[ Laki_Gen @ 08.10.2008. 15:20 ] @
http://blog.b92.net/text/4831/Urbani%20osvetnik%20na%20Bulevaru/ Neki likovi farbom u spreju boje automobile koji su nepropisno parkirani. Mrle vozi a Lesli farba??? Ili je obrnuto? |
[ Laki_Gen @ 08.10.2008. 15:20 ] @
[ Nonex @ 08.10.2008. 16:05 ] @
Ako, ako, i treba.
[ nkrgovic @ 08.10.2008. 16:17 ] @
Zapravo mi je izmamilo osmeh na lice... Na neki cudan nacin mi je drago :).
[ DS_Store @ 08.10.2008. 16:46 ] @
Stvarno je žalosno ali je ovo jedino što je ostalo da se radi. Taj Bulevar to je čudo na šta liči.
Naravno, svi vlasnici po Venturinom receptu, imali su hitan slučaj: Citat: Stao sam samo na 2 minuta, da uplatim kladionicu Žalosno je na šta liči ova država kada ovakvim stvarima ne mogu da stanu na put. I jednim ali i drugim. [ žutokljunac @ 08.10.2008. 16:47 ] @
o-ho-ho ... posle berze konačno nešto lepo danas! Svaka čast, alal vera majstori!
Nikad te niko voleti neće ko što te volim ja, autolaku, autolaku, ubico džipova. Nego je l´džipove il sve. Momci, samo džipove i luksuzne. Buši, ha ha ha, buši, ha ha ha! [ dr mabuse @ 08.10.2008. 18:35 ] @
Bravo majstori iz zelene Astre. Urbani odgovor SCG primitivizmu
Obojite Beograd ! [Ovu poruku je menjao dr mabuse dana 08.10.2008. u 19:47 GMT+1] [ Dark_Runger @ 08.10.2008. 18:43 ] @
Neko ce ga odrobijati.
[ zmau @ 08.10.2008. 19:01 ] @
Citat: Momci, samo džipove i luksuzne. Ama šta si ti zapeo za te džipove ? Bahati džiber je bahati džiber, šta god vozio. Citat: Žalosno je na šta liči ova država kada ovakvim stvarima ne mogu da stanu na put. I jednim ali i drugim. A što bi ovim drugima stajala na put ? Zato što joj uzima lebac iz usta ? Momci, kad su na redu trotoari ? Oni bi trebali da imaju prioritet. Pa onda žuta traka... [ žutokljunac @ 08.10.2008. 19:13 ] @
Džipovi me strašno iritiraju. Imam pik na njih, na njih i na sve luksuzne automobile. Međutim, pravo je pitanje, zašto oni kupuju džipove. Šta će im? Zašto to služi? Da idu u lov? Ribolov? Skijanje? ... Jok! ...
Prvo dosta troše, zagađuju okolinu, nemaš gde da ga parkiraš, skupa registracija... To je fenomen. Znaš, kaže meni drugar, ima neki kamion i dao oglas da ga zameni za neki auto. Pitam ga, pa što ne uzmeš neki, Citoren C3, Seat Leon ili tako nešto, a on odgovara, jesi lud bre, pa idem na more, imam porodicu, treba mi veći auto, neki džip. Inače, u dvosobnom stanu žive on, žena, kćerka, njegov otac, majka i preko zime baba u kuhinji. On nema posao, žena nema, al´švercuje nešto, a ćale radi kao kamiondžija u Italiji. I pazi, njemu treba BRE veliki auto jer on jednom godišnje ide do Bugarske ili Turske na more, bre! To je jedna grupa tih što voze džipove. Njih ne bi dirao, njih sažaljevam, a i kupe te jeftine od 10-tak soma evra. Ja pucam na one glavonje, a posebno me nervira BMW X5! Počeo sam da se interesujem za eksploziv. Ono, staviš mu ispod, pozoveš telefonom, kažeš mu, glavonjo pogledaj kroz prozor i BUM! [ zaraza @ 08.10.2008. 19:19 ] @
@zutokljunac
95% toga nisu dzipovi, vec samo veliki automobili koje ljudi kupuju iz istog razloga zasto kupuju obicne luksuzne (i velike) automobile. Vecina njih se ne bi snasli ni na travnjaku, a kamoli u lovu. [ DS_Store @ 08.10.2008. 20:30 ] @
Citat: zmau: A što bi ovim drugima stajala na put ? Zato što joj uzima lebac iz usta ? Ne, ne, nisam se dobro izrazio. Zapravo sam hteo da izrazim žaljenje što su ljudi dovedeni u tu situaciju jer, bez suvišne priče, jednostavno nema drugog načina da se stoci objasne osnovne stvari. Umesto "stane na put" za ove druge sam mislio zašto ih država prisiljava na takve postupke. Zašto mlad čovek ne bi šetao s devojkom ili šetao decu nego mora da se bavi prskanjem automobila autolakom, u pokretu. A sada kad malo bolje pročitam post na blogu, vidim da autor nije naveo izvor vesti. Takođe, ne mogu ništa da nađem o Jelisaveti Džumkanović (interesanto prezime, upit na G vraća samo taj blog). Da ne tripujem sad puno, možda čovek samo želi da skrene pažnju na problem koji itekako postoji. [ ajdeBre @ 08.10.2008. 21:49 ] @
Od svih vas silnih autolakirera, ima li JEDNOG koji bi se usudio da se suoci sa vlasnikom doticnog nepropisno parkiranog vozila i da mu u lice kaze sta ima, ili se eventualno obracuna s njim? Koliko bezmudasa, komunista i latentnih terorista ovde ima...
[ pitikovski @ 08.10.2008. 21:54 ] @
^
Um caruje,snaga klade valja :) [ agardasevic @ 08.10.2008. 22:05 ] @
Svaka cast!!! I odlicna ideja. Kad vec nema pauka, a policija nece ni da se okrene, eto malo muke za vlasnike. Preporucujem da promijeni auto ponekad, vec svi znaju sta vozi, pa ce negdje cheku da mu naprave. Svakako, zelim mu svu srecu...
[ Nabukodonosor @ 08.10.2008. 22:14 ] @
Citat: Džipovi me strašno iritiraju. Imam pik na njih, na njih i na sve luksuzne automobile Ti decko samo imas mnogo kompleksa i nista vise. Trebalo bi prvo to izleciti. Ako ti ne mozes/umes sebi da priustis neki dobar i skup auto to ne znaci da je svako to moze/ume majmun i da svi samo Juga treba da vozimo. Pravac neka klinika. Inace podrzavam akciju. [ Dark_Runger @ 08.10.2008. 22:29 ] @
Citat: žutokljunac: Džipovi me strašno iritiraju. Imam pik na njih, na njih i na sve luksuzne automobile. Don’t Hate the Player, Hate the Game. Citat: ajdeBre: Koliko bezmudasa, komunista i latentnih terorista ovde ima... Trebao si da vidis temu sa busenjem guma skidanjem brisaca i prosipanjem ulja za kocnice [ smfilip @ 08.10.2008. 22:34 ] @
da,da,svi vi njih podrzavate,a ne zapitate se zasto ima mnogo manjka parking prostora u BG... pitacu vas kad vama neka budala isara auto zato sto je neka firma(posta,banka,pekara?!) rezervisala pola parkinga(koji inace i ne koriste,nego,eto,cisto da se vidi da su oni mocni)
[ ajdeBre @ 08.10.2008. 22:38 ] @
Citat: Dark_Runger: Trebao si da vidis temu sa busenjem guma skidanjem brisaca i prosipanjem ulja za kocnice Ucestvovao... [ marko37 @ 08.10.2008. 22:56 ] @
Citat: smfilip: da,da,svi vi njih podrzavate,a ne zapitate se zasto ima mnogo manjka parking prostora u BG... pitacu vas kad vama neka budala isara auto zato sto je neka firma(posta,banka,pekara?!) rezervisala pola parkinga(koji inace i ne koriste,nego,eto,cisto da se vidi da su oni mocni) I to je razlog da svojim bahatim ponašanjem smetam drugima? A manjak kolovoznih traka? Misliš da gužve u saobraćaju nastaju same od sebe? Zakrčene dve od četiri trake u jednoj od najprometnijih ulica u gradu. A nešto se ne sećam da su u Bulevaru bolnice, domovi zdravlja, apoteke, i slične ustanove gde ljudi zaista idu iz nužde. Drago mi je da se neko setio i ovoga, kad već država ne radi posao. Ipak, ovakva akcija ne vodi ničemu. Ono što je potrebno je da se sprovede akcija policije i parking servisa i počiste nepropisno parkirana vozila. Dva - tri puta, totalna akcija, svi paukovi angažovani samo na tome. I to će biti kraj gužvi u tom delu grada. Dok se vozim (sa džipom :) ) kroz grad, svaki put pomislim kako bi ova država mogla opušteno ceo budžet da naplati od kazni za prekršaje u saobraćaju. [ Bananaman @ 09.10.2008. 00:07 ] @
Kad god sam se nepropisno parkirao, nastojao sam da budem sto brzi, efikasniji i da ipak ne smetam ama bas nikome. Stavise, osecao sam sramotu sto to cinim, ali nekoliko puta nisam imao izbora (a nemam ni dzip). Izludjuju me majmuni koje ne samo da nije stid, vec kola namerno ili sa krajnjom bezobzirnoscu ostave bahato svoj auto i odu negde...
Ali ono je ubedljivo vrhunac maloumnosti i sto bih tukao do krvi jeste kada neko ostavi kola parkirana na tramvajskim sinama. Da mogu, doneo bi propis po kome, ako naidje tramvaj i za 30 sekundi se auto ne pomeri sa sina, isti ima pravo da krene i "oduva" ga sa svoje putanje... [ dr.NPN @ 09.10.2008. 00:54 ] @
Citat: Džipovi me strašno iritiraju. Imam pik na njih, na njih i na sve luksuzne automobile. Međutim, pravo je pitanje, zašto oni kupuju džipove. Šta će im? Zašto to služi? Da idu u lov? Ribolov? Skijanje? ... Jok! ... Prvo dosta troše, zagađuju okolinu, nemaš gde da ga parkiraš, skupa registracija... To je fenomen. Znaš, kaže meni drugar, ima neki kamion i dao oglas da ga zameni za neki auto. Pitam ga, pa što ne uzmeš neki, Citoren C3, Seat Leon ili tako nešto, a on odgovara, jesi lud bre, pa idem na more, imam porodicu, treba mi veći auto, neki džip. Inače, u dvosobnom stanu žive on, žena, kćerka, njegov otac, majka i preko zime baba u kuhinji. On nema posao, žena nema, al´švercuje nešto, a ćale radi kao kamiondžija u Italiji. I pazi, njemu treba BRE veliki auto jer on jednom godišnje ide do Bugarske ili Turske na more, bre! To je jedna grupa tih što voze džipove. Njih ne bi dirao, njih sažaljevam, a i kupe te jeftine od 10-tak soma evra. Ja pucam na one glavonje, a posebno me nervira BMW X5! Počeo sam da se interesujem za eksploziv. Ono, staviš mu ispod, pozoveš telefonom, kažeš mu, glavonjo pogledaj kroz prozor i BUM! A sta tebe, molim te, boli tuki sto oni voze dzipove ili luksuzne automobile? Koji si ti "faktor" da govoris nekome sta da kupi i da vozi...? Dzipove kupuju ljudi iz razlicitih razloga, ima i onih koji se samo izdrkavaju, a ima i onih koji vole dzipove i en vidim u cemu je tu problem? I luksuzi automobili? Ja recimo, da prodjem pored tebe sa A6 ti bi me gadjao kamenom, ali ne znam zbog cega? Sta je to, zavist ili kompleks, ili i jedno i drugo? Kako te nije sramota da tako pricas? Sta tebe bre boli koliko ko placa registraciju, inace, nije skupa registracija, vec osiguranje. Po tebi, svi bi trebali da vozimo male gradske automobile, nikako dzipove i nikako sportske...? Jel tako? ZNACI OVAKO: MI SA DZIPOVIMA, LIMUZINAMA I KUPEIMA NE SMEMO U SAOBRACAJ JER SE TEBI DIGAO {KOMPLEKS}? O, Boze, bolesti. Idi leci to dok jos mozes... Znaci ja sad dodjem nesto za BG, i moram na koji minut da se zaustavim negde, a nigde nema mesta, moram da vozim jos par kilometara dalje, jer nisam recimo iz BG-a, i nemam BG tablice, pa da se ne gubim po ulicicama, znaci, da parkiram koji kilometar dalje, pa uzmem gradski do odredista? Jel to tvoja filozofija? Bolesno. I to sto te "posebno nervira" X5, je jos jedan dokaz tvoje ljubomore i zavisti, i idi se leci, molim te, to nije zdravo. Reci mi, da ti neko pokloni X5 ti bi ga prodao i kupio Saxo? Ae pali da te ne slusam... [ kelja @ 09.10.2008. 01:03 ] @
Citat: Reci mi, da ti neko pokloni X5 ti bi ga prodao i kupio Saxo? Smem li ja da odgovorim? Evo, ja bi taj X5 prod'o (nisam ni znao sta je to, pa sam proguglao malo), i kupio novu bubu, a od ostatka para kupio svasta nesto. Je li to nenormalno? Jbt, ako se nekom ne svidjaju ti predrkani automobili, odma' je kompleksas, bolesnik, komunista, zeleni, retrogradan... Idite, molim vas... :) [ Nabukodonosor @ 09.10.2008. 01:06 ] @
Pa jeste nenormalno jer ako mislis da si rekao nesto pametno nisi. Nova buba je kako kazu oni koji znaju jedno veliko piece of shit, znaci djubre najobicnije. Ni nalik staroj.
[ kelja @ 09.10.2008. 01:11 ] @
Citat: Nabukodonosor: Pa jeste nenormalno jer ako mislis da si rekao nesto pametno nisi. Nova buba je kako kazu oni koji znaju jedno veliko piece of shit, znaci djubre najobicnije. Ni nalik staroj. Aha. Dobro je da ima neko obavesten. Onda bi uzeo Nissan Micru, taj mi se dizajn isto svidja. :) Jbg, sramota bi me bilo da sednem u taj X5 i provozam se gradom, sta ces... Tebe to pali, je li? Sustina je u tome da ti ostane para za stvari vaznije od auta, ako tako nesto i moze da postoji uopste... :) [ mulaz @ 09.10.2008. 01:57 ] @
Citat: dr.NPN: Znaci ja sad dodjem nesto za BG, i moram na koji minut da se zaustavim negde, a nigde nema mesta, moram da vozim jos par kilometara dalje, jer nisam recimo iz BG-a, i nemam BG tablice, pa da se ne gubim po ulicicama, znaci, da parkiram koji kilometar dalje, pa uzmem gradski do odredista? Jel to tvoja filozofija? Bolesno. da.. jer u normalnim zemljama, biloko ostavi auto, tamo gde se to ne sme, odma ga pokupi pauk. u ljubljani imas mogucnost P+R, i znam nekoliko drugova sa faksa koji to redovno rade. Parkiraju van grada, na zadnjoj stanici autobusa (gde inace nema problema oko parkinga), i onda autobusom udju u grad. Mislim da ni u beogradu to ne bi bio problem. itekako podrzavam i stavljanje kamera (u kombinaciji sa radarom), koje snime sve(!) prekrsaje... prebrzu voznju, voznju kroz crveno, preticanje kroz punu liniju,...i to na svaku banderu po jednu. Kazna ne treba da je sad neka ogromna... ali 20 listica sa slikom, svaki po 100 eura mislim da opameti svakoga. (a i povratila bi se investicija u kamere za dve tri nedelje... i postari bi imali puno posla) [ Srđan Pavlović @ 09.10.2008. 03:28 ] @
Citat: Od svih vas silnih autolakirera, ima li JEDNOG koji bi se usudio da se suoci sa vlasnikom doticnog nepropisno parkiranog vozila i da mu u lice kaze sta ima, Mnogo bi dobio time da mu "kazes to u lice" :) Sta ima da mu se govori, zna on vec sta radi i bez da mu ti kazes. Ako milicija ne radi posao, narod uzima posao u svoje ruke. Takvi koji krse propise i znaju da ih krse, zasluzuju mnogo vecu kaznu od izlakirane soferke. Potpuno razumem da u uslovima kakvi vladaju ovde covek ne moze da nadje normalno resenje (jer na normalan nacin ne moze da ista resi) i okrece se jedino onom koje mu preostaje. Farbanje auta ne ugrozava niciji zivot, a problem ce resiti mnogo efikasnije od milicije koja je za to zaduzena, ustvari vlast u sirem smislu. [ Darko Prelic @ 09.10.2008. 06:09 ] @
šta sve pročitah ovde, šta je s vama ljudi moji, vidite li vi o čemu pišete lol?
čemu to nerviranje? neka svako radi šta i kupuje šta voli, zar u tome nije poenta? [ Black_eyed @ 09.10.2008. 06:51 ] @
Nemam nista protiv ljudi koji imaju kinte i mogu sebi da kupe super kola, lepo je kada sebi neko moze da priusti tako nesto ali kupiti dzip... neoboriv dokaz da neko ima para ali ukusa ne...
"Dzip" - (Pod ovim terminom ne mislim ne u prave terence tipa Land Rovera & Co.) Evo, ni ja ne bi vozio X5, znaci prodaja X5 i kupovina npr. Subaru Imreza WRX STi, moze i BMW M3 (da ne bude da imam nesto protiv BMW)... [ MyWay @ 09.10.2008. 07:44 ] @
Citat: dr.NPN: Znaci ja sad dodjem nesto za BG, i moram na koji minut da se zaustavim negde, a nigde nema mesta, moram da vozim jos par kilometara dalje, jer nisam recimo iz BG-a, i nemam BG tablice, pa da se ne gubim po ulicicama, znaci, da parkiram koji kilometar dalje, pa uzmem gradski do odredista? Jel to tvoja filozofija? Bolesno. Zato lepo ako treba nešto da obaviš, ti stani u krajnjoj traci, uključi sva 4 i svi će da te razumeju. Pa nisi došao u prestonicu da se znojiš, ili, ne daj Bože, da pešačiš do prodavnica - ostavi to domorodcima... [ žutokljunac @ 09.10.2008. 08:12 ] @
Citat: Pazarac kaže Žutokljuncu:A sta tebe, molim te, boli tuki sto oni voze dzipove ili luksuzne automobile? Koji si ti "faktor" da govoris nekome sta da kupi i da vozi...? Dzipove kupuju ljudi iz razlicitih razloga, ima i onih koji se samo izdrkavaju, a ima i onih koji vole dzipove i en vidim u cemu je tu problem? I luksuzi automobili? Ja recimo, da prodjem pored tebe sa A6 ti bi me gadjao kamenom, ali ne znam zbog cega? Sta je to, zavist ili kompleks, ili i jedno i drugo? Kako te nije sramota da tako pricas? Sta tebe bre boli koliko ko placa registraciju, inace, nije skupa registracija, vec osiguranje. Po tebi, svi bi trebali da vozimo male gradske automobile, nikako dzipove i nikako sportske...? Jel tako? ZNACI OVAKO: MI SA DZIPOVIMA, LIMUZINAMA I KUPEIMA NE SMEMO U SAOBRACAJ JER SE TEBI DIGAO {KOMPLEKS}? O, Boze, bolesti. Idi leci to dok jos mozes... Znaci ja sad dodjem nesto za BG, i moram na koji minut da se zaustavim negde, a nigde nema mesta, moram da vozim jos par kilometara dalje, jer nisam recimo iz BG-a, i nemam BG tablice, pa da se ne gubim po ulicicama, znaci, da parkiram koji kilometar dalje, pa uzmem gradski do odredista? Jel to tvoja filozofija? Bolesno. I to sto te "posebno nervira" X5, je jos jedan dokaz tvoje ljubomore i zavisti, i idi se leci, molim te, to nije zdravo. Reci mi, da ti neko pokloni X5 ti bi ga prodao i kupio Saxo? Ae pali da te ne slusam... Ako možeš da mi odgovoriš. Cenio bih. Gledaj na to kao da pomažeš čoveku u nevolji, da ne moram da idem na skupe psihijatrijske kure, da plaćam skupe lekove. Nešto kao terapija lekovitim biljem. Evo... neka sam ja iskompleksiran i ljubomoran. Ovo drugo možda donekle ali samo možda, tako da ćemo se držati ovog prvog, pošto sam drugo priznao. Je li, te glavonje što voze te skupocene džipove, zašto oni uopšte kupuju te džipove? Je l´to zato što su oni super udobni ili je nešto drugo po sredi? Možda oni tim svojim džipom žele da pošalju poruku, možda je u njihovom sistemu vrednosti to neki statusni simbol uspeha u životi. Evo baš sam napregnuo mozgić da shvatim i polako mi se otvara... Mi beogradska deca, slabo vozimo te džipčine, a ukazalo mi se i zašto. Moj drug, koji ima u nekretninama brat bratu preko milion evra ( ako ne i mnogo više ), 2 firme, ćale mu ima firmu u Parizu, živi tamo preko 30 godina i da ne nabrajam, vozi novu Fiat Pandu. I sad poslednji puta kad sam išao kući, nađemo se i on mene sa tom Pandicom kroz ceo Beograd. Gužva, haos, zakrčenje mi prolazimo, provlačimo se, bez problema, Pandica iznutra jako prostrana, na oko slatka, udobna, malo troši, i za čas kroz čitav lavirint ulica. Znaš koliko smo glavonja sa tim džipčinama ostavili iza sebe. Eh, sad se ja pitam, ko je tu lud... i zbog čega je to tako. Možda jer smo mi iz centra grada, pa ne moramo nikome da se dokazujemo, otkud znam, možda je to, živimo u zgradama, imamo fine ribe, društvo... a pazi sad drugu stranu... on je došao u Beograd, glavat, priglup, bezobrazan, željan da se dokaže, da uhvati neku dobru ribu, i što je najvažnije... on je došao sa neke livade. Kuća, ispred blato, iza šuma... logično, njemu treba džip, zar ne? Kad je bio mlađi vozio je traktor, navikao na jaku mašinu. Tačno je to. Živi na nekom proplanku, nema asfalta, slabi putevi i treba mu takav auto. Šta će mu neki ˝pičkasti ˝ C3 Pluriel ili Fiat Bravo, to je za devojčice. Nastaviću, u poslu sam nekom, nemam vremena... pišemo se i nemoj mnogo da se nerviraš, ti meni možeš da pomogneš, da uštedim na tim lekovima i da ne čekam po ordinacijama. [ DS_Store @ 09.10.2008. 08:26 ] @
Citat: žutokljunac: on je došao sa neke livade. Kuća, ispred blato, iza šuma... logično, njemu treba džip, zar ne? Kad je bio mlađi vozio je traktor, navikao na jaku mašinu. :) :) :) [ GM_X @ 09.10.2008. 09:18 ] @
Heh, traktoristi haraju Beogradom u besnim džipovima, a urbani osvetnici im prave sačekuše vrebajući iz fantomske Astre. Nije loše, važno je da se nešto dešava.
[ Java Beograd @ 09.10.2008. 09:18 ] @
Najžalosnije je da policija ne radi svoj posao. Pošto radim u blizini, nekoliko puta sam video i hteo da potajno snimim situacije kad ljudi parkiraju ispred policijske stanice na NGB.
Pazi, tu ispred stioji policajac pozornik, koji opomene vozača i kaže mu da ne sme tu da se parkira, jer tu je i znak zabranjenog zaustavljanja i - ništa. Pazi, kad mu ništa ne može. Onda ih zaplaši, kao doći će pauk, na šta sledi komentar: "... samo na pet minuta.". I tu uvek stoji čitav niz pogrešno parkiranih automobila. I to u neposrednoj blizini dva velika parkinga, jednog ispod merkatora, drugog kod opštine. Ispred nosa policiji. Dakle, totalni, haos, totalno rasulo ! Šta onda očekujete na nakom Bulevaru, Goce Delčeva i slično. Ne sećam se da je nekad neko rekao da je platio kaznu za pogrešno parkiranje ! Ili te je odneo pauk ili te zabole kajta. [ zaraza @ 09.10.2008. 09:53 ] @
Citat: Znaci ja sad dodjem nesto za BG, i moram na koji minut da se zaustavim negde, a nigde nema mesta, moram da vozim jos par kilometara dalje, jer nisam recimo iz BG-a, i nemam BG tablice, pa da se ne gubim po ulicicama, znaci, da parkiram koji kilometar dalje, pa uzmem gradski do odredista? Naravno, kao i sav normalan svet. Ili ves da parkiras na tramvajske sine, pa da te ceo tramvaj ceka dok ti obavis nesto za minut? A i keva sa sitnim detetom u kolicima ce te isto sacekati koji minut, ona ima vremena ionako je na placenom odsustvu. Dakle, lepo parkiras kod Sava Centra, lep veliki parking, pa picis autobusom. [ kristi1 @ 09.10.2008. 10:14 ] @
Najbolje resenje su kamere, snimi ga i odmah mu dodje kuci kazna na naplatu. Zavrsen poso. Sto neko rece te kamere bi se isplatile za nedelju dana.
[ Black_eyed @ 09.10.2008. 10:20 ] @
I ja sam za kamere, doduse mora se izmeniti deo zakona koji to regulise ali nije to ne znam kakav problem.
Sve raskrsnice u gradu treba da budu opremljene sa video nadzorom pa potom i vaznije saobracajnice. Uplatnica na kucnu adresu, ako ne plati nema registrovanja automobila sledeci put i nema frke, brzo bi se doveli u red. Sve kulturno i bez vike i dreke. [ vladd @ 09.10.2008. 11:37 ] @
Dok ne stignu kamere i efikasna saobracajna policija, ili komunalni inspektori, sprej je genijalna gradjanska neposlusnost, bunt protiv bahatosti i primitivizma.
