[ Ka2 @ 11.09.2008. 22:45 ] @
Dakle, nezgode a ne nesrece. Zamislio sam ovu temu kao mesto gde cete pricati o nezgodama koje su vam se desile u voznji... na ovo me je navela nezgoda koja se meni desila proslog utorka, mislim da bi bilo interesantno da je ispricam...

Vracao sam se iz Budve i isao sam u Bosnu, u kolima smo bili moja devojka i ja koji sam vozio. Sasvim neocekivano, morao sam da idem do Podgorice. Inace, kao i uvek, isao bih preko Herceg Novog, Trebinja i tamo dalje tim putem... Kad' sam vec bio u Podgorici rek'o da svratimo do devojkine sestre u Niksic... odande (a mislim i iz Podgorice) postoji samo jedan put ka Bosni, do granicnog prelaza Scepan polje, onda ide Foca itd. Nikada nisam isao tim putem pa sam se radovao sto cu ici tuda, izlisno je da spominjem koliko volim da vozim. Vozio sam svoj auto, Ford KA, Vozio sam kao i uvek, normalno, pazljivo, iskusno, potpuo svestan mogucnosti svog automobila koga poznajem u dusu...

Kada smo krenuli vreme je bilo divno, suncano. Kada smo izlazili iz Niksica, naoblacilo se i pocela je kisa polako da pada... na par mesta, onako na oblak, bila je nevidjena provala oblaka ali to prodje posle par stotina metara, smanji se intenzitet kise... vozili smo tako i stigli u kanjon reke Pive, stigli smo do pivskog jezera... devojka mi je nekoliko puta rekla da stanem kao da sacekamo da prodje nevreme sto je meni bilo nepojmljivo jer to za mene nije nikakav problem a i volim da vozim u teskim uslovima... posebno sto je taj kanjoj jedno tri puta gori i divljiji od recimo kanjona Morace koji je sada smesan, nema zive duse, nigde nikakav restoran ili kafic a i na putu je prilicno sablasno (kasnije cu shvatiti i zasto).

I tako ja vozim i vidim ispred sebe odron na putu koji pokriva citavu moju traku i pola druge... i ja posto sam video na vreme krenem da kocim ali ne stanem vec samo usporim i sekund pre prelaska preko kamenja shvatim da je trebalo jos malo da zakocim (sada znam da je trebalo potpuno da stanem, to mi je skola za ubuduce)... iako sam usporio i sporo presao preko kamenja, odozdo je nesto tako puklo da nisam mogao da verujem!!! Kao da sam isao sto na sat i presao preko kamena, bukvalno... prvo sam pomislio samo da mi nije otisla guma... nastavljam da vozim i osecam da je benzin poceo da smrdi... ziv se presecem ali sve se nadam da se samo uzburkao rezervoar i da ce prestati... pitam devojku, smrdi i njoj... kisa je padala svo vreme, put je mokar i ne vidim da ostaje trag iza mene... posle par stotina metara vidim da mi kazaljka za benzin nevidjenom brzinom opada i tada shvatim - probusio mi se rezervoar! Tako sam presao sigurno jedno kilometar, dok sam sve to shvatio i onda sam poceo da trazim prosirenje pored puta da stanem... trazeci prosirenje, dva manja kamena padnu ispred mog auta dok mi treci kamen, odnosno bukvalno odvaljena stena (po mojoj slobodnoj proceni precnika jedno 15-20cm) padne direktno na sofersajbnu!!! Na svu srecu, ne padne direktno na nju vec na plastiku izmedju soferke i haube, to je ona kao maska kroz koju su nabijeni brisaci... plastika amortizuje udarac i posto se staklo nalazi ispod nje ono pukne ispod i rascveta se na tri, cetiri strane ali ne pukne skroz i ostane da stoji. Kakva sreca u nesreci!!! Da je pao samo koji cm iznad, soferka bi prsla u milion komadica a kamen bi meni pao direktno u krilo i pitanje je sta bi onda bilo i da li bi uspeo da zadrzim kontrolu nad autom... ovako sada kada razmisljam - tesko...

Ne mogu da verujem sta se desava, kao horor film. Stanem na prvom prosirenju, sagnem se ispod auta kad' ono benzin curi kao iz cesme... userem se, nikada nisam video tako nesto a gledam mnogo filmova... uzmem dokumente i kazem devojci da se odaljimo od auta... moze neko da baci pikavac i cao... na svu srecu pa je bila kisa...

