|
[ djyova @ 30.08.2008. 12:18 ] @
| Neki mogu, neki vide reverzno, a neki uopste ne mogu.
Na ovoj slici se na primer vidi deciji bicikl na tri tocka.
Najbolji nacin je da gledate u monitor a da vam zum ociju bude negde iza monitora. Fora je u tome da kada slika pocne da vam se muti, ne pokusavate da je izostrite, vec pustite da se objekat sa slike sam pojavi ispred vas. Prvi put je najteze, ali kad jednom naucite kako da gledate stereograme, svaki sledeci put ce biti sve lakse i lakse. Kao kad ne znate da plivate, a onda kad naucite vise nikada necete zaboraviti. Probajte da vidite sliku jer je osecaj stvarno super kada uspete u tome. Ova slika koju sam postavio je jedna od laksih za gledanje.
Ako neko zna bolje uputstvo za gledanje stereograma neka ga napise ovde.
Evo vam i moja kolekcija stereograma:
Code: http://rapidshare.com/files/141235805/Collection_Of_193_Stereograms.rar |
[ Srđan Pavlović @ 30.08.2008. 12:25 ] @
AAAAAAA, uspeo sam! :) Bas je cool :)
(znaci bas tako kako si napisao u uputstvu da se gleda ("iza monitora, bez izostravanja")) - i uspelo za par sekundi.
(dokaz: na prednjem tocku ima kao mali blatobran, izmedju zadnjih tockova ima kao malu "platformicu", i ima sirok sic, prednji tocak je levo na slici, zadnja 2 desno) (heheh)
Aj postuj jos ti zaebancija ovde (slike), svega ti.
[ vujo032 @ 30.08.2008. 13:03 ] @
Ja sam pre desetak godina dobio razglednicu od prijateljice iz Danske sa nekim srcima koja "iskaču".
Ona je meni tad napisala uputstvo kako najlakše da gledam,da bi video.
Primakne se razglednica do nosa i gleda se u nos.Tako "ukrstim" oči jedno minut,polako odmačinjem sliku
i na nekih 20 cm. mi se pokaže ono šta treba.
Ima još nekih načina:(na netu):
"Pa i nije poenta da udjes u monitor! Prikazi sliku u fullscreen-u i gledaj u monitor sa nekih 70ak cm, mada ti sa 19icom mozes i sa metar. Poenta je u strpljenju. Dalke, gledas u centralni deo slike, trudis se da ne trepces i da ne pomeras fokus sa te tacke. Ako budes trazio nesto po slici (pomerao fokus), samo ce te zaboleti glava i neces videti ama bas nista! Dok gledas u centar i pustas pogled da prolazi kroz povrsinu monitora sklopice ti se konture koje su levo i desno od centra i videces 3d sliku koja maltene lebdi 10ak cm od ekrana. Ono sto je vrlo interesantno je da kad ti se namesti fokus i vidis sliku, tek tad mozes da gledas bilo koji njen deo..."
"Mozete i da probate da pridjete slici i ukrstite ochi, i onda da se odaljavate i ispravljate oci i u jednom trenutku ce se samo slika razdvojiti na slojeve u 3D. To je meni najbrzi nacin da vidim te stereograme. Nego, zna li neko neki program koji valja ili plug-in za photoshop sa kojim bi ja to mogao da pravim? Probao sam neke programe, ali ono je sve smetje."
Kao pomoć možete se pomerati polako napred-nazad (pošto ne možete sliku da uzmete u ruke i da je pomerate napred-nazad u odnosu na vas), gledajte u jednu tačku, ali skoncentrišite se na periferni vid. Da bi ovo lakše išlo, nekad pomaže da se blago, blago ukrsti očima. Da, svesna sam koliko ćete smešno izgledati tongue.gif i ne, ne šalim se, stvarno pomaže. smile.gif
Izgleda da osobe sa nekom dioptrijom lakše vide,sad ne znam da li kratkovidi ili oni drugi,ali neko vidi sa naočarima,neko bez.