Bunt protiv primitivizma se pomalo vidi i u "mrznji" prema luksuznim automobilima, ali to izgleda nelogicno, posto se bunt odnosi na vlasnika, koji ne mora nuzno biti bahat i asocijalan. Mada, u statistici, najvise je asocijalnih bas u luksuznim kolima, bilo da su kontraverzni ili estradni, nekako se taj polusvet bahato sepuri i pokazuje neke svoje neukusne sposobnosti, pa kada ni luksuzno vozilo nije dovoljno, stavlja se prst u oko zaustavljanjem na saobracajno kriticnom mestu, najcesce pod nekim uglom u odnosu na ulicu. I da se osvrnem, na spomenutu novu bubu, shitina solidna, ali takodje kao i svi VW proizvodi tog segmenta. Imidz je tu, samo sto su ljubitelji legende posteniji od korisnika G4-G5, koji su veoma "prgavi" i vazni, pa ne smeju da kritikuju svoj "produzetak", ili "pojacanje" imidza. Poz. [ Laki_Gen @ 09.10.2008. 12:14 ] @
Jel' imate vi ideju da je na 100 metara od tog "parkinga" na ulici, podzemna garaza "Vukov Spomenik"? Skupo platiti 50 dinara, a? U onim okolnim ulicama uzbrdo ima uvjek neko parking mjesto.
Nemate pojma koliko je tesko provesti kamion na gradiliste kod "Cobanovog" kada se ti idioti napakuju po ulici. Jel' ima neko iskustvo sa izgebanim vratima i krilima na autu? Recimo da znam ko je to uradio (bjeli MAN cetvoroosovinac). Vozac mnogo ljut na pogresno parkirane. [ Nabukodonosor @ 09.10.2008. 12:14 ] @
Citat: Tebe to pali, je li? Sustina je u tome da ti ostane para za stvari vaznije od auta, ako tako nesto i moze da postoji uopste... Naravno da me ne pali. Mene pale dobre ribe, ne znam za tebe. Automobili ne. Automobili mi se ili svidjaju ili ne, sve je u ukusu. A sta je nekome vaznije to je vrlo relativna stvar. Ja cu da kupim XP, Kajena, Range Rover ili bilo sta drugo, i opet ce da mi ostane para za bilo sta drugo. To sto se TEBI ne svidjaju dzipovi ne znaci da niko ne sme da ih vozi, nisi ti etalon za ukus. Meni se bas tvoj ukus ne svidja, nekako mi je gej. Ali ne kazem ti da si kreten zbog toga, samo mi se ne svidja. Svi ti likovi na koje ste besni, da slucajno voze neki krs od dzipa star jedno 30 godina niko mu rec ne bi rekao, ali ovako imate problem, jer oni mogu sebi to da priuste a vi ne mozete, i samo cekate neku situaciju kao sto je ova da ospete paljbu na njih. Npr. meni se uopste ne svidjaju likovi koji nose Nokiu N95, N96 i slicne skupe telefone, mislim da su to kreteni jer su dali toliko para za telefon kada mogu da sacuvaju te pare za "vaznije stvari", za leba i jogurt. Ja nosim 3310 od 5 eura i mislim da sam najpametniji ovde. Covece, zivi kako mozes i pusti druge da zive. [ Shadowed @ 09.10.2008. 12:26 ] @
Citat: Nabukodonosor: Mene pale dobre ribe, ne znam za tebe. Zoofilija, a? :] [ bttp @ 09.10.2008. 12:27 ] @
Sve je to lepo, ali mi se nikako ne sviđa primer iz moje ulice, gde se jedna "gospođa" onako sva nacifrana i fensi, sa svojim Range Rover Sport HSE (onaj trenutno najnoviji i najskuplji koliko ja znam), sa ekonomskim tablicama (ima se para ali ne i za porez), parkira nepropisno tako da zaklanja prolaz i pešacima i invalidima, i to uvek na istom mestu.
E takvu "gospodu" bi stvarno za muda trebalo obesiti. Nemam ništa protiv nek svako vozi šta hoće, ali obično su ti sa džipovima najbahatiji, verovatno ih zato ljudi ne vole. Nije u pitanju mržnja prema džipovima kao vozilima već prema soju ljudi koji ih vozi i njihovoj bahatosti. Inače, već smo o svemu ovome i pričali u ranijim temama, nije problem u policiji niti u parking servisu, jer oni nisu nadležni - verovali ili ne. Za to je nadležna komunalna inspekcija, pa će možda biti jasnije zašto je situacija takva kakva je. [ ajdeBre @ 09.10.2008. 12:36 ] @
Citat: žutokljunac: ...Je li, te glavonje što voze te skupocene džipove, zašto oni uopšte kupuju te džipove? Je l´to zato što su oni super udobni ili je nešto drugo po sredi?... A sta tebe briga sta ce neko drugi da uradi sa svojim novcem, da li ce da kupi dzip, ili Ficu, ili ce novac da da Crvenom krstu, ili ce da ga baci sa Brankovog mosta? Ko si ti da odredjujes nekome sta mu treba ili mu ne treba? Dobio si dobar savet, idi, leci se dok jos mozes. Citat: vladd: Dok ne stignu kamere i efikasna saobracajna policija, ili komunalni inspektori, sprej je genijalna gradjanska neposlusnost, bunt protiv bahatosti i primitivizma. To sto neko drugi krsi zakon ne daje za pravo i tebi da i ti krsis zakon. Ako krsis zakon sa obrazlozenjem da to radi i "neko drugi", po cemu se onda ti razlikujes od njega? Citat: vladd: Mada, u statistici, najvise je asocijalnih bas u luksuznim kolima, bilo da su kontraverzni ili estradni, nekako se taj polusvet bahato sepuri i pokazuje neke svoje neukusne sposobnosti, pa kada ni luksuzno vozilo nije dovoljno, stavlja se prst u oko zaustavljanjem na saobracajno kriticnom mestu, najcesce pod nekim uglom u odnosu na ulicu. Prema kojoj statistici? Ko je vrsio istrazivanja? Imas neki link? Citat: Nabukodonosor: Naravno da me ne pali. Mene pale dobre ribe, ne znam za tebe. Automobili ne. Automobili mi se ili svidjaju ili ne, sve je u ukusu. A sta je nekome vaznije to je vrlo relativna stvar. Ja cu da kupim XP, Kajena, Range Rover ili bilo sta drugo, i opet ce da mi ostane para za bilo sta drugo. To sto se TEBI ne svidjaju dzipovi ne znaci da niko ne sme da ih vozi, nisi ti etalon za ukus. Meni se bas tvoj ukus ne svidja, nekako mi je gej. Ali ne kazem ti da si kreten zbog toga, samo mi se ne svidja. Svi ti likovi na koje ste besni, da slucajno voze neki krs od dzipa star jedno 30 godina niko mu rec ne bi rekao, ali ovako imate problem, jer oni mogu sebi to da priuste a vi ne mozete, i samo cekate neku situaciju kao sto je ova da ospete paljbu na njih. Npr. meni se uopste ne svidjaju likovi koji nose Nokiu N95, N96 i slicne skupe telefone, mislim da su to kreteni jer su dali toliko para za telefon kada mogu da sacuvaju te pare za "vaznije stvari", za leba i jogurt. Ja nosim 3310 od 5 eura i mislim da sam najpametniji ovde. Covece, zivi kako mozes i pusti druge da zive. Amin! Citat: bttp: ...obično su ti sa džipovima najbahatiji, verovatno ih zato ljudi ne vole. Nije u pitanju mržnja prema džipovima kao vozilima već prema soju ljudi koji ih vozi i njihovoj bahatosti. ... Hmmm...a da nije mozda zavist? A protiv nepropisnog parkiranja je najjednostavniji lek - postaviti visoke ivicnjake (25-30cm). Ni jedan automobil nece moci to da "preskoci", eventualno poneki dzip, ali takvih je dovoljno malo i pauci ce moci da ih pokupe bez problema. Ne svidja vam se? Zelite da se izivljavate? Onda nije problem u necijem pogresnom parkiranju, vec u vama. [ bttp @ 09.10.2008. 12:41 ] @
Citat: ajdeBre: Hmmm...a da nije mozda zavist? A protiv nepropisnog parkiranja je najjednostavniji lek - postaviti visoke ivicnjake (25-30cm). Ni jedan automobil nece moci to da "preskoci", eventualno poneki dzip, ali takvih je dovoljno malo i pauci ce moci da ih pokupe bez problema. Ne svidja vam se? Zelite da se izivljavate? Onda nije problem u necijem pogresnom parkiranju, vec u vama. Ne bih rekao da je zavist već bes. A kako ti misliš da se postave ti ivičnjaci? Ko to treba da postavi građani ili država? Građani svakako ne mogu, a država ne čini ništa da spreči bahate vozače da se parkiraju gde stignu. Jedino što građani mogu je ili da ćute i trpe (da ih mrze što ti kažeš) ili da uzmu zakon u svoje ruke, što se često i dešava u slučajevima kada zakažu institucije za sprovođenje propisa. [ ajdeBre @ 09.10.2008. 12:55 ] @
Citat: bttp: Ne bih rekao da je zavist već bes. A kako ti misliš da se postave ti ivičnjaci? Ko to treba da postavi građani ili država? Građani svakako ne mogu, a država ne čini ništa da spreči bahate vozače da se parkiraju gde stignu. Jedino što građani mogu je ili da ćute i trpe (da ih mrze što ti kažeš) ili da uzmu zakon u svoje ruke, što se često i dešava u slučajevima kada zakažu institucije za sprovođenje propisa. Jeste, bes. Npr., "besan sam sto ovaj ima kintu da kupi dzip, a ja nemam, sa' cu da mu ofarbam sajblu u narandzasto"? Bes izazvan zaviscu. Naravno da drzava treba da postavi ivicnjake, ona je postavila i ove postojece, ona ih povremeno menja, pa sto sledeci put ne bi bili visoki ivicnjaci? Sta je tu problem? Inace, "uzimanje zakona u svoje ruke" se krace zove BEZAKONJE. Ponovicu, to sto neko drugi krsi zakon nije nikakvo opravdanje da ga i ti krsis. [ dexxx @ 09.10.2008. 13:06 ] @
ajdeBre zamisli ovu situaciju:
Parkiras se na parkingu ispred zgrade, propisno. Kad se vratis po auto, vidis da je pala saksija (pretpostavicemo slucajno) i da ti je ulubila auto. Parkiras se drugi put na istom mestu. Desi se ista stvar. Pitanje: da li ces se parkirati tu i treci put? A sa ovim mamlazima koji blokiraju saobracaj u gradu je jos lakse. Taj se nece drugi put zahebati i stati nepropisno. Bar ne na istom mestu na kojem je nedavno popio auto-lak po haubi, jer ce iz prve znati zasto ga je popio. A sto se tice ivicnjaka...to ne resava problem. Kad kreten ne moze da se popne na ivicnjak, on stane na sred ulice, pa napravi jos vece sr*nje. I nije bes u pitanju. Onaj ko zivi (i vozi) u Beogradu, zna da se najvise kOrče upravo vozaci besnih kola, pa su upravo zato oni i prvi "pik na draftu". [ Marko Medojević @ 09.10.2008. 13:22 ] @
Citat: ... a pazi sad drugu stranu... on je došao u Beograd, glavat, priglup, bezobrazan, željan da se dokaže, da uhvati neku dobru ribu, i što je najvažnije... on je došao sa neke livade. Kuća, ispred blato, iza šuma... logično, njemu treba džip, zar ne? Kad je bio mlađi vozio je traktor, navikao na jaku mašinu. Tačno je to. Živi na nekom proplanku, nema asfalta, slabi putevi i treba mu takav auto. Šta će mu neki ˝p****sti ˝ C3 Pluriel ili Fiat Bravo, to je za devojčice. Svaka čast!! [ ajdeBre @ 09.10.2008. 13:23 ] @
Citat: dexxx: ajdeBre zamisli ovu situaciju: Parkiras se na parkingu ispred zgrade, propisno. Kad se vratis po auto, vidis da je pala saksija (pretpostavicemo slucajno) i da ti je ulubila auto. Parkiras se drugi put na istom mestu. Desi se ista stvar. Pitanje: da li ces se parkirati tu i treci put? S obzirom da bi tu steta bila veca od 200€, pozvao bih policiju i prijavio sta se desilo. Potencijalni osumnjiceni su svi stanari zgrade. Doticni bombas sa saksijom bi platio i stetu i odstetu. Citat: A sa ovim mamlazima koji blokiraju saobracaj u gradu je jos lakse. Taj se nece drugi put zahebati i stati nepropisno. Bar ne na istom mestu na kojem je nedavno popio auto-lak po haubi, jer ce iz prve znati zasto ga je popio. Tacno, znao bi. A onda on, npr., isto kao i ti "uzme zakon u svoje ruke", prefarba vozilo, sredi ga i dodje ponovo i parkira ga na isto mesto, skloni se negde da ga ne vidis, i organizuje ti sacekusu. Ti izvadis sprej, a on pistolj. I? Citat: A sto se tice ivicnjaka...to ne resava problem. Kad kreten ne moze da se popne na ivicnjak, on stane na sred ulice, pa napravi jos vece sr*nje. I nije bes u pitanju. Onaj ko zivi (i vozi) u Beogradu, zna da se najvise kOrče upravo vozaci besnih kola, pa su upravo zato oni i prvi "pik na draftu". Mozda jedan stane na sred ulice, ali ne mogu svi da stanu na sred ulice, jer bi u potpunosti blokirali saobracaj, ne samo u jednoj ulici, vec u svim ulicama. Osim toga, kada on unapred zna da ne moze da parkira na trotoaru, sta mislis, da li ce da "isplanira" parkiranje na sred ulice? A inace sam vidjao da se kurce i tipovi sa krsevima od automobila, prvi primer je moj komsija sa Ladom '81.; drugi primer je moj drugi komsija sa Fiatom 1300 '70. - obojica parkiraju na isti nacin, dva tocka su na ivicnjaku, ostatak vozila na kolovozu. Milina jedna. I sa obojicom sam se xy puta svadjao, od toga x puta bas ozbiljno, ali mi ne bi palo na pamet da mu izsprejisem ili sipam ulje na auto...pre bih izabrao tucu... [ Darko Prelic @ 09.10.2008. 13:27 ] @
Ne znam ni kako da počnem ni šta da pišem koliko me nerviraju pojedinci, kako mrzim tu zavist i ljubomoru to je 100000% gore od najvećeg seljaka u najvećem džipu, samo to vi ne razumete, vi ste pametna deca.
Skoro ceo holivud i svi ljudi koji imaju preterano puno para su debili pošto ih ogroman % vozi "džipove"? To je samo šminka? Nema veze sigurnost? Sam osećaj dok ga voziš? itd itd Najlepše mi je kada pišete, kakvi seljaci kupuju džipa, a mogu da kupe neki normalan auto? ja da imam pare ja bi ovako i onako.. LOL? neverovatno oko čega se ja nerviram, oko ljudi koji su besni na sebe i ceo svet a pogotovu im smeta šta drugi ljudi kupuju i rade, ja da imam pare ne bi kupio vikendicu tu, već 200 metara pre. [ Java Beograd @ 09.10.2008. 13:30 ] @
Citat: ajdeBre: Inace, "uzimanje zakona u svoje ruke" se krace zove BEZAKONJE. Ponovicu, to sto neko drugi krsi zakon nije nikakvo opravdanje da ga i ti krsis. Pazi, "uzimanje zakona u svoje ruke" u principu jeste bezakonje, ali ponekad ima opravdanja. Dakle, kad su ugreženi moji interesi (kuća, imovina, blagostanje, komoditet i slično) ili nekog iz moje porodice onda i te kako imam opravdanja da na nečije bezakonje odgovorim istom merom. Farbanje sprejom po nepropisno parkiranim automobilima daleko od moje kuće ne bih radio. Ali ako neko uporno parkira ispred moje garaže tako da ne mogu da je koristim sigurno bi izazvalo neku reakciju (nezakonitu). E sad, ako neko jednom parkira na par minuta - pa dobro "ljudi smo", imao bih razumevanja. Uzgred, ajdeBre jesi li primetio da si se posvađao sa celom ekipom na forumu ? Jel ti možda imaš džip ? [ Darko Prelic @ 09.10.2008. 13:45 ] @
Citat: Java Beograd: Uzgred, ajdeBre jesi li primetio da si se posvađao sa celom ekipom na forumu ? Jel ti možda imaš džip ? nisam ni znao da forum ima "ekipu", bolje da pazim šta pišem. A da li čovek ima džipa? ne znam samo zašto to tebe interesuje? i šta menja ako ga ima? [ DS_Store @ 09.10.2008. 13:53 ] @
Hajde manite se više tih gluposti dobra kola/loša kola, džip/trotinet, nije reč o tome.
Ovde je reč (pretpostavimo da je priča tačna) ne prosto o tome da neki bahati idioti ne poštuju zakon već da sama država nije u stanju da obezbedi poštovanje zakona. Zna li neko koliko grad ima paukova i sl. vozila? Da li je to dovoljno da počisti ovoliku količinu nepropisno parkiranih? Otkud toliko nepropisno parkiranih? To su pitanja a ne ko voli a ko ne voli BMW X5. Citat: ali mi ne bi palo na pamet da mu izsprejisem ili sipam ulje na auto...pre bih izabrao tucu... Ovo je glupost svoje vrste, ako si isprovociran na agresivnu akciju ti ćeš pre izabrati da nasrneš na čoveka umesto na imovinu? Nemam reči. Da li si uopšte svestan koliko je lako ubiti čoveka, jedan udarac i nezgodan pad i kraj. Zašto bi pre išao na čoveka umesto na imovinu? Hajde objasni mi argumentovano i poverovaću tebi pre nego žutokljuncu i njegovom objašnjenju o odnosu vlasnik/auto. [ Java Beograd @ 09.10.2008. 13:54 ] @
A
Citat: Darko Prelic: nisam ni znao da forum ima "ekipu", bolje da pazim šta pišem. A da li čovek ima džipa? ne znam samo zašto to tebe interesuje? i šta menja ako ga ima? U je !? A ti si mu advokat ? [ DaliborP @ 09.10.2008. 13:59 ] @
Citat: Eh, sad se ja pitam, ko je tu lud... i zbog čega je to tako. Možda jer smo mi iz centra grada, pa ne moramo nikome da se dokazujemo, otkud znam, možda je to, živimo u zgradama, imamo fine ribe, društvo... Da covece, koja je to privilegija, zivis u zgradama, covek iz centra, fino drustvo... blago tebi do jaja si urban lik. Pricas o tome kao da si ti po nekim tvojim licnim zaslugama iz centra grada, a ne pukom cinjenicom da su tvoji roditelji tu ziveli. [ dexxx @ 09.10.2008. 14:00 ] @
Citat: ajdeBre: S obzirom da bi tu steta bila veca od 200€, pozvao bih policiju i prijavio sta se desilo. Potencijalni osumnjiceni su svi stanari zgrade. Doticni bombas sa saksijom bi platio i stetu i odstetu. :D Gde ti zivis? U Svedskoj? Citat: ali mi ne bi palo na pamet da mu izsprejisem ili sipam ulje na auto...pre bih izabrao tucu... I to je krsenje zakona. A i stvar ukusa. Neko voli peglu, neko preferira sprej. [ bttp @ 09.10.2008. 14:09 ] @
Citat: ajdeBre: Jeste, bes. Npr., "besan sam sto ovaj ima kintu da kupi dzip, a ja nemam, sa' cu da mu ofarbam sajblu u narandzasto"? Bes izazvan zaviscu. Naravno da drzava treba da postavi ivicnjake, ona je postavila i ove postojece, ona ih povremeno menja, pa sto sledeci put ne bi bili visoki ivicnjaci? Sta je tu problem? Inace, "uzimanje zakona u svoje ruke" se krace zove BEZAKONJE. Ponovicu, to sto neko drugi krsi zakon nije nikakvo opravdanje da ga i ti krsis. Grešiš i generalizuješ. Sigurno je da ima i zavidnih ali ipak sam siguran da je više onih koji su besni na bahatost i seljački mentalitet kome niko ne staje na put a ne na "bogatstvo" vlasnika džipova. Kao što sam siguran da se većina ljudi, pod pretpostavkom da imaju novca i izbora, ne bi odlučili da kupe džip za gradsku vožnju. No to je sve irelevantno. Bezakonje, odnosno zakon jačeg - koji ti ovde zdušno braniš i advokatišeš, je upravo povod za bezakonje koje osuđuješ. Da, država treba da postavi ivičnjake ali bi bilo još bolje da novčano i efikasno sankcioniše takve prestupnike, pa bi onda bilo i manje potrebe za stubovima, ivičnjacima i ostalim fizičkim preprekama koje u suštini ruže životni prostor. A to što se pozivaš na zavist kao primarni poriv protivnika nepropisno parkiranih džipova i ostalih vozila, govori o tebi. Možda si ti zavistan, ili društvo u kome se krećeš, pa na osnovu toga sudiš o svima drugima. [ Majstor_Pućko @ 09.10.2008. 14:23 ] @
Evo meni prvom smeta ta bahata stoka, i nemam kompleks prema dzipovima, sta vise volim takva vozila, i sto ruzniji i kockastiji to mi bolji... Land Rover Defender, Puch Gelandewagen, Hummer H1...
