(Ne videh da ima tema o ovome -> ako grešim, brišite...)
LM, još malo pa će da startuju čudo od ciklotrona:
Citat:
Najveći poduhvat u novijoj istoriji nauke, čiji je početak više puta najavljivan i odlagan, najzad će početi. Posle 14 godina rada, utrošenih osam milijardi dolara i niza tužbi, u subotu će na granici Švajcarske i Francuske probno biti pušten u rad najveći akcelerator čestica ikad napravljen u okviru kontroverznog eksperimenta koji treba da rasvetli tajne postanja.
Geneva, 7 August 2008. CERN has today announced that the first attempt to circulate a beam in the Large Hadron Collider (LHC) will be made on 10 September.
Šta mislite, kako će da prođe ovaj experiment? Ima li podlogu priča o eventualnom nastanku crne rupe, kataklizmi i sličnim zlehudim stvarima?
(Sve me podseća na mini-strip u kome Demokrit kaže "Lepo sam govorio da je [atom] nedeljiv, al' ne vredi" )
[ Darko Prelic @ 07.08.2008. 20:39 ] @
Ja kao da sam živeo ispod kamena hahah prvi put čujem za ovo..
[ GM_X @ 07.08.2008. 20:57 ] @
Verovatno ništa spektakularno i vredno neke posebne pažnje. Nije prvi put da eksperimentišu sa tim "sokoćalom", samo što je ovaj najveći i najskuplji do sad.
[ icobh @ 07.08.2008. 21:59 ] @
Likovi su štošta toga do sad uradili a tako su skroz nepoznati narodu, da je to čudo neviđeno. Mislim da su uspjeli dobiti anti-materiju, čije se kapi mogu porediti sa najvećim atomskim bombama... Tako da, ne uzbuđujem se baš previše, jer kad vidim koliko ljudi nije čulo za CERN a služe se INTERNET-om samo tako, ne ostaje mi ništa drugo nego da mirno spavam
[ vindic8or @ 07.08.2008. 23:22 ] @
Cilj ovog experiementa je da se sudaranjem subatomskih cestica dobiju neke manje cestice koje se za sada samo predvidjaju teorijom. Konacni cilj je bolje razumevanje uslova koji su vladali u nasem Univerzumu vrlo brzo posle Velikog Praska. Ideja je da ako se dobro shvate prvobitni uzroci lakse je shvatiti posledice, tj kosmicke dogadjaje, fizicke zakone i sile koji vladaju 13,7 milijardi godina kasnije. Nusprodukti ovih kolizija ce dati rezultate koji ce biti upotrebljivi u niz drugih oblasti u fizici i nauci.
Stvaranje crne rupe koja ce da proguta zemlju je samo zabavna prica o kojoj smo na ovom forumu vec par puta pisali. Da, moguce je da ce se stvoriti crna rupa ali bi ona bila subatomske velicine i trajala bi verovatno neki delic sekunde pre nego sto bi nestala. Ne postoji nikakva opasnost po planetu od ovog experimenta :-)
[ SmilieBG @ 08.08.2008. 13:24 ] @
Sad pogledah slike one instalacije. Ogromno je... Bilo bi totalno cool da urade igricu po primerima te gradjevine. Kao Halflife, ali real life :)
Poz,
Sale
[ vladd @ 08.08.2008. 14:20 ] @
Pa to naucnici i rade. Igraju se do besvesti..
Poz
[ optix @ 08.08.2008. 14:26 ] @
Steta sto je Kongres obustavio izgradnju SSC-a, to bi tek bila igracka...
A crna rupa ne treba da nas brine, cak i da se pojavi (dovoljno velika i dovoljno dugotrajna) bicemo svedeni na tacku u roku od odma
[ Miroslav Jeftić @ 08.08.2008. 14:35 ] @
Imali bismo retku priliku, da vidimo crnu rupu izbliza. Doduše, to je i poslednje što bismo videli.
[ mulaz @ 08.08.2008. 14:46 ] @
Antimateriju (koliko ja znam) vec mogu da prave... samo sto je kolicina relativno mala, a energija potrosena za pravljenje antimaterije par razreda veca od one koja se dobije kad antimateriju spojis sa materijom.
[ Alter Ego @ 08.08.2008. 14:48 ] @
Prva asocijacija je: The Black Mesa Research Facility
[ optix @ 08.08.2008. 15:07 ] @
Antimaterija se 'proizvodi' prakticno od njenog eksperimentalnog otkrica 1955.
Teorjiski, ukupna energija (masa mirovanja) koju ima par cestica-anticestica mora biti dostavljena pre proizvodnje kako bi par uopste nastao. Uzasna ne-efikasnost ovog procesa dodatno, visestruko, povecava ukupnu potrebnu energiju... tako da je kolicina antimaterije koja se godisnje proizvede reda nekoliko ng (nanograma).
[ vindic8or @ 08.08.2008. 15:36 ] @
Meni je ovo vise Resident Evil nego HL :)
Antimaterija ima upotrebu u medicini u PET skenerima. Pozitron se emituje u tkivo i posle unistenja pri sudaru sa elektronom posmatra se sirenje oslobodjene energije koje moze da ima razlicite karateristike u zavisnosti od sastava tkiva.
[ stil @ 08.08.2008. 17:02 ] @
CERN announces start-up date for LHC
Geneva, 7 August 2008. CERN has today announced that the first attempt to circulate a beam in the Large Hadron Collider (LHC) will be made on 10 September. This news comes as the cool down phase of commissioning CERN’s new particle accelerator reaches a successful conclusion. Television coverage of the start-up will be made available through Eurovision.
The LHC is the world’s most powerful particle accelerator, producing beams seven times more energetic than any previous machine, and around 30 times more intense when it reaches design performance, probably by 2010. Housed in a 27-kilometre tunnel, it relies on technologies that would not have been possible 30 years ago. The LHC is, in a sense, its own prototype.
Starting up such a machine is not as simple as flipping a switch. Commissioning is a long process that starts with the cooling down of each of the machine’s eight sectors. This is followed by the electrical testing of the 1600 superconducting magnets and their individual powering to nominal operating current. These steps are followed by the powering together of all the circuits of each sector, and then of the eight independent sectors in unison in order to operate as a single machine.
By the end of July, this work was approaching completion, with all eight sectors at their operating temperature of 1.9 degrees above absolute zero (-271°C). The next phase in the process is synchronization of the LHC with the Super Proton Synchrotron (SPS) accelerator, which forms the last link in the LHC’s injector chain. Timing between the two machines has to be accurate to within a fraction of a nanosecond. A first synchronization test is scheduled for the weekend of 9 August, for the clockwise-circulating LHC beam, with the second to follow over the coming weeks. Tests will continue into September to ensure that the entire machine is ready to accelerate and collide beams at an energy of 5 TeV per beam, the target energy for 2008. Force majeure notwithstanding, the LHC will see its first circulating beam on 10 September at the injection energy of 450 GeV (0.45 TeV).
Once stable circulating beams have been established, they will be brought into collision, and the final step will be to commission the LHC’s acceleration system to boost the energy to 5 TeV, taking particle physics research to a new frontier.
‘We’re finishing a marathon with a sprint,’ said LHC project leader Lyn Evans. ‘It’s been a long haul, and we’re all eager to get the LHC research programme underway.’
CERN will be issuing regular status updates between now and first collisions. Journalists wishing to attend CERN for the first beam on 10 September must be accredited with the CERN press office. Since capacity is limited, priority will be given to news media. The event will be webcast through http://webcast.cern.ch, and distributed through the Eurovision network. Live stand up and playout facilities will also be available.
A media centre will be established at the main CERN site, with access to the control centres for the accelerator and experiments limited and allocated on a first come first served basis. This includes camera positions at the CERN Control Centre, from where the LHC is run. Only television media will be able to access the CERN Control Centre. No underground access will be possible.
Dan D je 10 septembar 2008 i događaj će uživo prenositi Evrovizija a moći će da se prati i putem interneta.
[ Borkke @ 04.09.2008. 13:37 ] @
Najmoćniji akcelerator čestica na svetu, Veliki Hadronski Kolajder (LHK), počeće sa radom 10. septembra, saopšteno je iz Centralne evropske organizacije za nuklearna istraživanja (Cern).
Veliki Hadronski Kolajder (LHK), uređaj unutar koga se sudaraju protoni, smešten je u podzemnom tunelu dugačkom 27 kilometara na granici između Švajcarske i Francuske.
Naučnici se poslednjih 14 godina pripremaju da izvedu eksperiment kojim bi pomoću tog akceleratora stvorili uslove najbliže onim neposredno posle nastanka Velikog praska.
Oni veruju da je u tom trenutku "rođen" univerzum i da bi se ponavljanjem tog događaja mogle dobiti verodostojne informacije o njegovom nastanku.
"Veoma smo uzbuđeni zbog našeg ekperimenta, koji će nam, nadamo se, pomoći da razumemo stvari poput porekla mase i 'mračne materije' u univerzumu", rekao je stručnjak za teoretsku fiziku profesor Malkolm Ferbern iz CERN-a.
U eksperimentu će se izazvati sudar protona, baš kao što je bilo u prirodi, ali će naučnici sada to moći da prate na monitoru. "Biće to najveća energija koju je čovek ikad stvorio", rekao je Ferbern.
"Prvi pokušaj sudara čestica u akceleratoru bi trebalo da se odigra 10. septembra", rekla je vođa projekta CERN, Lin Evans.
Oko 10.000 naučnika širom sveta radilo je na konstruisanju ovog akcelaratora od 1994. godine.
Njegova izgradnja je do sada koštala više od 9,5 milijardi dolara.
Ja sam prilicno fasciniran ovim eksperimentom, procitao sam da ce prenositi 17 tera bajta podataka po sekundi a eksperiment ce trajati 10 sati!!!! Ja zeljno iscekujem 10. septembar da cujem kako je proslo.
[Ovu poruku je menjao Borkke dana 04.09.2008. u 15:18 GMT+1]
[ .sasa. @ 04.09.2008. 14:53 ] @
Citat:
Da, moguce je da ce se stvoriti crna rupa ali bi ona bila subatomske velicine i trajala bi verovatno neki delic sekunde pre nego sto bi nestala
Jos samo kada bi mi neko objasnio kako moze postojati crna rupa podatomske velicine?
Da bi se crna rupa stvorila potebna je dovoljno velika masa koja ce stvoriti gravitaciono polje iz kojeg svetlo ne moze da pobegne. Tako da mi crne rupe podatomske velicine ili crne rupe mase 1kg (procitao na nekom sajtu! LOL!!!) ne izgledaju bas logicno.
[Ovu poruku je menjao .sasa. dana 04.09.2008. u 16:23 GMT+1]
[ Mister Big Time @ 04.09.2008. 15:26 ] @
Kakve veze ovo ima sa Telenorom?!
[ su27killeryu @ 05.09.2008. 11:17 ] @
Kolajder! Mogli su i kurajber da napisu isto...
[ Miroslav Jeftić @ 05.09.2008. 11:39 ] @
Citat:
.sasa.: Jos samo kada bi mi neko objasnio kako moze postojati crna rupa podatomske velicine?
Da bi se crna rupa stvorila potebna je dovoljno velika masa koja ce stvoriti gravitaciono polje iz kojeg svetlo ne moze da pobegne. Tako da mi crne rupe podatomske velicine ili crne rupe mase 1kg (procitao na nekom sajtu! LOL!!!) ne izgledaju bas logicno.
[Ovu poruku je menjao .sasa. dana 04.09.2008. u 16:23 GMT+1]
Njah, upravo pročitah da nema ništa od toga do 21.10. Ovo danas je bilo samo testiranje LHC-a.
Citat:
Džejms Žil, portparol CERN-a je objasnio da će sutra u „Velikom akceleratoru čestica“ (LHC) biti ispaljeni prvi probni zraci protona, čija će energija biti oko 450 gigaelektron volta, što je desetina ukupne snage akceleratora. Protoni će biti pušteni samo u jednom smeru, kako bi se LHC preciznije podesio. Eksperiment sa sudarom čestica očekuje se tek 21. oktobra.