Izgleda ima ljudi koji maltene ne mogu da vide i pored svog truda ili ne mogu da se dovoljno opuste ???
http://www.sk.co.yu/1998/08/skwv02.html
[ ZaMpA @ 30.08.2008. 13:48 ] @
E mnogo je dobro!
Mada, kada si rekao da se vidi tricikl, ocekivao sam da ce imati teksture kao u stvarnosti, pa sam neko vreme bio u fazonu "zasto je tako cudne boje"
Mnogo dobra fora, bilo bi zanimljivo da napravim to od svoje fotke pa da drzim kao avatar
[ Nemanja Avramović @ 30.08.2008. 13:59 ] @
Najlakše (po meni) za gledanje je da stavite sliku iza nekog stakla, i onda gledate sebe u staklu (valjda ćete se malo ogledati u staklu), i samim tim, pošto se fokusirate na sebe, gledaćete "kroz sliku" i brzo ćete videti "skrivenu" sliku.
Imao sam kolekciju od 20ak prelepih slika, dolazilo je to nekad uvek na poslednjoj strani nekih novina (tipa treće oko, samo što nije treće oko već tako neke novine). Nažalost, sad ne znam gde su, ali znam da je bilo nekih koje sam mogao za tipa par sekundi da vidim, a bilo je i par koje su se jako teško gledale.
Inače, ovu sliku nisam uspeo da vidim. Možda zato što ceo dan sedim za kompom pa su mi oči malo umorne već :S Pokušaću kasnije, ili sutra.
[ p_dragan @ 30.08.2008. 14:13 ] @
Citat: djyova: Neki mogu, neki vide reverzno, a neki uopste ne mogu.
Ja nema šanse da vidim.
[ Bojan Basic @ 30.08.2008. 17:44 ] @
Mogu da vidim, odavno sam zezao s tim, ne treba mi više od 2-3 sekunda.
[ djyova @ 30.08.2008. 18:43 ] @
Evo jos dve!
Skoljka:
Terasa sa biljkama, zidom, i nebom u pozadini:
[ Miroslav Jeftić @ 30.08.2008. 19:35 ] @
Mogu da vidim, samo se treba "zagledati u daljinu".
[ GM_X @ 30.08.2008. 20:10 ] @
E, ovo stvarno nije loše, video sam na sve tri slike. Probajte, kad se skoncentrišete i vidite figure jasno odvojene od pozadine, da pomerate glavu lagano levo ili desno, to je tek doživljaj. Samo da neko ne postane razrok gledajući ukrštenim pogledom. :)
[ Shadowed @ 30.08.2008. 20:36 ] @
Probaj da naginjes glavu levo desno ;)
[ GM_X @ 30.08.2008. 20:50 ] @
Tako mi se izgubi figura, ali onako bez naginjanja mogu da je zadržim u fokusu. Definitivno dobar način za izazivanje razrokosti. :)
[ X Files @ 30.08.2008. 21:09 ] @
Iako sam više puta do sada pokušavao da vidim taj "stereo gram", nikako nisam uspevao - sve do malopre! Izgleda da sam konačno uspeo da utreniram oko (kao što Bojan reče, samo meni treba oko pola minuta).
Ono što nisam očekivao je da kada se podesi fokus, slika otaje totalno fiksirana i kristalno jasna.
Tehnika... pojma nemam... gledam sliku (kao nekako pospano), pa kad prvi put počnu neki elementi da se odvajaju, pokušam još dublje da uočim neki detalj i tada mi se i glavna slika ukaže jasno. Oko tada ostaje fokusirano i nije potrebno dalje 'naprezanje', sve se vidi jasno.
[ night-shift @ 30.08.2008. 21:15 ] @
Ne :/
[ Black_eyed @ 30.08.2008. 21:51 ] @
Cekajte ljudi pa nije valjda da tek sada za ovo cujete? Ovo je bio hit od pre 10-tak godina...
Ima nekoliko tehnika i prvi put zna biti problematicno, treba strpljenja i vremena, meni je uspelo preko one fore sa staklom, kasnije se naviknes i ne trebati vise od par sekundi.