Ali to ne menja cinjenicu da je u BG dogmizalo mnostvo kojekakve neotesane stoke, koja se bahato ponasa. Nisam ja rodjen kao neki Rockefeller i klasa , naprotiv, odrastao sam kao i svaki normalan covek i imam svoje mane, ali bez obzira na bilo sta opet u mozgu imam odredjenu dozu obzira, odgovornosti i samodiscipline, pa cak i da sam i u pustari odakle su ovi novokomponovani "gradjani" dosli. Nemam ja nista protiv njih, i oni meni ne smetaju, niti njihov novac-ako ga imaju. Meni smetaju njihovi bahati postupci, nered, i javasluk koji donose i zele da nametnu kao normalnu stvar. Znaci mene zabole sta on vozi, moze i gusenicara sto se mene tice, i neka ga parkira gde hoce, samo neka ne smeta, ali naprotiv, takva stoka je cak i u Yugu, i na trotinetu,... [dopunite po zelji] u stanju da napravi glupost i da iznervira ljude. I to je ono sto mene nervira, i ja im ne zamerim, oni su stoka pa stoka i dzaba je njima objasnjavati, nisu svesni toga, i za to je jedini lek uvodjenje jos strozije zakonske regulative, i sprovodjenje istih, ali mi smo poprilicno daleko od toga. [ ajdeBre @ 09.10.2008. 14:45 ] @
Citat: DS_StoreOvo je glupost svoje vrste, ako si isprovociran na agresivnu akciju ti ćeš pre izabrati da nasrneš na čoveka umesto na imovinu? Nemam reči. Da li si uopšte svestan koliko je lako ubiti čoveka, jedan udarac i nezgodan pad i kraj. Zašto bi pre išao na čoveka umesto na imovinu? Hajde objasni mi argumentovano i poverovaću tebi pre nego žutokljuncu i njegovom objašnjenju o odnosu vlasnik/auto. Svestan sam koliko je lako, i, veruj mi na rec, umem da udarim da mnogo zaboli, a da nema nikakve trajne posledice. Uopste ne mora da padne. I na mojoj licnoj top-listi ljudskih prava, pravo svojine zauzima prvih 10 mesta. Citat: Java Beograd: Pazi, "uzimanje zakona u svoje ruke" u principu jeste bezakonje, ali ponekad ima opravdanja. Dakle, kad su ugreženi moji interesi (kuća, imovina, blagostanje, komoditet i slično) ili nekog iz moje porodice onda i te kako imam opravdanja da na nečije bezakonje odgovorim istom merom. To isto moze da kaze i vlasnik ofarbanog dzipa - da si mu ugrozio imovinu, blagostanje i komoditet. Citat: Farbanje sprejom po nepropisno parkiranim automobilima daleko od moje kuće ne bih radio. Ali ako neko uporno parkira ispred moje garaže tako da ne mogu da je koristim sigurno bi izazvalo neku reakciju (nezakonitu). E sad, ako neko jednom parkira na par minuta - pa dobro "ljudi smo", imao bih razumevanja. Citat: dexxx: I to je krsenje zakona. A i stvar ukusa. Neko voli peglu, neko preferira sprej. Zasto bi se obracunavao sa vozilom? Obracunaj se sa vlasnikom. Citat: Uzgred, ajdeBre jesi li primetio da si se posvađao sa celom ekipom na forumu ? Jel ti možda imaš džip ? Ne bih rekao da sam se posvadjao ni sa kim. I mislim da nikoga nisam uvredio, bar ne namerno. Nemam dzip, nisam ga nikada imao, niti imam u planu nabavku istog. Nisam celav, nisam bio u zatvoru, zakon krsim samo kao pesak (prelazak van pesackog). Inace vozim Peugeot 306 i vodim racuna gde parkiram. Dovoljno? Citat: bttp: Bezakonje, odnosno zakon jačeg - koji ti ovde zdušno braniš i advokatišeš, je upravo povod za bezakonje koje osuđuješ. Da, država treba da postavi ivičnjake ali bi bilo još bolje da novčano i efikasno sankcioniše takve prestupnike, pa bi onda bilo i manje potrebe za stubovima, ivičnjacima i ostalim fizičkim preprekama koje u suštini ruže životni prostor. A to što se pozivaš na zavist kao primarni poriv protivnika nepropisno parkiranih džipova i ostalih vozila, govori o tebi. Možda si ti zavistan, ili društvo u kome se krećeš, pa na osnovu toga sudiš o svima drugima. Nikakav "zakon jaceg" ja ne branim. Poenta je u tome da je drzava ta koja je odgovorna za bilo cije nepropisno parkiranje, jer je to ostavila kao nesto sto se tolerise. Riba od glave smrdi, a ne od repa. I, nikome ne zavidim ni na cemu. Iskljucujem se. Nastavite da "farbate sajble". [Ovu poruku je menjao ajdeBre dana 09.10.2008. u 16:05 GMT+1] [ DaliborP @ 09.10.2008. 15:22 ] @
Citat: Majstor_Pućko:Ali to ne menja cinjenicu da je u BG dogmizalo mnostvo kojekakve neotesane stoke, koja se bahato ponasa. Nisam ja rodjen kao neki Rockefeller i klasa , naprotiv, odrastao sam kao i svaki normalan covek i imam svoje mane, ali bez obzira na bilo sta opet u mozgu imam odredjenu dozu obzira, odgovornosti i samodiscipline, pa cak i da sam i u pustari odakle su ovi novokomponovani "gradjani" dosli. Nemam ja nista protiv njih, i oni meni ne smetaju, niti njihov novac-ako ga imaju. Dok je pre dolaska istih Beograd bio olicenje kulture, urbanosti i cistoce ulica, ma da. Seljacina u Beogradu ima mnogo, ali bi ja ipak rekao da je vecina upravo iz samog Beograda koliko god vama smetalo, a ocigledno da smeta. [ kelja @ 09.10.2008. 16:51 ] @
Citat: Svi ti likovi na koje ste besni, da slucajno voze neki krs od dzipa star jedno 30 godina niko mu rec ne bi rekao, ali ovako imate problem, jer oni mogu sebi to da priuste a vi ne mozete, i samo cekate neku situaciju kao sto je ova da ospete paljbu na njih. Jeste, jeste, provalio si me. Uvek sam zavideo idiotima, olosu i kriminalcima. (Izvinjavam se postenoj inteligenciji koja vozi dzipove:)) Da imam toliko para, sigurno bih i ja kupio dzip, a ovamo samo kenjam. ;) I, naravno, patuljke za bastu, labudove (to je isto malo gej, je li, muskarcino?), a na kapiju obavezno lavove, sa razjapljenim celjustima, da se malo strecnu prolaznici kad prolaze pored moje kuce (ako ih vec ne uplase dva naoruzana majmuna na kapiji). Citat: To sto se TEBI ne svidjaju dzipovi ne znaci da niko ne sme da ih vozi, nisi ti etalon za ukus. Meni se bas tvoj ukus ne svidja, nekako mi je gej. To sto se TEBI ne svidjaju automobili prefinjenih linija, nesto manji od tih besnih automobila (cime se naravno, odmah, smanjuje mogucnost adekvatne kompenzacije (posto ti nije strano amatersko pravljenje psiholoskih profila, znaces o cemu govorim:)) ne znaci da niko ne sme da ih kupuje, nisi ti etalon za ukus. Meni se bas tvoj ukus ne svidja, nekako mi je previse machisticki. ;) Ako pokusas (i uspes) da se vratis nekoliko strana unazad, onda ces i videti zasto sam se ukljucio u ovu temu. Neko je napisao da je taj vas X5 apsolut, i da niko normalan ne bi menjao takav (sa naglaskom na takav) automobil za neki drugi, manje nadrkan. A vidis da ima i takvih ljudi, sta ces... Citat: Covece, zivi kako mozes i pusti druge da zive. Eto vidis da stalno pricamo o istom, i ja se slazem, samo... Ponosni vlasnici besnih kola onemogucavaju, kao sto vidis, normalno funkcionisanje drugih ljudi. Ubedjen sam da oni ne razmisljaju tako demokraCki kao ti. I na kraju, nemoj mnogo da se sekiras, ovo i nije rasprava o ukusima (i automobilima), nego o bahatosti sljama, a ti dzipovi (ni krivi, ni duzni) na srpskim ulicama su samo simbol te bahatosti. ;) [ Majstor_Pućko @ 09.10.2008. 17:15 ] @
Citat: DaliborP: Dok je pre dolaska istih Beograd bio olicenje kulture, urbanosti i cistoce ulica, ma da. Ne, naravno da nije bio, ali postoji bitna razlika, asimilacija je bila daleko brza i efektivnija. Tako da mnostvo dosljaka nije uopste predstavljalo problem, cak napraotiv bilo je pozeljno. Citat: DaliborP: Seljacina u Beogradu ima mnogo, ali bi ja ipak rekao da je vecina upravo iz samog Beograda koliko god vama smetalo, a ocigledno da smeta. Malo je neumesno koristiti termin Seljak, za bahate i neotesane osobe, jer je seljak covek koji se bavi poljoprivredom, veoma plemenitim zanimanjem, i imam veliko postovanje za te ljude jer oni proizvode ono sto svi mi jedemo. Radije koristim termin "Prostak". I za kraj meni apsolutno nije bitno odakle prostacina dolazi, a svi smo mi dosli u BG bilo na nasim nogama, ili medju caletovim/dedinim itd..... [ DaliborP @ 09.10.2008. 17:20 ] @
Citat: Majstor_Pućko: Ne, naravno da nije bio, ali postoji bitna razlika, asimilacija je bila daleko brza i efektivnija. Tako da mnostvo dosljaka nije uopste predstavljalo problem, cak napraotiv bilo je pozeljno. Asimilacija na sta tacno? Pecenje paprika ispred zgrada? Bacanje djubreta sa balkona? To su uvek bili obicaji u Beogradu. [ mrle 011 @ 09.10.2008. 17:22 ] @
Citat: kelja: Jeste, jeste ........ eto vidis moj keljanovicu sta pravi ta tvoja sloboda i demokratija. ne moze vise covek lepo ni da mrzi buzdovana koji bezobzirno zagradjuje prolaz, zagadjuje vazduh, unistava atmosferu, stvara buku, bespotrebno trosi poslednje rezerve energije na planeti .......... i to sve samo zato sto se buzdovanu ne dize patka. odma' se jave neki oslobodjeni siljokurani i pricaju o bolesti, lekarima, zavidnosti, izdrkavanju, kompleksima ....... a u svojim trzisno-ekonomskim zivotima znaju samo o markama plekanih kutija i mobilnih telefona. a tebi jos nije jasno kuda ide ova "civilizacija"? ;) [ kelja @ 09.10.2008. 17:31 ] @
mrle, u pravu si, pored takvih, coveku dodje da (p)ostane levicar. ;)
Hehe, dobro zapazanje, ovo za mobilne, poklopi me covek strucnoscu (i) u toj oblasti, nisam imao sta da kazem, 'bem li ga... :) [ Majstor_Pućko @ 09.10.2008. 17:53 ] @
Citat: DaliborP: Asimilacija na sta tacno? Pecenje paprika ispred zgrada? Bacanje djubreta sa balkona? To su uvek bili obicaji u Beogradu. Izvini ali ja bas nisam to primetio... Jer da su to beogradski obicaji onda bi Beograd bio zatrpan u smecu i svi bi se osecali na pecenu papriku, jer, koliko me secanje sluzi, uza zona BG ima oko 1.2M stanovnika sto mu negde dodje oko 300.000 sporeta ispred zgrada, i nekih 300 tona smeca svaki dan ispod beogradskih balkona. A ti sledeci put lepo malo razmisli, pre nego sto lupis glupost i ostanes ziv. Da u beogradu ima ljudi koji peku papriku izpred zgrade, da, mozda ima i po kojia budaletna koja baca smece sa balikona ali to jos nisam do sada video, ali da su to obicaji, mislim stvarno... Sta ce biti sledece, ukiseljavanje kupusa, sushenje mesa, klanje prasica za NG? Molim te iznenadi me... Ja sam pricao o asimilaciji ljudi u normalan, gradski zivot, jer ja pre 10 godina nisam bas ucestalo vidjao scene koje danas vidim. [ noreniou @ 09.10.2008. 17:57 ] @
Nešto, sve mi se čini da je ovo obična blogersko/novinarska patka
mislim, a gde su slike ? -ipak je bulevar dosta prometan, a nema čak ni inicijala nit 'oštećenih' likova nit 'jadnih uplašenih' prodavačica u pekari [ DaliborP @ 09.10.2008. 18:01 ] @
Citat: Majstor_Pućko: A ti sledeci put lepo malo razmisli, pre nego sto lupis glupost i ostanes ziv. Dobro sam ja razmislio kad sam to rekao, i mogu opet da ti ponovim ako treba. Mada ozda samo ja imam srece pa me prate ti "obicaji" po Beogradu, gde god da sam ziveo. Citat: Ja sam pricao o asimilaciji ljudi u normalan, gradski zivot, jer ja pre 10 godina nisam bas ucestalo vidjao scene koje danas vidim. Ja sam vidjao sve te scene i pre 15 godina, tad sam se prvi put valjda i iznenadio. Ti slobodno nastavi da sanjaris o tom urbanom Beogradu iz osamdesetih/devedesetih koji je bio kulturan i cist pa dosli ljudi sa strane i upropastili ga, stvarno zvuci kao zanimljiva bajka. Nisi sam koji ima tako misljenje, svako malo sretnom nekog sa tim stavom. Kako da ne. [ jablan @ 09.10.2008. 18:23 ] @
Pre 10-15 godina nije bilo majmuna koji se parkiraju gde ne treba iz prostog razloga što je mnogo manji procenat ljudi mogao da priušti da vozi, pa su i gužve bile manje (jedna od pozitivnih tekovina Slobine vlasti ;)), a ne zato što je majmuna bilo manje.
Uzgred, pre 100 godina Beograd je imao manje od 80000 stanovnika (kad već pričate o došljacima i "starosedeocima"). [ deerbeer @ 09.10.2008. 19:21 ] @
@zutokljunac :
Ti mora da živiš na Vračaru .Potpuno razumem tvoju isfrustriranost jer se vračarskim ulicama ne može proći trotoarom od parkiranih automobila i kučećih govana . A pošto su ulice tamo uglavnom male dzipovi su ti slaba strana jer zakrče pola ulice i ceo trotoar :) [ New Village DC @ 09.10.2008. 20:24 ] @
Citat: A to što se pozivaš na zavist kao primarni poriv protivnika nepropisno parkiranih džipova i ostalih vozila, govori o tebi. Možda si ti zavistan, ili društvo u kome se krećeš, pa na osnovu toga sudiš o svima drugima. Slazem se. Ljudi, vozite sta hocete, ali nemojte druge ugrozavati nepostovanjem propisa. Po meni su jednaki i vozac dzipa i vozac jugica ako su bahato i kretenski prekrsili propis. Ne pokrecite pitanje ljubomore, mozda takvih i ima ali to je njihov problem. Sada ISPADA da je vama vlasnicima(ljubiteljima) skupih automobila jedino vazno da pokazete da vas svi ostali mrze i ljubomorni su na vas, sto eto vi kao imate dobra kola. Besmisleno zvuci tako delujete. Neko je ovde pomenuo da on konkretno ne voli dzipove tj. vlasnike istih i to je njegova stvar, ali nemojte generalizovati. Ovde je sustina to sto se ljudima smucilo bezakonje u ovoj drzavi, ono je najvidljivije na ulicama nasih gradova. Kljucna stvar je nepostovanje saobracajnih propisa, a ne prezir prema bogatijim gradjanima. Primetite da su ofarbana sva vozila, a ne samo luksuzna. To je dokaz da akteri ove akcije nisu pobirali vozila po njihovoj ceni vec po tome da li stoje nepropisno ili ne. [ New Village DC @ 09.10.2008. 20:28 ] @
Citat: noreniou: Nešto, sve mi se čini da je ovo obična blogersko/novinarska patka mislim, a gde su slike ? -ipak je bulevar dosta prometan, a nema čak ni inicijala nit 'oštećenih' likova nit 'jadnih uplašenih' prodavačica u pekari Hm, i meni se cini. Ipak bi se veca frka digla oko ovoga po medijima. [ gleb @ 09.10.2008. 21:00 ] @
A ono - ako si u Rimu, ponasaj se kao... za to nismo culi?
Zaista ne mogu da se prestanem da se pitam zasto neko sa takvim emocionalnim nabojem, negativnim, nastupa prema gradu u koji je dosao, pa makar i poslom, i uvek nadje najgore? Ne vide nista drugo, sem da ne valja. Odgovor im je uvek isti – pa sta, kad mogu drugi mogu i ja. Bre! I zato svaki put kad ‘razgovaram’ sa takvim nekim buzdovanom, a ne mrzi me, naucio sam da drzim ruke iza ledja. Saka se lako otkaci.. Zamisljam sebe da bih ja bio takav posle jedno sest god na nekom pustom ostrvu. Ujedao i rezao, neartikulisano. Verujem najvise na semafore i pesacke prelaze.. I ne, ti nisu dosli sa sela, zato se i javljam, ne vredjajte ih. Sve seljane koje znam su domacini i fini ljudi, mozda ne po manirima, ali bitnim osobinama da. Jer na selu, onom pravom, takvo ponasanje ne moz’ da prodje ni pod razno. Cak su i lep izraz za to uveli – g.ovnjiva motka je za tak’e. Tamo bi ih najurili koliko do veceri. I ako je ovo za ekipu sa bulevara tacno, ‘herojima’ koji bi trce za njima blagi savet, ti momci se ne jure.. Dovoljno je ‘zaljenje’ zbog auta kao lekcija. A kao vid ‘gradjanske neposlusnosti’, mada nije to, vec ‘motka’ iz prethodnog pasusa, pozdravljam. Izgleda da smo dosli u fazu da ‘iznutra’ sredjujemo svoje zivote i ulice. Kad drzava nece, mada vise verujem i da ne moze sa tolikom kolicinom, neko mora. Ps. Mislim da bi neko mogao da pokrene temu tipa ‘gradjanska svest’ ili sl. [ DaliborP @ 09.10.2008. 23:17 ] @
Citat: gleb: A ono - ako si u Rimu, ponasaj se kao... za to nismo culi? Zaista ne mogu da se prestanem da se pitam zasto neko sa takvim emocionalnim nabojem, negativnim, nastupa prema gradu u koji je dosao, pa makar i poslom, i uvek nadje najgore? Ne vide nista drugo, sem da ne valja. Odgovor im je uvek isti – pa sta, kad mogu drugi mogu i ja. Bre! Znaci sta smo naucili na ovoj temi, da svi ti ljudi koji se nepropisno parkiraju i voze skupe dzipove ustvari dolaze iz unutrasnjosti i ne zele da se prilagode pitomim i kulturnim domorocima vec postupaju sa neshvatiljivim emocionalnim nabojom potpuno nepoznatim prosecnom, skromnom i cestitom stanovniku Beograda. Ova tema polako sazreva u istinitu pricu o provinciji zvanoj Beograd, fantasticno. Zanimljiva je stvar, kako retko mozes da cujes ljude recimo iz Nisa ili Kragujevca ili Uzica ili nekog drugog manjeg grada kako kukaju na domoroce koji su im "upropastili" kulturni i urbani imidz grada, vec iskljucivo iz Beograda ili Novog Sada. Kako tu samo smrdi malogradjanstvina, neverovatno. [ bttp @ 10.10.2008. 01:53 ] @
Citat: jablan: Pre 10-15 godina nije bilo majmuna koji se parkiraju gde ne treba iz prostog razloga što je mnogo manji procenat ljudi mogao da priušti da vozi, pa su i gužve bile manje (jedna od pozitivnih tekovina Slobine vlasti ;)), a ne zato što je majmuna bilo manje. Ja ne znam gde si ti živeo pre 10-15 godina ali 90te su svakako bile period kada su se ljudi koje ti nazivaš "majmunima", a ja bih rekao "seljačine" (razlika između pojmova seljak i seljačina se podrazumevaju) ekstremno "nakotili" u Beogradu, dolazeći "s ko'ca i konopca" iz svih nekadašnjih bratskih nam republika pravo u Beograd i donoseći sa sobom svoje "kulturno nasleđe" zajedno sa domaćim "domorocima". Beograđanin u kontekstu ove priče predstavlja emancipovanog i kultivisanog stanovnika metropole, čoveka ne nužno rođenog u Beogradu već kultivisanog čoveka. Nažalost pojam Beograđanina/Beograđanke u kulturnom smislu je gotovo u potpunosti iskompromitovan tokom protekle dve decenije, te se izokrenut na naličje nekadašnjeg značenja pretvorio u svoju suprotnost. U tom razdoblju se Beograd iz grada u koji su ljudi dolazili da bi se obrazovali i kultivisali, pretvorio u grad iz kojeg ljudi beže pred najezdom varvara. Citat: DaliborP: Znaci sta smo naucili na ovoj temi, da svi ti ljudi koji se nepropisno parkiraju i voze skupe dzipove ustvari dolaze iz unutrasnjosti i ne zele da se prilagode... Žalosno je što takvi ustvari više nemaju čemu da se prilagođavaju niti na koga da se ugledaju, jer je Beograd zapravo postao meka provincijalizma i kulturni obrazac provincije je doživeo svoj procvat u samom Beogradu. Setimo se da je seljačenje džipovima u Beogradu počelo sredinom 90ih, u predizbornoj kampanji novoosnovane Arkanove SSJ. Odjednom se niotkuda na ulicama pojavilo na desetine novih belih Mitsubishi Pajera sa stranačkim oznakama SSJ, kojima su Arkanovi "aktivisti" besomučno kružili po gradu od jutra do sutra mašući stranačkim zastavama, dok su obični građani kupovali benzin u skuvanim plastičnim flašama od "litar i po" po 2DEM za litar. Mnogi Beograđani koji su, videvši šta se sprema, početkom 90ih sa svojim porodicama napustili zemlju i nastavili život u inostranstvu, su ustupili mesto drugima koji se danas nazivaju Beograđanima a koji po svom kulturnom miljeu i sistemu vrednosti predstavljaju suštu suprotnost onome što se nekada podrazumevalo pod tim pojmom. Oni iz te grupe, koja je nekada oličavala kosmopolitski i avangardni duh Beograda, a koji su ostali u zemlji, su praktično postali kulturni i društveni marginalci, bez ikakve šanse da se izbore sa najezdom varvarstva koje se iz drumskih kafana sa Ibarske magistrale premestilo u sam centar grada. Knez Mihajlova je postala "Bosnia Štrase". Nekadašnja kultna okupljališta beogradske avangardne omladine su se jednostavno ugasila, jer u njih više nije imao ko da odlazi. Kultura sama po sebi je u Beogradu postala out. In su postale folkoteke. Taj i takav kulturni obrazac je i danas manje više na sceni, i proći će još dosta vremena dok Beograd ne povrati ugled i značaj koji je nekada u kulturnom smislu imao, ne samo u Srbiji i za Srbiju nego i šire. Taj se dan još ni ne nazire, ali nadajmo se da će jednom doći - za dobro svih nas. [ mrle 011 @ 10.10.2008. 07:59 ] @
/\ /\ /\
sto bi rekla biljana srbljanovic: "dziberi, dziberke i njihova dziberska deca. samo za njih ne vazi bela kuga". [ DaliborP @ 10.10.2008. 09:28 ] @
Citat: bttp: Žalosno je što takvi ustvari više nemaju čemu da se prilagođavaju niti na koga da se ugledaju, jer je Beograd zapravo postao meka provincijalizma i kulturni obrazac provincije je doživeo svoj procvat u samom Beogradu. Ne ne, nisi me shvatio. Potpuno suprotno. Ja tvrdim da ste upravo takvi kao ti perjanice Beogradskog provincijalizma jer mrzite sve novo sto dodje u vas grad a na drugu stranu pokusavate Beograd da predstavite kao neku urbanu metropolu. Takvo misljenje odrazava provincijski i malogradjanski duh, vasa nespremnost da se prilagodite promenama koje upravo treba da donosi jedna metropola, to je taj problem. Ista takva grupa ljudi postoji i u Novom Sadu koja za sve lose u tom gradu krivi one sto su dosli, sto iz unutrasnjosti sto iz bivsih republika a nikad spremni da se suoce sami sa realnim problemima. Citat: Mnogi Beograđani koji su, videvši šta se sprema, početkom 90ih sa svojim porodicama napustili zemlju i nastavili život u inostranstvu, su ustupili mesto drugima koji se danas nazivaju Beograđanima a koji po svom kulturnom miljeu i sistemu vrednosti predstavljaju suštu suprotnost onome što se nekada podrazumevalo pod tim pojmom. Oni iz te grupe, koja je nekada oličavala kosmopolitski i avangardni duh Beograda, a koji su ostali u zemlji, su praktično postali kulturni i društveni marginalci, bez ikakve šanse da se izbore sa najezdom varvarstva koje se iz drumskih kafana sa Ibarske magistrale premestilo u sam centar grada. Knez Mihajlova je postala "Bosnia Štrase". :) Pa jel ti znas sta znaci kosmopolitski duh? Znas li sta su karakteristike jedne metropole? Raznovrsnost ljudi koji zive u njoj, priliv stanovnista i ceste promene, pomesane kulture itd itd. Sve svetke metropole upravo krase takve stvari, jedino ti imas misljenje da metropola treba da bude utegnuta i urbana na onaj nacin koji odgovora "avangardnim" domorocima. Jeste, tacno je da seljacina u Beogradu i Srbiji ima koliko hoces ali ovo sto ti pricas o Beogradu....iskreno je gomila bullshita. Beograd nije ni Pariz ni London, niti je bio pre migracija, mnogi ti "obicaji" su bili prisutni u istom i pre svega. Citat: Nekadašnja kultna okupljališta beogradske avangardne omladine su se jednostavno ugasila, jer u njih više nije imao ko da odlazi. Kultura sama po sebi je u Beogradu postala out. In su postale folkoteke. Taj i takav kulturni obrazac je i danas manje više na sceni, i proći će još dosta vremena dok Beograd ne povrati ugled i značaj koji je nekada u kulturnom smislu imao, ne samo u Srbiji i za Srbiju nego i šire. Taj se dan još ni ne nazire, ali nadajmo se da će jednom doći - za dobro svih nas. Takav dan o kome ti sanjas nikad nece doci, Beograd se menja i nastavice da se menja, koliko god to se svidelo ili ne Beogradskim "urbanim" likovima koji hoce da sacuvaju taj Beograd iz proslosti gde je Akademija bila najbolji klub u Evropi (jedna od cuvenih bajki). Seljacina ce uvek biti i uvek ih je bilo, to nije problem Beograda vec pre bih rekao celog Balkanskog mentaliteta ali to je vec druga tema. [ Java Beograd @ 10.10.2008. 10:25 ] @
Citat: DaliborP: Raznovrsnost ljudi koji zive u njoj, priliv stanovnista i ceste promene, pomešane kulture itd itd. Vidi, složem se s tobom o teoriji kosmopolizma. Nije loše to tvoje obrazloženje. Samo da neke stvari definišemo unapred: "pomešane kulture" i "pomešane nekulture". [ DaliborP @ 10.10.2008. 11:22 ] @
Citat: Java Beograd: Vidi, složem se s tobom o teoriji kosmopolizma. Nije loše to tvoje obrazloženje. Samo da neke stvari definišemo unapred: "pomešane kulture" i "pomešane nekulture". Pa naravno da ce biti pomesanih kultura i "nekultura", to je ocekivano od svakog velikog grada. Ali probleme poput ovih treba da resava izabrana gradska vlast a ne da se svako malo javljaju "urbani" Beogradjani i pricaju kako to nije bilo nikad tako dok se nisu doselili ti "nekulturni" ljudi. A seljacina nam ne nedostaje, u to ne sumnjam. A ni kvaziurbanih provincijalaca. [ jablan @ 10.10.2008. 12:33 ] @
Citat: bttp: bez ikakve šanse da se izbore sa najezdom varvarstva Jel ti shvataš da je Beograd pre 100 godina imao manje od 100k stanovnika? I ti nam sad ovde pričaš da su svi došli u poslednjih 15 godina iz Bosne? Shvati da je migracija ljudi iz ruralne u urbanu sredinu konstantna poslednjih par decenija i da se tu ništa bitno nije izmenilo baš u tih 15 godina. Ono što ti pogrešno pripisuješ došljacima je sveopšte srozavanje ekonomskog i kulturnog proseka društva i potpuno uništenje srednjeg sloja koji se dogodio devedesetih. Ali ti si očigledno rešio da isteruješ veštice i tu ti nema pomoći. E, da, što se tiče "pomešanih nekultura": tu je delom krivica i samog Beograda i Beograđana što nisu uspeli da ponude ili nametnu neku kulturnu i etičku matricu novim stanovnicima (a u nove stanovnike ubrajam i došljake i nove generacije stasale u Beogradu): devijantno i bahato ponašanje se ne sankcioniše, već ohrabruje - dobar primer ti je Željko Mitrović (dakle, rođeni Zemunac, osamdesetih godina bio basista "Oktobra" i predstavnik bttp-ove samozvane urbane elite) i njegov Pink (simbol destruktivnih devedesetih). Šta ćemo sad? [Ovu poruku je menjao jablan dana 10.10.2008. u 13:49 GMT+1] [ bttp @ 10.10.2008. 13:14 ] @
Citat: DaliborP: Ja tvrdim da ste upravo takvi kao ti perjanice Beogradskog provincijalizma jer mrzite sve novo sto dodje u vas grad a na drugu stranu pokusavate Beograd da predstavite kao neku urbanu metropolu... Blago tebi ako su ti kriminalci, "prangije", bul-terijeri, narodnjaci, šenlučenje, vikend ratnici, klanovi, "valjanje" četničkih suvenira uz treštanje odgovarajuće muzike u centru grada - nešto novo. Od takvih kao što si ti kojima je to "nešto novo" čemu treba težiti, su pametni ljudi na vreme pobegli. Voleo bih da sa takvim "novotarijama" odeš u centar Pariza ili Londona, da vidim kako bi te sa ljubavlju i kosmopolitizmom dočekali. Verovatno bi ti obezbedili i odgovarajući smeštaj u nekoj od državnih institucija. I ja uopšte "na drugu stranu" (odn. na drugoj strani) ne predstavljam Beograd kao urbanu metropolu, jer on to de fakto više nije. Nekada je bio a imao je potencijala da se u tom smislu i razvija. Ovo je grad koji kao glavnu atrakciju nudi "noćni život na beogradskim (narodnjačkim) splavovima". Btw. zašto li ja uopšte diskutujem s nekim ko se "frlja s padeži". Takvom je sigurno nemoguće bilo šta objasniti a posebno razliku između novog i lošeg. Citat: jablan: Jel ti shvataš da je Beograd pre 100 godina imao manje od 100k stanovnika? Gledaj, ja ne znam kako je bilo u Beogradu pre 100 godina, ali znam kako je bilo pre 30, 20, 15, 10 i kako je sada. Evidentno je da je društvo generalno nazadovalo, a Beograd je nekako nazadovao najviše od svih jer je od kulturne metropole postao metropola nekulture. [ jablan @ 10.10.2008. 13:28 ] @
Citat: bttp: Beograd je nekako nazadovao najviše od svih jer je od kulturne metropole postao metropola nekulture. Beograd se u tom smislu ne razlikuje od bilo kog drugog srpskog grada, osim što ima malo više ljudi sa kompleksom "starih Beograđana", i kao posledica tog kompleksa, ljudi sa kompleksom "novih Beograđana" - to su oni koji su preko noći promenili naglasak čim su se doselili. [ bttp @ 10.10.2008. 13:47 ] @
Citat: jablan: Beograd se u tom smislu ne razlikuje od bilo kog drugog srpskog grada... Upravo tako - nažalost. Nekada se razlikovao i služio za primer, a sad je postao samo malo veće Valjevo, Prokuplje, Užice, Kruševac, Niš itd. (Guča?). Drugim rečima, u suštini ne nudi ništa bolje u odnosu na provinciju. [ jablan @ 10.10.2008. 13:54 ] @
Mislio sam da vi "stari Beograđani" umete da čitate. Nisam napisao to što ti tvrdiš.
