[ Sopocanac @ 21.10.2008. 09:39 ] @
evo nasa "pametna" vladica je donela odluku juce da poveca akcizu na benzin za 4 dinara. I dok u svetu svugde cene benzina padaju na apsolutne minimume, jer se nafta na berzama prodaje ispod 70 dolara za barel, kod nas ne da ne pojeftinjava vec ce da poskupi jos za 4 dinara zbog povecanja ove akcize. To je najbolji pokazatelj da vlada Srbije na vozace gleda kao na ovce za sisanje, i kad god im zafali para za nesto prvo sto se sete jeste - otmi od vozaca . Sada ce Srbija posle ovoga da ima ubedljivo najskuplje gorivo na Balkanu a sigurno i u 5 najskupljih goriva u Evropi. Sa prosecnim platama od 300 evra. Posteno zar ne?

Dokle ce vozaci da cute i da trpe mesto da se pobune i bore za svoja prava?
[ Java Beograd @ 21.10.2008. 10:16 ] @
Zar ti nisi shvatio termin: socijalno odgovorna vlada ? To zapravo znači: poskupi, uceni, pritegni uza zid. Sve državne, javne i monopolističke kompanije mogu da proizovljno podignu cene koliko hoće. Pri tome ćemo i dalje imati najveći broj ministara u evropi (ne samo u regionu), ali njima će plate biti povećane. Imamo malo manje poslanika u parlementu nego Kinezi, ali zato oni ništa ne rade nego se pljuju, psuju, kunu i svađaju.
E to zapravo znači: socijalno odgovorna vlada. Ako si pomislio na nešto drugo - zajebo si se.
[ Deep|Blue @ 22.10.2008. 08:26 ] @
Pa sta da radimo, kad se kod nas auto i dalje smatra luksuzom,
a vlada nema razumevanja za privredu vec inflaciju smanjuje povecavanjem cena osnovnih energenata. Sledeci korak je valjda da izadje ministar finansija i kaze da povecanje cena gasa, struje, goriva nece uticati na rast cena prozivoda i inflaciju.

Moj predlog jeste da povecanje akciza za gorivo prebace na cigarete. To vec jeste nepotrebni luksuz.
[ pctel @ 22.10.2008. 08:47 ] @
Mada i sam dosta koristim automobil, podrzavam povecanje akciza. Ako je gorivo skuplje i vecina ljudi ima ogranicene prihode, onda ce manje koristiti automobili. A infrastruktura u Srbiji ne dozvoljava da se automobili koriste ovoliko koliko se koriste - putevi su uski, nebeybedni i puni rupa, ulice preopterecene, parking mesta ne postoje za polovinu automobila. Jedino sto bi bilo normalno je da se sav novac prikupljen na ovaj nacin usmeri na poboljsanje infrastrukture a ne na penzije i tome slicne rashode.
[ Deep|Blue @ 22.10.2008. 09:10 ] @
Da ali to znaci, da vecina proizvoda mora da poskupi da se pokriju troskovi goriva. zar ne.
[ Horvat @ 22.10.2008. 09:28 ] @
da i gas je isto zbog pohabanih puteva
i telefonski impuls,ma to je zbog puteva
a tek struja... [i to ce garant poskupeti]

treba da se ide ekoloskom razvoju,i novim standardima [zastava je tu velika kocnica,uvoza euro 3 ,a zastava ... "euro -41"?]

rivoluzzione :)
[ boban779 @ 22.10.2008. 13:25 ] @
Citat:
pctel: Mada i sam dosta koristim automobil, podrzavam povecanje akciza.

Uzmi racun budzeta pa im uplacuj svaki dan koliko zelis. Mozda ti se i zahvale.
[ eee @ 22.10.2008. 13:31 ] @
Ako se pogleda broj automobila na ulicama i guzve, odnosno da vise nema tzv. spica jer je ceo dan spic, proizilazi da benzin i nije skup.
[ Deep|Blue @ 22.10.2008. 14:29 ] @
Ma da,
osnovni pokazatelj jeftinoce benzina jesu guzve na ulicama koje nisu postojale pre 20 godina,
kada je postojalo mnogo manje auta,
mnogo manje stanovnika,
mnogo manje firmi.
[ bobiska @ 22.10.2008. 20:12 ] @
Citat:
Deep|Blue: Pa sta da radimo, kad se kod nas auto i dalje smatra luksuzom...

Kao i sapun i pasta za zube.
[ etjen @ 22.10.2008. 20:46 ] @
nece poskupeti benzin, nego nece pojeftiniti koliko bi pojeftinio da nije povecana akciza. Drugim recima, pojeftinice za samo par dinara, umesto za blizu desetak...
[ bttp @ 22.10.2008. 23:25 ] @
Citat:
Re: Cim ti zafali para - ti otmi od vozaca

S' obzirom na to koliko nekažnjenih prekršaja vozači kod nas čine, i kakvi krševi prolaze na tehničkim pregledima for the right price of 500 din. mita (plinski uređaji bez atesta, neispravne ručne kočnice itd.), ne može se dovoljno para na ovaj način "oteti" od vozača. (Za registraciju sam bio svedok pre neki dan kad je drugar registrovao auto).

Slažem se pak da je ovo pogrešan način. Umesto da povećavaju akcize i na taj način dopunjavaju budžet odnosno svoje džepove, bolje bi im bilo da sprovode saobraćajne kao i komunalne (a i sve druge) propise i na taj način "propisno oporezuju" nesavesne vozače i istovremeno zaštite one druge kao i ostale učesnike u saobraćaju i građane uopšte.

Kao i obično, kod nas sve naopako.
[ boban779 @ 22.10.2008. 23:34 ] @
Dovoljno smo kažnjeni što živimo u ovakvoj državi. Dosta nam je kazni.
[ dekism84 @ 22.10.2008. 23:36 ] @
Da, samo sto sledeci put kad ponovo benzin poskupi akciza ostaje ista! Zasto kad benzin poskupi ne spuste akcizu? Inace mi smo najskuplja zemlja na svetu, po odnosu plate-cene, a i dosta proizvoda nam je inace najskuplje na svetu, npr. telefon, internet, gorivo, gas...
@pctel pa ti onda idi peske kako bi doprineo povecaju slobodnih parking mesta i smanjenju guzve na putevima! koji si ti licemer, da ne kazem licimur :D ti bi da se vozas, a ljudi koji imaju manje sredstva nek idu peske, ko ih hebe

[Ovu poruku je menjao dekism84 dana 23.10.2008. u 13:45 GMT+1]
[ Sopocanac @ 23.10.2008. 00:09 ] @
procitajte clanak u danasnjem Press-u - Drzava nas pljacka na benzinu
[ vladd @ 23.10.2008. 00:30 ] @
Citat:
etjen: nece poskupeti benzin, nego nece pojeftiniti koliko bi pojeftinio da nije povecana akciza. Drugim recima, pojeftinice za samo par dinara, umesto za blizu desetak...

A obzirom na skorasnju cenu barela od 147 dolara, na bazi koje je formirana sadasnja cena litre benzina, ili ona od 110 din, svejedno, sada je cena ispod 67$ za barel, ne znam samo odakle se provlaci "majusno" moguce pojeftinjenje od deset dinara. Pa se to pojeftinjinje jos umanjuje da bude samo tri...

Benzin bi trebao da se vrati na 60, eventualno 65 dinara...malo je povece zahvatanje...

Poz.
[ Horvat @ 23.10.2008. 06:35 ] @
mali off @ sopocanac ,je l stigle vava tablice?
[ Majstor Duja @ 23.10.2008. 09:25 ] @
...svi na ulice, parkiramo vozila po vaznijim raskrsnicama i izazovemo kolaps...sa stokom ne mozes razumno da komuniciras...ali to se nece dogoditi pa samim tim zakljucujem da nam je dobro i ovako...sve je ovo sindrom kuvane zabe....
[ vladd @ 23.10.2008. 09:37 ] @
Zasto kuvana, sladja je ziva, ili zbog kuvanja treba da hvalimo kuvara ?

Poz.
[ Deep|Blue @ 23.10.2008. 12:52 ] @
trenutne vazece akcize na
1l benzina - 35,91din
1l dizela - 19,10din
1kg tng - 11,01din

kad se na to doda PDV
1l benzina - 42,37din
1l dizela - 22,54din
1kg tng - 12,99din

predlog vlade akcize + 4din + pdv
1l benzina - 47,12din
1l dizela - 27,26din
1kg tng - 14,16din

ispada da je cena 1l benzina pri izlasku iz panceva, bez marze prodavca (5%), sa placenom obradom i carinom ~43 din.

naravno da je ovo cena bez povecanja koje najavljuju, a usput ovde fale i carina na naftu i troskovi obrade nafte
sve u svemu, ono sto mnogi trenutno primecuju jeste:
-da je vlada radila budzet kad je cena nafte bila ~ 90$
-da je vlada odbila da smanji akcize kad je nafta skocila na ~ 147$ (jer bi bili veliki gubici u budzetu?!?!)
-da vlada hoce da podigne akcize sad kad je nafta pala na 67$ (da bi se popravilo finansijsko stanje u drzavi)

Samo i dalje stoji cinjenica, da vlada popravlja fin stanje podizanjem cena osnovnih energenata, a konacna opsta poskupljenja proizvoda ce snositi gradjani.

Zanimljivo je da su u drugim drzavama, vlade smanjivale akcize, ne bi li smirile trziste, jer im ne trebaju masovne blokade autoputeva od pre 3 godine, kad su bile blokirane holandija, belgija, francuska, spanija, engleska jer su digli cene goriva na 2 eur.
A dok se nasi gradjani sete da blokiraju puteve, svima ce presusiti rezervoari i novcanici.
[ etjen @ 23.10.2008. 13:17 ] @
@vladd

ne znam ni ja. Samo sam preneo sta sam procitao u novinama.
Svakako da se slažem da bi cena benzina trebala da bude mnogo niža ako gledamo cenu po barelu, ali eto...
[ bttp @ 23.10.2008. 14:31 ] @
Citat:
etjen: Svakako da se slažem da bi cena benzina trebala da bude mnogo niža ako gledamo cenu po barelu, ali eto...

Zaboravlja se samo da maloprodajna cena benzina nije pratila tržišnu cenu nafte. Dok je nafta po barelu na berzi skočila recimo duplo, maloprodajne cene benzina nisu bile duplirane.

Znači ako je recimo prošle godine cena nafte bila $65 za barel, litar benzina je koštao recimo 80din. Kada je nafta skočila na ~$150 za barel, litar benzina nije otišao na 180din.

Tačno je da su kod nas cene benzina visoke u odnosu na okruženje i na kvalitet samog goriva, ali je isto tako tačno da se ovde vozačima "gleda kroz prste" za mnoge druge stvari (saobraćajni prekršaji, nepropisno parkiranje, neispravnost vozila pri registraciji, plinski uređaji bez atesta itd.). Tako da sve je to princip "ako ne platiš na mostu platićeš na ćupriji", s tim da celo društvo snosi troškove nesprovođenja propisa nad određenom kategorijom stanovništva - svi plaćamo sve, umesto da svako plaća svoje.
[ boban779 @ 23.10.2008. 16:38 ] @
[ Sopocanac @ 23.10.2008. 17:06 ] @
nafta tipa Ural koju Srbija kupuje od Rusiej se prodavala danas po 60 dolara za barel. opasno nas potkrada ova drzava.
[ bttp @ 23.10.2008. 17:28 ] @
Citat:

Zaboravili su da napomenu samo da kada je cena nafte bila $150, litar benzina na pumpama nije koštao 180 dinara.
[ Fuzz @ 23.10.2008. 18:10 ] @
A ti mislis da je drzava u tom trenutku ukinula akcizu i dotirala naftnu industriju kako bi se odrzala cena od 110 dinara, a NIS je u tom trenutku trpio gubitke? Jel` to teza?
[ bttp @ 23.10.2008. 19:09 ] @
Ne, nemam tezu jer nisam upoznat sa poslovanjem NISa. Samo primećujem da nikom nije bilo čudno kako to da je nafta poskupela više nego dvostruko dok je cena benzina skočila za cca 30%. To ti je čista matematika. Kako niko nije primetio tu disproporciju? Oni su mogli da dignu cenu benzina na 180 dinara i da kažu "molim lepo, toliko je poskupela nafta". Evo onda je koštala $70 a u jednom trenutku je bila $150 (manje-više).

Znači svi su se bunili kada recimo cena nafte padne za 20% a cena benzina za 5%, a u obrnutom slučaju su ćutali i pravili se blesavi.
[ boban779 @ 23.10.2008. 20:45 ] @
Slaba ti matematika.
Cena litre benzina na pumpi je: cena litra koji izlazi iz rafinerije+akciza+pdv na sve to. Ta cena iz rafinerije je rasla u skladu sa svetskim trendovima ali ne pada u skladu sa istim. Odnos fiskalnih zahvatanja u odnosu na cenu iz rafinerije je trenutno 50:50 i to je na nivou najrazvijenijih EU zemalja. Takodje je i cena na pumpi na istom nivou a nafta koju mi uvozimo nije ista kao u EU vec je jeftinija i losijeg kvaliteta (tip ural).
Jos jedna stvar je uticala na onoliki rast cene barela od pre nekoliko meseci a to je pad dolara.
[ bttp @ 23.10.2008. 21:04 ] @
Citat:
boban779: Slaba ti matematika.

