[ Vinse @ 18.08.2008. 18:32 ] @
da li neko zna sta je potrebno za otvaranje Burekdzinice od pekarskog alata. Znaci samo i iskljucivo burek.
[ Horvat @ 19.08.2008. 08:34 ] @
tepsije,pec[i ],noz ,ako ces i sluziti tamo,tanjiri ,noz, viljuska i nesto za pranje sudja
i naravno sto na kojem se priprema burek :)
[mozda jos nesto,neka doda ko vise zna]
[ totovic @ 20.08.2008. 08:47 ] @
Mikser (mešalica). Ne treba ti velika, verovatno do 20-25 kg, po mogućstvu spiralna.
Za početak manja peć, najbolje na plin.
Radni sto, najbolje od prohromske radne površine.
Tepsije, noževi i sličan pribor.
Ako želiš da radiš i pecivo, javi, trebaće joč nešto dodatne opreme.
[ ajdeBre @ 24.08.2008. 22:31 ] @
Sta ti je potrebno od opreme zavisi od toga koliki promet ocekujes, a to opet zavisi od lokacije radnje. Neces imati isti promet ako ti je radnja recimo u centru Beograda, ili recimo na periferiji Aleksinca. Ako ocekujes veci promet, trebace ti i veca pec i veca mesalica; ako ocekujes manji promet - manja pec i manja mesalica.
Npr., ja sam imao pekarsku radnju na periferiji Nisa, proizvodio sam burek i pecivo (belo i lisnato). Imao sam pec (na struju) sa tri etaze u koju je istovremeno moglo da stane 12 tepsija bureka ili 3 velike tepsije peciva. Nikada u peci nije bilo 12 tepsija bureka istovremeno, sto znaci da bi mi samo za burek pec od 2 etaze (8 tepsija) bila dovoljna. Mesalica je bila kapaciteta 35 litara i nije bila spiralna; nabavi spiralnu, najbolje (i najskuplje) orbitalnu. Prodaja bureka mi je varirala od 10-ak tepsija dnevno u prvoj polovini januara do 40-ak tepsija u avgustu, i ta oprema mi je zavrsavala posao.
Naravno, potreban ti je i radni sto, moj je bio od drveta (velika panel ploca), polica (npr. S120cm x V180cm), oklagija (drvena ili aluminijumska; najbolje profesionalna, sa lagerima), ostar noz, plasticna kofa sa obelezenom skalom u litrima, precizna vaga do 3kg (nemoj od kineza ili sa bljuvaka, nisu tacne), noz za secenje bureka, tepsije (ja sam imao 40 kom.)... Sto se tice peci i tepsija, prilikom nabavke moras da vodis racuna o unutrasnjim dimenzijama peci i spoljnim dimenzijama tepsija, da ne dodjes u situaciju da "za malo" ne mogu da stanu dve tepsije jedna pored druge ili jedna iza druge. Etaza moje peci je imala dimenzije 70 x 70cm, a tepsije su bile precnika 32cm (na obodu, na dnu je precnik bio 28cm). Trebace ti i hvataljka za vadjenje tepsija iz peci, postoje upotrebljive i neupotrebljive hvataljke , problem sa neupotrebljivim je da kada uhvatis tepsiju i izvadis je, desava se da se tepsija iznenada prevrne na stranu, a burek zavrsi na podu (... Trebace ti i horizontalni zamrzivac (moj je bio od 410 litara) i frizider od 120 litara - negde moras da cuvas sir, meso, spanac...
U prodajnom delu ti je potreban prodajni pult koji je u gornjem delu (tamo gde se sece burek) od prohroma, a idealno je da u donjem delu imas toplu komoru, u kojoj ces drzati prethodno ispecen burek. Dinamiku pecenja bureka moras dobro da promislis, a naucices je brzo - za nekoliko dana. Naime, uvek moras da imas ispecen burek u dovoljnim kolicinama (musterija ne sme da ceka), ali ne ni u prevelikim kolicinama. Neprodat i neispecen burek ostavis u zamrzivac (ne u frizider) za sutra, a izvadis ga iz zamrzivaca 40-ak minuta pre pecenja, i prvo njega peces i prodajes. Nikada takav burek ne ostavljaj za drugi dan! Trudi se da izbegavas takav scenario, a u pocetku moras da imas savrsen burek.
Ako ces prodavati i jogurt/sokove, trebace ti u prodajnom delu i frizider sa staklenim vratima. Trebace ti i plasticni tanjiri, nozevi i viljuske (ne voli svaka musterija da burek jede prstima). Moraces da nabavljas i papir za umotavanje bureka (ne uzimaj mesarski papir, jer je on presvucen plasticnom folijom), kao i plasticne kese, male i velike, naravno i salvete i cackalice.
Moraces da imas magacin u kome ces drzati brasno, i poseban magacin u kome ces drzati mast i ulje (pregradis magacin Knauf-om i eto ti dva magacina ...
Za detaljne informacije oko uslova koje lokal treba da ispunjava obavezno se prvo raspitaj u sanitarnoj i poljoprivrednoj inspekciji, kao i u inspekciji rada, a nije lose da posetis i trzisnu inspekciju.
Uff...to je to, nadam se da nisam nista zaboravio/propustio...zapravo jesam, za sve ovo ce ti trebati jaki zivci )...

Srecno!


Edit: typo

[Ovu poruku je menjao ajdeBre dana 24.08.2008. u 23:51 GMT+1]