivana Dimkovica

Neki moderatori(da ne imenujem) kao da primaju platu da pisu o tome kako je Srbija...
Evo , i u ovoj temi sve je po zakonu, NBS radi svoj posao , kurs dinara je odredjen svim
Da ne pricam o bankama.
I sve to je upakovano u jednu lepu ambalazu protkanu sasvim solidnim znanjem i informacijama iz prve ruke(samim tim me sve to jos vise iritira).
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2008. 13:38 ] @
Kako moze inflacija da bude porez? Porez je finansijski instrument kojim drzava zadrzava deo prihoda od profita pojedinaca i preduzeca, i koji sluzi za finansiranje drzave.

Jos nisam cuo da drzava profitira od inflacije i da taj "profit" koristi za svoje finansiranje :)
[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2008. 13:42 ] @
Citat:
sasa_vidic
...

Dakle, na moje vrlo konkretno pitanje kako moze kurs da bude "vestacki" ako je prodaja dinara/deviza slobodna i funkcionise bez problema vec godinama ti odgovaras nekom svojom licnom opservacijom na racun moderatora, koja je jos i pogresna (jer ne smatram da u Srbiji ekonomija funkcionise kako treba)?

Eto, Java Beograd nije moderator - pa ti je odgovorio na isti nacin kao i ja.

Vidi, moras razdvojiti necije neslaganje sa elementarnim greskama, kao npr. o tom "vestackom dinaru" sa tim tvojim "cudjenjima" o nekom navodnom slaganju moderatora sa politikom NBS. Ne secam se da sam igde rekao i da je "Izvoz OK" "Uvoz OK" u Srbiji, niti bilo sta sto navodi na te tvoje zakljucke.

Naravno, ne pada mi na pamet da prihvatam neke fantazije koje se ne zasnivaju na faktima - pa cu se u svakom momentu na ES-u zaloziti za argumentovanu diskusiju sa cinjenicama.

Sto to sto ti u ovom momentu radis, svakako nije.

Dakle, ili izvoli objasni kako je to kurs dinara "vestacki", i odakle dolazi novac kojim NBS navodno odrzava taj "vestacki kurs" posto je potpuno jasno da je trgovina devizama u Srbiji potpuno slobodna i obavlja se upravo po "vestackom" kursu sve ove godine - ili nemoj odgovarati na te stvari nekim svojim licnim stavovima u vezi pojedinaca sa kojima razgovaras na ovom forumu.
[ mmix @ 05.08.2008. 13:57 ] @
Pa cuo sam, kako nisam, ima toga na gomili conspiracy sajtova i stalno se pominje u okruzenjima gde drzave emituju pare bez pokrica da podmire troskove, kao sto to radi USA sada.
Vidis, gde god da zivis imas inflaciju. Samo sto na primer tamo gde sam ja bio na Bermudskim ostrvima "labor law" odredjuje mom poslodavcu da mora da nivelise moju platu na svakih 6 meseci u skladu sa rastom cena na malo, pa iako je hleb za te tri godine poskupeo 15% moja plata je u medjuvremenu porasla 22%. I ne vidis nikog da kuka kako je inflacija porez i super im je jer im sa rastom plate i opadanjem rate kredita ostaje sve vise para. I Ivan ti je mislim pri pocetku price preneo svoja iskustva sa Nemackom. Inflacija nije zlo i nije porez, to je politicka kategorija i samim tim njeni efekti su rezultat politike.

Citat:
sasa_vidic: Neki moderatori(da ne imenujem) kao da primaju platu da pisu o tome kako je Srbija...

Ko je ovo uopste rekao? Nije ni jedno od ta cetiri, sto je i glavni razlog zbog kojeg je kreditni rating nizak a inflacija dvocifrena. A NBS radi svoj posao i kurs dinara nije vestacki. To sto vam Jelacic nije dao da se zaduzite do guse ne znaci da ne radi svoj posao kako treba, jer vidis kad se vi svi zaduzite hiptotekama i potrosackim kreditima i kad vam svakog meseca 70% od obe plate ode na servisiranje tih kredita onda vi gundjate i kukate kako nemate para ni za sta i sto je jos gore vi stvarno i nemate vise para za trosenje pa nema ko vise da kupuje i ono malo sto se ovde proizvodi sto vodi u recesiju, pa onda gomila vas sa hipotekama ostane bez posla i izgubi kuce i onda mrzite ceo svet. Vama je neophodna ovakva NBS da vas zastiti od samih sebe.
[ sasa_vidic @ 05.08.2008. 13:57 ] @
Necu da objasnjavam.
[ dejanet @ 05.08.2008. 14:07 ] @
@Dimković

Inflacija je porez, koji plaća društvo, različiti slojevi različito.

A dobit za državu je što gubitke tj. troškove koje pravi i koji su veći od budžeta(dobijenog od regularnih poreza), raspodeljuje na društvo ne adresira na sebe, tj u svoj bilans.

Kurs je veštački zato što ne prati te gubitke,minuse koje pravi država, već ga brani intervencijama (5 mil evra/dan) , iz deviznih rezervi, znači ne brani ga iz budžetskih prihoda ili državnih rezervi (zlato,akcije), tj svojih para, nego tudjih (ob. rezerve banaka, štednja gradjana).

Primer slobodnog kursa je $dolar, koji pada u odnosu na evro, zbog tekućih problema US ekonomije.

Tačno je da možemo kupiti evro po sadašnjem kursu u banci, ali (ne želim da se sećam 90 tih) za vreme Jezde i Dafine 7,8 meseci si mogao da uložiš i da podigneš pare, dok nije puklo.

[ Ivan Dimkovic @ 05.08.2008. 14:09 ] @
Znaci, da objasnjavas, kazes, "neces" - ali zato nemas problem da upucujes ad hominem komentare na racun moderatora koji, pritom, nemaju bas puno uporista u realnosti ;-) Dobro.

Ipak, bicu dobre volje, pa cu te zamoliti da razmislis malo o tom tvom "vestackom kursu", i pomoci ti:

Dakle, ako je kurs dinara, navodno, "nizak" i treba da bude 120-150 din kako neki ljudi i "eksperti" kazu... NBS bi morala da svaki dan ili upumpava devize ili da uklanja dinare sa trzista kako bi vestacki uz pomoc distorzije u ponudi i potraznji oborila dinar.

OK, to zvuci odlicno u teoriji, hajde sad da vidimo kako NBS to moze da uradi:

1. NBS ima devizne rezerve... Ima, to je tacno... Samo, sve statistike kazu da devizne rezerve rastu, i postoji audit nad njima tako da nije moguce jednostavno lagati o tome - dok bi u slucaju nekog ulivanja deviza od strane NBS doslo do smanjenja deviznih rezervi i vrlo verovatnog praznjenja... Dakle, to ne moze biti.

2. NBS zajmi pare negde i pumpa devize u sistem... Lepo, a odakle? Vlada Srbije skuplja porez - ali je budzet svake godine potrosen pre kraja godine, tako da to sigurno nije mesto odakle se mogu uzeti pare, pre ce biti da NBS zajmi pare Vladi svake godine ;-) NBS takodje ne moze da uzima nikakve zajmove od stranih drzava. Dakle, nije ni to...

3. NBS uklanja dinare iz opticaja kako bi im povecala vrednost. Odlican predlog, samo ako uzmemo u obzir rast GDP-a i navodni disparitet izmedju "vestackog" (80 din) i nekog "pravog" kursa (120-150 din) dosli bi do situacije da na trzistu ne bi vise bilo dinara dovoljno za trgovinu... Kako se ni to ne desava, tesko je pomisliti da dinari nekom magijom "nestaju"... Nije ni to.

Eto, osim ova 3 ja ne mogu da vidim ni jedan drugi nacin na koji bi NBS pravila neki "vestacki" kurs + tako nesto bi bilo odrzivo na vrlo kratak rok posle cega bi se jako brzo videle posledice, jer u ekonomiji - bas kao ni u fizici, nije moguce ni od cega stvoriti nesto.

Prema tome, nisam bas ubedjen u tu teoriju :) Slobodan si da je testiras, ali faktima.

Citat:
dejanet
Kurs je veštački zato što ne prati te gubitke,minuse koje pravi država, već ga brani intervencijama (5 mil evra/dan) , iz deviznih rezervi, znači ne brani ga iz budžetskih prihoda ili državnih rezervi (zlato,akcije), tj svojih para, nego tudjih (ob. rezerve banaka, štednja gradjana).

To bi znacilo da bi drzava jako brzo ostala bez deviznih rezervi - a devizne rezerve rastu. Nece biti da se to slaze :)

Citat:

Tačno je da možemo kupiti evro po sadašnjem kursu u banci, ali (ne želim da se sećam 90 tih) za vreme Jezde i Dafine 7,8 meseci si mogao da uložiš i da podigneš pare, dok nije puklo.

Ako me pamcenje drzi, dinar je stabilan vec duzi niz godina - bez obzira na razne teorije o njegovoj "precenjenosti" - mislim da ni centralne banke mnogo bogatijih zemalja ne bi imale taj novac da ga vestacki odrzavaju na tom nivou vise od par meseci.
[ dejanet @ 05.08.2008. 14:34 ] @
Dimkoviću, ala si ti uporan čovek

Suština je da je država maksimizirala svoje troškove na osnovu keša u evrima koji se kao što kažeš nije stvorio sa Marsa, već privatizacijom i nešto malo stranim ulaganjima i doznakama iz inostranstva.

Ta maksimizacija ide direktno po ledjima ljudi koji su van državne 'pipe'..

Štos je što se tu stvari menjaju mnogo na gore a država neće ili ne zna da gleda min,max i prevojne tačke te funkcije.

E sad ja mislim da oni napuštaju formulu kojom su došli do maximuma koji mogu da potroše, koja više nije tačna i kreću da cepaju onako od 'oka'.

Formula kako potrošiti što više , bilo da su koristili linearno programiranje ili klasične funkcije, sadrži elemente (inflacija,kurs, ...).

..neki pravi ekonomista bi rekao i da je sav novac koji nema robu iza sebe u stvari inflatoran.