Citat je od juče
[ zxstole @ 10.09.2008. 11:23 ] @
Negdje sam procitao, " - Do 10.30 sati prvi snop protona koji smo pustili u akcelerator napravio je krug od 27 kilometara. Zapeo je nekoliko puta zbog smetnji u magnetskom polju stroja. "
ako je vec sad zapeo i ako sad ima smetnji kako ce biti kad se zaholca...heheh
Moze li mi neko reci da li da ja vracam kredit ili da cekam 22.10. Mozda necu trebat a pare mi trebaju sad....:))
[ Laki_Gen @ 10.09.2008. 12:01 ] @
Digni jos jedan, kupi ferari u uzivaj u ovih poslednjih mjesec-dva . Ako ne bude propast svjeta, otkupicu ja taj ferari od tebe u pola cjene (da ti pomognem da vratis kredit).
Jako je interesantno osmisliti i basnoslovnim sumama novca finansirati naucni projekat da bi se ispitale pretpostavke poput velikog praska, i sta se desavalo nakon istog.
To sto teorija velikog praska nema nikakve naucne i zdravorazumne osnove, to nema veze, vazno je dokazati da je nauka ''u pravu'', da se mit prenosi dalje...
Jos jedna interesantna stvar koja se moze primetiti je vecita naivnost mainstream naucnika (i njihovih, najcesce slepih, sledbenika) po pitanju obelodanjivanja informacija siroj javnosti. Prosto je neverovatno kako su ljudi u stanju da slepo veruju naucnicima i njihovim finansijerima za sve sto oni kazu da rade i izvode.
Neko ulozi silne milijarde dolara u neki projekat i najvaznija stvar mu je da izadje pred javnost i detaljno objasni sve sta radi, kako radi i zasto radi. Too good to be true.
Vazno je smisliti par novih skracenica, jer se naucnici zesce pale na njih...LHC, CMS, ALICE, ATLAS...i eto nama projekta koji ce se sa odusevljenjem pratiti (uau, dokle je nauka napredovala) sa sve znacajnim datumima - 8.avg, 9.sep, 10.okt, 11.nov...
Ako nekoga interesuje, na linkovima ispod moze skinuti celokupnu zvanicnu dokumentaciju o LHC, tu su na oko 1500 strana ceo projekat i svi 'planirani' testovi...pa ko ume da razdvaja zito od kukolja...mozda moze imati neke koristi. I jos jednom da ponovim - LHC prvenstveno ima ulogu kao odbrambeno oruzje...rukovodioci planete su u frci...
WTF? Kakvo odbrambeno oruzje? Samo nemoj reci crna materija i te fore.
[ NoneVi @ 10.09.2008. 18:04 ] @
Kada čestice dostignu punu brzinu rotacije tada će praviti pun krug frekvencijom koja speta vanzemaljcima, na sličan način kao što ultrazvučne pištaljke smetaju psima.
Sigurnost i paranoja pre sve svega.
[ Hakim Bej @ 10.09.2008. 18:12 ] @
Ako se ne varam, ni cernobil nije pukao pri probnom pustanju i testiranju.
Radio je dobrih nekoliko godinica.
Videcemo (sto rekose slepi)!
[ jericho1405 @ 10.09.2008. 18:17 ] @
Sokrat je davno rekao: "Zivot bez saznanja nije vrijedan zivljenja".
Ovim projektom covjecanstvo ima priliku da dobije veoma bitna saznanja o stvarima na kojima univerzum i zivot kakav danas poznajemo egzistira. Sto vise znamo o strukturi svijeta koji nas okruzuje, tim su nase sanse za opstanak mnogo vece. Na taj nacin upoznajemo "protivnika", predvidjamo slijedece "poteze" prirode, i eliminisemo postojece probleme.
[ Laki_Gen @ 10.09.2008. 18:37 ] @
Koliko sam procitao, jedan od ciljeva je i objasnjenje mase i gravitacije. Ovo ce biti znacajno otkirce, za dobar deo populacije (uber 100kg). Nadam se da nece sve ostati samo na naucinim radovima i teorijama, nego da ce ta saznanja primjeniti i u praksi i da ce ljudi konacno moci leteti!!!
Za anti-materiju i Higsov bozon me zabolje ...
[ GM_X @ 10.09.2008. 18:49 ] @
Citat:
I jos jednom da ponovim - LHC prvenstveno ima ulogu kao odbrambeno oruzje...rukovodioci planete su u frci...
Kad već najavljuješ teoriju zavere u naučnom projektu, budi ljubazan pa je podeli sa nama običnim smrtnicima. :)
Te pare koje su potrošili na LHC u poređenju sa onim potrošenim na razne ratove su obična sića, a jedina žrtva od LHC-a je jedan radnik na kojeg je pao tovar sa krana prilikom građenja istog.
I da oni u Cern-u nisu radili što su radili, mi danas nebi imali mnoge stvari, među kojima je i internet.
[ klichko @ 10.09.2008. 19:12 ] @
Citat:
Laki_Gen: Koliko sam procitao, jedan od ciljeva je i objasnjenje mase i gravitacije. Ovo ce biti znacajno otkirce, za dobar deo populacije (uber 100kg). Nadam se da nece sve ostati samo na naucinim radovima i teorijama, nego da ce ta saznanja primjeniti i u praksi i da ce ljudi konacno moci leteti!!!
Za anti-materiju i Higsov bozon me zabolje ...
GM_X
Kad već najavljuješ teoriju zavere u naučnom projektu, budi ljubazan pa je podeli sa nama običnim smrtnicima. :)
Tesko, da bi razumeli Legionar_ -a i njegove teorije morate uzimati istu drogu koju i on koristi :)
Ignorisite, please - taj lik vidi neku zaveru i u porciji supe :)
[ neca @ 10.09.2008. 19:43 ] @
Mene zanima sta je legionar po struci pa tako dobro razdvaja "zito od kukolja"?:) ili brate reci sta radis ili reci gde zavrsavas tu gudru da se i mi zezamo :)
[ maliradojca @ 10.09.2008. 20:01 ] @
U LHC(Large Hadron Collider) se uopste ne razumem, ali u THC nekako Sto ne naprave fabriku THC-a i da naprave dobre pare?
Od toliko rđavijih stvari na svetu ona se uhvatila za LHC. Lele zemljo Indijo. :)
Nešto mi se javlja da bi to moglo da postane masovna pojava, dok oni u Cern-u malo zahutaju mašinu. Pa još ako neki od "viđenijih učenih glava" ubace malo paranoje dokumentovane "stručnim analizama".
[ Laki_Gen @ 11.09.2008. 18:00 ] @
Jedna od milijardu i kusur. To je izvan statisticke greske. Ne bi valjalo da kod nas krenu da se zatvaraju u pecine i skacu sa mostova zbog lhc-a, ionako nas je malo. Za Indiju cemo lako...
Samo neka neko zaboravi da zatvori ventil u CERN-u i nece biti potrebe da se samoubijamo .
Veeeentil Zikoooo, Sunce ti jeb...
[ deycha7 @ 11.09.2008. 20:50 ] @
dakle, u principu nema razloga za brigu jer je crna rupa poslednji stadijum u životu zvezde, dakle zvezda se rodi, prolazi kroz razne stadijume i pre nego što "umre", nastane crna rupa, dakle kao kada se dete rodi, razvija se, živi i postane starac. Tako da ako će već da prave neku pizdariju, meni je veća verovatnoća da će da naprave zvezdu (dete) nego crnu rupu (starca) :D
[ nkrgovic @ 11.09.2008. 21:07 ] @
Citat:
deycha7: dakle, u principu nema razloga za brigu jer je crna rupa poslednji stadijum u životu zvezde, dakle zvezda se rodi, prolazi kroz razne stadijume i pre nego što "umre", nastane crna rupa, dakle kao kada se dete rodi, razvija se, živi i postane starac. Tako da ako će već da prave neku pizdariju, meni je veća verovatnoća da će da naprave zvezdu (dete) nego crnu rupu (starca) :D
I upravo smo dobili divan primer zasto se ne moze "zdrava logika" primenjivati na one ekstremne uslove koje niko od nas nikada nije ni mogao culno da iskusi, a kojima se bave kvantna i relativisticka fizika. :D
Edit : Nisam video Žiku na webcam-u LHC-a ali mora da je umešao svoje prste .
[ neca @ 11.09.2008. 22:52 ] @
ja ne znam za vas...ali od kako je mali radojica pomenuo THC...ja ovo LHC ne mogu da procitam kako treba
btw, jel bi mogla familija ove indijke da tuzi cern?recimo, medjunarodnom sudu pravde po ne znam ni ja kom osnovu...
vec mi prolazi kroz glavu da bi mogli neki biznis da napravimo
[ Laki_Gen @ 11.09.2008. 23:05 ] @
Hmmm biznis, mirise primamljivo. Nazalost, ja nemam tako brojnu porodicu, nisam bas siguran da bi iko skakao sa mosta zbog LHC-a. Stavise, bilo bi mi bolje da ne pominjem protone, neutrone ili ne daj Boze "crne rupe" (mogli bi pogresno da shvate), pa bi ja onda morao da skacem, kada bi me do'vatili lopatama, maljevima i ostalim gradjevinsim alatima.
Zato je najbolje uzeti ladnu pivu i cekati KABUM!
[ GM_X @ 11.09.2008. 23:53 ] @
Mogli bi recimo da se skupi nas buljuk-dva sa foruma i da lažiramo masovna samoubistva pa da onda naši bližnji tuže Cern i izvuku koju crkavicu. Uz malo truda, mislim da bi moglo da upali.
Preforsirali masinu. Kao mala djeca su ti naucnici, jedva docekali da je dobiju i onda udri dok se nije pregrejala. Steta, nista od black hole u skorije vreme.
Draga banko pisem ti ovim putem .....
[ GM_X @ 20.09.2008. 22:33 ] @
Ma znao sam, neće pare u poštene ruke pa to ti je. Verovatno će i glavni eksperiment sudaranja čestica biti odložen, tj neće biti 2010. Eh, opet moram sve ispočetka planirati...
[ zxstole @ 21.09.2008. 07:47 ] @
Pih,nisam ni znao da je odlozeno.....Sta cu sad...
Imal ko koju kintu na zajam .....vracam za .. 2 mjeseca uz neverovatno veliku kamatu...
[ rdragan79 @ 21.09.2008. 10:39 ] @
Ladno, Gordon Freeman + LHC = unapred nepredvidljive posledice
Ljudi, nijedan naučnik ne može sa sigurnošću da da odgovor na sledeća pitanja:
1. Da li su mikroskopske crne rupe uopšte moguće?
2. Ako jesu, da li ovakva ekperimentisanja mogu da ih proizvedu.
3. Ako su moguće, kakve su im osobine?
4. Da li mikroskopska crna rupa, ako je moguća, može da proguta Zemlju?
5. Da li bi, ako bi nastala, mikroskopska crna rupa prestala da bude crna rupa kada uspori kretanje?
Prvo, još ne postoji relativistička teorija koja opisuje mikročestice i gravitaciju, koja bi dakle opisivala takve stvari u celini. Sa druge strane, na osnovu čega naučnici mogu biti 100% sigurni u svoje teorije? Jedan moj pokojni profesor je govorio da fizičari prvo napišu zakone, a onda mole prirodu da ih zadovolji. Šalu na stranu, papir trpi sve. a teorija dobija svoju potvrdu ili biva oborena nakon eksperimentalne provere. Opšta teorija relativnosti (OTR) je relativno malo eksperimentalno proverena. Obično su ili vršeni eksperimenti kod kojih su efekti OTR vrlo mali ili su vršena posmatranja (koja u nauci imaju manju snagu od eksperimenta) u kojima merenja nisu bila previše precizna. Takođe, niko nikada nije izmerio nijedan gravitacioni fenomen u mikrosvetu. Gravitacija je nsajslabija od četiri poznate osnovne sile i njeni efekti su mereni isključivo u makrosvetu. OTR za sada dobro opisuje gravitaciono polje u Sunčevom sistemu, GPS (prostorvreme u blizini Zemlje), možda i malo dalji svemir i to je to. Šta se sa gravitacijom dešava u mikrosvetu, još nije ispitano.
No, bilo kako bilo, da li će u LHC-u nastati mikroskopska crna rupa koja će progutati Zemlju, pokazaće eksperiment. Nema drugog načina.