[ bttp @ 31.08.2008. 00:33 ] @
Naravno da su ljudi "čuli" za to odavno. Nevertheless, uvek je super ponovo iskusiti :) Najbolje je što kad jednom "uletiš" u fokus uopšte više ne možeš da je vidiš onako "flat" dok je ne makneš ispred očiju. Feeling je kao da ti se otvorio neki "novi svet" :) Slično kao i gledanje 3D filmova (sa onim smešnim cvikerima)
Inače meni je najlakša gorepomenuta metoda - priljubiti nos tik ispred displeja i zuriti u sopstveni odraz, čekati nekoliko sec da ti se oči malo zamore i kad ti se počne menjati fokus polako se odmičeš od slike i pre ili kasnije će se svakome "ukazati" :)
[ Srđan Pavlović @ 31.08.2008. 02:08 ] @
Ona sa terasom, cvećem, i nebom je super! Dajte još, još, još... dok oči ne ispa'nu :)
Prosto mi je neverovatno sa kojim stepenom jasnoće se te slike "izdvoje" od pozadine.
[ djyova @ 31.08.2008. 02:37 ] @
Pa eno, dao sam link sa svim slikama koje ja posedujem, jos u prvoj poruci.
[ X Files @ 31.08.2008. 07:26 ] @
[ zxstole @ 31.08.2008. 07:43 ] @
Joj sjecam se kad sam prvi put to vidio...casopis Galaksija je to davala na zadnjoj strani, bila je slika neke ptice sto cupa crva iz zemlje..Fantasticno...narod je stajao mu redu da vidi to "cudo"..:) ali je bilo i nekih koji to nisu mogli vidjeti..i dan danas ih ne mogu vidjeti..ne znam sta je razlog...
Skoro sam vidio da neki TV kanali imaju nagradne igre u fazonu ko vidi 3D sliku nazove i dobije lovu...koliko im je vjerovati
Sad te slike prokljuvim za 2-3 sekunde....
[ Nemanja Avramović @ 31.08.2008. 11:09 ] @
Da, u pitanju je časopis Galaksija
[ Urkelele @ 31.08.2008. 14:25 ] @
Eheeeeeey, evo i ja sam nasao 4 slike jos iz '99 godine
Iskreno da vam kazem, ove vase 3 slike nisam uspeo jos da vidim, ali sam se podsetio ovih mojih i u kratkom roku sam video sve 4.
Ae gledajte da vidimo sta vidite
Aaaaaaj, ljudi, uspeo sam da vidim slike Najvise sam se odusevio sa onim cvecem, odaljim se od monitora, zavalim u stolicu i posmatram. Stvarno extra....
[Ovu poruku je menjao Urkelele dana 31.08.2008. u 15:39 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 31.08.2008. 16:36 ] @
A da ne pokvarimo vid covece od ovog "silnog defokusiranja" slike?! :)
[ Nemanja Avramović @ 31.08.2008. 20:03 ] @
Svakako ne treba preterivati, odnosno non stop forsirati oči da gledaju ovakve slike. Mene posle nekoliko slika već bole oči.
Nego, mene zanima kako se prave ovakve slike? Ima neko ideju?
[ Emil Ranc @ 31.08.2008. 21:35 ] @
Nećete pokvariti oči od gledanja stereograma, sigurno
Možda samo poboljšate vid terajući očne mišiće da se kreću tamo-amo
Elem, svoj prvi stereogram sam „dekodirao“ možda krajem osnovne - početkom srednje škole. Ubrzo zatim sam shvatio kako stereogrami funkcionišu, i za „izoštravanje“ stereograma mi nije potrebno više od sekund-dve. E sad, nekada nije baš najjasnije šta se na slici formira pa mi treba i do pola minuta da prokljuvim, ali u većini slučajeva i za to nije potrebno više od par sekundi.
Kako rade stereogrami? Ljudski mozak formira trodimenzionalnu sliku na osnovu informacija koje dobija od očiju. Kada gledamo u predmet koji nam je bliži, linije pogleda iz očiju ukrštaju se ranije, pod većim uglom, pa nam stoga taj predmet i izgleda bliže. Stereogram koristi isti ovaj trik - u neku ruku stereogram je optička varka.