To se sve desilo na srecu blizu granice, nekih desetak minuta voznje od nje... stopiramo do granice da vidimo sa policijom sta cemo... u medjuvremenu pozovem rodjaka iz Podgorice i on mi kaze da moram da prijavim nezgodu policiji i da moraju da mi daju zapisnik da bih sa tim papirom mogao da havarisan auto unesem na teritoriju druge drzave i posle eventualno da vozim sa puknutom soferkom... sve se to desava u vuko*ebini kanjona, pada kisa, hladno je a nigde zive duse... stopiramo, jedan sa BG registracijama mrtav hladan prodje pored nas a pretekli smo ga par minuta pre toga, znao je da smo i mi BG a i brate mili vidi se da nismo neke budale a i video je da imamo problema sa autom... zato nam posle par minuta stane sledeci auto, NK...

Stignemo do granice, zovem suraka da mu kazem da zove AMS iz Foce da me slepaju a ja u medjuvremenu se dogovorim sa granicarima da puste AMS slep kamioncic jer je u pitanju nezgoda a i samo sam par minuta voznje u teritoriji CG... oni kao vazi, nema frke i takodje mi kazu za zapisnik... zovemo policiju u Pluzinama, oni nece da izadju na teren, kao da mi dodjemo do njih i oni ce da naprave zapisnik od onoga sto im mi kazemo !?????? Mi se slogirali ali ja posto nisam imao predstavu da su Pluzine pola sata nazad kazem ok doci cemo a devojka popizdela i sad' ona okrece stanicu, prepire se sa likom sa kojim sam ja malopre razgovarao, pita ga kako bre mogu da stave pecat na nesto sto nisu ni videli, i on kaze da se javimo za 2-3 minuta... mi se javimo i on kaze poslali su patrolu... kako cemo sada nazad do kola!? Zena koja radi u nekoj birtiji na granici nas svojim kolima poveze do nasih kola, 5 minuta od granice... nudimo joj 10 evra za uslugu ali ona nece ni da cuje... Sve vreme mi auto stoji gde mi stoji a ja samo sto ne poludim od brige, sve se tripujem neko ce ga obiti, znaci ladno moze neko da polomi prozor, uzme stvari i cao, niko ga nikada ne bi nasao... dolazi policija, sa njima se vratimo pola sata nazad do Pluzina... tamo mi bukvalno sat vremena pisu izvestaj od jedne kucane strane... pri tome mi govore kao mogu ja da tuzim puteve CG ali se niko nikada nije naplatio a imali su mnogo takvih slucajeva... posto mi je surak policajac, kasnije mi neki njegovi prijatelji, kolege, govore da probam da sa svojom polisom odem u svoje osiguravajuce drustvo i probam nesto preko njih da uradim... znao sam da je to skoro nemoguce a i da bi me kostalo puno zivaca a i para verovatno pa o tome nisam razmisljao nesto specijalno iako sam zeleo da tuzim crnogorce zbog "puta" ... vracajuci se sa policijom do Pluzina, usput vidim jedno 5 nevidjenih odrona, neuporedivo gore nego kada sam ja prolazio...

Dezurni policajac mi pozove nekog lika da me odveze nazad do kola... ja u medjuvremenu pozovem nekog taksistu koji mi trazi 15e do mojih kola a ovaj sto ga je pozvao pandur nije taxi i trazi 17... ja mu kazem alo bre pa taxi mi trazi 15 i on se kao naljuti i krene da odlazi... i ja ga zaustavim posto nisam hteo da cekam taxi... lik mi u voznji kaze da na tom putu smrt vreba iza svake krivine i da su neki ljudi upali u jezero i da ih niko nikada nije nasao, ni njih ni kola... dajem mu 20 evra, "za inat" iako je on bio lazno skroman i rekao da mu damo 15 a kao "ako nemamo onda dzabe" ...

Stizem do kola lud od brige i vidim da je sve na svome mestu, udjem u auto i pustim ga da malo ode pozadi da se pomerim od lokve benzina... tada me zove kamioncic za slep sa granice i kaze da nece da ih puste... a meni rekli nema frke... tu se natezemo i posle par minuta oni ih puste i ovi dodju... dodju dva lika, znaci prave srbende, dobri ljudi odmah se vidi, vidi se da im je stalo da mi pomognu... kako volim srbe iz srpske, svaka im cast... podignu mi auto na kamion i kada smo se vratili na granicu ovi im ladno traze da plate 80e "ekolosku taksu" a ovi su bukvalno usli za 5 minuta i to zbog mene, nisu isli na letovanje... ja ne verujem svojim ocima, covek koji mi je malopre rekao da je sve ok i da mogu da udju sada trazi da se plati 80 e i kao gleda svog kolegu i smeska se... ja mu kazem "zar niste rekli da mogu da udju" a on kaze "nisam ja nista rekao za taksu" ... ne verujem svojim ocima, kakva gnjida od coveka, crv ljudski... sljam... covek koji ne stoji iza svojih reci, bukvalno je hteo da me prevari... na kraju nismo platili, kao pustili su nas ali su bili u fazonu "bolje cutite i ne pricajte nista ako hocete da vas pustimo"...

