[ jeftonikius @ 08.08.2008. 17:54 ] @
Slucajno je sve pocelo... Prvo je majka probala jedan zivi, tj. svez... Onda slucajno i ja... Rezultat toga je da dnevno tamanim minimum dva tri. Kada kazem sampinjon, ne mislim na onog malog prcoljka, no na sampinjonetinu! Ekstra mi je ukus, samo se svi kolektivno pitamo da li je zdravo?! Pa s toga, ima li neki sampinjonolog?! Evo vec vise od godinu dana i nista zlo ne podje...
[ vujo032 @ 08.08.2008. 18:14 ] @
http://www.vodamagazin.com/modules/articles/print.php?id=169
Ovde piše da mogu da se konzumiraju i sirovi!
------------------
Možda bi ovde mogli da se napišu i neki drugi "extremi".
Jednom prilikom sam video mog rođaka (na nekoj sahrani), koji otvara dve ampule penicilina i pije ih.
To su videli još neki ljudi i kada su ga pitali zašto to radi i kada su mu rekli da nije zdravo i da će da mu strada jetra,
on im je odgovorio da je tako popio dosad na desetine,i da mu nikad ništa nije falilo.
Petnaestak godina kasnije izvadili su mu slezinu.
Ne znam da li je to posledica toga,ali me zanima da li je neko čuo, da još neko tako radi, i ako neko od upućenijih
može da objasni štetnost takvog postupka, i moguće posledice.
[ jeftonikius @ 08.08.2008. 18:27 ] @
Hvala na odgovoru, to je baš ono što sam tražio... ali bre, što me svrsta sa ovim što guta penicilin... Probaj sirovi šampinjon, samo gledaj da se ne navučeš ;-) Salata koja ide uz sve!
[ vindic8or @ 08.08.2008. 18:38 ] @
Mozes da jedes zivo, samo pazi da je sveze i da je dobro oprano. U prirodi je sve obicno napravljeno da se jede sirovo :) Poredjenje sa penicilinom ne stoji. Pecurke ispuste dobar deo zapremine pri kuvanju/przenju jer sva voda ispari. Otud toliko razlicit dozivljaj :)
[ budjavlebac @ 08.08.2008. 18:42 ] @
Salata od sirovih šampinjona:
http://www.mrkonjic-grad.com/kuhinja.asp?id=94&tip=6
[ jeftonikius @ 08.08.2008. 18:47 ] @
Uhu, sirimo znanje... satjem jos vise da ih tamanim. Volim ih u svim oblicima (marinirani rules), ali ovaj sirovi mi je extra. Probacu ovu salatu, zvuci primamljivo, svi sastojci koje volim!
[ pctel @ 08.08.2008. 19:23 ] @
Nisam ljubitelj pecuraka a probao sam ja razne pecurke "zive" i potvrdjujem da je ukus neuporedivo lepsi nego kuvanih/przenih.
[ vujo032 @ 08.08.2008. 19:34 ] @
Dali je neko probao lubenicu i jogurt.
Video sam da čovek jede i pri tom tvrdi da je extra.
Je to ne bi progutao ni u ludilu.
[ lm741 @ 08.08.2008. 20:00 ] @
u kafani video sam kad tiop pravi špricer pola,pola crno vino i mleko,... tvrdio je da je veoma ukusno,...
[ burex @ 08.08.2008. 20:19 ] @
Iskreno, ja do pre par meseci nisam ni znao da se šampinjoni mogu konzumirati sirovi...
Prvo sam video na emisiji "kuhinjica" kako kuvar na biftek stavlja 2 "živa" šampinjona, pa sam onda video druga kako je uzima jedan šampinjon i slasno ga jede k'o šargarepu. Probao sam i ja, mada meni ukus baš i nije neki poseban, ali u salatama ima baš ok ukus. Bottom line: ne'š umret'
[ vindic8or @ 08.08.2008. 21:14 ] @
Sto se toga tice, mozes i taj biftek ceo da pojedes ziv. Samo ako je bakterioloski ispravan. Stomak ce da ga svari vrlo brzo :)

Citat:
vujo032: Dali je neko probao lubenicu i jogurt.
Video sam da čovek jede i pri tom tvrdi da je extra.
Je to ne bi progutao ni u ludilu.