[ stil @ 21.09.2008. 16:18 ] @
U ljudskoj prirodi je da pomera granice saznanja o svetu koji ga okruzuje. U istoriji je mnogo primera gde je savladavan strah kako bi se islo napred . Zahvaljujuci toj nasoj osobini smo kao vrsta tu gde jesmo . He who dares wins. Nadam se :)
[ vladd @ 21.09.2008. 17:05 ] @
Zasto bi nastala bas crna rupa. Ja vise ocekujem neki incident sa izbijanjem zracenja u okolinu, nego crnu rupu, ili nesto sicno doticnoj, ipak cela planeta nema dovoljnu masu za takav dogadjaj.
Ili se misli ne neku verziju crne rupe, ali i energija koja ucestvuje nije prevelika.
Meni vise lici na moguci incident, kao blagi oblik Cernobila, nego na neke dramaticne svemirske pojave.
Poz.
[ Laki_Gen @ 21.09.2008. 17:21 ] @
To sa oblakom nema sanse jer se ne radi nista sto bi to moglo prouzrokovati. Nikakvo zracenje nece izbiti na povrsinu. Koliko je nama poznato proces nastajanja crne rupe, zvjezda, crveni i bjeli dzin, black hole (energija koja je potrebna), moguce je da se proizvede energija oja se u teoriju stvotiti mikro crnu rupu, ali ta energija nije dovoljna da se ona i odrzi, nego ce maltene momentalno nestati. Postoji mali milion objasnjenja zasto je to tako.
Tacno je da ne znamo dovoljno o gravitaciji na mikro nivou i zbog toga se ovaj eksperiment i radi (izmedju ostalog). Za sve sile su poznate cestice, osim gravitacije i trazi se taj cuveno "bizon" sto bi rekli.
[ Nedeljko @ 21.09.2008. 18:27 ] @
Suština je u tome da se ne zna hoće li ispasti crna rupa ili nešto deseto ili ništa. Inače, Higsov bozon nema veze sa gravitacijom. Za gravitaciju čak postoji teorema o nemogućnosti kvantovanja.
Jeby ga, ne mogu se sve sile tretirati na isti fazon, već teorija sve četiri osnovne sile verovatno mora da bude neki mix.
[ 101010 @ 21.09.2008. 21:19 ] @
Mislis teorija :).
Nema direktne veze sa gravitacijom, ali ima sa masom, pa zato ipak ima neke veze :).
Hm, mikro crna rupa bi trebala da ispari odajuci bas Hokingovo zracenje, pa da vidimo cija je matematika bolja :).
[ Beltrammi @ 21.09.2008. 21:28 ] @
prvo sam se pitao zasto ovako rizican experimen izvode u jednoj Svajcarskoj u srcu Evrope, a onda sam shvatio da ce crna rupa pojesti citav Suncani Sistem.
[ Shadowed @ 21.09.2008. 22:14 ] @
Kako da nece :)
Jbt, ljudi razmislite malo. Cak i kada bi se to nekako dogodilo i da nastane stabilna crna rupa, pre svega ne bi mogla "progutati" Zemlju jer crna rupa male mase ima malu gravitaciju pa makar bila crna po sto puta. Isto tako, cak i da nekako pretpostavimo da proguta celu zemlju, sta onda? Imali bismo crnu rupicu precnika 8.9mm koja bi nastavila da kruzi orbitom oko sunca umesto zemlje i to bi bilo to. Gravitacija kojom bi privlacila ostale stvari oko sebe bi bila ista kao ona koju sada Zemlja poseduje. A to sto bilo sta sto padne na nju ne bi se vratilo je irelevantno. I sve sto padne na Zemlju iz svemira ostaje dole.
[ Nedeljko @ 22.09.2008. 10:53 ] @
Citat:
101010: Nema direktne veze sa gravitacijom, ali ima sa masom, pa zato ipak ima neke veze :).
U standardnom modelu masa nije izvor nikakve privlačne sile, pa samim tim nema veze sa gravitacijom.
Citat:
Shadowed: Cak i kada bi se to nekako dogodilo i da nastane stabilna crna rupa, pre svega ne bi mogla "progutati" Zemlju jer crna rupa male mase ima malu gravitaciju pa makar bila crna po sto puta.
I onda guta prvo molekul po molekul, pa raste, pa biva sve veća, guta sve više, sve brže...
Citat:
Shadowed: Isto tako, cak i da nekako pretpostavimo da proguta celu zemlju, sta onda? Imali bismo crnu rupicu precnika 8.9mm koja bi nastavila da kruzi orbitom oko sunca umesto zemlje i to bi bilo to. Gravitacija kojom bi privlacila ostale stvari oko sebe bi bila ista kao ona koju sada Zemlja poseduje.
Vrlo utešno, nema šta.
[ djole_za @ 22.09.2008. 14:31 ] @
sto bi rekla moja profesorka filozofije:"znam ja sta oni rade tamo,ovamo kao neki eksperimenti,a ustvari prave nuklearne bombe,coveku nije dato da sazna kako je nastao univerzum"
gad dem :/
[ etjen @ 22.09.2008. 14:51 ] @
pametna zena!
[ 101010 @ 22.09.2008. 15:15 ] @
Citat:
Nedeljko: U standardnom modelu masa nije izvor nikakve privlačne sile, pa samim tim nema veze sa gravitacijom.
U pravu si, sa jedne strane je standardni model, a sa druge opsta relativnost, ali opet higsov bozon je vrlo povezan sa masom, ako ga otkriju bice da predvidjanja standardnog modela jos vise dobiju na tezni, pa to mozde biti smernica za razvijanje teorija o gravitaciji u okviru standardnog modela.
A van teorija i modela, h. bozon je sigurno povezan sa gravitacijom, kako i sta ostaje da se vidi.
Ta mala rupa, ako je naprave, nece stici nista mnogo da proguta, pre nego sto ispari.
[ vladd @ 22.09.2008. 16:13 ] @
Ovo je ozbiljna kandidatura za NOBELA, crna rupa koja isparava
[ Laki_Gen @ 22.09.2008. 17:42 ] @
Da, crna rupa nestaje. Malo trapav prevod, ali poenta je ista.
[ 101010 @ 22.09.2008. 19:40 ] @
Citat:
vladd: Ovo je ozbiljna kandidatura za NOBELA, crna rupa koja isparava :D:D
Slazem se sa tobom, samo nazalost nisam ja kandidat :).
Prevod je bas kako treba, jer crna rupa ne nestaje, vec putem zracenja, hokingovog, "ispari". A ovaj fenomen bi trebalo da je najdramaticniji bas na primeru mikro crnih rupa.
Meni je eksperimet kada ce pokusati da stvore mikro crne rupe jos ineteresantiji od pokusaja da detektuju higsov bozon. Jer to je prava prilika da se poveze kosmologija sa kvatnom mehanikom, gravitacija sa ostalim interakcijama, da se ispita postojanje dimenzija o kojima samo teoretisemo [nastanak c.rupe na energiji manjoj od Plankove], da se se isparavanjem crne rupe eventualno dobije higsov bozon ili neke nove egzoticne cestice, ispita predvidivost teorije struna, itd.
Sta god bude rezultat bice jako interesantno.
[ Laki_Gen @ 22.09.2008. 19:46 ] @
Citat:
Sta god bude rezultat bice jako interesantno.
He he, osim jedne stvari. Kabuuum-a!
[ Majstor_Pućko @ 22.09.2008. 20:10 ] @
Citao sam malo o tim stvarima na wikipediji, ali plasim se da nisam bas najbolje skontao...
Koliko shvatam, oni hoce da sudare 2 protona(ili neke druge cestice?) na 99.99% brzine svetlosti, sto ce replikovati uslove posle velikog praska.
Iskreno veoma mi je tesko da skapiram tremin "mikro crna rupa" jer koliko znam crna rupa je crna rupa i ona "guta" sve oko sebe i postaje veca a samim tim i njeno gravitaciono polje jaca, sto znaci da ce ona prvo da pojede tog Hadronskog kurajbera pa ce njam, njam schwajcarsku,svo zuto i parice itd... Ili ja ne znam dovoljno o fizici?
Ali jedno pitanje me kopka najvise od svih.... Svrha? Cemu sluzi taj Hadronski "kurajber"? A uz to jos i ne radi?
Koliko znam svi najveci i najvazniji pronalasci na ovom svetu su rezultat istrazivanja, prvenstveno za vojne potrebe, zatim odmah i za komercijalne. Svo vreme se trubi o velikom prasku, higsovim "bizonima", i ostalim munjama, a niko ni da bekne zasto je to sokocalo napravljeno. Cisto sumnjam da je neko dao novac gomili shtrebera da sebi naprave finu igrackicu, samo da bi ih zabavio. Sada nam ostaje samo da nagadjamo: OMU, Hladna Fuzija, Vremenska masina/Teleport?
[Ovu poruku je menjao Majstor_Pućko dana 22.09.2008. u 21:22 GMT+1]
[ jericho1405 @ 22.09.2008. 20:51 ] @
Citat:
Majstor_Pućko:
Ali jedno pitanje me kopka najvise od svih.... Svrha? Cemu sluzi taj Hadronski "kurajber"? A uz to jos i ne radi? :D
]
Ako poznajes istorijat 'problema', odnosno uzrok, i samo rjesenje ces tim prije, mnogo lakse, pronaci. Razumijevanje dogadjaja koji su nastali odmah nakon velikog praska, tj. proces nastajanja same materije otvara mnoga vrata covjecanstvu.
[ Laki_Gen @ 22.09.2008. 22:52 ] @
Jednostavno receno: Postoji teorija (ono sto su naucnici smisljali 500 god) i sve se fino uklapa, osim jedne stvari. Treba im taj cuveni bozon i treba im da se to prakticno potvrdi. Sve je u teoriji jasno, sada pokusavaju da dokazu da je to i zaista tako, eksperimentalno da utvrde.
Da ne sirimo pricu, postoje 4 glavna eksperimenta koja ce se desavati u CERN-u, proguglajte malo ako vas vise interesuje.
Nema price o vojnom eksperimentu. U taj projekat je ukljuceno zaista mnogo zemalja i jako mnogo ljudi da bi bilo vojno, tajno ili vanzemaljsko. Da se ne bakcemo teorijama zavjere. Kud propast svjeta, tud jos i da je to masonska zavjera. Sta je rekao Ajnstajn za Svemir i ljudksu glupost?
[ Majstor_Pućko @ 23.09.2008. 00:03 ] @
Citat:
Laki_Gen: Da se ne bakcemo teorijama zavjere. Kud propast svjeta, tud jos i da je to masonska zavjera. Sta je rekao Ajnstajn za Svemir i ljudksu glupost?
Ja nisam rekao da je zavera. A sto se tice Ajnstajna i njegove izreke, ko zna mozda je bio vidovit, pa je bas mislio na tebe...
Ja sam izneo svoj stav, on ne mora biti nuzno tacan, zato i diskusija postoji. Cela stvar mi je zanimljiva samo me jedna stvar u isto vreme fascinira i zabrinjava, a to je ludacko samopouzdanje tih naucnika, da nece nesto z*jebati. Ovo nije obican naucni eksperiment, jer ima gigatske razmere, a u skucaju pogresne procene moze imati kataklizmicke razmere. Naravno ne sumnjam u najbolju nameru tih naucnika jer niko ije lud da unisti planetu i sebe sa njom. Ne pricam o namernom unistavanju, nego jednostavno ljudskom faktoru?
Citat:
jericho1405: Ako poznajes istorijat 'problema', odnosno uzrok, i samo rjesenje ces tim prije, mnogo lakse, pronaci. Razumijevanje dogadjaja koji su nastali odmah nakon velikog praska, tj. proces nastajanja same materije otvara mnoga vrata covjecanstvu.
Opet pitam: svrha tog saznanja? I u cemu otvara saznanja? Da stvaram materiju i svemir ponovo? Koja su to vrata koja se otvaraju covecanstvu?
[ pajaja @ 23.09.2008. 02:16 ] @
Ko plasira te pretpostavke o apokalipsi i crnim rupama koje jedu univerzum? Tj koja je njihova profesija?
