|
[ _syber_ @ 07.08.2008. 17:47 ] @
| @#$$%%^%#@!@!$% ... nadam se da je pravo mesto za temu , ako nije oprostite , jos sam nervozan ...
ovako stoji stvar . imam vozacku 11 godina (nit puno , nit malo) ... prvi prekrsaj , danas , prolazak kroz crveno ... zaustavljen , napisana prijava itd ... prazna raskrsnica , trepcuce zeleno , malo dodao gas i ''prosao'' na crveno ... doduse jesam bio malo dalje od raskrsnice kad je zeleno pocelo da trepce , pa mozda i jesam slucajno ...
sta mogu ocekivati ? samo da ne oduzmu dozvolu posto radim kao vozac .... |
[ bobiska @ 07.08.2008. 18:09 ] @
Ako su te slikali, ili si ne daj boze potpisao prijavu...pozdravi se sa dozvolom na koji mesec. Ako nije nista od toga, mozes da se cupas na ono ofucano:"nije tacno, bilo je zuto, imam svedoka, `ocu suocenje...". U 99.9% durpan ne izlazi na suocenje i kuliras.
[ bugsu @ 07.08.2008. 22:08 ] @
Citat: bobiska: Ako su te slikali, ili si ne daj boze potpisao prijavu...pozdravi se sa dozvolom na koji mesec. Ako nije nista od toga, mozes da se cupas na ono ofucano:"nije tacno, bilo je zuto, imam svedoka, `ocu suocenje...". U 99.9% durpan ne izlazi na suocenje i kuliras.
^^^ vazi za ovu sitvaciju
posaljes zalbu,sudija zakaze suocenje sa policajcem ,jednom ti ne dodjesh pa napises da nisi mogao nzm ni ja zbog cega drugi put pandur ne dodje ,i tako to ode zastarli slucaj :)
a ako si uslikan/potpisao...bye bye :)
[ Horvat @ 08.08.2008. 00:00 ] @
ako ima trepcuce zeleno,ne vazi "prosao na zuto"
[ Black_eyed @ 08.08.2008. 06:19 ] @
Ako si profesionalni vozac onda si valjda znao da ne potpisujes prijavu...
Sto se tice kazne, u zakonu postoji olaksavajuca mogucnost ako si profesionalni vozac tako da ces verovatno proci sa uslovnom kaznom za dozvolu. Mozes ocekivati 5-6K din. + dozvola uslovno na godinu dana.
Posavatuj se malo sa kolegama kako da se ponasas na sudu i sta da govoris, jbg. mora da se vadis. Uglavnom, sve lepo i odmereno i nemoj da potvrdjujes da si svesno napravio prekrsaj. Reci da si procenio da ces moci da bezbedno prodjes raskrsnicu na zeleno i sto se tebe tice to je tako i bilo.
Srecno!
[ _syber_ @ 09.08.2008. 13:29 ] @
naravno da moram da se vadim ... bice sve ok , nadam se ...
[ vladd @ 09.08.2008. 15:32 ] @
Pokusaj da ispratis proces, koliko mozes. Gde se nalazi prijava trenutno, da li je pokrenut postupak, kada ce sudija donositi odluku. Moze da se dogodi da ne stignes do suda, i samo da dobijes resenje o kazni. Nikakva suocenja ne pomazu, nema ni prilike za to.
Ubuduce takve stvari pokusaj da resis na licu mesta, ne pustaj da pisu prijavu, objasnjavaj okolnosti do besvesti. Mozda prodjes odmah samo sa kaznom.
I ne izvodi besne gliste sa prolaskom na crveno, kupi sebi pistolj i igraj ruski rulet
Poz.
[ ventura @ 09.08.2008. 15:36 ] @
Trebao bi da očekuješ da ti neko oduzme dozvolu, i prebije pride... Ali to se nažalost neće desiti, već ćeš proći samo sa novčanom kaznom...
[ Miroslav Jeftić @ 09.08.2008. 16:09 ] @
Usput neka prebiju i one što voze 200 i više tamo gde je ograničenje upola manje.
[ ventura @ 09.08.2008. 16:54 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: Usput neka prebiju i one što voze 200 i više tamo gde je ograničenje upola manje. :p
Kad bi to bilo upola opasno kao prolazak kroz crveno, složio bi se sa tobom.
[ Miroslav Jeftić @ 09.08.2008. 17:02 ] @
To mi zvuči kao kad oni što prođu na crveno kažu "nije bilo mnogo crveno". ;) Mislim da je bespotrebno meriti šta je više opasno, šta je manje opasno, sve i kad postojao neki merač za to - i jedno i drugo je najstrožije zabranjeno (ne bez razloga), ali se slabo poštuje.
[ etjen @ 09.08.2008. 17:19 ] @
nece ti oduzeti dozvolu, dobices verovatno uslovnu i novcanu kaznu
[ _syber_ @ 09.08.2008. 17:52 ] @
Citat: ventura: Trebao bi da očekuješ da ti neko oduzme dozvolu, i prebije pride... Ali to se nažalost neće desiti, već ćeš proći samo sa novčanom kaznom...
no comment ... coveku se desi jednom i odma na vesala ? ti verovatno za svoj vozacki staz nisi imao ni jednu jedinu gresku ? kao sto rekoh za 11 godina (a presao sam kilometara vise nego neko za zivota) prvi put , a uz to jos nisam siguran da je bilo crveno , al' aje verovacu im da jeste ...
[ boban779 @ 09.08.2008. 20:30 ] @
Ako je bilo pesakckog prelaza dozvola ide sigurno plus novcana kazna. Ako nije bilo pesackog prelaza onda samo novcana. Ne pomaze vadjenje na zuto i ostalo. Ako ti je dozvola bas potrebna nadji vezu kod sudije.