Pa neće me valjda učiti elementarnoj matematici neko ko se o ekonomiji informiše u Pressu.
Citat:
boban779: Cena litre benzina na pumpi je: cena litra koji izlazi iz rafinerije+akciza+pdv na sve to. Ta cena iz rafinerije je rasla u skladu sa svetskim trendovima ali ne pada u skladu sa istim....Jos jedna stvar je uticala na onoliki rast cene barela od pre nekoliko meseci a to je pad dolara.

Cena litra koji izlazi iz rafinerije svakako zavisi od cene litra koji ulazi u rafineriju. E pa taj litar je u jednom trenutku bio 2,5 puta skuplji u odnosu na današnju cenu, a cena na pumpi nikad nije bila ni za 50% viša u odnosu na današnju. Oni su se verovatno odricali dela profita da bi ublažili cenovni udar, ali sad kad je nafta pala na nekadašnju vrednost, nerealno je očekivati da benzin bude jeftiniji nego što je bio pre godinu dana.

Uostalom danas sam valjda čuo na vestima da će pojeftiniti benzin za 13% valjda ili tako nešto. Pa eto. Inače dinar je pao skoro 10% u odnosu na evro, tako da je logično da se i u tom pogledu koriguje odnosno povisi cena. Al evo, oni je snižavaju.
Citat:
Gorivo u Srbiji od ponedeljka, 27. oktobra, biće jeftinije za čak 12 dinara po litru. Ovu vest juče je saopštio ministar energetike Petar Škundrić navodeći da će cene goriva biti snižene u proseku za 15 odsto. Tako će litar bezolovnog benzina umesto sadašnjih 96,7 dinara iznositi nešto više od 84 dinara, a evrodizela umesto postojećih 89, oko 77 dinara.

Eto sad možete mirno da spavate

P.S. A koliko je to pao dolar? Da nije možda pao za 50%? Doh..
[ Majstor Duja @ 23.10.2008. 21:08 ] @
...pa zar skotovi dodaju PDV i na akcize? Zasto to? Drzava sama sebi naplacuje porez na dodatu vrednost?
[ boban779 @ 23.10.2008. 21:31 ] @
Citat:
bttp: Eto sad možete mirno da spavate

I sta sad? Smanjuju cenu da bi sacuvali socijalni mir na ustrb zarade NIS-a i punjenja budzeta? Ista ona vlada koja na startu grejne sezone povecava cenu gasa za 60%? Kako da ne...
Bas u tom tekstu koji si citirao imas objasnjenje, koje verovatno nisi razumeo, kako se formira cena kod nas i koliko utice rast i pad dolara na to.

P.S. I ova predlozena cena je visoka. Morala bi da ide ispod 80 din.
[ boban779 @ 23.10.2008. 21:33 ] @
Citat:
Majstor Duja: ...pa zar skotovi dodaju PDV i na akcize? Zasto to? Drzava sama sebi naplacuje porez na dodatu vrednost?

Naravno. Takodje i na carinu placamo pdv.
[ fanfon @ 23.10.2008. 22:52 ] @
Ovo je klasicno zamazivanje ociju. Dizu cene goriva do nebesa, uzimaju pare od gradjana prodajom NIS-a i jos smutljaju par afera. A kad pocne da biva vruce, onda vrate jednu stavku na normalu da se svetina smiri i zaboravi na ostale. Slicno kao sto stalno pokrecu nove afere pa se sa svakom novom zaboravlja prethodna. Definitivno necu glasati za vladajucu garnituru na sledecim izborima. Nisu nicim zasluzili...
[ bttp @ 23.10.2008. 22:52 ] @
Citat:
boban779: I sta sad? Smanjuju cenu da bi sacuvali socijalni mir na ustrb zarade NIS-a i punjenja budzeta? Ista ona vlada koja na startu grejne sezone povecava cenu gasa za 60%? Kako da ne...
Bas u tom tekstu koji si citirao imas objasnjenje, koje verovatno nisi razumeo, kako se formira cena kod nas i koliko utice rast i pad dolara na to.
P.S. I ova predlozena cena je visoka. Morala bi da ide ispod 80 din.

Šta sad, ne valja ti kad smanjuju cenu, ne valja ti ni kad je ne smanjuju?

Nemoj molim te samo da mi govoriš šta sam ja razumeo a šta nisam. Taj tekst nisam ni čitao, samo sam citirao nove cene iz prve dve rečenice. Nema potrebe da čitam po stoti put jedno te isto što se ponavlja svaki put kad se menja cena goriva, da bi se popunili novinski stupci. Ako si ti to tek sada prvi put pročitao i razumeo, čestitam ti.

Da, verujem da je tebi svaka cena visoka.
[ Deep|Blue @ 24.10.2008. 07:22 ] @
@bttp
nije nis gubio pare pri neblagovremenom podizanju cene nafte, vec uvoznici.
Obrati paznju ko se stalno zali na pomeranja cena.

Drzava formira max cenu goriva kod nas.
Na uvozniku je stvar da uveze naftu, dodeli rafineriji, plati 5$ po barelu za troskove obrade i proda je pumpama ili je sam plasira na trzistu.
NIS gubi jedino pare za naftu koju sam uvozi. Ali kako monopolista moze da izgubi pare

Takodje, nasi privatnici nemaju izbora (sem kod eurodizela) oko trgovine.
MORAJU da kupe derivate od NIS-a.
Jedini izbor im je da mogu da biraju od koga ce uvoze naftu.

A drzava odredjuje cenu sa planiranom marzom od 5% (na osnovnu cenu nafte) za uvoznika.
Inace poreska zahvatanj nisu 50:50, vec su zahvatanja mnogo veca.
A sto se tice poreza ... kako to da nis ne placa porez na ekstraprofit?!
[ Deep|Blue @ 24.10.2008. 07:27 ] @
Citat:
bttp: Ne, nemam tezu jer nisam upoznat sa poslovanjem NISa. Samo primećujem da nikom nije bilo čudno kako to da je nafta poskupela više nego dvostruko dok je cena benzina skočila za cca 30%. To ti je čista matematika. Kako niko nije primetio tu disproporciju? Oni su mogli da dignu cenu benzina na 180 dinara i da kažu "molim lepo, toliko je poskupela nafta". Evo onda je koštala $70 a u jednom trenutku je bila $150 (manje-više).

Znači svi su se bunili kada recimo cena nafte padne za 20% a cena benzina za 5%, a u obrnutom slučaju su ćutali i pravili se blesavi.

za tvoju informaciju benzin nije skocio za 30% vec mnogo vise.
druga stvar, u onom nizu poskupljenja postojao je samo jedan problem i to cini mi se pri skoku na 120$ kad je drzava prolongirala 10 dana poskupljenje. Prilikom sledeceg pada, uvoznici su se bunili sto je odmah na sledecem zasedanju spustena cena i tu su trazili prolongirnje.
Inace sva ostala poskupljenja su redovno pracena, sto nije bio slucaj sa snizenjima.
[ pctel @ 24.10.2008. 08:21 ] @
Citat:
@pctel pa ti onda idi peske kako bi doprineo povecaju slobodnih parking mesta i smanjenju guzve na putevima! koji si ti licemer, da ne kazem licimur :D ti bi da se vozas, a ljudi koji imaju manje sredstva nek idu peske, ko ih hebe

Pa naravno da to radim! Medjutim, ponekad mora da se koristi automobil - ako imam neki tezak prtljag, ako moram bas brzo negde da stignem ili ako je destinacija toliko daleko da bi pesacenje trajalo >sat vremena.

Nisam rekao da bih ja da se vozim a ostali da idu peske, ja bih samo da se svi vozimo, a ne da stojimo u mestu kao sto je sada slucaj. Evo, juce oko 16.30 sam "vozio" 150 metara citavih 15 minuta! Znaci, 0.6 km/h, 10X sporije od pesacenja, a zeleo sam da vozim 30km/h, sto je isto skromno, ali 50x brze od trenutnog. Na prvi pogled poskupljenje nikom ne odgovara, ali kad bolje razmislis, svima nama bi odgovaralo da benzin bude 300din/l, jer bi onda svi mi izbegavali koriscenje automobila, a kad ga koristimo mogli bi da ga koristimo kao ljudi, pa bi nam za 10km trebalo 10 minuta, a ne sat-dva kao sto se trenutno desava. Vreme je novac, kaze stara poslovica, a ja bih rekao da je neuporedivo vaznije od novca. Novac dodje i prodje, ljudi zive i bez novca, ali kad gubi vreme covek se nervira, a nerviranje utice na zdravlje i to ne samo psihicko vec prvenstveno fizicko - vecina savremenih bolesti ima uzroke na nervnoj bazi, a zdravlje je ipak najvece bogatstvo. A jeftiniji benyin znaci vise dima, sto opet znaci losije zdravstveno stanje... sve u svemu benzin od 300 din/l je jedini spas za sve nas!
[ jablan @ 24.10.2008. 11:09 ] @
pctel, iako se načelno slažem sa idejom demotivacije vozača, mislim da ti metoda nije ok, jer bi drastično poskupljenje benzina izazvalo lančano poskupljenje svega ostalog, počev od osnovnih namirnica, jer gorivo tu učestvuje sa jednim dobrim procentom. Pravi način da se reši taj problem je uzimanje tih velikih para kroz registraciju vozila, markice za korišćenje vozila u gradskim zonama itd, nešto što bi pogodilo samo vozače koji zapravo i prave taj saobraćajni haos. Inače bi imao situaciju da vozači sa sela i varošica gde ne postoje saobraćajni problemi finansiraju rasterećenje velegrada.

Ali generalno, dopada mi se način razmišljanja... ;)
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2008. 11:24 ] @
Citat:
Jablan
Ali generalno, dopada mi se način razmišljanja... ;)

Yep.. I ovom gospodinu, da je kojim slucajem ziv - bi se dopao vas nacin razmisljanja:

Citat:

"The art of taxation consists in so plucking the goose as to obtain the largest amount of feathers with the least amount of hissing."
French Finance Minister Jean Baptiste Colbert (1619-1683)

Doticni gospodin je to opisao na najbolji moguci nacin - bez nepotrebnog PR-a tipa navodna briga za okolinu, tada to nije bilo potrebno hehehe. Pogled Nanny State-a na ljude koji je cine kao na guske koje treba cerupati na najbolji nacin sa najmanje buke se nije promenio ni za milimetar za ovih 425 godina od kada je doticni ministar finansija Francuske otisao na konacni tax. assesment ;-)
[ jablan @ 24.10.2008. 12:03 ] @
Ajde ti sad nama objasni kako ti misliš da treba da se formira cena, na primer, cigareta, pa onda objasni po čemu mi zagovaramo neni stejt, a ti ne.

Na kraju krajeva, ti si u stanju da diskvalifikuješ ceo sistem zbog nečije tamo metafore?
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2008. 12:15 ] @
Koliko mi je poznato, cigarete nisu neophodne za osnovne zivotne potrebe, benzin i ostali energenti jako cesto - jesu ;-)

Tako da ipak ne bih mogao da ih stavim u istu ravan. Drzave koje uzimaju ekstra profit od benzina su tipican primer sistema iz gore navedenog citata :)

Mislim, ignorisi me - ja samo ne volim kada me neko smatra guskom sa perjem za cupanje... Ako je to problem, nikom nista... znas kako ide sa misljenjem, svako ima svoje ;-)

Sto se "mog predloga o porezu tice" - ja sam licno zagovornik pristupa koji se naziva Flat Tax - iliti, identicna stopa poreza za sve kategorije. Flat Taxation je stigao i u Evropu, u pitanju je Estonija... Kao i svaki sistem, o Flat Tax-u se moze polemisati jer ima dobitnika i gubitnika u odnosu na trenutne sisteme taksacije. Ono sto je sigurno - zemlje u kojima je uveden Flat Tax su pre svega zestoko umanjile kolicinu administracije koja se bavila pukim poslom oporezivanja, i time stvorile dodatan izvor novca. Doduse, sa Flat Tax-om imaju velikih problema poklonici vec pomenutog pokojnog ministra finansija Francuske ;-)
[ dekism84 @ 24.10.2008. 13:27 ] @
@pctel ja u mom mestu nemam nikakav problem ni sa guzvom ni sa parkiranjem, i sto neko rece zasto bih ja finansirao problem preopterecenosti saobracaja u tvom gradu?! to nek rade tvoje opstinske vlasti!
[ jablan @ 24.10.2008. 13:41 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Drzave koje uzimaju ekstra profit od benzina su

Čuj njega, ekstraprofit... Ko o čemu, kapitalista o profitu... Kakav bre profit koji uzima država, država može da uzima samo porez na profit. I svaka država pod kapom nebeskom uzima porez jer se od njega finansira državni aparat, policija, vojska, a u nekim ozloglašenim "neni stejtovima", daleko bilo, i zdravstvo i obrazovanje, pa su tamo dostupni i onima siromašnima, a ne samo onim "sposobnim koji su isplivali".
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2008. 13:51 ] @
Uzimanje poreza na profit je jedna stvar, ali kada taj porez ispade vise od 50% cene proizvoda onda je vrlo zanimljivo slusati opravdanje takve politike - znaci manji deo te cene je "kapitalisticki profit" a veci deo te cene je... sta? Jos ako uzmes u obzir da "druga strana" koja dobija vise od 50% cene uopste ne mora ni da mrdne prstom niti da proda bilo sta - rec "visoka profitabilnost" nekako sama dolazi od sebe ;-)

Nego, a sta je porez inace nego cist profit drzave kada se oduzmu troskovi operacija za naplatu tog poreza? Nema to nikakve veze sa kapitalizmom ili komunizmom ili bilo kakvim i-zmima, vec sa cistom zdravom logikom :) Ako se izlaz para iz drzave smatra "troskom", ulaz para "prihodom" - razlika se mora zvati profitom, i to je osnova racunovodstva.

