[ Churchill @ 15.10.2008. 13:48 ] @
volim da citam SF, a nisam preterano mnogo knjiga procitao(ovog zanra) pa me zanima koja je po vama najbolja.
u sustini, ne zelim da nasumicno uzmem prvi naslov koji mi padne i gubim vreme na osrednje knjige pored toliko mnogo remek dela...

procitao sam sve odiseje, okidac do pola(ne svidja mi se), kratke price od Klarka i Oko vrermena koje je radio sa Baksterom, kratke price Isaka Asimova, prve tri knjige sage o Hiperionu(cetvrtu mozda ni necu jer me je treca knjiga razocarala..prve dve su extra)

eto, zanima me imate li da mi preporucite nesto sto je po vama fenomenalno.
[ fresh.bm @ 15.10.2008. 13:56 ] @
Put
1. EON, Ber Greg
2. VEČNOST, Ber Greg
3. LEGAT, Ber Greg

Da probas ovo?
[ fresh.bm @ 15.10.2008. 13:59 ] @
ili:

Tevis Volter, Covek koji je pao na zemlju [Tevis Walter MAN WHO FELL TO EARTH, 1963.]

ili:

Simak Kilford, Vreme je najjednostavnija stvar [Simak Clifford D. TIME IS THE SIMPLEST THING, 1961.]
[ Churchill @ 15.10.2008. 14:04 ] @
e thx, sad, koja od njih ukljucuje putovanje brzinom svetlosti, AI, svemir, vanzemljaci, crne rupe i sve tako nesto egzoticno? :D
[ a1200 @ 15.10.2008. 14:41 ] @
Mozes da pogledas i Altered Carbon (Richard K. Morgan)
http://en.wikipedia.org/wiki/Altered_Carbon
[ srdjan milic @ 15.10.2008. 14:56 ] @
Pozdrav,

Svidja mi se izbor sa kojim si krenuo

Takojde, knjige koje je preporucio moj predhodnik obavezno pogledaj da pronadjes jer su super, stvarno super....

Preporucio bih ako mozes da pronadjes :

Arthur C. Clark - Nemezis
Arthur C. Clark - Rama
Arthur C. Clark - Sumrak bogova (stvarno me je odusevila)
Arthur C. Clark - Susret sa meduzom (odlicna knjiga, malo drugaciji pogled na susrete trece vrste)

http://www.fantasticfiction.co.uk/c/arthur-c-clarke/

ili

Stanislav Lem - Nepobedivi (Odlicna knjiga, veoma zanimljivo razmatranje ET inteligencije)

Milic Srdjan
[ SASA M. @ 15.10.2008. 16:53 ] @
Tesko je reci koja je najbolja, trenutno po secanju, mozda ovako:

1.Klark - Kraj detinjstva (po meni mozda i najbolja sf knjiga)
2.Klark - Sastanak sa Ramom
3.Filip Hose Farmer - Idite svojim rasutim telima
3.Niven - Prstenasti svet
4.Fredrik Pol - Kapija
5.Zelazni - Amber (serijal)
6.Dzin Volf - Knjiga novog sunca(i ostale iz serije)
7.Robert Silverberg - Nocna krila
8.Ricard Metison - Ja sam legenda
9.Kliford Simak - Tranzitna stanica
10.Sem Lundval - Nije vreme za heroje
11. Frank herbert - Dina (neizbezna

Hteo sam da napisem samo dve tri, ali...
Najbolje je da nabavis negde cd u izdanju Z. Zivkovica sa svim ovim knjigama i procitas sve po redu.
[ barakuda111 @ 15.10.2008. 17:56 ] @
Posto sam fan filma gospodar prstenova uzeo sam da procitam knjigu "Hobit" i odusevio sam se, preporucio bih je, a i knjiga gospodar prstenova nije losa, imas tri dela pa polako.
[ fresh.bm @ 15.10.2008. 18:20 ] @
Hobit je epska fantastika!?
Ako moze i to onda:
Robert Dzordan Tocak vremena;
[ fresh.bm @ 15.10.2008. 18:28 ] @
Citat:
SASA M.
4.Fredrik Pol - Kapija
5.Zelazni - Amber (serijal)
11. Frank herbert - Dina (neizbezna

@ srdjan milic
I naravno Lem.

Odlican izbor!
[ fresh.bm @ 15.10.2008. 18:30 ] @
Citat:
a i knjiga gospodar prstenova nije losa, imas tri dela pa polako.

Ne da nije losa, najbolja epska fantastika svih vremena!
I naravno uz to, Silmarilion. (Obavezno)
[ DS_Store @ 15.10.2008. 18:32 ] @
Ne znam za "najbolja" ali moja omiljena knjiga je "Solaris" Stanislava Lema.

Ako želiš remek-dela SF žanra potraži braću Strugacke.

Ako želiš nešto na tragu primera za koje si naveo da ti se dopadaju pročitaj "Zadužbinu" od Asimova ali se potrudi da čitaš sve odjednom i redom. Što se tiče zbirki priča, najbolje koje sam pročitao sam su: "Ilustrovani čovek" Reja Bredberija i "Nikadorski hodočasnik" Zorana Jakšića.
[ legija @ 15.10.2008. 21:13 ] @
EON deifnitivno medju prvih 10, naravno metuzalemova djeca.