Naucnici ocigledno znaju svrhu cim rade to:) mozda se 'obicnim' ljudima (ne-naucnicima)0 ta svrha ne moze lako objasniti zbog nepoznavanja materije? :p
[ stil @ 23.09.2008. 02:51 ] @
Zasto sluzi akcelerator u CERN u ? Kao i svaki put do sada, navescu primer verovanja da je zemlja ravna ploca. Ljudima, da bi nastavili dalje je potrebno da vide svojim ocima da je neka teorija ispravna a ne samo istina u koju treba slepo verovati. U nauci u ovom slucaju fizici nema onoga " Verujem ti na rec " , za svaku rec mora postojati dokaz " Da ja vidim to svojim ocima " pa cu da ti verujem. Poenta ovog eksperimenta je da se dokazu ili opovrgnu danasnje teorije u fizici i da se nastavi dalje. Sasvim je sigurno da ce to stvoriti nove teorije u zavisnosti od rezultata i idemo dalje. Za obican svet iz svega toga obicno sledi primena nekog od saznanja u prakticne svrhe. Nesto sto je do tada smatrano nemoguce ili skoro nemoguce.
[ Marko_L @ 23.09.2008. 04:32 ] @
Ma ti naučnici su prokletinja, samo guraju noseve gde im nije mesto i tako unazađuju čovečanstvo. Ja još ne mogu da oprostim onom radoznalom Njutnu što je otkrio gravitaciju. Čoveku pala jabuka na glavu i odma' mora on siroma' da istražuje zašto. I šta sad, umesto da možemo lepo da preletimo reku, mi moramo da gradimo mostove i gluposti i bacamo brdo para. Bolje nam je bilo bez gravitacije.
Elem, šta je naravoučenije ? Da neki ljudi u prošlosti nisu bili radoznali i istraživali svet oko sebe, pa i vršili potencijalno opasne eksperimente, mnogo toga danas ne bismo imali... struju, zgrade, mostove, kompujtere, televizore, mobilne telefone, automobile, lekove... Uzmimo za primer samo vakcine. Da Dženeru nije pala napamet, u ono vreme suluda (i svakako opasna), ali logična ideja, da namerno inficira čoveka malom dozom virusa od kojeg treba da se leči da bi ga izlečio, mi danas ne bismo imali vakcine protiv mnogih bolesti, a te vakcine su spasile ko zna koliko života. Šta mislite, da li su ljudi tada bili skeptični povodom takvog načina lečenja ? Ja sam siguran da jesu i uopšte ne sumnjam da je bilo dosta otpora da se tako nešto uvede u redovnu praksu, a danas je vakcinacija protiv svega i svačega sasvim uobičajena stvar. Sada je potrebno ići dalje. E tu upada ovaj famozni acelerator. Ljudi ga se plaše zato što ne razumeju čemu to zapravo služi. Taj acelerator nije napravljen da bi se njime kreirale nove stvari, već da bi se istražile neke stvari koje već postoje u prirodi, ali pod kontrolisanim uslovima. U tom aceleratoru se neće izvoditi ništa što se već nije desilo ili može da se desi u prirodi, već će acelerator samo pružiti mogućnost da se određene stvari ponavljaju više puta pod istim uslovima kako bi se dokazale određene teorije, jer da bi nešto imalo težinu dokaza, mora da bude ponovljivo svaki put u istim uslovima. Dakle, isti bismo efekat postigli kada bi posmatrali te čestice u prirodi i kada se nešto desi, čekali da se to ponovi pod istim uslovima nekoliko puta (što bi potrajalo par stotina ili par hiljada godina), da bismo to mogli da nazovemo dokazom. Ovako, to možemo da uradimo za mnogo kraće vreme. Upravo zato acelerator i služi, ne da bi se napravio jedan eksperiment i onda zapisali rezultati i razmontiravaj acelerator, već da bi se obavila serija eksperimenata u godinama koje slede, a sve sa ciljem da se sazna više o svetu koji nas okružuje. Imajući to u vidu, ne mogu da shvatim da neko može da pita kakve će koristi imati čovečanstvo od toga. Pa sva ta nova saznanja mogu dovesti do velikog proboja u medicini, fizici i mnogim drugim naukama... novi lekovi, alternativni izvori energije, načini za ranije otkrivanje zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda... sve ovo mogu biti direktni ili indirektni produkti tih eksperimenata. Naravno, verovatno postoje i rizici, ali su mnogo manji nego da nas sutra spiči kilometarski asteroid koji bi uništio život na Zemlji. Međutim, ti rizici su zanemarljivi u odnosu na ono što možemo dobiti novim saznanjima.
[ NoneVi @ 23.09.2008. 10:42 ] @
Citat:
Marko_L: Ma ti naučnici su prokletinja, samo guraju noseve gde im nije mesto i tako unazađuju čovečanstvo. Ja još ne mogu da oprostim onom radoznalom Njutnu što je otkrio gravitaciju. Čoveku pala jabuka na glavu i odma' mora on siroma' da istražuje zašto. I šta sad, umesto da možemo lepo da preletimo reku, mi moramo da gradimo mostove i gluposti i bacamo brdo para. Bolje nam je bilo bez gravitacije.
Elem, šta je naravoučenije ? Da neki ljudi u prošlosti nisu bili radoznali i istraživali svet oko sebe, pa i vršili potencijalno opasne eksperimente, mnogo toga danas ne bismo imali... struju, zgrade, mostove, kompujtere, televizore, mobilne telefone, automobile, lekove... Uzmimo za primer samo vakcine. Da Dženeru nije pala napamet, u ono vreme suluda (i svakako opasna), ali logična ideja, da namerno inficira čoveka malom dozom virusa od kojeg treba da se leči da bi ga izlečio, mi danas ne bismo imali vakcine protiv mnogih bolesti, a te vakcine su spasile ko zna koliko života. Šta mislite, da li su ljudi tada bili skeptični povodom takvog načina lečenja ? Ja sam siguran da jesu i uopšte ne sumnjam da je bilo dosta otpora da se tako nešto uvede u redovnu praksu, a danas je vakcinacija protiv svega i svačega sasvim uobičajena stvar. Sada je potrebno ići dalje. E tu upada ovaj famozni acelerator. Ljudi ga se plaše zato što ne razumeju čemu to zapravo služi. Taj acelerator nije napravljen da bi se njime kreirale nove stvari, već da bi se istražile neke stvari koje već postoje u prirodi, ali pod kontrolisanim uslovima. U tom aceleratoru se neće izvoditi ništa što se već nije desilo ili može da se desi u prirodi, već će acelerator samo pružiti mogućnost da se određene stvari ponavljaju više puta pod istim uslovima kako bi se dokazale određene teorije, jer da bi nešto imalo težinu dokaza, mora da bude ponovljivo svaki put u istim uslovima. Dakle, isti bismo efekat postigli kada bi posmatrali te čestice u prirodi i kada se nešto desi, čekali da se to ponovi pod istim uslovima nekoliko puta (što bi potrajalo par stotina ili par hiljada godina), da bismo to mogli da nazovemo dokazom. Ovako, to možemo da uradimo za mnogo kraće vreme. Upravo zato acelerator i služi, ne da bi se napravio jedan eksperiment i onda zapisali rezultati i razmontiravaj acelerator, već da bi se obavila serija eksperimenata u godinama koje slede, a sve sa ciljem da se sazna više o svetu koji nas okružuje. Imajući to u vidu, ne mogu da shvatim da neko može da pita kakve će koristi imati čovečanstvo od toga. Pa sva ta nova saznanja mogu dovesti do velikog proboja u medicini, fizici i mnogim drugim naukama... novi lekovi, alternativni izvori energije, načini za ranije otkrivanje zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda... sve ovo mogu biti direktni ili indirektni produkti tih eksperimenata. Naravno, verovatno postoje i rizici, ali su mnogo manji nego da nas sutra spiči kilometarski asteroid koji bi uništio život na Zemlji. Međutim, ti rizici su zanemarljivi u odnosu na ono što možemo dobiti novim saznanjima.
Posle ovoga tema može slobodno da se zaključa. Ne vidim o čemu bi smo više pričali.
[ barakuda111 @ 23.09.2008. 11:17 ] @
Zasto da se zakljucava. Neka ovo bude mesto gde ce se stavljati sve novosti u vezi eksperimenta.
Marko svaka cast na objasnjenju. Kratko ali yebitacno :)
[ DS_Store @ 23.09.2008. 12:00 ] @
Citat:
Marko_L: I šta sad, umesto da možemo lepo da preletimo reku, mi moramo da gradimo mostove i gluposti i bacamo brdo para. Bolje nam je bilo bez gravitacije.
Kakvo plitkoumno razmišljanje, opšte je poznata činjenica da se gravitacija nad rekom ne savlađuje lično preletanjem već se žrtvovanjem device umoli svemoćni Perun da sleti na rogatoj kokoški i prenese te preko reke.
Da to znaju ovi tupsoni u Švajcarskoj ne bi bacali toliki novac na LHC već bi oštrili noževe i sekire, kao npr. mi napredni narodi sa Balkana.
[ Laki_Gen @ 23.09.2008. 15:10 ] @
"Majstore", pitacemo Ajnstajna na koga je mislio, samo da ovi u Cernu nesto za'ebu .
Od sada i ja pisem duge postove, izgleda da ljudi ne razumeju kada im kazes u lice "Higsov bozon, BRE", "di je antimaterija, BRE", "masa, BRE", itd.
Vakcina, zemljotres, okrugla lopta, krug, kvadrat i cica-glisa, to izgleda razumeju. Samo mi nije jasna jedna stvar, kako takve neznalice mogu da pisu razne nebuloze o zaverama, propasti svjeta i sl.? Naucite osnove fizike, pa onda iznosite misljenja. Niko ne trazi da se razumjete u kvantnu fiziku.
[ Majstor_Pućko @ 23.09.2008. 16:00 ] @
@Laki_Gen:
Evo pruza ti se jedinstvena prilika da prosvetlis "neprosvecenu stoku", tvojim neslucenim intelektualnim lumenom.
Ja sam se pretvorio u oko.
@DS_Store:
Ala si srocio-svaka ti dala...
[ Laki_Gen @ 23.09.2008. 19:14 ] @
Citat:
Majstor_Pućko: @Laki_Gen:
Evo pruza ti se jedinstvena prilika da prosvetlis "neprosvecenu stoku", tvojim neslucenim intelektualnim lumenom.
Ako si se prepoznao, moje saucesce .
Smeta mi kada ljudi iznose pretpostavke, a da nisu ni pokusali da razmisle i da saznaju o cemu se tu stvarno radi.
Sta je cilj eksperimenta? Ko ga izvodi? Koliko ljudi i drzava ucestvuje u cjelom tom procesu? Sta su zvanicni stavovi? Ko to iznosi hipoteze o propasti svjeta (mislim na struku i ugled)? Da li je zaista moguce da su svi ti naucnici u zabludi i da je zavladao neki virus jednoumlja? Koliko se vec dugo radi na ovome projektu i koliko su se bunili do skoro, svi ti silni proroci?
Za normalnog, sasvim dovoljno da povjeruje u propast svjeta, or not?
[ Nedeljko @ 24.09.2008. 11:02 ] @
Citat:
pajaja: Ko plasira te pretpostavke o apokalipsi i crnim rupama koje jedu univerzum? Tj koja je njihova profesija?
Naucnici ocigledno znaju svrhu cim rade to:) mozda se 'obicnim' ljudima (ne-naucnicima)0 ta svrha ne moze lako objasniti zbog nepoznavanja materije? :p
Ma, neki tip iz patentnog zavoda patentirao frižider i krenuo da cepe o nekim teorijama o crnim rupama.
Nista od akceleratora do proleca. Izgleda da je kvar veci nego sto su se nadali. Taman imamo vremena da saznamo hoce li ili ne biti crne rupe.