[ DaliborP @ 10.10.2008. 14:08 ] @
Citat: bttp: Blago tebi ako su ti kriminalci, "prangije", bul-terijeri, narodnjaci, šenlučenje, vikend ratnici, klanovi, "valjanje" četničkih suvenira uz treštanje odgovarajuće muzike u centru grada - nešto novo. Od takvih kao što si ti kojima je to "nešto novo" čemu treba težiti, su pametni ljudi na vreme pobegli. Voleo bih da sa takvim "novotarijama" odeš u centar Pariza ili Londona, da vidim kako bi te sa ljubavlju i kosmopolitizmom dočekali. Verovatno bi ti obezbedili i odgovarajući smeštaj u nekoj od državnih institucija. Jesi ti bio u Parizu i Londonu nekad? Sta si video, urbane starosedioce kako setaju od jedne do druge izlozbe? Idu po avangardnim klubovima i u pozoriste? Tako mozda samo mali Perica zamislja te gradove. Dakle, nisam ja rekao da tome treba teziti kao sto ti kazes, rekao sam da seljacina ne nedostaje ni Beogradu ni Srbiji i sa tim se slazem, vec sam se ustvari osvrnuo na cinjenicu da su likovi poput tebe upravo olicenje provincijalizma a kamoli neki urbani predstavnici metropole. Ti i ne znas sta znaci metropola a stavljas se na stranu da branis istu. Beograd nikad nije bio metropola a sudeci koliko ima vas kvazi kosmopolita i novih kvazi Beogradjana nikad nece ni biti. [ gleb @ 10.10.2008. 14:27 ] @
Bttp,
Nemam snage sad da pisem, samo te podrzavam. Ne vredi pricati, kamoli objasnjavati. Takvi kazu - bila sam, vidl’a sam. Mozda retki – doziveo/la sam. Samo ne mogu da kazu – ziveo sam. I pravi beogradjanin, ako uvedemo u upotrebu taj termin, za sebe nikad ne kaze – ja sam iz Beograda, bilo kojim naglaskom. Jer nemaju naglasak. Situacija – dosli divlji… boli vise nas ‘nadrkane, urbane…lalala’ nego ove prve. Znali smo za bolje… To je kao kad izjavis – upoznao sam jednu devojku, sinoc smo izasli prvi put – i dobijes odgovor: A jesi ti to .ebo? [ žutokljunac @ 10.10.2008. 15:45 ] @
Rasprava ode u pogrešnom smeru. Ovi što nisu Beograđani se nađoše bespotrebno prozvanim. Bar je u Beogradu uvek bilo da ne moraš biti rođen u njemu da bi bio prihvaćen i da bi bio Beograđanin ( Za Razliku od Novog Sada, Splita, Zagreba, Sarajeva... ).
Ljakse može da bude i onaj iz Koteža ili Kaluđerice,dakle bespotrebna rasprava. Mene npr. zanima zašto oni sa jugićima, zastavama ili tim jeftinim automobilima retko kada nepropisno parkiraju i retko su bahati i bezobrazni za razliku od ovih u ovim skupocenim? Je l´to neki fenomen? @ onom kom me pitao a zaboravih mu ime - Da sa Vračara sam. [ DS_Store @ 10.10.2008. 17:23 ] @
Evo sad sam video prilog na Beogradskoj horornici (PTC) o "urbanom osvetniku". Pustili su klasičnu PTC anketu u kojoj svi podržavaju precednika i njegovu principijelnu borbu protiv albanskih terorista i separatista i njihovih mentora iz inostranstva. Odgovori građana, koji su svi do jednog bili protiv ovakvog asocijalnog ponašanja, dali su presek opravdanja koja smo već imali prilike da pročitamo i ovde:
- Hi hi hi, svi to radimo ponekad, ne podržavam žvrljanje (bilmez telećih okica i osmeha u maniru "biću na televizoru", cca 3 banke) - Ne podržavam jer ni ja ne žvrljam po tuđim kolima (baba od 80 g., nosi pepeljare) - Nijeeee u reeeedu, pozoooooveeee se paaaauk (emo tip - cvike debeo crni okvir i zulufi koji se spajaju na bradi) itd. Da građani ispravno misle, potvrdio je izvesni sociolog koji nam je, uličarskim govorom a la Oliver Dulić, objasnio da su ti što žvrljaju sociopate, kriminalci i "takozvani građani". Na kraju reportaže, zarad lažne objektivnosti, upućen je impotentni apel nadležnima da bace pogled na Bulevar, Goce Delčeva i V. Stepe. Ako ih ne mrzi. Da se ne zamaraju. [ Laki_Gen @ 10.10.2008. 18:06 ] @
To ti je problem sa anketama, uglavnom nadju kompetentne sagovornike koji jedva cekaju "da izadju na televizor".
Nadlezni sigurno gledaju BH i vec su krenuli u akciju. [ dr mabuse @ 10.10.2008. 19:35 ] @
Citat: jablan: ...ljudi sa kompleksom "novih Beograđana" - to su oni koji su preko noći promenili naglasak čim su se doselili. Neko davno reče, čini mi se na TV-u, da to nije njihov problem, već problem grada koji nije imao dovoljno svog identiteta da asimiluje došljake. Ipak ne treba kriviti ni Beograd, jer i sam si rekao, ne tako davno taj je grad imao stotinak hiljada stanovnika - ovolike osme ofanzive ne mogu se tako lako ni savladati... [ deerbeer @ 10.10.2008. 20:38 ] @
Citat: žutokljunac: Mene npr. zanima zašto oni sa jugićima, zastavama ili tim jeftinim automobilima retko kada nepropisno parkiraju i retko su bahati i bezobrazni za razliku od ovih u ovim skupocenim? Je l´to neki fenomen? Taj fenomen bahatost i nije nuzno vezan za ljude koji imaju para ili koji su "beogradjani" ili "ne-beogradjani" vec se taj fenomen prostire celim drustom pocevsi od skupstinskih govornica , parlamenta , politicara ,novopecenih biznismena pa do obicnih gradjana .Primera ima milion : Velja Ilic -shutiranje novinara,Olja Beckovic, gazenje pesaka u centru grada dzipom ministra Veselinovica, jurcanje ministra Jocica po Ibarskoj i da ne nabrajam dalje ... Koliko se obicnih ljudi ugleda na predstavnike vlasti i pomisli "A sto onda ja ne bih to radio" ili "imam para moze mi se " ? Koliko puta ste sigurno videli uzurpiranje javnih povrsina, prostorija u stambenim zgradama ,ostavljanje shuta ispred necijih vrata,dvorista, stana, ostavljanje psecih izmeta u liftu, parkovima ? Nepropisno parkiranje je samo delic svega toga . To je odraz naseg sveopsteg stanja i drzave u kojoj se nalazimo , a hocemo u EU ... [ aleksandaraleksandar @ 12.10.2008. 15:41 ] @
ovi što hitno dolaze u beograd i ne mogu da nađu parking i što okrivljuju druge da su iskompleksirani, verovatno imaju potpuno ista objašnjenja i za zloupotrebu vožnje žutom trakom?
kod njih u selu nema žute trake pa nije ni dužan da zna šta je to; "samo na 5 minuta, da stigne do auto-puta"; nema smisla da vozi u traci gde su svi smrtnici. nemate vi pojma šta je život u gradu, korišćenje javnog transporta, očuvanje životne sredine, ... živeo sprej! [ Buum @ 12.10.2008. 16:33 ] @
Sprej je zakon.
Na 150 metara od mesta gde je fantom delovao postoji velika podzemna garaža Parking servisa, tako da nema nikakvog opravdanja za parkiranje u saobraćajnoj traci, na tramvajskim šinama i ostale svinjarije koje bahati vozači redovno praktikuju. [ aleksandaraleksandar @ 12.10.2008. 16:45 ] @
puno je 150 metara... vozio čovek 150 km....
mi uvek negde žurimo, a nikako da stignemo.. u zagrebu nema jednog parkiranog automobila na trotoaru.... a na mestima koja su rezervisana za invalide država napisala da je parkiranje dozvoljeno svima, ako mogu da preuzmu invaliditet neke osobe. [ bttp @ 12.10.2008. 19:05 ] @
Citat: aleksandaraleksandar: .. u zagrebu nema jednog parkiranog automobila na trotoaru.... Tačno. Tamo pauk kruži non-stop i odnosi pojedine zalutale ovce, dok kod nas treba otprilike da podnosiš pismenu molbu toj službi da bi došla i odradila svoj posao. A policajcima i radnicima parking servisa (koji samo lepe kazne propisno parkiranim vozilima koji nisu platili parking ili im je isteklo vreme), ne bi palo na pamet da sami pozovu pauka ili inspekciju da odrade svoj posao, već pod parolom "not my job" prepuštaju građanima da rešavaju komunalne probleme. I posle se svi čude "urbanim osvetnicima". Trebalo bi da postoji neka organizacija građana, koja bi mogla da tuži nadležne službe za neobavljanje posla za koji su odgovorni i plaćeni novcem poreskih obveznika. Pitam se gde se dede čuvena Tadićeva "narodna kancelarija". Ah, da... njen "čuveni" direktor je sada gradonačelnik - "no less". Takođe se ne sećam da li je "narodna kancelarija" išta bitnije uradila/rešila neki "narodni problem", nije da nisu imali/nemaju posla. Imaju i te kako. Ovde bi trebalo da postoji "narodna kancelarija" na svakom ćošku. [ kelja @ 12.10.2008. 19:21 ] @
Kaka bre kancelarija?!?
Tebi nije dovoljna velika pobeda u UN, Deklaracija o pomirenju, velike stvari, od naciJonalnog interesa?!? Komunalni problemi?!? To je ispod nivoa aktuelnih drzavnickih velicina, lako cemo za to... :D [ Laki_Gen @ 12.10.2008. 19:47 ] @
Sumnjam da je ovaj problem u nadleznosti narodne kancelarije.
Vazna je pobjeda (opet) nad zapadom i vecim djelom svjeta!!! Ebes parking i svkodnevne probleme, ionako smo nebeski narod, mozemo da preletimo te nepropisno parkirane. [ ventura @ 12.10.2008. 20:17 ] @
Citat: jablan: ...ljudi sa kompleksom "novih Beograđana" - to su oni koji su preko noći promenili naglasak čim su se doselili. Pa valjda je red da ako živiš u nekom gradu prihvatiš određena pravila, izmeđuostalog i akcent/način govora. Meni lično nema ništa ružnije nego kad čujem nekoga ko 15 godina živi u Beogradu, a govori kao da je juče stigao iz šira okoline Knina. To je meni na neki način neki vid nepoštovanja prema domaćinima, i nije daleko od držanja koze u WC-u, odnosno kace sa kiselim kupusom na terasi, i sušenje gaća na konopcu terase, jer su tako navikli po svojim selima. [ jablan @ 12.10.2008. 20:29 ] @
Citat: ventura: i nije daleko od držanja koze u WC-u Evo čitamo koza i ja ovo što si napisao i umiremo od smeha. A ovaj što je napisao da se u Beogradu govori bez akcenta bi mogao malo da se informiše i šta je akcenat, i kako se u Beogradu govori u odnosu na književni srpski. [ aleksandaraleksandar @ 12.10.2008. 20:36 ] @
au bre jablane, drži se teme!
btw, kakve veze akcenat ima sa književnim jezikom? [ dr mabuse @ 12.10.2008. 21:15 ] @
Citat: ventura: Pa valjda je red da ako živiš u nekom gradu prihvatiš određena pravila, izmeđuostalog i akcent/način govora. Meni lično nema ništa ružnije nego kad čujem nekoga ko 15 godina živi u Beogradu, a govori kao da je juče stigao iz šira okoline Knina. Na žalost, ono što se ovde dešava je više obrnut proces, da ljudi koji dođu u Bgd ne da ne žele da se usklade sa novom sredinom, nego pokušavaju čak i da usklade sredinu sa sobom. Evo primera - najčuveniji šlager pevač sa prostora SFRJ, upravo onaj koji živi dugo u Bgd, ne da nije promenio akcenat/ uveo ekavicu nego naprotiv, pesmu 'ao nono bela' prekrstio u pjesmu 'ao nono bijela' !? On pjesmom, neko drugi parkiranim autom gde mu je ćef, treći buretom kupusa na terasi i sl. svi oni prilagođavaju sredinu sebi, svojim navikama i svom mentalitetu i nivou, umesto da se desi obrnuto. No nisu oni krivi, kriva je sredina koja im je to dozvolila. [ Laki_Gen @ 12.10.2008. 21:24 ] @
Mozda vi bas ne shvatate stvari na pravi nacin. Po vasem bi svi trebali da smo isto obuceni, isto da govorimo, isto da se pogresno parkiramo... Sta je to beogradski jezik da ga ja naucim i da se eto i ja uklopim u novu sredinu? Sta je to beogradsko ponasanje? Sedenje po kaficima? Blejanje sa ortacima oko zgrada? Koja su to pravila?
Ovu sam raspravu vodio nemali broj puta sa raznim likovima koji su pokusavali da me ubjede da kazem belo umjesto bjelog i da trazim 'leb a ne kru'. U cemu je poenta? Ja sam manje beogradjanin i zitelj velikog grada ako govorim jekavski od onog "brate" cige koji je rodjen ispod gazele ili nekog "s'a ti kazem batice" koji nema tri blage, ali je eto rodjen u blokovima, pa ga to cinim "gradjaninom"? Moje misljenje je da je to obicni pederluk nekih sto misle da su beogradske face i povrh svega cist bezobrazluk. P.S. Ja sam iz malo dalje okoline Knina. Jel' to mozda problem? [ Emil Ranc @ 12.10.2008. 21:31 ] @
Oduvek sam prezirao ljude kojima smeta „strani akcenat“, to je čista ksenofobija! I poredite akcenat sa kozama u wc-ima i buradima na terasama - sram da vas bude.
[ dr mabuse @ 12.10.2008. 21:49 ] @
Citat: Laki_Gen: Mozda vi bas ne shvatate stvari na pravi nacin. Po vasem bi svi trebali da smo isto obuceni, isto da govorimo, isto da se pogresno parkiramo... Sta je to beogradski jezik da ga ja naucim i da se eto i ja uklopim u novu sredinu? Sta je to beogradsko ponasanje? Sedenje po kaficima? Blejanje sa ortacima oko zgrada? Koja su to pravila? Ovu sam raspravu vodio nemali broj puta sa raznim likovima koji su pokusavali da me ubjede da kazem belo umjesto bjelog i da trazim 'leb a ne kru'. U cemu je poenta? Ja sam manje beogradjanin i zitelj velikog grada ako govorim jekavski od onog "brate" cige koji je rodjen ispod gazele ili nekog "s'a ti kazem batice" koji nema tri blage, ali je eto rodjen u blokovima, pa ga to cinim "gradjaninom"? Nema tu ništa loše, nema nikakve, što neko reče, ksenofobije, prosto je to tvoj izbor. Problem nastaje kad iz nekog razloga želiš da budeš i 'beograđanin' (šta god ti to značilo) i čovek svog rodnog kraja jer naprosto to ne ide jedno sa drugim - i da si se odselio iz zemlje (umesto da si došao u Bgd) morao bi da prihvatiš navike, običaje i ponašanja pa čak i jezik nove sredine. To je neumitan proces, prosta asimilacija. Čovek se iz nekih sebi znanih razloga može opirati tome, ali proces je neumitan, ako ne deluje na njega delovaće na njegovu decu. Sad nazad na temu: vrlo često na uglu Ruzveltove i Kraljice Marije, prekoputa Tramvaja, na pešačkom ostrvu čuči parkirana crna 607-ica sa kožom i sličnim detaljima unutra - maltene svaki put kad prođem vidim je na istom mestu. Garaža Vukov spomenik je bukvalno na 20m dijagonalno od vozila. Na stranu što murija očigledno ne reaguje zanima me koji je razlog za očito doborstojećeg vlasnika auta da ovako parkira: - boji se da parkira u garži zbog krađe? - voli da ga gleda iz npr Tramvaja ili nekog lokala? - voli da ga svaki pešak koji prelazi ulicu preko tog ostrva vidi? - pukao je sve pare na autu u fulu, pa nema da plati garažu? [Ovu poruku je menjao dr mabuse dana 12.10.2008. u 23:12 GMT+1] [ ventura @ 12.10.2008. 22:22 ] @
Ako neko živi u Beogradu par godina, ok nije se još uvek asimilirao i razumljivo je da još uvek vuče neki akcent ili dijalekt. Međutim ono što mi ide na onu stvar je kad neko živi 15 godina u Beogradu, a i dalje priča kao da je juče došao iz Sarajeva (btw nemam ništa protiv Sarajeva). Da se razumemo, ne smeta meni to zbog načina govora, već zbog činjenice da taj neko mora debelo da se trudi da bi i dalje pričao tako, jer da se ne trudi već bi imao ekavski govor. Kad to neko radi, on uporno forsira to nešto da se zna "odakle je on". Ali čoveče, ako živiš 15 godina u Beogradu ti više nisi iz Sarajeva već iz Beograda, i treba sa sobom da nosiš običaje Beograda (ili već kog god grada) ako si odlučio u tom gradu da živiš. Ne može se grad prilagođavati pojedincu već se pojedinac prilagođava gradu... I ako je nekome normalno u rodnom selu da ostatke ručka sa prozora istrese na travnjak (poješće životinje) to u gradu nije normalno, i postoje neke norme ponašanja. Ovde se radi o pojedincima koji uporno ignorišu te norme, i odbijaju da se ponašaju kao sav normalan svet.
[ Laki_Gen @ 12.10.2008. 22:31 ] @
NIje uopste tako lako nauciti odjednom pricati "ekavski". Cjela porodica, rodbina, stari prijatelji govore jekavski, ovi novi govore ekavski i budi ti sad robot pa se saltaj sa jednog na drugi kad ti se cefne. Ne ide to tako. Uvjek uleti neka rec na drugom dijalektu i obicno se i ekavicari i jekavicari bune, ovi prvi sto se nisi asimilovao, drugi te prozivaju jer sa eto zaboravio jekavski i glumis nesto. Zato mene boli uvo, nek se ljuti ko koliko hoce, ne obracam ni najmanje paznje dal' govorim ovako ili onako.
Smeta mi kada mi neko skrece paznju na to, jer je to eto neki jeres. Kako da ne. @dr mabuse Stvarno je maltene svaki dan tamo. Bas sam se pitao sta radi taj lik? Da ne pominjemo da ima i parking mjesta na 10 metara (bukvalno). [ dr mabuse @ 12.10.2008. 22:39 ] @
drago mi
Citat: Laki_Gen: @dr mabuse Stvarno je maltene svaki dan tamo. Bas sam se pitao sta radi taj lik? Da ne pominjemo da ima i parking mjesta na 10 metara (bukvalno). Kao pokretača teme da te pitam - da li si proverio, da li je istinita ova priča o spreju (ima li potvrda u nekim medijima)? Mislim ako jeste, voleo bih da vidim kolorit na ovom crnom vozilu (ko zna možda vigilanti čitaju es) :-) [ DaliborP @ 12.10.2008. 23:06 ] @
Citat: ventura: Ali čoveče, ako živiš 15 godina u Beogradu ti više nisi iz Sarajeva već iz Beograda, i treba sa sobom da nosiš običaje Beograda (ili već kog god grada) ako si odlučio u tom gradu da živiš. Ne može se grad prilagođavati pojedincu već se pojedinac prilagođava gradu... A koji su to Beogradski obicaji koje ti dosljaci nece da prihvate? Ja sam mnoge ruzne stvari video u Beogradu, jedino ako sam trebao da i ja bacam smece po ulici gde god stignem, ili na semaforu dok cekam crveno da prospem punu pepeljaru iz kola na asfalt, ili da s**** po liftovima i podrumima zgrada, ne znam evo prosvetli me? Daj neki svetao primer te Beogradske kulture koja je vidljiva svakodnevno, nesto sto svaki stranac kad dodje u Beograd moze lako da primeti? Ljubaznost ljudi na ulici, posebno medju mladima? Ako su to ti obicaji, ja se izgleda nisam uspeo prilagoditi, yebiga. [ DaliborP @ 12.10.2008. 23:13 ] @
Citat: dr mabuse: Evo primera - najčuveniji šlager pevač sa prostora SFRJ, upravo onaj koji živi dugo u Bgd, ne da nije promenio akcenat/ uveo ekavicu nego naprotiv, pesmu 'ao nono bela' prekrstio u pjesmu 'ao nono bijela' !? On pjesmom, neko drugi parkiranim autom gde mu je ćef, treći buretom kupusa na terasi i sl. svi oni prilagođavaju sredinu sebi, svojim navikama i svom mentalitetu i nivou, umesto da se desi obrnuto. No nisu oni krivi, kriva je sredina koja im je to dozvolila. Umesto da im sredina zabrani da pricaju ijekavicom? Zabanjeno pevanje drugim akcentom osim Beogradskim, ijekavica kaznjiva u javnosti? Neverovatno je kolika gomila "Beogradjana" na ovom forumu nema uopste predstavu kako funkcionise civilizacija, a kamoli jedna metropola. Vama treba jedan veliki reality check da bi shvatili kolike gluposti pisete. [ žutokljunac @ 12.10.2008. 23:36 ] @
E moram i ja da se uključim, pošto sticajem ( poslovnih )okolnosti poslednje dve godine živim u Sarajevu.
Potpuno je nemoguće nekome ko je u Beograd došao kao oformljena ličnost da pređe sa ekavice na ijekavicu. To nije samo prelazak, to je nije neka sitna razlika ili nepoštovanje domaćina ( koja glupost! ), to je sasvim drugačija melodičnost jezika, intonacija, zvučnost, izgovor, sleng ... to je neverovatno teško promeniti. Brate mili, pa ja za pet sekundi mogu da provalim odakle je neko. Da li je i Beograda, Novog Sada, Niša... iz Banjaluke, Sarajeva, Mostara... Zagreba, Splita... Zar neko stvarno misli da se jezik menja tek tako. Ovde sam dugo a nisam usvojio nijednu jedinu reč. Mislim na izgovor te reči, niti mi se sviđa kako pričaju Sarajlije. Ja na primer ne da ne želim da usvojim neku reč, nego ne mogu ni da gledam bosanske televizije jer me toliko iritiraju. Beograđani u ex-yu pričaju ubedljivo najlepše, a vi možete da se durite i bunite koliko hoćete. [ Milan Jovanovic @ 13.10.2008. 00:16 ] @
Koliko se ljudi doselilo u Beograd u zadnjih 60 godina? Svako je sa sobom poneo deo kulture (ili nekulture) iz mesta iz koga je dosao, sto je i normalno. I svi ti ljudi su sada potpuno ravnopravni zitelji grada Beograda (hvala Bogu), iako se to nekima ne svidja. I ostavljaju svoj trag zajedno sa ljudima koji tu zive duze i formiraju sliku o kulturi ljudi u gradu. I to je slika Beograda. Njega cine ljudi koji u njemu zive. I hiljade Kineza koji pricaju kineski po kineskim prodavnicama i spremaju u njima ne znam kavu sve hranu, i oni su Beogradjani. Nisu sve navike ljudi dobre, mnogo je losih i nevaspitanih ljudi. Ali, hej, to vam je Beograd. Takav je kakav je. Voleo bih i ja da sve bude cisto, da su svi kulturni, ali nije tako. A da neko bira ko moze, a ko ne moze da zivi u Beogradu, i da odredjuje kako ce ko da govori... bullshit.
[ Lesli Eldridz @ 13.10.2008. 00:26 ] @
More samo saraj, prskaj i unistavaj. To je zdravo. Nije vazno ni parkiranje, ni nista, ono sto je vazno je da se glupanderi nerviraju zato sto im se neko popišao na plekane sanduke. Mozda tad ukapiraju da ti njini plekani sanduci kojima je jedina upotrebna vrednost prebacivanje iz tacke A u tacku B ne vrede ni po lule budjavog duhana, pa prestanu da se urče i da zaljubljeno gledaju u njih. Žeži, žeži.
[ commissar @ 13.10.2008. 00:26 ] @
@ventura: previdjas nekoliko bitnih stvari.