Najbolje naci negde polaris CD i citati sve odreda -:)
[ SASA M. @ 15.10.2008. 23:20 ] @
I naravno, sve sirijuse i alefe i monolite i i i...
[ Black_eyed @ 16.10.2008. 06:38 ] @
Citat:
DS_Store
Ako želiš remek-dela SF žanra potraži braću Strugacke.

Po meni, oni su cista avangarda tako da bi ja preporucio da ih preskoci za sada...

@Churchill

Sto kazu ljudi, nabavi Sirijusov CD i redom... :)))

Po meni su Klarkov "Kraj Detinjstva" i "Grad i Zvezde" jedne od najboljih knjiga koje sam procitao. Naravno i ciklus "Zaduzbina" od Asimova kao i ciklus "Rama" od Klarka je pod obaveznom SF lektirom. Ma, ima toga...

Citat:

e thx, sad, koja od njih ukljucuje putovanje brzinom svetlosti, AI, svemir, vanzemljaci, crne rupe i sve tako nesto egzoticno?

Ovo malo vuce na "pulp" ili se varam ?

Ljudi koji su van SF-a ceo zanr dozivljavaju kao "Star Wars" i "Star Trek" fimove sto je naravno velika greska jer velika vecina te literature na sasvim drugom intelektulanom nivou...

[ Rumpletstilskin @ 16.10.2008. 06:39 ] @
Ako ti engleski nije problem, onda Spider Robinson - Callahan's Crosstime Saloon, Halnlajn - Starship troopers (i 90% ostalog sto je napisao spada u remek-dela),a na srpskom imas Zelazni - Amber serijal i Gospodar svetlosti, i par hajnlajnovih knjiga

[ James @ 16.10.2008. 08:08 ] @
Serijal Kapija od frederika pola. fenomenalno a ukljucuje sve sto si trazio: vanzemaljci, brzina svetlosti, crne rupe...
[ Deep|Blue @ 16.10.2008. 08:12 ] @
Pa dajte ljudi,
covek trazi akcioni SF.
sa eonom, bracom strugacki i klarkom brzo ce da odustane od SF-a

Kao neko prelazno sredstvo obavezno preporucujem Isaka Asimova,mozes da pocenes sa robotima, ako ti 17 knjiga sa preko 300 strana ne predstavlja problem , ali nije problem da se cita na preskokce. Doduse tek sa kompletom se uvidja mnogo dobra vizija autora.

Podrzavam Pol Frederik - Kapija (ceo serijal), kao i serijal Dina..., metisonov "ja sam legenda" (ako si gledao film nemoj da odustajes)

Džejms Bliš - Zvezdane spore

Den Simons - dpovrsi endimon

da se malo opustis i nasmejes (ima i akcije i vanzemaljaca, nadsvetlosnih brzina, ratova ... ali u malo cudnom pakovanju )
Adams Daglas - Autostoperski vodic kroz galaksiju

Sergej Lukjanenko - bilo sta sto moze da se nadje naravno ako se snalazis sa engleskim ili ruskim
btw da li neko ima nesto od njega? (trenutno imam samo Labyrinth of Reflections )

[Ovu poruku je menjao Deep|Blue dana 16.10.2008. u 10:24 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Deep|Blue dana 16.10.2008. u 10:24 GMT+1]
[ dexxx @ 16.10.2008. 08:24 ] @
Definitivno jedan od mojih omiljenih (SF) pisaca je Filip K. Dik.
Potrazi i Ursulu Legvin.
[ Jbyn4e @ 16.10.2008. 08:35 ] @
Ne mogu da verujem da niko nije preporucio Gibsona, posebno Neuromansera i njegove nastavke..

Obavezno zavrsi Simonsov hiperion. Endimion mozda nije toliko dobar, ali je meni bio bolji uspon endimiona... Ako zelis da citas jednu od njegovih najtezih za citanje (sta je covek tu sve iskombinovao, neverovatno), procitaj Ilion, i njegove nastavke Olimp 1 i 2.

Simpaticna knjiga koja nije bas svemirska, Anansijevi momci od Nila Gejmena, coveka koji je pisao i Zvezdanu prasinu (stardust, isto zanimljiva knjiga)) po kome je nedavno napravljen film.

Sto se tice epske fantastike, osim nabrojanih gore, bas mi se svideo Dejvid Edings i njegova Belgarijada, zatim tu je nezaobilazni Zelazni i sve njegove knjige (ako je to uopste epska fantatika)

Inace, pogledaj neki od specijalizovanih foruma za naucnu fantastiku (sftim) pa ces dobiti jos preporuka...
[ a1200 @ 16.10.2008. 14:14 ] @
Citat:
Pa dajte ljudi,
covek trazi akcioni SF.