[ Milosvidikovac @ 09.08.2008. 21:47 ] @
Ma i da je bilo pešačkog i da nije trebalo bi da ti oduzmu dozvolu za ceo život ali u takvoj smo zemlji da ti verovatno nista nece biti. Na žalost...
[ ventura @ 09.08.2008. 22:34 ] @
Citat: Miroslav Jeftić:
Mislim da je bespotrebno meriti šta je više opasno, šta je manje opasno, sve i kad postojao neki merač za to - i jedno i drugo je najstrožije zabranjeno (ne bez razloga), ali se slabo poštuje.
Naravno da nije bespotrebno meriti, jer shodno opasnosti po sebe ili druge prilikom prekršaja se određuje i sankcija. A opasnost je veoma lako kvantifikovati i izmeriti, isto kao što je lako kvantifikovati šta je opasnije, i kakve su tačno opasnosti u vožnji rolera i skakanja padobranom.
Citat: _syber_:
no comment ... coveku se desi jednom i odma na vesala ? ti verovatno za svoj vozacki staz nisi imao ni jednu jedinu gresku ?
Ja nemam nikakve veze sa ovim slučajem, pa ne znam zašto se moje (ne)pridižavanje saobraćajnih propisa poziva na ovu temu. Smatram da svaki zreo čovek treba da raspoznaje dobro i loše, da ume da proceni situaciju, i shodno svojoj proceni, snosi posledice ukoliko je ista bila loša.
Citat: _syber_:
kao sto rekoh za 11 godina (a presao sam kilometara vise nego neko za zivota) prvi put , a uz to jos nisam siguran da je bilo crveno , al' aje verovacu im da jeste ...
Ne bi da ulazim u priču da si prešao mnogo kilometara, a da ti je prvi prekršaj tek nakon 11 godina vožnje, jer sam siguran da i sadašnji papa ima više saobraćajnih prekršaja od toga... Jednostavno, takva je ljudska priroda...
A sa drugim delom rečenice si samo potvrdio koliko si opasan prekršaj napravio, jer ti čoveče nisi ni semafor primetio, a kako bi tek primetio razvijanje potencijalno opasne situacije i preduzeo mere izbegavanja, kad ni tako osnovnu stvar nisi primetio. Znači imao si sreće što niko nije stradao.
[ bttp @ 09.08.2008. 22:55 ] @
Zavisi i da li si ranije prekršajno osuđivan itd. I kada. Ako ti je prvi prekršaj onda ima šanse da prođeš s novčanom kaznom.
Meni su jednom kad sam bio mlađi presudom oduzeli vozačku na 6 meseci ali tu odluku nikad nisu sproveli. Zivkali me telefonom iz stanice ostavljali poruke da im odnesem dozvolu, pretili da će doći oni po nju ali ništa. Ja im je nisam nosio jer me je mrzelo, a i zašto ja sam da im nosim dozvolu, nek je uzmu sami ako mi je već oduzimaju. Na kraju kad me je nakon tipa dve godine zvao pandur i rekao "e ako sutra ne doneseš dozvolu dolazimo po nju", ja rekoh aj da im odnesem da me više ne dave celog života, ali nisam je odneo sutradan već nakon 4-5 dana.
Dođem ja tamo, predam mu dozvolu, on je pogleda i vrati mi je. Kaže zastareo slučaj pre 3 dana :)
To je bilo pre 7-8 godina, ne znam kako je danas.
[ Miroslav Jeftić @ 09.08.2008. 23:22 ] @
Citat: ventura: Naravno da nije bespotrebno meriti, jer shodno opasnosti po sebe ili druge prilikom prekršaja se određuje i sankcija. A opasnost je veoma lako kvantifikovati i izmeriti, isto kao što je lako kvantifikovati šta je opasnije, i kakve su tačno opasnosti u vožnji rolera i skakanja padobranom.
Mislim da se za 80-100% prekoračenja oduzima dozvola kao i za prolazak na crveno, mada mrzi me da sad kopam po zakonu.
[ bobiska @ 10.08.2008. 08:11 ] @
Nema sta da se kopa, najtezi saob. prekrsaji su prolazak kroz crveno (nema veze dal` je pesacki ili ne, preko pruge kao nije strasno?), preticanje preko pune, pa tek onda prekoracenje, proporcionalno brzini.
[ Floyd @ 11.08.2008. 11:25 ] @
Zavisi i gde su stajali kad su te videli za crveno. Desava se da i oni pogrese, zato i ne treba potpisivati. Mene su bili zaustavili posle jedno kilometar i rekli kao presao si na crveno, a oni su stajali tamo gde ja mislim da nisu mogli biti 100% sigurni da sam presao na crveno ili je bilo zuto itd. Imao sam svedoka, otisao sam na suocavanje nekoliko puta, pandur se nije ni jednom pojavio i tako posle jedno godinu dana zastareo slucaj.. Ranije je bilo ako se pandur ne pojavi 3 puta zastareva slucaj, sad treba da prodje oko godinu dana chini mi se.
[ Black_eyed @ 11.08.2008. 21:27 ] @
Samo da dodam da zastarevanje slucaja nastupa posle 2 godine. Predlozen je novi zakon po kome ce ovo ici na 10 godina ali za sada je na dve.
Sto se tice tezine prekrsaja, mislim da otprilke ovako ide rang lista: 1. Voznja pod dejstvom alkohola, 2. Prolazak kroz crveno 3. Preticanje u nepreglednoj krivini, 4. Puna linija.