[ Java Beograd @ 05.08.2008. 14:44 ] @
Alo bre ljudi !
Odavno je čitav finansijski sitem Srbije pod prismotrom EU. Pa šta mislite, (imajući u vidu koliko je para uloženo od strane banaka i drugih svetskih kompanije) da bi nam dozvolili da se opet štampamo pare i radimo slične gluposti ? Da bi nam dozvolili da se igramo sa kursom ?
[ dejanet @ 05.08.2008. 14:48 ] @
E čoveče, nadam se da neće dati i da će nam skinuti vize, da mogu da sednem u kola i napakujem gepek robe kupljenim
evrima koje sam zaradio na istom tom zapadu, a ne da me ovde j* redom od Miškovića do NBS...
[ Comrade @ 05.08.2008. 18:11 ] @
1 Euro = 89.4508671 Serbian dinars

http://www.google.com/search?q...:official&client=firefox-a

[ mrle 011 @ 05.08.2008. 22:08 ] @
offtopic:

Citat:
Ivan Dimkovic: Prestanite da reagujete na Mrletove trolove .......

e, a jel' ovo molba, pa si zaboravio da stavis "molim vas" ispred, ili zelja, pa si zaboravio "bilo bi dobro/pozeljno/itd"?
ovako, posto je imperativ u pitanju, ispade naredba.
k'o da si nedajboze neki komesar.

Citat:
Ivan Dimkovic: ...... Prosto je neverovatno da covek na svakoj temi uskace sa istim komentarima, kao neki chat-bot...

da znas da se i meni cesto ucini da se iza nekih nickova ovde kriju chatbots.
"zasto je pampers najskuplji", "zasto je internet najskuplji", "zasto u reklami pise jedna cena, a na licu mesta je druga" ......
zasto ovo, zasto ono ....... i uvek isti odgovor - "sve ce to trziste regulisati".
a kad pitam - zasto trziste to vec nije uradilo - nikad nema odgovora.
stvarno k'o neke masine, bozemesacuvaj.

Citat:
Ivan Dimkovic: .... na svakoj temi se ubaci sa pricom kako je to sad zato sto je "trzisna utakmica" a kako je bilo kul za vreme nekih vec odavno mrtvih diktatora - ej bre, taj copavi o kome prica je umro pre 28 (dvadeset i osam) godina .....

zasto te to toliko nervira?
sta ima lose u mojoj pozitivnoj nameri da podsetim kako je nekad nesto bilo, tj. kako bi mozda mnoge stvari trebale da budu?
ovo je bre samo forum.
pa ja kad bih se jos i na forumu zivcirao, pored ovog stvarnog zivota, ja ziv ne bih bio.

znas kako kaze ona poslovica,
sto ljudi - sto cudi,
sto zena - dvesta sisa.

a znas li ti koliko mene nervira ta tvoja/vasa ideologija, religija, "trzisna utakmica", sta li je, o kojoj vi stalno pricate?
evo danas sam bio u prodavnici i vidim tamo francusku vodu.
to je to tvoje trziste, jel' tako.
ti bi sad rek'o sloboda, neka kupuje ko 'oce, a ko nece ne mora, jel' tako?
a zasto ne bi dozvolio da neko ima drugacije misljenje, drugacije poglede na stvari?
da neko razmislja koliko je otrova okolo ispusteno da bi se ta voda i sve sto je potrebno za njenu proizvodnju, pakovanje, transport itd. napravilo.
koliko se prljave nafte i izduvnih gasova ispusti u atmosferu dok sleperi vozaju tu vodu hiljadama kilometara po planeti.
koliko je okolo razbacanih plasticnih flasa i najlona od pakovanja te vode.
da li dozvoljavas da neko pomisli da je sve to jedna prevara.
na jednoj strani zagadjujes sve zivo, pa i vodu, a na drugoj nudis slobodu, trziste i biznis, prodavajuci je u flasama.
zasto bre da nasa deca placaju vodu, hebote?
sto neko rece negde, da su komunisti prodavali vodu za pice, odmah bi bili pomlaceni.

zasto mislis da su svima nama potrebni tvoji grafikoni, tabele, procenti, brojevi .... o bankama, profitima, trzistu, berzama, kursevima i kojekakvim sve ne cudima.
da li mozes da zamislis da su neki ljudi bez svega toga svesni da ova planeta postaje nepodnosljivo zagadjena zbog te tvoje religije, te masovne proizvodnje i potrosnje, koja je stub tog sistema.

kazes da je socijalizam/komunizam propao zato sto nije bio kompatibilan sa ljudskim mozgom i njegovom pohlepnom g*zicom.
slazem se, ali da li dozvoljavas da neko misli kako ta tvoja ideologija, trzisna utakmica i sloboda nisu kompatibilni sa zivotom i sa prirodom, sa ovom planetom?

da li znas da 200 vrsta, biljnih i zivotinjskih, unistavamo dnevno svojom aktivnoscu?
zagadjujuci sve zivo da bi proizveli bespotrebne stvari kojima bolesnici tvoje religije zadovoljavaju svoje pohlepne g*zice.
strucnjaci kazu da je izumiranje jedne vrste godisnje prirodan proces.
mi istrebljujemo 200 vrsta dnevno da bi neki japi imao jos veci camac ili bmw.

izvesno je da cemo do kraja ovoga veka istrebiti pola zivih vrsta na planeti, zarad tog sistema za koji ti/vi tvrdite da je prirodan i najbolji moguci, jer je kompatibilan sa ljudskim mozgom.

i sta sad mrle treba da radi, dok je u svom zivotu svedok unistavanja citavih eko sistema i seca suma - a svaki dan u postanskom sanducetu nadje 20 nekih glupavih reklama za neke gluposti, koje odmah baca?
da cita po forumu tvoje grafikone o profitu i da se zivcira?
pa idi begaj.

ili je mozda tebi samo krivo sto je mrle, u svoje vreme, prelazio granicu sa onim crvenim pasosem samo na pokaz korica, a ti moras da cekas po nekim redovima za nekakve vize i slicne gluposti?
;)
[ Pirossi @ 06.08.2008. 00:25 ] @
Dimkoviću, tačno je ovo što dejanet tvrdi da država koristi inflaciju kako bi blago oporezovala stanovništvo. [linak]
sećam se te rečenice iz udžbenika političke ekonomije kao da sam juče učio.
[ mmix @ 06.08.2008. 09:50 ] @
Aman ljudi, inflacija nije porez, u situacijama koje vi konstanto potencirate ima efekat gubitka bogatstva ali taj isti efekat oseca i drzava i budzet i emitovanje novca bez pokrica u rezervama i rastu ekonomije je krivac za tu situaciju gde je nas primer hipeinflacije bio najgori primer, ameri vec godinama rade to isto ali na manje ali se i njima to obija o glavu. Grubo receno, u situacijama gde indeks rasta ekonomije prevazilazi stopu inflacije ona nije losa, zapravo je dobra jer omogucava tu stopu rasta ekonomije sto vodi ka vecem zaposljavanju i vecem broju ljudi sa primanjima i manjem broju ljudi koji zavise od budzeta za prezivljavanje. Populacije svih nacija su u rastu i niko sebi ne moze da priusti stagnaciju privrede zarad nulte inflacije (koja je cak veoma tesko dostizna), stasavaju novi ljudi i nove porodice i potrebni su novi poslovi da drustvo ne bi siromasilo. Ako vec citirate knjige iz ekonomije onda ih bar procitajte cele. Ekonomisti ce uvek kukati na inflaciju zato sto su vise vezani za investitore nego za drzavu, sto ne znaci da im tu treba izaci u susret.

Trenutno nasa inflacija, a bogami i inflacija u mnogo jacim drzava ovog sveta, je posledica energetske zavisnosti. Nafta je otisla troduplo u odnosu na nivo od pre par godina, a taj energent se koristi u transportu svih proizvoda i ucestvuje u njihovim maloprodajnim cenama. Skok cena energenata je digao cene na malo i samim tim inflaciju bez ekvivalentnog rasta ekonomije i samim tim je negativno uticao na nasu kupovnu moc posto taj visak u ceni nije otisao nama nego se slio inostranim izvoznicima energenata. Ajd sad nek neko objasni kako je ovde drzava oporezovala bilo koga inflacijom?

Citat:

E vala stvarno vise sa ovim Citibank kursom. Evo, pazi ovako, kod mene je evro 120dinara. Nazalost nemam dinare da vam prodam po kursu od 119, ali cu vam rado prodati sve evre koje imam po 121 dinar. Ima li zainteresovanih? Ajd sad "cimnite" Citibank pa ih pitajte da im prodate 1000evra za 89,450 dinara pa da vidimo koliko se njihov odgovor razlikuje od moje ponude

[ Beltrammi @ 06.08.2008. 22:41 ] @
jedan tebi, jedan meni;
dva tebi, a jedan, dva meni;
tri tebi, a jedan, dva, tri meni;
.....
stocetri tebi, a jedan, dva,....
.....
[ Shadowed @ 07.08.2008. 00:43 ] @
Mrle 011, nije problem ni u tvom misljenju ni u izlaganju istog. Problem je sto troll-ujes i iznosis ga kada nema nikakve veze sa temom i.. pa, pravo receno - smaras.
[ Mr. Bond @ 07.08.2008. 04:52 ] @
Mislio sam da se ne oglasavam na owoj temi jer sam video da je krenula ozbiljna diskusija na mnogo vecem nivou (sto se ekonomije tiche) od one koja je meni poznata medjutim Mrle pretera ga wala i ti sa zastitom ziwotne sredine i komunizmom.

Jesu lepo ljudi ziweli pod Titom? Jesu.... a sad mi mladi moramo da vracam kredite koje je tjopawi uzimao da svima napuni guzicu i da swi budu srecni TAD! A sta cemo sad? E sad nam je kriwa NBS, Vlada, EU, USA, Rusija i ne znam ni ja wishe ko ne mogu da pohvatam koliko mi to Srbi imamo neprijatelja.... Mozda politickih ali ekonomskih? Svi oni ovu Srbiju kakwa god da je vide kao trziste na koje mogu da plasiraju swoje proizwode/usluge (u slucaju banaka to je novac).

One nece uloziti nowac u rizicno trziste vec ce se prwo uweriti da je sigurno (da nije ne bi bilo raznoraznih banaka na swakom cosku - ima ih wishe nego prodavnica... cigare nemam gde da kupim al evre imam). Zato sam apsolutno siguran da je dinar sada pod nezvanichnom kontrolom EU....

A sto se ziwotne sredine tiche ... kazes da je neko rekao da ce vodu za pice ljudi morati da plate kod Tita bio bi streljan ... tachno - zato su nam vodovodne i kanalizacione cevi stare 50 godina... swaki dan negde pukne :)

Ako oces zdrawu sredinu i prirodu ... brate idi u neku dzunglu i uziwaj dok mozes, samo tamo nema slawine da odwrnes i pijes wodu, nema ni prodawnice da kupis hleb .... nema nishta :)

Izwinjavam se ostalim ucesnicima koji su ipak vodili pametan razgovor do ove strane na upadu.
[ bobiska @ 07.08.2008. 07:27 ] @
Citat:
Mr. Bond
Jesu lepo ljudi ziweli pod Titom? Jesu....