Kao sto rekoh, molim te nemoj mi zameriti sto ne volim da me neko tretira kao gusku koju treba sto vise ocerupati uz sto manje problema... bio ja kapitalista ili ne, ipak imam pravo na iole zdrav razum... znas kako ide ona pesma "Sweet Dreams" sa stihom "some of them want to be abused...", e pa nisam od tih jbg ;-)

Sto se zdravstva tice, znas... nije bas da su sve drzave koje cerupaju svoje gus... pardon, poreske obveznike, vise od 50% na sredstvima neophodnim za osnovne zivotne potrebe neki idealni primeri kvaliteta zdravstva, Srbija na primer... mada prihvatam mogucnost da se Srbija magicno promenila za ovih nekoliko godina koliko ne zivim u istoj, ali mi je ipak tesko da poverujem u to.

Bilo bi interesantno videti koliko % od drakonskog poreza na benzin odlazi na te humane stvari tipa zdravstvo (btw, nije li zdravstvo finansirano od strane doprinosa za zdravstvenu zastitu? Ili je sve to jedan prvobitni komunisticki kazan iz koga svi kusaju? :-) a koliko odlazi na veliki Nanny State drzavni aparat i njegove potrebe...

Nema veze, Nanny Knows Best, je li tako? :)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 24.10.2008. u 15:04 GMT+1]
[ srki @ 24.10.2008. 14:03 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Koliko mi je poznato, cigarete nisu neophodne za osnovne zivotne potrebe, benzin i ostali energenti jako cesto - jesu ;-)

Meni je mnogo bitnije da zavrsim neki posao na vreme. Ako mi je bitno da li ce da me zavrsetak posla kosta 4 ili 8 dolara onda to moje vreme ni ne vredi nesto puno a nekome ko ce zbog guzve da izgubi sat vremena mozda vreme kosta $100. Ja sam za povecanje cene benzina iz sledecih razloga:
1) smanjenje zagadjenja u gradovima
2) povecavanje GDPja. Ja ako obidjem 3 klijenta dnevno umesto 5 a svaki klijent mi vredi $800 onda sam izgubio $1600 zbog guzve. Ovde se svi voze kolima ( i studenti i oni koji imaju samo part-time job i koji zaradjuju oko $10ph) i to stvara ogromne guzve. Da je benzin malo skuplji onda bi se oni kojima vreme ne vredi toliko vozili vise vozom i autobusima a onima kojima vreme vredi vise bi to mogucilo da obave vise posla. Danas sam se zaglavio u guzvi kada sam isao na aerodrom i trebalo mi je pola sata da prejem jednu deonicu od 100 metara. U Londonu je lepo nanny state napravio tube pa ljudi ne gube toliko vremena. U Americi nisu hteli da prave nanny state u vezi sa bankama pa su na kraju ipak morali da izigravaju nanny. Inace mrzim taj izraz jer je to slicno kao ad hominem argument a i moze da se koristi za svaku drzavu u vezi sa nekim stvarima.
3) smanjuje se uvoz nafte

Evo u Londonu su uveli takse za ulazak kolima u centar grada pa opet ima guzve i uglavnom je brze stici metroom i tu poslovni ljudi obuceni u odela sa kravatom idu metroom na posao. Ne vidim nista lose u tome jer ipak se smanjuje potrosnja uvozne robe i smanjuje se guzva pa ako nekome bas treba da koristi kola (npr. ambulantna kola i policija) taj ce brze da obavi posao.

Citat:
Tako da ipak ne bih mogao da ih stavim u istu ravan. Drzave koje uzimaju ekstra profit od benzina su tipican primer sistema iz gore navedenog citata :)

U Americi je gorivo jeftinije u odnosu na Evropu ali zato se onda svi ponasaju k'o nenormalni i vole da voze SUV iako im ne treba. Povecavaju uvoz nafte bez potrebe i zagadjuju planetu prekomerno.

Citat:
Sto se "mog predloga o porezu tice" - ja sam licno zagovornik pristupa koji se naziva Flat Tax - iliti, identicna stopa poreza za sve kategorije. Flat Taxation je stigao i u Evropu, u pitanju je Estonija...

Flat tax je bio odavno u istocnoevropskim zemljama i tu je omogucio bogacenje oligarhiji. Nema potrebe za tim, bolje je staviti manji porez kompanijama pa da te tako podsticu da ne povlacis novac iz kompanije vec da ga i dalje obrces.

Zemlje sa flat taxom (svetlo zelene zemlje razmatraju uvodjenje flat takse):

[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2008. 14:07 ] @
Citat:
Srki
Evo u Londonu su uveli takse za ulazak kolima u centar grada pa opet ima guzve i uglavnom je brze stici metroom i tu poslovni ljudi obuceni u odela sa kravatom idu metroom na posao. Ne vidim nista lose u tome jer ipak se smanjuje potrosnja uvozne robe i smanjuje se guzva pa ako nekome bas treba da koristi kola (npr. ambulantna kola i policija) taj ce brze da obavi posao.

Vidis, Srki - fakat da se guzva (citaj: zagadjenje) NIJE SMANJILA u Londonu je samo dokaz da je izgovor Londona za uvodjenje "congestion fee-a" bio netacan - dakle u pitanju je bila laz.

Da se podsetimo - izgovor je bio "smanjenje zagadjenja"... Super ekoloski razlog, u ovom post-industrijskom vremenu to uvek lepo zvuci, zeleno je u boji i verujem da ce se Jablan bar u tome sloziti sa mojom malenkoscu ;-)

Sve je to lepo. A rezultat? Guzva nije opala, zagadjenje je ostalo manje-vise isto - ali je drzava svakako bogatija.

Ok je biti posten i reci da je razlog bio povecanje prihoda grada Londona, sto moze biti OK ako se opravda necim... Ali, ne, ni jedan zagovornik Nanny metoda (kao recimo Laburisti ;-) ne bi voleo da bude tako brutalno iskren prema svojim gus... glasacima ;-)

Lepo je jedan MP u UK savetovao kolegi da je najbolji nacin da smanji "globalno zagrevanje" da prestane da izbacuje CO2 iz usta ;-)

Sto se Flat Tax-a tice, ja se ne slazem da je on omogucio bogacenje "oligarhiji" i vrlo sam ubedjen da oligarhija tamo ne placa nikakav porez. Flat Tax je jednostavno bio uveden lakse u tim zemljama koje su i ovako i onako morale da reformisu svoje ekonomske sisteme od nule. U zapadnim zemljama svakako Flat Tax ne bi omogucio nikakvo "bogacenje oligarhije" jer je to vreme za njih davno proslo.

Nego, interesantno je i uporediti Srbiju sa, recimo, Nemackom.

I u Nemackoj je skup benzin i visok porez, ali pare od tog poreza idu komplet u razvoj putne mreze koja je vidno najbolja putna mreza u celoj Evropi. Putevi su potpuno besplatni za putnicka vozila.

U Srbiji? E to izgleda malo drugacije - drzava uzima ogroman % cene bezina za sebe + naplacuje putarinu koja je medju vecim u Evropi, a putevi su joj medju najgorima u Evropi.

E to je uber-Nanny-pristup, mogu da primetim - sto vise ulaza, sto manje "korisnog" izlaza.... Psst, nikako se to ne sme nazvati profitom :)
[ jablan @ 24.10.2008. 14:18 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Uzimanje poreza na profit je jedna stvar, ali kada taj porez ispade vise od 50% cene proizvoda onda je vrlo zanimljivo slusati opravdanje takve politike

A još je zanimljivije vaše tumačenje cene proizvoda. Da li u tu cenu ulazi trošak planete da stvori tu naftu koju neumorno sisamo? Da li se ti energetski izvori nekako obnavljaju, pa da to ulazi u tu tvoju "cenu"? Da li ta cena pokriva saniranje ekološke štete koju automobili naprave? Kad malo bolje sagledaš realnu cenu toga što trošimo videćeš da je tih 50% zapravo 5 promila. U tom smislu, po meni je benzin mnogo pogodniji kandidat za stavljanje van zakona od, naprimer, kanabisa.
Citat:
Bilo bi interesantno videti koliko % od drakonskog poreza na benzin odlazi na te humane stvari tipa zdravstvo (btw, nije li zdravstvo finansirano od strane doprinosa za zdravstvenu zastitu? Ili je sve to jedan prvobitni komunisticki kazan iz koga svi kusaju? :-) a koliko odlazi na veliki Nanny State drzavni aparat i njegove potrebe...

Sa ovim se apsolutno slažem, ali to nije tema naše večerašnje emisije...
[ srki @ 24.10.2008. 14:20 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Vidis, Srki - fakat da se guzva (citaj: zagadjenje) NIJE SMANJILA u Londonu je samo dokaz da je izgovor Londona za uvodjenje "congestion fee-a" bio netacan - dakle u pitanju je bila laz.

To samo znaci da treba jos da povecaju takse ako i dalje ne mogu ljudi na vreme da obave posao zbog guzve. Inace ne znam odakle ti to da je to laz. Oni nisu postigli goals (samo 7 od 13) ali se guzva ipak smanjila.

On 23 October 2003 TfL published a report reviewing the first six months of the charge. The report's main findings were that the average number of cars and delivery vehicles entering the central zone was 60,000 fewer than the previous year. Around 50–60% of this reduction was attributed to transfers to public transport, 20–30% to journeys avoiding the zone, 15-25% switching to car share, and the remainder to reduced number of journeys, more traveling outside the hours of operation, and increased use of motorbikes and bicycles. Journey times were found to have been reduced by 14%.

By comparison, an experimental short-term congestion charge in Stockholm saw an average 25% reduction in traffic numbers

Citat:
Da se podsetimo - izgovor je bio "smanjenje zagadjenja"... Super ekoloski razlog, u ovom post-industrijskom vremenu to uvek lepo zvuci, zeleno je u boji ;-)
Jeste, svi to misle jer je to u modi... Bolje bi bilo da je kao u Pekingu. Ne znam sta fali toliko tom izgovoru? Da je benzin jeftiniji i da nema tih taksi mozda bi onda svi kao u Americi vozili 4x4 SUV.

Citat:
A rezultat? Guzva nije opala, zagadjenje je ostalo manje-vise isto - ali je drzava svakako bogatija.

Znaci treba povecati takse. A inace guzve jesu opale ali ne toliko koliko su se nadali ali je ipak bolje i ljudi kojima vreme vredi mogu brze da zavrse posao a to je bitno.

Citat:
Ali, ne, ni jedan zagovornik Nanny metoda (kao recimo Laburisti ;-) ne bi voleo da bude tako brutalno iskren prema svojim gus... glasacima ;-)

A ti im citas misli pa znas da zaista niko od njih nije pomislio da ce se zagadjenje ipak smanjiti?

Citat:
Flat Tax je jednostavno bio uveden lakse u tim zemljama koje su i ovako i onako morale da reformisu svoje ekonomske sisteme od nule.

To nije tacno nego je Flat taksa postojala u tim zemljama jos odavno. Kod nas je postojala i pre 90-tih i tako je i ostala.

Citat:
U zapadnim zemljama svakako Flat Tax ne bi omogucio nikakvo "bogacenje oligarhije" jer je to vreme za njih davno proslo.

Ja gledam ljude ovde sa kojima radim, covek se razmisljao da kupi ferrari (znaci cist gubitak za zemlju) ali mu je bilo zao da placa toliki porez pa je ipak zadrzao pare u svojoj kompaniji (jer je manji porez) i odlucio da isplacuje manje sume sebi i zeni da ne bi bilo previse para na koje bi placao visok porez. Dovoljno mu je bilo sto je kupio jahtu pre toga.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2008. 14:25 ] @
Citat:
Jablan
A još je zanimljivije vaše tumačenje cene proizvoda. Da li u tu cenu ulazi trošak planete da stvori tu naftu koju neumorno sisamo? Da li se ti energetski izvori nekako obnavljaju, pa da to ulazi u tu tvoju "cenu"? Da li ta cena pokriva saniranje ekološke štete koju automobili naprave? Kad malo bolje sagledaš realnu cenu toga što trošimo videćeš da je tih 50% zapravo 5 promila.

Znaci, ako sam te dobro razumeo, Srbija uzima preko 50% profita za sebe kao neku vrstu "naplate troska planete" za stvaranje nafte koja je iskopana u, recimo, Saudijskoj Arabiji tj. na toj teritoriji pre koju stotinu miliona godina?

U, pa sad mi je mnogo lakse Jablane! A verujem i da bi dinosaurusima od kojih je ta nafta nastala bilo mnogo lakse da su zivi... kad bi samo mogli da saznaju da Srbija pomaze da se kvantifikuje njihova zasluga, i od kojih para ce imati koristi cela planeta.

Citat:
U tom smislu, po meni je benzin mnogo pogodniji kandidat za stavljanje van zakona od, naprimer, kanabisa.

U tom smislu, da. Samo sto realnost ima jos po koji "smisao" - to je sitnica koja tvoju ideju cini neizvodljivom ;-)

@Srki,

A sta ako je potreba ljudi za prevozom nestisljiva na nekoj cifri? Hoce li tvoja ideja o "dizanju poreza ako je zagadjenje veliko" doprineti bilo cemu drugom osim pukog povecanja prihoda drzave?