Naime, primetili ste da svaki stereogram ima određenu vertikalnu teksturu koja se nekoliko puta ponavlja. Ipak, primetićete i to, da te teksture nisu identične, i manje-više krivudaju po vertikalnoj osi. Baš zbog tog krivudanja, stereogram će formirati određenu sliku, koju je njegov kreator zamislio.
E, sad nastupa tehnika gledanja stereograma: treba učiniti jednu stvar koju ja zovem „ukrštanje“ pogleda, što se lako dobija fokusiranjem neke tačke u daljini (recimo zid iza monitora i sl.), ili prostim „opuštanjem“ očiju. Naime, pogledate u stereogram, i onda, onako, opustite oči i sačekate da vam se pogled očiju raziđe i da dobijete dve slike koje se polako razilaze.
Slike će se razilaziti, a vaš cilj je da njihovo razilaženje zaustavite u momentu kada se dve susedne vertikalne teksture poklope. Ovde treba istrenirati oko da bi to lako mogli da učinite. Kad se jednom oko istrenira, stereograme ćete zaista moći da vidite par trenutaka nakon što vam se zagonetna slika nađe pred očima.
Eh, ako nekom i dalje nije jasno šta i kako, nek progugla, verovatno je neko sve ovo objasnio bolje od mene Inače više puta sam pročitao da postoji neki mali procenat ljudi koji ne mogu da vide stereograme. Po mom mišljenju, to mogu biti samo ljudi koji inače ne mogu da „osete“ prostor, tj. vide u 3D iz nekog razloga.
[ Backy @ 31.08.2008. 22:38 ] @
ne vredi, ja nema šanse da vidim... najbolje što sam do sad uspeo je da vidim istu sliku, samo van fokusa... jasno mi je kakvo preklapanje pominjete, al nema šanse da ja to uradim
[ Miroslav Jeftić @ 31.08.2008. 22:47 ] @
Sad si negde na pola puta. Nemoj previše "pokušavati" da vidiš, samo se zagledaj u "tačku u daljini" i pusti da se slika udvostruči/trostruči/itd. U jednom trenutku oči kao da "napipaju" nešto i onda se samo pojavi slika. Možda je opis malo bezveze, ali radi.
[ zxstole @ 01.09.2008. 07:44 ] @
Imao sam neki programcic s kojim smo pravili ove slike,pisali svoja imena i tako to ,ako ga uspijem naci poslacu,a sjecam se i igre Magic Carpet(davne `94 ili 95 ne znam tacno) koja je kombinacijom nekih tastera prelazila u stereogram mod i tako igras..
[ chupcko @ 01.09.2008. 08:14 ] @
Evo rezultata mog programa iz, kada bese, cek:
Code:
-rw-r--r-- 1 root root 1254 May 18 1997 3dpic.c
Dosta je jednostavan, kvadrat koji lebdi levo i lopta desno. Dobar je za vezbanje gledanja sterograma :).
[ netman @ 01.09.2008. 12:57 ] @
Ja mislim da svako moze da vidi stereograme, samo je poenta da shvatite kako treba da kontrolisete pogled. Za pocetnike preporucujem, kao sto vec neko rece, tehniku kada se stereogram stavi iza stakla i onda se u staklu gleda odraz svog lica.
Jedan od najboljih koje sam video bio je "hokejas" iz Galaksije, ako ima neko neka postavi ovde. To mo je bio ujedno i prvi stereogram koji sam uspeo da vidim, pa zamislite moju srecu:) Sada mi ne treba vise od nekoliko sekundi, bilo da je na papiru ili monitoru.