Ko te ovo slagao?
[ extramedia @ 07.08.2008. 14:17 ] @
Mnjah.... da, extra su ziveli pod Titom.... narocito oni koji su osvojili glavnu nagradu u nagradnoj igri "Zivi kao komunjara" i osvojili neogranicen boravak na brojnim odmaralistima plavog Jadrana.. kao Goli Otok na primer.

Elem.. ajde dosta sa politikom :P
[ Mr. Bond @ 07.08.2008. 14:45 ] @
Ironija je bila u pitanju al izgleda da za neke mora da se pise sve bukvalno...
[ bobiska @ 07.08.2008. 15:52 ] @
Sta bukvalno? U nastavku tvog izlaganja se lepo vidi da si ubedjen da je svima bilo lepo i da mi to sada iskijavamo. Donekle je i tacno, ali ne vidim tu nikakvu ironiju. Bar ne u tom delu price.
[ germanchc @ 07.08.2008. 17:41 ] @
"Prekinuti s cenama u dinarima"

mozda je jedan od razloga sto mnogo deviza ulazi u zemlju za potrosnju (gradjanski krediti i kupovina preduzeca i trzista) NBS terorise gradjana svojom restriktivnom politikom da sve mora da bude u dinarima, novi dinari se nestampaju i automatski dolazi do jacanja dinara u zemlji jer je nestasica dinara, pa ako su toliko sigurni u jacinu SVOG dinara neka puste paralelni platni promet i u dinarima i u evrima.

a i bice jako lepo za jedno 2-3 godine kada prodje ovaj honeymoon sa prodajom svega sto vredi u zemlji a dotle se usput zaduzi narod sa kreditima po 200 evra mesecno e onda cemo videti jacinu naseg dinara koji ako ne bude vredeo 150din. bice dobro. a povrh svega setite se da banke daju kredite vezane u eurim i svajcarcima ali ih isplacuju u dinarima :)

PS: imam i jedno pitanje za nekoga ko se malo vise razume , sta je u srbiju ulozeno kao strana investicija a da nije cista kupovina trzista i postojecih preduzeca ? ovo pitam posto sam pre neki dan cuo da ministar za dijasporu kaze da je srbiji neophodno 8-9 milijardi dolara godisnje stranih investicija za koje se nada da kada prestane privatizacija ulaze kao investicije nasih ljudi u dijaspori u "greenfield" projekte .
[ Ivan Dimkovic @ 07.08.2008. 19:32 ] @
Citat:

PS: imam i jedno pitanje za nekoga ko se malo vise razume , sta je u srbiju ulozeno kao strana investicija a da nije cista kupovina trzista i postojecih preduzeca ?

Recimo, otvaranje trece mobilne mreze je bila cista greenfield investicija.

Na primer, u 2006 je u Srbiju ulozeno 4 milijarde EUR od cega je 1.2 bilo na greenfield investicije.
[ germanchc @ 07.08.2008. 20:22 ] @
hmm jeste u pravu si ali mislim da je to i najveca greenfield investicija , vredna nekih 320mil + 100mil ulaganje ,do 2004 godine to su bile neke banke koje su samostalno dosle (bez privatizacije postojecih), pa posle merkator, metro i tako neke trgovinice .

ako je ukupno ulaganje 2006 godine bilo 4milijarde evra bas me interesuje gde ce se naci ta kolicina investicija kada se zavrsi privatizacija :( znajuci kako nam je sposobna drzava da privuce kapital u najmanju ruku ce buzdet biti prazniji za polovinu pa cemo videti kako ce ziveti npr. penzioneri, vojska,prosveta i svi koji su na budzetu.
[ Beltrammi @ 07.08.2008. 22:30 ] @
bojim se da te strane investicije nece biti tako izdasne kao sto se ocekuje. One to vec i nisu.

Zapad se dosta vec ispumpao po Istoku, a Srbija ima relativno skupu radnu snagu i uz to ogromne politicke probleme i potpuno polarisano stanovnistvo. Ne postoji ni jedan brend Srbije i zemlja nije fokusirana na maksimalno koriscenje svojih glavnih resursa. Pored toga Srbija je vec bogatija od nekih zemalja EU a ni na kartu solidarnosti ne mozemo da racunamo.

Sto se tice dijsapore i njenih ulaganja, tu mislim da ne treba gajiti nikakve iluzije. Ukoliko se odrzi ovaj nivo kursa dijaspora ce odustati i od trivijalnog kupovanja nekretnina, a kamoli od nekih ozbiljnih ulaganja.
[ pctel @ 08.08.2008. 08:32 ] @
Citat:
Sto se tice dijsapore i njenih ulaganja, tu mislim da ne treba gajiti nikakve iluzije. Ukoliko se odrzi ovaj nivo kursa dijaspora ce odustati i od trivijalnog kupovanja nekretnina, a kamoli od nekih ozbiljnih ulaganja.

Zbog...?

Nego, sve je ovo offtopic pa se ne bih upustao u prizivanje pameti nekih koju ovde seju razne nebulozne tvrdnje. Da se vratimo na temu, evo jedne informacije od mene - zabranjeno je dovesti kupca u zabludu u pogledu visine cene, tj. stvoriti kod njega utisak da je cena niza nego sto jeste. To sve mozete procitati u Zakonu o zastiti potrosaca. Sa tim se nece prekinuti dok kupci ne pocnu masovno da podnose prijave trzisnoj inspekciji. Od kazni za ovakve prekrsaje moglo bi se skupiti ~1.000.000 EUR-a, sto nije mnogo ali nije ni za bacanje.
[ mmix @ 08.08.2008. 09:29 ] @
Citat:
pctel: Da se vratimo na temu, evo jedne informacije od mene - zabranjeno je dovesti kupca u zabludu u pogledu visine cene, tj. stvoriti kod njega utisak da je cena niza nego sto jeste. To sve mozete procitati u Zakonu o zastiti potrosaca. Sa tim se nece prekinuti dok kupci ne pocnu masovno da podnose prijave trzisnoj inspekciji. Od kazni za ovakve prekrsaje moglo bi se skupiti ~1.000.000 EUR-a, sto nije mnogo ali nije ni za bacanje.

Pa pazi, ako ja tebi kazem da procesor kosta 100 evra/bodova po 77 dinara i da ta cena vazi danas, gde to podpada pod zabludjivanje? Ta moja tvrdnja je neka vrsta verbalne profakture sa kratkim rokom trajanja koju stiti taj zakon koji ti pominjes, slicno kao pisana profaktura sa rokom od tri dana za firme. Ti u principu nemas osnovu za zalbu inspekciji jer te niko nije prevario nigde, ono sto ti je receno to i dobijas. Vi svi zaboravljate da vi kontrolisete trgovinsku transakciju cinjenicom da drzite pare u rukama, trgovac moze da radi sta hoce i da izmislja kakve god hoce varijante ali bez pisanog ugovora ne moze nikog od vas da natera da mu date pare. Ako ti neko kaze da je procesor 7700 i da stize sutra i kad dodjes sutra on kaze "e sad je 7800 zbog ziralnog kursa" nikog od vas on ne moze da natera da date te pare. Ako vam ne odgovara nova cena ili se iscenjkajte nazad na staru cenu ili nemojte kupiti, pa on nek cuva procesor na lageru. Apsolutno mi nije jasno zasto vi svi ocekujete da vas drzava stiti u situacijama gde vam zastita uopste nije neophodna.

[ Beltrammi @ 08.08.2008. 09:42 ] @
@pctel

Skok cena u Srbiji je veci nego na zapadu i normalno ljudi u dijaspori mogu sve manje i manje da kupe za prakticno isti novac. Uzgred nije ovo nikakav off vec upravo pogadja u sredu. Jer:

Jak dinar steti izvozu robe tj. privlacenju novca u Srbiju. Ne vidim zasto bi dijaspora tu bila izuzetak. Znaci dinar je 75 dinara sada. Ok braco nema frke, eto mene u oktobru kad bude 85.
[ mmix @ 08.08.2008. 10:02 ] @
To se ne odnosi na nekretnine, cene istih su markirane u evrima kao sto su i krediti markirani u evrima i promena kursa ne utice na rast cena nekretnina, to sto cene rastu su posledica pojavljivanja hipotekarnih kredita za gradjanstvo i generalne prenaseljenosti i drasticnih razlika u ekonomskom potencijalu izmedju regiona u srbiji pa cene variraju od 250e do 6000e po kvadratu. Ako hoces terasu u knez mihajlovoj onda moras da se isprsis vise i nije to samo u Srbiji, po tvome bi onda i penthouse u NewYorku sa pogledom na central park trebao da vredi koliko i stan u Harlemu iste kvadrature.
[ Beltrammi @ 08.08.2008. 10:21 ] @
eh sad, znamo svi da nije tako. Mi smo imali porodicni stan koji smo hteli da prodamo 2000 i cenjen je bio na 105,000 DEM, a sada mi keva javlja da je oko 82,000 evra.

Znaci skocilo je ! Itekako je skocilo.

Naravno ne zelim da polemisen u razlici po kvartovima. mislim to je jasno i malom detetu.
[ germanchc @ 08.08.2008. 13:21 ] @
second that, moji kumovi su prodali stan u zarkovu 97. godine za 62.000 maraka , isti stan sada kosta oko 85.000 evra.

Citat:
pctel: Zbog...?