Vocni jogurt? :-)
[ GM_X @ 08.08.2008. 22:05 ] @
Citat:
vujo032: Dali je neko probao lubenicu i jogurt.
Video sam da čovek jede i pri tom tvrdi da je extra.
Je to ne bi progutao ni u ludilu.


Sa jogurtom ne ali zato sa šunkom, pohovanim mesom i šniclama jedem lubenicu umesto hleba. Extra ukus. Ko ne veruje nek proba.
[ Srđan Pavlović @ 09.08.2008. 00:04 ] @
Hmm... probao bih zive sampinjone i jos stosta zivo, ali... treba voditi racuna kada se jede ziva hrana
znaci da su sve bakterije i ostali mikroorganizmi po njoj zivi, termicka obrada uglavnom resava te stvari
99%, tako da ipak treba paziti... otkud znam kroz cije je sve ruke taj sampinjon prosao dok ga nisu prodali
meni. Nesto nemam poverenja, mada verujem da je ukus dobar.
[ flighter_022 @ 09.08.2008. 00:16 ] @
Ukus sirovih sampinjona je odlican...

Kad ih spremam, prvo ih naravno doooobro operem (trljam dok ne pocne da skripi)... i naravno ne mogu da odolim da koji pojedem na licu mesta.

Jeste probali grozdje i hleb?

Ili supa od sampinjona (ono sra*je iz kesice), ali da kad skuvate to dodate celu casu jogurta (0.25 litara)? Prvo, ohladi supu tako da odmah moze da se jede, a drugo, jako joj popravi ukus a i nutricionu vrednost.
[ Aleksandar Đokić @ 09.08.2008. 03:24 ] @
samo operi dobro, prvo sa vrucom vodom a zatim sa hladnom, to bakterije retko izdrze
[ zaraza @ 09.08.2008. 03:32 ] @
Citat:
vujo032: Dali je neko probao lubenicu i jogurt.
Video sam da čovek jede i pri tom tvrdi da je extra.


Jel posle bilo gledanja u WC solju? :)

Nego tema....
i ja zdrao sirove, odlicni su....nisam probao u salati, ali moracu i to.
[ vinovnik @ 09.08.2008. 10:10 ] @
Ima ljudi koji jedu nepecene pljeskavice. Video sam to vise puta. Lepo covek stavi pljeskavicu u lepinju, priloge, zacine i krka.
[ Beltrammi @ 09.08.2008. 10:30 ] @
Rezultat toga je da dnevno tamanim minimum dva tri.

koliko znam tamaniti znaci masovno unistavati. Recimo, tamani se gamad.
[ Nabukodonosor @ 09.08.2008. 11:17 ] @
Pa i on masivno unistava sampinjone.
[ vladd @ 09.08.2008. 12:41 ] @
Sampinjoni jako lako oksidraju i dobiju fleke po povrsini. Da bi se to izbeglo, prskaju se formalinom (najcesce), mada su se pojavile i neke "priodne" hemikalije.

Stoga, doobro pranje, pre upotrebe.

Takodje treba znati, da pojedine generacije sampinjona mogu da se razviju kao otrovne(u raznj meri), tako da ne treba preterivati, ili bar obezbediti pouzdan izvor proverenih sampinjona.
Iz iskustva znam da su ljudi skloni preterivanju i nekontrolisanom odusevljenju, koje naglo splasne sa trovanjem pecurkama, ili drugim stomacnim tegobama.