Ne mogu da sada nadjem link ka tekucem ZOBS-u, tamo bi se moglo tacno procitati kaznene odredbe.
[ caplja caplja @ 12.08.2008. 02:02 ] @
Citat: boban779: Ako je bilo pesakckog prelaza dozvola ide sigurno plus novcana kazna. Ako nije bilo pesackog prelaza onda samo novcana. Ne pomaze vadjenje na zuto i ostalo. Ako ti je dozvola bas potrebna nadji vezu kod sudije.
Boban ti je lepo odgovorio i nemoj da se nadas nikakvom drugom ishodu.
Soucavanje sa policajcem se vrsi samo ukoliko si odbio da potpises zapisnik (a koliko sam shvatio ti si potpisao)
[ Black_eyed @ 12.08.2008. 06:13 ] @
Evo gde mozes da se nadas uslovnoj za dozvolu,
Zakon o prekrsajima:
Zabrana upravljanja vozilom na motorni pogon
Član 47.
Zabrana upravljanja vozilom na motorni pogon sastoji se u tome da učiniocu zabrani
upravljanje vozilom na motorni pogon određene vrste ili kategorije.
Ako propisom kojim se određuje prekršaj nisu posebno predviđeni uslovi za izricanje
zaštitne mere, mera se može izreći učiniocu prekršaja koji je učinio težu povredu
propisa o bezbednosti saobraćaja ili čije ranije kršenje tih propisa pokazuje da je
opasno da učinilac upravlja vozilom na motorni pogon određene vrste ili kategorije.
Pri odlučivanju da li će se izreći ova mera uzeće se u obzir i to da li je učinilac
vozač morotnog vozila po zanimanju.
Zaštitna mera iz stava 1. ovog člana može se izreći u trajanju od trideset dana do jedne
godine.
Vreme trajanja izrečene mere, teče od dana upisa u dozvolu, a ako učinilac nema izdatu
dozvolu - od dana pravosnažnosti rešenja o prekršaju.
Vreme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava se u vreme trajanja ove mere.
[ djricky @ 12.08.2008. 06:43 ] @
Citat: Black_eyed:
Pri odlučivanju da li će se izreći ova mera uzeće se u obzir i to da li je učinilac
vozač morotnog vozila po zanimanju.
aha, ako si profi sofer, definitivno ostajes bez dozvole...
malo je navedeni clan neprecizan....
[ vladd @ 12.08.2008. 11:33 ] @
Ne, to se tretira kao ogranicavajuci faktor, za donosenje odluke o duzini perioda oduzete dozvole, posto bi bilo "dupla" kazna, tako da se moze nadati kracem periodu, ili solidnoj novcanoj kazni.
Mislim da je ovo drugo interesantnije za sud .
Poz.
[ etjen @ 12.08.2008. 11:47 ] @
poenta je do samog sudije i kako je on/ona u tom trenutku raspolozen. Verujte, sta god zakon da kaze, sudija uvek moze da odluci drugacije. Dakle, najbolji savet je biti ljubazan i nadati se najboljem. Par mojih prijatelja je proslo sa novcanom kaznom za prolazak kroz crveno, bez oduzimanja dozvole.
[ Beltrammi @ 12.08.2008. 22:50 ] @
svi vi koji ga savetujete zamislite da ste vi prosli kroz zeleno u tom momentu, ili bar neko vama drag.
Prolazak kroz crveno nije lak !
[ New Village DC @ 12.08.2008. 23:19 ] @
Lepo ti kaze Ventura, mislim mozda je malo ostar ali tako je. Neki kazu da svi prave greske, tacno. Verujem da si pogresio, ali priznaj gresku tj. suoci se sa posledicama. Ja bih na tvom mestu rekao jeste , kriv sam, kaznite me. A ne da se preganjam sa polupismenim policajcima i drzavnim sluzbenicima. I da trazim nacin kako da se izvucem.
E, da voleo bih isto, da svakoga kazne podjednako, to me cak najvise iritira, to sto toga nema i sto neki prolaze nekaznjeno.
[ Daniel011 @ 12.08.2008. 23:45 ] @
Neko je pre godinu i po u jednoj drugoj temi attach-ovao trenutno važeći ZOBS. Evo ga:
https://static.elitesecurity.org/uploads/1/5/1554533/ZOBS.doc
Ukratko: prema ZOBS-u, ako ranije nisi imao teže prekršaje, imaš dobre izglede da se izvučeš sa uslovnom zabranom. Ono što je za tebe bitno u Zakonu je sledeće:
Citat: Član 226
Novčanom kaznom od 1.800 do 9.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se za prekršaj:
...
19) vozač koji ne zaustavi vozilo ispred obeleženog pešačkog prelaza kad mu je datim znakom zabranjen prolaz (član 110 stav 1);
...
Za prekršaj iz tač. 2, 3, 4, 11, 12, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 27, 28, 36 i 37 stav 1 ovog člana vozaču ili vozaču instruktoru će se uz kaznu izreći i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od tri meseca do jedne godine a i za druge prekršaje iz tog stava ta mera se može izreći u istom trajanju.
...
i
Citat: Član 236
Organ koji vodi prekršajni postupak može odložiti izvršenje zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom, osim za prekršaje iz tač. 27, 28, 36 i 37 člana 226 ovog zakona, pod uslovom da učinilac prekršaja u određenom roku, koji ne može biti kraći od jedne godine niti duži od dve godine, ne učini prekršaj za koji se može izreći ta zaštitna mera.