Citat:

Ja gledam ljude ovde sa kojima radim, covek se razmisljao da kupi ferrari (znaci cist gubitak za zemlju) ali mu je bilo zao da placa toliki porez pa je ipak zadrzao pare u svojoj kompaniji (jer je manji porez) i odlucio da isplacuje manje sume sebi i zeni da ne bi bilo previse para na koje bi placao visok porez. Dovoljno mu je bilo sto je kupio jahtu pre toga.

Kako moze biti "gubitak za zemlju" ako on kupi Ferari i prati value-added-tax za njega? Gubitak za zemlju sto on moze da potrosi pare bilo gde? Hm.. pa te pare su njegove, a ne od "njegove zemlje", pa ne vidim kako se to moze racunati kao gubitak zemlje?
[ srki @ 24.10.2008. 14:37 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: A sta ako je potreba ljudi za prevozom nestisljiva na nekoj cifri?

Pa nista, onda ne povecavas cene vise, ne znam sto to pitas.

Citat:
Hoce li tvoja ideja o "dizanju poreza ako je zagadjenje veliko" doprineti bilo cemu drugom osim pukog povecanja prihoda drzave?

Pa doprinece smanjenju zagadjenja i guzvi. Inace ne znam odakle ti to da se u Londonu nije smanjilo zagadjenje i da se nisu smanjile guzve. Nije postignut cilji i do 2010. nece biti postignut cilj koji su zacrtali ali ipak su smanjene i guzve i zagadjenje. Ja sam se tamo mnogo brze kretao kroz grad nego ovde u Aucklanu i bas bih voleo kada bi ovde uveli nesto slicno jer gubim gomilu para zbog toga. Ako bi to uveli onda bi povecali i broj autobusa (kao sto su uradili i u Londonu) pa bi onda i autobusom brzo zavrsio posao (brze nego sada kolima). Naravno mogu da smanje takse na gorivo kao u Americi pa bismo imali zagadjenje kao u Pekingu. Meni je ipak bitnije da disem malo zdraviji vazduh u gradu u kome zivim. Je l' si gledao kolika je vidljivost na biciklistickim trkama na olimpijadi? To je blagi uzas.

Citat:
Kako moze biti "gubitak za zemlju" ako on kupi Ferari i prati value-added-tax za njega?

Ako dobitak zemlje posmatras samo po parama koje drzava dobije od porez onda nije gubitak. Ako dobitak zemlje posmatras kao povecavanje GDPja zbog povecanja brzine obrtanja para (cak iako nije povecan porez u drzavi) onda nisi u pravu. Ja ipak drzavu posmatram kao nesto ciji su shareholderi svi gradjani a ne samo vlada koja bi da ocerupa gradjane. Ako stimulises potrosnju u drzavi ti onda povecavas GDP dok je nepotreban uvoz los za drzavu. Mozda neko ko je zavrsio ekonomiju moze lepse to da ti objasni.

Citat:
Gubitak za zemlju sto on moze da potrosi pare bilo gde?

Naravno da jeste. Svaka zemlja zbog toga stimulise ulaganje u biznis.

Citat:
Hm.. pa te pare su njegove, a ne od "njegove zemlje", pa ne vidim kako se to moze racunati kao gubitak zemlje?

Nemoj da si bukvalista, siguran sam da znas na sta mislim. Ako ja zaposlim jos jednog radnika ove godine a ferrari kupim sledece godine umesto ove onda je to sigurno bolje za zemlju (povecavam GDP).

A inace ne znam sto pominjes taj izraz "Nanny state" jer to uglavnom koriste oni koji vole i ad hominem argument (a nismo na advocacy forumu). I Amerikanci koji su bili za poslovanje banaka bez kontrole su ove druge nazivali Nanny state zagovornicima pa je na kraju drzava ipak morala da izigrava Nanny. Kada vidim da neko koristi nekakve izraze uglavnom ni ne diskutujem sa takvim osobama jer nemaju sta pametnije da kazu. Sa tobom diskutujem jer znam da mozes da diskutujes sa normalnim argumentima a ne argumentima ala "ad hominem" i slicni.

I veliki porezi na cigarete mnogi kritikuju jer drzava ne treba da bude nanny svojim gradjanima, zar ne? Ja mislim da drzava ipak treba da gleda svoj dobitak i ako ce da izgubi dosta para zbog pusaca koji imaju cancer onda treba destimulisati prodaju cigareta. Iz istog tog razloga drzava stimulise izvoz i ulaganje u biznis a destimulise uvoz.

[Ovu poruku je menjao srki dana 24.10.2008. u 16:02 GMT+1]
[ jablan @ 24.10.2008. 14:47 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Znaci, ako sam te dobro razumeo, Srbija uzima preko 50% profita za sebe kao neku vrstu "naplate troska planete" za stvaranje nafte koja je iskopana u, recimo, Saudijskoj Arabiji tj. na toj teritoriji pre koju stotinu miliona godina?

Naravno da me nisi me dobro razumeo (ne verujem ni da si se preterano trudio). BTW, opet ti profit...

Mogu da ti navedem nekoliko načina u šta bi trebalo uložiti taj novac, uz sve ovo što je dosad pomenuto u temi. Pre svega, dakle, u istraživanje i izgradnju infrastrukture za korišćenje obnovljivih izvora energije. Zatim u saniranje posledica višedecenijskog bahatog odnošenja prema prirodi. U razvoj jeftinijih načina transporta. Itd itd. Dinosaurusi neće imati preteranu satisfakciju od toga, ali moji i tvoji unuci itekako hoće. Ali jebeš unuke, nema od njih profita...
Citat:
srki: Ako bi to uveli onda bi povecali i broj autobusa (kao sto su uradili i u Londonu) pa bi onda i autobusom brzo zavrsio posao (brze nego sada kolima).

Isto važi i za Beograd.
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2008. 15:11 ] @
Citat:
Jablan
Mogu da ti navedem nekoliko načina u šta bi trebalo uložiti taj novac, uz sve ovo što je dosad pomenuto u temi. Pre svega, dakle, u istraživanje i izgradnju infrastrukture za korišćenje obnovljivih izvora energije

Aha, znaci trebalo bi uloziti novac... Mnogo volim te kondicionale.

A da li se taj novac ulaze u to? Koliko % cene benzina u Srbiji biva ulozeno u "Pre svega, dakle, u istraživanje i izgradnju infrastrukture za korišćenje obnovljivih izvora energije" ?

Nanny znaci prvo uzme lovu, a onda... obeca da ce je mozda koristiti za to, "trebalo bi" ali cemo ipak novac uzeti odmah i sad, bez kondicionala :)

Citat:

Zatim u saniranje posledica višedecenijskog bahatog odnošenja prema prirodi. U razvoj jeftinijih načina transporta. Itd itd. Dinosaurusi neće imati preteranu satisfakciju od toga, ali moji i tvoji unuci itekako hoće. Ali jebeš unuke, nema od njih profita...

Pa sad, ako smem da pogledam stanje na terenu, cenim da tvoji unuci trenutno nemaju puno izgleda na preterane koristi od ovog trenutnog cerupanja.

Of kors, mozemo da se igramo zelenog PR-a i da kazemo kako je lepo kada bi se taj novac ulagao u "izvore obnovljive energije" ;-)

@Srki,

Ne razumem zasto je "nanny state" ad-hominem argument kada "nanny state" ne oznacava ni jednu osobu koja ovde diskutuje (dok, recimo, "kapitalista" od Jablana cenim da se odnosi na mene ako smo vec kod ad-hominem stvari)

Za mene je "nanny state" svaka drzava koja se drzne da na cenu preko potrebnih stvari udari globu od preko 50%. Kao sto znas, svaka civilizovana drzava je jako lepo ogranicila npr. kamate, koliko se neko privatno ili pravno lice moze godisnje obogatiti bez rada zajmljenjem para - obicno na max. 30% godisnje, i sve iznad toga nazvala zelenasenjem (i treba!)

Ali, gle sad ... kada sama drzava treba da momentalno uzme preko 50% na svakoj transakciji prodaje benzina, opet bez ikakvog rada, onda to nikako nije zelenasenje... onda je to "higher cause" :)

Mislim da postoje bolji nacini motivacije ulaganja u obnovljive izvore energije od prostog cerupanja. Ako je drzava u budzetkom suficitu, kao sto mnoge jesu, zar nije slican efekat moguce postici oslobadjanjem poreza ljudi koji koriste obnovljive izvore energije, umesto sto "po defaultu" treba rebnuti sve >50% za benzin?

Vidis, ako sve zacepis >50% za benzin, to znaci da isto tretiras i one koji taj benzin koriste za prevoz dece, npr.. i one koji taj isti benzin koriste za qrcenje u najnovijem SUV-u. OK, reci ces da SUV trosi vise benzina i samim tim jeste vise oporezovan... ali zasto se onda ta logika ne primeni i na plate vec postoje "porezi na ekstra visoke plate" ? Meni se cini da se "nanny" drzave nekako uvek odluce za argument koji njima donosi najvise profita, od slucaja do slucaja :)
[ braker @ 24.10.2008. 15:32 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:A sta ako je potreba ljudi za prevozom nestisljiva na nekoj cifri? Hoce li tvoja ideja o "dizanju poreza ako je zagadjenje veliko" doprineti bilo cemu drugom osim pukog povecanja prihoda drzave? 

U ovom slucaju sigurno nece. Elasticnost traznje pod uticajem cene u slucaju robe koja je danas potreba, gotovo i da ne postoji. To se verovatno moze potvrditi i potrosnjom u prethodnom periodu kada je cena nafte divljala.

Citat:
jablan:Mogu da ti navedem nekoliko načina u šta bi trebalo uložiti taj novac, uz sve ovo što je dosad pomenuto u temi. Pre svega, dakle, u istraživanje i izgradnju infrastrukture za korišćenje obnovljivih izvora energije. Zatim u saniranje posledica višedecenijskog bahatog odnošenja prema prirodi. U razvoj jeftinijih načina transporta. Itd itd. Dinosaurusi neće imati preteranu satisfakciju od toga, ali moji i tvoji unuci itekako hoće. Ali jebeš unuke, nema od njih profita... 

Slazem se u potpunosti, ukoliko se ne radi o utopijskom razmisljanju vezanom za Srbiju. Katastrofalne stanje na putnoj mrezi govori dovoljno o raspolaganju drzave profitom po toj osnovi.

[ srki @ 24.10.2008. 15:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
@Srki,

Ne razumem zasto je "nanny state" ad-hominem argument kada "nanny state" ne oznacava ni jednu osobu koja ovde diskutuje

Ja sam napisao da je to slicno ad hominem (slicno u smislu da se ne odgovara argumentom vec gadjanjem pejorativnim nazivima).

Citat:
Za mene je "nanny state" svaka drzava koja se drzne da na cenu preko potrebnih stvari udari globu od preko 50%.

Svako ima svoju definiciju za "nanny state" i zato ne volim to gadjanje imenima ili pridevima.

Citat:
Ali, gle sad ... kada sama drzava treba da momentalno uzme preko 50% na svakoj transakciji prodaje benzina, opet bez ikakvog rada, onda to nikako nije zelenasenje... onda je to "higher cause" :)

Mozda ja smatram da su mi cigarete potrebnije nego benzin a ovde su takse na to vise od 50%.

Citat:
Mislim da postoje bolji nacini motivacije ulaganja u obnovljive izvore energije od prostog cerupanja.

Ok, fer je da tako kazes ali ne mora da znaci da si u pravu.

Citat:
Ako je drzava u budzetkom suficitu, kao sto mnoge jesu, zar nije slican efekat moguce postici oslobadjanjem poreza ljudi koji koriste obnovljive izvore energije, umesto sto "po defaultu" treba rebnuti sve >50% za benzin?

Mnoge drzave to i rade ali ipak to nije dovoljno. Ako je benzin jeftin onda ce se mnogi ponasati bahato jer mnogi jesu stoka i zbog njih i postoje recimo kazne za bacanje djubreta na ulici.

Citat:
Vidis, ako sve zacepis >50% za benzin, to znaci da isto tretiras i one koji taj benzin koriste za prevoz dece, npr.. i one koji taj isti benzin koriste za qrcenje u najnovijem SUV-u.

Nisam ja za to, ovde recimo autobuske i zeleznicke kompanije dobijaju subvenciju od drzave, onda ako vozis dvoje ljudi u kolima ne moras da placas putarinu pa su mnogi to krenuli da rade umesto da svako ide svojim kolima, onda postoje izuzeci za biznise (recimo pekare koje kamionima dostavljaju hleb) itd... Ako ce biznisi brze da obavljaju poslove to ce biti dobro za sve. Cak se i autobuski prevoznici da uvedu vise autobusa (jer ce se povecati potraznja za tom uslugom) pa ce se i autobusima brze stizati nego sto je sada kolima.

Citat:
...ali zasto se onda ta logika ne primeni i na plate vec postoje "porezi na ekstra visoke plate"?

