[ Daniel011 @ 05.10.2008. 17:13 ] @
Sinoć sam nešto razmišljao, pa mi ovo pitanje pade na pamet...

Da li postoji (ili bi, teoretski, mogao postojati) takav virus koji bi, ako konstatuje da se u CD/DVD-rezaču nalazi RW-disk, poslao komandu rezaču, bez znanja korisnika, da taj RW-disk izbriše?

Ovo mi je dosta bitno, jer dosta svojih podataka umesto na CD/DVD-R, bekapujem na RW-diskove, zbog toga što im vrlo često (takoreći svakodnevno) menjam, tj. dodajem sadržaj.
[ mulaz @ 05.10.2008. 18:03 ] @
nisam jos video... ali teoretski .. sve je moguce :)
[ SASA M. @ 05.10.2008. 18:42 ] @
Takodje mislim da je moguce, samo odakle ti ideja da je taj nacin skladistenja bezbedan? Bolje je da nabavis neki eksterni hdd ili flash, jer ciklus upisivanja na rw je relativno kratak i moze da izda bez upozorenja.
[ Daniel011 @ 06.10.2008. 22:53 ] @
Citat:
SASA M.: odakle ti ideja da je taj nacin skladistenja bezbedan?

Ne, nisam uopšte rekao da je bezbedan. Pitanje se odnosilo na bezbednost od napada virusa, što sam i naglasio u naslovu, a ne na neku bezbednost uopšte. Inače po forumima se vode čitave debate o tome koji je medij najbezbedniji, ili bolje reći, najmanje nebezbedan za skladištenje podataka.

Zahvaljujem na odgovorima.
[ magna86 @ 07.10.2008. 06:31 ] @
u toku rezanja nekog cd-a bio on pisi brisi ili obican,virus ce se sam narezati/copirati na CD/DVD zajedno i sa ostalim fajlovima (podatcima) koji se u to vreme rezu.
copira se kad korisnik na drugom kompu copira te iste podatke u svoj komp
na vec narezani cd ne moze virus da se kopira.ne moze sam od sebe da se nareze...
99.8% ne moze...
Citat:
ali teoretski .. sve je moguce :)

ali ako imas problem sa virusima pustis u rad antivirus i anti spaware programe
Kaspesrsky IS + Spybot...neskodi ni malwarebutes Anti Malware..
ovo bi trebalo da ocisti komp

dodas na to i ccleaner ili tune up utilities ...dobijes full ciscenje kompa...

napravi dve particije pa neces morati stalno da rezes podatke na cdove..zar ti to nije gubljenje vremena??