I ja sam to tako shvatio

Recimo - Alien Vs Predator, serial od 3 knjige, stim sto je prva najbolja... ostale su ~onako.
Film ne moze da se poredi sa kvalitetom knjiga (cak ni radnja nije ista). Posebno, sto se u prvoj opisuje citav kodeks i zakoni ponasanja Predatora, otkud alieni na planetama itd.
[ NoneVi @ 16.10.2008. 15:31 ] @
Nije baš čisti Sf, ali svakako bih ti preporučio Zelazni - Noć u samotnom oktobru. Od fantastike se ne sme preskočiti serijal (još uvek nezavršen) Pesme leda i vatre od Džordža Martina.
[ Churchill @ 17.10.2008. 00:19 ] @
heh, hvala ljudi, imam ovde preporuka za par godina citanja :)

inace, pesmu leda i vatre sam procitao(ono sto je izaslo) ali to nije SF

takodje, kada sam rekao, nesto sa mnogo crnih rupa, brzinama svetlosti i sl, nisam mislio na star wars, star trek i sl bajkice, vec na ozbiljan SF...
iskreno, po meni, tri najbolje knjige koje sam procitao sledecim redom su:
hiperion, odiseja 2001 i teorija svega(od hokinga, naravno, ovo nije SF)

prvo sam poceo susret sa Ramom ,jer je to dosta ljudi predlozilo...kada to zavrsim(znaci sutra) verovatno cu poceti zaduzbinu :)

nesto me jako zanima, davno(pre par godina) sam na netu procitao kratko prepricavanje neke klarkove knjige ali sam zaboravio naslov.

radi se o nekoj brilijantnoj inteligenciji, koja se nalazi na temperaturi blizu apsolutne nule, koja putujue kroz hlaadne krajeve vasione.ona je primetila neke 'cudne' tople oblike zivota i inteligencije pa je poslala svoje 'izaslanike' i nemam pojma, valjda je na kraju(zbog straha ili sta vec) unistila te primitivne oblike tople inteligencije(ljude) i tako, cini se da knjiga nosi jaku poruku...
e, sada, zna li neko koji je naslov u pitanju? daluje kao nesto odlicno.

hvala jos jednom svima!
[ Deep|Blue @ 17.10.2008. 07:44 ] @
hmmm, cini mi se da nije klark.
ako je to na sto mislim, to je bilo objavljivano u siriusu.
malo su cackali sa satelitima?

i vidim, neces akcioni sf ccc :)

sto se tice rame, imas jos 3 nastavka te knjige,
ali mislim da ce ti asimov sasvim odgovarati za pocetak.

[ Black_eyed @ 17.10.2008. 08:23 ] @
Ciklus "Rama" ima 4 knjige, tako da ako citas prvu ima jos toga....

Prica koju trazis od Klarka je "Krstaski pohod" i objavljena je kod nas u zbirci prica "Prvi kontakt". Inace, ta knjiga je zanimljiva jer sadrzi i rad Zorana Zivkovica o motivima prvog kontakta u svim tim pricama. Toplo preporucujem.

[ srdjan milic @ 17.10.2008. 08:33 ] @
Pozdrav Svima,

Sve mi se cini da se, takodje, i ta prica da se nalazi u knjizi A. Klark "Susret sa meduzom"
Ispravite me ako gresim.

Mislim da niko nije pomenuo K. Sagan "Kontakt", snimljen je i istoimeni film...Knjiga je po meni odlicna....

[ bttp @ 18.10.2008. 20:52 ] @
Citat:
Jbyn4e: Ne mogu da verujem da niko nije preporucio Gibsona, posebno Neuromansera i njegove nastavke..

Definitivno Neuromancer. Knjiga od svojih stotinak i kusur stranica, koja je definitivni must read.
[ X-it @ 18.10.2008. 22:59 ] @
Baš sam pre 3h u MAMUT-u pazario Neuromant iliti Neuromancer od Vilijama Gibsona, po plotu me je zaintregirala knjiga, a videćemo kada budem krenuo da je čitam, mada teško da može da bude loša jer je dobila već tri velike nagrade (Hugo, Nebula i Filip K. Dik).

Košta 419 dinara koga zanima, nije skupa ima 237 strana.

Što se tiče ostalih predloga... definitivno Klarka i samo Klark, mogu da se pohvalim malo da imam sve knjige od Klarka, takodje imam i limitiranu ediciju Odiseje sa tvrdim koricama, to mi ćale dao još dok je on bio momak čitao je ;)

Pozdrav

P.S. Moja omiljena je Matica Zemlja (A.C.)
[ SASA M. @ 18.10.2008. 23:29 ] @
Gibsona nekako nisam previse voleo. Da, Kontakt je odlicna. Evo jos jedne koja mi pada na pamet dok posmatram na rts-u 28dana posle, Dan trifida, po meni takodje vredno citanja. Doduse, nema crnih rupa itd. Inace, zahtev je bio u temi za najbolju knjigu, a ne da udovoljavamo nesvesnim zeljama autora, te vanzemaljci, te crne rupe itd. Vidite kao je prosao Svarceneger sa svojim zeljama u filmu Total Recall...