Kao sto rekoh, drzava oce da te stimulise da pare ostavis u biznisu umesto da kupis najnoviji mercedes S klase. Takodje i ljudi koji imaju vise para koriste vise usluga koje drzava nudi. Recimo ja ako imam pare da putujem cesce cu da koristim konzulate i ambasade u inostranstvu a mnogi te usluge nikada nece koristiti a oni isto daju pare za to. Ja jesam za flat takse ali onda omoguci sirotinji vise besplatnih usluga (besplatan javni prevoz, vadjenje dokumenata i slicno). Problem je sto ce neko ko je jedva skupio pare za hranu isto platiti vadjenje licne karte (a to je obaveza) kao i neko ko ima platu od milion evra. Znaci za neke obicne usluge neko ko manje zaradjuje odvaja proporcionalno vise od plate da bi izvadio licnu kartu (potvrdu o drzavljanstvu, vozacku) a placa porez i za neke druge usluge koje on sa malom platom ne moze ni da iskoristi. Ja jesam za flat taksu ako bi ukinuo placanje da bi izvadio licnu kartu, ako bi imao besplatan prevoz, besplatnu osnovnu zubarsku i lekarsku negu itd... Ovako nije fer jer neke usluge koje ja koristim neko ko zivi u bedi nece uopste koristiti.

Citat:
Meni se cini da se "nanny" drzave nekako uvek odluce za argument koji njima donosi najvise profita, od slucaja do slucaja :)

Amerika ima vise profita nego druge zemlje pa bi po tome ispalo da su oni najveci nanny state (ako ti to znaci taj izraz).

[Ovu poruku je menjao srki dana 24.10.2008. u 16:45 GMT+1]
[ jablan @ 24.10.2008. 15:39 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Aha, znaci trebalo bi uloziti novac... Mnogo volim te kondicionale.

Pa reci mi gde si video da ja opravdavam konkretno stanje? Čoveče, fokusiraj se malo... Imam utisak da ti imaš pavlovljev refleks kad neko u društvu pomene linuks, ekologiju ili socijalizam, padne ti mrak na oči i onda samo ispaljuješ pojmove tipa "neni stejt", "kupu*sara", "fanki levičari" i cinične smajlije...

Ja samo kažem kako mislim da bi trebalo da se radi, nikakve veze sa trenutnom srpskom politikom nisam pravio. Kapitalizam, zagađenje i energetska kriza su globalni problemi i nema ih poente rešavati samo na nivou jedne sićušne zemlje.

Na kraju krajeva, ako barem jednom pročitaš temu kako treba videćeš da sam baš ja rekao da je pumpanje cene benzina loš metod rešavanja problema gužve u gradovima.

A što se tiče ad hominem, i tvrdnja da je neko zastupnik neni stejt je ad hominem. A i neni stejt je potpuno neprecizan i pre svega podsmešljiv izraz (sad videh da je i srki to primetio).
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2008. 15:43 ] @
Ulaganje u sve sto ce ocistiti zemlju je svakako dobra stvar.

Ali, kako objasnjavate paradoks da su razne (khm... hajde necu koristiti moj omiljen izraz) drzave odavno uzimale preko 50% cene benzina - DALEKO PRE tih zelenih ideja?

Lepo je sada opravdati to tim inovativnim zelenim idejama, da je stvarno tako bilo bi OK. Ali, da li vam se mozda ne cini da je malo neobicno tako "pausalno" oporezivanje - ">50% - a pa to je zbog... skola, puteva..." a sada i zbog "zelenih izvora energije"

To je isto kao i sa cigaretama - drzave su zmurile DECENIJAMA na posledice cigareta po zdravlje ljudi zbog ogromnog poreza. A onda je neko izracunao da je steta od tih cigareta po GDP drzave veca nego naplacen porez, i odjednom su drzave "progledale". Naravno, zbog "visih dobrih ciljeva" :)

Problem je sto ljudi kojima je "porez resenje za" (gomilu problema kao ovaj) nekako uzmaju zdravo za gotovo da ce drzave taj porez trositi na najbolji moguci nacin koji u teoriji treba da resi zadati problem. Ja nemam ni jedan jedini razlog da verujem u tako nesto. Stavise, ne vidim uopste zasto bi se vlastodrsci u drzavama ponasali samaricanski u trosenju tudjih para za tudje potrebe - kako su u pitanju Homo Sapiensi, empirijski se moze utvrditi da Homo Sapiens tudje pare za tudje potrebe trosi vrlo neracionalno.

Ja nikako da se otmem utisku da je zelenaska stopa koja se koristi za oporezivanje energenata cist "usury" (zelenasenje) - i da je samo puka sreca ako se neki mali deo toga iskoristi za plemenite ciljeve tipa - obnovljivi izvori energije. Super, a da li taj sitni deo moze opravdati vise od pola zarade? Ja imam veliki problem sa tim...

Sa druge strane... pogledajte jos jedan paradoks, EU forsira tzv. "biodizel" i, naravno, pre ili kasnije ce se obican dizel jos gore oporezivati zbog "biodizela" a biodizel je identifikovan kao jedan od glavnih krivaca za de-forestizaciju u nerazvijenim zemljama.

E sada bih zamolio odredjene ljude koji recimo u pogledu nuklearne energije tvrde da "dela coveka mogu imati negativne posledice" primete da i "dela nanny drzave mogu imati negativne posledice" - jos ako su ta dela tako drakonsko oporezivanje, a posledice unistavanje suma... ne znam sta da mislim, nekako mi se izgubio taj "noble cause" u prakticnoj implementaciji...
[ Horvat @ 24.10.2008. 15:48 ] @
off:
pojam "flat tax rate" bi znacio ista porezna osnovica za sve?tako?
e,ako je tako ,a i ako je verovati ovoj mapi i ova drzava ima isti princip?tako?
e,ako je tako,kako onda postoji porez na extra profit,porez na lutrijski dobitak,porez na porez i ostale pizdarije

sto se teme tice,jesam za zeleno i slazem se s ivanom kad je rekao da treba podsticati gradjane da koriste "zelene izvore" ,za snabdevanje energijom,za grejne sisteme,za el. energiju i slicno,a ne i na to naplacivati porez...

[ srki @ 24.10.2008. 16:05 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: To je isto kao i sa cigaretama - drzave su zmurile DECENIJAMA na posledice cigareta po zdravlje ljudi zbog ogromnog poreza. A onda je neko izracunao da je steta od tih cigareta po GDP drzave veca nego naplacen porez, i odjednom su drzave "progledale". Naravno, zbog "visih dobrih ciljeva" :)

Ne razumem, sada bi da skacemo na drugu temu a to je spinovanje politicara?!? Ne zanima me sta oni misle, mogu oni da kazu da povecavaju cenu goriva i zbog uticaja na vanzemaljce-turiste i to me ne zanima. Isto kao i za cigarete, mogu oni da kazu da je to zbog brige za zdravlje ali i bez obzira na to sto znam da nije zbog toga ipak se slazem sa tim porezima jer povecavaju GDP. Slicno i kada se smanje guzve ako ja mogu da obavim duplo vise posla onda to povecava GDP.

Citat:
Problem je sto ljudi kojima je "porez resenje za" (gomilu problema kao ovaj) nekako uzmaju zdravo za gotovo da ce drzave taj porez trositi na najbolji moguci nacin koji u teoriji treba da resi zadati problem.
Ja ne mislim da drzava pametno koristi porez nego sam iz sasvim drugih razloga za to povecavanje cena goriva.

Citat:
Ja nemam ni jedan jedini razlog da verujem u tako nesto.

Pa ni ja ne verujem, kao sto ni ne verujem u razloge politicara za povecavanje poreza na cigarete ali to ne znaci da sam protiv povecanja tog poreza.

Citat:
Stavise, ne vidim uopste zasto bi se vlastodrsci u drzavama ponasali samaricanski u trosenju tudjih para za tudje potrebe - kako su u pitanju Homo Sapiensi, empirijski se moze utvrditi da Homo Sapiens tudje pare za tudje potrebe trosi vrlo neracionalno.
Ali ko ti kaze da ce drzava uopste vise zaraditi ako se smanji broj automobila?

Citat:
Ja nikako da se otmem utisku da je zelenaska stopa koja se koristi za oporezivanje energenata cist "usury" (zelenasenje) - i da je samo puka sreca ako se neki mali deo toga iskoristi za plemenite ciljeve tipa - obnovljivi izvori energije.

Ne znam sto ti je toliko bitan naziv te takse. Mogu oni to da nazovu i taksom za nuklearna istrazivanja i to me bas briga. Vazan mi je efekat a to je smanjenje guzve i brze zavrsavanje poslova. Da li cu da platim 2$ i da zavrsim jedan posao od $500 ili da platim $4 i sklopim ugovore vredne $1000 mi je ipak bitnije od cene goriva koja jeste niska pa se svi zivi voze, i decurlija i oni kojima zivot zavisi od toga (recimo zmanjenje guzve je smanjilo smrtnost od srcanog udara).

Citat:
Sa druge strane... pogledajte jos jedan paradoks, EU forsira tzv. "biodizel" i, naravno, pre ili kasnije ce se obican dizel jos gore oporezivati zbog "biodizela" a biodizel je identifikovan kao jedan od glavnih krivaca za de-forestizaciju u nerazvijenim zemljama.

Ok, svi znamo da ono sto politicari pricaju nisu pravi razlozi (mada ima nekih koji stvarno veruju u to) ali ne znam sta pokusavas time da kazes?

Citat:
E sada bih zamolio odredjene ljude koji recimo u pogledu nuklearne energije tvrde da "dela coveka mogu imati negativne posledice" primete da i "dela nanny drzave mogu imati negativne posledice" - jos ako su ta dela tako drakonsko oporezivanje, a posledice unistavanje suma...
Naravno, slazem se u potpunosti sa tobom u vezi sa ovim ali to nije tema. Mislio sam da cemo da pricamo o argumentima zasto MI mislimo da je nesto dobro ili lose a ne da pricamo o tome kako politicari spinuju (vec ima mali milion tema o tome).
[ Ivan Dimkovic @ 24.10.2008. 16:23 ] @
Srki,

Nisam mislio na tebe vec na Jablana - posto njegovi razlozi protiv jeftinog benzina imaju potpunu korelaciju sa necim sto bih nazvao zelenim politickim PR-om. Njegovi razlozi su u teoriji kako-tako OK, medjutim praksa tj. ono sta se dobija povecanjem poreza nije ista.

Tvoji razlozi su vrlo prakticni - za tebe je veca cena benzina = manje guzve = brze odradjivanje posla. OK.

Doduse, nisam siguran da li je u toj tvojoj proceni cela stvar bolja po tebe jer, ne zaboravi, veca cena goriva znaci i vece cene gotovo svih drugih proizvoda, pa osim toga sto ti radis brze svoj posao, takodje ces sve ostalo da placas skuplje, zar ne?

Citat:

Ali ko ti kaze da ce drzava uopste vise zaraditi ako se smanji broj automobila?

Pa pazi, to zavisi od par vrlo bitnih parametara:

1. Za fizicka lica - procenta "leisure" voznje vs. obavezne voznje koja je nestisljiva
2. Za firme - procenta neophodne voznje za proizvodnju i prodaju vs. stisljivih voznji (poslovnih puteva)

Ako su "nestisljivi" procenti veci od "stisljivih" onda ce drzava gotovo sasvim izvesno profitirati od veceg poreza na benzin.
[ boban779 @ 24.10.2008. 17:11 ] @
A propo gužvi u Beogradu, one se neće smanjiti povećanjem cene benzina. Sve više je vozila koja kao pogonsko gorivo koriste TNG. Takođe, uskoro nam stižu i automobili na električnu energiju. Za tu razliku u ceni ćemo plaćati ulaz u centar grada (ako ga budu naplaćivali).
Tako da kao jedino rešenje preostaju novi mostovi, unutrašnji magistralni prstenovi i naravno METRO, koji nam je više nego neophodan.
[ zmau @ 24.10.2008. 18:16 ] @
Citat:
A propo gužvi u Beogradu, one se neće smanjiti povećanjem cene benzina. Sve više je vozila koja kao pogonsko gorivo koriste TNG.

Pa dok god ima benzinaca, naravno da će biti i efekta. Samo treba dovoljno povećati cenu. A možemo da povećamo i cene nafte i gasa.
Ali naravno da to nije pravo rešenje.

Citat:
Tako da kao jedino rešenje preostaju novi mostovi, unutrašnji magistralni prstenovi

A da l bi vi sami plaćali te mostove, il bi se opet uzelo i od poreza, tj i od nas koji neuporedivo manje arčimo sve te drumove ?
I naravno da to ne bi bilo ozbiljno rešenje osim ako ćeš te gradske magistrale da zidaš uvis, obzirom da samo tamo stvarno ima prostora.

Citat:
i naravno METRO, koji nam je više nego neophodan.

Ko si ti da me teraš u podzemlje (i da mne teraš da ga finansiram), i to samo iz razloga što su tvoji prohtevi takvi, da eto zauzimaju celu gradsku površinu, pa za mene nema mesta ?

Pravo rešenje je za početak primenjivati postojeće zakone. Znači, nemilosrdno počistiti četvoročkaše sa trotoara, zelenih površina i iz žutih traka (rezervisanih sa javni prevoz, za neupućene). Tako bismo prvo udarili po najbezobraznijima, a akcija ne bi koštala ništa (nego bi grad/država/ko god i profitirao, pa bi od toga možda bilo još neke vajde).
Kad bi samo ovo profunkcionisalo - javni prevoz bez ikakvih ulaganja na mnogim linijama poleteo i eto prvog pozitivnog efekta. Onda bi - nadam se - i po neki inteligentnij vozač četvorotočkaša prešao u bus (koji je sad osetno brži od njegovog nerazdvojnog prijatelja), i eto nastavka pozitivnog efekta.
Ako ovo ne bi bilo dovoljno (a ne bi) trebalo bi početi pošteno naplaćivati parkiranje. Kolko mi je poznato, naplata postoji samo u centru grada, a ni tamo nije po ekonomskim cenama. A kad kažem "ekonomske cene" - mislim bukvalno na to : privatnik kupi parcelu i razmišlja da l mu se više isplati da napravi parking ili buregdžinicu. A grad prestane da subvencioniše. E, to bi bila prava stvar.
I onda bi već moglo da se živi/diše/kreće po Beograda.