Izvršenje zaštitne mere zabrane upravljanja motornim vozilom može se odložiti ako organ koji vodi prekršajni postupak nađe da se, prema okolnostima prekršaja i prema ponašanju učinioca posle izvršenog prekršaja a s obzirom na njegovo ranije ponašanje u saobraćaju, može očekivati da on i bez izvršenja te mere neće ubuduće vršiti prekršaje u saobraćaju na putu.
U rešenju o prekršaju kojim je izrečena mera iz stava 1 ovog člana odrediće se vreme trajanja te mere, kao i vreme za koje se njeno izvršenje odlaže.
Daleko od toga da štitim prekršioce, ali ne mogu da se složim sa ocenama da je prolazak na žuto podjednako opasan kao i prolazak na crveno. Čak i po važećem ZOBS-u, prolazak na žuto, pod određenim uslovima, nije prekršaj (da sad ne citiram i taj deo zakona - koga interesuje, neka pogleda član 52, tač. 3, stav 1). Druga stvar, ne postoji raskrsnica na kojoj se zeleno svetlo na jednom semaforu pali istog trenutka kad i crveno svetlo u njoj poprečnoj ulici, uvek je ostavljena rezerva od nekoliko sekundi, upravo radi bezbednosti. Ne želim da se ovo shvati kao podstrekivanje na prolazak kroz crveno, ali je nekad zaista bezbednije pri pojavi žutog dati gas i proći raskrsnicu, nego naglo zakočiti i rizikovati izazivanje lančanog sudara. Nažalost, saobraćajci vrlo često ne razlikuju žutu i crvenu boju, pa prolaz na žuto unose u zapisnik kao prolaz na crveno. Može im se, jer je kod sudije njihova reč jača od reči vozača (čak i ako ovaj ima svedoka). Nadam se da će novi Zakon to promeniti, jer je njime (čini mi se) predviđeno da saobraćajac mora kao dokaz imati fotografiju ili video-snimak izvršenog prekršaja.
[ Beltrammi @ 13.08.2008. 07:28 ] @
U Srbiji koliko se secam ima jedan momenat kada je cela raskrsnica zatvorena tj. svi imaju crveno svetlo. Ovo je ostavljeno verovatno jer se zna da ima likova koji ce proci kroz crveno. U Italiji pak zuto traje dugo, ali odmah po paljenju crvenog onima drugima se otvara zeleno. Necete verovati, ali ima likova koji i ovde ladno sibaju kroz crveno, svejedno.
Dva modela, isti ljudi.
[ contini @ 20.08.2008. 20:28 ] @
Smem li da se nadovezem na temu jednim malim pitanjem.... Prosao sam kroz zuto,mozda sam dokacio pola sekunde crvenog,zaustavio me policajac uz pricu da sam pregazio debelo crveno,od nekih 4 sekunde,sto nema veze s mozgom.Naravno da nisam hteo da priznam tu glupost,on kaze da ce sad u inat da mi pise,uzme mi dokumenta,ode u kucicu susedne ambasade,na novinama(!!!) napise moje podatke i broj tablica i vrati mi dokumenta uz 'dovidjenja'....Dakle nije mi dao da potpisem nikakvu kaznu,niti je on popunio preda mnom,nije mi rekao ni kolika je kazna,nista....Da li po protokolu moram da potpisem tu kaznu? Cemu mogu da se nadam? Hvala unapred!!
[ mihecc @ 03.11.2008. 20:11 ] @
Samo da vam kazem da sam pre godinu i vise dana platio 5000 za crveno i 1000 din. jer nisam kod sebe imao licnu kartu + troskovi suda. Zurio sam ujutru na posao, isao sam pazljivo, manje prometnim putem i vozio sam BICIKL............??????????
[ pajaja @ 03.11.2008. 20:21 ] @
Od toga ti je 5000 zato sto nisi imao LK. Stvarno ne vidim zasto je cudno da platis tih ~1000din za to sto si prosao kroz crveno, peske ili na biciklu, sve jedno.
[ mihecc @ 05.11.2008. 09:50 ] @
Ma neeeeeee, 5000 je bilo za crveno, a 1000 za l.k. + sudski troskovi.Pozz.
[ pajaja @ 05.11.2008. 17:10 ] @
[ Daniel011 @ 06.11.2008. 00:05 ] @
Mislim da ovaj zakon na koji si linkovao, nije bio na snazi pre godinu i po dana (kada je mihecc platio kaznu) - u njemu piše da LK ima biometrijske podatke, zatim da ima rok važenja od 5 godina (jedan od "genijalnih" izuma naših vlasti, za razliku od prethodnih LK koje su važile 10 godina), znači da se taj zakon, po kome su i kazne prilično visoke, najverovatnije odnosi na ove nove LK koje su počele da se izdaju od pre par meseci.
[ pajaja @ 06.11.2008. 00:35 ] @
Pa sad ne znam kada je dobio kaznu tacno ali ovo je iz sluzbenog glasnika 62/06, sto znaci da ima 2+ godine.
[ Daniel011 @ 06.11.2008. 00:49 ] @
Pa u tom zakonu piše i da se LK izdaje sa čipom, a ja sam, eto, proletos produžio LK i dobio novu istu kao i staru, tj. bez čipa. To 2006 ne mora da znači da je zakon tada stupio na snagu, ne znam sad kako tačno ide sa tim oznakama, ali to može značiti da je tada predložen, ili da je tada izglasan, s tim da je odlučeno da stupi na snagu te i te godine... Ali sve ovo nije toliko ni bitno za samu ovu temu, ovo sam napomenuo samo onako uzgred...
[ mihecc @ 11.11.2008. 10:09 ] @
Bez komentara ???...