[ Backy @ 01.09.2008. 16:47 ] @
Citat: Miroslav Jeftić: samo se zagledaj u "tačku u daljini" i pusti da se slika udvostruči/trostruči/itd.
ovo je ono što je meni problem... koliko god daleko ja gledao, slika će biti mutna al uvek savršeno poravnata... tek kad stavim prst ispred ekrana i gledam u njega, ekran se udvostuči ali onoga što bi trebalo da bude na slici nema
ps nakon ovoliko gledanja, mogu da vidim konture u ovoj teksturi i u mozgu sklopim virtuelnu sliku kako bi to trebalo da izgleda, al nema šanse da vidim kako bi trebalo
[ X Files @ 01.09.2008. 20:34 ] @
Ovde mozete isprobati jedan stereogram, gde se moze dinamicki podesavati sadrzaj, vrsta srafure i sl:
http://members.aol.com/SciRealm/Stereograms.html
[ Nemanja Avramović @ 01.09.2008. 21:02 ] @
Backy, probaj sa štampanom verzijom i staklom. Veruj mi da je mnogo lakše
[ Risto. @ 02.09.2008. 10:31 ] @
Stvarno je super imao sam pre puno,puno ovih stereograma ali sam sve izgubio
[ radojko2 @ 14.09.2008. 22:41 ] @
[ Marisav @ 15.09.2008. 17:35 ] @
Citat: Da li mozete da vidite stereograme? Ne
[ deycha7 @ 15.09.2008. 18:08 ] @
U jbm ti, iznerviraše mi ovi stereogrami, ja sam ih provalio još u osnovnoj školi i mogo sam da ih vidim za manje od par sekundi, a sad gledam pola sata i ne mogu da povratim skill... ne znam, možda je zbog toga što su ovi na monitoru, a ja sam gledao štampane, ako to ima neke veze...
[ Zeleni zub @ 15.09.2008. 21:59 ] @
Bolesno dobra stvar !!!!!!!!!!!!!!
[ Reggie @ 15.09.2008. 22:30 ] @
Meni je ovo za nijansu bolje od onih slika za 3D naocare.
@Neteman Znam ja sliku tog hokejasa. To je prva slika koju sam drzao u ruci i to nam nastavnica dala kopije...
Ne secam se da li sam je nasao negde na netu, mada sve mi se cini da jesam, prekopacu malo diskove.
A prva slika koju sam uspeo da vidim je
I to sam uspeo tek 3 godine nakon sto sam cuo za te slike, a sada ih vidim ocas posla, tako da nema nervoze za one koji su sada prvi put culi i vec kukaju da ne vide :-)
I ja sam kupovao Galaksiju bas zbog tih slika. Izlazila je petkom, bas kada sam putovao kuci, tako da sam je i citao u busu, onako povrso. Volim taj casopis, ali ipak je bio isuvise SF za mene.
Uglavnom, napravio sam kolikciju tih slika, moram da ih nadjem kada odem kuci. Jos sam i kevu cimao pa je zena trazila po Beogradu i nasla mi neki zidni kalendar sa tim slikama...
Evo ga sajt sa najboljim slikama koje sam ikada video:
http://www.hidden-3d.com/index...amp;gallery_owner=1&page=1
[ Bastard @ 16.09.2008. 05:47 ] @
Ja nemogu da vidim.Možda je do monitora i td.
[ Dr.sima @ 16.09.2008. 09:40 ] @
Lavovi?
Tip: Opustite se i gledajte kroz sliku, tj. menjajte fokus da vam slika bude "mutna"...
[ Reggie @ 25.09.2008. 08:42 ] @
http://3d.rin.ru/index_e.html
Ovaj link sam nasao na jednoj starijoj temi, ali mislim da vredi da se pogleda. Malo je losiji kvalitet slika, ali su uglavnom slike koje su bile u Galaksiji.
[ Reggie @ 27.09.2008. 15:38 ] @
http://medvrt.forumi.biz/stereogram-f6/
Ovde sam postavio neke svoje stereograme tj uslikao sam svoju kolekciju. Mozda kasnije postavim jos neke koje sam nalazio na netu...
Verovatno bi bolje ispalo da sam imao skener jer je tesko da se namesti fotoaparat dok se slika, a da se ne dobije distorzija na nekoj stranici. Mada i nije toliko strasno, lepo se vidi, a neke slike do sada nisam nasao na netu tako ih mnogi nisu videli.