[ DS_Store @ 24.09.2008. 19:16 ] @
U vezi svega ovoga, jedan drugar je na postdiplomskim studijama iz nuklearne fizike na jednom španskom univerzitetu. Baš mi je danas poslao emajl, biću slobodan da ovde prenesem jedan deo:
Citat:
Sto se tice CERN-a, manje vise znas sve. Standardni problem kod
eksperimenta je da kad nesto ispadne iz toka, tesko se vraca i treba
dosta vremena. Najzalosnija je panika oko crnih rupa - ovde toga malo ima
i uglavnom se svodi na zezanje medju ljudima. Jedino dok pratim vesti i
komentare iz Srbije vidim na kom smo mi nivou - pecinskih ljudi. Sve mi
govori ono pomracenje Sunca od pre 9 godina. Zalosno.
E, kad smo vec kod crnih rupa, danas imam cast kao i ceo univerzitet ovde
da nam u posetu dodje Stephen Hawking. Odrzace predavanje o crnim rupama,
kao i ostalim detaljima kosmosa. Ne znam da li sam ti pricao, ali ovde
postoji tradicija da jednom mesecno dolaze nobelovci i drugi znacajni
naucnici i drze predavanja svekolikom pucanstvu. To na srecu naroda
Srbije nema, sta da im neko soli pamet. A jos ovaj Hawking, da nije bilo
njega ne bi bilo ni crnih rupa. Koji mu je bio andrak! Uh! Sve te ucene glave
treba #^#&*$%$#!!!
Btw, ako je akcelerator bio pušten u rad, to znači da mu je radna temperatura bila bliska nuli. Samo za zagrevanje do sobne (tunelske ;) temperature i ponovno ohlađivanje biće potrebno par meseci, da ne pričamo o samim popravkama.
[ Majstor_Pućko @ 24.09.2008. 19:44 ] @
Citat:
Laki_Gen: Sta je cilj eksperimenta? Ko ga izvodi? Koliko ljudi i drzava ucestvuje u cjelom tom procesu? Sta su zvanicni stavovi?
Buduci da si se ti nasao ovde da izigravas drvenog advokata za CERN, i da ja ne bih iznosio stavove bez prethodnih saznanja, kako ti kazes, ajde molim te odgovori mi na ova pitanja, gore sto si naveo, pa da nastavimo diskusiju...
[ NoneVi @ 24.09.2008. 21:20 ] @
Citat:
Majstor_Pućko: Buduci da si se ti nasao ovde da izigravas drvenog advokata za CERN, i da ja ne bih iznosio stavove bez prethodnih saznanja, kako ti kazes, ajde molim te odgovori mi na ova pitanja, gore sto si naveo, pa da nastavimo diskusiju...
When in operation, about seven thousand scientists from eighty countries will have access to the LHC. It is theorized that the collider will produce the elusive Higgs boson, the last unobserved particle among those predicted by the Standard Model. The verification of the existence of the Higgs boson would shed light on the mechanism of electroweak symmetry breaking, through which the particles of the Standard Model are thought to acquire their mass. In addition to the Higgs boson, new particles predicted by possible extensions of the Standard Model might be produced at the LHC. More generally, physicists hope that the LHC will enhance their ability to answer the following questions:
Is the Higgs mechanism for generating elementary particle masses in the Standard Model indeed realised in nature?[10] If so, how many Higgs bosons are there, and what are their masses?
Are electromagnetism, the strong nuclear force and the weak nuclear force just different manifestations of a single unified force, as predicted by various Grand Unification Theories?
Why is gravity so many orders of magnitude weaker than the other three fundamental forces? See also Hierarchy problem.
Is Supersymmetry realised in nature, implying that the known Standard Model particles have supersymmetric partners?
Will the more precise measurements of the masses and decays of the quarks continue to be mutually consistent within the Standard Model?
Why are there apparent violations of the symmetry between matter and antimatter? See also CP-violation.
What is the nature of dark matter and dark energy?
Are there extra dimensions[11] , as predicted by various models inspired by string theory, and can we detect them?
Of the possible discoveries the LHC might make, only the discovery of the Higgs particle is relatively uncontroversial, but even this is not considered a certainty. Stephen Hawking said in a BBC interview that "I think it will be much more exciting if we don't find the Higgs. That will show something is wrong, and we need to think again. I have a bet of one hundred dollars that we won't find the Higgs." In the same interview Hawking mentions the possibility of finding superpartners and adds that "whatever the LHC finds, or fails to find, the results will tell us a lot about the structure of the universe."[12]
Sa wikipedije. Mislim da odgovara pitanja jedan, dva i tri.
[ Nedeljko @ 25.09.2008. 08:19 ] @
Citat:
DS_Store: U vezi svega ovoga, jedan drugar je na postdiplomskim studijama iz nuklearne fizike na jednom španskom univerzitetu. Baš mi je danas poslao emajl, biću slobodan da ovde prenesem jedan deo:
A jel bi mogao da pitas drugara kako je siguran da su postojece teorije tacne u domenu u kome nisu eksperimentalno proverene (gravitacija u mikrosvetu)? Bas bih voleo da vidim odgovor.
[ stil @ 25.09.2008. 08:34 ] @
U principu nista na ovom svetu nije sigurno. Svakome moze da se desi da mu hodajuci trotoarom padne saksija na glavu. Iako verovatnoca za tako nesto postoji svakoga dana milioni ljudi na svetu svesno prihvata taj rizik i ipak izlazi na ulicu nekim svojim poslom . Nadam se da razumes sta hocu da kazem.
[ Nedeljko @ 25.09.2008. 10:18 ] @
@stil
Naravno da razumem i da je sve to na mestu. Ni ja ne verujem da ce biti ista (opasno) od LHC-a, ali kad naucnici krenu da cepy, ko da je nauka od Boga dana i da je sve to tako i nikakko drugacije, pa makar i protiv samih principa na kojima nauka pociva (eksperimentalna provera rezultata), onda moram da reagujem.
Ne radi on u kafani da naručuješ pesme. Ima čovek pametnija posla nego tebi da odgovara.
[ Nedeljko @ 26.09.2008. 08:18 ] @
Vidim da je toliko zauzet naukom, da čak nema vremena ni da se raspita ko je predvideo crne rupe.
[ DS_Store @ 26.09.2008. 10:33 ] @
Ha, ha, koji si ti car :) Pa zar nije očigledno da je govorio o popularizaciji teme "crna rupa" u, kako je i sam naveo, "svekolikom pučanstvu".
Ne, mislim, čovek je na doktorskim studijama ali što se tebe tiče on sigurno misli da je S.H. bio taj koji je predvideo postojanje crnih rupa, hau jes no :))) Mnogo nipodaštavaš druge.
Stvarno, kako je mogao da kaže "da nije bilo njega ne bi bilo ni crnih rupa" kada to nema veze s Hokingom i popularizacijom teme i termina kada svi znamo da su svi oni koji su ikada čuli za crne rupe to pročitali tamo gde su prvi put pomenute.
Juče baš gledam jednog molera, došao sa posla, sedi ispred dragstora preko puta, u jednoj ruci mu je Jelen pivo a u drugoj Science.
Mislim, stvarno, ko sve danas doktorira u inostranstvu dok jedan takav superioran um trune u Srbiji i indirektnim pitanjima objašnjava stvari paćenicima sa [es] :P
[ DS_Store @ 26.09.2008. 10:52 ] @
Citat:
Nedeljko: pa makar i protiv samih principa na kojima nauka pociva (eksperimentalna provera rezultata)
Pošto kažeš da cepy, udovolji nas odgovora kako bi ti rešio eksperimentalnu proveru rezultata. Mislim, pošto si upotrebio baš taj termin.
[ Nedeljko @ 26.09.2008. 11:18 ] @
Vidiš, to što je neko iz "inozemstva" ne znači i da je pametniji. Mogu da ti navedem primere blentavih (u svojoj struci) doktora egzaktnih nauka sa "svemogućeg Zapada". Ne sumnjam da on zna fiziku mnogo bolje od mene, ali nije u tome poenta. Pomenuti kriterijum je blentav do bola i natrag. Već vidim situaciju u kojoj osoba A objašnjava osobi B da je nemoguća tačna kvadratura kruga lenjirom i šestarom u konačnom broju poteza, a osoba B odgovara: "Mogu to oni. Oni su Amerikanci.".
A to što je neko na doktorskim studijama atomske i nuklearne fizike ne znači da zna opštu teoriju relativnosti, budući da te dve oblasti nemaju nikakve veze jedna sa drugom. Za to mu svakako treba specijalna teorija relativnosti (uključujući i elektrodinamiku) ko lebac, ali opšta ič. Kada staviš da je gravitaciona konstanta jednaka nuli, jednačine opšte teorije relativnosti prelaze u jednačine specijalne teorije relativnosti. Dakle, specijalna relativnost je isto što i opšta relativnost bez gravitacije. Nikada nijedan gravitacioni efekat nije izmeren u mikrosvetu, jer su svi ostali uticaji mnogo veći, da do dana današnjeg ne postoje dovoljno osetljivi instrumenti koji bi detektovali tako nešto, pa su i teorije u skladu sa tim.
Pomenuta izjava itekako sugeriše da on smatra da je Hoking predvideo crne rupe.
Izjavio je da jednom mesečno dolaze nobelovci i drugi istaknuti naučnici. Čisto me zanima koliko često dolaze nobelovci, jer ako ih je bar pola nobelovaca, to znači da Barselona "troši" bar 6 nobelovaca godišnje, što je mnogo više od broja nobelovaca koji se godišnje proizvede. Do sada ih je dobilo Nobelovu nagradu za fiziku "samo" 171 (uključujući i odavno počivše). Izgleda da ko god dobije Nobelovu nagradu, nema pametnija posla nego da se muva po Barseloni, a čak i tako moraju na nekoliko godina da ih "recikliraju". Ispade Barselona glavni svetski naučni centar, a ja mislio da je Cern značajniji centar od Barselone.
Da skratim priču, daleko od toga da ja mislim da je dečko "priučen", ali mi ne liči na nekoga ko daje odgovorne izjave, što je psihološka stvar, koja nema veze sa stručnošću u fizici.
[ Nedeljko @ 26.09.2008. 11:23 ] @
Citat:
DS_Store: Pošto kažeš da cepy, udovolji nas odgovora kako bi ti rešio eksperimentalnu proveru rezultata. Mislim, pošto si upotrebio baš taj termin.
Ne krivim ja njih što nisu proverili teoriju, za koju u ovom trenutku možda i ne postoje mogućnosti da se proveri, već zato što daju decidne izjave na osnovu neproverene teorije.
Ako neka teorija nije proverena, to znači da se ne mogu davati decidne izjave na osnovu nje dok se ne proveri. Mogu, ali to nema veze sa naukom, bar ne onakvom kakva nam predstavlja. Može se reći: "Sa stanovišta teorije A će se pod uslovima B desiti C", jer se može izračunati šta teorija predviđa. Poklapanje sa stvarnim prirodnim zakonima je druga stvar.
[ Majstor_Pućko @ 26.09.2008. 11:25 ] @
Citat:
In theory there is no smallest size for a black hole. Once created, it has the properties of a black hole. Stephen Hawking theorized that primordial black holes could evaporate and become even tinier, i.e. micro black holes. Searches for evaporating primordial black holes are proposed for the GLAST satellite to be launched in 2008. However, if micro black holes can be created by other means, such as by cosmic ray impacts or in colliders, that does not imply that they must evaporate.
P.S. Ipak ja odoh da igram oko hrasta i umolim Peruna da posalje rogatu kokosku u CERN i da im polupa tog "kurajbera"
[ Nedeljko @ 26.09.2008. 11:53 ] @
Vidiš kako je Wikipedia korektna. U teoriji nema najmanje veličine crne rupe, ako bi mikro crne rupe mogle biti kreirane... to ne bi impliciralo...
[ DS_Store @ 26.09.2008. 12:02 ] @
Citat:
Nedeljko: ali mi ne liči na nekoga ko daje odgovorne izjave, što je psihološka stvar, koja nema veze sa stručnošću u fizici.
Pa primeni iste kriterijume na sebe - to što tebi "liči" to je isto tako psihološka stvar.
Sve to što pišeš pisalo se sto puta ovde - u pitanju je relativizovanje stvari tipa: "i na zapadu ima loših stvari, što smo mi lošiji od njih".
E pa lošiji smo iz prostog razloga što je odnos civilizacijskih odstignuća i primitivnog ponašanja obrnuto srazmeran kod nas i kod njih.