1) Blisko okruzenje - dodjos je u najprisnijim odnosima sa svojima iz "zavicaja", komunicira sa njima tim dijalektom, i tako dijalekt odoljeva svemu godinama. 2) Godine - odrasla osoba ce teze usvojiti novi dijalekt i saziveti se sa njim, za razliku od deteta koje se rodi tu. Dete ce takodje imati poteskoca, jer ce veci deo vremena slusati oba roditelja koja pricaju inkriminisanim dijalektom. 3) Nemar - ljude prosto zabole sta ko misli o tome kako govore, sve dok je moguca ona najosnovnija komunikacija. Jedni ne obracaju paznju na to kako pricaju, a drugi - opet, ne mare za naglasak svojih sagovornika. Ono na sta sam ja bio alergican je naprasno prihvatanje (u konkretnim slucajevima) beogradskog govora i slenga...... I..... tako..... Sta bi na kraju sa Vigilante-(t)om? [ bttp @ 13.10.2008. 03:55 ] @
Citat: ventura: Meni lično nema ništa ružnije nego kad čujem nekoga ko 15 godina živi u Beogradu, a govori kao da je juče stigao iz šira okoline Knina. To je meni na neki način neki vid nepoštovanja prema domaćinima, Po meni to nema veze sa poštovanjem ili nepoštovanjem već je to čista glupost odnosno nesposobnost prilagođavanja/napredovanja. Ako neko ne može da nauči da unapredi svoj govor, šta uopšte taj čovek može? Znači radi se o upgradeu odnosno radu na sebi. A te priče "osećam se glupo da menjam svoj (iz)govor" jer "šta će reći moji zemljaci kad čuju da govorim drugačije" (lepše od njih), mislim stvarno - to su priče za debile. Šta nekog briga šta misle drugi (iz njegovog rodnog sela), ako taj neko želi da se unapredi i ujedno prilagodi svom novom okruženju. Ako se oseća glupo stvarno i jeste glup, bez obzira na to šta drugi ljudi misle. Oni mu ustvari samo zavide što govori lepše od njih, a taj to ne može da shvati. Citat: DaliborP: A koji su to Beogradski obicaji koje ti dosljaci nece da prihvate? Ja sam mnoge ruzne stvari video u Beogradu... Vaspitanje se stiče u kući/porodici a ne na ulici, tako da ti loši običaji koje spominješ nisu običaji Beograđana već upravo tih došljaka koji su ih poneli iz kuće. Nažalost ti došljaci su u međuvremenu postali Beograđani ali samo po mestu prebivališta, manire su zadržali iz "rodnog kraja". Verovatno bi se "glupo osećali" da odjednom postanu kulturni (ako uopšte imaju pojma o tome), jer bi im se "zemljaci" smejali što u ruci nose papir do najbliže kante za smeće umesto da ga "lepo bace" na sred ulice - kao što su uvek i radili. Već sam ranije govorio o tome kako oni ustvari više nemaju čemu da se prilagode jer je njihova (ne)kultura postala beogradski mejnstrim. Citat: žutokljunac: E moram i ja da se uključim, pošto sticajem ( poslovnih )okolnosti poslednje dve godine živim u Sarajevu... ...Ja na primer ne da ne želim da usvojim neku reč, nego ne mogu ni da gledam bosanske televizije jer me toliko iritiraju. Beograđani u ex-yu pričaju ubedljivo najlepše, a vi možete da se durite i bunite koliko hoćete. Primer kako pametan čovek ne može da se unazadi jer ne želi, za razliku od glupog koji ne želi da se unapredi iz istih razloga (ne može, pa onda kao namerno neće). Što se tiče p(j)esama, to je već nešto drugo, jer ijekavica u pesmi zvuči nekako romantičnije, makar ona hrvatska varijanta. Pesme su nešto drugo od svakodnevnog govora i te dve primene izgovora ne bi trebalo mešati (bar po meni). To su suptilnosti jezika. Glede ijekavice, meni se recimo sviđa kako Hrvatice govore, jer mi to zvuči nekako romantično i zabavno u isto vreme, dok mi recimo Hrvati-muškarci zvuče skroz smešno, pomalo p3derski :) Kao što smo se smejali čitajući Alan Forda, koliko zbog crnog humora toliko i zbog hrvatskog prevoda koji je bio ništa manje zabavan:) S druge strane, bosanski izgovor je očajan (žutokljunac slažem se s tobom), i totalno iritantan (meni lično odvratan - stvar ukusa) Citat: commissar: 2) Godine - odrasla osoba ce teze usvojiti novi dijalekt i saziveti se sa njim, za razliku od deteta koje se rodi tu. Dete ce takodje imati poteskoca, jer ce veci deo vremena slusati oba roditelja koja pricaju inkriminisanim dijalektom. 3) Nemar - ljude prosto zabole sta ko misli o tome kako govore, sve dok je moguca ona najosnovnija komunikacija. Jedni ne obracaju paznju na to kako pricaju, a drugi - opet, ne mare za naglasak svojih sagovornika. 2) Dete neće imati poteškoća, jer ako odrasta u Beogradu, mnogo više komunicira u školi sa vršnjacima i nastavnicima nego sa roditeljima i rodbinom, i uvek će govoriti isto kao i njegovi/njeni drugari(ce) iz škole, jer će želeti da bude deo grupe, a ne da se razlikuje. Tipičan primer prirodnog (zdravog) prilagođavanja okolini i usvajanja nečeg što je de fakto bolje, za razliku od veštačkog opiranja onih koji se "osećaju glupo da zvuče pametno". Citat: commissar: Ono na sta sam ja bio alergican je naprasno prihvatanje (u konkretnim slucajevima) beogradskog govora i slenga... Zašto bi ti bio alergičan na nečije "naprasno prihvatanje", šta se to tebe tiče? Znači ti imaš pravo da budeš alergičan, a drugi nemaju pravo da budu alergični na "govor zavičaja" po beogradskim ulicama? Kakva glupost! [ Laki_Gen @ 13.10.2008. 08:08 ] @
Citat: Ako neko ne može da nauči da unapredi svoj govor, šta uopšte taj čovek može? Znači radi se o upgradeu odnosno radu na sebi. A te priče "osećam se glupo da menjam svoj (iz)govor" jer "šta će reći moji zemljaci kad čuju da govorim drugačije" (lepše od njih), mislim stvarno - to su priče za debile. Eto u cemu je problem sa nekim beogradjanima, misle da su najpametniji, najbolji, najlepsi. Otkud tebi pravo da odredjujes koji je dijalekt najlepsi i da insistiras da se svi prilagodjavaju njemu? Otkud to da je prelazak na eavicu upgrade? Za nekoga je to downgrade!!! Citat: Šta nekog briga šta misle drugi (iz njegovog rodnog sela), Sta me briga sta mislie ovi novi iz novog sela? Jel' zavisim ja od novih nekako? Ako neko ima problem sa mojim dijalektom, jednostavno cu ga zaobici, ako je u pitanju posao, onda je to cist primjer diskriminacije. Cista je glupost insistirati da su sve pridoslice iz sela i to jasno govori o osobi koja na tome insistira. Visa klasa, beogradska kultura, aha. Na rubovima Beograda imate mnogo sremaca koji govore nekim svojim dijalektom i koji svaki dan dolaze u grad. Jel' bi i oni trebali da mjenjaju dijalekt? @dr mabuse: Koliko se ja sjecam, sigurno je tamo vec nekih godinu, mozda i vise. Jedno vreme je bio parkiran i srebrni bmw (mnogo mi se svidjao). Malo vise kod onih kafica je uvjek parkirano nekoliko novih mercedesa, neki dzip, audi. Koliko mi se cini, tamo se placa parking, ali oni stoje tamo i ujutro i popodne (crni mercedes E 320 je maltene uvjek tamo). Dal' placaju mobilnim iz kafica :-) ili je tamo neka vrsta zabranjene zone parkinga za obicne smrtnike? [ DaliborP @ 13.10.2008. 09:16 ] @
Citat: bttp: Po meni to nema veze sa poštovanjem ili nepoštovanjem već je to čista glupost odnosno nesposobnost prilagođavanja/napredovanja. Ako neko ne može da nauči da unapredi svoj govor, šta uopšte taj čovek može? Znači radi se o upgradeu odnosno radu na sebi. A te priče "osećam se glupo da menjam svoj (iz)govor" jer "šta će reći moji zemljaci kad čuju da govorim drugačije" (lepše od njih), mislim stvarno - to su priče za debile. Znaci prelazak na beogradski "govor" je po tebi napredak i upgrade ?!? Hahahaha pa covece da li si svestan da je upravo ova tvoja prica - prica za debile. U ozbiljnoj terminologiji ovo sto pricas potpada pod elemente fasizma a smesna realnost je da ti ustvari nemas pojma sta pricas. Pravi predstavnik male provincije zvane Beograd sirokih kosmopolitskih shvatanja. Citat: Vaspitanje se stiče u kući/porodici a ne na ulici, tako da ti loši običaji koje spominješ nisu običaji Beograđana već upravo tih došljaka koji su ih poneli iz kuće. A koji su to "beogradski" obicaji o kojima svi ovde pricaju? Kako se ponasaju ta domorodacka elita? Pitao sam za primer, mislim toliko price o beogradskoj kulturi pa daj reci nesto, iznenadi me. Ili je ta kultura nestala u tragovima, odrzavate je samo ti i jos neka mala grupa ljudi? [ Deep|Blue @ 13.10.2008. 09:35 ] @
neverovatno....
ajde ponovo procitajte ovu temu od prve strane. od podrzavanja/nepodrzavanja vigilantea u prve 2 stranice, rasprava prelazi na tipicnu beogradsku ksenofobiju. mozda ne bi bilo lose odvojiti ove postove u posebnu temu da se ne mesa sa saobracajnom nekulturom pojedinaca inace, upadljivo mi je par izjava ovde. 1- nepravilno parkirana vozila su iskljucivo vlasnistvo seljaka iz krcelica donjih (fiktivno selo bez asfaltnih puteva udaljeno 151km od beograda) 2- prihvatanje "beogradskog" govora je vid unapredjivanja sebe kao licnosti 3- cim neko ne koristi beogradski govor on je zatucani seljak iz neke selendre sirom ex sfrj 4- prelazak sa boegradskog na neki drugi govor je degradacija ili retardiranje licnosti 5- neko ko je u beograd dosao pre 10 godina se uvek oseti pozvan da komentarise ko je koliki beogradjanin 6- cim predjes u neki grad (sem ako ne prelazis iz beograda u neki drugi grad) moras da predjes na njihov nacin ponasanja, govor, obicaje... jer zadrzavanje svojih osobina predstavlja retardiranost, vredjanje domacina, glupost, nemanje zelje za napredovanje, 7-Beograd je METROPOLA 1* bas me zanima koje su reg tablice vozila koja se nepropisno parkiraju, nesto ne primecujem da su to tablice pa, ru, sa, va, ue, ca, kv; vec su najcesce bg tablice. dakle beogradjani prave sranja sami sebi. stoga ne vidim odakle ta negativna energija prema stanovnicima krcelica donjih i ostalih nabrojanih gradova koji samim svojim dolaskom u bg izrazavaju nepostivanje beograda i "starih beogradjana". generalno problem parkinga je karakteristican za jezgro svakog iole veceg grada, a u srbiji to je postalo hronicno, jer je i dalje moguce da napravite zgradu sa 100 stanova bez ijednog obezbedjenog parking mesta. 2* beogradski govor. u biti beogradski govor i ne postoji, a ako cemo da posmatramo nacin govora starih beogradjana to uopste nije toliko savrsenstvo kako vama izgleda. mozemo da pogledamo drugi nacin govora tkz. "beogradsko zavijanje" (tip govora kad se koristi karakteristicno beogradsko zavijanje, da bi osoba doseljena pre 3 dana dokazala da je veci beogradjanin od osobe koja se doselila pre 2 dana.) koji je izuzetno ruzan tip govora. stoga ne vidim kako je to nacin da unapredim samog sebe. 3* ovo je vec dokazivanje beogradske ksenofobije. zasto neko ko drugacije govori mora da dolazi iz neke rupcage. za vasu informaciju knin je sasvim fin i urbanizovan mali gradic sa nekih 15000 stanovnika. inace kninjani nemaju toliko upadnjiv akcent. zagreb je grad sa preko milion stanovnika. split 400000, sarajevo 400000, skopje 600000, frankfurt na majci oko 7 miliona, a beograd oko 2 miliona. u vecini ovih gradova, niko vas nece osudjivati ako govorite drugacije od domorodaca (ako izuzmemo nacionalne netrpeljivosti), ipak u beogradu cim imas malo drugaciji akcent, odmah si zatucanko iz neke mahale u unutrasnjosti ili dosljak iz neke zabiti sirom ex sfrj. kao sto rekoh kninjani nemaju jak akcent za razliku od zagrebcana, benkovcana, sarajlija, leskovcana, nislija, vranjanaca ... koji su jako upadljivi jer njihovi stanovnici uglavnom tesko menjaju akcent. moj maternji je hrvatski i imam tu sposobnost da jako brzo menjam akcent. ziveo sam u dosta gradova sirom sfrj i nije mi problem da se prebacujem sa jednog dijalekta na drugi. ekavicu koristim vec 15 godina, ali mi je potrebno oko 2-3 minuta da se vratim na ijekavicu. tu moju sposobnost uopste ne smatram kao potencijalno napredovanje u razvoju svoje licnosti zbog prihvatanja obicaja sredine u kojoj se nalazim, vec kao moj dar za jezike. moj rodni grad uopste ne smatram za selendru, stavise mnogi gradovi bi mogli biti proglaseni za selendre u poredjenju sa njim. 4* ovo je tek izraz razvijenosti visek nivoa ksenofobije i sovinizma kod pojedinaca. ako je neprihvatanje domorodackog govora znak nepostivanja domorodaca i sopstvene retardiranosti, zasto je onda beogradjanima dozvoljeno takvo blacenje domorodaca? 5* ovakva prepucavanja vec postaju dosadna. ako je beograd pre 100 godina imao nekih 80000 stanovnika, onda mu skoro 2 miliona beogradjana ispadaju dodjosi, pridoslice .... 6* zbog cega bi ovo moralo da bude tacno. zanimljiva mi je cinjenica da preko 50% taksista u njujorku ne govori engleski (da navedem da nisam siguran za cifru, ali je veeelika). Asimilacija je prirodan proces cije trajanje zavisi od pojedinca. istovremeno raznolikosti tog pojedinca obogacuju sredinu u koju dolazi. 7* beograd je daleko od metropole. da bi dostigao taj ideal metropole, bg bi morao da preraste u multikulturalnu i multinacionalnu sredinu, a kao sto vidimo na primeru nekih beogradjana, takvo ponasanje je u beogradu nepozeljno. [ Lesli Eldridz @ 13.10.2008. 10:06 ] @
Nije metropola nego svet, vid'o sam ja transparente. Iste takve mozes da vidis u Njujorku. Nose ljudi, kaze Njujork je svet. Frustrirana masa.
Isti je Beograd svet k'o i Drćevac. Turska kasaba. Sta to ima u BG (sem bilmeza sakupljenih sa qrca i konopca iz svih ex SFRJ republika) sto u Drćevcu nema, a da to nisu kulturne ili sportske manifestacije? O tzv starosedeocima tek ne treba trositi reci. Srbima je dok su bili Turci i tako bilo zabranjeno da zive u gradovima, osim na jugu Srbije, znaci Nis, Vranje i okolna "urbana" za ono vreme mesta u kojima su Srbi ziveli zajedno sa Turcima i bavili se gradjanskim zanimanjima. Ostali su pozvereno ziveli po sumama u nekim kolibama od slame i jeli gloginje, k'o Crni Gruja, a u BG dolaze tek sa Karadjordjem. Jaki starosedeoci. Sve elita i velikaši. Ali kakve sve to ima veze sa bogougodnim delovanjem svesne omladine koje se ogleda u nerviranju bolesnih degenerika tako sto se upropascavaju njihovi fetiši? [ ventura @ 13.10.2008. 10:08 ] @
Citat: DaliborP: Znaci prelazak na beogradski "govor" je po tebi napredak i upgrade ?!? Možda nije napredak, ali je sasvim normalna stvar. Ako živiš 15 godina u Londonu pričaćeš sa Engleskim akcentom, ako živiš u Sidneju pričaćeš tamošnjim, ako živiš na jugu USA imaćeš hillbilly akcenat, i to je sasvim normalna stvar. Neprirodno je da se neko toliko trudi da zadrži stari akcenat, verovatno u pokušaju da dokazuje nekome nešto, što je po meni neprirodno da se neko toliko trudi oko toliko nebitne stvari. [ DS_Store @ 13.10.2008. 10:16 ] @
Hajde prekinite više sa oftopičarenjem, smorili ste za medalju. Sada se prepirete oko mesta obitavanja i naglasaka a za par strana ćete brojati krvna zrnca.
[ vladd @ 13.10.2008. 11:18 ] @
Kako se lakomisleno, iz cistog nevaspitanja predje na neke etnoloske detalje, i dodeli im se prioritet.
Potpuno je sve jedno da li je pojedinac rodom iz sela ili iz velegrada, ako je vaspitan, uvazavace i sebe i druge. Ako je dripcina, potpuno je nevazno gde je rodjen. Mislim da je bahato ponasanje odlika dripaca, a ne korisnika nekog dijalekta ili narecja. Gradjanska(ili seoska, kako vam drago) "neposlusnost" i bunt protiv primitivizma, bahatosti i oholosti koja prerasta u asocijalno ponasanje(u gradu vidljivo, recimo, i po nacinu parkiranja), je potpuno legitimna stvar, ako sistem lose funkcionise. Poz. [ commissar @ 13.10.2008. 11:30 ] @
Citat: bttp: Zašto bi ti bio alergičan na nečije "naprasno prihvatanje", šta se to tebe tiče? Znači ti imaš pravo da budeš alergičan, a drugi nemaju pravo da budu alergični na "govor zavičaja" po beogradskim ulicama? Kakva glupost! Zato sto su takvi ljudi po meni "popapuceni opanci", zato sto imam pravo da budem, isto kao sto drugi imaju pravo da budu alergicni na govor zavicaja, a zavicajce smatraju "ljaljanima". Jasnije? [ Lesli Eldridz @ 13.10.2008. 12:35 ] @
Beograd moze da bude svet samo kad se bez problema u njemu odrzi pederbal, i kad u njemu moze da prica ko kako hoce a da se infantilni pojedinci ne smejulje, gurkaju i namiguju. Sto se akcenta tice, za koji su se neki uhvatili, bas neprihvatanje akcenta je pokazatelj nefrustriranosti. Kad se doseli covek u novu sredinu on treba da prihvati socijalno prihvatljivo ponasanje u toj sredini, pa recimo u urbanoj sredini nece da pljuje gde stigne ili da baca smece ili da parkira kao u njivi, a ko kojim akcentom prica isti jezik, koga briga, dok se svi razumeju. To se samo nesigurni trude da ne strce iz mase, pa se trude da se uklope, i onda na primer slusaju cecu velickovic kad je to in, ili kupuju neke dzipove, a one koji su sigurni u sebe za masu zabole uvo, kao i za njene "vrednosti" .
[ DaliborP @ 13.10.2008. 12:53 ] @
Citat: ventura: Možda nije napredak, ali je sasvim normalna stvar. Ako živiš 15 godina u Londonu pričaćeš sa Engleskim akcentom, ako živiš u Sidneju pričaćeš tamošnjim, ako živiš na jugu USA imaćeš hillbilly akcenat, i to je sasvim normalna stvar. Neprirodno je da se neko toliko trudi da zadrži stari akcenat, verovatno u pokušaju da dokazuje nekome nešto, što je po meni neprirodno da se neko toliko trudi oko toliko nebitne stvari. Mesas babe i zabe. Ako zivim u Londonu pricacu engleski jezik, a ne srpski a normalno je da se engleski jezik izgovara sa drugacijim akcentom, sigurno neces da izgovaras po Vuku, dakle to vazi za ljude kojima engleski jezik nije maternji. Ovde se radi da i Beogradjani i ovi sa strane pricaju ISTIM jezikom a razlicitim akcentom, isto kao sto neki Skot prica skotskim akcentom a zivi preko 20 godina u Londonu. Ili kao sto prica Irac koji zivi u Njujorku 15 godina i nece ga nikad promeniti. Sta je tu toliko cudno ili nenormalno? [ bttp @ 13.10.2008. 13:41 ] @
Citat: Deep|Blue: 2- prihvatanje "beogradskog" govora je vid unapredjivanja sebe kao licnosti 3- cim neko ne koristi beogradski govor on je zatucani seljak iz neke selendre sirom ex sfrj 4- prelazak sa boegradskog na neki drugi govor je degradacija ili retardiranje licnosti Nije stvar u "beogradskom" izgovoru već u pravilnom izgovoru/izražavanju tj. dikciji. To što je "beogradski" izgovor najbliži pravilnom, žao mi je ako nekog vređa ali je tako. To je ujedno odgovor i na 4. tezu. Nije stvar u prelasku sa "beogradskog na neki drugi" već sa pravilnog na nepravilni. Kad uspete da mi dokažete da, recimo na medijima (npr. spikeri), može da govori kako ko hoće i da je svaki akcenat i izgovor prihvatljiv - da ne postoji standardna dikcija, onda ćete me ubediti i u to da ne postoji pravilan i nepravilan govor već da su svi u suštini jednaki. To je čista glupost. Citat: commissar: Zato sto su takvi ljudi po meni "popapuceni opanci", zato sto imam pravo da budem, isto kao sto drugi imaju pravo da budu alergicni na govor zavicaja, a zavicajce smatraju "ljaljanima". Aha, a ako prihvate pravilniji izgovor malo kasnije onda neće biti "popapučeni opanci"? Ili ne smeju uopšte da ga unapređuju? Koji je po tebi optimalan vremenski period u kome neko može da unapredi svoj izgovor a da ne bude istovremeno "popapučeni opanak"? [ Shadowed @ 13.10.2008. 13:50 ] @
bttp, zanimljivo je da sam promenu nacina govora gde se pocelo "ne" vezivati za glagol (neidem, neradim, ne...) primetio upravo u Beogradu, a ziveo sam i u njemu i van njega. Postojalo je pravljenje te greske i ranije, ali je postalo izuzetno popularno negde u periodu '99-'02 a onda i nastavilo da egzistira i ostalo jedna od najcescih gramatickih gresaka danas (uz odvajanje "ne" od prideva sto je proisteklo iz prethodnog).
[ jablan @ 13.10.2008. 14:09 ] @
Citat: bttp: To što je "beogradski" izgovor najbliži pravilnom, žao mi je ako nekog vređa ali je tako. Ti se i posle one teme usuđuješ da deliš lekcije iz srpskog jezika... Šta kažeš da se malo informišeš pre nego što počneš da seješ ovakve mudrosti po forumu? Ili su svi "stari Beograđani" po definiciji u pravu? [ dexxx @ 13.10.2008. 15:01 ] @
Meni nije jasno zasto se na ovom forumu osecaju ugrozeno oni koji nisu iz Beograda???
Jel parkirate nepropisno??? NE? Onda nema frks! Ako je odgovor DA, cuvajte se urbanog osvetnika, bez obzira odakle ko bio. Mislim da je to poenta ove citave price. Da li neko podrzava to cinjenje, ili ne, to je tema o kojoj treba raspravljati... a ne o tome ko je odakle. Znate onu staru...u svakom zitu ima kukolja. [ bttp @ 13.10.2008. 15:07 ] @
"...Sintaksa, dikcija, kolokvijalni govor, akcenat, govorni stil – samo su neke čvorne tačke u kompleksnom diskursu individualnog govora koji se kao ogledalo opšte kulture pojedinca prestao negovati na većini naših medija. Radio program nije izuzetak, tako da omaške koje se svakodnevno mogu čuti posledica su višegodišnjeg društvenog, političkog i kulturnog propadanja.
Jedno neobavezno i lagodno odnošenje prema pitanju govora, tehnika “lako ćemo” dovela je do toga da se neadekvatno edukovani ljudi guraju pred mikrofon. Radijskom voditelju ili novinaru-reporteru nije potrebno akademsko filološko obrazovanje. Potrebno mu je, ipak, solidno poznavanje maternjeg i njegove estetike. Sposobnost da jasno, gramatički korektno i smisleno kaže ono što se od njega/nje zahteva pretpostavka je ulaska u radijski posao ispred mikrofona. Edukativna funkcija radijskog programa koja je bačena u zapećak, leži upravo na planu jezika i govorne kulture. Naša populacija je prilično nepismena i neobrazovana, bez poznavanja jezičkog standarda, dok visok procenat mlađih od 30 godina nije u stanju ni da korektno izgovori malo složeniju rečenicu. Plasirati istu takvu jezičku (ne)kulturu u radijskom programu proizvodi dvostruku štetu: srozava nivo emitovanog programa i vrši dalju permanentnu kontaminaciju svakodnevne kulture..." [ Lesli Eldridz @ 13.10.2008. 15:39 ] @
Odlicno, sede i ucene glave su rekle svoje i zapisale u knjige starostavne, ja se na njihovom mestu sa tom fukarom i gadom ne bih ni druzio, i sad neka idu da skinu plasticne zube, a ljude neka ostave na miru da pricaju kako hoce, sve dok se razumeju. Ne vidim da nekome od kriticara koji se zgrazavaju nad fukarom smeta da uzima pare od tih prljavih, zlih i nepismenih. Majku ti bozju, ta budite principijelni i prekinite svaki kontakt sa njima, kao neki. A ne da ih drpate za sve i svasta, a ovamo ih se gnusate. Inteligencija moja srpska, medju sljivama, o kojoj je pisao cika Arcibakd Rajs pre sto godina.
[ dr mabuse @ 13.10.2008. 16:25 ] @
Citat: DaliborP:Zabanjeno pevanje drugim akcentom osim Beogradskim, ijekavica kaznjiva u javnosti?. A povodom šlager pevača čitaj ovo: Citat: - Velike godišnjice nanovo osvetljavaju ne samo pesnika, već i ukupni pesnički i kulturni kontekst - kaže u razgovoru za **Novosti** Nenad Grujičić, direktor **Brankovog kola**, doživljavajući Branka večitim mladićem starog stabla srpske poezije i jezika. - Pesnik koji će napisati svega 54 pesme ne doživevši ni trideset godina. Ali, na Brankove stihove urađeno je više od 90 muzičkih kompozicija. To govori o genijalnosti Branka i neponovljivoj lepoti njegovog dara. Počev od Josifa Marinkovića i Isidora Bajića, preko Stanojla Rajčića i Petra Konjovića, pa sve do Svetislava Božića i LJiljane Petrović nastala je bogata lepeza jedinstvene muzičke pletenice Brankove lirike. Godišnjica je po Grujičiću i prilika da se ukaže na nehajne i neodgovorne udare na Branka i njegovu liriku, kojih je, kako kaže, bilo i ranije. - Najnoviji slučaj zaslužuje precizniji osvrt - ističe Grujičić. - Reč je o poznatom kompozitoru Korneliju Kovaču koji po drugi put deformiše Brankovu liriku i, u saradnji sa Zdravkom Čolićem, iznosi u javnost izvitoperene Brankove stihove. Stihove **ao, nono bela/voda te odnela,/pa meni donela**, naprasno su ijekavizirani, čime je razbijena idealna forma stiha i pesme. I, ne samo to. [ Laki_Gen @ 13.10.2008. 16:32 ] @
Nema smisla vise raspravljati o akcentu. Neki razlicitost nikada nece prihvatiti kao normalnu i meni ne pada na pamet da se ubjedjujem sa njima. Nekoliko puta sam doziveo prozivanja zbog jekavice i akcenta i dva puta se zavrsilo na veoma los nacin (po genijalce ekavicare). Dosta mi je toga.