[ X Files @ 27.09.2008. 15:44 ] @
[ Reggie @ 28.09.2008. 09:40 ] @
Thanks
Evo link za one koji ne mogu da vide stereograme, a i oni koji mogu nije lose da pogledaju:
http://3dimka.deviantart.com/art/Reveal-the-Magic-Eye-40509598
Radi se o tome da se bez 3D gledanja iz slike pomocu ovog programa izdvoji objekat koji treba da se vidi. Jeste da nema dubinu, ali je dobra stvar za one koji ne mogu da vide da se skapira kako priblizno izgleda.
Evo jos par linkova:
http://www.colorstereo.com/_cs1-2/pg-dir-.html
http://stereomir.kominet.ru:8101/index.htm
http://3dimka.deviantart.com/gallery/
[Ovu poruku je menjao Reggie dana 28.09.2008. u 11:17 GMT+1]
[ Backy @ 28.09.2008. 12:55 ] @
[ Reggie @ 29.09.2008. 23:21 ] @
Igrao sam i ranije, nije mi problem da igram, ali malo sam preterao ovih dana sa stereogramima tako da sada dok citam sve vidim kao stereogram, hteo ne hteo, jeste da nema prave slike, ali tekst dobije neku dubinu.
[ djyova @ 06.02.2010. 13:22 ] @
Inace ovaj tetris je cudo. LOL
[ a1200 @ 06.02.2010. 13:59 ] @
Meni se mnogo vishe svidja stereo pair verzija gledanja 3D slika. Oci treba ukrstiti dok se nedobiju 3 slike, gledati zatim u srednju siku dok se ne namesti fokus... fora je drzati oci ukrstene, tako da se "srednja slika" ne pomera, a onda izostriti fokus.
[ vladd @ 06.02.2010. 18:07 ] @
E ovo mogu
Slika dobije dubinu
Poz
[ toplim @ 06.02.2010. 18:59 ] @
ja ovo sa dve slike mogu da vidim. a stereograme ne mogu pa to ti je. A trudim se i ne ide.
Inace imao sam jednog drugara upoznali smo se na jednom cudnom mestu. I on je pricao kako vidi razne slike dok gleda sneg na televizoru. Mogao je da preprica dogadjaje i dozivljaje. niko mu nije verovao. Pa sad ne znam da li ima to neke veze sa temom.
[ a1200 @ 06.02.2010. 19:31 ] @
Ovo sa dve slike je isto vrsta stereograma (ovo sto je do sada postovano je ustvari autostereogram): http://en.wikipedia.org/wiki/Stereogram
Dobar je ovaj cvet sa wikipedije (tamo se nalazi u vecoj rezoluciji)
[ Sc0rp10 @ 07.02.2010. 12:29 ] @
Vidim i jedno i drugo (ali su zanimljiviji stereogrami) doduse do pre pola sata nisam mogao da vidim stereograme.
Evo jednog:
http://www.eyetricks.com/3dstereo130.htm
[ elkaleks @ 28.04.2010. 14:41 ] @
Zdravo ekipa. Ova tema mi je pomogla da vidim stereograme ,nakon dvije sedmice ,ali uspjelo je .Sad me interesuje da li se sa ovim pogledom moze citati mislim postaje li jasnije i jasnije ili to je to? Posto ja dok gledam odkucanu stranicu sve postane mutno i nemogu da razaznam rijeci.
Hvala !
[ Seraphim0301 @ 28.04.2010. 16:13 ] @
Svaka cast na temi, ovo nisam radio od osnovne skole, sjecam se da sam zadnji put nekad u osnovnoj skoli, bili su na zadnjoj stranici nekog enigmatskog casopisa iz Hrvatske.
Malo mi je trebalo da se prisjetim, al meni je najlakse sa ukrstanjem ociju, potrebno sekund ili dva. :)
[ pisac @ 29.04.2010. 23:47 ] @
Stereograme mogu da vidim, i nemam nikakvih problema sa vidom posle toga. Ovo sa ukrštanjem očiju isto mogu da vidim, ali strašno zamara oči, i posle toga imam problema sa vidom. Evo, upravo pišem sa zamućenom slikom.
[ mkvb @ 30.04.2010. 10:09 ] @
Nikako da uspem da ih vidim, e sada ja sa levim okom vodom odlicno a na desno sam dalekovid, i malo mi je jaca dioptrija, pretpostavljam da zbog toga ne dobijam 3. dimenziju...