To što tebi diže pritisak kada se priča o dostignućima zapadne civilizacije pa moraš odmah da udariš kontra primer to je takođe nešto "psihološki".
Mislim, pogledaj čitav taj post, "to što je neko iz "inozemstva" ne znači i da je pametniji", "svemogućeg Zapada", "Ne sumnjam da on zna fiziku mnogo bolje od mene", itd. do kraja... Ako u ovoj zemlji neko stvara klimu da smo inferiorni onda si to ti i takvi poput tebe.
I šta si ti u stanju da iskonstruišeš to je čudo - ako mu ne treba s. t. r. za postiplomske to znači da je ne poznaje? A i ako je ne poznaje to znači da misli da je S. H. predvideo crne rupe? A i ako tako misli onda ne treba da komentariše primitivizam u Srba? "ako ih je bar pola nobelovaca", i onda komotno dalje ide "dokazivanje" itd.
I tako sve redom i sve nešto izokola, onako kako samo najveći umovi mogu da ispletu. Kada bih na sve odgovarao kucao bih do ujutru.
Sagradili ljudi drndatron od Ø27km - možemo samo da im skinemo kapu i da ćutimo i smrdimo ili da dobacujemo kao najgori isfrustrirani polumajmuni. To je zato što nismo u stanju da izgradimo ni vrtić ili kanalizaciju gde je potrebno.
[ Nedeljko @ 26.09.2008. 12:57 ] @
Citat:
DS_Store: Pa primeni iste kriterijume na sebe - to što tebi "liči" to je isto tako psihološka stvar.
Tačno. Zato je i upotrebljen termini "liči". Zamisli da sam, kao neki, decidno tvdio nešto o čoveku koga ne poznajem. To što je pisamce napsano tako kako jeste može da znači i da je dečko bio opušten i da ga je bolelo dupe za sve, osim da kontaktira svog drugara, a ovde se to uzima kao "sveto pismo".
Što se tiče zapadnoistočnih kompleksa, vidi ko je prvi pomenuo Zapad, pa ćeš videti ko boluje od njih. Ja sam samo odgovorio na tvoju "argumentaciju". Uopšte se ne osećam ni superiornim ni inferiornim u odnosu na nekoga samo zato što je sa planete X.
Citat:
DS_Store: Sve to što pišeš pisalo se sto puta ovde - u pitanju je relativizovanje stvari tipa: "i na zapadu ima loših stvari, što smo mi lošiji od njih".
E pa lošiji smo iz prostog razloga što je odnos civilizacijskih odstignuća i primitivnog ponašanja obrnuto srazmeran kod nas i kod njih.
To što tebi diže pritisak kada se priča o dostignućima zapadne civilizacije pa moraš odmah da udariš kontra primer to je takođe nešto "psihološki".
U vezi ovoga ću reći samo dve stvari:
1. Najveće civilizacijsko dostignuće Zapada je II Svetski Rat, a Gandi je svojevremeno pokazao Englezima ko je tu bio primitivan.
2. Očigledno si o Zapadu loše informisan ako misliš da su to sve "fini ljudi" koji uopšte vikendom ne spavaju po ulicama masovno mrtvi pijani (u nekim zemljama) itd. Primitivluk je uglavnom konstanta i nema veze ni sa naučnom, ni sa tehnološkom razvijenošću, ni sa parama, ni sa znanjem. Suzbija se na sasvim druge načine.
Citat:
DS_Store: I šta si ti u stanju da iskonstruišeš to je čudo - ako mu ne treba s. t. r. za postiplomske to znači da je ne poznaje? A i ako je ne poznaje to znači da misli da je S. H. predvideo crne rupe? A i ako tako misli onda ne treba da komentariše primitivizam u Srba? "ako ih je bar pola nobelovaca", i onda komotno dalje ide "dokazivanje" itd.
Za STR sam napisao da mu za poslediplomske treba ko lebac, a za OTR da mu ič ne treba. A zaključak o nepoznavanju OTR sam izveo na sasvim drugi način (ono sa Hokingom). A to sa Hokingom sam zaključio iz njegovog citata. Nigde nisam napisao ništa u vezi komentarisanja primitivluka, niti sam primitivluk komentarisao, niti sam pominjao Srbe. Dakle, sve to nema veze sa ovim što si napisao.
Citat:
DS_Store: Sagradili ljudi drndatron od Ø27km - možemo samo da im skinemo kapu i da ćutimo i smrdimo ili da dobacujemo kao najgori isfrustrirani polumajmuni. To je zato što nismo u stanju da izgradimo ni vrtić ili kanalizaciju gde je potrebno.
Da ćutimo i pasemo svoj plast sena da ne bismo ispali isfrustrirani polumajmuni. Zanimljivo. Da li bi oni izgradili LHC sa takvim razmišljanjem? Da li sam ja ikoga kritikovao po pitanju gradnje LHC? Treba li zbog toga nekome da se klanjam do zemlje? Hvale, ne bih. Već sam član SPC.
Procitajte ovo stivo, prilicno je razumljivo i za potpune laike. Onda da nastavimo diskusiju.
[ Nedeljko @ 26.09.2008. 13:22 ] @
Pobeže ko đavo od krsta.
A ja mislio da imam kolko tolko civilizovanog sagovornika, kad ono nije prihvatio ni načelo verske tolerancije. Kakva "argumentacija".
[ MyWay @ 26.09.2008. 13:54 ] @
Citat:
Laki_Gen: http://blog.b92.net/text/4563/��ta ćemo naći u srži atoma?/
Procitajte ovo stivo, prilicno je razumljivo i za potpune laike. Onda da nastavimo diskusiju.
Pročitah navedeni text kao 'potpuni laik'...Mogu li kao takav da se priključim diskusiji sa vama kvantnim fizičarima? :-)
[ Nedeljko @ 26.09.2008. 14:55 ] @
Ladermane sedi, jedan!
Šalu na stranu, izgleda da ima grešaka u prevodu. Ne znam šta će kvarkovi u društvu sa kvazarima i crnim rupama, mada ne piše da je kvark nebesko telo. Ko zna šta je prevedeno kao kvark. Izgleda da je radius preveden kao prečnik umesto poluprečnik. Teško da kružni tunel poluprečnika "samo" 4.3 Km može imati obim 27 Km.
[ Majstor_Pućko @ 26.09.2008. 15:39 ] @
Da se razumemo ja sam tolerantna osoba, i naravno i strebercine trebaju da imaju svoje veselje i da se zabave.
Ali ako su oni koji ovde rade toliko ozbiljni... http://www.youtube.com/watch?v=T3iryBLZCOQ
Blagno nama...
Salu na stranu,
Sto se tice teksta onako ok je. Samo mislim da je autor mnogo "skakutao" sa teme na temu. Bar meni bi bilo mnogo jednostavnije da ga je otisao u "sirinu" i u samom startu objasnio osnovne pojmove i na cemu je utemeljen Standardni model. Samo nemoj naucnike zmija da ujede pa da otkriju postojanje i manjih cestica koje cine kvark. I jos mnostvo drugih stvari koje uopste nisu ocekivali. Naravno sve zavisi koliko su CMS i ATLAS precizni za te stvari.
Šalu na stranu, izgleda da ima grešaka u prevodu. Ne znam šta će kvarkovi u društvu sa kvazarima i crnim rupama, mada ne piše da je kvark nebesko telo. Ko zna šta je prevedeno kao kvark. Izgleda da je radius preveden kao prečnik umesto poluprečnik. Teško da kružni tunel poluprečnika "samo" 4.3 Km može imati obim 27 Km.
Koliko nas učili u školi obim kruga je 2*r*Pi tj. 2*4.3*3.14 = 27 i nešto malo kusura.
Sad, stvarno je šteta što je tekst loše preveden. Laderman je vrhunski pripovedač i popularizator nauke. "Božanska čestica" je must read za svakoga koga interesuje ova tematika. Kad sam prvi put čuo priču LHC Laderman mi je prvi pao napamet, pošto je kukao u knjizi da nikada neće naći higsov bozon zbog toga što je ukinut projekat izgradnje akceleratora u fermilabu.
[ Majstor_Pućko @ 26.09.2008. 16:16 ] @
E i btw, sto ste svi toliko osuli paljbu po Srbiji i Srbima u globalu, kada je nasa zemlja ucesnica eksperimenta? ILR institut je pravio neki deo za "kurajbera", tada sam prvi put cuo za njega, bilo je na TV pre skoro godinu dana. I jos jedna zgodna informacija: ExYU je bila jedan od osnivaca CERN-a. Cak i kada su mnoge napredne drzave "pasle travu" na tom polju. Zato nemojte... Nas problem nije ni pamet, ni neprosvecenot, vec lenjost...
Tako da mi komentari poput toga da smo mi budale i da nemamo pojma o fizici krajnje apsurdni. E sada sto samo puni predrasuda(bilo kakvih) to je druga stvar, i nije resor fizike, vec antropologa i psihijatara. I sto je vrlo malo ljudi zainteresovano za fiziku, ali zato mnogo njih gleda TV i guta "g***a" koja im serviraju mass mediji.
Ja sam se upravo zbog toga ukljucio u diskusiju u nadi da cu naci neke odgovore, istina je da iako nesto znam, to je premalo u poredjenju sa onim sto je potrebno da bi se zanlo sta ce se desavati u LHC-u. G. Laderman je pokusao da to pojednostavi,i polovicno je uspeo mar u mom slucaju. Informacije na Wikipediji su mnogo sture, i tesko je pohvatati ogromnu kolicinu termina odjednom. I najbolje bi bilo da se fokusiramo na sam LHC, njegovo funkcionisanje, i saznanja koja bi on doneo. Sve ostalo je zaista suvisno i razvodnjava raspravu.
[ Laki_Gen @ 26.09.2008. 16:22 ] @
Samo izvoli MyWay, uvjek nam treba neko pametniji, osim ako ces pljuvati truli zapad.
Sada vam ni prevod ne odgovara?????
Ajde da napise neko verziju gde se prorice propast svjeta i sve gluposti kojih sam se naslusao, pa da zajednicki usvojimo tu verziju kao Sveto Pismo.
Citat:
I najbolje bi bilo da se fokusiramo na sam LHC, njegovo funkcionisanje, i saznanja koja bi on doneo. Sve ostalo je zaista suvisno i razvodnjava raspravu.
Mozda sam ja sasav ali, cini mi se da si bas ti trazio razna objasnjenja "Bozije cestice", crne rupe, i jos kojecega, koja su krenula da razvodnjavaju raspravu. Ispravi me ako gresim.
[ Majstor_Pućko @ 26.09.2008. 16:48 ] @
Da li sam razvodnnjavao raspravu to je subjektivno, ali ja i dalje trazim istu stvar, dosao sam do pola puta, idem do kraja...I jos gore sada sam se zainteresovao za fiziku...
Kao i svaku normalnu osobu interesuje me sta ce nastati tamo. I ako nastane crna rupa, da li ce ona imati svoju uobicajenu gravitaciju? Jer sva njena moc i destruktivnost lezi upravo u njenoj gravitaciji. Sada se javljaju kontradikcije, koliko shvatam, da LHC ne moze da stvori gravitaciju, samim tim i ta rupa nece imati svoju fnkciju, ali sto su je onda koji moj , nazvali crnom rupom? I onako jedva cekaju da izmisljaju nove nazive... Oni zapravo ne mogu da utvrde koji ce rezultat biti jer i dalje ne poznaju prirodu 4 osnovne sile, i jedno od pitanja ovog eksperimenta jeste: da li je to jedna jedinstvena sila? Ako oni malo znaju o gravitaciji i njenom postanku, sto onda tvrde da LHC nece stvoriti gravitaciono polje, i samim tim pravu crnu rupu?
Postoji brdo stvari koje oni istrazuju, pocevsi od smesno sitnih cestica poput tog bozona, pa sve do crne materije,energije i dodatnih dimenzija. Sve sto se zna jeste da ce oni da sudare dva protona pri velikoj brzini i da vide sta se desava, oni da su sigurni sta se desava ne bi ni pokusavali da otkriju. Ali buduci da oni cak ne mogu ni da predvide sta ce se desavati, kako onda mogu da tvrde da ce desavanja nastala kolizijom biti apsolutno bezbedna po Zemlju? Odgovor je: Ne znaju... Idu na reskir i nadaju se da kako se do sada vecina stvari ispostavila tacnim, da ce tako i ove stvari biti istinite. U sustini ko sto kaze Petar Bozovic u filmu "Crni Gruja": "Moze, a i ne mora bit' !!!"