Da se vratimo na temu. Danas je opet bio nekakav kolaps u saobracaju. Iz Cvijiceve se nije moglo u Takovsku, a Kraljice Marije (bivsa 27. Marta) je djelimicno sluzila za parking. Desna traka u smjeru ka Dzordza Vasingtona na potezu od masinskog, pa sve do poreske uprave je maltene bila komplet zauzeta parkiranim autima. Isti slucaj kao sa Bulevarom. Neki likovi vozili tramvajskim sinama, skretanje desno u poprecnu ulicu je opasnije od ruskog ruleta. Em ih ne vidis od parkiranih auta, em se voze kao manijaci. Na onom ostrvcetu kod "Tramvaja" bio parkiran krs od golfa. Da sam ranije stigao, popeo bih se ja onde, ali eto.... Ako "Osvetnik" cita ovaj forum ne bi bilo lose da krene da farba aute i u Kraljice Marije. Kreni tramvajskim sinama i niko nece ni primetiti sta radis dok ne prodjes, a oni iz kafica ne primjete da su dobili novu saru. Uvjek mozes pobjeci u one poprecne ulicice ako te primjete. Bas sam prilicno bio iznerviran danas. [ popadinica @ 13.10.2008. 16:49 ] @
Citat: To što je "beogradski" izgovor najbliži pravilnom, žao mi je ako nekog vređa ali je tako. To prema jednom lingvisti koji je skoro gostovao na tv-u uopste nije tacno. Po njemu govor u okolini Valjeva ili eventualno Uzica je najblizi pravom "srpskom" akcentu, ako tako nesto i postoji. Inace, meni se taj akcenat svidja, nekako vuce malo na bosanski. Za beogradski akcenat je rekao da nije nista pravilniji od npr. leskovackog, pirotskog ili vranjanskog akcenta. E sad, sto nekima to ne odgovara... [ žutokljunac @ 13.10.2008. 17:15 ] @
Osećam se kao svojevremeno u JNA gde svi kad čuju da si iz Beograda imaju poseban pik. Inače su oni između sebe veoma solidarni, sve zema do zeme...
A za osvetnika... Poruka mom dragom osvetniku - pevajte, skačite, lomite i ludujte a ti osvetniče uzmi motorno ulje i za.jebavaj se! [ DaliborP @ 13.10.2008. 17:17 ] @
Citat: dr mabuse:A povodom šlager pevača čitaj ovo: Da, stvarno nista strasnije nisam odavno procitao, zamisli, usudio se da obradi pesmu i to na ijekavici. Pa gde ide ovaj svet, potpuno nepostovanje beogradskih obicaja i kulture... [ bttp @ 13.10.2008. 17:27 ] @
Citat: žutokljunac: Osećam se kao svojevremeno u JNA gde svi kad čuju da si iz Beograda imaju poseban pik. Inače su oni između sebe veoma solidarni, sve zema do zeme... I ne samo u JNA, nego svuda, pa i kao što si primetio - i na ovom forumu :) A što se tiče beogradskog stila samo još par citata preuzetih sa drugog foruma: "Beogradski stil je književni jezik koji su razvili beogradski književnici i književni kritičari (Bogdan Popović, Ljubomir Nedić, Jovan Skerlić) u prvoj polovini dvadesetog veka, i neka vrsta preteče kasnijeg našeg književnog jezika oličenog Pravopisom. On se, za razliku od ranijeg načina pisanja, malčice otrgao od raznih dijalekata i stvorio jednu vrstu književne norme (tj. ovi književnici modernisti su je stvorili), koja će kasnije postati srpsk(ohrvatsk)i književni jezik. On se odlikuje jasnim izrazom, bez mnogo lirskih kićenja, ekavskim izgovorom i dr." "Beogradski stil - naziv kojim se oko 1900. godine označavao jezik intelektualnih krugova u Beogradu. Jovan Skerlić je Bogdana Popovića nazvao njegovim osnivačem. Prema Skerliću, odlike tog stila su: preciznost, konciznost, otmena uprošćenost, ubedljivost i prirodnost. U stvari, to je intelektualni izraz koji se u srpskoj književnosti začinjao i stvarao tokom poslednjih decenija XIX v. u srbijanskoj ekavskoj sredini. U njegovoj osnovi nalazi se ekavski izgovor i leksičko-semantičko bogatstvo narodnog jezika zapadne Srbije (Valjevo, Šabac)." http://www.vokabular.org/forum...p?topic=1345.msg10756#msg10756 [ Lesli Eldridz @ 13.10.2008. 17:41 ] @
Citat: bttp: I ne samo u JNA, nego svuda, pa i kao što si primetio - i na ovom forumu :) Sta da radis, a sve to nicim izazvano. Mora da je u pitanju zavist. [ Emil Ranc @ 13.10.2008. 17:47 ] @
Ovde niko nije napadao Beograđane kao takve, niko nije napadao ljude samo iz razloga što su rođeni u Beogradu, ili samo iz razloga što imaju korene u Beogradu 100 godina ili samo iz razloga što su došli pre dve nedelje tu da žive. Niko nije napadao normalnog, prosečnog čoveka Dorćolca, Novobeograđanina, Čuburca, Žarkovčana... nebitno.
Ovde smo samo ukazivali na to kako je neopravdano uzdizanje nečeg svojeg uz odbacivanje drugačijeg, stranog i gledanje prema njemu sa omalovažavanjem, čista ksenofobija i malograđanština. I zabole me za sve te kretene iz unutrašnjosti, iz JNA i iz ostalih pički materina koji se izdrkavaju na (ne)dužnim Beograđanima. To što su oni možda kreteni, ne znači da neki od vas nisu ksenofobi koji ne vide dalje od svojih uzdignutih noseva. I još nešto: pa taman da je za sve loše u Beogradu, loše parkiranje, krave u vecejima, tone kupusa na terasama, pušenje u liftu, parkiranje na pešačkom ostrvu, PET flašice u Savi, taman da je za sve to kriv onaj dođoš ijekavičar traktorista iz Donjih Pičkovaca, pa i da se tog dođoša rešimo, ali i onda, ali i onda će Beograd ostati prljav grad, duševno prljav grad, uz ljude koji svet oko sebe posmatraju kao pojedini „istinski Beograđani“ na ovom forumu. [ popadinica @ 13.10.2008. 18:00 ] @
Citat: bttp U njegovoj osnovi nalazi se ekavski izgovor i leksičko-semantičko bogatstvo narodnog jezika zapadne Srbije (Valjevo, Šabac) Znaci u pravu bese onaj lingvista koga sam pomenula. Beogradski intelektualci preradili narodni jezik. Jovan Skerlić nazvao Bogdana Popovica osnivacem "Beogradskog stila". Dakle taj Beogradski nacin izgovora osnovao je neki Bogdan Popovic i jos par intelektualaca? I to preradivsi "leksičko-semantičko bogatstvo narodnog jezika zapadne Srbije (Valjevo, Šabac)" Znaci par boema osnovalo "jezik" kojim se tolilko ponose beogradjani i koji mi svi ostali, pa i stanovnici "leksičko-semantičko bogatog kraja zapadne Srbije (Valjevo, Šabac)" treba da overucke prihvatimo. Treba snimiti film gde Bogdan Popovic u nekoj kafancini osniva Beogradski stil: "Treba govoriti precizno, hik, konciztentenoo, hik, otmennnooo uporosssceno,hik...." I opa novi stil je rodjen. Ja na to ne pristajem. Odbijam da govorim "precizno, koncizno, otmeno uprošćeno, ubedljivo i prirodno" !?!?!? hihi :) [ dr mabuse @ 13.10.2008. 18:04 ] @
Citat: DaliborP: Da, stvarno nista strasnije nisam odavno procitao, zamisli, usudio se da obradi pesmu i to na ijekavici. Pa gde ide ovaj svet, potpuno nepostovanje beogradskih obicaja i kulture... I pesma, kao ni sam Branko Radičević nemaju neke veze sa Beogradom (fyi čovek je 90% svog života proveo u Austrougarskoj) i 'beogradskim'. Sećam se da se nešto i bunio šta to ljudima smeta što je on otpjevao, kao i što je i Kebi bilo čudno šta je tu loše što je 'obradio' Stounse i 'Paint it black'. Možda bi šlager pevač nešto i shvatio (zajedno sa DaliboromP) kada bi čuo da niko, ama baš niko, ne peva njegovu pesmu kao 'Pevam danju, pevam noću..' kao da se sve druge pesme sa zapadnih prostora SFRJ pevaju u originalu, na ijekavici. Kad već spomenuh Kebu i 'obradu', sećam se da je odvalio i da se on ne bi bunio kad bi Stounsi obradili neki njegov hit :-) Pardon, projekat. @Laki: nema crne 607-ce, i ja sam danas prošao namerno tuda, i ništa... brinem se da mu se nije nešto desilo. A evo i mesta a čini mi se i možda i uslikanog auta na ostrvcu: [att_img] [Ovu poruku je menjao dr mabuse dana 13.10.2008. u 19:27 GMT+1] [ bttp @ 13.10.2008. 18:42 ] @
Citat: popadinica: Ja na to ne pristajem. Odbijam da govorim "precizno, koncizno, otmeno uprošćeno, ubedljivo i prirodno" !?!?!? hihi :) Tvoj izbor i, rekao bih, tvoj problem. Citat: Emil Ranc: Ovde smo samo ukazivali na to kako je neopravdano uzdizanje nečeg svojeg uz odbacivanje drugačijeg, stranog i gledanje prema njemu sa omalovažavanjem, čista ksenofobija i malograđanština. U mom slučaju nije u pitanju "moje vs. tuđe" nego "dobro vs. loše" ili "ispravno vs. neispravno". Ja ne tvrdim za sebe da sam najpametniji i da sam 100% ispravan - daleko od toga - ali sam zato uvek spreman da uočim svoje nedostatke i da ih ispravljam po potrebi, a ne da se pred celim svetom busam u grudi u stilu "pa šta ako sam loš, ako sam nepismen - ja sam takav i ponosan sam na sebe i svoju nepismenost, a svi vi koji me takvog ne prihvatate raširenih ruku i s osmehom od uva do uva ste obični beogradski ksenofobi i malograđani." Urbani osvetniče - samo napred! [ DS_Store @ 13.10.2008. 18:54 ] @
dr mabuse, da li je to ugao Kraljice Marije i Ruzveltove?
Inače, ul. Kraljice Marije dobila je ime po konaku koji se nalazi niže, pri Despota Stefana, iznad Insituta za kožne bolesti. Taj deo ulice sve do Parking servisa je ipak zadržao ime 27. Marta, upravo zbog PS, da ne bi menjali adresu i sve što ide uz to. Ostatak ulice do Mašinca i Instituta za fiziku dobio je novo ime, dakle deo ulice na suprotnom kraju od onog u kome je konak. Srbija™ [ Laki_Gen @ 13.10.2008. 19:04 ] @
Jeste, to je taj ugao. Na tom ostrvcetu sam danas video crvenog golfa II u stanju poluraspada, moguce da je baja pao sa konja na magarca!? Mozda nije imao za ratu za lizing?
Cek, to znaci da je ta ulica bukvalno podeljena na dvije? Jedno je 27-og, a drugi, gornji deo je postao Kraljice Marije? Jos se ja cudim sto bilmezi ne skidaju table sa natpisima ili sto ih barem ne poduplaju kao u 29-og (Despota Stefana). [ žutokljunac @ 13.10.2008. 19:13 ] @
@ Emil
Jeste izdrkavaju se nad nama. Kad sam ja bio u vojsci bile svi živi narodi i narodnosti i tad su bili u modu gitara, biciklice i tarzanka. Gitara je kad mu dok spava staviš papirić između prstiju na rukama i zapališ pa žrtva maše rukama da bi ugasio i svira gitaru. Biciklice, isto to samo na nogama pa se vozi biciklo, a tarzanka kad mu staviš na grudi pa se jadan lupa da ugasi. I tako jedan iz Prijedora zapali meni biciklicu, beogradskoj pič.kici. Sutra uveče ja lepo uzmem onaj zipo benzin i oblijem ga celog od glave do pete. Goreo je kao božićna jelkica. Nije više nikad pomenuo izraz beogradska p.... Treba taj pokret ozakoniti. Evo neka se zove Narodni pokret urbanih beogradskih osvetnika. Nešto kao nevladina organizacija, sa posebnim osvrtom na džipove i popustom od 25% na benzin i sve naftne derivate. [ commissar @ 13.10.2008. 19:36 ] @
Citat: žutokljunac: @ Emil Jeste izdrkavaju se nad nama. Kad sam ja bio u vojsci bile svi živi narodi i narodnosti i tad su bili u modu gitara, biciklice i tarzanka. Gitara je kad mu dok spava staviš papirić između prstiju na rukama i zapališ pa žrtva maše rukama da bi ugasio i svira gitaru. Biciklice, isto to samo na nogama pa se vozi biciklo, a tarzanka kad mu staviš na grudi pa se jadan lupa da ugasi. I tako jedan iz Prijedora zapali meni biciklicu, beogradskoj pič.kici. Sutra uveče ja lepo uzmem onaj zipo benzin i oblijem ga celog od glave do pete. Goreo je kao božićna jelkica. Nije više nikad pomenuo izraz beogradska p.... Treba taj pokret ozakoniti. Evo neka se zove Narodni pokret urbanih beogradskih osvetnika. Nešto kao nevladina organizacija, sa posebnim osvrtom na džipove i popustom od 25% na benzin i sve naftne derivate. Jesi se trudio da iskarikiras tekst ili si nepismen? Citat: Shadowed: bttp, zanimljivo je da sam promenu nacina govora gde se pocelo "ne" vezivati za glagol (neidem, neradim, ne...) primetio upravo u Beogradu, a ziveo sam i u njemu i van njega Ima jos krs primera: "evo sam", "ne mogu" sa naglaskom kao za 3. lice mnozine, kad se koristi u prvom jednine i sl...... Ko ce se svega setiti...... [ žutokljunac @ 13.10.2008. 19:43 ] @
Al´si odmah skočio da ispraviš. Zeza me konekcija. Šta ćeš kad trenutno nisam u metropoli. E Valjevac, Valjevac ...
[ commissar @ 13.10.2008. 19:49 ] @
Konekcija prokleta! ;)
Dobro je kad nisam Valjevcanin (jos jedan od bisera beogradskog govora, sad se setih). [ Floyd @ 13.10.2008. 20:11 ] @
Ja sam posle par dana u Beogradu primetio da malo drugacije pricam. Ne nesto posebno, ali malo odsechnije itd. To nije iz nekih socijalnih razloga ili sta ja znam, jednostavno lako upijam melodichnost jezika. To je jedan od razloga zbog kojih lako uchim strane jezike. Jednostavno lako prihvatam melodiju. Nekim ljudima to ne ide tako lako. Neki ljudi su bolji u necem drugom. Ne vidim razlog za neko veliko uzbudjenje.
[ žutokljunac @ 13.10.2008. 20:12 ] @
Femnoleanla slia ljoduksg mzoga, pemra itsžrainjvau na Cmabrigde Uinervtisjyu, njie btino po kjoem rdeu su sovla solžnea, vžano je smao da su pvro i poljsdenje sovlo na pavrom msetu.
Osatatk mžoe btii u ptpouonm nredu a vi još uevk mžetoe čtitai bez porbemla. Ovo je ztao što ljoduksi mzoak ne čtia skvao sovlo pobesno, ngeo reč kao celniu. Zidvljaućuje zar ne? Sad bih ja tebi pričao kako mi je jedna Splićanka dosađivala i govorila kako mi Beograđani seksi pričamo i kako je to pali, ali neću. [ Laki_Gen @ 13.10.2008. 21:44 ] @
Kad vec pomunu "komsinice". Neko je ranije pomenuo kako mu je sexy naglasak i nacin na koji pricaju Hrvatice, dok ga iritira kada cuje da tako pricaju muskarcia (Hrvati, naravno).
Eto, neki od vas razmiljaju pogresnom glavom i onda pokusavaju da nam prodaju to kao "naucno" (mos' misliti). Ja mislim da je taj jekavicki govor i tvrdji akcenat daleko muzevniji i da se mnogi beogradjani podsvjesno osjecaju ugrozeno, i zbog toga pokusavaju sve da nas natjeraju da govorimo meko-beogradski. Znate, onaako oteegnuto kao pravi beeogradjanii bre, a la karamela, umjesto, sluasj bikcino pederasta kako testosteron prsti dok pravi baja govori, iz dubine pluca. Meni npr. uopste nije sexy kako Hrvatice pricaju, traume iz mladosti pretpostavljam. Dobijem sasvim suprotnu zelju od zutokljunca. [ dr mabuse @ 13.10.2008. 21:53 ] @
A nee Laki, ne slažem se - cenim da ono na šta je žutokljunac mislio su zagrepčani.
Ako je tako apsolutno se slažem sa sexy izgovorom zagrepčanki i homo-metro izgovoru purgera. :-) Citat: žutokljunac: Sad bih ja tebi pričao kako mi je jedna Splićanka dosađivala i govorila kako mi Beograđani seksi pričamo i kako je to pali, ali neću. [ bttp @ 13.10.2008. 23:14 ] @
Citat: žutokljunac: Femnoleanla slia ljoduksg mzoga, pemra itsžrainjvau na Cmabrigde Uinervtisjyu, njie btino po kjoem rdeu su sovla solžnea, vžano je smao da su pvro i poljsdenje sovlo na pavrom msetu. Osatatk mžoe btii u ptpouonm nredu a vi još uevk mžetoe čtitai bez porbemla. Ovo je ztao što ljoduksi mzoak ne čtia skvao sovlo pobesno, ngeo reč kao celniu. Zidvljaućuje zar ne? Ovo bi trebalo objasniti/pokazati onome koji je u lokalizovanom Windowsu tastere OK/Cancel preveo na Potvrdi/Poništi. Citat: Laki_Gen: Ja mislim da je taj jekavicki govor i tvrdji akcenat daleko muzevniji i da se mnogi beogradjani podsvjesno osjecaju ugrozeno, i zbog toga pokusavaju sve da nas natjeraju da govorimo meko-beogradski. Ko tebe na bilo šta može da natera? Posebno tako "muževnog" i tvrdoglavog. Ko bi uopšte želeo nekoga da tera da govori na ovaj ili onaj način? Pa bar to je stvar slobodnog izbora. Ako neko želi da govori i ponaša se kao seljak, a živi u prestonici, nema nikakvih problema. Samo neka se ne poziva na "ljudska i manjinska prava" kada mu se podsmevaju. "You can put lipstick on a pig, it's still a pig" [ Buum @ 13.10.2008. 23:59 ] @
Citat: bttp: Ovo bi trebalo objasniti/pokazati onome koji je u lokalizovanom Windowsu tastere OK/Cancel preveo na Potvrdi/Poništi. Takvih prevoda nema u lokalizovanom Windowsu. OK = U redu Cancel = Otkaži Uzgred, ne razumem zašto se preganjate oko toga ko je (ne)kulturniji – Beograđani ili došljaci. Ima svakakvog sveta, počev od dekadentnih Beograđana koji zapišavaju haustore i seru po liftovima, do nekultivisanih pridošlica koji bacaju smeće kroz prozor stambene zgrade ili gaje kokoške na terasi. Poenta je da Osvetnik opravlja sve po redu, ne pitajući za poreklo. [ Srđan Pavlović @ 14.10.2008. 01:54 ] @
@zutokljunac - u vezi onih isprevrtanih slova - da, to je tako, uvezbani citalac koristi leksicko citanje (tzv. "word attacking" metod, posmatra
rec kao neku vrstu "slike" globalno, pa cak i kada su slova isprevrtana), recimo, deca koja tek uce da citaju i jos uvek analiziraju fonem po fonem, i njihovo citanje se zasniva na sukcesivnoj grafemsko-fonemskoj konverziji i onda spajanje u rec - e ta deca bi to vec citala onako kako je napisano. Mi suvise dugo citamo, a plus koristimo i "in advance" kontekstne metode, evo veruj mi da ja nisam ni primetio da si isprevrtao slova, nego tek kasnije mi sinulo :) Inace, jedna dobra demonstracija kako ljudski mozak procesira razlicite tipove informacija, i u kojim stadijumima razvoja. [ timotic @ 14.10.2008. 02:34 ] @
Ako sam dobro upratio, ovo je vec treca tema na kojoj se bttp provaljuje po pitanju jezika.
[ commissar @ 14.10.2008. 06:09 ] @
Citat: Buum: Poenta je da Osvetnik opravlja sve po redu, ne pitajući za poreklo. 8) LOL [ Deep|Blue @ 14.10.2008. 07:59 ] @
@timotic
u pravu si, mada je moguce da je cifra i veca :). prosto covek voli da se svadja Citat: bttp: Ako neko želi da govori i ponaša se kao seljak, a živi u prestonici, nema nikakvih problema. Samo neka se ne poziva na "ljudska i manjinska prava" kada mu se podsmevaju. Citat: bttp: Nije stvar u "beogradskom" izgovoru već u pravilnom izgovoru/izražavanju tj. dikciji. To što je "beogradski" izgovor najbliži pravilnom, žao mi je ako nekog vređa ali je tako. To je ujedno odgovor i na 4. tezu. Nije stvar u prelasku sa "beogradskog na neki drugi" već sa pravilnog na nepravilni. khm, khm, sto mislis bttp, sto li sam ja spominjao beogradski sovinizam i ksenofobizam?! Ako je vec jednom dokazivano da sluzbeni srpski jezik potice iz valjevsko-uzickog kraja, ne znam sto se ponovo poteze ta tema. Pocinjes da se ponavljas sa tvojom "Beograd Ubber Alles" teorijom. I jos jedna opaska po pitanja degradacije uma i duha pri prelasku sa beogradskog na neki drugi jezik, samo bih hteo da te pitam, da li si cuo za izreku "Vredis koliko znas". Prema tome, svako usvajanje novih znanja ne moze biti nazvana degradacijom :) Citat: bttp: Kad uspete da mi dokažete da, recimo na medijima (npr. spikeri), može da govori kako ko hoće i da je svaki akcenat i izgovor prihvatljiv - da ne postoji standardna dikcija, onda ćete me ubediti i u to da ne postoji pravilan i nepravilan govor već da su svi u suštini jednaki. To je čista glupost. Gledas li ti Pink ?! Ako izuzmemo RTS, po TV stanicama se uglavnom koristi koliko-toliko korektna dikcija i gramatika. Naravno da ima i dosta slucajeva gde se voditelji koriste dijalektima. Kad pogledamo radijske voditelje (koji bi inace trebalo da se strogo pridrzavaju gramatickih pravila) situacija postaje jako sarena uzasna. Spikeri ne bi trebalo da govore "kako ko hoce" , ali nazalost cesto to rade. A kad konacno dodjemo do novina ... tu tek nemam reci. Kad veci novinski izdavaci forsiraju sleng, strane reci, nepravilne konstrukcije ... onda zbilja deluje da su lektori postali ugrozena vrsta ili tehnoloski visak. Inace, veliki problem u Srbiji jeste i cinjenica da se u skolama ne forsira upotreba sluzbenog jezika, tako da se po raznim delovima Srbije koriste razliciti dijalekti u skolama. Tako dobijamo npr. vranjance, koji zavrsavaju skole, nemajuci nikakvih dodira sa sluzbenim jezikom. Citat: VenturaMožda nije napredak, ali je sasvim normalna stvar. Ako živiš 15 godina u Londonu pričaćeš sa Engleskim akcentom, ... to je sasvim normalna stvar. Neprirodno je da se neko toliko trudi da zadrži stari akcenat, verovatno u pokušaju da dokazuje nekome nešto, što je po meni neprirodno da se neko toliko trudi oko toliko nebitne stvari Setite se samo skole i casova stranih jezika. Nekim ljudima jezici idu lakse, nekima teze. Pri razgovoru sa nekim, ja mogu da promenim akcent za 2-3 minuta. Sa druge strane, moj prijatelj (benkovcanin) koji je rodjen i odrastao u Benkovcu, ziveo 10 godina u Zagrebu i 14 godina u Beogradu i dalje ne moze da promeni svoj govor u vecoj meri. Ako hoces da ga proglasis zatucanim treba samo da ga cujes kako govori engleski jezik, prosto za plakanje :). Inace ga je ucio u skoli redovno, a i koristi ga relativno redovno posto radi kao inzinjer. I napokon, mogli bi da se vratimo nasim osvetnicima. [ Deep|Blue @ 14.10.2008. 08:29 ] @
Pre pola godine, nastala je tema jednog lika koji je, isfrustiran cinjenicom da ga je neko blokirao na parkingu, da mu niti jedna gradska sluzba nije htela pomoci, da lika nije bilo 40 minuta, seo u auto (dzipce ali nisan patrol cini mi se) i izgurao krivoparkiranog jugica.
