[ 101010 @ 19.08.2008. 13:27 ] @
Mozete li preporucti neka dobra mesta gde se u Beogradu mogu naci cevapi kao sto se prodaju u sarajevskim cevabdzinicama ?
Ja znam samo za Cicu i nije lose, ali me interesuje ima li jos takvih mesta.
[ barcode @ 20.08.2008. 13:35 ] @
Cica se malo iskvarila u zadnje vreme, neka neko da neko drugo mesto.
[ Srdjan Marinkov @ 20.08.2008. 15:31 ] @
ja sam prosle godine bio u Sarajevu i jeo ''cuvene'' cevape "kod Zelje" i mogu da kazem da nisam bas nesto bio raspamecen, jeo sam i mnogo bolje u nasim restoranima. inace, smetalo mi je sto kada sednete da pojedete cevape dobijete tanjir, cevape, luk i somun, a pribor za jelo ako niste poneli od kuce mozete samo prstima da jedete. Znate kako kazu... "dok se na srpskom dvoru jelo viljuskom..." :)
[ biotech @ 20.08.2008. 16:06 ] @
kad ste u sarajevu probajte sudzukice ili buredzike to je prava poslastica (slana)
i posle se zasladite sa tufahijama...mislim cevapi..to pravi svaka susa
[ 101010 @ 21.08.2008. 01:09 ] @
Sve je to odavno turistizovano, pa ni ti cevapi nisu ono sto su nekada bili, no to nije tema...
Samo me interesuje gde se mogu naci cevapi tog tipa, shmeka, kako god... Deset u pola s lukom :) somun, cevap, luk i to je to.

Koliko znam uvek daju viljusku, mozes da trazis i drugi escajg, a moze i rukama, obavezan inventar cevabdzinica je lavabo i sapun koji sluze za pranje ruku pre/posle jela.

Ponekad [jednom u 2 godine:)] mi dodje da napadnem cevape, a kada ih narucite na mestima kao sto su daf, vajat i sl. to je cist promasaj ...

Inace jednostavne stvari su najbolje :) a ne bih rekao da je cevap tako jednostvan, kao i spagete npr. Prosto, jednostavano, pravi svaka susa, na svakom cosku, ali nigde da valjaju.
[ Srđan Pavlović @ 21.08.2008. 01:54 ] @
Duff mi je bio omiljen tamo oko 2003. godine, i to samo njihova "punjena pljeskavica"
od 350 grama, a Grill UNO isto nije los, mada sve je to ulicarski fazon, manje vise isto...
I ja bih voleo da znam gde u BG ima nesto sto se pravi po tom kao Sarajevskom receptu.
Inace, cuo sam da oni kad prave te cevape ih prelivaju govedjom supom dok se peku
(naravno ti cevapi su samo od govedine) :) - i to isto doprinosi ukusu, isto lepinje valjda
preliju tom supom malo, pa zapeku... isto ne znam jel tacno :)
[ enes_k1 @ 21.08.2008. 07:57 ] @
Kao prvo, za zadnjih 10-ak godina koliko zivim u Sarajevu "ogadili" su mi se cevapi :D
Uvijek ti donesu viljusku uz cevape, ali fazon je da se jedu rukama. I naravno bez: kechup-a, senfa, majoneza... Od priloga ide samo luk i eventualno slani kajmak.
Sto se prelivanja govedjom supom tice... Sve zavisi od toga gdje se prave. To je inace karakteristicno za Region Tuzle i tamo prema Bijeljini. Isto tako, ne prave se samo od govedine, vec je praksa da se prave od bravetine ( ovcetine ) i malo govedine. Znaci najmanje 2 vrste mesa. Omjer vrsta mesa, zacina i prezle ( dodaje se da se cevap ne bi raspadao ) zavisi od zasebne recepture svakog cevabdzije.
Btw, cevapi "kod Zelje" su po meni licno najgori u Sarajevu jer su turisticka atrakcija, a ne kao sto su nekad bili, tradicija. Mana im je sto stavljaju puno sode bikarbone da bi cevap izgledao veci.
[ Agent Smit @ 21.08.2008. 08:13 ] @
U BG-u imaš strava sarajevske ćevape na početku Vladetine iz 27.marta, lik bosanac je otvorio, sa desne strane kad uđeš u ulicu, idi tamo, ako rade još uvek i probaj nećeš se pokajati.
[ Ilic Igor @ 21.08.2008. 09:31 ] @
Baščaršija, samo kad se setim frtalj bureka i čaša hladnog jogurta, pa se prošetam, posle svratim kod Želje uzmem ćevape za poneti pa povratak na snegom obavijenu Jahorinu. To je bila nova godina :).

Da se vartim na ćevape, stvarno kod Želje nisu nešto, stare Sarajlije kažu da je sledeći raspored za ćevape u Sarajevu:
Ferhatovic, Hodjic, Mrkva pa onda Zeljo .

Što se Beograda tiče Cica (kod Knez Mihajlove) mi je najbolja, otvorili su i u Zemunu ali fali im nešto. Otvorila se skoro ćevabđžinica kod srednje ekonomske škole ul. Bulevar Despota Stefana preko puta picerije. Za sad su dobri ćevapi somun nije onoliko natopljen kao kod Cice i kajmak je lepši.

Sad se setih da pitam, da li negde ima u Beogradu da se kupe čuvene pitice (mali hleb "posoljen" kimom), skoro sam u Turskoj jeo hleb bez sredine samo korica i bio je "posoljen" kimom mnogo lepa kombinacija?

Pozdrav i prijatno.
[ Jbyn4e @ 21.08.2008. 10:05 ] @
Sarajveski cevap
Cara Dusana 31
rade od 00 do 24h.

5 ili 10 upola sa/bez luka (a ja trazim i ljutu alevu...)
pise da zahvaljuju cevabdzinici blabla (ne znam kako se zove) iz sarajeva na pomoci.

Blizu je i buregdzinica gde imate bosanske pite sa svim i svacim.


[ Fuzz @ 21.08.2008. 11:02 ] @
Ma banjalucki rules....
[ Miroslav Jeftić @ 21.08.2008. 11:12 ] @
Aj' kad 'rules' preporuči onda neko dobro/provereno mesto.
[ Fuzz @ 21.08.2008. 11:15 ] @
Pa u NS-u jedino mesto gde ja jedem cevape je Banjalucki u Gajevoj...mislim da se to ustvari zove Flamingo...
[ Miroslav Jeftić @ 21.08.2008. 11:20 ] @
Aha, to je ona radnja odmah na ćošku? Već su mi spomenuli da je vredna pažnje.
[ Fuzz @ 21.08.2008. 11:24 ] @
To je ta. Po meni jedina koja vredi u Novom Sadu.
[ Janmix @ 22.08.2008. 10:10 ] @
Ma cica, iz kneza ka kalisu levo od fontane...

Uvek extra natopljena lepinja, a cevapi vrhunski... U Zemunu isto ima cica ali nije mi se svidelo nesto posebno, nemaju "dusu" kao oni kod kneza...

A rostilj kao rostilj, moja preporuka, Duff, u vrmeme popusta(135 din), punjeni batak filovan pecurkama, kackavaljem, suvim vratom + milion priloga... mmm vec mi voda ide na usta...