Poz.
[ Reggie @ 11.08.2008. 08:47 ] @
Jedino jedem pecurke kako sestra spremi: Izdinsta ih sa prazilukom, malo posoli, i kada bude gotovo skloni sa ringle i doda belog luka i jednu pavlaku. Fora je da se sprema u dobroj teflonskoj posudi da ne bi moralo da se stavlja mnogo ulja jer mu ulje po meni daje neku tezinu kao i crni luk, ali zato praziluk je extra.
Ostalo sve jedem, ali gljive mrzim od malena jer mi ceo dan posle njih muka. Mozda i zato sto su moji uvek sipali dosta ulja i przili sa pola kila crnog luka pa kada se to izmesa dovoljno mi samo da pomirisem. Jedva sam poceo da jedem caprocozo pizzu.
I cuo sam za jos jedan recept koji nisam isprobao: Uzmes samo sesire od sampinjona i u sesir sampinjona,znaci skinete one drske,staviti malo maslaca,pa slanine pa malo senfa i preko kackavalj.Pece se jedno 7-8 min. Mozda i da malo posolite pecurku,cisto da bude ukusnije.

A do sada nisam video da neko jede zive. Jedino onako da se zakisele pa u teglu kao zimnica i to su moji obicno radili sa bukovacama.
[ Vladokv @ 11.08.2008. 10:02 ] @
Živi šampinjoni nemaju neki poseban ukus. Probao sam, ništa posebno.
Citat:
I cuo sam za jos jedan recept koji nisam isprobao: Uzmes samo sesire od sampinjona i u sesir sampinjona,znaci skinete one drske,staviti malo maslaca,pa slanine pa malo senfa i preko kackavalj.Pece se jedno 7-8 min. Mozda i da malo posolite pecurku,cisto da bude ukusnije.

to je extra, ja na pečurke u tom sličaju ne stavljam ništa dok ih pržim, već posle samo uzmem i posolim ih kad završim prženje. I da napomenem, ja ih pržim sa obe strane, brže ide i bolje se isprže
[ Reggie @ 11.08.2008. 10:50 ] @
Da jos malo pojasnim, sto se ovog drugog recepta tice mislio sam da se zapeku u rerni umesto da se prze na ringli i stavlja se suva dimljena slanina zbog smeka (da neko ne pomisli da ide ona ziva, bela...)

Citat:
to je extra, ja na pečurke u tom sličaju ne stavljam ništa dok ih pržim, već posle samo uzmem i posolim ih kad završim prženje. I da napomenem, ja ih pržim sa obe strane, brže ide i bolje se isprže

Nesto slicno moji rade kada nadjemo pecurke u prirodi koje su slicne sampionima, al ne znam kako se zovu. Samo ih posole i ubace u rernu tako da stoje kao okrenut kisobran tako da im ostane voda u sesiru. To sam ponekad jeo, ali opet teskom mukom.
[ jeftonikius @ 11.08.2008. 13:24 ] @
@Reggie
'I cuo sam za jos jedan recept koji nisam isprobao: Uzmes samo sesire od sampinjona i u sesir sampinjona,znaci skinete one drske,staviti malo maslaca,pa slanine pa malo senfa i preko kackavalj.Pece se jedno 7-8 min. Mozda i da malo posolite pecurku,cisto da bude ukusnije.'
ZA OVO ĆU TI BITI VEČNO ZAHVALAN :-DDDDDDDDDDDDD Uhuuuuuuuuuuu kakav ukust! Fenomenalno!
Sirove šampinjone detaljno perem... Kao što i rekoh, u početku mi ukus istih i nije bio nešto poseban, a sada ih jedem umesto jabuka! Mnjam.
A i ono za reč 'tamaniti'... aman, pa ne zove li se ovaj deo EliteMADzone?!?!?!? Zar je to bitno?!
Pohovani šampinjoni su takodje dobri!
[ Vladokv @ 11.08.2008. 14:42 ] @
Ako možeš okači recept za pohovane šampinjone
[ jeftonikius @ 11.08.2008. 16:12 ] @
Moram da pitam majku, to sa przenjem mi nikako ne ide :-D
Ali koliko sam mogao da vidim, isti je postupak kao za tikvice i ostalo povrće.