Neki su ga slavili, neki pljuvali, ali zbilja ne mogu da vam opisem koliko sam puta bio u takvoj situaciji. Kola su mi uglavnom parkirana u dvoristu, u sirem centru grada. ispred dvorista postoji nekih 14m prostora izmedju stabla i bandere, otprilike moze da se naguraju 3 auta. Problem je sto se pored kapije nalazi prodavnica auto delova i normalno ljudi svracaju autima po delove. E sad, u 98% situacija kad pokusam da isteram auto u periodu od 08-20h, moram prvo da odem u prodavnicu, zamolim nekoga da pomeri auto, vratim se u auto, sacekam da lepo izadju i pomere se ... sve bi to bilo manje naporno da se svi ti ljudi ne parkiraju tako sto blokiraju izlaz iz dvorista, a iza njih stoji 4m slobodnog prostora, gde ne blokiraju nikog. Problem zaustavljanja ispred trafike/kafica/ .. na par minuta, nepropustanja pesaka, preticanja u krivinama ... postaje hronican. Ljudi sve vise divljaju po ulicama, magistralama i niko vise ne obraca paznju na druge, pri parkiranju je maltene postalo nepozeljno da se ubaci u rikverc i ispravi ili skloni auto, a kamoli da se ostavi prostor na trotoaru da prodju pesaci. U auto skolama bi trebalo mnogo poraditi na psiholoskoj edukaciji. A ne da mi moj instruktor voznje kaze da na polaganju obavezno propustam pesake, a kad polozim ne moram. A sto se tice osvetnika, valjalo bi da posle njih, pomenute prestupnike obidju i panduri i napisu im par kazni. A i svima nama ne bi naskodilo, kad bismo obracali malo vise paznje na druge. [ Lesli Eldridz @ 14.10.2008. 08:55 ] @
Citat: bttp: Ako neko želi da govori i ponaša se kao seljak, a živi u prestonici, nema nikakvih problema. Samo neka se ne poziva na "ljudska i manjinska prava" kada mu se podsmevaju. Aj' za ponasanje, to je tacno, ali to oko govora, podsmevanje ama bas nista ne govori o onome kome se podsmevaju, ali govori skoro sve o onima koji se podsmevaju. Seksualna frustracija. Drugo, kakva prestonica? Gde je presto? Donesoste li ga iz sume gde ste na panjevima jeli zlatnim kasikama? Trece, ama moze neka kasaba na obodu civilizacije da bude "prestonica" Jututunije, Liliputa ili Tunguzije koliko god hoce, ama nikad nece da bude svet kolike god transparente nosili arijevci u njoj, sve se podsmevajuci drugima zbog toga sto su drugaciji. [ bttp @ 14.10.2008. 10:04 ] @
Citat: Deep|Blue: I jos jedna opaska po pitanja degradacije uma i duha pri prelasku sa beogradskog na neki drugi jezik, samo bih hteo da te pitam, da li si cuo za izreku "Vredis koliko znas". Prema tome, svako usvajanje novih znanja ne moze biti nazvana degradacijom :) Prvo, ja se uopšte ne svađam već diskutujem. Niti koga vređam niti šta slično, a ako nekog vređaju moji stavovi per se - šta mogu :) Deep|Blue, sa ovim što si rekao se slažem i nije u tome bila poenta. Ja mogu da se zezam sa svojom ženom i da pričam purgerski non stop i da umirem od smeha, ali kad govorim ozbiljno svakako uvek govorim na svom "maternjem" odnosno "beogradskom" (nazovi ga kako hoćeš). Isto tako ti, pogledaj svoj primer. Kažeš da se lako prilagođavaš i da možeš da se služiš raznim narečjima (što je lepo), ali si ipak za default (kažeš) izabrao ekavicu. Postavlja se pitanje zašto baš nju? Zašto ne neko drugo narečje? Možda zato što živiš u takvom okruženju, a možda prosto zato i što je najsavršenije od svih postojećih. Pink ne gledam. I ne, ne znam zašto si spominjao ksenofobiju. Da li možda što je Laki_Gen "prebio" par "ekavičara"? Ne znam samo zašto. Da li je njega neko tukao da pređe na ekavicu pa se samo branio ili je jednostavno odlučio da pređe "s' reči na dela". Inače, ovde se ljudi još uvek uče pojmovima kao što su "ksenofobija", "kosmopolitizam" itd. te u neznanju svaku kritiku nekog drugog odmah nazivaju fašizmom, ksenofobijom itd. Kao, "mrzim ga jer je drugačiji". Nije nego. [Ovu poruku je menjao bttp dana 14.10.2008. u 11:21 GMT+1] [ Lesli Eldridz @ 14.10.2008. 10:57 ] @
Citat: bttp: ...možda prosto zato i što je najsavršenije od svih postojećih... Takoreci arijevsko. Ne mrzis ga, podsmevas mu se, ako mu se podsmevas. Mozda ti ne, ali neko drugi se sigurno podsmeva. A nit' je to podsmevanje mrznja, nit fasizam a nit ksenofobija, nego najobicnija zatucanost, ni manja ni veca od one koju tvrdis da je u ovoga zato sto nece da menja svoj naglasak, ili u onih koji pocnu da zanose "na Beogradski" cim naprave ćumez bez dozvole u nekoj njivi pa postanu nobles i kupe dzip. Mrznja ide posle, kad ukapiras da on nece da se promeni ma koliko mu se ti podsmevao. Ne vidim ni sto bi se menjao. Sto je tako rek'o neki Bogdanovic? U Italiji ima milion naglasaka, al' ne vidim da se neko nekome podsmeva ili da ga ubedjuje kako je bas njegov naglasak "najsavršeniji od svih postojećih". Isto i u USA ili UK. E mozda su oni zato bili Rim, Britanska imperija ili USA sad sto je, zato sto su prihvatali sve, a vi ste i dalje najsavrseniji u svom samovanju. Vi ste iznad svega. Govorite bre srpski da vas ceo svet razume bre, i bas vas briga za sve bre. Sve ostalo terajte u majcinu, to je pravi put. Ovako. Nego, majku mu bozju, pa to ispade isto kano ubedjivanje ciji je bog najsavrseniji? Ja mislim da je najbolje da se napravi jedan mali lokalni rat, kao sto je i red. Odavno i nije. Ili bar da padne jedno opasivanje dinamitom, pa pravac medju zle dodjose koji kaljaju savrseni jezik, i roknes se. Nema bez toga nista. [ bttp @ 14.10.2008. 11:17 ] @
Citat: Lesli Eldridz: Takoreci arijevsko. Preteruješ, kao i obično. Prvo, priznajem da je nategnuto reći za jezik ili narečje da je "najsavršenije" (kao što je nemoguće reći "ovo je najlepša pesma na svetu"), ali svakako je da je ekavica bar najprostija, i ima najmanje nedoumica tipa "ije", "je" "e" itd. Svako narečje ima svoje draži ali meni se lično ekavica najviše sviđa, overall. Nazovi me fašistom zbog toga ali, ne mogu si pomoći. Drugo, ja lično se nikome ne podsmevam - briga me ko kojim akcentom govori, više obraćam pažnju da li govori pravilno. Naravno da ima ljudi koji lepše pričaju i onih koji manje lepše pričaju. To je ujedno i jedna od osobina privlačnosti. Ipak, uvek će biti ljudi koji će se podsmevati i to se nikako ne može iskoreniti "dekretom", niti je to zabranjeno samo po sebi. Neko je izvrgnut podsmehu zbog velikih ušiju ili nosa, a neko zbog toga kako govori. Uglavnom svaki čovek je u životu barem nekad bio izvrgnut nekoj vrsti podsmeha. Ljudi su često izvrgnuti podsmehu i od svojih prijatelja, u svom prisustvu (tzv. prozivke), i u tome nema ničeg lošeg - jedan vid zabave čiji kvalitet opet zavisi od smisla za humor onih koji se time bave. Postoji razlika u tome da li si izvrgnut podsmehu zbog nečega što možeš da promeniš ili nečeg što ne možeš (npr. fizičkog izgleda i sl.). Izgovor svakako čovek može da promeni, ili bar da popravi, ako to želi. Slažem se da ima ljudi koji su sluhisti i koji lakše savladavaju jezike, ali ipak svako može donekle da utiče na svoj izgovor. Ako pak ne može, onda će opet pre ili kasnije biti izvrgnut podsmehu zbog svoje "nagluvosti" (često i od svojih prijatelja). Tako da tvoja priča kako podsmeh sigurno prerasta u mržnju - ne stoji. Najčešće se podsmevaju deca, koja kada odrastu, shvate da su to detinjarije. Kasnije se ljudi zezaju na račun sebe i svojih drugara u trenutcima zabave. Ništa toliko zlokobno kao što ti predstavljaš. [ Deep|Blue @ 14.10.2008. 11:37 ] @
Citat: bttp: ... Ja mogu da se zezam sa svojom ženom i da pričam purgerski non stop i da umirem od smeha, ali kad govorim ozbiljno svakako uvek govorim na svom "maternjem" odnosno "beogradskom" (nazovi ga kako hoćeš). ... Isto tako ti, pogledaj svoj primer. Kažeš da se lako prilagođavaš i da možeš da se služiš raznim narečjima (što je lepo), ali si ipak za default (kažeš) izabrao ekavicu. Postavlja se pitanje zašto baš nju? Zašto ne neko drugo narečje? Možda zato što živiš u takvom okruženju, a možda prosto zato i što je najsavršenije od svih postojećih. I ne, ne znam zašto si spominjao ksenofobiju. Da li možda što je Laki_Gen "prebio" par "ekavičara"? Ne znam samo zašto. Da li je njega neko tukao da pređe na ekavicu pa se samo branio ili je jednostavno odlučio da pređe "s' reči na dela". ufff bttp, upravo rasizam, ksenofobija, fasizam i svi ostali vidovi mrznje pocinju i zasnivaju se na velicanju jednog principa, jedne istine i potrebi za ispravljanjem ostalih principa. A tovoje replike obiluju pritajenom ksenofobijom i fasizmom. bez uvrede. Naveo sam svoj primer, kao osobe koja lako barata jezicima i narecjima. Ne samo to, vec kad pricam sa svojim bratom koji zamuckuje ja pocnem da zamuckujem, ali nesvesno. Jednostavno vrlo lako preuzimam akcente, izgovor (nazalost i govorne mane ) sto i jeste cesta karakteristika kod osoba nadarenijih za jezike. Sto se tice ekavice, nju nisam odabrao po defaultu, vec se nalazim u takvom okruzenju. Na poslu govorim ekavicom, kod kuce ikavicom dok pricam sa rodbinom i bosancima ijekavicom, purgerski natucam . Ali ono sto sam hteo reci jeste, da ne mozemo svi biti isti, cak je i pozeljno da se razlikujemo na neki nacin. Jer Varietas delectat, a usput obogacuje i duh i nacin razmisljanja. [ Ivan Dimkovic @ 14.10.2008. 11:44 ] @
Nisam bas 100% siguran da je danasnji "beogradski" isto sto i knjizevni srpski jezik :)
Da vidimo.. evo jednog fiktivnog dijaloga: Citat: - E brate, znaci nemas pojma kako je bilo do jaja - skenjali smo one dzibere samo tako, bilo je skroz kul! - Uuu mojne da kenjas, znaci ne verujem sto me niste zvali cave jedne... ajd' da svarimo ono granje od juce, smor mi je ceo dan... :) [ Deep|Blue @ 14.10.2008. 11:47 ] @
Citat: bttp: ... Prvo, priznajem da je nategnuto reći za jezik ili narečje da je "najsavršenije" (kao što je nemoguće reći "ovo je najlepša pesma na svetu"), ali svakako je da je ekavica bar najprostija, i ima najmanje nedoumica tipa "ije", "je" "e" itd. Svako narečje ima svoje draži ali meni se lično ekavica najviše sviđa, overall. Nazovi me fašistom zbog toga ali, ne mogu si pomoći. EKAVITCZA UBBER ALLES! Citat: bttp: Izgovor svakako čovek može da promeni, ili bar da popravi, ako to želi. Slažem se da ima ljudi koji su sluhisti i koji lakše savladavaju jezike, ali ipak svako može donekle da utiče na svoj izgovor. Ako pak ne može, onda će opet pre ili kasnije biti izvrgnut podsmehu zbog svoje "nagluvosti" (često i od svojih prijatelja). Ne mora da znaci da moze da popravi, mozda je totalni antisluhista, mozda nema volje ili zelje, mozda je ponosan na svoje poreklo... razlozi su mnogi, ali insistiranje na prilagodjavanju vecini, prihvatanju stavova vecine i potcenjivanje izroda je cisti fasizam. Osnova svega je vlastita osetljivost na razlicitost zatim se razvija osecaj ugrozenosti zbog okruzenosti "tudjim" pojavama. Posle toga sledi neuspesna borba za samoodrzanjem Prerasta u borbu za "Normalno i prirodno stanje", a zavrsava bodljikavom zicom, nozevima i pravljenjem sapuna od sumnjivih sastojaka ... hmm, cist fasizam, zar ne. [ MyWay @ 14.10.2008. 12:11 ] @
@Dimković: ispao si iz štosa, to je Munze govor. Bratee :-)
Spominješ 'današnji' beogradski - a kakav li je bio 'pređašnji'? Jel' bilo nekad književnije kad se govorilo 'super' umesto današnjih 'extra'? [ bttp @ 14.10.2008. 12:14 ] @
Citat: Deep|Blue: mozda je ponosan na svoje poreklo... razlozi su mnogi, ali insistiranje na prilagodjavanju vecini, prihvatanju stavova vecine... Na Balkanu je generalno problem što su svi previše "ponosni na svoje poreklo". Bez nekog preteranog osnova, rekao bih. E sad među svim tim "ponosnim provincijskim antisluhistima", ispadoše najgori Beograđani - koji ustvari i ne postoje jer niko nije iz Beograda - i njihov elitizam koji se prosto prelepi u "fašizam" (šta god to značilo) i eto - rešili smo sve probleme. "Beograđani su fašisti koji narušavaju i vređaju naš provincijski ponos, sram ih bilo" Daj molim te. Dalje, ja ne insistiram ni na čemu. U najboljem (najgorem) slučaju - predlažem, odnosno iznosim mišljenje. [ Ivan Dimkovic @ 14.10.2008. 12:24 ] @
Citat: MyWay @Dimković: ispao si iz štosa, to je Munze govor. Bratee :-) Definitivno sam ispao iz fazona, brate... nisam bio dugo u belgradu pa se izvinjavam za outdated dijalog... Mada nesto mi govori ni da "sadasnji" nije bolji... ;-) Citat: Spominješ 'današnji' beogradski - a kakav li je bio 'pređašnji'? Jel' bilo nekad književnije kad se govorilo 'super' umesto današnjih 'extra'? Vrlo moguce, cenim da ti imas i direktna iskustva sa tim "predjasnjim" pa ti skroz verujem.. "suuupper" tacno mogu da zamislim ;-) Beogradski nije "knjizevni" ali, sa druge strane, malo ko bilo gde govori knjizevnim jezikom... U centru Londona se ne prica BBC English, niti se u centru Berlina prica Hochdeutsch... Sto znaci da je ipak glupo insistirati od ljudi koji pricaju nekim drugim naglaskom osim "urbanog" da se "urbanizuju" posto je "urbani" samo jedan od mnogih dijalekata srpskog... "pravilan" koliko i bilo koji drugi, mozda eventualno malo pravilniji od leskovackog ili vranjanskog ;-) Nego, mene muci jos nesto... hoce li mi neko objasniti zasto ne-Beogradjani imitiraju beogradski sa nekim vestackim zavijanjem i prenemaganjem... Vise puta mi se desilo da me neko pita odakle sam iz Srbije, i kad kazem iz Beograda da dobijem odgovor "a, znaci iz Beoooogradaa, suuuuper" sa nekim zavijanjem, prenemaganjem i sta ti ja znam... jebeno iritira. Ne secam se da mnogo ko u Beogradu prica sa takvim idiotskim naglaskom osim da se ne zajebava ili se zove Cane... ili sam mozda posecivao pogresna mesta... prosvetlite me :) -- Off-topic.. zanimljiva je Srbija zemlja, pre neki dan citao neke komentare na vest na B92 web-u da je JAT-ova privatizacija odlozena (citaj: propala), i neki kralj napisao da ta "beogradska firma treba da se zatvori jer cela Srbija placa za bes Beogradjana" (tako nesto) Cela stvar bi bila skroz OK da u potpisu nije pisalo nesto "XYZ, Kragujevac". Ako nisam pao sa stolice :) [ timotic @ 14.10.2008. 13:03 ] @
Jesam li jedini kog bttp-ov "jezik" podsjeca na Vidusinu "matematiku"?
[ bttp @ 14.10.2008. 13:05 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Nisam bas 100% siguran da je danasnji "beogradski" isto sto i knjizevni srpski jezik :) Da vidimo.. evo jednog fiktivnog dijaloga: Citat: - E brate, znaci nemas pojma kako je bilo do jaja - sk****li smo one dzibere samo tako, bilo je skroz kul! - Uuu mojne da k****s, znaci ne verujem sto me niste zvali cave jedne... ajd' da svarimo ono granje od juce, smor mi je ceo dan... To je ulični žargon, aj da kažemo beogradski mada više liči na zemunski al i Zemun je Beograd:) Ali ne govorimo ovde (bar ja) o žargonu mladih ili uličnom žargonu, već o tzv. beogradskom stilu i izgovoru (ne uličnom). [ fade @ 14.10.2008. 13:27 ] @
Da odgovorim Dimkovicu na pitanje. Dakle, beogradjani kada dodju u zamisli mesta koja nisu "Beograd" misle da su bolji od svih, ili tako bar te osobe u neposrednom okruzenju iste misle. To je pretpostavljam jer vecina ljudi koji zive u Beogradu misle da je Beograd svet,da je ostatak Srbije samo prazna njiva oko tog grada i da su ljudi koji ne zive na pomenutom mestu Intelektualno ili novcano inferiorni. Tu je puno pretpostavki, ali cinjenica je, ljudi ne vole Beogradjane upravo zbog tih nekih stavova, zbog vestacenja i tog "jezika" Zato i imitiraju taj naglasak kada neko kaze da je iz pomenutog mesta, sa ciljem ismevanja i tipa "boli me ***" . Eto, onako, misljenje trece strane :)
[ nkrgovic @ 14.10.2008. 13:32 ] @
Citat: bttp: To je ulični žargon, aj da kažemo beogradski mada više liči na zemunski al i Zemun je Beograd:) Ja ovu teoriju ne bi probao da prodam Zemuncima. Ne bi bilo zdravo po "teoreticara". :D [ Deep|Blue @ 14.10.2008. 13:32 ] @
Citat: bttp: Na Balkanu je generalno problem što su svi previše "ponosni na svoje poreklo". Bez nekog preteranog osnova, rekao bih. E sad među svim tim "ponosnim provincijskim antisluhistima", ispadoše najgori Beograđani - koji ustvari i ne postoje jer niko nije iz Beograda - i njihov elitizam koji se prosto prelepi u "fašizam" (šta god to značilo) i eto - rešili smo sve probleme. "Beograđani su fašisti koji narušavaju i vređaju naš provincijski ponos, sram ih bilo" ... Problem kod Srba je sto nisu dovoljno ponosni na svoje poreklo, tj lose upotrebljavaju i kanalisu nacionalni ponos, ali ovde nije rec o tome. Ja ne prozivam beogradjane ili nebeogradjane fasistima, vec samo reagujem na pojedine izjave clanova foruma da svaki novopeceni beogradjanin, kragujevcanin, novosadjanin, londoner, treba odmah da zaboravi na svoje poreklo, da prestane da koristi svoj dijalekt i predje na preuzvisenu ekavicu na cistoj srpskoj cirilici, da ne bi vredjao osecanja domorodaca. takve izjave su fasistoidne. Vredjao se ti ili ne to ti je to. Ukoliko nipodastavas tudje opcije, velicajuci svoju ti pokreces takve ideje. Posle se ti snadji kad te pitaju za sapune. [ bttp @ 14.10.2008. 13:45 ] @
Citat: Deep|Blue: Problem kod Srba je sto nisu dovoljno ponosni na svoje poreklo, tj lose upotrebljavaju i kanalisu nacionalni ponos, ali ovde nije rec o tome. Ja ne prozivam beogradjane ili nebeogradjane fasistima, vec samo reagujem na pojedine izjave clanova foruma da svaki novopeceni beogradjanin, kragujevcanin, novosadjanin, londoner, treba odmah da zaboravi na svoje poreklo, da prestane da koristi svoj dijalekt... Znači po tebi znači da, recimo, dete nekog ratara, koje je došlo u (Beo)grad i završilo fakultet, obrazovalo se i kultivisalo, steklo prijatelje u novoj sredini i dobro se tu oseća - po tebi ispada da je ta osoba, to dete, zaboravilo svoje poreklo? Šta uopšte znači to "ponosan na poreklo", kako se to manifestuje? Čovek koji je zaista ponosan na svoje poreklo ne bi trebalo ni da napušta "rodnu grudu", ako mu je taj "ponos" primarni instinkt u životu. Ako mu je pak primarni instinkt napredak, što je verujem slučaj sa ljudima koji dolaze u gradove, onda ne vidim gde je smetnja bilo kojoj vrsti ličnog unapređivanja - pa i govornog. Dakle, ne kažem ja da svi u Beogradu govore pravilnije od svakog iz provincije - to je nemoguće. Ali ipak postoji nešto što se zove beogradski stil (nisam ja izmislio), a iz čega je, kažu, nastao današnji srpski književni jezik. Pa ko voli nek izvoli! [ Deep|Blue @ 14.10.2008. 14:22 ] @
@bttp
Sto te vise napadaju za taj beogradski knjizevni stil, sve mi vise deluje da si ga izmislio Reci mi da li ti zbilja mislis, da je neciji govor treba da predstavlja smetnju u razvoju?!? Da li zbilja zivot u Beogradu ovisi od nacina govora, da li mozda od toga zavisi mogucnost zaposlenja, zarade. Da li ti zbilja procenjujes ljude prema tome kako govore? Da li ti smatras da je dete jednog ratara iz neke selendre definitivno "obelezeno" svojim nakaradnim govorom i ponasanjem? Citat: bttp: Čovek koji je zaista ponosan na svoje poreklo ne bi trebalo ni da napušta "rodnu grudu", ako mu je taj "ponos" primarni instinkt u životu. Da li ti zbilja smatras da covek, koji je ponosan na svoje poreklo, ne bi trebao u drugim gradovima da istice isto ili da ne izlazi iz te svoje grude? bttp, do sada sam te smatrao za zezatora, sad mi zbilja delujes ko neki fasista. Zar zbilja mislis da jednom npr. uzicaninu koji je ponosan na svoje Uzice, Zlatibor, kajmak, rakiju, lepu sumicu sa vodopadom pored vikendice nije mesto u Beogradu? U stvari, da moze da dodje u Beograd, ali da zaboravi na Uzice, kajmak, vodopade i uzicki dijalekt, te da pevusi o novobeogradskim soliterima i uscu na cistom knjizevnom beogradskom jeziku. Ne zelim da te vredjam ovim, ali po tvojim odgovorima ti mi delujes kao napredni fasista. Napomena za moderatore: Ne zelim ovim da vredjam sagovornika, niti da potpirujem mrznju, vec samo ukazujem bttp-u da su mi njegove izjave fasistoidne. Hvala na razumevanju [ eee @ 14.10.2008. 15:10 ] @
Iskren da budem ja za taj "beogradski knjizevni stil", ma sta to bilo, nisam ni cuo dok se ova tema nije otvorila i prerasla u off. Ja koliko se secam, u skoli su nas ucili da je za osnovu pravilnog govora srpskog jezika uzet govor ljudi iz Jadra i okoline. Ekavica. Ako su mene lagali lazem i ja vas :).
[ commissar @ 14.10.2008. 15:12 ] @
Citat: fade:..... Dakle, beogradjani kada dodju u zamisli mesta koja nisu "Beograd" misle da su bolji od svih, ili tako bar te osobe u neposrednom okruzenju iste misle. To je pretpostavljam jer vecina ljudi koji zive u Beogradu misle da je Beograd svet,da je ostatak Srbije samo prazna njiva oko tog grada i da su ljudi koji ne zive na pomenutom mestu Intelektualno ili novcano inferiorni. Tu je puno pretpostavki, ali cinjenica je, ljudi ne vole Beogradjane upravo zbog tih nekih stavova, zbog vestacenja i tog "jezika"..... Dosta primera ide u prilog ovome sto tvrdis, neke od njih ces cak naci i na ovom forumu (u nekoj od tema ucesnik je rekao da "zivi u Beogradu, a ne u nekoj vuko***ini), tako da se u nacelu slazem sa tobom. [ Ivan Dimkovic @ 14.10.2008. 15:26 ] @
Citat: fade Da odgovorim Dimkovicu na pitanje. Dakle, beogradjani kada dodju u zamisli mesta koja nisu "Beograd" misle da su bolji od svih, ili tako bar te osobe u neposrednom okruzenju iste misle. To je pretpostavljam jer vecina ljudi koji zive u Beogradu misle da je Beograd svet,da je ostatak Srbije samo prazna njiva oko tog grada i da su ljudi koji ne zive na pomenutom mestu Intelektualno ili novcano inferiorni. Tu je puno pretpostavki, ali cinjenica je, ljudi ne vole Beogradjane upravo zbog tih nekih stavova, zbog vestacenja i tog "jezika" Zato i imitiraju taj naglasak kada neko kaze da je iz pomenutog mesta, sa ciljem ismevanja i tipa "boli me ***" . Eto, onako, misljenje trece strane :) Da ali taj "naglasak" je nesto sto ja definitivno nisam cuo u Beogradu, osim da se neko zajebava (ili da nije frontmen Partibrejkersa) ili ima supljinu u mozgu kao npr. izvesna Isidora Bjelica. Mislim ozbiljno, ko bre prica "ja sam iz beoooooograda" rastegnuto.. ?!?!? Provedoh nekih 20-tak godina zivota u Beogradu i ne secam se ama bas nigde da sam primetio masovno razvlacenje i zavijanje. [ Laki_Gen @ 14.10.2008. 15:41 ] @
Bjelica , hehe.