A za neki stvaran napredak trebalo bi i ulice početi posmatrati kao ograničen resurs - što i jesu - i nastaviti sa proterivanjem četvorotočkaša dok god ulice ne profunkcionišu. A kriterijum je jednostavan i logičan : da ne bude uobičajeno da se na semaforu čeka više od jednog ciklusa.
[ ventura @ 24.10.2008. 18:39 ] @
Ovo je inače interesantno poređenje formiranja cene benzina u USA i Srbiji, a evo i kako izgleda grafički predstavljeno:

Porezi u USA iznose 11% ukupne cene goriva, dok su u Srbiji porezi ravno 50% od ukupne maloprodajne cene. To je izmeđuostalog i odgovor zašto se kod nas cena goriva nije duplirala kada se cena nafte na svetskom tržištu duplirala.
[ Sopocanac @ 25.10.2008. 01:47 ] @
Citat:
...pa zar skotovi dodaju PDV i na akcize? Zasto to? Drzava sama sebi naplacuje porez na dodatu vrednost?

naravno da dodaju. jos pdv ne ide samo na iznos akcize nego ide na proizvodnu cenu benzina + marzu + transport + akcizu i sve to kad se skupi puta 18%

to ti je tzv duplo oporezivanje. taksa na taksu.
[ Sopocanac @ 25.10.2008. 02:00 ] @
samo da vas napomenem da je u egiptu cena litre benzina 1 egipatska funta iliti 12 dinara za litar goriva.

i oni sa cenom od 12 dinara za 1 litar imaju uglavnom bolje puteve od nasih? voleo bih da mi neko objsni kako to egipat uspeva sa cenom od 12 din za litar da finansira izgradnju puteva a srbija sa cenom 8 puta vecom od egipatske, ne moze iz sopstvenih sredstava da izgradi niti jedan jedini autoput?
[ ventura @ 25.10.2008. 08:50 ] @
Citat:
Sopocanac: samo da vas napomenem da je u egiptu cena litre benzina 1 egipatska funta iliti 12 dinara za litar goriva.

i oni sa cenom od 12 dinara za 1 litar imaju uglavnom bolje puteve od nasih? voleo bih da mi neko objsni kako to egipat uspeva sa cenom od 12 din za litar da finansira izgradnju puteva a srbija sa cenom 8 puta vecom od egipatske, ne moze iz sopstvenih sredstava da izgradi niti jedan jedini autoput?

Zar ovako nešto stvarno može nekome ne biti potpuno jasno?

Egipat proizvodi više nafte nego što potroši, Srbija potroši 6 puta više nafte nego što proizvede. A evo i podataka:

Egipat
Proizvodnja: 665,000 bbl/day
Potrošnja: 635,000 bbl/day

Srbija
Proizvodnja: 14,660 bbl/day
Potrošnja: 85,000 bbl/day

Egipat nije jedina zemlja na svetu koja ima jeftinu naftu, u Venecueli i Turkmenistanu nafta je potpuno besplatna, a ono što se naplaćuje je usluga točenja, tako da je cena jednog litra benzina u tim zemljama 5 din odnosno 3 din kada se preračuna u dinare.

Evo ti tabela da vidiš kako izledaju cene nafte u svetu:

Primeti da postoji pravilo, države na dnu tabele proizvode najviše nafte, dok pri vrhu najmanje, sa izuzetkom Norveške koja ne znam na koju foru drži toliku cenu goriva sa obzirom na popriličnu ozbiljnu količinu proizvodnje (10 puta veća od sopstvene potrošnje).
[ srki @ 25.10.2008. 08:59 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic
Tvoji razlozi su vrlo prakticni - za tebe je veca cena benzina = manje guzve = brze odradjivanje posla. OK.

Doduse, nisam siguran da li je u toj tvojoj proceni cela stvar bolja po tebe jer, ne zaboravi, veca cena goriva znaci i vece cene gotovo svih drugih proizvoda, pa osim toga sto ti radis brze svoj posao, takodje ces sve ostalo da placas skuplje, zar ne?

Nece ako to ne vazi za firme i ako one mogu da dobiju taj porez nazad ili da ga ne placaju.

Citat:
Ako su "nestisljivi" procenti veci od "stisljivih" onda ce drzava gotovo sasvim izvesno profitirati od veceg poreza na benzin.

Tacno, ali nemamo dokaza da je broj nestisljivih veci od broja onih koji ne moraju da idu kolima u grad. Pre nego sto su poceli da prave one zone 1, 2 i 3 je bio haos i trebalo mi je duze da odem kolima do grada i nadjem parking nego da odem autobusom. Tada sam isao autobusom. Sada je isto tesko naci parking ali je ipak lakse nego pre. Slicno bi bilo i da je gorivo skuplje ali ne za autobuse i ne za neke bitne kompanije od kojih zavise cene robe siroke potrosnje... Ovde u Aucklandu u 9 i u 5 su strahovite guzve i autobusi su isto bili sporiji jer su i oni upadali u guzvu. To su resili na jedan vrlo debilan nacin a to je da su u ulicama od po dve trake rezervisali jednu traku za autobuse i ljude koji voze jos nekog u kolima. Ok, dosta ubrzali su voznju autobusom ali zato su za automobile napravili jos vece guzve pa ljudima koji moraju automobile da koriste za posao samo smanjuje efektivnost a zagadjenost je jos i veca jer zbog guzvi stalno moras da stajes i kreces a tako se najvise trosi gorivo. Juce sam za pola sata presao deonicu od 200 metara.
[ mrle 011 @ 25.10.2008. 10:35 ] @
Citat:
jablan: ....... opet ti profit...

off topic:

kad malo bolje obratis paznju, postane zastrasujuce koliko ima ljudi na ovom forumu (ili uopste u tvom zivotu, svejedno), sa po hiljadama postova, a ciji svaki post govori ili crta (grafikone isl.) iskljucivo o Profitu.

vrednosni sud o bilo kakvom dogadjaju, pojavi, problemu ..... se posmatra samo kroz prizmu Profita.
jedini reper dal' je nesto dobro ili lose, lepo ili ruzno, korisno ili beskorisno itd. je Profit.
Profit je njihova religija.

to su stotine ljudi, sa po stotinama i hiljadama postova, koji nikada ni jednu jedinu rec nisi napisali o prirodi, coveku, zdravlju, humanosti, ljubavi, porodici, mastanju, razumu .........

Profit je svetinja.
[ Sopocanac @ 25.10.2008. 16:29 ] @
Citat:
Zar ovako nešto stvarno može nekome ne biti potpuno jasno?

Egipat proizvodi više nafte nego što potroši, Srbija potroši 6 puta više nafte nego što proizvede. A evo i podataka:

Egipat
Proizvodnja: 665,000 bbl/day
Potrošnja: 635,000 bbl/day

Srbija
Proizvodnja: 14,660 bbl/day
Potrošnja: 85,000 bbl/day

Egipat nije jedina zemlja na svetu koja ima jeftinu naftu, u Venecueli i Turkmenistanu nafta je potpuno besplatna, a ono što se naplaćuje je usluga točenja, tako da je cena jednog litra benzina u tim zemljama 5 din odnosno 3 din kada se preračuna u dinare.

Evo ti tabela da vidiš kako izledaju cene nafte u svetu:

Primeti da postoji pravilo, države na dnu tabele proizvode najviše nafte, dok pri vrhu najmanje, sa izuzetkom Norveške koja ne znam na koju foru drži toliku cenu goriva sa obzirom na popriličnu ozbiljnu količinu proizvodnje (10 puta veća od sopstvene potrošnje).

znam ventura da proizvode naftu , al opet ti meni objasni od cega oni grade svoje puteve i mostove i ostalu infrastrukturu u svojoj ogromnoj zemlji , ako im je benzin 12 dinara ? eto u srbiji se sva poskupljenja benzina uglavnom pravdaju time da nema novca za puteve a putevi u srbiji su najjadniji u evropi, a nema puta duzeg od 400 kilometara a da ne izlazi iz granica drzave. znaci kojim novcem u egiptu finansiraju puteve, ili u americi sobzirom da je tamo porez na gorivo 17.5% a u srbiji je porez na gorivo skoro 60% njegove maloprodajne cene?

srbija bi , ako se gleda poresko davanje tj otimanje tj reket drzave vozacima trebala da ima medju najboljim putevima u evropi, sobzirom da srbija ima najskuplje gorivo na balkanu i medju najskupljima u evropi i sobzirom da drzava procentualno naplacuje veoma visok porez na gorivo u 5 najvisih u evropi. kad ono u praksi imamo jedan jedini autoput kojeg su napravili jos komunisti pre 50 godina, a sadasnja garnitura na vlasti za 8 godina nije uspela da kompletira ni autoput duzine 70 kilometara beograd - novi sad a kamoli sta drugo?

moj zakljucak je da sadasnji rezim i njegovi eksponenti ne da kraduckaju nego kradu i nogama i rukama. zato su poreska davanja na gorivo, carine, registraciju kada se stave u poredjenje sa platama , u srbiji najvisi u evropi , a rezultati svega toga su nikakvi.

[ Sopocanac @ 25.10.2008. 16:35 ] @
Citat:
Nece ako to ne vazi za firme i ako one mogu da dobiju taj porez nazad ili da ga ne placaju.

srki to sto ti pricas je utopija.

gorivo jednostavno ucestvuje u ceni 95% proizvoda koji se prodaju u Srbiji i cim poskupis gorivo poskupljujes i sve te proizvode za odredjeni procenat.

to pokazuje da je trenutna poreska politika drzave srbije totalna glupost.

najpametniju poresku politiku po osnovi goriva ima amerika. kod njih je porez na benzin u visini od 17.5% tj negde u visini naseg pdv-a i oni mesto da udaraju akcizu na benzin , udaraju akcizu na luksuz kao sto su cigarete, alkohol, jahte, zlato plus imaju eksplonencijalnu visinu placanja poreza , a ne ko u srbiji da i miskovic koji je milijarder i siromasak iz donjih batrga placaju isto 10% . u americi ne znam sad tacne stope al mislim da oni koji zaradjuju ispod 30.000 dolara placaju 18% a ovi koji zaradjuju preko 100.000 dolara placaju 35% ili tako nesto. Sve u svemu poreski sistem u srbiji je veoma nepravedan i bogate cini jos bogatijima a siromasne jos siromasnijima.
[ bttp @ 25.10.2008. 17:18 ] @
Citat:
Sopocanac: znam ventura da proizvode naftu , al opet ti meni objasni od cega oni grade svoje puteve i mostove i ostalu infrastrukturu u svojoj ogromnoj zemlji , ako im je benzin 12 dinara ?

Pa valjda od izvoza te iste nafte. Bar jednim delom. (pretpostavljam)

Kod nas se od akciza i poreza finansiraju svi rashodi države, ogoroman neefikasan državni aparat, penzije, socijalna davanja, zdravstveno osiguranje itd. S obzirom da nemamo nikakvu proizvodnju niti izvoz, pa samim tim ni porezne prihode iz kojih bi se iz realnih izvora finansirale sve potrebne stavke, država nema druge no da se okrene akcizama, carinama i ostalim dažbinama.
[ Sopocanac @ 25.10.2008. 19:56 ] @
Citat:
Pa valjda od izvoza te iste nafte. Bar jednim delom. (pretpostavljam)

Kod nas se od akciza i poreza finansiraju svi rashodi države, ogoroman neefikasan državni aparat, penzije, socijalna davanja, zdravstveno osiguranje itd. S obzirom da nemamo nikakvu proizvodnju niti izvoz, pa samim tim ni porezne prihode iz kojih bi se iz realnih izvora finansirale sve potrebne stavke, država nema druge no da se okrene akcizama, carinama i ostalim dažbinama.

znam ja sta se sve finansira, al sto oni ne smanje taj birokratski aparat, zar nam nisu to i obecavali u kampanjama, nego kako ko dodje na vlast on nagura komplet uzu i siru rodbinu u drzavne firme , pa onda posto nema para za finansiranje te njihove zajebancije , onda dizi i poskupljuj sve redom - gas , struju ,benzin, telefon za 100% itd....

[ Horvat @ 25.10.2008. 20:03 ] @
sopocanac,nisi odgovorio,jesu stigle vava table?
[ srki @ 26.10.2008. 02:48 ] @
Citat:
Sopocanac: srki to sto ti pricas je utopija.

Zasto?

Citat:
gorivo jednostavno ucestvuje u ceni 95% proizvoda koji se prodaju u Srbiji i cim poskupis gorivo poskupljujes i sve te proizvode za odredjeni procenat.

Naravno da gorivo ucestvuje u cenama 95% proizvoda i zato sam i rekao da za nefizicka lica ne mora da postoji taj porez odnosno da mozes da trazis pare nazad kao sto biznisi traze PDV nazad svakog meseca.

Citat:
to pokazuje da je trenutna poreska politika drzave srbije totalna glupost.

Naravno. Inace guzve mogu da se rese i na bolji nacin, recimo kao u Londonu. Smanjene su i guzve i zagadjenost (Ivan je pogresno mislio da nisu jer je procitao da nisu postigli onoliko koliko su hteli). Kroz London sam se brze kretao nego kroz Auckland ili Beograd.