Nego, sve je ovo offtopic pa se ne bih upustao u prizivanje pameti nekih koju ovde seju razne nebulozne tvrdnje. Da se vratimo na temu, evo jedne informacije od mene - zabranjeno je dovesti kupca u zabludu u pogledu visine cene, tj. stvoriti kod njega utisak da je cena niza nego sto jeste. To sve mozete procitati u Zakonu o zastiti potrosaca. Sa tim se nece prekinuti dok kupci ne pocnu masovno da podnose prijave trzisnoj inspekciji. Od kazni za ovakve prekrsaje moglo bi se skupiti ~1.000.000 EUR-a, sto nije mnogo ali nije ni za bacanje.

nece da ulazu jer u srbiji mozes mnogo lakse da uvezes robu nego da je proizvedes ovde. dodas 20% carinu i to je to. a ako hoce da se radi imas skupe enrgente,lose i skupe radnike, mafijasko okruzenje, kalkulacije sa dinarom, politicku nestabilnost,velike poreze itd. mnogo razloga od kojih je samo jedan dovoljan da potencijalni ulagac odustane od patriotskih zelja za biznisom u sopstvenoj zemlji .dokaz te tvrdnje je da niko iz dijaspore i ne ulaze nista u srbiju :)

[ espresso @ 08.08.2008. 14:53 ] @
Zna li neko koji zakon nalaže da se cene proizvoda moraju predstavljati u dinarima?
[ mmix @ 08.08.2008. 15:18 ] @
Naravno da je skocilo kad se u Beograd u zadnjih 6-7 godina doselilo 400.000+ ljudi iz unutrasnjosti a nije sagradjeno ni priblizno toliko novih stambenih jedinica, i ovo nisam ja izmislio bilo je u novinama. Hoces kontraargument, pogledaj cene stanova u centralnoj Srbiji gde je cena pala sa 650+ na ispod 400 negde cak i 250e, jer ljudi i dalje pokusavaju da se izvuku iz tamosnje bede seleci se blize Beogradu gde ima vise posla i jacih plata, prodajuci vece prodicne kuce da bi u Beogradu ziveli u 35kvm. Kako ti to pojeftinjenje nekretnina nije primer za to kako su nekretnine nerealno poskupele? Nego samo gledate Beograd. Potraznje prevazilazi ponudu i cene idu gore. Stanovi u Beogradu ce biti sve skuplji i skuplji dok god ne bude decentralizacije i novih poslova u unutrasnjosti i dok ljudi sami ne budu krenuli da se iseljavaju iz Beograda ili ce se stopirati u onom trenutku kad cene budu toliko visoke da stanovi budu van domasaja vecini.
Nenormalno je da u jednoj drzavi vecoj od lihtenstajna ili monte carla 36% stanovistva zivi na manje od 5% teritorije koliko zauzima sire podrucje Beograda. Kojom magijom ste vi ocekivali da cene stanova ostanu iste? I onda jos pride krivite inflaciju dinara za poskupljenje u evrima?

Citat:
espresso: Zna li neko koji zakon nalaže da se cene proizvoda moraju predstavljati u dinarima?

Ne znam tacno koji je zakon, ali po ortaku koji drzi shop ovde u Pancevu znam da mora u dinarima, i za svu robu mora da ima uvoznicku deklaraciju i za svaki izlozeni artikal van magacina mora da ima istaknutu sifru i maloprodajnu cenu u dinarima koju stampa svakog jutra, sto je jos jedan razlog zasto drze male magacine tek toliko da im izlozbeni prostor ne bude "go". Trzisni inspektori obozavaju da ih kaznjavaju za te deklaracije i nzakacene cene.
[ germanchc @ 08.08.2008. 15:26 ] @
Citat:
mmix: To se ne odnosi na nekretnine, cene istih su markirane u evrima kao sto su i krediti markirani u evrima i promena kursa ne utice na rast cena nekretnina, to sto cene rastu su posledica pojavljivanja hipotekarnih kredita za gradjanstvo i generalne prenaseljenosti i drasticnih razlika u ekonomskom potencijalu izmedju regiona u srbiji pa cene variraju od 250e do 6000e po kvadratu. Ako hoces terasu u knez mihajlovoj onda moras da se isprsis vise i nije to samo u Srbiji, po tvome bi onda i penthouse u NewYorku sa pogledom na central park trebao da vredi koliko i stan u Harlemu iste kvadrature.

:) . znaci ako bi ti imao stan koji vredi 50.000 evra i za mesec dana evro bude 10din nebi podzao cenu na recimo 150.000 evra ? budimo ozbiljni, kurs je debelo vezan za sve aspekte zivota pogotovo zato sto cenu idu samo gore nikada dole.

inace uvek je bilo drasticnih razlika imedju bg i ostatka srbije. pre 2000.g bilo je cak i vecih migracija stanovnistva , veca prodaja nekretnina i to za cash ali su cene bilo prilicno mirovale jer je marka bila realne jacine bez obzira na dinar. ljudima je tada izgledalo da za 1000 maraka mogu da zive godinu dana , kupujuci samo osnovne stvari ali ipak mogu da krckaju 1000 evra godinu dana. sada prodavac prodavajuci stan razmislja da za 1000 evra moze jedva tri meseca da zivi , pa mu je samim tim sve malo . jedna zena iz agencije za nekretnine bas pre neki dan govori kako ljudi odustaju od prodaje nekretnina jako cesto jer im kada nadju kupca to izgleda jako malo, pa vec sutradan stan daju u drugoj agenciji za 20k evra vise pa im cak i to izgleda malo...

imaju tu i banke veze jer njima odgovara da "daju" sto vise para gradjanima . posle ako za tri godine ode kurs na 120 sta njih briga njima su dugorocni krediti vezani za euro ili chf.
[ mmix @ 08.08.2008. 16:37 ] @
Citat:
germanchc . znaci ako bi ti imao stan koji vredi 50.000 evra i za mesec dana evro bude 10din nebi podzao cenu na recimo 150.000 evra ? budimo ozbiljni, kurs je debelo vezan za sve aspekte zivota pogotovo zato sto cenu idu samo gore nikada dole.

Ok, recimo hipoteticki da se desi ta neverovatna situacija da propadne evropska unija za mesec dana, i da ja trazim 150.000e za stan, tj tri puta vise po kvadratu. Da li bi ga ti kupio? Mogu ja da trzim i milion evra za njega ako ne moze da se nadje kupac i moracu da spustam cenu dok ne nadjem jednog koji je spreman da je plati. A kurs evra je cesce isao gore nego dole a cene su opet rasle.
I nije mi jasna ta tvoja racunica, dinarske cene na malo su vec godinama u blagom rastu, cene nekretnina su u vrtoglavom rastu a kurs varira i oscilira. To znaci da koeficijent korelacije izmedju tih trendova gravitira ka nuli. Mozes to i sam da provalis ako negde imas prosecne cene po kvadratu u Beogradu po mesecima (ja to nemam inace bih ti sam sracunao odmah), a istorijski kurs mozes da uzmes sa sajta NBS, ubaci obe liste u excel mesec za mesec i uradi CORREL() nad ta dva niza i vidi sta ces da dobijes. Ako si ti u pravu koeficijent ce gravitirati ka +/-1 u zavisnosti od strane kursa koji si uzeo.
Ajd ako neko ima te podatke da vise stavimo tacku na to.
[ pctel @ 08.08.2008. 20:30 ] @
Citat:
mmix: Pa pazi, ako ja tebi kazem da procesor kosta 100 evra/bodova po 77 dinara i da ta cena vazi danas, gde to podpada pod zabludjivanje?
Ako tako kazes, onda je prilicno jasno i nema prekrsaja, ali ako mi kazes da ce me kostati 100 EUR-a, a ja moram da dam za to 120 (na menjacnici), onda sam prilicno jasno doveden u zabludu. Tacno, ne moram da kupim, ali ako sam ja tragom te informacije prosao kroz pola grada za vreme saobracajne guzve, onda je prevara ocigledna. Evo malo konkretnih citata Zakona o zastiti potrosaca:
Citat:

Član 17.
Potrošač mora biti obavešten o važećoj ceni proizvoda i usluge.
Obaveštenje o ceni iz stava 1. ovog člana daje se jasnim isticanjem cene na vidnom mestu, na proizvodu, pored proizvoda i u cenovniku usluge, kao i u svakoj ponudi za zaključenje ugovora o prodaji proizvoda i usluge.
Cena mora biti iskazana za jedinicu mere, kompletan proizvod ili određenu količinu proizvoda.
Kod proizvoda koji je prethodno upakovan u pakovanje različito od jedinice mere, pored cene za to pakovanje, mora biti istaknuta i cena po jedinici mere za isti proizvod.
Kod proizvoda u rasutom stanju ističe se samo cena za jedinicu mere.
Član 18.

Obaveštenje o ceni iz člana 17. ovog zakona, ne može dovoditi u zabludu potrošača u pogledu visine cene, odnosno stvarati utisak:
1) da je cena niža nego što jeste;
2) da su u cenu uključene posebne usluge za koje se plaća posebna cena;
3) da je cena bila ili da će biti povećana ili snižena za određeno vreme ili za određeni iznos.

Dalje, slicno tome, za usluge:
Citat:
Član 37.
Cena usluge mora biti unapred utvrđena na način koji potrošača ne dovodi u zabludu u pogledu cene usluge.

O cenama u oglasima:
Citat:
Član 47.
Zabranjeno je oglašavanje proizvoda i usluga koje dovodi ili može da dovede potrošača u zabludu, u skladu sa zakonom.

O visini kazne:
Citat:
Novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:
...
8) ne obavesti potrošača o važećoj ceni proizvoda i usluga, odnosno istakne obaveštenje o ceni proizvoda i usluga kojim se potrošač dovodi u zabludu i stiče pogrešan utisak o ceni proizvoda i usluga (član 17. stav 1. i član 18);
...
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 20.000 do 50.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.
Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom u iznosu od 100.000 do 500.000 dinara i preduzetnik.

Nego, mmix, ti mora da si neki pravnik-pocetnik? Sta ja ovde ima sat vremena da ti objasnjavam sta znaci zabluda - ako neko shvati da je cena necega 7600 dinara, a kad dodje na kasu traze mu 8200 naprimer, onda je to jasno dovodjenje kupaca u zabludu. To se lako dokazuje - zaustavis 5 slucajnih prolaznika i pitas ih sta misle koliko to kosta, ako vecina njih bude u zabludi u pogledu visine cene, onda to je to.

Citat:
Skok cena u Srbiji je veci nego na zapadu i normalno ljudi u dijaspori mogu sve manje i manje da kupe za prakticno isti novac.

Ja interesantniju tvrdnju odavno nisam cuo - ljudi iz dijaspore (koji imaju EUR) nece da kupuju nekretnine u Srbiji (cije su cene u EUR) ako kurs nije >100?!
Ajmo dalje - kako kurs dinara utice na izvoz malina? Nikako. Kao ni na bilo koji drugi izvoz iz Srbije.

Evo jos jednog teorijskog pitanja za privredne teoreticare amatere - neka je knjigovodstvena vrednost kapitala jednog preduzeca na pocetku godine 700.000 dinara, a na kraju godine 1.200.000 hiljada dinara. Neka je kurs na pocetku 70 a na kraju 120. Koliku je dobit ostvarila firma?
Odgovor: Vrednost kapitala i na pocetku i na kraju je 10.000 EUR-a, znaci realne dobiti nema. Medjutim, firma ima knjigovodstvenu dobit od 500.000 dinara, pa treba da plati 100.000 dinara porez. Posle placanja tog poreza, kapital firme u EUR nije vise 10.000 vec manje od 9200 EUR, znaci umanjio se za 8%.
Zakljucak: Cak i ako postoji izvoznik kome odgovara slab dinar, to ce mu se na kraju obiti o glavu kad bude obracunavao dobit.
[ germanchc @ 08.08.2008. 22:44 ] @
Citat:
mmix: Ok, recimo hipoteticki da se desi ta neverovatna situacija da propadne evropska unija za mesec dana, i da ja trazim 150.000e za stan, tj tri puta vise po kvadratu. Da li bi ga ti kupio?