[ toplim @ 30.04.2010. 11:58 ] @
ja bre ne znam kako vi gledate ove stereograme. Pojedoh se ziov, jednostavno ne vidim ih. Ne razumem sta znaci to gledati iza slike. Kako mogu da gledam iza slike, slika nije providna. Gde da gledam ,kako, kad gledam iza monitora, ja sliku i ne vidim vidim casu, diskove i zid. Kako se to gleda iza slike?
[ djyova @ 30.04.2010. 13:06 ] @
Citat: toplim: ja bre ne znam kako vi gledate ove stereograme. Pojedoh se ziov, jednostavno ne vidim ih. Ne razumem sta znaci to gledati iza slike. Kako mogu da gledam iza slike, slika nije providna. Gde da gledam ,kako, kad gledam iza monitora, ja sliku i ne vidim vidim casu, diskove i zid. Kako se to gleda iza slike?
Pokušaću da ti objasnim.
Zamisli situaciju da gledas kroz prozor, i da sa na oknu prozora vidi tvoj odraz. E sad, ti možeš da odabereš da gledaš ono što se nalazi u daljini, ali možeš da odabreš da gledaš i svoj odraz na staklu. Kada gledaš u daljinu, tvoj odraz na staklu se gubi i ti vidiš oštro ono što se vidi u daljini. Dakle poenta je da iako je monitor ispred tebe, ti podesiš "zoom" kao da gledaš objekat koji je u daljini, odnosno kao da gledaš "kroz monitor". Isto kao kad bi gledao kroz prozor, a ne svoj lik koji se vidi na staklu.
[ mmix @ 30.04.2010. 13:08 ] @
Ja ih vidim sve bez problema ali naopako :) tj umesto da je objekat ispred on je utisnut u pozadinu.
[ elkaleks @ 30.04.2010. 13:13 ] @
Citat: djyova: Pokušaću da ti objasnim.
Zamisli situaciju da gledas kroz prozor, i da sa na oknu prozora vidi tvoj odraz. E sad, ti možeš da odabereš da gledaš ono što se nalazi u daljini, ali možeš da odabreš da gledaš i svoj odraz na staklu. Kada gledaš u daljinu, tvoj odraz na staklu se gubi i ti vidiš oštro ono što se vidi u daljini. Dakle poenta je da iako je monitor ispred tebe, ti podesiš "zoom" kao da gledaš objekat koji je u daljini, odnosno kao da gledaš "kroz monitor". Isto kao kad bi gledao kroz prozor, a ne svoj lik koji se vidi na staklu.
Jako dobro objašnjeno tako kad pogledas kroz prozor i gledas svoj odraz bukvalno se stvroi trece oko izgledas ko kiklop:) zapamti taj osjecaj koji imas u ocima i gledaj stereograme. Također probaj sa dvije tacek ili nule zagledaj se u njih dok se treca u sredini ne pojavi.
Glavno ti je da se opustis i budes uporan meni je trebalo dvije sedmice
Pozdrav
[ tforgo @ 30.04.2010. 13:19 ] @
Citat: mmix: Ja ih vidim sve bez problema ali naopako :) tj umesto da je objekat ispred on je utisnut u pozadinu.
To je zato sto ti je pogled ukrsten ispred monitora (sto je dobro za cros eye tehniku), a za sirds stereograme, pogled treba da je ukrsten negde iza monitora.
[ djyova @ 30.04.2010. 13:20 ] @
Citat: mmix: Ja ih vidim sve bez problema ali naopako :) tj umesto da je objekat ispred on je utisnut u pozadinu.
Ako sam te dobro ukapirao, to o čemu pričaš se zove "reverzno" gledanje stereograma. Obično ako se gleda na taj način slika nije potpuna, pojavljuju se "ghost" objekti, ili se vidi treća dimenzija ali nešto što uopšte nema veze sa slikom (deformacija geometrije).
To se rešava na taj način što okreneš fokus na drugu stranu, odnosno ako si gledao u daljinu (iza), sad gledaš bliže (ispred).
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|