[ Laki_Gen @ 26.09.2008. 17:09 ] @
Mozda bi bilo bolje da se zainteresujes za filozofiju umjesto fizike. Ocigledno da pricas napamet, a to u fizici nije dozovljeno, dok sa druge strane, u filozofiji mozes bez iakvih problema praviti sopstvene teoreme.
Ne idu na reskir! Reskir je kada namjerno uletis na autoput ali, u pogresnonom smjeru, pa pokusava sve da ih promasis.
Ovo sto se radi u CERN-u je ipak malo vise od toga. To sto ti i sacica drugih to nikako ne razumjete, nije uopste relevantno. Naucite da hodate da bi ste mogli da trcite.
[ Majstor_Pućko @ 26.09.2008. 17:20 ] @
Opet ti pocinjes?
Mozda bi bilo bolje da se ja zainteresujem za psihijatriju, kada vidim kako se ponasas.
Ma ajde kada si ti pametniji odve i kada si popio pamet celog sveta ajde da te cujem, reci!!!!
Ajde, po ceo j****i dan ovde solis pamet svima, a ni jedan arument da das nego samo ti filozofiras. I kritikujes druge, umesto da napadas "Ad hominem" pocni malo da razmisljas kriticki a ne ko da si juce sa planine sisao. Da cujem tvoje konkretne argumente. Tvojim recima da opises zasto to nije reskir? Iskreno me zanima da vidim koliko znas o fizici. Jer dosada nisi bas nesto blistao, naprotiv, samo lupetas, i napadas ljude umesto da recima i cinjenicama to dokazes da grese. Opet ti kazem, mani se advokature, imas citav forum posvecen tome. Ovako rasprava ne vodi nikuda, i samo se hvatas za neke trice i kucine. Cekam solidne arugmente, ako ih nemas bolje nemoj da ucestvijes u ovoj temi, idi smrdi negde drugde...
Ja se drzim tebe i ocekujem dostojan odgovor, ne filozofiju, ne flame, ne decije izmudrivanje, odgovor-cinjenice, ne naklapanja, nego objasnjenje rada, i zasto je to bezbedno i nije reskir, jer ako si u stanju da me kritikujes, onda moras i da dokazes zasto je to tako. Ovo sto pricas je samo lupanje kontre bez razloga. Samo da bi ti bio ti, i da bi zadovoljio svoj bolesni ego.
Bez daljih argumenta sa tvoje strane, necu vise tebi da se obracam, niti da se obazirem na tvoja naklapanja...
Dokazi zbog cega gresim i rado cu odstupiti od svojih stavova...
[ Ivan Dimkovic @ 26.09.2008. 18:29 ] @
Citat:
Majstor_Pućko
Kao i svaku normalnu osobu interesuje me sta ce nastati tamo. I ako nastane crna rupa, da li ce ona imati svoju uobicajenu gravitaciju? Jer sva njena moc i destruktivnost lezi upravo u njenoj gravitaciji.
1. Crne rupe imaju gravitaciju kao i svi drugi objekti, samo je ona zbog njihove cesto ogromne mase velika. Mnogo galaksija, a mozda cak i svaka, imaju crnu rupu u centru - pa nikom nista. Kada bi se sunce kojim slucajem sutra pretvorilo u crnu rupu, zemlja bi i dalje nastavila da se krece oko njega za 365 dana. Jedina razlika bi bila sto bi sunce bilo velicine, npr, fudbalske lopte. A... da, bilo bi i mracno pa bi svi na zemlji crkli od smrzavanja :)
Crne rupe nisu ni u cemu specijalne, osim sto im je brzina napustanja ogromna - svaki objekat, pa i crna rupa, privlaci druge objekte sa silom koja je iskljucivo u zavisnosti od njihovih masa i udaljenosti izmedju njih. To je fizika za osnovnu skolu, aman. Crna rupa mase nekoliko protona bi privlacila objekte bas koliko i nekoliko protona - a nismo primetili da par protona zajedno unistavaju zemlju :)
2. Crne rupe isparavaju, sporo - ali sigurno. Crna rupa velicine par nanometara bi isparila za jako kratko vreme - krace nego sto bi ti mogao da izgovoris 'crna rupa' - http://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_radiation iscitaj malo.
3. Ne znam odakle nekom suluda ideja da bi u Cernu mogla da se "stvori" crna rupa... baska sto je kolicina energije koju Cern moze da generise beznacajna u odnosu na kosmicke dogadjaje + od tog "silnog" materijala koji se vrti u LHC-u bi teoretski mogla da nastane samo mikro crna rupa koja bi isparila pre nego sto bi iko i bio svestan da je postojala.
Interesantno je primetiti da je svet imao malo vise ludaka kao sto su ovi sto predvidjaju crnu rupu, mi danas ni ne bi imali pojma sta je crna rupa - verovali bi da je zemlja ravna ploca, te da je munja gnev bogova... Mozda je takav svet definitivno i bolji za te fanatike :)
[ Zekica @ 26.09.2008. 18:29 ] @
@Majstor_Pućko:
1. Niko ne zna šta će tačno da se dobije kao rezultat eksperimenata LHC-a. On je zato i napravljen - da bi se proverile teorije koje postoje a koje do sada nisu mogle eksperimentalno da se provere.
2. LHC je napravljen da bi fizika mogla da napreduje, a ne da stoji u mestu - da se provere teorije koje su matematički stabilne, ali nemoraju biti tačne (npr: standardni model, teorija struna, m-teorija itd...). Npr u standardnom modelu je predviđeno postojanje Higsovog bozona, ali on nije nigde eksperimentalno detektovan.
3. Ljudi su se isto tako plašili da će propasti u ambis ako plove dovoljno daleko (do kraja zemlje), ljudi su se plašili kad su predložene vakcine i ljudi se sada plaše kada naučnici žele da provere da li su fundamentalne teorije tačne, ili ih treba korigovati.
4. Energije koje se postižu u LHC-u su manje od energija koje nose kosmički zraci (čestice koje putuju brzinama bliskim brzini svetlosti). I one se sudaraju sa protonima i neutronima atoma u atmosferi, pa se do sada nije desilo da se pojavi crna rupa koja će progutati zemlju.
5. Naučnici nisu rekli da se tako nešto neće desiti, jer za to postoji verovatnoća (koja je toliko mala da je to nezamislivo - mnogo je verovatnije da će neki veliki asteroid pogoditi zemlju npr).
[ Churchill @ 26.09.2008. 18:45 ] @
mene zanima kako ce se to stvoriti crna rupa?
citao sam da zvezda moze da postane crna rupa samo ako njena masa predje neku kriticnu masu pa onda sama sebe pojede i zavrsi u singularitetu.
znaci u pitanju je neka ogromna masa.
kako onda sudar dva protona moze da napravi crnu rupu?
moze li neko to da objasni u par recenica a da mi ne stavi samo link wikipedije?
[ Laki_Gen @ 26.09.2008. 19:27 ] @
Citat:
Frank Wilczek, the 2004 Nobel Prize winner and a professor of theoretical physics at the Massachusetts Institute of Technology, is one of the scientists who has received death threats. He points out there are massive black holes and then there are smaller, much less destructive black holes.
According to Wilzcek, fears of an Earth-gobbling black hole are grounded in the popular idea that all black holes are galactic monsters just waiting for the chance to gobble up any nearby star or planet that gets too close.
While supermassive black holes, like the one at the center of our galaxy, do gobble up stars and planets, microscopic black holes, like the ones the LHC could create, would look and act completely differently.
"It's like we only had one word for every animal out there," said Wilczek. "It's like they had elephants in mind when they came up with the word 'animal.' But little amoebas are animals too."
"The word is the same but the object is very different from the standard image that people think of."
If (and that remains a big "if") the LHC creates a black hole it will be extremely tiny, much smaller than a single atom, said Wilzcek. Its mass will be the same as the two protons that created it. Its range will be small -- only a few times the diameter of the two protons.
According to Wilczek, that's too small for the baby black hole to eat enough particles to grow to any real size. With no food, the black hole will simply wink out of existence in a fraction of a second.
To create a stable black hole, one capable of consuming the Earth, the black hole would have to be several hundred tons. A LHC-generated black hole would weigh a tiny fraction of a gram.
Citat:
Well, the most massive black hole one can possibly make is if all of the energy from the collision goes into making that black hole. Let’s assume that one million of these collisions occur, and all of them make black holes, which can then merge together (again, this is incredibly, unrealistically optimistic, but let’s go for it). For the maximum collision energy at CERN (14 TeV), E = mc2-14 grams. That’s 25 tells us that the end black hole would have a mass of 2.5 x 10femtograms, which means this black hole would have an event horizon trillions upon trillions of times smaller than the size of a proton.
Now, maybe you think it’s reasonable that this black hole, if it’s created at rest, would simply fall into the Earth, consuming all the particles in its path. Let’s assume it could do this, in fact, and let’s find out how much mass it would eat.
As it falls into the Earth, it starts running into protons, and let’s assume whenever it runs into one, it gobbles it up. By time it gets to the center of the Earth, it will have eaten about 10-16 grams of matter, which means it can grow by about 0.4% in the 30 minutes or so it takes to get to the center of the Earth. It will then head towards the other side, gobbling up that matter until it stops in the upper mantle, and then heads back towards the center of the Earth. It should do this over and over, each time gobbling up more matter (at a constant rate of about 4 x 10-16 grams per hour), each time getting farther and farther away from the Earth’s surface, never to quite reach it again.
At this rate, it would still take three billion years for the black hole to suck in even one gram of matter! So the chances of this happening?
Zero. Not one in 50 million, like Martin Rees says, but zero. This is the worst case scenario, and it still takes billions of years to even eat one gram’s worth!
And if we come back to reality, we learn one more thing. Black holes decay, and the smaller ones decay the fastest. Even if you managed to make this 25 femtogram black hole, it would decay into normal matter incredibly fast. How fast? According to Hawking radiation, this black hole will be gone in 10-66 seconds, which means, unless there is some incredible new physics (like extra dimensions), we can’t even make a black hole! Why not? Because anything that happens in a time less than the Planck time (10-43 seconds) cannot physically happen with our current understanding of physics.
So there you have it: the worst case scenario.
NIje bas u par recenica
[ Churchill @ 26.09.2008. 19:50 ] @
ok, thx, a zar nije crna rupa crna jer joj je gravitacija toliko jaka da ni svetlost ne moze da joj 'pobegne'
ili ova mala crna rupa...nije bas takva?
jel ima negde lepo objasnjeno kako nastaju te minijaturne crne rupe?
ovo za velike je jos logicno i nastanak i ponasanje, ali za ove male, nista mi nije jasno...
[ Majstor_Pućko @ 26.09.2008. 19:54 ] @
Ivane & Zekica, hvala.
Case closed.
[ Laki_Gen @ 26.09.2008. 20:21 ] @
Objasnjeno je u drugom citatu kako nastaje mala crna rupa (potencijalno u LHC-u).
Sto se tice svjetlosti, pokusacu da objasnim. Svjetlost nema masu, tako da gravitacija ne djeluje na nju i ona nije bukvalno uvucena u crnu rupu, vec se krece po obodu crne rupe, nesto kao kada sjecete fleksom metal pa se ivica ploce za sjecenje usija (samo bez bacanja iskrica). To se desava zato sto se svjetlost krece pravolinijski a crna rupa zakrivljuje prostor, najprostije moguce receno.
[ Churchill @ 26.09.2008. 21:00 ] @
pazi, ja ne kazem da tosto ti kazes nije tacno, jer ne znam, ali se secam da sam citao Hokinga gde on objasnjava da na odredjenoj visini od crne rupe postoji neka granica, i sve sto zavrsi ispod te granice(ukljucujuci i svetlost) biva 'usisano' a ono iznad prodje. a ono sto dotakne samu granicu moze da prodje pod odredjenim uslovima(nesto slicno kao sto je u odiseji 2001 brod ubrzao kada je prolazio pored (valjda) Jupitera ili neke druge planete, ne secam se)
E, sad, ako crna rupa zakrivljuje prostor, onda to radi svojom gravitacijom... i znaci, i ova mala zakrivljuje prostor?
jbg, sori ako je off, najbolje bi bilo da otvorimo posebnu temu ili da nadjem neku koja je vec otvorena...