.

Naravno da bi kupio, jer tom racunicom si podigao cenu stana 3X a kupovna moc robe sa EURO indexom je pojacana 7X (ova naravno vazi da trenutna situacija u zamlji sa "stabilnim" dinarom ostane ista)

Citat:
mmix

I nije mi jasna ta tvoja racunica, dinarske cene na malo su vec godinama u blagom rastu, cene nekretnina su u vrtoglavom rastu a kurs varira i oscilira.

Pa nisam bas siguran da su blagom rastu, 2003g je naprimer svinjsko meso (krmenadle) bilo 175din sada je vise od 310din, sredinom 2001 godine se secam da sam platio oko 1500kw/h struje nekih 800 dinara.. itd mada to ima samo delimicno veze jer mislim da su nasi ljudi imali uvek neki soul odnos sa nekretninama jer je vecini to jedino sto ima neku vrednost i sigurnost u zivotu , ustvari sve ostalo sto imaju ne vredi ni 2% te nekretnine pa onda samim ti precenjuju jedinu imovinu koju imaju.

Citat:
pctel
Ajmo dalje - kako kurs dinara utice na izvoz malina? Nikako. Kao ni na bilo koji drugi izvoz iz Srbije.
.

Jel ovo bilo pitanje ili ? mada evo odgovora 1t tona malina na svetskom trzistu maksimalno moze da se proda za npr. 1000 evra , tih 1000 evra u srbiji vrede 75000 dinara , troskovi zivota,goriva za obradu,struje,djubriva itd su npr. 80.000din po toj ceni naravno poljoprivrednik ne moze da proda proizvod i ne dolazi do izvoza zbog ne konkurentnosti. da je kurs npr. 90.000din bila bi druga prica.
[ Miroslav Jeftić @ 08.08.2008. 22:48 ] @
Čisto sumnjam da je i u EU ista cena mesa danas i pre pet godina. Cenu struje iz 2001. ne vredi ni spominjati, tada je to još bila "socijalna kategorija" ili šta već. A što se tiče poljoprivrede, ne može se sve gledati samo kroz cenu krajnjeg proizvoda.
Poljoprivrednici u drugim zemljama su često premirani, imaju priliku da podižu povoljne kredite, dobijaju neke olakšice itd, pa može da im se isplati i niža cena proizvoda. Dok kod nas ono što dobiješ kad prodaš svoj proizvod to ti je sva zarada, odnosno ne računaj ni na šta drugo, pa se uvek ide na što veću cenu. Koliko je to moguće naravno.
[ mmix @ 08.08.2008. 23:15 ] @
Citat:
pctel: Ako tako kazes, onda je prilicno jasno i nema prekrsaja, ali ako mi kazes da ce me kostati 100 EUR-a, a ja moram da dam za to 120 (na menjacnici), onda sam prilicno jasno doveden u zabludu. Tacno, ne moram da kupim, ali ako sam ja tragom te informacije prosao kroz pola grada za vreme saobracajne guzve, onda je prevara ocigledna.
Nego, mmix, ti mora da si neki pravnik-pocetnik? Sta ja ovde ima sat vremena da ti objasnjavam sta znaci zabluda - ako neko shvati da je cena necega 7600 dinara, a kad dodje na kasu traze mu 8200 naprimer, onda je to jasno dovodjenje kupaca u zabludu. To se lako dokazuje - zaustavis 5 slucajnih prolaznika i pitas ih sta misle koliko to kosta, ako vecina njih bude u zabludi u pogledu visine cene, onda to je to.

Znaci ako zaustavim 5 prolaznika i pitam ih sta misle koliko kosta E6700 procesor i oni mi daju razlicite cene treba kazniti sve od prodavaca do samog Intela jer su ljudi u "zabludi", ne pricamo o hlebu i mleku vec o komponentama. I nisam ja nikakav pravnik pocetnik vec cisto pricamo zdravorazumski, bar kad se radi o kompjuterskim komponentama. Kad udjes u radnju, bilo koju koja ima izlozbeni salon, sve sto u njemu vidis imace i deklaraciju i istaknutu cenu u dinarima i ako kupis na licu mesta naplatice ti toliko u dinarima i sve u skladu sa clanovima zakona koje si citirao. Sve ostalo sto oni nemaju na stanju i narucuju po tvom zahtevu je podlozno ceni koju ti oni odrede, dok god je ta cena ista za tebe i za mene i za Peru i ti nisi diskriminisan, ne vidim pod koji clan zakona bi to podpalo i cime si ti doveden u zabludu. Isto tako svako od njih ima pravo da cene nivelise shodno svojoj poslovnoj politici, tako da je ovaj zakon u najmanju ruku bezvezan jer ako ces ga primenjivati doslovno nijedna cena bilo cega ne bi mogla da se menja jer ce se uvek naci neko ko je u "zabludi".

Ceo taj zakon tebi kao potrosacu dozvoljava da se pravis lud i zbunjen i da za svaku glupost tvrdis da si "zabludjen". Ako ti znas da je cena u evrima informativnog karaktera, a moras da znas kao pravno odgovoran gradjanin posto je promet u evrima zabranjen, a da se prava cena obracunava po ziralnom kursu, a znas sigurno, onda nisi u zabludi, zar ne? Informisan si i znas tacno koliko to kosta u dinarima, kao sto i znas da ces za to dati vise od 100evra. Isto tako i tebe neko moze da pita zasto ti hoces da trgujes u evrima kad evro nije zakonsko sredstvo placanja.

Citat:
pctel: Odgovor: Vrednost kapitala i na pocetku i na kraju je 10.000 EUR-a, znaci realne dobiti nema. Medjutim, firma ima knjigovodstvenu dobit od 500.000 dinara, pa treba da plati 100.000 dinara porez. Posle placanja tog poreza, kapital firme u EUR nije vise 10.000 vec manje od 9200 EUR, znaci umanjio se za 8%.

Upravo tako kao sto si rekao, samo sto vidis da bi valuta izgubila 71% svoje vrednosti mora da se pojavi priblizno toliko frisko odstampanog novca bez pokrica (da ne komplikujemo sa energentima i ostalim glupostima, dakle podudara se sa baznom inflacijom), i u toj situaciji je ROI od 57% los rezultat. Zasto 57%, pa zato sto se profit posmatra posle placanja poreza (posto tek tada postaje faktor uvecanja bogatstva vlasnika), tako da je knjigovodstveni profit 400.000 dinara sto je 57% od 700k angazovanog kapitala. Dakle firma je lose poslovala jer njen profit ne prevazilazi inflaciju.
[ mmix @ 09.08.2008. 00:10 ] @
Citat:
germanchc: Naravno da bi kupio, jer tom racunicom si podigao cenu stana 3X a kupovna moc robe sa EURO indexom je pojacana 7X (ova naravno vazi da trenutna situacija u zamlji sa "stabilnim" dinarom ostane ista)

Moj za***. Bio sam hteo nesto drugo da kazem, al nema veze.
[ germanchc @ 09.08.2008. 11:45 ] @
Citat:
Miroslav Jeftić: Čisto sumnjam da je i u EU ista cena mesa danas i pre pet godina. Cenu struje iz 2001. ne vredi ni spominjati, tada je to još bila "socijalna kategorija" ili šta već. A što se tiče poljoprivrede, ne može se sve gledati samo kroz cenu krajnjeg proizvoda.

Poljoprivrednici u drugim zemljama su često premirani, imaju priliku da podižu povoljne kredite, dobijaju neke olakšice itd, pa može da im se isplati i niža cena proizvoda. Dok kod nas ono što dobiješ kad prodaš svoj proizvod to ti je sva zarada, odnosno ne računaj ni na šta drugo, pa se uvek ide na što veću cenu. Koliko je to moguće naravno.

nisam siguran za kompletnu evropu ali cena mesa u lihenstajnu je 2002 godine bila oko 10 evra , sada je 8.5. to je za seceni svinjski but. mada to nije za bitno jer su cinjenice da su se cene povecala u odnosu na evro i to ne minijaturno kao sto je neko napisao, oko ovog drugog se apsolutno slazem.

da, i jos jedna varijnta koju sam bas malopre cuo, da li se smatra za strano ulaganje u srbiju i 47.7 milijardi dinara duga gradjana samo na osnovu turistickih kredita :) ?
[ Mister Big Time @ 10.08.2008. 04:08 ] @
Citat:
germanchc
nece da ulazu jer u srbiji mozes mnogo lakse da uvezes robu nego da je proizvedes ovde. dodas 20% carinu i to je to. a ako hoce da se radi imas skupe enrgente,lose i skupe radnike, mafijasko okruzenje, kalkulacije sa dinarom, politicku nestabilnost,velike poreze itd. mnogo razloga od kojih je samo jedan dovoljan da potencijalni ulagac odustane od patriotskih zelja za biznisom u sopstvenoj zemlji .dokaz te tvrdnje je da niko iz dijaspore i ne ulaze nista u srbiju :)

Ih sad kako ne ulaze niko iz dijaspore, ulazu u svoje kuce iz sela iz kog su otisli preko... naravno i dalje je trend kuca na tri sprata, bez fasade uz upotrebljivost samo jedne polovine etaze i upotrebu poljskog wc-a. :)

@Beltrammi: "Pored toga Srbija je vec bogatija od nekih zemalja EU a ni na kartu solidarnosti ne mozemo da racunamo." --> Bugarska, Estonija, Letonija? Ima li jos koja? I po kojim to kriterijumima, nominalni GDP?

Odosmo u off.

[ mmix @ 10.08.2008. 09:36 ] @
Citat:
Mister Big Time: Ih sad kako ne ulaze niko iz dijaspore, ulazu u svoje kuce iz sela iz kog su otisli preko... naravno i dalje je trend kuca na tri sprata, bez fasade uz upotrebljivost samo jedne polovine etaze i upotrebu poljskog wc-a.

I svi ti neimari to navodno grade da bi im tu zivele porodice jednog dana, kao da njihovoj deci koja jedva natucaju srpski pada na pamet da se isele iz zemlje u kojoj su odrasli i dodju da zive u "zamku" u nekoj zabiti. Kad i umre neki od tih graditelja te kuce uvek budu prodate za mnogo manje para nego sto je u njih baceno. Tuzno, ali ne bih za to optuzio samo nasu dijasporu, to je nekako regionalni fenomen, ima toga i u hrvatskoj, bosni, pa i u rumuniji i bugarskoj.
Ima i primera "poslovnih investicija" koje nemaju veze sa mozgom. U novom selu pored Panceva lik iz francuske gradi sportsko rekreativni centar u koji je do sada spucao skoro milion evra a jos nije blizu gotovog. Koliko cujem od ljudi koji ga znaju on je duboko ubedjen da je ta investicija isplativa, i iz nekog razloga ocekuje da ce u selu sa 6000 dusa sa pretezno zemljoradnickim i starim stanovnistvom sa zemljoradnickim penzijama moci da napravi profit od sportskog centra evropske klase. Nekako ne mogu da zamislim svoju 90 godisnju babu da odlazi na "day spa" troseci penziju od koje ne moze da sastavi za zivot za mesec dana.

