[ pedjao1 @ 20.08.2008. 15:02 ] @
Otvorio sam pekarsku radnju u kojoj prodajem svoja peciva.Javila mi se potreba za prodajom jogurta i sokova.Za to mi je potrebna kalkulacija.Kako i gde upisujem kalkulacije s obzirom da sam paušalac?Šta je dvojno knjigovodstvo?
Unapred hvala.
[ momsab @ 20.08.2008. 15:32 ] @
mozda ti ova tema bude od pomoci http://www.elitesecurity.org/t297971-Prosto-knjigovodstvo (nisam je prelsitao detaljno, ranije sam citao, mozda ti ne bude od pomoci)
ili neka druga tema http://www.elitesecurity.org/p...rch&SubmitType=Ovog+foruma
[ totovic @ 20.08.2008. 19:18 ] @
Imaš obrazac za maloprodajnu kalkulaciju na kojoj upisuješ nabavnu cenu, razliku u ceni, porez i maloprodajnu cenu. Maloprodajni iznos treba da upisuješ kao nabavku u trgovačkoj knjizi.
S obzirom da imaš radnju i uz to si paušalac, dvojno knjigovodstvo ti definitivno nije potrebno. Dvojno knjigovodstvo je knjigovodstvo u kojem svaku promenu upisuješ na određeni konto.
[ Davor Vlajkovic @ 20.08.2008. 19:22 ] @
S obzirom da je trgovac, pravo je pitanje kako je uopšte postao paušalac, pošto ta dva nikako ne idu zajedno.
[ ajdeBre @ 20.08.2008. 20:15 ] @
Pekarska radnja nije trgovinska radnja, svaki vlasnik pekarske radnje moze da bira da li ce biti oporezovan pausalno ili po stvarnom prometu.
[ Davor Vlajkovic @ 20.08.2008. 20:19 ] @
OK, ali svejedno gubi pravo na paušalno oporezivanje sada kada želi da se proširi na prodaju jogurta i sokova (za koje pretpostavljam da nisu iz sopstvene proizvodnje :)
[ totovic @ 20.08.2008. 23:17 ] @
Ne mora da izgubi status paušalca, jer je to pomoćna, a ne osnovna delatnost. Ali, ipak mora da vodi trgovačku knjigu.
Naravno, poreska uprava mu uvek može oduzeti status paušalca.
[ ajdeBre @ 20.08.2008. 23:48 ] @
Tacno tako, coveku je osnovna delatnost proizvodnja peciva. A status pausalca se gubi ako promet poraste toliko da je iznos pausala manji od iznosa koji bi platio kada bi bio oporezovan po stvarnom prometu. Niko nikada to zvanicno nece reci, ali iznos pausala je zapravo minimum minimuma kojim je drzava zadovoljna da ti uzme.

Za jogurt i sokove ce se verovatno interesovati i sanitarna inspekcija, u vezi uslova skladistenja i prodaje; meni su cak nesto pricali u stilu da treba da registrujem i trgovinu, i da moram da ispunjavam uslove (skoro) kao dragstor da bih prodavao jogurt, sokove i hleb. Od prodaje hleba sam odustao, a jogurt i sokove prodavao na crno. Kada mi je dosla sanitarna, nisu ni pogledali frizider , sto ne znaci da ce i kod tebe biti tako. Radnja mi je radila 2001.-2003., kada propisi nisu bili tako rigorozni kao sada.

@pedjao1:
Ne znam koliko dugo radis, cini mi se odnedavno, ali bih ti toplo preporucio da nadjes knjigovodju ili agenciju za vodjenje knjiga, i to nekog ko vec vodi knjige nekoj pekari, zbog specificnosti delatnosti. Ja sam imao knjigovodjicu koja je vodjenje knjiga za pekaru ucila na meni, i ne bih ti to preporucio.
I porazgovaraj sa drugim vlasnicima pekara, ne sa jednim vec sa vise njih, skupljaj informacije, iskustva, upijaj, trebace ti.
[ pedjao1 @ 21.08.2008. 13:50 ] @
Hvala svima.Puno ste mi pomogli.
[ žutokljunac @ 24.08.2008. 09:01 ] @
Peđa, bio bih ti jako zahvalan da mi napišeš koliko ti je bilo novca potrebno za otvaranje pekare. Ako nađeš vremena posalji mi privatnu poruku. Najvise me zanima koliko je postrebno za masine kao i enterijer radnje.