[ Misa 87 @ 22.12.2008. 02:01 ] @
Pozdrav svima.
Nov sam ovde,a evo i zasto sam ovde...
Imam vozacku nekih 3 godine,a vozim nesto vise od godinu i po dana (Suzuku Maruti).Za to vreme,nikada nisam napravio ni najmanji prekrsaj i nikada me policija nije zaustavila - SVE DO SINOC...
Naime,oko 22.15h uputio sam se kod drugara na Karaburmu,i sve bi bilo u redu da u Mije Kovacevica nisam prosao na crveno.Vozio sam nekih 50 km/h,oko mene niko,ni vozila ni pesaci (nigde zive duse) i kada sam prolazio raskrsnicu bilo je zuto a potom i crveno.Video sam da se pali crveno,ali nisam mogao da se pravovremeno zaustavim (a dobro znam koliko slabe mehanicke kocnice ima moj auro).Elem,nastavio sam da vozim i u kruznom toku primetio policijsko vozilo koje je tada upalilo sirenu,stao sam odmah nakon kruznog toka.Policajac me je pitao da li sam svestan kakav sam prekrsaj napravio,rekao sam mu ono sto i vama...Jedan od dvojice policajaca mi je uzeo dokumenta,dok je drugi u autu pisao prijavu.Pitao sam kakva bi kazna mogla da mi sleduje,on je rekao od 5 000-25 000 +1 godinu dana oduzimanja vozacke...Pitao sam kada ce stici prijava,da li postoji neka olaksavajuca okolnost (s obzirom da mi je prvi prekrsaj,da sam student,zivim sa majkom koja me izdrzava idt. kako to vec ide...),a policajac mi je rekao da ce sudija videti sta i kako...Pritom,nisu mi nudili nista da potpisem,vec su mi vratili dokumenta i otisli a ja sam nastavio dalje svojim putem.
Zanima me vase misljenje,sta dalje da ocekujem,kakva bi kazna mogla da mi sleduje,da li ima neka olaksavajuca okolnost,da li mogu preci sa uslovnom kaznom bez oduzimanja dozvole?
Hvala unapred.
[Ovu poruku je menjao Misa 87 dana 22.12.2008. u 03:33 GMT+1]
[ plavi9 @ 22.12.2008. 21:50 ] @
Dve stvari su najbitnije kod prekrsaja: sta je sve napisao policajac u prijavi i kako je sudija raspolozen tog dana.
Ustvari, bitno je i kako se ti ponasas na sudjenju. Neki sudija ceni kada priznas prekrsaj i dobijes manju kaznu, dok drugog boli....
Sada pozivi za sud stizu u roku od nekih mesec dana i sedam dana nakon toga-resenje.
Znaci, sve je relativno jbg.
Iz licnog iskustva, mogu da ti kazem da sam imao takav slucaj i kazna je bila bez oduzimanja dozvole i minimalna novcana.
E sada, ja sam imao prolazak kroz crveno koji se moze meriti u milisekundama i bilo je sumnjivo da li je bilo crveno ili zuto, ali su ipak
napisali prijavu.
Ni meni nisu dali da potpisem zapisnik, mada ima tome vec 4-5 godina, ali mislim da je i sada sve isto.
[ Daniel011 @ 23.12.2008. 14:26 ] @
Sa zakonskog aspekta - prolazak na crveno spada u one prekršaje za koje se može izreći uslovna zabrana vožnje. Inače Zakonom predviđena kazna za ovaj prekršaj ne mora obavezno biti godinu dana zabrane vožnje, kako ti je policajac rekao, nego može biti od 3 meseca do jedne godine. S tim, da sam gotovo siguran da ćeš proći samo sa uslovnom zabranom, s obzirom da pre ovoga nisi imao prekršaje. Da se sad ne ponavljam, pisao sam o tome na prethodnoj strani, u ovom postu.
Kako ti je i plavi9 rekao, sa sudijom što kooperativnije.
[ viktordjoga @ 06.10.2009. 14:06 ] @
zaustavljaju me zbog prolaska na crveno,kamionom,posle par minuta price uzmu mi podatke i izmolim ih da me puste,nisam nishta platio...ali stigne danas poziv kod sudije za prekrshaje i prolazak kroz crveno,shta da radim,koliku kaznu da ocekujem,postoji li mogucnost da to osporim imam 2 svedoka da mi nisu pisali nishta nego me pustili !!! ??? pomagajte
[ Jagnjeca brigada @ 06.10.2009. 14:38 ] @
Mene su isto optuzili pre par godina da sam prosao kroz creveno i ako nisam. Elem, stigne poziv od sudije za prekrsaje, tu ja trazio od sudije suocavanje sa pandurom to mi i omoguce. Posle mesec dana opet kod sudije za prekrsaje ali sad u opstini gde su me optuzili za prekrsaj (ne u opstini boravka gde mi je prvo stigao poziv) i tu se suocim sa pandurom koji me je optuzio.
Pandur prica svoju pricu koju je naucio kao pesmicu i koja nema veze sa stvarnoscu, on je mene i zaboravio (neki sablon deklamuje, ja se zaprepastio sta prica... tipa vozilo je projurilo kroz crveno... nije se osvrtalo... mi ga jurili...). A ne da nisam mogao da projurim, nego proslo 15 h, guzva u gradu kolone... ja vec stajao 10 metara dalje a on se samo doparkirao do mene.
Naravno, sudija ne veruje meni, jer je pandur sluzbeno lice i nema razloga da laze. Kada smo zavrsili sa iskazima, njegov iskaz nema veze sa stvarnoscu i iskazi potpuno razliciti. Otisao kuci, posle nedelju dana mi stize da platim 5000 ili 6000 i upozorenjem da ne napravim isti prekrsaj dve godine. Tako da sam platio to.