[ Laki_Gen @ 26.09.2008. 21:17 ] @
Odiseja 2001 zaista ne moze da se posmatra kao objektivan izvor informacija. Da, crna rupa zakrivljuje prostor ali, samo zato sto je izuzetno masivna. Ova mala to ne moze nikako da uradi.
Posotji tzv. Schwarzschild radius:
Citat:
Black holes are the evolutionary endpoints of stars at least 10 to 15 times as massive as the Sun. If a star that massive or larger undergoes a supernova explosion, it may leave behind a fairly massive burned out stellar remnant. With no outward forces to oppose gravitational forces, the remnant will collapse in on itself. The star eventually collapses to the point of zero volume and infinite density, creating what is known as a " singularity ". As the density increases, the path of light rays emitted from the star are bent and eventually wrapped irrevocably around the star. Any emitted photons are trapped into an orbit by the intense gravitational field; they will never leave it. Because no light escapes after the star reaches this infinite density, it is called a black hole.
But contrary to popular myth, a black hole is not a cosmic vacuum cleaner. If our Sun was suddenly replaced with a black hole of the same mass, the earth's orbit around the Sun would be unchanged. (Of course the Earth's temperature would change, and there would be no solar wind or solar magnetic storms affecting us.) To be "sucked" into a black hole, one has to cross inside the Schwarzschild radius. At this radius, the escape speed is equal to the speed of light, and once light passes through, even it cannot escape.
The can be calculated using the equation for escape speed.
vesc = (2GM/R)1/2
For photons, or objects with no mass, we can substitute c (the speed of light) for Vesc and find the Schwarzschild radius, R, to be
R = 2GM/c2
If the Sun was replaced with a black hole that had the same mass as the Sun, the Schwarzschild radius would be 3 km (compared to the Sun's radius of nearly 700,000 km). Hence the Earth would have to get very close to get sucked into a black hole at the center of our solar system.
[ Churchill @ 26.09.2008. 21:31 ] @
odiseja u svemiru je primer po kojem su se kasnije shatlovi ubrzavali u svemiru...ako je verovati politikinom zabavniku :)
ali ne vidim razlog da lazu i iznose kao cinjenicu nesto tako ako je neprovereno.
znaci ovo sto bi nastalo u cernu ne usisava materiju, ni svetlost, nije masivna i nema bas mnogo karakteristika crne rupe koju vecina ljudi zamislja...
thx.
Crna rupa je svako telo dovoljno malo i dovoljno masivno da je brzina koja je potrebna da se to telo napusti veća od brzine svetlosti. Međutim ako znamo da gravitacija zavisi samo od mase tela i rastojanja, a ne i od dimenzija tela, onda to znači da kad bi stavili crnu rupu iste mase umesto sunca, zemlja bi išla apsolutno istom orbitom i ne bi nikad upala u tu crnu rupu (iako je toliko blizu).
Kada imate te mini crne rupe, jedina razlika je što su one mnogo manje od čestica od kojih su nastale (i to je jedini razlog zašto su one ustvari i crne rupe). Pošto se crne rupe raspadaju (gube energiju Hokingovim zračenjem), tako male čestice će nestati (pretvoriti se u energiju) pre nego što bilo šta dođe dovoljno blizu.
Ovo znači da se te male crne rupe ponašaju značajno drugačije od masivnih - one neće nikada stići da privuku neku česticu različito od toga kako bi neki elektron ili bilo koja čestica privukla drugu.
Takve crne rupe nastaju i u našoj atmosferi, pa se ništa nije desilo za ovih 13.73 milijardi godina.
[ Nedeljko @ 27.09.2008. 10:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Crne rupe nisu ni u cemu specijalne, osim sto im je brzina napustanja ogromna - svaki objekat, pa i crna rupa, privlaci druge objekte sa silom koja je iskljucivo u zavisnosti od njihovih masa i udaljenosti izmedju njih. To je fizika za osnovnu skolu, aman. Crna rupa mase nekoliko protona bi privlacila objekte bas koliko i nekoliko protona - a nismo primetili da par protona zajedno unistavaju zemlju :)
Pa, jesu specijalne po prostornovremenskom singularitetu na horizontu događaja. To znači da diferencijalne jednačine koje opisuju kretanje tela koje pada u crnu rupu imaju jedinstveno rešenje do horizonta događaja (događaj je u fizici tačka u prostorvremenu, "unutrašnjost" crne rupe se ne može smatrati prostorvremenom u smislu da se OTR tu više ne može primenjivati, ne znam da li naziv potiče od toga), ali da se posle toga ne može ništa govoriti sa stanovišta OTR o tom telu.
Jedina postojeća naučna teorija u okviru koje se danas mogu razmatrati crne rupe je opšta teorija relativnosti. No, svaka teorija ima status hipoteze dok se eksperimentalno ne proveri. Nikada nijedan gravitacioni efekat nije izmeren u mikrosvetu, pa OTR u tom području nije proverena i ne može se slepo oslanjati na nju. Može se reći šta ona predviđa u vezi gravitacionih efekata u mikrosvetu, ali se pre eksperimentalne provere ne može tvrditi da je u prirodi, makar i približno tako. Koliki je gravitacioni uticaj protona u poređenju sa njihovom masom na ostale čestice i da li gravitacione sile uopšte deluju na rastojanjima reda veličine nanometra - ne zna se. Takođe, mikročestice nisu "kuglice ispunjene džemom". Odavno je poznato da se zakoni iz makrosveta ne mogu olako prenositi u mikrosvet. STR je sa druge strane eksperimentalno potvrđena i u mikrosvetu i u makrosvetu.
Empirijski je utvrđeno da se svemir ne širi sve sporije (što bi se očekivalo zbog gravitacionih sila), već sve brže i trenutno ne postoji objašnjenje za to. Daleko od toga da smo popili svu pamet u vezi gravitacije.
LHC bi trebao naučnicima da pomogne u traženju odgovora na razna pitanja, od kojih su neka vezana za gravitaciju. Možda će se, bar neki odgovori na ovakva pitanja upravo i pronaći pomoću LHC-a.
Drugo, kolika je masa protona u akceleratoru? Već specijalna (a samim tim i opšta) relativnost razlikuje dve vrste mase - masu mirovanja i relativnu masu čestice u izabranom referentnom sistemu. Šta misliš, koja je relevantna za Ajnštajnov zakon gravitacije?
Njutnov zakon gravitacije nije primenljiv na crne rupe, jer je invarijaantan u odnosu na Galilejeve transformacije, a u klasičnoj teoriji nema ograničenja za brzinu kretanja (u klasičnoj teoriji brzina svetlosti nije nipočemu posebna u odnosu na druge brzine), pa samim tim ni crnih rupa. Za crne rupe se koristi Ajnštajnov zakon gravitacije.
Citat:
Ivan Dimkovic: 2. Crne rupe isparavaju, sporo - ali sigurno. Crna rupa velicine par nanometara bi isparila za jako kratko vreme - krace nego sto bi ti mogao da izgovoris 'crna rupa' - http://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_radiation iscitaj malo.
Hoking je taj rad napisao davne 1974. Do sada bi treblo da je dobio Nobelovu nagradu za fiziku za tako veliko otkriće, pa ipak nije.
Verovatno zato što to otkriće nije naučno potvrđeno. Popričaj sa fizičarima, koliko smatraju da je Hokingov stav pouzdan. Tu se koriste Švarcšildova metrika (koja sledi iz Ajnštajnovog zakona gravitacije) i Hajzenbergov princip neodređenosti - dva zakona koja nijedna postojeća teorija ne objedinjuje. Ajnštajnov zakon gravitacije trenutno imamo samo u OTR, koja ne uključuje kvantovanje, a Hajzenbergov princip neodređenosti samo u kvantnim teorijama. To razmatranje nema pravu teorijsku podlogu. Ako se Hokingov stav ispostavi kao osnovan, to bi bio veliki naučni podvig - pogoditi nešto u uslovima kada se nema teorijska podloga za to.
Znam da će me mnogi pogrešno shvatiti da ja omalovažavam Hokinga, ali njima ne mogu da pomognem.
Citat:
Ivan Dimkovic: Interesantno je primetiti da je svet imao malo vise ludaka kao sto su ovi sto predvidjaju crnu rupu, mi danas ni ne bi imali pojma sta je crna rupa - verovali bi da je zemlja ravna ploca, te da je munja gnev bogova... Mozda je takav svet definitivno i bolji za te fanatike :)
Da nije bilo onih koji su postavljali pitanja, ne bi bilo ni nauke. No, znam na koga misliš - na one koji koče razvoj nauke. Delom si u pravu. Ali, daj ti meni odgovor na jedno krajnje praktično pitanje. Ne verujem da će LHC proizvesti bilo šta opasno za čovečanstvo, ali kako to ljudima objasniti, a ne lagati ih? Normalno je da naučnicima treba LHC i da su smetnja ljudi koji se plaše "smaka sveta". Neki naučnici su dobili pretnje smrću. Dobro, takvi slučajevi su za policiju i sud, ali problemi se tu ne završavaju.
[ Nedeljko @ 28.09.2008. 14:32 ] @
Joj kad pukne afera u CERN-u.
Ljudi su potrebovali 8 gigadolara da bi kao napravili drmatron. E, onda se neko setio da postavi pitanje o crnim rupama. No, pošto naučnici nisu mogli drugačije da se izvuku, morali su da priznaju istinu - da to nije drmatron, nego prdatron, koji nije u stanju ni da proizvede čestice energije kao što su one koje već postoje u izobilju u kosmičkom zračenju. A gde je onih 8 gugadolara i po čijim su privatnim džepovima završili? Mislili su da će da sakriju da je faktički sagrađen prdatron sa parama koje su date za drmatron, ali u laži su kratke noge. Sad kad krenu apšenja i streljanja sunce li ti.
Razumem da svako kome se ukaže prilika hoće da ošamari kasu, što bi naučnici bili izuzetak, ali ipak. Oni su mislili da neće njih, jer su naučnici, ali evo, pucaju banke po Amerikama, kriza je, mora opsno da se podiže budžet, pa će vlas reći: "Evo, ne štedimo mi nikoga, pa ni naučnike. Ni po babu ni po stričevima.".
Moram i ja malo da CEPEM.
[ Laki_Gen @ 28.09.2008. 15:00 ] @
Samo cepy
Zaboravio si karakondzule, masone, Micu iz Petrovca,Dzingis Kana i ucitelja Splintera. Bez njih nista.
[ NoneVi @ 28.09.2008. 15:52 ] @
Citat:
Laki_Gen: Samo cepy :-)
Zaboravio si karakondzule, masone, Micu iz Petrovca,Dzingis Kana i ucitelja Splintera. Bez njih nista.
Kako si mogao da zaboraviš da su Tarabići sve ovo već predvideli. Ima u kremanskom proročanstvu.
[ Nedeljko @ 28.09.2008. 18:17 ] @
O čemu vas dvojica leba vam?
[ Laki_Gen @ 28.09.2008. 18:48 ] @
Ma nista, mi onako... Doprinosimo kvalitetu diskusije, da ne strcimo mnogo.
[ Nedeljko @ 28.09.2008. 19:03 ] @
Citat:
Laki_Gen: Samo cepy :-)
Pretpostavljam da se ovo odnosilo na mene. Znaš kako, i nonsens mora da ima nekog duha da bi bio zabavan. Ovo nema ni smisla (ili ga ja ne vidim), ni duha. Nemoj više da ovako se blamiraš.
[ Laki_Gen @ 28.09.2008. 20:17 ] @
Sta cu, "bez vitamini sam nacisto lud". Koliko vidim, ni tebi danas nisu dali sargarepu?
[ GM_X @ 28.09.2008. 20:30 ] @
Nikako bez šargarepe potezati takve rasprave, ne ide to. Očas posla se skrene sa duhovitih opaski na lično prozivanje.