Citat:
Mister Big Time: @Beltrammi: "Pored toga Srbija je vec bogatija od nekih zemalja EU a ni na kartu solidarnosti ne mozemo da racunamo." --> Bugarska, Estonija, Letonija? Ima li jos koja? I po kojim to kriterijumima, nominalni GDP?

Obicno se ne gleda nominalni GDP, gleda se GDP po glavi obracunat po kupovnom paritetu, gde nas i tu siju sve zemlje EU-a, mada su te tri gornje zemlje ispred nas za veoma malu marginu koja se rapidno poveceva. Teritorijalno u Evropi nizi GDP per capita od nas imaju samo Bosna, Makedonija i Albanija, i od njih bezimo skoro duplo. Tako da nismo bas bogati ko sto se prica, i zbog toga nam treba EU, Rumunija i Bugarska su takodje bile ispod nas pre nego sto su iz politickih razloga primljeni nespremni u EU, a sad nas siju za oko 50-ak posto, posle samo par godina.

Jeste off, ali treba i to negde reci.

[ pctel @ 11.08.2008. 12:36 ] @
Citat:
tako da je ovaj zakon u najmanju ruku bezvezan jer ako ces ga primenjivati doslovno ...

Ponovicu ono sto sam vise puta na forumu vec rekao - nije resenje neprimenjivati zakone, naprotiv, treba ih primenjivati a one koji nisu dobri ukinuti. Necu uopste ulaziti u raspravu da li je zakon dobar ili nije, samo tvrdim da je dovodjenje kupca u zabludu u pogledu visine cene vrlo kaznjivo.

Citat:
...a da se prava cena obracunava po ziralnom kursu, a znas sigurno, onda nisi u zabludi, zar ne?

Problem je sto ne postoji ziralni kurs. Postoji kupovni, prodajni i srednji kurs. Sam naziv "ziralni kurs" potice iz vremena kad su postojali ziro-racuni i odnosio se na placanja sa ziro-racuna na ziro-racun. Sprimenjivao se u uslovima svakodnevnog slabljenja domace valute i platnog prometa koji je trajao 2-3 dana, pa onda dok ako kupac danas uplati, prodavcu je novac na raspolaganju tek prekosutra, pa se uzima neki projektovani kurs koji se pretpostavlja da ce tada vaziti. Sada niti postoje ziro racuni, niti se ovde vrsi placanje sa racuna na racun, niti je novac prodavcu raspoloziv tek prekosutra. Takodje, ne samo da kupcu "ziralni kurs" ne moze biti poznat, vec svako ko je nabavljao komponente u vise firmi tokom jednog dana zna da se taj kurs razlikuje od firme do firme, znaci uopste nije jedinstveno odredjen. Jos nesto bitno da pomenem, mozda je tesko dovesti u zabludu tebe ili mene, ali neki prosecan kupac nema pojma o tome, on procita oglas "kompjuter za 195 EUR-a", uzme po 100 od dede i babe i trci u radnju ocekujuci kompjuter i kusur za pivo sa ortacima. Kad dodje tamo, oni ga podsete da nema placanja u EUR-ima i da treba da skokne do najblize menjacnice i promeni svoje "dje ba zapelo" za "daj sta das" kojima se moze izvrsiti transakcija (ovo "dje ba zapelo" i "daj sta das" je iz slicnog skeca Nadrealista). Kad dodje u radnu i donese "daj sta das" saznace da ne samo da nema kusura vec i da nema dovoljno novca! To je kriminal koji se ponavlja iz dana u dan, ja tvrdim da je to itekako kaznjivo, samo treba odvojiti sat-dva za posetu trzisnoj inspekciji.

Citat:
1t tona malina na svetskom trzistu maksimalno moze da se proda za npr. 1000 evra , tih 1000 evra u srbiji vrede 75000 dinara , troskovi zivota,goriva za obradu,struje,djubriva itd su npr. 80.000din po toj ceni naravno poljoprivrednik ne moze da proda proizvod i ne dolazi do izvoza zbog ne konkurentnosti. da je kurs npr. 90.000din bila bi druga prica.
To u teoriji jeste tako, ali ta teorija vazi samo za zemlje koje imaju cene u domacoj valuti (znaci USA, Kina, Japan...). Kod nas to ne moze da vazi, jer ako je EUR 80 dinara, poljoprivrednik moze za 80.000 dinara da kupi istu kolicinu goriva, djubriva, delova za traktor i kompjuterske opreme :-) kao sto bi mogao za 90.000 da je EUR 90 dinara.

A sada malo konkretnih primera - 01.07.2007. godine (u vreme berbe malina) srednji kurs je bio oko 79 dinara, a 01.07.2008. oko 78.5 dinara, znaci razlika prakticno ne postoji. Sto se otkupne cene u dinarima tice, 2007. je bila oko 75 dinara, a 2008. oko 130. Imamo i suprotan primer - kupine. Otkupna cena kupina 2007. bila je oko 90 dinara, a 2008. 12 dinara. Videli ste one poljoprivrednike iz Cacka - za kupus im se nudi 2 din/kg. Prosle godine cena je takodje bila 5-10x veca! Da li bi njima bilo nesto bolje da je kurs 90? Ne bi, svejedno bi zaorali useve. Znaci, kao sto se moze videti, kurs je poprilicno nebitan faktor kad se radi o izvozu iz Srbije.
[ dejanet @ 14.08.2008. 21:19 ] @
Ima još jedan bitan keyword sem Inflacije,kursa i deficita bitan za našu priču, a to je 'DODATA' ili 'NOVOSTVORENA' vrednost. To je ukratko razlika izmedju uloženog rada,vremena, para, materijala i na kraju dobijenog proizvoda. Na mikro planu svako se trudi da tu bude u plusu, ali kako onda objasniti deficit od 8 milijarde evra ?

Plašim se da se radi o prirodi novostvorene vrednosti, na primer za one što proizvode maline i žito i one što rade u javnom sektoru.

Uz put da spomenem i BDP, u njega ulazi svaka finansijska i robna transakcija, pažnju treba ,u našem slučaju, obratiti na finansijske transakcije, recimo svaki strani ili domaći kredit utiče na BDP, stvari će biti drugačije kada se kreditna sposobnost potroši, pa ćemo videti onda naš BDP, kako će izgledati...

Što se tiče Litvanije, Češke itd..., njihove privrede u poslednjim mesecima pokazuju ozbiljne slabosti, tako sam čuo negde, verovatno zbog globalne finansijske krize i prelaska velikih igrača na robnu ili zlatnu podlogu, roba zvana novac sve manje vredi u svetu...

Čuvajte ili kupujte evre, okrenite se izvozu ma koliko to sad glupo izgledalo, to će biti jedini izlaz za mnoge domaće firme...
[ predoje @ 31.08.2008. 02:03 ] @
Po mom misljenju trebalo bi da se izbaci valuta dinar i ostane samo evro, kao u Crnoj Gori. Pa kad nekog pitas koliko primas platu, a on 150 evra HAHAHA ;)
[ Memomax @ 01.09.2008. 20:40 ] @
uh, daleko ste otišli.

suština je daleko jednostavnija. hoću dakle da jasno znam da li nešto košta 12.000 ili 13.000 dinara, i da onda odem kod onoga kod koga je 12.000 i završena priča.

na taj način ne bih morao da najpre tragam za cenom u dinarima, pa da se bavim obračunavanjem različitih kurseva, i da se bavim time koliko ko ceni evro u kojoj radnji. to vidim kao najobičnije maltretiranje i prostor za trgovačko muntranje.

bar dok je dinar jedina novčanica koju mogu da dam na kasi i da dobijem to što hoću. a to da li je bolje uvesti evro i bla, bla, bla, je neka druga tema.
[ Dejan Todosijevic @ 23.09.2008. 18:46 ] @
Stvarno je problem sa tim evrima. Jedna cena u evrima, a svaka firma obracunava kurs koko hoce. Ako je srednji kurs 76 kod svih prodavaca je minimum 79 pa i 80 dinara.
[ Memomax @ 10.10.2008. 01:23 ] @
evo o čemu pričam. malopre odem na sajt jednog od naših naaajvećih prodavaca PC opreme. i tamo stoji:

"usled nagle promene kursa evra prinuđeni smo da povećamo cene u dinarima svih naših artikala. cene u evrima su ostale iste".

i šta sad da radimo sa takvom informacijom?

[ EmilijaV @ 02.11.2008. 02:06 ] @
Citat:

Da ne pricam o bankama.
I sve to je upakovano u jednu lepu ambalazu protkanu sasvim solidnim znanjem i informacijama iz prve ruke (samim tim me sve to jos vise iritira).

Sa ovim se slazem, pa da odem malo u off... Sorry...

I sama sam redovni citac ovog foruma, bas iz razloga sto iz odredjenih oblasti zaista mogu da dobijem mnogo informacija, a dosta toga i da naucim. Ali...

Moderatori i Admin su po pravilu ovde strucnjaci opste prakse. Slicno kao i oni silni analiticari na TV ! Cak doticni kroz sve provlaci (pardon ako gresim!) svoje obrazovanje, diplome i nedostatak tog istog kod drugih (ovo zadnje sam u nekoliko navrata procitala na raznim temama za koje se takodje verovatno smatra strucnim!). Stoga pitam: da li smo svi mi travu ovde pasli, pa cekamo njega da nas prosvetli u svim sferama zivota? Njegovo ponasanje bih u dosta slucajeva nazvala - skorojevickim! (Izvinite ako nekoga vredjam, nije mi namera, nego cista konstatacija!)

Elem, da li moram da prilozim sve diplome koje sam stekla u zivotu da bih ucesvovala u diskusijama na ovom forumu? I onda bih imala kredibilitet da diskutujem o svim mogucim stvarima (o kojima znam i o kojima ne) i da se smatram kompetentnom, je l' da? Ako je tako, nema problema i doktorat ako treba, mada mislim da moja struka nema mnogo veze sa profilom ovog foruma, stoga smatram to nepotrebnim. I upravo zato sam uglavnom - citac! Ako i napisem neki post, onda je to uglavnom pitanje.

