Tacno tako, coveku je osnovna delatnost proizvodnja peciva. A status pausalca se gubi ako promet poraste toliko da je iznos pausala manji od iznosa koji bi platio kada bi bio oporezovan po stvarnom prometu. Niko nikada to zvanicno nece reci, ali iznos pausala je zapravo minimum minimuma kojim je drzava zadovoljna da ti uzme.
Za jogurt i sokove ce se verovatno interesovati i sanitarna inspekcija, u vezi uslova skladistenja i prodaje; meni su cak nesto pricali u stilu da treba da registrujem i trgovinu, i da moram da ispunjavam uslove (skoro) kao dragstor da bih prodavao jogurt, sokove i hleb. Od prodaje hleba sam odustao, a jogurt i sokove prodavao na crno. Kada mi je dosla sanitarna, nisu ni pogledali frizider
, sto ne znaci da ce i kod tebe biti tako. Radnja mi je radila 2001.-2003., kada propisi nisu bili tako rigorozni kao sada.
@pedjao1:
Ne znam koliko dugo radis, cini mi se odnedavno, ali bih ti toplo preporucio da nadjes knjigovodju ili agenciju za vodjenje knjiga, i to nekog ko vec vodi knjige nekoj pekari, zbog specificnosti delatnosti. Ja sam imao knjigovodjicu koja je vodjenje knjiga za pekaru ucila na meni, i ne bih ti to preporucio.
I porazgovaraj sa drugim vlasnicima pekara, ne sa jednim vec sa vise njih, skupljaj informacije, iskustva, upijaj, trebace ti.