Probaj u Batajnici i uvece po splavovima kod ovih klinki sto misle da su ribe! Da vidis kako se ooteezee, bratee beooogradajnineeee. [ bttp @ 14.10.2008. 16:14 ] @
Citat: Deep|Blue: Da li ti zbilja procenjujes ljude prema tome kako govore? Da li ti smatras da je dete jednog ratara iz neke selendre definitivno "obelezeno" svojim nakaradnim govorom i ponasanjem? Da li ti zbilja smatras da covek, koji je ponosan na svoje poreklo, ne bi trebao u drugim gradovima da istice isto ili da ne izlazi iz te svoje grude? bttp, do sada sam te smatrao za zezatora, sad mi zbilja delujes ko neki fasista.... Zar zbilja mislis da jednom npr. uzicaninu koji je ponosan na svoje Uzice, Zlatibor, kajmak, rakiju, lepu sumicu sa vodopadom pored vikendice nije mesto u Beogradu? U stvari, da moze da dodje u Beograd, ali da zaboravi na Uzice, kajmak, vodopade i uzicki dijalekt... Ljude procenjujem na osnovu svega što mogu da primetim, pa i na osnovu govora i pri tome ne mislim na akcenat već na (ne)pravilnu gramatiku, dikciju, loš ili dobar stil izražavanja itd. Možda sam ja pogrešno shvaćen ili se ti praviš lud - ja ne kritikujem provincijski akcenat (naglasak), već govornu (ne)kulturu, stil izražavanja itd. Svaki put kad se susretnem sa nekim lokalizmima/arhaizmima iz provincijskih narečja, koji su mi simpatični, trudim se da ih upamtim i uvrstim u svoj vokabular, i da ga i na taj način obogaćujem. Nemam predrasuda po tom pitanju. To kako ti predstavljaš ovdašnju provincijsku kulturu, čovek bi pomislio da živimo u Švajcarskoj. Većina tih "ponosnih" Užičana, Kruševljana itd. da ne nabrajam sad sva mesta u Srbiji, kada se za neki praznik okupe na svom lokalnom izletištu zarad roštiljanja, ždranja i ožderavanja, ostave za sobom gomilu smeća u prirodi, na koju su tako "ponosni", "pecaju" ručnim bombama/dinamitom i sl (za ovo potonje se u Švajcarskoj npr. ide u zatvor). Takva "društvena svest" vlada i u Beogradu pa ceo grad, zajedno sa okolnom prirodom, preti da se pretvori u običnu deponiju smeća. Opšte je poznato da je cela zemlja zaprljana, zagađena te da, na sve strane, odiše takvim "zavičajnim ponosom" koji ti pokušavaš da predstaviš kao nešto apsolutno pozitivno. Dovoljno je prilikom putovanja po zemlji pogledati oko sebe kako izgleda okolina puteva/pruga i uveriti se sa kakvom se brigom ti "ponosni" građani odnose prema svojoj ljubljenoj okolini, zemlji i zavičaju. To su prizori za gađenje. Imajući to u vidu, ja ne predlažem ljudima da "zaborave na Uzice, kajmak, vodopade i uzicki dijalekt lepu sumicu sa vodopadom pored vikendice", već naprotiv - da zadrže sve ono što je pozitivno iz njihove tradicije, a da ono što je loše - a toga očito ima i previše - da se trude da promene. Npr. da svoje smeće ponesu sa sobom a ne da ga ostave u "lepoj šumici sa vodopadom". Call me a faschist, but that's just me. Veruj da ima i ljudi iz tih gradova/mesta sa razvijenom svešću o okolini, koji se gade gorepomenute "kulture" i više od mene. Nažalost takvi su obično u manjini. Najzad, sve to što zameram ljudima iz provincije, zameram isto toliko ako ne i više tzv. "Beograđanima" i predlažem im sve isto što i ovim prvima. Fizička kontaminacija, prisutna u našem društvu, je uzela maha i na mentalnom/duševnom planu, još odavno, i tu de fakto vlada teror većine nad manjinom (otuda pojave "urbanih osvetnika" između ostalog). Ako ćeš ti svakog ko pokušava da ukaže na (ili samo primeti) takve pojave, nazvati ksenofobom, fašistom i sl. ma koliko takvi ljudi ustvari bili u manjini, to je tvoja stvar. Time se samo pridružuješ postojećem trendu u ovdašnjem društvu da se svako čija se gledišta nekome ne sviđaju, prosto nazove fašistom i na taj način pokuša da diskredituje u diskusiji. S druge strane sam siguran da ustvari i ne znaš tačno da definišeš pojam fašizma, već onako diletantski uz taj pojam po defaultu vezuješ konc. logore, genocid, ksenofobiju, zločine svih vrsta itd. Ako me se za nešto može "optužiti" po ovom pitanju, to bi mogao da bude samo elitizam, a to nije nešto što je samo po sebi nužno loše. Meni je to u ovom slučaju skroz pozitivno. Citat: Reci mi da li ti zbilja mislis, da je neciji govor treba da predstavlja smetnju u razvoju?!? Naprotiv, apsolutno smatram da ne bi trebalo da predstavlja smetnju u razvoju (šta god ti mislio pod time), ali tvrdoglavo držanje za neke loše stečene navike, u ime "ponosa na zavičajnu tradiciju", svakako može da predstavlja smetnju i često je upravo to i slučaj. bttp - The Beofaschist you love to hate [ Laki_Gen @ 14.10.2008. 16:29 ] @
Bttp, pretera ga sa elitizmom.
Citat: Naprotiv, apsolutno smatram da ne bi trebalo da predstavlja smetnju u razvoju (šta god ti mislio pod time), ali tvrdoglavo držanje za neke loše stečene navike, u ime "ponosa na zavičajnu tradiciju", svakako može da predstavlja smetnju i često je upravo to i slučaj. Ijekavic i jekavica su smetnja razvoju ili nisu? Odgovori, pa da batalimo besmislenu raspravu. Sve je krenulo od trenutka kada si poceo da prozivas ljude zbog dijalekta, a sada pricas neke besmislice i pokusavas da se opers. [ Slobodan Milivojevic @ 14.10.2008. 16:45 ] @
Da li bi vi ovo recimo razumeli?
Oduševio sam se pre skoro pola godine kad sam ispred jedne pekare u Pirotu video ovo: [att_img] Žežak na pirotskom dijalektu znači vruć, a mećik znači mekika. Vi sami prevedite dalje. Ili recimo u pirotskom dijalektu postoji određeni član, to u književnom Srpskom ne postoji, koji se odlikuje time da se na rec doda dvoslovni nastavak (at, ta, to, ti, te, ta), ima raznih varijacija u srpskom jeziku, ja u zavisnosti od situacije upotrebljavam ili pirotski ili književni srpski. Svakako mi ne smeta to što se u Beogradu priča beogradski, ali nikako ne mogu da smatram jezik koji se priča u Beogradu kao pravilniji ili više vredan od varijacija koje postoje ovde na jugu. Ona čuvena fora kad ode čovek sa juga u Beograd i beogradjanin ga pita: "Jeste li vi s' juga?", na šta ovaj odgovara: "Ne, ja sam s' ladu.", je samo jos jedan od nacina da se pojedinim beogradjanima pokaže da ni oni ne pričaju naj pravilnije. [ GM_X @ 14.10.2008. 16:47 ] @
bttp Pročitaj svoje postove sa prethodnih strana pa ćeš shvatiti besmislenost svog poslednjeg a i svih sledećih postova na istu temu. I usput, bio bi red da prekineš offtopic i pokreneš sam temu ako ti se već raspravlja o tim glupostima.
[ bttp @ 14.10.2008. 17:48 ] @
Citat: Laki_Gen: Bttp, pretera ga sa elitizmom. Ijekavic i jekavica su smetnja razvoju ili nisu? Odgovori, pa da batalimo besmislenu raspravu. Sve je krenulo od trenutka kada si poceo da prozivas ljude zbog dijalekta, a sada pricas neke besmislice i pokusavas da se opers. Da zaključim. Ni ijekavicu ni jekavicu ni ikavicu niti bilo koje drugo narečje ne smatram za smetnje u razvoju. Za smetnju u razvoju smatram tvrdoglavost. Nisam želeo nikoga da "prozivam" zbog njegovog dijalekta već da ukažem na tvrdoglavost i prodavanje nekulture za kulturu, u stilu "ne dam ja na svoju zavičajnu tradiciju i ponos" makar i po cenu nepismenosti. Takođe, ne pokušavam da se perem, jer ne smatram da imam od čega, već sam pokušavao da pojasnim svoje gledište, koje možda nisam uspeo najjasnije da predstavim. Anyway, svako je krojač svoje sudbine i slobodan da bude onoliko (ne)pismen i (ne)kulturan koliko mu drago. Peace [ Lesli Eldridz @ 14.10.2008. 17:57 ] @
Nisam jos znao da je onaj ko govori kruh umesto hleb, ili hlače umesto pantalone itd nepismen. Svakog dana covek nauci nesto novo.
[ Laki_Gen @ 14.10.2008. 18:21 ] @
Ni ja to nisam znao. Pritom su jos izgleda i nekulturni. Sta mozes, takav je zivot.
Na temu: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1328139 Da li ce primjetiti i ove nepravilno parkirane (ofarbane) ili saobracajnom inspekotru to nije u opisu posla? Vazniji su stubici i okrnjeni ivicnjaci... [ bttp @ 14.10.2008. 18:29 ] @
Citat: Laki_Gen: Ni ja to nisam znao. Pritom su jos izgleda i nekulturni. Sta mozes, takav je zivot. Na temu: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=1328139 Da li ce primjetiti i ove nepravilno parkirane (ofarbane) ili saobracajnom inspekotru to nije u opisu posla? Vazniji su stubici i okrnjeni ivicnjaci... Po stoti put - nažalost i koliko god to bilo nelogično, saobraćajnom inspektoru to nije u opisu posla. Nepropisno parkirani su nadležnost komunalne inspekcije, a saobraćajnim inspektorima i radnicima parking servisa takođe nije u opisu posla da pozovu pauka ili zalepe kaznu nepropisno parkiranim vozilima. Ispada da je to sve u opisu posla običnih građana, te se "urbani osvetnik" odlučio da taj (svoj) "posao" obavlja na svoj način. [ braker @ 14.10.2008. 18:46 ] @
Reprezentativan delic beogradskog socio-kulturnog mozaika je dobrodoslica pod Gazelom.
Toliko. [ marko37 @ 14.10.2008. 19:46 ] @
Koliko sam ja shvatio, nepropisno parkirani automobili, znači vozila koja se nalaze van kolovoza, su u nadležnosti gradskih i komunalnih organa. Sa druge strane, automobili koji su nepropisno zaustavljeni na kolovozu su u nadležnosti saobraćajne policije, pošto čine saobraćajni prekršaj, tj. prekršaj po zakonu o saobraćaju.
U svakom slučaju, neko se mnogo poziva na papirologiju i zamršene propise kako ne bi radio svoj posao. Stvarno ne vidim razlog zašto recimo ne bi saobraćajnu policiju pojačali običnim pandurima recimo utorkom i sredom i podelili gomilu kazni nepropisno zaustavljenim vozilima. Za tako nešto ne moraju da zovu pauka. [ Laki_Gen @ 14.10.2008. 20:55 ] @
Desavalo se da bude jedan patrolni auto sakriven u Bulevaru i onda saobracajci samo iskoce iza kontejnera. Mene i mog burazera uhvatili sa kamionom dok smo vozili kroz zabranu prije nekih godinu dana. U skorije vreme ih nesto nisam primjecivao.
Ja mislim da bi bilo neko mogao da pozove 92 i kaze da je blokiran saobracaj u Bulevaru jer su se barabe parkirale u saobracajnoj traci i onda bi policija morala da reaguje?! To je prekrsaj kao i svaki drugi, kao da prijavljujes da ti neko obija trafiku? Jesam u pravu ili silno gresim? [ dr mabuse @ 14.10.2008. 21:17 ] @
Citat: Laki_Gen: Desavalo se da bude jedan patrolni auto sakriven u Bulevaru i onda saobracajci samo iskoce iza kontejnera. Mene i mog burazera uhvatili sa kamionom dok smo vozili kroz zabranu prije nekih godinu dana. Sramota. I na ekavici i na ijekavici :-) [ commissar @ 14.10.2008. 21:17 ] @
Tako bi trebalo da bude.
[ gleb @ 14.10.2008. 21:22 ] @
Ne mozem da veruvam,
Konacno se slazem sa Dimketom ;) Tacno, beogradjani nemaju naglasak. A I.Bjelica je... bunar. Nego, Rasprava o jeziku ne vodi nigde, a sta je ono momak pitao? Sta je to bg imao? Kao da je pitao u kojim mernim jedinicama se to meri – kg, m2 ili se maze na hleb. Ne momak, to se ne moze objasniti. To je ono ‘nesto’ sto je bilo i vise nema, ili samo u tragovima je ostalo. Komsije i prodavac na kiosku su govorili dobar dan, na kosutnjaku niko nije sekao sumu a na adi je bilo stado srna pre nego sto su dosli oni sa ‘utokama’ i stavili ih u gepeke. Govorilo se – hvala, molim, izvolite, izvinite isl nevazne reci. Niko se nije dovikivao preko ulice ili sa prozora 6og sprata. Tad je bilo uobicajeno da se kao treci umesas u neku situaciju i opomenes sabana – tako se ne razgovara. Ako treba objasnis mu to i poblize.. nadlanicom. Zivelo se nekim svojim normalnim ritmom. Svaki kraj za sebe je imao svoj ‘nacin’ i da svoje i izraze. Posle samo dve recenice si znao iz kog kraja je taj neko – zemun, zvezdara, bilo koji. I da, ti izrazi su se koristili samo medju sobom. Ne znam da je neko cak i pokusao da tako, tim slengom, prica van grada, pa cak i kraja jer je to bilo glupo. Prosto ne bi te razumeli. Tako da te price da bg likovi se k.urce cim izadju van grada su netacne. Kako opisati? Tako da je to kao kad pokusavas da opises smekera – znas on ne nosi bele carapke vec one.. - isl ‘opisi’. Znas i vidis da jeste, ali nema za to reci. Ili devojku sa onim – dobra je za naticanje. Mislim... A da mi jesmo bili ‘na piku’ od JNA do dansnjih dana, jesmo. Zasto, ni sam ne znam. Ni dok su mi u vojsci pretili ni u drugim sl situacijama samo zato sam odakle jesam. Zavist rekao bih. Nemam drugo objasnjenje. E sad na sta su zavidni, drugo je pitanje, ne vidim da zivim bolje od nekog u kg, va, ns, sub ili gde god. Cak intimno mislim da se u malim mestima bolje i lepse zivi. A da postoji jedan soj dosljaka sa cudnim stavom, bar za mene dok nisam tokom vremena uklaviro o cemu je rec, zaista postoji. Termin – pusten sa lanca – izgleda nije slucajno. Recenica glasi – sve mi je dozvoljeno, ovde me niko ne zna. Oslobodjeni stege / pogleda / kontrole svoje u vidu rodbine, obicaja ‘postenja’, ‘morala’ lokalnog, zamisljaju – sad sve mogu. U sustini, kako oni gledaju na stvar i jeste. Niko ih bre ne zna! Kako dolaze iz nedomacinske sredine ocigledno, gde se nije znao red i poredak, postovanje i mera, donose tu svoju agresiju prema nepoznatom, hrleci u ‘nesputanu slobodu’. Neukorenjen kod kuce ‘malo poleteo’, anoniman u gradu. Svakako, ne odnosi se na sve, ne skacite odmah u protivnapad, odnosi se na neke, manjinu, a iz pristojnosti cemo precutati konkretno i koje likove. Slicnih sabana je bilo u i bg naravno, samo sto se ranije tacno znalo u kom delu grada pa cak i u kojoj ulici. I van svog kruga se nisu mnogo micali. Danas su oni svuda. Mene licno, a i za svoje prijatelje znam, zabole haralampije ko je i odakle samo dok se drzi onog ‘zivi i pusti druge da zive’. Elem, nije sve dozvoljeno, samo se tako moze ziveti u zajednici. [ Lesli Eldridz @ 14.10.2008. 21:26 ] @
Citat: gleb: ...Slicnih sabana je bilo u i bg naravno, samo sto se ranije tacno znalo u kom delu grada pa cak i u kojoj ulici. I van svog kruga se nisu mnogo micali... E, ali sve je to bilo dok je bilo ono ropstvo, a onda se pojavio Sloba, i ostali patriote i rodoljubi te su nam doneli ovu slobodu sto je sad uzivamo. I sad se na ovakvim mestima tupi o naglascima, a neki farbaju automobile. Sta da radis, sloboda je to. [ Laki_Gen @ 14.10.2008. 21:26 ] @
Nisam nikoga do sada prijavljivao, pa me interesuje dal' je obavezno ostaviti podatke prilikom tel. prijave?
@dr mabuse: Realno gledano, nije nasa krivica. Bagerista zezuo stvar, a sef rekao vozi i sta se tu moglo? Nije opravdanje, ali da ne ispadnem licemjer, kritikujem ove sto se parkiraju a ja pravim slican prekrsaj E, da, desilo se samo jednom i opsovao sam ih na ijekavici, onako socno (sebi u bradu) [ fade @ 15.10.2008. 11:09 ] @
Obavezno je ostaviti podatke, sto je veoma glupo. Vidis neki lik baca djubre na sred puta, nazoves 92 , a oni traze podatke, ili nece da dodju. Valjda te anonimne prijave vaze samo za bombe itd, znaci, sledeci put kada se neko nepropisno parkira, prijavite da ima bombu u kolima :)
[ Deep|Blue @ 15.10.2008. 11:32 ] @
da vidis to ti je zanimljiva ideja,
doduse losa strana je sto ce to nepropisno auto ostati blokirano sledeca 2-3 sata dok provere za bombe, kaznu verovatno nece ni dobiti, a ti mozes da zavrsis u zatvoru. Mozda boja opcija je da ti je lik delovao sumnjivo i stalno nesto cackao po gepeku.. [ timotic @ 15.10.2008. 13:26 ] @
[ dr mabuse @ 15.10.2008. 17:39 ] @
Naglasak uvek postoji. Ono na šta se uobičajeno misli kad se kaže da se 'nema naglasak' je da ne postoji odstupanje u odnosu na referentni izgovor.
Ako je referentni izgovor onaj koji slušamo na radiju, tv-u (npr od teta Stake), onda da, beograđani nemaju naglasak. [ Milan Jovanovic @ 15.10.2008. 22:35 ] @
Evo nesto vise o "urbanom osvetniku"
http://blog.b92.net/text/4971/...20ba%C5%A1%20toliko%20navukao/ [ Laki_Gen @ 15.10.2008. 23:29 ] @
Danke schon.
Barem smo raspravili problem dijalekta i naglaska . Koji je ono bilmez pokrenuo ovu temu? Neprovjeriti pouzdanost, mislim stvarno.... BAN i to trajan. [ Shadowed @ 16.10.2008. 00:46 ] @
Na ES-u privremeni ban i ne postoji ;)
[ DS_Store @ 16.10.2008. 06:54 ] @
Samo polako, pre banovanja i ostalih prekih sudova, hteo bih da vas podsetim na post sa prve strane. Biću neskroman, pošto me je dotični Nebojša Spaić citirao na blogu, post je s toga moj:
Citat: A sada kad malo bolje pročitam post na blogu, vidim da autor nije naveo izvor vesti. Takođe, ne mogu ništa da nađem o Jelisaveti Džumkanović (interesanto prezime, upit na G vraća samo taj blog). Da ne tripujem sad puno, možda čovek samo želi da skrene pažnju na problem koji itekako postoji. Žeo mi je što nije citirao i boldovani deo kad je već citirao sve ostalo. Očigledno je da je ovo nešto što žulja mnogo ljudi i sigurno da se priča ne bi raširila tako brzo da je pokrenuto temu, ne znam, kvalitet rotkvica na Kaleniću. [ nebojsa spaic @ 16.10.2008. 12:39 ] @
Nadam se da su ideje o banovanju shala. Koliko vidim, ES je dosta slobodan forum, i banovanje bi bilo besmisleno.
Inace, naveo sam da je bilo i onih koji su posumljali, vec u prvom pasusu, a tu sam i mislio na pominjani post ovde, i jos po koji. No, sve zajedno, procenat sumnje je zanemarljiv, mozda ne vise od 1-2 odsto. Izvinjavam se svima ovde koji su se primili, al tako je i smisljeno, da se ljudi prime. Ko sto rekoh, ovako nesto necu nikad vise. Nesto sasvim drugacije, nadam se. Pozdrav, ovde vam vise necu smetati. [ braker @ 16.10.2008. 13:07 ] @
Jok, nije sala - Laki je samokriticno bilmeza koji je pokrenuo temu predlozio za ban :-)
[ kelja @ 16.10.2008. 13:14 ] @
Citat: nebojsa spaic: Nadam se da su ideje o banovanju shala. Koliko vidim, ES je dosta slobodan forum, i banovanje bi bilo besmisleno. Inace, naveo sam da je bilo i onih koji su posumljali, vec u prvom pasusu, a tu sam i mislio na pominjani post ovde, i jos po koji. No, sve zajedno, procenat sumnje je zanemarljiv, mozda ne vise od 1-2 odsto. Izvinjavam se svima ovde koji su se primili, al tako je i smisljeno, da se ljudi prime. Ko sto rekoh, ovako nesto necu nikad vise. Nesto sasvim drugacije, nadam se. Pozdrav, ovde vam vise necu smetati. A ja sumLJam da je ovo, citirano, post Nebojse Spaica. U protivnom, ako jeste, ne mogu da verujem da, posle dve decenije profesionalnog bavljenja novinarstvom, gospodin nepravilno pise glagol sumnjati. ;) [ Fuzz @ 16.10.2008. 13:17 ] @
Mora da je to u okviru pravila Beogradske skole...
[ mrkii @ 16.10.2008. 14:33 ] @
Pa sta ako su ljudi poverovali da "urbani osvetnik" postoji?
I sad taj tip koji je izmislio likuje i kao pametan je. Jaka stvar. Tema je ocigledno interesantna i ljudi su lepo diskutovali. Po meni moze ladno da se nastavi. Kako neko da proveri verodostojnost datih podataka? Da li sam trebao da odem u tu ulicu i pitam da li postoji taj osvetnik pa onda citam i pisem ovde? Gluposti !!! Ili bilo koja tema. Neko napise ima takvog i takvog komsiju koji mu pravi te i te probleme. Mi lepo pisemo i to je to. Sad ja treba da se pitam da li je on komsiju izmislio. Svasta !!! Dakle, nismo mi nikakvi magarci vec je magarac onaj ko je pustio buvu i misli da je pametan. Ma budala obicna ljudi. Citat: Izvinjavam se svima ovde koji su se primili, al tako je i smisljeno, da se ljudi prime. Al smo se primiliiiiii. Kako si ti pametaaaan. Ja predlazem da se tema nastavi kao da nije izmisljena jer je ocigledan razlog naseg "primanja" sama aktuelnost teme. [ vladd @ 16.10.2008. 15:26 ] @
Mozda je izmislio konkretnu dvojicu i par scena, ali "urbani osvetnici" rade svoj posao.
Tako da pojava nije u ovoj temi izmisljena, postoji i postojace. Samo da ne pocnu patrole kao nekad u Latinskoj Americi Poz [ dr mabuse @ 16.10.2008. 21:27 ] @
Citat: nebojsa spaic: Nadam se da su ideje o banovanju shala. Koliko vidim, ES je dosta slobodan forum, i banovanje bi bilo besmisleno. Inace, naveo sam da je bilo i onih koji su posumljali, vec u prvom pasusu, a tu sam i mislio na pominjani post ovde, i jos po koji. No, sve zajedno, procenat sumnje je zanemarljiv, mozda ne vise od 1-2 odsto. Izvinjavam se svima ovde koji su se primili, al tako je i smisljeno, da se ljudi prime. Ko sto rekoh, ovako nesto necu nikad vise. Nesto sasvim drugacije, nadam se. Pozdrav, ovde vam vise necu smetati. Zato smo se toliko i raspravljali oko akcenata, beograđana i 'beograđana'. Tvoj urbani osvetnik nam je bio samo izgovor da ne zaključaju temu :-) [ SqlByte @ 17.10.2008. 03:46 ] @
Get a life !
Bre ! [ langust @ 24.11.2008. 19:09 ] @
Citat: bttp, zanimljivo je da sam promenu nacina govora gde se pocelo "ne" vezivati za glagol (neidem, neradim, ne...) primetio upravo u Beogradu, a ziveo sam i u njemu i van njega. Postojalo je pravljenje te greske i ranije, ali je postalo izuzetno popularno negde u periodu '99-'02 a onda i nastavilo da egzistira i ostalo jedna od najcescih gramatickih gresaka danas (uz odvajanje "ne" od prideva sto je proisteklo iz prethodnog). Reč ne kojom se gradi negacija u srpskom jeziku je proklitika; to znači da nema svoga akcenta, nego se izgovara s akcentom reči posle sebe, koji se ponekad prenosi na nju. U konkretnom slučaju, kada se glagol posle reči "ne" izgovara sa silaznim akcentom na prvom slogu, tada dolazi do vezivanja te dve reči u jednu akcenatsku celinu — zato je pravilno izgovoriti NEidem, NEradim itd. Primeri: prvo lice jednine prezenta glagola voleti — glasi volim, sa kratkosilaznim akcentom na prvom slogu, zato se izgovara NEvolim, dakle, akcenat je prešao na "ne". Međutim, u reči mrzim akcenat je kratkouzlazni na prvom slogu i zato se izgovara ne MRzim. U reči biram imamo dugosilazni akcenat na prvom slogu, znači negaciju izgovaramo kao NEbiram. Isto tako, NEdiram. Ali u reči množim akcenat je kratkouzlazni na prvom slogu, pa zato izgovaramo odvojeno ne MNOžim. Izvini, Shadowed, ali ispao si težak duduk. U primerima koje si naveo obavezno je vezivanje reči "ne" za glagol u jednu akcenatsku celinu. I nije postalo popularno u razdoblju o kome pričaš, jer ja tako govorim ceo život, a rođen sam 1983. g. Naravno, čisto da ne bude zabune, u pisanju se negacija piše odvojeno od glagola; dakle, ne idem, ne radim itd. Ali to nema veze sa izgovorom, koji je predmet naše rasprave. Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|