A isto tako, ni ekonomija mi nije bliska materija, stoga ne bih sebi mogla da dozvolim ovoliko razglabanje i razmetanje kojekakvim strucnim izrazima i analizama, uglavnom bez ikakvog pokrica. A ova tema lici upravo na to lici! A upravo oni koji to sebi ne bi trebalo da dozvole, najvise to rade. Ako ni zbog cega drugog, a ono zbog svojih titula koje su verovatno zasluzeno stekli i zbog kojih ovaj forum i jeste u mnogim stvarima nezamenljiv!

Hvala na razumevanju i citanju, izvinite ako sam nekoga povredila i...

Pozdrav!

[ Beltrammi @ 02.11.2008. 04:12 ] @
Cak i da je Dimkovic skorojevic on bi i kao takav imao pravo na misljenje Emilija. Negativan publicitet ne postoji.
[ EmilijaV @ 02.11.2008. 04:47 ] @
Naravno da ima pravo na misljenje!

A tema uopste i nije o njemu, ali nekad me generalno iritira njegov stav. Mlad je, pa ga stoga razumem sto stvari cesto posmatra crno - belo. Ali nismo ni mi ostali bas toliko neuki i neobrazovani paori.

A cim se necije miljenje kosi sa njegovim, odmah igra na tu kartu svoje navodne informisanosti (namerno ne kazem: znanja ) iz svih mogucih oblasti! A na to sam na vise mesta nailazila, mada licno nisam imala s njim okrsaja!
[ tdjokic @ 02.11.2008. 05:30 ] @
Da se vratimo na temu - da li ste jos uvek za to da se prekine sa cenama u evrima? Ja i dalje nisam. Jednostavno, meni je prakticnije, ne moram stalno da preracunavam, lakse shvatam koliko nesto zaista kosta, pogotovu sada, u ovom finansiskom haosu.
[ Beltrammi @ 02.11.2008. 11:11 ] @
Citat:
Naravno da ima pravo na misljenje!

A tema uopste i nije o njemu, ali nekad me generalno iritira njegov stav. Mlad je, pa ga stoga razumem sto stvari cesto posmatra crno - belo. Ali nismo ni mi ostali bas toliko neuki i neobrazovani paori.

A cim se necije miljenje kosi sa njegovim, odmah igra na tu kartu svoje navodne informisanosti (namerno ne kazem: znanja ) iz svih mogucih oblasti! A na to sam na vise mesta nailazila, mada licno nisam imala s njim okrsaja!

pa ne bih se bas slozio sa ovim. Ucestvovao sam u nekoliko diskusija direktno sa njim i uvek on dosta dobro i dokumentovano obrazlaze svoje stavove. Barata cinjenicama. Mozda, mozda tebi to deluje malo arogantno, ali ti ne moras uvaziti njegovo misljenje. Ja se cesto pitam odakle mu toliko vremena i energije.

Uzgred, zivimo u informacionom dobu i nemoras biti profi da dodjes do bilo kog podatka. Svako moze proveriti koliki je GDP Gvatemale, kad je ubijen Linkoln, kako se pravi sos za Big Tasty ili kako se uvoze fliperi iz Kine.
[ mmix @ 02.11.2008. 17:13 ] @
Citat:
tdjokic: Da se vratimo na temu - da li ste jos uvek za to da se prekine sa cenama u evrima? Ja i dalje nisam. Jednostavno, meni je prakticnije, ne moram stalno da preracunavam, lakse shvatam koliko nesto zaista kosta, pogotovu sada, u ovom finansiskom haosu.

Ako je u pitanju hardver onda bi bolje bilo da izraze cene u dolarima, kako je dolar ojacao zadnjih par nedelja tako je hardver otisao gore u evrima (a i dinarima) tako da je ocigledno da se hardve ruvozi u USD valuti.

@EmilijaV: Ovo sto cu ti sad reci je surovo i direktno i bezobrazno, ali je ujedno i veoma tacno (na stanu tvoja kompletna diskriminacija da su paori neuki i neobrazovani): Ako ljudi ne zele da budu tretirani kao neuki i neobrazovani, onda treba da prestanu da se ponasaju kao da su neuki i neobrazovani. Niko ovde ne prisiljava nikoga ni na sta, niti se ovde vode takmicenja ni u govornistvu ni u prosvetljavanju. Na tebi je kao citaocu da sam ocenis sta ti od argumentacije ima smisla i znacaja, a ako imas kontra-argument apsolutno si slobodna da isti izneses. Ovo sto si ti uradila sada je totalni nonsense u svetu online foruma u kojem si ocigledno nova: sasvim u redu je napadati neciju ideju i izlaganje (po mogucstvu argumentovano), NIJE u redu napadati osobu koja ih je iznela. To sto si ti napala Ivana licno i nazvala ga skorojevicem zapravo vise govori o tebi nego o njemu. Just my 2 cents.

[ Ivan Dimkovic @ 02.11.2008. 17:42 ] @
Citat:
EmilijaV
Moderatori i Admin su po pravilu ovde strucnjaci opste prakse. Slicno kao i oni silni analiticari na TV ! Cak doticni kroz sve provlaci (pardon ako gresim!) svoje obrazovanje, diplome i nedostatak tog istog kod drugih (ovo zadnje sam u nekoliko navrata procitala na raznim temama za koje se takodje verovatno smatra strucnim!). Stoga pitam: da li smo svi mi travu ovde pasli, pa cekamo njega da nas prosvetli u svim sferama zivota? Njegovo ponasanje bih u dosta slucajeva nazvala - skorojevickim! (Izvinite ako nekoga vredjam, nije mi namera, nego cista konstatacija!)

Evo nudim jedan deal - ako bilo gde na ES forumu (posto je to jedini domaci forum na kome sam aktivan) nadjes negde, osim na dve teme (od N hiljada tema na kojima sam ucestvovao u poslednjih 7 godina), gde sam ja provlacio "svoje obrazovanje", "diplome" i nedostatak toga istog kod drugih - imas od mene pivo, ili bezalkoholni ekvivalent istog ;-)

Dve jedine tema gde sam pomenuo svoje formalno obrazovanje su bile na Advocacy forumu, pre godinu-dve i to samo zato sto je neka osoba postavila pitanje u vezi mog obrazovanja pa sam morao da odgovorim (bez ikakvog diskreditovanja bilo cijeg obrazovanja) - i na vodicu za ucenje, gde sam preporucio istu obrazovnu instituciju kao dobru prepruku iz licnog iskustva za ono sto je postavljac teme zeleo. Osim ta dva izolovana slucaja ne secam se da sam se igde drugde bavio svojim obrazovanjem a jos manje da sam diskreditovao tudje obrazovanje - zaista, to nije moj stil, niti vidim i jedan razlog zasto bih diskreditovao tudje obrazovanje.

Koliko vidim, u citatu tvoje poruke se uvidja problem shvatanja razlike izmedju internet foruma i medija. Vidi, forum je mesto za razmenu misljenja pa, prema tome, na forumu se ocekuje da ljudi diskutuju i iznose svoja misljenja i argumente u prilog toga ili argumente protiv tudjih misljenja.

To je sasvim normalan proces koji se na ES-u ceni i koji ljudima daje mogucnost da diskutuju, bez obzira na svoje obrazovanje i socijalni status. Niko ovde nije nikakav "analiticar" niti pisanje nekoga na ovom forumu treba shvatati kao "analiticarsko", niti neko ovde nekoga "prosvetljuje" - jer ES nije nikakav casopis ili neka druga vrsta jednostranog komunikacionog medijuma gde neka interesna grupa pokusava da "emituje" i nametne svoje misljenje drugima. Ovde se diskutuje i razmenjuju misljenja - od svakoga se nesto moze nauciti, ali ES nikome ne diktira sta i od koga i koliko treba ili ne treba nauciti - to je na tebi i na svakom ko cita ES i, mozes da pogodis, ne zavisi od necijeg obrazovanja / informisanosti (mada iste obicno mogu da pomognu).

Naravno, ono sto cini diskusiju dobrom su argumenti, teorije, cinjenice i sl... i ti, kao i svi ostali ste vise nego dobrodosli da iznosite sto vise argumenata, cinjenica, teorija i svojih misljenja za i protiv tudjih argumenata. Ako svoje argumente objasnite i poduprete faktima to vas ne cini "analiticarem" ili "skorojevicem" vec samo osobom koja svoje misljenje ume da izlozi i potkrepi cinjenicima na nacin koji je dostojan jedne kvalitetne razmene misljenja.

Medjutim, pno sto diskusiju cini izrazito ruznom su ad-hominem proizvike nekoga sto, mogu primetiti, ti upravo sada cinis. Ako bi samo malo mogli da smanjimo to ruzno ad-hominem prozivanje, veruj mi da bi svima bilo mnogo lepse.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 02.11.2008. u 18:54 GMT+1]
[ EmilijaV @ 02.11.2008. 19:47 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Evo nudim jedan deal - ako bilo gde na ES forumu (posto je to jedini domaci forum na kome sam aktivan) nadjes negde, osim na dve teme (od N hiljada tema na kojima sam ucestvovao u poslednjih 7 godina), gde sam ja provlacio "svoje obrazovanje", "diplome" i nedostatak toga istog kod drugih - imas od mene pivo, ili bezalkoholni ekvivalent istog ;-)

Zaobidji me molim te sa tim bezalkoholnim surogatima. Posto nisam ljubitelj piva, pristajem na sok ili kapucino!

Elem, citirala bih ti, ali ne mogu da se setim na kojoj temi sam procitala da si prozvao generaciju koja je obrazovanje sticala 80-tih. Bilo je nesto u smislu da su oni ti koji koce razvoj ove zemlje, jer im je obrazovanje zastarelo! Pa zar to nije generalizovanje s tvoje strane?

A posto i sama spadam u tu generaciju, osetila sam se donekle prozvanom. A ne vidim nista sporno u svom i obrazovanju ljudi iz moje okoline. Stavise, posto je to generacija koja je fakultete zavrsavala krajem 80-tih i pocetkom onih 90-tih, mnogi su bezeci od rata ovde, poslove nalazili u svim zemljama i na svim kontinentima i u njima se uglavnom dokazali kao dobri strucnjaci u svojim poslovima. Posebno oni tehnickih i prirodnih struka! Cak mislim da su to najbolje generacije stasale u ovoj zemlji. A nije to samo moje misljenje.