Olaksavajuca okolnos je bila da na toj semaforizovanoj raskrsnici nije bilo pesackog prelaza nego samo zaustavna traka, inace bi tek nagrabusio. Jer po zakonu ako ima pesacki prelaz a ti prodjes kroz crveno, nadrljas mnogo vise.
A bilo je ovako: Zeleno trepce - vidim i zuto, ja kocim ali ne stajem ispred zaustavne crte, nego se zautavim zadnjim tockovima na zaustavnu crtu. Nisam hteo naglo da kocim jer se neka budala zalepila iza za mene, da sam zakocio ranije udario bi me. Elem, ne mogu da se vratim u rikverc, a 30-40 metara ispred ima drugi semafor na kome se u istom trenutku upalilo crveno... ja samo produzim 30 sekundi kasnije do kolone koja je stajala na drugom semaforu i prevalim put od desetak metara kako ne bi smetao vozilima iz druge ulice da skrecu. Eto ti ga pandurski auto iz zasede, doparkirava do mene i optuzuje me da sam prosao kroz crveno. Ne vredi da mu objasnjavam kao sam bio stao, kako sam vec usao u raskrsnicu kada je bilo zeleno trepcuce.
Zbog tog svega, voleo bi da pandurima kada su vec u zasedi daju kamere. Pa da vidimo ko laze.
[ Kosuth @ 06.10.2009. 18:07 ] @
Pretpostavljam onda da ti je jasno zašto ti je stiglo 'ljubavno pismo' od prekršajca....
jer za takav prekršaj nema mandatne kazne...
Sad šta je tu je,teško ćeš sa ta tvoja dva svedoka da bilo šta pobiješ od navoda u prekršajnoj prijavi.
Razmisli i sam,kako bi se branio?
[ mrkii @ 06.10.2009. 19:44 ] @
Citat: Pretpostavljam onda da ti je jasno zašto ti je stiglo 'ljubavno pismo' od prekršajca....
Ili je ovaj bio mnogo dosadan pa su ga lepo otkacili.
I dal ti je zao sto je neko opasan po druge ljude u saobracaju (i tebe i tvoju decu) kaznjen.
Neznam zasto ti automatski smatras da je svaki saobracajac lopov i iznudjivac.
Evo sta ja imam da kazem gospodinu viktordjoga:
Citat: viktordjoga:
pomagajte
Ako odes u zatvor, a nadam se da hoces, poslacu ti cigarete.
A ti Kosuth, kada si toliko posten i pravican reci u kojoj struci radis i ima li tu korupcije (zdravstvo? prosveta kao ja? ugostiteljstvo? zanatstvo?????)
Ako ima koliko je po tebi korumpiranih a koliko postenih (otprilike)
Ako ima i jednog lopova reci sta si preduzeo tim povodom i sta si postigao.
Ako su u tvom okruzenju svi posteni posalji mi na pm gde radis da probam da se zaposlim i ja.
[ Kosuth @ 06.10.2009. 20:41 ] @
Obzirom da su ti pitanja skroz van teme,moraće i moj odgovor u tom domenu da bude,pa stoga molim moderatore da se ne ljute.
Odgovor bi bio da se ubuduće kloniš kopriva prilikom jutarnje potrebe za eliminacijom. ;))
[ mrkii @ 06.10.2009. 20:52 ] @
Haha,
jeste da je malo van teme ali morao sam kad tad da Gospodinu Ustavu i Mister Pravniku postavim par pitanja o tome sta je konkretno uradio osim pisanja kilometarskih postova (u kojima uglavnom pravo zbori).
Ipak, kada odgovora na pitanja nema onda je offtopic odlican izgovor :)
[ Kosuth @ 06.10.2009. 21:34 ] @
Citat: sta je konkretno uradio
Citat: U Početku beše reč...
I hvala na komplimentu,mladi čoveče!
[ mrkii @ 06.10.2009. 22:25 ] @
:)
eeeeeeeeee, kad je jos pocelo, da si ti nama ziv i zdrav. A dela nigde nema.
Hvala i tebi :)
[ fifi2006 @ 29.11.2010. 12:12 ] @
Sredinom avgusta 2008. vozimo se moja majka i ja kolima, pogledam na semafor, uslovno zeleno, skrenem u našu ulicu i stignem do kuće (udaljene oko 300-400 metara), kad iza mene milicija. Dobar dan je l znate šta ste uradili? Ne. Kad se ugasi uslovno zeleno na semaforu onda je crveno. To znam. E pa prošli ste kroz crveno. E neće biti pošto sam potpuno sigurna da je bilo upaljeno uslovno zeleno u momentu ulaska u raskrsnicu. Da li se uslovno ugasilo kada sam već bila u raskrsnici ne znam. Pandur napiše prijavu, ja je ne potpišem. Posle mesec dana dobijem da idem kod sudije, odem i kažem joj šta je bilo, kao i da su panduri napisali pogrešnu raskrsnicu i ulicu u kojoj se pomenuti događaj navodno desio, a pogrešnu su i marku automobila napisali. Dokaz nemaju, ali bože moj imaju jedan drugog, a imam i ja majku koja je bila sa mnom. Jesam spremna za suočenje? Jesam. Stiže poziv pre dve nedelje za suočenje, ali ja iz određenih razloga ne odoh. Šta sad da očekujem? Prekršaj ranije nikad nisam imala, a dozvolu imam 12-13 godina. I da li neko zna je l se ranije napravljeni prekršaji tretiraju po starom ili novom zakonu?