Odemo u Focu, ova dvojica iz AMS-a mi ponude da auto ostane kod njih u garazi preko noci, sto sam ja oberucke prihvatio i sutra ce njihov majstor da mi zalepi rezervoar... u medjuvremenu je taj majstor dosao, podigli smo auto i on je konstatovao da to moze da se zalepi... naplate mi ispod svih ocekivanja... 60km ukupno puta 1,5 marka + 20 maraja utovar i istivar = nepunih 60 evra sve zajedno!!! I plus su ljubazni, vidi se da zele da pomognu, cak su se ponudili da mi slepuju auto za dzabe kod koga god majsotra hocu... castim ih 10 evra... ostavim auto, sutra dodjem i vidim auto sredjen... za to platim jos oko 10 evra i odem... posle par dana sam u Sarajevu nasao soferku sa 5 godina garancije, nova i plus ugradnja za 95 evra! Odmah sam zakazao i urade mi to sutra maksimalno profesionalno, soferka bolja do ove sto sam imao... mislim da bi u BG-u kostala minimum 150e samo soferka... tako da sam i finansijski dobro prosao...

I tako... to je moja prica... od Foce do Sarajeva takodje ima kanjona i planincina ali ima mnogo mreza... u CG nigde mreze... bukvalno ali bukvalno je lutrija ici tim putem jer nikada ne znas sta ce da ti padne na glavu... ko je tuda prolazio zna o cemu pricam...

Ako imate neko pitanje ili komentar, samo napred... malo sam se pri kraju smorio od pisanja, evo ima sat vremena od kako sam poceo... ;)
[ fanfon @ 11.09.2008. 23:38 ] @
Posle svega procitanog mogu da dam par komentara:

Citat:
Ka2: Vozio sam kao i uvek, normalno, pazljivo, iskusno, potpuo svestan mogucnosti svog automobila koga poznajem u dusu...

Mozda, ali sebe ne poznajes sto se lako moze zakljuciti posle teksta. Nisi uopste svestan svojih mogucnosti i srljas ko govedo pred rudu usput ugrozivsi tudji zivot.

Citat:
devojka mi je nekoliko puta rekla da stanem kao da sacekamo da prodje nevreme sto je meni bilo nepojmljivo jer to za mene nije nikakav problem a i volim da vozim u teskim uslovima...

Devojka ko i svaka zena, intuitivna, prvo osmotri situaciju pa reaguje, a ti neizivljen, nadmen(Ja? Ja mogu sve!)...

Citat:
I tako ja vozim i vidim ispred sebe odron na putu koji pokriva citavu moju traku i pola druge... i ja posto sam video na vreme krenem da kocim ali ne stanem vec samo usporim i sekund pre prelaska preko kamenja shvatim da je trebalo jos malo da zakocim
Jako glupo od tebe. Ne znam kako mozes biti tako naivan da vidis odron koji je prekrio 3/4 obe trake dok traje oluja i pokusas da predjes preko njega. Nije ti palo napamet da ce kamenje padati i dalje i to bas svugde osim tamo gde je vec palo? Meni bi to prvo palo napamet i sklonio bi se negde sa strane puta na delu gde ne prete stene ili se vratio malo unazad trazeci takav deo. U stvari, dzaba pricam svasta, ne bi ni vozio po oluji putem gde ima odrona ma koliko da sam siguran u sebe, vec bi sacekao ako treba i 2h da prodje nevreme. Zivot mi je mio...

Citat:
nastavljam da vozim i osecam da je benzin poceo da smrdi... ziv se presecem ali sve se nadam da se samo uzburkao rezervoar i da ce prestati...
Vrlo glupo. Sad stvarno vidim da ima svakakvih samo ne normalnih za volanom. Da ti se probusi guma verovatno bi nastavio voziti cudeci se sta to klapce?

Strasno. Jedino mi je zao tvoje devojke. Tebe mi nije zao. Takvom egocetriku nema spasa...
[ Zeleni zub @ 12.09.2008. 15:18 ] @
@fanfon
Ako imate neke neracsiscene racune od ranije pa i da se svadjate, ali mnogo bre grubo napadas coveka

Ja mislim da ni najgorem neprijatelju ne bih pozeleo ovakvu nevolju (dobro, najgorem mozda i bih ).

Kad sam poceo da citam temu hteo sam i ja da napisem neka svoja iskustva ali posle ovog sto sam procitao moja situacija je bila laganica... (da ne cuje zlo)