Citat:
najpametniju poresku politiku po osnovi goriva ima amerika.

Ma super, da si video tek tamo kakve guzve mogu da se naprave, to nije normalno. Po 2 sata se vracas kuci u LAju a svi automobili su im ogromni i trose dosta jer im je gorivo jeftino pa se bahato ponasaju. Inace Amerikanci su isto Nanny state (sto se i pokazalo sa bail-out politikom) samo sto vole da se prave da nisu (jebiga politika) i vole da cekaju dok im ne smrkne da nesto urade. Inace ne znam sto mnogi u ovoj temi kritikuju politicare sta govore, pa ako neko ima malo mozga shvatice da ne moze politicar uvek da kaze u lice ono sta misli. I ja da mislim da ce vecom cenom goriva za fizicka lica drzava da profitira zbog manje guzve kada se obaljva biznis i zbog manjeg uvoza nafte, ja bih opet kao politicar pricao kako je to zbog velikog zagadjenja jer se mnogi pale na to. Druga stvar je ako bih rekao istinu onda bi brzo izgubio vlast. Isto kao i u Americi, narod je protiv bailouta iako je to bolje za njih. Zato ne razumem da ovde ima ljudi koji nece da razmisljaju pa misle da politicari govore prave razloge pa napadaju te razloge i kao politicari pricaju o Nanny state iako je svaka drzava Nanny state kada se ukaze potreba. I republikanci su napadali demokrate da hoce nanny state kada su hteli vecu kontrolu banaka pa se na kraju videlo ko je bio u pravu.

[Ovu poruku je menjao srki dana 26.10.2008. u 22:59 GMT+1]
[ Horvat @ 26.10.2008. 08:08 ] @
Citat:
srki: Naravno da gorivo ucestvuje u cenama 95% proizvoda i zato sam i rekao da za nefizicka lica ne mora da postoji taj porez odnosno da mozes da trazis pare nazad kao sto biznisi traze PDV nazad svakog meseca.

i onda ce na ulicama biti samo "biznis" auti da bi placao manje ;)
[ vladd @ 26.10.2008. 10:33 ] @
Sto volite sa zabodete nos u tudje dvoriste, pa ako je i tamo svinjac, e onda moze, tako treba.

Pa cemu onda kao zurumo u evropu, kada zadrzavamo sve oblike bahate pljacke i prevare. Na koji nacin se to postize standard gradjana, u celini, za pojedince znam.

Ove cene, takse i akcize. su cista pljacka, reket, nesposobnih upravljaca drzavom.

Poz.
[ Deep|Blue @ 27.10.2008. 08:43 ] @
@srki i ostali
Pa dobro sad, da li je Beograd postao sustina zivota?

Citat:
pctel:...Evo, juce oko 16.30 sam "vozio" 150 metara citavih 15 minuta! Znaci, 0.6 km/h, 10X sporije od pesacenja, a zeleo sam da vozim 30km/h, sto je isto skromno, ali 50x brze od trenutnog. Na prvi pogled poskupljenje nikom ne odgovara, ali kad bolje razmislis, svima nama bi odgovaralo da benzin bude 300din/l, jer bi onda svi mi izbegavali koriscenje automobila, a kad ga koristimo mogli bi da ga koristimo kao ljudi, pa bi nam za 10km trebalo 10 minuta, a ne sat-dva kao

Citat:
srki:...povecavanje GDPja. Ja ako obidjem 3 klijenta dnevno umesto 5 a svaki klijent mi vredi $800 onda sam izgubio $1600 zbog guzve.

Citat:
srki:
...Citat:
A rezultat? Guzva nije opala, zagadjenje je ostalo manje-vise isto - ali je drzava svakako bogatija.

Znaci treba povecati takse. A inace guzve jesu opale ali ne toliko koliko su se nadali ali je ipak bolje i ljudi kojima vreme vredi mogu brze da zavrse posao a to je bitno.

Citat:
srki:
Naravno da gorivo ucestvuje u cenama 95% proizvoda i zato sam i rekao da za nefizicka lica ne mora da postoji taj porez odnosno da mozes da trazis pare nazad kao sto biznisi traze PDV nazad svakog meseca.

Zanimljivo su mi komentari ovim "moralista".
Svi bi vi da povecate cene goriva za 200-400%, da bi se guzme u gradovima smanjile, ali da vi i dalje idete autom u grad.

Ideje sa poreske olaksice na gorivo za firme, odavno postoje, ali su uvek bile predmet zloupotreba, pa su ih ukidali ili poostravali.

A problem guzvi u Beogradu, nije samo problem u Beogradu, vec i u svakom vecem gradu.
Povecavanje cena goriva ne resava problem, jer ce firme da ukalkulisu to u cenu proizvoda, a fizicka lica ce mozda malo da skupe pojas i opet ce fiz lica placati ceh za tu guzvu bilo kroz cenu goriva ili kroz cenu proizvoda.

E sad, voleo bih da cujem jedno objasnjenje.
Zbog cega bi cela Srbija trebalo da bude kaznjena zbog guzvi u Beogradu?

Umesto generalnog podizanja cena goriva u Srbiji, nek se podigne cena na pumpama u bg-u i okolini (sva mesta udaljena do 50km, jer se ionako smatraju delom bg-a ), ako smatrate da ce to resiti problem gzvi u BG-u, a nece.

Eto, nek se tih 10-20-30 din po litri goriva iskoristi za metro i mostove u Bg-u.
Naziv akcije: "Od Beogradjana Beogradu"

hmmm, posto ce ispadne problem sa seljacima iz unutrasnjosti, onda mozda neki vid takse za ulazak u Bg i akcija

"Od Beogradjana i ostalih iz unutrasnjosti Beogradu"

[ srki @ 27.10.2008. 10:18 ] @
Citat:
Deep|Blue: Zanimljivo su mi komentari ovim "moralista".
Svi bi vi da povecate cene goriva za 200-400%, da bi se guzme u gradovima smanjile, ali da vi i dalje idete autom u grad.

Pogresno si shvatio. Kada sam bio prosle godine u Beogradu tada sam svuda isao autobusom jer nisam bio nikada u zurbi i nisam isao u vreme spiceva. Kola bih koristio samo ako mi je potrebno za posao inace kad god bih mogao bi koristio autobus. Onda bi i autobusi bili brzi jer bi bile manje guzve.

Citat:
Ideje sa poreske olaksice na gorivo za firme, odavno postoje, ali su uvek bile predmet zloupotreba, pa su ih ukidali ili poostravali.

Ok, onda mogu takse za ulazak kolima u centar grada za fizicka lica (vidi se da li je auto registrovan na kompaniju ili ne). Neki bi koristili poslovni auto u privatne svrhe ali bi ipak dosta manje fizickih lica upotrebljavalo automobil.

Citat:
A problem guzvi u Beogradu, nije samo problem u Beogradu, vec i u svakom vecem gradu.

Naravno, zato i svaki veci grad pokusava to da resi. Nazalost nemamo dovoljno para da sagradimo metro i nove mostove i puteve pa dok se to ne resi problem moze da se ublazi slicno resenju u Londonu.

Citat:
E sad, voleo bih da cujem jedno objasnjenje.
Zbog cega bi cela Srbija trebalo da bude kaznjena zbog guzvi u Beogradu?

Ne mora, postoji drugo resenje.

Citat:
Umesto generalnog podizanja cena goriva u Srbiji, nek se podigne cena na pumpama u bg-u i okolini (sva mesta udaljena do 50km, jer se ionako smatraju delom bg-a :) ), ako smatrate da ce to resiti problem gzvi u BG-u, a nece.

Kako znas da nece? Za vreme sankcija je bilo goriva za svakog ko je imao da plati gorivo na crno po ko zna kolikim cenama pa nije bilo guzve jer je gorivo bilo skupo.

Citat:
Eto, nek se tih 10-20-30 din po litri goriva iskoristi za metro i mostove u Bg-u.
Naziv akcije: "Od Beogradjana Beogradu"
:)

Slazem se.

Citat:
hmmm, posto ce ispadne problem sa seljacima iz unutrasnjosti, onda mozda neki vid takse za ulazak u Bg i akcija

Ne mora taksa za ulazak u Beograd. Dovoljno je taksa za ulazak u centar grada pa svako moze da ostavi auto negde dalje pa da ode u centar autobusom. Ako mu auto sluzi za obavljanje biznisa onda bi mogao i u centar.
[ Majstor Duja @ 27.10.2008. 11:30 ] @
Citat:
srki: Ne mora taksa za ulazak u Beograd. Dovoljno je taksa za ulazak u centar grada pa svako moze da ostavi auto negde dalje pa da ode u centar autobusom. Ako mu auto sluzi za obavljanje biznisa onda bi mogao i u centar.

S obzirom kakvi su autobusi i u kakvom stanju im je motor, zagadjenje bi se vrlo verovatno samo pogorsalo, problem je mnogo kompleksniji nego sto izgleda a ova administracija kao i one pre nje nije u stanju da se nosi sa problemom tj. korupcijom i monopolom.

Radi se o (ne)subvencijama drzave u vezi LPG (tecnog gasa za automobile) kao i nedostatak podsticaja za njegovo koristenje (koji uporno iz godine u godinu izostaje, najnoviji primer je (ne)regulisanje cene istog), slaba zainteresovanost za vozila na elektricni pogon (trolebusi vec postoje, samo ih treba modernizovati), neko je spomenuo i metro. Mi smo mala zemlja sa par gusto naseljenih gradova i relativno jednostavnim terenom za izgradnju putne mreze - uz sve to imamo vrlo malu populaciju (u odnosu povrsine i broj stanovnika, uzmite za primer UK kao drugu krajnost) i svi ovi problemi bi bili vrlo lako resivi da postoji minimalna politicka volja kao i minimalni drustveni interes iznad licnog. Sa ovoliko velikom marzom i porezom u ceni goriva mozete uraditi i izgraditi bilo sta. Umesto toga taj novac se koristi za peglanje promasenih investicija neskolovanog "kadra" u javnom sektoru, favorizovanjem delova privatnog uz licni interes i tako dalje...
Kultura jednog naroda, kao i drustvena svet, se gradi vekovima a rushi za par godina. Srbi nisu stigli ni da je formiraju a vec se sve urusilo, nisu stigli ratujuci protiv svih, a kad nije bilo drugih, i sa samim sobom...nas drzavni aparat nema rutinu u vodjenju i resavanju problema i zato je sad ovako kako nam je.

Mi, "suznji", mozemo da diskutujemo i polemisemo ovde do besvesti ali to nece dovesti do nikakvog rezultata jer samo 10-tak % (ako i toliko) populacije posecuje ovaj forum i informise se.
Dokle god se vecina napaja pink-kulturom, litrom kafe dnevno, 2 pakle cigara i jede pljesku za rucak od ove zemlje nece biti nista...

I rest my case.
[ Deep|Blue @ 27.10.2008. 14:04 ] @
Beograd -- Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je zahtev ministarstvima finansija i trgovine za sniženje cene goriva za 7,7 do 9 dinara.

wow, znaci bmb 95 bi trebalo da padne sa 96,75 na 89,27 dinara.
Toliko o revnsoti vlade i realnim procenama :)
[ zmau @ 27.10.2008. 14:27 ] @
Citat:
S obzirom kakvi su autobusi i u kakvom stanju im je motor, zagadjenje bi se vrlo verovatno samo pogorsalo

Naravno da ne bi. Recimo u Beogradu je GSPov vozni park u iznenađujuće dobrom stanju. Ubedljivo najveći problem sa beogradskim gradskim autobusima je to što nemaju kuda da se kreću. A zna se ko je kriv za to.

A, sve i da su u lošem stanju, siguran sam da jedan stari autobus izrazito crnog auspuškog autputa mnogo manje smrdi (i mnogo manje goriva troši) nego 70 prosečnih automobila (koji takođe povezu oko 100 ljudi, isto kao onaj autobus). A i dalje nisam uračunao činjenicu da brojnost vozila direktno utiče na brzinu (tj sporost) saobraćaja, i samim tim i nivo potrošnje.

Citat:
slaba zainteresovanost za vozila na elektricni pogon (trolebusi vec postoje, samo ih treba modernizovati)

Čudna stvar. Imaš na ulici javni prevoz i automobile, i pri tom automobili (svi zajedno) emituju nekoliko puta veću količinu kojekakvog smrada/otrova nego javni prevoz, iako prevezu jedno 3-4 manje ljudi.
I sad bi da smanjiš ukupnu zagađenost tako što ćeš javni prevoz da dovedeš u red. Ne vidim logiku.

Citat:
Radi se o (ne)subvencijama drzave u vezi LPG

A zašto bi država subvencionisala LPG ? To je smrdljiva smeša ugljovodonika. Samo je manje smrdljiva od naftnih derivata, pa je treba eventualno manje akcizirati nego naftne derivate. Nikako subvencionisati.
[ Majstor Duja @ 28.10.2008. 10:51 ] @
@Zmau:

Beograd nije srbija.
Iznosis vrlo licne stavove dok negiras tudje.
2 + 2 nisu 2 tj. ako uklonis automobile, moras bar 3X da povecas vozni park javnog transporta.