[ busank @ 31.08.2011. 10:38 ] @
Mene interesuje, tehnički, šta znači prolazak kroz crveno ?
Koje su to granice ili uslovi koji tačno određuju prolazak kroz crveno svetlo na semaforu,tj. prolazak pored semafora sa upaljenim crvenim svetlom.
Elem, jutros sam imao glupu situaciju gde sam vozio bicikl i naleteo na pešaka na pešačkom prelazu i na njegov komentar "maj..ne, crveno je.." a bilo je, zaustavio sam se tik pred semaforom, tj. sa prednjim točkom tik pred semaforom. I dalje nije bitno, tu iza je bio policajac na deset metara a na komentar pešaka "prošao je kroz crveno.." pozvao me je....i tako dalje.
Nisam kriv !!!
Kriv sam za pešački prelaz ali ne za prolazak kroz crveno. Još je pešak-lažov svedočio da sam prošao kroz crveno.
Šta vi mislite ?
Pozdrav samo dobronamernim komentarima.
[ mmix @ 31.08.2011. 11:17 ] @
Ispred pesackog gde ima semafor ima i poprecna linija, to je tvoja zaustavna linija, ne linija semafora. Ako si tockom bio na pesackom (a pretpostalvjam da jesi jer si udario pesaka) onda si prosao kroz crveno.
[ busank @ 01.09.2011. 11:04 ] @
Nisam udario pešaka prošao sam pola metra iza njega ali sporan je prolazak kroz crveno !
Jednostavno, policajac je komentarisao prolazak kroz crveno a ne nezaustavljanje na pešačkom prelazu.
I to na komentar pešaka "kazni ga.." dok je policajac bio iza semafora (nije čak ni video da li je crveno ili nije).
[ Milos911 @ 01.09.2011. 11:15 ] @
Pa mogao je da vidi da je pesaku zeleno, ili da vidi da su vozila tek malo kasnije krenula. Tako da nije morao da vidi da je na semaforu crveno.
Drugo, mislim da je tacno ovo sto je mmix rekao.
Tako da - kriv si.
[ Jagnjeca brigada @ 02.09.2011. 08:13 ] @
Mirko je pisao o tome, mrzi me da trazim taj video zapis, za sad ovo:
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/RTS+1/711061/SAT.html
odes na na www.rts.rs i trazis snimak te emisije, uglavno koliko se secam, jedino ti je da kazes da se bio 20 m od semafora i da si se kretao 40 km/h i da nisi mogao bezbedno da zaustavis, tako nesto, nadji snimak te emisije.
[ busank @ 04.09.2011. 10:57 ] @
Ma molim vas, uzdrzite se od komentara - kriv je - nije kriv, to nije bilo pitanje.
Vratimo se na subjekat .."Mene interesuje, tehnički, šta znači prolazak kroz crveno ?
Koje su to granice ili uslovi koji tačno određuju prolazak kroz crveno svetlo na semaforu,tj. prolazak pored semafora sa upaljenim crvenim svetlom."
Da li je to prvi par centimetara vozila, da li je to prolazak dela vozila na kome se nalazi vozač ili je to prolazak vozila u celokupnoj dužini ?
Opet hvala dobronamernima.
[ Jagnjeca brigada @ 04.09.2011. 12:37 ] @
Imas zaustavnu liniju (ona je malo sira od ostalih linija) najistureniji prednji deo na automobilu ne sme da predje zaustavnu liniiju tj. kako ti kazes "prvi par centimetara vozila". U zakonu imas zaustavnu liniju ispred pesackog prelaza i zaustavnu liniju gde nema pesackog prelaza... ako si imao pesacki prelaz posle zaustavne (proveri u zapisniku da li su upisali da je bio pesacki), tada si tek nadrljao.
Evo sta kaze Mirko:
"Pri brzini od 50 km/h
Zuto svetlo na semaforu koje uocite krecuci se brzinom od 50km/h cesta je situacija, jer je to dozvoljena brzina kretanja vozila u naseljenom mestom. Da biste se bezbedno zaustavili, trebalo bi da pocnete da kocite najmanje 40 metara pre semafora. Put kocenja pri normalnom intenzitetu iznosi oko 33 metra, ali morate uracunati i sekund koji ce proci od momenta kada odlucite da kocite dok ne prebacite nogu sa gasa na kocnicu. Pri ovoj brzini, za taj jedan sekund preci ceta skoro 14 metara i tako produziti ukupan zaustavni put. Ako zuto svetlo uocite na samo 30 metara ilil manje od semafora moracete naglo da zakocite da biste stigli da se zaustavite ispred njega, ali u tom slucaju postoji opasnos da vas udari vozilo otpozadi."
Jedino ti ostaje da se vadis da si zuto uocio 20 metara pre raskrsnice :) i da kazes da radis kao vozac.
[ busank @ 09.09.2011. 09:49 ] @
Vozio sam bicikl.
[ madmim @ 26.11.2011. 16:24 ] @
1.maj, noc, 1:30, u automobilu vozim jos troje ljudi, na ulicama nigde nikog
Prilazim raskrsnici sa semaforom, na njemu crveno svetlo, ja usporavam i ZAUSTAVLJAM vozilo ispred semafora. Cekam nekih minut,dva, pali se ZELENO svetlo, ja dajem levi migavac i skrecem levo. U tom trnutku primetim 100m levo od mene policijski auto, ali ja normalno nastavljam svojim putem. Odmah zatim skrecem levo u ulicicu jer tu zivi drugarica koju vozim. Zautavljam auto, palim sva 4, pozdravljam se sa drugaricom, kad na prozor mi prilazi pajkan: "dobro vece" :) trazi dokumente, ja mu dam, kaze jel znate zasto sam vas zaustavio, ja kazem da ne znam, on meni - prosli ste na crveno !???!?
e sad ide ubedjivanje, jesam, nisam, uglavnom ja uradim alko test, 0, nisam ni videla sta je pisao, nista nisam potpisala, kaze stici ce mi poziv za sud.
