[ ultraKeen @ 25.08.2008. 04:39 ] @

Majka mi je vlasnik 1/4 kuce, koje bi da se odrekne za svog zivota u korist vlasnika ostatka kuce, naravno uz nadoknadu. Vlasnik ostatka je njen bliski rodjak. Kuca nije u opstini gde mi je majka, vec naravno u onoj gde je rodjak.

Kako to najjednostavnije da izvedemo?

U pitanju je prvo udaljenost: da li to mozemo u opstini gde mi je majka, da ne bi putovala u onu tamo drugu? Ili da ja izvadim punomocje pa da ja putujem umesto nje?

Kojom se vrstom pravnog akta to ostvaruje? Poklon? Izjava o odricanju? Nesto trece? ... a da su davanja drzavi najmanja ili da ih nema, najbolje :)

Neko mi je rekao da na rukom pisani tekst u smislu "zadnje volje" nema nikakvih taksa - tacno?
[ djolep @ 25.08.2008. 07:19 ] @
Citat:
ultraKeen: koje bi da se odrekne za svog zivota u korist vlasnika ostatka kuce, naravno uz nadoknadu.

Mislis da PRODA svoju cetvrtinu?
[ ultraKeen @ 25.08.2008. 12:45 ] @
Citat:
djolep: Mislis da PRODA svoju cetvrtinu?

pa fakticki ustvari tako, mada to ona nekako tako ne shvata... ipak se radi o rodbinskom odnosu, bez nekog pogadjanja oko cene...

Ustvari - kako bi islo da obzirom da se radi o rodjaku, nema nikakve nadoknade? Kako bi se onda to tretiralo od strane pravne drzave? Pre je postojala nekakava institucija poklona, cini mi se... Po meni, svako ima pravo da se odrekne svog vlasnistva u korist nekog iz blize familije...
[ Horvat @ 25.08.2008. 14:58 ] @
ako da nekretninu za novac = prodaja
ako da nekretninu za nista = poklon

porez ide i na jedno i na drugo
[treba pogledati u zakonu koja je stopa]
[ RonJ @ 25.08.2008. 16:37 ] @
Citat:
Horvat:

porez ide i na jedno i na drugo
[treba pogledati u zakonu koja je stopa]

3%(od procenjene vrednosti od strane poreske uprave) na prodaju mislim da je isto i za poklon(nisam siguran).