A sto se teme tice, ne osecam se kompetentnom da raspravljam o ekonomiji. Samo se secam sa sam letos razgovarala o nasoj ekonomskoj situaciji sa dva coveka koji nemaju nikakve veze sa Srbijom (tako da mogu da se iskljuce razne teorije zavere i sl. gluposti). Jedan je profesor politicke ekonomije na Kembridzu, drugi je bankar iz Svajcarske. I obojica imaju slicno misljenje o nasoj situaciji (posto su, verovali ili ne, vrlo dobro upuceni u istu!). A to je ipak blize onoj teoriji nekih na ovom forumu, a i mnogih nasih strucnjaka (ipak, nisu ni ovi ovde svi idioti!), a to je da je vrednost dinara prenaduvana i nerealna, jer vrednost valute mora da ima pokrice u proizvodnji (to sam cak i ja skoli ucila - jedna od onih nepotrebnih stvari ), a sto kod nas nije slucaj. I da kao takva pogoduje uglavnom monopolistima - uvoznicima, od kojih na zalost zavise nase politicke partije. A korist za gradjane od takve monetarne politike je kratkorocna. Ali, necemo o politici...

[ Ivan Dimkovic @ 02.11.2008. 20:03 ] @
Citat:
EmilijaV
Elem, citirala bih ti, ali ne mogu da se setim na kojoj temi sam procitala da si prozvao generaciju koja je obrazovanje sticala 80-tih. Bilo je nesto u smislu da su oni ti koji koce razvoj ove zemlje, jer im je obrazovanje zastarelo! Pa zar to nije generalizovanje s tvoje strane?

Tako kako si navela, sigurno jeste - samo sto nedostaje kontekst a i citat. Medjutim, nesto mi ipak govori da je kontekst bio malo drugaciji i da tvoja interpretacija onoga sto sam napisao ne odgovara cinjenicnom stanju.

No, da ne zagadjujemo temu sa off-topicom, ako te to zanima posalji mi PP sa linkom na temu na kojoj mislis da sam "proizvao generaciju koja je obrazovanje sticala 80-tih" pa mozda i uspemo da se razumemo.

Citat:

A sto se teme tice, ne osecam se kompetentnom da raspravljam o ekonomiji. Samo se secam sa sam letos razgovarala o nasoj ekonomskoj situaciji sa dva coveka koji nemaju nikakve veze sa Srbijom (tako da mogu da se iskljuce razne teorije zavere i sl. gluposti). Jedan je profesor politicke ekonomije na Kembridzu, drugi je bankar iz Svajcarske. I obojica imaju slicno misljenje o nasoj situaciji (posto su, verovali ili ne, vrlo dobro upuceni u istu!). A to je ipak blize onoj teoriji nekih na ovom forumu, a i mnogih nasih strucnjaka (ipak, nisu ni ovi ovde svi idioti!), a to je da je vrednost dinara prenaduvana i nerealna, jer vrednost valute mora da ima pokrice u proizvodnji (to sam cak i ja skoli ucila - jedna od onih nepotrebnih stvari ), a sto kod nas nije slucaj. I da kao takva pogoduje uglavnom monopolistima - uvoznicima, od kojih na zalost zavise nase politicke partije. A korist za gradjane od takve monetarne politike je kratkorocna. Ali, necemo o politici...

Pa evo, upravo TI na ovom mestu koristis "autoritet" u raspravi. Obrati paznju na boldovani deo poruke.

Ako skratimo ovo sto si napisala, to se svodi "ljudi koje znam, a koji su strucnjaci misle suprotno od tebe" zar ne? Nije li to upravo ono za sta ti optuzujes mene - koriscenje nekakvog autoriteta za nametanje stava? :) Ignorisimo za trenutak imputiranje teze da ja mislim da su oni koji misle suprotno od mene na ovoj temi idioti, za koju mislim da nema bas puno realnog utemeljenja.

Vidi, pominjanje autoriteta sa smislom je uvek dobrodoslo u diskusiji - medjutim sa tim moraju ici i cinjenice. Primeti da sam ja izneo nekoliko cinjenica na temu zasto ja licno mislim da kurs dinara NIJE vestacki vec vrlo realan. Te cinjenice predstavljaju moju malu amatersku analizu, jer nisam ekonomista i takva analiza ne moze biti nista drugo nego amaterska - ali bez obzira da li sam ja amater, profesionalac, skorojevic ili kralj Artur, svakako da imam pravo da izvodim logicke zakljucke - bas kao i svako drugi na ovom forumu. Kao sto rekoh, za to ovaj forum i sluzi.

E, sad - ako zelis kvalitetnu diskusiju mozes da uradis nesto od ovoga:

- Da opovrgnes moje (ili bilo cije druge) cinjenice
- Da opovrgnes izbor cinjenica i/ili zakljucke koje sam iz tih cinjenica izvukao (ili bilo ko drugi na ovoj temi)
- Da navedes kredibilne izvore koji demantuju te cinjenice

Primeti da ti nisi uradila nista od ovoga, vec si nastavila pricu u ad-hominem stilu, a onda - radi vracanja na temu, rekla da poznajes neke strucnjake koji se slazu da dinar nije stabilan - sto treba da znaci tacno, sta?

Da li ti u necemu vidis bilo sta sto moze da doprinese diskusiji? Verujem da ovde postoji masa ljudi koja zna neke strucnjake koji misle da je kurs dinara vestacki, a i one koje misle suprotno. Medjutim, to zaista nema ama bas veliku tezinu dok se to ne potkrepi cinjenicama koje su dovele do takvih njihovih zakljucaka. Sa relevantnim cinjenicama, to su vec dobri argumenti!

A mi ovde zelimo da razgovaramo upravo o tome a ne u navodjenju ko je od strucnjaka za ili protiv. Zato, lepo reci zasto mislis da je kurs dinar vestacki pa da lepo nastavimo raspravu ;)
[ nerodimac @ 02.11.2008. 21:52 ] @
Ja mislim da kurs dinara nije realan. On se formira na medjubankarskom trzistu gde, logicno, banke trguju domacom i stranim valutama. S obzirom da je NBS proteklih nedelja u proseku sa 30 miliona evra dnevno intervenisala, i s obzirom da je kolicina evra kojim NBS moze da intervenise ogranicena mislim da je sadasnji kurs dinara "namesten" i nerealan. NBS je u petak podigao referentnu kamatnu stopu sto verovatno znaci da su dostupne devize na izmaku.
[ EmilijaV @ 02.11.2008. 23:48 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: No, da ne zagadjujemo temu sa off-topicom, ako te to zanima posalji mi PP sa linkom na temu na kojoj mislis da sam "proizvao generaciju koja je obrazovanje sticala 80-tih" pa mozda i uspemo da se razumemo.

Obecavam da hocu, cim ponovo naletim na tu temu. Bilo je to negde letos kad sam citala, tako da ne mogu da se setim gde je. Potrazici je...

Citat:
Pa evo, upravo TI na ovom mestu koristis "autoritet" u raspravi. Obrati paznju na boldovani deo poruke.

Pa sigurno da koristim! Zar nisam rekla da se ne osecam strucnom da raspravljam o ekonomiji?

Citat:
Ako skratimo ovo sto si napisala, to se svodi "ljudi koje znam, a koji su strucnjaci misle suprotno od tebe" zar ne? Nije li to upravo ono za sta ti optuzujes mene - koriscenje nekakvog autoriteta za nametanje stava?

Ne!!! Mislila sam upravo to sto sam i napisala. Znaci: ne suprotno od tebe licno, nego suprotno mnogima koji tako misle. Je l' sad jasnije?

Citat:
Vidi, pominjanje autoriteta sa smislom je uvek dobrodoslo u diskusiji - medjutim sa tim moraju ici i cinjenice. Primeti da sam ja izneo nekoliko cinjenica na temu zasto ja licno mislim da kurs dinara NIJE vestacki vec vrlo realan. Te cinjenice predstavljaju moju malu amatersku analizu, jer nisam ekonomista i takva analiza ne moze biti nista drugo nego amaterska - ali bez obzira da li sam ja amater, profesionalac, skorojevic ili kralj Artur, svakako da imam pravo da izvodim logicke zakljucke - bas kao i svako drugi na ovom forumu. Kao sto rekoh, za to ovaj forum i sluzi.

Onda bi trebalo da prepricavam sta su mi tamo neki ljudi rekli, je l'? A to me mrzi... Evo, npr. sad mi pade na pamet "Utisak nedelje" od pre neku nedelju. Ljudi su objasnili vrlo dobro zasto su neke stvari ovakve kakve jesu.
A ako te zanima moje licno misljenje, ono moze u ovom slucaju da bude samo laicko. A to u principu ne volim da radim, bar ne na nivou na koji ovde neki pretenduju. Ali ako te bas zanima, 'ajd' da kazem: pa kako moze da bude realno jak kurs dinara u zemlji Srbiji u kojoj se skoro pa nista ne proizvodi? A i oni koji bi hteli u tom smislu nesto da urade, spreceni su kojekakvim administrativnim preprekama i zavrzlamama! Nekad mislim da im se to namerno onemogucava, iako nisam pristalica kojekakvih glupih prica o zaverama protiv nebeskog naroda srpskog! Upravo da bi se omogucilo nekim drugim da uvoze. Drugo objasnjenje nemam...

Citat:
- Da opovrgnes moje (ili bilo cije druge) cinjenice

Nemam nameru da opovrgavam nicija misljenja. Misljenja, a ne cinjenice! Jer ovde razmenjujemo misljenja, zar ne? Baratanje cinjenicama ostavimo strucnjacima, ili ako ih medju nama ima, dobrodosli su da pojasne situaciju.

Citat:
- Da opovrgnes izbor cinjenica i/ili zakljucke koje sam iz tih cinjenica izvukao (ili bilo ko drugi na ovoj temi)

Ne razumem razliku u odnosu na prvo pitanje. Izvini...

Citat:
- Da navedes kredibilne izvore koji demantuju te cinjenice

Ovako: svoja misljenja formiram na osnovu raznih izvora. I levih i desnih i pro i kontra. Procitam, pitam, informisem se, pa na osnovu kombinovanja istih, donosim svoje zakljucke.

Citat:
Medjutim, to zaista nema ama bas veliku tezinu dok se to ne potkrepi cinjenicama koje su dovele do takvih njihovih zakljucaka. Sa relevantnim cinjenicama, to su vec dobri argumenti!

Ali kako Ti ili ja ili bilo ko nije iz struke moze da raspolaze cinjenicama? Ukoliko neko od nas ovde prisutnih nije ekonomista, pa stoga moze da problem posmatra u sirem kontekstu?

Citat:
Zato, lepo reci zasto mislis da je kurs dinar vestacki pa da lepo nastavimo raspravu

Rekoh negde iznad, ali samo na osnovu zdrave logike, ne pokusavajuci da izigravam ekonomskog analiticara - amatera!

P.S. - Pardon sto kasnim sa odgovorom. Znas, zemlja Srbija je u pitanju u kojoj sve tako super funkcionise, pa i provajderi, niko nema monopol, pa su nam i veze super...