Sve razvijene zemlje imaju oprobanu rutinu u resavanju ovog problema (mislim na severnu Evropu) ne znam zasto bi mi ovde izmisljali toplu vodu.
Vidim da ti smeta nepropisno parkiranje, za to ne treba menjati nikakav zakon vec primenjivati postojeci.
Pri subvencijama gasa ne mislim na cenu nego na koristenje, emisija stetnih gasova po litri je znatno manja nego kod dizela i benzinaca,
postoje autobusi na LPG tako da se i to moze uvesti (subvencionirati uvodjenje) ako ne postoji teh. izvodljivost montaze elektricne mreze za trolebuse.
100 ljudi u jednom autobusu ne zelim ni da komentarisem, pogotovo u letnjem periodu.

Sve utice na zagadjenje i stvaranje smoga pa i jedna cigareta koju neko zapali na ulici. Od necega se mora krenuti a ja nisam
pristalica radikalnih momentalnih zahvata - iz prakse znam da nisu dali rezultate. Ali sve ovo je totalni off.

Poenta ove teme je da se u srbiji cenom goriva regulise nesposobnost rezima da formira realan budzet i istog potrosi bez deficita.

www.total.com/static/en/medias...l_2003_fs06_Automotive_lpg.pdf
[ zmau @ 28.10.2008. 11:15 ] @
OT @Duja
Citat:
Beograd nije srbija.
Ti si pričao o Beogradu ;), tj odgovarao si Srkiju koji kaže
Citat:
Ne mora taksa za ulazak u Beograd. Dovoljno je taksa za ulazak u centar grada pa svako moze da ostavi auto negde dalje pa da ode u centar autobusom.

Citat:
2 + 2 nisu 2 tj. ako uklonis automobile, moras bar 3X da povecas vozni park javnog transporta.

Ako pričamo o Beogradu, smem da se opkladim da bi u toj situaciji mogao i da smanjiš broj autobusa ;). Autobusi i sad odrade sigurno više od pola vožnji (po nekim zvaničnim procenama od pre nekoliko godina - čak preko 80% u špicu). A ako uporediš brzinu (a uz sporost idu i veća potrošnja goriva, i akanje mašine) prosečnog gradskog autobusa u 5 popodne i u 11 uveče - lako ćeš doći do zaključka da bi u mom scenariju autobusi uz iste uložene resurse obavili 2-3 puta više vožnji nego sada.

A nisam ni mislio da sklanjam automobile iz Crnobarskog Salaša.

Citat:
ne znam zasto bi mi ovde izmisljali toplu vodu

Slažem se. Al u dugim satima u sedamdesetpetici u zaglavljenoj žutoj traci na Lenjinovom bulevaru mora čovek nečim da zabavlja mozak :). Tako da imam dosta detaljan koncept u glavi :).

Citat:
Vidim da ti smeta nepropisno parkiranje, za to ne treba menjati nikakav zakon vec primenjivati postojeci.
I ja sam upravo to ispisao, pa ne vidim razlog da me ispravljaš ;).

Citat:
100 ljudi u jednom autobusu ne zelim ni da komentarisem, pogotovo u letnjem periodu.
Veruj mi da u zglobnom autobusu uopšte nije frka. I usred leta manje smrdi nego na ulici :).

Citat:
Poenta ove teme je da se u srbiji cenom goriva regulise nesposobnost rezima da formira realan budzet i istog potrosi bez deficita.

Jasno mi je šta su pisci hteli da kažu. Al ne mogu da im oćutim kad se - moš misiti - oni bune da im neko nešto zakida. A ne može čovek da prođe kroz grad od njih.
[ Zeleni zub @ 02.11.2008. 17:42 ] @
http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=63541
[ pctel @ 02.11.2008. 18:04 ] @
Citat:
@pctel ja u mom mestu nemam nikakav problem ni sa guzvom ni sa parkiranjem, i sto neko rece zasto bih ja finansirao problem preopterecenosti saobracaja u tvom gradu?! to nek rade tvoje opstinske vlasti!

Da, slazem se. Ja sam zagovornik uvodjenja beogradskog poreza od 10%. Ne tako davno, imali smo gradski porez od 3%, ali je to prema mojim zapazanjima nedovoljno. Sa jednim takvim poreyom bi se postigla visestruka korist:
- republicki budzet bi mogao da se bolje podeli po oblastima
- regionalni privredni razvoj bi bio ravnomerniji
- resio bi se problem nedostatka saobracajnih, privrednih i zivotnih kapaciteta u Beogradu
- zaustavile bi se migracije stanovnistva
...
[ Ivan Dimkovic @ 02.11.2008. 19:09 ] @
Citat:
pctel
Da, slazem se. Ja sam zagovornik uvodjenja beogradskog poreza od 10%. Ne tako davno, imali smo gradski porez od 3%, ali je to prema mojim zapazanjima nedovoljno. Sa jednim takvim poreyom bi se postigla visestruka korist:
- republicki budzet bi mogao da se bolje podeli po oblastima

Kako mislis, bolje?

I sada Beograd dobija manje od poreza nego nerazvijene opstine, a na teritoriji Beograda se prikupi ubedljivo najvise poreza u celoj Srbiji.... Zasto bi Beograd opteretili jos dodatnim 10% porezom?

Zasto bi Beograd morao da postane anti-biznis orijentisani grad sa takvim drakonskim ekstra porezom. Sa takvim porezom bi efektivno PDV skocio na gotovo jednu trecinu cene robe, sto je cak dosta i za skandinavske zemlje, a kamo li za Srbiju.

Mozda je bolje resenje smanjiti i ovako i onako glomaznu administraciju u Beogradu i pare koje se prikupe bolje trositi, nego uvoditi nove namete koji bi bili razbacivani bas kao i dosadasnji.

Citat:

- zaustavile bi se migracije stanovnistva

Hm, ne uspevam da vidim zavisnost. Zasto bi se migracije zaustavile zbog "beogradskog poreza"?

Ako nerazvijene opstine imaju ogromne sistemske probleme, nisam bas ubedjen da bi bacanje jos para u rupu popravilo stvar. Ta "rupa" je upravo nekompetencija i ogromna korupcija u opstinskim vlastima, a dodavanje jos para bi samo tu korupciju ucinilo jos lukrativnijom.
[ Predrag Supurovic @ 03.11.2008. 08:21 ] @
Ha, ha, kakva argumentacija. Beogradska administracija je manje korumpirana je slabija pa je zato bolje njima dati pare nego koruptiranim administracijama u unutrasnjosti koji ce to samo da izarce...

Unutrasnjost ima problem jer sve pare idu u Beograd. Pa cak i tada, kada je Beograd imao taj svoj porez od tri posto opet ga je unutrasnjost placala.

Kad god se pojavi neki mudrijas kao ti ja se setim onih podataka od pre neku godinu da je samo iz budzeta za kulturu, oko 4 ili 8% islo za Novi Sad i Nis zajedno, nekih dva-tri posto ca ostatak Srbije, a sve ostalo u Beograd.

Za poslednjih nekoliko godina Beograd je visestruko presvucen, recimo kada se radi o putevima, nege ulice su razvaljivane i pravljene iznova i po dva puta a u Srbiji, izuzev Cacka, ni rupe nisu pokrpljene...

Ma da, unutrasnjost je kriva sto uopste postoji i treba da cuti i da bude srecna sto joj Beogradjani cine cast da je siromase.
[ Deep|Blue @ 03.11.2008. 11:44 ] @
mali offfftopic ...
sto se tice cacka, tu je uradjena jedna fenomenalna psiholoska varka ...
svi prilazi opstini cacak, su odradjeni fenomenalno i to su tacke koje se najredovnije odrzavaju....
Tako kad ides iz pravca uzica ili kraljeva, odjednom sa rupcaga i starog asfalata prelazis na novi ,ravan ...

Eh sad, kad udjes u grad tu je vec rupa do rupe ili popucale zakrpe ...

U kragujevcu je generalno suprotan slucaj, glavnije ulice su sredjene, a obilaznice su pod starim asfaltom.

u kraljevu kad rade nesto to traje godinama, i opet kad odrade nije ti jasno sta su radili jer su rupe opet tu...

U uzicu, su sredjivali trg i par ulica oko njega, a vec 15 godina ne mogu da srede problem sa onom gomilom sahti ispod nadvoznjaka, pored zeleznicke stanice.

ali ono sto je zbilja tacno jeste cinjenica da se u bg-u odvajaju ogromne svote za generalna sredjivanja ulica, koja nikako da dodju do gradova u unutrasnjosti.
[ pctel @ 03.11.2008. 18:33 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: I sada Beograd dobija manje od poreza nego nerazvijene opstine, a na teritoriji Beograda se prikupi ubedljivo najvise poreza u celoj Srbiji.... Zasto bi Beograd opteretili jos dodatnim 10% porezom?

Ne znam odakle ti takve informacije - imam utisak da je tvoja godisnja zarada veca od budzeta jedne nerazvijene opstine.

Citat:
Zasto bi Beograd morao da postane anti-biznis orijentisani grad sa takvim drakonskim ekstra porezom.

Beograd ne moze da izdrzi "teret" trenutne kolicine stanovnistva po svakom pitanju, trend migracije da i ne pominjemo. Evo, sada je skoro 19h, a ispod prozora imam kolonu automobila koja ceka da se guzva razidje pa da konacno odu kuci. A radno vreme se zavrsilo izmedju 15 i 17 h, kako gde. Zdravstveno stanje stanovnistva je iz godine u godinu sve losije - sto zbog fizickog trovanja, sto zbog psihickog unistavanja kakvom su ljudi u ovakvom gradu sve vise izlozeni. Kriminal u porastu, od sitnih prevaranata do onih koji grabe na veliko, sve se to skupilo na jednom mestu. Ako imas decu ovde, smatraj ih "otpisanim" u smislu vaspitavanja i budi srecan samo ako prezive sve izazove. Ja smatram za vrlo preporucljivu meru da se pomalo destimulise obavljanje svakog biznisa bas u Beogradu. Evo, da ne kaze neko da sam sebican pa hocu lepsi Beograd za sebe po cenu da druge teram odatle - ja bih otisao, zasto da ne, 3/4 mojih radnih obaveza predstavlja pricanje telefonom - mogao bih to isto da radim i sa neke lokacije gde ce me kuca od 200 kvadrata kostati koliko 2 kvadrata u sirem centru Beograda. Medjutim, ovde ljudi imaju neko cudno predubedjenje da ako nisi u BG, onda nista i ne vredis i ne treba ni trositi vreme na razgovaranje sa tobom. To je svojevrsna sila koja steze i unistava Beograd. Ja nisam bas sklon verovanju da sve treba pustiti da ide svojim tokom i da ce tako bivati sve bolje i bolje, naprotiv, sve sto je prepusteno samom sebi tezi neredu i haosu.

Citat:
Mozda je bolje resenje smanjiti i ovako i onako glomaznu administraciju u Beogradu i pare koje se prikupe bolje trositi, nego uvoditi nove namete koji bi bili razbacivani bas kao i dosadasnji.

To je posebna tema, to naravno treba da se resi, ali prvo treba uposliti milion neyaposlenih ljudi, a tek onda polako oterati sa posla zaposlene a besposlene.

Citat:
Hm, ne uspevam da vidim zavisnost. Zasto bi se migracije zaustavile zbog "beogradskog poreza"?

Prilicno je ocigledno:
- ako zivot u Beogradu kosta X dinara, a u 20 km udaljenom Pancevu y dinara, kada se taj x poveca za 10%, onda ce ovaj y izgledati dosta zanimljiviji.
- ako proizvodnja necega u Beogradu kosta x dinara, a u 50 km udaljenom Lajkovcu y dinara, ako se x poveca za 10% onda ce pojedini segmenti proizvodnje da se preraspodele po manjim mestima.
- ako fabrika pretvori 1000 kvadrata prostora u stanbeni, za pare koje dobije moci ce da izgradi 5.000 kvadrata u nekom manjem mestu + da joj ostane para za ulaganje u proizvodnju.

Sve je to jasno i ocigledno, ali se ipak ne desava - nedostaje jedna velika sila koja ce da zaustavi zamajac i da ga pokrene u suprotnom smeru. Posle, kad uhvati zalet okretao bi se i sam od sebe.

Citat:
Ta "rupa" je upravo nekompetencija i ogromna korupcija u opstinskim vlastima, a dodavanje jos para bi samo tu korupciju ucinilo jos lukrativnijom.

Upravo suprotno Ivane. Imam iskustva i sa jednima i sa drugima. U maloj opstini svi se znaju, pamti se dugo i dobro i lose. Mnogo je lose za publicitet drzave ako 10.000 ljudi zna da je taj i taj primio toliko i toliko mita da bi dopustio da se uradi to i to. A to se u maloj sredini lako sazna. U Beogradu, recimo, svi znaju da se mito i korupcija uzima i na sitno i na veliko, ali kad podmitis nekog niti mu znas ime i prezime, a cak i ako znas, kome to da ispricas kad ga niko ne poznaje?! Ovde u Beogradu mozes da zivis na Dedinju, organizujes neki nelegalan biznis, pritajis se i uzimas pare godinama a da niko pojma nema ko si, cime se bavis i odakle ti pare. U maloj sredini to ne moze. Tamo ne da znaju ko si i koliko para imas, vec i koliko ti je pokojni pradeda u proslom veku imao. Mnogi su mislili da se haski optuzenici kriju po nekim planinama gde niko ne moze da im pridje na 10 km, pa, videli smo sta je bilo - skrivaju se upravo u najnaseljenijim gradskim opstinama gde ih ni prvi komsija ne primecuje. Tako je i sa nelegalnim aktivnostima svih vrsta - stacionirane su najvecim delom u 3-5 centralnih gradskih opstina.