I evo 6 meseci kasnije je on meni stigao... Pre 5 godina sam imala prekrsaj - nisam propustila pesaka na pesackom, priznala i platila kaznu. Cemu sad da se nadam,a pri tom ZNAM da nisam kriva
[ Vasastajić @ 26.11.2011. 16:36 ] @
Da nisi imala možda na toj raskrsnici dupli semafor,ti krenula LEVO kada je otvorio zeleno za pravo,a da je ipak za levo skretanje još uvek bilo crveno svetlo?
Takva greška vozača je apsolutno moguća u to gluvo doba noći.
[ ventura @ 26.11.2011. 16:56 ] @
Citat: madmim:
e sad ide ubedjivanje, jesam, nisam, uglavnom ja uradim alko test, 0, nisam ni videla sta je pisao, nista nisam potpisala, kaze stici ce mi poziv za sud.
I evo 6 meseci kasnije je on meni stigao... Pre 5 godina sam imala prekrsaj - nisam propustila pesaka na pesackom, priznala i platila kaznu. Cemu sad da se nadam,a pri tom ZNAM da nisam kriva
Na sudu objasni sve kako se desilo, traži suočavanje sa policajcem i zatraži da se izjave (tvojih) svedoka uvedu u zapisnik. Mala je šansa da ćeš nešto promeniti, ali vredi pokušati.
[ seaboy @ 26.11.2011. 17:53 ] @
Napravljena je greska u startu. Prvo on te optzuje da si prosla kroz crveno... Njegovo pravo... Tvoje pravo je da trazis da ti procita zapisnik jasno i glasno. Takodje njegova obaveza je da ti postavi pitanje Da li imate primjedbi na sadrzaj zapisnika? i da ako kazes nemam, on napise nema primjedbi, a ako imas duzan je da unese svaku tvoju rijec. ti si trebala da kazes: Smatram sadrzaj zapisnika netacnim, odnosno izjavljujem pod punom odgovornoscu, materijalnom i krivicnom da NISAM prosla kroz crveno, kao sto mi policijski sluzbenik stavlja na teret. Tome u prilog imam dva, tri svjedoka, imenom i prezimenom i maticnim brojem, koji takodje pod punom odgovornoscu trvde isto. i potpises. I kad odes na sud imas materijal da se branis. Tako je u CG, a sigurno i u Srbiji, jer su obrazci prema evropskim pravilima radjeni.
Ako ti u zapisniku stoji nema primjedbi, samo slegni ramenima na sudu pokusaj da se vadis ali su sanse male. Sad da se zalis na rad policijskog sluzbenika itd, mislim da je rupa bez dna..
[ madmim @ 28.11.2011. 14:13 ] @
Nije mi pokazao zapisnik, nije mi dao ni da izadjem iz kola...
hvala na savetima...
[ Java Beograd @ 28.11.2011. 14:47 ] @
Ja mislim da šansa uopšte nije nula, kako neki već prognoziraju. Jeste mala, ali vredi pokušati, tj. boriti se.
1. Traži suočavanje.
2. Objasni sudiji gde si ti bila, a gde je bio policajac u momentu kada si prolazila kroz raskrsnicu. 100 metara je prilična udaljenost. Ne znam da li policajac ima pravo da piše kaznu kad je toliko daleko.
3. Objasni sudiji gde te je zaustavio, i pisao zapisnik
4. Objasni sudiji da ti nije ponudio da pogledaš zapisnik i da dodaš svoju ličnu izjavu.
[ seaboy @ 28.11.2011. 14:55 ] @
Kao da si bila u Urugvaju, taj policajac je neki k#eten u pitanju, vec sam ti rekao koje su njegove obaveze, a tvoja prava. Nego uglavnom, cast izuzecima, policajci su takvi... Od sada lijepo Zakon o bezbjednosti saobracaja u ruke, i da prestane narod da misli da sluzbena lica mogu da se ponasaju bahato...
Poz
[ seaboy @ 28.11.2011. 15:05 ] @
Citat: Java Beograd: Ja mislim da šansa uopšte nije nula, kako neki već prognoziraju. Jeste mala, ali vredi pokušati, tj. boriti se.
1. Traži suočavanje.
2. Objasni sudiji gde si ti bila, a gde je bio policajac u momentu kada si prolazila kroz raskrsnicu. 100 metara je prilična udaljenost. Ne znam da li policajac ima pravo da piše kaznu kad je toliko daleko.
3. Objasni sudiji gde te je zaustavio, i pisao zapisnik
4. Objasni sudiji da ti nije ponudio da pogledaš zapisnik i da dodaš svoju ličnu izjavu.
Sve si u pravu Java, nije sansa nula sigurno... treba da pokusa sve to, ali ako su bila dva policajca, on ce reci da je pitao "ima li primjedbi", na sta ce drugi da posvjedoci da nije imala itd...ona ce reci 100m, oni ce reci nije itd... Da se razumijemo, ja licno, nema teoretske sanse da bi pustio tek tako to da prodje, ne bi me interesovalo nista, tjerao bih po svome ako sam u pravu, doveo sve njih koji su bili tu kao svjedoke, ali ne bih dao ni dinara.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|